97 Utbud lärarutbildningen HT 12 VT 13

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "97 Utbud lärarutbildningen HT 12 VT 13"

Transkript

1 Missiv NUV 2011:5 97 Nämnden för utbildningsvetenskap (NUV) 97 Utbud lärarutbildningen HT 12 VT 13 Inför läsåret 2012/2013 har Nämnden för utbildningsvetenskap (NUV) att fatta beslut om programutbudet av lärarutbildningen. Programtillfällen för HT 12 och VT 13 ska vara inlagda i KursInfo senast den 22 augusti, varifrån katalogtext hämtas och granskas från och med den 5 september. Utbudet publiceras därefter på webben den 26 september varpå katalogen ska vara klar den 10 oktober. Från universitetets ledning beslutades ( ) om neddragning av antalet utbildningsplatser för åren 2012 och 2013 motsvarande de neddragningar (cirka 7%) som anmodades inför start ht Då antalet beslutade platser 2011/2012 efter översyn slutade på 905 platser (per capsulambeslut NUV ) innebär det att ett något lägre antal platser kan komma att bli aktuellt inför läsåret 2012/2013. Beslut om dimensionering ht 2011/vt 2012 togs av nämnden per capsulam den 20 juni 2011 och antalet platser fördelades enligt nedan: Program Antal platser campus ht - 11 Antal platser lärcentra/distans ht 11 Förskollärarprogrammet, 120 fem lärcentra G-programmet/fritidshem, 50 ett lärcentrum 15 G-programmet /F -klass 3 80 G-programmet / ett lärcentrum 15 platser Speciallärarprogrammet 15/15/25 Specialpedagogprogrammet 10/10/10 Lärarprogrammet 90 hp distans 15/25 Y programmet 90 Ä programmet med /79 64 bi, eng, fr, hi, id, ma, mu, re, sh, sp, sv och ty. Ge och ke ställdes in Antal platser distans vt 12 1 (6)

2 Ä programmet /gy 166 bi, eng, fr, fy/ma, hi, id, ma, mu, re, sh, sp, sv och ty. Ge, ke och nk ställdes in Förslag till utbud HT 12 och VT 13 Förslaget till utbud för ht 2012 och vt 2013 har diskuterats vid NUV:s arbetsutskottsmöten den 13 juni 2011 och den 15 augusti För det befintliga programutbudet gäller att förskollärar-, yrkeslärar-, speciallärar- samt specialpedagogprogram uppvisar fortsatt högt söktryck. Nationellt råder dessutom brist på dessa lärarkategorier. Att behålla distansoch lärcentra-varianterna av förskollärarprogrammet är därför önskvärt, liksom distansformerna generellt för dessa program eftersom målgrupperna för utbildningarna är yrkesverksamma personer. Programutbudet inför HT 12 och VT 13 behöver dock modifieras på några punkter som här följer: Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU), 90 hp Regeringen har i förordningen 2011:686 beslutat om kompletterande pedagogisk utbildning som leder till ämneslärarexamen (KPU). Utbildningen syftar till att komplettera tidigare tillägnade ämneskunskaper i andra undervisningsämnen än yrkesämnen för att studenten ska kunna avlägga ämneslärarexamen enligt bilaga 2 till högskoleförordningen. Bestämmelserna trädde i kraft den 1 juli Utbildningen kommer att omfatta 90 hp och bestå av utbildningsvetenskaplig kärna samt VFU. Förkunskapskraven utgörs av minst 90 hp ämnesstudier för 7-9 och 120 hp för gymnasieskolan. Examen kan avläggas på såväl grundsom avancerad nivå beroende på poängomfattning och antal ämnen. Då målgruppen för denna utbildning motsvarar den för nuvarande Lärarprogram 90 hp föreslås KPU ingå i utbildningsutbudet för ht 2012, och ersätta Lärarprogrammet 90 hp, och därmed också ges i distansform. En arbetsgrupp behöver under HT11 tillsättas för att tillsammans med programrådet ta fram en utbildningsplan för programmet som ska vara klar i december I regeringsbeslutet framgår att utbildningen bör vända sig till personer med ämnesstudier i mindre och ovanliga ämnen i gymnasieskolan för vilka det inte finns en sammanhållen lärarutbildning, varför möjligheter finns för Linnéuniversitetet att bredda utbudet via KPU. 2 (6)

3 Ämneslärarprogrammet med inriktning mot grundskolans årskurs 7-9 grundskolans årskurs 7-9 Diskussioner har förts om att eventuellt ställa in 7-9-inriktningen. Programmet uppvisar dåligt söktryck Geografi och kemi ställdes in (se ovan) och efter urval 2 är 68 sökande antagna med 0 reserver. Utbildningen har under utvecklingsarbetet med utbildningsplanen visat sig vara organisatoriskt/strukturellt problematisk vilket innebär svårigheter att garantera en bra utbildning för det fåtal som önskar en 7-9-examen. Det som vidare talar emot att ge 7-9-inriktningen är att de studenter som går ämneslärarprogrammet mot gymnasiet också blir behöriga att undervisa i årskurserna 7-9. Om en student önskar få behörighet för ett tredje undervisningsämne för undervisning i 7-9 kan ett tredje ämne som fristående kurs om 45 hp och behörighet (legitimation) uppnås. En annan möjlighet är att ta ut en 7-9-examen via KPU. Vid institutionsdialogerna i maj 2011 diskuterades frågan och institutionerna menade att man gärna såg att 7-9-inriktningen finns kvar i utbudet, i synnerhet för att fylla på gymnasieinriktningarnas studentgrupper. Senare del av program Studenter med oavslutad lärarutbildning kan antas till senare del av program och fullgöra studierna genom en individuell studiegång. Ansökan sker direkt till Lärarutbildningen och antagning bereds där av tjänstemän. Då krav på lärarlegitimation införs väntas ansökningar av denna kategori öka eftersom det krävs lärarexamen för att få lärarlegitimation. Senare del av program har hittills inte ingått i det utlysta katalogutbudet. Det finns dock lärosäten i landet som antar studenter till programmet via Studera.nu, vilket även skulle kunna gälla Linnéuniversitetet, då vi redan idag hanterar dessa studenter. Inför höstterminen 2011 har följande antal med oavslutad utbildning antagits till ett av Linnéuniversitetets lärarutbildningsprogram: Kalmar: 8 (förskola - tidigare år - senare år och gymnasiet) Växjö: 20 (förskola tidigare år) respektive 6 (senare år och gymnasiet) = 34 studenter En ny förordning (2011:689) trädde i kraft som uppdrog åt flera universitet med Umeå universitet som samordnande lärosäte att anordna utbildningar enligt förordning (2011:689) om vissa 3 (6)

4 behörighetsgivande examina för legitimation som lärare och förskollärare och om högskoleutbildningar för vidareutbildning av lärare som saknar lärarexamen, det sk VALprojektet (Vidareutbildning av lärare). Utbildningarna vänder sig till lärare som arbetar som lärare eller förskollärare men som inte har tagit ut en examen eller som behöver komplettera sin utbildning för att få ut en äldre lärarexamen (före 2001 års förordning). Examen enligt denna förordning ska kunna utfärdas till och med 30 juni Senare del av program kan utifrån beskrivningen ovan delas upp i två kategorier: Före och efter Förordningstexten hindrar inte övriga lärosäten att utbilda studenter som påbörjat studier före 2001: Genom att erbjuda vägledning ifråga om bedömning av tidigare utbildning och verksamhet och av studieplanering ska lärosätena medverka till en likvärdig behandling av personer som har påbörjat eller skaffat en utbildning till lärare eller förskollärare enligt äldre bestämmelser och som önskar få en examen för utbildningen. Då hanteringen av studenternas ansökningar sker på individuell nivå och att kurserna i de aktuella programmen inte längre ges av institutionerna, innebär hanteringen kostnader och komplikationer på såväl akademisk som administrativ nivå. Vi har också ett minskat takbelopp att beakta i sammanhanget, varför en utredning av hanteringen krävs. Online-program Vid institutionsdialogen med DFM överlämnades ett förslag kring online-program för att öka antalet studenter inom framförallt ämneslärarprogrammet. AU konstaterade att det finns starka skäl för att samordna DFM:s förslag med den utbildning mot senare del av program, som redan ges. Det uppdrogs åt utbildningsledaren att utreda hur detta kan ske. Utifrån beskrivningen ovan föreslås därför ett utbud enligt nedan: Utbud HT 12 och VT 13 Program Kommentar Förskollärarprogrammet Campus (Kalmar och Växjö) Distans (vt13) Lärcentra: Oskarshamn, Hultsfred, Ronneby, Karlshamn samt Emmaboda. (Hässleholm utgår p g a 4 (6)

5 att Högskolan i Kristianstad fått examenstillstånd) G-programmet/fritidshem Campus Kalmar och Växjö Lärcentrum Västervik G-programmet /F -klass 3 Campus Kalmar och Växjö G-programmet / 4-6 Campus Kalmar och Växjö. Ny profilerad inriktning (se 98) Speciallärarprogrammet Speciallärarprogram, befintliga tre inriktningar/specialiseringar Specialpedagogprogrammet Specialpedagogprogram Yrkeslärarprogrammet Befintligt program Ä programmet /79 Ges eller ställas in? Ä programmet /gy Befintligt program med Bild och Psykologi som nya ämnen Kompletterande pedagogisk Ersätter Lärarprogram 90 hp utbildning (KPU) Senare del av program Som en del av sökbart utbud? Samordnas med DFM:s förslag. Konsekvenser av förslag till utbud Ett antal konsekvenser blir följden av det förslag som föreligger. Det är framför allt de nytillkomna delarna som kräver mer omfattande insatser. Utbildningen av grundlärare för arbete i fritidshem kan ge fler sökande med extra marknadsföring. Hur denna ska se ut måste utredas vidare. Detsamma gäller utbildningen av grundlärare för arbete i förskoleklass till årskurs 3. En informationskampanj där innehållet i en sådan utbildning och kommande arbetsuppgifter i de två skolformerna (förskoleklass och årskurs 13) tydliggörs. Den nya inriktningen inom ramen för utbildningen av grundlärare för arbete i årskurs 46 kräver en arbetsgrupp (se 98). KPU som blir ett helt nytt program kräver utbildningsplan, kursplaner och planer för studiernas uppläggning när det t.ex. gäller studietakt (ska kurserna ges på hel eller delfart?) och innehåll (ämnesdidaktik ska ingå). Även här behöver en arbetsgrupp tillsättas som arbetar tillsammans med 5 (6)

6 programrådet för Ämneslärarprogrammet. Programmet behöver också marknadsföras. DFMförslaget ska synkroniseras med senare del av program hantering. Förslag till beslut: att ett preliminärt utbud för ht 2012/vt 2013 fastslås enligt förslaget ovan med särskilt inhämtande av nämndens synpunkter gällande 7-9- utbildningen samt antagning till senare del av program att utbildningsledaren utreder DFM:s programförslag i förhållande till antagning till senare del av program att en arbetsgrupp tillsätts för att ta fram en utbildningsplan för KPU i samarbete med programrådet för ämneslärarprogrammet för fastställande i KursInfo senast den 30 december (6)

Foto: Johan Wingborg LÄRARPROGRAM. Tillägg: antagning HT13-VT14

Foto: Johan Wingborg LÄRARPROGRAM. Tillägg: antagning HT13-VT14 Foto: Johan Wingborg LÄRARPROGRAM Tillägg: antagning HT13-VT14 UTAN LÄRARE - INGEN FRAMTID Var med och påverka Sverige år 2100! Cancerforskare, bilmekaniker, barnmorskor, musiker eller brandmän vilka skulle

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om dels fortsatt giltighet av förordningen (2011:689) om vissa behörighetsgivande examina för legitimation som lärare och förskollärare och om högskoleutbildningar

Läs mer

VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE

VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE 2018-06-15 FYRA LÄRAREXAMINA FEM PROGRAM Grundlärarprogrammet Ämneslärarprogrammet Kompletterande pedagogisk

Läs mer

Utbildningsplan. Lärarutbildningsnämnden. Vidareutbildning av lärare som saknar lärarexamen - VAL

Utbildningsplan. Lärarutbildningsnämnden. Vidareutbildning av lärare som saknar lärarexamen - VAL Diarienummer LUN 2019/63 Lärarutbildningsnämnden Utbildningsplan Vidareutbildning av lärare som saknar lärarexamen - VAL Programkod: LGVAL Omfattning: Maximalt 120 hp (SFS 2011:689, 14 ) för att uppnå

Läs mer

RAPPORT FÖR VAL

RAPPORT FÖR VAL RAPPORT FÖR VAL 2018-01-12 Sammanfattning Utbildningens huvudsakliga styrkor och problemområden Beskriv vad som utgör utbildningens tre huvudsakliga styrkor. Beskriv vad som utgör utbildningens tre huvudsakliga

Läs mer

VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE

VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE 2018-09-17 FYRA LÄRAREXAMINA FEM PROGRAM Grundlärarprogrammet Ämneslärarprogrammet Kompletterande pedagogisk

Läs mer

Lärarprogrammen inom ramen för VAL-projektet vid Linköpings universitet

Lärarprogrammen inom ramen för VAL-projektet vid Linköpings universitet BESLUT 2010-06-08 Dnr LiU-2009-00464 Senast reviderad 2014-06-05 Utbildningsplan för Lärarprogrammen inom ramen för VAL-projektet vid Linköpings universitet Professional Qualification Course for Teachers

Läs mer

Information om regeringsbeslut som berör lärar- och förskollärarutbi Idn ingarna

Information om regeringsbeslut som berör lärar- och förskollärarutbi Idn ingarna ~~ -----1---- REG ERI NG SKAN Stl ET 2011-06-09 U2011/3726/UH Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten Enligt sändlista Information om regeringsbeslut som berör lärar- och förskollärarutbi

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om kompletterande pedagogisk utbildning som leder till ämneslärarexamen för personer som har en examen på forskarnivå; SFS 2016:705 Utkom från trycket den 17 juni

Läs mer

VAL II - Vidareutbildning av lärare

VAL II - Vidareutbildning av lärare DNR LIU-2018-01827 1(9) AL II - idareutbildning av lärare 120 hp AL II - Professional Qualification Course for Teachers L7A2 Gäller från: Fastställd av Styrelsen för utbildningsvetenskap Fastställandedatum

Läs mer

Förskollärarprogrammet LGFOR

Förskollärarprogrammet LGFOR Förskollärarprogrammet LGFOR Lärarutbildningen Förskollärare Grundlärare Fritidshem Förskoleklass och årskurs 1-3 Årskurs 4-6 Ämneslärare Årskurs 7-9 (startar ej 2013) Gymnasieskola Yrkeslärare Kompletterande

Läs mer

VAL II - Vidareutbildning av lärare

VAL II - Vidareutbildning av lärare DNR LIU-2018-01827 1(16) AL II - idareutbildning av lärare 120 hp AL II - Professional Qualification Course for Teachers L7A2 Gäller från: Fastställd av Styrelsen för utbildningsvetenskap Fastställandedatum

Läs mer

Studentavdelningen, Sektionen för studieadministration, Ann Broberg

Studentavdelningen, Sektionen för studieadministration, Ann Broberg Studentavdelningen Lokal examensordning för lärarexamen på Södertörns högskola, för antagna från höstterminen 2011 och senare Södertörns högskolas lokala examensordning för lärarexamen grundar sig på Högskoleförordningen

Läs mer

VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE

VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE 2018-11-20 FYRA LÄRAREXAMINA FEM PROGRAM Grundlärarprogrammet Ämneslärarprogrammet Kompletterande pedagogisk

Läs mer

!"#$%&'()*+%)#,-./--,0")1$#)2$%+%#'),"-3,3/3,0"$%)

!#$%&'()*+%)#,-./--,0)1$#)2$%+%#'),-3,3/3,0$%) !"#$%$&'()$*+',-'$./0$1+2,32(2'445$&6*44,2,7&6575,-',$!"#$%&'(')*+,*-&'./0-%+%1"2(03'(').'*,(3*4'1*!"#$%&'()*+%)#,-./--,0")1$#)2$%+%#'),"-3,3/3,0"$%) Under hösten 2010 ska den slutliga utformningen av

Läs mer

Ämneslärarprogrammet

Ämneslärarprogrammet Ämneslärarprogrammet Ämneslärare undervisar i två eller tre ämnen i grundskolans årskurs 7 9 alternativt i ett eller två ämnen i gymnasieskolan. Med ditt engagemang som lärare kommer du att vara med och

Läs mer

Utbildningsbeskrivning

Utbildningsbeskrivning Diarienummer LUN2015/41 Lärarutbildningsnämnden Utbildningsbeskrivning Vidareutbildning av lärare som saknar lärarexamen - VAL Programkod: LGVAL Omfattning: Maximalt 120 hp (SFS 2011:689, 14 ) för att

Läs mer

Nyheter och satsningar i lärarutbildningen. Linnédialogen Susanne Liedberg

Nyheter och satsningar i lärarutbildningen. Linnédialogen Susanne Liedberg Nyheter och satsningar i lärarutbildningen Linnédialogen 2018-02-08 Susanne Liedberg Lärarutbildningen 2018 ca 2700 studenter total volym 888 nya platser årligen (utbyggnad om 150) Utbildningsdepartementet

Läs mer

Välkommen. till lärarutbildningarna

Välkommen. till lärarutbildningarna Välkommen till lärarutbildningarna Till dig som börjar studera höstterminen 2015 Välkommen till lärarutbildningarna! Vi är glada att du har valt Stockholms universitet och hoppas att du blir nöjd med din

Läs mer

Legitimation för lärare och förskollärare

Legitimation för lärare och förskollärare Legitimation för lärare och förskollärare Var är vi nu? Antal beslutade legitimationer 1 mars 2013 80 000 Varför tar handläggningen tid? stor spännvidd; många examenstyper fördelade över drygt fyrtio års

Läs mer

Förskollärarprogrammet LGFOD

Förskollärarprogrammet LGFOD Förskollärarprogrammet LGFOD Lärarutbildningen Förskollärare Grundlärare Fritidshem Förskoleklass och årskurs 1-3 Årskurs 4-6 Ämneslärare Årskurs 7-9 (startade ej 2013) Gymnasieskola Yrkeslärare Kompletterande

Läs mer

Aktuellt från lärarutbildningen. RUC-råd Susanne Liedberg

Aktuellt från lärarutbildningen. RUC-råd Susanne Liedberg Aktuellt från lärarutbildningen RUC-råd 2018-03-01 Susanne Liedberg Lärarutbildningen 2018 ca 2700 studenter total volym 888 nya platser årligen (utbyggnad om 150) Samtliga lärarexamina vid Linnéuniversitetet

Läs mer

Lärosäte. NO och teknik Göteborgs universitet. Spanska för lärare 7-9 15 hp. Göteborgs universitet

Lärosäte. NO och teknik Göteborgs universitet. Spanska för lärare 7-9 15 hp. Göteborgs universitet Lärosäte Kurs Engelska för lärare 30 hp (16-45 hp), halvfart åk 7-9 Historia för lärare 3 åk 7-9 NO och teknik Spanska för lärare 7-9 15 hp. Svenska som andraspråk för lärare åk 7-9, 15 hp (31-45 hp).

Läs mer

Uppdrag att fortsatt svara för Lärarlyftet II

Uppdrag att fortsatt svara för Lärarlyftet II Regeringsbeslut I:3 2018-02-08 U2018/00504/S Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Uppdrag att fortsatt svara för Lärarlyftet II Regeringens beslut Regeringen uppdrar åt Statens skolverk

Läs mer

Lärarutbildningskasnliet Bilaga 26:2 FÖRSLAG TILL PROGRAMUTBUD, BEHÖRIGHETER, URVAL OCH PLANERINGSTAL FÖR UTBILDNINGSÅRET 2009/2010.

Lärarutbildningskasnliet Bilaga 26:2 FÖRSLAG TILL PROGRAMUTBUD, BEHÖRIGHETER, URVAL OCH PLANERINGSTAL FÖR UTBILDNINGSÅRET 2009/2010. Lärarutbildningskasnliet 080429 Bilaga 26:2 FÖRSLAG TILL PROGRAMUTBUD, BEHÖRIGHETER, URVAL OCH PLANERINGSTAL FÖR UTBILDNINGSÅRET 2009/2010. Utgångspunkter Nedan ges förslag till programutbud för läsåret

Läs mer

LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN RAPPORT FÖR VAL

LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN RAPPORT FÖR VAL LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN RAPPORT FÖR VAL 2015-09-30 Utbildningen i sin helhet Bakgrund 2007 fastställde regeringen en ny förordning (SFS 2007:224) för vidareutbildning av lärare som saknar examen (VAL).

Läs mer

Lärarprogrammet inom ramen för VAL-projektet vid Linköpings universitet

Lärarprogrammet inom ramen för VAL-projektet vid Linköpings universitet BESLUT 2011-12-15 Dnr LiU-2009-00464 Utbildningsplan för Lärarprogrammet inom ramen för VAL-projektet vid Linköpings universitet Professional Qualification Course for Teachers Gäller för studenter antagna

Läs mer

Lärarutbildningen nybörjare och examinerade

Lärarutbildningen nybörjare och examinerade Statistisk analys Thomas Furusten Analysavdelningen 08-563 085 12 thomas.furusten@hsv.se www.hsv.se 2012-11-18 2012/15 Lärarutbildningen nybörjare och examinerade Jämfört med höstterminen 2011 har antalet

Läs mer

Information till studenter på ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan, 300/330 hp (LAAGY), antagna ht13

Information till studenter på ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan, 300/330 hp (LAAGY), antagna ht13 Kalmar och Växjö den 6 mars 2013 Information till studenter på ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan, 300/330 hp (LAAGY), antagna ht13 Nedan följer information om behörighetskrav

Läs mer

Förskollärarexamen. Förskola 210 hp Veckor vfu. Termin H H H U. H Ex. 1 Vft

Förskollärarexamen. Förskola 210 hp Veckor vfu. Termin H H H U. H Ex. 1 Vft örskollärarexamen 1 2 3 5 6 7 8 9 10 örskola 210 hp Veckor vfu H H H H H H H H Est Sv Ma NO Ex 1 Vft ördjupningsämne, Barndom och lärande tbildningsvetenskaplig kärna I förskollärarutbildningen studerar

Läs mer

Välkommen. till lärarutbildningarna höstterminen 2014

Välkommen. till lärarutbildningarna höstterminen 2014 Välkommen till lärarutbildningarna höstterminen 2014 Välkommen till lärarutbildningarna vid Stockholms universitet! Vi är glada att du har valt Stockholms universitet och hoppas att du blir nöjd med din

Läs mer

Färre nybörjare, men antalet utexaminerade lärare ökar

Färre nybörjare, men antalet utexaminerade lärare ökar Statistisk analys Ingeborg Amnéus Avdelningen för statistik och analys 08-563 088 09 ingeborg.amneus@hsv.se www.hsv.se 2007-12-18 2007/11 Lärarutbildningen 2006/07: Färre nybörjare, men antalet utexaminerade

Läs mer

Examensbeskrivning 2014-12-12 Diarienummer MIUN 2011/986

Examensbeskrivning 2014-12-12 Diarienummer MIUN 2011/986 Examensbeskrivning 2014-12-12 Diarienummer MIUN 2011/986 ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF BACHELOR OF SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION DEGREE OF MASTER OF SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION DEGREE OF BACHELOR OF SCIENCE

Läs mer

Välkommen till lärarutbildningarna

Välkommen till lärarutbildningarna Välkommen till lärarutbildningarna 2 Välkommen till lärarutbildningarna! Clas Hätterstrand, prorektor med med övergripande ansvar för lärarutbildningarna Vi är glada att du har valt Stockholms universitet

Läs mer

Programschemat är granskat av utbildningsledare och fastställt av akademichef vid akademin för utbildning, kultur och kommunikation

Programschemat är granskat av utbildningsledare och fastställt av akademichef vid akademin för utbildning, kultur och kommunikation Programschema för Kompletterande pedagogisk utbildning, 0 hp Programkod: Gäller för läsåret 2017/2018 Programschemat är granskat av utbildningsledare och fastställt av akademichef vid akademin för utbildning,

Läs mer

ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION 1 DEGREE OF BACHELOR OF ARTS/SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION 2

ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION 1 DEGREE OF BACHELOR OF ARTS/SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION 2 Lokal examensbeskrivning Dnr: FS 3.1.5-1482-14 Sid 1 (8) ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION 1 DEGREE OF BACHELOR OF ARTS/SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION 2 INRIKTNING:

Läs mer

Välkommen till lärarutbildningarna. Till dig som börjar studera höstterminen 2016

Välkommen till lärarutbildningarna. Till dig som börjar studera höstterminen 2016 Välkommen till lärarutbildningarna Till dig som börjar studera höstterminen 2016 Välkommen till lärarutbildningarna! Vi är glada att du har valt Stockholms universitet och hoppas att du blir nöjd med din

Läs mer

Uppdrag om att skapa fler vägar in i läraryrket

Uppdrag om att skapa fler vägar in i läraryrket Regeringsbeslut III:I 2018-08-02 U2018/03202/UH Utbildningsdepartementet Enligt sändlista Uppdrag om att skapa fler vägar in i läraryrket Regeringens beslut Regeringen uppdrar åt Umeå universitet att leda

Läs mer

SEMIARIUM: Lärarutbildning/Behörighet/Legitimation

SEMIARIUM: Lärarutbildning/Behörighet/Legitimation SEMIARIUM: Lärarutbildning/Behörighet/Legitimation Du som vill veta mer om vilka lärarutbildningar som finns idag och vad de innehåller, behörighet och legitimation, vem som behöver detta, hur saker hänger

Läs mer

Gäller från: HT 2018 Fastställd: Ändrad: Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik

Gäller från: HT 2018 Fastställd: Ändrad: Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik Utbildningsplan för Ämneslärarprogram med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9 och med inriktning mot arbete i gymnasieskolan Teacher Education Programme for Secondary School and Upper Secondary

Läs mer

Välkommen. till lärarutbildningarna vårterminen 2015

Välkommen. till lärarutbildningarna vårterminen 2015 Välkommen till lärarutbildningarna vårterminen 2015 Välkommen till lärarutbildningarna vid Stockholms universitet! Vi är glada att du har valt Stockholms universitet och hoppas att du blir nöjd med din

Läs mer

Utbildningsplan för Högskolepoäng ECTS credits

Utbildningsplan för Högskolepoäng ECTS credits Utbildningsplan för Ämneslärarprogram med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9 och med inriktning mot arbete i gymnasieskolan Teacher Education Programme for Secondary School and Upper Secondary

Läs mer

Preliminär utbildningsplan för Ämneslärarprogrammet

Preliminär utbildningsplan för Ämneslärarprogrammet Preliminär utbildningsplan för Ämneslärarprogrammet Denna preliminära utbildningsplann för Ämneslärarprogrammet vid Göteborgs universitet är fastställd av Lärarutbildningsnämnden därstädess 2011-02-22.

Läs mer

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9, 240 högskolepoäng

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9, 240 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2018/701 SAMORDNINGSNÄMNDEN FÖR LÄRARUTBILDNING Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9, 240 högskolepoäng The Special Subjects Teacher Programme

Läs mer

Personalförsörjning med legitimerad personal i de tidigare årskurserna samt nyttjande av fritidspedagogernas kompetens.

Personalförsörjning med legitimerad personal i de tidigare årskurserna samt nyttjande av fritidspedagogernas kompetens. Personalförsörjning med legitimerad personal i de tidigare årskurserna samt nyttjande av fritidspedagogernas kompetens. Rapport mars 2014 Beslutad av förvaltningschefen 2014-03 - 18 1 Inledning I direktiv

Läs mer

INSTRUKTIONER INFÖR ANSÖKAN TILL VAL VIDAREUTBILDNING AV LÄRARE SOM SAKNAR LÄRAREXAMEN

INSTRUKTIONER INFÖR ANSÖKAN TILL VAL VIDAREUTBILDNING AV LÄRARE SOM SAKNAR LÄRAREXAMEN INSTRUKTIONER INFÖR ANSÖKAN TILL VAL VIDAREUTBILDNING AV LÄRARE SOM SAKNAR LÄRAREXAMEN Följande dokument måste bifogas din ansökan Tjänstgöringsintyg - Se mer information i blanketten UNDER PUNKT 4. Intyg

Läs mer

Välkommen. till lärarutbildningarna höstterminen 2013

Välkommen. till lärarutbildningarna höstterminen 2013 Välkommen till lärarutbildningarna höstterminen 2013 Välkommen till lärarutbildningarna vid Stockholms universitet! Vi är glada att du har valt oss och hoppas att du blir nöjd med din studietid. Som lärarstudent

Läs mer

ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE IN UPPER SECONDARY EDUCATION 1 DEGREE OF BACHELOR OF ARTS/SCIENCE IN UPPER SECONDARY EDUCATION 2

ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE IN UPPER SECONDARY EDUCATION 1 DEGREE OF BACHELOR OF ARTS/SCIENCE IN UPPER SECONDARY EDUCATION 2 Lokal examensbeskrivning Dnr: FS 3.1.5-1483-14 Sid 1 (7) ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE IN UPPER SECONDARY EDUCATION 1 DEGREE OF BACHELOR OF ARTS/SCIENCE IN UPPER SECONDARY EDUCATION

Läs mer

Riktlinjer för inrättande av utbildningsprogram och fastställande av utbildningsplan för lärarprogrammen vid Humanvetenskapliga området

Riktlinjer för inrättande av utbildningsprogram och fastställande av utbildningsplan för lärarprogrammen vid Humanvetenskapliga området 1 (5) 2018-06-07 Dnr SU FV-3.1.1-1813-18 Sandra Persson Riktlinjer för inrättande av utbildningsprogram och fastställande av utbildningsplan för lärarprogrammen vid Humanvetenskapliga området Föreliggande

Läs mer

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9, 270 högskolepoäng

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9, 270 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2017/407 SAMORDNINGSNÄMNDEN FÖR LÄRARUTBILDNING Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9, 270 högskolepoäng The Special Subjects Teacher Programme

Läs mer

Lärarprogrammet. 2. Utbildningens mål. Teacher Education Programme. Nationella mål för aktuell examen. Se Högskolelagen 1 kap 8-9.

Lärarprogrammet. 2. Utbildningens mål. Teacher Education Programme. Nationella mål för aktuell examen. Se Högskolelagen 1 kap 8-9. Fakultetsnämnden för lärarutbildning Utbildningsplan lärarprogrammet Lärarprogrammet Teacher Education Programme 1. Basdata Omfattning: 180/210/270/300/330 högskolepoäng Examen: Lärarexamen. Examensbeskrivningen

Läs mer

LINNÉUNIVERSITETET Nämnden för utbildningsvetenskap PROFILERAD GRUNDLÄRARUTBILDNING PROJEKTPLAN. Antagningsläget inför Ht 2011

LINNÉUNIVERSITETET Nämnden för utbildningsvetenskap PROFILERAD GRUNDLÄRARUTBILDNING PROJEKTPLAN. Antagningsläget inför Ht 2011 LINNÉUNIVERSITETET Nämnden för utbildningsvetenskap Per Gerrevall PM 2011-08- 14 PROFILERAD GRUNDLÄRARUTBILDNING PROJEKTPLAN Antagningsläget inför Ht 2011 När vi nu ser utfallet av ansökningarna till den

Läs mer

Fler sökande, antagna och nybörjare på lärarutbildningarna

Fler sökande, antagna och nybörjare på lärarutbildningarna STATISTISK ANALYS 1(9) Avdelning /löpnummer 2014-12-09/11 Analysavdelningen Handläggare Fredrik Svensson 08-563 087 87 Fredrik.svensson@uka.se Universitetskanslersämbetets statistiska analyser är en av

Läs mer

Avhopp från lärarutbildningen

Avhopp från lärarutbildningen STATISTISK ANALYS 1(13) Avdelning /löpnummer 2016-04-19 / 6 Analysavdelningen Handläggare Fredrik Svensson 08-563 087 87 fredrik.svensson@uka.se Universitetskanslersämbetets statistiska analyser är en

Läs mer

Lärarprogrammen vid Högskolan i Gävle

Lärarprogrammen vid Högskolan i Gävle Högskolan i Gävle Akademin för utbildning och ekonomi Lärarprogrammen vid Högskolan i Gävle Programstrukturer och kurser Innehåll FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET (campus och distans)... 1 GRUNDLÄRARPROGRAMMET F-3,

Läs mer

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan, högskolepoäng

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan, högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2018/701 SAMORDNINGSNÄMNDEN FÖR LÄRARUTBILDNING Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan, 300-330 högskolepoäng The Special Subjects Teacher Programme directed

Läs mer

Gäller från: HT 2014 Fastställd: Ändrad: Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik

Gäller från: HT 2014 Fastställd: Ändrad: Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik Utbildningsplan för Ämneslärarprogram med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9 och med inriktning mot arbete i gymnasieskolan Teacher Education Programme for Secondary School and Upper Secondary

Läs mer

FÖRSKOLLÄRAR- OCH GRUNDLÄRARUTBILDNING fr.o.m Förskola 210hp Veckor vfu. Fritidshem 180hp Veckor vfu. F hp Veckor vfu H H H F U F

FÖRSKOLLÄRAR- OCH GRUNDLÄRARUTBILDNING fr.o.m Förskola 210hp Veckor vfu. Fritidshem 180hp Veckor vfu. F hp Veckor vfu H H H F U F ÖRSKOLLÄRR- OCH GRNDLÄRRTBILDNING fr.o.m. 20 örskola 20hp H H H Vft fördjupningsämne ritidshem 0hp Vft Ö Ö H Ö H utbildningsvetenskaplig kärna Ö övriga ämnen -3-6 20hp Ö Ö H H Ö Ö Ö Ö Ö ÄMNESLÄRRTBILDNING

Läs mer

Lärarutbildningen vid Göteborgs universitet

Lärarutbildningen vid Göteborgs universitet Lärarutbildningen vid Göteborgs universitet GR 16 mars 2011 Anna Brodin och Mats d Hermansson Lärarutbildningsnämnden (LUN) 1 Förändringsarbete inom lärarutbildningen Vad händer inom lärarutbildningen?

Läs mer

Anmälan mot Umeå universitet om förutsättningarna för studier

Anmälan mot Umeå universitet om förutsättningarna för studier BESLUT 1(4) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Anna Sandström 08-563 085 32 Anna.Sandstrom@uka.se Umeå universitet Rektor Anmälan mot Umeå universitet om förutsättningarna för studier Universitetskanslersämbetet

Läs mer

TILL DIG SOM ÄR HUVUDSAMORDNARE/VFU- SAMORDNARE FÖR LÄRARSTUDENTER VID KARLSTADS UNIVERSITET

TILL DIG SOM ÄR HUVUDSAMORDNARE/VFU- SAMORDNARE FÖR LÄRARSTUDENTER VID KARLSTADS UNIVERSITET 1(5) TILL DIG SOM ÄR HUVUDSAMORDNARE/VFU- SAMORDNARE FÖR LÄRARSTUDENTER VID KARLSTADS UNIVERSITET Lärarutbildningen på Karlstads universitet startade redan 1843. På Karlstads universitet utbildas förskollärare,

Läs mer

Antalet examina ökar men för få är inriktade mot förskola

Antalet examina ökar men för få är inriktade mot förskola STATISTISK ANALYS Ingeborg Amnéus Avdelningen för statistik och analys 08-563 088 09 Mer information hittar du på www.hsv.se Nummer: 2006/13 Lärarutbildningen 2005/06: Antalet examina ökar men för få är

Läs mer

Ämneskombinationer för ämneslärarexamen 7-9

Ämneskombinationer för ämneslärarexamen 7-9 Missiv 2011-02-24 NUV 2011:2: 40 Dnr: FAK 2011/4 Marit Persson Nämnden för utbildningsvetenskap (NUV) Ämneskombinationer för ämneslärarexamen 7-9 Bakgrund Det är hög tid att fastställa utbudet av ämneskombinationer

Läs mer

Utbildningsplan för ämneslärarutbildningen vid Lunds universitet

Utbildningsplan för ämneslärarutbildningen vid Lunds universitet Utbildningsplan för ämneslärarutbildningen vid Lunds universitet 1. Identifikation och grundläggande uppgifter Antal högskolepoäng: 270/300/330 Nivå: Avancerad Programkoder: LAÄ7N, LAÄGN, LAMGY, LAM79

Läs mer

Syftet med programmet är att utbilda ämneslärare med inriktning mot grund- och

Syftet med programmet är att utbilda ämneslärare med inriktning mot grund- och Syftet med programmet är att utbilda ämneslärare med inriktning mot grund- och gymnasieskolan. För att antas till Ämneslärarprogrammet krävs grundläggande behörighet. Därutöver finns särskilda som framgår

Läs mer

Ny lärarutbildning inlifjal

Ny lärarutbildning inlifjal Ny lärarutbildning 2011 Förskola Yrkeslärare Fritidshem grundskola 1-3 Grundskola 4-6 Ämneslärare 7-9 Ämneslärare Gymn Göteborgs universitet JA JA JA JA JA JA JA Högskolan i Borås JA JA JA JA JA JA Högskolan

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Utbildningsplan för KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK utbildning 90 hp Gäller från och med VT15 Lärarutbildningsnämnden alternativ studiegång för matematik och naturvetenskapliga ämnen Innehållsförteckning 1.

Läs mer

Specialpedagog- och Speciallärarprogrammen. Verksamhetsberättelse för verksamhetsåret 2015

Specialpedagog- och Speciallärarprogrammen. Verksamhetsberättelse för verksamhetsåret 2015 Specialpedagog- och Speciallärarprogrammen Verksamhetsberättelse för verksamhetsåret 2015 2 Programansvariga utbildningsledare Ann-Marie Markström 40% Karin Forslund Frykedal 10% Programadministratör Vt

Läs mer

Varmt välkomna till VFU-Samordnarmöte 27 maj 2015

Varmt välkomna till VFU-Samordnarmöte 27 maj 2015 Varmt välkomna till VFU-Samordnarmöte 27 maj 2015 Agenda för dagen Rundan Söksiffror VFU-information VFU-Schemat för ht 15 KKL-Aktuellt UHR-informerar Söksiffror ht 2015 Utbildningens namn Totalt antal

Läs mer

VILL DU BLI LÄRARE? 90-330. Förskollärare Grundlärare Ämneslärare Yrkeslärare Kompletterande pedagogisk utbildning

VILL DU BLI LÄRARE? 90-330. Förskollärare Grundlärare Ämneslärare Yrkeslärare Kompletterande pedagogisk utbildning VILL DU BLI LÄRARE? 90-330 Förskollärare Grundlärare Ämneslärare Yrkeslärare Kompletterande pedagogisk utbildning MAH_Bli_lärare_2012_v2.indd 1 2012-11-22 10:05 MAH_Bli_lärare_2012_v2.indd 2 2012-11-22

Läs mer

Ökande men inte tillräckligt stort intresse för lärarutbildning

Ökande men inte tillräckligt stort intresse för lärarutbildning STATISTISK ANALYS 1(12) Avdelning /löpnummer 2014-02-18/2 Analysavdelningen Handläggare Carin Callerholm 08-563 085 13 carin.callerholm@uk-ambetet.se Universitetskanslersämbetets statistiska analyser är

Läs mer

Vill du utbilda dig till lärare? Hos oss kan du ta lärarexamen och arbeta samtidigt!

Vill du utbilda dig till lärare? Hos oss kan du ta lärarexamen och arbeta samtidigt! Vill du utbilda dig till lärare? Hos oss kan du ta lärarexamen och arbeta samtidigt! Lärarutbildningskontrakt för fler behöriga lärare Våren 2017 inledde Malung-Sälens kommun, tillsammans med ytterligare

Läs mer

Vill du utbilda dig till lärare? Hos oss kan du ta lärarexamen och arbeta samtidigt!

Vill du utbilda dig till lärare? Hos oss kan du ta lärarexamen och arbeta samtidigt! Vill du utbilda dig till lärare? Hos oss kan du ta lärarexamen och arbeta samtidigt! Lärarutbildningskontrakt för fler behöriga lärare Våren 2017 inledde Mora kommun, tillsammans med ytterligare huvudmän

Läs mer

UtBiLDninGSPLan för Gäller från och med KOMPLEttERanDE Vt15 PEDaGOGiSK UtBiLDninG 90 hp LäRaRUtBiLDninGSnäMnDEn ORD ina R ie StUD ieg ån G

UtBiLDninGSPLan för Gäller från och med KOMPLEttERanDE Vt15 PEDaGOGiSK UtBiLDninG 90 hp LäRaRUtBiLDninGSnäMnDEn ORD ina R ie StUD ieg ån G Utbildningsplan för KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK utbildning 90 hp Gäller från och med VT15 Lärarutbildningsnämnden ordinarie studiegång Innehållsförteckning 1. Allmänt... 3 2. Allmänna mål för högskole utbildning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2011:326) om behörighet och legitimation för lärare och förskollärare; SFS 2013:830 Utkom från trycket den 19 november 2013 utfärdad den

Läs mer

TILL DIG SOM ÄR HUVUDSAMORDNARE/VFU- SAMORDNARE FÖR LÄRARSTUDENTER VID KARLSTADS UNIVERSITET

TILL DIG SOM ÄR HUVUDSAMORDNARE/VFU- SAMORDNARE FÖR LÄRARSTUDENTER VID KARLSTADS UNIVERSITET 1(5) TILL DIG SOM ÄR HUVUDSAMORDNARE/VFU- SAMORDNARE FÖR LÄRARSTUDENTER VID KARLSTADS UNIVERSITET Lärarutbildningen på Karlstads universitet startade redan 1843. På Karlstads universitet utbildas förskollärare,

Läs mer

Undervisning och lärande inom det svenska skolsystemet,inresande utbytesstudenter 6PE Ped ti-fr X X X må

Undervisning och lärande inom det svenska skolsystemet,inresande utbytesstudenter 6PE Ped ti-fr X X X må Terminstider: 2019-09-02--2019-01-19, ht1:0902-1001, ht2:1002-1031, ht3:1101-1203, ht4:1204-2020-01-19 ht1 ht1 ht1 ht1 ht1/2 ht2 ht2 ht2 ht2/ht3 Höstlov ht3 ht3 ht3 ht3 ht3/4 ht4 ht4 ht4 Jullov ht4 Jullov

Läs mer

Studera till lärare! Lärarprogram vid Umeå universitet. Version 2, 2012. Lärarhögskolan www.use.umu.se

Studera till lärare! Lärarprogram vid Umeå universitet. Version 2, 2012. Lärarhögskolan www.use.umu.se Studera till lärare! Lärarprogram vid Umeå universitet Version 2, 2012 Lärarhögskolan www.use.umu.se 1 Grundlärarprogrammet fritidshem, 180 hp...6 Grundlärarprogrammet förskoleklass och åk 1-3, 240 hp...

Läs mer

2014-03-11. Fler vägar till läraryrket

2014-03-11. Fler vägar till läraryrket 2014-03-11 Fler vägar till läraryrket 2 (22) Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Inledning... 4 Lärarbrist ett växande problem... 4 Förändrade villkor för behörighet... 9 Den nya lärarutbildningen...

Läs mer

Antagning till högre utbildning höstterminen Statistik i samband med första urvalet ht 2018

Antagning till högre utbildning höstterminen Statistik i samband med första urvalet ht 2018 Antagning till högre utbildning höstterminen 2018 Statistik i samband med första urvalet ht 2018 Antagning till högre utbildning höstterminen 2018 Statistik i samband med första urvalet ht 2018 Universitets-

Läs mer

Välkommen. till lärarutbildningarna vårterminen 2014

Välkommen. till lärarutbildningarna vårterminen 2014 Välkommen till lärarutbildningarna vårterminen 2014 Välkommen till lärarutbildningarna vid Stockholms universitet! Vi är glada att du har valt Stockholms universitet och hoppas att du blir nöjd med din

Läs mer

Sökande till högre utbildning ht 2014: fokus på lärar- och förskollärarutbildningar

Sökande till högre utbildning ht 2014: fokus på lärar- och förskollärarutbildningar Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Föredragande Carina Hellgren Utredare 010-4700305 carina.hellgren@uhr.se Datum 2014-04-22 Diarienummer Dnr 1.1.1-134-2014 Postadress Box 45093 104

Läs mer

Magister- och masterutbildningar. Pedagogik, ämnesdidaktik och specialpedagogik

Magister- och masterutbildningar. Pedagogik, ämnesdidaktik och specialpedagogik Magister- och masterutbildningar Pedagogik, ämnesdidaktik och specialpedagogik Magister- och masterutbildningar i pedagogik, ämnesdidaktik och specialpedagogik Malmö högskola erbjuder vidareutbildningar

Läs mer

Förskollärarprogrammet. 210 hp

Förskollärarprogrammet. 210 hp Förskollärarprogrammet 210 hp studieort Uppsala Sökanvisningar och kursutbud vt 2016 Detta material vänder sig till dig som läser på förskollärarprogrammet och med studieort Uppsala. För dig som läser

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. HÖGSKOLAN I KALMAR Humanvetenskapliga institutionen

UTBILDNINGSPLAN. HÖGSKOLAN I KALMAR Humanvetenskapliga institutionen Dnr: 2008/794 UTBILDNINGSPLAN HÖGSKOLAN I KALMAR Humanvetenskapliga institutionen Utbildning: Program: Utbildningsnivå: Lärarexamen 210/300 hp Bachelor of Education/Master of Education Lärarprogram Bachelor

Läs mer

Studera till lärare! Umeå School of Education Umeå universitet

Studera till lärare! Umeå School of Education Umeå universitet Studera till lärare! Umeå School of Education Umeå universitet www.use.umu.se 1 Grundlärarprogrammet fritidshem, 180 hp...6 Grundlärarprogrammet förskoleklass och åk 1-3, 240 hp... 8 Grundlärarprogrammet

Läs mer

Antagning till högre utbildning höstterminen Statistik i samband med första urvalet ht 2019

Antagning till högre utbildning höstterminen Statistik i samband med första urvalet ht 2019 Antagning till högre utbildning höstterminen 2019 Statistik i samband med första urvalet ht 2019 Antagning till högre utbildning höstterminen 2019 Statistik i samband med första urvalet ht 2019 Universitets-

Läs mer

hp LUN DNR G 2011/40

hp LUN DNR G 2011/40 Utbildningsplan för ÄMNESLärarprogrammet 270 330 hp Lärarutbildningsnämnden LUN 2011-08-24 DNR G 2011/40 Innehållsförteckning 1. Allmänt... 2 1.1. Huvudsakligt område för utbildningen (huvudområde)...

Läs mer

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan, högskolepoäng

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan, högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2017/407 SAMORDNINGSNÄMNDEN FÖR LÄRARUTBILDNING Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan, 300-330 högskolepoäng The Special Subjects Teacher Programme directed

Läs mer

Ämneslärarprogrammet

Ämneslärarprogrammet Ämneslärarprogrammet inriktning mot årskurs 7-9 270 hp Sökanvisningar och kursutbud vt 2014 Att söka kurs inom Ämneslärarprogrammet I detta material kan du bland annat finna information om Hur du söker

Läs mer

Välkommen. till lärarutbildningarna VT2013

Välkommen. till lärarutbildningarna VT2013 Välkommen till lärarutbildningarna VT2013 Välkommen till lärarutbildningarna vid Stockholms universitet Vi är glada att du har valt oss och hoppas att du kommer att bli nöjd med din studietid här. Den

Läs mer

Åtgärder till följd av Högskoleverkets beslut om nya examenstillstånd för lärarutbildningen fr.o.m. höstterminen 2011

Åtgärder till följd av Högskoleverkets beslut om nya examenstillstånd för lärarutbildningen fr.o.m. höstterminen 2011 HÖGSKOLAN DALARNA BESLUT DUC 2011/145/10 Rektor 2011-02-14 Åtgärder till följd av Högskoleverkets beslut om nya examenstillstånd för lärarutbildningen fr.o.m. höstterminen 2011 Ärendet I april 2010 beslutade

Läs mer

Nämnden för lärarutbildning NLU 5-05 2005-10-14. Lärarprogrammet leder till Lärarexamen, 140, 180, 200 eller 220 poäng.

Nämnden för lärarutbildning NLU 5-05 2005-10-14. Lärarprogrammet leder till Lärarexamen, 140, 180, 200 eller 220 poäng. HÖGSKOLAN I KALMAR UTBILDNINGSPLAN Lärarutbildningscentrum Lärarprogrammet Utbildningsplanen för Lärarutbildningen har antagits av Lärarutbildningsnämnden vid Högskolan i Kalmar 2000-11-27, och reviderats

Läs mer

Studera och ta lärarexamen samtidigt som du arbetar! Funderar du på att ta lärarexamen? Då vill vi berätta om en fantastisk möjlighet.

Studera och ta lärarexamen samtidigt som du arbetar! Funderar du på att ta lärarexamen? Då vill vi berätta om en fantastisk möjlighet. Studera och ta lärarexamen samtidigt som du arbetar! Funderar du på att ta lärarexamen? Då vill vi berätta om en fantastisk möjlighet. Lärarutbildningskontrakt för fler behöriga lärare Våren 2017 inledde

Läs mer

Studera och ta lärarexamen samtidigt som du arbetar!

Studera och ta lärarexamen samtidigt som du arbetar! Studera och ta lärarexamen samtidigt som du arbetar! Funderar du på att ta lärarexamen? Då vill vi berätta om en fantastisk möjlighet. Lärarutbildningskontrakt för fler behöriga lärare Våren 2017 inledde

Läs mer

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2015/2016

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2015/2016 Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2015/2016 330 HP UPPSALA CAMPUS 100% Ämneslärarprogrammet i Uppsala ger dig förutsättningar att verka som kunnig och engagerad lärare i framtidens

Läs mer

Kompletterande lärarutbildning 2017/2018

Kompletterande lärarutbildning 2017/2018 Kompletterande lärarutbildning 2017/2018 90 HP UPPSALA DISTANS 100%, CAMPUS 100% Bli lärare på tre terminer! Kompletterande lärarutbildning vid Uppsala universitet är en påbyggnadsutbildning för dig med

Läs mer

Legitimation och behörighet för lärare och förskollärare

Legitimation och behörighet för lärare och förskollärare Juridisk vägledning Granskad september 2014 Mer om Legitimation och behörighet för lärare och förskollärare Ett legitimationssystem för lärare och förskollärare infördes år 2011. Legitimationssystemet

Läs mer

Högskoleförordningen (1993:100) Bilaga 2

Högskoleförordningen (1993:100) Bilaga 2 Högskoleförordningen (1993:100) Bilaga 2 Lärarexamen Omfattning Lärarexamen avläggs på grundnivå eller avancerad nivå beroende på poängomfattning, krav på fördjupning i ett ämne eller inom ett ämnesområde

Läs mer

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2017/2018

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2017/2018 Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2017/2018 330 HP UPPSALA CAMPUS 100% Ämneslärarprogrammet vid Uppsala universitet ger dig förutsättningar att verka som kunnig och engagerad

Läs mer