Föregående protokoll. Ledningsgruppen går igenom föregående protokoll, dels från 24 februari och dels från 4 mars.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Föregående protokoll. Ledningsgruppen går igenom föregående protokoll, dels från 24 februari och dels från 4 mars."

Transkript

1 PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF Närvarande: Berit Norén, Christina Kvarnström, Fredrik Nilsson, Inger Engström, Lena Sjölin, Madelene Anefur Marklund, Magnus Strömqvist, Peder Hansson, Åsa Israelsson, Sture Veräjä fr.o.m. ärende arbetsmiljö, Helen Abrahamsson, ärendet praktikplaceringar, Maria Wikström och Alexandra Sundberg, ärendet brukarundersökning, Eva Åkerlund, sekreterare Föregående protokoll Ledningsgruppen går igenom föregående protokoll, dels från 24 februari och dels från 4 mars. Från mötet 3 mars noteras att månadsrapporten för februari sammantaget för avdelningen visar på en prognos med budget i balans. Dock finns viss obalans mellan verksamheterna. Beträffande frågan om avgiftsfri buss med färdtjänstkort, från mötet 24 februari, kommer socialkontoret att avbryta försöket under våren 2016 på grund av att kostnaderna för färdtjänst och fria bussresor sammantaget ökat. Ledningsgruppen noterar informationen. Ekonomi Socialnämndens måldagar Åsa och Fredrik förbereder ett material från Stöd och service till socialnämndens måldagar. Budget Den ekonomiska ramen för Stöd och service kommer att krympa med mellan 10 och 15 miljoner Åsa har gått ut med en fråga till alla chefer inom SSF, om vad de ser i organisationen som kan förändras, förbättras eller plockas bort. Det kan också gälla lokaler, teknik, samordning och samarbeten inom Stöd och service, förvaltningen eller med andra. Utgångspunkten är att vi ska göra det vi enligt lag är skyldiga att göra, varken mer eller mindre. Däremot kan vi utföra saker på så många olika sätt, och bli bättre på att prioritera bort det som inte skapar värden för brukarna, oss själva och medborgarna i Skellefteå. De förslag som hittills lämnats till Åsa är bland annat; sysselsättningsfrågan (t.ex. för personer med aktivitetsbidrag från Försäkringskassan)

2 översyn av lunchavgiften, brukarna betalar inte hela kostnaden (daglig verksamhet) Supported Employment (daglig verksamhet) förbättring kring daglig verksamhets bussar organisationen/nedläggning/omstrukturering inom boende och socialpsykiatri förbättrad administration kring fakturor för att komma från förseningsavgifter färdtjänst arbetsresor nattöversynen rutinen/överenskommelsen om personal på sjukhuset när brukare är inlagd hjälpmedel och tekniska lösningar med mera Åsa tackar för alla förslag och uppmanar alla att fortsätta lämna in förslag. I fortsättningen lämnas dessa till respektive verksamhetschef. Personalläget/rekryteringar Rekrytering av ny verksamhetschef till socialpsykiatrin är inledd. Sista ansökningsdag är 13 mars. Ansökningstiden för verksamhetscontroller är avslutad, och rekryteringen förväntas vara klar under vecka 10. Tjänst som administrativ handläggare inom verksamhetsstöd kommer att utannonseras. Ledningsgruppen noterar informationen. Praktikplaceringar Personalförmedlare Helen Abrahamsson och kompetensutvecklare Berit Norén berättar om att det finns ett stort behov av elevpraktikplatser inom vård- och omsorgsutbildning i våra verksamheter, och att behovet kommer att öka. Bara inom Baldergymnasiet ska 50 elever ut på praktik i SSF:s verksamheter vårterminen läsåret 2017/18. och då är inte Vux, Miroi, Norsjö och andra åtgärdsprogram inräknade. Vård- och omsorgscollege är en förening, indelad länsvis, vars uppdrag är att kvalitetssäkra utbildningar inom området vård och omsorg. Stöd och service har avtal med vård- och omsorgscollege om att tillhandahålla praktikplatser för elever i årskurs 3. Stöd och service har behov av kompetent personal nu och i framtiden, och praktikperioden är en del av utbildningen. Samtidigt har vi svårigheter att erbjuda praktikplatser, något vi måste komma tillrätta med och se nyttan av att ta emot praktikanter.

3 Utmaningar som finns i organisationen inför att ta emot praktikanter: små enheter känslighet för förändringar indragna praktikplatser med kort varsel praktikperioder kolliderar med introduktion av semestervikarier villkorar vilka som prioriteras hur ska SSF skapa en bra och hållbar planering för APL-planering? kan vi se nya lösningar som t.ex. par-handledning eller praktiktäta arbetsplatser? socialpsykiatrin tar inte emot ungdomar men behöver semestervikarier på sommaren personlig assistans? hur ska SSF ge en god kvalité under praktiken? Elever kan uppfatta att de inte får göra något, sitter av tiden i soffan målet är att antalet utbildade handledare ska öka så att det finns en på varje arbetsplats. o är det ett rimligt mål? o hur kan vi hålla kvalitén till dess målet är uppnått? Ledningsgruppen diskuterar frågan och beslutar att tillsätta en arbetsgrupp bestående av Åsa, Berit, Madelene, Lena och Inger. Arbetsgruppen får i uppdrag att i samråd med boendechefer ta fram ett förslag till hur SSF på ett systematiskt sätt ska arbeta med att tillhandahålla praktikplatser. Arbetsmiljö Åsa påminner om att enheterna ska lämna handlingsplan för arbetsmiljö under mars månad. Dessa ska sammanställas på enhetschefsnivå under april för att göras klar på avdelningsnivå under maj. Den 31 mars träder nya regler om organisatorisk och social arbetsmiljö ikraft. (AFS 2015:4) Man förtydligar arbetsmiljölagens portalparagraf (3 kap 2 ) arbetsgivaren ska vidta alla åtgärder som behövs för att motverka ohälsa och olycksfall, och kompletterar reglerna om systematiskt arbetsmiljöarbete. Läs mer på Insidan I diskussionen som följer menar ledningsgruppen att känslan är att den fysiska arbetsmiljön är ganska bra på de flesta arbetsplatser, men att det finns mer att göra kring den psykosociala arbetsmiljön hälsa, samarbete, arbetstider. Ledningsgruppen beslutar Att utse en arbetsgrupp bestående av Berit, Madelene, Inger och en representant från PUE som får ta fram förslag till ett antal givna frågor till enheterna kring arbetsmiljö.

4 Information från arbetsgrupper och råd IT-rådet IT-budgeten är fastställd. Kvalitetsrådet Frågan om hur socialkontoret hanterar synpunkter och klagomål kommer att behandlas på mötet i april. Det finns ett förslag från Stöd och service om att koppla en funktion till Procapita där synpunkter och klagomål ska kunna registreras i berörd persons akt. Innan ett beslut eventuellt kan fattas i ärendet måste ett antal frågor besvaras, till exempel hur man ska gå tillväga när synpunkten/klagomålet inte specifikt gäller den enskilda personens insats. Ärendet kommer att behandlas vidare i kvalitetsrådet och beslut väntas under våren. Ledningsgruppen noterar informationen. Samsyn i våra informationspunkter De olika verksamhetsgrenarna har skiftande innehåll i den information som lämnas under punkten "Information från verksamheterna och facken" på samverkan på avdelningsnivå. Åsa föreslår att alla lämnar information om följande områden när det finns något att informera om: Verksamhetsförändringar Personalförändringar Arbetsmiljö Goda exempel Genomgång av ekonomin sker i samband med redovisning av fyrfältaren. Ledningsgruppen beslutar att följa Åsas förslag. Avveckling av assistansteamet insatser som återstår att lösa Inför avvecklingen av assistansteamet återstår ett fåtal insatser som visat sig svåra att lösa med andra resurser. Ledningsgruppen beslutar att verksamhetscheferna får ett gemensamt ansvar för att lösa de återstående insatserna.

5

6 Sommarsemester ledning och stödfunktioner Ledningsgruppen för en allmän diskussion om chefernas och stödfunktionernas förläggning av sommarsemestern, och uppmanar berörda att lägga sina semesterönskemål så att nyckelfunktioner finns tillgängliga hela sommaren. Internkontroll Socialkontoret har i uppdrag från kommunstyrelsen och socialnämnden om att granska identifierade brister i 2015 års internkontrolluppföljning. Verksamhetsstöd presenterar förslag till förändringar/förbättringar av rutinen inom följande områden: 1. Hantering av privata medel 2. Beredskap mot korruption 3. Färdtjänst 4 Registrera frånvaro i Personec 5 Uppföljning av anställning efter 150 dagar Inför 2016 års internkontrollplan föreslår verksamhetsstöd att också uppföljning av synpunkter och klagomål ska ingå som en del i internkontrollen. Förslaget redovisas i socialnämnden i mars. Ledningsgruppen beslutar att godkänna förslaget. Arbetssätt verksamhetsstöd För ett tydligare arbetssätt - med förankring i ledningsgrupp - och med en tydlig ägare av beställning av den färdiga produkten behöver verksamhetsstöd se över sitt arbetssätt. Utvecklingsuppdrag ska ägas och beställas av verksamheterna, och det ska finnas en tydlig avgränsning av uppdraget. Vid ärendets behandling i ledningsgruppen föreslås att en beställningsmall tas fram. Förslagsvis undersöker verksamhetsstöd med andra avdelningar eller förvaltningar om de har någon bra rutin för hur utvecklingsuppdrag hanteras. Ledningsgruppen uppdrar till verksamhetsstöd att arbeta vidare med att se över arbetssättet runt utvecklingsuppdrag. Salutogen kultur, förslag på fortsättning

7 Under hösten 2015 och våren 2016 har flera aktiviteter med tema salutogen kultur och KASAM genomförts. Vid dagens sammanträde presenteras ett förslag till fortsättning av arbetet, med inriktning på hur Stöd och service ska omsätta tänkesättet i praktiken. Ett frukostmöte planeras in, där första linjens chefer beskriver goda exempel på hur man förändrat sitt eget ledarskap och hur det på ett positivt sätt påverkat brukare och medarbetare. Ledningsgruppen beslutar att godkänna förslaget TV-licenser i servicebostäder Det finns oklarheter i organisationen om vad som gäller för TV-licens i servicebostäder. Fredrik har undersökt frågan och meddelar följande: Enligt Radiotjänsts regelverk är boende i gruppbostad befriade från TV-licens. När det gäller boende i servicebostad, går reglerna att tolka åt båda hållen, d.v.s. både att man ska betala licens och att man är befriad. Licensbefrielse eller inte varierar mellan kommunerna, just därför att reglerna går att tolka olika. I Skellefteå kommun betalar boende i servicebostad inte någon licens. I diskussionen som följer menar ledningsgruppen att å ena sidan strider licensbefrielsen mot visionen om att leva som andra, medan det å andra sidan inte spelar någon roll för kommunen i och med att kommunen inte heller betalar personens licens. Sammanfattningsvis beslutar ledningsgruppen att i dagsläget inte göra någon förändring beträffande TV-licens i servicebostäder. Redovisning av brukarundersökning Sveriges kommuner och landsting (SKL) utsåg testkommuner för en ny brukarundersökning. Skellefteå var en av dessa. Enkäten gick ut till 80 personer på åtta enheter inom boende och daglig verksamhet. Frågeställningarna och svarsalternativen var; Får du bestämma om saker som är viktiga för dig? o Ja, nej, ibland Vem bestämmer vad du får hjälp med? o Personal, jag och personal, jag Bryr sig personalen om dig? o Ingen, några, alla

8 Pratar personalen med dig så att du förstår vad de menar? o Nej, ibland, ja Känner du dig trygg med personalen? o Ingen, några, alla Är du rädd för något i ditt boende/arbete? o Nej, ibland, ja Vid dagens sammanträde redovisar metodutvecklare Maria Wikström och delaktighetssamordnare Alexandra Sundberg resultatet av den undersökning som gjordes i Skellefteå. Maria var också den som träffade och intervjuade personerna. Det noteras att underlaget i undersökningen är för litet för att resultatet ska vara statistiskt säkerställt, men det kan ändå ses som en fingervisning. Generellt kan sägas att kvinnor upplever att de får bestämma mer än vad männen tycker sig få. Kvinnor tycker också i högre grad än män att personalen bryr sig, pratar så att man förstår och är mer trygga med personalen. Män är i högre grad än kvinnor rädda för något i boendet eller på arbetet. Alexandra reflekterar över delar av resultatet utifrån ett jämställdhetsperspektiv; skiljer sig personalens förväntningar på män respektive kvinnor åt, och kan det i så fall förklara skillnaden i upplevelse mellan könen? beror det på att personalgruppen domineras av kvinnor att kvinnor känner sig mer förstådda av personalen och får bestämma mer, talar samma språk och därför har lättare att uppfatta kommunikationen? att män oftare är rädda för något - beror det på att män förväntas (både av sig själva och personal) klara av tuffare tag och därför inte vågar säga ifrån? Efter redovisningen diskuterar ledningsgruppen resultatet och kommer fram till att det vore intressant att se svaren kopplade till genomförandeplanen för de som svarat. Även om underlaget är litet och därmed inte statistiskt säkerställt är det viktigt att fortsätta analysera resultatet djupare, och att cheferna på de aktuella enheterna är en del i den analysen. Ledningsgruppen beslutar att uppdra till verksamhetsstöd att utse en analysgrupp där berörda chefer ska ingå, samt att ledningsgruppen får ta del av den färdiga analysen.

9 Ärenden till samverkan Resultatet av brukarundersökningen redovisas på samverkan på avdelningsnivå. Vid protokollet Eva Åkerlund

Medarbetarundersökningen

Medarbetarundersökningen PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2016-12-07 Närvarande: Ann Lindgren, Christina Kvarnström, Eva-Lotta Olsson, Fredrik Nilsson, Inger Engström, Johan Magnusson, Lena Sjölin, Madelene Anefur Marklund, Åsa Israelsson,

Läs mer

PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF

PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2016-04-11 Närvarande: Berit Norén (ärende 1 3), Christina Kvarnström, Erik Jansen, Erika Hansson, Fredrik Nilsson (ärende 1-7), Inger Engström, Lena Sjölin, Madelene Anefur Marklund,

Läs mer

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2018-01-31 Närvarande: Ann Lindgren, Cecilia Lundberg, Christina Kvarnström, Eva-Lotta Olsson, Fredrik Nilsson, Inger Engström, Johan Magnusson, Lena Sjölin, Madelene Anefur Marklund,

Läs mer

BERÄTTELSER FRÅN VERKSAMHETERNA vad händer i veckan

BERÄTTELSER FRÅN VERKSAMHETERNA vad händer i veckan PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2017-03-28 Närvarande: Ann Lindgren, Christina Kvarnström, Eva-Lotta Olsson, Fredrik Nilsson, Johan Magnusson, Lena Sjölin, Madelene Anefur Marklund, Åsa Israelsson, Eva Åkerlund,

Läs mer

Maud Berggren presenterar sig

Maud Berggren presenterar sig PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2017-04-26 Närvarande: Ann Lindgren fr.o.m. ärende 4, Christina Kvarnström, Eva-Lotta Olsson, Fredrik Nilsson, Lena Sjölin, Madelene Anefur Marklund, Maud Berggren, Åsa Israelsson,

Läs mer

Förändrad sammansättning av ledningsgruppen från 1 oktober 2016

Förändrad sammansättning av ledningsgruppen från 1 oktober 2016 PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2016-09-28 Närvarande: Ann Lindgren, Christina Kvarnström, Eva-Lotta Olsson, Fredrik Nilsson, Johan Magnusson, Lena Sjölin, Madelene Anefur Marklund, Åsa Israelsson, Eva Åkerlund

Läs mer

Erik Jansen deltar i ärende 1-3, Katrin Dahlgren, hemtjänstchef ÄO deltar i ärende 4.

Erik Jansen deltar i ärende 1-3, Katrin Dahlgren, hemtjänstchef ÄO deltar i ärende 4. PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2016-11-23 Närvarande: Ann Lindgren, Eva-Lotta Olsson, Fredrik Nilsson, Inger Engström, Johan Magnusson, Lena Sjölin, Madelene Anefur Marklund, Åsa Israelsson, Christina Kvarnström

Läs mer

PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2015-11-19

PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2015-11-19 PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2015-11-19 Föregående protokoll Genomgång av föregående protokoll (4 november) Beslut fattades om annons på Funktionshinderdagen som inträffar den 3 december, Åsa ansvarar för genomförandet.

Läs mer

Arbetsfördelning via delegering. Ledningsgruppen har bjudit in MAS Louise Lundholm till ledningsträffen.

Arbetsfördelning via delegering. Ledningsgruppen har bjudit in MAS Louise Lundholm till ledningsträffen. PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2017-06-09 Närvarande: Christina Kvarnström, Fredrik Nilsson från ärende 4, Inger Engström, Johan Magnusson, Madelene Anefur Marklund, Maud Berggren, Åsa Israelsson, Eva Åkerlund,

Läs mer

UPPFÖLJNING Kvalitet/resultat

UPPFÖLJNING Kvalitet/resultat PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2017-09-27 Närvarande: Ann Lindgren, ärende 1, Cecilia Lundberg, Christina Kvarnström, Eva-Lotta Olsson, Inger Engström, Johan Magnusson, Lena Sjölin, Nina Olausson, Åsa Israelsson,

Läs mer

Information om bemanningsprocessen och avtal om modell för schemaläggning

Information om bemanningsprocessen och avtal om modell för schemaläggning PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2017-02-06 Närvarande: Ann Lindgren, Christina Kvarnström, Eva-Lotta Olsson, Fredrik Nilsson, Inger Engström, Johan Magnusson, Lena Sjölin, Madelene Anefur Marklund, Åsa Israelsson,

Läs mer

Samverkansgruppen går igenom protokollet från föregående möte. De ärenden där det finns något ny information är;

Samverkansgruppen går igenom protokollet från föregående möte. De ärenden där det finns något ny information är; Minnesanteckningar från samverkan Avdelningsnivå 2015-09-29 Närvarande: Åsa Israelsson, Sture Veräjä, Kicki Kvarnström, Peder Hansson, Lena Sjölin, Lilliann Carlstén, Kommunal, Anne Andersson, Kommunal,

Läs mer

Samverkansgruppen går igenom föregående mötesprotokoll. Samverkansgruppen noterar informationen. Information från verksamheterna och facken

Samverkansgruppen går igenom föregående mötesprotokoll. Samverkansgruppen noterar informationen. Information från verksamheterna och facken Minnesanteckningar från samverkan Avdelningsnivå 2015-09-01 Närvarande: Åsa Israelsson, Christina Kvarnström, Peder Hansson, punkt 1 och 2, Lena Sjölin, Inger Engström, Anne Andersson, Kommunal, Anna Janzén,

Läs mer

PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2015-05-05

PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2015-05-05 PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2015-05-05 Närvarande: Berit Norén, Charlotta Carlstedt, Christina Kvarnström, Christina Lundström, Erika Hansson, Fredrik Nilsson, Inger Engström, Lena Sjölin, Peder Hansson, Sture

Läs mer

BERÄTTELSER FRÅN VERKSAMHETEN vad är på gång just nu?

BERÄTTELSER FRÅN VERKSAMHETEN vad är på gång just nu? PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2017-05-29 Närvarande: Ann Lindgren, Christina Kvarnström, Eva-Lotta Olsson, Fredrik Nilsson, Inger Engström (från ärende 3), Johan Magnusson, Lena Sjölin, Madelene Anefur Marklund,

Läs mer

HS-frågor. Lena Levander och Cecilia Lundberg får i uppdrag att utse de medarbetare som ska utbildas.

HS-frågor. Lena Levander och Cecilia Lundberg får i uppdrag att utse de medarbetare som ska utbildas. PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2018-12-19 Närvarande: Cecilia Lundberg, Christina Kvarnström, Fredrik Nilsson, Lena Levander, Madelene Wigenstam, Maud Berggren, Åsa Israelsson, Eva Hård deltar i ärende 1. Camilla

Läs mer

Information från verksamheterna och facken Information. Medarbetare Medborgare Ekonomi. Åsa informerar från senaste ledningsträffen

Information från verksamheterna och facken Information. Medarbetare Medborgare Ekonomi. Åsa informerar från senaste ledningsträffen Minnesanteckningar från samverkan Avdelningsnivå 2015-06-15 Närvarande: Åsa Israelsson, Christina Kvarnström, Lena Sjölin, Annika Bäckström, Lärarförbundet, Lillian Carlstén, Kommunal, Therese Classon,

Läs mer

Minnesanteckningar från samverkan Avdelningsnivå

Minnesanteckningar från samverkan Avdelningsnivå Minnesanteckningar från samverkan Avdelningsnivå 2016-05-16 Närvarande: Åsa Israelsson, Lena Sjölin, Christina Kvarnström, Erik Jansen, Inger Engström, Madelene Anefur Marklund, Sture Veräjä, Anna Janzén,

Läs mer

Information. Information från verksamheterna och Samtliga facken

Information. Information från verksamheterna och Samtliga facken Minnesanteckningar från samverkan Avdelningsnivå 2016-04-19 Närvarande: Åsa Israelsson, Lena Sjölin, Christina Kvarnström, Erik Jansen, Inger Engström, Madelene Anefur Marklund, Sture Veräjä, Anna Janzén,

Läs mer

Information. Information. Föregående protokoll. Samverkansgruppen går igenom föregående protokoll. Medarbetare Medborgare.

Information. Information. Föregående protokoll. Samverkansgruppen går igenom föregående protokoll. Medarbetare Medborgare. Minnesanteckningar från samverkan Avdelningsnivå 2015-05-18 Närvarande: Åsa Israelsson, Lena Sjölin, Inger Engström, Christina Kvarnström, Sture Veräjä, Lilliann Carlstén, Kommunal, Anne Andersson, Kommunal,

Läs mer

Information om projektet Tillgängligt stöd dygnet runt. Fredrik Nilsson och Peder Hansson lämnar en lägesrapport över projektet Tillgängligt stöd.

Information om projektet Tillgängligt stöd dygnet runt. Fredrik Nilsson och Peder Hansson lämnar en lägesrapport över projektet Tillgängligt stöd. Minnesanteckningar från samverkan på avdelningsnivå 2018-02-21 Närvarande: Åsa Israelsson, Therese Classon, Vision, Anne Andersson, Kommunal, Anna Janzén, HR-specialist SLK, Eva Åkerlund, sekreterare Fredrik

Läs mer

Ärende. Information. Tillbaka till jobbet arbete kring långtidssjukskrivna

Ärende. Information. Tillbaka till jobbet arbete kring långtidssjukskrivna Minnesanteckningar från samverkan Avdelningsnivå 2016-10-26 Närvarande: Åsa Israelsson, Christina Kvarnström, Madelene Anefur Marklund, Jan Andersson, PUE, Helene From, Vision, Anne Andersson, Kommunal,

Läs mer

Information från verksamheterna och facken

Information från verksamheterna och facken Minnesanteckningar från samverkan Avdelningsnivå 2015-04-20 Närvarande: Åsa Israelsson, Lena Sjölin, Peder Hansson, Inger Engström, Christina Kvarnström, Sture Veräjä, Erik Jansen, SACO, Lilliann Carlstén,

Läs mer

Korttidstillsyn Troja

Korttidstillsyn Troja PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2017-03-14 Närvarande: Ann Lindgren, Christina Kvarnström, Eva-Lotta Olsson, Fredrik Nilsson, Inger Engström, Johan Magnusson, Lena Sjölin, Madelene Anefur Marklund, Åsa Israelsson,

Läs mer

Avstämningar. Ledningsgruppen ser positivt på att Skellefteå ligger på medel eller över riket frågor om inflytande och personal.

Avstämningar. Ledningsgruppen ser positivt på att Skellefteå ligger på medel eller över riket frågor om inflytande och personal. PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2017-03-01 Närvarande: Ann Lindgren, Christina Kvarnström, Eva-Lotta Olsson, Fredrik Nilsson, Inger Engström, Johan Magnusson, Madelene Anefur Marklund, Åsa Israelsson, Eva Åkerlund,

Läs mer

Information om kartläggning antal utbildade/ej utbildade samt utbildningsstrategi för personal utan fullständig utbildning,

Information om kartläggning antal utbildade/ej utbildade samt utbildningsstrategi för personal utan fullständig utbildning, Minnesanteckningar från samverkan på avdelningsnivå 2018-05-30 Närvarande: Åsa Israelsson, Therese Classon, Vision, Anne Andersson, Kommunal, Erik Jansen, SACO, ärende 1 2, Eva Åkerlund, sekreterare Berit

Läs mer

Ärende. Information. Förändrad titulatur från boendehandledare och aktivitetsledare till stödassistent

Ärende. Information. Förändrad titulatur från boendehandledare och aktivitetsledare till stödassistent Minnesanteckningar från samverkan på avdelningsnivå 2017-09-28 Närvarande: Åsa Israelsson, Cecilia Einarsdotter Larsson, Vision, Anne Andersson, Kommunal, Vibeke Nordström, SACO, Stefan Persson, Lärarförbundet,

Läs mer

Ärende. Information. Ärende. Information. Föregående protokoll

Ärende. Information. Ärende. Information. Föregående protokoll Minnesanteckningar från samverkan Avdelningsnivå 2016-08-29 Närvarande: Åsa Israelsson, Lena Sjölin, Christina Kvarnström, Erik Jansen, Ann Lindgren, Inger Engström, Madelene Anefur Marklund, Anna Janzén,

Läs mer

Minnesanteckningar från samverkan Avdelningsnivå 2015-10-26

Minnesanteckningar från samverkan Avdelningsnivå 2015-10-26 Minnesanteckningar från samverkan Avdelningsnivå 2015-10-26 Närvarande: Åsa Israelsson, Inger Engström, Christina Kvarnström, Peder Hansson, Sture Veräjä, Madelene Anefur Marklund, Therese Classon, Kommunal,

Läs mer

Arbetsmiljöverkstad Organisatorisk och social arbetsmiljö

Arbetsmiljöverkstad Organisatorisk och social arbetsmiljö Arbetsmiljöverkstad Organisatorisk och social arbetsmiljö 2 Målet med dagen är att Få en inblick i och förståelse för OSA Förstå hur dessa frågor kan integreras i ett systematiskt arbetsmiljöarbete Få

Läs mer

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion den 28 mars 2017

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion den 28 mars 2017 Södermalms stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-07-28 Handläggare Elisabeth Ansell Telefon: 08-508 12 020 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2017-08-24 Svar på Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Överföringen mellan resursavdelningen och Stöd och service. Information. Medarbetare Medborgare Ekonomi

Överföringen mellan resursavdelningen och Stöd och service. Information. Medarbetare Medborgare Ekonomi Minnesanteckningar från samverkan Avdelningsnivå 2015-11-23 Närvarande: Annica Bäckström lärarförbundet, Ann Anderson Kommunal, Lilian Carlstedt Kommunal, Stefan Persson Lärarförbundet huvudskyddsonbud,

Läs mer

PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2015-06-03

PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2015-06-03 PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2015-06-03 Närvarande: Berit Norén, Charlotta Carlstedt, Christina Kvarnström, Christina Lundström, Erika Hansson, Fredrik Nilsson, Inger Engström, Lena Sjölin, Peder Hansson, Sture

Läs mer

Kommunstyrelsen föreslår kommunstyrelsens personalutskott besluta att

Kommunstyrelsen föreslår kommunstyrelsens personalutskott besluta att STRÄNGNÄS KOMMUN Kommunstyrelsen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2018-06-19 30/45 18:1 KS 157 Arbetsmiljöpolicy Dnr 2018:279-003 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 1.

Läs mer

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion den 28 mars 2017

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion den 28 mars 2017 Södermalms sdf Administrativa avdelningen Tjänsteanteckningar Dnr: 291-2017-1.6. Sida 1 (10) 2017-08-109 Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion den 28 mars 2017 Södermalms stadsdelsförvaltning, Stockholm

Läs mer

Bättre arbetsmiljö varje dag

Bättre arbetsmiljö varje dag Bättre arbetsmiljö varje dag Lättläst Se hela bilden Bilden visar vad du behöver göra. Den stödjer och styr dig i arbetet. Hur har ni det på jobbet? Ta fram en policy sid 13 Följ upp varje år sid 14 Arbetsmiljö

Läs mer

Rapport Brukarundersökning personer med funktionsnedsättning (LSS) 2012

Rapport Brukarundersökning personer med funktionsnedsättning (LSS) 2012 www.ljungby.se Rapport Brukarundersökning personer med funktionsnedsättning (LSS) 2012 Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Brukarundersökning personer med funktionsnedsättning (LSS) 2012...3

Läs mer

Erbjudande från kommunledningskontoret om att delta i internationella projektet Erasmus

Erbjudande från kommunledningskontoret om att delta i internationella projektet Erasmus PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2017-08-16 Närvarande: Cecilia Andersson, Christina Kvarnström, Fredrik Nilsson, Inger Engström, Johan Magnusson, Lena Sjölin, Maud Berggren, Nina Olausson, Åsa Israelsson Berit

Läs mer

Idésluss för hållbar samhällsutveckling

Idésluss för hållbar samhällsutveckling PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2017-04-11 Närvarande: Christina Kvarnström, Eva-Lotta Olsson, Fredrik Nilsson, Johan Magnusson, Lena Sjölin, Madelene Anefur Marklund, Åsa Israelsson, Eva Åkerlund, sekreterare.

Läs mer

Yttrande angående förslag till föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö samt allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna

Yttrande angående förslag till föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö samt allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna YTTRANDE Yttrande angående förslag till föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö samt allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna Ledarna Sveriges chefsorganisation är en facklig organisation

Läs mer

Arbetsmiljöprocess. Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: Kommunstyrelsen ( )

Arbetsmiljöprocess. Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: Kommunstyrelsen ( ) Arbetsmiljöprocess Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: Kommunstyrelsen (2015-08-24) Gäller för: Alla kommunens verksamheter Giltig fr.o.m.: 2015-08-24 Dokumentansvarig: HR-avdelningen Senast reviderad:

Läs mer

Rutin för lokal ledningsgrupp och kvalitetsråd inom avdelning stöd för äldre och funktionsnedsatta

Rutin för lokal ledningsgrupp och kvalitetsråd inom avdelning stöd för äldre och funktionsnedsatta Rutin för lokal ledningsgrupp och kvalitetsråd inom avdelning stöd för äldre och funktionsnedsatta Riktlinjerna gäller som längst fram till 2017-03-31 Dokumentägare: Avdelningschef RUTIN 1 Stöd till äldre

Läs mer

Arbeta med HPI Arbetsplatsprofil en handledning

Arbeta med HPI Arbetsplatsprofil en handledning Arbeta med HPI Arbetsplatsprofil en handledning Sida 1 av 8 Arbeta med HPI Arbetsplatsprofil en handledning Innehåll 1. Marknadsföring, införsäljning och planering... 2 1.1 HPI Arbetsplatsprofil innehåller

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid SN 2019/

Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid SN 2019/ TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid 2019-01-03 SN 2019/00080401 0480-453891 Socialnämnden Medarbetarenkät 2018 Förslag till beslut Socialnämnden fattar inget beslut med anledning

Läs mer

Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö, AFS 2015:4 Bilagor: AFS 2015:4

Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö, AFS 2015:4 Bilagor: AFS 2015:4 Cirkulärnr: 15:40 Diarienr: 15/06402 P-cirknr: 15-2:17 Nyckelord: Arbetsmiljö, föreskrift 2015:4 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Frida Kertz och Lina Cronebäck Avd för arbetsgivarpolitik Arbetsrätt

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD

HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD STYRDOKUMENT Dnr V 2014/62 HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument

Läs mer

Personlig assistans TILLSAMMANS FÖR ATT FRÄMJA HÄLSA OCH INFLYTANDE I VARJE MÖTE. jonkoping.se

Personlig assistans TILLSAMMANS FÖR ATT FRÄMJA HÄLSA OCH INFLYTANDE I VARJE MÖTE. jonkoping.se Personlig assistans TILLSAMMANS FÖR ATT FRÄMJA HÄLSA OCH INFLYTANDE I VARJE MÖTE jonkoping.se I område personlig assistans i Jönköpings kommun arbetar vi tillsammans med dig för att främja hälsa och inflytande

Läs mer

Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete. Föreskrifternas tillämpningsområde. Definition av systematiskt arbetsmiljöarbete

Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete. Föreskrifternas tillämpningsområde. Definition av systematiskt arbetsmiljöarbete AFS 2001:1 Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete Utkom från trycket Den 16 mars 2001 Beslutade den 15 februari 2001 (Ändringar införda t.o.m. 2008-09-30) Arbetsmiljöverket meddelar

Läs mer

Ärende Information från arbetsgivaren om verksamheten Information. Allmänt. Personalläget. Ekonomi. Arbetsmiljö

Ärende Information från arbetsgivaren om verksamheten Information. Allmänt. Personalläget. Ekonomi. Arbetsmiljö Minnesanteckningar från samverkan Avdelningsnivå 2017-05-17 Närvarande: Åsa Israelsson, Cecilia Einarsdotter Larsson, Vision, Anne Andersson, Kommunal, Vibeke Nordström, SACO, Stefan Persson, Lärarförbundet,

Läs mer

Delegering av arbetsmiljö 2016

Delegering av arbetsmiljö 2016 Tjänsteskrivelse 1 (1) 2015-10-30 FHN 2015.0027 Handläggare Ulrika Lundgren Folkhälsonämnden Delegering av arbetsmiljö 2016 Sammanfattning Enligt AFS 2001:1 ska arbetsgivaren fördela uppgifterna i verksamheterna

Läs mer

Rapport om arbetet åren

Rapport om arbetet åren Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (7) 2019-04-04 Handläggare Lii Drobus Telefon: 08 508 25252 Till Socialnämnden 2019-04-16 Handlingsplan för förbättrad arbetssituation

Läs mer

PROTOKOLL 1 (16)

PROTOKOLL 1 (16) PROTOKOLL 1 (16) 2016-04-06 Personalnämnden Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum 104, kl. 8.00-12.00 Beslutande Maria Marklund (S), ordförande Johan Söderberg (M), vice ordförande Annika Nyman (S)

Läs mer

Lokalt kollektivavtal om förnyelse, arbetsmiljö och samverkan - ramavtal

Lokalt kollektivavtal om förnyelse, arbetsmiljö och samverkan - ramavtal 1 Lokalt kollektivavtal om förnyelse, arbetsmiljö och samverkan - ramavtal De centrala parterna har ett gemensamt synsätt om samverkan och kompetens inom hälso- och arbetsmiljöområdet i kommuner och landsting.

Läs mer

Protokoll 1(7) Personalpolitiska utskottet 2014-12-18. kl 13.00-16.05. Bengt Bergqvist (S) Anna Hildebrand (MP) Ordförande Tjänstgörande ersättare

Protokoll 1(7) Personalpolitiska utskottet 2014-12-18. kl 13.00-16.05. Bengt Bergqvist (S) Anna Hildebrand (MP) Ordförande Tjänstgörande ersättare Protokoll 1(7) Organ Personalpolitiska utskottet Plats och tid Landstingshuset, hus 3 konferensrummet plan 2, den 18 december 2014 kl 13.00-16.05 Beslutande Bengt Bergqvist (S) Anna Hildebrand (MP) Ordförande

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy 2012

Arbetsmiljöpolicy 2012 Arbetsmiljöpolicy 2012 Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 20120613 Ansvarig för revidering: Kommunstyrelseförvaltningen Ansvarig tjänsteman: Diarienummer: KS 14-172 >Policy Program Plan Riktlinje

Läs mer

Medarbetarundersökning 2014. Min chef har gett en tydlig motivering till min lön.

Medarbetarundersökning 2014. Min chef har gett en tydlig motivering till min lön. Minnesanteckningar från samverkan Avdelningsnivå 2015-02-23 Närvarande: Åsa Israelsson, Inger Engström, Lena Sjölin, Christina Kvarnström, Sture Veräjä, PUE, Anna Janzén, Vision, Annika Bäckström, Lärarförbundet,

Läs mer

Plan för jämställdhet & mångfald Oktober

Plan för jämställdhet & mångfald Oktober Plan för jämställdhet & mångfald Oktober 2013-2015 Vision för Jämställdhet & Mångfald i Kävlinge kommun Kävlinge kommun ska ha arbetsplatser som är fria från fördomar och där diskriminering och kränkande

Läs mer

Organisatorisk och social arbetsmiljö- Varför är det viktigt?

Organisatorisk och social arbetsmiljö- Varför är det viktigt? Organisatorisk och social arbetsmiljö- Varför är det viktigt? www.feelgood.se Faktorer som främjar hälsa Gott ledarskap (rättvist, stödjande, inkluderande) Kontroll i arbetet (inflytande och stimulans)

Läs mer

Medarbetarundersökning Göteborgs Stad 2014

Medarbetarundersökning Göteborgs Stad 2014 Medarbetarundersökning Göteborgs Stad 2014 Precis som i förra årets medarbetarundersökning är det 2014 en gemensam enkät för chefer och medarbetare. Detta innebär att du svarar på frågorna i enkäten utifrån

Läs mer

Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa

Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa Diarienr: Beslutsdatum: Ansvarig: HR-direktör Senast reviderad: Ansvar och roller Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige ansvarar för

Läs mer

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö STYRDOKUMENT Sida 1(12) Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö Typ av dokument Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö Beslutad KSAU, 2017-02-28, 23 Giltig t o m Tills vidare Dokumentansvarig HR-avdelningen Diarienummer

Läs mer

Checklista för handledning vid praktik

Checklista för handledning vid praktik Checklista för handledning vid praktik Innan praktikanten börjar Innan praktikanten börjar behöver verksamheten vara förberedd. Det är viktigt att utse roller, vem eller vilka som är handledare och vilken

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för arbetsmiljöarbetet

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för arbetsmiljöarbetet Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Riktlinjer för arbetsmiljöarbetet Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2016-12-15, 197 För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och

Läs mer

Riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete

Riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete Riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete Reviderat av kommunstyrelsen 2008-06-11, 177 Reviderat av kommunstyrelsen 2009-08-12, 187 Reviderat av kommunfullmäktige 2011-04-26, 33 1(6) Innehåll Systematiskt

Läs mer

Protokoll från förvaltningsgrupp

Protokoll från förvaltningsgrupp Protokoll Sida 1 (5) 2016-03-17 Protokoll från förvaltningsgrupp Närvarande: Arbetsgivare Susanne Leinsköld, tf stadsdelsdirektör Anneli Hilmersson, Medborgarservice Andreas Thorstensson, Äldre och funktionshindrade

Läs mer

Uppföljning internkontrollplan 2018, första halvåret 2018

Uppföljning internkontrollplan 2018, första halvåret 2018 TJÄNSTEUTLÅTANDE Socialkontoret Dnr SN/2018:19-012 Planering och administration 2018-09-03 1/2 Handläggare Barbro Ernald 0152-296 07 Uppföljning internkontrollplan 2018, första halvåret 2018 Förslag till

Läs mer

Lantmäterinämnden 29 januari 2014

Lantmäterinämnden 29 januari 2014 Lantmäterinämnden Lantmäterinämnden 29 januari 2014 Sid Justering... 3 1 Bokslut 2013 - Lantmäterinämnden... 4 2 Överföring av resultat - lantmäterinämnden... 5 3 Internkontrollplan 2014 - lantmäterinämnden...

Läs mer

SKLS CHECKLISTA FÖR CHEFENS ARBETSMILJÖ

SKLS CHECKLISTA FÖR CHEFENS ARBETSMILJÖ 2017-05-23 1 (7) SKLS CHECKLISTA FÖR CHEFENS ARBETSMILJÖ Här hittar du en checklista som fokuserar särskilt på chefens arbetsmiljö. Den bygger på Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social

Läs mer

1(1) Datum 2013-10-21 Handläggare Personalstrateg Johan Lexfors Kommunledningskontoret Personalavdelningen 0451-26 80 99 johan.lexfors@hassleholm.se Riktlinjer för praktikplatser gällande praktikanter

Läs mer

Organisatorisk och social arbetsmiljö. Upplever ni att sjukskrivningarna p g a psykisk ohälsa ökar hos er? Varför tror ni?

Organisatorisk och social arbetsmiljö. Upplever ni att sjukskrivningarna p g a psykisk ohälsa ökar hos er? Varför tror ni? AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö www.feelgood.se Faktorer som bidrar till ohälsa Faktorer som främjar hälsa Höga krav och små möjligheter att påverka Bristande medmänskligt stöd i arbetsmiljön

Läs mer

att anta de reviderade förslagen till kvalitetsdeklarationer för verksamheter inom Vård och omsorg.

att anta de reviderade förslagen till kvalitetsdeklarationer för verksamheter inom Vård och omsorg. Kommunstyrelsen Utdrag ur protokoll OJUSTERAT 2014-06-02 141 Reviderade kvalitetsdeklarationer för vård och omsorg KS-2014-632 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta de reviderade

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Systematiskt arbetsmiljöarbete Systematiskt arbetsmiljöarbete AFS 2001:1 med ändringar i AFS 2003:4 Reglerna innehåller grundläggande krav på arbetsmiljöarbetet Reglerna utvecklar och preciserar hur arbetsgivaren ska gå tillväga för

Läs mer

Arbetsmaterial för APT gällande Organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA) AFS 2015:4

Arbetsmaterial för APT gällande Organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA) AFS 2015:4 Arbetsmaterial för APT gällande Organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA) AFS 2015:4 Diskussionsfrågor som stöd för att kunna formulera egna mål för den organisatoriska och sociala arbetsmiljön på arbetsplatsen.

Läs mer

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Stadsdelsutveckling Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-01-15 Handläggare Susanna Juvas Hagbjörk Telefon: 08-508 03 000 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Svar på Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Arbetsmiljö- och hälsastrategi

Arbetsmiljö- och hälsastrategi Datum Arbetsmiljö- och hälsastrategi Antagen av kommunstyrelsen 2016 Antagen av: Kommunstyrelsen 2016-04-05, 73 Dokumentägare: Personalavdelningen Ersätter dokument: Dokumentnamn: Arbetsmiljö- och hälsastrategi

Läs mer

Protokoll Förvaltningsråd

Protokoll Förvaltningsråd Protokoll Förvaltningsråd Datum: 2012-05-31 Plats: Socialkontoret Närvarande: Christin Elofsson-Arons, Marie van-geffen Blomberg, Adam Sundstedt, Magnus Bjurman, Pia Ström, Lars Hansson, Lena Wörlund,

Läs mer

Uppföljning av genomförda granskningar från 2007

Uppföljning av genomförda granskningar från 2007 Revisionsrapport Uppföljning av genomförda granskningar från 2007 Februari 2009 Håkan Lindahl Innehållsförteckning Inledning...3 Granskning av tekniska nämndens styrning, uppföljning och kontroll...4 Granskning

Läs mer

PROTOKOLL 1 (6) Sammanträdesdatum

PROTOKOLL 1 (6) Sammanträdesdatum PROTOKOLL 1 (6) Plats och tid Karl-Oskar, kommunhuset, kl. 08:00-12:00 Beslutande Maria Ixcot Nilsson, (S), ordförande Dragan Pavlovic (S) Ej närvarande, ingen ersättare Ingrid Adolfsson, (S) Jarkko Pekkala,

Läs mer

VAD ÄR FAS? MEDARBETARINFLYTANDE FÖR BÄTTRE

VAD ÄR FAS? MEDARBETARINFLYTANDE FÖR BÄTTRE Samverkan FAS VÄRDEGRUND Kommunens värdegrund är ett förhållningssätt som genomsyrar allt vi gör i vårt arbete. Alla ska behandlas rättvist, våra relationer ska kännetecknas av öppenhet och gott bemötande.

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. Inom Praktikertjänstkoncernen 1 (5) ID-begrepp L17_1

Arbetsmiljöpolicy. Inom Praktikertjänstkoncernen 1 (5) ID-begrepp L17_1 1 (5) Arbetsmiljöpolicy Inom Praktikertjänstkoncernen Antagen vid styrelsemöte 31 januari 2014 2 (5) Innehåll 1 Arbetsmiljö 3 1.1 Ansvar... 3 1.2 Arbetsmiljömål... 3 1.3 Inköp... 3 1.4 Kompetens... 3 1.5

Läs mer

Med Tyresöborna i centrum

Med Tyresöborna i centrum Med Tyresöborna i centrum 2 Innehåll Vår arbetsgivare 4 Personalpolicyn 5 Delaktighet och samverkan 6 Hälsa och arbetsmiljö 7 Jämställdhet och mångfald 8 Förbättring och utveckling 9 Lön, lönebildning

Läs mer

Arbetsklimat. Systematiskt arbetsmiljöarbete. Prevent

Arbetsklimat. Systematiskt arbetsmiljöarbete. Prevent Arbetsklimat Systematiskt arbetsmiljöarbete Prevent Prevent är en ideell förening inom arbetsmiljöområdet med Svenskt Näringsliv, LO och PTK som huvudmän. Vår uppgift är att tillsammans med huvudmännen

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Systematiskt arbetsmiljöarbete Systematiskt arbetsmiljöarbete AFS 2001:1 Reglerna innehåller grundläggande krav på arbetsmiljöarbetet Reglerna utvecklar och preciserar hur arbetsgivaren ska gå tillväga för att uppfylla sitt arbetsmiljöansvar

Läs mer

Sjukskrivning och rehabilitering ur ett arbetsgivarperspektiv

Sjukskrivning och rehabilitering ur ett arbetsgivarperspektiv Sjukskrivning och rehabilitering ur ett arbetsgivarperspektiv En arbetsgivares perspektiv på uppdrag och ansvar avseende sjukskrivning och rehabilitering och hur vi utvecklar samverkan med vården Hanna

Läs mer

Intern kontroll förslag till plan 2017

Intern kontroll förslag till plan 2017 Handläggare Dahl Jessica (OMF) Sporrong Anna-Terese (OMF) Rev Datum 206--25 206-2-07 Diarienummer OSN-206-0337 Omsorgsnämnden Intern kontroll förslag till plan 207 Förslag till beslut Omsorgsnämnden föreslås

Läs mer

Så skapar du en god digital arbetsmiljö

Så skapar du en god digital arbetsmiljö Så skapar du en god digital arbetsmiljö Från planering till användande med ett förebyggande perspektiv Roger Edsand ur GP 22 september 2018 Intraservice Vi utbildar både dig som är medarbetare och chef.

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Sammanträdesrum Yxningen, Nya kommunhuset, kl 13.30 15.25 Beslutande Ledamöter Magnus Hesse (M), ordförande Elisabet Edlund (S), vice ordförande Bo Hasselblad (M) Ulf Dahl (S), ersättare

Läs mer

Personalnämnden 28 mars 2018

Personalnämnden 28 mars 2018 Personalnämnden Personalnämnden 28 mars 2018 Sid Justering... 3 13 Information från HR-direktör... 4 14 satesattestanter personalnämnden 2018... 5 15 Riktlinje arbetsanpassning och rehabilitering... 6

Läs mer

Effekter av införandet av verksamhetsledare inom omsorg om funktionshindrade i Vänersborg

Effekter av införandet av verksamhetsledare inom omsorg om funktionshindrade i Vänersborg FoU Fyrbodal Effekter av införandet av verksamhetsledare inom omsorg om funktionshindrade i Vänersborg FoU Fyrbodal 2013: 6 Lena Sjöström Marie Sjöström Vänersborgs kommun Innehåll 1. Sammanfattning 3

Läs mer

Protokoll från förvaltningsgruppen

Protokoll från förvaltningsgruppen Protokoll Sida 1 (5) 2016-11-15 Protokoll från förvaltningsgruppen Närvarande Förvaltningen Anders Carstorp, stadsdelsdirektör Lars Wennberg, avdelningschef administrativa avdelningen Marja Kammouna, avdelningschef

Läs mer

Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställningstaganden

Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställningstaganden Personalpolicy Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställningstaganden och värderingar som ska prägla arbetet i verksamheten. Personalpolitiken är ett medel för att uppnå Huddinge

Läs mer

Uppföljning av våld och hot om våld i kommunstyrelsens verksamheter KS-2017/208

Uppföljning av våld och hot om våld i kommunstyrelsens verksamheter KS-2017/208 Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2017-08-07 114 Uppföljning av våld och hot om våld i kommunstyrelsens verksamheter KS-2017/208 Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att utförd

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-11-29

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-11-29 1(5) Plats och tid: fredagen den 29 november 2013. Livin Hotell-Vandararhem-Lägenhetshotell, Örebro Beslutande: Torgny Larsson Anneli Moilanen Anders Hagström Annika Lyttbacka Charlotta Englund Ersättare:

Läs mer

Riktlinje - Ledningssystem för systematisk kvalitetsarbete

Riktlinje - Ledningssystem för systematisk kvalitetsarbete 1/12 Beslutad: 2018-08-28, 85 Myndighet: Diarienummer: Socialnämnden SN/2018:361-003 Ersätter: beslutad av socialnämnden 2013-10-29 127 Gäller för: Gäller fr o m: 2018-09-03 Gäller t o m: Dokumentansvarig:

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsgivar- och organisationsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsgivar- och organisationsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsgivar- och organisationsutskott Sammanträdesdatum 2016-11-08 44 KS 407/16 Arbetsmiljöpolicy Beslut Arbetsgivar- och organisationsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Konsekvens- och riskanalys vid förändringar i verksamheten

Konsekvens- och riskanalys vid förändringar i verksamheten Konsekvens- och riskanalys vid förändringar i verksamheten Inledning Enligt föreskriften Systematiskt arbetsmiljöarbete AFS 2001:1 skall arbetsgivaren när ändringar i verksamheten planeras, bedöma om ändringarna

Läs mer

Brukarundersökning Personlig assistans 2018

Brukarundersökning Personlig assistans 2018 Brukarundersökning Personlig assistans 2018 Funktionsstödsförvaltningen Upprättad Datum: Ansvarig: Författare: Förvaltning: Avdelning: 2019-02-20 Charlotte Widén Odder Linda Byrin Funktionsstödsförvaltningen

Läs mer

Jämställdhetsplan 2010 för

Jämställdhetsplan 2010 för SERVICE- OCH TEKNIKFÖRVALTNINGEN Datum 2009-08-24 1 (2) Jämställdhetsplan 2010 för Service- och teknikförvaltningen Innehållsförteckning Jämställdhetsplan 2010 3 Inledning 3 Service- och Teknikförvaltningens

Läs mer

Lagmannen, kommunhuset Strängnäs kl. 13:15-14:30. Se deltagarlista på sida tre. Catharina De Geer (KD) Mari-Anne Törnblom (M) Catharina De Geer (KD)

Lagmannen, kommunhuset Strängnäs kl. 13:15-14:30. Se deltagarlista på sida tre. Catharina De Geer (KD) Mari-Anne Törnblom (M) Catharina De Geer (KD) 1/8 Plats och tid Lagmannen, kommunhuset Strängnäs kl. 13:15-14:30 Paragrafer 18-23 Beslutande Närvarande ersättare Övriga deltagande Utses att justera Se deltagarlista på sida tre Se deltagarlista på

Läs mer

Deltagarantalet är fortsatt högt, 82%. En minskning jämfört med tidigare år, men väntat då digitaliseringen behöver tid för etablering.

Deltagarantalet är fortsatt högt, 82%. En minskning jämfört med tidigare år, men väntat då digitaliseringen behöver tid för etablering. MEDARBETARBAROMETERN RESULTAT 2017 Hagfors kommun når sitt hittills högsta betyg i årets mätning sedan starten 2012! Samtliga sammanslagna medelvärden i undersökningen redovisas genom ett MMI, motiverad

Läs mer