Kvalitetsredovisning Norrbacka rektorsområde 1 läsåret 2005/2006

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvalitetsredovisning Norrbacka rektorsområde 1 läsåret 2005/2006"

Transkript

1 Barn- och utbildningsförvaltningen Kvalitetsredovisning Norrbacka rektorsområde 1 läsåret 2005/2006 Beskrivning av verksamheten Allmänt Rektorsområdet omfattar Förskoleklass År 6 samt Skolbarnsomsorg. Klasserna i år F-1 är åldersintegrerade. Upptagningsområde är norra Visby och ett antal elever har så långa avstånd till skolan att de åker skolskjuts. Till rektorsområdet hör också en språkskola med tre klasser för elever med grav språkstörning. Upptagningsområdet är hela Gotland. Verksamheten bedrivs vid Norrbackaskolan. Språkskolan har en del, F-3, lokalintegrerad vid Förskolan Storken och en del, 6-9, lokalintegrerad på Solbergaskolan. Personal och elever Inom rektorsområdet arbetar ca 40 personer. All personal är behörig till den tjänst man innehar. De flesta medarbetare har heltidstjänster, i något fall finns deltidstjänst inom Skolbarnsomsorgen/Fritids. Medelåldern är ca 45 år. Rörligheten är relativt låg och könsfördelningen är 32 kvinnor och 8 män. Rektorsområdet omfattar 162 elever exklusive Språkskolan. 125 elever är inskrivna i skolbarnsomsorg, därav 42 på fritidshem för år 4-6. Språkskolan har under läsåret haft 21 elever. Nyckeltal Antal elever per heltidstjänst lärare är 162/11 = 14,7 Antal barn/personal i skolbarnsomsorg 125/9 = 13.9 Händelser under året Skolans rektor, Laila Modin, gick i pension efter 16 år på Norrbackaskolan. Byggnationen på Norrbackaplan/Brömsebrolunden startade under våren vilket påverkat trafiksituationen runt skolan och begränsat möjligheterna och variationen i ämnet idrott. En föräldracirkel, Cope, har genomförts med flera Norrbackaföräldrar som deltagare. Eftersom 2005 var vikingaår så var Norrbackaskolans tema detta år Vikingar. Vårterminen 2006 var det OS-tema på hela Norrbacka. Vår verksamhetsidé Norrbackaskolan vill ge alla elever en ryggsäck med sig där innehållet består av uppnådda mål enligt läroplanen och ett gott självförtroende. Att skapa förutsättningar för det livslånga lärandet är vårt mål. Våra prioriterade områden är rörelse, etik- och moral samt språklig utveckling. Vi samlar detta under vårt paraply Hälsa må bra VISBY Besöksadress: Söderväg 2A, Visby Telefon: Telefax:

2 Mål uppföljning och resultat. 1. Normer och värden 1.1. Mål i skolplanen Trygghet och hälsa det innebär att: - Det råder trivsel, trygghet och goda relationer mellan barn, elever och vuxna. - Barn och elever utvecklar sin sociala förmåga och lär sig möta andra med respekt och empati. - Förskoleverksamheten, skolbarnomsorgen och skolan stimulerar barn och unga till rörelse och utevistelse. - Det bedrivs fortlöpande verksamhets- och ämnesövergripande arbete med kunskap om hälsa, existentiella frågor, ANT(alkohol-narkotika-tobak), sexualitet och samlevnad, fysisk aktivitet och mat Mål i arbetsplan Vi vuxna tar barnen på allvar Stå för sin åsikt! Våga säga nej Våga vara sig själv Självkänsla Jag duger som jag är Trygghet Jag klarar ett misslyckande Vi försöker förstå varandra Vi talar till Värderingsfrågor ett trevligt varandra på Respekt sätt Etik och Hur skall man moral uppföra sig? Förståelse och kunskap om andra kulturer Vara en god förebild Vi visar respekt och medkänsla Ta ansvar för sina handlingar Vi talar om hur vi känner oss Ordningsregler Alla är olika men lika viktiga Det är skönt att ha en fadder Empati Det är roligt att gå till skolan 1.3. Uppföljning, resultat och bedömning av måluppfyllelse Skolan. A.Elevernas omdöme om verksamheten skolår 3 och 5. Andelen elever i skolår 5 som ger verksamheten ett sammanfattande omdöme som uppgår till minst 3 på en 4-gradig skala skall uppgå till minst föregående års nivå. Ingen skall avge omdömet 1. Område År 3 År 5 Medel GK år 5 Trygghet/hälsa 99 % 98 % 96 % Resultaten från enkäterna ligger på ungefär samma nivå som tidigare år och att frågor kopplade till trygghet och hälsa ligger så här högt är naturligtvis mycket glädjande.

3 Egna uppföljningar i form av s.k. munnar (glad, neutrala eller ledsna) till de yngsta eleverna ger samma bild. Detta stärker oss i att vårt arbete med värdegrundsfrågor i vardagen ger effekt. B. Beskrivning av arbetet med att stimulera barn och unga till rörelse och utevistelse. Vi har utökad timplan i idrott. Vi har minst fyra friluftsdagar/år. Sportboden på skolgården är ett sätt att stimulera till lek och rörelse på raster. I boden finns utemtrl. och det är de äldre eleverna på skolan som ansvarar för utlämning och ordning. Vi har köpt in nya cyklar, mycket uppskattat och bra för träning av motoriken. Skolan har en egen Skolskog. Här finns vindskydd och grillplats och i vårt uteförråd på skolan finns mtrl. färdigt att ta med ut. Vi har tillgång till gymnastiksalen på fritids vilket ger möjligheter. Vi har organiserad rörelselek på fritids en gång/vecka. Under året har vi haft flera samarbetsprojekt med idrottsföreningar, s.k. Handslag. Tjejhandboll, varpa, orientering och hopprep på rasten har verkligen stimulerat till rörelse och utevistelse. Barnen i år två och fem besöker badhuset några gånger/termin. Aktiviteter i ishallen sker 1-2 ggr/läsår. Barnen promenerar på utflykt en gång per vecka. När vädret ger möjlighet åker vi ofta pulka. Alla på lågstadiet har Röris varje vecka Åtgärder för ökad måluppfyllelse. Norrbackaskolan har som mål att utveckla arbetet med SET, socio- emotionell träning, ytterligare genom att utveckla samarbetsformerna mellan personalen. Det finns ett fungerande system idag där all personal är delaktiga och tar ansvar för mindre grupper, men det kan utvecklas. Under arbetet med IUP, individuella utvecklingsplaner, har Norrbackaskolan utarbetat s.k. sociala mål. Tillsammans har vi försökt bena ut vad vi menar med att ta ansvar, vara en god kamrat o.s.v. Arbetet är förankrat hos elever och föräldrar och under hösten 2006 provar vi för första gången att ta med sociala mål på ett strukturerat vis vid utvecklingssamtalen. Diskussion kring och beslut om ordningsregler och utarbetande av en Likabehandlingsplan är också arbeten som genomförts men som är ständigt pågående. 2. Kunskaper och färdigheter 2.1 Mål i skolplanen Lust att lära det innebär att Barn, elever och vuxenstuderande får goda kunskaper och färdigheter utifrån sina egna förutsättningar. Det är viktigt att tidigt uppmärksamma och bistå barn och elever i behov av särskilt stöd. Språket, den språkliga medvetenheten och god läsförmåga utgör prioriterade utvecklingsområden Barn, elever och vuxenstuderande utvecklar sin fantasi, nyfikenhet och lust att skapa och engagemang i kulturella aktiviteter. Barn, elever och vuxenstuderande engagerar sig i närsamhället och internationellt i omvärlden. Förskolans pedagogik, med leken som grund för barnens lärande, ska påverka skolans arbete med eleverna i de lägre åldrarna.

4 Entreprenörskap och företagsamhet stimuleras för samverkan mellan skola och arbetsliv och samhälle 2.2 Mål i arbetsplan Elever som har behov av särskilt stöd är hela skolans ansvar. Våra resurser skall riktas mot de tidigaste åldrarna. Vi arbetar aktivt med den språkliga utvecklingen genom t.ex. Kiwi-modellen. Utgå från varje individ Barn vill röra på sig Kunskaper Utveckling och välbefinnande Det skall vara roligt att lära 2.3 Uppföljning, resultat och bedömning av måluppfyllelse A. Kartläggning av barnets utveckling i förskoleklass. Alla barn i förskoleklass har genomfört screening. B. LUS Förskoleklass, skolår 3, skolår 6. Förskoleklass: (Nivå 3) Alla elever når önskvärd nivå och många når längre. År 3: (Nivå 15) Fem elever av 25 når inte riktigt önskvärd nivå. År 6: (Nivå 18) Sju elever av 22 når inte önskvärd nivå. LUS är bra som mätinstrument men risken är stor att man endast mäter den tekniska läsningen och tappar läsförståelsen. Vi använder flera andra instrument för att ringa in elevernas läsförmåga. C.. Elevenkäten i år 3 och 5 Område År 3 År 5 GK Lärande 93 % 87 % 92 % Resultatet är något sämre i år fem än föregående år. Bristande arbetsro drar ned betyget. D. Skolverkets ämnesprov skolår 5 i svenska, engelska och matematik Klass/grupp: ANTAL ÅR 5-ELEVER: 25 SVENSKA Uppnår målen Inte uppnår målen Antal elever som 21 (84 %) 4 (16 %) ENGELSKA Uppnår målen Inte uppnår målen Antal elever som 23 (92 %) 2 (8 %) MATEMATIK Uppnår målen Inte uppnår målen Antal elever som 23 (92%) 2 (8 %) Totalt antal elever i klassen/gruppen som inte uppnått 4 (16 %) målen i ett, två eller alla tre ämnena

5 E.. Simkunnigheten för eleverna skolår 5. En elev av 25 når inte målen. Extra simundervisning har genomförts. F. Alla elever som behöver särskilda stödåtgärder i sin utveckling skall ha ett individuellt utformat åtgärdsprogram inom två månader efter att behovet konstaterats. Rapport om verksamheten kring barn och elever i behov av särskilt stöd lämnas direkt till resursavdelningen. De elever där behov av särskilt stöd föreligger har identifierats och åtgärdsprogram är upprättade. 2.4 Åtgärder för ökad måluppfyllelse. En siffra vi diskuterat extra är att endast 60 % av flickorna i år 3 anser sig ha tid att arbeta färdigt. Motsvarande siffra för pojkarna är 92 %. I år 5 tycker bara 64 % av eleverna att de får arbetsro. Det här är inte bra och vi har lagt mycket energi på detta under läsåret. De flesta åtgärderna finns beskrivna i delen om normer och värderingar. Ordet arbetsmiljö är närmast ett mantra i just den här gruppen elever och under år 6 kommer eleverna utbildas av vår nye närpolis och vår kurator till rastvärdar, kompisstödjare som på Norrbacka kommer att heta Aimare. Vi är övertygade om att det är en grundtrygghet i gruppen som behövs för att resultaten skall förbättras framöver. Alla medarbetare har under läsåret fortbildats kring IUP, individuella utvecklingsplaner. Vad innebär IUP? Vad måste föregå IUP? Vilka verktyg använder vi för att bedöma elever? Hur ser det goda samtalet ut där alla parter, lärare förälder elev, kommer till tals och tar gemensamt ansvar för utveckling? Det här är ett ämne som växt under året och det rör själva kärnan i vår verksamhet. Vilka är målen, hur tolkar vi dem och hur konkretiserar vi så att alla är med? När det gäller läsning och resultatet på LUS så har Norrbackaskolan som mål att bryta ner stegen i LUS-trappan ytterligare och tydliggöra dem för elever och föräldrar. Nästa läsår inför vi intensivläsningsperioder för elever som är i farozonen för att hamna i ickeläsarnas förening. 3. Elevernas ansvar och inflytande 3.1 Mål i skolplanen Inflytande och ansvar det innebär att barn, elever, vuxenstuderande och föräldrar skall ha god kännedom om förskolans och skolans uppdrag och värdegrund samt läroplanens mål. barn, elever och vuxenstuderande skall successivt utöva ett allt större inflytande och ansvar för sin utbildning och sin dagliga miljö det finns elevråd, skolråd och andra formella samverkansformer aktivt arbeta för jämställdhet. 3.2 Mål i arbetsplan Vi vill att eleverna med stigande ålder skall ta alltmer aktivt ansvar för sitt lärande. 3.3 Uppföljning, resultat och bedömning av måluppfyllelse Elevenkäten i år 3 och 5 Område År 3 År 5 GK Inflytande/ansvar 95 % 89 % 89 %

6 Resultatet är marginellt sämre än fjolårets i år 5, men något bättre i år 3. Vi arbetar traditionellt med klassråd och elevråd vilket fungerar väl. Vi har infört IUP och arbetat med former för hur elevers och föräldrars ansvar och inflytande över utvecklingssamtalet skall utvecklas. Skolråd genomförs två gånger per termin. Två elevrepresentanter, en från år fem och en från år sex deltar. Fritidspersonalen termins- och veckoplanerar tillsammans med barnen. Vi har arbetat medvetet med att barnen tar ett större ansvar för mtrl, Sport- och spelhålan är ett exempel. 3.4 Åtgärder för ökad måluppfyllelse. - Vi vill aktivt arbeta vidare med IUP som förhoppningsvis leder till ett ännu större elevinflytande. - Vi kommer att starta ett matråd till hösten. - Vi har konkretiserat målen i Lpo 94 i vår egen arbetsplan. Först när målet är klart så vet man hur man kan påverka arbetssättet för att nå dit. - Vi vill fortsätta med att hitta nya aktiviteter på fritids där framför allt de äldre barnen får möjlighet att själva påverka omfattning och innehåll. 4. Skola och hem 4.1 Mål i skolplanen Se pkt Mål i arbetsplanen Vi vill bli bättre på att nå ut med vår verksamhetsidé och våra mål. Vi vill prova nya former för kontakt skola-hem, t.ex öppna skolråd, Norrbackadagen skola på en lördag, besök på föräldrars arbetsplats m.m. Öppen och ärlig kommunikation Föräldrarna är viktigast för barnen Välkomna till Norrbacka Föräldrar är en resurs Aktiv föräldramedverkan Vi vill stödja och stimulera barns utveckling Gemensamt ansvar för barnen 4.3 Uppföljning, resultat och bedömning av måluppfyllelse Rutiner för inskolning och överflyttning av elever till och från skolan är noga strukturerade och utvärderas varje år. Ett föräldrasamtal äger rum i början av terminen. Här lägger vi grunden för en positiv bild av skolan och förmedlar hur viktig kommunikationen mellan hem och skola är.

7 Veckobrev (Storbarnsfritids skriver månadsbrev) sänds hem till föräldrarna där man summerar arbetet i gruppen under veckan. Det ges också möjlighet för hemmet att kommentera och föra fram information genom s.k. kontaktbok, framförallt används denna av elever med behov av särskilt stöd. Föräldramöten anordnas av skolan en gång per termin men det händer att föräldrarna själva anordnar möten på skolan däremellan. Fritidshemmen. A. Vårdnadshavarnas omdöme om verksamheten. Andelen vårdnadshavare som ger verksamheten ett sammanfattande omdöme som uppgår till minst 3 på en 4-gradig skala skall överstiga föregående års nivå. Ingen skall avge omdömet 1. Instämme r helt Instämme r inte alls Norrbackas Skolbarnsomsorg VERKSAMHETEN Antal %3,4 1 mitt barn trivs % 2 känner mig trygg % 3 fritids mål och arbetssätt % 4 aktiviteter som ordnas % 5 möjlighet att påverka % 6 prata i förtroende % 7 personalens bemötande % 8 vad som planeras/hänt % Summa % LOKALER, ÖPPETTIDER 1 öppettiderna % 2 utemiljö % 3 fritids lokaler % Summa % Resultatet från enkäten ligger i nivå med föregående år. Ett område som får relativt lågt resultat är möjligheten att påverka. Vi har under året fört en diskussion i skolråd och på föräldramöten kring Vad är det du skulle vilja påverka som du saknar möjlighet till idag? Vi har inget entydigt svar på konkreta åtgärder utifrån den diskussionen men kan konstatera att demokrati och inflytande är frågor att ständigt bevaka och hitta nya former för. Vi har dropp in fika där föräldrarna får en möjlighet att ställa frågor och komma med idéer samtidigt som vi kan informera om vår verksamhet. Barn och föräldrar har möjlighet att nå varandra under dagen. Alla fyra fritidshem har mobiltelefoner för att underlätta kontakten barn och föräldrar. Vi har informationsmöte i början på terminen. De yngre barnens föräldrar har daglig kontakt med fritidspersonalen när dom hämtar och lämnar barnen. När det gäller dom äldre barnen så sker kontakten med föräldrarna oftast via telefon.

8 4.4 Åtgärder för ökad måluppfyllelse - Vi tror att IUP kommer att på ett naturligt sätt öka föräldrarnas engagemang i sina barns utveckling, såväl socialt som kunskapsmässigt. - Vi har diskuterat vikten av att synas och profilera oss. En idé är att utveckla hemsidan. 5. Övrigt Enkäten i år 3 och 5 Område År 3 År 5 GK Skolmat/miljö 76 % 79 % 81 % Det som ger lägst betyg på Norrbacka är miljön i matsalen. Det är ett stort tryck på matsalen som innebär stress för både elever och personal. Trycket har inte minskat i och med att Christoffer Polhem Gymnasiet numer äter lunch på Norrbacka. Underhållet är också eftersatt i matsalsbyggnaden. Detsamma gäller idrottssalen där vår 50-talstoalett, som eleverna är tvungna att backa in i, ger ett betyg på 15 %. Såna siffror drar onekligen ner snittet Kvalitetsredovisningen har varit ett bra verktyg för att tänka tillbaka på året som gått och ett hjälpmedel för alla medarbetare att reflektera över om vi gjort det vi hade tänkt oss. Förhoppningsvis ger det en tydlig bild för alla våra brukare var Norrbackaskolan står idag. Torsten Flemming, rektor

Förskolan består av tre avdelningar, Björken, Kvisten och Granen, med ca 3,5 tjänsterper avdelning.

Förskolan består av tre avdelningar, Björken, Kvisten och Granen, med ca 3,5 tjänsterper avdelning. Barn- och utbildningsförvaltningen Väskinde skola Kvalitetsredovisning 2005/2006 Sid 1 (5) Beskrivning av verksamheten. FÖRSKOLA Allmänt Rektorsområdet omfattar tre socknar Väskinde, Bro samt delar av

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2005/2006 Dalhem, Barlingbo, Endre

Kvalitetsredovisning 2005/2006 Dalhem, Barlingbo, Endre 1(8) Barn- och utbildningsförvaltningen Kvalitetsredovisning 2005/2006 Dalhem, Barlingbo, Endre Förskoleklass-grundskola-fritidshem (sid 1-5) Förskola (sid 6-8) Beskrivning av verksamheten Dalhem, Barlingbo

Läs mer

Beskrivning av verksamheten. SKOLA och FRITIDSHEM.

Beskrivning av verksamheten. SKOLA och FRITIDSHEM. Barn- och utbildningsförvaltningen Väskinde skola Kvalitetsredovisning 2005/2006 Sid 1 (5) Beskrivning av verksamheten. SKOLA och FRITIDSHEM. Allmänt Rektorsområdet omfattar tre socknar Väskinde, Bro samt

Läs mer

Allmänt Rektorsområdet omfattar S:t Hansskolan F-6, S:t Hans Fritidshem samt förskolan Persgränd. Upptagningsområdet är i huvudsak Visby innerstad.

Allmänt Rektorsområdet omfattar S:t Hansskolan F-6, S:t Hans Fritidshem samt förskolan Persgränd. Upptagningsområdet är i huvudsak Visby innerstad. S:t Hans Rektorsområde Kvalitetsredovisning 2005/2006 Barn- och utbildningsförvaltningen Sid 1 (7) Beskrivning av verksamheten. FÖRSKOLAN PERSGRÄND Allmänt Rektorsområdet omfattar S:t Hansskolan F-6, S:t

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN. Grundskolan

LOKAL ARBETSPLAN. Grundskolan LOKAL ARBETSPLAN Grundskolan Läsåret 2012/2013 Till alla föräldrar med elever på Snapphaneskolan Vi strävar mot samma mål att få trygga, kreativa, självständiga och sociala elever/barn! För att nå vad

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2014/2015

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2014/2015 LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2014/2015 Till alla föräldrar med elever på Snapphaneskolan Vi strävar mot samma mål att få trygga, kreativa, självständiga och sociala elever med hög måluppfyllelse! För att nå

Läs mer

Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012

Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012 Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012 2015 har 10 åringen nått statens och våra mål men framförallt sina egna och har tagit ansvar för sin egen utveckling med stöd av vuxna. 10 åringen tror på sig själv

Läs mer

Skolplan Lärande ger glädje och möjligheter

Skolplan Lärande ger glädje och möjligheter Skolplan 2004 Lärande ger glädje och möjligheter Vi ska ge förutsättningar för barns och ungdomars bildning genom att främja lärande, ge omsorg och överföra demokratiska värderingar. Barn- och utbildningsnämndens

Läs mer

Lokal Arbetsplan. F-klass och grundskolan

Lokal Arbetsplan. F-klass och grundskolan Lokal Arbetsplan 2011 F-klass och grundskolan NORMER OCH VÄRDEN Skolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles gemensamma värderingar och låta dem komma till uttryck

Läs mer

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola 1 Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete 2016 Kingelstad Byskola skola 2 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten Kingelstad Byskola HB startade i december 2012 med förskola. Efter att ha fått tillstånd

Läs mer

Arbetsplan Stenåsenskolan Kils kommun 2016/2017

Arbetsplan Stenåsenskolan Kils kommun 2016/2017 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Niclas Larsson, niclas.larsson@kil.se 2016-10-12 Arbetsplan Stenåsenskolan Kils kommun 2016/2017 KIL1000, v1.0, 2013-06-14 Kils kommun Postadress Besöksadress Telefon

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg. Dala-Järna Vansbro Äppelbo

LOKAL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg. Dala-Järna Vansbro Äppelbo LOKAL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg Dala-Järna Vansbro Äppelbo 2012-2013 1 Presentation Pedagogisk omsorg är en form av förskoleverksamhet som till största delen bedrivs i den anställdes hem och mestadels

Läs mer

Kvalitetsredovisning Sudrets södra rektorsområde

Kvalitetsredovisning Sudrets södra rektorsområde Kvalitetsredovisning Sudrets södra rektorsområde Barn- och utbildningsförvaltningen 2005-2006 Området omfattar verksamhet i förskolan, familjedaghem, fritidshem, skola förskoleklass år 6 fördelat på 2

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2015/2016

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2015/2016 LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2015/2016 Till alla föräldrar med elever på Snapphaneskolan Vi strävar mot samma mål att få trygga, kreativa, självständiga och sociala elever med hög måluppfyllelse! För att nå

Läs mer

SURAHAMMARS KOMMUNS UTVECKLINGSPLAN FÖR. PEDAGOGISK VERKSAMHET (skolplan)

SURAHAMMARS KOMMUNS UTVECKLINGSPLAN FÖR. PEDAGOGISK VERKSAMHET (skolplan) SURAHAMMARS KOMMUNS UTVECKLINGSPLAN FÖR PEDAGOGISK VERKSAMHET (skolplan) Antagen av Barn- och bildningsnämnden 080218 Fastställd av kommunfullmäktige 080915 GRUNDSYN För förskolan och skolan finns värdegrund,

Läs mer

Arbetsplan för Ödenäs skola F-6

Arbetsplan för Ödenäs skola F-6 151013 Arbetsplan för Ödenäs skola F-6 Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg

LOKAL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg LOKAL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg Dala-Järna Vansbro Äppelbo 2010/11 1 Innehåll 1. Presentation 2. Organisation 3. Normer och värden 4. Utveckling och lärande 4.1 Leken 4.2 Språket 4.3 Natur och miljö

Läs mer

Älta skola med förskolor. Verksamhetsplan för förskoleklasserna på Älta Skola

Älta skola med förskolor. Verksamhetsplan för förskoleklasserna på Älta Skola Älta skola med förskolor Verksamhetsplan för förskoleklasserna på Älta Skola 2018/2019 Verksamhetsplan för förskoleklasserna i Älta skola Förskoleklass är från och med höstterminen 2018 obligatorisk. Men

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Brobyskolan

VERKSAMHETSPLAN Brobyskolan 1 VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 Brobyskolan FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM 2 Innehållsförteckning Grundfakta om verksamheten 3 Sammanfattning av läsåret 2017/18 3 Prioriterade områden för kommande verksamhetsår

Läs mer

Klinte Norra rektorsområde Förskoleverksamhet, förskoleklass, fritidshem, grundskola

Klinte Norra rektorsområde Förskoleverksamhet, förskoleklass, fritidshem, grundskola Barn- och Utbildningsförvaltningen Kvalitetsredovisning 2005/2006 Klinte Norra RO Klinte Norra rektorsområde Förskoleverksamhet, förskoleklass, fritidshem, grundskola Förskoleverksamhet (sid 1-4) Förskoleklass,

Läs mer

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Datum 1 (9) Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården Norrgårdens vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering Lejonkulans vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning sid. 2 2. Normer

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN FÖRSKOLAN SMÅTTINGGÅRDEN Avd Bikupan ht 2013

LOKAL ARBETSPLAN FÖRSKOLAN SMÅTTINGGÅRDEN Avd Bikupan ht 2013 LOKAL ARBETSPLAN FÖRSKOLAN SMÅTTINGGÅRDEN Avd Bikupan ht 2013 Förskolan regleras i skollagen och har Skolverket som tillsynsmyndighet. Sedan 1 augusti 1998 finns en läroplan för förskolan, Lpfö 98 och

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 2006 Fole/Gothem rektorsområde

ÅRSREDOVISNING 2006 Fole/Gothem rektorsområde ÅRSREDOVISNING 2006 Fole/Gothem rektorsområde Förskolan Klangstenen Förskolan Ägget Gothem skola F-6 Fole skola F-6 Barn- och utbildningsförvaltningen Årsredovisning 2006 Fole/Gothem rektorsområde rektor

Läs mer

Sid 1 (8) Dnr Giltig fr.o.m Giltig t.o.m Östermalmsskolan

Sid 1 (8) Dnr Giltig fr.o.m Giltig t.o.m Östermalmsskolan Sid 1 (8) Östermalmsskolan Verksamhetsbeskrivning Östermalmsskolan är en kommunal grundskola i Stockholms innerstad. Det är en F 6 skola med integrerad skolbarnsomsorg t.o.m. skolår 3 och fristående fritidsklubb

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret

Lokal arbetsplan Läsåret Lokal arbetsplan Läsåret 2018-2019 Åsenskolan Rektor Jan Setterberg 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Bakgrund tolkning av skolans kunskapsuppdrag Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever

Läs mer

Verksamhetsplan Ekeby skola och fritidshem 2016/2017

Verksamhetsplan Ekeby skola och fritidshem 2016/2017 Verksamhetsplan Ekeby skola och fritidshem 2016/2017 Innehållsförteckning Verksamhetsidé-vision sid. 2 Förutsättningar sid. 2 Ekeby skolas årshjul sid. 4 1. Läroplansmål Normer och värden sid. 5 2. Läroplansmål

Läs mer

Förskoleklass Fritidshem Grundskola F- 6 Grundsärskola. Vägen mot livslångt lärande RESPEKT OMTANKE SAMARBETE ANSVAR

Förskoleklass Fritidshem Grundskola F- 6 Grundsärskola. Vägen mot livslångt lärande RESPEKT OMTANKE SAMARBETE ANSVAR Förskoleklass Fritidshem Grundskola F- 6 Grundsärskola Vägen mot livslångt lärande RESPEKT OMTANKE SAMARBETE ANSVAR Välkommen till ett nytt läsår! I handen håller du Prästvångsskolans lokala arbetsplan.

Läs mer

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev.080530 Karlshögs förskola består av fyra avdelningar: Grodan, Hajen, Delfinen och Pingvinen. Förskolan är belägen i ett lugnt villaområde på Håkanstorp. Avdelningarna

Läs mer

Arbetsplan för Rösjöskolan Lpo94

Arbetsplan för Rösjöskolan Lpo94 Arbetsplan för Rösjöskolan Lpo94 Arbetsplan för Rösjöskolan Lpo94 Normer och värden Skolan skall sträva efter att varje elev utvecklar sin förmåga att göra och uttrycka medvetna etiska ställningstaganden

Läs mer

2015 ARBETSPLAN & MÅL

2015 ARBETSPLAN & MÅL 2015 ARBETSPLAN & MÅL FÖRSKOLAN BARNEN I DÖSHULT Frida Rosenström Lena Andersen Maja Månsson 2 Prioriterade mål 2015 SOCIALA UTVECKLINGEN Att barnen lär sig ta hänsyn till andra människor och att utveckla

Läs mer

Skogsgläntans förskola

Skogsgläntans förskola REVIDERAT UNDERLAG 2009-05-05 /GF Skogsgläntans förskola Rektor Britt-Marie Eliasson 2011-08-30 REVIDERAD 110830 Förordningar om kvalitetsredovisning SFS (Svensk författningssamling) 2005:609 Utbildnings-

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

Lokal arbetsplan för Tusenskönan.

Lokal arbetsplan för Tusenskönan. Lokal arbetsplan för Tusenskönan. Tusenskönans lokala arbetsplan bygger på läroplanen för det obligatoriska skolväsendet samt Landskrona stads skolplan. Arbetsplanen visar hur skolan vill organisera sin

Läs mer

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola 1 Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete 2017 Kingelstad Byskola skola 2 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten Kingelstad Byskola HB startade i december 2012 med förskola. Efter att ha fått tillstånd

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret

Lokal arbetsplan Läsåret Lokal arbetsplan Läsåret 2016-2017 Åsenskolan Rektor Johan Kronberg 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Bakgrund tolkning av skolans kunskapsuppdrag Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret

Lokal arbetsplan Läsåret Barn- och Utbildning Lokal arbetsplan Läsåret 2017 2018 Strandvägsskolan Rektor Maria Sjödahl Nilsson 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Bakgrund tolkning av skolans kunskapsuppdrag Utbildningen inom skolväsendet

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN Småttinggården AVDELNING Myrstacken.

LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN Småttinggården AVDELNING Myrstacken. LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN Småttinggården AVDELNING Myrstacken. 2013 Förskolan regleras i skollagen och har Skolverket som tillsynsmyndighet. Sedan 1 augusti 1998 finns en läroplan för förskolan, Lpfö

Läs mer

Arbetsplan Dallidenskolan Kils kommun 2018/2019

Arbetsplan Dallidenskolan Kils kommun 2018/2019 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Niclas Larsson, niclas.larsson@kil.se 2018-09-28 Arbetsplan Dallidenskolan Kils kommun 2018/2019 KIL1000, v1.0, 2013-06-14 Kils kommun Postadress Besöksadress Telefon

Läs mer

LOKALL ARBETSPLAN. Pedagogisk omsorg. Dala-Järna Vansbro Äppelbo

LOKALL ARBETSPLAN. Pedagogisk omsorg. Dala-Järna Vansbro Äppelbo LOKALL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg Dala-Järna Vansbro Äppelbo 2011-2012 Innehåll 1. Presentation 2. Organisation 3. Normer och värden 4. Utveckling och lärande 4.1 Leken 4.2 Språket 4.3 Natur och miljö

Läs mer

Augusti Verksamhetsplan Hardemo skola och fritidshem

Augusti Verksamhetsplan Hardemo skola och fritidshem Augusti 2016 Verksamhetsplan Hardemo skola och fritidshem 2016-2017 Innehållsförteckning 1. Verksamhetsidé sid. 2 2. Förutsättningar sid. 2 3. Enhetens årshjul sid. 3 4. Utvecklingsarbete sid. 4 1. Läroplansmål

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret

Lokal arbetsplan Läsåret Barn- och Utbildning Lokal arbetsplan Läsåret 2016-2017 Strandvägsskolan Rektor Maria Sjödahl Nilsson 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Bakgrund tolkning av skolans kunskapsuppdrag Utbildningen inom skolväsendet

Läs mer

Läsår 2011-2012. Vi har valt följande rubriker för att redovisa hur inflytandet fungerar i praktiken: - Inlärning - Socialt Eget ansvar - Råden

Läsår 2011-2012. Vi har valt följande rubriker för att redovisa hur inflytandet fungerar i praktiken: - Inlärning - Socialt Eget ansvar - Råden Läsår 2011-2012 Elever ska ges inflytande över utbildningen. De ska fortlöpande stimuleras att ta aktiv del i arbetet med att vidareutveckla utbildningen och hållas informerade i frågor som rör dem. Informationen

Läs mer

starten på ett livslångt lärande

starten på ett livslångt lärande starten på ett livslångt lärande stodene skolområde Lusten till kunskap Alla barn föds nyfikna. Det är den starkaste drivkraften för allt lärande. Det vill vi ta vara på. Därför arbetar Stodene skolområde

Läs mer

Arbetsplan för Bergkvara skola Läsåret 10/11

Arbetsplan för Bergkvara skola Läsåret 10/11 Datum 2010-06-02 Arbetsplan för Bergkvara skola Läsåret 10/11 Postadress Besöksadress Telefon Telefax E-post Plusgiro Torsås kommun Box 503 385 25 TORSÅS Torsskolan Allfargatan 38 www.torsas.se 0486-33100

Läs mer

Gemensam inriktning för fritidshemmen i Malung-Sälens kommun Framtagen av representanter för fritidshemmens personal 2011-2012

Gemensam inriktning för fritidshemmen i Malung-Sälens kommun Framtagen av representanter för fritidshemmens personal 2011-2012 Gemensam inriktning för fritidshemmen i Malung-Sälens kommun Framtagen av representanter för fritidshemmens personal 2011-2012 Det här materialet har utarbetats utifrån våra styrdokument: Ett annat viktigt

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen ADRESS: Simrishamn DATUM Österlengymnasiet. Kvalitetsredovisning 2006

Barn- och utbildningsförvaltningen ADRESS: Simrishamn  DATUM Österlengymnasiet. Kvalitetsredovisning 2006 Österlengymnasiet Kvalitetsredovisning 2006 KVALITETSREDOVISNING Normer och värden Citat ur Läroplanerna Lpo 94, Lpfö 98, Lpf 94 Citat ur kommunens skolplan Skolans mål Att aktivt och medvetet påverka

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2017/2018

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2017/2018 LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2017/2018 Till alla föräldrar med elever på Snapphaneskolan Vi strävar mot samma mål; att få trygga, kreativa, självständiga och sociala elever med hög måluppfyllelse. För att

Läs mer

Hedskolans. lokala arbetsplan. Besök vår hemsida. rundskola, Förskoleverksmahet Hedskolan. Barn, utbildning och kultur Grundskola

Hedskolans. lokala arbetsplan. Besök vår hemsida. rundskola, Förskoleverksmahet Hedskolan.  Barn, utbildning och kultur Grundskola Hedskolans lokala arbetsplan Besök vår hemsida www.gellivare.se Barn, utbildning och kultur Grundskola rundskola, Förskoleverksmahet Hedskolan INNEHÅLLSFÖRTECKNING Oktober 2007 Reviderad 2011 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Utbildningsinspektion i Rappestad/Västerlösa skolor förskoleklass och grundskola årskurs 1 6

Utbildningsinspektion i Rappestad/Västerlösa skolor förskoleklass och grundskola årskurs 1 6 Utbildningsinspektion i Linköpings kommun Rappestad/Västerlösa skolor Dnr 53-2005:1310 Utbildningsinspektion i Rappestad/Västerlösa skolor förskoleklass och grundskola årskurs 1 6 Innehåll Inledning...1

Läs mer

STORFORS KOMMUN. Kroppaskolan Årskurs 1 3

STORFORS KOMMUN. Kroppaskolan Årskurs 1 3 STORFORS KOMMUN Kroppaskolan Årskurs 1 3 Lokal arbetsplan Läsåret 2016-2017 Inledning: Kroppaskolan ligger i Storfors tätort och innefattar förskoleklass årskurs 3 samt fritidshem. Skolan har totalt 136

Läs mer

September Verksamhetsplan Hardemo skola och fritidshem

September Verksamhetsplan Hardemo skola och fritidshem September 2017 Verksamhetsplan Hardemo skola och fritidshem 2017-2018 1 Innehållsförteckning 1. Förutsättningar sid. 3 2. Verksamhetsidé sid. 3 3. Enhetens årsklocka sid. 4 4. Utvecklingsarbete sid. 5

Läs mer

2015/2016. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS

2015/2016. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS 2015/2016 Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS Mariebergsskolans vision är att alla ska känna glädje och trygghet i en demokratisk lärandemiljö. All planering och alla aktiviteter

Läs mer

Kvalitetsarbete i fritidshem

Kvalitetsarbete i fritidshem Kvalitetsarbete i fritidshem Gäller för verksamhetsåret: 2015-2016 Enhet: Grevåkerskolans fritidshem Fritidshem Grevåkerskolans fritids- Baronen och Greven Ort Hammerdal Ansvarig rektor Birgitta K Lindberg

Läs mer

Förskolan Blå husets profilområden är Uteverksamhet, Lekens betydelse samt Hälsa och välbefinnande.

Förskolan Blå husets profilområden är Uteverksamhet, Lekens betydelse samt Hälsa och välbefinnande. 09-02-16 1(9) Tjelvars rektorsområde 1 /Tjelvarskolan och Blå huset Förskolan Blå husets lokala arbetsplan Förskolan Blå husets profilområden är Uteverksamhet, Lekens betydelse samt Hälsa och välbefinnande.

Läs mer

Karlshögs Fritidshem

Karlshögs Fritidshem rlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarls högkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshö gkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlsögkarlshögkarlshögkarlshögka

Läs mer

ARBETSPLAN FÖR RÄVLYANS fritidsverksamhet läsåret 2014-15

ARBETSPLAN FÖR RÄVLYANS fritidsverksamhet läsåret 2014-15 ARBETSPLAN FÖR RÄVLYANS fritidsverksamhet läsåret 2014-15 Innehållsförteckning Sid 3 Presentation av arbetssätt Sid 4 utifrån LGR 11 Sid 4 Normer och värden Kunskaper Sid 6 Elevers ansvar och inflytande

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Västra Husby FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM

VERKSAMHETSPLAN Västra Husby FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM 1 VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM 2 Innehållsförteckning Grundfakta om verksamheten 3 Sammanfattning av läsåret 2017/18 3 Prioriterade områden för kommande verksamhetsår 4

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Rensbackens förskola Rensbackens förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi tar tillvara både inne- och utemiljön på ett medvetet sätt. Miljön är formad

Läs mer

Pedagogisk plan för Jordgubbens förskola

Pedagogisk plan för Jordgubbens förskola Pedagogisk plan för Jordgubbens förskola År 2014-2015 Organisation BUN Barn- och utbildningsnämnden och är politiskt sammansatt BARN- OCH UTBILDNINGSCHEF Maarit Enbuske Tfn. 0927-72050 REKTOR OMRÅDE 1

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING för år 2008

KVALITETSREDOVISNING för år 2008 KVALITETSREDOVISNING för år 2008 Rönninge skola MÅLUPPFYLLELSE Mål Mål 3 Barnen i förskoleklassen utvecklas utifrån sina förutsättningar Målet är ej uppfyllt Mål 4 Barnen i fritidshemmet utvecklas utifrån

Läs mer

Arbetsplan. för. Östra Fäladens förskola. Läsår 10/11

Arbetsplan. för. Östra Fäladens förskola. Läsår 10/11 Arbetsplan för Östra Fäladens förskola Läsår 10/11 Förskolan har ett pedagogiskt uppdrag och är en del av skolväsendet. Läroplanen för förskolan, Lpfö 98, är ett styrdokument som ligger till grund för

Läs mer

för Rens förskolor Bollnäs kommun

för Rens förskolor Bollnäs kommun för Bollnäs kommun 2015-08-01 1 Helhetssyn synen på barns utveckling och lärande Återkommande diskuterar och reflekterar kring vad en helhetssyn på barns utveckling och lärande, utifrån läroplanen, innebär

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2016/2017

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2016/2017 LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2016/2017 Till alla föräldrar med elever på Snapphaneskolan Vi strävar mot samma mål att få trygga, kreativa, självständiga och sociala elever med hög måluppfyllelse! För att nå

Läs mer

Arbetsplanen är reviderad i oktober 2009

Arbetsplanen är reviderad i oktober 2009 er Arbetsplanen är reviderad i oktober 2009 Vår värdegrund på Kirsebergstornets förskola Vi pedagoger som arbetar på Kirsebergstornets förskola vill att barnen ska mötas i en öppen, varm och demokratisk

Läs mer

Arbetsplan 2018/19 Strömtorpsskolan åk 1-6

Arbetsplan 2018/19 Strömtorpsskolan åk 1-6 Arbetsplan 2018/19 Strömtorpsskolan åk 1-6 Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi når målen? Hur ska vi göra? Normer och Värden Skolans plan mot kränkande behandling ska uppfylla skollagens

Läs mer

Lokal arbetsplan 2010/2011

Lokal arbetsplan 2010/2011 Lokal arbetsplan 2010/2011 Sofielundsskolan Arbetslag 8-9 Lokal arbetsplan vid Sofielundsskolan Huvudsyftet med den lokala arbetsplanen är att för alla i organisationen tydliggöra de mål som satts upp

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret

Lokal arbetsplan Läsåret Lokal arbetsplan Läsåret 2017-2018 Nykroppa skola Personal i arbetslaget: Ing-Marie Jonsson, rektor Ellinore Johansson, lärare F-1 Lisa Jonsson, barnskötare/elevassistent, fritidspersonal Åsa Folkesson,

Läs mer

Nulägesbeskrivning 2007 av förskolan och skolan i Hedemora

Nulägesbeskrivning 2007 av förskolan och skolan i Hedemora Nulägesbeskrivning 2007 av förskolan och skolan i Hedemora Innehåll 2 Var skall ditt barn gå i Förskoleklass? SIDA Alla barn har rätt till kunskap 4 Visionen för skolan och förskolan i Hedemora kommun

Läs mer

Arbetsplan för 1-6 Stigens Friskola Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för 1-6 Stigens Friskola Läsåret 2016/2017 Arbetsplan för 1-6 Stigens Friskola Läsåret 2016/2017 Arbetsplan läsåret 2016/2017 Normer och värden: Lgr 2011 säger att skolan aktivt och medvetet ska påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles

Läs mer

Arbetsplan för Bryngelstorpskolans förskoleklass läsåret 2011/2012

Arbetsplan för Bryngelstorpskolans förskoleklass läsåret 2011/2012 Arbetsplan för Bryngelstorpskolans förskoleklass läsåret 2011/2012 Bryngelstorpskolans förskoleklass Förskoleklassen har sina två hemvist på Norrgården och Sörgården i Bullerbyn. Bullerbyn ligger längst

Läs mer

Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun

Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun FÖRFATTNING 7.7 Antagen av kommunfullmäktige 106/08 Reviderad av barn- och utbildningsnämnden 5/10 Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun Om barn- och utbildningsplanen Barn- och utbildningsplanen

Läs mer

Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015 november Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man

Läs mer

ARBETSPLAN 2012/13 för skola och fritidshem

ARBETSPLAN 2012/13 för skola och fritidshem Stocksätterskolan ARBETSPLAN 2012/13 för skola och fritidshem Innehållsförteckning 1. Normer och värden...3 2. Kunskaper...4 3. Elevernas ansvar och inflytande...5 4. Skola och hem...6 2 Stocksätterskolans

Läs mer

Verksamhetsplan för Rots skolas fritidshem i Älvdalens kommun 2010-2011

Verksamhetsplan för Rots skolas fritidshem i Älvdalens kommun 2010-2011 Verksamhetsplan för Rots skolas fritidshem i Älvdalens kommun 2010-2011 Vision Fritids är roligt, meningsfullt och lustfyllt för alla. Vad skollagen och läroplanen säger Fritidshemmets uppdrag är enligt

Läs mer

Arbetsplan 2010 Klossdammens förskola Sydöstra området

Arbetsplan 2010 Klossdammens förskola Sydöstra området Arbetsplan läsåret 07/08 Arbetsplanen ska bygga på Söderhamns kommuns skolplan, samt målen från BUN:s verksamhetsplan. Övriga styrdokument är läroplan Lpo 94, våra kursplaner och allmänna råd för skolbarnsomsorg.

Läs mer

Arbetsplan Långavekaskolans Fritidshem 2010-2011

Arbetsplan Långavekaskolans Fritidshem 2010-2011 2010-11-19 Barn- och utbildningsförvaltningen Arbetsplan Långavekaskolans Fritidshem 2010-2011 Falkenbergs kommun 311 80 Falkenberg. Telefon växel: 0346-88 60 00. Fax: 0346-133 40 e-post: kommun@falkenberg.se

Läs mer

Prästavångsskolan. Grundskola F-6 Grundsärskola - Fritidshem

Prästavångsskolan. Grundskola F-6 Grundsärskola - Fritidshem Grundskola F-6 Grundsärskola - Fritidshem Välkommen till ett nytt läsår! I handen håller du Prästvångsskolans plan för Mål och Värdegrundsarbete. Vi har ett nytt läsår framför oss. Alla har förväntningar

Läs mer

Arbetsplan för Årsunda kyrkskola åk 1-6 läsåret

Arbetsplan för Årsunda kyrkskola åk 1-6 läsåret Årsunda kyrkskola Arbetsplan för Årsunda kyrkskola åk 1-6 2017-2018 MEDBORGARE (Kunskapsnämndens mål) Resultatet för lärande och kunskap förbättras jämfört med närmast föregående mätning. Elevernas inflytande

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret

Lokal arbetsplan Läsåret Barn- och Utbildning Lokal arbetsplan Läsåret 2014-2015 Strandvägsskolan Rektor Maria Skoogh 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Bakgrund tolkning av skolans kunskapsuppdrag Utbildningen inom skolväsendet syftar

Läs mer

Lokal arbetsplan för Löderups förskola. Fastställd

Lokal arbetsplan för Löderups förskola. Fastställd Lokal arbetsplan för Löderups förskola Fastställd 2015-09-11 Del 1: Vår gemensamma grund Arbetsplanens syfte Löderups förskola En lärande organisation Del 2: Vårt arbete Normer och värden Social emotionell

Läs mer

Arbetsplan. för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2018/2019

Arbetsplan. för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2018/2019 Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2018/2019 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Mål: Ekologi och miljö. Måldokument Lpfö 98

Mål: Ekologi och miljö. Måldokument Lpfö 98 Ekologi och miljö Måldokument Lpfö 98 Förskolan ska lägga stor vikt vid miljö- och naturvårdsfrågor. Ett ekologiskt förhållningssätt och en positiv framtidstro skall prägla förskolans verksamhet. Förskolan

Läs mer

Prästavångsskolan. Grundskola F-6 Grundsärskola - Fritidshem

Prästavångsskolan. Grundskola F-6 Grundsärskola - Fritidshem Prästavångsskolan Grundskola F-6 Grundsärskola - Fritidshem Välkommen till ett nytt läsår! I handen håller du Prästvångsskolans plan för Mål och Värdegrundsarbete. Våra prioriterade mål för Prästavångsskolan

Läs mer

Kvalitetsanalys för Nyckelpigan läsåret 2014/15

Kvalitetsanalys för Nyckelpigan läsåret 2014/15 Datum 1 (11) Kvalitetsanalys för Nyckelpigan läsåret 2014/15 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna kvalitetsanalys

Läs mer

Astrid Lindgrens skola AAstirid LIndgresn skola DOKUMENTNAMN

Astrid Lindgrens skola AAstirid LIndgresn skola DOKUMENTNAMN AAstirid LIndgresn skola DOKUMENTNAMN skolan Vi vet vart vi ska. Vi utvärderar, analyserar och förändrar. Utnyttja alla våra sinnen. Lär oss på olika sätt. Är tydliga! Gör våra elever medvetna om målen.

Läs mer

Verksamhetsplan Solhaga förskola Förutsättningar. Verksamhetsidé vision. Oktober 2016 Förvaltning för livslångt lärande

Verksamhetsplan Solhaga förskola Förutsättningar. Verksamhetsidé vision. Oktober 2016 Förvaltning för livslångt lärande Oktober 2016 Förvaltning för livslångt lärande Verksamhetsplan Solhaga förskola 2016-2017 Förutsättningar 35 platser Två avdelningar, Solen 1 3 år, Månen 3 5 år 7 pedagoger (4 förskollärare, tre barnskötare

Läs mer

Kvalitetsanalys läsåret 2014/15

Kvalitetsanalys läsåret 2014/15 Kvalitetsanalys läsåret 2014/15 Klättenskolan Postadress Besöksadress Telefon Internet Giro och org nr Sunne kommun Stöpafors 0565-160 00 växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 79. Klättenskolan 686 93 Sunne

Läs mer

Arbetsplan 2013/2014. Vintrosa skola och fritidshem Skolnämnd sydväst

Arbetsplan 2013/2014. Vintrosa skola och fritidshem Skolnämnd sydväst Arbetsplan 2013/2014 Vintrosa skola och fritidshem Skolnämnd sydväst Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Kunskaper 5. Läroplansmål Elevernas

Läs mer

2.1 Normer och värden

2.1 Normer och värden 2.1 Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta dem. (Lpfö98 rev.2010,

Läs mer

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2017/18. Nattis. Förskolan Lyckan

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2017/18. Nattis. Förskolan Lyckan Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2017/18 Nattis Förskolan Lyckan 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan 4 Normer och

Läs mer

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Lövåsens förskola

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Lövåsens förskola 1(7) Lokal arbetsplan Lövåsens förskola 2010/2011 2 Innehållsförteckning Inledning 3 2.1 Normer och värden 3 Mål 3 3 2.2 Utveckling och lärande 3 Mål 3 4 2.3 Barns inflytande 4 Mål 4 4 2.4 Förskola och

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2013-2014

Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2013-2014 Grundsärskolan Ingela Dullum Rektor Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2013-2014 Grundsärskolan Ferlinskolan/Strandvägsskolan Rektor Ingela Dullum 1 Innehållsförteckning: Kunskaper sidan 3 Normer och

Läs mer

Arbetsplan tillsammans når vi målen -

Arbetsplan tillsammans når vi målen - 1 Arbetsplan 0910 Gribbylunds kommunala F-9 skola - tillsammans når vi målen - Vår gemensamma värdegrund handlar om Jämlikhet, Trygghet, Ansvar och Hänsyn. Dessa ord har mångskiftande betydelse beroende

Läs mer

Lokal arbetsplan 2010/2011

Lokal arbetsplan 2010/2011 Lokal arbetsplan 2010/2011 Sofielundsskolan Fritidshemmen F-2, 3-6 Lokal arbetsplan vid Sofielundsskolan Huvudsyftet med den lokala arbetsplanen är att för alla i organisationen tydliggöra de mål som satts

Läs mer

Arbetsplan Mo skola. Läsåret 09/10 Reviderad september 09

Arbetsplan Mo skola. Läsåret 09/10 Reviderad september 09 Arbetsplan Mo skola Läsåret 09/10 Reviderad september 09 Mo skola Mo skola är en F 6 skola med fritidshem. Skolan byggdes år 1954 och har en fantastisk utemiljö som stimulerar till lek, arbete och lärande.

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret 2014-2015

Lokal arbetsplan Läsåret 2014-2015 Lokal arbetsplan Läsåret 2014-2015 Åsenskolan Rektor Linda Karlsson 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Bakgrund tolkning av skolans kunskapsuppdrag Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-21 45

Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-21 45 Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-21 45 Inledning Kommunens skolor och förskolor skall erbjuda en bra arbetsmiljö och lärandemiljö för elever och personal. De nationella målen för förskolan och skolan

Läs mer