Arbetsmiljöuppföljning IFO-FH enhet: Resursenheten

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Arbetsmiljöuppföljning IFO-FH enhet: Resursenheten"

Transkript

1 Arbetsmiljöuppföljig 2012 IFO-FH ehet: Resursehete

2 Iehållsförteckig 1 Uppföljig vår Arbetsskad, otillåte påverka och tillbud Arbetsmiljöroder (fysiska) Sjukfråvaro Arbetsmiljörod (psykosocial) Medarbetarekäte Bradskydd (SBA) Uppföljig höst Sjukfråvaro Arbetsskad och tillbud Arbetsmiljöroder (fysiska) Arbetsmiljöroder (psyksoicala) Bradskyddsroder Utvärderig av arbetsmiljöuppföljig vår och höst IFO-FH ehet: Resursehete, Arbetsmiljöuppföljig (11)

3 1 Uppföljig vår 1.1 Arbetsskad, otillåte påverka och tillbud Ehet: Skada Tillbud Otillåte påverka Totalt Därav färdolycks fall Därav olycksfall i arbetet Därav sjukdom eller aa ohälsa Kvi Kvartal Kvi Kvi Kvartal Kvi Aalys och priiterade åtgärder maa arbetsskad och tillbud Åtgärder som behöver lyftas i gaisatioe 1.2 Arbetsmiljöroder (fysiska) Kvi Aalys och priiterade åtgärder med aledig av arbetsmiljörodera Åtgärder att lyfta i gaisatioe Sjukfråvaro Kvartal Kvi Ehet: Sjukfråvaro total 2011 (%) Sjukfråvaro kvartal (%) Total sjukfråvaro Varav sjuk dag 1-14 Kvi Kvi IFO-FH ehet: Resursehete, Arbetsmiljöuppföljig (11)

4 Aalys och priiterade åtgärder maa sjukfråvaro Åtgärder att lyfta i gaisatioe 1.3 Arbetsmiljörod (psykosocial) Aalys och priiterade åtgärder maa medarbetarekätes resultat Åtgärder som behöver lyftas i gaisatioe Medarbetarekäte Medarbetarekäte Nöjd Medarbetaridex NMI 1.4 Bradskydd (SBA) Föreskrifter för lokalt systematiskt bradskyddsarbete (SBA) Seaste bradskyddsrodera Utrymigsövig Åtgärder att lyfta i gaisatioe är det gäller SBA IFO-FH ehet: Resursehete, Arbetsmiljöuppföljig (11)

5 2 Uppföljig höst 2.1 Sjukfråvaro Total sjukfråvaro Varav sjuk dag 1-14 Sjukfråvaro 2011 (%) Sjukfråvaro tom kvartal (%) Kvi Totalt Kvi Totalt 6,69 3,93 6,09 3,78 0,25 2,81 1,96 1,47 1,86 1,92 0,25 1,92 Aalys och priiterade åtgärder maa sjukfråvaro Åtgärder att lyfta i gaisatioe 2.2 Arbetsskad och tillbud Ehet: Skada Tillbud Otillåte påverka Tom kv Tom kv Tom kv Kvi Kvi Kvi Kvi Kvi Kvi Totalt Skada uta fråvar o Skada med fråvar o Aalys och priiterade åtgärder maa av arbetsskad och tillbud Åtgärder att lyfta i gaisatioe 2.3 Arbetsmiljöroder (fysiska) Eheter som geomfört arbetsmiljöroder och där det fis protokoll frå dem Eheter som äu ite geomfört arbetsmiljöroder för höste 2011 (age vilka i fotote) Atal höste 1 Aalys och priiterade åtgärder maa arbetsmiljörodera Pukter som kommeterades är det gällde Radar 72: Det är problem med att det är sta lokaler på Radar med högt till tak och sta föster som gör att det är svårt att få e bra värme iomhus. Pukter som kommeterades är det gäller familjemottagige Brahegata 11: Bibliotekshuset IFO-FH ehet: Resursehete, Arbetsmiljöuppföljig (11)

6 Bradfarligt återviigsmaterial iaför dörre vid trappa på vå.1. Detta är e risk pga. det är eda trappa som leder er frå vå 2. Vå 2 sakar trappa eller stege vid ödutgåg. Nödutgåge är ut geom föster på vå 2 och då kommer ma ut på bla. bibliotekstaket, ige trappa eller stege som leder er till markplaet. E dörr märkt med ödutgågsskylt är låst och ige på familjemottagige har yckel till dörre. Försök gjdes att ta bt skylte me de är fastlimmad i dörre. Det fis ige första-hjälpe utrustig på våigsplaet, btsett frå ågra plåster iklämda vid e spegel. Det är svårt att ta emot besökare till samtalsrummet som har svårigheter att gå i brata trapp då det ej fis hiss. E av familjemottagiges aställda har svårigheter att gå i trappa. Värme är ite tillfredsställade i kotslokalera eller i samtalsrum på vå 1 och 2. Det är för kallt. (Efter skyddsrode har det uppmätts 15 grader i ett kotsrum e mgo. Pukter frå geomgåge av M huset. Hela lokale kude ej besökas då Mii Maria och fritidsverksamhete ftfarade hyr lokaler. Dessa lokaler skall besökas är MM har flyttat för att se om de är ädamålseliga eller behöver åtgärdas. (När MM flyttat gjdes e geomgåg och e mätig av vetilatioe geomfördes av Fuktioskotroll AB se bilag.) Pukter som kommeterades vid geomgåge var: Hisse fugerar dåligt, de är ofta ur fuktio. Det är ödvädigt med hiss då vi har besök av barfamiljer som ofta har barvag med. E aställd har e fuktiosedsättig som medför svårigheter att gå i trapp. Två av familjebehadlara delar rum vilket skapar problem vid t:ex. telefosamtal där de som ej talar i telefo störs och det är svårt att vara två som talar i telefo samtidigt. Att ta telefosamtal i samtalsrummet är ej lyckat då det är ödvädigt att ha tillgåg till ateckigar i pappersfm eller på dat. Det är för få samtalsrum så det är ite alltid de är lediga vid behov. Vid samtal med aställda som haft arbetsplats i M huset framkommer att vetilatioe varit ett problem på sommare har det luktat illa i vissa lokaler. Lukte beskrivs som plast/viyl lukt eller ågot likade. Dålig lukt har främst varit problemet på sommare. Persoal på MM säger att vetilatiosprobleme varit återkommade. Vetilatioe är avstägd över helge så det är dålig luft främst på mådag mgo. Är vetilatioe äve avstägd på kväll och att uder vecka? Tillägg till protokollet vid efter geomgåg av lokalera är MM och fritidsverksamhete flyttat. Vad bedömer vi skall göras sarast i lokalera på Brahegata 11 vå 2. Vid geomgåg av rum hävisas till plaskiss med rumsummer Akustikplatt i taket och målig av väggara 106. Akustikplatt i taket 132. Akustikplatt i taket Ljudisolerig av dörr till koferesrum Akustikplatt i taket. De lösa elkablara över tvättstället åtgärdas. IFO-FH ehet: Resursehete, Arbetsmiljöuppföljig (11)

7 126. Biljardrummet. Hål i väggar lagas. Målig/tapetserig. Akustikplatt i taket. Tvättställ och kakel bttages. Pappershållare och väggfast papperskg bttages. Ev. skall takskea moteras er. Vikelrummet vid hisse. Målig av väggara. Väggparti med dörr moteras. Akustikplatt i taket Akustikplatt i taket. Målig/tapetserig Vetilatiosproblem då fråluft sakas Akustikplatt i taket. Reparatio av trasig strömbrytare vid dörre. Kök. Sprick i två av väggara. Tapetserig. Kotroll av att spisfläkte är tillräcklig och fugerar tillfredsställade. Tapetserig Förråd. Tvättställ, kakel diskbäk och regörigs maskie plockas bt. Målig/tapetserig och lagig av väggar Akustikplatt i taket. Bttagig av tvättställ och kakel. Målig/tapetserig Akustikplatt i taket Akustikplatt i taket Samtalsrum. Färgflag som häger er frå taket åtgärdas. Lilla toalette. Håle i väggara lagas och väggara målas. Kride. Målig och lagig av hål. För hela våigsplaet gäller: Översy av vetilatioe för att se om de är regjd då det är smutsigt på väggar och tak där friskluftitage fis. Är filtre till fläktara bytta/regjda? Alla persieer kotrolleras och vid behov bytes eller repareras. Det södra trapphuset regöres och klottersaeras behöver troligtvis målas. Detta är viktigt för de psykosociala arbetsmiljö att vi ite möts av dea bedrövliga sy. Hadligspla HANDLINGSPLAN ARBETSMILJÖARBETET Brahegata 11 Beskrivig av riskfakt Bedömd riskivå Mål för åtgärd Åtgärd Klart datum Brister i vetilatioe medel Fullgod vetilatio Rum 122 fråluft Se kotrollmätig regörig av filter och vetikatio Sakas akustikplatt i tak medel Förhidra att ljudet Moterig av platt Rum se protokoll studsar tillbaka Omgåede Omgåede IFO-FH ehet: Resursehete, Arbetsmiljöuppföljig (11)

8 Målig av väggar medel bättre itryck Målig Omgåede Rum se protokoll lagig, väggar Trasiga persieer medel bättre itryck Reparatio Omgåede Trapphus klottersaeras medel bättre itryck Saerig Omgåede Dörr sakas medel Rummet ka ite Dörr Omgåede avädas som kot Skylt över igåge medel Att brukara hittar Skylt Omgåede sakas HNDLINGSPLAN ARBETSMILJÖARBETE Brahegata 11 "Bibliotekshuset" Trappa eller stege medel Säker ödutgåg Stege/Trappa Ej åtgärdat sakas vid ödutgåg Nödutgåg låst medel Tillgåg till Låses upp Åtgärdat ödutgåg Åtgärder att lyfta i gaisatioe Översy av lokalera på Brahegata 11, förslagsvis flyttar verksamhete till e aa lokal. Omedelbar åtgärd av utrymigsvägar asvar ehetschefe 2.4 Arbetsmiljöroder (psyksoicala) Atal uder året Eheter som geomfört arbetsmiljöroder och där det fis protokoll frå dem Eheter som äu ite geomfört arbetsmiljöroder 2011 (age vilka i fotote) 1 Aalys och priiterade åtgärder maa psykosociala arbetsmiljörodera Pukter som kommeterades är det gällde Radar 72: Riskera med esamarbete på kvälle uppmärksammades som e riskfakt och det skall ej vara tillåtet att vara esam kvar på kvälle. Ett riskmomet är aställda lämar huset på kvälle då det är sta föster så utaförståede ka observera persoales rörelser i huset. Skyddsombudet asåg att all persoal på Radar skall ha tillgåg till persolarm. IFO-FH ehet: Resursehete, Arbetsmiljöuppföljig (11)

9 Dea fråga skall diskuteras på LSG möte 30/11. Hot och våldsplae måste omarbetas och skrivas så att de är tillämplig är det gäller äve radar 72. De skall äve vara käd av alla aställda. Det framkom att det fis e o blad persoale över e pappa som tidigare har uppträtt hotfullt på adra platser, ha har blivit isläppt på Radar. Detta har sakat att persoal haft ot i mage och ej vill gå dit. Mae har tidigare haft besöksförbud på socialkotet. Förslag på att e arbetsskadeamäla skall göras. Pukter som kommeterades är det gäller familjemottagige Brahegata 11: Bibliotekshuset Vå 2 sakar trappa eller stege vid ödutgåg. Nödutgåge är ut geom föster på vå 2 och då kommer ma ut på bla. bibliotekstaket, ige trappa eller stege som leder er till markplaet. E dörr märkt med ödutgågsskylt är låst och ige på familjemottagige har yckel till dörre. Försök gjdes att ta bt skylte me de är fastlimmad i dörre. Det fis ige första-hjälpe utrustig på våigsplaet, btsett frå ågra plåster iklämda vid e spegel. Det är svårt att ta emot besökare till samtalsrummet som har svårigheter att gå i brata trapp då det ej fis hiss. E av familjemottagiges aställda har svårigheter att gå i trappa. Pukter frå geomgåge av M huset. Hela lokale kude ej besökas då Mii Maria och fritidsverksamhete ftfarade hyr lokaler. Dessa lokaler skall besökas är MM har flyttat för att se om de är ädamålseliga eller behöver åtgärdas. (När MM flyttat gjdes e geomgåg och e mätig av vetilatioe geomfördes av Fuktioskotroll AB se bilag.) Pukter som kommeterades vid geomgåge var: Två av familjebehadlara delar rum vilket skapar problem vid t:ex. telefosamtal där de som ej talar i telefo störs och det är svårt att vara två som talar i telefo samtidigt. Att ta telefosamtal i samtalsrummet är ej lyckat då det är ödvädigt att ha tillgåg till ateckigar i pappersfm eller på dat. Det är för få samtalsrum så det är ite alltid de är lediga vid behov. Vid geomgåge fick skyddsombudet käedom om att e aställd käde o för att ho uppfattat e ma som hotfull. Ho har haft ot i mage och vill bla ej besöka Radar där ha blivit isläppt i lokalera och det fas risk för att ho skulle möta hoom där. Ho har persolarm så troligtvis har e tillbudsamäla upprättats tidigare. E hot och våldspla måste upprättas för verksamhete som ett tillägg till de pla som fis för Östra Götebg. För hela våigsplaet gäller: Översy av vetilatioe för att se om de är regjd då det är smutsigt på väggar och tak där friskluftitage fis. Är filtre till fläktara bytta/regjda? Alla persieer kotrolleras och vid behov bytes eller repareras. Det södra trapphuset regöres och klottersaeras behöver troligtvis målas. Detta är IFO-FH ehet: Resursehete, Arbetsmiljöuppföljig (11)

10 viktigt för de psykosociala arbetsmiljö att vi ite möts av dea bedrövliga sy. Risk föreligger att det ka bli e amäla som gäller o för de psykosociala arbetsmiljö där brister i ledarskapet ka behöva belysas. Som e första åtgärd skulle kua vara att chefer läser sia mejl och äve svarar på dessa iom "rimlig tid". Åtgärder att lyfta i gaisatioe Riskaalyse av esamarbete på Radar 72 lyfts till ehet för Kultur Fritid, iga medarbetare frå Resursehete är kvar där. Kommuikatio med chef iom ehete. 2.5 Bradskyddsroder Föreskrifter för systematiskt bradskyddsarbete SBA Seaste bradskyddsrodera Bibliotekshuset" är alltså adra våig över biblioteket. E familjebehadlare är kvar där. bradskyddet måste ses över. Utrymigsövig Ige gjd Åtgärder att lyfta i gaisatioe Utrymigsvägar M huset vå 2. IFO-FH ehet: Resursehete, Arbetsmiljöuppföljig (11)

11 3 Utvärderig av arbetsmiljöuppföljig vår och höst IFO-FH ehet: Resursehete, Arbetsmiljöuppföljig (11)

Arbetsmiljöuppföljning IFO-FH enhet: Boendeenheten

Arbetsmiljöuppföljning IFO-FH enhet: Boendeenheten Arbetsmiljöuppföljig 2013 IFO-FH ehet: Boedeehete Iehållsförteckig 1 Uppföljig vår... 3 1.1 Arbetsskad, otillåte påverka och tillbud... 3 1.2 Sjukfråvaro... 3 1.3 Lågtidsfriska... 3 1.4 Arbetsmiljörod

Läs mer

Arbetsmiljöuppföljning ÄO-HS område: Stöd i hemmet

Arbetsmiljöuppföljning ÄO-HS område: Stöd i hemmet Arbetsmiljöuppföljig 2013 ÄO-HS område: Stöd i hemmet 1 Uppföljig vår 1.1 Arbetsskad, otillåte påverka och tillbud Ehet: Skada Tillbud Otillåte påverka 1 2012 1 2013 1 2012 1 2013 1 2012 1 2013 Kvi Kvi

Läs mer

Arbetsmiljöuppföljning ÄO-HS område: Hälso- och sjukvård

Arbetsmiljöuppföljning ÄO-HS område: Hälso- och sjukvård Arbetsmiljöuppföljig 2013 ÄO-HS område: Hälso- och sjukvård 1 Uppföljig vår 1.1 Arbetsskad, otillåte påverka och tillbud Ehet: Skada Tillbud Otillåte påverka 1 2012 1 2013 1 2012 1 2013 1 2012 1 2013 Totalt

Läs mer

Arbetsmiljöuppföljning IFO-FH enhet: Vuxenenheten 26 år -

Arbetsmiljöuppföljning IFO-FH enhet: Vuxenenheten 26 år - Arbetsmiljöuppföljig 2013 IFO-FH ehet: Vuxeehete 26 år - Iehållsförteckig 1 Uppföljig vår... 3 1.1 Arbetsskad, otillåte påverka och tillbud... 3 1.2 Sjukfråvaro... 3 1.3 Lågtidsfriska... 3 1.4 Arbetsmiljörod

Läs mer

Arbetsmiljöuppföljning IFO-FH enhet: Kontakt- och familjehemsenheten

Arbetsmiljöuppföljning IFO-FH enhet: Kontakt- och familjehemsenheten Arbetsmiljöuppföljig 2013 IFO-FH ehet: Kotakt- och familjehemsehete Iehållsförteckig 1 Uppföljig vår... 3 1.1 Arbetsskad, otillåte påverka och tillbud... 3 1.2 Sjukfråvaro... 3 1.3 Lågtidsfriska... 3 1.4

Läs mer

Arbetsmiljöuppföljning 2013 KULTUR OCH FRITID

Arbetsmiljöuppföljning 2013 KULTUR OCH FRITID Arbetsmiljöuppföljig 2013 KULTUR OCH FRITID Iehållsförteckig 1 Uppföljig vår... 3 1.1 Arbetsskad, otillåte påverka och tillbud... 3 1.2 Sjukfråvaro... 3 1.3 Lågtidsfriska... 3 1.4 Arbetsmiljörod (psykosocial)...

Läs mer

Arbetsmiljöuppföljning ÄO-HS område: Stöd i hemmet

Arbetsmiljöuppföljning ÄO-HS område: Stöd i hemmet Arbetsmiljöuppföljig 2013 ÄO-HS område: Stöd i hemmet Iehållsförteckig 1 Uppföljig vår... 3 1.1 Arbetsskad, otillåte påverka och tillbud... 3 1.2 Sjukfråvaro... 3 1.3 Lågtidsfriska... 4 1.4 Arbetsmiljörod

Läs mer

Arbetsmiljöuppföljning IFO-FH enhet: Barn- och familjeenheten

Arbetsmiljöuppföljning IFO-FH enhet: Barn- och familjeenheten Abetsmiljöuppföljig 2014 IFO-FH ehet: Ba- och familjeehete Iehållsföteckig 1 Uppföljig vå... 3 1.1 Abetsskado, otillåte påveka och tillbud... 3 1.2 Sjukfåvao... 3 1.3 Lågtidsfiska... 3 1.4 Abetsmiljöod

Läs mer

Arbetsmiljöuppföljning IFO-FH enhet: Ungdomsmottagningen

Arbetsmiljöuppföljning IFO-FH enhet: Ungdomsmottagningen Arbetsmiljöuppföljig 2013 IFO-FH ehet: Ugdomsmottagige Iehållsförteckig 1 Uppföljig vår... 3 1.1 Arbetsskad, otillåte påverka och tillbud... 3 1.2 Sjukfråvaro... 3 1.3 Lågtidsfriska... 3 1.4 Arbetsmiljörod

Läs mer

För rörformiga instrument, slangar och liknande krävs speciella insatser för genomspolning för att få ett fullgott resultat.

För rörformiga instrument, slangar och liknande krävs speciella insatser för genomspolning för att få ett fullgott resultat. Sida 1 av 6 Avisig för kvalitetssäkrig av spol- och diskdesifektorer 141203 Avisig primärvård Föremål och istrumet avsedda för flergågsbruk ska regöras och desifekteras efter avädig i e värmedesifektor.

Läs mer

Mätbar vetskap om nuläget och tydliga målbilder om framtiden. Genomför en INDICATOR självvärdering och nulägesanalys inom tre veckor

Mätbar vetskap om nuläget och tydliga målbilder om framtiden. Genomför en INDICATOR självvärdering och nulägesanalys inom tre veckor Mätbar vetskap om uläget och tydliga målbilder om framtide Geomför e INDICATOR självvärderig och ulägesaalys iom tre veckor Självvärderig e del av dokumetatioskravet i ya skollage Skollage ställer också

Läs mer

Plats Problem Åtgärd Ansvarig Tidspla n Hall utanför tekniken. Ann- Kristin 3/3. Bottenplan utanför träslöjden,

Plats Problem Åtgärd Ansvarig Tidspla n Hall utanför tekniken. Ann- Kristin 3/3. Bottenplan utanför träslöjden, 20-03-02 Trygghetsvadrig på Hammarskola de 2/3 20. Närvarade: Alice Edwards 9b, KIS, Jimmy Evervall 9b, elevrådsrepresetat, Saa Sjöström 8b,KIS, Are Edvisso, samhällsbyggadsförvaltige, Eva Wållberg samhällsbyggadsförvaltige/jämställdhetsgruppe,

Läs mer

Arbetsmiljöuppföljning IFO-FH enhet: Socialt boende och stöd

Arbetsmiljöuppföljning IFO-FH enhet: Socialt boende och stöd Arbetsmiljöuppföljig 2017 IFO-FH ehet: Socialt boede och stöd Iehållsförteckig 1 Uppföljig vår 2017... 5 1.1 Aalys av yckeltal... 5 1.1.1 Arbetsskador, otillåte påverka och tillbud... 5 1.1.2 Sjukfråvaro...

Läs mer

Duo HOME Duo OFFICE. Programmerings manual SE 65.044.20-1

Duo HOME Duo OFFICE. Programmerings manual SE 65.044.20-1 Duo HOME Duo OFFICE Programmerigs maual SE 65.044.20-1 INNEHÅLL Tekiska data Sida 2 Motage Sida 3-5 Programmerig Sida 6-11 Admiistrerig Sida 12-13 Hadhavade Sida 14-16 TEKNISKA DATA TEKNISK SPECIFIKATION

Läs mer

1. Hur gammalt är ditt barn?

1. Hur gammalt är ditt barn? Förskoleekät 2017 Filtrerigsvillkor: Villkor: 1: Svarsalterativ Björkduge (Fråga: Vilke förskola går ditt bar i?) 1. Hur gammalt är ditt bar? 0% 5% 10% 15% 20% 25% 30% 35% 40% 45% 50% 1-2 22% 3-4 50% 5-6

Läs mer

1. Hur gammalt är ditt barn?

1. Hur gammalt är ditt barn? Förskoleekät 2017 Filtrerigsvillkor: Villkor: 1: Svarsalterativ Hammar (Fråga: Vilke förskola går ditt bar i?) 1. Hur gammalt är ditt bar? 0% 5% 10% 20% 25% 30% 35% 40% 45% 50% 55% 60% 65% 1-2 3-4 5-6

Läs mer

Kundundersökning Kommuninfo/ Kuntainfo: Enkät om kommunens informationsverksamhet

Kundundersökning Kommuninfo/ Kuntainfo: Enkät om kommunens informationsverksamhet Kududersökig 2017 Kommuifo/ Kutaifo: Ekät om kommues iformatiosverksamhet 1. Udersökiges bakgrud och syfte Eligt Larsmos budget för år 2017 skall kommue årlige rikta e ekät till kuder eller kommuivåare

Läs mer

MARKNADSPLAN Kungälvs kommun 2010-2014

MARKNADSPLAN Kungälvs kommun 2010-2014 MARKNADSPLAN Kugälvs kommu 2010-2014 Fastställd av KF 2010-06-17 1 Iehåll Varför e markadspla? 3 Mål och syfte 4 Markadsförutsättigar 5 Processer, styrig och orgaisatio 6 Politisk styrig 7 Politisk styrig,

Läs mer

1. Hur gammalt är ditt barn?

1. Hur gammalt är ditt barn? Förskoleekät 2017 Filtrerigsvillkor: Villkor: 1: Svarsalterativ Käppla (Fråga: Vilke förskola går ditt bar i?) 1. Hur gammalt är ditt bar? Atal svarade: 27 0% 2% 4% 6% 8% 10% 12% 14% 16% 18% 20% 22% 24%

Läs mer

Arbetsmiljöuppföljning IFO-FH enhet: Ungdomsmottagningen

Arbetsmiljöuppföljning IFO-FH enhet: Ungdomsmottagningen Abetsmiljöuppföljig 2014 IFO-FH ehet: Ugdomsmottagige Iehållsföteckig 1 Uppföljig vå... 3 1.1 Abetsskado, otillåte påveka och tillbud... 3 1.2 Sjukfåvao... 3 1.3 Lågtidsfiska... 3 1.4 Abetsmiljöod (psykosocial)...

Läs mer

x 1 x 2 x 3 x 4 x 5 x 6 HL Z x x x

x 1 x 2 x 3 x 4 x 5 x 6 HL Z x x x Uppgift 1 a) Vi iför slackvariabler x 4, x 5 och x 6 och löser problemet med hjälp av simplexalgoritme. Z -2-1 1 0 0 0 0 x 4 1 1-1 1 0 0 20 x 5 2 1 1 0 1 0 30 x 6 1-1 2 0 0 1 10 x 1 blir igåede basvariabel

Läs mer

Sydkraft Nät AB, Tekniskt Meddelande för Jordningsverktyg : Dimensionering, kontroll och besiktning

Sydkraft Nät AB, Tekniskt Meddelande för Jordningsverktyg : Dimensionering, kontroll och besiktning ydkraft Nät AB, Tekiskt Meddelade för Jordigsverktyg : Dimesioerig, kotroll och besiktig 2005-04-26 Författare NUT-050426-006 Krister Tykeso Affärsområde Dokumettyp Dokumetam Elkrafttekik Rapport 1(6)

Läs mer

INSTALLATIONSMANUAL COBRA 8800/8900 CAN

INSTALLATIONSMANUAL COBRA 8800/8900 CAN INSTALLATIONSMANUAL COBRA 8800/8900 CAN DRA UT MITTSEKTIONEN MED INSTALLATIONSSCHEMAT. INNEHÅLL 8808 8805 Larmehet 03CB0364A 10SA0623A Kablage Moterigspåse KA0001STSAA Ultraljudsesorer 04PC3600B 8800USER

Läs mer

Bo Andersson, IF Metall, Sven Bergström, LO, Jörgen Eriksson, Byggnads, Björn Hammar, Teknikföretagen, Björn Samuelson, Sveriges Byggindustrier

Bo Andersson, IF Metall, Sven Bergström, LO, Jörgen Eriksson, Byggnads, Björn Hammar, Teknikföretagen, Björn Samuelson, Sveriges Byggindustrier Säkra persolyft 1 Prevet är e ideell föreig iom arbetsmiljöområdet med Sveskt Närigsliv, LO och PTK som huvudmä. Vår uppgift är att tillsammas med huvudmäe förmedla kuskap krig arbetsmiljöfrågor och utveckla

Läs mer

Arbetsmiljöuppföljning IFO-FH enhet: Socialt boende och stöd

Arbetsmiljöuppföljning IFO-FH enhet: Socialt boende och stöd Arbetsmiljöuppföljig 2017 IFO-FH ehet: Socialt boede och stöd Iehållsförteckig 1 Uppföljig vår 2017... 5 1.1 Aalys av yckeltal... 5 1.1.1 Arbetsskador, otillåte påverka och tillbud... 5 1.1.2 Sjukfråvaro...

Läs mer

Databaser - Design och programmering. Programutveckling. Programdesign, databasdesign. Kravspecifikation. ER-modellen. Begrepps-modellering

Databaser - Design och programmering. Programutveckling. Programdesign, databasdesign. Kravspecifikation. ER-modellen. Begrepps-modellering Databaser desig och programmerig Desig processe ER-modellerig Programutvecklig Förstudie, behovsaalys Programdesig, databasdesig Implemetatio Programdesig, databasdesig Databasdesig Koceptuell desig Koceptuell

Läs mer

1. Hur gammalt är ditt barn?

1. Hur gammalt är ditt barn? Förskoleekät 2017 Filtrerigsvillkor: Villkor: 1: Svarsalterativ Skogshydda (Fråga: Vilke förskola går ditt bar i?) 1. Hur gammalt är ditt bar? Atal svarade: 21 0% 10% 1 20% 2 30% 3 40% 4 50% 5 1-2 19%

Läs mer

Webprogrammering och databaser. Begrepps-modellering. Exempel: universitetsstudier Kravspec. ER-modellen. Exempel: kravspec forts:

Webprogrammering och databaser. Begrepps-modellering. Exempel: universitetsstudier Kravspec. ER-modellen. Exempel: kravspec forts: Webprogrammerig och databaser Koceptuell datamodellerig med Etitets-Relatiosmodelle Begrepps-modellerig Mål: skapa e högivå-specifikatio iformatiosiehållet i database Koceptuell modell är oberoede DBMS

Läs mer

2 OKTOBER Konsekvens. Beskriv orsaken till att risken inträffar. Risk. Sannolikhet. Tydlig styrning saknas. Låg prio hos läkare och handläggare

2 OKTOBER Konsekvens. Beskriv orsaken till att risken inträffar. Risk. Sannolikhet. Tydlig styrning saknas. Låg prio hos läkare och handläggare 1 iveterig/bedömig av området " Lagar, riktlijer, rapporterig och verkställighet beslut" utd i Regiodirektöres mig 1 Ersättig EUvård 2 Faktureri g adra ladstig X 3 Faktureri g utlädska patieter Förvätad/ös

Läs mer

Arbetsmiljöuppföljning IFO-FH enhet: Försörjningsstödsenhet 3

Arbetsmiljöuppföljning IFO-FH enhet: Försörjningsstödsenhet 3 Arbetsmiljöuppföljig 2017 IFO-FH ehet: Försörjigsstödsehet 3 Iehållsförteckig 1 Uppföljig vår 2017... 3 1.1 Aalys av yckeltal... 3 1.1.1 Arbetsskador, otillåte påverka och tillbud... 3 1.1.2 Sjukfråvaro...

Läs mer

ASA 600. Bruksanvisning Svenska 5.956-529 A 10072 (05/00) 1.909-115 1.909-685

ASA 600. Bruksanvisning Svenska 5.956-529 A 10072 (05/00) 1.909-115 1.909-685 Bruksavisig Sveska 1.909-115 1.909-685 5.956-529 A 10072 (05/00) Bruksavisig Lämas ut till avädare Ska läsas före igågsättig och förvaras för seare bruk. För vår miljö, avfallshaterig Förpackig Aläggiges

Läs mer

Allmänna avtalsvillkor för konsument

Allmänna avtalsvillkor för konsument Godkäare 7.2 Kudakuta Godkät Kommuikatio Distributio Kudservice Kommuikatio, deltagade och samråd Allmäa avtalsvillkor för kosumet för leveras av fjärrvärme Allmäa avtalsvillkor för kosumet för leveras

Läs mer

Databaser - Design och programmering. Databasdesign. Kravspecifikation. Begrepps-modellering. Design processen. ER-modellering

Databaser - Design och programmering. Databasdesign. Kravspecifikation. Begrepps-modellering. Design processen. ER-modellering Databaser desig och programmerig Desig processe Databasdesig Förstudie, behovsaalys ER-modellerig Kravspecifikatio För att formulera e kravspecifikatio: Idetifiera avädare Studera existerade system Vad

Läs mer

Örserumsviken. Förorenade områden Årsredovisning. Ansvar för sanering av förorenade områden. Årsredovisningslagen och god redovisningssed

Örserumsviken. Förorenade områden Årsredovisning. Ansvar för sanering av förorenade områden. Årsredovisningslagen och god redovisningssed Föroreade område Årsredovisig Örserumsvike Birgit Fleig Auktoriserad revisor Sustaiability Director birgit.fleig@se.ey.com 19 september 2005 1 2 Årsredovisigslage och god redovisigssed Föroreade område

Läs mer

Översikt av ouppklarade fall av dödligt våld i Skåne under tiden 1985-07-01 och framåt i tiden.

Översikt av ouppklarade fall av dödligt våld i Skåne under tiden 1985-07-01 och framåt i tiden. Översikt av ouppklarade fall av dödligt våld i Skåe uder tide 1985-07-01 och framåt i tide. Översikte grudar sig på e iveterig, som hela tide är pågåede. Atalet och urval av ärede ka komma att förädras

Läs mer

Identfiera orsaker och ge förslag på åtgärder och resultatmått Åtgärdstyp Ska risken åtgärdas genom att orsaken: Bakomliggande orsaker

Identfiera orsaker och ge förslag på åtgärder och resultatmått Åtgärdstyp Ska risken åtgärdas genom att orsaken: Bakomliggande orsaker Risk (möjlighet att e egativ RiskID Beskrivig av risk 4.1 R1 Öskemåle kommer osorterat och geererar måga aalyser - ökad arbetsisats och kostader Ma hittar ite 4.1 R2 produktera i lista 4.2 R3 Svårigheter

Läs mer

THERMO S 160/230/300/350/400

THERMO S 160/230/300/350/400 VÄRMESYSTEM THERMO S 160/230/300/350/400 Bruks- och uderhållsavisig Rev. 06/2010 Id.No. 11113245A Bruks- och uderhållsavisig Allmä iformatio Bästa Spheros-kud Vi utgår ifrå att du har fått e helt tillfredställade

Läs mer

HANDBOK MTP. Stöd för hantering av. Medicintekniska produkter. Handbok MTP Sida 1 (19)

HANDBOK MTP. Stöd för hantering av. Medicintekniska produkter. Handbok MTP Sida 1 (19) Sida 1 (19) 2017-03-09 HANDBOK MTP Stöd för haterig av Medicitekiska produkter MAS/MAR stadsdelsförvaltigara Kugsholme, Norrmalm, Södermalm och Östermalm. www.stockholm.se/masmarierstade Sida 2 (19) Iehåll

Läs mer

Statistisk analys. Vilka slutsatser kan dras om populationen med resultatet i stickprovet som grund? Hur säkra uttalande kan göras om resultatet?

Statistisk analys. Vilka slutsatser kan dras om populationen med resultatet i stickprovet som grund? Hur säkra uttalande kan göras om resultatet? Statistisk aalys Vilka slutsatser ka dras om populatioe med resultatet i stickprovet som grud? Hur säkra uttalade ka göras om resultatet? Mats Guarsso Tillämpad matematik III/Statistik - Sida 83 Exempel

Läs mer

DOKUMENTHANTERINGSPLAN Personal Antagen att gälla från och 2013-01-01 Dnr: 16/13 Handlingsslag. Gallras (=förstöres) Arkivläggs

DOKUMENTHANTERINGSPLAN Personal Antagen att gälla från och 2013-01-01 Dnr: 16/13 Handlingsslag. Gallras (=förstöres) Arkivläggs AFA (arbetsmarkades FörsäkrigsAktiebolag): skade-amäla (TFA=Trygghets Försäkrig vid Arbetsskada), AFA (arbetsmarkades FörsäkrigsAktiebolag): skade-amäla (TFA=Trygghets Försäkrig vid Arbetsskada), kopia

Läs mer

Plats Problem Ev. åtgärd Ansvar Gången från parkeringe n till Årby M lokalen och biblioteket Staket vid vändzoon vid. Hål i asfaltens.

Plats Problem Ev. åtgärd Ansvar Gången från parkeringe n till Årby M lokalen och biblioteket Staket vid vändzoon vid. Hål i asfaltens. Kommustyrelse Datum 1 (5) Kommuledigskotoret 2016-09-13 Välfärd Eva Carlsso, 016-710 20 87 Ateckigar frå uppföljig av trygghetsvadrig i Årby de 6 sep 2016. Närvarade: Sara Duvelid och Joha Ör plaavd, Lida

Läs mer

Genomsnittligt sökdjup i binära sökträd

Genomsnittligt sökdjup i binära sökträd Iformatiostekologi Tom Smedsaas 10 augusti 016 Geomsittligt sökdjup i biära sökträd Detta papper visar att biära sökträd som byggs upp av slumpmässiga data är bra. Beteckigar och defiitioer Defiitio De

Läs mer

Konsoliderad version av. Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll föreskrifter (STAFS 1993:18) om EEG-märkning av färdigförpackade varor

Konsoliderad version av. Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll föreskrifter (STAFS 1993:18) om EEG-märkning av färdigförpackade varor Kosoliderad versio av Styrelses för ackrediterig och tekisk kotroll föreskrifter (STAFS 1993:18) om EEG-märkig av färdigförpackade varor Rubrike har dea lydelse geom (STAFS 2008:11) Ädrig iförd: t.o.m.

Läs mer

Arbetsmiljöuppföljning IFO-FH enhet: Kontakt- och familjehemsenheten

Arbetsmiljöuppföljning IFO-FH enhet: Kontakt- och familjehemsenheten Arbetsmiljöuppföljig 2017 IFO-FH ehet: Kotakt- och familjehemsehete Iehållsförteckig 1 Uppföljig vår 2017... 5 1.1 Aalys av yckeltal... 5 1.1.1 Arbetsskador, otillåte påverka och tillbud... 5 1.1.2 Sjukfråvaro...

Läs mer

Föreskrift. om publicering av nyckeltal för elnätsverksamheten. Utfärdad i Helsingfors den 2. december 2005

Föreskrift. om publicering av nyckeltal för elnätsverksamheten. Utfärdad i Helsingfors den 2. december 2005 Dr 1345/01/2005 Föreskrift om publicerig av yckeltal för elätsverksamhete Utfärdad i Helsigfors de 2. december 2005 Eergimarkadsverket har med stöd av 3 kap. 12 3 mom. i elmarkadslage (386/1995) av de

Läs mer

VÄRMESYSTEM THERMO 230/300/350. Bruks- och underhållsanvisning. Rev. 12/2011 Id.No F

VÄRMESYSTEM THERMO 230/300/350. Bruks- och underhållsanvisning. Rev. 12/2011 Id.No F VÄRMESYSTEM THERMO 230/300/350 Bruks- och uderhållsavisig Rev. 12/2011 Id.No. 63422F Bruks- och uderhållsavisig Allmä iformatio Bästa SPHEROS-kud! Vi utgår frå att verkstade/servicestället som istallerade

Läs mer

Anvisningar för inrättande av utbildningsprogram vid Humanistiska fakulteten

Anvisningar för inrättande av utbildningsprogram vid Humanistiska fakulteten Humaistiska fakultete BESLUT 1 / 5 2013-12-19 dr G 2013/558 Avisigar för irättade av utbildigsprogram vid Humaistiska fakultete Beslutsgåg Irättade av utbildigsprogram beslutas av fakultetsstyrelse efter

Läs mer

Art. 7953. Brugsanvisning

Art. 7953. Brugsanvisning Art. 7953 D GB F NL S I E DK Gebrauchsaweisug Licht- / Wasserspieldüse Operatig Istructios Light ad Waterworks Jet Mode d emploi Buse pour jet d eau avec éclairage Gebruiksaawijzig Licht- / waterspelsproeier

Läs mer

1. Hur gammalt är ditt barn?

1. Hur gammalt är ditt barn? Förskoleekät 2017 Filtrerigsvillkor: Villkor: 1: Svarsalterativ Fågelbo (Fråga: Vilke förskola går ditt bar i?) 1. Hur gammalt är ditt bar? 0% 2% 4% 6% 8% 10% 12% 14% 16% 18% 20% 24% 26% 28% 30% 32% 34%

Läs mer

Tentamen i Statistik, STA A10 och STA A13 (9 poäng) 26 mars 2004, klockan

Tentamen i Statistik, STA A10 och STA A13 (9 poäng) 26 mars 2004, klockan Karlstads uiversitet Istitutioe för iformatiostekologi Avdelige för Statistik Tetame i Statistik, STA A10 och STA A13 (9 poäg) 6 mars 004, klocka 14.00-19.00 Tillåta hjälpmedel: Bifogad formelsamlig (med

Läs mer

Bo Andersson, IF Metall, Sven Bergström, LO, Jörgen Eriksson, Byggnads, Björn Hammar, Teknikföretagen, Björn Samuelson, Sveriges Byggindustrier

Bo Andersson, IF Metall, Sven Bergström, LO, Jörgen Eriksson, Byggnads, Björn Hammar, Teknikföretagen, Björn Samuelson, Sveriges Byggindustrier Säkert truckarbete Prevet är e ideell föreig iom arbetsmiljöområdet med Sveskt Närigsliv, LO och PTK som huvudmä. Vår uppgift är att tillsammas med huvudmäe förmedla kuskap krig arbetsmiljöfrågor och utveckla

Läs mer

1. Ange myndighet och kontaktperson

1. Ange myndighet och kontaktperson Uppföljig av förekligsarbete för år 2017 Filtrerigsvillkor: Villkor: 1: : 1 respodeter valda Respodet ade på: kersti.backma-haerz@aturvardsverket.se 12.01.2018, 13:27-26.02.2018, 09:55 1. Age mydighet

Läs mer

Egna funktioner. Vad är sin? sin är namnet på en av många inbyggda funktioner i Ada (och den återfinns i paketet Ada.Numerics.Elementary_Functions)

Egna funktioner. Vad är sin? sin är namnet på en av många inbyggda funktioner i Ada (och den återfinns i paketet Ada.Numerics.Elementary_Functions) - 1 - Vad är si? si är amet på e av måga ibyggda fuktioer i Ada (och de återfis i paketet Ada.Numerics.Elemetary_Fuctios) si är deklarerad att ta emot e parameter (eller ett argumet) av typ Float (mätt

Läs mer

Extrem prestanda Nu utan BPA UPPLEV DEN FANTASTISKA STYRKAN HOS VÅRA BPA-FRIA PRODUKTER

Extrem prestanda Nu utan BPA UPPLEV DEN FANTASTISKA STYRKAN HOS VÅRA BPA-FRIA PRODUKTER Extrem prestada Nu uta BPA UPPLEV DEN FANTASTISKA STYRKAN HOS VÅRA BPA-FRIA PRODUKTER Formar för kall och varm mat BPA-fritt kommersiellt produktsortimet för livsmedelsservice Rubbermaid Commercial har

Läs mer

Remiss Remissvar lämnas i kolumnen Tillstyrkes term och Tillstyrkes def(inition) och eventuella synpunkter skrivs i kolumnen Synpunkter.

Remiss Remissvar lämnas i kolumnen Tillstyrkes term och Tillstyrkes def(inition) och eventuella synpunkter skrivs i kolumnen Synpunkter. 1(10) Svar lämat av (kommu, ladstig, orgaisatio etc.): Remiss Remissvar lämas i kolume Tillstyrkes term och Tillstyrkes (iitio) och evetuella sypukter skrivs i kolume Sypukter. Begreppe redovisas i Socialstyrelses

Läs mer

Alptanäs Mitt i Sveriges IT-centrum

Alptanäs Mitt i Sveriges IT-centrum Alptaäs Mitt i Sveriges IT-cetrum Fatastiskt skyltläge vid Kymligeläke! Välkomme till ett eget hus med fit skyltläge och ärhet till ature. Här möts i av e glasad etré som ibjuder till möte och utställigar.

Läs mer

Antalet anmälda trafikbrott har ökat lite de senaste åren. (Kan möjligtvis handla om polisens egna insatser i trafiken sk. Trafikveckor!

Antalet anmälda trafikbrott har ökat lite de senaste åren. (Kan möjligtvis handla om polisens egna insatser i trafiken sk. Trafikveckor! Kommustyrelse Datum 1 (6) Kommuledigskotoret Demokrati och välfärd Eva Carlsso, 016-710 20 87 Ateckigar frå trygghetsvadrige i Årby de 1 december 2015 Närvarade: Ca 26 stycke deltog på vadrige, 14 mä och

Läs mer

Efter tentamen För kurser med fler än 60 examinerande meddelas resultatet SENAST 20 arbetsdagar efter examinationen annars 15 arbetsdagar.

Efter tentamen För kurser med fler än 60 examinerande meddelas resultatet SENAST 20 arbetsdagar efter examinationen annars 15 arbetsdagar. Luleå tekiska uiversitet TENTAMEN Kurskod: R0009N Kursam: Modeller för iter styrig Tetamesdatum: 2015-03-16 Skrivtid: 4 timmar Tillåta hjälpmedel: Räkare. Rätetabeller bifogas lägst bak i dea teta. Jourhavade

Läs mer

Bo Andersson, IF Metall, Sven Bergström, LO, Jörgen Eriksson, Byggnads, Björn Hammar, Teknikföretagen, Björn Samuelson, Sveriges Byggindustrier

Bo Andersson, IF Metall, Sven Bergström, LO, Jörgen Eriksson, Byggnads, Björn Hammar, Teknikföretagen, Björn Samuelson, Sveriges Byggindustrier Säkra materiallyft Prevet är e ideell föreig iom arbetsmiljöområdet med Sveskt Närigsliv, LO och PTK som huvudmä. Vår uppgift är att tillsammas med huvudmäe förmedla kuskap krig arbetsmiljöfrågor och utveckla

Läs mer

Tentamen del 2 i kursen Elinstallation, begränsad behörighet ET1020 2014-08-29

Tentamen del 2 i kursen Elinstallation, begränsad behörighet ET1020 2014-08-29 Tetame del 2 i kure Elitallatio, begräad behörighet ET1020 2014-08-29 Tetame omfattar 60 poäg. För godkäd tetame kräv 30 poäg. Tillåta hjälpmedel är räkedoa amt bifogad formelamlig Beräkigar behöver bara

Läs mer

Jag läser kursen på. Halvfart Helfart

Jag läser kursen på. Halvfart Helfart KOD: Kurskod: PC106/PC145 Kurs 6: Persolighet, hälsa och socialpsykologi (15 hp) Datum: 3/8 014 Hel- och halvfart VT 14 Provmomet: Socialpsykologi + Metod Tillåta hjälpmedel: Miiräkare Asvarig lärare:

Läs mer

Samtal med Karl-Erik Nilsson

Samtal med Karl-Erik Nilsson Samtal med Karl-Erik Nilsso,er Ert av Svesk Tidskrifts redaktörer, Rolf. Ertglud, itejuar här Karl-Erik Nilsso, ar kaslichej på TCO och TCO:s represetat ed i litagarfodsutredige. er e t or så å g. ). r

Läs mer

Tentamen i matematisk statistik

Tentamen i matematisk statistik Tetame i matematisk statistik Uppgift : På e arbetsplats skadades % av persoale uder ett år. 60% av alla skadade var mä. 0% av alla aställda var kvior. Är det maliga eller kviliga aställda som löper störst

Läs mer

Vägen till energiklassad personal. Kurskatalog Fastighetsautomation. www.siemens.se/utbildning

Vägen till energiklassad personal. Kurskatalog Fastighetsautomation. www.siemens.se/utbildning Väge till eergiklassad persoal Kurskatalog Fastighetsautomatio www.siemes.se/utbildig Vi ka ge er vad som krävs Fastighetsägare påverkas av EU s direktiv om byggaders eergiprestada. Ett område behadlar

Läs mer

Fråga: Erbjuder ni någon utbildning för förskrivare och apotekspersonal för att kunna använda webbapplikationerna på ett effektivt sätt?

Fråga: Erbjuder ni någon utbildning för förskrivare och apotekspersonal för att kunna använda webbapplikationerna på ett effektivt sätt? FAQ för det ya licessystemet KLAS Fråga: Hur skickar jag som förskrivare i mi licesmotiverig i KLAS? Svar: Läk fis på lv.se/lices uder Skapa licesmotiverig. Fråga: Varför ska jag som förskrivare skicka

Läs mer

Översikt av ouppklarade fall av dödligt våld i Skåne under tiden 1985-07-01 och framåt i tiden.

Översikt av ouppklarade fall av dödligt våld i Skåne under tiden 1985-07-01 och framåt i tiden. Översikt av ouppklarade fall av dödligt våld i Skåe uder tide 1985-07-01 och framåt i tide. OBSERVERA att översikte grudar sig på e iveterig, som ite är klar! Atalet ärede och urval av ärede ka komma att

Läs mer

Produsert for bevegelses hemmede, og er det mest fleksible og variasjonrike alternativ på markedet. Tilpasnings-mulighetene er nesten ubegrensede.

Produsert for bevegelses hemmede, og er det mest fleksible og variasjonrike alternativ på markedet. Tilpasnings-mulighetene er nesten ubegrensede. VÄSTIA DUSJROM Produsert for bevegelses hemmede, og er det mest fleksible og variasjorike alterativ på markedet. Tilpasigs-mulighetee er este ubegresede. HML Hjelpemiddel-leveradøre AS Braderudv. 90, 2015

Läs mer

Applikationen kan endast användas av enskilda användare med förtroenderapportering.

Applikationen kan endast användas av enskilda användare med förtroenderapportering. Aktiverig mobil app 1 Aktiverig mobil app Aktiverig mobil app aväds för att koppla e eskild avädare till Visma Agdas mobilapplikatio. Applikatioe ka edast avädas av eskilda avädare med förtroederapporterig.

Läs mer

Förfrågan till Klockarens redaktörer

Förfrågan till Klockarens redaktörer Förfråga till Klockares redaktörer 1. Hur öjd är du med Klockare? Ge Klockare ett geerellt vitsord. Atal svarade: 29 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Totalt Medelvär Usel 1 0 2 1 2 5 5 9 3 1 Utmärkt 29 6,72 3,45%

Läs mer

Lösningar och kommentarer till uppgifter i 1.1

Lösningar och kommentarer till uppgifter i 1.1 Lösigar och kommetarer till uppgifter i. 407 d) 408 d) 40 a) 3 /5 5) 5 3 0 ) 0) 3 5 5 4 0 6 5 x 5 x) 5 x + 5 x 5 x 5 x 5 x + 5 x 40 Om det u är eklare så här a x a 3x + a x) a 4x + 43 a) 43 45 5 3 5 )

Läs mer

Fakta om plast i havet

Fakta om plast i havet SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boke hadlar om att vi mäiskor måste fudera över all plast som vi aväder. Vad häder med plaste är vi har avät de? I boke får vi lära oss varför plaste är farlig

Läs mer

SveTys. Affärskultur i Tyskland. Vad är det? Och vad ska jag tänka på?

SveTys. Affärskultur i Tyskland. Vad är det? Och vad ska jag tänka på? SveTys Affärskultur i Tysklad Vad är det? Och vad ska jag täka på? 2 Affärskultur i Tysklad Vad är det? Och vad ska jag täka på? 2008 SveTys, Uta Schulz, Reibek 3 Iledig När ma gör affärer i Tysklad eller

Läs mer

Översikt av ouppklarade fall av dödligt våld i Skåne under tiden 1985-07-01 och framåt i tiden.

Översikt av ouppklarade fall av dödligt våld i Skåne under tiden 1985-07-01 och framåt i tiden. Översikt av ouppklarade fall av dödligt våld i Skåe uder tide 1985-07-01 och framåt i tide. OBSERVERA att översikte grudar sig på e iveterig, som ite är klar! Atalet ärede och urval av ärede ka komma att

Läs mer

Slutrapport Bättre vård i livets slutskede

Slutrapport Bättre vård i livets slutskede Team : Stadsvikes VC Syfte med deltagadet i Geombrott Att öka tillite och trygghete till de vård som bedrivs i det ega hemmet för de palliativa patiete. Teammedlemmar Eva Lidström eva.lidstrom@ll.se Viktoria

Läs mer

TRIBECA Finansutveckling

TRIBECA Finansutveckling TRIBECA Rådgivare iom fiasiella helhetslösigar TRIBECA a s k r e i v g S f a s k r i e v g S f g g r r e e a r a r e e i i f f TRIBECA s målsättig är att bidra med råd & produkter som hela tide gör att

Läs mer

Universitetet: ER-diagram e-namn

Universitetet: ER-diagram e-namn Databaser Desig och programmerig Fortsättig på relatiosmodelle: Normaliserig fuktioella beroede ormalformer iformatiosbevarade relatiosschemauppdelig Varför ormalisera? Metod att skydda oss frå dum desig

Läs mer

REGULJÄRA SPRÅK (8p + 6p) 1. DFA och reguljära uttryck (6 p) Problem. För följande NFA över alfabetet {0,1}:

REGULJÄRA SPRÅK (8p + 6p) 1. DFA och reguljära uttryck (6 p) Problem. För följande NFA över alfabetet {0,1}: CD58 FOMEA SPÅK, AUTOMATE, OCH BEÄKNINGSTEOI, 5 p JUNI 25 ÖSNINGA EGUJÄA SPÅK (8p + 6p). DFA och reguljära uttryck (6 p) Problem. För följade NFA över alfabetet {,}:, a) kovertera ovaståede till e miimal

Läs mer

Vad är det okända som efterfrågas? Vilka data är givna? Vilka är villkoren?

Vad är det okända som efterfrågas? Vilka data är givna? Vilka är villkoren? Problemlösig. G. Polya ger i si utmärkta lilla bok How to solve it (Priceto Uiversity press, 946) ett schema att följa vid problemlösig. I de flod av böcker om problemlösig som har följt på Polyas bok

Läs mer

Befolkning per födelseland Reviderad metod vid framskrivningar. Version: 2

Befolkning per födelseland Reviderad metod vid framskrivningar. Version: 2 Befolkig per födelselad Reviderad metod vid framskrivigar Versio: 2 Tillväxtverket stärker Sverige geom att stärka företages kokurreskraft Vi skapar bättre förutsättigar för företagade och bidrar till

Läs mer

Borel-Cantellis sats och stora talens lag

Borel-Cantellis sats och stora talens lag Borel-Catellis sats och stora tales lag Guar Eglud Matematisk statistik KTH Vt 2005 Iledig Borel-Catellis sats är e itressat och avädbar sats framför allt för att bevisa stora tales lag i stark form. Vi

Läs mer

FSN Fastighet och servicenämnden/fastighetsförvaltningen. Månadsrapport. Mars 2019

FSN Fastighet och servicenämnden/fastighetsförvaltningen. Månadsrapport. Mars 2019 FSN 2019-0029 Mars 2019 Iehållsförteckig 1 Iledig... 3 1.1 Väsetliga hädelser... 3 2 Ekoomi... 4 2.1 Resultat... 4 2.2 Åtgärdsprogram för e ekoomi i balas... 6 2.3 Ivesterigar... 7 3 Risker och möjligheter...

Läs mer

101. och sista termen 1

101. och sista termen 1 Lektio, Evariabelaalys de ovember 999 5.. Uttryck summa j uta summasymbole. j + Termera är idexerade frå j = till j = och varje term är blir j j+. Summa Skriver vi upp summa uta summasymbole blir de +

Läs mer

Arbetsmiljöuppföljning IFO-FH område: Bistånd och service

Arbetsmiljöuppföljning IFO-FH område: Bistånd och service Abetsmiljöuppföljig 2014 IFO-FH omåde: Biståd och sevice Iehållsföteckig 1 Uppföljig vå... 3 1.1 Abetsskado, otillåte påveka och tillbud... 3 1.2 Sjukfåvao... 3 1.3 Lågtidsfiska... 3 1.4 Abetsmiljöod (psykosocial)...

Läs mer

BRUKS- OCH SERVICEANVISNINGAR FÖR CENTRALENHET MODELL A Fig 1 Fig 2 Samtliga delar av städutrustige i fig. 2 igår ej som stadard i varje leveras. CENTRALENHET STÄDUTRUSTNING 1) Fastspäigsaordig A) Slagmuff

Läs mer

Systemdesign fortsättningskurs

Systemdesign fortsättningskurs Systemdesig fortsättigskurs Orgaisatio Föreläsare Potus Boström Assistet? Tider mådagar och tisdagar kl. 8-10 Börjar 3.9 och slutar 16.10 Rum B3040 Orgaisatio Iga föreläsigar 24.9, 25.9, 1.10 och 2.10

Läs mer

Tentamen i Elektronik, ESS010, del 2 den 14 dec 2009 klockan 14:00 19:00.

Tentamen i Elektronik, ESS010, del 2 den 14 dec 2009 klockan 14:00 19:00. Tekiska Högskola i Lud Istitutioe för Elektroveteskap Tetame i Elektroik, ESS010, del 2 de 14 dec 2009 klocka 14:00 19:00. Uppgiftera i tetame ger totalt 60p. Uppgiftera är ite ordade på ågot speciellt

Läs mer

Föreläsning 3. 732G04: Surveymetodik

Föreläsning 3. 732G04: Surveymetodik Föreläsig 3 732G04: Surveymetodik Dages föreläsig Obudet slumpmässigt urval (OSU) Populatiosparametrar och stickprovsstatistikor Vätevärdesriktighet Ädliga och oädliga populatioer Medelvärde, adel Kofidesitervall

Läs mer

god stiftelsepraxis www.saatiopalvelu.fi

god stiftelsepraxis www.saatiopalvelu.fi god stiftelsepraxis SÄÄTIÖIDEN JA RAHASTOJEN NEUVOTTELUKUNTA RY DELEGATIONEN FÖR STIFTELSER OCH FONDER RF www.saatiopalvelu.fi 1 Cotets God stiftelsepraxis 1 Iledig 3 2 God stiftelsepraxis 3 Stipedier

Läs mer

Bättre arbetsmiljö varje dag

Bättre arbetsmiljö varje dag Bättre arbetsmiljö varje dag Lättläst Se hela bilden Bilden visar vad du behöver göra. Den stödjer och styr dig i arbetet. Hur har ni det på jobbet? Ta fram en policy sid 13 Följ upp varje år sid 14 Arbetsmiljö

Läs mer

Tentamen 19 mars, 8:00 12:00, Q22, Q26

Tentamen 19 mars, 8:00 12:00, Q22, Q26 Avdelige för elektriska eergisystem EG225 DRIFT OCH PLANERING AV ELPRODUKTION Vårtermie 25 Tetame 9 mars, 8: 2:, Q22, Q26 Istruktioer Skriv alla svar på det bifogade svarsbladet. Det är valfritt att också

Läs mer

PTKs stadgar. Fastställda vid stämman 2009 06 16

PTKs stadgar. Fastställda vid stämman 2009 06 16 PTKs stadgar Fastställda vid stämma 2009 06 16 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SYFTE OCH UPPGIFTER Syfte och uppgifter 3 Medlemskap 4 Orgaisatio 7 Stämma 8 Överstyrelse 12 Styrelse 15 Förhadligsorgaisatio 17 PTK-L

Läs mer

c n x n, där c 0, c 1, c 2,... är givna (reella eller n=0 c n x n n=0 absolutkonvergent om x < R divergent om x > R n n lim = 1 R.

c n x n, där c 0, c 1, c 2,... är givna (reella eller n=0 c n x n n=0 absolutkonvergent om x < R divergent om x > R n n lim = 1 R. P Potesserier Med e potesserie mear vi e serie av type c x, där c, c, c,... är giva (reella eller komplexa) kostater, s.k. koefficieter, och där x är e (reell eller komplex) variabel. För varje eskilt

Läs mer

Digital signalbehandling Fönsterfunktioner

Digital signalbehandling Fönsterfunktioner Istitutioe för data- och elektrotekik Digital sigalbehadlig Fösterfuktioer 2-2-7 Fösterfuktioer aväds för att apassa mätserie vid frekvesaalys via DFT och FFT samt vid dimesioerig av FIR-filter via ivers

Läs mer

Tentamen i Flervariabelanalys F/TM, MVE035

Tentamen i Flervariabelanalys F/TM, MVE035 Tetame i Flervariabelaalys F/TM, MV35 8 3 kl. 8.3.3. Hjälpmedel: Iga, ej räkedosa. Telefo: Oskar Hamlet tel 73-8834 För godkät krävs mist 4 poäg. Betyg 3: 4-35 poäg, betyg 4: 36-47 poäg, betyg 5: 48 poäg

Läs mer

a utsöndring b upptagning c matspjälkning d cirkulation

a utsöndring b upptagning c matspjälkning d cirkulation I levade varelser bryts stora och sammasatta molekyler ed till små och ekla molekyler. Vad kallas dea process? S02_01 a utsödrig b upptagig c matspjälkig d cirkulatio S042009 Kalle hade ifluesa. Ha spelade

Läs mer

Digital signalbehandling Alternativa sätt att se på faltning

Digital signalbehandling Alternativa sätt att se på faltning Istitutioe för data- oc elektrotekik 2-2- Digital sigalbeadlig Alterativa sätt att se på faltig Faltig ka uppfattas som ett kostigt begrepp me adlar i grude ite om aat ä att utgåede frå e isigal x [],

Läs mer

Föreläsning G04 Surveymetodik 732G19 Utredningskunskap I

Föreläsning G04 Surveymetodik 732G19 Utredningskunskap I Föreläsig 5 732G04 Surveymetodik 732G19 Utredigskuskap I Dages föreläsig Klusterurval Estegs klusterurval Tvåstegs klusterurval Klusterurval med PPS 2 Klusterurval De urvalsdesiger som diskuterats hittills

Läs mer

Lilla guiden till systematiskt arbetsmiljöarbete

Lilla guiden till systematiskt arbetsmiljöarbete Lilla guiden till systematiskt arbetsmiljöarbete Vad är systematiskt arbetsmiljöarbete? Systematiskt arbetsmiljöarbete innebär att man ska undersöka om det finns risker på jobbet. De anställda ska inte

Läs mer

AMF. I princip är det bara möjligt att flytta privat sparande och sparande där avtalet tecknats efter den 2 februari i fjol.

AMF. I princip är det bara möjligt att flytta privat sparande och sparande där avtalet tecknats efter den 2 februari i fjol. Välj att flytta dia Utyttja di flytträtt om du ka. Det är Privata Affärers råd u är regeriges tillfälliga flyttstopp hävs de 1 maj. Flyttstoppet ifördes i februari i fjol som e direkt följd av Damarksmålet.

Läs mer

Universitetet: ER-diagram e-namn

Universitetet: ER-diagram e-namn Databaser Desig och programmerig Fortsättig på relatiosmodelle: Normaliserig fuktioella beroede ormalformer iformatiosbevarade relatiosschemauppdelig Varför ormalisera? Metod att skydda oss frå dum desig

Läs mer