Ärende Information från arbetsgivaren om verksamheten Information. Allmänt. Personalläget. Ekonomi. Arbetsmiljö

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ärende Information från arbetsgivaren om verksamheten Information. Allmänt. Personalläget. Ekonomi. Arbetsmiljö"

Transkript

1 Minnesanteckningar från samverkan Avdelningsnivå Närvarande: Åsa Israelsson, Cecilia Einarsdotter Larsson, Vision, Anne Andersson, Kommunal, Vibeke Nordström, SACO, Stefan Persson, Lärarförbundet, Maja Ehnmark, PUE, Eva Åkerlund, sekreterare från arbetsgivaren om verksamheten Åsa lämnar följande information till samverkansgruppen: Allmänt Socialpsykiatri. Det finns fortfarande vakanta chefstjänster på ett antal områden, APOS är förordnade som stöd till verksamhetschef inom ett par områden. Dessa är förlängda till mitten av juni. Personalläget Maud Berggren har börjat som chef för personlig assistans. Formell start 1 juni då Inger Engström lämnar personlig assistans och går in som verksamhetschef för boende distrikt syd, öst och korttidsverksamhet. Vikarierande chef för verksamhetsstöd anställs 6 månader under Madelene Anefur Marklunds föräldraledighet. Samverkan kommer att ske om att Eva-Lotta Ohlsson, verksamhetscontroller, organisatoriskt ska placeras under avdelningschef från och med 1 augusti. Löneprocessen. Överläggningar mellan Kommunal och KLK har dragit ut på tiden och är inte klara. Det innebär att nya lönen inte utbetalas före sommaren. För medlemmar i Vision, Akademikerförbundet SSR och Ledarna utbetalas nya lönen i juni. Ekonomi Delårsrapporten ska godkännas i socialnämnden 31 maj. Den läggs därefter ut i sin helhet på insidan. Ekonomisk prognos + 1 miljon. Två måldagar av tre är genomförda med socialnämnden inför 2018 års verksamhetsår. Mer information kring förutsättningar, mål och aktiviteter för 2018 återkommer på nästa samverkan. Viktigt att vi fortsätter arbeta med visionen. Arbetsmiljö Inomhusklimatproblem på polishuset medför att stora delar av verksamheten, chefer och medarbetare på verksamhetsstöd flyttar ut i provisoriska lokaler under resterande del av Personlig assistans blir kvar på polishuset våning 5. Arbete påbörjas tillsammans med SLK för att få fram nya lokaler som ska stå klara senast 31 mars 2018.

2 Kommunens rutin för arbetsmiljöarbetet är uppdaterad och samverkad i KÖS. Det finns mappar på T:, där arbetsmiljöplaner läggs in av enhetschef under juni och juli. Genomgång av underlag/verksamhetsområde görs under augusti. Arbetsmiljöplan för avdelningen samverkas i september. Kommunal kommenterar detta med att om en arbetsplats saknar arbetsplatsombud måste chefen höra av sig i god tid till Kommunals expedition som då företräder medlemmarna på den aktuella arbetsplatsen. Åsa frågar samverkansgruppen hur ofta den bör titta på statistik över arbetsskador och tillbud och ger ett uppdrag till PUE att analysera avdelningens resultat. Det är viktig information till arbetsmiljöplanen. I den efterföljande diskussionen säger Kommunal att cheferna måste informera sin personal om att rapportera skador och tillbud i Lisa. Det är inte allmänt känt att det finns ett system för rapportering, och att man alltid ska rapportera. Kommunal menar också att den generella arbetsmiljöplanen måste brytas ned till det som gäller och är aktuellt för varje enskild arbetsplats eftersom verksamheterna är så olika. Åsa svarar att både chef och medarbetare har ett ansvar att ta upp brister i arbetsmiljön. Verksamhetsstöd har tittat igenom Lex Sarah-rapporter, och gjort en sammanställning. Rapporterna är också en mätare på arbetsmiljön ute i verksamheterna, och personalens kompetens påverkar i hög grad arbetsmiljön. Arbetsmiljöplanen är en del i kvalitetsarbetet. Medborgaren påverkas på ett eller annat sätt av brister i personalens arbetsmiljö. SACO säger att avsnittet om hot och våld finns med i den generella arbetsmiljöplanen, och kommer alltid på tal när man går igenom arbetsmiljöplanen i arbetsgrupperna. PUE säger att Lisa hittills inte har använts som analysverktyg, men berättar att äldreomsorgen har säkrat upp uppföljningen av arbetsmiljöfrågor genom att två gånger per år ha träffar med chef och HR-specialist, och frågar om samma upplägg skulle vara av intresse för Stöd och service. Det blir fler och fler krav på arbetsgivare kring arbetsmiljön från Arbetsmiljöverket, som troligen kommer att göra fler granskningar i framtiden. Åsa svarar att hon vill att SSF inför regelbundna uppföljningsträffar. SACO menar att det är en bra tanke, men att man vill fundera över vilka delar man vill gå igenom så att det verkligen blir ett stöd i arbetsmiljöarbetet och inte pålaga. Vision är också positiv till förslaget och tror att regelbundna träffar för chefer med PUE blir ett bra sätt att skapa en naturlig relation till sin HRspecialist. Samverkansgruppen noterar informationen och beslutar att införa regelbundna uppföljningsträffar med chef och HR-specialist, och att chefsgruppen får i uppdrag att välja ut vilka delar i arbetsmiljöarbetet man behöver följa upp.

3 från facken Vision och SACO Just nu är det miljöproblemen i polishuset och utflyttningen av kontoret till evakueringslokaler som är den stora frågan för båda facken. Rekryteringen inför sommaren pågår, och det saknas fortfarande ett antal semestervikarier. Schema för sommaren är också en fråga för Visions och SACO:s medlemmar. Kommunal Kommunal vill veta vilken HR-specialist som har ansvar för respektive verksamhetsgren inom Stöd och service. PUE svarar att man varit underbemannade en tid men att nu är organisationen klar och ser ut som följer: Avdelningschef och socialpsykiatri - Maja Ehnmark Boende, daglig verksamhet och verksamhetsstöd Jan Andersson Beslutsenheten och personlig assistans Linn Sjöström Kommunal har fått information av Ann Lindgren om en form av metodträffar man har inom socialpsykiatrin i den kommun där Ann tidigare arbetade. Kommunal vill att sådana också införs i Skellefteå. Kommunal frågar också varför SSF tar in timvikarier på arbetspass när det finns övertalig personal. Åsa svarar att det pågår ett samarbete med bemanningen i frågan om övertaligheten, men att det kan handla om vilken kompetens som efterfrågas för arbetspasset. Men det behövs absolut en samsyn inom avdelningen. Vision kommenterar också frågan med att inom personlig assistans har flera ärenden avlidit, vilket har lett till många övertaliga personliga assistenter. För personliga assistenter finns en särskild LAS-lista vilket gör att man inte kan samarbeta med övriga verksamhetsgrenar kring vikariat. PUE säger att Stöd och service måste börja tänka i termerna av våra övertaliga, och inte per automatik lämna över ansvaret till PUE. Samverkansgruppen noterar informationen Arbetskläder Stöd och service ledningsgrupp har godkänt ett urval av arbetskläder från Grolls, den leverantör kommunen för närvarande har avtal med om arbetskläder.

4 Bakgrunden är Socialstyrelsens föreskrifter om basal hygien (SOSFS 2015:10) inom all hälso- och sjukvård och vid arbete inom hemtjänsten, särskilda boenden och vissa LSS-boenden. Socialstyrelsens föreskrifter om basal hygien anger de krav som verksamheters lokala basala hygienrutiner ska vara grundade på. Enligt SOSFS 2015:10 5 gäller hygienkraven den som är yrkesmässigt verksam i verksamhet som innefattar arbetsmoment som innebär fysisk kontakt med den som beviljats insatsen, där det finns risk för överföring av smittämnen. För Stöd och service gäller att enhetschef, utifrån Socialstyrelsens krav, gör bedömningen om arbetskläder är nödvändiga. Vid dagens samverkansmöte informerar Åsa om rutinen för skyddskläder och arbetskläder, samt visar produktkatalogen. I sortimentet av arbetskläder finns byxa i två modeller (båda finns i marinblått och svart) och en T-shirt som finns i sju olika färger. Kläderna har ett litet tryck Skellefteå kommun. Kommunal efterlyser sticksäkra handskar och skyddsskor i katalogen. Åsa svarar att i katalogen finns ett standardsortiment, och varje chef måste bedöma vad som utöver det är nödvändigt utifrån förhållandena i varje verksamhet. Kommunal får ta upp frågan i samverkan på socialpsykiatrin eftersom kommunals fråga gäller socialpsykiatrins område. Sammanfattningsvis avslutar Åsa informationen med att varje enhetschef gör bedömningen om arbetskläder är nödvändiga. Rutin för utprovning och beställning kommer att tas fram. Samverkansgruppen noterar informationen. Hot och våld Kommunal anför att ett stödteam inom socialpsykiatrin har uppmärksammat en risk i verksamheten. Besluten ser annorlunda ut och viss information ges av chef när besluten fördelas på team. All information finns inte med t.ex. om det finns en våldsam historik, risk för smitta eller om det finns ett aktivt missbruk. All information finns inte alltid med kring nätverket t.ex. om det finns en socialsekreterare inkopplad. Kommunal föreslår att om det finns psykisk ohälsa och missbruk bör en riskinventering i hemmet vid hembesök av handläggare skrivas. Sekretess och säkerhet: Utredning bör gå att läsa i Procapita så att personal kan förbereda sig inför första mötet med personen. Till dagens sammanträde har Åsa hämtat in svar från enhetschefen för beslutsenheten och verksamhetschefen för socialpsykiatrin. Åsa redovisar svaren som är bilagda sist i detta protokoll. Beslutsenheten och IFO har

5 också inlett ett samarbete och tagit fram en rutin för hur SSF och IFO tillsammans ska stötta vissa personer på bästa sätt. Samverkansgruppen noterar informationen. Samverkan om utbildningsmatris En arbetsgrupp har tagit fram förslag på bedömning av äldre utbildningar inom SSF. Arbetsgruppen har bestått av Madelene Anefur Marklund, och Berit Norén från SSF verksamhetsstöd, Lilliann Carlstén och Anne Andersson från Kommunal, Camilla Berglund från bemanningsenheten, Lena Lundqvist från äldreomsorgen och Maja Enmark från PUE. Utbildningsmatrisen syftar till att stödja organisationen att vid nyanställningar göra likvärdiga bedömningar mellan chefsområden samt över tid. Matrisen innehåller en uppräkning av utbildningar och bedömning kring vad som räknas som behörighetsgivande för att anställas och lönesättas som utbildad respektive korttidsutbildad boendehandledare/barn- och ungdomsassistent/ personlig assistent inom SSF. Som underlag har arbetsgruppen tittat på exempel från Luleå kommun, äldreomsorgens bedömningar vid rekrytering av undersköterskor, äldre interna riktlinjer, samt vid osäkerhet gått in och tittat på innehåll i utbildningar för att jämföra mot socialstyrelsens vägledning. Arbetsgivaren föreslår att de fackliga organisationerna godkänner förslaget. Kommunal godkänner förslaget som sådant, men frågar varför mindre utbildningar (enstaka kurser och liknande) inte nämns och menar att det borde finnas utrymme för dessa i matrisen eftersom att de också hör till den samlade bilden av personens kompetens. Åsa svarar att enstaka kurser ska registreras i WinLas, men är medveten om att det arbetet inte är slutfört, så den frågan får Kommunal ta tillbaka till arbetsgruppen som arbetar med kompetensinventeringen. Förslaget till utbildningsmatris samverkas i enlighet med Skellefteå kommuns lokala samverkansavtal. Samverkan avslutas i enighet. Samverkan om utflyttning från polishuset Arbetsgivaren har under ett par månader arbetat med inomhusklimatet på polishuset utifrån beskrivna besvär på främst våning 4 och 6. Det har resulterat i ett antal mätningar och träffar med fastighetsägaren och SLK. Det finns dock ingen koppling mellan resultaten av mätningarna och symptomen på uppkomna besvär. Besvären kvarstår och har snarare ökat. Soci-

6 alkontoret har därför valt att säga upp hyreskontraktet på plan 4 och 6 i samband med att kontraktet går ut vid årsskiftet 2017/2018. Vid dagens sammanträde presenterar arbetsgivaren ett förslag till tillfälliga lokaler för de verksamheter som behöver lämna plan 4 och 6. Socialkontoret har redan nu hyreskontrakt för samtliga föreslagna lokaler, och är eller kommer att bli tillgängliga inom kort. Polishuset vån 5 verksamhetsstöd 4 arbetsplatser. Alternativ Oden, två bokningsbara kontor Lasarettsvägen 1* daglig verksamhet 4 arbetsplatser Anderstorg syd, väst, ekonom, verksamhetschefsplats + 1 tom arbetsplats 14 arbetsplatser Konferensrum (12 st.) finns på Anderstorpsskolan Bokningsbara kontor polishuset vån 4. Klockarhöjden socialpsykiatri, ekonom, verksamhetschefsplats, psykiatrisamordnare (14) 12 kontor. *Det noteras att den föreslagna lokalen för chefer inom daglig verksamhet troligtvis inte kommer att vara tillgänglig för evakuering då daglig verksamhet planerar verksamhet för brukare där. SACO, Vision och även verksamhetsgrenarna har lämnat in synpunkter på förslaget. Vision godkänner för sin del den föreslagna placeringen av verksamhetsstöd och socialpsykiatrin, men inte förslagen i övrigt och kommer att begära förstärkt samverkan i frågan. t samverkas i enlighet med Skellefteå kommuns lokala samverkansavtal. Samverkan avslutas i oenighet och ärendet i sin helhet ajourneras i avvaktan på förstärkt samverkan. Vid anteckningarna Eva Åkerlund

7 Bilaga till ärende Hot och våld Svar från chefen för beslutsenheten En utredning har alltid gått att läsa i sin helhet av chef. Chef lämnar sedan vidare nödvändig information till utförare, ibland hela utredningen. Ledningsgruppen har beslutat att handläggaren ska börja inhämta samtycke från den enskilde till att hela utredningen får delges utförare, eller enbart delar om brukare önskar sekretessmarkering på vissa delar. Detta ändrar inte på vårt aktuella tillvägagångssätt, för så gör oftast cheferna redan idag, utan det bara tydliggör och ger mer juridiskt stöd för chefer att kunna delge utföraren utredningsmaterialet (som beslutsenheten i praktiken oftast redan gör). Detta ändrar inte heller behörigheterna i Procapita på något sätt. Det är fortfarande bara chef som har tillgång till hela utredningen i verksamhetssystemet. Vill Stöd och service ändra på behörigheterna i verksamhetssystemet så är det en betydligt större och mer komplex fråga, som systemförvaltarna tydliggjort vid en information för ledningsgruppen. En utredning görs i samråd med den enskilde. s- och utredningssamtal sker utifrån brukarens önskemål, i dennes hem eller t.ex. i stadshuset. Handläggaren kan inte villkora att utredning ska ske i brukarens hem, men då ett hembesök ofta ger bra utredningsinformation så förespråkar beslutsenheten självklart hembesök. I utredningen beskrivs personens situation och behov och om det framkommer att det finns missbruk och/eller psykisk ohälsa så framkommer det av utredningen. Om det framkommer verifierade uppgifter som är av vikt för utförare att veta, t.ex. uppenbar risk för våld, så noteras sådant. Men annars bygger utredningen främst på vad den enskilde lyfter fram för behov av stöd och hur dennes situation ser ut. Beslutsenheten dokumenterar det man vet och som är av värde för att kunna underbygga ett beslut om bistånd, men den enskilde kan ju alltid välja att inte informera handläggaren om uppgifter som faktiskt skulle anses som viktiga, exempelvis smitta, hotbilder mm. Handläggare kan inte styra över vad människor berättar och inte, vissa undanhåller fakta när de genomför en utredning. Det är nog också ganska normalt för alla oss människor att vi inte alltid berättar allt när vi träffar professionella kontakter. En utredning om stöd enligt socialtjänstlagen är en biståndsprövning och om det sedan behöver göras riskanalyser för hur man ska arbeta med stödet, så är det nog mer i verkställigheten som man måste göra dessa inom ramen för GP-arbetet.

8 Bilaga till ärende Hot och våld Svar från verksamhetschefen för socialpsykiatrin Detta inspel kommer efter en händelse i ett stödteam med en kniv inblandad. En bakgrund till detta är att det mellan teamcheferna varit diskussioner kring när man ska gå in till en brukare i eget hem och när man ska backa ut, d.v.s. inte gå in. Här har rutinerna sett lite olika ut. En del team har valt att gå in i en lägenhet trots kanyler på golvet och ibland besök av andra medan andra team har backat och tackat för sig och sagt att de ses en annan dag då just denna dag inte passade. Det är en anledning. Det är alltid risk för hot och våld eftersom reaktioner hos brukare inte alltid kan tolkas och kan komma väldigt snabbt. Ibland kan vårt bemötande vara en av orsakerna till att en hotsituation uppstår. Hotsituationer kan se mycket olika ut, det handlar inte bara om knivar och svärd, det kan även handla om att brukare kastat ett föremål mot personalen, trots att den aldrig träffade personen, en så kallad OJ. Hur som helst anser jag detta vara ett led i vår strategi kring grundutbildning samt vilka metoder som ska anses ligga till grund inom området SSF. Lågaffektivt bemötande kan inte ta bort allt kring hot och våld men jag anser att det borde minimera riskerna. Genomförandeplanen är viktig i sammanhanget och kanske är det inte där vi ligger i framkant, men jag anser att det kan påverka mycket kring hur vi hanterar och förebygger ett beteende som inte är okej genom att trygga på annat sätt i miljön. GP-arbetet är mycket lågt i flera verksamheter vilket bäddar för stora missförstånd och ibland en missriktad insats som vi hanterar fel. En annan sak är att se över hur vi arbetar med just riskanalyser ute i våra verksamheter. Det är och kommer alltid att förekomma situationer kring hot och våld i våra verksamheter, det går inte att förebygga bort allt men vi måste i alla fall ha grunderna själva så att vi ändå gör det vi kan för att minimera riskerna. Det handlar inte om att boendehandledare gör fel, utan detta är ett organisatoriskt ansvar men det är även upp till var och en som möter brukare att ta sitt ansvar kring vad organisationen tagit fram och erbjudit sina medarbetare.

Samverkansgruppen går igenom föregående mötesprotokoll. Samverkansgruppen noterar informationen. Information från verksamheterna och facken

Samverkansgruppen går igenom föregående mötesprotokoll. Samverkansgruppen noterar informationen. Information från verksamheterna och facken Minnesanteckningar från samverkan Avdelningsnivå 2015-09-01 Närvarande: Åsa Israelsson, Christina Kvarnström, Peder Hansson, punkt 1 och 2, Lena Sjölin, Inger Engström, Anne Andersson, Kommunal, Anna Janzén,

Läs mer

Ärende. Information. Förändrad titulatur från boendehandledare och aktivitetsledare till stödassistent

Ärende. Information. Förändrad titulatur från boendehandledare och aktivitetsledare till stödassistent Minnesanteckningar från samverkan på avdelningsnivå 2017-09-28 Närvarande: Åsa Israelsson, Cecilia Einarsdotter Larsson, Vision, Anne Andersson, Kommunal, Vibeke Nordström, SACO, Stefan Persson, Lärarförbundet,

Läs mer

Maud Berggren presenterar sig

Maud Berggren presenterar sig PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2017-04-26 Närvarande: Ann Lindgren fr.o.m. ärende 4, Christina Kvarnström, Eva-Lotta Olsson, Fredrik Nilsson, Lena Sjölin, Madelene Anefur Marklund, Maud Berggren, Åsa Israelsson,

Läs mer

Information om bemanningsprocessen och avtal om modell för schemaläggning

Information om bemanningsprocessen och avtal om modell för schemaläggning PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2017-02-06 Närvarande: Ann Lindgren, Christina Kvarnström, Eva-Lotta Olsson, Fredrik Nilsson, Inger Engström, Johan Magnusson, Lena Sjölin, Madelene Anefur Marklund, Åsa Israelsson,

Läs mer

Information om projektet Tillgängligt stöd dygnet runt. Fredrik Nilsson och Peder Hansson lämnar en lägesrapport över projektet Tillgängligt stöd.

Information om projektet Tillgängligt stöd dygnet runt. Fredrik Nilsson och Peder Hansson lämnar en lägesrapport över projektet Tillgängligt stöd. Minnesanteckningar från samverkan på avdelningsnivå 2018-02-21 Närvarande: Åsa Israelsson, Therese Classon, Vision, Anne Andersson, Kommunal, Anna Janzén, HR-specialist SLK, Eva Åkerlund, sekreterare Fredrik

Läs mer

BERÄTTELSER FRÅN VERKSAMHETERNA vad händer i veckan

BERÄTTELSER FRÅN VERKSAMHETERNA vad händer i veckan PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2017-03-28 Närvarande: Ann Lindgren, Christina Kvarnström, Eva-Lotta Olsson, Fredrik Nilsson, Johan Magnusson, Lena Sjölin, Madelene Anefur Marklund, Åsa Israelsson, Eva Åkerlund,

Läs mer

Information om kartläggning antal utbildade/ej utbildade samt utbildningsstrategi för personal utan fullständig utbildning,

Information om kartläggning antal utbildade/ej utbildade samt utbildningsstrategi för personal utan fullständig utbildning, Minnesanteckningar från samverkan på avdelningsnivå 2018-05-30 Närvarande: Åsa Israelsson, Therese Classon, Vision, Anne Andersson, Kommunal, Erik Jansen, SACO, ärende 1 2, Eva Åkerlund, sekreterare Berit

Läs mer

Idésluss för hållbar samhällsutveckling

Idésluss för hållbar samhällsutveckling PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2017-04-11 Närvarande: Christina Kvarnström, Eva-Lotta Olsson, Fredrik Nilsson, Johan Magnusson, Lena Sjölin, Madelene Anefur Marklund, Åsa Israelsson, Eva Åkerlund, sekreterare.

Läs mer

Minnesanteckningar från samverkan Avdelningsnivå

Minnesanteckningar från samverkan Avdelningsnivå Minnesanteckningar från samverkan Avdelningsnivå 2016-05-16 Närvarande: Åsa Israelsson, Lena Sjölin, Christina Kvarnström, Erik Jansen, Inger Engström, Madelene Anefur Marklund, Sture Veräjä, Anna Janzén,

Läs mer

BERÄTTELSER FRÅN VERKSAMHETEN vad är på gång just nu?

BERÄTTELSER FRÅN VERKSAMHETEN vad är på gång just nu? PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2017-05-29 Närvarande: Ann Lindgren, Christina Kvarnström, Eva-Lotta Olsson, Fredrik Nilsson, Inger Engström (från ärende 3), Johan Magnusson, Lena Sjölin, Madelene Anefur Marklund,

Läs mer

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2018-01-31 Närvarande: Ann Lindgren, Cecilia Lundberg, Christina Kvarnström, Eva-Lotta Olsson, Fredrik Nilsson, Inger Engström, Johan Magnusson, Lena Sjölin, Madelene Anefur Marklund,

Läs mer

Arbetsfördelning via delegering. Ledningsgruppen har bjudit in MAS Louise Lundholm till ledningsträffen.

Arbetsfördelning via delegering. Ledningsgruppen har bjudit in MAS Louise Lundholm till ledningsträffen. PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2017-06-09 Närvarande: Christina Kvarnström, Fredrik Nilsson från ärende 4, Inger Engström, Johan Magnusson, Madelene Anefur Marklund, Maud Berggren, Åsa Israelsson, Eva Åkerlund,

Läs mer

Medarbetarundersökningen

Medarbetarundersökningen PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2016-12-07 Närvarande: Ann Lindgren, Christina Kvarnström, Eva-Lotta Olsson, Fredrik Nilsson, Inger Engström, Johan Magnusson, Lena Sjölin, Madelene Anefur Marklund, Åsa Israelsson,

Läs mer

Ärende. Information. Ärende. Information. Föregående protokoll

Ärende. Information. Ärende. Information. Föregående protokoll Minnesanteckningar från samverkan Avdelningsnivå 2016-08-29 Närvarande: Åsa Israelsson, Lena Sjölin, Christina Kvarnström, Erik Jansen, Ann Lindgren, Inger Engström, Madelene Anefur Marklund, Anna Janzén,

Läs mer

PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2015-11-19

PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2015-11-19 PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2015-11-19 Föregående protokoll Genomgång av föregående protokoll (4 november) Beslut fattades om annons på Funktionshinderdagen som inträffar den 3 december, Åsa ansvarar för genomförandet.

Läs mer

Information. Information. Föregående protokoll. Samverkansgruppen går igenom föregående protokoll. Medarbetare Medborgare.

Information. Information. Föregående protokoll. Samverkansgruppen går igenom föregående protokoll. Medarbetare Medborgare. Minnesanteckningar från samverkan Avdelningsnivå 2015-05-18 Närvarande: Åsa Israelsson, Lena Sjölin, Inger Engström, Christina Kvarnström, Sture Veräjä, Lilliann Carlstén, Kommunal, Anne Andersson, Kommunal,

Läs mer

Ärende. Information. Tillbaka till jobbet arbete kring långtidssjukskrivna

Ärende. Information. Tillbaka till jobbet arbete kring långtidssjukskrivna Minnesanteckningar från samverkan Avdelningsnivå 2016-10-26 Närvarande: Åsa Israelsson, Christina Kvarnström, Madelene Anefur Marklund, Jan Andersson, PUE, Helene From, Vision, Anne Andersson, Kommunal,

Läs mer

UPPFÖLJNING Kvalitet/resultat

UPPFÖLJNING Kvalitet/resultat PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2017-09-27 Närvarande: Ann Lindgren, ärende 1, Cecilia Lundberg, Christina Kvarnström, Eva-Lotta Olsson, Inger Engström, Johan Magnusson, Lena Sjölin, Nina Olausson, Åsa Israelsson,

Läs mer

Ärende. Information. Information från arbetsgivaren

Ärende. Information. Information från arbetsgivaren Minnesanteckningar från samverkan Avdelningsnivå 2017-02-28 Närvarande: Åsa Israelsson, Helene From, Vision, Lilliann Carlsten, Kommunal, Annika Bäckström, Lärarförbundet, Eva Åkerlund, sekreterare från

Läs mer

Information. Information från verksamheterna och Samtliga facken

Information. Information från verksamheterna och Samtliga facken Minnesanteckningar från samverkan Avdelningsnivå 2016-04-19 Närvarande: Åsa Israelsson, Lena Sjölin, Christina Kvarnström, Erik Jansen, Inger Engström, Madelene Anefur Marklund, Sture Veräjä, Anna Janzén,

Läs mer

Samverkansgruppen går igenom protokollet från föregående möte. De ärenden där det finns något ny information är;

Samverkansgruppen går igenom protokollet från föregående möte. De ärenden där det finns något ny information är; Minnesanteckningar från samverkan Avdelningsnivå 2015-09-29 Närvarande: Åsa Israelsson, Sture Veräjä, Kicki Kvarnström, Peder Hansson, Lena Sjölin, Lilliann Carlstén, Kommunal, Anne Andersson, Kommunal,

Läs mer

Information från verksamheterna och facken Information. Medarbetare Medborgare Ekonomi. Åsa informerar från senaste ledningsträffen

Information från verksamheterna och facken Information. Medarbetare Medborgare Ekonomi. Åsa informerar från senaste ledningsträffen Minnesanteckningar från samverkan Avdelningsnivå 2015-06-15 Närvarande: Åsa Israelsson, Christina Kvarnström, Lena Sjölin, Annika Bäckström, Lärarförbundet, Lillian Carlstén, Kommunal, Therese Classon,

Läs mer

Erik Jansen deltar i ärende 1-3, Katrin Dahlgren, hemtjänstchef ÄO deltar i ärende 4.

Erik Jansen deltar i ärende 1-3, Katrin Dahlgren, hemtjänstchef ÄO deltar i ärende 4. PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2016-11-23 Närvarande: Ann Lindgren, Eva-Lotta Olsson, Fredrik Nilsson, Inger Engström, Johan Magnusson, Lena Sjölin, Madelene Anefur Marklund, Åsa Israelsson, Christina Kvarnström

Läs mer

Förändrad sammansättning av ledningsgruppen från 1 oktober 2016

Förändrad sammansättning av ledningsgruppen från 1 oktober 2016 PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2016-09-28 Närvarande: Ann Lindgren, Christina Kvarnström, Eva-Lotta Olsson, Fredrik Nilsson, Johan Magnusson, Lena Sjölin, Madelene Anefur Marklund, Åsa Israelsson, Eva Åkerlund

Läs mer

PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF

PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2016-04-11 Närvarande: Berit Norén (ärende 1 3), Christina Kvarnström, Erik Jansen, Erika Hansson, Fredrik Nilsson (ärende 1-7), Inger Engström, Lena Sjölin, Madelene Anefur Marklund,

Läs mer

Minnesanteckningar från samverkan på avdelningsnivå

Minnesanteckningar från samverkan på avdelningsnivå Minnesanteckningar från samverkan på avdelningsnivå 2018-12-06 Närvarande: Åsa Israelsson, Anne Andersson, Kommunal, Vibeke Nordström, SACO, Stefan Persson, Lärarförbundet, Maja Ehnmark, PUE, Eva Åkerlund,

Läs mer

Minnesanteckningar från samverkan Avdelningsnivå 2015-10-26

Minnesanteckningar från samverkan Avdelningsnivå 2015-10-26 Minnesanteckningar från samverkan Avdelningsnivå 2015-10-26 Närvarande: Åsa Israelsson, Inger Engström, Christina Kvarnström, Peder Hansson, Sture Veräjä, Madelene Anefur Marklund, Therese Classon, Kommunal,

Läs mer

Rapport årlig uppföljning SAM

Rapport årlig uppföljning SAM TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid 2018-05-14 SN 2018/0296.11.01 0480-45 00 00 Socialnämnden Rapport årlig uppföljning SAM Förslag till beslut Socialnämnden fattar inget beslut

Läs mer

Information från verksamheterna och facken

Information från verksamheterna och facken Minnesanteckningar från samverkan Avdelningsnivå 2015-04-20 Närvarande: Åsa Israelsson, Lena Sjölin, Peder Hansson, Inger Engström, Christina Kvarnström, Sture Veräjä, Erik Jansen, SACO, Lilliann Carlstén,

Läs mer

Medarbetarundersökning 2014. Min chef har gett en tydlig motivering till min lön.

Medarbetarundersökning 2014. Min chef har gett en tydlig motivering till min lön. Minnesanteckningar från samverkan Avdelningsnivå 2015-02-23 Närvarande: Åsa Israelsson, Inger Engström, Lena Sjölin, Christina Kvarnström, Sture Veräjä, PUE, Anna Janzén, Vision, Annika Bäckström, Lärarförbundet,

Läs mer

Överföringen mellan resursavdelningen och Stöd och service. Information. Medarbetare Medborgare Ekonomi

Överföringen mellan resursavdelningen och Stöd och service. Information. Medarbetare Medborgare Ekonomi Minnesanteckningar från samverkan Avdelningsnivå 2015-11-23 Närvarande: Annica Bäckström lärarförbundet, Ann Anderson Kommunal, Lilian Carlstedt Kommunal, Stefan Persson Lärarförbundet huvudskyddsonbud,

Läs mer

HS-frågor. Lena Levander och Cecilia Lundberg får i uppdrag att utse de medarbetare som ska utbildas.

HS-frågor. Lena Levander och Cecilia Lundberg får i uppdrag att utse de medarbetare som ska utbildas. PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2018-12-19 Närvarande: Cecilia Lundberg, Christina Kvarnström, Fredrik Nilsson, Lena Levander, Madelene Wigenstam, Maud Berggren, Åsa Israelsson, Eva Hård deltar i ärende 1. Camilla

Läs mer

INFORMATION NYA MEDARBETARE ÄHO. Välkommen som medarbetare inom äldre- och handikappomsorgen i Orsa kommun!

INFORMATION NYA MEDARBETARE ÄHO. Välkommen som medarbetare inom äldre- och handikappomsorgen i Orsa kommun! INFORMATION NYA MEDARBETARE ÄHO Välkommen som medarbetare inom äldre- och handikappomsorgen i Orsa kommun! Organisationen Socialförvaltningen ansvarar över att alla som bor eller tillfälligt vistas i kommunen

Läs mer

Avstämningar. Ledningsgruppen ser positivt på att Skellefteå ligger på medel eller över riket frågor om inflytande och personal.

Avstämningar. Ledningsgruppen ser positivt på att Skellefteå ligger på medel eller över riket frågor om inflytande och personal. PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2017-03-01 Närvarande: Ann Lindgren, Christina Kvarnström, Eva-Lotta Olsson, Fredrik Nilsson, Inger Engström, Johan Magnusson, Madelene Anefur Marklund, Åsa Israelsson, Eva Åkerlund,

Läs mer

Arbetsmiljöplan 2013. Socialnämnden

Arbetsmiljöplan 2013. Socialnämnden Tjänsteskrivelse 2013-02-27 SN 2013.0059 Handläggare: Annika Ljungberg, Personalavdelningen Socialnämnden Arbetsmiljöplan 2013 Sammanfattning Enligt kommunens arbetsmiljöpolicy ska varje nämnd upprätta

Läs mer

Erbjudande från kommunledningskontoret om att delta i internationella projektet Erasmus

Erbjudande från kommunledningskontoret om att delta i internationella projektet Erasmus PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2017-08-16 Närvarande: Cecilia Andersson, Christina Kvarnström, Fredrik Nilsson, Inger Engström, Johan Magnusson, Lena Sjölin, Maud Berggren, Nina Olausson, Åsa Israelsson Berit

Läs mer

Korttidstillsyn Troja

Korttidstillsyn Troja PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2017-03-14 Närvarande: Ann Lindgren, Christina Kvarnström, Eva-Lotta Olsson, Fredrik Nilsson, Inger Engström, Johan Magnusson, Lena Sjölin, Madelene Anefur Marklund, Åsa Israelsson,

Läs mer

PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2015-05-05

PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2015-05-05 PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2015-05-05 Närvarande: Berit Norén, Charlotta Carlstedt, Christina Kvarnström, Christina Lundström, Erika Hansson, Fredrik Nilsson, Inger Engström, Lena Sjölin, Peder Hansson, Sture

Läs mer

Föregående protokoll. Ledningsgruppen går igenom föregående protokoll, dels från 24 februari och dels från 4 mars.

Föregående protokoll. Ledningsgruppen går igenom föregående protokoll, dels från 24 februari och dels från 4 mars. PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2016-03-09 Närvarande: Berit Norén, Christina Kvarnström, Fredrik Nilsson, Inger Engström, Lena Sjölin, Madelene Anefur Marklund, Magnus Strömqvist, Peder Hansson, Åsa Israelsson,

Läs mer

Eva Pettersson, nämndsekreterare Monica Hammar, socialchef Lena Larsson, äldreomsorgschef Linda Tolliner, ekonom. Eva Pettersson Sekreterare

Eva Pettersson, nämndsekreterare Monica Hammar, socialchef Lena Larsson, äldreomsorgschef Linda Tolliner, ekonom. Eva Pettersson Sekreterare Socialnämnden 2011-01-24 1 (10) 6-14 PLATS OCH TID Socialkontoret, Hagfors, kl 13.00 15.00 BESLUTANDE Åsa Johansson (S), ordförande Ulla Lundh (S) Margot Carlsson (S) Thomas Pettersson (S) Gunilla Östlund

Läs mer

Riktlinje för rapportering, utredning och anmälan enligt lex Sarah

Riktlinje för rapportering, utredning och anmälan enligt lex Sarah Tyresö kommun 2015-03-02 Socialförvaltningen 1 (10) Riktlinje för rapportering, utredning och anmälan enligt lex Sarah Fastställt av socialnämnden 2015-xx-xx, x 2 (10) Innehållsförteckning Riktlinje för

Läs mer

Resultat från kvalitetsuppföljning i Nytidas gruppbostäder på Furuvägen, Kärreberg och Laxvägen enligt 9 9 LSS

Resultat från kvalitetsuppföljning i Nytidas gruppbostäder på Furuvägen, Kärreberg och Laxvägen enligt 9 9 LSS sida 1 (9) Kvalitets- och utredningsavdelningen Socialförvaltningen Kristina Privér Kvalitetscontroller Resultat från kvalitetsuppföljning i Nytidas gruppbostäder på Furuvägen, Kärreberg och Laxvägen enligt

Läs mer

PROTOKOLL 1 (6) Sammanträdesdatum

PROTOKOLL 1 (6) Sammanträdesdatum PROTOKOLL 1 (6) Plats och tid Karl-Oskar, kommunhuset, kl. 08:00-12:00 Beslutande Maria Ixcot Nilsson, (S), ordförande Dragan Pavlovic (S) Ej närvarande, ingen ersättare Ingrid Adolfsson, (S) Jarkko Pekkala,

Läs mer

Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning

Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning 1 Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning Reviderad juni 2016 Innehåll Vad är lex Sarah 2 Att medverka till god kvalitet 2 Missförhållanden ska rapporteras 3 Skyldigheten att rapportera 3

Läs mer

ARBETSPLATSTRÄFFAR RIKTLINJER. med exempel på dagordning för arbetsplatsträff

ARBETSPLATSTRÄFFAR RIKTLINJER. med exempel på dagordning för arbetsplatsträff ARBETSPLATSTRÄFFAR RIKTLINJER med exempel på dagordning för arbetsplatsträff RIKTLINJER 1 Arbetsplatsträffar i enlighet med samverkansavtalet i Håbo kommun Samverkan i Håbo kommun Samverkanssystemet ska

Läs mer

Kommunstyrelsen föreslår kommunstyrelsens personalutskott besluta att

Kommunstyrelsen föreslår kommunstyrelsens personalutskott besluta att STRÄNGNÄS KOMMUN Kommunstyrelsen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2018-06-19 30/45 18:1 KS 157 Arbetsmiljöpolicy Dnr 2018:279-003 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 1.

Läs mer

Förvaltningsgruppen. Protokoll nr 1

Förvaltningsgruppen. Protokoll nr 1 Sida 1 (6) 2017-01-26 Förvaltningsgruppen Protokoll nr 1 Närvarande: Lena Holmdahl Peter Dacke Christina Berends Susanne Brinkenberg Susanne Karlsdotter Helena Aldén Kamilla Lantz Marcus Sjöberg Laila

Läs mer

Inspektionen för vård och omsorg (IVO)

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) Inspektionen för vård och omsorg (IVO) En regionaliserad verksamhet Insynsråd Generaldirektören Internrevision Avdelningen för verksamhetsstöd och styrning Generaldirektörens stab Avdelningen för analys

Läs mer

Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet. Barn- och ungdomsförvaltningen 2018

Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet. Barn- och ungdomsförvaltningen 2018 Handläggare Datum FHV-administratör Ann-Sofi Carlsson 2019-02-01 Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Barn- och ungdomsförvaltningen 2018 HR-enheten Kommunledningskontoret Adress Box 611,

Läs mer

Internkontrollplan 2017 för socialnämnden

Internkontrollplan 2017 för socialnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE Socialkontoret Handläggare Barbro Ernald 0152-296 07 Socialnämnden Dnr SN/2016:65-700 2017-01-0 1/2 Internkontrollplan 2017 för socialnämnden Socialnämnden beslutar att 1. anta internkontrollplan

Läs mer

Kristina Söderborg. Utredare Avdelningen för analys och utveckling

Kristina Söderborg. Utredare Avdelningen för analys och utveckling Kristina Söderborg Utredare Avdelningen för analys och utveckling En regionaliserad verksamhet Insynsråd Generaldirektören Internrevision Avdelningen för verksamhetsstöd och styrning Generaldirektörens

Läs mer

Protokoll Förvaltningsråd

Protokoll Förvaltningsråd Protokoll Förvaltningsråd Datum: 2012-05-31 Plats: Socialkontoret Närvarande: Christin Elofsson-Arons, Marie van-geffen Blomberg, Adam Sundstedt, Magnus Bjurman, Pia Ström, Lars Hansson, Lena Wörlund,

Läs mer

Rutiner enligt lex Sarah

Rutiner enligt lex Sarah 11-09-01 1(7) Antaget av sektorschef Lärande och Omsorg sept. 2011 Reviderade mars 2013 Rutiner enligt lex Sarah 2(7) Lex Sarah Lex Sarah kallas de bestämmelser i socialtjänstlagen, SoL, och i lagen om

Läs mer

Svar till arbetsmiljöverket

Svar till arbetsmiljöverket Svar till arbetsmiljöverket Verksamhet Bildning ISM 2013/33012 Svar enligt krav, punkt 1-8 Bilagor Bilaga 1 Arbetsmiljöpolicy för Östra Göinge kommun Bilaga 2 Protokoll, Centrala samverkansgruppen 2014-02-24

Läs mer

Information. Så fungerar samverkan på olika nivåer. Enköpings kommun

Information. Så fungerar samverkan på olika nivåer. Enköpings kommun Information Så fungerar samverkan på olika nivåer Enköpings kommun Foto IBL Innehåll Inledning 5 Detta är samverkansavtalet 6 CSG central samverkansgrupp 8 FSG förvaltningens samverkansgrupp 10 SG enhetens

Läs mer

PROTOKOLL 1 (14)

PROTOKOLL 1 (14) PROTOKOLL 1 (14) 2019-01-10 Socialnämnden Plats och tid Stadshuset kl. 9.40-11.30 Beslutande Iosif Karambotis (S), ordförande Anna Lundström (S), vice ordförande Magnus Nilsson (S) Rose-Marie Lundström

Läs mer

Uppföljning av våld och hot om våld i kommunstyrelsens verksamheter KS-2017/208

Uppföljning av våld och hot om våld i kommunstyrelsens verksamheter KS-2017/208 Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2017-08-07 114 Uppföljning av våld och hot om våld i kommunstyrelsens verksamheter KS-2017/208 Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att utförd

Läs mer

Information om socialnämndens verksamheter

Information om socialnämndens verksamheter SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (6) 25 Information om socialnämndens verksamheter Hillevi Österbo, verksamhetschef och Erika Betelid, socialsekreterare informerar om BBIC och Förebyggande teamet. 26 Dnr 2015/21-792

Läs mer

2 Fastställande av dagordning - Förslag till dagordning har varit utsänd med kallelsen. Dagordningen fastställs efter följande ändringar.

2 Fastställande av dagordning - Förslag till dagordning har varit utsänd med kallelsen. Dagordningen fastställs efter följande ändringar. GÖTEBORGS STAD ÖSTRA GÖTEBORG FÖRVALTNINGENS SAMVERKANSGRUPP Protokoll FSG 20 2011 Ärende: Sammanträde med Förvaltningens samverkansgrupp Tid: Onsdag 16 november 2011, klockan 08.30 10.30 Plats: Förstamajgatan

Läs mer

Bestämmelserna om lex Sarah (SOSFS 2011:5) hittar du på Socialstyrelsens hemsida.

Bestämmelserna om lex Sarah (SOSFS 2011:5) hittar du på Socialstyrelsens hemsida. RIKTLINJE FÖR LEX SARAH inom vård- och omsorgsförvaltningen Handläggare: Socialt ansvarig Beslutsdatum: 2018-10-01 samordnare (SAS) Enhet: Central administration Reviderad: Beslutad av SAS Inledning Lex

Läs mer

Hygienrutiner i SÄBO. Monica Ling-Roos Hygiensjuksköterska Vårdhygien Stockholm

Hygienrutiner i SÄBO. Monica Ling-Roos Hygiensjuksköterska Vårdhygien Stockholm Hygienrutiner i SÄBO Monica Ling-Roos Hygiensjuksköterska Vårdhygien Stockholm Föreskrift SOSFS 2015:10» Föreskrift bindande regler» Hälso- och sjukvård samt omsorgspersonal ansvar att följa» Verksamhetschefen

Läs mer

Intern- och egenkontrollplan 2015

Intern- och egenkontrollplan 2015 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ingela Möller 2015-01-15 SN 2015/0033.11.01 0480-450885 Socialnämnden Intern- och plan 2015 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar att anta intern-

Läs mer

Riktlinjer vid missförhållanden eller påtagliga risker för missförhållanden lex Sarah

Riktlinjer vid missförhållanden eller påtagliga risker för missförhållanden lex Sarah Riktlinjer vid missförhållanden eller påtagliga risker för missförhållanden lex Sarah Antagen av Socialnämnden 2012-11-13, 108 Reviderad 2016-04-19 Alingsås kommun, Socialförvaltningen, 441 81 ALINGSÅS

Läs mer

Information till chefer i socialförvaltningen och biståndshandläggare inom SoL och LSS samt godkända Lov-levarantörer om lex Sarah

Information till chefer i socialförvaltningen och biståndshandläggare inom SoL och LSS samt godkända Lov-levarantörer om lex Sarah 1(5) Information till chefer i socialförvaltningen och biståndshandläggare inom SoL och LSS samt godkända Lov-levarantörer om lex Sarah 1. Rutiner för socialförvaltningens verksamheter vid rapportering

Läs mer

Rutiner enligt lex Sarah

Rutiner enligt lex Sarah 1(7) Antaget av: Kommunchef Antaget: juni 2016 Rutiner enligt lex Sarah Kommunstyrelsen Postadress: 447 80 Vårgårda Besöksadress: Kungsgatan 45 Vx: 0322-60 06 00 Fax: 0322-60 09 60 Org.nr: 212000-1454

Läs mer

Östra Göteborg. Protokoll LSG Lokal samverkansgrupp/skyddskommitté Sektor Äldreomsorg samt Hälso- och sjukvård

Östra Göteborg. Protokoll LSG Lokal samverkansgrupp/skyddskommitté Sektor Äldreomsorg samt Hälso- och sjukvård Protokoll LSG 2017-01-03 Ärende Lokal samverkansgrupp/skyddskommitté Sektor Äldreomsorg samt Hälso- och sjukvård Tid 2017-01-03, kl 13:00 15:00 Plats Hörnrummet, två trappor upp, Förstamajgatan 2A Ledamöter

Läs mer

Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg

Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg År 2012 2013-02-25 Maria Ottosson Lundström Dnr: 2013-80 1 Innehåll Sammanfattning... 3 Övergripande mål och strategier... 4 Organisatoriskt ansvar... 4 Struktur

Läs mer

Vi är en liten men växande hemtjänst företag där vårt huvudsakliga uppdrag är att bedriva hemtjänst utifrån biståndsbedömda insatser.

Vi är en liten men växande hemtjänst företag där vårt huvudsakliga uppdrag är att bedriva hemtjänst utifrån biståndsbedömda insatser. Anita Care AB Kvalitetsberättelse 2016-01-30 (Solna Stad) Verksamhetsbeskrivning Vi är en liten men växande hemtjänst företag där vårt huvudsakliga uppdrag är att bedriva hemtjänst utifrån biståndsbedömda

Läs mer

Kvalitetsberättelse för 2017

Kvalitetsberättelse för 2017 Tjänsteskrivelse 1(5) VIMON 2017/000308/739 Id 25472 Socialnämnden Kvalitetsberättelse för 2017 Förslag till beslut Socialnämnden godkänner kvalitetsberättelsen för 2017 och lägger informationen till handlingarna.

Läs mer

Rutiner för rapportering av Lex Sarah enligt 14 kap 3-7 SoL och 24 b-g LSS

Rutiner för rapportering av Lex Sarah enligt 14 kap 3-7 SoL och 24 b-g LSS Rutiner för rapportering av Lex Sarah enligt 14 kap 3-7 SoL och 24 b-g LSS Antagen av socialnämnden 2014-01-13 1 Lex Sarah Bakgrund Nya bestämmelser om Lex Sarah gäller från och med 1 juli 2011. I SoL

Läs mer

Personlig assistans TILLSAMMANS FÖR ATT FRÄMJA HÄLSA OCH INFLYTANDE I VARJE MÖTE. jonkoping.se

Personlig assistans TILLSAMMANS FÖR ATT FRÄMJA HÄLSA OCH INFLYTANDE I VARJE MÖTE. jonkoping.se Personlig assistans TILLSAMMANS FÖR ATT FRÄMJA HÄLSA OCH INFLYTANDE I VARJE MÖTE jonkoping.se I område personlig assistans i Jönköpings kommun arbetar vi tillsammans med dig för att främja hälsa och inflytande

Läs mer

Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet. Barn- och ungdomsförvaltningen 2017

Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet. Barn- och ungdomsförvaltningen 2017 Handläggare Datum FHV-administratör Ann-Sofi Carlsson 2018-02-06 Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Barn- och ungdomsförvaltningen 2017 Arbetsmiljöenheten Kommunledningskontoret Adress

Läs mer

Veroma Omsorgs kvalitetsberättelse

Veroma Omsorgs kvalitetsberättelse Veroma Omsorgs kvalitetsberättelse Enhetens namn: Veroma Omsorg VD: Veronica Forsberg-Meurling Enhetschefens namn: Eva Torgestad/ Veronica Forsberg-Meurling Telefonnummer till enheten: 0705850067 E-post

Läs mer

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö STYRDOKUMENT Sida 1(12) Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö Typ av dokument Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö Beslutad KSAU, 2017-02-28, 23 Giltig t o m Tills vidare Dokumentansvarig HR-avdelningen Diarienummer

Läs mer

Uppföljningsplan. Plan för uppföljning av utförd verksamhet inom social- och äldreomsorgsnämndernas ansvarsområden.

Uppföljningsplan. Plan för uppföljning av utförd verksamhet inom social- och äldreomsorgsnämndernas ansvarsområden. Uppföljningsplan Plan för uppföljning av utförd verksamhet inom social- och äldreomsorgsnämndernas ansvarsområden. Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1. Inledning... 3 1.1 Uppdragsbeskrivning/avtal...

Läs mer

PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2015-06-03

PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2015-06-03 PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2015-06-03 Närvarande: Berit Norén, Charlotta Carlstedt, Christina Kvarnström, Christina Lundström, Erika Hansson, Fredrik Nilsson, Inger Engström, Lena Sjölin, Peder Hansson, Sture

Läs mer

Ks 352 Dnr 2014.0294.759. Kommunstyrelsen beslutar

Ks 352 Dnr 2014.0294.759. Kommunstyrelsen beslutar Ks 352 Dnr 2014.0294.759 Uppföljning av granskning kring kvalitet inom socialtjänsten Kommunstyrelsen beslutar 1. Att till kommunrevisorerna överlämna ovanstående svar avseende granskning kring kvalitet

Läs mer

Riktlinjer inför sommarplanering gällande vård- och omsorgspersonal

Riktlinjer inför sommarplanering gällande vård- och omsorgspersonal SOCIALFÖRVALTNINGEN Medicinskt ansvarig sjuksköterska Annika Nilsson 2015-03-25 annika.nilsson@kil.se Riktlinjer inför sommarplanering gällande vård- och omsorgspersonal BAKGRUND Under sommarperioden ska

Läs mer

Samverkansavtal Lunds kommun

Samverkansavtal Lunds kommun 1 (6) Jörgen Hultman/Jan Krantz 046-35 53 84, 046-35 59 77 jorgen.hultman@lund.se, jan.krantz@lund.se Samverkansavtal Lunds kommun Utgångspunkter och syfte Samverkansavtalet i Lunds kommun har sin avtalsmässiga

Läs mer

Resultat från kvalitetsuppföljning på Vitvaruåtervinningen, daglig verksamhet som drivs av Nytida.

Resultat från kvalitetsuppföljning på Vitvaruåtervinningen, daglig verksamhet som drivs av Nytida. sida 1 (7) Kvalitets- och utredningsavdelningen Socialförvaltningen Kristina Privér Kvalitetscontroller Resultat från kvalitetsuppföljning på Vitvaruåtervinningen, daglig verksamhet som drivs av Nytida.

Läs mer

På lokal verksamhetsnivå eller på en övergripande, organisatorisk nivå - chefer på alla nivåer känner till rutinen - antal upprättade.

På lokal verksamhetsnivå eller på en övergripande, organisatorisk nivå - chefer på alla nivåer känner till rutinen - antal upprättade. punkt 1 Följsamhet till Enhetschefer använder de Ledningset verktyg som finns för analys och för atiskt riskbedömningar vid kvalitetsarbete rapportering av avvikelser Socialt stöd - synpunkter och klagomål

Läs mer

Kvalitet och Ledningssystem

Kvalitet och Ledningssystem Kvalitet och Ledningssystem Arbetsmiljö Abello arbetar kontinuerligt med arbetsmiljön och använder erfarenheten från tidigare arbetsplatser för att undersöka, identifiera, förebygga, åtgärda och följa

Läs mer

Riktlinjer till personalpolicy - Arbetsmiljö

Riktlinjer till personalpolicy - Arbetsmiljö Riktlinjer 2010-04-28 Riktlinjer till personalpolicy - Arbetsmiljö Antagna av Personal- och förhandlingsutskottet 2010-04-28, att gälla från och med 2010-05-17 2 Innehåll Bakgrund...3 Riktlinjer...3 Systematiskt

Läs mer

Lokala rutiner för Lex Sarah Mars 2014

Lokala rutiner för Lex Sarah Mars 2014 Lokala rutiner för Lex Sarah Mars 2014 Beslutade av Älvsjö stadsdelsnämnd xxxxx stockholm.se 2 (11) Innehåll Lokala rutiner för Lex Sarah 3 Inledning 3 Vem är rapporteringsskyldig? 3 Vad ska rapporteras?

Läs mer

Rapport från kvalitetsuppföljning av Nytidas dagliga verksamhet Ullared

Rapport från kvalitetsuppföljning av Nytidas dagliga verksamhet Ullared sida 1 (9) Kvalitets- och utredningsavdelningen Socialförvaltningen Martin Christensen Kvalitetscontroller Rapport från kvalitetsuppföljning av Nytidas dagliga verksamhet Ullared September 2014 sida 2

Läs mer

Övergripande rutin för lex Sarah Omsorg- och välfärdssektorn

Övergripande rutin för lex Sarah Omsorg- och välfärdssektorn Övergripande rutin för lex Sarah Omsorg- och välfärdssektorn 1 Inledning Alla som arbetar inom socialnämndens eller vård- och omsorgsnämndens verksamheter ska medverka till att den verksamhet som bedrivs

Läs mer

PROTOKOLL DATUM Övergripande samverkansgrupp. Kommunhuset, Sammanträdesrum: Bäcken

PROTOKOLL DATUM Övergripande samverkansgrupp. Kommunhuset, Sammanträdesrum: Bäcken Kommunledningskontoret PROTOKOLL DATUM 2019-04-04 Övergripande samverkansgrupp Datum: 2019-04-04 Plats: Närvarande: För arbetsgivaren För arbetstagar- organisationerna Ej närvarande: Kommunhuset, Sammanträdesrum:

Läs mer

Arbetsmiljöplan Samhällsbyggnadsnämnden

Arbetsmiljöplan Samhällsbyggnadsnämnden Tjänsteskrivelse 1 (2) 2018-01-30 SBN 2017.0429 Samhällsbyggnadsförvaltningen Handläggare Lotta Björkman Samhällsbyggnadsnämnden Arbetsmiljöplan 2018 Sammanfattning Enligt s arbetsmiljöpolicy (KF 2009-10-26

Läs mer

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans 1 Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans En översikt för att underlätta ditt val av vård och omsorg Vi Omsorg i Sverige AB 556042-8517 Kvalitetsdeklarationen gäller för 2017 Att arbeta med kvalitet är

Läs mer

Verksamhetsuppföljning Strandvägen 6, Vildrosen Maj 2018

Verksamhetsuppföljning Strandvägen 6, Vildrosen Maj 2018 Verksamhetsuppföljning Strandvägen 6, Vildrosen Maj 2018 Bakgrund Verksamhetsuppföljning för Strandvägen 6 och Vildrosen har genomförts under Maj månad 2018. I verksamhetsuppföljningen har enhetschef svarat

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE 1(4) Diarienummer 183/ Socialförvaltning Id AN LEX SARAH

TJÄNSTESKRIVELSE 1(4) Diarienummer 183/ Socialförvaltning Id AN LEX SARAH TJÄNSTESKRIVELSE 1(4) 2013-09-16 Diarienummer 183/2012.739 Socialförvaltning Id 2013.1821 AN LEX SARAH Rutiner beträffande rapportering och anmälan av missförhållanden inom socialtjänsten och omsorgen

Läs mer

Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun

Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun PERSONALENHETEN 2009-09-28 1 (5) Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun Detta dokument fastställer rutiner samt reder ut ansvarsförhållanden för arbetsmiljöarbetet inom Enköpings

Läs mer

Awiljas kvalitetsberättelse för personlig assistans för år 2017

Awiljas kvalitetsberättelse för personlig assistans för år 2017 Awiljas kvalitetsberättelse för personlig assistans för år 2017 Sammanställd 2018-01-25 av VD/verksamhetsansvarig Gunilla Andersson Inledning Enligt Socialstyrelsens SOSFS 2011:9, 7 kap 1, Socialstyrelsens

Läs mer

SOCIALNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT Protokoll

SOCIALNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT Protokoll 1 (6) Plats och tid, Sammanträdesrummet, socialkontoret, kl 09:00 11:20 Beslutande Åsa Johansson (S) Dennis Byberg (M) Övriga Ersättare Eva Pettersson, sekreterare Monica Hammar, socialchef Eva Alama,

Läs mer

Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa

Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa Diarienr: Beslutsdatum: Ansvarig: HR-direktör Senast reviderad: Ansvar och roller Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige ansvarar för

Läs mer

Lokalt kollektivavtal om samverkan i Varbergs kommun

Lokalt kollektivavtal om samverkan i Varbergs kommun 1 2013-08-26 Lokalt kollektivavtal om samverkan i Varbergs kommun INLEDNING Insatserna för samverkan, arbetsorganisation, hälsa, arbetsmiljö, rehabilitering, jämställdhet och mångfald i arbetslivet har

Läs mer

Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) rapport 2018

Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) rapport 2018 Tjänsteskrivelse 2018-05-02 Dnr 2018/253-026 Barn- och utbildningsnämnden Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) rapport 2018 Bakgrund Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt

Läs mer

Protokoll från förvaltningsgrupp

Protokoll från förvaltningsgrupp Protokoll Sida 1 (5) 2016-03-17 Protokoll från förvaltningsgrupp Närvarande: Arbetsgivare Susanne Leinsköld, tf stadsdelsdirektör Anneli Hilmersson, Medborgarservice Andreas Thorstensson, Äldre och funktionshindrade

Läs mer

Norrtälje är värdkommun för Tiohundraprojektet, ett unikt samarbete med Stockholms läns landsting inom hälsa, sjukvård och omsorg.

Norrtälje är värdkommun för Tiohundraprojektet, ett unikt samarbete med Stockholms läns landsting inom hälsa, sjukvård och omsorg. Riktlinje Utgåva Antal sidor 3 5 Dokumentets namn Riktlinje Patientsäkerhetsarbete Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck Medicinskt ansvarig sjuksköterska Margareta Oswald Medicinskt ansvarig för rehabilitering

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Vård och omsorgsnämnden

TOMELILLA KOMMUN Vård och omsorgsnämnden : Plats och tid Dagcentralen Byavången, den, kl. 08.30-09.35 Beslutande Övriga närvarande Lars-Ove Hägerroth (M), ordförande Gunnel Andersson (M) Gunvor Olsson (C) Ann Harrysson (SPI) Ida Bornlykke (S)

Läs mer