LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN RAPPORT FÖR VAL

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN RAPPORT FÖR VAL"

Transkript

1 LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN RAPPORT FÖR VAL

2 Utbildningen i sin helhet Bakgrund 2007 fastställde regeringen en ny förordning (SFS 2007:224) för vidareutbildning av lärare som saknar examen (VAL). Denna reviderades 2010 (SFS 2010:323). Med anledning av införandet om kravet på lärarlegitimation 2011 infördes ny förordning (SFS 2011:689) med förlängning och revidering (SFS 2013:831) högskoleutbildningar som anordnas med särskilda medel och som syftar till att erbjuda vidareutbildningar av lärare och förskollärare så att de uppnår en examen som kan vara behörighetsgivande för legitimation som lärare enligt 2 kap.16 skollagen. (SFS 2013:831) Tidigare har funnits andra uppdrag reglerade för Särskild lärarutbildning (SÄL (I/II/III)) samt Kompletterande lärarutbildning (KUT) samt ett nätverk, Nätverket för vidareutbildning av lärare. Uppdrag Samtidigt gav Regeringen via Utbildningsdepartmentet uppdrag7 att anordna högskoleutbildning för lärare som saknar lärarexamen. Uppdraget gick till bl.a. Göteborgs universitet (GU), med samordningsansvar vid Umeå universitet i samverkan med berörda skolhuvudmän. Detta reviderades Medverkande är Göteborgs universitet, Högskolan Dalarna, Jönköping University (tidigare Högskolan i Jönköping), Karlstads universitet, Linköpings universitet, Malmö högskola, Stockholms universitet och Umeå universitet. I samband med införandet om kravet på lärarlegitimation 2011 förändrades uppdraget10 med förlängning och revidering Regeringen uppdrar åt Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linköpings universitet, Karlstads universitet, Högskolan Dalarna och Malmö högskola att anordna utbildningar enligt förordning (2011:689) om vissa behörighetsgivande examina för legitimation som lärare och förskollärare och om högskoleutbildningar för vidareutbildning av lärare som saknar lärarexamen. Umeå universitet ska samordna genomförandet av utbildningarna. Lärosätena ska vidare informera övriga universitet och högskolor med lärarutbildning om sina erfarenheter av vidareutbildning av lärare som saknar lärarexamen. Genom att erbjuda vägledning i fråga om bedömning av tidigare utbildning och verksamhet och av studieplanering ska lärosätena medverka till en likvärdig behandling av personer som har påbörjat eller slutfört en utbildning till lärare eller förskollärare enligt äldre bestämmelser och som önskar få en examen för utbildningen. (Regeringsbeslut I:2, Dnr U 2011/3713/UH) 2 (9)

3 Mot bakgrund av förslag och bedömningar i propositionen Vissa skolfrågor (prop. 2012/13:187, bet. 2013/14:UbU6, rskr. 2013/14) har regeringen denna dag fattat beslut om ändringar i VALförordningen. I propositionen lämnade regeringen förslag och gjorde bedömningar om att vissa lärare och förskollärare ska undantas från några av kraven för legitimation. Detta gäller lärare och förskollärare med lång erfarenhet av undervisning i skolväsendet och lärare som huvudsakligen undervisar i dans, teater eller rörelse och drama, om dessa lärare eller förskollärare uppfyller vissa förutsättningar. Enligt regeringens bedömning i propositionen ska en förutsättning för att undantas från kraven för legitimation vara att läraren eller förskolläraren har kompletterat sin utbildning med 30 högskolepoäng inom sådan utbildning som regeringen har meddelat föreskrifter om. De nu beslutade ändringarna i VAL-förordningen omfattar bestämmelser om denna utbildning. (Regeringsbeslut I:7, dnr U2013/6558/UH) Uppdragets giltighet Uppdragets giltighet har varierande reglerats i uppdragen och förordning, och förlängts ett flertal gånger. Sista förlängningen 2013 anger att antagning kan göras tom 30 juni 2017, med verksamhet tom 30 juni Omfattning En student får som mest studera 120 högskolepoäng (hp) inom detta uppdrag, utbildningen ska också leda till en examen som ska vara behörighetsgivande för legitimation som lärare. Inom ramen för VAL (SFS 2013:831) görs förskollärarutbildning vid där Jönköping University, Malmö högskola, Stockholms universitet samt Umeå universitet. Yrkeslärarutbildning inom ramen för VAL (SFS 2011:689) görs vid Högskolan Dalarna, Karlstads universitet, Linköpings universitet, Stockholms universitet samt Umeå universitet. Utbildningen ska anordnas på minst kvartstid, för behörighetsgivande examen för legitimation som lärare, som längst för en student pågå fyra år. Finansieringsform Denna satsning behöver därför kunna särskiljas vid redovisning och har i LADOK vid Göteborgs universitet, till skillnad från ordinarie utbildning (ORD), och annan lärarutbildning (LUN), en egen finansieringsform Särskild lärarutbildning, VAL (SÄV). Examen Utfärdande av vissa examina Den som uppfyller sådana krav som kan anses motsvara de som har gällt för en examen ska få ett examensbevis av högskolan. Högskolan ska pröva om en sökandes tidigare utbildning eller verksamhet kan godtas för att han eller hon ska anses uppfylla kraven. 3 (9)

4 Den sökande ska ha gått igenom högskoleutbildning eller på något annat sätt ha förvärvat motsvarande kunskaper i sådan omfattning att en examen, som kan vara behörighetsgivande för legitimation enligt 2 kap. 16 skollagen (2010:800), kan uppnås inom ramen för en utbildning enligt denna förordning. Antalet högskolepoäng för ett självständigt arbete (examensarbete) som krävs enligt bilaga 2 till högskoleförordningen (1993:100) eller motsvarande krav enligt äldre bestämmelser för en behörighetsgivande examen, får understigas vid utbildning enligt denna förordning. (SFS 2013:831). Angivna examina i förordningen Förskollärarexamen (ej vid GU inom ramen för VAL) Grundlärarexamen Ämneslärarexamen som omfattar något eller några av ämnena dans, teater eller rörelse och drama Ämneslärarexamen som kan omfatta även andra ämne Yrkeslärarexamen (ej vid GU inom ramen för VAL) Styrkor Att som student på egen hand kunna slutföra en påbörjad (ibland mycket äldre) lärarutbildning är näst intill omöjligt utanför VAL-uppdraget. Även idag, i VAL-uppdraget, är det oftast inte möjligt att kunna slutföra en äldre examen beroende på att de kurser som saknas, inte längre existerar. VAL erbjuder här en möjlighet att kunna slutföra den påbörjade utbildningen och nå en examen via andra lösningar. Utbildningen samläses i stor utsträckning med studenter inom ramen för ULV 1 (då båda grupperna idag i stor utsträckning läser mot tidigare examensordningar), vilket ger möjlighet till internationell utblick och erfarenhetsutbyte utöver det som erbjuds i ordinarie lärarutbildning. I det nationella uppdraget samarbetar åtta lärosäten 2, vilket ger styrka och flexibilitet vad det gäller studiemöjligheter för studenterna, då de olika lärosätenas olika studieupplägg fritt (inom ramen för samarbetet och via de olika samordnarna) kan kombineras för optimal studietakt och ämneskombination. Ett ständigt utvecklingsarbete ingår i uppdraget. Projektet har utvecklat ett mycket bra och nära samarbete med Skolverket och UHR 3, vilket borgar för stark beslutsförankring och kvalitetssäkring av utbildningarnas tillämplighet. Utvecklingsområden Eftersom utbildningen inte hanteras av något organ som en (egen) helhet, utan ingår som delar av andra utbildningar är det idag svårt att säkert fastställa att progression, examensmål och kvalitet kan säkras. Här kan behövas en tydligare akademisk förankring för det specifika uppdraget. Därtill behöver det säkras att alla kurser som används (gäller endast nya registreringar, ej övriga kurser som 1 Utländska lärares vidareutbildning 2 Umeå universitet (nationell samordnare), Högskolan Dalarna, Göteborgs universitet, Jönköping University, Karlstads universitet, Linköpings universitet, Malmö Högskola, Stockholms universitet. 3 Universitets- och högskolerådet 4 (9)

5 enbart ska avslutas) inom ramen för 2001 års lärarutbildning är anpassade till 2007 års examensordning. I uppdraget ingår att kommunicera med omgivande samhälle och andra lärosäten. Ökad satsning på kommunikation med andra lärosäten i regionen, vilka kan ha lärarutbildning, men inte ingår i samarbetet, bör tydliggöras. Oftast är det i AUO 4 -kurserna som studenterna har sin största del av utbildningen, och det är också här studentgruppen i störst utsträckning träffas gemensamt. Här arbetar ansvariga med att skapa en större tillhörighet för de studenter som passerar AUO-kurserna. Valideringsarbetet behöver tydliggöras. Här kan med fördel spridas den erfarenhet som gjorts i det regeringsuppdrag att utveckla formerna för validering av yrkeserfarenhet inom ramen för Lärarlyftet, Valideringsprojektet 5. Inom ramen för projektet finns framtaget ett processtöd för validering, som med fördel kan användas för validering i övrigt. Vid universiteten och högskolorna görs en validering av reell kompetens genom en process som innebär en strukturerad bedömning, värdering, dokumentation och erkännande av kunskaper och kompetens som en person besitter oberoende av hur de förvärvats. 6 VFU 7 för studenter inom VAL görs inom ramen för egen tjänst, och studenterna tilldelas ingen LLU 8. Språkhandledning med särskild inriktning mot vetenskaplighet, utöver det som kan rymmas inom AUO, kan behöva utvecklas mer i samarbete med ASK 9. Utbildningens uppläggning Utbildningen regleras vid Göteborgs universitet inte som program (särskiljs via finansieringsform, se Finansieringsform ovan), vilket innebär att uppföljning inte enkelt kan göras som för övrig utbildning. För varje student upprättas en individuell studieplan, då det oftast är unik studiebakgrund (från uppdragets perspektiv) för varje student. Oftast handlar det om att studenten får ta del av främst AUO- men även UVK 10 -kurser i någon omfattning, men kan också inkludera rena ämneskurser. Studenternas individuella studieplaner hanteras i en egen databas 11. Utbildningen syftar till att ge studenter med oavslutade lärarutbildningar kompletterande utbildning som kan utgöra grund för lärarexamen, vilket därefter kan utgöra grund för lärarlegitimation. Då lärarutbildning i Sverige ändrats över tid och kan ha haft regionala strukturella skillnader, är varje students studieplan individuell. Eftersom vissa examina har större efterfrågan bland de sökande finns dock ett behov av studiegångar som kan utgöra grund i planering för dessa studenters individuella studieplaner. Därtill kan den examensförordning som utbildningen syftar till, på individnivå, vara olika. 4 AUO är en förkortning av Allmänt utbildningsområde, ingår i lärarexamina from 2001 tom Valideringsuppdraget 6 Universitets- och högskolerådet, VFU är en förkortning av Verksamhetsförlagd utbildning, ingår i lärarexamina from Lokal lärarutbildare 9 Enheten för akademiskt språk 10 UVK är en förkortning av Utbildningsvetenskaplig kärna, ingår i lärarexamina from VAL_II.fp7 5 (9)

6 Individuell studieplan Examen Utbildningsinnehåll Examensförordningsuppfyllelse Figur 1. Utbildningens innehåll i relation till examina. AUO, 0-90* hp UVK, 0-60* hp VFU, 0-30* hp 120 hp Ämnesstudier, 0-120* hp Examensarbete, 0-30* hp Figur 2. Ungefärlig struktur för utbildningen. Varje ingående del anpassas efter varje studerandes snabbaste väg mot examen, dvs är valbar och kan uteslutas samt individanpassas i antal hp, beroende på den studerandes studiebakgrund och avsedd examen. *Anger att alteranativet anpassas i poäng och kan exkluderas. 6 (9)

7 AUO Studenter inom VAL läser inom AUO hela eller delar av kurserna LAU915, LAU926/7 (tidigare LAU925) och LAU935. Kursuppläggningen är halvfartstudier. Eftersom alla har en individuell studieplan så kan det vara en stor variation när det gäller vilka kurser man läser. Inom VAL är det en större variation när det gäller vilka kurser man läser inom AUO om man jämför med ULV. VAL- och ULV-studerande samläser i alla kurser med undantaget LAU915 där ULV-studerande läser delkurs 3 (stor del VFU) medan VAL läser delkurs 2 (ingen VFU) VAL-studerande har egna lärartjänster vilket bara några inom ULV har. Den vanligaste studieplanen är att studenterna läser 60 hp av 90 hp där 30 hp tillgodoräknas från tidigare lärarexamen. LAU926, 15hp LAU927, 15hp LAU915, 30hp LAU935, 30hp LAU925, 30hp 1, 7,5hp 2, 7,5hp 3, 7,5hp 4, 7,5hp 15hp 15hp 1, 15hp 2, 15hp X X TG/V TG/V X X X TG/V Varav VFU 1,5hp TG/V 6hp Figur 3. Vanligaste studieplanen inom AUO för studenter inom VAL. Efter att varje delkurs är avslutad uppmanas studenterna att göra en kursutvärdering via GUL. Kursledarna och samordnaren för AUO följer upp enkätresultaten och diskuterar eventuella åtgärder inför planering av kommande kursplaneringar. Svarsfrekvensen är ofta låg och varierar mellan olika delkurser. VFU VFU ingår i dagsläget i två kurser inom AUO: LAU915 och LAU935 och omfattar 7,5 hp, som kan läsas alternativt 5 veckor på hel- eller 10 veckor på halvfart. Program- och kursuppföljning Kursuppföljning görs i varje kurs, enligt de rutiner som finns vid varje institution. För AUO-kurserna som är den enhet som främst utgör basen för uppdraget saknas sammanhållet system, likaså för de olika individuella studiegångarna, ifråga om att säkerställa examensordningarnas krav. Programutveckling Studiegång Grundlärare Svenska/Matematik alt. Matematik/Svenska, 60 hp Denna studiegång togs fram under våren 2015 i samarbete med Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6 (L1G46), för att användas från hösten Ingen VFU tillgodoräknas, och den utförs i verksamhet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6. Avsedd examen är i enlighet med tidigare examensordning (Lp01), d.v.s. en annan än för övriga 7 (9)

8 som läser samma kurser (Lp11), och avsedd legitimation är behörighet att undervisa i förskoleklass samt grundskolans årskurs 1-6. Studiegången kan behöva utvärderas. Studiegång Ämneslärare, huvudämne Slöjd, 90 hp I samarbete med Högskolan för design och konsthanverk (HDK) har det tagits fram en studiegång med inriktning Slöjd (textilslöjd eller trä- och metallslöjd) för ämneslärarexamen (2011 års lärarutbildning, Lp11). Studenten erbjuds läsa 90 hp i slöjd, på hel- eller deltid distans. Enligt studiegången är det möjligt att studera (alternativt validering) 45 hp per termin under två terminer, samtidigt som ämnesdidaktik är obligatorisk. Därefter följer 30 hp utbildningsvetenskaplig kärna. Enligt 8:15 (SFS 2013: ) ger det möjlighet att nå ämneslärarexamen på 1,5 år. Studiegången kan behöva utvärderas. Studiegång Ämneslärare, huvudämne Bild, Musik, Idrott och hälsa respektive Hemoch konsumentkunskap, 90 hp I samarbete med HDK respektive Högskolan för scen och musik (HSM), samt institutionen flr kostoch idrottsvetenskap (IKI) diskuteras att ta fram studiegångar för huvudämnena Bild, Musik, Idrott och hälsa respektive hem- och konsumentkunskap motsvarande det som görs för huvudämnet Slöjd. I utvecklingsarbetet bör lärdomar från huvudämnet Slöjd tillvaratas. Studiegången kan behöva utvärderas. Studiegång Utbildningsvetenskaplig kärna för studenter med viss yrkeserfarenhet (sk 8:15), 30 hp Göteborgs universitet kan idag inte enkelt erbjuda kurs/-er i utbildningsvetenskaplig kärna omfattande 30 hp, som passar till de begränsningar som finns inom förordningen. Detta leder till att studenterna inte kan antas/starta sin utbildning vid GU utan hänvisas till andra lärosäten. (se Omfattning) Utbildningsvetenskaplig kärna, 30 hp, behöver finnas inför antagning i mars till höstterminen Uppdrag (Uppdrag att ta fram kurser inom utbildningsvetenskaplig kärna för studenter inom VAL-projektet med lång arbetslivserfarenhet, V 2015/504) har getts till de fyra institutioner som medverkar i dagens kurser, för att dra upp riktlinjer för hur kurse(r)n(a) ska organiseras. Studiegången kan behöva utvärderas. Övergång från kurser inom tidigare lärarutbildning (Lp01) till den förnyade lärarutbildningen (Lp11) Idag läses en omfattande del av uppdraget i den tidigare lärarutbildningens kurser inom allmänt utbildningsområde (AUO, dvs LAU-kurser). Dessa kurser fasas ut, alternativt är utfasade för några examina som avses inom uppdraget, kurserna är heller inte anpassade till nya examensmål. Det behöver därför tas fram/inventeras hur den nya lärarutbildningens kurser i utbildningsvetenskapliga kärna kan användas för detta. Det är idag inte möjligt att med god kvalitet säkerställa att examensmålen nås (det kan givetvis vara så, och får förutsättas). 8 (9)

9 När möjligheten att ge lärarexamen i enlighet med tidigare examensordning upphör 2020 och nuvarande AUO-kurser fasas ut, behöver det finnas UVK-kurser som ger de kunskaper som krävs enligt tidigare examensordning (2001 års lärarutbildning, Lp01) Det finns då ett behov av att ta fram ny/a kurs/kurser (kursplaner, kursansvar etc.,) på halvfart -de studerande är yrkesverksamma- och distans. Detta förutsatt att verksamheten fortsätter. Utbildningsplan Finns det anledning att ha utbildningsplan för denna utbildning? Motsvarande utbildningar finns inte för andra legitimationsyrken. Flertalet andra lärosäten reglerar utbildningen i utbildningsplan. Litteraturförteckning Universitets- och högskolerådet. (den ). Svensk-engelsk ordbok för den högre utbildningen. Hämtat från Universitets- och högskolerådet: 9 (9)

RAPPORT FÖR VAL

RAPPORT FÖR VAL RAPPORT FÖR VAL 2018-01-12 Sammanfattning Utbildningens huvudsakliga styrkor och problemområden Beskriv vad som utgör utbildningens tre huvudsakliga styrkor. Beskriv vad som utgör utbildningens tre huvudsakliga

Läs mer

Utbildningsbeskrivning

Utbildningsbeskrivning Diarienummer LUN2015/41 Lärarutbildningsnämnden Utbildningsbeskrivning Vidareutbildning av lärare som saknar lärarexamen - VAL Programkod: LGVAL Omfattning: Maximalt 120 hp (SFS 2011:689, 14 ) för att

Läs mer

Utbildningsplan. Lärarutbildningsnämnden. Vidareutbildning av lärare som saknar lärarexamen - VAL

Utbildningsplan. Lärarutbildningsnämnden. Vidareutbildning av lärare som saknar lärarexamen - VAL Diarienummer LUN 2019/63 Lärarutbildningsnämnden Utbildningsplan Vidareutbildning av lärare som saknar lärarexamen - VAL Programkod: LGVAL Omfattning: Maximalt 120 hp (SFS 2011:689, 14 ) för att uppnå

Läs mer

Lärarprogrammen inom ramen för VAL-projektet vid Linköpings universitet

Lärarprogrammen inom ramen för VAL-projektet vid Linköpings universitet BESLUT 2010-06-08 Dnr LiU-2009-00464 Senast reviderad 2014-06-05 Utbildningsplan för Lärarprogrammen inom ramen för VAL-projektet vid Linköpings universitet Professional Qualification Course for Teachers

Läs mer

Vidareutbildning av lärare som saknar lärarexamen

Vidareutbildning av lärare som saknar lärarexamen LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN (LUN) Lärarutbildningsnämnden (LUN) Victoria Nilsson Lissvall Utbildningshandläggare Tel: 031 786 3994 Vidareutbildning av lärare som saknar lärarexamen Bakgrund Förordning 2007

Läs mer

VAL II - Vidareutbildning av lärare

VAL II - Vidareutbildning av lärare DNR LIU-2018-01827 1(9) AL II - idareutbildning av lärare 120 hp AL II - Professional Qualification Course for Teachers L7A2 Gäller från: Fastställd av Styrelsen för utbildningsvetenskap Fastställandedatum

Läs mer

VAL II - Vidareutbildning av lärare

VAL II - Vidareutbildning av lärare DNR LIU-2018-01827 1(16) AL II - idareutbildning av lärare 120 hp AL II - Professional Qualification Course for Teachers L7A2 Gäller från: Fastställd av Styrelsen för utbildningsvetenskap Fastställandedatum

Läs mer

Uppdrag om att skapa fler vägar in i läraryrket

Uppdrag om att skapa fler vägar in i läraryrket Regeringsbeslut III:I 2018-08-02 U2018/03202/UH Utbildningsdepartementet Enligt sändlista Uppdrag om att skapa fler vägar in i läraryrket Regeringens beslut Regeringen uppdrar åt Umeå universitet att leda

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om dels fortsatt giltighet av förordningen (2011:689) om vissa behörighetsgivande examina för legitimation som lärare och förskollärare och om högskoleutbildningar

Läs mer

Information om regeringsbeslut som berör lärar- och förskollärarutbi Idn ingarna

Information om regeringsbeslut som berör lärar- och förskollärarutbi Idn ingarna ~~ -----1---- REG ERI NG SKAN Stl ET 2011-06-09 U2011/3726/UH Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten Enligt sändlista Information om regeringsbeslut som berör lärar- och förskollärarutbi

Läs mer

Studentavdelningen, Sektionen för studieadministration, Ann Broberg

Studentavdelningen, Sektionen för studieadministration, Ann Broberg Studentavdelningen Lokal examensordning för lärarexamen på Södertörns högskola, för antagna från höstterminen 2011 och senare Södertörns högskolas lokala examensordning för lärarexamen grundar sig på Högskoleförordningen

Läs mer

Lärarprogrammet inom ramen för VAL-projektet vid Linköpings universitet

Lärarprogrammet inom ramen för VAL-projektet vid Linköpings universitet BESLUT 2011-12-15 Dnr LiU-2009-00464 Utbildningsplan för Lärarprogrammet inom ramen för VAL-projektet vid Linköpings universitet Professional Qualification Course for Teachers Gäller för studenter antagna

Läs mer

INSTRUKTIONER INFÖR ANSÖKAN TILL VAL VIDAREUTBILDNING AV LÄRARE SOM SAKNAR LÄRAREXAMEN

INSTRUKTIONER INFÖR ANSÖKAN TILL VAL VIDAREUTBILDNING AV LÄRARE SOM SAKNAR LÄRAREXAMEN INSTRUKTIONER INFÖR ANSÖKAN TILL VAL VIDAREUTBILDNING AV LÄRARE SOM SAKNAR LÄRAREXAMEN Följande dokument måste bifogas din ansökan Tjänstgöringsintyg - Se mer information i blanketten UNDER PUNKT 4. Intyg

Läs mer

2 a kap. Nationella krav

2 a kap. Nationella krav Dnr: 2013:1116 Föreskrifter om ändring i Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2011:36) om villkor för behörighet för lärare och förskollärare med utländsk utbildning; beslutade den xx xx 2014. Med stöd av

Läs mer

Uppdrag att fortsatt svara för Lärarlyftet II

Uppdrag att fortsatt svara för Lärarlyftet II Regeringsbeslut I:3 2018-02-08 U2018/00504/S Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Uppdrag att fortsatt svara för Lärarlyftet II Regeringens beslut Regeringen uppdrar åt Statens skolverk

Läs mer

Examensbeskrivning 2014-12-12 Diarienummer MIUN 2011/986

Examensbeskrivning 2014-12-12 Diarienummer MIUN 2011/986 Examensbeskrivning 2014-12-12 Diarienummer MIUN 2011/986 ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF BACHELOR OF SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION DEGREE OF MASTER OF SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION DEGREE OF BACHELOR OF SCIENCE

Läs mer

VILL DU BLI LÄRARE? 90-330. Förskollärare Grundlärare Ämneslärare Yrkeslärare Kompletterande pedagogisk utbildning

VILL DU BLI LÄRARE? 90-330. Förskollärare Grundlärare Ämneslärare Yrkeslärare Kompletterande pedagogisk utbildning VILL DU BLI LÄRARE? 90-330 Förskollärare Grundlärare Ämneslärare Yrkeslärare Kompletterande pedagogisk utbildning MAH_Bli_lärare_2012_v2.indd 1 2012-11-22 10:05 MAH_Bli_lärare_2012_v2.indd 2 2012-11-22

Läs mer

Gäller från: HT 2018 Fastställd: Ändrad: Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik

Gäller från: HT 2018 Fastställd: Ändrad: Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik Utbildningsplan för Ämneslärarprogram med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9 och med inriktning mot arbete i gymnasieskolan Teacher Education Programme for Secondary School and Upper Secondary

Läs mer

Efterled som används i examensbevisen

Efterled som används i examensbevisen som används i examensbevisen I tabellerna nedan framgår vilket kompetensområde respektive inriktning inom Lärarprogrammet ger i efterledet på examensbeviset. Om man läser två inriktningar kommer båda kompetensområdena

Läs mer

Utbildningsplan för Högskolepoäng ECTS credits

Utbildningsplan för Högskolepoäng ECTS credits Utbildningsplan för Ämneslärarprogram med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9 och med inriktning mot arbete i gymnasieskolan Teacher Education Programme for Secondary School and Upper Secondary

Läs mer

VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE

VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE 2018-06-15 FYRA LÄRAREXAMINA FEM PROGRAM Grundlärarprogrammet Ämneslärarprogrammet Kompletterande pedagogisk

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om kompletterande pedagogisk utbildning som leder till ämneslärarexamen för personer som har en examen på forskarnivå; SFS 2016:705 Utkom från trycket den 17 juni

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Kompletterande pedagogisk utbildning, 90 högskolepoäng

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Kompletterande pedagogisk utbildning, 90 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2017/316 UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Kompletterande pedagogisk utbildning, 90 högskolepoäng Supplementary programme in Master of Programkod: L1KPU Grundnivå, examen på grundnivå

Läs mer

Utbildningsplan för ämneslärarutbildningen vid Lunds universitet

Utbildningsplan för ämneslärarutbildningen vid Lunds universitet Utbildningsplan för ämneslärarutbildningen vid Lunds universitet 1. Identifikation och grundläggande uppgifter Antal högskolepoäng: 270/300/330 Nivå: Avancerad Programkoder: LAÄ7N, LAÄGN, LAMGY, LAM79

Läs mer

ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION 1 DEGREE OF BACHELOR OF ARTS/SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION 2

ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION 1 DEGREE OF BACHELOR OF ARTS/SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION 2 Lokal examensbeskrivning Dnr: FS 3.1.5-1482-14 Sid 1 (8) ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION 1 DEGREE OF BACHELOR OF ARTS/SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION 2 INRIKTNING:

Läs mer

Universitets- och högskolerådets beslut

Universitets- och högskolerådets beslut Högskolan Kristianstad 291 88 KRISTIANSTAD Analys, främjande och tillträdesfrågor Erica Finnerman 010-470 03 65 BESLUT 2015-02-09 Reg. Nr. 411-14843-14 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i högskoleförordningen (1993:100); utfärdad den 21 november 2013. SFS 2013:924 Utkom från trycket den 29 november 2013 Regeringen föreskriver att bilaga

Läs mer

Ny lärarutbildning inlifjal

Ny lärarutbildning inlifjal Ny lärarutbildning 2011 Förskola Yrkeslärare Fritidshem grundskola 1-3 Grundskola 4-6 Ämneslärare 7-9 Ämneslärare Gymn Göteborgs universitet JA JA JA JA JA JA JA Högskolan i Borås JA JA JA JA JA JA Högskolan

Läs mer

Lokal examensordning

Lokal examensordning Sidan 1 av 10 Dnr 2016-114-579 (Ersätter dnr 2015-114-449) Fastställd av högskolestyrelsen 2016-12-12 Lokal examensordning Högskolan Kristianstad Gäller from 1 jan 2017 och tillsvidare Sidan 2 av 10 Dnr

Läs mer

ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE IN UPPER SECONDARY EDUCATION 1 DEGREE OF BACHELOR OF ARTS/SCIENCE IN UPPER SECONDARY EDUCATION 2

ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE IN UPPER SECONDARY EDUCATION 1 DEGREE OF BACHELOR OF ARTS/SCIENCE IN UPPER SECONDARY EDUCATION 2 Lokal examensbeskrivning Dnr: FS 3.1.5-1483-14 Sid 1 (7) ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE IN UPPER SECONDARY EDUCATION 1 DEGREE OF BACHELOR OF ARTS/SCIENCE IN UPPER SECONDARY EDUCATION

Läs mer

Speciallärare INFORMATIONSMATERIAL

Speciallärare INFORMATIONSMATERIAL Speciallärare INFORMATIONSMATERIAL Beställningsuppgifter: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm Telefon: 08-690 95 76 Telefax: 08-690 95 50 E-postadress: skolverket@fritzes.se ISBN: 978-91-7559-141-4 Grafisk

Läs mer

Utbildningsplan för. 90 hp. Gäller från och med

Utbildningsplan för. 90 hp. Gäller från och med Utbildningsplan för KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK utbildning 90 hp Gäller från och med HT 13 Lärarutbildningsnämnden Innehållsförteckning 1. Allmänt... 3 1.1. Huvudområde för utbildningen...3 2. Allmänna mål

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i högskoleförordningen (1993:100); utfärdad den 12 december 2013. SFS 2013:1118 Utkom från trycket den 20 december 2013 Regeringen föreskriver att bilaga

Läs mer

SEMIARIUM: Lärarutbildning/Behörighet/Legitimation

SEMIARIUM: Lärarutbildning/Behörighet/Legitimation SEMIARIUM: Lärarutbildning/Behörighet/Legitimation Du som vill veta mer om vilka lärarutbildningar som finns idag och vad de innehåller, behörighet och legitimation, vem som behöver detta, hur saker hänger

Läs mer

Förskollärarprogrammet LGFOD

Förskollärarprogrammet LGFOD Förskollärarprogrammet LGFOD Lärarutbildningen Förskollärare Grundlärare Fritidshem Förskoleklass och årskurs 1-3 Årskurs 4-6 Ämneslärare Årskurs 7-9 (startade ej 2013) Gymnasieskola Yrkeslärare Kompletterande

Läs mer

Inbjudan att anmäla intresse om att anordna en särskild kompletterande pedagogisk utbildning för forskarutbildade

Inbjudan att anmäla intresse om att anordna en särskild kompletterande pedagogisk utbildning för forskarutbildade -- RE G E R l N G S KAN S L l E T Utbildningsdepartementet 2014-06-24 U2014/4167/UH Enligt sändlista statssekreteraren Peter Honeth Inbjudan att anmäla intresse om att anordna en särskild kompletterande

Läs mer

Nätverk för validering inom högre utbildning

Nätverk för validering inom högre utbildning Nätverk för validering inom högre utbildning - Validering och bedömning av reell komptetens Marianne Andrén 2017-03-17 Nätverk för validering inom högre utbildning Startade 2016 på initiativ av Malmö högskola,

Läs mer

Legitimation för lärare och förskollärare

Legitimation för lärare och förskollärare Legitimation för lärare och förskollärare Var är vi nu? Antal beslutade legitimationer 1 mars 2013 80 000 Varför tar handläggningen tid? stor spännvidd; många examenstyper fördelade över drygt fyrtio års

Läs mer

Lokal examensordning

Lokal examensordning Sidan 1 av 11 Dnr 2016-114-579 (Ersätter dnr 2015-114-449) Fastställd av högskolestyrelsen 2016-12-12 Rev 2017-12-13 Rev 2018-12-11 Lokal examensordning Högskolan Kristianstad Gäller from 1 jan 2019 och

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Dnr G 2018/469 UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Yrkeslärarprogrammet, 90 högskolepoäng The Vocational Studies Teacher Programme, 90 credits Programkod: L1YRK 1. Fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

Vidareutbildning av lärare som saknar lärarexamen - VAL

Vidareutbildning av lärare som saknar lärarexamen - VAL Diarienummer LUN 2015/41 Lärarutbildningsnämnden Utbildningsplan Vidareutbildning av lärare som saknar lärarexamen - VAL Programkod: LGVAL Omfattning: Maximalt 120 hp (SFS 2011:689, 14 ) för att uppnå

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i högskoleförordningen (1993:100); SFS 2017:893 Utkom från trycket den 10 oktober 2017 utfärdad den 28 september 2017. Regeringen föreskriver att bilaga

Läs mer

VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE

VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE 2018-09-17 FYRA LÄRAREXAMINA FEM PROGRAM Grundlärarprogrammet Ämneslärarprogrammet Kompletterande pedagogisk

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN FÖR KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK UTBILDNING 90 HP

UTBILDNINGSPLAN FÖR KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK UTBILDNING 90 HP UTBILDNINGSPLAN FÖR KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK UTBILDNING 90 HP Gäller från och med VT16 LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN ORDINARIE STUDIEGÅNG Innehållsförteckning 1. Programmets benämning och omfattning... 3 2.

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN Dnr CF /2005

UTBILDNINGSPLAN Dnr CF /2005 UTBILDNINGSPLAN Dnr CF 52-477/2005 PROGRAMMET FÖR KULTUR OCH SPRÅK, 120/160 POÄNG Culture and Languages Programme, 120/160 points Utbildningsprogrammet inrättades av Forskningsnämnden den 14 december 1993.

Läs mer

Preliminär utbildningsplan för Ämneslärarprogrammet

Preliminär utbildningsplan för Ämneslärarprogrammet Preliminär utbildningsplan för Ämneslärarprogrammet Denna preliminära utbildningsplann för Ämneslärarprogrammet vid Göteborgs universitet är fastställd av Lärarutbildningsnämnden därstädess 2011-02-22.

Läs mer

Högskoleförordningen (1993:100) Bilaga 2

Högskoleförordningen (1993:100) Bilaga 2 Högskoleförordningen (1993:100) Bilaga 2 Lärarexamen Omfattning Lärarexamen avläggs på grundnivå eller avancerad nivå beroende på poängomfattning, krav på fördjupning i ett ämne eller inom ett ämnesområde

Läs mer

Högskoleverkets bedömningsgrunder för yttrande över utländsk lärar- eller förskollärarutbildning

Högskoleverkets bedömningsgrunder för yttrande över utländsk lärar- eller förskollärarutbildning Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Anna-Karin Malla 08-563 086 66 anna-karin.malla@hsv.se BESLUT 2012-03-13

Läs mer

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9, högskolepoäng (hp)

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9, högskolepoäng (hp) UTBILDNINGSPLAN Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9, 2 7 0 högskolepoäng (hp) Beslut Utbildningsplanen är reviderad och fastställd av Nämnden för utbildning och forskning

Läs mer

Välkommen till programinformation Grundlärarprogrammet förskoleklass och årskurs 1-3 Hösten 2014 Tatjana Norbäck Ann Hagernäs

Välkommen till programinformation Grundlärarprogrammet förskoleklass och årskurs 1-3 Hösten 2014 Tatjana Norbäck Ann Hagernäs Välkommen till programinformation Grundlärarprogrammet förskoleklass och årskurs 1-3 Hösten 2014 Tatjana Norbäck Ann Hagernäs Dagens program Måndagen den 22 september kl. 10.30 ca 12.00 Lärarfacket Programmets

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Utbildningsplan för KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK utbildning 90 hp Gäller från och med VT15 Lärarutbildningsnämnden alternativ studiegång för matematik och naturvetenskapliga ämnen Innehållsförteckning 1.

Läs mer

UtBiLDninGSPLan för Gäller från och med KOMPLEttERanDE Vt15 PEDaGOGiSK UtBiLDninG 90 hp LäRaRUtBiLDninGSnäMnDEn ORD ina R ie StUD ieg ån G

UtBiLDninGSPLan för Gäller från och med KOMPLEttERanDE Vt15 PEDaGOGiSK UtBiLDninG 90 hp LäRaRUtBiLDninGSnäMnDEn ORD ina R ie StUD ieg ån G Utbildningsplan för KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK utbildning 90 hp Gäller från och med VT15 Lärarutbildningsnämnden ordinarie studiegång Innehållsförteckning 1. Allmänt... 3 2. Allmänna mål för högskole utbildning

Läs mer

FLER VÄGAR IN I LÄRARYRKET

FLER VÄGAR IN I LÄRARYRKET FLER VÄGAR IN I LÄRARYRKET Lärarutbildningskonvent 10 juni 2019 Anna-Karin Lidström Persson Axel Bennhage Lärarhögskolans kansli FLER VÄGAR IN I LÄRARYRKET Regeringsbeslut 2018-08-02: Ta fram insatser

Läs mer

Förskollärarprogrammet LGFOR

Förskollärarprogrammet LGFOR Förskollärarprogrammet LGFOR Lärarutbildningen Förskollärare Grundlärare Fritidshem Förskoleklass och årskurs 1-3 Årskurs 4-6 Ämneslärare Årskurs 7-9 (startar ej 2013) Gymnasieskola Yrkeslärare Kompletterande

Läs mer

ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS IN SECONDARY EDUCATION/UPPER SECONDARY EDUCATION

ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS IN SECONDARY EDUCATION/UPPER SECONDARY EDUCATION Sida 1 av 7 ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS IN SECONDARY EDUCATION/UPPER SECONDARY EDUCATION Fastställande Denna bilaga till den lokala examensordningen är fastställd av Fakultetsnämnden 2011-05-26

Läs mer

97 Utbud lärarutbildningen HT 12 VT 13

97 Utbud lärarutbildningen HT 12 VT 13 Missiv 2011-08-22 NUV 2011:5 97 Nämnden för utbildningsvetenskap (NUV) 97 Utbud lärarutbildningen HT 12 VT 13 Inför läsåret 2012/2013 har Nämnden för utbildningsvetenskap (NUV) att fatta beslut om programutbudet

Läs mer

KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK VT 2013

KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK VT 2013 Utbildningsplan för KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK utbildning 90 hp VT 2013 Lärarutbildningsnämnden 1 Innehållsförteckning 1. Allmänt... 2 1.1. Huvudområde för utbildningen...2 2. Allmänna mål för högskole

Läs mer

KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK UTBILDNING TILL ÄMNESLÄRARE, 90 HÖGSKOLEPOÄNG Subject Teacher Education Program in the upper-secondary school, 90 credits

KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK UTBILDNING TILL ÄMNESLÄRARE, 90 HÖGSKOLEPOÄNG Subject Teacher Education Program in the upper-secondary school, 90 credits 1(7) KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK UTBILDNING TILL ÄMNESLÄRARE, 90 HÖGSKOLEPOÄNG Subject Teacher Education Program in the upper-secondary school, 90 credits Basdata Nivå: Grund Programkod: LGKPU Fastställande:

Läs mer

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9, 270 högskolepoäng

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9, 270 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2017/407 SAMORDNINGSNÄMNDEN FÖR LÄRARUTBILDNING Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9, 270 högskolepoäng The Special Subjects Teacher Programme

Läs mer

Nyheter och satsningar i lärarutbildningen. Linnédialogen Susanne Liedberg

Nyheter och satsningar i lärarutbildningen. Linnédialogen Susanne Liedberg Nyheter och satsningar i lärarutbildningen Linnédialogen 2018-02-08 Susanne Liedberg Lärarutbildningen 2018 ca 2700 studenter total volym 888 nya platser årligen (utbyggnad om 150) Utbildningsdepartementet

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN FÖR LÄRARUTBILDNING POÄNG

UTBILDNINGSPLAN FÖR LÄRARUTBILDNING POÄNG UTBILDNINGSPLAN FÖR LÄRARUTBILDNING 140-220 POÄNG För studenter antagna från och med hösten 2004. ALLMÄNT Den helt reviderade utbildningsplanen är fastställd den 2004-12-08 av Särskilda nämnden för lärarutbildning.

Läs mer

VAL II delrapportering av ett regeringsuppdrag

VAL II delrapportering av ett regeringsuppdrag VAL II delrapportering av ett regeringsuppdrag med fokus på kompetensförsörjning och resultaten hittills RAPPORT 2018:16 Rapport 2018:16 VAL II delrapportering av ett regeringsuppdrag med fokus på kompetensförsörjning

Läs mer

Stockholms universitet, Specialpedagogiska institutionen

Stockholms universitet, Specialpedagogiska institutionen 1 (5) Lärosätets namn Stockholms universitet, Specialpedagogiska institutionen Utbildningens namn Speciallärarutbildning med specialisering mot språk-, skriv- och läsutveckling, 90 hp (1-90). Ingår i Lärarlyftet

Läs mer

Aktuellt från lärarutbildningen. RUC-råd Susanne Liedberg

Aktuellt från lärarutbildningen. RUC-råd Susanne Liedberg Aktuellt från lärarutbildningen RUC-råd 2018-03-01 Susanne Liedberg Lärarutbildningen 2018 ca 2700 studenter total volym 888 nya platser årligen (utbyggnad om 150) Samtliga lärarexamina vid Linnéuniversitetet

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN FÖR KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK UTBILDNING 90 HP

UTBILDNINGSPLAN FÖR KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK UTBILDNING 90 HP UTBILDNINGSPLAN FÖR KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK UTBILDNING 90 HP Gäller från och med VT16 LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN ALTERNATIV STUDIEGÅNG FÖR MATEMATIK OCH NATURVETENSKAPLIGA ÄMNEN Innehållsförteckning 1.

Läs mer

Behörighetskrav till CUL forskarskola samt respektive forskarutbildningsämne i forskarskolan, 2014 års antagning

Behörighetskrav till CUL forskarskola samt respektive forskarutbildningsämne i forskarskolan, 2014 års antagning 1 / 5 Behörighetskrav till CUL forskarskola samt respektive forskarutbildningsämne i forskarskolan, 2014 års antagning Grundläggande behörighet Särskild behörighet CUL:s forskarskola Forskarskolan följer

Läs mer

210 hp LUN DNR G 2011/38

210 hp LUN DNR G 2011/38 Utbildningsplan för FÖRSKOLLärarprogrammet 210 hp Lärarutbildningsnämnden LUN 2011-08-24 DNR G 2011/38 Innehållsförteckning 1. Allmänt... 2 1.1 Huvudsakligt område för utbildningen (huvudområde)... 2 2.

Läs mer

Särskild lärarutbildning (SÄL) - lärare för undervisning i yrkesämnen - under åren 2005-2008 Ersätter: 2006:15 Bilagor:

Särskild lärarutbildning (SÄL) - lärare för undervisning i yrkesämnen - under åren 2005-2008 Ersätter: 2006:15 Bilagor: Cirkulärnr: 2006:57 Diarienr: 2006/1975 Handläggare: Ulla Gummeson Avdelning: Avd för lärande och arbetsmarknad Datum: 2006-08-22 Mottagare: Kommunstyrelsen Ansvarig för personalfrågor Ansvarig för gymnasiefrågor

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN för HT förskollärarprogrammet HP LäRARUTBILDNINGSNämNDEN

UTBILDNINGSPLAN för HT förskollärarprogrammet HP LäRARUTBILDNINGSNämNDEN Utbildningsplan för FÖRSKOLLärarprogrammet 210 hp HT 2012 Lärarutbildningsnämnden Innehållsförteckning 1. Allmänt... 2 1.1 Huvudområde för utbildningen...2 2. Allmänna mål för högskoleutbildning enligt

Läs mer

Legitimation och behörighet för lärare och förskollärare

Legitimation och behörighet för lärare och förskollärare Juridisk vägledning Granskad september 2014 Mer om Legitimation och behörighet för lärare och förskollärare Ett legitimationssystem för lärare och förskollärare infördes år 2011. Legitimationssystemet

Läs mer

Förskollärarexamen. Förskola 210 hp Veckor vfu. Termin H H H U. H Ex. 1 Vft

Förskollärarexamen. Förskola 210 hp Veckor vfu. Termin H H H U. H Ex. 1 Vft örskollärarexamen 1 2 3 5 6 7 8 9 10 örskola 210 hp Veckor vfu H H H H H H H H Est Sv Ma NO Ex 1 Vft ördjupningsämne, Barndom och lärande tbildningsvetenskaplig kärna I förskollärarutbildningen studerar

Läs mer

KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK UTBILDNING TILL ÄMNESLÄRARE, 90 HÖGSKOLEPOÄNG Subject Teacher Education Program in the upper-secondary school, 90 credits

KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK UTBILDNING TILL ÄMNESLÄRARE, 90 HÖGSKOLEPOÄNG Subject Teacher Education Program in the upper-secondary school, 90 credits 1(7) KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK UTBILDNING TILL ÄMNESLÄRARE, 90 HÖGSKOLEPOÄNG Subject Teacher Education Program in the upper-secondary school, 90 credits Basdata Nivå: Grund Programkod: LGKPU Fastställande:

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om behörighet och legitimation för lärare och förskollärare och utnämning till lektor; SFS 2011:326 Utkom från trycket den 5 april 2011 utfärdad den 17 mars 2011.

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN FÖR YRKESLÄRARPROGRAMMET 90 HP

UTBILDNINGSPLAN FÖR YRKESLÄRARPROGRAMMET 90 HP UTBILDNINGSPLAN FÖR YRKESLÄRARPROGRAMMET 90 HP VT 2012 LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN Innehållsförteckning 1. Allmänt... 2 1.1. Huvudområde för utbildningen...2 2. Allmänna mål för högskole utbildning enligt

Läs mer

Lokala regler för examen vid KMH

Lokala regler för examen vid KMH Lokala regler för examen vid KMH 1 (9) Lokala regler för examen vid KMH (dnr 11/558) 1 Fastställd av rektor den 15 december 2008 (protokoll C 2008:46). Omtryckt den 1 januari 2012, enligt beslut av rektor

Läs mer

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2017

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2017 ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2017 Inriktning årskurs 7-9 (4,5 år, 270 hp) Huvudämne och kombinationer 2 Bild 90 hp i kombination med Observera att godkänt färdighetsprov i Bild krävs.

Läs mer

2. Allmänna mål för högskoleutbildning enligt Högskolelagen

2. Allmänna mål för högskoleutbildning enligt Högskolelagen Preliminär utbildningsplann för Grundlärarprogrammet Denna preliminära utbildningsplann för Grundlärarprogrammet vid Göteborgs universitet är fastställd av Lärarutbildningsnämnden därstädess 2011-02-22.

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av examensärenden. vid Luleå tekniska universitet

Riktlinjer för handläggning av examensärenden. vid Luleå tekniska universitet Riktlinjer för handläggning av examensärenden vid Luleå tekniska universitet Styrande dokument 2(13) Innehållsförteckning 1 Riktlinjer för handläggning av examensärenden... 3 1.1 Allmänt om examen... 3

Läs mer

UTBILdNINGSpLAN För VT FörSKOLLärArprOGrAmmET Hp LärArUTBILdNINGSNämNdEN

UTBILdNINGSpLAN För VT FörSKOLLärArprOGrAmmET Hp LärArUTBILdNINGSNämNdEN Utbildningsplan för FÖRSKOLLärarprogrammet 210 hp VT 2012 Lärarutbildningsnämnden Innehållsförteckning 1. Allmänt... 2 1.1 Huvudområde för utbildningen...2 2. Allmänna mål för högskoleutbildning enligt

Läs mer

LOKAL EXAMENSORDNING VID MÄLARDALENS HÖGSKOLA

LOKAL EXAMENSORDNING VID MÄLARDALENS HÖGSKOLA Beslutad 2006-10-30 Dnr CF10-506/06 Sektionen för antagning och examen Reviderad 2017-11-16 Dnr 2017/2511 LOKAL EXAMENSORDNING VID MÄLARDALENS HÖGSKOLA för högskoleutbildning på grundnivå, avancerad nivå

Läs mer

Studera till lärare! Umeå School of Education Umeå universitet

Studera till lärare! Umeå School of Education Umeå universitet Studera till lärare! Umeå School of Education Umeå universitet www.use.umu.se 1 Grundlärarprogrammet fritidshem, 180 hp...6 Grundlärarprogrammet förskoleklass och åk 1-3, 240 hp... 8 Grundlärarprogrammet

Läs mer

90 hp. Gäller från och med

90 hp. Gäller från och med Utbildningsplan för YRKESLärarprogrammet 90 hp Gäller från och med HT14 Lärarutbildningsnämnden 3 Innehållsförteckning 1. Allmänt... 2 1.1. Huvudområde...2 2. Allmänna mål för högskole utbildning enligt

Läs mer

VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE

VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE 2018-11-20 FYRA LÄRAREXAMINA FEM PROGRAM Grundlärarprogrammet Ämneslärarprogrammet Kompletterande pedagogisk

Läs mer

RIKTLINJER FÖR TILLGODORÄKNANDE VID HÖGSKOLAN VÄST

RIKTLINJER FÖR TILLGODORÄKNANDE VID HÖGSKOLAN VÄST RIKTLINJER FÖR TILLGODORÄKNANDE VID HÖGSKOLAN VÄST Detta dokument innehåller dels förordningstext, dels lokala riktlinjer och allmänna råd. All text som är av karaktären nationell föreskrift eller förordning

Läs mer

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2018

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2018 ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2018 ÄMNESLÄRARPROGRAMMET 2 OM YRKET Som ämneslärare får du kombinera ditt ämnesintresse med att jobba med barn och ungdomar. Det är ett omväxlande, kreativt

Läs mer

Secondary Education: Bridging Programme

Secondary Education: Bridging Programme Utbildningsplan Verksamhetsintegrerat ämneslärarprogram, inriktning 7-9 Programkod: Programmets benämning: Högskolepoäng/ECTS: Beslut om inrättande: Undervisningsspråk: Utbildningsnivå: Examenskategori:

Läs mer

Utbildningsplan för. 90 hp. Lärarutbildningsnämnden

Utbildningsplan för. 90 hp. Lärarutbildningsnämnden Utbildningsplan för YRKESLärarprogrammet 90 hp VT 2013 Lärarutbildningsnämnden Innehållsförteckning 1. Allmänt... 3 1.1. Huvudområde för utbildningen...3 2. Allmänna mål för högskole utbildning enligt

Läs mer

Stockholms universitet, Specialpedagogiska institutionen

Stockholms universitet, Specialpedagogiska institutionen 1 (5) Lärosätets namn Stockholms universitet, Specialpedagogiska institutionen Utbildningens namn Speciallärarutbildning med specialisering mot dövhet eller hörselskada 90 hp (1-90). Ingår i Lärarlyftet

Läs mer

grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolan årskurs 4 6 Huvudområdet är också årskurs 1 3. Grundlärarprogrammet inriktning

grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolan årskurs 4 6 Huvudområdet är också årskurs 1 3. Grundlärarprogrammet inriktning Utbildningsplan för Grundlärarprogrammet 1. Allmänt Grundlärarprogrammet är en professionsutbildning som ger kunskaper och färdigheter f för yrkesverksamhet som lärare. Programmet ges inom tre inriktningar

Läs mer

MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAPLIGT PROGRAM MED INTERNATIONELL INRIKTNING 120/160 POÄNG International Communications Programme, 120/160 points

MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAPLIGT PROGRAM MED INTERNATIONELL INRIKTNING 120/160 POÄNG International Communications Programme, 120/160 points HUMANISTISKA INSTITUTIONEN UTBILDNINGSPLAN MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAPLIGT PROGRAM MED INTERNATIONELL INRIKTNING 120/160 POÄNG International Communications Programme, 120/160 points Utbildningsplanen

Läs mer

Syftet med programmet är att utbilda ämneslärare med inriktning mot grund- och

Syftet med programmet är att utbilda ämneslärare med inriktning mot grund- och Syftet med programmet är att utbilda ämneslärare med inriktning mot grund- och gymnasieskolan. För att antas till Ämneslärarprogrammet krävs grundläggande behörighet. Därutöver finns särskilda som framgår

Läs mer

Lärosätets namn Stockholms universitet, Specialpedagogiska institutionen

Lärosätets namn Stockholms universitet, Specialpedagogiska institutionen Lärosätets namn Stockholms universitet, Specialpedagogiska institutionen Utbildningens namn Speciallärarutbildning med specialisering mot språk-, skriv- och läsutveckling, 90 hp (1-90). Ingår i Lärarlyftet

Läs mer

Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande/Titel: Giltighetstid: Dokumentansvarig/Funktion: Diarienummer: Version: Revisionsdatum:

Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande/Titel: Giltighetstid: Dokumentansvarig/Funktion: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Dnr. LED 1.3-2017/574 1 (av 6) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande/Titel: Giltighetstid: Dokumentansvarig/Funktion: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Strategidokument

Läs mer

KARLSTADS UNIVERSITET. Välkommen till förskollärarprogrammet

KARLSTADS UNIVERSITET. Välkommen till förskollärarprogrammet Välkommen till förskollärarprogrammet, programledare Välkommen till Karlstads universitet! Inrättat 1999 Lärarutbildning i Karlstad sedan 1843 Omkring 16 000 studenter 270 doktorander 1 200 anställda Dagens

Läs mer

Ändrade regler om introduktionsperiod och legitimation för lärare och förskollärare

Ändrade regler om introduktionsperiod och legitimation för lärare och förskollärare Promemoria 2013-12-17 U2013/7686/S Utbildningsdepartementet Ändrade regler om introduktionsperiod och legitimation för lärare och förskollärare Sammanfattning I promemorian föreslås ändringar i skollagen

Läs mer

hp LUN DNR G 2011/40

hp LUN DNR G 2011/40 Utbildningsplan för ÄMNESLärarprogrammet 270 330 hp Lärarutbildningsnämnden LUN 2011-08-24 DNR G 2011/40 Innehållsförteckning 1. Allmänt... 2 1.1. Huvudsakligt område för utbildningen (huvudområde)...

Läs mer

ÄMNESLÄRARPROGRAMMET. Ämneskombinationer Hösten 2019

ÄMNESLÄRARPROGRAMMET. Ämneskombinationer Hösten 2019 ÄMNESLÄRARPROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2019 INRIKTNING ÅRSKURS 7-9 (4,5 ÅR, 270 HP) HUVUDÄMNE OCH KOMBINATIONER 2 BILD 90 HP I KOMBINATION MED Observera att godkänt färdighetsprov i krävs. BIOLOGI

Läs mer

90 hp. Gäller från och med

90 hp. Gäller från och med Utbildningsplan för YRKESLärarprogrammet 90 hp Gäller från och med VT15 Lärarutbildningsnämnden 3 Innehållsförteckning 1. Programmets benämning och omfattning... 2 2. Fastställande... 2 3. Utbildningsprogrammets

Läs mer

LOKAL EXAMENSORDNING FÖR KONSTFACK

LOKAL EXAMENSORDNING FÖR KONSTFACK Fastställd av rektor 2012-09-04 Senast reviderad av KU-nämnden 2013-05-15 Gäller för studenter antagna från och med hösten 2013 LOKAL EXAMENSORDNING FÖR KONSTFACK 1. ALLMÄNT En nationell examensordning

Läs mer

Lärarutbildningen nybörjare och examinerade

Lärarutbildningen nybörjare och examinerade Statistisk analys Thomas Furusten Analysavdelningen 08-563 085 12 thomas.furusten@hsv.se www.hsv.se 2012-11-18 2012/15 Lärarutbildningen nybörjare och examinerade Jämfört med höstterminen 2011 har antalet

Läs mer