Allt vi ser är möjligheter. Specialskola för elever med synnedsättning och ytterligare funktionsnedsättningar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Allt vi ser är möjligheter. Specialskola för elever med synnedsättning och ytterligare funktionsnedsättningar"

Transkript

1 Allt vi ser är möjligheter Specialskola för elever med synnedsättning och ytterligare funktionsnedsättningar

2

3 Ekeskolan allt vi ser är möjligheter I ett naturskönt område i Örebro ligger Ekeskolan. Ekeskolan är en av åtta specialskolor inom Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM). Skolan är tioårig och vi tar emot elever från hela Sverige. På Ekeskolan erbjuder vi elever med synnedsättning i kombination med ytterligare funktionsnedsättningar en utbildning anpassad efter varje persons förutsättningar. Undervisningen utgår från grundskolans eller grundsärskolans kurs- och timplaner och följer specialskolans läroplan. Eleverna på vår skola är mellan 6 och 21 år. Ekeskolan ligger i Närke, Örebro, i ett idylliskt område med stora gröna ytor som inbjuder till en rad olika aktiviteter. Vår fysiska miljö på skolan är utformad för att ge eleverna möjlighet till ökad självständighet och för att ge förutsättningar till att utveckla kunskaper i orientering mobility. Alla byggnader finns i ett plan och samtliga lokaler är synanpassade och tillgängliga för personer med rörelsehinder.

4 Hur ser en skolvecka ut? En skolvecka hos oss börjar efter lunch på måndagar eftersom många elever reser hit med taxi eller flyg på förmiddagen. Under veckorna finns möjlighet att bo kvar här och skolveckan slutar efter lunch på fredagar då det är hemresa. Eleverna reser hem alla helger eller varannan helg beroende på avstånd. Vid behov följer vår elevhemspersonal med på resorna till och från skolan. De elever som bor med sina familjer i eller nära Örebro reser hit med skolskjuts varje dag. På Ekeskolan erbjuder vi eleverna synanpassad utbildning utbildning i synspecifika områden som punktskrift, orientering och förflyttning - mobility AKK, alternativ kompletterande kommunikation entreprenöriellt lärande. Hur ansöker man om plats? Det är föräldrarna som ansöker om skolplacering för sitt barn till Ekeskolan. Ansökningsblankett hittar du på SPSM:s webbplats Du kan också ringa till skolan och be att få en blankett hemskickad, telefonnummer: Vad kostar det och vem betalar? Specialskolan får medel från staten och elevernas hemkommuner. Föräldrarna betalar ingenting för skola, boende och resor. Prova på-dagar Intresserade elever och deras familjer är alltid välkomna att besöka skolan, en eller flera gånger, för att se alla delar av vår verksamhet. Hör av dig till oss om du vill ha ytterligare information eller för att boka tid för ett besök. Välkommen!

5

6 På Ekeskolan arbetar vi inom tre områden skola, boende och fritid. Vi menar att utveckling sker i alla miljöer och under dygnets alla timmar i ett livslångt perspektiv. Vår övergripande målsättning är att ge alla våra elever förutsättningar att kunna leva ett så självständigt liv som möjligt.

7 En likvärdig utbildning för alla Undervisningen på skolan är anpassad efter varje elevs behov och förutsättningar. I våra anpassade lokaler, med vår personals specialpedagogiska kunskaper och samlade erfarenhet av elevgruppen, har vi möjlighet att ge undervisningen på individnivå. En viktig del för eleven är att våra pedagoger, tillsammans med eleven och elevens föräldrar, upprättar en individuell utvecklingsplan. Även boendepersonalen upprättar en individuell boendeplan, tillsammans med eleven och elevens föräldrar. Samarbetet mellan skola, boende, fritid och hem är naturligt vilket gör att elevens lärande, trygghet och trivsel är i fokus. Planen fungerar som ett stöd för elevens individuella utveckling inom kursplanernas olika ämnen och gör det möjligt att skapa en personlig och individanpassad studiegång. Vår uppgift som personal blir att hjälpa till att göra data pedagogiskt tillgänglig för eleven, med andra ord att omvandla data till information. Exempel på anpassad it-utrustning är styrhjälpmedel av olika slag, olika typer av tangentbord, talsyntes, punktskärm samt olika specialprogram. Elevhälsa Inom Ekeskolans elevhälsa finns kurator, specialpedagog, psykolog, sjukgymnast, skolsköterska, yrkes valslärare och skolläkare. Elevhälsan arbetar till största delen förebyggande och främjande. Tillsammans arbetar vi för att ge våra elever och deras familjer det stöd som behövs under skoltiden. Lärande genom olika arbetssätt och alla sinnen I undervisningen arbetar vi mycket med form och känsla för alla sinnen. Kommunikation och samspel är viktigt för våra elevers utveckling, identitet, självförtroende och möjlighet till att uppleva gemenskap. Varje elev möter olika metoder i lärandet anpassat efter just sina förutsättningar i de olika ämnena. Genom olika material, tekniker och redskap inom ämnena musik, bild och form, slöjd, idrott och hemkunskap får eleverna möjlighet att på sitt eget personliga sätt uttrycka tankar, känslor och händelser. Vi arbetar också med att öka den positiva inställningen till den egna kroppen och lusten till rörelse. Vi har beröringspedagoger som utövar taktil stimulering, en form av strukturerad beröring, både i skolan och på boendet. På Ekeskolan har vi också en bassäng med 35 gradigt vatten som används flitigt. It på Ekeskolan På Ekeskolan är it ett naturligt redskap. Våra elever är beroende av sina datorer för att kunna välja och ta del av läromedel, musik och annan media. Eleverna har en individuellt anpassad it-utrustning.

8 Hemlikt boende i lugn miljö För att få en fungerande skolgång och ett tryggt boende får både våra elever och föräldrar god tid på sig att växa in i verksamheten. Det är en lång process, som oftast börjar året före skolstart med att familjen besöker skolan och elevhemmet flera gånger. Självklart tar det olika lång tid för barnen att anpassa sig till att bo hemifrån, men i de allra flesta fall brukar det fungera bra. Faktum är att föräldrarna oftare har svårare att vänja sig vid att deras barn bor hemifrån än tvärt om. Varje inskolning planeras individuellt efter överenskommelse mellan er föräldrar och oss på skolan. Vid skolstarten får man som förälder räkna med att bo kvar de första veckorna så att barnet hinner bli trygg i skolan och på boendet. Våra elevhem finns på skolområdet och i villor på gångavstånd från skolan. I varje elevhem bor tre till fyra elever. Vi arbetar mycket med trygghet och försöker göra varje boende så hemlikt som möjligt. Barn i olika åldrar bor tillsammans så att det ska kännas som en vanlig familj. Alla våra elever erbjuds ett eget rum som de får inreda med sina egna saker. Eleverna hjälper till med vardagssysslorna, deltar i fritidsaktiviteter och träffar kompisar. Ofta har elevhemmen också gemensamma aktiviteter. Varje elevs föräldrar har en kontaktperson hos personalen i boendet. Boendepersonalen arbetar sida vid sida med skolan, fritiden och elevhälsan för att skapa hög delaktighet och en meningsfull fritid för eleven. Som förälder är du alltid välkommen att ringa och barnen får ringa hem så ofta de vill. Du får också gärna komma och hälsa på.

9 En meningsfull fritid som ger helhet För att bli en hel människa behöver vi alla fylla vår fria tid med meningsfulla, utvecklande aktiviteter och då gärna i kombination med social samvaro. På Ekeskolan hittar ofta våra elever kompisar för livet. Förutom att hälsa på varandra i elevhemmen, spela sällskapsspel, leka, besöka biblioteket eller bege sig ut på utflykter i de vackra omgivningarna runt Örebro erbjuds ett smörgåsbord av olika aktiviteter. Fritidspersonal i samarbete med boendepersonal arbetar för att eleverna att hitta aktiviteter anpassade efter deras egna förutsättningar och intressen och som de också kan utföra i sin hemmiljö. Exempel på aktiviteter På fritiden erbjuder vi bland annat dessa anpassade aktiviteter för våra elever: Elektronskytte där man med teknikens hjälp kan bli mästerskytt i luftgevär även om man har en grav synskada. Man styr geväret efter en signal som man hör i hörlurar. Goalboll som är ett särskilt anpassat bollspel i lag som vi utövar i vår stora fina idrottshall. Showdown där två personer spelar mot varandra på ett showdownbord. Syntolkad film såväl på skolan som på biograf i centrum. Örebros centrum brukar också få besök då vi spelar bowling med särskilda hjälpmedel, åker och dansar eller besöker biblioteket för att låna storstils- eller talböcker. Mycket uppskattat är också att åka med i våra buggys (små gocartliknande bilar), nyttja våra specialcyklar, åka på idrottstävlingar eller rida.

10 Vad säger våra elever och föräldrar om Ekeskolan? Jack är 18 år och har gått på Ekeskolan i tre år. Han kommer från Skellefteå kommun och på Ekeskolan läser han efter grundskolans kursplan. En vanlig dag för Jack börjar på elevhemmet Tegelbacken 2. Där bor han tillsammans med tre andra av skolans elever. Efter morgonsysslor och frukost går Jack till skolan. Skolan börjar varje dag med en gemensam morgonsamling, som leds av eleverna själva. Jack leder den var tredje vecka. Tillsammans med en kamrat är Jack ordförande i Elevrådet. När man röstade om ordförandeposten blev det oavgjort mellan de båda kompisarna och de valde att dela på uppgiften. Jack har fullgjort grundskolans krav i spanska språket och arbetar nu med svenska, matematik, engelska, no, teknik, bild och musik. Vad tycker du om skolan? Jag tycker att skolan är väldigt bra, därför att den är inriktad på och anpassar sig till elever med synnedsättning som också har andra funktionsnedsättningar. Tidigare gick jag i en integrerad grundskola i Skellefteå. På Ekeskolan får jag delta i flera aktiviteter än jag fick göra där. Här får jag bestämma om olika saker jag får vara med i elevdemokratin. Sedan jag började på Ekeskolan har jag blivit mer självständig och säker. Man får lära sig att det inte behöver vara svårt att hitta till olika ställen. När jag började förstod jag inte skillnaden på allvar och skämt. Nu hugger jag emot och skämtar hej vilt! Jag vågar också säga ifrån och uttrycka egna önskemål. Vilket är ditt favoritämne? Musik. På Ekeskolan arbetar vi i mindre grupper än i min förra skola. Det gör att det blir större utrymme för egen kreativitet. Hur trivs du på elevhemmet? Jag trivs jättebra. Det är lugnt och skönt och man har eget rum. Vill man umgås går man in till en kompis och lyssnar på musik eller pratar om tjejer. Vill man göra något speciellt, som att shoppa teknik, kläder eller något annat, finns det oftast någon av personalen som kan ställa upp. Till exempel köpte jag en Ipad förra söndagen. Jag tror att den kommer att kunna ersätta min dator. Vad gör du på fritiden? Onsdagkvällar går jag på en kurs i spansk konversation på Folkuniversitet. Torsdagkvällar repar vårt band Ekejammers, där jag är vokalist. Vi är fyra kompisar i bandet och nyss deltog vi i Musikschlaget 2013 i Sundsvall, där vi fick en bra placering. Under hösten har jag också tagit några sånglektioner för en sångpedagog på Voice i Örebro. Hur tycker du att resorna till och från skolan fungerar? Resorna är toppen. Jag åker hem varannan helg. Jag åker taxi med ledsagare mellan Örebro- Arlanda och från Arlanda flyger jag ensam hem till Skellefteå. Jag gillar att flyga. Det är en härlig känsla när planet lyfter. Det känns som om det går svallvågor konstigt nog har det slumpat sig så att detta bara har känts på hemresorna. (Jack skiljer på svallvågor och luftgropar, vilka han beskriver som gropar i vägen fast i luften). Nej, resorna är inga problem, om man vill kan man sova, men det gör jag sällan.

11 Jag trivs jättebra. Det är lugnt och skönt och man har eget rum.

12 Jennifers mamma, Karola: Vi valde Ekeskolan för Jennifer när vi såg den tillrättalagda miljön och fick träffa all underbar personal, som kunde sin sak. Jennifer kunde redan i den första kontakten samspela i miljön. Hon kunde sträcka sig efter saker och hon kom mera till sin rätt i en tillrättalagd miljö. Min svåger, som är rektor, berättade positivt om elever som hade haft sin skolgång på Ekeskolan. Han sa: Du kan inte säga nej, du måste ge Jennifer den chansen. Jag tvekade, för att hon inte skulle få bo hemma. Nu har tre år gått. Vi var också på föräldradagar på Resurscenter syn i Örebro när Jennifer var 8 månader och nu efteråt minns jag att personalen då på ett glatt sätt sa: Jennifer kommer att bli ett Ekeskolebarn! Undervisningen på Ekeskolan verkar fungera jättebra för Jennifer. Att arbeta med fasta rutiner och allt som är tillrättalagt för varje elev gör att jag har fullt förtroende för undervisningen. Kontakterna med skolan fungerar också bra. Vi har kontaktböcker, regelbundna möten och Jennifers lärare kontaktar oss när något behöver tas upp. När Jennifer reser mellan hemmet och skolan har hon, förutom taxichauffören, alltid en ledsagare med sig i taxin. Efter ett par incidenter i början, fungerar det nu bra. Det känns tomt att inte ha Jennifer hemma jämt, men nu kan jag jobba mer och istället vara ledig på helgerna. På så sätt får vi mer tid tillsammans när hon är hemma på helgerna och vi kan planera vår tid på ett bättre sätt. Alberts mamma, Anna: Vi hade rekat runt lite och kommit fram till att den här skolan verkade vara det bästa alternativet för Albert, och vi ville att vår son skulle få möjlighet att prova på skolan. Vi fick information om Ekeskolan på ett möte på syncentralen i Eskilstuna. En synpedagog och rådgivare från Västerås, som var på tillfälligt besök, tyckte att vi skulle pröva en prova på-vecka på Ekeskolan. Här på Ekeskolan sker all utbildning utifrån elevens förutsättningar och men har alltid ett elevperspektiv. Albert får också möjlighet att prova på olika fritidsaktiviteter som passar honom. Kontakterna med skolan är superbra! Personal finns alltid tillgänglig. Rektor ringer upp på en minut, om hon inte haft möjlighet att svara när man ringer. Detsamma gäller boende- och annan skolpersonal. Albert har aldrig uttryckt hemlängtan. Även resorna till och från skolan är trygga, Albert har samma chaufför vid varje resa. Ekeskolan utstrålar värme och elevrespekt. Och man känner sig som förälder väldigt välkommen till skolan.

13 Pia och Johnny, föräldrar till Tobias: Vi valde Ekeskolan eftersom vi upplevde att vår son Tobias inte fick det stöd han behövde i sin hemmaskola. Vi fick information om Ekeskolan genom en annan förälder vars son gick på skolan. Resurscenter syn gjorde en utredning när Tobias var fyra år gammal och sedan dess har vi haft kontakt både med Resurscenter syn i Stockholm och i Örebro. Undervisningen är anpassad till Tobias behov och han får förutsättningar för att lära sig nya saker. I skolan arbetar de tematiskt vilket gör det lättare för vår son att förstå sammanhangen och hur saker fungerar. Eleverna får utvecklas efter sina egna förutsättningar. På Ekeskolan umgås han med skolkamrater på ett annat sätt än hemma och har också hittat sin första riktiga vän. Den lugna miljön passar Tobias eftersom eleverna inte bara springer förbi honom. På boendet lär han sig att bli mer självständig. Han får till exempel chansen att förflytta sig själv från rum till rum. Tobias har gått fem år på Ekeskolan och säger att han vill fortsätta, trots att han får hemlängtan ibland. Han reser hem nästan alla helger. Några helger per läsår stannar han kvar för att uppleva hur helgerna kan vara i Örebro. Vi som föräldrar har ofta kontakt med elevhemmet. När vi talar i telefon med Tobias så pratar vi också med personalen. Vi tar del i det som händer genom att bland annat läsa den dagbok som Tobias får hjälp med att skriva. Vi har också kontakt med skolan och får veckoalternativt månadsbrev och är med och gör den individuella utvecklingsplanen.

14 Specialpedagogiska skolmyndigheten Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) arbetar för att barn, unga och vuxna oavsett funktionsförmåga ska få förutsättningar att nå målen för sin utbildning. Det gör vi genom specialpedagogiskt stöd, undervisning i specialskolor, tillgängliga läromedel samt statsbidrag. Den kompetens vi erbjuder kompletterar kommunernas och skolornas egna resurser. Våra statliga specialskolor, fem regionala och tre nationella, tar emot elever som behöver ett alternativ till den vanliga grundskolan. Det är ni föräldrar som ansöker om ert barn ska gå i specialskola. Om eleven inte bor inom pendlingsavstånd finns möjligheter till boende och aktiv fritid under terminen. Elever som är döva eller har en hörselnedsättning kan gå i våra regionala specialskolor. Undervisningen är tvåspråkig och sker dels på svenskt teckenspråk, dels på talad eller skriven svenska. Kristinaskolan i Härnösand Manillaskolan i Stockholm Birgittaskolan i Örebro Vänerskolan i Vänersborg Östervångsskolan i Lund De skolor som tar emot elever från hela landet har olika målgrupper. Undervisning, miljö och sättet att kommunicera är anpassat med utgångspunkt från elevernas behov. Åsbackaskolan i Gnesta för elever som är döva eller har hörselnedsättning i kombination med utvecklingsstörning och elever med medfödd dövblindhet. Från och med höstterminen 2014 ligger Åsbackaskolan i Örebro. Hällsboskolan i Sigtuna och Umeå för elever med grav tal- och språkstörning. Från och med höstterminen 2014 finns Hällsboskolan också på Kungsholmen i Stockholm. Ekeskolan i Örebro för elever med synnedsättning i kombination med ytterligare funktionsnedsättningar. Kopplat till våra nationella skolor finns resurs center med fördjupad kompetens kring elever med synnedsättning med eller utan ytterligare funktionsnedsättning Vänersborg Göteborg Halmstad Malmö Skövde RS RK RK RS Falun RS Västerås Örebro Östersund HK RK NS RC LA RS Växjö Lund NS RK HK LA RC RS RC SB RK LA RC NS Gnesta Linköping Jönköping Umeå Härnösand Gävle Uppsala Sigtuna Stockholm Luleå Skellefteå HK RK NS RS RC SB LA Huvudkontor Regionkontor Lokalkontor Nationella skolor Regionala skolor Resurscenter Statsbidragsavdelning Läromedelsavdelning grav tal- och språkstörning hörselnedsättning i kombination med utvecklingsstörning medfödd eller tidig dövblindhet. Resurscentren erbjuder specialpedagogiskt stöd bland annat genom specialpedagogiska utredningar av barn och ungdomar. Resurscentren genomför även kurser för föräldrar och skolpersonal. I nära anslutning till Ekeskolan finns Resurscenter syns verksamhet i Örebro. Det nära samarbetet ger ett mervärde som är viktigt för vårt pedagogiska arbete mot vår gemensamma målgrupp. Här utvecklas den kompetens som måste finnas när det gäller komplexiteten kring stödet för gruppen barn med syn- och flerfunktionsnedsättning. Resurscentret har också ett nära samarbete med SPSM:s regionala rådgivare.

15

16 VILL DU VETA MER OM OSS? Kontakta Ekeskolan Växel: Texttelefon: E-post: Besöksadress: Eriksbergsgatan 3 Adress: Box 9024, Örebro Webbplats: Den statliga specialskolan Ekeskolan i Örebro bedriver en bra verksamhet anpassad till elevernas behov och förutsättningar. Skolan har engagerade och kompetenta medarbetare och det råder ett tryggt och trivsamt klimat på skolan. Lokalerna är ändamålsenliga och välutrustade och den yttre miljön är både trivsam och välutrustad. Elevboendena är hemlika och den engagerade personalen bidrar till den trivsel och trygghet eleverna uttrycker. Utdrag ur Qualis kvalitetsrapport FOTO: CARINA FORSMAN, PER HELANDER OCH NIKLAS LINDAHL. ISBN: (tryckt) (pdf) Best nr:

Upplevelsernas skola för lärande och utveckling

Upplevelsernas skola för lärande och utveckling Upplevelsernas skola för lärande och utveckling Specialskola för elever som är döva eller som har en hörselnedsättning i kombination med utvecklingsstörning. Skolan tar även emot elever med medfödd eller

Läs mer

En skola med språket i centrum Specialskola i Stockholm och Umeå för elever med grav språkstörning

En skola med språket i centrum Specialskola i Stockholm och Umeå för elever med grav språkstörning En skola med språket i centrum Specialskola i Stockholm och Umeå för elever med grav språkstörning EN SKOLA MED SPRÅKET I CENTRUM 1 2 EN SKOLA MED SPRÅKET I CENTRUM Hällsboskolan en skola med språket i

Läs mer

En likvärdig utbildning för alla tillsammans gör vi det möjligt

En likvärdig utbildning för alla tillsammans gör vi det möjligt En likvärdig utbildning för alla tillsammans gör vi det möjligt Specialpedagogiska skolmyndigheten ett samlat stöd i specialpedagogiska frågor 1 2 Alla har rätt att lära på egna villkor Specialpedagogiska

Läs mer

Välkommen till Löddesnässkolan Förskoleklass 2013/2014

Välkommen till Löddesnässkolan Förskoleklass 2013/2014 Välkommen till Löddesnässkolan Förskoleklass 2013/2014 2015/2016 Välkommen till Område Löddesnäs Förskoleklass Område Löddesnäs består av förskola, förskoleklass, skola årskurs 1-6 och fritidshem. Alla

Läs mer

Välkommen! Till förskoleklassen, grundskolan och fritidshemmet. orebro.se

Välkommen! Till förskoleklassen, grundskolan och fritidshemmet. orebro.se Välkommen! Till förskoleklassen, grundskolan och fritidshemmet orebro.se Innehållsförteckning Förskoleklassen Första steget in i skolan 7 Att välja skola 7 En smidig övergång till skolan 7 En typisk dag

Läs mer

Ert barn kommer att börja på.. Där arbetar.

Ert barn kommer att börja på.. Där arbetar. Ängsgårds förskola Om Ängsgårds förskola Ängsgårds förskola ligger på Ängsgårdsvägen mitt emot Vallås kyrka. Det är lätt att ta sig hit. Vi har busshållplats precis utanför och flera cykel- och gångbanor.

Läs mer

Guide till stödinsatser för barn och elever med hörselnedsättning

Guide till stödinsatser för barn och elever med hörselnedsättning Reviderad 2015-09-01 Hjälpreda Hörsel Guide till stödinsatser för barn och elever med hörselnedsättning www.spsm.se www.vgregion.se www.rjl.se www.regionhalland.se www.skl.se Innehållsförteckning Inledning

Läs mer

Vi vill veta vad tycker du om skolan

Vi vill veta vad tycker du om skolan Vi vill veta vad tycker du om skolan 1 1 Hur gammal är du? år 2 Är 1 2 du Flicka Pojke 3 Går du i skolår 1 4 2 5 3 6 4 Har du och dina föräldrar valt en annan skola än den som ligger närmast ditt hem?

Läs mer

Elevernas delaktighet: Vårdnadshavarnas delaktighet: Personalens delaktighet:

Elevernas delaktighet: Vårdnadshavarnas delaktighet: Personalens delaktighet: 1 Vår vision: Vår vision på Långängskolan är att alla elever ska vara trygga, trivas och må bra. Ingen ska utsättas för diskriminering eller kränkande behandling. På Långängskolan skall alla elever och

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING 2007

KVALITETSREDOVISNING 2007 KVALITETSREDOVISNING 2007 Klockarbacken Föreståndare Jenny Bengtsson Ordförande Madeleine Andersson Adress Axénsv 11 Postadress 591 97 Motala Telefon 0141-220410 Fax 0141-220411 E-post info@klockarbacken.se

Läs mer

Finansierad av: Tell-Us

Finansierad av: Tell-Us Finansierad av: Tell-Us Teckenspråkiga elevers livssituation utvecklingsstörning Tell-Us Arvsfondsprojektet Tell-Us syfte är att ge teckenspråkiga elever med utvecklingsstörning det elevinflytande de har

Läs mer

Hjälpredan. Ansvarsfördelning kring barn och ungdomar med funktionsnedsättning

Hjälpredan. Ansvarsfördelning kring barn och ungdomar med funktionsnedsättning Hjälpredan Ansvarsfördelning kring barn och ungdomar med funktionsnedsättning * Med under skoltiden avses barn i fritidshem, förskoleklass, grundskola, grundsärskola, gymnasiesärskola och gymnasieskola.

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015 SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015 ANALYS AV FÖREGÅENDE ÅRS RESULTAT OCH ÅTGÄRDER Vi vill att barnens egna önskemål i ännu större utsträckning ska få utrymme i

Läs mer

Vilken rätt till stöd i förskola och skola har barn/elever med funktionsnedsättningar?

Vilken rätt till stöd i förskola och skola har barn/elever med funktionsnedsättningar? 2011-12-07 Vilken rätt till stöd i förskola och skola har barn/elever med funktionsnedsättningar? Den 1 juli 2011 började den nya skollagen att tillämpas 1. Lagen tydliggör alla barns/elevers rätt till

Läs mer

Verksamhetsplan. för. Eriksgårdens förskola. Jörgensgårdens förskola. och. Lilla Dag & Natt 2012-2014

Verksamhetsplan. för. Eriksgårdens förskola. Jörgensgårdens förskola. och. Lilla Dag & Natt 2012-2014 Eriksgården Jörgensgården Lilla Dag & Natt Verksamhetsplan för Eriksgårdens förskola Jörgensgårdens förskola och Lilla Dag & Natt 2012-2014 Utbildningsförvaltningen landskrona.se Eriksgårdens förskola

Läs mer

Välkommen till fritids

Välkommen till fritids Välkommen till fritids እ ን ቃ ዕ ና ብ መዘ ና ግ ዒ ( ፍ ሪ ቲ ድ ) ብ ደ ሓ ን መጻ እ ኩ ም Telefonnummer ቁ ጽ ሪ ተ ለ ፎ ን Fritids ፍ ሪ ቲ ድ (መዘ ና ግ ዒ መውዓ ሊ) Fritids är till för barn mellan 6och 12 år vars vårdnadshavare arbetar,

Läs mer

Rapport. Grön Flagg. Rönnens förskola

Rapport. Grön Flagg. Rönnens förskola Rapport Grön Flagg Rönnens förskola Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-08-24 08:18:54: Ni har på ett mycket kreativt och varierat sätt jobbat med ert tema. Ni har anpassade och engagerande aktiviteter

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 april juni

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 april juni Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 april juni Eskilsby skola Grundskola, förskoleklass och fritidshem 1 Presentation av verksamheten läsåret 2013-2014 Eskilsby skola består av en integrerad klass med

Läs mer

ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ!

ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ! High School ansvar trygghet kvalitet sedan 1958 www.sts.se ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ! Att få ta emot en utbytesstudent innebär ett kulturellt utbyte på hemmaplan. Tänk att få prata ett annat språk

Läs mer

Stödinsatser i skolan. Vad behöver jag som förälder Veta?

Stödinsatser i skolan. Vad behöver jag som förälder Veta? Stödinsatser i skolan Vad behöver jag som förälder Veta? Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN:

Läs mer

ELEVHÄLSA. Elevhälsa - definition. Mål. Friskfaktorer

ELEVHÄLSA. Elevhälsa - definition. Mål. Friskfaktorer ELEVHÄLSA Elevhälsa - definition Elevernas hälsa är allas angelägenhet och ansvar. Lärande och hälsa går hand i hand. Elever arbetar och presterar bättre om de mår bra fysiskt, psykiskt och socialt. Varje

Läs mer

PLAN FÖR LIKABEHANDLING VID MONTESSORIFÖRSKOLAN FRÖHUSET OCH MONTESSORISKOLAN VÄXTHUSET

PLAN FÖR LIKABEHANDLING VID MONTESSORIFÖRSKOLAN FRÖHUSET OCH MONTESSORISKOLAN VÄXTHUSET PLAN FÖR LIKABEHANDLING VID MONTESSORIFÖRSKOLAN FRÖHUSET OCH MONTESSORISKOLAN VÄXTHUSET 2009-200 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING... 3 MÅL OCH ÅTGÄRDER FÖR LÄSÅRET 09/0... 4 METODER...5 Ansvarsområden:...5...

Läs mer

Lokal verksamhetsplan. Björkhagaskolan

Lokal verksamhetsplan. Björkhagaskolan Lokal verksamhetsplan Björkhagaskolan 2014-2015 Verksamhetsbeskrivning Björkhagaskolan Enheten Björkhagaskolan är en F-6 skola med ca 340 elever. Skolans verksamhet omfattar två enheter. En med elever

Läs mer

konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur

konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur 1 Nya kompisar, läger och gå på vatten Vi lever i en tid där vi möter många olika tankar värderingar och trosuppfattningar. Det kan vara positivt men också förvirrande.

Läs mer

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig.

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. Pedagogens manus till BILDSPEL 3 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. 2. Manus: Från 12 års

Läs mer

1En engagerad förälder är positivt. 1 Skriftliga omdömen. 2 En framåtsyftande planering

1En engagerad förälder är positivt. 1 Skriftliga omdömen. 2 En framåtsyftande planering 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. Vad är en

Läs mer

Nulägesanalys. Nolhagaskolan grundskola 13/14. Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik

Nulägesanalys. Nolhagaskolan grundskola 13/14. Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik 140917 Nulägesanalys Nolhagaskolan grundskola 13/14 Denna nulägesanalys har ringat in att utvecklingsområde läsåret 14/15 är: Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik Uppföljning

Läs mer

Riksgymnasier med Rh-anpassad utbildning

Riksgymnasier med Rh-anpassad utbildning Riksgymnasier med Rh-anpassad utbildning Förord 3 Riksgymnasieverksamheten 4 Skola 6 Habilitering 7 Elevhem 8 Villkor för antagning 9 Finansiering av verksamheten 10 Riksgymnasieåret 12 Huvudmän för riksgymnasierna

Läs mer

Övning: Dilemmafrågor

Övning: Dilemmafrågor Övning: Dilemmafrågor Placera föräldrarna i grupper med ca 6-7 st/grupp. Läs upp ett dilemma i taget och låt föräldrarna resonera kring tänkbara lösningar. Varje fråga kan även visas på OH/ppt samtidigt,

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Dokumentnamn Kvalitetsredovisning Datum 2010-10-06 Adress Förskolan Björkgården Gustavsgatan 5 815 38 Tierp Diarienummer 1(12) Kvalitetsredovisning Förskolan Björkgården i Tierps Kommun Verksamhetsåret

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande Granskningsrapport Brukarrevision Londongatan Boende för ensamkommande 2014 . INLEDNING Om brukarrevision Detta är en rapport från brukarrevisionen. Brukarrevision är ett sätt att ta reda på vad de vi

Läs mer

Kvalitetsredovisning Skola/fritids

Kvalitetsredovisning Skola/fritids Kvalitetsredovisning Skola/fritids 2013-2014 Verksamheten som helhet Vår vision är att skapa en skola som vilar på demokratins grund och där verksamheten grundar sig på ett livslångt lärande. Kunskaper,

Läs mer

Här behandlar vi. Börja på Tågaborgsskolan.

Här behandlar vi. Börja på Tågaborgsskolan. Här behandlar vi alla olika. Börja på Tågaborgsskolan. Vi ska bygga stadens bästa skola. Vill du vara med? Det enda vi vet om framtiden är att den kommer att se annorlunda ut. Vi möter barn och unga på

Läs mer

Lärarmaterial BROTT PÅ NÄTET. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Christina Wahldén

Lärarmaterial BROTT PÅ NÄTET. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Christina Wahldén SIDAN 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Ronja. En dag får hon ett meddelande på Facebook av Lisa i klassen. Det står bara Tjockis! Ronja vill vara kompis med Lisa.

Läs mer

Kvalitetsrapport 2015 Tanumskolan åk 7-9

Kvalitetsrapport 2015 Tanumskolan åk 7-9 Kvalitetsrapport 2015 Tanumskolan åk 7-9 Lärande Verksamhetens måluppfyllelse Svenska Åk 3 Studieresultat ämnesprov grundskolan Antal elever Antal elever som har: Procent Nått målen i ämnesprovet* Svenska

Läs mer

Välkommen till Nya Bagarmossens skola!

Välkommen till Nya Bagarmossens skola! Välkommen till Nya Bagarmossens skola! Barn ska få all den kunskap de behöver och samtidigt känna sig trygga Hej, Att välja skola för sina barn är ett viktigt beslut. Du måste som förälder känna dig trygg

Läs mer

Kvalitetsrapport. Gräsö skola. läsåret 2014/2015

Kvalitetsrapport. Gräsö skola. läsåret 2014/2015 Kvalitetsrapport Resultat Gräsö skola Östhammars kommun läsåret 2014/2015 20150611 KVALITETSRAPPORT GRUNDSKOLA FRITISHEMMET Denna kvalitetsrapport innehåller inga tabeller eller diagram över resultaten.

Läs mer

Klöxhultsskolan Läsåret 15-16

Klöxhultsskolan Läsåret 15-16 Klöxhultsskolan Läsåret 15-16 Klöxhultsskolan Klöxhultsskolan är en F-6 skola. Här finns också Montessoriskolan, grundsärskolan och Orion. Totalt finns det cirka 500 elever och ett hundratal medarbetare

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning Lokal arbetsplan Ängdala förskola 2013 Innehållsförteckning 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans

Läs mer

Vår lokala likabehandlingsplan 2015. Järnforsens skola

Vår lokala likabehandlingsplan 2015. Järnforsens skola p Reviderad 2015-08-09 Vår lokala likabehandlingsplan 2015 Järnforsens skola På Järnforsen skola arbetar vi tillsammans för att alla ska kunna gå till förskoleklass, skola och fritidshem med glädje och

Läs mer

Om mig 2014. Snabbrapport år 8

Om mig 2014. Snabbrapport år 8 Om mig 2014 Snabbrapport år 8 Om mig är en webbaserad enkät om ungdomars hälsa och livsstil som genomfördes för första gången under hösten 2014. Enkäten är ett samarbete mellan länets kommuner, Länsstyrelsen

Läs mer

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas 52 56 57 57 59 59 61 61 63 64 64 65 67 67 76 77 77 79 80 83 86 87 89 91 93 95 Seriesamtalets andra möjligheter Sammanfattning Seriesamtal Sociala berättelser Vad är en Social berättelse? För vilka personer

Läs mer

Resultat av elev- och föräldraenkät 2014

Resultat av elev- och föräldraenkät 2014 Dnr 2014/BUN 0090 Resultat av elev- och föräldraenkät 2014 2014-08-25 Tyresö kommun / 2014-08-25 2 (19) Barn- och utbildningsförvaltningen Tyresö kommun Tyresö kommun / 2014-08-25 3 (19) Innehållsförteckning

Läs mer

Fritidsenkäten 2014 Sammanställning av svar och index

Fritidsenkäten 2014 Sammanställning av svar och index Fritidsenkäten 2014 Sammanställning av svar och index Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA Besök Munkhättevägen 45 Tel 08-530 610 00 www.botkyrka.se Org.nr 212000-2882 Bankgiro 624-1061 1 [11] Kvalitetsstöd

Läs mer

Likabehandling och trygghet 2015

Likabehandling och trygghet 2015 Likabehandling och trygghet 2015 1 Jag är Man 58 48,3 Kvinna 58 48,3 Jag avstår från att definiera 4 3,3 mig Total 120 100 100% (120/120) 2 Det känns bra att gå i skolan Alltid 46 38,3 Oftast 55 45,8 Ibland

Läs mer

Arbetsplan/Beskrivning

Arbetsplan/Beskrivning VRENA FRISKOLA Arbetsplan/Beskrivning Läsåret 2013/2014 ARBETSPLAN VRENA FRISKOLA LÄSÅRET 13/14 Under läsåret är våra prioriterade utvecklingsområden: - Få fler elever att känna sig trygga och trivas på

Läs mer

Årlig plan mot diskriminering och annan kränkande behandling.

Årlig plan mot diskriminering och annan kränkande behandling. Ljungby kommun www.skola.ljungby.se Årlig plan mot diskriminering och annan kränkande behandling. Angelstadenheten Förskola, förskoleklass, fritidshem och skola Ett målinriktat arbete för att motverka

Läs mer

Lokal arbetsplan för skolan 2015-2016

Lokal arbetsplan för skolan 2015-2016 Lokal arbetsplan för skolan 2015-2016 Skola Ort Ansvarig rektor Kontaktinformation Kundtjänst 0910 73 50 00 Kundtjanst@skelleftea.se 1. Vår grundverksamhet Auraskolan i Skelleftehamn är en F-2 skola med

Läs mer

Orolig för ett barn. vad kan jag göra?

Orolig för ett barn. vad kan jag göra? Orolig för ett barn vad kan jag göra? Rädda Barnen 2016 Formgivning: Rädda Barnen Foto: Oskar Kullander Upplaga: 4 000 ex Artikelnummer: 11505 ISBN: 978-91-7321-366-0 Barn i utsatta situationer behöver

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Bakgrund och förutsättningar

Bakgrund och förutsättningar Bakgrund och förutsättningar Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2013/2014 Förskoleområde Östra 1 Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Innehållsförteckning Inledning... s. 3 Förskolans

Läs mer

Så bra är ditt gymnasieval

Så bra är ditt gymnasieval Så bra är ditt gymnasieval fakta om kvaliteten på alla program och skolor w sidan 4: programmen som ger jobb 6: de gör mest för att alla elever ska nå målen 8: utbildningarna med högst betyg 10: skolorna

Läs mer

mot ett bestämt mål, måste jag först finna henne där hon är och börja just där. Just så arbetar vi dagligen, där ingen annan dag är den andra lik.

mot ett bestämt mål, måste jag först finna henne där hon är och börja just där. Just så arbetar vi dagligen, där ingen annan dag är den andra lik. EN SKOLA FÖR ALLA Från början och så länge vi finns! Under 1999 fick Team J-son skolan tillstånd att bedriva grundskola år 4-9, grundsärskola/ träningsskola år 1-10 samt gymnasiesärskola år 1-4. Vår målsättning

Läs mer

Täby gymnasiesärskola. Möjligheternas skola

Täby gymnasiesärskola. Möjligheternas skola Täby gymnasiesärskola Möjligheternas skola Liten skola. Stora möjligheter. Vi som arbetar på skolan har en bred kompetens och erfarenhet. I små undervisningsgrupper får Du kunskap om sådant som är bra

Läs mer

Kurskatalog 2016-2017

Kurskatalog 2016-2017 Kurskatalog 2016-2017 Är du nyfiken på att studera är du välkommen till oss för att diskutera dina önskemål. Vi finns i Komvux lokaler (hus C) på Korsängsgatan 12 i Enköping. Lärvux är en del av den kommunala

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

GUIDE. för barn och ungdomar med funktionsnedsättning. Vart vänder jag mig om jag vill ha hjälp? VARD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN

GUIDE. för barn och ungdomar med funktionsnedsättning. Vart vänder jag mig om jag vill ha hjälp? VARD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN GUIDE för barn och ungdomar med funktionsnedsättning Vart vänder jag mig om jag vill ha hjälp? VARD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning HÄLSO- OCH SJUKVÅRD...3 NP-centrum...3 Barn- och ungdomshabiliteringen...3

Läs mer

Reviderad 20160107. Riktlinjer för fritidshemsverksamhet i Bjuvs kommun

Reviderad 20160107. Riktlinjer för fritidshemsverksamhet i Bjuvs kommun Reviderad 20160107 Riktlinjer för fritidshemsverksamhet i Bjuvs kommun Bakgrund Regeringen har fastställt en ny skollag och en samlad läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmen. Den nya

Läs mer

Skuttungeposten Nr 3 v. 41-43 2015-2016

Skuttungeposten Nr 3 v. 41-43 2015-2016 SKAPANDE SKOLA Projektet är avslutat och var mycket uppskattat av eleverna! Filmerna finns på erikhedman.com. SMILE Månadens ord är MEDMÄNSKLIG- HET och vi arbetar med färdigheten att visa att man tycker

Läs mer

Kvalitetsrapport. Förskoleklass Strömtorpsskolan. Förskoleklass. Läsåret 2014/2015

Kvalitetsrapport. Förskoleklass Strömtorpsskolan. Förskoleklass. Läsåret 2014/2015 Kvalitetsrapport Förskoleklass Läsåret 2014/2015 Förskoleklass Strömtorpsskolan Utbildningens syfte Förskoleklassen ska stimulera elevers utveckling och lärande och förbereda dem för fortsatt utbildning.

Läs mer

Ungdomsenkät Om mig 1

Ungdomsenkät Om mig 1 Ungdomsenkät Om mig 1 Om mig Det här är en enkät med frågor om hur du mår och vad du gillar att göra. Enkäten har tagits fram tillsammans med andra ungdomar i Östergötland och kommer att användas så att

Läs mer

Kvalitetsrapport. Strömtorpsskolans fritidshem. Fritidshem. Läsåret 2012/2013. Ansvarig rektor: Jens Berisson

Kvalitetsrapport. Strömtorpsskolans fritidshem. Fritidshem. Läsåret 2012/2013. Ansvarig rektor: Jens Berisson Kvalitetsrapport Fritidshem Läsåret 2012/2013 Strömtorpsskolans fritidshem Utbildningens syfte Fritidshemmet kompletterar utbildningen i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan, specialskolan, sameskolan

Läs mer

NORRBACKA FÖRSKOLOR HEMVIST LJUS SPRÅKPEDAGOGISK ARBETSPLAN 2010

NORRBACKA FÖRSKOLOR HEMVIST LJUS SPRÅKPEDAGOGISK ARBETSPLAN 2010 NORRBACKA FÖRSKOLOR HEMVIST LJUS SPRÅKPEDAGOGISK ARBETSPLAN 2010 Skutansförskola ~ 1 ~ Övergripande tema Arlanda - närmiljön Under läsåret 2010/2011 kommer vi att arbeta med tema Arlanda, det kommer genomsyra

Läs mer

Kvalitetsrapport för Hulanskolan 20121212

Kvalitetsrapport för Hulanskolan 20121212 1 (8) 2012-11-20 Lärande Lärande Centralt Hulanskolan Kvalitetsrapport för Hulanskolan 20121212 LERUM100, v 1.0, 2008-07-25 1. Allmän del - Beskrivning av verksamheten Verksamhetsidé På Hulanskolan har

Läs mer

Pedagogisk grundsyn som präglar Kanehalls förskola

Pedagogisk grundsyn som präglar Kanehalls förskola Pedagogisk grundsyn som präglar Kanehalls förskola Kanehalls förskola är en plats för lek, lärande och utforskande där barnens behov och intressen styr verksamheten. En förskola som är mer bortalik än

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Kvalitetsrapport för. Montessoriskolan Castello. läsåret 2014-2015

Kvalitetsrapport för. Montessoriskolan Castello. läsåret 2014-2015 1 Kvalitetsrapport för Montessoriskolan Castello läsåret 2014-2015 2 Kvalitetsrapport Pysslingens skolors kvalitetsarbete syftar till att säkerställa att varje barn och elev oavsett skola ges möjlighet

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016 Vintrosa förskola

Arbetsplan 2015/2016 Vintrosa förskola Arbetsplan 2015/2016 Vintrosa förskola Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Läroplansmål- Normer och värden 3. Läroplansmål- Utveckling och lärande 4. Läroplansmål- Förskola och hem 5. Läroplansmål- Samverkan

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning Brunnsnäs förskola

Verksamhetsbeskrivning Brunnsnäs förskola Verksamhetsbeskrivning Brunnsnäs förskola 2014/2015 Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten

Läs mer

Arbetsinriktning för Stallarholmsskolan Ht- 2012

Arbetsinriktning för Stallarholmsskolan Ht- 2012 2012 Arbetsinriktning för Stallarholmsskolan Ht- 2012 Strängnäs kommun 2012-08-06 Arbetsinriktning för Stallarholmsskolan Ht-2012 Skollag (2010:800)/ Nämndmål och Lokal arbetsplan Skollagen 1 kap 5 Utformning

Läs mer

Verksamhetens innehåll

Verksamhetens innehåll Verksamhetens innehåll Vi vill att dagen ska starta så bra som möjligt och därför lägger vi stor vikt vid det positiva mötet varje morgon. En stund där barnet i lugn och ro startar sin dag på förskolan

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Granbergsskolan F-6

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Granbergsskolan F-6 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Granbergsskolan F-6 a för planen Vår vision Granbergsskolan är en F-9-skola beläget i utkanten av centrala Bollnäs med närhet till skog och natur. Skolan

Läs mer

Välkommen till vår förskoleverksamhet!

Välkommen till vår förskoleverksamhet! Välkommen till vår förskoleverksamhet! Välkommen till vår förskoleverksamhet! Snart är det dags för ditt barn att börja på förskola eller i familjedaghem. Vi vill hälsa er välkomna och hoppas att ni ska

Läs mer

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott.

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott. Resultat för särskilt boende 203, per kön, åldersgrupp, hälsotillstånd, 863 Hällefors F Hur bedömer du ditt allmänna hälsotillstånd? F2 Har du besvär av ängslan, oro eller ångest? gott gott Någorlunda

Läs mer

Kvalitetsrapport Björkhagaskolan Grundskola 2013-2014

Kvalitetsrapport Björkhagaskolan Grundskola 2013-2014 Kvalitetsrapport Björkhagaskolan Grundskola 2013-2014 1 Björkhagaskolan 2014-08-15 Systematiskt kvalitetarbete Kvalitetsrapport 2013-2014 1. GRUNDFAKTA Enhetens namn Björkhagaskolan Antal elever (15 oktober)

Läs mer

Särvux. Kurskatalog 2011/12

Särvux. Kurskatalog 2011/12 Särvux Kurskatalog 2011/12 2 Innehåll Grundläggande särvux motsvarande träningsskolan Svenska 14 Bild 15 Arbete/boende 16 Dator 17 Fritid 18 Mitt Malmö 19 Natur 20 Pengar 21 Grundläggande särvux motsvarande

Läs mer

UTBILDNING. Tema: Kommunicera mera. 15-17 april 2016 Almåsa Konferens Stockholm

UTBILDNING. Tema: Kommunicera mera. 15-17 april 2016 Almåsa Konferens Stockholm 15-17 april 2016 Almåsa Konferens Stockholm UTBILDNING Tema: Kommunicera mera För dig som har barn, oavsett ålder, med dövhet/hörselskada i kombination med utvecklingsstörning FÖRÄLDRA- UTBILDNING Föräldrautbildning

Läs mer

HANDLINGSPLAN AMT Arbete mot mobbning och annan kränkande behandling vid Bodals skola F-9

HANDLINGSPLAN AMT Arbete mot mobbning och annan kränkande behandling vid Bodals skola F-9 HANDLINGSPLAN AMT Arbete mot mobbning och annan kränkande behandling vid Bodals skola F-9 Reviderad 2009-09-30 av rwk Sidan 1 av 23 Innehållsförteckning HANDLINGSPLAN - AMT...3 Åtgärdstrappan en handlingsplan

Läs mer

Elevens och hans/hennes vårdnadshavares egna åsikter/synpunkter kring skolsituationen är nödvändiga att ta med i sammanställningen.

Elevens och hans/hennes vårdnadshavares egna åsikter/synpunkter kring skolsituationen är nödvändiga att ta med i sammanställningen. SEP Skola Elev Plan Denna kartläggning gäller vid frågeställning kring bristande måluppfyllelse, anpassad studiegång, ansökan till särskild undervisningsgrupp eller vid problematisk skolfrånvaro. Den skrivs

Läs mer

2. Hur tycker du att stämningen i sjuan i stort har förändrats under året glädje, trygghet, gemenskap och kommunikation?

2. Hur tycker du att stämningen i sjuan i stort har förändrats under året glädje, trygghet, gemenskap och kommunikation? 1. Hur tycker du att det har varit att gå i sjuan som helhet? Gör ett omdöme som handlar om rolighetsgraden (hur kul det har varit) och ett omdöme som handlar om hur du upplever ditt lärande (hur mycket

Läs mer

Dokumentation av kvalitetsarbetet för. förskoleklass, grundskola

Dokumentation av kvalitetsarbetet för. förskoleklass, grundskola 1 (9) Dokumentation av kvalitetsarbetet för förskoleklass, grundskola vid Väderstads skola Läsåret 2013/2014 Syfte och målgrupp Huvudsyftet med denna dokumentation av pågående kvalitetsarbete är att vara

Läs mer

Värdegrundsplan Ekeby och Svalnässkolor. Mål. Vi vill

Värdegrundsplan Ekeby och Svalnässkolor. Mål. Vi vill Värdegrundsplan Ekeby och Svalnässkolor Mål Vi vill Ha barnens bästa i fokus när vi fattar beslut Barnen ska trivas, känna sig trygga och bekräftade och få ett gott självförtroende Barnen ska känna förtroende

Läs mer

Kulturama grundskolor Sveriges största center för estetiska utbildningar

Kulturama grundskolor Sveriges största center för estetiska utbildningar TEATER, DANS, MUSIK, SÅNG, BILD & FORM Årskurs 4 9 Kulturama grundskolor Sveriges största center för estetiska utbildningar Välkommen på ÖPPET HUS! Läs mer på sid 3 Det ska vara ROLIGT att gå i skolan!

Läs mer

Om mig 2015. Snabbrapport gymnasiet åk 2. Norrköpings kommun. Detta är en automatiserad rapport baserad på ogranskad data.

Om mig 2015. Snabbrapport gymnasiet åk 2. Norrköpings kommun. Detta är en automatiserad rapport baserad på ogranskad data. Om mig 2015 Snabbrapport gymnasiet åk 2 Norrköpings kommun Detta är en automatiserad rapport baserad på ogranskad data. Rapporten innehåller resultat för grupper om minst fem elever. 1. Skola: Antal svarande:

Läs mer

Information till hemmen från

Information till hemmen från Information till hemmen från Aktuellt under läsåret 2014/2015 Höstterminen 2014 Börjar onsdagen den 20 augusti Terminsavslutning fredagen den 19 december Höstlov vecka 44, 27-31 oktober Vårterminen 2015

Läs mer

Resursskolan Karlskrona kommun. Emotionell, social och kognitiv utveckling

Resursskolan Karlskrona kommun. Emotionell, social och kognitiv utveckling Resursskolan Karlskrona kommun Emotionell, social och kognitiv utveckling Uppdraget Resursskolorna bedrivs med stöd i grundskoleförordningen kap. 5 5 och är en unik möjlighet för grundskoleelever att under

Läs mer

Mäta effekten av genomförandeplanen

Mäta effekten av genomförandeplanen Vård- och omsorgsförvaltningen Mäta effekten av genomförandeplanen -rapport från utvärderingsverkstad 2014 Utvärderingsverkstad Regionförbundet Uppsala län och Uppsala universitet Birgitta Lind Maud Sandberg

Läs mer

81 familjer utav 108 tillfrågade deltog i enkäten. 75% svarade alltså på enkäten.

81 familjer utav 108 tillfrågade deltog i enkäten. 75% svarade alltså på enkäten. Föräldraenkät 2015 81 familjer utav 108 tillfrågade deltog i enkäten. 75% svarade alltså på enkäten. Är du/ni nöjda med verksamheten på Melliz och det utbud av aktiviteter som erbjuds? 6% 49% 45% Uppfattar

Läs mer

Västerås Idrottsgymnasium

Västerås Idrottsgymnasium Västerås Idrottsgymnasium Vasagatan 95 722 23 VÄSTERÅS Västerås 2012-01-03 Likabehandlingsplan samt plan mot kränkande behandling för Västerås Idrottsgymnasium Likabehandlingsplan varför det? I april 2006

Läs mer

Hjälpreda Sörmland. Guide till stöd och insatser för barn och unga med funktionsnedsättning i förskola, grundskola, särskola och gymnasieskola

Hjälpreda Sörmland. Guide till stöd och insatser för barn och unga med funktionsnedsättning i förskola, grundskola, särskola och gymnasieskola Hjälpreda Sörmland Guide till stöd och insatser för barn och unga med funktionsnedsättning i förskola, grundskola, särskola och gymnasieskola 2013 0 Innehåll Inledning Allmän information om Hjälpredan

Läs mer

Kulturskolans kurser

Kulturskolans kurser Kulturskolans kurser www.enkoping.se/kulturskolan Foldern Kulturskolans kurser är producerad av Enköpings kommun 2011 Foto om inget annat anges Kulturskolans bildarkiv Vad får barn och ungdomar att gå

Läs mer

Elevernas trygghetsplan

Elevernas trygghetsplan Elevernas trygghetsplan Parkskolan 2015-2016 Vår guldregel Som du vill att andra ska vara mot dig, så ska du vara mot andra Planen är förnyad av rektor, personal, elever och föräldrar 2015-08-24. Innehåll

Läs mer

Sagor och berättelser

Sagor och berättelser Projekt Sagor och berättelser Hösten 2013 Våren 2014 1 Det kompetenta barnet Jag kan du kan tillsammans kan vi mer- i en tillgänglig, tillåtande och undersökande miljö där vi ser förmågor och olikheter

Läs mer

Lokal målplan Svenska Skolan i Wien 2015-2016

Lokal målplan Svenska Skolan i Wien 2015-2016 Svenska Skolan i Wien Scheibelreitergasse 15 AT-1190 Wien Tel... +43-(0)1-320 79 80 E-Mail... svenskaskolan@svenskaskolan.at Website... www.svenskaskolan.at ZVR-Zahl 972744415 Wien 25 augusti 2015 Lokal

Läs mer

Ta steget! Konfirmation 2014/15

Ta steget! Konfirmation 2014/15 Ta steget! Konfirmation 2014/15 Varför konfirmation? Konfirmandtiden är ett fantastiskt tillfälle för dig att tillsammans med jämnåriga och vuxna människor fundera över livets viktigaste frågor om mål

Läs mer

Enkätresultat för vårdnadshavare till elever i Sälens skola i Malung-Sälen hösten 2012. Antal svar: 34

Enkätresultat för vårdnadshavare till elever i Sälens skola i Malung-Sälen hösten 2012. Antal svar: 34 Enkätresultat för vårdnadshavare till elever i Sälens skola i Malung-Sälen hösten 2012 Antal svar: 34 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till de skolor som ska tillsynas följande termin

Läs mer

Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM

Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM Nationell konferens RUC 2010-04-27. Greger Bååth GD Christer Fleur. Regionchef södra regionen. Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM SPSM:s uppdrag; Specialpedagogiska skolmyndigheten ska verka för

Läs mer

Bonusmaterial Hej Kompis!

Bonusmaterial Hej Kompis! Bonusmaterial Hej Kompis! Innehåll Min bok om vänskap framsida i färg 2 Hur man kan bli sams igen skylt i färg 3 Den gyllene regeln skylt i färg 4 Vi är alla olika boktips och uppgifter 5 7 Att känna sig

Läs mer

Sammanställning av ungdomsdialog om psykisk hälsa Hur mår du?

Sammanställning av ungdomsdialog om psykisk hälsa Hur mår du? Sammanställning av ungdomsdialog om psykisk hälsa Hur mår du? Under april och maj månad besökte representanter från nämnden fem gymnasieskolor i Sjuhärad; Tingsholmsgymnasiet i Ulrice, sgymnasiet i, i,

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010

Kvalitetsredovisning 2010 Kvalitetsredovisning 2010 FRITIDSHEM Ladubacksskolan Barn- och utbildningsförvaltningen Tina Persson 2011-06-08 Innehåll 1 Underlag och rutiner för kvalitetsredovisningen 5 2 Åtgärder enligt föregående

Läs mer