Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Plan mot diskriminering och kränkande behandling"

Transkript

1 1 (5) Reviderad juni 2010 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kålhagens förskola 2012 Plan mot diskriminering och kränkande behandling utgår från skollagen (1985:1100) 14 a kap. samt diskrimineringslagen. Planen är till för att främja barns och elevers lika rättigheter samt förebygga och förhindra diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

2 Reviderad juni (5) Förskolans/skolans policy Vi på Kålhagens förskola skall vara en arbetsplats för barn och vuxna där alla kan känna glädje, känna sig trygga och där ingen skall bli utsatt för diskriminering eller annan kränkande behandling. Alla barn är välkomna till vår förskola och alla ska känna sig sedda och trygga. Förskolan ska präglas av respekt för människors olikheter. Alla barn har rätt att känna sig respekterade av barn och vuxna, få vara med i gemenskapen och möta vuxna som har ett ödmjukt och lyhört förhållningssätt. Alla på förskolan skall verka för en god hälsa och trygghet genom att utveckla goda relationer mellan förskola, hem samt samhälle där alla föräldrar ska känna tillit till förskolan. Främjande arbete Vi vuxna i förskolan ska vara förebilder för barnen och stärka barnens identitet, självkänsla, självkännedom och självfötroende. Som förebilder för barnen ska vi sträva efter att att skapa en gemensam förskola med vi-känsla där alla barn är allas barn. Leken är barnens viktigaste redskap för att lära, bearbeta och uppleva. Alla vuxna är ständigt närvarande i aktiviteterna, dokumenterar och kartlägger vad som sker. Utifrån kartläggningarna planeras sedan åtgärder att arbeta vidare med. Genom utvecklingssamtalet lyfta frågor om trygghet och trivsel Planen för diksriminering och kränkade behandling är också en del av vårt främjande arbete genom att den följs upp, utvärderas och revideras kontinuerligt. Ordningsregler I vår vardag på förskolan ska det råda en positiv atmosfär av värme och empati. Alla barn och vuxna ska vid inskolningen lära känna förskolans värdegrund och hur vi i vardagen når dit. Det är viktigt att regelbundet diskutera vardagsarbetet och vårt förhållningssätt, att kritiskt granska regler och ramar runt verksamheten. Vår uppgift är i ett öppet klimat och i dialog med varandra lyfta upp vårt språkbruk, våra värderingar och attityder så att vi ständigt blir medvetena om hur vi agerar. Alla som vistas på förskolan tar del av planen mot diskriminering och kränkande behandling och hålla den levande i vardagen. Genom att levandehålla värdegrunden om allas lika människovärde lägger förskolan grunden till att barnen förvärvar en inställning som på ett självklart sätt främjar kamratskap. Resultat från föregående års uppföljning Vi har arbetat efter de mål och åtgärder som vi skrev i planen för diskriminering och kränkande behandling 2011.

3 Reviderad juni (5) Vi har fördelat oss ute på gården samt delat in barnen i mindre grupper. Vi har också haft diskussioner tillsammans med barnen hur man är en bra kompis. Kartläggning - undersökning om förekomst av trakasserier och kränkande behandling. Vi har kartlagt specifika områden där vuxna skall närvara vid lek. Det är t.ex toaletter, bakom förråd och buskar. Det gäller vid alla undanskymda ställen på förskolan. Vi är iakttagande och gör observationer samt pedagogiska dokumentationer för att vi ska se vad som händer i olika situationer. Pedagogerna är uppmärksamma och närvarande under barnens lek. Personalgruppen diskuterar kontinuerligt olika händelser för att synliggöra brister. Nulägesanalys - resultat av kartläggningen. Vi ser att det kan förekomma utanförskap. Det finns barn som inte kan påverka sin situation till framgång och de kan behöva stöd. Eftersom det är många barn så finns det behov av att se hur leken fungerar. Mål formulering av konkreta, uppföljningsbara mål utifrån analys. Utifrån vår nulägesanslys gör vi upp våra mål. Genom goda kamratrelationer skapas förmåga till socialt samspel. Genom att ge barnen positiv repsons uppmuntrar vi till lärande. Alla barn skall känna sig respekterade och sedda. Att alla barn har kamrater. Trygga barn som känner tillit till vuxna. Åtgärder - insatser som ska göras under året för att nå målen. Regelbundet arbeta förebyggande i olika samtalsformerl där vi pratar med barnen om hur vi skall vara mot varandra. Dela in barnen i mindre grupper. Bestämda platser vid samling och matbord. Göra barnintervjuer hur barnet känner sig när de leker på förskolan. Stärka barnens självkänsla i mindre grupper genom vuxenstöd. Pedagogerna diskuterar händelser på reflektionstid, avdelningmöten och på APT.

4 Reviderad juni (5) Vid behov kontakta förskolleteamet Tidsperiod - när ska dessa insatser genomföras. Insatserna ska kontinuerligt planeras in i den vardagliga planeringen och på personalmötena. - vem eller vilka har ansvar för att detta genomförs. Uppföljning - av planerade åtgärder. Hur och när ska uppföljning ske? Hur - enkät, samtal, eller annat Diskussioner i arbetslaget, föräldrarenkät och utvecklingsamtal. När - datum, tidsperiod Planeringar, personalmöte den16 april 2012 och utvecklingssamtal Tidpunkt för utvärdering av planen - vilken månad? December 2012 Rutiner för en akut situation - vad gör vi när något hänt? Rutiner för hur personalen ska agera 1 Kollegan pratar med berörd personal och hjälper barnet i situationen. Personalen skriver ner händelsen. 2 Kontakta förskolechefen Krisitna Brolin som kartlägger och startar en utredning om vad som hänt. 3 Förskolechefen ringer föräldrarna. 4 Förskolechefen har möte med personalen och föräldrarna och gör en handligsplan.. Föreskolechef: Kristina Brolin

5 Reviderad juni (5) Rutiner för uppföljning av att insatserna har haft effekt Följer upp handlingsplanen efter två veckor och sedan gör vi ett fortsatt förbeyggande arbete, återkopplar till arbetslag och föräldrar. Rutiner för hur händelser och åtgärder ska dokumenteras Förskolechefen dokumenterar utredning, åtgärder och uppföljning. Förskolechef Kristina Brolin dokumentarar vad som har skett samt skriver en tillbudsblankett som skickas till lärkontoret. Rutiner för hur barn och elever ska medverka i arbetet med planen Genom föräldramöten, föräldraenkäter, barnintervjuer. I utvecklingssamtalen får föräldrar information och i samråd diskuterar vi synpunkter angående barnens trygghet och trivsel. Förskolechef Kristina Brolin: Rutiner för hur planen ska göras känd och förankras i hela verksamheten samt hos vårdnadshavarna I utvecklingsamtal, föräldramöten samt att planen mot diskriminering och kränkande behandling finns tillgänglig för alla föräldrar och finns på anslagstavlan i hallen. Planen ska ständigt vara aktuell i arbetslaget och hela förskolan. Arbetslag: Alla på Kålhagens förskola