Upplevelsernas skola för lärande och utveckling

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Upplevelsernas skola för lärande och utveckling"

Transkript

1 Upplevelsernas skola för lärande och utveckling Specialskola för elever som är döva eller som har en hörselnedsättning i kombination med utvecklingsstörning. Skolan tar även emot elever med medfödd eller tidigt förvärvad dövblindhet.

2

3 Åsbackaskolan upplevelsernas skola för lärande och utveckling Å sbackaskolan är en av åtta specialskolor inom Special pedagogiska skolmyndigheten (SPSM) och ligger i Örebro i en miljö som stimulerar utveckling och lärande. Skolan är tioårig och vi tar emot elever från hela Sverige. På Åsbackaskolan erbjuder vi elever som är döva eller har hörselnedsättning i kombination med utvecklingsstörning och elever med medfödd eller tidigt förvärvad dövblindhet en utbildning anpassad efter varje persons förutsättningar. Undervisningen utgår från specialskolans och grundsärskolans kursplaner, där även inriktning träningsskola ingår. Skolan följer samma läroplan som alla skolor i Sverige. Eleverna på vår skola är mellan 7 och 17 år. Åsbackaskolan är tvåspråkig. Vi använder teckenspråk och svenska i skriven och talad form utifrån varje elevs förutsättningar och behov. Vår fysiska miljö är utformad för att ge eleverna lust att lära, leka och upptäcka. Den ger också tack vare anpassad inom- och utomhusmiljö möjlighet till ökad självständighet. Våra skollokaler och elevhem är hörsel- och synan passade och även tillgängliga för personer med begränsad rörelseförmåga.

4 Hur ser en skolvecka ut? En skolvecka hos oss börjar för många av eleverna efter lunch på måndagar, eftersom flera reser hit med taxi eller flyg och anländer först på förmiddagen. Under veckorna finns elevhem för de elever som behöver bo kvar på grund av sin skolgång. Skolveckan slutar efter lunch på fredagar då det är hemresa. Hur ansöker man om plats? Det är föräldrarna som ansöker om skolplacering för sitt barn till Åsbackaskolan. Ansökningsblankett finns att hämta på SPSM:s webbplats Du kan också ringa till skolan och be att få en blankett hemskickad, telefonnummer: Vad kostar det och vem betalar? Specialskolan får pengar från staten och elevernas hemkommuner. Föräldrar betalar ingenting för skola, boende och resor. Prova på-dagar Intresserade elever och deras familjer är alltid välkomna att besöka skolan, en eller flera gånger, för att se alla delar av vår verksamhet. Hör av dig till oss om du vill ha ytterligare information eller för att boka tid för ett besök. Välkommen!

5

6 På Åsbackaskolan arbetar vi inom tre områden skola, boende och fritid. Vi menar att utveckling sker i alla miljöer och under dygnets alla timmar i ett livslångt perspektiv. Vår övergripande målsättning är att ge alla våra elever förutsättningar att kunna leva ett så självständigt liv som möjligt.

7 En likvärdig utbildning för alla Om man skulle summera Åsbackaskolan i ett enda ord skulle det kunna vara individanpassning. Vi utgår från varje elevs verklighet och vardag genom aktiviteter som motiverar och väcker nyfikenhet. Undervisningsgrupperna är små och bemanningen anpassas efter behov, vilket gör det möjligt att ha en stor flexibilitet i undervisningen. En viktig del för eleven är att våra pedagoger i samråd med eleven och elevens föräldrar utarbetar en individuell utvecklingsplan. Även personalen på våra elevhem upprättar en individuell boendeplan, tillsammans med eleven och elevens föräldrar. Planen fungerar som ett stöd för elevens utveckling inom kursplanernas olika ämnen och ämnesområden och gör det möjligt att skapa en personlig och individanpassad studiegång. Upplevelsebaserad inlärning Många gånger behöver eleverna en konkret upplevelse för att tillgodogöra sig nya kunskaper och för att utvecklas utifrån den egna förmågan. Skolgården används som ett pedagogiskt uterum där gemensamma upplevelser dokumenteras för att sedan bearbetas i klassrummet. Att lära genom att göra ger sinnesupplevelser som hjälper eleven att förstå verkligheten. Ett av våra viktigaste hjälpmedel är bild- och filmdokumentation. Det gör det lättare för oss att tillsammans med eleverna bearbeta det upplevda i klassrummet. Där gör vi bildserier, skriver texter till bilderna och använder dem som dagboksbilder. Bilder och filmer av det upplevda är också viktiga att ta med till elevhem eller hem till familjen. De fungerar som stöd när eleven ska berätta om sin skoldag. Vi arbetar också mycket med form och känsla för alla sinnen. Kommunikation och samspel är grundläggande för våra elevers utveckling, identitet, självförtroende och möjlighet till att uppleva gemenskap. Med hjälp av rörelse och drama, bild och form, idrott och slöjd som ingår i undervisningen redan från de lägre årskurserna, får eleverna möjlighet att på sitt eget personliga sätt uttrycka tankar, känslor och händelser. Upplevelser med hela kroppen ingår som en naturlig del i skolans olika verksamheter. Vi har idrottshall och simbassäng men är också utomhus för att träna styrka, smidighet, koordination och kondition.

8 Värdefull specialistkompetens Personalen på Åsbackaskolan har bred erfarenhet, specialistkunskap och specialpedagogiskt kunnande i att undervisa elever som är döva eller har hörselnedsättning i kombination med utvecklingsstörning samt elever med medfödd eller tidigt förvärvad dövblindhet. Vi har också en elevhälsa där skolkurator, skolpsykolog, skolsjukgymnast, skolsköterska, specialpedagog och skolläkare finns att tillgå. På skolan utövar vi taktil stimulering, en form av sinnesträning genom strukturerad beröring av huden. Taktil stimulering ger bland annat välbefinnande, lindring av smärta och ökad kroppsuppfattning så att eleverna därmed blir mer mottagliga för omvärlden. För många är det en förutsättning för att kunna gå vidare i sin utveckling. Många av våra elever har också behov av att få särskild och anpassade motorisk träning för att kunna utveckla och behålla sin rörlighet, för att kunna leva ett så självständigt liv som möjligt. Åsbackaskolan har tillgång till inomhusbad med 34-gradigt vatten. Detta underlättar för elever med motoriska svårigheter att röra sig och delta i undervisningen. I badhuset tränas förutom vattenvana och simning, elevernas styrka, kondition och rörlighet med stöd av sjukgymnast, idrottslärare och elevassistenter. I och med upplevelsen av att lätt kunna röra sig i det varma vattnet är badlektionerna mycket uppskattade och efterlängtade hos eleverna. Eleverna förbereds för sin fortsatta skolgång genom flera besök på Tullängsskolan. Tullängsskolan finns också i Örebro och där får de flesta av våra elever sin gymnasieutbildning. Utskolning till andra gymnasiesärskolor förbereds på samma sätt. Samlokalisering med Birgittaskolan Åsbackaskolan delar skollokaler och skolgård med Birgittaskolan, en skola för elever som är döva eller har hörselnedsättning. Det innebär att eleverna har många jämnåriga kamrater att interagera med i en tvåspråkig miljö. Det som framförallt om våra elevers behov

9 Teckenspråk och andra kommunikationssätt Teckenspråket är många gånger våra elevers förstaspråk. Åsbackaskolan är tvåspråkig och vi använder teckenspråk och svenska i skriven och talad form utifrån varje elevs förutsättningar och behov. Förutom dessa används även kommunikationsformer och metoder som är anpassade till den enskilda individens behov. Några av våra elever är beroende av talstöd. Det innebär att läraren förstärker ett tecken med hjälp av talet. Andra elever kan vara hjälpta av piktogram svartvita bilder som symboliserar ett ord som vi använder för att förstärka teckenspråk och tal. Vi arbetar också med ett kommunikationssätt som kallas Picture Exchange Communication System, PECS. De elever som jobbar med PECS har en samling bilder de alltid bär med sig. Med hjälp av bilderna kan de uttrycka bland annat vad de känner eller önskar. Hörteknik De flesta av våra klassrum är akustiskt väl utrustade med modern hörteknik anpassad efter arbetssätt, behov och önskemål. På skolan finns också en hörseltekniker. Tack vare det kan elever och personal snabbt få goda råd och service av hörseltekniska hjälpmedel. Elev- och föräldrainflytande Skolan har ett föräldraråd, bestående av föräldrar från hela landet. Vi arbetar målmedvetet med att utveckla elevernas förmåga att komma med egna förslag för att på olika sätt kunna påverka verksamheten i skola och boende. Eleverna deltar så mycket som möjligt vid utvecklingssamatal, utifrån egna förutsättningar. Via dokument utformade med kända bilder och ord bilder ges eleverna möjlighet att påverka sin situation och lämna synpunkter på hur de har det i skola och boende. gör Åsbackaskolan unik är personalens breda kunskap och den anpassade pedagogiken våra elever behöver.

10 Teckenspråksutbildning för anhöriga I vårt uppdrag ingår även att se till att det finns möjligheter till att lära sig, utveckla och använda det svenska teckenspråket. Vi utbildar bland annat syskon till barn som är döva eller har hörselnedsättning och barn till föräldrar som är döva. De kan exempelvis komma till våra specialskolor för att få undervisning. Även föräldrar till barn som är döva eller har en hörselnedsättning kanfå teckenspråksutbildning. Dessa ges på fem platser i landet: Härnösands folkögskola, Södertörns folkhögskola i Stockholm, Västanviks folkhögskola i Leksand, Nordiska folkhögskolan i Kungälv samt Önnestads folkhögskola utanför Kristianstad.

11 Möjlighet till deltidsutbildning Deltidsutbildningen är ett komplement till hemskolans undervisning där elever kan komma till Åsbackaskolan för att få vara tillsammans med andra elever i en miljö där kommunikationen vilar på en teckenspråkig grund. Deltidsutbildningen förstärker och kompletterar den undervisning eleven får på hemmaplan. Hemskolan och specialskolan kan på det här sättet stödja varandra i syfte att ge eleven en trygg identitet med möjlighet att nå fler kunskapskrav och även en högre nivå.

12 Hemlikt boende i lugn miljö Åsbackaskolan erbjuder elevhem för de elever som har lång resväg. För att få en fungerande skolgång och ett tryggt boende får våra elever god tid på sig att växa in i verksamheten. Många gånger börjar året före skolstart med att familjen besöker skolan och elevhemmet flera gånger. Varje inskolning planeras individuellt efter överenskommelse mellan föräldrarna och oss på skolan. Vid skolstarten bor föräldrarna kvar de första veckorna, tills de känner förtroende för oss i personalen och ser att barnet trivs. Våra elevhem har personal dygnet runt och ligger naturskönt nära skogen vid Ekeskolan i Adolfsberg, en stadsdel i Örebro. Ekeskolan tar emot elever med synnedsättning och ytterligare funktionsnedsättning. På våra elevhem arbetar vi mycket med trygghet och försöker göra varje boende så hemlikt som möjligt. Barn i olika åldrar bor tillsammans så att det ska kännas som en vanlig familj. Alla våra elever erbjuds ett eget rum som de får inreda med sina egna saker. Eleverna hjälper till med vardagssysslorna, deltar i fritidsaktiviteter och träffar kompisar. Ofta har elevhemmen också gemensamma aktiviteter. Varje elevs föräldrar har en kontaktperson hos personalen i boendet. Som förälder är du alltid välkommen att kontakta oss och ditt barn så ofta du vill. Du får också gärna komma och hälsa på.

13 En meningsfull fritid som ger helhet För att bli en hel människa behöver vi alla fylla vår fria tid med meningsfulla, utvecklande aktiviteter. Personalen hjälper till och ansvarar för att hitta aktiviteter anpassade efter elevernas egna förutsättningar och intressen i samråd med eleverna själva och deras föräldrar. Eleverna brukar hälsa på varandra i elevhemmen, spela sällskapsspel och leka. Ibland övar man social träning som att handla, besöka biblioteket eller posten. Bowling, gymnastik och ridning är andra populära aktiviteter samt disco, spännande tipspromenader och besök på något äventyrsbad eller Ekeskolans eget badhus. Utflykter i de vackra omgivningarna, picknick eller svamp- och bärplockning är också en naturlig del av vardagen på Åsbackaskolan.

14 Specialpedagogiska skolmyndigheten Specialskolorna ingår i Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM). SPSM arbetar för att barn, unga och vuxna oavsett funktionsförmåga ska få förutsättningar att nå målen för sin utbildning. Det gör vi genom specialpedagogiskt stöd, undervisning i specialskolor, tillgängliga läromedel samt statsbidrag. Den kompetens vi erbjuder kompletterar kommunernas och skolornas egna resurser. Våra statliga specialskolor, fem regionala och tre nationella, tar emot elever som behöver ett alternativ till den vanliga grundskolan. Det är föräldrar som ansöker om barnet ska gå i specialskola. Om eleven inte bor inom pendlingsavstånd finns möjligheter till boende och aktiv fritid under terminen. Elever som är döva eller har en hörselnedsättning kan gå i våra regionala specialskolor. Undervisningen är tvåspråkig och sker dels på svenskt teckenspråk, dels på talad eller skriven svenska. Kristinaskolan i Härnösand Manillaskolan i Stockholm Birgittaskolan i Örebro Vänerskolan i Vänersborg Östervångskolan i Lund De skolor som tar emot elever från hela landet har olika målgrupper. Undervisning, miljö och sättet att kommunicera är anpassat med utgångspunkt från elevernas behov. Åsbackaskolan i Örebro för elever som är döva eller har hörselnedsättning i kombination med utvecklingsstörning och elever med medfödd eller tidigt inträffad dövblindhet. Hällsboskolan i Stockholm och Umeå för elever med grav tal- och språkstörning. Ekeskolan i Örebro för elever med synnedsättning i kombination med ytterligare funktionsnedsättningar.

15

16 VILL DU VETA MER OM OSS? Kontakta Åsbackaskolan Växel: Texttelefon: E-post: Besöksadress: Lagmansgatan 19 Adress: Box 6113, Örebro Webbplats: Vill du ha den här informationen i alternativt format kontaktar du order@spsm.se FOTO: JOAKIM ORRVIK OCH CARINA FORSMAN ISBN: (tryckt) (pdf) Best nr:

Allt vi ser är möjligheter. Specialskola för elever med synnedsättning och ytterligare funktionsnedsättningar

Allt vi ser är möjligheter. Specialskola för elever med synnedsättning och ytterligare funktionsnedsättningar Allt vi ser är möjligheter Specialskola för elever med synnedsättning och ytterligare funktionsnedsättningar Ekeskolan allt vi ser är möjligheter I ett naturskönt område i Örebro ligger Ekeskolan. Ekeskolan

Läs mer

En skola med språket i centrum Specialskola i Stockholm och Umeå för elever med grav språkstörning

En skola med språket i centrum Specialskola i Stockholm och Umeå för elever med grav språkstörning En skola med språket i centrum Specialskola i Stockholm och Umeå för elever med grav språkstörning EN SKOLA MED SPRÅKET I CENTRUM 1 2 EN SKOLA MED SPRÅKET I CENTRUM Hällsboskolan en skola med språket i

Läs mer

En likvärdig utbildning för alla tillsammans gör vi det möjligt

En likvärdig utbildning för alla tillsammans gör vi det möjligt En likvärdig utbildning för alla tillsammans gör vi det möjligt Specialpedagogiska skolmyndigheten ett samlat stöd i specialpedagogiska frågor 1 2 Alla har rätt att lära på egna villkor Specialpedagogiska

Läs mer

Välkommen till Löddesnässkolan Förskoleklass 2013/2014

Välkommen till Löddesnässkolan Förskoleklass 2013/2014 Välkommen till Löddesnässkolan Förskoleklass 2013/2014 2015/2016 Välkommen till Område Löddesnäs Förskoleklass Område Löddesnäs består av förskola, förskoleklass, skola årskurs 1-6 och fritidshem. Alla

Läs mer

Guide till stödinsatser för barn och elever med hörselnedsättning

Guide till stödinsatser för barn och elever med hörselnedsättning Reviderad 2015-09-01 Hjälpreda Hörsel Guide till stödinsatser för barn och elever med hörselnedsättning www.spsm.se www.vgregion.se www.rjl.se www.regionhalland.se www.skl.se Innehållsförteckning Inledning

Läs mer

Riksgymnasier med Rh-anpassad utbildning

Riksgymnasier med Rh-anpassad utbildning Riksgymnasier med Rh-anpassad utbildning Förord 3 Riksgymnasieverksamheten 4 Skola 6 Habilitering 7 Elevhem 8 Villkor för antagning 9 Finansiering av verksamheten 10 Riksgymnasieåret 12 Huvudmän för riksgymnasierna

Läs mer

Ritade Tecken. för dem som behöver kommunicera med stöd av tecken

Ritade Tecken. för dem som behöver kommunicera med stöd av tecken Ritade Tecken för dem som behöver kommunicera med stöd av tecken Grunden i all kommunikation är att kunna göra sig förstådd och att förstå andra. Det är också viktigt att kunna samspela i olika situationer

Läs mer

Stödinsatser i skolan. Vad behöver jag som förälder Veta?

Stödinsatser i skolan. Vad behöver jag som förälder Veta? Stödinsatser i skolan Vad behöver jag som förälder Veta? Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN:

Läs mer

Carlbeck-kommitténs slutbetänkande För oss tillsammans Om utbildning och utvecklingsstörning (SOU 2004:98)

Carlbeck-kommitténs slutbetänkande För oss tillsammans Om utbildning och utvecklingsstörning (SOU 2004:98) 1 D nr BG 2005-0082 YTTRANDE 2005-03-19 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Carlbeck-kommitténs slutbetänkande För oss tillsammans Om utbildning och utvecklingsstörning (SOU 2004:98) Riksförbundet

Läs mer

Vilken rätt till stöd i förskola och skola har barn/elever med funktionsnedsättningar?

Vilken rätt till stöd i förskola och skola har barn/elever med funktionsnedsättningar? 2011-12-07 Vilken rätt till stöd i förskola och skola har barn/elever med funktionsnedsättningar? Den 1 juli 2011 började den nya skollagen att tillämpas 1. Lagen tydliggör alla barns/elevers rätt till

Läs mer

Utöver den estetiska verksamheten på skolan erbjuds eleverna att gå på olika evenemang som erbjuds t.ex. musikskolans konserter, barnteater etc.

Utöver den estetiska verksamheten på skolan erbjuds eleverna att gå på olika evenemang som erbjuds t.ex. musikskolans konserter, barnteater etc. Virdaskolan Det här är Virdaskolan: Virdaskolan är en träningsskola för elever i den obligatoriska särskolan som ligger i centrala Alvesta. För tillfället går det åtta elever mellan 7-20 år på skolan och

Läs mer

Tjänstegarantier för Barn- och ungdomsnämnden

Tjänstegarantier för Barn- och ungdomsnämnden Dnr BUN07/80 Tjänstegarantier för Barn- och ungdomsnämnden Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2009-11-10 Reviderad 2010-10-05, att gälla från 2011-01-01 Dnr BUN07/80 2/8 Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning Lokal arbetsplan Ängdala förskola 2013 Innehållsförteckning 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans

Läs mer

Genom att vi befinner oss i samma lokal hela dagarna och är samma pedagoger under för och eftermiddagarna så skapar vi en trygg miljö för barnen.

Genom att vi befinner oss i samma lokal hela dagarna och är samma pedagoger under för och eftermiddagarna så skapar vi en trygg miljö för barnen. I förskoleklassens verksamhet tar vi tillvara på barnens nyfikenhet och lust att lära genom att låta leken vara ett av de viktigaste verktygen för barnens kunskapsutveckling. Den sociala träningen och

Läs mer

Elevhälsa på Lekebergsskolan 7-9 läsåret 2014-2015

Elevhälsa på Lekebergsskolan 7-9 läsåret 2014-2015 1 (9) Elevhälsa på Lekebergsskolan 7-9 läsåret 2014-2015 Förändrad skollag I Lekebergs kommun pågår ett utvecklings- och förändringsarbete av elevhälsan för "att organisera arbetet på ett sätt som gör

Läs mer

Välkommen! Till förskoleklassen, grundskolan och fritidshemmet. orebro.se

Välkommen! Till förskoleklassen, grundskolan och fritidshemmet. orebro.se Välkommen! Till förskoleklassen, grundskolan och fritidshemmet orebro.se Innehållsförteckning Förskoleklassen Första steget in i skolan 7 Att välja skola 7 En smidig övergång till skolan 7 En typisk dag

Läs mer

Reviderad 20160107. Riktlinjer för fritidshemsverksamhet i Bjuvs kommun

Reviderad 20160107. Riktlinjer för fritidshemsverksamhet i Bjuvs kommun Reviderad 20160107 Riktlinjer för fritidshemsverksamhet i Bjuvs kommun Bakgrund Regeringen har fastställt en ny skollag och en samlad läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmen. Den nya

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015 SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015 ANALYS AV FÖREGÅENDE ÅRS RESULTAT OCH ÅTGÄRDER Vi vill att barnens egna önskemål i ännu större utsträckning ska få utrymme i

Läs mer

Löddesnässkolans. Fritidshem

Löddesnässkolans. Fritidshem Löddesnässkolans Fritidshem 2014/2015 Välkommen till Område Löddesnäs Fritidshem. Enhet Löddesnäs fritidshem består av 4 avdelningar, Idun Saga, Freja och Embla. Alla fritidshemmen ligger integrerade i

Läs mer

Kvalitetsrapport för. Montessoriskolan Castello. läsåret 2014-2015

Kvalitetsrapport för. Montessoriskolan Castello. läsåret 2014-2015 1 Kvalitetsrapport för Montessoriskolan Castello läsåret 2014-2015 2 Kvalitetsrapport Pysslingens skolors kvalitetsarbete syftar till att säkerställa att varje barn och elev oavsett skola ges möjlighet

Läs mer

Verksamhetens innehåll

Verksamhetens innehåll Verksamhetens innehåll Vi vill att dagen ska starta så bra som möjligt och därför lägger vi stor vikt vid det positiva mötet varje morgon. En stund där barnet i lugn och ro startar sin dag på förskolan

Läs mer

Kvalitetsredovisning Skola/fritids

Kvalitetsredovisning Skola/fritids Kvalitetsredovisning Skola/fritids 2013-2014 Verksamheten som helhet Vår vision är att skapa en skola som vilar på demokratins grund och där verksamheten grundar sig på ett livslångt lärande. Kunskaper,

Läs mer

Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM

Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM Nationell konferens RUC 2010-04-27. Greger Bååth GD Christer Fleur. Regionchef södra regionen. Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM SPSM:s uppdrag; Specialpedagogiska skolmyndigheten ska verka för

Läs mer

Arbetsplan för Västra Bodarna fritidshem

Arbetsplan för Västra Bodarna fritidshem 150812 Arbetsplan för Västra Bodarna fritidshem Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och

Läs mer

Mottagning och utbildning av flerspråkiga barn och elever

Mottagning och utbildning av flerspråkiga barn och elever Mottagning och utbildning av flerspråkiga barn och elever Organisation i Vännäs kommun 2014 Beslutat på ledarlag 2014-03-19 Innehåll FÖRUTSÄTTNINGAR, SYFTE OCH MÅL... 3 Syfte... 3 Mål... 3 ORGANISATION...

Läs mer

Pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg är ett samlingsbegrepp för verksamhet som erbjuds istället för förskola och fritidshem.

Pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg är ett samlingsbegrepp för verksamhet som erbjuds istället för förskola och fritidshem. 1 (6) 2013-01-22 Utdelningsadress Besöksadress Webb Telefon E-post Bankgiro 821 80 Bollnäs Stadshustorget 2 www.bollnas.se 0278-250 00 bollnas@bollnas.se 594-2636 2 (6) Pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg

Läs mer

Att arbeta på avdelningen Stöd och service

Att arbeta på avdelningen Stöd och service Att arbeta på avdelningen Stöd och service Stöd och service är en avdelning på socialkontoret. På Stöd och service arbetar vi med stöd till personer med funktionsnedsättningar. En funktionsnedsättning

Läs mer

INFORMATION KIVIKS FRITIDSHEM

INFORMATION KIVIKS FRITIDSHEM Skolenhet Nord Piratenskolan INFORMATION KIVIKS FRITIDSHEM Skolenhet Nord Fritidshemmet BombiBitt Bredarörsvägen 1 27731 Kivik 2015-10-26 12 Viktig Information I det dagliga arbetet jobbar personalen för

Läs mer

ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN GLÄNTAN

ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN GLÄNTAN ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN GLÄNTAN INNEHÅLLSFÖRTECKNING Välkommen till Gläntan. Dagsrutiner. Förskolans värdegrund och uppdrag. BARNEN. Målbeskrivning. Föräldrasamverkan. Kollegor. VÄLKOMMEN TILL GLÄNTAN.

Läs mer

Stockholms stads rutiner för mottagande och utbildning av nyanlända elever i kommunala grundskolor

Stockholms stads rutiner för mottagande och utbildning av nyanlända elever i kommunala grundskolor Stockholms stads rutiner för mottagande och utbildning av nyanlända elever i kommunala grundskolor stockholm.se December 2014 3 (6) Stockholms stads rutiner för mottagande och utbildning av nyanlända

Läs mer

Brukarenkät inom Barn- och ungdomsnämndens verksamheter. Gustavsbergs förskola

Brukarenkät inom Barn- och ungdomsnämndens verksamheter. Gustavsbergs förskola Brukarenkät inom Barn- och ungdomsnämndens verksamheter Gustavsbergs förskola 2/24 Gustavsbergs förskola Brukarenkät inom Barn- och ungdomsnämndens verksamheter Antal som besvarat hela enkäten 18 2 0 Trivsel

Läs mer

Välkommen till fritids

Välkommen till fritids Välkommen till fritids እ ን ቃ ዕ ና ብ መዘ ና ግ ዒ ( ፍ ሪ ቲ ድ ) ብ ደ ሓ ን መጻ እ ኩ ም Telefonnummer ቁ ጽ ሪ ተ ለ ፎ ን Fritids ፍ ሪ ቲ ድ (መዘ ና ግ ዒ መውዓ ሊ) Fritids är till för barn mellan 6och 12 år vars vårdnadshavare arbetar,

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 april juni

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 april juni Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 april juni Eskilsby skola Grundskola, förskoleklass och fritidshem 1 Presentation av verksamheten läsåret 2013-2014 Eskilsby skola består av en integrerad klass med

Läs mer

Arbetsplan Stockby Förskola

Arbetsplan Stockby Förskola Arbetsplan Stockby Förskola Vi som arbetar på Stockby förskola Sara Rogö Chi Le Anette Hillerudh Enikö Abdallah Juhos Johanna Spindler Moniqa Hollén Bodil Ornby Annica Sabel Förskollärare 40 tim/v Förskollärare

Läs mer

Tomaslundsskolans Läroplansplanering

Tomaslundsskolans Läroplansplanering Vetlanda kommun Tomaslundsskolan 130822 Tomaslundsskolans Läroplansplanering Vision: På vår skola får jag vara den jag är och växa som människa i ett gemensamt lärande 2013-14 Tomaslundsskolans vision

Läs mer

1. Vi erbjuder våra barn en meningsfull fritid. Den största delen av den planerade verksamheten är frivillig.

1. Vi erbjuder våra barn en meningsfull fritid. Den största delen av den planerade verksamheten är frivillig. TALLBACKASKOLANS FRITIDSHEM ÅK 1 2013/2014 Mål för fritidshemmet 2013-2014 1. Vi erbjuder våra barn en meningsfull fritid. Den största delen av den planerade verksamheten är frivillig. 2. Alla barn känner

Läs mer

Finansierad av: Tell-Us

Finansierad av: Tell-Us Finansierad av: Tell-Us Teckenspråkiga elevers livssituation utvecklingsstörning Tell-Us Arvsfondsprojektet Tell-Us syfte är att ge teckenspråkiga elever med utvecklingsstörning det elevinflytande de har

Läs mer

Skola för elever med tal- och språkstörning

Skola för elever med tal- och språkstörning Skola för elever med tal- och språkstörning - Kartläggning av möjligheten att erbjuda skola för elever med tal- och språkstörning i Järfälla Judit Kisvari Rapportnr: Dnr 2013/217 2013-09-15 2013-09-11

Läs mer

2014 / 2016. Utvecklingsplan för Stage4you Academy

2014 / 2016. Utvecklingsplan för Stage4you Academy 2014 / 2016 Utvecklingsplan för Stage4you Academy 2014 / 2016 Utvecklingsplan för Stage4you Academy Syftet med Stage4you Academy s lokala utvecklingsplan är att fortsätta vårt arbete med att utveckla skolan

Läs mer

Här behandlar vi. Börja på Tågaborgsskolan.

Här behandlar vi. Börja på Tågaborgsskolan. Här behandlar vi alla olika. Börja på Tågaborgsskolan. Vi ska bygga stadens bästa skola. Vill du vara med? Det enda vi vet om framtiden är att den kommer att se annorlunda ut. Vi möter barn och unga på

Läs mer

Rutiner för mottagande av förskolebarn med annat modersmål än svenska

Rutiner för mottagande av förskolebarn med annat modersmål än svenska 6 MAJ 2011 Rutiner för mottagande av förskolebarn med annat modersmål än svenska I förskolan i Enköpings kommun finns dag ett antal barn med ett eller i ibland flera modersmål. I läroplanen för förskolan,

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014 Förskolan Villekulla Avdelning Igelkotten Inledning: Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Igelkottens

Läs mer

Arbetsplan/Beskrivning

Arbetsplan/Beskrivning VRENA FRISKOLA Arbetsplan/Beskrivning Läsåret 2013/2014 ARBETSPLAN VRENA FRISKOLA LÄSÅRET 13/14 Under läsåret är våra prioriterade utvecklingsområden: - Få fler elever att känna sig trygga och trivas på

Läs mer

Kvalitetsrapport för förskolan Kungsfågeln

Kvalitetsrapport för förskolan Kungsfågeln Kvalitetsrapport för förskolan Kungsfågeln Läsåret 2014-2015 LÄSÅRET 2014-2015... 1 GRUNDFAKTA... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR... 4 Arbetsmiljö... 4 Systematiskt kvalitetsarbete... 4 Vägledande samspel, Språkplan

Läs mer

Lärande. Värdegrund. Mitt namn: Min födelsedag: Reflektion. Min familj: Mina intressen: Mina kamrater: Övrigt: Vad tycker jag om fritids?

Lärande. Värdegrund. Mitt namn: Min födelsedag: Reflektion. Min familj: Mina intressen: Mina kamrater: Övrigt: Vad tycker jag om fritids? Genom att utmana barn till att successivt vidga och fördjupa sina kunskaper om sig själva, och sin omvärld samt ta tillvara deras nyfikenhet, företagsamhet och lust att lära stimuleras barns allsidiga

Läs mer

Åtgärder med anledning av tillsyn av Bergetskolan (Dnr 43-2011- 4847)

Åtgärder med anledning av tillsyn av Bergetskolan (Dnr 43-2011- 4847) Skolinspektionen Box 23069 104 35 Stockholm Åtgärder med anledning av tillsyn av Bergetskolan (Dnr 43-2011- 4847) Undervisning och lärande 1. Se till att undervisningen i olika ämnesområden samordnas så

Läs mer

Rutiner. för mottagande av nyanlända barn och elever i Luleå kommun

Rutiner. för mottagande av nyanlända barn och elever i Luleå kommun Rutiner för mottagande av nyanlända barn och elever i Luleå kommun LULEÅ KOMMUN 2015-12-11 1 (14) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Rutiner för mottagande av nyanlända barn och elever... 2 Inledning... 2 Planeringsmöte

Läs mer

Kastellskolan Elevhälsoplan 2012-2013 antagen 201211, reviderad 20130911 Claesson Schéele

Kastellskolan Elevhälsoplan 2012-2013 antagen 201211, reviderad 20130911 Claesson Schéele Elevhälsoplan Kastellskolan 2013-2014 Skolans arbete ska vila på en grund av kunskap om vad som främjar elevens lärande och utveckling. Styrdokumenten för skolan är tydliga med att alla elever ska få den

Läs mer

Verksamhetsplan för Dingtuna skola i Äventyrspedagogik

Verksamhetsplan för Dingtuna skola i Äventyrspedagogik Verksamhetsplan för Dingtuna skola i Äventyrspedagogik Innehållsförteckning En kort presentation av mig som gjort denna verksamhetsplan.. 3 Varför arbeta med äventyrspedagogik?... 3 Koppling till styrdokument

Läs mer

Nulägesanalys. Nolhagaskolan grundskola 13/14. Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik

Nulägesanalys. Nolhagaskolan grundskola 13/14. Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik 140917 Nulägesanalys Nolhagaskolan grundskola 13/14 Denna nulägesanalys har ringat in att utvecklingsområde läsåret 14/15 är: Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik Uppföljning

Läs mer

Handlingsplan för mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola

Handlingsplan för mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola Handlingsplan för mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola Rektorsområde förskola och grundskola Rektorsområde gymnasium Hultsfreds kommun rutiner för handläggning, utredning och beslut om mottagande

Läs mer

SVENSKA LÄTTLÄST. Välkommen till förskolan och grundskolan

SVENSKA LÄTTLÄST. Välkommen till förskolan och grundskolan SVENSKA LÄTTLÄST Välkommen till förskolan och grundskolan Skellefteå kommun Skellefteå kommun ligger i norra delen av Sverige längs Norrlandskusten. Kommunen har ungefär 72 000 invånare. I kommunen finns

Läs mer

Grupper, kurser och informationstillfällen HT 2016 och VT 2017

Grupper, kurser och informationstillfällen HT 2016 och VT 2017 Landstinget i Värmland Grupper, kurser och informationstillfällen HT 2016 och VT 2017 1 arrangerar grupper, kurser och informationstillfällen. Dessa vänder sig till dig som har kontakt med habiliteringen,

Läs mer

Överby daghems arbetsplan 2015-2016

Överby daghems arbetsplan 2015-2016 Överby daghems arbetsplan 2015-2016 KONTAKTINFORMATION: Adress: Överby Daghem Överbyvägen 62 22150 Jomala Telefon: +358 18 31240 Mobil: +358 457-382 83 56 Mailadress: overbydaghem@jomala.ax Vid Överby

Läs mer

Handlingsplan. för elevhälsan på Mössebergsskolan. Läsåret 13/14

Handlingsplan. för elevhälsan på Mössebergsskolan. Läsåret 13/14 Handlingsplan för elevhälsan på Mössebergsskolan Läsåret 13/14 Innehållsförteckning: 1. Förhållningssätt, syfte och mål 2. Beskrivning av ansvarsområden för: klasslärare elevhälsan 3. Arbetsgång elevärende

Läs mer

T r o l l k a r l e n s h a t t

T r o l l k a r l e n s h a t t T r o l l k a r l e n s h a t t Verksamhetsplan för vårterminen 2010 Innehåller en beskrivning av vår verksamhet, våra kopplingar till läroplanen för förskolan, hållbar utveckling, viktiga datum att komma

Läs mer

Vargön 2014 09 01 Årlig plan för likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling

Vargön 2014 09 01 Årlig plan för likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling Vargön 2014 09 01 Årlig plan för likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014 / 2015 Granås förskola Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns och

Läs mer

Mål- och verksamhetsplan för fritidshem i Finspångs kommun. Hästhagens fritidshem

Mål- och verksamhetsplan för fritidshem i Finspångs kommun. Hästhagens fritidshem Mål- och verksamhetsplan för fritidshem i Finspångs kommun Hästhagens fritidshem VT 2015 Våra ledstjärnor Ansvar Vi tar initiativ, är engagerade och genomför fattande beslut. Vi är medskapande och tar

Läs mer

Information skolpliktsbevakning

Information skolpliktsbevakning INFORMATION 1(2) 2015-11-09 2015/2952-GSN-648 20151126 Tord Karlsson - p1tk02 tord.karlsson@vasteras.se Delges Text Information skolpliktsbevakning Den rättsliga regleringen avseende skolplikt framgår

Läs mer

Värdegrundsplan Ekeby och Svalnässkolor. Mål. Vi vill

Värdegrundsplan Ekeby och Svalnässkolor. Mål. Vi vill Värdegrundsplan Ekeby och Svalnässkolor Mål Vi vill Ha barnens bästa i fokus när vi fattar beslut Barnen ska trivas, känna sig trygga och bekräftade och få ett gott självförtroende Barnen ska känna förtroende

Läs mer

Enkät till 5-åringar som går på förskola i Enskede-Årsta och ska börja förskoleklass hösten 2006. Anmälan av rapport

Enkät till 5-åringar som går på förskola i Enskede-Årsta och ska börja förskoleklass hösten 2006. Anmälan av rapport Förskola- skola Enskede- Årsta stadsdelsförvaltning Handläggare: Katharina Norström Tfn: 08-508 14 018 Tjänsteutlåtande Sid 1 (6) 2006-09-04 Enskede- Årsta stadsdelsnämnd Enkät till 5-åringar som går på

Läs mer

Verksamhetsplan. för. Eriksgårdens förskola. Jörgensgårdens förskola. och. Lilla Dag & Natt 2012-2014

Verksamhetsplan. för. Eriksgårdens förskola. Jörgensgårdens förskola. och. Lilla Dag & Natt 2012-2014 Eriksgården Jörgensgården Lilla Dag & Natt Verksamhetsplan för Eriksgårdens förskola Jörgensgårdens förskola och Lilla Dag & Natt 2012-2014 Utbildningsförvaltningen landskrona.se Eriksgårdens förskola

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16 Förskolan Villekulla Avdelning Igelkotten 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Ert barn kommer att börja på.. Där arbetar.

Ert barn kommer att börja på.. Där arbetar. Ängsgårds förskola Om Ängsgårds förskola Ängsgårds förskola ligger på Ängsgårdsvägen mitt emot Vallås kyrka. Det är lätt att ta sig hit. Vi har busshållplats precis utanför och flera cykel- och gångbanor.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 1 (5) Reviderad juni 2010 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kålhagens förskola 2012 Plan mot diskriminering och kränkande behandling utgår från skollagen (1985:1100) 14 a kap. samt diskrimineringslagen.

Läs mer

Rudolf Steinerskolan - att lära för livet. Upptäck waldorfpedagogiken!

Rudolf Steinerskolan - att lära för livet. Upptäck waldorfpedagogiken! Rudolf Steinerskolan - att lära för livet. Upptäck waldorfpedagogiken! Välkommen till Rudolf Steinerskolan, klass ett till nio. Rudolf Steinerskolan är en fristående waldorfskola med cirka 200 elever.

Läs mer

Verksamhetsplan. Höglandskolans Förskoleklass. www.hoglandsskolan.stockholm.se

Verksamhetsplan. Höglandskolans Förskoleklass. www.hoglandsskolan.stockholm.se Verksamhetsplan Höglandskolans Förskoleklass www.hoglandsskolan.stockholm.se 1 Förskoleklassen Tiden i förskoleklassen ska vara lustfylld, med fokus på gemenskap och glädje. En tid där barnen i lugn och

Läs mer

Handlingsplan för mottagandet av nyanlända elever med annat modersmål än svenska

Handlingsplan för mottagandet av nyanlända elever med annat modersmål än svenska Handlingsplan för mottagandet av nyanlända elever med annat modersmål än svenska Förord Skolverket definiera nyanlända elever som elever som inte har svenska som modersmål och som bristfälligt eller inte

Läs mer

CI-kommunikation och teknik

CI-kommunikation och teknik CI-kommunikation och teknik En uppföljningsstudie Åsa Folke, habiliteringspedagog Roger Brodin, hörselvårdsingenjör B i E ö ö läk Skolval? Kommunikation? Kompisar? Fritid? Resurser? CI är ett system avsett

Läs mer

Arbetsplan för Färjestadsskolan. Läsåret 2013/2014

Arbetsplan för Färjestadsskolan. Läsåret 2013/2014 Arbetsplan för Färjestadsskolan Läsåret 2013/2014 Skolans arbetsplan Arbetsplanen: - Visar på vilket sätt skolan ska arbeta för att nå målen för utbildningen. - Utgår från nationella styrdokument, kommunens

Läs mer

Bilder på framsidan: Vuxenliv 2 ute på årstidsspaning, arbete med Ipad och laborativ matematik

Bilder på framsidan: Vuxenliv 2 ute på årstidsspaning, arbete med Ipad och laborativ matematik VÄLKOMMEN ATT STUDERA PÅ SÄRVUX I AVESTA 2014-2015 Bilder på framsidan: Vuxenliv 2 ute på årstidsspaning, arbete med Ipad och laborativ matematik Särskild utbildning för vuxna är en frivillig vuxenutbildning.

Läs mer

DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN GRUNDERNA FÖR SMÅBARNFOSTRAN

DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN GRUNDERNA FÖR SMÅBARNFOSTRAN DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN GRUNDERNA FÖR SMÅBARNFOSTRAN 1. CENTRALA PRINCIPER 1.1 VÄRDEGRUND Vi vårdar och uppfostrar barnen, i samarbete med föräldrarna i en trygg och stödjande miljö. Vi värdesätter barnens

Läs mer

Välkommen till Malsta förskola

Välkommen till Malsta förskola Välkommen till Malsta förskola 2015/2016 Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara

Läs mer

Lärande & utveckling. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 Solbringen Barn- och utbildningsförvaltningen

Lärande & utveckling. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 Solbringen Barn- och utbildningsförvaltningen Lärande & utveckling En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 Solbringen Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplansmål (i sammanfattning) Förskolan

Läs mer

Plan för elevhälsoarbetet på Aroseniusskolan

Plan för elevhälsoarbetet på Aroseniusskolan Plan för elevhälsoarbetet på Aroseniusskolan Gäller från augusti 2012 2012-06-26/CO 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Inledning 3 Arbetsgång vid stödinsatser 4 Flödesschema vid stödinsatser

Läs mer

Kvalitetsgaranti Solängen

Kvalitetsgaranti Solängen SOLÄNGEN Sid 1 (5) Giltig 2015 Älvsjös vision Älvsjö ska ha en förskola i världsklass där lekande, lärande, trygghet och respekt för det enskilda barnet står i centrum. Förskolan ska möta barnens förmågor

Läs mer

Våren 2014. Program. för barn- och föräldragrupper på Habiliteringscenter Haninge

Våren 2014. Program. för barn- och föräldragrupper på Habiliteringscenter Haninge Våren 2014 Program för barn- och föräldragrupper på Programmet presenterar vårt utbud för olika åldersgrupper. Vi planerar att regelbundet återkomma med ungefär samma utbud. Vissa grupper eller föräldrautbildningar

Läs mer

Kvalitetsrapport. Strömtorpsskolans fritidshem. Fritidshem. Läsåret 2012/2013. Ansvarig rektor: Jens Berisson

Kvalitetsrapport. Strömtorpsskolans fritidshem. Fritidshem. Läsåret 2012/2013. Ansvarig rektor: Jens Berisson Kvalitetsrapport Fritidshem Läsåret 2012/2013 Strömtorpsskolans fritidshem Utbildningens syfte Fritidshemmet kompletterar utbildningen i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan, specialskolan, sameskolan

Läs mer

I BALSBY KVALITETSREDOVISNING FÖR SMULTRONSTÄLLETS FÖRSKOLA I BALSBY ÅR 2009

I BALSBY KVALITETSREDOVISNING FÖR SMULTRONSTÄLLETS FÖRSKOLA I BALSBY ÅR 2009 I BALSBY KVALITETSREDOVISNING FÖR SMULTRONSTÄLLETS FÖRSKOLA I BALSBY ÅR 2009 Kvalitetsredovisning för Smultronställets förskola år 2009 Smultronstället är en blandkooperativ förskola som drivs som en ekonomisk

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING 2007

KVALITETSREDOVISNING 2007 KVALITETSREDOVISNING 2007 Klockarbacken Föreståndare Jenny Bengtsson Ordförande Madeleine Andersson Adress Axénsv 11 Postadress 591 97 Motala Telefon 0141-220410 Fax 0141-220411 E-post info@klockarbacken.se

Läs mer

Arbetsplan Skärsätra Förskola

Arbetsplan Skärsätra Förskola Arbetsplan Skärsätra Förskola Vi som arbetar på Skärsätra förskola Biet Helena Jensen Cicci Edin Sländan Eivor Pada Anna Furuvik Marita Eriksson Fjärilen Carin Stålhandske Maija Eriksson Sandra Jadesköld

Läs mer

Elevernas delaktighet: Vårdnadshavarnas delaktighet: Personalens delaktighet:

Elevernas delaktighet: Vårdnadshavarnas delaktighet: Personalens delaktighet: 1 Vår vision: Vår vision på Långängskolan är att alla elever ska vara trygga, trivas och må bra. Ingen ska utsättas för diskriminering eller kränkande behandling. På Långängskolan skall alla elever och

Läs mer

mot ett bestämt mål, måste jag först finna henne där hon är och börja just där. Just så arbetar vi dagligen, där ingen annan dag är den andra lik.

mot ett bestämt mål, måste jag först finna henne där hon är och börja just där. Just så arbetar vi dagligen, där ingen annan dag är den andra lik. EN SKOLA FÖR ALLA Från början och så länge vi finns! Under 1999 fick Team J-son skolan tillstånd att bedriva grundskola år 4-9, grundsärskola/ träningsskola år 1-10 samt gymnasiesärskola år 1-4. Vår målsättning

Läs mer

Förskolans uppdrag. Mål för förskolans arbete

Förskolans uppdrag. Mål för förskolans arbete 1 Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Förskolan ska erbjuda barnen en god pedagogisk verksamhet,

Läs mer

Dokumentationen avser läsåret 2013-2014 Lillsjöskolan Mikael From 2014-08-15

Dokumentationen avser läsåret 2013-2014 Lillsjöskolan Mikael From 2014-08-15 Dokumentationen avser läsåret 2013-2014 Lillsjöskolan Mikael From 2014-08-15 1. Kort beskrivning av den egna verksamheten Lillsjöskolan ligger i Östra Odensala och ingår i Odensala skolområde. Skolan gränsar

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSVERKSAMHETEN

BARN- OCH UTBILDNINGSVERKSAMHETEN BARN- OCH UTBILDNINGSVERKSAMHETEN BARN OCH UTBILDNINGSVERKSAMHETEN En god hälsa och en kreativ lärmiljö är viktiga förutsättningar, för att få en positiv och harmonisk utveckling hos både barn, elever

Läs mer

Arbetsplan för Förskolan Tegelslagaren Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för Förskolan Tegelslagaren Läsåret 2015/2016 150630 Arbetsplan för Förskolan Tegelslagaren Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

LOKALA KURSPLANER OCH KRITERIER FÖR MÅLUPPFYLLELSE I KRISTINEBERGS RO TRÄNINGSSKOLAN

LOKALA KURSPLANER OCH KRITERIER FÖR MÅLUPPFYLLELSE I KRISTINEBERGS RO TRÄNINGSSKOLAN 2008-10-24 Kristinebergs ro LOKALA KURSPLANER OCH KRITERIER FÖR MÅLUPPFYLLELSE I KRISTINEBERGS RO TRÄNINGSSKOLAN Lärande för livet genom arbetsglädje och engagemang! 2008-10-24 Kristinebergs ro Innehållsförteckning

Läs mer

Kvalitetsredovisning vt 2011 Resursskolan. Enhet Loftebyskolan, årskurs 1-6 Grundskolan

Kvalitetsredovisning vt 2011 Resursskolan. Enhet Loftebyskolan, årskurs 1-6 Grundskolan Kvalitetsredovisning vt 2011 Resursskolan Enhet Loftebyskolan, årskurs 1-6 Grundskolan 1 1. Presentation av verksamheten Resursskolorna består av Loftebyskolan 1-6 och 6-9, Odenskolan samt Mobila Resursskolan.

Läs mer

Pedagogisk grundsyn som präglar Kanehalls förskola

Pedagogisk grundsyn som präglar Kanehalls förskola Pedagogisk grundsyn som präglar Kanehalls förskola Kanehalls förskola är en plats för lek, lärande och utforskande där barnens behov och intressen styr verksamheten. En förskola som är mer bortalik än

Läs mer

Granskning av kvaliteten på de skriftliga omdömena i grundskolan

Granskning av kvaliteten på de skriftliga omdömena i grundskolan Alla elever ska nå målen! E-post: info@infomentor.se Telefon: 044-200 123 Granskning av kvaliteten på de skriftliga omdömena i grundskolan Kvalitativ analys, mars 2012 InfoMentor Kvalitativ analys av skriftliga

Läs mer

Information. Svea Torn VT 2013

Information. Svea Torn VT 2013 Information Svea Torn VT 2013 Välkommen till Olympen skola Svea Torn RESPEKT, ORDNING OCH REDA Fri lek och spontanitet får sitt självklara utrymme på Olympens alla skolor men vi är även tydliga med att

Läs mer

STUDIEPLAN. Pedagogik för ridlärare STRÖMSHOLMSMETODEN

STUDIEPLAN. Pedagogik för ridlärare STRÖMSHOLMSMETODEN STUDIEPLAN Pedagogik för ridlärare STRÖMSHOLMSMETODEN Boken Pedagogik för ridlärare passar bra att läsa i studiecirkel. Därför har vi sammanställt en studieplan med diskussionsfrågor för varje kapitel.

Läs mer

Avdelningen Blåbäret

Avdelningen Blåbäret Avdelningen Blåbäret På avdelningen blåbär så har vi 25 barn 1 5 åringar och fyra pedagoger. Vi har 11 flickor och 12 pojkar. En dag på avdelningen Blåbär Kommer man innan 8.00 på morgonen så går man till

Läs mer

Grundsärskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan 2014-2015

Grundsärskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan 2014-2015 Grundsärskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan 2014-2015 Innehållsförteckning Inledning 3 Vision 3 Långsiktiga mål 3 Främjande och förebyggande arbete 4 Kartläggning av trygghet

Läs mer

Rutiner för mottagande av förskolebarn med annat modersmål än svenska

Rutiner för mottagande av förskolebarn med annat modersmål än svenska HANDLINGSPLAN 1(9) Skolförvaltningen Skolkontoret Sandra Backlund, Samordnare förskola 0171-526 17 sandra.backlund@bildning.habo.se Rutiner för mottagande av förskolebarn med annat modersmål än svenska

Läs mer

Barnhabilitering Kalmar

Barnhabilitering Kalmar Barnhabilitering Kalmar Gruppverksamhet och kurser hösten 2014 Välkommen till barnhabiliteringen! Telefon 0480-843 00 Besöksadress Hus 48, plan 2 Lasarettsvägen 1, Kalmar Receptionens öppettider Måndag,

Läs mer

Arbetsplan läsåret 09/10 Stentägtskolan Centrala området

Arbetsplan läsåret 09/10 Stentägtskolan Centrala området Arbetsplan läsåret 07/08 Arbetsplanen ska bygga på Söderhamns kommuns skolplan, samt målen från BUN:s verksamhetsplan. Övriga styrdokument är läroplan Lpo 94, våra kursplaner och allmänna råd för skolbarnsomsorg.

Läs mer

En modell för åtgärdsprogram för barn med ADHD

En modell för åtgärdsprogram för barn med ADHD Agneta Hellström 2010-02-07 En modell för åtgärdsprogram för barn med ADHD Om en elev, efter utredning, visar sig ha behov av särskilda stödåtgärder i skolan ska rektor se till att ett åtgärdsprogram utarbetas.

Läs mer

Hjälpreda Sörmland. Guide till stöd och insatser för barn och unga med funktionsnedsättning i förskola, grundskola, särskola och gymnasieskola

Hjälpreda Sörmland. Guide till stöd och insatser för barn och unga med funktionsnedsättning i förskola, grundskola, särskola och gymnasieskola Hjälpreda Sörmland Guide till stöd och insatser för barn och unga med funktionsnedsättning i förskola, grundskola, särskola och gymnasieskola 2013 0 Innehåll Inledning Allmän information om Hjälpredan

Läs mer