Årsplan Läsår 13/14. Förskola: Marielund, Hammaren och Björnmossans förskolor Datum:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Årsplan Läsår 13/14. Förskola: Marielund, Hammaren och Björnmossans förskolor Datum: 2013-09-18"

Transkript

1 Årsplan Läsår 13/14 Förskola: Marielund, Hammaren och Björnmossans förskolor Datum: Beskrivning av förutsättningar Upptagningsområde Antal avdelningar Antal barn Antal personal Varav barnskötare Varav förskollärare Centrala Mariefred samt närområden såsom Kalkudden, Läggesta, Hedlandet och områden mot Stallarholmen och Åker. Marielund 6 avd, Hammaren 3 avd och Björnmossan 2 avd. Ht st Vt st Ht st varav 1 långtidssjukriven + 2 tjänstlediga för studier+3 föräldraledighet 25%. Vt st varav 1 långtidssjukriven + 2 tjänstlediga för studier+5 föräldraledighet 25%. 50% Specialpedagog 100% Förskolechef 15% Adm assistent 16 st-19 st 19 st Utvärdering av förutsättningar?

2 Grundverksamhet Andel barn som känner sig trygga i förskolan ökar. BUN 6.1 Andel barn som tycker att förskolan är rolig och utvecklande ökar. BUN 5.1 Att varje pedagog är förtrogen med och är delaktig i utvecklandet av arbetssättet utifrån Årsplanen Ett sätt att uppnå delaktighet, struktur och glädje i förskolan. Fokusera på Årsplanens etapper och dess innehåll under våra gemensamma diskussioner på Fokusgrupp, APT och övriga träffar. Varje förskola har sin Årsplan synlig för alla pedagoger. Ett entreprenöriellt förhållningssätt ska genomsyra arbetet i förskolan. BUN 2.1 Att varje pedagog är förtrogen med grundverksamheten; förskolans umgänge, rutiner och lek- och lärandemiljö. På denna vilar vardagen och resten av verksamheten. Där sker det huvudsakliga vardagslärandet. Diskutera grundverksamhetens innehåll; förskolans umgänge, rutiner och lek- och lärandemiljö tillsammans i arbetslag/ förskolan, då den utgör basen för förskolans välmående. Introduktionen av denna stödjer varje barn i den process det innebär att bli en del av en grupp. Använda planeringsverktyget på grundverksamhetens innehåll. Nyfikna pedagoger med hög kompetens som förenar pedagogik och omsorg i grundverksamheten. Arbeta med didaktiska frågor: Vad, hur, varför och för vem? Att språkplanen är känd för alla Utbilda språkpiloter som arbetar med de yngsta barnen. Lisa utbildar 8 pedagoger vid 3 tillfällen under ht-13. Återkoppling till övriga kollegor på APT.

3 Inskolning Andel barn som känner sig trygga i förskolan ökar. BUN 6.1 God anknytning mellan pedagog-barn Goda relationer mellan pedagog-förälder Gemensam inskolningsmodell för förskolorna i Mariefred Att vi använder samma begrepp och vet vad vi gemensamt menar. Diskussion i Fokusgrupp kring hur pedagogerna agerar i nuvarande inskolningsmodell. Titta på en föreläsning från UR kring anknytningsteorin. Synliggöra planering och utvärdering av inskolning i denna mall. Gå igenom allas utvärderingar av Inskolnings-etappen i Årsplanen i Fokusgruppen. Vilka förbättringsområden kan vi då se? Specialpedagog är involverad med sitt perspektiv. Uppföljning med all personal på förskolorna under APT vt-14. Att de barn som är på förskolan är friska, för att minska smittspridning bland barn och pedagoger. Dela ut häftet Smittsamma sjukdomar i förskolan i samband med inskolning eller vid terminsstart på varje förskola. Delge föräldrarna tankarna i ICDP Föreläsning Resurscentrum vt-14?

4 Utvecklingssamtal 1 Mål Andel barn som tycker att förskolan är rolig och utvecklande ökar. BUN 5.1 Ge barn och föräldrar möjlighet till inflytande och delaktighet i den pedagogiska verksamheten. Erbjuda samtal varje termin. Insatser för barn och unga görs så tidigt som möjligt och i samverkan med berörda aktörer. BUN 4.1 Att den pedagogiska planeringen, inom området Tema, som arbetslaget skräddarsyr efter de aktuella utvecklingssamtalen, ses som ett komplement till och fördjupning av grundverksamheten. Med hjälp av Årsplanen får vi alla moment/delar under året i rätt ordning. Det är nödvändigt om vi ska arbeta utifrån läroplanens mål och intentioner kring barns och föräldrars delaktighet och inflytande. Grundverksamheten är i fokus den första tiden och sen ligger lek- och lärandeobservationer och samtal med barn och föräldrar till grund för det vidare arbetet. Jämn kvalité på utvecklingssamtalen. Förskolan ska ha ett gemensamt upplägg/struktur för samtalen och dessa genomförs under samma tidsperiod enligt Årsplanen, vilket främjar gemensamma reflektioner, synpunkter och frågor som bidrar till utveckling.

5 Tema Antal förskolor som aktivt arbetar med hållbar utveckling ökar. BUN 3.1 Andel barn som tycker att förskolan är rolig och utvecklande ökar. BUN 5.1 Ett entreprenöriellt förhållningssätt ska genomsyra arbetet i förskolan. BUN 2.1 Ge barn möjlighet till fördjupning utifrån deras egna intressen. Temat är en fördjupning av grundverksamheten och ska utgå från barns intressen och behov. Grund- Tema verksamhet Fördjupning Involvera barns intressen i ett större sammanhang genom tematiskt arbetssätt eller i projekt under kortare eller längre tidsperioder. Hammaren: Påbörjar sin handlingsplan i Grön Flagg ht-13. Kristallen ingår i projektet: Skriva sig till läsning. Inriktningen är Det självständiga och kompetenta barnet. Björnmossan: Certifierad Grön Flagg: Deras tre utvecklingsområden är: 1. Vi vill uppmuntra till lugn och ro i vardagen. 2. Vi vill främja barnens hälsa och välbefinnanden genom att vara ute mycket. 3. Vi vill ge barnen möjlighet att utveckla alla sina 5 sinnen (Tema Livsstil och hälsa) Sagotema är Pippi Långstrump Inriktningen är Natur och lek.

6 Marielund Certifierad Grön Flagg: Deras tre utvecklingsområden är: 1. Rörelseglädje 2. Matglädje 3. Spara och Slösa Sagotemat är detta läsår Spöket Laban. Triangeln ingår i projektet: Dansmatte Inriktningen är Matematik. Traditioner Andel barn som känner sig trygga i förskolan ökar. BUN 6.1 Reflektera på förskolan vilka traditioner man arbetar med tillsammans med barnen och varför. Lägg in i Årsplanen och använd planeringsverktyget på de traditioner förskolan valt att arbeta med. Andel barn som tycker att förskolan är rolig och utvecklande ökar. BUN 5.1

7 Utvecklingssamtal 2 Andel barn som tycker att förskolan är rolig och utvecklande ökar. BUN 5.1 Andel barn som känner sig trygga i förskolan ökar. BUN 6.1 Att ge föräldrarna en återkoppling och uppföljning på Utvecklingssamtal nr.1. Vad har hänt sen sist? Delge föräldrarna vilka förutsättningar förskolan har gett barnet för att utveckla sina förmågor. Erbjuda samtal varje termin. Konkretisera med hjälp av olika typer av dokumentation; anteckningar/bild/foto/film. Insatser för barn och unga görs så tidigt som möjligt och i samverkan med berörda aktörer. BUN 4.1 Jämn kvalité på utvecklingssamtalen. Involvera barnet inför, under och efter samtalet. Förskolan ska ha ett gemensamt upplägg/struktur för samtalen och dessa genomförs under samma tidsperiod enligt Årsplanen, vilket främjar gemensamma reflektioner, synpunkter och frågor som bidrar till utveckling. Avslutning/överinskolning Andel barn som känner sig trygga i förskolan ökar. BUN 6.1 Tydliga början och slut av olika etapper i Årsplanen. Tydliga övergångar mellan avdelningar samt mellan förskola och förskoleklass. Använda Årsplanen för att synliggöra de olika etapperna. Ha en rutin på förskolan för överinskolning. Ha en rutin mot grundskolorna inför övergång till förskoleklass.

8 Uppföljning, utvärdering och utveckling All personal är engagerad i att måluppfyllelsen skall förbättras. BUN 8.1 Systematik i det årliga övergripande dokumentationsarbetet i förhållande till våra styrdokument. Använda denna nya mall som bygger på Årsplanens etapper/innehåll. Varje etapp har mål från Lpfö98 samt delmål(vad vi vill uppnå). När vi då utvärderar etapperna skapas en direkt länk mellan pedagogernas genomförande och vårt uppdrag enligt Lpfö98. Utvärdera de olika etapperna medan de fortfarande är aktuella. Årsplan för det systematiska kvalitetsarbetet ska skrivas, så det blir tydligt när vi ska göra vad. (Bilaga 1) Gemensam reflektion av praktiken utifrån didaktiska frågor. Träna på att reflektera över sin praktik i bl.a. medarbetarsamtal och att använda planeringsverktyget. Att användandet av PLANERINGSVERKTYGET ökar. Påminna varandra i olika sammanhang om att använda den. (Bilaga 2)

9 Andel barn som tycker att förskolan är rolig och utvecklande ökar. BUN 5.1 Ett entreprenöriellt förhållningssätt ska genomsyra arbetet i förskolan. BUN 2.1 Använda dokumentation som grund för nästa steg, planering av verksamheten/aktiviteter/fördjupningar, dvs mot pedagogisk dokumentation. Detta arbetssätt bygger på andra teoretiska utgångspunkter än tidigare när det gäller kunskapssyn och sättet att lära. En pedagog från varje förskola samt förskolechef och specialpedagog ingår i ett nätverk kring pedagogisk dokumentation, för fördjupning och spridning bland övriga pedagoger. Vi behöver få igång den diskussionen i arbetslagen ute på förskolorna. Använda IKT i förskolan som hjälpmedel i form av ipad och datorer. I Lpfö98 riktar sig målen till verksamheten och en förväntad utveckling av denna. Vi ska sätta barns utveckling och lärande i relation till det som verksamheten erbjuder, d.v.s. ett relationellt perspektiv. Flytta fokus från det enskilda barnet till den egna verksamheten genom; pedagogiska kartläggningar, handledning, specialpedagogiska insatser och kompetensutveckling. Att utvärdera kontinuerligt och att det man utvärderar ska skapa mervärde till det pedagogiska arbetet. Detta gäller både på kort och lång sikt, alltså pedagogisk dokumentation för pedagogerna samt det årliga systematiska kvalitetsarbetet. Med planeringsverktyget, pedagogisk dokumentation och det årliga systematiska kvalitetsarbetet skapar vi bra möjlighet för ett kvalitativt dokumentationsarbete. Det blir mer naturligt att ha gemensamma hållpunkter då varje förskola utvärderar etappen i Årsplanen. Vid läsårets slut sammanställer varje förskola sina utvärderingar och utvärderar hur de har utvärderat på de olika nivåerna. Både när det gäller arbetssättet med pedagogisk dokumentation samt utvärderingarna av de olika etapperna.

10 Likabehandlingsarbete Andel barn som känner sig trygga i förskolan ökar. BUN 6.1 Systematik i likabehandlingsarbetet. Lägga in arbetet i vår Årsplan. Specialpedagog involverad i arbetsgruppen. Implementera och arbeta med den nya mallen. Ha ansvariga pedagoger samt arbetsgrupp som stöd. Delge den nya mallen i arbetsgrupp samt på APT i september. Barn med annat modersmål än svenska Insatser för barn och unga görs så tidigt som möjligt och i samverkan med berörda aktörer. BUN 4.1 Att språkplan med tillhörande modersmålsplan är väl känd för alla pedagoger. Planen sitter i SAMpärm. Utbilda språkpiloter, se ovan. Där kommer modersmål in som en del i innehållet. Inventera språkkunskaper hos pedagoger och låna av En förskolechef sammanställer lista. Kontakta berörda varandra vid t.ex. inskolningar eller samtal. om det blir aktuellt.

11 Samarbete med Resurscentrum Insatser för barn och unga görs så tidigt som möjligt och i samverkan med berörda aktörer. BUN 4.1 Att använda de resurser vi har runt barnet på bästa sätt. Rutin finns för specialpedagogiskt arbete ute i förskolan. Vid behov skickas uppdrag till Resurscentrum. Efterfråga ICDP utbildning för pedagoger. Efterfråga ICDP utbildning för föräldrar. Framtida behov Sjuktalen minskar. BuN 10.2 Ökad frisknärvaro Friska barn på förskolorna, minska smittrisken Minska arbetsbelastningen genom arbetssättet med Årsplanen Minska öppettiderna för att få en högre personaltäthet under dagen Fokusera på friskfaktorer Friskvård på arbetstid, kräver mer resurser Hälsocoacher utanför ordinarie arbetsuppgifter, kräver mer resurser Utökad företagshälsovård, kräver mer resurser Bättre möjligheter att följa upp sjukskrivningar, kräver mer resurser

12 All personal är engagerad i att måluppfyllelsen skall förbättras. BUN 8.1 Engagerade pedagoger som bidrar till att utveckla och förbättra måluppfyllelsen. Prioritera arbetet med Årsplanen Sänka nyckeltalet barn/vuxen, kräver mer resurser Fortsatt satsning på ICDP, IKT, språk och ped dok. Behålla andelen utbildade förskollärare, kräver mer resurser All personal skall ha rätt utbildning och kunskap för uppdraget. BuN 9.1 Elevpengssystem som har en inbyggd modell för att hantera ett varierat barnantal i förhållande till personalkostnader. Nuvarande system leder till kortsiktiga lösningar, svårigheter att använda pengarna på ett hållbart sätt, tidsbegränsade anställningar och personalbyten för pedagoger och barn. Lyfta frågan uppåt i organisationen. Insatser för barn och unga görs så tidigt som möjligt Att pengar beviljas till de barn som är i behov av särskilt Utveckla rutinen för att söka Tilläggsbelopp. och i samverkan med berörda aktörer. BUN 4.1 stöd, oavsett hur många barn som söker.

Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Rosen

Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Rosen Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Rosen Presentation av verksamheten Förskolan Rosen ligger ganska centralt i närheten av Åkerö skola mot byn Övermo, En förskola med barn i åldrarna 1-5 år. Två flyglar

Läs mer

Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Källbacken

Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Källbacken Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Källbacken Verksamhet Förskolan Källbacken är Leksands allra senast byggda förskola, vi flyttade in verksamheten från förskolan Mosippan i februari 2013 Förskolan ligger

Läs mer

Arbetsplan för Tornets förskola

Arbetsplan för Tornets förskola Utbildningsförvaltningen Tornets förskola Arbetsplan för Tornets förskola Fotograf: Felix Gerlach samt Arkitekt: Arkitekterna Krook & Tjäder, Malmö 2014-2015 Innehållsförteckning 1. Grundfakta...3 2. Årets

Läs mer

Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Källbacken

Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Källbacken Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Källbacken Verksamhet Förskolan Källbacken är Leksands allra senast byggda förskola, vi flyttade in verksamheten från förskolan Mosippan i februari 2013 Förskolan ligger

Läs mer

Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Rosen

Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Rosen Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Rosen Presentation av verksamheten Förskolan Rosen ligger ganska centralt i närheten av Åkerö skola mot byn Övermo, En förskola med barn i åldrarna 1-5 år. Två flyglar

Läs mer

Lokal arbetsplan. Pjätteryds naturförskola 2014-2015

Lokal arbetsplan. Pjätteryds naturförskola 2014-2015 Utbildningsförvaltningen Pjätteryds naturförskola Lokal arbetsplan Pjätteryds naturförskola 2014-2015 1 Innehållsförteckning 1. Presentation av grundfakta...3 2. Årets utvecklingsområden 4 3. Normer och

Läs mer

Arbetsplan för Lärkans förskola Avdelning Tvåan

Arbetsplan för Lärkans förskola Avdelning Tvåan Köpings kommun Arbetsplan för Lärkans förskola Avdelning Tvåan Läsår 2015 2016 Administratör: Anita Öhlén, Karin Osbäck, Madeleine Nord, Sara Tilly 2015 09 18 Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Fölet 2015

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Fölet 2015 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Fölet 2015 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan skall

Läs mer

Arbetsplan för Tornets förskola

Arbetsplan för Tornets förskola Utbildningsförvaltningen Tornets förskola Arbetsplan för Tornets förskola Fotograf: Felix Gerlach samt Arkitekt: Arkitekterna Krook & Tjäder, Malmö 2015-2016 Innehållsförteckning 1. Grundfakta...3 2. Årets

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Tistelstången 2015

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Tistelstången 2015 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Tistelstången 2015 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Verksamhetsplan Förskolan 2017

Verksamhetsplan Förskolan 2017 Datum Beteckning Sida Kultur- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan Förskolan 2017 Innehåll Verksamhetsplan... 1 Vision... 3 Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Förskolans uppdrag... 5 Prioriterade

Läs mer

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola Utbildningsförvaltningen Lokal arbetsplan för Eneryda förskola 2013-2014 Innehållsförteckning 1 Presentation av förskolan. 3 2 Årets utvecklingsområden. 4 3 Normer och värden 5 4 Utveckling och lärande.

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Stallet 2015

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Stallet 2015 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Stallet 2015 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Verksamhetsplan Arbetsåret 2011/12

Verksamhetsplan Arbetsåret 2011/12 Verksamhetsplan Arbetsåret 2011/12 GÄRDESÄNGENS FÖRSKOLA Arbetsplan Gärdesängens förskola Begränsning Vårt val av problem/ område 1. Barns inflytande med leken i fokus 2. IKT- projekt 3. Pedagogiska samtal

Läs mer

Verksamhetsplan Arbetsåret 2013/14

Verksamhetsplan Arbetsåret 2013/14 Barnomsorgs- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan Arbetsåret 2013/14 Lackarebäcks förskolor Innehåller lokala arbets- och handlingsplaner Arbetsplan för det pedagogiska arbetet Begränsning Med

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016

Arbetsplan 2015/2016 Arbetsplan 2015/2016 Reviderad nov 2015 Varje dag är en dag fylld av glädje, trygghet lek och lärande Förskolor öster område 2; Kameleonten, Måsen och Snöstjärnan. Förskolenämnd VÅR VERKSAMHET Från och

Läs mer

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller

Läs mer

Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2014/2015 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lärande Samskapande Styrkebaserad Lust att lära Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Vi skapar delaktighet som präglas av att vi

Läs mer

Lokal arbetsplan för Löderups förskola. Fastställd

Lokal arbetsplan för Löderups förskola. Fastställd Lokal arbetsplan för Löderups förskola Fastställd 2015-09-11 Del 1: Vår gemensamma grund Arbetsplanens syfte Löderups förskola En lärande organisation Del 2: Vårt arbete Normer och värden Social emotionell

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016 för förskolorna:

Arbetsplan 2015/2016 för förskolorna: Arbetsplan 2015/2016 för förskolorna: Eklunda Ekängen Fåraherden Gåsapigan Höskullen Kryddgården I Ur och Skur Lergöken Stallbacken Äventyret Örebro kommun Skolområdet Ängen orebro.se Innehållsförteckning

Läs mer

Lokal arbetsplan. Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012

Lokal arbetsplan. Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012 Lokal arbetsplan Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012 1 Arbetet i verksamheten Den lokala arbetsplanen utgår från kvalitetsredovisningen av verksamheten under höstterminen 2010 vårterminen 2011.Här anges

Läs mer

Senast ändrat

Senast ändrat Köpings kommun Arbetsplan för Hattstugan Läsår 2015 2016 Lena Westling, Malin Arvidson, Monica Viborg, Ramona Vikman 2015 09 18 Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets

Läs mer

Arbetsplan för Violen

Arbetsplan för Violen Köpings kommun Arbetsplan för Violen Läsår 2015 2016 Administratör 2015 09 18 Lena Berglind, Ann Christine Larsson, Kristin Aderlind Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Edsbro förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till vårdnadshavare - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100

Läs mer

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Datum 1 (9) Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

NAMN TITEL DATUM Annika Björkholm Förskolechef Kvalitetsrapport. Baggeby gårds förskola

NAMN TITEL DATUM Annika Björkholm Förskolechef Kvalitetsrapport. Baggeby gårds förskola NAMN TITEL DATUM Annika Björkholm Förskolechef 2016-07-06 Kvalitetsrapport Baggeby gårds förskola Innehållsförteckning 1 Förutsättningar för genomförande... 3 2 Metoder och verktyg som har använts för

Läs mer

Kvalitetsrapport Läsåret 2012/13

Kvalitetsrapport Läsåret 2012/13 Kulturförskolan Tolvåker Kvalitetsrapport Läsåret 2012/13 1 Innehåll 1. Grundfakta 2. Underlag och rutiner för framtagandet av kvalitetsrapport 3. Åtgärder enligt föregående kvalitetsrapport och mål för

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Lillegården 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Lillegården 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Lillegården 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Arbetsplan för Lövsångarens förskola Avdelningen Holken

Arbetsplan för Lövsångarens förskola Avdelningen Holken Köpings kommun Arbetsplan för Lövsångarens förskola Avdelningen Holken Läsår 2015 2016 Josefin Gardh, Therese Jakobsson, Sukanya Vikman, Frida Uppsäll 2015 09 18 Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen

Läs mer

Kvalitetsrapport 2015/2016 Förskolan St: Jörgen

Kvalitetsrapport 2015/2016 Förskolan St: Jörgen Kvalitetsrapport 2015/2016 Förskolan St: Jörgen Delaktighet, trygghet och lärande Pysslingen Skolors kvalitetsarbete syftar till att säkerställa att varje barn och elev oavsett skola ges möjlighet att

Läs mer

Kvalitetsarbete på Solveigs förskolor

Kvalitetsarbete på Solveigs förskolor Kvalitetsarbete på Solveigs förskolor Verksamhetsberättelsen i vårt kvalitetsarbete på Solveigs förskolor är ett verktyg och en del i det systematiska kvalitetsarbetet för att en gång per år stämma av

Läs mer

Oluff Nilssons vägs plan mot diskriminering och kränkande behandling

Oluff Nilssons vägs plan mot diskriminering och kränkande behandling Oluff Nilssons vägs plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Samhälle, samverkan & övergång

Samhälle, samverkan & övergång Samhälle, samverkan & övergång En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2013/2014 Solbringens Förskola Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplanens riktlinjer

Läs mer

TEGELS FÖRSKOLA. Lokal utvecklingsplan för 2013-2017. Reviderad 150130

TEGELS FÖRSKOLA. Lokal utvecklingsplan för 2013-2017. Reviderad 150130 TEGELS FÖRSKOLA Lokal utvecklingsplan för 2013-2017 Reviderad 150130 Planen ska revideras årligen i samband med att nya utvecklingsområden framkommer i det systematiska kvalitetsarbetet. Nedanstående är

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för förskolan Rosen läsåret 14/15

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för förskolan Rosen läsåret 14/15 Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för förskolan Rosen läsåret 14/15 Om kvalitetsarbetet Verksamheter inom skolväsendet ska systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla verksamheten.

Läs mer

Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2014/2015

Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2014/2015 Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2014/2015 Utveckling och lärande Nulägesanalys Måluppfyllelsen har enligt resultat från helhetsanalysen varit god. Dock har vi valt att behålla samma mål från Lpfö

Läs mer

www.medalgon.se Mina föreläsningar - Dokumentation

www.medalgon.se Mina föreläsningar - Dokumentation www.medalgon.se Mina föreläsningar - Dokumentation Mål: Målen anger inriktningen på förskolans arbete och därmed också den förväntade kvalitetsutvecklingen i förskolan förskolan ska.. Riktlinjer: Riktlinjer

Läs mer

för Rens förskolor Bollnäs kommun

för Rens förskolor Bollnäs kommun för Bollnäs kommun 2015-08-01 1 Helhetssyn synen på barns utveckling och lärande Återkommande diskuterar och reflekterar kring vad en helhetssyn på barns utveckling och lärande, utifrån läroplanen, innebär

Läs mer

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 1 Inledning Förskolan Slottet har med sina fyra avdelningar ännu mer än tidigare blivit ett hus istället för fyra olika avdelningar. Vi jobbar målmedvetet

Läs mer

Att tidigt fånga barns behov av särskilt stöd

Att tidigt fånga barns behov av särskilt stöd Att tidigt fånga barns behov av särskilt stöd Att tidigt fånga barns behov av särskilt stöd Förskolan skall vara ett stöd för familjerna i deras ansvar för barnens fostran utveckling och växande. Förskolans

Läs mer

Verksamhetsplan. Bla husets fo rskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Bla husets fo rskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Bla husets fo rskola 2018-2019 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Reviderad:

Läs mer

Kvalitetsarbete på Solveigs förskolor

Kvalitetsarbete på Solveigs förskolor Kvalitetsarbete på Solveigs förskolor Verksamhetsberättelsen i vårt kvalitetsarbete på Solveigs förskolor är ett verktyg och en del i det systematiska kvalitetsarbetet. Vi reviderar den för att stämma

Läs mer

Attraktiv Förskola - En del av det systematiska kvalitetsarbete i Norra Hisingen

Attraktiv Förskola - En del av det systematiska kvalitetsarbete i Norra Hisingen Håll i håll om håll ut! Hur får man vind i seglen så att alla kan navigera? Torghandel 20140507 Attraktiv Förskola - En del av det systematiska kvalitetsarbete i Norra Hisingen Sektor utbildning Norra

Läs mer

Sjöbo - en plats för tillväxt med innovation och attraktivt boende. Familjeförvaltningen

Sjöbo - en plats för tillväxt med innovation och attraktivt boende. Familjeförvaltningen "På Grimstofta förskoleenhet arbetar vi utifrån tanken att ompröva förskoletraditionens idé om att försöka förstå vem barnet "ÄR" till att öppna sig för vad ett barn "kan BLI". Grimstofta förskoleenhet

Läs mer

Arbetsplan för Norrby förskolor 2017/2018

Arbetsplan för Norrby förskolor 2017/2018 Arbetsplan för Norrby förskolor 2017/2018 Presentation av Norrby Förskolor Norrby förskolor består av Hästskon och Pettersberg. Hästskon har 11 avdelningar fördelade i två hus. Pettersberg är en storavdelning

Läs mer

Utvecklingsplan för Förskolan i Eda kommun

Utvecklingsplan för Förskolan i Eda kommun Utvecklingsplan för Förskolan i Eda kommun 2018-2021 Samverkande Ledstjärnor Nyf tiv a v o Inn iken st nd ja äm so fr äl tid m f ra ro H r Ha e Hela människan i centrum Sida 3 Målbild Ökad måluppfyllelse

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Vitsippan 2015

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Vitsippan 2015 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Vitsippan 2015 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE 3 REDOVISNING AV UPPDRAG Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... I Trollhättan skall alla

Läs mer

Arbetsplan för förskolorna Adolfsbergs Intraprenad

Arbetsplan för förskolorna Adolfsbergs Intraprenad Arbetsplan för förskolorna Adolfsbergs Intraprenad 2016-2017 Skutan Skeppet Glommagården Adolfsbergsskolans förskola 1 Vår verksamhetsidé Alla barn och vuxna ska känna sig välkomna i vår verksamhet. Det

Läs mer

Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2016/2017 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lärande Samskapande Styrkebaserad Lust att lära Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Vi skapar delaktighet som präglas av att vi

Läs mer

Verksamhetsplan Duvans förskola

Verksamhetsplan Duvans förskola Verksamhetsplan 2018-2019 Duvans förskola Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-08-13 Gäller till: 2019-06-30 1. Verksamhetens förutsättningar

Läs mer

Förskolan Kringlan Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2012/13.

Förskolan Kringlan Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2012/13. 1 Förskolan Kringlan Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2012/13. Innehåll: Inledning 2 Förutsättningar...2 Bedömning av kvalitet och måluppfyllelse 3 Beslutade mål och åtgärder 5 Slutord 7 Bilaga 1: Bedömning

Läs mer

Kvalitetsredovisning Kullsta förskola 2006/2007

Kvalitetsredovisning Kullsta förskola 2006/2007 Kvalitetsredovisning Kullsta förskola 2006/2007 Kvalitetsredovisning för Kullsta förskola 2006/2007. Kort presentation av förskolan. Kullsta förskola ligger i norra delen av centralorten Nynäshamn. Förskolan

Läs mer

Lidingö Specialförskola Arbetsplan

Lidingö Specialförskola Arbetsplan Lidingö Specialförskola Arbetsplan 2017 2018 Förskolans styrdokument Internationella styrdokument: FNs deklaration om mänskliga rättigheter FNs barnkonvention Nationella styrdokument Skollagen 2010:800

Läs mer

Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola. Ht 18-Vt 19

Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola. Ht 18-Vt 19 Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola Ht 18-Vt 19 Innehållsförteckning Beskrivning av förskolan Inledning Verksamheten Systematiskt kvalitetsarbete Nämndens övergripande mål Förskolans prioriterade områden

Läs mer

Blåhammarens förskola

Blåhammarens förskola Dokumentationen avser läsåret 2013-2014 Blåhammarens förskola Tommy Lundberg 2014-06-17 1. Kort beskrivning av den egna verksamheten Ekonomiskt resultat 2013 och prognos 2014 Budget 2013 Bokslut, resultat

Läs mer

Lokal Arbetsplan Barnkullen och Världsarvsförskolan 2010

Lokal Arbetsplan Barnkullen och Världsarvsförskolan 2010 Lokal Arbetsplan Barnkullen och Världsarvsförskolan 2010 Förutsättningar för Verksamhetens måluppfyllelse vt 2010 Barnkullen Filuren 18 barn 1,3-4,3 år 2,75 pedagoger Kryddan 20 barn 3,6-6,3 år 21 barn

Läs mer

Pedagogiskt bokslut 2017, med utvecklingsplan

Pedagogiskt bokslut 2017, med utvecklingsplan Pedagogiskt bokslut 2017, med utvecklingsplan Ansvarig chef: Christina Thordson Verksamhet: : Tistelstången, Fölet och Stallet Innehåll Sid 1. Uppföljning av 2016 års pedagogiska bokslut... 2... 2 2. Utvecklingsplan

Läs mer

Det systematiska kvalitetsarbetet

Det systematiska kvalitetsarbetet Det systematiska kvalitetsarbetet Kungsängens förskolor 2014-01-02 Rev: 2014-10-27 -Utvecklingssamtal med föräldrar Kungsängens förskolor Verksamhetens pedagogiska år -Uppföljning av Läroplanens mål -Projektuppföljning

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Trollbäcken Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi vill nå

Läs mer

Förslag till arbetsplan för Bodals förskolas arbetsplan 2014-2015

Förslag till arbetsplan för Bodals förskolas arbetsplan 2014-2015 Förslag till arbetsplan för Bodals förskolas arbetsplan 2014-2015 Verksamhetsidé: Bodals förskola är en förskola för alla barn där vi tillsammans värnar om att ha en trygg, rolig och lärorik verksamhet

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2014/2015 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Verksamhetsplan för förskolan. Strömstierna förskola

Verksamhetsplan för förskolan. Strömstierna förskola Verksamhetsplan för förskolan Strömstierna förskola 2016-2017 2017 Verksamhetsplan för förskolorna i Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang Strömstads pedagogiska helhetsidé

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Kärrviolen 2015

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Kärrviolen 2015 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Kärrviolen 2015 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

PLAN FÖR UTVECKLING AV FRITIDSHEM

PLAN FÖR UTVECKLING AV FRITIDSHEM UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N SID 1 (7) 2012-11-13 DNR 12-411/7073 BILAGA PLAN FÖR UTVECKLING AV FRITIDSHEM UPPDRAGET I skollagen står följande om syftet med utbildningen på fritidshemmet:

Läs mer

Verksamhetens namn och inriktning: Ormbacka förskola. Förskoleverksamhet barn 1-5 år Namn på rektor/förskolechef: Göran Krok, förskolechef

Verksamhetens namn och inriktning: Ormbacka förskola. Förskoleverksamhet barn 1-5 år Namn på rektor/förskolechef: Göran Krok, förskolechef År för rapport: 2014 Organisationsenhet: Ormbacka förskola (E) Kvalitetsredovisning Förskola Verksamhetens namn och inriktning: Ormbacka förskola. Förskoleverksamhet barn 1-5 år Namn på rektor/förskolechef:

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan stimulerar

Läs mer

Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang

Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang Verksamhetsplan för förskolan Tångens förskola Verksamhetsplan för förskolorna i Systematiskt kvalitetsarbete Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang Strömstads pedagogiska helhetsidé

Läs mer

Verksamhetsplan. Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller till:

Läs mer

Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011

Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011 BILDNINGSFÖRVALTNINGEN SOLHAGENS FÖRSKOLA Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011 1 2 Innehåll 1 Verksamhetsbeskrivning (kortfattad) 5 1.1.1 Beskrivning av verksamheten... 5 1.1.2 Beskrivning

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2012/2013 Vattmyra förskolor Berghems förskola Nibble Förskola Vattmyra förskola Pedagogisk omsorg

VERKSAMHETSPLAN 2012/2013 Vattmyra förskolor Berghems förskola Nibble Förskola Vattmyra förskola Pedagogisk omsorg 1september 2012 VERKSAMHETSPLAN 2012/2013 Vattmyra förskolor Berghems förskola Nibble Förskola Vattmyra förskola Pedagogisk omsorg Enheten Vattmyra förskolor startade den 1 juli 2012. I enheten ingår;

Läs mer

Terminsuppföljning - juni 2016 Skolutvecklingsplan

Terminsuppföljning - juni 2016 Skolutvecklingsplan Bergsvägens förskola Terminsuppföljning - juni 2016 Skolutvecklingsplan Terminens prioriterade mål: Implementera The Big Five genom läroplansmålen. jan mars språk, utveckling och lärande april- juni matematik,

Läs mer

Verksamhetsplan 2015/2016 Huvudman: Motala Montessori Ideell Förening Styrdokument Målområden Kompetensutveckling personal/förskolechef

Verksamhetsplan 2015/2016 Huvudman: Motala Montessori Ideell Förening Styrdokument Målområden Kompetensutveckling personal/förskolechef Målområden Vår värdegrund och allas lika värde. Förskolan arbetar för att bidra till en ekologisk och hållbar miljö. Utveckla barnens intresse och förståelse för naturens olika kretslopp och för hur människor,

Läs mer

Utskriftversion Planering (Nålmakaren)

Utskriftversion Planering (Nålmakaren) Utskriftversion Planering - 2013 (Nålmakaren) Lokalt åtagande Lärplattor och datorer används som pedagogiska verktyg för barns lärande. IT som verktyg kan kopplas till alla mål i förskolan. Vi vill öka

Läs mer

En gång i månaden har förskolan en arbetsplatsträff (APT). Tiden för detta möte är förlagd till kvällen så att all personal ska kunna närvara.

En gång i månaden har förskolan en arbetsplatsträff (APT). Tiden för detta möte är förlagd till kvällen så att all personal ska kunna närvara. UKF: Enhetsplan KYRKSKOLANS FÖRSKOLA 1. Verksamhetsbeskrivning Kort beskrivning av avdelningens/enhetens verksamhet. Avdelning: Läsår 2011/2012 Kyrkskolans förskola består av två avdelningar, 1-3 år med

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Rensbackens förskola Rensbackens förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi tar tillvara både inne- och utemiljön på ett medvetet sätt. Miljön är formad

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015-2016 Förskolan Lyckan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015-2016 Förskolan Lyckan Förskoleverksamheten Barn och utbildning Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015-2016 Förskolan Lyckan FÖRSKOLAN LYCKANS VISION Alla barn och vuxna ska få möjlighet att utveckla sina inneboende resurser.

Läs mer

Kyrkenorums Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kyrkenorums Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Kyrkenorums Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2017/2018 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Verksamhetsrapport 2016

Verksamhetsrapport 2016 Barnstigen Datum 1 (9) 2017-03-24 Verksamhetsrapport 2016 Barnstigen Innehåll 2 (9) Sammanfattning... 3 Inledning... 4 Enhetens egna nyckeltal... Fel! Bokmärket är inte definierat. Hållbar utveckling...

Läs mer

Matildaskolan AB. Förskoleplan för. Sunningevägen Strumpan Källdal Misteröd

Matildaskolan AB. Förskoleplan för. Sunningevägen Strumpan Källdal Misteröd Matildaskolan AB Förskoleplan för Sunningevägen Strumpan Källdal Misteröd Matildaskolan AB augusti 2016 1 Inledning Hösten 2011 startar vi med att använda förskoleplanen, och gruppen för systematiskt kvalitetsarbete

Läs mer

Förskoleavdelningen. Gemensam Arbetsplan för Förskolan i Fagersta 2015-2017

Förskoleavdelningen. Gemensam Arbetsplan för Förskolan i Fagersta 2015-2017 Förskoleavdelningen Gemensam Arbetsplan för Förskolan i Fagersta 2015-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4-9 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Förskolan i Östra Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi

Läs mer

Kvalitetsuppföljning läsår Trollsländans förskoleenhet

Kvalitetsuppföljning läsår Trollsländans förskoleenhet Kvalitetsuppföljning läsår 2015-2016 Trollsländans förskoleenhet Köpings kommun Rapporten skriven av: Marita Rosendahl, 2016-06-18 Rapporten finns även att läsa och ladda ner på www.koping.se. Förskolechefen

Läs mer

Tillsammans når vi toppen!

Tillsammans når vi toppen! Dnr 2016/33 Id 19990 Barn- och utbildningsförvaltningen Tillsammans når vi toppen! Årsredovisning 2015 Förskolorna Lunden, Kotten och Junibacken Förskola för barn från 1 till 5 år. Öppettider 05.15-18.30

Läs mer

Verksamhetsplan för Ringarens förskola

Verksamhetsplan för Ringarens förskola Verksamhetsplan för Ringarens förskola Läsåret 2015 2016 2 (7) Innehåll Inledning... Fel! Bokmärket är inte definierat. Övergripande mål 2017 för kommunal förskola... 3 Vision och verksamhetsidé för kommunal

Läs mer

LVP ATT ARBETA I LVP 2015/2016

LVP ATT ARBETA I LVP 2015/2016 LVP ATT ARBETA I LVP 2015/2016 Nämndens åtagande Förvaltningens åtagande Enhetens åtagande Samtliga vårdnadshavare och barn upplever att de bemöts respektfullt på förskolan. Enhetens resultat har ökat

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Junibacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Kvalitetsarbete för Smedby förskola period 3 (jan mars), läsåret

Kvalitetsarbete för Smedby förskola period 3 (jan mars), läsåret Kvalitetsarbete för Smedby förskola period 3 (jan mars), läsåret 2013-2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

Rödhakens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rödhakens plan mot diskriminering och kränkande behandling Rödhakens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för

Läs mer

Värdegrund IKT. Natur/Kultur. Språk TREÄLVENS FÖRSKOLA. Arbetsplan 2014/15

Värdegrund IKT. Natur/Kultur. Språk TREÄLVENS FÖRSKOLA. Arbetsplan 2014/15 Värdegrund IKT Natur/Kultur Språk TREÄLVENS FÖRSKOLA Arbetsplan 2014/15 Årshjul 2014/15 Pedagogiska året Jun/Jul Semesterperiod Aug/Sep 3,2 P-möte: V.36 1/9 Inskolningar Samla kunskap Maj P-möte: V.21

Läs mer

En förskola för alla där kunskap och människor växer

En förskola för alla där kunskap och människor växer En förskola för alla där kunskap och människor växer Engagemang Kompetens - Arbetsglädje Mål Linköpings kommun: Maximalt lärande - alla barn & elever utmanas i sitt lärande och förväntas nå så långt som

Läs mer

Arbetsplan 2018/2019 för förskolorna:

Arbetsplan 2018/2019 för förskolorna: Arbetsplan 2018/2019 för förskolorna: Eklunda Ekängen Fåraherden Gåsapigan Kryddgården I Ur och Skur Lergöken Stallbacken Äventyret Örebro kommun Förvaltningen förskola och skola Ängens förskolor orebro.se

Läs mer

Förskoleområde 1. Utvecklingsplan läsåret 18-19

Förskoleområde 1. Utvecklingsplan läsåret 18-19 Förskoleområde 1 Stocksätter, Hässleberg, Tranängen, Mullvaden och Östansjö Utvecklingsplan läsåret 18-19 Allt det barnen gör är svaret på det VI gör Ett svar på det vi gör den pedagogik vi bedriver..

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Kotten 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund 3 2. Mål och riktlinjer 4 2.1 Normer och värden 4 2.2 Utveckling och lärande 5-6 2.3 Barns inflytande

Läs mer

Prioriterade utvecklingsområden för Rebbelberga rektorsområde verksamhetsåret 2014/2015 samt kompetensutvecklingsplan

Prioriterade utvecklingsområden för Rebbelberga rektorsområde verksamhetsåret 2014/2015 samt kompetensutvecklingsplan 2014-06-30 Prioriterade utvecklingsområden för Rebbelberga rektorsområde verksamhetsåret 2014/2015 samt kompetensutvecklingsplan I Kunskapsstaden Ängelholm möter du en förskola och skola som vilar på vetenskaplig

Läs mer

Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola. Ht -17/Vt -18

Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola. Ht -17/Vt -18 Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola Ht -17/Vt -18 Beskrivning av förskolan Ryrsjöns förskola är belägen i Göta med närhet till skog, äng och sjö. I dagsläget är det två avdelningar på förskolan, Gläntan

Läs mer

Välkommen till Lyngfjälls förskola

Välkommen till Lyngfjälls förskola Välkommen till Lyngfjälls förskola Läsåret 2018/2019 Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Förskolan

Läs mer

Utbildningsförvaltningen 2015-09-25. Lokal arbetsplan för

Utbildningsförvaltningen 2015-09-25. Lokal arbetsplan för Utbildningsförvaltningen 2015-09-25 Lokal arbetsplan för 2015 2016 Innehållsförteckning 1. Presentation av förskolan. 3 2. Årets utvecklingsområden. 4 3. Normer och värden 5 4. Utveckling och lärande.

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Kopparholmen 2015

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Kopparholmen 2015 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Kopparholmen 2015 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

En förskola för alla där kunskap och människor växer

En förskola för alla där kunskap och människor växer En förskola för alla där kunskap och människor växer Engagemang Kompetens - Arbetsglädje Mål Linköpings kommun: Maximalt lärande - alla barn & elever utmanas i sitt lärande och förväntas nå så långt som

Läs mer

Verksamhetsplan Amiralens förskoleområde. SDF Centrum Malmö stad. Ingela Mellbin Förskolechef

Verksamhetsplan Amiralens förskoleområde. SDF Centrum Malmö stad. Ingela Mellbin Förskolechef Verksamhetsplan Amiralens förskoleområde SDF Centrum Malmö stad Ingela Mellbin Förskolechef Amiralens förskoleområde Innehållsförteckning 1. Organisationsöversikt 2. Lagar och förordningar 3. Förskolechefens

Läs mer