Verksamhetsplan Hammarbyhamnens grupp- och servicebostäder

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsplan Hammarbyhamnens grupp- och servicebostäder"

Transkript

1 SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING HAMMARBYHAMNENS GRUPP- OCH SERVICEBOSTÄDER Handläggare: Anita Persson Flygare Telefon: TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR / (16) Verksamhetsplan Hammarbyhamnens grupp- och servicebostäder Inledning UPPDRAG OCH VERKSAMHETÉ Hammarbyhamnens gruppbostad har som uppdrag att ge stöd och service till personer vilka tillhör personkrets 1 i lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Hammarbyhamnens gruppbostad ansvarar för att ge varje enskild person som bor här ett bra stöd, god service samt god omvårdnad i den dagliga livsföringen. Den enskilde brukaren ska känna trygghet och trivsel i en stimulerande och utvecklande miljö. VÄRDEGRUND Att som funktionshindrad och vuxen människa i mesta möjliga mån själv få bestämma över sitt liv är lika viktigt som för alla andra människor. Som grund i vårt förhållningssätt och bemötande har vi alla människors lika värde. För oss innebär det att utifrån varje enskild människas olikhet se dennes egna resurser och styrka samt att ta tillvara på dessa. Varje enskild person som bor på någon av enheterna inom Hammarbyhamnens gruppbostad, ska känna delaktighet och inflytande i planering av sina insatser och i hur dessa insatser ges. Utifrån en helhetssyn på människan strävar vi efter att den enskildes nätverk ska upprätthållas och utvecklas. För oss innebär det att tillsammans med den enskilde, personal från daglig verksamhet, anhöriga, gode män och andra personer i nätverket forma ett liv som för den enskilde är stimulerande och utvecklande. ENHETENS BRUKARE OCH MEDARBETARE Hammarbyhamnens gruppbostad och servicelägenheter består av fyra enheter Färgargårdstorget, Babordsgatan, Hammarby allé och Torkhusgatan. Här bor för närvarande 24 personer. På Hammarbyhamnens gruppbostad arbetar 32 medarbetare. 28 personer arbetar som vårdare och fyra personer arbetar som samordnare. Medarbetarna arbetar på rullande schema och har sovande jour.

2 2 (16) Färgargårdstorgets servicebostäder (fristående lägenheter) Babordsgatan 1 gruppbostad Hammarby allé 100 gruppbostad samt en ytterlägenhet Torkhusgatan 1 gruppbostad samt en ytterlägenhet Antal boende 8 Antal boende 5 Antal boende 5+1 Antal boende 5+1 Personal Personal Personal Personal En samordnare (man) Fyra vårdare varav två män och två kvinnor En samordnare (man) Sju vårdare varav fyra kvinnor och tre män En samordnare (man) Åtta vårdare varar fem kvinnor och tre män En samordnare (kvinna) Nio vårdare varav sex kvinnor och tre män Medarbetare och samordnare på varje enhet har en gång i veckan schemalagd konferenstid för att planera och strukturera det fortlöpande arbetet på enheten. ORGANISATION OCH LEDNINGSSTRUKTUR Enhetschefen bildar tillsammans med en samordnare från varje enhet på Hammarbyhamnens gruppbostad samt samordnaren på Söders korttidshem en ledningsgrupp. Samordnaren arbetar 60 % inom vården på rullande schema och 40 % med administration. Samordnaren har en arbetsledande och handledande funktion i arbetsgruppen och är direkt underställd enhetschefen. Ledningsgruppen har mötestid en förmiddag i veckan. Syftet med dessa möten är att informationsflödet mellan enheterna och enhetschefen fungerar. Samordnarna informerar enhetschefen om hur nuläget är på de olika enheterna. Enhetschefen ger information till samordnarna som sedan förs vidare till arbetsgrupperna. Vidare ingår i ledningsgruppens uppdrag att planera och strukturera för verksamhetsutveckling på enheterna, utifrån brukarnas, deras företrädares, egna och medarbetarnas synpunkter och förslag. MEDARBETARNAS DELAKTIGHET I ARBETET MED VERKSAMHETSPLANEN Medarbetarna på Torkhusgatan, Babordsgatan och Hammarby allé har under hösten 2008 (okt-nov) haft planeringsdag för utvärdering av årets VP och inför VP Alla medarbetare har givits utrymme till synpunkter och förslag inför kommande VP Åtaganden och arbetssätt är förankrade i arbetsgrupperna inför VP 2009.

3 3 (16) KF:s INRIKTNINGSMÅL 1: 1. Stockholm ska vara en attraktiv, trygg, tillgänglig och växande stad för boende, företagande och besök KF:s MÅL FÖR VERKSAMHETSOMRÅDET: 1.3 En hållbar livsmiljö ska värnas och utvecklas NÄMNDMÅL: Minska stadsdelsnämndens miljöpåverkan Nämndens aktiviteter Startdatum Slutdatum De enheter som handlar livsmedel ska öka sin andel av ekologiska livsmedel till 15 % och bokföra dessa på baskonto 6442 De enheter som avser köpa eller leasa tjänstebilar ska alltid välja miljöfordon (undantag specialfordon) De enheter som har miljöfordon och som kan tankas med både bensin och miljöbränsle ska alltid välja med miljöbränsle (E85 alternativt gas) så att nämnden uppnår kommunfullmäktiges mål om 85 % förnyelsebart drivmedel. Alla enheter ska vidta energibesparande åtgärder för att minska elförbrukningen. Alla enheter ska sortera ut förpackningar och papper De enheter inom förvaltningen som tillagar eller serverar måltider ska sortera ut matavfall för biologisk behandling. De enheter som har tjänstebilar eller egna bilar ska i största möjliga mån använda dubbfria vinterdäck Vi åtar oss att arbeta miljömedvetet utifrån stadens mål, en hållbar livsmiljö och minska stadsdelens miljöpåverkan. På varje enhet finns ett av arbetsgruppen tillsatt miljöombud. Miljöombuden har som uppdrag att informera, uppdatera och utvärdera miljöarbetet på enheterna. Vi ska under året utveckla våra kunskaper då det gäller ekologisk mathållning för den enskilde som bor på gruppbostad. I mesta möjligaste mån ska vi handla ekologisk mat/basvaror. Vi kommer under året att verka för att minst 15 % av livsmedlen är ekologiska. Dessa bokförs på baskonto 6442.

4 4 (16) Alla enheter inom gruppbostaden sorterar matavfall och övriga avfall enligt fastighetsägarens direktiv. I gemensamhetsutrymmena på enheterna ska lågenergi lampor finnas. I övrigt ska nedtecknad information för miljöarbetet finnas på varje enhet då det gäller tvätt, städning och allmän hushållning av energin. Varje enskild brukare har en egen lägenhet. Under året är vår strävan att motivera varje enskild brukare/företrädare till att använda lågenergilampor, och att utifrån stadens miljötänkande vara solidarisk då det gäller hushållning av energin. Resursanvändning Genom att involvera brukare, anhöriga och gode män i stadens miljöarbete ser vi möjligheter till bättre resultat. Under APT möten följer vi upp hur miljöarbetet fungerar, en särskild punkt finns för detta. Miljöombuden samarbetar enheterna emellan. Två ggr/år träffas miljöombuden för utvärdering av miljöåtagandet. Under hösten deltar enhetschefen. sker genom att titta på hur de ekonomiska rapporterna för energi och ekologisk mathållning ser ut och jämföra utifrån tidigare rapporter. Utveckling Under 2008 har miljöombuden på enheterna och miljöombudet på Söders korttidshem samarbetat i större utsträckning än tidigare. Genom utvärdering har vi sett att detta är ett bra arbetssätt att utveckla under KF:s MÅL FÖR VERKSAMHETSOMRÅDET: 1.7 Stockholm ska upplevas som en ren, vacker och trygg stad NÄMNDMÅL: Alla enheter inom förvaltningen har utbildad personal i systematiskt brandskyddsarbete Nämndens aktiviteter Startdatum Slutdatum Det ska finnas utbildade brandskyddsansvariga inom alla enheter samt utbildade brandskyddsombud på respektive underenhet Vi åtar oss att på gruppbostadens alla enheter ha utbildade brandskyddsombud

5 5 (16) Gruppbostaden har utbildade brandskyddsombud på alla enheter. Om utbildat brandskyddsombud slutar på enheten ansvarar enhetschefen för att tillräcklig kompetens för uppdraget tillförs annan personal. För att säkerställa att brandskyddsrutinerna fungerar följer samordnaren och brandskyddsansvarige på respektive enhet upp brandskyddet genom att gå igenom de punkter på checklistan som gruppbostaden använder sig av. en av brandskyddsrutinerna görs var 6:e vecka. Resursanvändning I och med att enhetschef, samordnare och valda medarbetare från varje enhet tillsammans har genomfört samma brandskyddsutbildning har vi en samlad kompetens i ämnet. Samordnare på enheterna går in för varandra under sjukdom eller semester och genomför brandskyddsrutinerna på enheterna. Om samordnare ej kan gå in, går enhetschefen in och tillsammans med brandskyddsombud genomför de rutinkontroller som finns på enheterna. En övergripande årscirkel på enhetsnivå är utarbetad av ledningsgruppen under planeringsdag hösten av brandskyddsarbetet under APT är inplanerad för hela året 2009.Under APT mötena följer enhetschefen upp med medarbetarna att brandskyddsrutinerna efterföljs samt att checklistan är signerad av samordnare och brandskyddsombud. Utveckling Under 2009 har vi tydligare uppföljningssystem för brandskyddsfrågor jämfört med tidigare år.

6 6 (16) KF:s INRIKTNINGSMÅL 2: 2. Kvalitet och valfrihet ska utvecklas och förbättras KF:s MÅL FÖR VERKSAMHETSOMRÅDET: 2.1 Stockholmarna ska erbjudas ökad valfrihet och mångfald NÄMNDMÅL: Den enskilde har ökade valmöjligheter inom äldreomsorgen, stöd och service till funktionshindrade, förskola samt individ- och familjeomsorgen Nämndens aktiviteter Startdatum Slutdatum Enheternas kvalitetsgarantier ska finnas tillgängliga på enheterna och på hemsidan Vi åtar oss att informera varje enskild brukare och dennes företrädare om kvalitetsgarantin. Kvalitetsgarantin kommer att skrivas på lättläst. Enhetschef och samordnare ansvarar för att kvalitetsgarantin kommer att finnas synlig och tillgänglig på enheten. Enhetschefen ansvarar för att kvalitetsgarantin skickas till gode män. Enhetschef och samordnare följer upp åtagandet på ledningsgruppsmötet i feb- 09. av garantin görs under brukarmöten på de olika enheterna. KF:s MÅL FÖR VERKSAMHETSOMRÅDET: 2.3 Kvaliteten inom stadens omsorgsverksamheter ska öka - trygghet, värdighet och valfrihet ska prägla hela omsorgen NÄMNDMÅL: Insatser i form av stöd och service till personer med funktionsnedsättning präglas av trygghet, inflytande och delaktighet Nämndens indikatorer Årsmål Periodicitet Andel personal med grundutbildning (funktionshindrade) 87 % Tertial Nämndens aktiviteter Startdatum Slutdatum Enheter inom stöd och service till funktionshindrade ska utse stödperson till alla brukare inom verksamheten

7 7 (16) Nämndens aktiviteter Startdatum Slutdatum Samtliga enheter inom stöd och service till funktionshindrade ska ha en genomförandeplan för varje brukare Vi åtar oss att erbjuda varje brukare och dennes god man delaktighet och inflytande i upprättandet av genomförandeplanen. 1g/år) Utifrån biståndshandläggarens beställning av insatser för den enskilde brukaren upprättar vi en genomförandeplan. Genomförandeplanen ska omfatta den enskildes hela behov av stöd och omsorg, samt garantera trygghet, värdighet och ett gott bemötande. I samråd med brukaren och god man upprättas genomförandeplanen med mål och delmål samt tid för uppföljning och utvärdering. Övriga dokument såsom "Mitt behov av ditt stöd" och den enskildes vardagsplan ingår i genomförandeplanen. Synpunkter utifrån den enskildes individuella plan enligt LSS tas tillvara och ingår i genomförandeplanen. Enhetschefen ansvarar för att genomförandeplanen upprättas. Samordnaren svarar för att planera ett möte där den enskilde, god man, samordnare och stödperson ingår. Genomförandeplanen har hittills upprättats i pappersform och alla inblandade har fått en kopia av planen. Innan 2008 års slut upprättas alla genomförandeplaner i Parasol. Brukaren och eller god man har skrivit under planen, samt stödperson och samordnare på enheten. Resursanvändning Genom att ta tillvara på synpunkter och förslag i den enskildes nätverk vill vi verka för att genomförandeplanen är ett bra och "levande" dokument för att tillgodose den enskilde brukarens hela livssituation. Självbestämmande, hälsa, fritid, meningsfull vardag är ledord som bör genomsyra varje enskild brukares genomförandeplan. Genomförandeplanen för den enskilde följs upp 1g/år. I uppföljningen deltar den enskilde, god man samt stödperson och samordnare. Genomförandeplanen ska göras i Parasol. Syftet med uppföljningen är att utvärdera delmål och mål för den enskilde. Hur har stödet utformats? Har det fungerat? Vad bör tilläggas?

8 8 (16) Utveckling Alla genomförandeplaner skrivs i Parasol. Avvikelser och klagomål noteras i den enskildes dokumentation (i pappersform) under 2009 kommer vi att notera avvikelser och klagomål i Parasol. Utifrån brukaren i fokus åtar vi oss att erbjuda den enskilde brukaren en stödperson. Varje brukare har en stödperson. Syftet med stödmannaskapet är att säkra att brukarens behov av trygghet, värdighet och ett gott bemötande blir tillgodosedda. Ett policydokument finns utarbetat på enheten. I dokumentet finns beskrivet vad som åligger en medarbetare med uppdraget stödperson. För att bli stödperson krävs att medarbetaren har tillräcklig kompetens för uppdraget och vet vad uppdraget innebär. En ny medarbetare kan under en tid få en mentor som stöd. Diskussioner förs om vem som är mest lämplig att vara stödperson för brukaren. I mesta möjliga mån tillvaratas önskemål från brukaren själv och dennes företrädare. Utifrån det policydokument som finns på enheten strukturerar varje enskild stödperson sitt uppdrag gentemot brukaren. Planering för tandläkarbesök, besök hos husläkare, inhandling av kläder etc. Stödpersonen har som hjälp den egna pärmen med brukarens årscirkel. I brukarens årscirkel ingår även planering inför födelsedagar, fester på daglig verksamhet, jul och nyårsfirande och annat som är viktigt för brukaren. Under ordinarie stödpersons ledighet eller sjukdom finns vice stödperson inplanerad för att säkra att brukarens insatser blir tillgodosedda. Samordnaren på enheten har i uppdrag att stödja och handleda stödpersonen i arbetet. Resursanvändning Genom att stödperson med längre kompetens kan vara mentor för ny stödperson tas kompetens tillvara och utvecklas. Samordnaren och stödpersonen följer i samtal två ggr/år upp hur åtagandet som stödperson fungerar. I en speciell blankett dokumenteras samtalet och datum för nästa uppföljningssamtal. Stödpersonen och enhetschefen följer under medarbetarsamtal upp hur stödpersonens arbete fungerar och om något måste åtgärdas.

9 9 (16) Vi åtar oss att utifrån varje enskild brukares behov verka för att anpassade tekniska och pedagogiska hjälpmedel utformas. Ofta är det så att medarbetaren på enheten påvisar när brukarens behov av olika hjälpmedel såväl kommunikativa såsom tekniska behövs. Medarbetaren påvisar behovet till god man och övriga. God man ansöker om individuella hjälpmedel enligt LSS. I samråd med arbetsterapeut, logoped och sjukgymnast utprovas den enskildes olika hjälpmedel. I en brukares vardag kan ingå att ha en speciellt anpassad väckarklocka som berättar att nu är det dags att stiga upp. Speciella handdata finns för att strukturera vissa brukares vardag. Vissa brukare har vardagsplaner utifrån röstdata eller foto och picto-bilder. Medarbetarna på enheten dokumenterar varje enskild brukares hjälpmedel och när dessa hjälpmedel ska uppgraderas. sker under utvärdering av brukarens genomförandeplan 1g/år. Årscirkel finns på enheterna inför 2009 med inskrivna datum för uppföljning och utvärdering. KF:s MÅL FÖR VERKSAMHETSOMRÅDET: 2.4 Staden ska vara en attraktiv arbetsgivare KF:s indikatorer Årsmål KF:s årsmål Periodicitet Sjukfrånvaro (alla nämnder) 7 % 6,5 % Halvår Medarbetarindex (alla nämnder) År Andel sjukskrivningar där kontakt tas med den sjukskrivne på första dagen (alla nämnder) tas fram 2009 Tertial NÄMNDMÅL: Ett ledar- och medarbetarskap som fokuserar på resultat i verksamheten, engagemang och ansvarstagande samt varje medarbetares betydelse för helheten Nämndens aktiviteter Startdatum Slutdatum Tillämpa stadens rehabiliteringsprocess Alla enheter ska ha en plan avseende systematiskt arbetsmiljöarbete för att åstadkomma en hälsosam arbetsmiljö

10 10 (16) Nämndens aktiviteter Startdatum Slutdatum Alla enheter ska ha åtaganden som är kopplade till de förbättringsområden som medarbetarenkäten visade 2008 Alla enheter ska öka sitt indexvärde avseende fråga om APT i medarbetarenkäten Vi åtar oss att arbeta för en arbetsplats med god hälsa bland medarbetarna samt att tillämpa stadens rehabiliteringsprocess. Alla medarbetare ska känna till mål, uppföljning och resultat för verksamheten. Ledningen ska skapa ett sådant klimat att medarbetaren kan känna att denne tillhör ett "team" och är viktig i arbetet. Ledningen ska verka för att vi alla tillsammans strävar efter att uppnå en verksamhet med nöjda brukare och medarbetare som trivs och känner delaktighet och inflytande i arbetet. Policydokumenten för en god arbetsmiljö ska finnas på varje enhet och vara förankrade hos alla medarbetare. Alla ska känna till hur arbetsskadeanmälan och tillbudsrapporter fungerar. Akutpärm är uppdaterad och tillgänglig på enheterna. Tydliga rutiner och checklista finns vid introduktion av nyanställda och timvikarier. Information om stadens rehabiliteringsprocess ska ges till medarbetarna. Enhetschefen ansvarar för denna information och samarbetar med PA konsulten i stadsdelen då det gäller rehabiliteringsprocessen. Rutiner för sjuk och friskanmälan finns på enheterna. Medarbetaren ringer enheten och arbetsledaren vid sjuk och friskanmälan. Under tredje sjukdagen ringer arbetsledaren medarbetaren för att höra hur denne mår. av sjukfrånvaron sker kontinuerligt. Blankett för korttidsfrånvaro finns som hjälp i samtal mellan enhetschef och medarbetare. För att minska sjukfrånvaron är det viktigt att uppmärksamma tidiga signaler från medarbetaren om att något inte är bra och att försöka hitta gemensamma lösningar. Utifrån behov erbjuds medarbetarna handledning för stöd i arbetet. I behov av lyftteknik får medarbetarna detta. Stadens subventionerade friskvårdskort erbjuds. Alla erbjuds ett gratis SMIK-kort för subventionerat pris till stadens simhallar. En medarbetare går under hösten 2008 en utbildning till hälsocoach. Han ska ges möjlighet att inspirera och informera övriga för en hälsosam arbetsplats. Varje medarbetare har en kompetensutvecklingsplan där det framgår var medarbetaren befinner sig idag då det gäller kompetensutveckling och vad medarbetaren framöver behöver få ytterligare kompetens i. Enhetschef och

11 11 (16) medarbetare ansvarar tillsammans för att det som är bestämt genomförs och följs upp. Resursanvändning I ett led för att minska sjukfrånvaron på Hammarbyhamnens grupp och servicebostäder utbildar sig en medarbetare till hälsocoach under hösten 2008, med uppföljning av utbildningen under våren Uppdraget till medarbetaren är att sprida och förankra friskvårds och hälsofrågor till alla på enheterna och alla på Söders korttidshem. Hälsocoachen kommer att gå runt på de olika enheterna och under personalmöten, APT och planeringsdagar informera och inspirera i hälsofrågor. av arbetsmiljön sker under APT-möten i personalmöten, planeringsdagar och under medarbetarsamtal. Genom att vi delar upp oss i olika smågrupper/tvärgrupper och diskuterar är vår ambition att alla får komma till tals. Utveckling I och med att enhetschef och arbetsplatsombud från enheterna och Söders korttidshem kontinuerligt ska träffas och arbeta med frågor rörande arbetsmiljö, ser vi möjligheter till utveckling. Hälsocoachen kan bidra till tips i friskvård. Medarbetare och ledningsgrupp ska under året 2009 fortsätta arbetet med den gemensamma värdegrunden för grupp- och servicebostäderna. Vi åtar oss att upprätta en plan för systematiskt arbetsmiljöarbete Enhetschefen och arbetsplatsombuden på enheterna och arbetsplatsombudet på Söders korttidshem kommer att träffas under våren 2009 för att arbeta fram en plan för systematiskt arbetsmiljöarbete. I planen ska bland annat finnas datum för skyddsronder och brandskyddsrond. Resursanvändning Genom att arbetsplatsombud på enheterna och arbetsplatsombudet samarbetar med enhetschefen i arbetet att ta fram en plan för systematiskt arbetsmiljöarbete ser vi möjligheterna till tydligare uppföljning och utvärdering i arbetet. av arbetsmiljöarbetet sker under personalmöten, planeringsdagar och på APT möten. Datum för uppföljning och utvärdering är inskrivna i enhetens årscirkel för 2009.

12 12 (16) Utveckling Genom ett gemensamt arbetsmiljöarbete ser vi möjlighet till positiv utveckling rörande dessa frågor. Vi åtar oss att arbeta med de förbättringsområden som framkommit utifrån svaren i medarbetarenkäten Utifrån de svar som framkommit i stadens medarbetarenkät våren 2008 arbetar vi med de olika förbättringsområdena. Under hösten 2008 har enkäten diskuterats i ledningsgruppens planeringsdag och under planeringsdagar med ledningsgrupp och medarbetare. Under de inplanerade träffar som enhetschef och arbetsplatsombud har 1:a kvartalet 2009 ska vi diskutera och planera för fortsatt arbete utifrån enkätens svar. Vi kommer att arbeta i olika tvärgrupper på APT möten och i planeringsdagar, för gemensam analys av vad vi behöver förbättra och hur vi kan göra det. Som stöd i arbetet använder vi oss av stadens utarbetade material ett dialogverktyg. Ledningsgruppen ska till medarbetarna redovisa förslag till förbättring då det gäller ledningsfrågor. I samråd med medarbetare och utifrån synpunkter och förslag kan ledningsgruppen med enhetschef och samordnare verka för att synpunkter och förslag från medarbetarna tas till vara. Vi följer upp arbetet under personalmöten, planeringsdagar och APT. Som stöd har vi enhetens årscirkel för Utveckling Med tydligare system för uppföljning och utvärdering ser vi möjligheter till större utveckling i verksamheten.

13 13 (16) Vi åtar oss att möjliggöra delaktighet för medarbetarna i verksamheten. Medarbetarna på Hammarbyhamnens grupp och servicebostäder har APT en gång i månaden. 10 ggr/år. APT är uppdelade så att enheterna Färgargårdstorget och Babordsgatan har gemensamma träffar och enheterna Hammarby allé och Torkhusgatan har gemensamma träffar. Vi har under åren prövat olika former för APT och kommit fram till att denna form fungerar relativt bra. Vid för stora APT kommer många medarbetare inte till tals. Inför APT diskuterar de olika arbetsgrupperna frågor som de anser bör lyftas fram. Enhetschefen får i god tid frågorna till sig för att ges möjlighet till förberedelse. Under träffarna diskuterar vi bland annat de olika ansvarsområden och följer upp hur arbetet fungerar. Ansvarsområdena är lättlästombud, hygien och livsmedelsombud, kvalitetsombud, miljöombud, arbetsplatsombud, kompetensombud, fritidsombud samt ansvariga för beställning från Simonssen. Under 2009 ska tydliga lönekriterier finnas för medarbetarna. Innan medarbetarsamtalet förbereder sig enhetschef och medarbetare för genomgång av kriterierna. Medarbetarna på enheterna ska ha tillgång till aktuella forskningsrapporter inom området och kunna vara uppdaterade. På alla enheter ska tidningen Intra finnas, för att ge information och tips i arbetet runt personer med funktionshindret utvecklingsstörning. Alla ska vara uppkopplade till stadens intranät för att nå information i frågor som rör stadens arbete. Medarbetarna ska själva kunna söka kunskap på internet i frågor som rör arbetet med personer med funktionshindret utvecklingsstörning. Särskilda rutiner ska finnas för att de som inte deltagit under APT ges information om vad som framkommit. Till de medarbetare som är långtidssjukskrivna eller föräldralediga ansvarar samordnare och enhetschef för att information om vad som händer på enheten och beslut som är tagna framförs. Resursanvändning I och med att vi tar tillvara varje enskilds intressen och kompetens då det gäller de olika ansvarsområdena är vår intention att medarbetaren ska känna delaktighet och inflytande i arbetet. De som tillhör olika ansvarsområden samarbetar med varandra enheterna emellan och har sina egna träffar för planering och uppföljning.

14 14 (16) I personalmöten under planeringsdagar och i APT följer vi upp arbetet. Med årscirkeln som hjälp ser vi vad som har gjorts och vad som återstår. mellan medarbetare och stödperson sker två ggr/år. I utvecklingssamtal mellan medarbetare och enhetschef följer vi upp hur medarbetaren trivs på enheten, förslag om förbättring och frågor som rör delaktighet och inflytande. Utveckling Medarbetare och ledning ska under året tydliggöra för varandra frågor om delaktighet och inflytande. Utifrån den gemensamma värdegrunden ska vi verka för en trivsam arbetsplats för alla, oavsett kön, sexualitet, ålder eller religion.

15 15 (16) KF:s INRIKTNINGSMÅL 3: 3.Stadens verksamheter ska vara kostnadseffektiva KF:s MÅL FÖR VERKSAMHETSOMRÅDET: 3.1 Budgeten ska vara i balans NÄMNDMÅL: Stadsdelsnämnden håller sig inom fastställd budget Vi åtar oss att ha en budget i balans vid 2009 års slut. Verksamhetens budget består av de medel som varje brukare genererar i form av omsorgsnivåer. Lönelistor och transaktionslistor kontrolleras varje månad av enhetschef. Medarbetarna får information om budget under APT. Åtgärder måste vidtas om resultatet visar på ett varaktigt underskott i budget. Medarbetarna ska känna till budgetens ramar och förhålla sig därefter. Medarbetarnas delaktighet och förståelse av budgetens ramar är viktig i planering av omvårdnadsarbetet på enheten. Enhetschefen söker stöd av budgetcontrollern i frågor angående budget. Varje månad följer enhetschefen upp personallönelistor och transaktionslistor och korrigerar felaktigheter. 10 ggr/år följer enhetschef upp budgeten genom budgetprognoser. Budget controller och verksamhetschef tar del av prognoserna.

16 16 (16) Budget 2009 Enhet 650 Budget 2009 Tkr Enhetens intäkter Summa 302 Taxor/avgifter Hyror Bidrag Försäljning Övriga intäkter Interna intäkter SUMMA INTÄKTER Enhetens kostnader Summa 501 Löner inkl pf Personal soc. Kostn Hyror Fastighetskostnader Bidrag Entreprenadköp Förbrukningsmaterial Livsmedel Övriga kostnader Interna kostnader 7 SUMMA KOSTNADER ENHETENS RESULTAT 0 Övriga frågor Bilagor

Verksamhetsplan 2014

Verksamhetsplan 2014 Liljeholmens dagliga verksamhet Verksamhetsplan Dnr: 483-2013-1.1 Sid 1 (19) Handläggare: Annette Silberman, Amila Srabovic Liljeholmens dagliga verksamhet Verksamhetsplan 2014 Liljeholmens dagliga verksamhet

Läs mer

Verksamhetsplan 2016 för Fruängens yrkesgrupp

Verksamhetsplan 2016 för Fruängens yrkesgrupp Fruängens yrkesgrupp Tjänsteutlåtande Dnr: 452-2015-1.1 Sid 1 (20) 2016-01-14 Handläggare Eva Hjalmarsson Telefon: Verksamhetsplan 2016 för Fruängens yrkesgrupp Fruängens yrkesgrupp Sid 2 (20) Innehållsförteckning

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2010 Rio servicehus

Verksamhetsberättelse 2010 Rio servicehus ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING RIO SERVICEHUS TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2011-57-1.2.1. SID 1 (12) 2011-02-01 Handläggare: Linnéa Gustafsson Telefon: 08-508 42 250 Till Östermalms stadsdelsnämnd sammanträde

Läs mer

Verksamhetsplan Centrala Östermalms förskolor

Verksamhetsplan Centrala Östermalms förskolor ÖSTERMALM CENTRALA ÖSTERMALMS FÖRSKOLOR Handläggare: Nils Johansson Telefon: 076-12 10 686 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2009-913-100 SID 1 (18) 2009-12-02 Verksamhetsplan Centrala s förskolor Inledning Enheten består

Läs mer

Riktlinje för rehabilitering i hemmet Örebro kommun

Riktlinje för rehabilitering i hemmet Örebro kommun 2011-04-13 Vv 172/2010 Rev. 2011-10-04, 2011-11-29, 120214 Riktlinje för rehabilitering i hemmet Örebro kommun Innehållsförteckning Bakgrund...3 Syfte...3 Grundkomponenter...3 Definition av rehabilitering...4

Läs mer

Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete (SBA) Socialförvaltningen. Antagna av SN:

Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete (SBA) Socialförvaltningen. Antagna av SN: Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete (SBA) Socialförvaltningen Antagna av SN: Innehåll Inledning... 3 Mål... 3 Ansvar... 4 Tekniskt brandskydd... 4 Organisatoriskt brandskydd... 4 Samordningsansvar

Läs mer

Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun

Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun 1 Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun Stadskontoret April 2007 Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun 2 Bakgrund FAS 05, Förnyelse Arbetsmiljö Samverkan, är ett centralt

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN LÖNASHULTS HEMTJÄNSTOMRÅDE TORSGÅRDEN 2011-2013

VERKSAMHETSPLAN LÖNASHULTS HEMTJÄNSTOMRÅDE TORSGÅRDEN 2011-2013 VERKSAMHETSPLAN LÖNASHULTS HEMTJÄNSTOMRÅDE TORSGÅRDEN 2011-2013 SÖDERNS PÄRLA!!! En plats där den enskilde alltid är i fokus och alla vet sitt uppdrag. Där vi känner delaktighet, tar ett eget ansvar för

Läs mer

Arbetsmöte 1. Vi arbetar med vår värdegrund

Arbetsmöte 1. Vi arbetar med vår värdegrund Om arbetsmöten Arbetsmötena handlar om hur vi ska arbeta för att värdegrunden ska ge resultat, det vill säga att de äldre personer som vi ger stöd och omsorg kan ha ett värdigt liv och känna välbefinnande.

Läs mer

Dunderbergsgatan 2 0481-450 00 vx individochfamilj@nybro.se Hemsida http://www.nybro.se

Dunderbergsgatan 2 0481-450 00 vx individochfamilj@nybro.se Hemsida http://www.nybro.se Assistansberättigad Personnummer God man/förvaltare Telefonnummer Postadress Besöksadress Telefon E-post Postgiro Org.nr NYBRO KOMMUN Individ- och familjenämnden 382 80 NYBRO Dunderbergsgatan 2 0481-450

Läs mer

Uppdragshandling för boendestödjare

Uppdragshandling för boendestödjare 2013-02-21 Nf 506/2011 Uppdragshandling för boendestödjare Förvaltningen för funktionshindrade Örebro kommun Antagen av förvaltningschef och samverkad med fackliga representanter, Förvaltningen för funktionshindrade

Läs mer

Kvalitetskriterier för boende för ensamkommande flyktingbarn och -ungdomar

Kvalitetskriterier för boende för ensamkommande flyktingbarn och -ungdomar Kvalitetskriterier för boende för ensamkommande flyktingbarn och -ungdomar Dessa kriterier kan tillämpas för boenden för ensamkommande flyktingbarn och ungdomar. Med boende avses här ett s k HVB-hem, tillståndspliktig

Läs mer

Uppföljning av regelbunden tillsyn i förskoleverksamheten

Uppföljning av regelbunden tillsyn i förskoleverksamheten 1 (12) Uppföljning av regelbunden tillsyn i förskoleverksamheten i Stockholms kommun. Bakgrund Skolinspektionen har genomfört tillsyn i Stockholm kommun av förskoleverksamheten (dnr 43-2010:5285). Tillsynen

Läs mer

Redovisning av åtgärder utifrån Socialstyrelsens förstärkta tillsyn

Redovisning av åtgärder utifrån Socialstyrelsens förstärkta tillsyn ESLÖVS KOMMUN Vård och Omsorg Lena Z ander 0413-628 82 Vo0.2011.0084 12-02-28 Vård- och omsorgsnämnden Redovisning av åtgärder utifrån Socialstyrelsens förstärkta tillsyn Ärendebeskrivning Socialstyrelsen

Läs mer

För brukarna i tiden

För brukarna i tiden DNR KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDRE OCH FUNKTIONSHINDRADE PROJEKTLEDARE: PIA LINDBÄCK TEL 08 508 08 358 DNR 007-052-08 SLUTRAPPORT 2008-01-31 Sid 21 För brukarna i tiden Ett organisations- och

Läs mer

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117]

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117] Utbildningsförvaltningen Spånga gymnasium 7-9 [117] I denna rapport finner du din enhets resultat från medarbetarenkäten 2012. Datainsamlingen har skett under perioden 3 september 28 september 2012. På

Läs mer

Verksamhetsplan. Verksamhetsområde/enhet Särskilt boende. Diarienummer: VON 2016/0056-10 009

Verksamhetsplan. Verksamhetsområde/enhet Särskilt boende. Diarienummer: VON 2016/0056-10 009 Verksamhetsplan Verksamhetsområde/enhet Särskilt boende Diarienummer: VON 2016/0056-10 009 Verksamhetsområdets verksamhetsplan beslutad av vård- och omsorgsdirektör den 15 mars 2016 Verksamhetsplan framtagen

Läs mer

Kvalitetsdokument Avdelningen för LSS-verksamhet

Kvalitetsdokument Avdelningen för LSS-verksamhet Kvalitetsdokument Avdelningen för LSS-verksamhet Ledningsorganisation Styrsystem och styrprinciper Brukarinflytande Avvikelser och Klagomål Dokumentation Mål och Värderingar Systematiskt förbättringsarbete

Läs mer

DROTTNINGHOLMS FÖRSKOLA

DROTTNINGHOLMS FÖRSKOLA VerksamhetV Verksamhetsplan för 2009 DROTTNINGHOLMS FÖRSKOLA STENHAMRA FÖRSKOLA SÅNGA SÄBY FFM Uppdrag Enhetens förskolor erbjuder förskoleverksamhet till barn i åldrarna 1-5 år vars föräldrar förvärvsarbetar,

Läs mer

Styrande dokument Fastställd av styrelsen 2014-xx-xx

Styrande dokument Fastställd av styrelsen 2014-xx-xx Styrande dokument Fastställd av styrelsen 2014-xx-xx JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLAN 2015-2017 Bakgrund Grunden för bolagets arbete med jämställdhet och mångfald är bolagets Personalpolicy, där vår syn

Läs mer

Delårsbokslut jan-april 2016 för Lönenämnden

Delårsbokslut jan-april 2016 för Lönenämnden 2016-05-02 Dnr: LNSML 2016-2 TJÄNSTESKRIVELSE Delårsbokslut jan-april 2016 för Lönenämnden Lönenämnden har upprättat förslag till delårsbokslut april 2016. Prognosen för helåret 2016 beräknas till ett

Läs mer

Birgittaskolans trygghetsplan - handlingsprogram mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling

Birgittaskolans trygghetsplan - handlingsprogram mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling Augusti 2015 Birgittaskolans trygghetsplan - handlingsprogram mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling Vision - Birgittaskolan ska vara en plats där barn, ungdomar och vuxna kan

Läs mer

Verksamhetsplan Samhällsplaneringsavdelningen

Verksamhetsplan Samhällsplaneringsavdelningen HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSNÄMND SAMHÄLLSPLANERINGSAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 476-2010-1.1. SID 1 (8) 2010-12-17 Handläggare: Anna Ambjörn Telefon: 08-508 22 048 Till Hägersten- Liljeholmens

Läs mer

Verksamhetsplan Nytorgsgårdens vård- och omsorgsboende

Verksamhetsplan Nytorgsgårdens vård- och omsorgsboende SÖDERMALMS STADSDELSNÄMND NYTORGSG ÅRDENS VÅRD- OCH OMSORG SBOENDE TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 1280-2012-1.2.1. SID 1 (23) 2013-01-07 Handläggare: Ingalill Bigènius Telefon:08-508 13 404 Verksamhetsplan Nytorgsgårdens

Läs mer

Smedjans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Smedjans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Smedjans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen förskoleverksamhet 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen förskoleverksamhet

Läs mer

Välkommen till Österstad skola! Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Välkommen till Österstad skola! Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Välkommen till Österstad skola! Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Vänner ger glädje! Läsåret 2013-2014 1 Innehållsförteckning Framsida. 1 Innehållsförteckning.. 2 Grunduppgifter

Läs mer

Uppföljning av utförare Bostad med särskild service LSS

Uppföljning av utförare Bostad med särskild service LSS 2013-12-19 Uppföljning av utförare Bostad med särskild service LSS Uppföljningen avser: Föreningen Lugnet Adress: Utholmsvägen 22-32, 178 91 Munsö Utförare: Föreningen Lugnet Verksamhetschef (namn och

Läs mer

Täby kommun som leverantör. Boendestöd för dig med psykisk eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning

Täby kommun som leverantör. Boendestöd för dig med psykisk eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning Täby kommun som leverantör Boendestöd för dig med psykisk eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning Vad behöver du för stöd? Vad tycker du är viktigt att vi känner till för att stödja dig på bästa sätt?

Läs mer

Uppföljning av mervärde enligt avtal inför eventuell avtalsförlängning av Vård- och omsorgsboendet Sirishof

Uppföljning av mervärde enligt avtal inför eventuell avtalsförlängning av Vård- och omsorgsboendet Sirishof 203-04 -6 Sov 27/202 Uppföljning av mervärde enligt avtal inför eventuell avtalsförlängning av Vård- och omsorgsboendet Sirishof Sammanfattning Norlandia Care har sedan hösten 200 ansvaret för driften

Läs mer

Lönepolicy. Landskrona stad

Lönepolicy. Landskrona stad Sida 1 (7) Lönepolicy Landskrona stad Sida 2 (7) Lönepolicyns syfte och roll Lönepolicyn är ett centralt arbetsgivardokument, och det är därför särskilt viktigt att chefer med ansvar för lönesättning är

Läs mer

Verksamhetsuppföljning Korttidsvistelse, korttidstillsyn Januari 2015

Verksamhetsuppföljning Korttidsvistelse, korttidstillsyn Januari 2015 Verksamhetsuppföljning Korttidsvistelse, korttidstillsyn Januari 2015 Bakgrund Verksamhetsuppföljning för Korttidsvistelsen och Korttidstillsynen har genomförts under januari månad 2015. I verksamhetsuppföljningen

Läs mer

V VÄRDEGRUND OCH FÖRHÅLLNINGSSÄTT L LEDARSKAP OCH MEDARBETARSKAP

V VÄRDEGRUND OCH FÖRHÅLLNINGSSÄTT L LEDARSKAP OCH MEDARBETARSKAP U UTVECKLING OCH LÄRANDE H HÄLSA OCH ARBETSGLÄDJE V VÄRDEGRUND OCH FÖRHÅLLNINGSSÄTT L LEDARSKAP OCH MEDARBETARSKAP D DELAKTIGHET OCH GEMENSKAP K KOMMUNIKATION OCH MÖTESER ETT VERKTYG FÖR ARBETSMILJÖ- OCH

Läs mer

Axgården. Verksamhetsplan 2014

Axgården. Verksamhetsplan 2014 Axgården Verksamhetsplan Dnr: 483-2013-1.1 Sid 1 (19) Handläggare: Marie Bergström Telefon: 08-508 23 541 Axgården Verksamhetsplan 2014 Axgården Sid 2 (19) Inledning Inledning Verksamhetsidé På Axgårdens

Läs mer

Uppföljning av utförare Bostad med särskild service LSS

Uppföljning av utförare Bostad med särskild service LSS 2014-12-09 Uppföljning av utförare Bostad med särskild service LSS Uppföljningen avser: Ångbåtens serviceboende Adress: Ångbåtsvägen 10 C Utförare: Produktion Omsorg Verksamhetschef: Elisabeth Bisaillon,

Läs mer

KVALITETSBOKSLUT 2014

KVALITETSBOKSLUT 2014 KVALITETSBOKSLUT [År] KVALITETSBOKSLUT 2014 Socialförvaltningen Ovanåkers kommun Inledning I denna bokslutsrapport redogörs för de kvalitetsinsatser som genomförts inom socialförvaltningen i Ovanåkers

Läs mer

Plan för Hökåsens förskolor

Plan för Hökåsens förskolor Plan för Hökåsens förskolor I enheten Hökåsens förskolor ingår: Hökåsens förskola, Isbjörnens förskola samt Arkens förskola. Barn och medarbetare har rätt till en trygg arbetsmiljö och att ej bli utsatta

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010/2011 för Eklunda förskola Skolnämnd sydost

Kvalitetsredovisning 2010/2011 för Eklunda förskola Skolnämnd sydost Kvalitetsredovisning 2010/2011 för Eklunda förskola Skolnämnd sydost Ärendenummer Sso 221/2011 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 3 Välkommen till Eklunda förskola 3 Vision 3 Organisation 3 2. Sammanfattning

Läs mer

Kvalitetsplan 2015 Villa Utkiken

Kvalitetsplan 2015 Villa Utkiken Kvalitetsplan 2015 Villa Utkiken Inledning Beskrivning Villa Utkiken är en enhet för avlösning, belägen i lokaler inom Furunäsets företagsby. Den som sköter sin närstående i hemmet kan ansöka om avlösning

Läs mer

Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Innehåll

Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Innehåll Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Innehåll Kyrkenorumskolans vision sid 3 Diskrimineringslagen sid 3 Definition av begreppen sid 3 Åtgärder vid diskriminering och kränkande

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Kungälvs kommun

Patientsäkerhetsberättelse för Kungälvs kommun Patientsäkerhetsberättelse för Kungälvs kommun År 2011 Datum och ansvarig för innehållet 2012-01-12 Birgitta Olofsson Ann Karlsson Monika Bondesson VÅRD- OCH ÄLDREOMSORG ADRESS Stadshuset 442 81 Kungälv

Läs mer

PROGRAM FÖR GEMENSAMMA INSATSER

PROGRAM FÖR GEMENSAMMA INSATSER Närvård i Sörmland Kommuner - Landsting i samverkan PROGRAM FÖR GEMENSAMMA INSATSER till psykiskt funktionshindrade samt personer med beroende-/missbruksproblematik som bor i Eskilstuna och Strängnäs kommuner

Läs mer

Granskning av enheterna för personlig assistans

Granskning av enheterna för personlig assistans TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2010-03-15 Socialförvaltningen Maria Johansson, kvalitetsinspektör 1 (7) Diarienr 0004/10-013 Granskning av enheterna för personlig assistans Beslut Tillsynen avslutas Socialförvaltningen

Läs mer

HR i riktning mot Halmstads kommuns vision. Personalpolitisk riktlinje 2015 2023

HR i riktning mot Halmstads kommuns vision. Personalpolitisk riktlinje 2015 2023 HR i riktning mot Halmstads kommuns vision Personalpolitisk riktlinje 2015 2023 Vi har en vision! HALMSTADS VISION HAR TRE HJÄRTAN Vi har en vision om framtiden i Halmstad. Den beskriver hur kommunen vill

Läs mer

Gemensam KVALITETSREDOVISNING. Förskolan Ugglan Läsåret 2014-2015

Gemensam KVALITETSREDOVISNING. Förskolan Ugglan Läsåret 2014-2015 Utbildnings- och fritidsförvaltningen Gemensam KVALITETSREDOVISNING Förskolan Ugglan Läsåret 2014-2015 2010-09-09 1 Förskoleavdelningen Inledning Varje avdelning på förskolan har gjort uppföljningar mot

Läs mer

Avtal villkor för personlig assistans enligt LSS eller Socialförsäkringsbalken (SFB) 51 kap.

Avtal villkor för personlig assistans enligt LSS eller Socialförsäkringsbalken (SFB) 51 kap. LULEÅ KOMMUN 2015-04-01 Enhet Stöd och omsorg Avtal villkor för personlig assistans enligt LSS eller Socialförsäkringsbalken (SFB) 51 kap. LULEÅ KOMMUN 2 (9) Luleå Kommun erbjuder Dig personlig assistans

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Diarienummer: LOGGA Patientsäkerhetsberättelse År 2014 Datum och ansvarig för innehållet 2015-02-13 Stella Georgas, Verksamhetschef enligt HSL Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting (reviderad

Läs mer

Ansökan från Kooperativet Fjället avseende överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap för ungdomsverksamhet

Ansökan från Kooperativet Fjället avseende överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap för ungdomsverksamhet Tjänsteutlåtande Utfärdat 2014-05-26 Diarienummer N131-0259/14 Sektor Kultur och fritid Hasse Ohlson Telefon 031-365 27 05 E-post: hasse.ohlson@angered.goteborg.se Ansökan från Kooperativet Fjället avseende

Läs mer

FAGERSTA KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN. Ledningssystem för Systematiskt kvalitetsarbete

FAGERSTA KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN. Ledningssystem för Systematiskt kvalitetsarbete FAGERSTA KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN Ledningssystem för Systematiskt kvalitetsarbete Kvalitetsplan 2013-2014 Innehåll Systematiskt kvalitetsarbete... 2 Varför ett ledningssystem för kvalité?... 2 Utgångspunkt

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning 2015-01-28 Dnr: 2014/224-NF-702 Helena Vesterlund - bh998 E-post: helena.vesterlund@vasteras.se

Sociala nämndernas förvaltning 2015-01-28 Dnr: 2014/224-NF-702 Helena Vesterlund - bh998 E-post: helena.vesterlund@vasteras.se TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Sociala nämndernas förvaltning 2015-01-28 Dnr: 2014/224-NF-702 Helena Vesterlund - bh998 E-post: helena.vesterlund@vasteras.se Kopia till proaros vård och omsorg, Magnus Eckerborn

Läs mer

Handbok för arbetssättet Verksamhet och hälsa

Handbok för arbetssättet Verksamhet och hälsa Handbok för arbetssättet Verksamhet och hälsa Det som överraskade mig mest är den kraft och kreativitet som kom fram när personalen fick ta större ansvar. Bo Konstenius, enhetschef Edö vård- och omsorgsboende

Läs mer

Verksamhetsplan. för. Eriksgårdens förskola. Jörgensgårdens förskola. och. Lilla Dag & Natt 2012-2014

Verksamhetsplan. för. Eriksgårdens förskola. Jörgensgårdens förskola. och. Lilla Dag & Natt 2012-2014 Eriksgården Jörgensgården Lilla Dag & Natt Verksamhetsplan för Eriksgårdens förskola Jörgensgårdens förskola och Lilla Dag & Natt 2012-2014 Utbildningsförvaltningen landskrona.se Eriksgårdens förskola

Läs mer

Uppföljning av åtgärdsplan utifrån Staffanstorps kommuns kvalitetsuppföljning den 2009-05-28 Ordinärt boende, Kommunal resultatenhet

Uppföljning av åtgärdsplan utifrån Staffanstorps kommuns kvalitetsuppföljning den 2009-05-28 Ordinärt boende, Kommunal resultatenhet RAPPORT 1(6) 2011-11-02 HUMANISTISK SERVICE VÅRD OCH OMSORG Uppföljning av åtgärdsplan utifrån Staffanstorps kommuns kvalitetsuppföljning den 2009-05-28 Ordinärt boende, Kommunal resultatenhet Våren 2009

Läs mer

L I K A B E H A N D L I N G S P L A N

L I K A B E H A N D L I N G S P L A N L I K A B E H A N D L I N G S P L A N handlar om: 1. att främja barns och elevers lika rättigheter. 2. att motverka diskriminering på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning,

Läs mer

Ringens förskola. Verksamhetsplan 2014-15

Ringens förskola. Verksamhetsplan 2014-15 Ringens förskola Verksamhetsplan 2014-15 SOLNA STAD kontakt@solna.se Organisationssnummer Förvaltning Tel. 08-734 20 00 212000-0183 171 86 Solna Fax. 08-734 20 59 www.solna.se Besök. Stadshusgången 2 LEDNINGSDEKLARATION

Läs mer

Emiliaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling, förskolan

Emiliaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling, förskolan Emiliaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling, förskolan Gäller läsåret 2013/2014 Bakgrund En grundläggande mänsklig rättighet är rätten till likabehandling. Alla barn i förskolan ska

Läs mer

Verksamhetsplan 2014

Verksamhetsplan 2014 Klubb Reimersholmes dagverksamhet Handläggare: Lina Hedlund Telefon: Tjänsteutlåtande Dnr: 1272-2013-1.1. Sid 1 (9) 2014-01-14 Till Klubb Reimersholmes dagverksamhet Klubb Reimersholmes dagverksamhet Verksamhetsplan

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. Vasaparkens förskola

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. Vasaparkens förskola Skolor Norr Centrums Skolor Rektor/Enhetschef: Carla S Wahl 021-39 32 91 Rektor/Enhetschef: Lena Nordberg 021-39 32 75 Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Vasaparkens förskola Inledning

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010

Kvalitetsredovisning 2010 Kvalitetsredovisning 2010 FRITIDSHEM Ladubacksskolan Barn- och utbildningsförvaltningen Tina Persson 2011-06-08 Innehåll 1 Underlag och rutiner för kvalitetsredovisningen 5 2 Åtgärder enligt föregående

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN för 2008-2011 Reviderad och fastställd mars 2008. Pysslingförskolan Solängen

VERKSAMHETSPLAN för 2008-2011 Reviderad och fastställd mars 2008. Pysslingförskolan Solängen VERKSAMHETSPLAN för 2008-2011 Reviderad och fastställd mars 2008. Pysslingförskolan Solängen TID till LEK Plats för LÄRANDE! Vi ser lärandet som en naturlig del av lek och leken som en naturlig del av

Läs mer

Verksamhetsplan 2016. Telefonplansförskoleområde

Verksamhetsplan 2016. Telefonplansförskoleområde Dnr: Sid 1 (17) Verksamhetsplan 2016 Telefonplansförskoleområde Liselott Hedman Sid 2 (17) Inledning Enheten Förskolorna - Paletten, Luren, Timotejen, Smeden och Äventyret är de fem förskolor som ingår

Läs mer

Nationella jämställdhetsmål

Nationella jämställdhetsmål Grästorps kommun Jämställdhetsplan Antagandebeslut: Kommunstyrelsen 2014-04-08, 86 Giltighet: 2014-2016 Utgångspunkter Grästorp kommuns jämställdhetsplan tar sin utgångspunkt från de nationella jämställdhetsmålen,

Läs mer

BILAGA TILL RUTIN DOKUMENTATION SOL & LSS

BILAGA TILL RUTIN DOKUMENTATION SOL & LSS 1 (7) TYP AV DOKUMENT: BILAGA TILL RUTIN DOKUMENTATION SOL OCH LSS BESLUTAD AV: UPPDRAGSCHEF ANTAGEN: 19 JANUARI 2016 ANSVARIG: KVALITETSSAMORDNARE REVIDERAS: ÅRLIGEN SENAST REVIDERAD: 18 MAJ 2016 BILAGA

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleklass, fritidshem och grundskola åk 1-6 Läsår: 2015/2016 Uppdraget att motverka diskriminering, trakasserier

Läs mer

Nämndens ansvarsområde

Nämndens ansvarsområde 2013-01-04 Diarienr 2012/337-NF-003 Sid. 1 Nämnden för funktionshindrade För att ta vidare steg mot Vision 2026 Staden utan gränser ska nämnden för funktionshindrade aktivt planera för målgruppernas framtida

Läs mer

Nässjö kommuns personalpolicy

Nässjö kommuns personalpolicy Författningssamling Antagen av kommunfullmäktige: 2010-01-28, 10 Reviderad: Nässjö kommuns personalpolicy Varför behövs en personalpolicy? Nässjö kommuns personalpolicy innehåller vår arbetsgivar- och

Läs mer

Resultat- och. utvecklingssamtal

Resultat- och. utvecklingssamtal Resultat- och tjänstemän 1999 utvecklingssamtal MEDARBETARE Namn: Datum: 2 Resultat- och utvecklingssamtal Varför? Resultat- och utvecklingssamtalet är en viktig länk mellan förvaltningens/enhetens mål

Läs mer

Individ- och familjeomsorg, Socialsekreterarna som växte.

Individ- och familjeomsorg, Socialsekreterarna som växte. Individ- och familjeomsorg, AngeredS stadsdelsförvaltning Socialsekreterarna som växte. 2 Individ- och familjeomsorg, Angereds Stadsdelsförvaltning AFA Försäkring genomförde preventionsprojektet Hot och

Läs mer

Under 2015 ska samtliga verksamheter genomföra den kommunövergripande miljöutbildningen vid APT. Respektive chef ansvarar för detta genomförande.

Under 2015 ska samtliga verksamheter genomföra den kommunövergripande miljöutbildningen vid APT. Respektive chef ansvarar för detta genomförande. Verksamhetsplan 2015 FOKUSOMRÅDE - ORDNING OCH REDA I EKONOMIN Fullmäktigemål - Ändamålsenlig och kostnadseffektiv verksamhet Kommunens alla verksamheter ska bedrivas på ett ändamålsenligt och kostnadseffektivt

Läs mer

Kristinebergskolan åk 4-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kristinebergskolan åk 4-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Kristinebergskolan åk 4-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Årskurs 4-6 Läsår 2015/2016 1/12 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Förskolan Bråstorps plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Bråstorps plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Bråstorps plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen förskoleverksamhet Läsår 2015 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen förskoleverksamhet

Läs mer

Värdegrund inom provarmdo vård- och omsorg

Värdegrund inom provarmdo vård- och omsorg 2014-03-24 Handläggare Maria Olsborn pro Varmdo 14VOS/0042 Vård- och omsorgsstyrelsen Värdegrund inom provarmdo vård- och omsorg Förslag till beslut Vård- och omsorgsstyrelsen har tagit del av redovisningen

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Kvarnen 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Kvarnen 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Kvarnen 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Klockargårdens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Klockargårdens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Klockargårdens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola, förskoleklass och fritidshem är det som omfattas av planen. Ansvariga

Läs mer

Arbetsplan för Bokhultets förskola

Arbetsplan för Bokhultets förskola Utbildningsförvaltningen Arbetsplan för Bokhultets förskola 2014-10-21 2014 2015 Innehållsförteckning 1. Presentation av förskola... 3 2. Årets utvecklingsområden... 5 3. Normer och värden... 5 4. Utveckling

Läs mer

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången.

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången. Överenskommelse om samverkan mellan Region Östergötland och Boxholm, Finspång, Kinda, Linköping, Motala, Mjölby, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik, Vadstena, Ydre, Åtvidaberg och Ödeshögs kommun, avseende

Läs mer

SJÖBO KOMMUN. Lokal arbetsplan. Centrums förskoleenhet. Ansvarig: Gunnel Bengtsson, Förskolechef Våren 2013

SJÖBO KOMMUN. Lokal arbetsplan. Centrums förskoleenhet. Ansvarig: Gunnel Bengtsson, Förskolechef Våren 2013 SJÖBO KOMMUN Lokal arbetsplan Centrums förskoleenhet Ansvarig: Gunnel Bengtsson, Förskolechef Våren 2013 Lokala arbetsplanen är en övergripande beskrivning av Centrums förskoleenhet och våra mål för 2013.

Läs mer

Revisionsrapport. 0500601 Granskning av Enhetlighet i biståndsbedömning för försörjningsstöd Christina Svensson. Arvika kommun

Revisionsrapport. 0500601 Granskning av Enhetlighet i biståndsbedömning för försörjningsstöd Christina Svensson. Arvika kommun Revisionsrapport 0500601 Granskning av Enhetlighet i biståndsbedömning för försörjningsstöd Christina Svensson Arvika kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...1 2. Inledning/bakgrund...3 2.1 Metod/genomförande...3

Läs mer

För dig som arbetar inom LSS Leksands Kommun Varmt välkomna till LSS-enheten

För dig som arbetar inom LSS Leksands Kommun Varmt välkomna till LSS-enheten För dig som arbetar inom LSS Leksands Kommun Varmt välkomna till LSS-enheten LSS enheten i Leksands kommun kännetecknas av att: Brukaren ges valfrihet i sin vardag Personalen arbetar på ett professionellt

Läs mer

Normer & värden. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 Förskolan Mårbacka Barn- och utbildningsförvaltningen

Normer & värden. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 Förskolan Mårbacka Barn- och utbildningsförvaltningen Normer & värden En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 Förskolan Mårbacka Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplansmål Förskolan ska sträva efter

Läs mer

Fridensborgs förskola. Verksamhetsplan 2014-15

Fridensborgs förskola. Verksamhetsplan 2014-15 Fridensborgs förskola Verksamhetsplan 2014-15 SOLNA STAD kontakt@solna.se Organisationssnummer Förvaltning Tel. 08-734 20 00 212000-0183 171 86 Solna Fax. 08-734 20 59 www.solna.se Besök. Stadshusgången

Läs mer

2015/2016. Så här går vi framåt! Linköpings kommun linkoping.se

2015/2016. Så här går vi framåt! Linköpings kommun linkoping.se 2015/2016 Så här går vi framåt! Linköpings kommun linkoping.se Syfte Verksamhetsplanen är ett verktyg för pedagogerna på de kommunala förskolorna på T1 samt en information till föräldrar. Den innehåller

Läs mer

Verksamhetsplan 2013

Verksamhetsplan 2013 KUNGHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING Verksamhetsplan 2013 Kungsholmen där medborgaren är i centrum Barn o Ungdom Förskolor Fritid Barn i behov av särskilt stöd Box 49030. Besöksadress St Eriksgatan 47 Telefon

Läs mer

Samhälle, samverkan & övergång

Samhälle, samverkan & övergång Samhälle, samverkan & övergång En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2013/2014 Förskolan Loviselund Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplanens riktlinjer

Läs mer

Kvalitetsberättelse. Kvalitetsberättelsen är en sammanställning av Ansvarsfull Omsorgs kvalitetsarbete under 2015. Planera. Ansvarsfull Omsorg

Kvalitetsberättelse. Kvalitetsberättelsen är en sammanställning av Ansvarsfull Omsorgs kvalitetsarbete under 2015. Planera. Ansvarsfull Omsorg Kvalitetsberättelse 2015 Kvalitetsberättelse Kvalitetsberättelsen är en sammanställning av Ansvarsfull Omsorgs kvalitetsarbete under 2015 Planera Förbättra Ansvarsfull Omsorg Genomföra Utvärdera Postadress

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan. Björndalsskolan 1-3 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan. Björndalsskolan 1-3 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan Björndalsskolan 1-3 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 3 REDOVISNING AV

Läs mer

Arbetsmiljöberättelse för område Vård och omsorg. År 2012 2013-02-18. Maria Ottosson Lundström. Dnr:2013-82

Arbetsmiljöberättelse för område Vård och omsorg. År 2012 2013-02-18. Maria Ottosson Lundström. Dnr:2013-82 Arbetsmiljöberättelse för område Vård och omsorg År 2012 2013-02-18 Maria Ottosson Lundström Dnr:2013-82 1 Innehåll Sammanfattning... 3 Övergripande mål och strategier... 4 Organisatoriskt ansvar... 4

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 för Norra Ängby skola

Verksamhetsplan 2015 för Norra Ängby skola Norra Ängby skola Tjänsteutlåtande Dnr: Sid 1 (12) 2015-02-04 Handläggare Kerstin Jansson Telefon: Till Norra Ängby skola Verksamhetsplan 2015 för Norra Ängby skola Förslag till beslut Norra Ängby skola

Läs mer

Jämställt bemötande i Mölndals stad

Jämställt bemötande i Mölndals stad Mölndal 2010-12-14 Slutrapport Program för Hållbar Jämställdhet Jämställt bemötande i Mölndals stad Presentation av projektet Mölndals stad har sedan 2010 en bemötandeplan med följande målbild: Bemötande

Läs mer

Verksamhetsplan för vuxenenheten psykiatri missbruk/beroende 2011-2013

Verksamhetsplan för vuxenenheten psykiatri missbruk/beroende 2011-2013 Förvaltningen för omsorg och hälsa Verksamhetsplan för vuxenenheten psykiatri missbruk/beroende 2011-2013 Det blir alltid som vi har tänkt oss, men hur har vi då tänkt oss? Jo! Kommungemensamma verksamhetsmål

Läs mer

Verksamhetsuppföljning av Utbildningsförvaltningen, LSS korttidsvistelse/korttidstillsyn, Munkhagsgatan 128 och Lantmannagatan 93

Verksamhetsuppföljning av Utbildningsförvaltningen, LSS korttidsvistelse/korttidstillsyn, Munkhagsgatan 128 och Lantmannagatan 93 1 (7) Kvalitets- och utvärderingskontoret 2016-03-16 Dnr ON 2016-167 Björn Skoog Verksamhetsuppföljning av Utbildningsförvaltningen, LSS korttidsvistelse/korttidstillsyn, Munkhagsgatan 128 och Lantmannagatan

Läs mer

Lokal Arbetsplan Sollentuna Musikklasser Läsåret 2008-2009 sept-08

Lokal Arbetsplan Sollentuna Musikklasser Läsåret 2008-2009 sept-08 Lokal Arbetsplan Sollentuna Musikklasser Läsåret 2008- sept-08 Presentation Sollentuna Musikklasser är en tvåparallellig 4-9-skola med 355-360 elever. Eleverna kommer från alla delar av Sollentuna, men

Läs mer

Gemensam rehabiliteringsprocess i Stockholms stad

Gemensam rehabiliteringsprocess i Stockholms stad Bilaga 1 Gemensam rehabiliteringsprocess i Stockholms stad Stadens mål för arbetsmiljön är att förena en väl fungerande verksamhet med ett långsiktigt hållbart arbetsliv. Det innebär att staden ska förebygga

Läs mer

Storfors kommun som assistansanordnare för LSS Kundversion

Storfors kommun som assistansanordnare för LSS Kundversion Storfors kommun som assistansanordnare för LSS Kundversion Vad personlig assistans är Personlig assistans är en insats i lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Insatsen kan även

Läs mer

Utvecklingssamtal vid Stockholms universitet

Utvecklingssamtal vid Stockholms universitet 1. (7) Utvecklingssamtal vid Stockholms universitet Inledning Detta dokument är en beskrivning av processen i ett utvecklingssamtal. I dokumentet får du en bild av utvecklingssamtalets syfte och uppbyggnad.

Läs mer

Måltidsstrategi. Måltiden i centrum tillsammans gör vi måltiden till en god stund

Måltidsstrategi. Måltiden i centrum tillsammans gör vi måltiden till en god stund Måltidsstrategi Måltiden i centrum tillsammans gör vi måltiden till en god stund Integrerade Trivsamma Hälsosamma Hållbara Säkra Måltiden i centrum Kävlinge kommun strävar efter att måltiden ska skapa

Läs mer

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Ett arbetsmarknadsprogram för personer med funktionsnedsättning, i samarbete mellan Göteborgs Stad, Arbetsförmedlingen och HSO Göteborg. Programmet

Läs mer

Riktlinjer för synpunkts- och klagomålshantering inom Hedemora kommuns vård och omsorg

Riktlinjer för synpunkts- och klagomålshantering inom Hedemora kommuns vård och omsorg HEDEMORA KOMMUN Kommunfullmäktige 2003-04-24, 66 VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN 2003-02-12 Riktlinjer för synpunkts- och klagomålshantering inom Hedemora kommuns vård och omsorg Bakgrund och syfte Inom

Läs mer

Anbud Gävle. Verksamhetsidé: Centrum för kognition och teknik

Anbud Gävle. Verksamhetsidé: Centrum för kognition och teknik Anbud Gävle Detta dokument är en förkortad version av Frösundas inlämnade anbud för de sex gruppbostäderna i Gävle. Först beskrivs den verksamhetsidé som vi ska genomföra under kontraktsperioden. Sedan

Läs mer

Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Bygg och Anläggning Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer