Förskola och hem Informationsbrev från Fröhusets förskola

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förskola och hem Informationsbrev från Fröhusets förskola"

Transkript

1 Förskola och hem Informationsbrev från Fröhusets förskola Förskolechef: Som jag berättade i vårt förra föräldrabrev kommer jag att sluta som förskolechef i Svedala kommun. Jag har fått ett nytt arbete i Malmö stad och där väntar nya utmaningar för mig. Mina tillfälliga efterträdare heter Anette Lindh, på Klöverstugans förskola och är förskolechef för Tofta förskola och Erlandsdals förskola och på Fröhusets förskola är det Lena Fröbrant som är förskolechef för Frejaparkens förskola och Marbäcks förskola. De kommer att ta väl hand om verksamheten och fortsätta det utvecklingsarbete som är påbörjat fram tills tjänsten är tillsatt. Jag vill önska Er alla och Era underbara barn en fortsatt ljus framtid och tacka för denna tid tillsammans med Er. Jag är stolt över de fantastiska föräldraenkätssvar som ni gett till verksamheten och jag hoppas att Ni fortsatt ska vara lika nöjda /Christina Johansson Då är det dax för mig, Lena Fröbrant att ta över som t f förskolechef på enheten under det pågående rekryteringsarbetet av ny förskolechef som beräknas kunna ta 6 månader. Jag kommer att upprätthålla verksamheten enligt de intentioner och den verksamhetsplan som redan ligger. På måndagar finns jag på enheten, annars når ni mig på lena.frobrant@svedala.se alternativt på telefon Ser framemot att lära mig mer om verksamheten samt ett gott samarbete! /Lena Fröbrant Allmänt: Höstlov: Vecka 44 är det höstlov och de 15 timmars barn med allmän förskola, får ha en trevlig lovvecka. Fotografering: Tisdagen den 8 november kommer det hit en fotograf från PJ-foto för att ta gruppbilder på barnen. Vi återkommer med vilken tid. Vi har lämnat ut gula påseendeblanketter som fylls och lämnas in senast den 8 november. Det går endast att beställa gruppfoto. Önskas porträttfoto finns det möjlighet att ni ringer till PJ-foto. De kommer att ha öppet hus, då fotograferingen inte kommer att ske på förskolan. Telefonnummer är; och e-post info@pjfoto.se Julledigt: Jag bifogar julledighetslappen om i fall att ni mist er gamla. Tänk på att ni har lämnat den till ert barns personal senast den 7/11. Julfest: Vi kommer att hålla julfest i huset torsdagen den 15 dec. Alla lediga barn är välkoma att delta mellan 9-12 (Junibacken och Körsbärsdalen har den 19/12)

2 Studiedag: Den 9/1-12 är det stängt på Fröhuset, då har personalen studiedag. Villerkulla/Mattisborgen: Nu har hösten kommit med alla dessa vackra färgskiftningar. Det är bra om ni går igenom era barns klädlådor, de behöver både vantar och varmare kläder. Vi har också en önskan barnen har en tunn mössa och en tjocktröja som de kan ha på sig när de sover på sovloftet. Vi hälsar en ny kompis välkommen till oss, han heter Kevin Wik. Engla kommer att sluta hos oss i mitten av november och vi önskar henne lycka till på hennes nya förskola. Verksamhetsvägg: Ni glömmer väl inte att gå in och titta på verksamhetsvägg inne på avdelningen, vi uppdaterar den dagligen efter våra färg grupper. När vi arbetar i dessa grupper är ett av våra syften att vi ser varje barn och att vi inte är i stora grupper utan att vi använder våra olika lärmiljöer på avdelningen, Fröhuset och ute. T. ex. någon grupp är i ateljén, en grupp är på promenad, en grupp är nere i källaren och en är inne i byggrummet. Titta gärna in på avdelningen med jämna mellanrum för att se på våra olika dokumentationer på väggarna. Grönflagg tema Snäckor och sniglar : Barnen har under hösten visat ett stort intresse för snäckor och sniglar, så vi kommer att jobba med dessa ett tag framöver. Vi har varit på snäckjakt och hittade både bebodda och tomma snäckhus. Ett barn konstaterade att det är tomt han har nog sniglat sig iväg. För att kunna studera snäckorna bättre använder vi oss av förstoringsglas, detta blev en ny upptäck för barnen. Det var inte bara snäckorna som blev studerade utan även kompisarna och andra saker runtomkring. Ett barn konstaterade titta, nu blev den lilla stenen stor. För att kunna lära oss mer kommer vi ha ett terrarium med snäckor i, förhoppningsvis kan vi se vad och hur de äter, sover eller vilka tankar som barnen har. Grönflagg tema Äppleträdet : Vi har nu tillsammans med barnen tittat på vad som har hänt med vårt äppleträd ute på vår gård. Barnen upptäckte att det inte fanns så många löv kvar på trädet och att det även inte fanns några äpplen kvar. Vi pratade om att det hade blivit årstiden höst och att det hade blivit kallare ute än när det var sommar. Barnen fick jobba vidare med äppleträdet inne på avdelningen. De flyttade ner bladen från trädet till marken på väggen. Nu hade det blivit höst. Vi tittade även på vår årscykel (som finns på vår avdelning som finns borta vid vårt äppleträd) Naturgruppen: Nu har vi varit i full gång med vår natur grupp på torsdagar. Vi har några gånger lagat mat ute, annars har vi får mat från köket som vi tillsammans har ätit. Vi försöker göra så tydliga lär stationer ute. Vi har gjort en fantastisk bygghörna och håller nu på med att skapa en familjehörna. Vi firar lucia den 13 dec kl Barnen få om de vill vara lucia, tomtegubbe, tärnor mm. Vi kommer tillsammans med er föräldrar att sjunga lite lucia sånger, för att sen han en lite fika stund tillsammans.

3 Lärandet ska baseras såväl på samspelet mellan vuxna och barn som på att barnen lär av varandra. Barngruppen ska ses som en viktig och aktiv del i utveckling och lärande. Förskolan ska ge barnen stöd i att utveckla en positiv uppfattning om sig själva som lärande och skapande individer. De ska få hjälp att känna tilltro till sin egen förmåga att tänka själva, handla, röra sig och lära sig dvs. bilda sig utifrån olika aspekter såsom intellektuella, språkliga, etiska, praktiska, sinnliga och estetiska. Saltkråkan/Törnrosdalen: Vi skulle uppskatta väldigt mycket om vi kunde få lite respons från er föräldrar angående era synpunkter på våra ute veckor. Hur upplevde ni era barn? Var dem tröttare? Kanske piggare eller andra synpunkter som ni kan komma på. Lucia kommer vi att som förra året fira med ett drop in på eftermiddagen. Barnen får väldigt gärna vara klädda i Lucia kläder, tomtekläder eller pepparkakskläder. Bullerbyn och Katthults barn kommer under dagen att lussa för våra barn. Vi bjuder på lussebulle och pepparkakor, men kaffe eller dyl. får ni själva medhava. Naturgruppen: Varje torsdag går Lina ut med fyra barn från båda avdelningarna. De har några gånger lagat mat ute, annars har de fått mat från köket som de tillsammans har ätit. De försöker göra tydliga lärstationer ute. De har gjort en fantastisk bygghörna och håller nu på med att skapa en familjehörna. Allmänt: Vi skulle önska att era barn inte springer runt med lypsyl i fickorna, det kletas runt på varandra och på våra väggar mm. Behöver era barn smörjas så gör det gärna hemma. Vi skulle vilja ber er att ha en lite tunnare sovmössa till ert barn. Det är ju så att vissa dagar regnar/snöar det på förmiddagen och sen när barnen skall gå och sova så är deras mössor blöta. Saltkråkan: Tänkte berätta lite om vår utevecka som vi hade vecka 42. Först och främst så hittade ju hösten hit denna veckan, men det hindrade inte oss från att vara ute så mycket. På måndagen packade vi vår vagn, med mat och tillbehör för att sedan bege oss till Klöverstugan. Där utforskade vi deras gård och sedan lagade vi även mat där. Tisdagen stannade vi på Fröhuset, men lagade krabbelurer på förmiddagen, sen så fick vi lunchen ute också. Onsdagen möttes vi upp på morgonen av blåst som hette duga. Vi valde att utforskade vi vår närmiljö och besökte två olika lekplatser. Och till sist så på torsdagen så besökte vi vårt träd, där pratade vi om vad som hänt med trädet sen senast och vi plockade lite löv. Med dessa löv skall vi tillverka ett eget träd som vi kommer att sätta upp på avdelningen. Veckan var väldigt inspirerande och barnen var väldigt duktiga. Aktiviteterna utfördes med stor kreativitet och intresse. De tittade gärna på när vi lagade mat, men respekterade att det fick ske på avstånd.

4 Törnrosdalen: Oktobers projekt har varit uteveckan som vi hade under vecka 41. Underbara dagar med fint höst väder där vi tog på oss ytterkläderna efter frukost och var ute i vår närmiljö under förmiddagarna (måndag till torsdag). Det var spännande att ta med sig vår packning och gå ut utanför gårdens grindar. Veckan började med ett besökt vid vårt bokträd, där hösten visades sig genom att löven hade börjat bli gula och fallit mot marken. Vi samlade ihop en påse med fallna löv och bokollon, som vi sedan använde till vårt träd som vi skapade veckan efter. Sedan följde aktiviteter som skapande av konst med hjälp att uteateljen på förskolans baksida där förmiddagen uttrycktes som mysig av barnen, långpromenad till Erlandsdalslekplats och veckan avslutades med ett besök hos änderna vid Gamlegårdsgatan. Barnen uppskattade denna vecka och allt fungerade bra. Aktiviteterna utfördes med stor kreativitet och intresse. Stämningen i gruppen var på topp hela tiden och barnen kände sig trygga, var hjälpsamma och visade respekt för varandra och närmiljön. Kunskap är inget entydigt begrepp. Kunskap kommer till uttryck i olika former såsom fakta, förståelse, färdighet och förtrogenhet som förutsätter och samspelar med varandra. Verksamheten ska utgå från barnens erfarenhetsvärld, intressen, motivation och drivkraft att söka kunskaper. Barn söker och erövrar kunskap genom lek, socialt samspel, utforskande och skapande, men också genom att iaktta, samtala och reflektera. Med ett temainriktat arbetssätt kan barnens lärande bli mångsidigt och sammanhängande. Bullerbyn: Jeanette är tillbaks på heltid efter sin studieperiod och vi arbetar för fullt på vår avdelning med diverse projekt som rör olika teman. Flerspråkighet: Gällande flerspråkighetstemat har vi ett gott samarbete med modersmålslärarna i spanska, arabiska och engelska då vi läser på svenska och kompletterar dessa aktuella språk som är aktuella för barngruppen. Barnens namn finns att se på arabiska och vi diskuterar olika språk och dess fonetiska ljud via bland annat sånger. Naturvetenskap: Vi arbetar även med naturvetenskap i olika former, bland annat genom att diskutera och reflektera över dagens väder samt ta hand om våra planterade växter, arbete kring dinosaurier, vilket på ett naturligt sätt smälter in i Grön flagg projektet. Det är intressant att se hur barnens empatiska förmåga för natur och miljö har utvecklats. Vi har valt ut ett träd i närheten av Fröhuset som vi kallar Bullerbyträdet (en lind), som vi tänkte följa under ett år, månad för månad, årstid för årstid. Närmiljö: Vi tänkte vid ett tillfälle bege oss till kyrkogården i närområdet för att tända ljus. Någon kanske vill tänka på någon man tycker/tyckte mycket om? Eller så kanske man helt enkelt bara tycker det är fint/dekorativt?

5 Julen närmar sig och vi kommer att gå Lucia vid ett par tillfällen, närmare bestämt den 13 och 14 december. Den 13:e är ni föräldrar välkomna till Holmagården med era ombytta barn klockan eftersom firandet börjar klockan Alla bjuds på lussefika, men föräldrar får själva ta med dryck. Den 14 december ska barnen lussa för pensionärerna på Holmagården. Barnen ska få stimulans och vägledning av vuxna för att genom egen aktivitet öka sin kompetens och utveckla nya kunskaper och insikter. Detta förhållningssätt förutsätter att olika språk- och kunskapsformer och olika sätt att lära balanseras och bildar en helhet. Katthult: Höstlov: Ingen gymnastik på Kyrkskolan V.44 p g a höstlov. Lucia firar vi tisdagen den 13:e december kl 8.00 på Holmagården i den stora salen tillsammans med Bullerbyn. Vi vill att era barn är ska vara där kl Barnen får själva välja vad de vill vara, tomte, lucia, stjärngosse, tärna eller pepparkaksgubbe/gumma. Vi kommer även att lussa för Villerkulla o Saltkråkan under dagen. Vi kommer även att gå Lucia på onsdagen den 14:e december kl på Holmagården för f.d kommunanställda pensionärer. Barn som slutar tidigt denna dag får stanna kvar. Flerspråkighet: Vi pratar om olika länder och de olika språken. Ett land det pratas mycket om är Nya Zeeland p.g.a. att Benjamin har flyttat dit. Vi koncentrerar oss på fem språk svenska, danska, spanska, tyska och engelska. Till tre av språken har vi lite hjälp av Aron, Alexandra och Klara. Allmänt: Tänk på extra kläder i korgarna och varmare kläder nu när vi går mot kallare tider. Ang. gymnastiken så skall vi inte duscha denna terminen, det gör vi först under vårterminen. Vi har börjat gå till biblioteket och det kommer vi att göra regelbundet. Vi har nämnt tidigare att åka till Malmö museum, vi får flytta fram det till våren. Läs gärna i vår dagbok och titta gärna på digitala fotoramen. Språk och lärande hänger oupplösligt samman liksom språk och identitetsutveckling. Förskolan ska lägga stor vikt vid att stimulera varje barns språkutveckling och uppmuntra och ta till vara barnets nyfikenhet och intresse för den skriftspråkliga världen. Barn med utländsk bakgrund som utvecklar sitt modersmål får bättre möjligheter att lära sig svenska och även utveckla kunskaper inom andra områden. Förskolan ska medverka till att barn med annat modersmål än svenska får möjlighet att både utveckla det svenska språket och sitt modersmål. Lpfö 98 (rev.2010)

6 Körsbärsdalen/Junibacken: Vi vill börja med att hälsa vårt nya barn Lukas varmt välkommen till oss. Eftersom vi får in nya barn i barngruppen efter hand står tryggheten fortfarande i fokus i vårt arbete, samtidigt som vi hela tiden erbjuder barnen möjligheter till utveckling och lärande både inomhus och utomhus. Fotografering: Årets fotografering är på förmiddagen den 8 nov. Endast gruppfoto tas. Lucia firas på Junibacken/Körsbärsdalen tisdagen den 13 dec kl De barn som vill får gärna vara utklädda. Vi samlas och sjunger Lucia-sångerna tillsammans och avslutar med gemensam fika. Vi bjuder på juice till barnen, lussebulle och pepparkaka till alla och ni tar själva med er vad ni vill dricka. Julfest: Barnens julfest blir måndagen den 19 dec Lediga barn är varmt välkomna på julfesten. OBS! Vi vill avsluta med att påminna om att det inte är tillåtet att parkera på Kyrkskolans personalparkering när ni lämnar och hämtar era barn, eller att gå över denna parkering med barnen. Kyrkskolans rektor har tagit detta beslut för era barns säkerhets skull. Parkering finns vid Stjärnlivs eller vid kyrkan. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Förskolan ska erbjuda barnen en god peda gogisk verksamhet, där omsorg, fostran och lärande bildar en helhet. I samarbete med hemmen ska barnens utveckling till ansvarskännande människor och samhällsmedlemmar främjas.

Förskolan Mullvaden. Humlans Verksamhetsmål 2013

Förskolan Mullvaden. Humlans Verksamhetsmål 2013 Förskolan Mullvaden Humlans Verksamhetsmål 2013 Innehållsförteckning 1. personalgrupp och barngrupp 2. lpfö 98 och förhållningssätt 3. Humlans dagliga rutiner: in och överskolning 4. lämning och hämtning

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Uteförskolan Totte

Verksamhetsplan 2015. Uteförskolan Totte Verksamhetsplan 2015 Uteförskolan Totte Den viktiga vardagen Alla barn ska få erfara den tillfredställelse det ger att göra framsteg, övervinna svårigheter och att få uppleva sig vara en tillgång i gruppen

Läs mer

Mål för verksamheten på avdelning Myran

Mål för verksamheten på avdelning Myran Mål för verksamheten på avdelning Myran Vi hälsar er och ert barn välkomna till avdelning Myran på Syrsans förskola. Här på förskolan vill vi ge barnen en trygghet men också en stimulerande verksamhet

Läs mer

Förskola och hem Informationsbrev från Stensjön, september 2012

Förskola och hem Informationsbrev från Stensjön, september 2012 Förskola och hem Informationsbrev från Stensjön, september 2012 Förskolechef Christina Johansson 0709-77 20 53 Vårdnadshavaren har ansvaret för sina barns fostran och utveckling. Förskolan ska komplettera

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR POMPERIPOSSA

VERKSAMHETSPLAN FÖR POMPERIPOSSA VERKSAMHETSPLAN FÖR POMPERIPOSSA REVIDERAD SEPTEMBER 2009 1 PERSONAL: Karin Persson Kerstin Wihlborg Lena Svensson Barnskötare 100% Barnskötare 100% Förskollärare 75% BARNGRUPPENS SAMMANSÄTTNING: Totalt

Läs mer

Välkommen till Grodan, våren 2009

Välkommen till Grodan, våren 2009 Välkommen till Grodan, våren 2009 Ett nytt år och en ny termin står framför oss med massor av nya utmaningar och spännande lärande. Vi planerar för fullt vad våren ska innehålla men vi tänker också ta

Läs mer

Förskolan Gunghästen. Lokal Arbetsplan 2013/2014

Förskolan Gunghästen. Lokal Arbetsplan 2013/2014 Tyresö kommun Förskolan Gunghästen Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Gunghästen Kyrkogränd 16 135 43 Tyresö Tel: 08-5782 74 36 Arbetsplan 2013/2014 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt

Läs mer

T r o l l k a r l e n s h a t t

T r o l l k a r l e n s h a t t T r o l l k a r l e n s h a t t Verksamhetsplan för vårterminen 2010 Innehåller en beskrivning av vår verksamhet, våra kopplingar till läroplanen för förskolan, hållbar utveckling, viktiga datum att komma

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2015/2016 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

V 47. Hej! Välkomna till vår vernissage på fredag 28 november kl. 14.30-16.30! APT 9 dec. Trevlig helg! Glöm inte varma kläder denna vecka

V 47. Hej! Välkomna till vår vernissage på fredag 28 november kl. 14.30-16.30! APT 9 dec. Trevlig helg! Glöm inte varma kläder denna vecka Hej! Välkomna till vår vernissage på fredag 28 november kl. 14.30-16.30! Trevlig helg! V 47 APT 9 dec Glöm inte varma kläder denna vecka Vernissage 28 november Kl. 14.30-16.30 STJÄRNAN Veckans höjdpunkt

Läs mer

Verksamhetens innehåll

Verksamhetens innehåll Verksamhetens innehåll Vi vill att dagen ska starta så bra som möjligt och därför lägger vi stor vikt vid det positiva mötet varje morgon. En stund där barnet i lugn och ro startar sin dag på förskolan

Läs mer

Ert barn kommer att börja på.. Där arbetar.

Ert barn kommer att börja på.. Där arbetar. Ängsgårds förskola Om Ängsgårds förskola Ängsgårds förskola ligger på Ängsgårdsvägen mitt emot Vallås kyrka. Det är lätt att ta sig hit. Vi har busshållplats precis utanför och flera cykel- och gångbanor.

Läs mer

Välkommen till Killingens förskola

Välkommen till Killingens förskola Välkommen till Killingens förskola 2013/2014 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk verksamhet

Läs mer

VI BYGGER NÄSTA GENERATIONS FÖRSKOLA. Grovplanering. Anemonen Vt-13

VI BYGGER NÄSTA GENERATIONS FÖRSKOLA. Grovplanering. Anemonen Vt-13 VI BYGGER NÄSTA GENERATIONS FÖRSKOLA Grovplanering Anemonen Vt-13 Avdelningen: Förskolan Regnbågen ligger i Vårby Haga på Mastvägen 4. Regnbågen består av sex avdelningar. Avdelningen Anemonen har 16 barn

Läs mer

Årsberättelse 2013/2014

Årsberättelse 2013/2014 Årsberättelse 2013/2014 Bomhus förskoleområde Förskolechef Ewa Åberg Biträdande förskolechefer Ingrid Ahlén Nina Larsson Eva Lindgren 1 Bomhus förskoleområde 2013/2014 Inom Bomhus förskoleområde finns

Läs mer

GRUNDVERKSAMHET - Östertull Montessoriförskola

GRUNDVERKSAMHET - Östertull Montessoriförskola GRUNDVERKSAMHET - Östertull Montessoriförskola Östertull Montessoriförskola är Lunds första och enda kommunala montessoriförskola. Förskolan öppnades augusti 2002. Förskolan är auktoriserad. Det betyder

Läs mer

Avdelningen Blåbäret

Avdelningen Blåbäret Avdelningen Blåbäret På avdelningen blåbär så har vi 25 barn 1 5 åringar och fyra pedagoger. Vi har 11 flickor och 12 pojkar. En dag på avdelningen Blåbär Kommer man innan 8.00 på morgonen så går man till

Läs mer

Verksamhetsplan. för. Eriksgårdens förskola. Jörgensgårdens förskola. och. Lilla Dag & Natt 2012-2014

Verksamhetsplan. för. Eriksgårdens förskola. Jörgensgårdens förskola. och. Lilla Dag & Natt 2012-2014 Eriksgården Jörgensgården Lilla Dag & Natt Verksamhetsplan för Eriksgårdens förskola Jörgensgårdens förskola och Lilla Dag & Natt 2012-2014 Utbildningsförvaltningen landskrona.se Eriksgårdens förskola

Läs mer

VÄLKOMNA. ska prägla vår verksamhet genom en levande kristen grundsyn och en kärleksfull gemenskap.

VÄLKOMNA. ska prägla vår verksamhet genom en levande kristen grundsyn och en kärleksfull gemenskap. VÄLKOMNA till Brandströmska Förskolan Nylöse. Här nedan finner du information om Brandströmska förskolan Nylöse. Du kan klicka dig direkt till följande rubriker: 1. Mål och Metoder 2. Så här arbetar vi

Läs mer

Till er som föräldrar

Till er som föräldrar Till er som föräldrar Vi vill börja med att hälsa er varmt välkomna till Vallens förskola. Vi ser mycket fram emot att lära känna er och ert barn. Att börja på förskolan är en stor omställning i ett barns

Läs mer

Arbetsplan Stockby Förskola

Arbetsplan Stockby Förskola Arbetsplan Stockby Förskola Vi som arbetar på Stockby förskola Sara Rogö Chi Le Anette Hillerudh Enikö Abdallah Juhos Johanna Spindler Moniqa Hollén Bodil Ornby Annica Sabel Förskollärare 40 tim/v Förskollärare

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning I Ur och Skur förskola

Verksamhetsbeskrivning I Ur och Skur förskola Verksamhetsbeskrivning I Ur och Skur förskola 2015/2016 Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten

Läs mer

TallgårdenNytt. I huvudet på Linda. Alla vi på Tallgården

TallgårdenNytt. I huvudet på Linda. Alla vi på Tallgården TallgårdenNytt Månadsbrev mars-april månad 2012. Finns även att hämta på förskolans hemsida, www.mjolby.se Redaktör Pia Adlertz, pia.adlertz@mjolby.se I huvudet på Linda Hej alla föräldrar Äntligen börjar

Läs mer

Kattens Janssons månadsbrev

Kattens Janssons månadsbrev Kattens Janssons månadsbrev Okt-14 Hej föräldrar! Vi har fortfarande ett fokus på skogen och naturens härliga lekplats, dock är våra utflykter lite beroende på väder och vilka kläder barnen haft på sig

Läs mer

Barn och Utbildning Förskoleverksamheten. Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13. Förskolan Bullerbyn

Barn och Utbildning Förskoleverksamheten. Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13. Förskolan Bullerbyn Barn och Utbildning Förskoleverksamheten Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13 Förskolan Bullerbyn 1 Innehållsförteckning: Normer och värden sidan 3 Utveckling och lärande sidan 4-5 Barns

Läs mer

Tranbärets månadsbrev september 2015

Tranbärets månadsbrev september 2015 Tranbärets månadsbrev september 2015 Vilken höst vi har! Sol och värme växlas med regn och rusk, men september ser ut att avslutas med sol och det gillar vi. Naturen bjuder på underbara färgkombinationer

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN TROLLSLÄNDAN

VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN TROLLSLÄNDAN VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN TROLLSLÄNDAN Avdelningar: Bullerbyn Villekulla Saltkråkan Katthult Avdelningarna Förskolan Trollsländan består av fyra avdelningar. Villekulla/Bullerbyn telefon 22 54 22. Katthult/Saltkråkan

Läs mer

Språket Vi använder oss av språklekar, sagoberättande, rim och ramsor m.m. Dessa har vi anpassat till det aktuella temats innehåll.

Språket Vi använder oss av språklekar, sagoberättande, rim och ramsor m.m. Dessa har vi anpassat till det aktuella temats innehåll. Vårt tema När vi planerar det aktuella temat följer vi Läroplanen för förskolan 2010. De mål som vi på förskolan ska sträva mot kan sammanfattas i följande punkter: Värdegrundsfrågor Under en dag på förskolan

Läs mer

Lokal arbetsplan. Mälarenhetens förskolor 2014/2015

Lokal arbetsplan. Mälarenhetens förskolor 2014/2015 Lokal arbetsplan Mälarenhetens förskolor 2014/2015 Naturvetenskap för små barn handlar om att observera och iaktta det barnen gör och är intresserade av i leken. Det gäller att för egen del som vuxen och

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Snäckstrands förskola 2013-2014 MÖRBYLÅNGA KOMMUN Juli 2 2014 Anneli Smedberg 1. Inledning Varje kommun ska enligt förordningen (SFS 2010:800) systematiskt och kontinuerligt

Läs mer

Kvalitetsredovisning för Kyrkåsens fsk 2012-2013

Kvalitetsredovisning för Kyrkåsens fsk 2012-2013 Förskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(8) Norum/Westerman- Annerborn 2012-12-04 Kvalitetsredovisning för Kyrkåsens fsk 2012-2013 1. Organisation - Förskolechef delas med förskolan Pinnhagen

Läs mer

************************************* ************************************* ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN SÄDESÄRLAN AVDELNING 3

************************************* ************************************* ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN SÄDESÄRLAN AVDELNING 3 ************************************* ************************************* ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN SÄDESÄRLAN AVDELNING 3 ************************************* ************************************* Vår

Läs mer

Välkommen till din förskola!

Välkommen till din förskola! Välkommen till din förskola! Furets förskola Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Förskolan

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016 Vintrosa förskola

Arbetsplan 2015/2016 Vintrosa förskola Arbetsplan 2015/2016 Vintrosa förskola Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Läroplansmål- Normer och värden 3. Läroplansmål- Utveckling och lärande 4. Läroplansmål- Förskola och hem 5. Läroplansmål- Samverkan

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Inledning. 2. Förutsättningar. 3. Läroplansmål 3.1 Normer och värden. 3.2 Utveckling och lärande. 3.3 Barns inflytande.

Innehållsförteckning. 1. Inledning. 2. Förutsättningar. 3. Läroplansmål 3.1 Normer och värden. 3.2 Utveckling och lärande. 3.3 Barns inflytande. Innehållsförteckning 1. Inledning. 2. Förutsättningar. 3. Läroplansmål 3.1 Normer och värden. 3.2 Utveckling och lärande. 3.3 Barns inflytande. 3.4 Förskola och hem. 3.5 Samverkan med förskoleklassen,

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för SOLEN 2015

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för SOLEN 2015 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för SOLEN 2015 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4-9 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida 5-6

Läs mer

21 dec 2015. Hej! God jul och Gott Nytt År till er alla. Yvonne Haldrup Förskolechef

21 dec 2015. Hej! God jul och Gott Nytt År till er alla. Yvonne Haldrup Förskolechef Hej! Nu är det snart dags att avsluta det här året på Fårdala Simmets förskolor Båten, Gunghästen, Pusslet och Sagan för att fira jul och nyår. Jag önskar att ni alla får umgås med era barn, nära och kära

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Junibackens förskola. Ekorren

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Junibackens förskola. Ekorren BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Junibackens förskola Ekorren Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

Arbetsplan för avdelningen GLÄNTAN. Hanemålagårdens förskola 2015-2016

Arbetsplan för avdelningen GLÄNTAN. Hanemålagårdens förskola 2015-2016 Arbetsplan för avdelningen GLÄNTAN Hanemålagårdens förskola 2015-2016 Våra styrdokument på förskolan är: Skollagen Läroplan för förskolan Lpfö 98 Förskole- och skolplan för Nybro kommun Arbetsplan reviderad

Läs mer

Sammanställning av besöksenkät på familjecentralerna i Nyköping. Undersökningsperiod november 2012

Sammanställning av besöksenkät på familjecentralerna i Nyköping. Undersökningsperiod november 2012 Sammanställning av besöksenkät på familjecentralerna i Nyköping Undersökningsperiod november 2012 Sammanställning februari/mars 2013 Dnr 2/19 Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte och mål... 3 Sammanfattning

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014 Förskolan Villekulla Avdelning Igelkotten Inledning: Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Igelkottens

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2011

Kvalitetsredovisning 2011 Kvalitetsredovisning 2011 Solglimtens Förskola Adress: Vetevägen 4 243 95 Höör Hemsida: www.solglimten.se Telefon: Solglimten 0413-33382 Lillglimten 0413-33429 E-post: marie@solglimten.se Studiedagar Förskolan

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Dokumentnamn Kvalitetsredovisning Datum 2010-10-06 Adress Förskolan Björkgården Gustavsgatan 5 815 38 Tierp Diarienummer 1(12) Kvalitetsredovisning Förskolan Björkgården i Tierps Kommun Verksamhetsåret

Läs mer

Verksamhetsplan - Tallängens förskola 2014/2015

Verksamhetsplan - Tallängens förskola 2014/2015 18/6 2014 Verksamhetsplan - Tallängens förskola 2014/2015 förskolechef: Pernilla Nillson 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Verksamhetside 4. Tallängens års-hjul (under arbete) 5. Mål för Tallängens förskola

Läs mer

Rapport. Grön Flagg. Rönnens förskola

Rapport. Grön Flagg. Rönnens förskola Rapport Grön Flagg Rönnens förskola Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-08-24 08:18:54: Ni har på ett mycket kreativt och varierat sätt jobbat med ert tema. Ni har anpassade och engagerande aktiviteter

Läs mer

Verksamhetsplan Vårterminen 2016 Riddersborgs Förskola

Verksamhetsplan Vårterminen 2016 Riddersborgs Förskola Verksamhetsplan Vårterminen 2016 Riddersborgs Förskola Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole- och skolplan.

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning Smedjans förskola

Verksamhetsbeskrivning Smedjans förskola Verksamhetsbeskrivning Smedjans förskola 2014/2015 2 (9) Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 2 2. Mål och riktlinjer sida 3 2.1 Normer och värden sida 3 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Tallens utvärdering Våren 2013

Tallens utvärdering Våren 2013 Tallens utvärdering Våren 2013 Vårens mål på Tallen som följer LpFö98 /10 : Trygghet: - att barnet ska känna förtroende för oss. - att barnet ska känna värme och glädje i gemenskap med varandra. - att

Läs mer

Tranbärets månadsbrev februari 2016

Tranbärets månadsbrev februari 2016 Tranbärets månadsbrev februari 2016 Nu är februari här! Oj vad tiden går fort, det snöar och smälter bort om vart annat, vilket gör att gården ändras snabbt från torr till kletig. Så roligt vi har när

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN - KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN LÄSÅRET 2014-2015 Innehållsförteckning Inledning...3 Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning...3 Underlag och rutiner...3 Organisation och förutsättningar...3

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2010-2011

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2010-2011 KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2010-2011 Öppna förskolan Familjecentralen Noltorps enhet ALINGSÅS Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se 1. Förutsättningar Beskrivning

Läs mer

Sexdrega förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Sexdrega förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Sexdrega förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskola åldrar 1-6 Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2016

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2016 BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2016 En vanlig vecka på Blomman: Efter frukost delar vi upp barnen antingen inne på avdelningen för fri lek en stund eller så går halva gruppen ut och resten stannar inne.

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN SOLDALENS FÖRSKOLA 2013-2014

VERKSAMHETSPLAN SOLDALENS FÖRSKOLA 2013-2014 VERKSAMHETSPLAN SOLDALENS FÖRSKOLA 2013-2014 Kunskapsutveckling Elever och studerande når de nationella kunskapsmålen (Barn- och utbildningsplan för Ystad kommun 2010-2014, BUN-plan). I förskolan arbetar

Läs mer

Förskolan Trollstigen AB

Förskolan Trollstigen AB Systematisk kvalitetsredovisning för Förskolan Trollstigen AB 2014-2015 1 Innehållsförteckning Inledning..sid 3 Normer och värden..sid 4 Utveckling och lärande...sid 6 Barns inflytande.sid 9 Förskola och

Läs mer

Verksamhetsplan. Ett hus där barn får växa

Verksamhetsplan. Ett hus där barn får växa Verksamhetsplan Ett hus där barn får växa Förskolan har inriktning mot skapande och utomhuspedagogik. Vi arbetar med barnen som medforskare i smågrupper vilket vi anser ger barnen god trygghet och delaktighet.

Läs mer

Välkommen till Floby Förskola! Visionen för Floby/Odensberg förskola/skola

Välkommen till Floby Förskola! Visionen för Floby/Odensberg förskola/skola Välkommen till Floby Förskola! Vi hoppas att Ni ska trivas hos oss och att tiden i förskolan ska bli en positiv erfarenhet för hela familjen. Om detta är Er första kontakt med barnomsorgen är det säkert

Läs mer

VINBÄRSNYTT F-2 v.39 Allmän information

VINBÄRSNYTT F-2 v.39 Allmän information KALENDARIUM höstterminen 2014 Höstterminens sista dag 19 december Lov, studiedagar och planeringsdagar Höstlov - v. 44 Jullov - 20/12 2014-7/1 2015 Studiedag 7/1 2015 (fritids öppet) på studiedagar och

Läs mer

VERKSAMHETSBLAD ARKEN VÅRTERMINEN 2016

VERKSAMHETSBLAD ARKEN VÅRTERMINEN 2016 VERKSAMHETSBLAD ARKEN VÅRTERMINEN 2016 Varmt välkomna till en ny termin på Arken! Vi vill börja med att informera om barn- & personalgruppen. Lucas & Casper Schönberg har slutat hos oss pga. flytt, vi

Läs mer

Borgens förskola. Verksamhetsplan 2014-15

Borgens förskola. Verksamhetsplan 2014-15 Borgens förskola Verksamhetsplan 2014-15 SOLNA STAD kontakt@solna.se Organisationssnummer Förvaltning Tel. 08-734 20 00 212000-0183 171 86 Solna Fax. 08-734 20 59 www.solna.se Besök. Stadshusgången 2 LEDNINGSDEKLARATION

Läs mer

Ta steget! Konfirmation 2014/15

Ta steget! Konfirmation 2014/15 Ta steget! Konfirmation 2014/15 Varför konfirmation? Konfirmandtiden är ett fantastiskt tillfälle för dig att tillsammans med jämnåriga och vuxna människor fundera över livets viktigaste frågor om mål

Läs mer

Kvalitetsrapport verksamhetsåret 2014/2015

Kvalitetsrapport verksamhetsåret 2014/2015 Augusti 2015 Kvalitetsrapport verksamhetsåret 2014/2015 Mockfjärds förskola Mål Normer och Värden 2:1 Måluppfyllelse I arbetet med att förankra grundläggande normer och värden i förskolans verksamhet sker

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013/2014

Kvalitetsdokument 2013/2014 Kvalitetsdokument 2013/2014 Förskolans pedagogiska idè På Grindstugan har vi påbörjat processen i att arbetar vi Reggio Emilia inspirerat Vi erbjuder en rolig, lustfylld och lärande verksamhet utifrån

Läs mer

Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016

Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016 Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016 Arbetsplan utvärderingsverktyg för Eriksbergsgårdens förskola 2015-16. Denna plan bygger på Lpfö-98- reviderad 2010 ÖSB övergripande strategi och budget

Läs mer

Bullerbyns förskolas kvalitetsredovisning 2013-2014

Bullerbyns förskolas kvalitetsredovisning 2013-2014 Förskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(9) Katarina Klinga 2014-06-09 Bullerbyns förskolas kvalitetsredovisning 2013-2014 Organisation 2013/14 Bullerbyns förskola i Storvik ingår i ett förskoleområde

Läs mer

Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling

Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Skolans namn: Förskolan Paletten www.skolverket.se/hallbarutveckling Ansökan med bilagor skickas in via e-post till skolverket@skolverket.se Ladda

Läs mer

VINBÄRSNYTT F-2 v.38 Allmän information

VINBÄRSNYTT F-2 v.38 Allmän information VINBÄRSNYTT F-2 v.38 Allmän information KALENDARIUM höstterminen 2015 Höstterminens första dag 19/8 Lov, studiedagar och planeringsdagar Höstlov v.44 Jullov 21/12-7/1 på studiedagar och lovdagar har fritids

Läs mer

Hemvist Hallon och Lingon tel. 08-508 21 961 Hemvist Blåbär och Smultron tel. 08-508 21 962 Kök tel. 08-508 21 963

Hemvist Hallon och Lingon tel. 08-508 21 961 Hemvist Blåbär och Smultron tel. 08-508 21 962 Kök tel. 08-508 21 963 Hemvist Hallon och Lingon tel. 08-508 21 961 Hemvist Blåbär och Smultron tel. 08-508 21 962 Kök tel. 08-508 21 963 Förskolechef Kerstin Fagerström Clarin Tel. 508 21 840 kerstin.fagerstrom-clarin@stockholm.se

Läs mer

Skuttungeposten Nr 3 v. 41-43 2015-2016

Skuttungeposten Nr 3 v. 41-43 2015-2016 SKAPANDE SKOLA Projektet är avslutat och var mycket uppskattat av eleverna! Filmerna finns på erikhedman.com. SMILE Månadens ord är MEDMÄNSKLIG- HET och vi arbetar med färdigheten att visa att man tycker

Läs mer

Arbetsplan för Molnet 2015/2016

Arbetsplan för Molnet 2015/2016 Arbetsplan för Molnet 2015/2016 Gruppens sammansättning Vi har 20 barn 3 barn är födda 14 6 barn födda 13 6 barn födda 12 4 barn födda 11 1 barn fött 10 Personal Carina Addén - förskollärare Susanne Evergren

Läs mer

Pinnhagens kvalitetsredovisning 2014-2015

Pinnhagens kvalitetsredovisning 2014-2015 Förskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(10) 2015-02-10 Pinnhagens kvalitetsredovisning 2014-2015 Kunskapsförvaltningen 1. Organisation Förskolechef delas med Kyrkåsens förskola 50/50. Verksamheten

Läs mer

Välkommen Till Kryssets förskola 2015

Välkommen Till Kryssets förskola 2015 Välkommen Till Kryssets förskola 2015 Informationsfolder Kryssets förskola 2014-2015 Välkommen till Kryssets förskola Vision Vi utbildar världsmedborgare Vi är världen, världen är vi. Kryssets förskola

Läs mer

Friskolenytt Virestad v.42

Friskolenytt Virestad v.42 Friskolenytt Virestad v.42 Skola: På torsdag nästa vecka är det dags, då kommer vi alla få oss till livs en föreställning som heter Musikhögskolan flyger ; det är nästan färdigutbildade musiker från Malmö

Läs mer

Kvalitetsdokument 2012-2013

Kvalitetsdokument 2012-2013 Kvalitetsdokument 2012-2013 Förskola: Prästkragen Förskolechef: Susan Hellström Beskrivning av förskolan: Prästkragens förskola ligger nära Danderyds sjukhus och kommunikationerna. Förskolan består av

Läs mer

VÄLKOMMEN METALLENS FÖRSKOLA TILL. www.finspang.se. Egna anteckningar:

VÄLKOMMEN METALLENS FÖRSKOLA TILL. www.finspang.se. Egna anteckningar: Egna anteckningar: VÄLKOMMEN TILL METALLENS FÖRSKOLA www.finspang.se Postadress: Finspångs kommun, 612 80 Finspång Besöksadress: Bergslagsvägen 13-15 Telefon: 0122-850 00 Fax: 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se

Läs mer

V 49. Hej! APT 9 dec. Glöm inte varma kläder denna vecka. APT tis 9/12 förskolan stänger kl 16.00

V 49. Hej! APT 9 dec. Glöm inte varma kläder denna vecka. APT tis 9/12 förskolan stänger kl 16.00 Hej! Först måste jag tacka för all uppmärksamhet kring vernissagen förra fredagen. Det var verkligen roligt att se så många familjer på plats. Jag kan även hälsa från Jens kocken från Sherwood som ska

Läs mer

Sammanställning över enkätsvar från föräldrar till förskolebarn i Nynäshamns kommun, 2016.

Sammanställning över enkätsvar från föräldrar till förskolebarn i Nynäshamns kommun, 2016. 2016-05-22 Sammanställning över enkätsvar från föräldrar till förskolebarn i Nynäshamns kommun, 2016. Enkäten avser Språksatsningens bokpåsar. 101 föräldrar har svarat på enkäten. 1. Har du och ditt barn

Läs mer

Informationsbrev förskolan Pusslet september 2013

Informationsbrev förskolan Pusslet september 2013 Informationsbrev förskolan Pusslet september 2013 Vi hälsar alla nya och gamla barn och föräldrar välkomna till ett nytt verksamhetsår. Hoppas att sommaren varit till belåtenhet med mycket sol och bad.

Läs mer

FÖRSKOLAN ANKAN, STENKYRKA. En magiskt dimension i små barns lärande

FÖRSKOLAN ANKAN, STENKYRKA. En magiskt dimension i små barns lärande FÖRSKOLAN ANKAN, STENKYRKA En magiskt dimension i små barns lärande FÖRSKOLAN ANKAN, STENKYRKA Så här är vår vecka för t ex 3-5-åringar på Fjädern: Den första dagen i traditionell förskolemiljö med mycket

Läs mer

Kvalitetsredovisning Läsåret 2013-14. Laxå kommuns Förskoleverksamhet

Kvalitetsredovisning Läsåret 2013-14. Laxå kommuns Förskoleverksamhet Kvalitetsredovisning Läsåret 2013-14 Laxå kommuns Förskoleverksamhet Barn- och utbildningsnämnden 2014-09-29, 93, dnr BUN 2014058 611 1 Innehållsförteckning Utbildningens syfte: Sidan 3 Beskrivning av

Läs mer

Punkt Fråga Diskussion Beslut/Ansvarig 1 Föregående protokoll. [Skriv här]

Punkt Fråga Diskussion Beslut/Ansvarig 1 Föregående protokoll. [Skriv här] Protokoll Typ: Föräldraråd Helge Datum: 2015 03 12 Tid: 7:30 9:00 Plats: Helges personalrum Närvarande: Per Jonsson (Spindeln), Sarah Jomunds (Spindeln), Mattias Forsgren (Snigeln), Jenny Svensson (Fjärilen),

Läs mer

Hopprepets förskola Sticklinge förskola (2016) Arbetsplan Verksamhetsåret 2015-2016. Barnens verkstad med många möjligheter!

Hopprepets förskola Sticklinge förskola (2016) Arbetsplan Verksamhetsåret 2015-2016. Barnens verkstad med många möjligheter! Hopprepets förskola Sticklinge förskola (2016) Arbetsplan Verksamhetsåret 2015-2016 Barnens verkstad med många möjligheter! Vår organisation Barn Arbetslag Lärandemiljöer - Utemiljö - Innemiljö - Närmiljö

Läs mer

Hogslaby. järnåldersbyn WWW.BOTKYRKA.SE/HOGSLABY

Hogslaby. järnåldersbyn WWW.BOTKYRKA.SE/HOGSLABY I Hogslaby järnåldersbyn INFORMATION LÄGERSKOLA WWW.BOTKYRKA.SE/HOGSLABY BOTKYRKA KOMMUN Informationsmaterial för era besök i Hogslaby I denna mapp har ni all praktisk information ni behöver inför besöket.

Läs mer

LOKAL VERKSAMHETSPLAN BLÅKLOCKVÄGENS FÖRSKOLA 2014/2015

LOKAL VERKSAMHETSPLAN BLÅKLOCKVÄGENS FÖRSKOLA 2014/2015 LOKAL VERKSAMHETSPLAN BLÅKLOCKVÄGENS FÖRSKOLA 2014/2015 1 LÄRPROCESSER Åtagande Till slutet av läsåret 2014/2015 är samtliga flickors och pojkars lärprocesser synliggjorda och kommunicerade med barn och

Läs mer

Kyrkans förskola Lokal arbetsplan 2015/ 2016

Kyrkans förskola Lokal arbetsplan 2015/ 2016 Kyrkans förskola Lokal arbetsplan 2015/ 2016 Beslutad 25 juni 2015 Innehållsförteckning 1. Kyrkans förskola 1.1 Inledning 1.2 Verksamhet och profil 1.2.1 Arbetets inriktning 1.2.2 Församlingsinstruktion

Läs mer

Viktiga datum 11/9 Trivselledaraktivitet för alla trivselledare i År 3

Viktiga datum 11/9 Trivselledaraktivitet för alla trivselledare i År 3 Viktiga datum 11/9 Trivselledaraktivitet för alla trivselledare i År 3 ARBETSLAG F-3B Telefon 0302-52 19 26, 073-684 44 39 www.lerum.se/roselid Vecka 35-2013 Bloggen: http://roselidf3b.wordpress.com Hej!

Läs mer

Förskola och hem Informationsbrev från Klöverstugans förskola

Förskola och hem Informationsbrev från Klöverstugans förskola Förskola och hem Informationsbrev från Klöverstugans förskola Förskolechef Nu har höstterminen verkligen kommit igång och barngrupperna är mycket ute i vår natur. Vi har fått några nya barn som vi önskar

Läs mer

Sagor och berättelser

Sagor och berättelser Projekt Sagor och berättelser Hösten 2013 Våren 2014 1 Det kompetenta barnet Jag kan du kan tillsammans kan vi mer- i en tillgänglig, tillåtande och undersökande miljö där vi ser förmågor och olikheter

Läs mer

Stjärnans plan för småbarnsfostran. Innehållsförteckning. 1. Gruppfamiljedaghemmet Stjärnan. 2. Målsättning och värdegrund

Stjärnans plan för småbarnsfostran. Innehållsförteckning. 1. Gruppfamiljedaghemmet Stjärnan. 2. Målsättning och värdegrund Stjärnans plan för småbarnsfostran Innehållsförteckning 1. Gruppfamiljedaghemmet Stjärnan 2. Målsättning och värdegrund 3. Egenvårdarmodellen - Med barnaögon 4. Gruppfamiljedagvårdarens roll inom småbarnsfostran

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning Brunnsnäs förskola

Verksamhetsbeskrivning Brunnsnäs förskola Verksamhetsbeskrivning Brunnsnäs förskola 2014/2015 Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13. Förskolan Junibacken. Plats för egen logga/bild

Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13. Förskolan Junibacken. Plats för egen logga/bild BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13 Förskolan Junibacken Plats för egen logga/bild 1 Innehållsförteckning: Normer och värden sidan 3 Utveckling

Läs mer

Allergier Årstadalsskolan är en nötfri skola. Detta innebär att vi inte får äta eller ta med oss några slags nötter till skolan.

Allergier Årstadalsskolan är en nötfri skola. Detta innebär att vi inte får äta eller ta med oss några slags nötter till skolan. KALENDARIUM höstterminen 2015 Höstterminens första dag 19/8 Lov, studiedagar och planeringsdagar Jullov 21/12-7/1 på studiedagar och lovdagar har fritids öppet Dagar då vi vill att ni hämtar era barn kl

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2012-2013

Systematiskt kvalitetsarbete 2012-2013 1(8) Systematiskt kvalitetsarbete 2012-2013 Enhet: Uteförskolan Vinden Ansvarig: AnnCharlotte Olai 2(8) LÄSÅRETS VERKSAMHETSPLAN Mål för läsåret 2012-13 Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar

Läs mer

Inledning; Blåvingen har 19 barn i åldern 1-5 år. På avdelningen arbetar 3 pedagoger, 1 förskollärare och 2 barnskötare.

Inledning; Blåvingen har 19 barn i åldern 1-5 år. På avdelningen arbetar 3 pedagoger, 1 förskollärare och 2 barnskötare. Verksamhetsberättelse Förskola; Tallbackens förskola Avdelning; Blåvingen Inledning; Blåvingen har 19 barn i åldern 1-5 år. På avdelningen arbetar 3 pedagoger, 1 förskollärare och 2 barnskötare. Pedagogisk

Läs mer

Verksamhetsplan Skogsviolens Förskola 2015 2016. Verksamhetsplan 2015-2016 Skogsviolens Förskola

Verksamhetsplan Skogsviolens Förskola 2015 2016. Verksamhetsplan 2015-2016 Skogsviolens Förskola Verksamhetsplan Skogsviolens Förskola 2015 2016 Verksamhetsplan 2015-2016 Skogsviolens Förskola Verksamhetsplan Skogsviolens Förskola 2015 2016 Innehållsförteckning Ansvarsområde / beskrivning av verksamheten

Läs mer

Verksamhets- presentation. Ängsulls Förskola. För barnet i tiden

Verksamhets- presentation. Ängsulls Förskola. För barnet i tiden Verksamhets- presentation Ängsulls Förskola För barnet i tiden 2009-2010 Välkommen till Ängsulls Förskola Ängsulls Förskola verksamhet bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö 98), FN:s barnkonvention,

Läs mer

Följande gäller för utflykterna:

Följande gäller för utflykterna: Sommarplaneringen 2005 Nu är vi äntligen klara med planeringen för sommaren. Vi har planerat in en hel del utflykter och aktiviteter. Vi har försökt att hitta en variation i det vi gör, en del av utflykterna

Läs mer

SOLÅKER PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN

SOLÅKER PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN SOLÅKER PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN 1 DAGHEMMET SOLÅKER TUSENFOTINGARNA 10.12.2013 PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN Innehållsförteckning 1 Enhetens verksamhetsidé... sid 3 2 Beskrivning av enhetens inlärningsmiljö...

Läs mer