Förskolan Gunghästens informationsbrev feb 15. Viktiga datum: APT 16 februari 16 mars 20 april 18 maj 8 juni

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förskolan Gunghästens informationsbrev feb 15. Viktiga datum: APT 16 februari 16 mars 20 april 18 maj 8 juni"

Transkript

1 Viktiga datum: APT 16 februari 16 mars 20 april 18 maj 8 juni Planeringsdag. 29 maj 2015 Gårdsfest 27 maj Telefonnummer Hästen Hästen 1: Hästen 2: Gungan Utforskarna: Äventyrarna: Bitr. förskolechef Yvonne Haldrup Vi ber er ringa eller sms:a innan kl:8:00 om ert barn är sjukt eller ledigt så vi kan planera dagen och verksamheten. Ring även och berätta när ert barn kommer tillbaka. Förskolan Gunghästens informationsbrev feb 15 Hej Vi har nu haft en planeringsdag där vi tillsammans följt upp och planerat vårens verksamhet utifrån var vi befinner oss i förhållande till våra mål och utvecklingsområden. Nya nämndmål från Barn och Utbildning för förskolorna i Tyresö kommun under 2015 som vi ska arbeta för är: Upplevelsen att tryggheten ska öka Lärandet ska öka i verksamheten Öka delaktigheten för barn och vårdnadshavare Utöver nämndmålen kommer förskolorna att under våren 2015 fortsätta att lägga fokus på våra utvecklingsområden: Dokumentera barns lärande En skola/förskola för var och en, arbeta med värdegrunden och inkludering. Personal Förskolorna är så gott som fulla med barn vilket medför att vi har vikarier i verksamheten. Trycket i kommunen på barnomsorgsplatser är just nu stort. Att rekrytera förskollärare är svårt så de tjänster vi har på Båten och Pusslet ersatt med vikarier tills vi kan anställa. Nya medarbetare På Sagans förskola välkomnar vi barnskötare Camilla Nygårds som kommer att arbeta på Bullerbyn. Barnskötare Emmie Malmqvist Jelvin vikariera för Emma Klippare som är sjukskriven. På Gunghästen vikarierar barnskötare Johanna Jansson fram till april i Gungans arbetslag. Information: Vill passa på att tacka er som nu lagt in ert/era barns tider i e-tjänst portalen. Detta underlättar schemaplaneringen utifrån barntätheten under dagen, möjligheten och att kunna skicka ut information till aktuella mejladresser. Vill samtidigt påminna om att det är viktigt att barnens aktuella tider skrivs in. Brukarundersökningen är nu avslutad och vi inväntar nu resultatet som sedan analyseras för att förbättra verksamheten för era barn och er, tack för er medverkan. Hoppas vi alla nu får en skön vår att se fram emot. Yvonne Haldrup Biträdande förskolechef

2 Hej alla familjer på Gunghästen! Nu har vi kommit igång med vår verksamhet på hemvisterna i form av inskolning, olika projekt med matematik som fokus, gruppverksamheter och annat spännande. Detta är resultatet från planeringsdagen då vi utvärderade och planerade vårt arbete utifrån vår lokala arbetsplan. När man pratar om lärande tänker man kanske oftast på skolan. Men lärandet är en viktig del av vår verksamhet i förskolan. Då grunden till det livslånga lärandet startar här. En viktig skillnad är att skolan arbetar med uppnående mål dvs. att barnen ska ha uppnått en viss kunskap i en viss ålder. I förskolan arbetar vi med strävansmål dvs. vår verksamhet ska ge barnen möjlighet att tillägna sig kunskap. Vi utgår från förskolans läroplan och barnens intressen. Utifrån dessa erbjuder vi olika aktiviterer och utmaningar där barnen har möjlighet till att skapa egna upplevelser och lärande. Förskolans verksamhet ska präglas av en pedagogik där omvårdnad, omsorg, fostra och lärande bildar en helhet. Verksamheten ska genomföras så att den stimulerar och utmanar barnets utveckling och lärande. Miljön ska vara öppen, innehållsrik och inbjudande. Verksamheten ska främja leken, kreativiteten och det lustfyllda lärande samt ta till vara och stärka barnets intresse för att lära och erövra nya erfarenheter, kunskaper och färdigheter. (lpfö 98/10 2:2) I det här informationsbrevet lyfter hemvisterna hur vi arbetar med lärandet med fokus på matematik under våren. Det är även dags för utvecklingssamtal, håll utkik i hallen på ditt/dina barns hemvist. För att vi på bästa sätt kunna planera med personal, verksamhet och rätt mängd mat, är det viktigt att ni: Ändrar barnens tider på Skolportalen så att de är uppdaterade, håller dessa tider samt ringer och sjuk- och friskanmäler ditt barn.

3 Utforskarna Hej! Vårterminen är här med nya möjligheter och utmaningar. Vi hälsar två nya kompisar välkomna som har börjat hos oss på Utforskarna i januari, gruppen består nu av 11 barn. Det har blivit lite förändringar i gruppen då två Utforskare har börjat på Äventyrarna, men gruppkänslan finns kvar och de nya kompisarna känner sig välkomna och trygga. Lugn, trygghet, gemenskap och att vara en bra kompis är något vi ständigt tillsammans med barnen jobbar med, detta visar sig i att barnen får en känsla av empati inför varandra och det blir ofta pussar, kramar och skratt tillsammans. I slutet av februari och i början på mars kommer vi att erbjuda uppföljningssamtal och utvecklingssamtal. Lappar om tider kommer att finnas i hallen. Vi välkomnar snön! Vi har haft mycket lek och lärande ute på gården, vi åker pulka fort/ sakta, vi bygger snöbollar stora, små, mellan, vi färger snön med karamellfärg och vattenfärg, vi blandar färg -lite/mycket/ mer/ mindre, vi skapar olika former i snön, vi gör snöänglar, vi utforskar vem har gjort olika spår i snön barnen för även uppleva att snön är kallt och kan smälta i handen nya upplevelser i vintertiden. Lärande och intressen Utforskarnas språkprojekt går vidare, nu med fruktteman. Vi har haft mysiga morgnar och vi tänkte utnyttja fruktstunden mer, vi blandar frukten med lite språk och matematik: vad har frukten för form, färg, hur ser stödtecknet ut, matematiska begrepp när vi delar frukten: hel, halv, fjärdedel, vi räknar hur många bitar vi kan få/ behöver till alla barn, 1,2,3,4,5 Utforskarna älskar att måla! Intressen för färger, nyanser och former växer. Vi försöker att ge nya utmaningar, prova olika tekniker och material, inomhus och utomhus. Handmålning blev väldigt uppskattat, barnen tycker om att känna på färgen och utrycka sig med händerna. Vi provar med ljusbordet just nu, barnen blev nyfikna över det och experimenterar själva med ljus, färger, former och reflexer. Genom rytm och musik skapar vi egna musik instrument, trummor och maracas blev populära och vi fortsätter att skapa och spela i stora rummet! Barnen älskar att banka och trumma, efter musikens takt eller egen takt! Världens folkmusik fortsätter, sist hade vi rysk och kinesisk folkmusik. Barnen följer musik med kroppsrörelser, följer egen rytm och koordination.

4 Intressen Magneter Bondgård Hemvrån Bilar och tåg Dans Musik Böcker Babblarna Bygg Sång Skapande Måla och rita Snön Ljusbordet Legobordet Hälsningar Lotta, Anneli och Johanna Äventyrarna Gruppen Nu är vi redan inne i februari och verksamheten är i full gång. Vi har sedan årsskiftet hälsat några nya kompisar välkomna till Äventyrarna. Det är spännande med nya kompisar! Det är viktigt att ni föräldrar är uppmärksamma när vi sätter upp lappar om att blöjor eller extrakläder är slut, vi har inga extrablöjor och väldigt lite extrakläder. Den 23 februari kommer vår student Josefine från förskollärarprogrammet till oss igen. Hon kommer att vara här till slutet av mars. Intressen och Lärande Vi har sett att det finns ett stort intresse bland barnen för sagor och att läsa böcker och därför kommer vi att arbeta med projekt I sagans värld under våren. Som vi berättat tidigare har vi fokus på matematik på förskolan och detta kommer vi att väva in. Vi startade upp projektet med att berätta sagan om Isfågeln och visade ett isägg som vi hade hittat. Syftet var att vi ville att barnens skulle få en spännande upplevelse som triggade fantasin, samtidigt som det blev naturvetenskapligt experiment vilket öppnade upp spännande funderingar hos barnen. Hur känns ägget? Vad finns i ägget? Vad kommer att hända med ägget? Barnen ritade kring sagan om isägget. Veckan efter fortsatte vi arbetet med storfavoriten Bockarna bruse. Vi har t.ex.: Berättat den traditionella sagan och använt oss av intresselådan.

5 Sjungit sången. Läst boken Bockarna bruse går till badhuset. Några barn har målat trollet. Några barn har skapat bockarna i lera. Tittat på sagan i olika utformning på Youtube. Vi kommer att arbeta med barnens egna favoritböcker och önskar därför hjälp av er föräldrar. En vecka i taget kommer vi att läsa och arbeta kring ditt barns favoritbok som ni skickar med hemifrån. Vi meddelar på torsdagen veckan innan det är ditt barns tur att ta med en bok. Om ni har skokartonger och annat återvinningsmaterial tar vi tacksamt emot det! Vi jobbar med barnens första bokstav och deras namn och vi ser att fler och fler börjar känna igen ordbilden(sitt namn)! På samlingstavlan har vi tagit bort barnens bilder och ersatt med deras namn. Vi uppmuntrar barnen att titta efter sitt namn, vi hjälper till och visar vilken första bokstav de ska leta efter för att sedan sätta upp namnet på tavlan. I badrummet har vi ställt ner blöjkorgarna med barnens namn på för att de självständigt ska kunna hämta sin blöja (vi har ett litet öga så att det blir rätt :) Hälsningar Elin, Katarina och Johanna Hästen 1 Gruppen En ny spännande termin har just börjat. Ibland kan vi njuta av att åka i backen och av det härliga vintervädret. Vi har åkt stjärtlapp med de som har godkänd hjälm. Vi har nu fått in Agneta, som är ett känt ansikte och har börjat jobba på Hästen 1. Vår lärarkandidat Mia L. kommer tillbaks v 8-10 för sin sista Vfu-praktik. Vecka 7 Valentinveckan som avslutas med Alla hjärtans dag passar vi på att lyfta olika dilemman som kan utlösa konflikter och bra exempel som visar hur vi kan vara mot varandra. Detta gör vi bland annat genom rollspel för varandra, ritar händelser och tillsammans arbetar vi med problemlösning i både konflikter och situationer där vi kan se vad mycket bra vi gör tillsammans och mot varandra. Intressen och lärande Matematik Som ni kanske har sett och hört har vi nu fokuserat på området mätning. Vi såg att det fanns ett intresse och nyfikenhet kring det i gruppen. T ex i: Hur lång är jag? Vem är längst? När är man störst? Är det längden eller åldern som avgör när man är störst? Vi har utmanat barnen i att te x gissa om man är längre eller kortare än en meter, mäta saker som är ca en meter. Hur många cm går det på en meter? Hur långt är 1 centimeter eller 1 decimeter? Vi har letat saker som är 1 cm/1 dm. 10 meter, hur långt är det?

6 Vi har gjort skodiagram med skoavtryck av våra skor. Nu går barnen runt och mäter olika saker och använder nya begrepp som de erövrat. Höstens arbete med matematik och musik resulterade bl a i Luciaframträdande och arbetet med Tomterock. I arbetet med att skapa gitarrerna såg vi olika begrepp lyftas fram som t ex förstoring, förminskning, förm, längd, storlek, mönster i användandet av olika tekniker. Framför allt takt och musikglädje. Det var mycket sång och musikglädje kring hela Luciafirandet. Cirkus och rörelsegruppen fortsätter med cirkusskola, rörelseaktiviteter och 10 små indianer. Här finns många utmaningar att prova på. T ex takt och rytm, lyssna på instruktioner, antalsuppfattning samt möta olika matematiska begrepp. Vi fortsätter utforska olika områden kring matematiken under vårterminen. Vi kommer bl a undersöka lite kring volym, tid och symmetri. De äldsta barnen som börjar förskoleklass till sommaren träffas varje vecka och gör någonting tillsammans. Nu finns tider uppe på whitebordtavlan i hallen för utvecklingssamtal. Detta gäller barnen födda 2010 och :orna har sina avslutningssamtal i maj. Hälsningar från Mia, Monica och Agneta. Hästen 2 Gruppen Nu när snön har kommit så ha de barn som har en godkänd hjälm gått iväg och åkt stjärtlapp, så låt gärna hjälmarna vara kvar på förskolan. Information om vilka hjälmar som är godkända finns på whiteboardtavlan. Det är dags för utvecklingssamtal och det gäller barnen som är födda 2010 och 2011, barnen födda 2009 kommer att ha sina avslutningssamtal i maj. Tiderna kommer att hänga i hallen så skriv upp er på en tid som passar. Vi börjar varje dag kl med att ha ett morgonmöte där barnen får förhandsinformation om vad som händer under dagen och vilka barn som ska vara var i de dagsaktuella projektgrupperna. Av den anledningen är det viktigt att alla barn är här så de vet vad som sker under dagen då barnen i denna stund kan vara med och påverka sin dag och få veta vad som kommer att hända, vilket skapar en trygghet. På tisdagar så kommer en grupp att ha miniröris på eftermiddagen och barnen kommer att turas om. I torsdags hade vi en leksaksdag som barnen hade önskat och det var uppskattat. När barnen tar med sig leksaker hemifrån de andra dagarna så leder det ofta till onödiga konflikter som vi kan undvika med hjälp av er hemifrån, vilket vi nu hoppas att ni hjälper oss med. Vi kommer att ha 2 samlingar innan lunchen och även fortsätta med 2 vilor efter maten. Vi ser att barnen hittar nya kompisar att leka med och att barnen även hittar nya intressen. Vecka 7 så kommer vi att ha Valentinvecka som avslutas med alla hjärtans dag där vi bakat

7 kärleksbakelser, pyssel, rita olika känslor, göra alla hjärtansdagskort och att prata om hur vi är mot varandra finns i fokus. Intressen/ Lärande Det stora intresset just nu hos de flesta barnen är djur och därför så har vi valt att ha det som projekt denna termin. Varje barn har fått berätta vad de har för favoritdjur och vad de vet om just sitt djur. Vi ser även att barnen väldigt gärna ritar olika djur och att de konstruerar olika hem till djuren med klossar, sjalar och växter. När vi gick till skogen på promenad så hittades en stor gren som är en del i den nya miljö som vi håller på att bygga och grenen hänger i taket. I grenen hänger det gröna band som ser ut som blad, några barn var med och mätte med hjälp av en linjal och klippte. De använde olika mått som längden och höjden på ett bord, längden på linjalen. Matematik kommer att komma in i projektet genom att se de olika djurens mönster, vi kommer att jobba med begrepp som längd, vikt m.m. Vi har lånat mycket olika böcker om djur som barnen gillar att bläddra i och som vi läser. Barnen lär sig om olika djur och utvecklar sitt eget språk genom att berätta om sitt favoritdjur. Vi letar även information på internet om det är något som vi inte hittar i de böcker vi har. Vid morgonmötet så pratar vi om hur många bokstäver vi har i våra namn och att några har få bokstäver och några fler. Hälsningar Johanna, Khadija och Jennie

21 dec 2015. Hej! God jul och Gott Nytt År till er alla. Yvonne Haldrup Förskolechef

21 dec 2015. Hej! God jul och Gott Nytt År till er alla. Yvonne Haldrup Förskolechef Hej! Nu är det snart dags att avsluta det här året på Fårdala Simmets förskolor Båten, Gunghästen, Pusslet och Sagan för att fira jul och nyår. Jag önskar att ni alla får umgås med era barn, nära och kära

Läs mer

Tallens utvärdering Våren 2013

Tallens utvärdering Våren 2013 Tallens utvärdering Våren 2013 Vårens mål på Tallen som följer LpFö98 /10 : Trygghet: - att barnet ska känna förtroende för oss. - att barnet ska känna värme och glädje i gemenskap med varandra. - att

Läs mer

Arbetsplan Snäckans förskola 2008

Arbetsplan Snäckans förskola 2008 Arbetsplan Snäckans förskola 2008 Normer och värden Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand

Läs mer

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2016

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2016 BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2016 En vanlig vecka på Blomman: Efter frukost delar vi upp barnen antingen inne på avdelningen för fri lek en stund eller så går halva gruppen ut och resten stannar inne.

Läs mer

Informationsbrev förskolan Pusslet september 2013

Informationsbrev förskolan Pusslet september 2013 Informationsbrev förskolan Pusslet september 2013 Vi hälsar alla nya och gamla barn och föräldrar välkomna till ett nytt verksamhetsår. Hoppas att sommaren varit till belåtenhet med mycket sol och bad.

Läs mer

Kattens Janssons månadsbrev

Kattens Janssons månadsbrev Kattens Janssons månadsbrev Okt-14 Hej föräldrar! Vi har fortfarande ett fokus på skogen och naturens härliga lekplats, dock är våra utflykter lite beroende på väder och vilka kläder barnen haft på sig

Läs mer

Förskolan Gunghästen. Lokal Arbetsplan 2013/2014

Förskolan Gunghästen. Lokal Arbetsplan 2013/2014 Tyresö kommun Förskolan Gunghästen Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Gunghästen Kyrkogränd 16 135 43 Tyresö Tel: 08-5782 74 36 Arbetsplan 2013/2014 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2015/2016 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13. Förskolan Junibacken. Plats för egen logga/bild

Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13. Förskolan Junibacken. Plats för egen logga/bild BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13 Förskolan Junibacken Plats för egen logga/bild 1 Innehållsförteckning: Normer och värden sidan 3 Utveckling

Läs mer

Förskolan Gunghästens informationsbrev september 2015

Förskolan Gunghästens informationsbrev september 2015 Viktiga datum: APT Onsdag 14/10 Tisdag 10/11 Måndag 7/12 Har ni behov av omsorg efter 16:00 ber vi att informera pedagogerna senast 3 dagar innan så vi kan organisera för de kvarvarande barnen. Föräldramöte

Läs mer

Förskolan Mullvaden. Humlans Verksamhetsmål 2013

Förskolan Mullvaden. Humlans Verksamhetsmål 2013 Förskolan Mullvaden Humlans Verksamhetsmål 2013 Innehållsförteckning 1. personalgrupp och barngrupp 2. lpfö 98 och förhållningssätt 3. Humlans dagliga rutiner: in och överskolning 4. lämning och hämtning

Läs mer

Verksamhetsplan höst- vårtermin 11-12.

Verksamhetsplan höst- vårtermin 11-12. Verksamhetsplan höst- vårtermin 11-12. Morgongårdens förskola Avdelning Lönneberga Normer och värden Mångfald Verksamhetens Mål att sträva mot Att förskolan Ser varje barn som unikt Ger varje barn rätt

Läs mer

Välkommen till Grodan, våren 2009

Välkommen till Grodan, våren 2009 Välkommen till Grodan, våren 2009 Ett nytt år och en ny termin står framför oss med massor av nya utmaningar och spännande lärande. Vi planerar för fullt vad våren ska innehålla men vi tänker också ta

Läs mer

Avdelningen Blåbäret

Avdelningen Blåbäret Avdelningen Blåbäret På avdelningen blåbär så har vi 25 barn 1 5 åringar och fyra pedagoger. Vi har 11 flickor och 12 pojkar. En dag på avdelningen Blåbär Kommer man innan 8.00 på morgonen så går man till

Läs mer

Hopprepets förskola Sticklinge förskola (2016) Arbetsplan Verksamhetsåret 2015-2016. Barnens verkstad med många möjligheter!

Hopprepets förskola Sticklinge förskola (2016) Arbetsplan Verksamhetsåret 2015-2016. Barnens verkstad med många möjligheter! Hopprepets förskola Sticklinge förskola (2016) Arbetsplan Verksamhetsåret 2015-2016 Barnens verkstad med många möjligheter! Vår organisation Barn Arbetslag Lärandemiljöer - Utemiljö - Innemiljö - Närmiljö

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Snäckstrands förskola 2013-2014 MÖRBYLÅNGA KOMMUN Juli 2 2014 Anneli Smedberg 1. Inledning Varje kommun ska enligt förordningen (SFS 2010:800) systematiskt och kontinuerligt

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN - KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN LÄSÅRET 2014-2015 Innehållsförteckning Inledning...3 Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning...3 Underlag och rutiner...3 Organisation och förutsättningar...3

Läs mer

Föräldramöte Arbetslaget ska beakta föräldrarnas synpunkter när det gäller planering och genomförande av verksamheten.

Föräldramöte Arbetslaget ska beakta föräldrarnas synpunkter när det gäller planering och genomförande av verksamheten. Arbetsplan Balders Hages Förskola Reviderad 2015 Värdegrund Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016 Vintrosa förskola

Arbetsplan 2015/2016 Vintrosa förskola Arbetsplan 2015/2016 Vintrosa förskola Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Läroplansmål- Normer och värden 3. Läroplansmål- Utveckling och lärande 4. Läroplansmål- Förskola och hem 5. Läroplansmål- Samverkan

Läs mer

Lokal arbetssplan utifrån de prioriterade målen ur Läroplan för förskolan Lpfö 98/10

Lokal arbetssplan utifrån de prioriterade målen ur Läroplan för förskolan Lpfö 98/10 Lokal arbetssplan utifrån de prioriterade målen ur Läroplan för förskolan Lpfö 98/10 150921 Alla är olika och lika bra Läsåret 2015/2016 Föräldrakooperativet Bysen 1 Beskrivning av förskolan Vi är ett

Läs mer

Kyrkans förskola Lokal arbetsplan 2015/ 2016

Kyrkans förskola Lokal arbetsplan 2015/ 2016 Kyrkans förskola Lokal arbetsplan 2015/ 2016 Beslutad 25 juni 2015 Innehållsförteckning 1. Kyrkans förskola 1.1 Inledning 1.2 Verksamhet och profil 1.2.1 Arbetets inriktning 1.2.2 Församlingsinstruktion

Läs mer

TallgårdenNytt. I huvudet på Linda. Alla vi på Tallgården

TallgårdenNytt. I huvudet på Linda. Alla vi på Tallgården TallgårdenNytt Månadsbrev mars-april månad 2012. Finns även att hämta på förskolans hemsida, www.mjolby.se Redaktör Pia Adlertz, pia.adlertz@mjolby.se I huvudet på Linda Hej alla föräldrar Äntligen börjar

Läs mer

Arbetssätt, beskrivning, exempel. Vi använder naturen som ett lärande rum. Mycket av det som vi lär inne kan vi lära oss utomhus.

Arbetssätt, beskrivning, exempel. Vi använder naturen som ett lärande rum. Mycket av det som vi lär inne kan vi lära oss utomhus. Ämne: Natur Övergripande mål och riktlinjer/ Genomverksamheten stimuleras Har fått kunskaper om förutsättningarna för en god miljö och en hållbar utveckling - Känna till vanliga djur och växter - Känna

Läs mer

2012-2013 Granitens förskola, Munkebo förskola, S:ta Gertruds förskola och Tils paviljonger

2012-2013 Granitens förskola, Munkebo förskola, S:ta Gertruds förskola och Tils paviljonger SIG300, v2.0, 2010-02-26 1 (8) 2012-10-30 2012-2013 Granitens förskola, Munkebo förskola, S:ta Gertruds förskola och Tils paviljonger BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN MUNKEBO FÖRSKOLA 2 (8) Lokal arbetsplan

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bullerbyn. Ugglan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bullerbyn. Ugglan Barn och Utbildning Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Bullerbyn Ugglan Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

Till er som föräldrar

Till er som föräldrar Till er som föräldrar Vi vill börja med att hälsa er varmt välkomna till Vallens förskola. Vi ser mycket fram emot att lära känna er och ert barn. Att börja på förskolan är en stor omställning i ett barns

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014 Förskolan Villekulla Avdelning Igelkotten Inledning: Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Igelkottens

Läs mer

Genom att vi befinner oss i samma lokal hela dagarna och är samma pedagoger under för och eftermiddagarna så skapar vi en trygg miljö för barnen.

Genom att vi befinner oss i samma lokal hela dagarna och är samma pedagoger under för och eftermiddagarna så skapar vi en trygg miljö för barnen. I förskoleklassens verksamhet tar vi tillvara på barnens nyfikenhet och lust att lära genom att låta leken vara ett av de viktigaste verktygen för barnens kunskapsutveckling. Den sociala träningen och

Läs mer

KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET

KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET 2013-2014 Kalvhagens förskola Författare: Ulrika Ardestam Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1. Inledning... 3 2. Tillvägagångssätt... 3 3. Året som gått... 4 4. Året

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING AV: Systematiskt kvalitetsarbete Algutsrums förskola

SAMMANSTÄLLNING AV: Systematiskt kvalitetsarbete Algutsrums förskola SAMMANSTÄLLNING AV: Systematiskt kvalitetsarbete Algutsrums förskola 2014-2015 Systematiskt kvalitetsarbete läsåret 2014-2015 Algutsrums förskola 5 avdelningar 1 Förskolans värdegrund och uppdrag Att skapa

Läs mer

Språket Vi använder oss av språklekar, sagoberättande, rim och ramsor m.m. Dessa har vi anpassat till det aktuella temats innehåll.

Språket Vi använder oss av språklekar, sagoberättande, rim och ramsor m.m. Dessa har vi anpassat till det aktuella temats innehåll. Vårt tema När vi planerar det aktuella temat följer vi Läroplanen för förskolan 2010. De mål som vi på förskolan ska sträva mot kan sammanfattas i följande punkter: Värdegrundsfrågor Under en dag på förskolan

Läs mer

Kumlasjöns förskola 2014-2015

Kumlasjöns förskola 2014-2015 Verksamhetsplansystematiskt kvalitetsarbete- Kumlasjöns förskola 2014-2015 VERKSAMHETSPLAN 1 Inledning Det som ligger till grund för Kumlasjöns förskolas verksamhetsplan 2014-2015 är "Läroplan för förskolan,

Läs mer

VÄLKOMNA. ska prägla vår verksamhet genom en levande kristen grundsyn och en kärleksfull gemenskap.

VÄLKOMNA. ska prägla vår verksamhet genom en levande kristen grundsyn och en kärleksfull gemenskap. VÄLKOMNA till Brandströmska Förskolan Nylöse. Här nedan finner du information om Brandströmska förskolan Nylöse. Du kan klicka dig direkt till följande rubriker: 1. Mål och Metoder 2. Så här arbetar vi

Läs mer

Verksamhetens innehåll

Verksamhetens innehåll Verksamhetens innehåll Vi vill att dagen ska starta så bra som möjligt och därför lägger vi stor vikt vid det positiva mötet varje morgon. En stund där barnet i lugn och ro startar sin dag på förskolan

Läs mer

GROVPLANERING HUNDKEXET

GROVPLANERING HUNDKEXET 2014-02-11 GROVPLANERING HUNDKEXET Vt 2014 Hundkexets grundverksamhet och grovplanering utifrån LPFÖ98/10 samt Helianthus verksamhetmål. 8 Januari Vi jobbar ihop gruppen och lär känna varandra. Vi tränar

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Uteförskolan Totte

Verksamhetsplan 2015. Uteförskolan Totte Verksamhetsplan 2015 Uteförskolan Totte Den viktiga vardagen Alla barn ska få erfara den tillfredställelse det ger att göra framsteg, övervinna svårigheter och att få uppleva sig vara en tillgång i gruppen

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 2 2. Mål och riktlinjer sida 3 2.1 Normer och värden sida 3 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Barn och Utbildning Förskoleverksamheten. Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13. Förskolan Bullerbyn

Barn och Utbildning Förskoleverksamheten. Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13. Förskolan Bullerbyn Barn och Utbildning Förskoleverksamheten Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13 Förskolan Bullerbyn 1 Innehållsförteckning: Normer och värden sidan 3 Utveckling och lärande sidan 4-5 Barns

Läs mer

GRUNDVERKSAMHET - Östertull Montessoriförskola

GRUNDVERKSAMHET - Östertull Montessoriförskola GRUNDVERKSAMHET - Östertull Montessoriförskola Östertull Montessoriförskola är Lunds första och enda kommunala montessoriförskola. Förskolan öppnades augusti 2002. Förskolan är auktoriserad. Det betyder

Läs mer

Arbetsplan för Molnet 2015/2016

Arbetsplan för Molnet 2015/2016 Arbetsplan för Molnet 2015/2016 Gruppens sammansättning Vi har 20 barn 3 barn är födda 14 6 barn födda 13 6 barn födda 12 4 barn födda 11 1 barn fött 10 Personal Carina Addén - förskollärare Susanne Evergren

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

LOKAL ARBETSPLAN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! LOKAL ARBETSPLAN Tamburkontakt Lokal arbetsplan Minigiraffen - lugn och trygg lämning - man blir sedd och bemött både vid hämtning och lämning - informationsutbyte - någon personal möter upp vid lämning/hämtning

Läs mer

Förskolan Gunghästens informationsbrev december 2014

Förskolan Gunghästens informationsbrev december 2014 Viktiga datum: APT, 8 december 19 januari 2015 Planeringsdag. 26 januari 2015 Telefonnummer Hästen Hästen 1: 070-169 83 23 Hästen 2: 070-169 83 21 Gungan Utforskarna: 070-169 83 24 Äventyrarna: 070-169

Läs mer

Fridensborgs förskola. Verksamhetsplan 2014-15

Fridensborgs förskola. Verksamhetsplan 2014-15 Fridensborgs förskola Verksamhetsplan 2014-15 SOLNA STAD kontakt@solna.se Organisationssnummer Förvaltning Tel. 08-734 20 00 212000-0183 171 86 Solna Fax. 08-734 20 59 www.solna.se Besök. Stadshusgången

Läs mer

Förskolan Trollstigen AB

Förskolan Trollstigen AB Systematisk kvalitetsredovisning för Förskolan Trollstigen AB 2014-2015 1 Innehållsförteckning Inledning..sid 3 Normer och värden..sid 4 Utveckling och lärande...sid 6 Barns inflytande.sid 9 Förskola och

Läs mer

Borgeby Förskolas arbetsplan/utvecklingsplan

Borgeby Förskolas arbetsplan/utvecklingsplan Borgeby Förskolas arbetsplan/utvecklingsplan 1. Normer och värden Respekt för miljön Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar förståelse för sin egen delaktighet i naturens kretslopp och för

Läs mer

Vår kommunala förskoleverksamhet ger EKO Engagemang Kvalitet Omsorg

Vår kommunala förskoleverksamhet ger EKO Engagemang Kvalitet Omsorg Vår kommunala förskoleverksamhet ger EKO Engagemang Kvalitet Omsorg 2014-08-15 Förskola 2013/2014 Förskolans namn: Forshälla förskola Förskolechefens namn: Birgitta Johansson Verksamhetsberättelsen i Uddevalla

Läs mer

VI BYGGER NÄSTA GENERATIONS FÖRSKOLA. Grovplanering. Anemonen Vt-13

VI BYGGER NÄSTA GENERATIONS FÖRSKOLA. Grovplanering. Anemonen Vt-13 VI BYGGER NÄSTA GENERATIONS FÖRSKOLA Grovplanering Anemonen Vt-13 Avdelningen: Förskolan Regnbågen ligger i Vårby Haga på Mastvägen 4. Regnbågen består av sex avdelningar. Avdelningen Anemonen har 16 barn

Läs mer

Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2014/15

Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2014/15 Kvalitet och måluppfyllelse läset 2014/15 Sammanfattning Förskolan har under läset 2014-2015 fortsatt arbetet med att förbättra verksamheten. Vi är en god bit på väg men fortfarande återst en del. Tyvärr

Läs mer

Handlingsplan för. Guldsmedens förskola 2014/2015. Lådbilen Blå

Handlingsplan för. Guldsmedens förskola 2014/2015. Lådbilen Blå 2014-06-05 Sid 1 (10) Handlingsplan för Guldsmedens förskola 2014/2015 Lådbilen Blå V A L B O F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), 026-178350 (dir) www.gavle.se Sid 2 (10) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN

Läs mer

Normer och värden. Mål (enligt Lpfö 98, reviderad 2010) Arbetssätt/metod. Arbetsplan 2012-2013

Normer och värden. Mål (enligt Lpfö 98, reviderad 2010) Arbetssätt/metod. Arbetsplan 2012-2013 Arbetsplan 2012-2013 Normer och värden Mål (enligt Lpfö 98, reviderad 2010) Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och

Läs mer

Kristinebergs förskoleområde 2008-01-24 Förskolorna Tallbacken och Stångeborg. Verksamhetsplan. Haren

Kristinebergs förskoleområde 2008-01-24 Förskolorna Tallbacken och Stångeborg. Verksamhetsplan. Haren Verksamhetsplan Haren 0 UTVÄRDERING AV DEN PEDAGOGISKA VERKSAMHETEN 2007-2008! Arbetslag: HAREN Personal: Karin Johansson, Josefin Johansson, Carina Andersson, Ann Engström DETTA SER VI FRAM EMOT UNDER

Läs mer

Arbetsplan för avdelningen GLÄNTAN. Hanemålagårdens förskola 2015-2016

Arbetsplan för avdelningen GLÄNTAN. Hanemålagårdens förskola 2015-2016 Arbetsplan för avdelningen GLÄNTAN Hanemålagårdens förskola 2015-2016 Våra styrdokument på förskolan är: Skollagen Läroplan för förskolan Lpfö 98 Förskole- och skolplan för Nybro kommun Arbetsplan reviderad

Läs mer

Verksamhetsplan. Höglandskolans Förskoleklass. www.hoglandsskolan.stockholm.se

Verksamhetsplan. Höglandskolans Förskoleklass. www.hoglandsskolan.stockholm.se Verksamhetsplan Höglandskolans Förskoleklass www.hoglandsskolan.stockholm.se 1 Förskoleklassen Tiden i förskoleklassen ska vara lustfylld, med fokus på gemenskap och glädje. En tid där barnen i lugn och

Läs mer

T r o l l k a r l e n s h a t t

T r o l l k a r l e n s h a t t T r o l l k a r l e n s h a t t Verksamhetsplan för vårterminen 2010 Innehåller en beskrivning av vår verksamhet, våra kopplingar till läroplanen för förskolan, hållbar utveckling, viktiga datum att komma

Läs mer

Arbetsplan Stockby Förskola

Arbetsplan Stockby Förskola Arbetsplan Stockby Förskola Vi som arbetar på Stockby förskola Sara Rogö Chi Le Anette Hillerudh Enikö Abdallah Juhos Johanna Spindler Moniqa Hollén Bodil Ornby Annica Sabel Förskollärare 40 tim/v Förskollärare

Läs mer

ARBETSPLAN Ärlinghedens förskola 2011

ARBETSPLAN Ärlinghedens förskola 2011 SIG300, v2.0, 2010-02-26 ÄRLINGHEDENS FÖRSKOLA Idrottsvägen 19 b 195 32 Märsta 591 264 19, 6423, 6424 och 64 33 ARBETSPLAN Ärlinghedens förskola 2011 BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN 2 (10) Vision På Tingvalla

Läs mer

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Rapport. Grön Flagg. Rönnens förskola

Rapport. Grön Flagg. Rönnens förskola Rapport Grön Flagg Rönnens förskola Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-08-24 08:18:54: Ni har på ett mycket kreativt och varierat sätt jobbat med ert tema. Ni har anpassade och engagerande aktiviteter

Läs mer

Borgens förskola. Verksamhetsplan 2014-15

Borgens förskola. Verksamhetsplan 2014-15 Borgens förskola Verksamhetsplan 2014-15 SOLNA STAD kontakt@solna.se Organisationssnummer Förvaltning Tel. 08-734 20 00 212000-0183 171 86 Solna Fax. 08-734 20 59 www.solna.se Besök. Stadshusgången 2 LEDNINGSDEKLARATION

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Skogsgläntans förskola 2012/2013

Systematiskt kvalitetsarbete Skogsgläntans förskola 2012/2013 Systematiskt kvalitetsarbete Skogsgläntans förskola 2012/2013 Systematiskt kvalitetsarbete på Skogsgläntans förskola Avdelning födda 07 födda 08 födda 09 födda 10 födda 11 födda 12 Solstrålen 3 st 5 st

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Bergabacken Innehållsförteckning Inledning...sid 1 Förutsättningar..sid 2 Normer och värden...sid 3 Utveckling och lärande.sid

Läs mer

Sagor och berättelser

Sagor och berättelser Projekt Sagor och berättelser Hösten 2013 Våren 2014 1 Det kompetenta barnet Jag kan du kan tillsammans kan vi mer- i en tillgänglig, tillåtande och undersökande miljö där vi ser förmågor och olikheter

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

NORRBACKA FÖRSKOLOR HEMVIST LJUS SPRÅKPEDAGOGISK ARBETSPLAN 2010

NORRBACKA FÖRSKOLOR HEMVIST LJUS SPRÅKPEDAGOGISK ARBETSPLAN 2010 NORRBACKA FÖRSKOLOR HEMVIST LJUS SPRÅKPEDAGOGISK ARBETSPLAN 2010 Skutansförskola ~ 1 ~ Övergripande tema Arlanda - närmiljön Under läsåret 2010/2011 kommer vi att arbeta med tema Arlanda, det kommer genomsyra

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR POMPERIPOSSA

VERKSAMHETSPLAN FÖR POMPERIPOSSA VERKSAMHETSPLAN FÖR POMPERIPOSSA REVIDERAD SEPTEMBER 2009 1 PERSONAL: Karin Persson Kerstin Wihlborg Lena Svensson Barnskötare 100% Barnskötare 100% Förskollärare 75% BARNGRUPPENS SAMMANSÄTTNING: Totalt

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING 2007

KVALITETSREDOVISNING 2007 KVALITETSREDOVISNING 2007 Klockarbacken Föreståndare Jenny Bengtsson Ordförande Madeleine Andersson Adress Axénsv 11 Postadress 591 97 Motala Telefon 0141-220410 Fax 0141-220411 E-post info@klockarbacken.se

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN LÄSÅRET 2010/2011. Förskolan Solrosen ALINGSÅS

LOKAL ARBETSPLAN LÄSÅRET 2010/2011. Förskolan Solrosen ALINGSÅS LOKAL ARBETSPLAN LÄSÅRET 2010/2011 Förskolan Solrosen ALINGSÅS Telefon: 0322-61 63 50 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdomalingsas.se Beskrivning av verksamheten Telefon: 0322-61 63 50 Fax: 0322-61 63

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Välkommen Till Fredriksdals Förskola Avdelning Trollstjärnan Fredriksdals Förskola Trollstjärnan Innehållsförteckning Välkomna till Fredriksdals Trollstjärnans profil Förskolans Grund-idé Lek & Skapande

Läs mer

En liten sammanfattning av terminen som gått! Januari en månad för reflektion och framåtblickar.

En liten sammanfattning av terminen som gått! Januari en månad för reflektion och framåtblickar. En liten sammanfattning av terminen som gått! Januari en månad för reflektion och framåtblickar. V 3 När jag tänker tillbaka på terminen som gått så dyker flera härliga bilder upp, flera av dem har pedagogera

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Bullerbyn

Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Bullerbyn Förskoleverksamheten Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Bullerbyn 1 Innehållsförteckning: Normer och värden sidan 3 Utveckling och lärande sidan 4 Barns inflytande sidan 6 Förskola

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16 Förskolan Villekulla Avdelning Igelkotten 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016

Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016 Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016 Arbetsplan utvärderingsverktyg för Eriksbergsgårdens förskola 2015-16. Denna plan bygger på Lpfö-98- reviderad 2010 ÖSB övergripande strategi och budget

Läs mer

Lokal arbetsplan för förskolan Växthuset 2013/14

Lokal arbetsplan för förskolan Växthuset 2013/14 Lokal arbetsplan för förskolan Växthuset 2013/14 2013-06-03/Lena Mattisson, Sickla skola och förskolor 1 Innehåll Våra styrdokument... 3 Internationella styrdokument... 3 Nationella styrdokument... 3 Lokala

Läs mer

2014.09.18. Verksamhetsplan 2014 Förskolan Vindan

2014.09.18. Verksamhetsplan 2014 Förskolan Vindan 2014.09.18 Verksamhetsplan 2014 Förskolan Vindan Förskolan Vindan Vindan är en förskola med en avdelning för barn 1-6 år. Arbetslaget består av: 5 förskollärare 2 barnskötare 1 kokerska 1 lokalvårdare

Läs mer

Postadress: Trosa kommun, 619 80 Trosa Tel: 0156-520 00 Fax: 0156-520 17 E-post: trosa@trosa.se www.trosa.se

Postadress: Trosa kommun, 619 80 Trosa Tel: 0156-520 00 Fax: 0156-520 17 E-post: trosa@trosa.se www.trosa.se Förskola; Tallbacken Avdelning; Nyckelpigan Välkomna till förskolan Tallbacken Nyckelpigan. Vi som arbetar här är engagerade pedagoger som brinner för barns lust och nyfikenhet till sitt eget lärande i

Läs mer

************************************* ************************************* ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN SÄDESÄRLAN AVDELNING 3

************************************* ************************************* ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN SÄDESÄRLAN AVDELNING 3 ************************************* ************************************* ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN SÄDESÄRLAN AVDELNING 3 ************************************* ************************************* Vår

Läs mer

SLOTTSVILLANS VERKSAMHETSPLAN 2015/2016 2016-01-06

SLOTTSVILLANS VERKSAMHETSPLAN 2015/2016 2016-01-06 SLOTTSVILLANS VERKSAMHETSPLAN 2015/2016 Slottsvillans pedagogiska inriktning Det utforskande barnet Varje gång jag gör något som barnet kan göra själv tar jag bort möjligheten för barnet att lära sig lära

Läs mer

Förskolan Pusslet Lokal Arbetsplan 2013/2014

Förskolan Pusslet Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Pusslet Lokal Arbetsplan 2013-2014 Tyresö kommun Förskolan Pusslet Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Pusslet Bondevägen 1 135 42 Tyresö 08-5782 74 11 Arbetsplan 2013/2014 Vårt uppdrag Förskolan

Läs mer

Tranbärets månadsbrev september 2015

Tranbärets månadsbrev september 2015 Tranbärets månadsbrev september 2015 Vilken höst vi har! Sol och värme växlas med regn och rusk, men september ser ut att avslutas med sol och det gillar vi. Naturen bjuder på underbara färgkombinationer

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN KOMPASSEN LÄSÅRET 2014-2015

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN KOMPASSEN LÄSÅRET 2014-2015 KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN KOMPASSEN LÄSÅRET 2014-2015 Innehållsförteckning Inledning...3 Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning...3 Underlag och rutiner...3 Organisation och förutsättningar...3

Läs mer

2012-08-13. Kvalitetsredovisning. Anneli Ottosson, förskolechef. Eksjö kommun. Barn och ungdomssektorn Kenneth Mattelin & Katarina Nóren

2012-08-13. Kvalitetsredovisning. Anneli Ottosson, förskolechef. Eksjö kommun. Barn och ungdomssektorn Kenneth Mattelin & Katarina Nóren 2012-08-13 Kvalitetsredovisning Anneli Ottosson, förskolechef Eksjö kommun Barn och ungdomssektorn Kenneth Mattelin & Katarina Nóren Jag började arbeta i Eksjö kommun den första februari i år och tog över

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Junibackens förskola. Ekorren

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Junibackens förskola. Ekorren BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Junibackens förskola Ekorren Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

Kvalitetsredovisning för Stensele och Storuman förskolor 2012/2013

Kvalitetsredovisning för Stensele och Storuman förskolor 2012/2013 Kvalitetsredovisning för Stensele och Storuman förskolor 2012/2013 Grundfakta. Förskoleverksamheten inom Storuman och Stensele tätorter bedrivs på fyra olika enheter. I Stensele finns förskolan i nära

Läs mer

Arbetsplan Förskolan Blåsippan

Arbetsplan Förskolan Blåsippan Arbetsplan Förskolan Blåsippan Vår vision: Barnen och deras föräldrar skall tycka att de är på världens bästa förskola och när barnen lämnar vår förskola skall de vara väl rustade för framtiden. 1. Inledning

Läs mer

FÖRSKOLAN ANKAN, STENKYRKA. En magiskt dimension i små barns lärande

FÖRSKOLAN ANKAN, STENKYRKA. En magiskt dimension i små barns lärande FÖRSKOLAN ANKAN, STENKYRKA En magiskt dimension i små barns lärande FÖRSKOLAN ANKAN, STENKYRKA Så här är vår vecka för t ex 3-5-åringar på Fjädern: Den första dagen i traditionell förskolemiljö med mycket

Läs mer

Lingonets kvalitetsredovisning Normer och värden.

Lingonets kvalitetsredovisning Normer och värden. Lingonets kvalitetsredovisning Normer och värden. Mål från läroplanen: Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja

Läs mer

Lärande & utveckling. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 Solbringen Barn- och utbildningsförvaltningen

Lärande & utveckling. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 Solbringen Barn- och utbildningsförvaltningen Lärande & utveckling En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 Solbringen Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplansmål (i sammanfattning) Förskolan

Läs mer

UTVÄRDERING SOLKATTEN TEKNIKFÖRSKOLAN 2010/11

UTVÄRDERING SOLKATTEN TEKNIKFÖRSKOLAN 2010/11 UTVÄRDERING SOLKATTEN TEKNIKFÖRSKOLAN 2010/11 Verksamhetsbeskrivning: När vi byggt upp miljön på Solkatten har vi försökt att verkligen tänka till och inte stressa fram beslut. Möbler kan man flytta på

Läs mer

Sagor och berättelser

Sagor och berättelser Projekt Sagor och berättelser Hösten 2013 Våren 2014 Det kompetenta barnet Jag kan du kan tillsammans kan vi mer- i en tillgänglig, tillåtande och undersökande miljö där vi ser förmågor och olikheter som

Läs mer

Arbetsplan förskolan Vällingklockan/Arken 2010-2011 100623

Arbetsplan förskolan Vällingklockan/Arken 2010-2011 100623 Arbetsplan förskolan Vällingklockan/Arken 2010-2011 100623 Vi på Vällingklockan/Arken har ett interkulturellt och jämställt förhållningssätt. Vi utgår ifrån det kompetenta barnet, som ska ges möjlighet

Läs mer

Mål för verksamheten på avdelning Myran

Mål för verksamheten på avdelning Myran Mål för verksamheten på avdelning Myran Vi hälsar er och ert barn välkomna till avdelning Myran på Syrsans förskola. Här på förskolan vill vi ge barnen en trygghet men också en stimulerande verksamhet

Läs mer

Kvalitetsberättelse. Vår förskola/förskoleklass/fritidshem/skola Lokal arbetsplan för förskolan. Gäller för verksamhetsåret 2015-2016

Kvalitetsberättelse. Vår förskola/förskoleklass/fritidshem/skola Lokal arbetsplan för förskolan. Gäller för verksamhetsåret 2015-2016 Kvalitetsberättelse Vår förskola/förskoleklass/fritidshem/skola Lokal arbetsplan för förskolan Gäller för verksamhetsåret 2015-2016 Förskola/avdelning Älvsbacka förskola, avdelning Myggan. Ort Skellefteå.

Läs mer

Verksamhetsplan- Systematiskt kvalitetsarbete- Romarebäckens förskola

Verksamhetsplan- Systematiskt kvalitetsarbete- Romarebäckens förskola KUMLA KOMMUN Verksamhetsplan- Systematiskt kvalitetsarbete- Romarebäckens förskola Förutsättningar Barn antal, inskrivna i dag 58 st. Avdelningar- en småbarnsavdelning med barn i åldrarna 1-3, två syskonavdelningar

Läs mer

Ert barn kommer att börja på.. Där arbetar.

Ert barn kommer att börja på.. Där arbetar. Ängsgårds förskola Om Ängsgårds förskola Ängsgårds förskola ligger på Ängsgårdsvägen mitt emot Vallås kyrka. Det är lätt att ta sig hit. Vi har busshållplats precis utanför och flera cykel- och gångbanor.

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för SOLEN 2015

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för SOLEN 2015 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för SOLEN 2015 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4-9 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida 5-6

Läs mer

Hej Vi vill med denna ruta ge er vårdnadshavare information om vad som händer på våra förskolor i enheten.

Hej Vi vill med denna ruta ge er vårdnadshavare information om vad som händer på våra förskolor i enheten. Viktiga datum: APT 20 april 18 maj 8 juni Planeringsdag. Fredag 29 maj Förskolan stängd Gårdsfest 27 maj 15-17 Telefonnummer Hästen Hästen 1: 070-169 83 23 Hästen 2: 070-169 83 21 Gungan Utforskarna: 070-169

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning Lokal arbetsplan Ängdala förskola 2013 Innehållsförteckning 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans

Läs mer

ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN GLÄNTAN

ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN GLÄNTAN ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN GLÄNTAN INNEHÅLLSFÖRTECKNING Välkommen till Gläntan. Dagsrutiner. Förskolans värdegrund och uppdrag. BARNEN. Målbeskrivning. Föräldrasamverkan. Kollegor. VÄLKOMMEN TILL GLÄNTAN.

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16. Nykroppa Förskola. Vår vision Alla ska ges möjlighet att vara sitt bästa jag

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16. Nykroppa Förskola. Vår vision Alla ska ges möjlighet att vara sitt bästa jag Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16 Nykroppa Förskola Vår vision Alla ska ges möjlighet att vara sitt bästa jag 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3

Läs mer

Lokala arbetsplan 2014-2015

Lokala arbetsplan 2014-2015 Lokala arbetsplan 2014-2015 Regnbågens förskola Avdelning Röd Lokala arbetsplan 26 september 2014 Presentation av Röda Regnbågen Regnbågens förskola rymmer 3 avdelningar och avd. Röd finns i mitten av

Läs mer