Klinte Norra rektorsområde Förskoleverksamhet, förskoleklass, fritidshem, grundskola

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Klinte Norra rektorsområde Förskoleverksamhet, förskoleklass, fritidshem, grundskola"

Transkript

1 Barn- och Utbildningsförvaltningen Kvalitetsredovisning 2005/2006 Klinte Norra RO Klinte Norra rektorsområde Förskoleverksamhet, förskoleklass, fritidshem, grundskola Förskoleverksamhet (sid 1-4) Förskoleklass, fritidshem, grundskola (sid 5-8) Beskrivning av verksamheten Förskola 1-5 årsverksamheten i rektorsområdet består av 3 förskolor, sammanlagt 5 avdelningar, och en familjedaghemsgrupp. Förskolor och familjedaghem ligger på landsbygden i naturskön miljö. Upptagningsområden är Eskelhem/Tofta, Hejde/Väte/Sanda/Mästerby/Västergarn samt Hogrän/Vall/Atlingbo samt. Antal barn: ca 113 barn varav 23 i familjedaghem (i snitt 78 heltidsbarn) Antal anställd personal: 19 tjänster fördelat på 7 förskollärare, 4 dagbarnvårdare, 8 barnskötare, 1 förskoleassistent samt 1 assistent för barn med särskilda behov. Dagbarnvårdare har ca 4.6 barn/heltidstjänst. I förskolan är det ca 4.6 barn/heltidstjänst plus 1.0 tjänst som är assistenttjänst för barn med särskilda behov. Förskolegruppernas olika avdelningar är ålderfördelade på olika sätt utifrån barnens och verksamhetens behov. På en av förskolorna finns endast en avdelning. Lokalerna är ganska nybyggda paviljonger i nära anslutning till skolan. Mycket av verksamheten påverkas av den fina utemiljö som finns runt verksamheten och arbetet bedrivs miljö och naturinriktat. En av förskolorna arbetar sedan flera år med Grön flagg. Familjedaghemmen har en egen Knoppisskog där de tillbringar mycket tid. System för kvalitetsarbete Föräldraenkäter Barnfrågor Utvecklingssamtal med föräldrar Utvärdering från varje förskolas personal Förbättringsområden: Bilda föräldraråd på varje förskola På föräldraråd göra föräldrar delaktiga i kvalitetsredovisningen.

2 Dokumentation och delaktighet. Personliga pärmar för varje barn Foto Dagböcker Månadsbrev till föräldrar Daglig redovisning till föräldrar med foto och skrift på whiteboard Barnen hjälper till vid dagliga rutiner 1. Normer och värden. Trygghet och hälsa. Mål Gotlands skolplan Det råder trivsel, trygghet och goda relationer mellan barn och vuxna Förskoleverksamheten stimulerar barn till rörelse och utevistelse. Mål rektorsområdet Skapa en trygg miljö där barn och personal går till verksamheten med glädje Viktigt att barn tillförs upplevelser av olika slag 100% av föräldrarna anser att deras barn trivs och känner sig trygga på förskolan. (100% Ht 04, 98% Ht 03) 100% av föräldrarna känner sig trygga när deras barn är på förskolan. (97% Ht 04, 98% HT 03) För att nå resultat har vi: Satt tydliga gränser Tagit oss tid vid inskolning Alla barn blir sedda Utgått från barnens behov Haft en stabil personalgrupp med få sjukdagar Stödja barn så de fungerar bra i social grupp Prioritera den sociala samvaron i den fria leken Ändra rutiner vid frukost, som varit en stökig del av dagen 2. Utveckling och lärande. Arbete med språkutveckling Mål Gotlands skolplan Språket och den språkliga medvetenheten och god läsförmåga utgör prioriterade områden. Förskolans pedagogik, med leken som grund för barnens lärande, skall påverka förskolans arbete med barnen i de lägre åldrarna. Mål rektorsområdet Främja och stimulera barnets utveckling och lärande. Varje dag skall innebära ny kunskap och egen utveckling för varje barn, med speciell satsning på språket och språklig medvetenhet. 97% av föräldrarna anser att förskolorna ordnar aktiviteter som främjar deras barns lärande Kvalitetsredovisning Klinte norra ro förskoleverksamheten 05/06 2(8)

3 och utveckling. (90% Ht 04, 96% Ht 03) För att uppnå resultat har vi: Arbetat med TRAS Åtgärdsprogram har skrivits på de flesta barn med särskilda behov Samarbetat med talpedagog Sagopåsar att ta hem Arbetat med Språkeri språkera, rim och ramsor Sagoläsning Samtal med barnen i dagens olika situationer Nätverk för förskollärarna Fortsatt handledning till personal av specialpedagog Alla barn som har särskilda behov skall ha åtgärdsprogram 3. Barns inflytande. Mål Gotlands skolplan Barn och elever skall successivt utöva ett allt större inflytande och ansvar för sin utbildning och i sin dagliga miljö. Mål rektorsområdet Väcka nyfikenhet och intresse för olika kunskapsområden. För att uppnå resultat har vi: Barnen är delaktiga i de dagliga rutinerna Enkäter med de äldre barnen Vuxna är delaktiga i barnens lek Egna boklån vid bokbuss Barnen är delaktiga i grovplanering av verksamheten Barnen väljer egna aktiviteter vissa delar av dagen Bättre ta reda på vad barnen är nyfikna på för kunskapsområden Handledning till personalen Personalarbete med Läroplanen 4. Förskola-Hem. Riktlinjer Lpfö 98 Alla som arbetar på förskolan skall visa respekt för föräldrar och känna ansvar för att det utvecklas en tillitsfull relation mellan förskolans personal och barnens familjer. 91% av föräldrarna är nöjda med den information de får från förskolan. (87% Ht 04, 88% Ht 03) 96% av föräldrarna är nöjda med personalens bemötande. (92% Ht 04, 96% Ht 03) 87% av föräldrarna är nöjda med utvecklingssamtal/föräldramöten. (82% Ht 04, 90% Ht 03) 82% av föräldrarna tycker att de kan påverka verksamheten. (69% Ht 04, 88% Ht 03) Svarsfrekvensen på föräldraenkäten var 73%. Kvalitetsredovisning Klinte norra ro förskoleverksamheten 05/06 3(8)

4 För att uppnå bra resultat har vi: Daglig kontakt vid hämtning och lämning. Minst två utvecklingssamtal/år. Minst två föräldramöten/år. Förslagslåda till föräldrar Månadsbrev till hemmen Skapa föräldraråd på alla förskolor. Planeringskalender väl synlig för föräldrarna Prioritera föräldramöten. Ge möjlighet till längre och fler utvecklingssamtal 5. Arbete med att stimulera barn till rörelse och utevistelse. Rytmik och rörelse varje dag Använt gymnastiksal Mycket utevistelse varje dag Planerade utflykter med kojbygge, grillning, bärplockning Organiserade utelekar Detta är andra året vi gör en egen kvalitetsredovisning för enbart förskoleverksamheten, vilket gör det spännande att jämföra. Vi ser fram emot nästa år. Kvalitetsredovisning Klinte norra ro förskoleverksamheten 05/06 4(8)

5 Beskrivning av verksamheten förskoleklass, fritidshem, grundskola Verksamheten omfattar barn från 6-12 år. Våra enheter ligger i Eskelhem, Hogrän och Sanda. Enheterna ligger på landsbygd i naturskön miljö. I nära anslutning till skolorna Hogrän och Sanda finns kommunala förskolor, i Eskelhem bedrivs 1-5 årsverksamheten i form av familjedaghem och föräldrakooperativ förskola. Upptagningsområden för verksamheten är Eskelhem/Tofta, Hejde/Väte/Sanda/Västergarn/Mästerby samt Hogrän/Vall/Atlingbo. Verksamheten bedrivs i både A- och B-form beroende på elevantal och elevsammansättning, allt för att få en så bra social och kunskapsmässig sammansättning som möjligt. Höstterminen 2005 slogs Hejde och Sandas skolor samman och verksamheten bedrivs på Sanda skola. Verksamheten har fokuserat mycket på att smälta samman två skolkulturer. Sanda skola arbetar med profilen Språket som en källa till glädje hela livet. Hogrän skola har under året haft möjlighet att arbeta med samlad skoldag vilket har varit till stor fördel framförallt för barn med behov och för den pedagogiska utvecklingen för personal och verksamhet. Eskelhem skola arbetar med miljöprofil och arbetar aktivt med kropp och hälsa. "En sund själ i en sund kropp. Skolan har haft samarbete med socknens idrottsförening. Arbete med Grön flagg fortsätter sedan flera år tillbaka. Antal barn F- år 6: ca 260 elever Antal barn på fritidshem: ca 114 barn (89 heltidsbarn) Antal anställd personal: 17 lärare (16.3 tjänst), 1 speciallärare (0.66 tjänst), 6 förskollärare (5.25 tjänst), 6 barnskötare (5.5 tjänst), 5 elevassistenter (4.02 tjänst), 1 fritidsledare (0.75 tjänst) samt 1 fritidsassistent (0.85 tjänst). Fördelningen barn/personal heltid i F-klass - år 6 har varit 11,09 barn/heltidstjänst. Fördelningen barn/personal heltid på fritidshem har varit 9 barn/personal. Hänsyn bör tas till heltidspersonal på fritidshem ofta lägger delar av sin arbetstid i skolan. Ledning: 2 rektorer (2.0 tjänst) System för kvalitetsarbete Underlaget till årets kvalitetsredovisning har tagits fram genom: Årlig föräldraenkät till föräldrar med barn i skolbarnomsorgen. Årlig elevenkät till elever i år 5. Utvecklingssamtal med föräldrar och elever. Diskussioner på skolråd med föräldrar, personal och rektor. Utvärdering från personalen Nationella prov i år 5 LUS, läsutvecklingsschema 6-års Screening i F-klass. 1. Normer och värden. Trygghet och hälsa Mål Gotlands skolplan: Det råder trivsel, trygghet och goda relationer mellan barn och vuxna. Skolbarnomsorg och skola stimulerar barn och unga till rörelse och utevistelse. Kvalitetsredovisning Klinte norra ro förskoleverksamheten 05/06 5(8)

6 Mål skolområdet: Skapa en trygg miljö där barn och personal går till verksamheten med glädje. Viktigt att barnen tillförs erfarenheter och upplevelser av olika slag. Resultat och måluppfyllelse: Elevenkät år 5 Ht 05 96% av eleverna gav ett omdöme 3-4, där högsta betyg är 4 i frågor om de är trygga i sin skola, målet att överstiga föregående års resultat är uppnått. (94% Ht 04, 87% Ht 03, 89% Ht 02) Elevenkät år 3 Vt 06 96% av eleverna gav ett omdöme 3-4, i frågor om de är trygga i sin skola. För att uppnå resultat har vi: Arbetat åldersintegrerat Ökat vuxentätheten på raster Aktualiserat antimobbningsplaner Arbetat med Livsviktigt och SET Medvetet arbete med att stärka barnens självförtroende Olika projekt med inriktning mot trygghet, trivsel och hälsa Utedagar, skolskogar Gemensam policy att betrakta alla barn som allas. Personalutbildning Lions Quest Mer aktiviteter utanför skolan, utflykter, museibesök, badresor Minska det tävlingsinriktade arbetet Mer tid för social utveckling i elevgrupperna Ökad vuxentäthet vid utevistelse Minska tiden för rastverksamhet 2. Kunskaper. Lärande Mål Gotlands skolplan: Barn och ungdomar får goda kunskaper och färdigheter utifrån sina egna förutsättningar. Språket och den språkliga medvetenheten utgör ett prioriterat område. Skolområdets mål: Varje dag skall innebära ny kunskap och egen utveckling för varje barn, med speciell satsning på språket och språklig medvetenhet. Det är viktigt att barnen tillförs erfarenheter och upplevelser av olika slag. Resultat och måluppfyllelse: 68,5% av barnen i år 3 når upp till LUS punkt 15. (68% 04/05, 72% 03/04, 81% 02/03, 77% 01/02). 77,5% av barnen i år 6 når upp till LUS punkt 18a. (81% 04/05, 78% 03/04, 91% 02/03, 84% 01/02). 55% av barnen i år 5 når upp till målen i de nationella proven i svenska, matematik och engelska. (75% 04/05) 93% av eleverna i år 5 gav omdöme 3-4 på frågor om sitt lärande. Målet att överstiga föregående år är uppnått.( 88% Ht 04, 66% Ht 03) 83% av barnen i år 3 gav omdöme 3-4 på frågor om sitt lärande. Ca 20% av barnen i Förskoleklass år 6 är i behov av särskilt stöd i sin undervisning. Kvalitetsredovisning Klinte norra ro förskoleverksamheten 05/06 6(8)

7 För att nå bra resultat har vi: Arbetat med flexibla grupper, åldersintegrerat, mindre grupper för barn med behov av särskilt stöd. Omfördelning av resurser har skett efter hand då behov uppstått. Alla barn med behov av särskilt stöd har åtgärdsprogram Upprättat pedagogiska basutredningar på fler barn Utvecklingsschema för samtliga barn i kärnämnena Kontinuerligt pratat elevvård på Ae möten Ökat antalet Evm, elevvårdsmöten Handledning av specialpedagog utifrån runt elever med speciella svårigheter Åtgärder/förbättringsområde: Utnyttja resurspersonal på bättre sätt Införa IUP Mer samarbete fritidshem och skola Skapa bättre och tydligare rutiner för arbete med åtgärdsprogram 3. Elevernas ansvar och inflytande Inflytande och ansvar Mål Gotlands skolplan: Barn och elever skall successivt utöva ett allt större inflytande och ansvar för sin utbildning och i sin dagliga miljö. Skolområdets mål: Barnet ges möjlighet att lära i sin egen takt och har inflytande över innehåll och väljer arbetssätt i samarbete med personalen. Resultat och måluppfyllelse: I år 5 gav 93% av eleverna på omdöme 3-4 på frågan om de har inflytande på sitt skolarbete. Målet att överstiga föregående års resultat har uppnåtts. (83% 04/05, 58% 03/04, 46% 02/03) 89% av eleverna i år 3 gav omdöme 3-4 på frågor om de har inflytande på sitt skolarbete. För att uppnå bra resultat har vi: Haft klassråd, elevråd, skolråd, miljöråd m.m. Haft utvecklingssamtal Öka elevmedverkan i verksamhetsplanen Upprätta IUP Diskussioner med eleverna om hur de skall arbeta för att uppnå målen Förbättra formerna för elevinflytande Hjälpa eleverna att känna ansvar för sitt eget lärande 4. Skola och hem. Mål: Andelen vårdnadshavare som ger verksamheten ett sammanfattande omdöme som uppgår till minst 3 på en 4-gradig skala skall överstiga föregående års nivå. Ingen skall ge omdöme 1. Föräldraenkät i skolbarnomsorgen Ht 05 97% av föräldrarna har gett omdömet 3-4 och anser att deras barn trivs och känner sig trygga i verksamheten. (82% Ht 04, 90% Ht 03) Målet att överstiga föregående års resultat är uppnått. Svarsfrekvensen på inlämnade svar ligger på 65%. Kvalitetsredovisning Klinte norra ro förskoleverksamheten 05/06 7(8)

8 För att uppnå bra resultat har vi Föräldramöten, drop in kaffe Skickat hem veckobrev Personalrepresentation vid föräldraföreningens möten Besöksveckor Skolgårdsdag Föräldramedverkan under temaarbeten Använt föräldrars specialkunskaper Skapa egen hemsida Förbättra föräldramedverkan vid planering och utförande av föräldramöten Öka föräldrainflytande genom IUP Låta föräldrarna ta mer del av utvärderingar som skolan gör 5. Arbete med att stimulera barn till rörelse och utevistelse. Morgongymnastik varje dag som eleverna håller i. Utevistelse genom arbete i skolskog. Skoljoggen. Idrotts/utomhusdagar såsom trekamp, skiddagar, strandpromenad, promenader och cykelutflykter. Regelbundna bad med simundervisning. Idrott på elevens val. Varpa, jonglering, skridskor, pulka, skidutflykter, bollsporter, trädgårdsarbete. Utnyttjande av gymnastiksal/idrottshall. Fritidshemsverksamheten fokuserar mycket på utomhuslekar av olika slag. Plusarbetare som deltar i spel och lekar på raster Ulla Johansson, rektor och Ann-Britt Lindgren, rektor Kvalitetsredovisning Klinte norra ro förskoleverksamheten 05/06 8(8)

Kvalitetsredovisning 2005/2006 Dalhem, Barlingbo, Endre

Kvalitetsredovisning 2005/2006 Dalhem, Barlingbo, Endre 1(8) Barn- och utbildningsförvaltningen Kvalitetsredovisning 2005/2006 Dalhem, Barlingbo, Endre Förskoleklass-grundskola-fritidshem (sid 1-5) Förskola (sid 6-8) Beskrivning av verksamheten Dalhem, Barlingbo

Läs mer

Kvalitetsredovisning Sudrets södra rektorsområde

Kvalitetsredovisning Sudrets södra rektorsområde Kvalitetsredovisning Sudrets södra rektorsområde Barn- och utbildningsförvaltningen 2005-2006 Området omfattar verksamhet i förskolan, familjedaghem, fritidshem, skola förskoleklass år 6 fördelat på 2

Läs mer

Förskolan består av tre avdelningar, Björken, Kvisten och Granen, med ca 3,5 tjänsterper avdelning.

Förskolan består av tre avdelningar, Björken, Kvisten och Granen, med ca 3,5 tjänsterper avdelning. Barn- och utbildningsförvaltningen Väskinde skola Kvalitetsredovisning 2005/2006 Sid 1 (5) Beskrivning av verksamheten. FÖRSKOLA Allmänt Rektorsområdet omfattar tre socknar Väskinde, Bro samt delar av

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 2006 Fole/Gothem rektorsområde

ÅRSREDOVISNING 2006 Fole/Gothem rektorsområde ÅRSREDOVISNING 2006 Fole/Gothem rektorsområde Förskolan Klangstenen Förskolan Ägget Gothem skola F-6 Fole skola F-6 Barn- och utbildningsförvaltningen Årsredovisning 2006 Fole/Gothem rektorsområde rektor

Läs mer

Arbetsplan för Östra förskolan

Arbetsplan för Östra förskolan Bildningsförvaltningen Område Öst/Tingdal HT 2015 Arbetsplan för Östra förskolan Inledning: Östra förskolans arbetsplan bygger på de olika styrdokumenten som läroplanen, bildningsnämndens mål samt vårt

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Rensbackens förskola Rensbackens förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi tar tillvara både inne- och utemiljön på ett medvetet sätt. Miljön är formad

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2006-2007 STRÖMSTADS KOMMUN Barn & Utbildningsförvaltningen Rossö Förskola

Kvalitetsredovisning 2006-2007 STRÖMSTADS KOMMUN Barn & Utbildningsförvaltningen Rossö Förskola Kvalitetsredovisning 2006-2007 STRÖMSTADS KOMMUN Barn & Utbildningsförvaltningen Rossö Förskola Inlämnad av Eva Hoffström 1 Inledning Som ett led i den kontinuerliga uppföljningen och utvärderingen av

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING. LÄSÅRET Terra Nova 2 RO. Förskoleverksamhet. Beskrivning av verksamheten. Förskoleenheter inom TerraNova2:

KVALITETSREDOVISNING. LÄSÅRET Terra Nova 2 RO. Förskoleverksamhet. Beskrivning av verksamheten. Förskoleenheter inom TerraNova2: KVALITETSREDOVISNING Barn- och utbildningsförvaltningen LÄSÅRET 2005 2006 Terra Nova 2 RO Förskoleverksamhet Beskrivning av verksamheten Förskoleenheter inom TerraNova2: Bryggaren 35 barn fördelade på

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING Skolenhet Centrum Förskolor, familjedaghem Ht 2008 vt 2009

KVALITETSREDOVISNING Skolenhet Centrum Förskolor, familjedaghem Ht 2008 vt 2009 KVALITETSREDOVISNING Skolenhet Centrum Förskolor, familjedaghem Ht 2008 vt 2009 Innehållsförteckning Inledning...3 Beskrivning av enheten...3 Familjedaghem...4 Utvecklingssamtal...4 Gemensam målsättning...4

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Brobyskolan

VERKSAMHETSPLAN Brobyskolan 1 VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 Brobyskolan FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM 2 Innehållsförteckning Grundfakta om verksamheten 3 Sammanfattning av läsåret 2017/18 3 Prioriterade områden för kommande verksamhetsår

Läs mer

Skogsgläntans förskola

Skogsgläntans förskola REVIDERAT UNDERLAG 2009-05-05 /GF Skogsgläntans förskola Rektor Britt-Marie Eliasson 2011-08-30 REVIDERAD 110830 Förordningar om kvalitetsredovisning SFS (Svensk författningssamling) 2005:609 Utbildnings-

Läs mer

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Datum 1 (9) Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning 11/12. Solbackens Föräldrakooperativ Förskoleklass

Verksamhetsbeskrivning 11/12. Solbackens Föräldrakooperativ Förskoleklass Verksamhetsbeskrivning 11/12 Solbackens Föräldrakooperativ Förskoleklass 1 Innehåll Föräldrakooperativet i organisation och struktur 3 Språk 3 Motorik/Rörelse 4 Socialt samspel 4 Matematik 4 Skapande 4

Läs mer

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola Utbildningsförvaltningen Lokal arbetsplan för Eneryda förskola 2013-2014 Innehållsförteckning 1 Presentation av förskolan. 3 2 Årets utvecklingsområden. 4 3 Normer och värden 5 4 Utveckling och lärande.

Läs mer

Astrid Lindgrens skola AAstirid LIndgresn skola DOKUMENTNAMN

Astrid Lindgrens skola AAstirid LIndgresn skola DOKUMENTNAMN AAstirid LIndgresn skola DOKUMENTNAMN skolan Vi vet vart vi ska. Vi utvärderar, analyserar och förändrar. Utnyttja alla våra sinnen. Lär oss på olika sätt. Är tydliga! Gör våra elever medvetna om målen.

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Västra Husby FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM

VERKSAMHETSPLAN Västra Husby FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM 1 VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM 2 Innehållsförteckning Grundfakta om verksamheten 3 Sammanfattning av läsåret 2017/18 3 Prioriterade områden för kommande verksamhetsår 4

Läs mer

Arbetslagets kvalitetsredovisning för verksamhetsåret 2011/2012

Arbetslagets kvalitetsredovisning för verksamhetsåret 2011/2012 1 (6) Utbildningsförvaltningen Arbetslagets kvalitetsredovisning för verksamhetsåret 2011/2012 Områdets namn: Ramdalens förskole-skolområde Enhetens namn: Blåklockan. Arbetslagets namn: Gläntan och Skogsdungen.

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg

LOKAL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg LOKAL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg Dala-Järna Vansbro Äppelbo 2010/11 1 Innehåll 1. Presentation 2. Organisation 3. Normer och värden 4. Utveckling och lärande 4.1 Leken 4.2 Språket 4.3 Natur och miljö

Läs mer

Förskole-/familjedaghemsenkät 2015

Förskole-/familjedaghemsenkät 2015 Förskole-/familjedaghemsenkät 205 Resultatet från undersökningen kommer att användas för att förbättra kvaliteten på förskolor och familjedaghem i Göteborg. Besvara frågorna utifrån dina upplevelser som

Läs mer

Arbetsplan för Östra förskolan

Arbetsplan för Östra förskolan 2013-06-17 Arbetsplan för Östra förskolan Normer och värden Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar

Läs mer

Utbildningsinspektion i Nygårdsskolan, grundskola F 3

Utbildningsinspektion i Nygårdsskolan, grundskola F 3 Utbildningsinspektion i Lilla Edets kommun Nygårdsskolan Dnr 53-2005:1523 Utbildningsinspektion i Nygårdsskolan, grundskola F 3 Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning av skolan...2 Sammanfattande

Läs mer

Arbetsplan Pilen handlingsplan. Förskolan Bofinken 2010/2011 Vision: Lärande ger glädje och möjligheter

Arbetsplan Pilen handlingsplan. Förskolan Bofinken 2010/2011 Vision: Lärande ger glädje och möjligheter Arbetsplan Pilen handlingsplan Förskolan Bofinken 2010/2011 Vision: Lärande ger glädje och möjligheter Innehållsförteckning 1. Förskolans verksamhet och förutsättningar...3 2. Kvalitetsarbetet...3 3. Utvecklingsåtaganden...4

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Örsängets förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Örsängets förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Örsängets förskola Örsängets förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi lägger stor vikt vid den dagliga kontakten, där vi skapar en god relation till vårdnadshavarna

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Kilbergets förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Kilbergets förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Kilbergets förskola Vår förskola består av fyra avdelningar, två avdelningar för barn mellan 1-3 år och två avdelningar för barn mellan 3-5 år. På Kilbergets förskola arbetar

Läs mer

2.1 Normer och värden

2.1 Normer och värden 2.1 Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta dem. (Lpfö98 rev.2010,

Läs mer

Kvalitetsredovisning vårterminen 2011

Kvalitetsredovisning vårterminen 2011 Barn och utbildning Kvalitetsredovisning vårterminen 2011 Brattfors skola Grundskola, Förskoleklass Fritidshem Barbro Jansson Rektor 1 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar 3 2 Resultat och

Läs mer

Verksamhetsplan för Rots skolas fritidshem i Älvdalens kommun 2010-2011

Verksamhetsplan för Rots skolas fritidshem i Älvdalens kommun 2010-2011 Verksamhetsplan för Rots skolas fritidshem i Älvdalens kommun 2010-2011 Vision Fritids är roligt, meningsfullt och lustfyllt för alla. Vad skollagen och läroplanen säger Fritidshemmets uppdrag är enligt

Läs mer

Arbetsplan för Ödenäs skola F-6

Arbetsplan för Ödenäs skola F-6 151013 Arbetsplan för Ödenäs skola F-6 Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Kvalitetsredovisning för Fasanens förskola läsåret 2007/2008

Kvalitetsredovisning för Fasanens förskola läsåret 2007/2008 Kvalitetsredovisning för Fasanens förskola läsåret 2007/2008 1. Inledning Fasanens förskola är den äldsta förskolan i Skurup. Den byggdes 1971 med två avdelningar efter två år byggdes den ut till fyra

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15. Förskolan Björnen. Avdelning Stora Björn

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15. Förskolan Björnen. Avdelning Stora Björn Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Björnen Avdelning Stora Björn 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan

Läs mer

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Åbytorps förskola 2017-2018 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. Mål och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig:

Läs mer

Verksamhetsplan för förskolan. Mellegårdens förskola

Verksamhetsplan för förskolan. Mellegårdens förskola Verksamhetsplan för förskolan Mellegårdens förskola 2016-2017 Verksamhetsplan för förskolorna i Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang Strömstads pedagogiska helhetsidé Förskolorna

Läs mer

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola 1 Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete 2016 Kingelstad Byskola skola 2 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten Kingelstad Byskola HB startade i december 2012 med förskola. Efter att ha fått tillstånd

Läs mer

Verksamhetsplan för förskolan. Skee förskola

Verksamhetsplan för förskolan. Skee förskola Verksamhetsplan för förskolan Skee förskola 2016-2017 2017 Verksamhetsplan för förskolorna i Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang Strömstads pedagogiska helhetsidé Förskolorna

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Junibacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Junibacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Junibacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

för Rens förskolor Bollnäs kommun

för Rens förskolor Bollnäs kommun för Bollnäs kommun 2015-08-01 1 Helhetssyn synen på barns utveckling och lärande Återkommande diskuterar och reflekterar kring vad en helhetssyn på barns utveckling och lärande, utifrån läroplanen, innebär

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Bergabacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Kvalitetsrapport för. Rinnebäcks förskola

Kvalitetsrapport för. Rinnebäcks förskola Kvalitetsrapport för Rinnebäcks förskola 2012-2013 Sid. Innehållsförteckning 2 1. Kvalitetsrapport för Rinnebäcks förskola läsåret 2012/2013 3 2. Grundfakta om Rinnebäcks förskola läsåret 2012/2013 3 3.

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2018-2019 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Förskolechef Åsa Iversen Bullerbyns vision: Vår förskola ska vara utvecklande, utmanande och

Läs mer

Tallbacksgården/Norrsätra förskolas arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse

Tallbacksgården/Norrsätra förskolas arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(9) 20160823 Tallbacksgården/Norrsätra förskolas arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse 2016-2017 I Sandvikens kommun är världen alltid närvarande. Här

Läs mer

Kronbergsskolans rektorsområde

Kronbergsskolans rektorsområde Kronbergsskolans rektorsområde Boviks skola Lilla Kronbergsskolan Kronbergsskolan Arbetsplan Organisation Miljö och hälsa Skolans inriktning Profil Värdegrund Demokrati Livslångt lärande ORGANISATION Inom

Läs mer

Kvalitetsrapport för

Kvalitetsrapport för Kvalitetsrapport för 2011-2012 Sid. Innehållsförteckning 2 1. Kvalitetsrapport för Rinnebäcks förskola läsåret 2011/2012 3 2. Grundfakta om Rinnebäcks förskola läsåret 2011/2012 3 3. Underlag och rutiner

Läs mer

Bovallstrands skola, förskola och fritidshem

Bovallstrands skola, förskola och fritidshem Bovallstrands skola, förskola och fritidshem Välkommen till Bovallstrands skola Från 1 12 år på samma ställe Skolan där ALLA blir sedda Vi satsar på friskvård varje dag Vi erbjuder följande verksamheter:

Läs mer

Arbetsplan för förskolan Baronen. Läsåret

Arbetsplan för förskolan Baronen. Läsåret Arbetsplan för förskolan Baronen Läsåret 2018-2019 Förskolans arbete utgår från följande lagar och styrdokument: Skollagen(2010:800) Läroplanen för förskola (Lpfö-98/16) Lag om förbud mot diskriminering

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2017-2018 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Bullerbyns vision: Vår förskola ska vara utvecklande, utmanande och lärorik för alla! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Kvalitetsarbete för grundskolan, Garpenbergs skola period 4 (april juni), läsåret 2012/2013.

Kvalitetsarbete för grundskolan, Garpenbergs skola period 4 (april juni), läsåret 2012/2013. Kvalitetsarbete för grundskolan, Garpenbergs skola period 4 (april juni), läsåret 2012/2013. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå

Läs mer

Lokal arbetsplan för Tusenskönan.

Lokal arbetsplan för Tusenskönan. Lokal arbetsplan för Tusenskönan. Tusenskönans lokala arbetsplan bygger på läroplanen för det obligatoriska skolväsendet samt Landskrona stads skolplan. Arbetsplanen visar hur skolan vill organisera sin

Läs mer

Kvalitetsrapport - Mjöbäcks förskola. Pirkko Ahnberg, förskolechef 2016

Kvalitetsrapport - Mjöbäcks förskola. Pirkko Ahnberg, förskolechef 2016 Kvalitetsrapport - Pirkko Ahnberg, förskolechef 2016 Innehåll Innehåll... 2 1. Systematiskt kvalitetsarbete... 3 1.1. Syfte och mål... 3 1.2. Ett kvalitetsarbete som leder mot målen... 3 xx förskola...

Läs mer

Orminge skolenhet 2014-03-12. Verksamhetsplan för Östbacka förskola inom Orminge skolenhet under 2014.

Orminge skolenhet 2014-03-12. Verksamhetsplan för Östbacka förskola inom Orminge skolenhet under 2014. Orminge skolenhet 2014-03-12 Verksamhetsplan för Östbacka förskola inom Orminge skolenhet under 2014. 1 Orminge skolenhets organisation. Orminge skolenhet består av F- 6 skola, Myrans heldagskola och Östbacka

Läs mer

Nyckelpigan. Vårt arbetssätt Enligt läroplanen Lpfö -98

Nyckelpigan. Vårt arbetssätt Enligt läroplanen Lpfö -98 Nyckelpigan Vårt arbetssätt Enligt läroplanen Lpfö -98 Normer och värden Avsnittet Normer och värden i läroplanen handlar om att vi som personal ska se till att barnen får träna sig i att förstå att man

Läs mer

Verksamhetsplan Grundsärskola/ fritidshem 2014/2015

Verksamhetsplan Grundsärskola/ fritidshem 2014/2015 Tillsammans når vi toppen! Tre prioriterade utvecklingsområden för skolområde ÖST Höja måluppfyllelse och resultat Nationella prov Betyg Enkätresultat Elevhälsa VÄRDEGRUNDSARBETE Förebyggande arbete Samordna

Läs mer

Blackgården Förskola 1-5 år

Blackgården Förskola 1-5 år KVALITETSREDOVISNING 2011 Blackgården Förskola 1-5 år Förskolechef Margaretha Larson Adress Tidavad, Blackgården 2-3 Postadress 542 93 Mariestad Telefon 0501-755437, 0501-75 54 38 E-post margaretha.larsson@mariestad.se

Läs mer

Föräldraenkät 2012 Kommunal och fristående förskola. Fråga 1. Vilken förskola går ditt barn på? Fråga 2. Vilken avdelning går ditt barn på?

Föräldraenkät 2012 Kommunal och fristående förskola. Fråga 1. Vilken förskola går ditt barn på? Fråga 2. Vilken avdelning går ditt barn på? Fråga 1. Vilken förskola går ditt barn på? Svar; Fråga 2. Vilken avdelning går ditt barn på? Svar; Fråga 3. Trygghet, trivsel och glädje ; I I ditt barn får den trygghet det behöver på förskolan ditt barn

Läs mer

Kvalitetsredovisning Kullsta förskola 2006/2007

Kvalitetsredovisning Kullsta förskola 2006/2007 Kvalitetsredovisning Kullsta förskola 2006/2007 Kvalitetsredovisning för Kullsta förskola 2006/2007. Kort presentation av förskolan. Kullsta förskola ligger i norra delen av centralorten Nynäshamn. Förskolan

Läs mer

Kvalitetsredovisning Norrbacka rektorsområde 1 läsåret 2005/2006

Kvalitetsredovisning Norrbacka rektorsområde 1 läsåret 2005/2006 Barn- och utbildningsförvaltningen Kvalitetsredovisning Norrbacka rektorsområde 1 läsåret 2005/2006 Beskrivning av verksamheten Allmänt Rektorsområdet omfattar Förskoleklass År 6 samt Skolbarnsomsorg.

Läs mer

Lagga och Långhundra rektorsområde Lokalarbetsplan Lagga Förskola

Lagga och Långhundra rektorsområde Lokalarbetsplan Lagga Förskola Lagga och Långhundra rektorsområde Lokalarbetsplan 2011-2012 Lagga Förskola Innehåll Grundfakta... 5 1 Målområde: Normer och värden... 6 1.1 Mål för den egna verksamheten... 6 1.2 Handlingsplan för att

Läs mer

Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Källbacken

Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Källbacken Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Källbacken Verksamhet Förskolan Källbacken är Leksands allra senast byggda förskola, vi flyttade in verksamheten från förskolan Mosippan i februari 2013 Förskolan ligger

Läs mer

Beskrivning av verksamheten. SKOLA och FRITIDSHEM.

Beskrivning av verksamheten. SKOLA och FRITIDSHEM. Barn- och utbildningsförvaltningen Väskinde skola Kvalitetsredovisning 2005/2006 Sid 1 (5) Beskrivning av verksamheten. SKOLA och FRITIDSHEM. Allmänt Rektorsområdet omfattar tre socknar Väskinde, Bro samt

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Kvalitetsredovisning 2009 STRÖMSTADS KOMMUN Barn & Utbildningsförvaltningen Arkens förskola Inlämnad av: Annika Back 1 Innehållsförteckning Inledning Förskolans styrdokument sidan 3 Organisation.. sidan

Läs mer

Kvalitetsrapport. Förskoleklass. Läsåret 2012/2013. Pegasus förskoleklass Bruksskolan. Ansvarig rektor: Mikael Johansson

Kvalitetsrapport. Förskoleklass. Läsåret 2012/2013. Pegasus förskoleklass Bruksskolan. Ansvarig rektor: Mikael Johansson Kvalitetsrapport Förskoleklass Läsåret 2012/2013 Pegasus förskoleklass Bruksskolan Utbildningens syfte Förskoleklassen ska stimulera elevers utveckling och lärande och förbereda dem för fortsatt utbildning.

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

Arbetsplan Verkö förskola

Arbetsplan Verkö förskola Arbetsplan Verkö förskola Hösten 2009 Våren 2011 Lyckeby skolområde Välkommen till oss! Verkö förskola består av 1,5 avdelning med barn i åldrarna 2-5 år. På förskolan arbetar 5 pedagoger och en städ/köksansvarig.

Läs mer

September 2015. Verksamhetsplan för Lillhedens förskola - 2015/2016. Förutsättningar. Verksamhetsidé vision. Enhetens årshjul.

September 2015. Verksamhetsplan för Lillhedens förskola - 2015/2016. Förutsättningar. Verksamhetsidé vision. Enhetens årshjul. September 2015 Verksamhetsplan för Lillhedens förskola - 2015/2016 Förutsättningar 25 inskrivna barn 2 avdelningar, Nyckelpigan 1-3 år och Fjärilen 3-5 år 2 förskollärare och 3 barnskötare Förskolan ligger

Läs mer

Genom att ha fokus på uppdraget och att ha höga förväntningar. Genom nyfikenhet och att ta tillvara andras idéer.

Genom att ha fokus på uppdraget och att ha höga förväntningar. Genom nyfikenhet och att ta tillvara andras idéer. Genom att ha fokus på uppdraget och att ha höga förväntningar. Genom nyfikenhet och att ta tillvara andras idéer. Genom att lyfta fram goda exempel och fira framgångar. Genom att skapa en gemensam plattform

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Västertorps förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger - TRAS och MIO - Handlingsplanen - Utvecklingssamtalshäftet

Läs mer

Förskolan Blåsippan. Kvalitetsredovisning. för kalenderåret Rektor: Lennart Skåål

Förskolan Blåsippan. Kvalitetsredovisning. för kalenderåret Rektor: Lennart Skåål Förskolan Blåsippan Kvalitetsredovisning för kalenderåret 2010 Rektor: Lennart Skåål 1 Inledning Syftet med kvalitetsredovisningen är följande: Vårdnadshavare, politiker och andra intressenter får en god

Läs mer

Kvalitetsrapport Läsåret 2012/13

Kvalitetsrapport Läsåret 2012/13 Kulturförskolan Tolvåker Kvalitetsrapport Läsåret 2012/13 1 Innehåll 1. Grundfakta 2. Underlag och rutiner för framtagandet av kvalitetsrapport 3. Åtgärder enligt föregående kvalitetsrapport och mål för

Läs mer

Lokal arbetsplan för Löderups förskola. Fastställd

Lokal arbetsplan för Löderups förskola. Fastställd Lokal arbetsplan för Löderups förskola Fastställd 2015-09-11 Del 1: Vår gemensamma grund Arbetsplanens syfte Löderups förskola En lärande organisation Del 2: Vårt arbete Normer och värden Social emotionell

Läs mer

Arbetsplan för Västra Bodarna skola

Arbetsplan för Västra Bodarna skola 150825 Arbetsplan för Västra Bodarna skola Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Förskolan Vindan. Förskolan Vindan. Vindan är en förskola med en avdelning för barn 1-6 år. Arbetslaget består av:

Förskolan Vindan. Förskolan Vindan. Vindan är en förskola med en avdelning för barn 1-6 år. Arbetslaget består av: Verksamhetsplan 2016 Förskolan Vindan Förskolan Vindan Vindan är en förskola med en avdelning för barn 1-6 år. Arbetslaget består av: 5 förskollärare 2 barnskötare 1 kokerska 1 lokalvårdare på deltid Förskolechef

Läs mer

LOKALL ARBETSPLAN. Pedagogisk omsorg. Dala-Järna Vansbro Äppelbo

LOKALL ARBETSPLAN. Pedagogisk omsorg. Dala-Järna Vansbro Äppelbo LOKALL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg Dala-Järna Vansbro Äppelbo 2011-2012 Innehåll 1. Presentation 2. Organisation 3. Normer och värden 4. Utveckling och lärande 4.1 Leken 4.2 Språket 4.3 Natur och miljö

Läs mer

Förskolan föräldraenkät På vår. Solhjulets. Gävle Totalt. Bomhus. förskola. Antal svarande Utveckling och Lärande

Förskolan föräldraenkät På vår. Solhjulets. Gävle Totalt. Bomhus. förskola. Antal svarande Utveckling och Lärande Förskolan föräldraenkät 2017 På vår förskola Solhjulets förskola Bomhus Gävle Totalt Antal svarande 71 69 440 485 2900 Utveckling och Lärande Ges vårt barn förutsättningar att utvecklas och lära 3,7 3,7

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2013/14

LOKAL ARBETSPLAN 2013/14 LOKAL ARBETSPLAN 2013/14 FÖRSKOLA: Sjöhagens förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100

Läs mer

Föräldrarepresentanter, slumpmässigt utvalda, har varit med och tagit fram kvalitetsfaktorerna för varje verksamhetsform.

Föräldrarepresentanter, slumpmässigt utvalda, har varit med och tagit fram kvalitetsfaktorerna för varje verksamhetsform. BARNOMSORGEN I SÄFFLE FÅR GODA BETYG! Kvalitetsmätning i familjedaghem, förskola och fritidshem. Under året har barn- och utbildningsförvaltningen, med hjälp av enkäter, tagit reda på vilka faktorer som

Läs mer

Verksamhetsplan - Systematiskt kvalitetsarbete Hästens förskola Förutsättningar. Verksamhetsidé vision

Verksamhetsplan - Systematiskt kvalitetsarbete Hästens förskola Förutsättningar. Verksamhetsidé vision Förvaltning för livslångt lärande 2015 Verksamhetsplan - Systematiskt kvalitetsarbete Hästens förskola Förutsättningar 76 platser Fyra avdelningar, Röd, Grön, Gul och Blå 1-5 år 14st. förskollärare/barnskötare

Läs mer

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering Lejonkulans vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning sid. 2 2. Normer

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Edsbro förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till vårdnadshavare - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100

Läs mer

Pedagogisk planering. Älvbackens förskola

Pedagogisk planering. Älvbackens förskola Pedagogisk planering Älvbackens förskola 2016-2017 Organisation BARN- OCH UTBILDNINGSCHEF Lena Hannu Tel. 0927-72050 FÖRSKOLECHEF Birgitta Nilsson Tel. 0927-72051 ÄLVBACKENS FÖRSKOLA Ekmansväg 12 G 957

Läs mer

Verksamhetsplan Ekeby skola och fritidshem 2016/2017

Verksamhetsplan Ekeby skola och fritidshem 2016/2017 Verksamhetsplan Ekeby skola och fritidshem 2016/2017 Innehållsförteckning Verksamhetsidé-vision sid. 2 Förutsättningar sid. 2 Ekeby skolas årshjul sid. 4 1. Läroplansmål Normer och värden sid. 5 2. Läroplansmål

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen ADRESS: Simrishamn Simrislund. Kvalitetsredovisning 2006

Barn- och utbildningsförvaltningen ADRESS: Simrishamn  Simrislund. Kvalitetsredovisning 2006 Barn- och utbildningsförvaltningen ADRESS: 272 80 Simrishamn www.simrishamn.se Simrislund Kvalitetsredovisning 2006 Barn- och utbildningsförvaltningen ADRESS: 272 80 Simrishamn www.simrishamn.se KVALITETSREDOVISNING

Läs mer

Mitt barn trivs i förskolan 2011/12 3,82 2012/13 3,89 Mitt barn är tryggt i förskolan 2011/12 3,77 2012/13 3,86

Mitt barn trivs i förskolan 2011/12 3,82 2012/13 3,89 Mitt barn är tryggt i förskolan 2011/12 3,77 2012/13 3,86 Förskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(7) Förskolechef Katarina Klinga 2013-05-28 Kvalitetsredovisning för Trollflöjtens förskola 2012-2013 1. Organisation Förskoleverksamheten i Gästrik

Läs mer

Kvalitetsuppföljning grundskola 2017/2018 Hede-och Tanumskolan Förskoleklass-årskurs 6

Kvalitetsuppföljning grundskola 2017/2018 Hede-och Tanumskolan Förskoleklass-årskurs 6 Kvalitetsuppföljning grundskola 2017/2018 Hede-och Tanumskolan Förskoleklass-årskurs 6 Lärande Verksamhetens måluppfyllelse Svenska Studieresultat ämnesprov grundskolan Betyg Antal elever Antal elever

Läs mer

Arbetsplan för lilla avdelningen, Förskolan Benjamin

Arbetsplan för lilla avdelningen, Förskolan Benjamin Köpings kommun Arbetsplan för lilla avdelningen, Förskolan Benjamin Läsår 2014 2015 Caroline, Ingrid, Anki Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets samlade utbildningssystem.

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Förskola. Verksamhetens namn och inriktning: Pysslingförskolan Råsten Namn på rektor/förskolechef: Suzanne Forsberg

Kvalitetsredovisning. Förskola. Verksamhetens namn och inriktning: Pysslingförskolan Råsten Namn på rektor/förskolechef: Suzanne Forsberg År för rapport: 2014 Organisationsenhet: Förskolan Råsten (E) Kvalitetsredovisning Förskola Verksamhetens namn och inriktning: Pysslingförskolan Råsten Namn på rektor/förskolechef: Suzanne Forsberg User:

Läs mer

Pedagogisk planering. Älvbackens förskola

Pedagogisk planering. Älvbackens förskola Pedagogisk planering Älvbackens förskola 2017-2018 Organisation BARN- OCH UTBILDNINGSCHEF Lena Hannu Tel. 0927-72050 FÖRSKOLECHEF Birgitta Nilsson Tel. 0927-72051 ÄLVBACKENS FÖRSKOLA Ekmansväg 12 G 957

Läs mer

Verksamhetsplan Intraprenad Hybo-Ämbarbo Emiliaskolorna 1-12 år Ringblomman pedagogisk omsorg 2014-2015

Verksamhetsplan Intraprenad Hybo-Ämbarbo Emiliaskolorna 1-12 år Ringblomman pedagogisk omsorg 2014-2015 Verksamhetsplan Intraprenad Hybo-Ämbarbo Emiliaskolorna 1-12 år Ringblomman pedagogisk omsorg 2014-2015 ljusdal.se Ringblomman är en pedagogisk omsorg som är Reggio Emilia inspirerad. Vi har öppet dygnet

Läs mer

KNUTBYSKOLAN Utbildningsförvaltningen. Arbetsplan för fritidshemmet

KNUTBYSKOLAN Utbildningsförvaltningen. Arbetsplan för fritidshemmet KNUTBYSKOLAN Utbildningsförvaltningen Arbetsplan för fritidshemmet Innehåll Inledning... 3 Normer och värden... 4 Jämställdhet mellan flickor och pojkar... 5 Barns delaktighet och inflytande... 6 Ett mångkulturellt

Läs mer

Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten. Pedagogisk planering Familjedaghemmen i Filipstads kommun

Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten. Pedagogisk planering Familjedaghemmen i Filipstads kommun Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering 2016 2017 Familjedaghemmen i Filipstads kommun 1 Innehållsförteckning sidan 2 Inledning sidan 2-3 Förskoleverksamhetens vision

Läs mer

Mål, genomförande, måluppfyllelse och bedömning

Mål, genomförande, måluppfyllelse och bedömning Kvalitetsredovisning för Snickargårdens förskola läsåret 2009/2010 Inledning Enligt förordning skall varje förskola årligen upprätta en kvalitetsredovisning. Den skall bland annat innehålla en bedömning

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2006 Gråbo rektorsområde 2. Förskoleverksamhet. Gråbo ro 2

Kvalitetsredovisning 2006 Gråbo rektorsområde 2. Förskoleverksamhet. Gråbo ro 2 Kvalitetsredovisning 2006 Gråbo rektorsområde 2 Barn- och utbildningsförvaltningen Gråbo ro 2 Förskoleverksamhet Beskrivning av verksamheten 79 barn 1 5 år är placerade på förskolorna Månen och Bogen.

Läs mer

Lokal arbetsplan År 2009 Uppdatering år 2010

Lokal arbetsplan År 2009 Uppdatering år 2010 Lokal arbetsplan År 2009 Uppdatering år 2010 Solvägens förskola består av 2 avdelningar Junibacken 1år-2,5år 15 barn Saltkråkan 2,5år-5år 22 barn På Junibacken arbetar: Maria 100%, barnskötare Kicki 100

Läs mer

TUVANS MÅL OCH LOKALA HANDLINGSPLAN / 2010

TUVANS MÅL OCH LOKALA HANDLINGSPLAN / 2010 TUVANS MÅL OCH LOKALA HANDLINGSPLAN / 2010 BARNGRUPPEN BESTÅR AV: KANINGRUPPEN: Anki ansvarar för dessa barn. EKORRGRUPPEN: Elisabeth ansvarar för dessa barn. BJÖRNGRUPPEN: Monika ansvarar för dessa barn.

Läs mer

Lokal arbetsplan läsåret 2010/2011

Lokal arbetsplan läsåret 2010/2011 Skolområde Södra Lokal arbetsplan läsåret 2010/2011 Huaröds fritidshem Rektors namn: Sigrid Fogelberg Telefonnummer: 044-13 43 03, mobil 0733-13 43 03 E-postadress: sigrid.fogelberg@kristianstad.se Innehållsförteckning

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING SIMRISLUNDSENHETEN

KVALITETSREDOVISNING SIMRISLUNDSENHETEN KVALITETSREDOVISNING SIMRISLUNDSENHETEN 2007 Innehållsförteckning Inledning...3 Beskrivning av enheten...3 Familjedaghem...5 Förskola...6 Utveckling och lärande...6 Normer och värden...7 Fritidshemmen...9

Läs mer

Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang

Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang Verksamhetsplan för förskolan Tångens förskola Verksamhetsplan för förskolorna i Systematiskt kvalitetsarbete Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang Strömstads pedagogiska helhetsidé

Läs mer

ARBETSPLAN 2012/13 för skola och fritidshem

ARBETSPLAN 2012/13 för skola och fritidshem Stocksätterskolan ARBETSPLAN 2012/13 för skola och fritidshem Innehållsförteckning 1. Normer och värden...3 2. Kunskaper...4 3. Elevernas ansvar och inflytande...5 4. Skola och hem...6 2 Stocksätterskolans

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING FÖR FÖRSKOLEKLASSERNA PÅ RÖDA BERGA

KVALITETSREDOVISNING FÖR FÖRSKOLEKLASSERNA PÅ RÖDA BERGA SMEDJEBACKENS KOMMUN Barn- och utbildningsförvaltningen KVALITETSREDOVISNING FÖR FÖRSKOLEKLASSERNA PÅ RÖDA BERGA LÄSÅRET 2009-2010 Postadress Telefon Telefax 0240-66 02 12 0240-66 02 53 777 81 SMEDJEBACKEN

Läs mer

Senast ändrat

Senast ändrat Köpings kommun Arbetsplan för Hattstugan Läsår 2015 2016 Lena Westling, Malin Arvidson, Monica Viborg, Ramona Vikman 2015 09 18 Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets

Läs mer

Lokal arbetsplan läsåret 2011/12

Lokal arbetsplan läsåret 2011/12 Barn- och utbildningsförvaltningen Lokal arbetsplan läsåret 2011/12 Centrals förskola Förskolechef: Lisbeth Nilsson Telefonnummer: 135849/ 0733-135849 E-postadress: lisbeth.nilsson@kristianstad.se 1 Innehållsförteckning

Läs mer

Verksamhetsplan ht och vt Inledning:

Verksamhetsplan ht och vt Inledning: Verksamhetsplan ht - 2010 och vt -2011 Avdelning Ekorren, Förskolan Frida Inledning: Verksamheten bygger på fyra mål och riktlinjer ur skriften Läroplan för Förskolan Lpfö 98 1. Normer och värden 2. Utveckling

Läs mer