BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN"

Transkript

1 1(21) Plats och tid Sammanträdesrummet, Landsort, nämndhuset, torsdagen den 19 mars 2009 Kl Beslutande Anna Ljungdell Kaisa Persson Berzan Kockaya Maj Björnholdt Thomas Rugeland Helen Sellström Edberg Leif Branting Malin Friberg Harry Bouveng Tommy Lekenmyr Maria Gard Günster Övriga närvarande Miriam-Iréne Malm, Magnus Hollstensson, Lilian Burenstrand, Birgitta Dahlin, förvaltningschef, Annette Verendel, chefssekreterare, Gill Lagerberg, Eva Brodin och Lars Friberg, personalrepresentanter, Sara Posse och Malin Jönsson Ahola, gymnasiepraktikanter, Jonas Qvarfordt,miljöstrateg 26. Utses att justera Harry Bouveng Justeringens plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl Underskrifter Sekreterare Paragrafer Annette Verendel Ordförande Anna Ljungdell Justerande Harry Bouveng Justeringen har tillkännagivits genom anslag BEVIS Organ Barn- och utbildningsnämnden Datum för anslags uppsättande Datum för anslags nedtagande Förvaringsplats för protokollet Barn- och utbildningsförvaltningen Underskrift Annette Verendel

2 2 Ärenden behandlade på barn- och utbildningsnämndens sammanträde 26 Besök av Jonas Quarfordt, miljöstrateg. 27 Budgetuppföljning februari Rekommendation från KSL att teckna avsiktsförklaring gällande kommunsamarbete inom AB-län angående Sfx. 29 Utlokaliserat fritidshem och en utbyggnad av förskoleverksamheten i Segersäng. 30 Förändringar i organisationen av elevhälsoarbetet. 31 Policy för avknoppning av verksamhet. 32 Ansökan om folkhälsomedel för sommarjobb en satsning för framtiden. 33 Utvärdering av folkhälsosatsningen föräldrastödsprogrammet COPE Utvärderingen av folkhälsosatsningen Utveckling av resursskolan Navet Svar på frågor ställda av Roland Dehlin vid kommunstyrelsens sammanträde den 19 februari Svar på barn- och utbildningsnämndens fråga om FMT. 37 Frågor från nämnd 38 Politikerrapport. 39 Klagomål. 40 Anmälningsärenden. 41 Delegationsärenden. 42 Övriga frågor.

3 3 Bun 26 Besök av Jonas Quarfordt, miljöstrateg Jonas Quarfordt, miljöstrateg, informerar om kommunens miljömål och föreslagna delmål som direkt och indirekt berör barn- och utbildning. Jonas informerar också om Säkra skolvägar. Jonas Qvarfordt svarade delvis på frågan från barn- och utbildningsnämndens sammanträde den 12 februari om hur många åk 5 elever som deltar i trafikundervisning. Nämndens ledamöter tackar för informationen.

4 4 Bun 27 Dnr 2009/3 042 Budgetuppföljning februari 2009 Sammanfattning Barn- och utbildningsnämnden redovisar i februari ett positivt periodresultat jämfört med budget på 5,2 mkr. Flertalet av nämndens resultatenheter redovisar positiva resultat eller nollresultat. Det positiva resultatet beror dock till stor del av olika periodiseringsavvikelser. Förvaltningen föreslår också en mindre revidering i internbudgeten för Förändringen består i en omfördelning av del av landsbygdstillägget för Torö skola från Sorunda rektorsområde till Via och Torö rektorsområde. Tjänsteutlåtande Barn- och utbildningsförvaltningens förslag till beslut. Barn- och utbildningsförvaltningen föreslår barn- och utbildningsnämnden besluta. 1. Anta förvaltningens förslag till revidering av internbudget för Godkänna redovisad uppföljningsrapport. 1. Anta förvaltningens förslag till revidering av internbudget för Godkänna redovisad uppföljningsrapport.

5 5 Kommunstyrelsen KSL Bun 28 Dnr 2008/ Rekommendation från KSL att teckna avsiktsförklaring gällande kommunsamarbete inom AB-län angående Sfx Sammanfattning För att ta tillvara kunskap och yrkeserfarenhet hos dem som kommer till Sverige har länets kommuner genom regionalt samarbete byggt upp specialiserade utbildningar inom sfi (svenska för invandrare) och svenska som andraspråk, kallade sfx, där x:et står för ett visst yrkesområde. Styrkan hos utbildningsformen ligger i den yrkesspecifika inriktningen, i att teori varvas med praktik och i att en sammanhållen utbildningskedja erbjuds. Syftet med avsiktsförklaringen är att kommunerna i länet förbinder sig till en regional modell för sfx samt att skicka individer till dessa utbildningar. Syftet med utbildningen är att den leder till både snabbare och bättre inträde på arbetsmarknaden för individen samtidigt som nivån på sfi-utbildningarna kvalitativt höjs. (KSLs formuleringar) Tjänsteutlåtande Barn- och utbildningsförvaltningens förslag till beslut. Barn- och utbildningsförvaltningen föreslår barn- och utbildningsnämnden besluta. 1. Att skriva under rubricerade avsiktsförklaring. 1. Att skriva under rubricerade avsiktsförklaring.

6 6 Bun 29 Dnr 2008/ Utlokaliserat fritidshem och en utbyggnad av förskoleverksamheten i Segersäng. Sammanfattning Vid sammanträdet den 18 december, 175, yrkade barn- och utbildningsnämnden återremiss i ärendet om skol- och förskoleplanering i Ösmo församling. Barn- och utbildningsförvaltningen fick i uppdrag att göra en fördjupad utredning kring en flytt av modulerna, som utgör Rinkens förskola, från Ösmo till Segersäng. Tjänsteutlåtande Barn- och utbildningsförvaltningens förslag till beslut. Barn- och utbildningsförvaltningen föreslår barn- och utbildningsnämnden besluta. 1. Flytta modulerna som utgör Rinkens förskola från Ösmo till Segersäng senast augusti Etablera en tillfällig förskoleavdelning samt ett utlokaliserat fritidshem i dessa moduler. 3. Utnyttja kronor av ofördelat utrymme i barn- och utbildningsnämndens investeringsbudget för genomförandet. 4. Godkänna förvaltningens förslag till finansiering.

7 7 Bun 29 forts Yrkande Anna Ljungdell (s) yrkar att summan av flytt och etablering ändras till kronor på grund av ett räknefel i tjänsteutlåtandet. Samtliga ledamöter tillstyrker yrkandet. 1. Flytta modulerna som utgör Rinkens förskola från Ösmo till Segersäng senast augusti Etablera en tillfällig förskoleavdelning samt ett utlokaliserat fritidshem i dessa moduler. 3. Utnyttja kronor av ofördelat utrymme i barn- och utbildningsnämndens investeringsbudget för genomförandet. 4. Godkänna förvaltningens förslag till finansiering.

8 8 Bun 30 Dnr 2009/ Förändringar i organisationen av elevhälsoarbetet Sammanfattning Barn- och utbildningsförvaltningen föreslår förändringar i organisationen av elevhälsoarbetet. För att förstärka detta viktiga arbete lägger barn- och utbildningsförvaltningen ett förslag om en central stödenhet för elevhälsa. Den nya enheten ska tydliggöra ansvar för utförande och uppföljning i elevhälsoarbetet inom barn- och utbildningsnämndens verksamheter. Enheten ska benämnas Elevhälsoenheten. Tjänsteutlåtande Bilaga 1 Barn- och utbildningsförvaltningens förslag till beslut. Barn- och utbildningsförvaltningen föreslår barn- och utbildningsnämnden besluta. 1. Anta barn- och utbildningsförvaltningens förslag om en förändrad elevhälsoorganisation. 1. Anta barn- och utbildningsförvaltningens förslag om en förändrad elevhälsoorganisation.

9 9 Bun 31 Dnr 2009/ Policy för avknoppning av verksamhet Sammanfattning På uppdrag av Birgitta Dahlin,förvaltningschef, har en policy för avknoppning av Barn- och utbildningsförvaltningens verksamheter tagits fram. Frågan har inte varit aktuell tidigare varför kompetens och riktlinjer inte etablerats inom förvaltningen. På senare tid har dock visst intresse visats för avknoppning ute i vår egen verksamhet varför det bedömts angeläget att snarast ta fram en policy för området. Tjänsteutlåtande Bilaga 1 Barn- och utbildningsförvaltningens förslag till beslut. Barn- och utbildningsförvaltningen föreslår barn- och utbildningsnämnden besluta. 1. Besluta att anta policyn för avknoppning av verksamhet. Yrkande Anna Ljungdell (s) yrkar att ärendet återremitteras till de fackliga organisationerna samt att det också skrivs fram för beslut i kommunfullmäktige. I samband med återremissen vill nämndens majoritet, (s och fp), föreslå att förslaget omarbetas med följande förtydligande; 1. Vi välkomnar att andra anordnare etablerar sig i kommunen, på samma villkor som de kommunala. 2. Vi ska vara öppna i vår kommunikation och med vår planering gentemot fristående aktörer och tydliga med att frisök råder i våra verksamheter. 3. Vi fokuserar på kvalitet oavsett vem som bedriver verksamhet åt kommunen.

10 10 31 forts. Därutöver vill s och fp förtydliga följande; 1. Nynäshamns kommun kommer inte själv ta initiativ till att verksamhet byter huvudman. 2. Då en kvalificerad majoritet (66%) av personalen önskar avknoppning av en verksamhet, kommer verksamheten att upphandlas i fri konkurrens. Samtliga ledamöter tillstyrker yrkandet. Det skriftliga yrkandet bifogas som bilaga till protokollet. 1. Återremittera ärendet mot bakgrund av ovanstående; att beakta majoritetens ställningstagande, och därefter remittera ärendet till de fackliga organisationerna. 2. Ärendet tas upp i omarbetad form på barn- och utbildningsnämndens sammanträde den 28 maj Skriva fram ärendet för beslut i kommunfullmäktige. Ersättaryttrande Miriam-Iréne Malm lämnar ett särskilt yttrande till protokollet.

11 11 Kommunstyrelsen Bun 32 Dnr 2009/ Ansökan om folkhälsomedel för sommarjobb en satsning för framtiden Sammanfattning Ansökan avser 1,5 mkr som delfinansiering för kommunens satsning att erbjuda sommarjobb till alla ungdomar från grundskolans år 9 och år 1-3 i gymnasiet. Barn och ungdomar är en prioriterad grupp när det gäller hälsa och för att kunna nå de långsiktiga målen är det viktigt att satsa på denna grupp. Det finns ingen enskild åtgärd som har sådan betydelse för den enskildes hälsa som arbete. Tjänsteutlåtande Bilaga 1 Barn- och utbildningsförvaltningens förslag till beslut. Barn- och utbildningsförvaltningen föreslår barn- och utbildningsnämnden besluta. 1. Föreslå kommunstyrelsen att bevilja barn och utbildningsnämnden 1,5 mkr ur folkhälsofonden för satsningen för sommarjobb till ungdomar 1. Föreslå kommunstyrelsen att bevilja barn och utbildningsnämnden 1,5 mkr ur folkhälsofonden för satsningen för sommarjobb till ungdomar.

12 12 Bun 33 Dnr 2007/9 449 Utvärdering av folkhälsosatsningen föräldrastödsprogrammet COPE Sammanfattning Föräldrastödsgrupper enligt COPE har genomförts i Nynäshamns Kommun sedan Uppdraget kommer ursprungligen gemensamt från socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden som ett led i att förebygga externa placeringar av barn och ungdomar. 17 personer har utbildats till COPE-ledare. Sju grupper har genomförts varav en tonårs-cope. Sammanlagt har 99 föräldrar deltagit. Svarsfrekvensen på kursutvärderingarna har varit låg endast 52 %. Av de som svarat har övervägande del varit mycket positiva. Det övergripande målet att halvera kostnaderna för externa placeringar är uppnått. Tjänsteutlåtande Bilaga 1 Barn- och utbildningsförvaltningens förslag till beslut. Barn- och utbildningsförvaltningen föreslår barn- och utbildningsnämnden besluta. 1. Överlämna yttrandet som redovisning av folkhälsosatsningen föräldrastödsprogrammet COPE till kommunstyrelsen. 1. Vid nästa uppföljning av pågående folkhälsoprojekt önskar barn- och utbildningsnämnden få en utvärdering istället för redovisning. 2. Överlämna yttrandet som redovisning av folkhälsosatsningen föräldrastödsprogrammet COPE till kommunstyrelsen.

13 13 Bun 34 Dnr 2007/9 449 Utvärderingen av folkhälsosatsningen Utveckling av resursskolan Navet Sammanfattning Satsningen på utveckling av resursskolan Navet har pågått under Uppdraget kommer ursprungligen gemensamt från socialnämnden och barnoch utbildningsnämnden som ett led i att förebygga institutionsplaceringar av barn och ungdomar. Det övergripande målet att halvera kostnaderna för institutionsplaceringar är uppnått. Även projektets eget mål att fler elever skall få godkända betyg i främst svenska, engelska och matematik har uppnåtts. Tjänsteutlåtande Barn- och utbildningsförvaltningens förslag till beslut. Barn- och utbildningsförvaltningen föreslår barn- och utbildningsnämnden besluta. 1. Överlämna yttrandet som redovisning av folkhälsosatsningen Utveckling av resursskolan Navet till kommunstyrelsen. 1. Vid nästa uppföljning av pågående folkhälsoprojekt önskar barn- och utbildningsnämnden få en utvärdering istället för redovisning. 2. Överlämna yttrandet som redovisning av folkhälsosatsningen Utveckling av resursskolan Navet till kommunstyrelsen.

14 14 Bun 35 Dnr 2009/ Svar på frågor ställda av Roland Dehlin vid kommunstyrelsens sammanträde den 19 februari 2009 Sammanfattning Vid kommunstyrelsens sammanträde den 19 februari begärde Roland Dehlin en redogörelse för finansiering av Ösmo simhall samt ett förtydligande om hur gymnasiet hanterar uppföljningsansvaret för de ungdomar som inte går i eller som hoppat av gymnasiet. Tjänsteutlåtande Bilaga 1 och Bilaga 2 Barn- och utbildningsförvaltningens förslag till beslut. 1. Överlämna framlagt yttrande till kommunstyrelsen som svar på frågorna ställda av Roland Dehlin vid kommunstyrelsens sammanträde den 19 februari Överlämna framlagt yttrande till kommunstyrelsen som svar på frågorna ställda av Roland Dehlin vid kommunstyrelsens sammanträde den 19 februari 2009.

15 15 Bun 36 Svar på barn- och utbildningsnämndens fråga om FMT Sammanfattning Vid Barn- och utbildningsnämndens sammanträde , 180, fick förvaltningen i uppdrag att undersöka hur många barn som kan ha nytta av en FMT-pedagog. Vid ett verksamhetsbesök som genomfördes av två nämndledarmöter vid kulturskolan framkom att kulturskolans FMT-pedagog ej nyttjades fullt ut. Birgitta Dahlin, förvaltningschef svarar muntligt på frågan. Barn- och utbildningsförvaltningens förslag till beslut Barn- och utbildningsförvaltningen föreslår barn- och utbildningsnämnden 1. Anse frågan härmed besvarad. 1. Anse frågan härmed besvarad.

16 16 Bun 37 Frågor från föregående nämnd Trafikundervisning Fråga från barn- och utbildningsnämndens sammanträde den 12 februari 2009, 25 ställd av Harry Bouveng (m). Harry Bouveng (m) har fått information om att polismyndigheten erbjuder elever i årskurs 5 trafikundervisning. Utnyttjar Nynäshamns kommuns skolor denna möjlighet? Det råder olika uppfattningar om hur trafikundervisningen har emottagits i Nynäshamns kommuns skolor. En del har, när de ringt polismyndigheten om detta, fått till svar att polisen inte har tid med undervisning. Några skolor har haft undervisning i årskurs 5 men konstaterat att undervisningen bör komma i tidigare årskurser. Det har också bedrivits undervisning i mopedkörning för årskurs 8. Yrkande Harry Bouveng (m) önskar ett utförligare svar på om alla skolor i Nynäshamns kommun tagit emot trafikundervisning och i vilka årskurser. Barn- och utbildningsnämndens beslut 1. Barn- och utbildningsförvaltningen vid nästa sammanträde, den 16 april, lämnar ett mer utförligt svar på frågan.

17 17 Bun 38 Politikerrapport Friskusdagen Matti Söderlund (m) rapporterade om Friskusdagen som ägde rum i Folkets Hus den 4 februari i en.skriftlig information som skickades ut med kallelsen. Skolmaten Anna Ljungdell (s) informerade om att Anna och Birgitta Dahlin, förvaltningschef, åker på matturné till olika skolor och förskolor. Harry Bouveng (m) meddelar att han har för avsikt att göra detsamma. För de av nämndens ledamöter som vill äta ute i verksamheterna kan de av kostchef Maud Gezelius erhålla matkuponger. Miriam-Iréne Malm (v) har gjort praktik på Viaskolan och ätit lunch i matsalen i sex veckor. Hennes intryck är att det är viktigt att ändra elevernas attityd till skolmaten.

18 18 Bun 39 Klagomål Följande klagomål har inkommit under tiden 7 januari till 16 mars Förälder har synpunkter om sekretess. Förvaltningschefen har informerat föräldern om vad sekretessen omfattar Klagomål från förälder om otillräcklig information om frisök till förskoleklass. Förvaltningschefen informerade om var information om frisök finns och vidarebefordrar frågan till grundskolan för förbättrade rutiner nästkommande år. Lägga redovisningen av inkomna klagomål till handlingarna.

19 19 Bun 40 Anmälningsärenden 21 Protokolssutdrag KsAu, 4 Ansökan om kompetensmedel till pedagogik och underrvisning Backluraskolan/Viaskolan. 22 Protokollsutdrag Ks, 35 Ansökan om bidrag till att avsluta överviktsprojektet. 23 Skolinspektionen Ansökan från Min Omsorg HoÄ AB om utökning av rätt till bidrag och statlig tillsyn för den fristående gymnasiesärskolan Min Skola Norsborg i Botkyrka kommun. 24 Regeringens proposition 2008/09:112 Möjlighet till ytterligare skolgång för vissa elever i specialskolan. 25 Regeringens proposition 2008/09:115 Barnomsorgspeng och allmän förskola även för treåringar. 26 Statistiska centralbyrån Insamling av resultat från ämnesproven i årskurs 3 och Sveriges kommuner och landsting Studie - Födda 1981: Etablering i arbetslivet. Barn- och utbildningsnämndens beslut 1. Lägga anmälningsärendena till handlingarna.

20 20 Bun 41 Delegationsärenden Följande delegationsärenden, 33 44/2009 redovisas 1. Lägga delegationsärenden33 44/2009 till handlingarna.

21 21 Bun 42 Övriga frågor Brandsäkerhet Harry Bouveng, (m), undrar över brandsäkerheten ute i verksamheterna. Anna Ljungdell, (s), redovisar svar på interpellationer ställda vid kommunstyrelsens sammanträde, på nämndsammanträdet den 16 april Utskick av kallelse till nämndsammanträde Harry Bouveng, (m), påpekar att kallelsen till dagens sammanträde kom för sent och att det har hänt tidigare. Förvaltningen ser över postrutinerna och utreder möjligheten att lägga ut kallelsen på kommunens hemsida så att nämndledamöterna kan läsa dem tidigare. Förvaltningen ska dock fortsätta att skicka kallelsen i pappersform. Kostenhetens tjänstefördelning i förhållande till förskolorna Maria Gard-Günster, (c), vill veta hur tjänstefördelningen, i procent, är på förskolorna i förhållande till antal inskrivna barn? Anna Ljungdell, (s),svarar att om bemanningen utgår endast utifrån antal barn finns det inte underlag för de små förskolorna. Sponsrade läromedel Leif Branting, (mp), undrar om skolorna i Nynäshamn använder sponsrade läromedel? Birgitta Dahlin, förvaltningschef, undersöker frågan och återkommer vid nästa sammanträde. E-postadresser Magnus Holstensson, (mp), frågar om nämndens ledamöter kan få egna e- postadresser i kommunens e-postsystem? Barn- och utbildningsförvaltningen tar reda på om det är möjligt och återkommer med svar till nästa sammanträde.

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 1(19) Plats och tid Beslutande Sammanträdesrummet, Landsort, nämndhuset, torsdagen den 12 februari Kl 15.00-17.55 Anna Ljungdell Kaisa Persson Margareta Nordberg 11 Ola Lundgren 12-25 Maj Björnholdt Thomas

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 1(14) Plats och tid Beslutande Sammanträdesrummet, Landsort, nämndhuset, torsdagen den 22 januari Kl 15.00-17.30 Anna Ljungdell Kaisa Persson Ola Lundgren Maj Björnholdt Thomas Rugeland Helen Sellström

Läs mer

PM 2009: RVII (Dnr 322-2936/2008)

PM 2009: RVII (Dnr 322-2936/2008) PM 2009: RVII (Dnr 322-2936/2008) Kommunsamarbete inom Stockholms län angående specialiserade yrkesutbildningar inom sfi, så kallad sfx Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län Borgarrådsberedningen

Läs mer

Anslås under tiden 2010-04-06 2010-05-01

Anslås under tiden 2010-04-06 2010-05-01 Barn- och utbildningsnämnden 2010-03-25 Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, klockan 08.00 11.00 Beslutande Monica Forsgren (S) v ordförande Thomas Björnhager (S) Andreas Boström (S) Jenny

Läs mer

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 1 (18) Paragrafer 33-48 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, 19.00-21.45 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Madeleine Atlas (C), ordförande Helena Dådring (M) Fredrik Hammarstrand (M) Bodil

Läs mer

Servicenämnden 2014-10-15 1(8)

Servicenämnden 2014-10-15 1(8) Servicenämnden 2014-10-15 1(8) Plats och tid Kommunhuset, nämndrummet kl. 13.00-14.30 Beslutande Lennart Lämgren (FP) ordförande Torsten Bill (M) Bertil Jonasson (C) Birgitta Kahn (MP) Sara Asp (S) Hans-Inge

Läs mer

Taito Arkkukangas (S), Maija Liisa Åsenbrygg (S), Märit Estrada (V), Stellan Lund (M), Gunilla Wolinder (FP) 15-18, Hans Carlsson (M)

Taito Arkkukangas (S), Maija Liisa Åsenbrygg (S), Märit Estrada (V), Stellan Lund (M), Gunilla Wolinder (FP) 15-18, Hans Carlsson (M) Barn- och utbildningsnämnden 1 (7) Plats och tid Takåsrummet, Kommunhuset, onsdagen den 28 mars 2012, klockan 16.00-17.30 Beslutande Taito Arkkukangas (S), Maija Liisa Åsenbrygg (S), Märit Estrada (V),

Läs mer

TRELLEBORGS KOMMUN Bildningsnämnden

TRELLEBORGS KOMMUN Bildningsnämnden Kallelse 1 (28) Tid Onsdagen den 25 Mars 2015 klockan 15:00 Plats Liljeborgsskolan, Engelbrektsgatan 5, Trelleborg Ärenden 29 Upprop 30 Val av justerare, tid och plats för justering samt föredragningslista

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Utbildningsnämnden

Sammanträdesprotokoll Utbildningsnämnden Sammanträdesprotokoll Tid och plats Beslutande Övriga deltagande Justering Justerare 2012-01-12 kl 13.30-17.10 i Skånes Fagerhultsrummet Björn Zorec (FP) - ordförande Theresa Lindahl (M) - förste vice

Läs mer

Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna, tisdagen den 15 december, kl. 16.30-18.00

Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna, tisdagen den 15 december, kl. 16.30-18.00 Barn- och ungdomsnämnden 2009-12-15 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna, tisdagen den 15 december, kl. 16.30-18.00 Beslutande Raimo Vuojärvi (M) ordf Jerker Sjögren

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 60 Presentation av verksamhetsplan 2013 för miljönämnden... 87 61 Rutin för handläggning av enskilda avlopp... 88 62 Uppföljning av internkontrollen 2012... 90 63 Internkontrollplan

Läs mer

Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 2013-06-26 1 (14)

Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 2013-06-26 1 (14) Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 2013-06-26 1 (14) Plats och tid Beslutande Barn- och ungdomskontorets sammanträdesrum 13:00 15:15 Tommy Edenholm (KV) ordförande Magnus Rasmusson (S) vice ordförande

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Familjenämnden

TOMELILLA KOMMUN Familjenämnden : Plats och tid Svea Hund i kommunhuset, den, kl. 0-11.30 Beslutande Anders Throbäck (S), ordförande Sara Anheden (S) Carola Lindgren (M) Lars-Ove Hägerroth (M), ersättare för Daniel Persson (M) Eva Olsson

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 1(16) Plats och tid Härneviskolan, Bro kl 16.00 17.00 Inez Kapborg (M),1:e vice ordförande Beslutande Rolf Nersing (S), 2:e vice ordförande Yvonne Blomqvist (M) Birgitta Holmström (S) Åke Holm (MP) Nawal

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Blad 2012-11-19 121 Plats och tid Kommunhuset, kl 19.00-21.30

Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Blad 2012-11-19 121 Plats och tid Kommunhuset, kl 19.00-21.30 2012-11-19 121 Plats och tid Kommunhuset, kl 19.00-21.30 Beslutande Övriga deltagare Björn Andreasson, (m), ordförande Ingemar Kristensson, (m), ledamot Johan Svanberg, (m), ledamot Brita Edholm, (fp),

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 2011-03-24 2 Plats och tid Rådhuset, torsdagen den 24 mars 2011, Kl. 8.30-14.40 Beslutande Jan-Erik Steen (S) ordföranden Mats Nilsson (S) vice ordföranden

Läs mer

Stenbockskolans konferensrum, kl 13.30-14.50

Stenbockskolans konferensrum, kl 13.30-14.50 1(18) Plats och tid ande Stenbockskolans konferensrum, kl 13.30-14.50 Annsofi Ramevik (s), Ordförande Sandra Sjöberg (s) Siv Friedmann Björk (c) Ronny Samuelsson (s), tjänstgörande ersättare Övriga deltagande

Läs mer

PROTOKOLL. Socialnämnden 2009-11-17. Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna, tisdagen den 17 november 2009 kl 18.30 20.

PROTOKOLL. Socialnämnden 2009-11-17. Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna, tisdagen den 17 november 2009 kl 18.30 20. Socialnämnden 2009-11-17 Plats och tid för sammanträdet ande Ersättare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna, tisdagen den 17 november

Läs mer

Kommunkontoret, Karpen kl. 15.00 16.40

Kommunkontoret, Karpen kl. 15.00 16.40 Plats och tid Kommunkontoret, Karpen kl. 15.00 16.40 1 (14) Beslutande Ulrika Thulin (s), ordförande Lars Svensson (s), ledamot Boel Rosdahl (s), ledamot Lars Holmström (m), ledamot Patrik Ströbeck (m),

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Sammanträdesdatum 2015-10-12 1 (13) Sida Plats och tid Kommunkontoret, kl 08:55 11:35 Ledamöter Margareta Johansson (C) ordförande Jerry Sellin (Op) vice ordförande Gunnel Jonsson (S) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Lennart Sohlberg, Hakan Yngström ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Lennart Sohlberg, Hakan Yngström ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sammanträdesdatum Sida 1-15 Plats och tid S:t Mikaelsskolan, Konferensrummen, kl 09.00-11.30 ande Lennart Sohlberg (S), Mora, ordförande Gunilla Elings Friberg (S), Orsa, vice ordförande Anders Björklund

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum 2012-01-24 Sida 1 (18)

Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum 2012-01-24 Sida 1 (18) Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum 2012-01-24 Sida 1 (18) Plats och tid Lilla Sess, kl. 19:00 Beslutande Bengt ÅströmCs), ordförande Lars-Olle Olsson(s) Josef Janosi(m) Anita Ljung(m) Anneli

Läs mer

ARBETSMILJÖFRÅGOR... 1 BUN

ARBETSMILJÖFRÅGOR... 1 BUN INNEHÅLL Barn- och utbildningsnämndens sammanträde 2015-12-17 ÄRENDEN BUN 119 ARBETSMILJÖFRÅGOR... 1 BUN 120 BUDGETUPPFÖLJNING PER DEN 30 NOVEMBER 2015... 2 BUN 121 FÖRDELNING AV ENHETSBUDGETAR... 3 BUN

Läs mer

Kommunstyrelsens kanslienhet

Kommunstyrelsens kanslienhet BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2011-01-19 1 Plats och Tid Stadshuset, kl. 09:00 12:30 Beslutande Olof Eriksson (S), ordförande Linda Strand (S) Laila Andrén (S) till kl. 11:00, 1-8 Tobias Holmberg (S), ers

Läs mer

Socialkontoret, Löjtnant Granlunds väg 16, 281 52 Hässleholm

Socialkontoret, Löjtnant Granlunds väg 16, 281 52 Hässleholm Socialnämnden 2004-06-15 1 (15) Plats och tid Kasern Möller kl 15.00 16.30 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Gunnel Persson (s) ordförande Sven-Erik Andersson (c) 1:e vice ordförande

Läs mer

97 Ekonomiskt utfall och ekonomisk rapport juni och juli 2011.

97 Ekonomiskt utfall och ekonomisk rapport juni och juli 2011. BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2011-08-31 95 Meddelanden. 96 Anmälan om delegationsbeslut. 97 Ekonomiskt utfall och ekonomisk rapport juni och juli 2011. 98 Information budget 2012. 99 Den framtida gymnasieskolan

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2011-05-18 1(10)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2011-05-18 1(10) SAMMANTRÄDES Barn- och utbildningsnämnden 2011-05-18 1(10) Plats och tid Öckerösalen, kommunhuset Öckerö, klockan 16.30 19.55 Beslutande Ledamöter Kerstin Torsede (FP), ordförande Mia Thylander (M), Lars

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2011-05-17 HABO KOMMUN. Barn- och utbildningsnämnden

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2011-05-17 HABO KOMMUN. Barn- och utbildningsnämnden INNEHÅLLSFÖRTECKNING 42 Besök från Hagaboda rektorsområde... 53 43 Ekonomisk rapport tertial 1 2011... 54 44 Aktuell barnomsorgskö... 55 45 Gåvoläromedel... 56 46 Studieresa till Auschwitz...57 47 Regionalt

Läs mer

Plats och tid Svea Hund i kommunhuset, den 4 februari 2016, kl. 14.00-15.30

Plats och tid Svea Hund i kommunhuset, den 4 februari 2016, kl. 14.00-15.30 : Plats och tid Svea Hund i kommunhuset, den, kl. 14.00-15.30 Beslutande Övriga närvarande Anders Albäck (L), ordförande Sven Gunnarsson (MP), 1:e vice ordförande Ewa Carnbrand (M), ersättare för Per Skoog

Läs mer

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 1 (5) Paragrafer 90 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, kl. 18.30 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Rune Persson (S), ordförande Cecilia Örnemark (MP) Maria Sjöberg (S) Thomas Thorné (S)

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen

Barn- och utbildningsförvaltningen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (1) Plats och tid Sal 114 14:00-16:00 ande Anders Tell, ordförande. Fredrik Axelsson (M), vice ordf. Malin Emilson (S) Qazim Hasanaj (S) Emma Bruce (S) Anna Pettersson (S) Magnus

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 2012-09-12 1-16 Plats och tid: Barn- och utbildningskansliets sammanträdesrum kl 13.30-18.20 ande: Övriga närvarande: Utses att justera: Stefan Widerberg (C) ordförande Carina

Läs mer

2010-03-31. Barn- och ungdomssatsning för trygghet, jobb och kunskap

2010-03-31. Barn- och ungdomssatsning för trygghet, jobb och kunskap 2010-03-31 Barn- och ungdomssatsning för trygghet, jobb och kunskap Sverige ser ut att ha klarat sig igenom finanskrisen bättre än många andra länder. Aktiva insatser för jobben och välfärden, tillsammans

Läs mer

Anders Andersson, sekreterare och kanslichef Julia Sjöberg, överförmyndarhandläggare 1-2. Kommunkontoret 2016-01-27

Anders Andersson, sekreterare och kanslichef Julia Sjöberg, överförmyndarhandläggare 1-2. Kommunkontoret 2016-01-27 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) Plats och tid Kommunkontoret, Kopparberg Tid: 14.00 16.00 Beslutande Kitty Strandberg (S), Ljusnarsberg, ordförande Siv Sander (S), Hällefors Maria Lagerman (S), Lindesbergs

Läs mer

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2015-01-19 1 (16)

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2015-01-19 1 (16) Kommunstyrelsen 2015-01-19 1 (16) Plats och tid Tingsbacka, sammanträdesrum Nasa, måndagen den 19 januari 2015, klockan 13.00 14.45. Beslutande Mats Abrahamsson (S), tjg ordförande 1-4, 6-12 Mari-Teres

Läs mer

Grästorps barn- och ungdomsnämnd

Grästorps barn- och ungdomsnämnd Barn- och ungdomsnämnden 2008-12-09 1 (15) Plats och tid Centralskolan, kl 13.00 15.15 Beslutande Britt-Marie Hermansson (m), ordförande Jens Persson (s) Susann Bolgakov (m) Thomas Carlsson (c) Maria Toll

Läs mer

Rekommendation att teckna Avsiktsförklaring gällande kommunsamarbete inom Stockholms län angående Sfx

Rekommendation att teckna Avsiktsförklaring gällande kommunsamarbete inom Stockholms län angående Sfx KOMMUNFÖRBUNDS STOCKHOLMS STAD Kommunstyrelsen KF/KS Kansli ink. 20B8-12- 16 REKOMMENDATION 2008-12-12 Dnr: 2007/0064 För kännedom: Till: vfz2t Nämnd med ansvar för vuxenutbildningen Förvaltningschef med

Läs mer

Tauno Arbelius (S), Malin Eriksson (C), Hans Carlsson (M), Olof Lindberg (FP), Aado Mets (M), Ingrid Gummeson (KD)

Tauno Arbelius (S), Malin Eriksson (C), Hans Carlsson (M), Olof Lindberg (FP), Aado Mets (M), Ingrid Gummeson (KD) Barn- och utbildningsnämnden 1 (11) Plats och tid Hellqvistsalen, Kommunhuset, onsdagen den 27 april 2011, klockan 16.00-17.50 Beslutande Taito Arkkukangas (S), Elisabeth Persson (S), Margareta Barkselius

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2004-01-19 1. ( 5 ) KS040119

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2004-01-19 1. ( 5 ) KS040119 Kommunstyrelsen 2004-01-19 1. ( 5 ) Plats och tid: Folkets Hus, D-salen, kl. 15.00 17.15 Beslutande: Robert Mörk (s), ordförande Bjarne Rasmussen (s) Frans Maretta (s), ers för Annica Blomgren (s) Ahti

Läs mer

Programnämnd Barn och utbildning

Programnämnd Barn och utbildning Protokoll Bou 14/2011 Programnämnd Barn och utbildning Datum: 2011-11-02 Klockan: 13:15-16:15 Plats: Dialogen, Rådhuset Närvarande ledamöter Thomas Esbjörnsson (S) Anders Hagsten (KD) Karolina Wallström

Läs mer

Göran Edberg (S) ordförande

Göran Edberg (S) ordförande Arbets- och näringslivsnämnden 2015-03-18 1 (15) Plats och tid Hörsalen, Centrumhuset i Hyltebruk. Kl. 14:20-15:40 Beslutande Göran Edberg (S) ordförande Birgitta Årzén (S) Jens-Åke Olofsson (KV) Roland

Läs mer

Allan Bjärkhed, ordförande Johanna Svensson, 1:e vice ordförande Caroline Lundberg, 2:e vice ordförande Anders Brostrand Ingrid Martens

Allan Bjärkhed, ordförande Johanna Svensson, 1:e vice ordförande Caroline Lundberg, 2:e vice ordförande Anders Brostrand Ingrid Martens 1(14) Datum Plats och tid Frökindsrummet, Stadshuset kl 08.00 Beslutande Ledamöter Allan Bjärkhed, ordförande Johanna Svensson, 1:e vice ordförande Caroline Lundberg, 2:e vice ordförande Anders Brostrand

Läs mer

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 1 (16) Paragrafer 71-84 Plats och tid Sammanträdesrum 1, kl. 08.30 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Rune Persson (S) Cecilia Örnemark (MP) Helena Dådring (M) Gunnel Johansson, ej tjänstgörande

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-10-27 1 (14) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-10.05 ande Övriga deltagande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson

Läs mer

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige 1 Plats och tid s sessionssal kl. 18.30-19.15 ande Enligt till protokollet bilagd uppropslista Övriga närvarande Tage Dalteg, kommunchef och sekreterare Utses att justera Justeringens plats och tid Anders

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 27 september 2012 kl. 08:15-12:15.

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 27 september 2012 kl. 08:15-12:15. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (19) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 27 september 2012 kl. 08:15-12:15. Beslutande Monica Olsson (S) Ordförande Stig Eng

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2013-06-04

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2013-06-04 1(20) Plats och tid Nämndhuset, Nynäshamn, lokal: Örngrund kl 8.30-9.00 Beslutande Daniel Adborn (FP), ordförande Harry Bouveng (M) Övriga närvarande Utses att justera Birgitta Elvås, kommunchef Bertil

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2012-05-30 1(16) Plats och tid Christian Kruse- rummet, kommunhuset Ringsjövägen 4. 13.00 16.00 Beslutande Birgitta Andersson, M, ordförande Eva Malvå, MP Lena Rosvall, S Per- Erik Andersson, C Övriga

Läs mer

INNEHÅLL Barn- och utbildningsnämndens sammanträde 2014-03-20

INNEHÅLL Barn- och utbildningsnämndens sammanträde 2014-03-20 INNEHÅLL Barn- och utbildningsnämndens sammanträde 2014-03-20 BUN 34 ANMÄLAN AV ÖVRIGA FRÅGOR... 1 BUN 35 INFORMATION... 2 BUN 36 ARBETSMILJÖFRÅGOR... 3 BUN 37 EN FJÄRDE KOMPETENSUTVECKLINGSDAG FÖR FÖRSKOLAN...

Läs mer

Jan Plantin (M) K ristina Pettersson (S) Å ke Malmqvist (MP), ersättare för Karl Arne Larsson (C) 17. Medborgarkontoret, Östervåla 28 januari 2014

Jan Plantin (M) K ristina Pettersson (S) Å ke Malmqvist (MP), ersättare för Karl Arne Larsson (C) 17. Medborgarkontoret, Östervåla 28 januari 2014 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (23) Plats och tid Vård och omsorgsförvaltningen, Heby, kl 08.30 12.00 Beslutande Karl Arne Larsson (C), ordförande, 2 16, 18 22 Inga Lill Hellgre n (S) Susanne Stambolidou T ellebo

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Utbildningsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Utbildningsnämnden 1(16) Plats och tid Näringslivscenter i Osby klockan 13.00-16.35 ande ledamöter Mats Ernstsson (C) Ingmar Bernthsson (S) Pontus Plantman (M) Monica Svensson (S) Roland Anvegård (KD) Carl Folke Jacobson

Läs mer

Svea Hund i kommunhuset, den 5 februari 2015, kl. 08.00-10.00

Svea Hund i kommunhuset, den 5 februari 2015, kl. 08.00-10.00 Sammanträdesdatum: Familjenämndens utskott för gymnasie-, Plats och tid Svea Hund i kommunhuset, den, kl. 08.00-10.00 Beslutande Anders Albäck (FP), ordförande Sven Gunnarsson (MP), 1:e vice ordförande

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Barn- och skolnämndens arbetsutskott 2014-02-03 Plats och tid ande Sammanträdesrum Ununge, Kommunhuset Ankaret Estunavägen 12, Norrtälje kl. 14.00-15.55 Göran Pettersson (M), ordförande Åsa Wennerfors

Läs mer

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2013-06-13. Miljönämnden

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2013-06-13. Miljönämnden Innehåll 22 Presentation av nyanställda livsmedelsinspektören och assistenten... 34 23 Information om skol- och förskoleprojektet... 35 24 Anmälan om miljöfarlig verksamhet vindkraft Gölhult 2:13, Habo

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Familjenämnden

TOMELILLA KOMMUN Familjenämnden : Plats och tid Svea Hund i kommunhuset, den, kl. 08.30-11.15 Beslutande Övriga närvarande Christer Yrjas (C), ordförande Anders Albäck (L), 1:e vice ordförande Daniel Persson (M) Sven Gunnarsson (MP)

Läs mer

Välfärdsutskottet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

Välfärdsutskottet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Plats och tid Lokal Strået, kl. 13.40 15.25 Ajournering kl. 14.40 14.55 Beslutande Birgitta Jönsson (S), ordförande Torsten Vigre (M), tjänstgörande ersättare för Olof Röstin (M) Agnetha Persson (C)

Läs mer

Protokoll från Barn- och ungdomsutskottets sammanträde 2014-06-11

Protokoll från Barn- och ungdomsutskottets sammanträde 2014-06-11 2014-06-11 Sida 1 (22) Protokoll från Barn- och ungdomsutskottets sammanträde 2014-06-11 P g a personuppgiftslagen (PUL) kan vissa uppgifter i protokollet vara borttagna (kryssade) Innehållsförteckning

Läs mer

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) Datum Tid kl 08.15--10.30 Plats Sammanträdesrummet Hesselgrenska Närvarande Se sidan 2 Helena Wikström (C) Justeringens plats och tid LSS-kontoret måndagen den 3 mars Justerade

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott 2002-09-10

Socialnämndens arbetsutskott 2002-09-10 Plats och tid Listerbysalen, Stadshuset, Ronneby, kl 13.00-17.00 Beslutande ordförande Närvarande ersättare Anders Johansson (s) Yvonne Skärheden (m) Ingrid Karlsson (s) Kristina Valtersson (c) Ally Karlsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Barn- och utbildningsnämnden. Ajournering: 17.40-17.45, 18.10-18.15

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Barn- och utbildningsnämnden. Ajournering: 17.40-17.45, 18.10-18.15 Barn- och utbildningsnämnden 1 (8) Plats och tid Hellqvistsalen, Kommunhuset, onsdagen den 10 december 2014, klockan 16.00 18.45. Ajournering: 17.40-17.45, 18.10-18.15 ande Monica Lindgren (S), Mikael

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-05-05 1 (26) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-9.35. ande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson (S) Hanna Stymne

Läs mer

Kommunledningsförvaltningen

Kommunledningsförvaltningen Plats och sammanträdestid Beslutare SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (12) Samverkanshuset, Surbrunnsgatan 13 kl. 13.00 17.00 Birgitta Laugmo (M) Barn- och utbildningsnämnden Allan Josefsson (M) Hälso- och

Läs mer

91 Yttrande över motion angående barnomsorg på kvällar, nätter och helger.

91 Yttrande över motion angående barnomsorg på kvällar, nätter och helger. BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2011-06-15 85 Meddelanden. 86 Anmälan om delegationsbeslut. 87 Ekonomiskt utfall och ekonomisk rapport maj 2011. 78 Redovisning av LUPP-enkäten. 89 Permanentning av Lokal styrelse

Läs mer

Kommunkontoret, Karpen kl. 15.00 16.43

Kommunkontoret, Karpen kl. 15.00 16.43 Plats och tid Kommunkontoret, Karpen kl. 15.00 16.43 1 (11) Beslutande Ulrika Thulin (s), ordförande Sven-Erik Sjöstrand (v), 1:e vice ordförande Arnold Andréasson (c), 2:e vice ordförande Lars Svensson

Läs mer

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Blad Utskottet Lärande och stöd 2007-08-08 260

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Blad Utskottet Lärande och stöd 2007-08-08 260 Utskottet Lärande och stöd 2007-08-08 260 Plats och tid Verkstaden, Fabriksgatan 5, klockan 08 30-14 15 Beslutande Aina Wåhlund, ordförande (s) Lars-Ove Jansson (s) Lisbeth Öjstrand (fp) Ulf Westlund (s)

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden 2007-11-20 1(10)

Barn- och utbildningsnämnden 2007-11-20 1(10) Barn- och utbildningsnämnden 2007-11-20 1(10) Plats och tid: BUN:s sammanträdesrum kl 13.00-15.45 Beslutande: Torbjörn Parling (s) Olle Engström (s) Lars Björklund (s) Ersätter Åsa Hååkman (s) Ann-Marie

Läs mer

2014-01-13. Ann-Katrin Karlsson, kommunsekreterare Liza Yngström, samhällsplanerare, 1

2014-01-13. Ann-Katrin Karlsson, kommunsekreterare Liza Yngström, samhällsplanerare, 1 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 (7) Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, sammanträdesrum 1 Måndagen den 13 januari 2014, kl. 10.00 10.25 Beslutande Övriga deltagande Tommy Nyström (s), ordförande Birgitta

Läs mer

INNEHÅLL Barn- och utbildningsnämndens sammanträde 2013-10-03

INNEHÅLL Barn- och utbildningsnämndens sammanträde 2013-10-03 INNEHÅLL Barn- och utbildningsnämndens sammanträde 2013-10-03 BUN 68 ANMÄLAN AV ÖVRIGA FRÅGOR... 1 BUN 69 ARBETSMILJÖFRÅGOR... 2 BUN 70 UPPFÖLJNING AV GENOMFÖRD INTERNKONTROLL, AUGUSTI 2013... 3 BUN 71

Läs mer

Barn- och utbildningskontoret

Barn- och utbildningskontoret 1(17) Plats och tid Norrtäljesalen, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje kl. 14.00 16.30 ande Ledamöter Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Måns Nilsson (S) Anneli Björck-Andersson (S) Sven-Olov

Läs mer

Birgitta Hammar (C) Monika Renstig (FP) Catharina Melian (S) Lena Forssman (KD) Catharina Melian (S)

Birgitta Hammar (C) Monika Renstig (FP) Catharina Melian (S) Lena Forssman (KD) Catharina Melian (S) 1(14) Plats och tid Stocksundsskolan, tisdagen den 20 mars 2012, kl. 19.30-21.00 Paragrafer 19-31 Beslutande Beslutande Ersättare Patrik Nimmerstam, ordf. (C) Christina Böös (M) Christian Hoas, 1:e vice

Läs mer

Kommunstyrelsen 2007-10-01 1 (20)

Kommunstyrelsen 2007-10-01 1 (20) Kommunstyrelsen 2007-10-01 1 (20) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, måndagen den 1 oktober 2007 kl 17.00 17.40 Paragrafer 261-277 Beslutande m Annette Eiserman-Wikström, ordf s Ing-Marie Samuelsson

Läs mer

Annette Riesbesk (C), ordförande Inge Östlund (C) Henrieta Vedberg (M), ersättare för Fredrik Ollèn (M) Anki Dåderman (S) Jan Dahlquist (S)

Annette Riesbesk (C), ordförande Inge Östlund (C) Henrieta Vedberg (M), ersättare för Fredrik Ollèn (M) Anki Dåderman (S) Jan Dahlquist (S) 1(25) Plats och tid Kommunledningskontoret, kl 08.15-10.20 Beslutande Ledamöter Annette Riesbesk (C), ordförande Inge Östlund (C) Henrieta Vedberg (M), ersättare för Fredrik Ollèn (M) Anki Dåderman (S)

Läs mer

2014-06-24. Anna-Greta Johansson (S) Jan Sandström (S) Hans-Olov Stöllman (S)

2014-06-24. Anna-Greta Johansson (S) Jan Sandström (S) Hans-Olov Stöllman (S) Sammanträdesdatum Sida 1/13 Plats och tid Sammanträdesrummet, övre våningen, Hagfors Stadshus kl 09:00 11:10 Beslutande Övriga Anna-Greta Johansson (S) Jan Sandström (S) Hans-Olov Stöllman (S) Annica Lövgren,

Läs mer

Anna Nilsson, sekreterare Henrik Arenvang, förvaltningschef Bengt Storbacka, arbetsmarknadsenheten. Pirko Norberg, personalrepresentant

Anna Nilsson, sekreterare Henrik Arenvang, förvaltningschef Bengt Storbacka, arbetsmarknadsenheten. Pirko Norberg, personalrepresentant Arbetsmarknadsnämnden 2014-11-19 1 Plats och tid Masugnspipan, Masugnen, Lindesberg, kl. 14.00 16.35 ande Övriga deltagare Margareta Ahlm (S), ordförande Carina Östrand (S) Peder Christensen (S), vice

Läs mer

PROTOKOLL 2014-05-22. Tid och plats. Beslutande. Övriga närvarande. Kommunfullmäktige

PROTOKOLL 2014-05-22. Tid och plats. Beslutande. Övriga närvarande. Kommunfullmäktige Tid och plats Beslutande Ledamöter Ersättare Övriga närvarande Ersättare Torsdag 22 maj 2014 kl.18.00-20.09 i konferenssal Qulturum Sländan, Nykvarns kommunhus. Effe Östman (M), ordförande Leif Zetterberg

Läs mer

Socialnämnden 2009-05-13 1 (17)

Socialnämnden 2009-05-13 1 (17) Socialnämnden 2009-05-13 1 (17) Plats och tid KTS-salen, Vita huset, Drottninggatan 18, Katrineholm, kl. 15.00 18.00 Ajournering kl. 16.15 16.30 Beslutande Ove Melin (s) ordförande, Matti Turunen (s),

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 17.00 18.40

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 17.00 18.40 Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 17.00 18.40 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott

PROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 1 (16) Paragrafer 63-74 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, Sessionssalen, kl. 13.30-15.55 Beslutande Kenneth Dådring (M), ordförande Carl-Axel Wilhelmsson (C), 1:e vice ordförande Bodil Andersson (KD)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Barn- och utbildningsnämndes Sammanträdesdatum Sida 2015-03-26 1(26)

Sammanträdesprotokoll Barn- och utbildningsnämndes Sammanträdesdatum Sida 2015-03-26 1(26) Barn- och utbildningsnämndes Sammanträdesdatum Sida 2015-03-26 1(26) Plats och tid Päronsalen, Stadshuset kl. 13.30-16.55 Beslutande Ersättare Olof Eriksson (S), ordförande Fredrik Bengtsson (S) Cajsa

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2012-04-24 HABO KOMMUN. Barn- och utbildningsnämnden

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2012-04-24 HABO KOMMUN. Barn- och utbildningsnämnden INNEHÅLLSFÖRTECKNING 29 Besök från Slättens rektorsområde 35 30 Ekonomisk månadsrapport 36 31 Budget: Ramförslag 2013-2015......37 32 Barn- och elevprognos per den 15 mars 2012...40 33 Ansökan om bidrag

Läs mer

Justering av utskottets protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av utskottets protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla 2014-06-17 45 (56) Plats och tid Kommunhuset, A-salen, Tierps köping, kl. 08.30-11.00 Beslutande Jonas Nyberg (S), ordförande Anna Grimberg (C) Kenneth Gunnarsson (MP) Gunnar Larsson (FP) Övriga närvarande

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur 1

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur 1 Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 1 Val av ledamöter och ersättare till nämnden för bildning, fritid och kulturs arbetsutskott 2 Val av

Läs mer

Närvarande 17 ordinarie ledamöter och 5 tjänstgörande ersättare, summa 22 beslutande, enligt bifogad närvarolista.

Närvarande 17 ordinarie ledamöter och 5 tjänstgörande ersättare, summa 22 beslutande, enligt bifogad närvarolista. DALS-EDS KOMMUN Kommunfullmäktige 2014-05-21 Plats och tid Utsiktens Aula, Ed onsdage den 21 maj, 2014 klockan 19.00 20.30 Beslutande Närvarande 17 ordinarie ledamöter och 5 tjänstgörande ersättare, summa

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden 2014-03-04 1 (12) Plats och tid Stadshuset, Vetlanda, tisdagen den 4 mars 2014, kl. 13.15-17.45 Beslutande Johanna Haraldsson (S), ordförande Mikael Hahn (S) Henrik Tvarnö (S) från kl. 15.20 Henrik Freij

Läs mer

Servicenämnden 2014-01-22 1(8)

Servicenämnden 2014-01-22 1(8) Servicenämnden 2014-01-22 1(8) Plats och tid Nämndrummet, kommunhuset, kl. 13.00-14.30 Beslutande Lennart Lämgren (FP) ordförande Torsten Bill (M) Bertil Jonasson (C) Hans-Inge Wall (S) Thomas Bäckman

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT Sammanträdesprotokoll

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT Sammanträdesprotokoll ARBETSUTSKOTT Tid och plats Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Måndag den 29 april 2013, kl. 18.00 20.00 i Prologen, kommunhuset Lena Gerby (M), ordförande Mats Ahlbom (M) Göran Hellmalm (FP)

Läs mer

Barn- och bildningsnämnden Sammanträdesdatum 2015-10-12 Sida 1 (13) Ekängsbadet Surahammar Måndag 12 oktober 2015, kl.15.00-16.50

Barn- och bildningsnämnden Sammanträdesdatum 2015-10-12 Sida 1 (13) Ekängsbadet Surahammar Måndag 12 oktober 2015, kl.15.00-16.50 1 (13) Plats och tid Beslutande Ekängsbadet Surahammar Måndag 12 oktober 2015, kl.15.00-16.50 Leif Carlberg (S) ordförande Kjell Krüger (S) Eva Björk (C) Yvonne Gmeiner (Fp) Johanna Olofsson (M) Seija

Läs mer

Per-Inge Pettersson. Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsens arbetsutskott

Per-Inge Pettersson. Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsens arbetsutskott 1(12) Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset i Hultsfred kl. 08.30-9.40 Beslutande Kira Berg, s Pia Rydh, v Per-Inge Pettersson, c Jonny Bengtsson, s Åke Nilsson, kd Övriga deltagande Sven Carlsson,

Läs mer

Underskrifter Sekreterare Paragrafer 246 263 Inger Bergfors. Justerande. Kommunstyrelsens arbetsutskott, Hörby kommun

Underskrifter Sekreterare Paragrafer 246 263 Inger Bergfors. Justerande. Kommunstyrelsens arbetsutskott, Hörby kommun 2012-09-05 1(22) Plats och tid Kommunhuset, Ringsjövägen 4, kl. 08.30 11.40 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats och tid Lars Ahlkvist (M) ordförande Pelle Skerup (M) Kjell-Åke

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag PROTOKOLL 2012-09-19 1(16) Plats och tid Kung Birger, Furuhällshuset, Kungsängen, kl 16.00 17.30 Beslutande Ledamöter Tina Teljstedt (KD), ordf Anders Åkerlind (M) Björn Liljedahl (M) Göran Malmestedt

Läs mer

Ulrika Thulin, (s), ordförande Sven-Erik Sjöstrand, (v), 1:e vice ordförande Arnold Andréasson, (c), 2:e vice ordförande

Ulrika Thulin, (s), ordförande Sven-Erik Sjöstrand, (v), 1:e vice ordförande Arnold Andréasson, (c), 2:e vice ordförande Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrummet Eken, kl 15.00 16.50 1 (13) Beslutande Ulrika Thulin, (s), ordförande Sven-Erik Sjöstrand, (v), 1:e vice ordförande Arnold Andréasson, (c), 2:e vice ordförande

Läs mer

PROTOKOLL. Underskrifter Sekreterare... Paragrafer: 11-23 Maria Hjärtmyr Varav sekretess 23. Ordförande... Markus Evensson. Justerande...

PROTOKOLL. Underskrifter Sekreterare... Paragrafer: 11-23 Maria Hjärtmyr Varav sekretess 23. Ordförande... Markus Evensson. Justerande... Plats och tid Ljusdalssalen 8:30-11:40 Beslutande: Övriga deltagande Utses att justera Markus Evensson (S) ordf Maria Andersson (S), Birgitta Ek (S) Per Gunnar Larsson (S), Mona Wandel (SRD) Annasara Svanteson

Läs mer

Pressinformation inför bildningsnämndens sammanträde

Pressinformation inför bildningsnämndens sammanträde 2013-12-19 Bildningsnämnden Pressinformation inför bildningsnämndens sammanträde För ytterligare information kontakta bildningsnämndens ordförande Carina Boberg (FP), telefon 013-20 69 37 Ärende 1 Information

Läs mer

Lilian Erixon, Försäkringskassan. Marie Fredriksson, verkställande tjänsteman Inger Karlsson, sekreterare. Sekreterare Paragrafer 20-25 Inger Karlsson

Lilian Erixon, Försäkringskassan. Marie Fredriksson, verkställande tjänsteman Inger Karlsson, sekreterare. Sekreterare Paragrafer 20-25 Inger Karlsson SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (8) Plats och tid Stadshuset, Kumla, kl 13.00 15.30 Beslutande Annica Moberg, Kumla kommun, ordförande Mattias Olofsson, Arbetsförmedlingen Annelie Moilanen, Försäkringskassan

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 1. Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-01-12 1(11)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 1. Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-01-12 1(11) Nr 1 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-01-12 1(11) Plats och tid Melleruds kommunkontor, tisdagen den 12 januari 2010 klockan 08.30-12.10 Beslutande Robert Svensson, ordf. (C) Johnny Stücken, v. ordf.

Läs mer

Thom Ericsson ANSLAG/BEVIS

Thom Ericsson ANSLAG/BEVIS Arbets- och näringslivsnämndens arbetsutskott 2015-09-16 1 (12) Plats och tid Arbets- och näringslivskontoret, Centrumhuset i Hyltebruk, kl. 13:00-14:00 Beslutande Göran Edberg (S), ordförande Birgitta

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: Sida: Barn- och utbildningsnämnden 2013-03-27 1 (13) Plats och tid Nämndrummet, Skillingehus, Skillingaryd 27 mars 2013 klockan 14.00 16.55 Beslutande Roger Ödebrink, ordförande Gunnel

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2007-05-28 1 (26) Plats och tid Folkets Hus, Askersund, 2007-05-28 kl. 19.00-20.40. Beslutande Ordinarie ledamöter Bo Trygg (s) Siv Ahlstrand (s) Per Eriksson

Läs mer

Plats och tid Paragrafen, kommunkontoret, Storuman 2014-03-06 kl 10 00-15 30

Plats och tid Paragrafen, kommunkontoret, Storuman 2014-03-06 kl 10 00-15 30 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (18) Plats och tid Paragrafen, kommunkontoret, Storuman 2014-03-06 kl 10 00-15 30 Beslutande Johnny Holmgren (FP) ordförande Ulf Vidman (M) Eva-Marie Stabbfors (KD) Lilian

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Gymnasienämnden. Nya Rådhuset, Österportstorg, Ystad

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Gymnasienämnden. Nya Rådhuset, Österportstorg, Ystad Datum Plats och tid Österportskolan, Gränssnittet, Surbrunnsvägen 1, Ystad 09:00 10:00, 10:25 11:15 Beslutande Se sidan 2 Övriga närvarande Sara Chermiti (M) ersättare Christer Olofsson förvaltningschef

Läs mer