Gemensam Kvalitetsredovisning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Gemensam Kvalitetsredovisning"

Transkript

1 Förskoleavdelningen Gemensam Kvalitetsredovisning För förskolan Prästkragen avdelningarna: Myran, Björnen, Räven, Ekorren och Snigeln Läsåret Inledning Varje avdelning på förskolan Prästkragen har gjort uppföljningar mot läroplanens mål och sin egen lokala arbetsplan för den egna avdelningen. Arbetsplane är framarbetade utifrån förskolans reviderade läroplan Lpfö 98 (rev.2016). Personalen har också gjort en kvalitetsredovisning för den egna avdelningen Förskolechefen har sedan sammanställt kvalitetsredovisningen med dessa uppföljningar som grund.

2 Organisation Förskolans ledningsgrupp består av avdelningschef, administrativ assistent, förskolekonsulent och fyra förskolechefer som ansvarar för fyra olika områden. Förskolorna Prästkragen, Snigeln, Solängen och Svea, 9 avdelningar bildar ett område, Norrbyområdet. Förskolechefen har det övergripande ansvaret för att verksamheten bedrivs i enlighet med målen i läroplanen och ansvarar för det systematiska kvalitetsarbetet på förskolan, samt ansvarar för den psykosociala och fysiska arbetsmiljön. Förskolechefen är en pedagogisk ledare som även har administrativa uppgifter och budgetansvar. Förskolechefen ansvarar för medarbetarsamtal, lönesamtal, Apt-möten, månadsmöten, föräldraråd och samverkansråd med de fackliga representanterna Vi arbetar aktivt med Fagerstas värdegrund- STAR Samarbete-Trygghet-Ansvar-Respekt på förskolan. Förskolecheferna träffas regelbundet för att diskutera gemensamma mål och riktlinjer för att bibehålla samsynen på förskolorna. Alla avdelningar arbetar med systematiskt kvalitetsarbete. I december och juni redovisas det systematiska kvalitetsarbetet för förskolechefen. Förskolechefen gör en uppföljning, analys och diskuterar eventuella åtgärder utifrån avdelningens kvalitetssäkring. Detta arbete sker kontinuerligt under året. På Norrbyområdet har vi tre pooltjänster. Två tjänster på 100 % och en tjänst på 75%. Poolarna har en fast placering. Peronalen kan även boka vikarier till förskolan genom Time Care. En personal/avdelning ingår i en Utvecklingsgrupp som träffas en/månaden, då pedagogiska frågor diskuteras. En nätverksgrupp finns för arbetet med lärplattor där en personal per förskola samverkar och bl.a. ger varandra råd, idéer och diskuterar pedagogiska appar. En nätverksgrupp finns också för arbetet med NTA, tema luft och vatten på förskolan. Förskolan har tillgång till SAFI,en Språk App För Inkluderingen en översättnings app. på telefonen där vårdnadshavare och personal kan skicka meddelanden till varandra på vårdnadshavarens modersmål. Kvalitetredovisningar, Likabehandlingsplan och Arbetsplaner finns att läsa på förskolans hemsida. På hemsidan finns också en presentation av förskolan och dess avdelningar. Fagersta kommuns förskolor har blivit antagna som en Partnerförskola. Detta innebär att vi genom ett nära samarbetet med Högskolan i Dalarna kommer att ta emot flera förskollärarstudenter på deras VFU, under deras utbildningstid. I Norrbyområdet har vi fyra utbildade handledare. All personal har tillgång till planeringstid, kompetensutveckling, arbetskläder, bad och gymkort samt en timme friskvård i veckan, när verksamheten tillåter. Förskolan Prästkragen består av 5 förskoleavdelningar. 2 st. 1-3 årsavdelningar och 2 st. 3-4 årsavdelningar, samt 1st singelavdelning Snigeln med barn i åldrarna 1-5 år. Barn som sover middag sover ute i vagnar eller på isolerade madrasser året om.

3 Förskolan Prästkragen/Snigeln är miljöcertifierad och har Grön Flagg genom stiftelsen Håll Sverige Rent. Personal och barn sopsorterar tillsammans på förskolan. Odlingslådor och bärbuskar finns på förskolan. Avdelningarna har en fungerande struktur för dagen och veckan. Väl dokumenterade rutiner för återkommande aktiviteter och vardagsrutiner, och gemensam planeringstid för arbetslaget varje vecka liksom enskild planeringstid för varje personal. Tre uppföljnings/planeringsdagar under året. Förskolan Prästkragens har ett mottagningskök, där ett måltidsbiträde tar emot maten samt förbereder frukost och mellanmål. Singelavdelningen Snigeln har också ett mottagningskök, där ett måltidsbiträde tar emot maten, men personalen på avdelningen förbereder själva frukost och mellanmål. Verksamhetens förutsättningar Personal På förskolan Prästkragen/Snigeln arbetar 17 personal 9 förskollärare 100 % 6 barnskötare 100 % 1 barnskötare pooltjänst 100 % 1 barnskötare pooltjänst 75 % Lärarnas utbildning och inriktning 9 förskollärare varav 1 även lärare mot de yngre åldrarna. Två med handledarutbildning som handleder lärarstudenter på deras VFU-praktik Andel (%) årsarbetare/heltidstjänst med pedagogisk högskoleutbildning/- examen År Förskola % % % Lärartäthet Målet med två förskollärare och en barnskötare per avdelningen uppfylls inte än. Antal inskrivna barn per årsarbetare Ht-2015 Vt-2016 Ht-2016 VT Förskolan 5,9 6,2 5,8 6,1

4 Övrig personal En 100 % pooltjänst finns stationerad på Prästkragen som täcker upp där behov finns. En 75 % pooltjänst stationerad på Snigeln som täcker upp där behov finns En förskolechef 100 %. Förskolan har vid behov tillgång till förskolekonsulent. Språkassistent vid behov. Tolk vid behov En måltidspersonal, 75 %. På Prästkragen En måltidspersonal 25 % på Snigeln Lokalvårdare anställd av NVK. Avdelningschef, administrativ assistent och förskolekonsulent arbetar övergripande över hela förskoleverksamheten. Dessa tre har sina kontor i Kommunhuset. Materiella resurser för lärande och lek Alla avdelningar har en bärbar dator och lärplatta som underlättar det pedagogiska arbetet med bl.a. dokumentationen. Digitalkameror och digitala fotoramar och telefonsvarare finns på alla avdelningar. Hela förskolan har tillgång till trådlöst nätverk. Projektor, högtalare, stativ till lärplattan och filmdukar finnas på varje avdelning. Detta för att kunna använda datorn/lärplattan i lärande syfte. Ljusbord finns också på förskolan. Förskolorna på Norrbyområdet byter material med varandra för att ge barnen möjlighet till ännu mer varierad lek och lärande. Insatser görs mot ökad ljudvolym i lokalerna. Ljudasorberande tavlor sitter uppe på samtliga avdelningar på förskolan. Matborden har ljudabsorberande yta. Ekonomiska resurser Förskolechefen har budgetansvar. Vissa medel fördelas i ledningsgruppen som t.ex. för kompetensutveckling, inventarier, tolk och modersmålsstöd. På förskolan Prästkragen har man gemensam ekonomi som gör det möjligt att köpa in material efter barnens intressen och behov. Allt material tillhör alla barnen på förskolan. Vilket innebär att alla på förskolan är ansvarig för att den gemensamma ekonomin hålls inom ramar som ges. Ekonomigruppen på förskolan träffas regelbundet. Kompetensutveckling All personal har vid medarbetarsamtalet fått lämna önskemål och behov av kompetensutveckling. Förskolechefen sammanställer och planerar fortbilning utifrån behov och önskemål, vilket kan ske individuellt och eller gemensammat. Den gemensamma kompetensutvecklingsplanen har planerats utifrån alla förskolors behov. Fortbildning sker kontinuerligt varje år. Brandutbildning och HLR fortbildning sker vart fjärde år enligt en Handlingsplan. All personal utbildas i NTA Luft och NTA-Vatten.

5 I utvecklingsgruppen på förskolan har vi haft Jämställdhet och pedagogisk dokumentation som fokusområde under året. Målet var att med pedagogisk dokumentation medvetengöra och diskutera förhållningssätt kring jämställdhet som är viktiga i arbetet att möta målen i Läroplanen. Vad varje personal deltagit i för kompetensutveckling finns att läsa under avdelningens kvalitetsredovisning. Årets händelser Genom att kommunen är ett finskt förvaltningsområde har en medarbetare från Norrbyområdet genomfört en tvådagars utbildning under våren Förskolan har under hösten och våren tagit emot förskollärarstudenter på deras VFU. För att underlätta vikarieanskaffningen för förskolorna har fyra tjänster med 0,75 % tjänstgöringsgrad vardera inrättas och tillsatts. En tjänst till varje förskole område. Arbetslagen har kontinuerligt använt sig av barnintervjuer och observationer för att ta reda på barnens behov och intressen. Utifrån detta har utformningen av verksamheten planerats. Utveckling av Jämställdhetsarbetet och pedagogiska dokumentation har varit årets utmaning. Det gemensamma utvecklingsarbetet under året har varit att med hjälp av pedagogisk dokumentation synliggöra lärprocesser och utveckla och synliggöra arbetet med jämställdhet. Jämställdhet har lagts in som mål i kvalitetsredovisningen. Utifrån avdelningarnas kvalitetsredovisning kan man tydligt se vilka metoder som används för att nå Läroplanens mål och resultat av arbetet. All personal har deltagit på två endagars föreläsningar om jämställdhet. En dag på hösten och en dag på våren och den har letts av kommunens jämställdhetsstrateg. LONA projektet avslutades sista juni Under året har man genom LONA projektet utvecklat utemiljön på förskolan Snigeln. Blomlådor/Pergola med bärbuskar. Fruktträd har planterats. Stockar till sittplatser och motorisk träning. Plantering av pilplantor till en pilkoja, vattenbanor för utforskande lek. Vid tre tillfällen under året har personalen under en heldag arbetat med uppföljning, utvärdering och utveckling av verksamheten, så kallade planerings/uppföljningsdagar. En medarbetare på Snigeln är IKT ansvarig inom förskoleavdelningen. Sammanställning av personalens IKT kunskaper har gjorts. All personal har fått fortbildning i IKT. Fortbildningen har varit individanpassad. Sammanställning av IKT utrustning inom förskoleavdelningen har genomförts. En treårig plan har gjorts av IKT samordnare för att säkerställa att alla avdelningar har en lika värdig utrustning av tekniska hjälpmedel. Alla fyra och femåringar på Prästkragen och Snigeln har deltagit i ett projekt rörelse/dans en gång i veckan. Ett samarbete med Kulturskolan. Framtiden Utifrån förskolechefens uppföljning och analys av kvalitetsarbetet och kvalitetsredovisning på Norrbyområdet under året, kommer det gemensamma utvecklingsarbetet att fokusera på gemensamma Läroplansmål,men också individuella för avdelningen. Genom pedagogisk dokumentation, kan vi tydligare synliggöra lärprocesser och utveckla och synliggöra arbetet med Jämställdhet. Beskriva för varandra vilka metoder vi använder för att nå de gemensamma målen. Utveckla arbetsätt där man har fokus på lärandeprocesser istället för att utvärdera genomförda aktiviteter. Det kollegiala lärandet är viktigt och givande i utvecklingsarbetet. Barnkonventionen ska tydliggöras genom att förbestämda frågor lyfts inför beslut som rör planering och påverkar barnen. Barnens rättigheter är viktiga.

6 I augusti 2017 kommer all personal att åka till Eskilstuna Kick Off för att lyssna på en föreläsning om pedagogisk dokumentation Fånga Lärprocesser En ny förskola ska byggas under 2018 vilket medför förändringar i förskoleavdelningens organisation. En specialpedagog kommer att anställas under oktober månad Förskolan kommer att under nästkommande år ta emot förskollärarstudenter från Högskolan Dalarna. Under kommande läsår kommer personalen att vid fyra tillfällen ha en heldag för att arbeta med uppföljning, utvärdering och utveckling av verksamheten. Ann-Christin Palmqvist Förskolechef Norrbyområdet

Gemensam Kvalitetsredovisning

Gemensam Kvalitetsredovisning Förskoleavdelningen 2017-08-21 Gemensam Kvalitetsredovisning För förskolan Solängen avdelningarna: Ängen, Solen, Granngården och Svea Läsåret 2016-2017 Inledning Varje avdelning på förskolan Solängen-Svea

Läs mer

Gemensam Kvalitetsredovisning

Gemensam Kvalitetsredovisning 2016-09-12 Förskoleavdelningen Gemensam Kvalitetsredovisning För förskolan Prästkragen avdelningarna: Myran, Björnen, Räven, Ekorren och Snigeln Läsåret 2015-2016 Inledning Varje avdelning på förskolan

Läs mer

Gemensam Kvalitetsredovisning

Gemensam Kvalitetsredovisning 2016-09-12 Förskoleavdelningen Gemensam Kvalitetsredovisning För förskolan Solängen avdelningarna: Ängen, Solen, Granngården och Svea Läsåret 2015-2016 Inledning Varje avdelning på förskolan Solängen har

Läs mer

Gemensam Kvalitetsredovisning

Gemensam Kvalitetsredovisning 2015-07-13 Förskoleavdelningen Gemensam Kvalitetsredovisning För förskolan Solängen avdelningarna: Ängen, Solen, Granngården och Svea Läsåret 2014-2015 Inledning Som underlag till denna kvalitetsredovisning

Läs mer

Gemensam KVALITETSREDOVISNING. Förskolan Rosen Läsåret

Gemensam KVALITETSREDOVISNING. Förskolan Rosen Läsåret Utbildnings- och fritidsförvaltningen Gemensam KVALITETSREDOVISNING Förskolan Rosen Läsåret 2016-2017 2017-09-09 1 Förskoleavdelningen Inledning Varje avdelning på förskolan har gjort uppföljningar mot

Läs mer

Gemensam KVALITETSREDOVISNING. Förskolan Ugglan Läsåret

Gemensam KVALITETSREDOVISNING. Förskolan Ugglan Läsåret Utbildnings- och fritidsförvaltningen Gemensam KVALITETSREDOVISNING Förskolan Ugglan Läsåret 2016-2017 2017-09-09 1 Förskoleavdelningen Inledning Varje avdelning på förskolan har gjort uppföljningar mot

Läs mer

Gemensam KVALITETSREDOVISNING. Förskolan Ugglan Läsåret 2014-2015

Gemensam KVALITETSREDOVISNING. Förskolan Ugglan Läsåret 2014-2015 Utbildnings- och fritidsförvaltningen Gemensam KVALITETSREDOVISNING Förskolan Ugglan Läsåret 2014-2015 2010-09-09 1 Förskoleavdelningen Inledning Varje avdelning på förskolan har gjort uppföljningar mot

Läs mer

Gemensam KVALITETSREDOVISNING. Förskolan Ugglan Läsåret

Gemensam KVALITETSREDOVISNING. Förskolan Ugglan Läsåret Utbildnings- och fritidsförvaltningen Gemensam KVALITETSREDOVISNING Förskolan Ugglan Läsåret 2015-2016 2010-09-09 1 Förskoleavdelningen Inledning Varje avdelning på förskolan har gjort uppföljningar mot

Läs mer

Gemensam KVALITETSREDOVISNING. Förskolan Rosen Läsåret

Gemensam KVALITETSREDOVISNING. Förskolan Rosen Läsåret Utbildnings- och fritidsförvaltningen Gemensam KVALITETSREDOVISNING Förskolan Rosen Läsåret 2015-2016 2010-09-09 1 Förskoleavdelningen Inledning Varje avdelning på förskolan har gjort uppföljningar mot

Läs mer

GEMENSAM KVALITETSREDOVISNING. Förskolan Björkbacken Läsåret

GEMENSAM KVALITETSREDOVISNING. Förskolan Björkbacken Läsåret Utbildnings- och fritidsförvaltningen GEMENSAM KVALITETSREDOVISNING Förskolan Björkbacken Läsåret 2014-2015 2010-09-09 1 Utbildnings- och fritidsförvaltningen Inledning Varje avdelning på förskolan har

Läs mer

Utbildning- och fritidsförvaltningen GEMENSAM KVALITETSREDOVISNING. Förskolan Björkbacken Läsåret

Utbildning- och fritidsförvaltningen GEMENSAM KVALITETSREDOVISNING. Förskolan Björkbacken Läsåret Utbildning- och fritidsförvaltningen GEMENSAM KVALITETSREDOVISNING Förskolan Björkbacken Läsåret 2015-2016 Utbildnings- och fritidsförvaltningen Inledning Varje avdelning på förskolan har gjort uppföljningar

Läs mer

GEMENSAM KVALITETSREDOVISNING. Förskolan Björksta Läsåret 2014-2015

GEMENSAM KVALITETSREDOVISNING. Förskolan Björksta Läsåret 2014-2015 Utbildnings- och fritidsförvaltningen GEMENSAM KVALITETSREDOVISNING Förskolan Björksta Läsåret 2014-2015 2010-09-09 1 Utbildnings- och fritidsförvaltningen Inledning Varje avdelning på förskolan har gjort

Läs mer

GEMENSAM KVALITETSREDOVISNING. Förskolan Björkbacken Läsåret

GEMENSAM KVALITETSREDOVISNING. Förskolan Björkbacken Läsåret Utbildnings- och fritidsförvaltningen GEMENSAM KVALITETSREDOVISNING Förskolan Björkbacken Läsåret 2016-2017 2010-09-09 1 Utbildnings- och fritidsförvaltningen Inledning Varje avdelning på förskolan har

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING

KVALITETSREDOVISNING Utbildnings- och fritidsförvaltningen KVALITETSREDOVISNING Förskolan Vilhelmina Läsåret 2014-2015 Inledning Som underlag till denna kvalitetsredovisning ligger avdelningarnas uppföljningar utifrån ett

Läs mer

Utbildning och fritidsförvaltningen GEMENSAM KVALITETSREDOVISNING. Förskolan Björksta Läsåret

Utbildning och fritidsförvaltningen GEMENSAM KVALITETSREDOVISNING. Förskolan Björksta Läsåret Utbildning och fritidsförvaltningen GEMENSAM KVALITETSREDOVISNING Förskolan Björksta Läsåret 2016-2017 Utbildnings- och fritidsförvaltningen Inledning Varje avdelning på förskolan har gjort uppföljningar

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING. Förskolan Rosen Läsåret 2013-2014

KVALITETSREDOVISNING. Förskolan Rosen Läsåret 2013-2014 Utbildnings- och fritidsförvaltningen KVALITETSREDOVISNING Förskolan Rosen Läsåret 2013-2014 2010-09-09 1 Förskoleavdelningen 1. Inledning Varje avdelning på förskolan har gjort uppföljningar mot förskolornas

Läs mer

Utbildning och fritidsförvaltningen GEMENSAM KVALITETSREDOVISNING. Förskolan Björksta Läsåret

Utbildning och fritidsförvaltningen GEMENSAM KVALITETSREDOVISNING. Förskolan Björksta Läsåret Utbildning och fritidsförvaltningen GEMENSAM KVALITETSREDOVISNING Förskolan Björksta Läsåret 2015-2016 Utbildnings- och fritidsförvaltningen Inledning Varje avdelning på förskolan har gjort uppföljningar

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Vilhelmina Läsåret

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Vilhelmina Läsåret Utbildnings- och fritidsförvaltningen KVALITETSREDOVISNING Förskolan Vilhelmina Läsåret 2015-2016 Inledning Som underlag till denna kvalitetsredovisning ligger avdelningarnas egna uppföljningar. Uppföljningarna

Läs mer

KVALITETSRAPPORT Norrbyområdets förskolor Läsåret

KVALITETSRAPPORT Norrbyområdets förskolor Läsåret Utbildnings- och fritidsförvaltningen KVALITETSRAPPORT Norrbyområdets förskolor Läsåret 2018-2019 Inkluderar: Förskolan Lejonkulan Förskolan Prästkragen Rapporten skriven av: Förskolechef Ann-Christin

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Raketen Läsåret

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Raketen Läsåret Utbildnings- och fritidsförvaltningen KVALITETSREDOVISNING Förskolan Raketen Läsåret 2015 2016 Inledning Som underlag till denna kvalitetsredovisning ligger avdelningarnas egna uppföljningar. Uppföljningarna

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING Kolarbyområdets förskolor Läsåret

KVALITETSREDOVISNING Kolarbyområdets förskolor Läsåret Utbildnings- och fritidsförvaltningen KVALITETSREDOVISNING Kolarbyområdets förskolor Läsåret 2016-2017 Inkluderar: Förskolan Förskolan Förskolan 1 INNEHÅLL INNEHÅLL Innehåll 2 Inledning 3 Organisation

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING Västanforsområdets förskolor Läsåret

KVALITETSREDOVISNING Västanforsområdets förskolor Läsåret Utbildnings- och fritidsförvaltningen KVALITETSREDOVISNING Västanforsområdets förskolor Läsåret 2017-2018 Inkluderar: Förskolan Rosen Förskolan Ugglan Förskolan Svea Rapporten skriven av: Förskolechef

Läs mer

Utbildnings- och fritidsförvaltningen KVALITETSRREDOVISNING. Förskolan Humlan Läsåret

Utbildnings- och fritidsförvaltningen KVALITETSRREDOVISNING. Förskolan Humlan Läsåret Utbildnings- och fritidsförvaltningen KVALITETSRREDOVISNING Förskolan Humlan Läsåret 2015-2016 Inledning Som underlag till denna kvalitetsredovisning ligger avdelningarnas egna uppföljningar. Uppföljningarna

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Humlan Läsåret 2014-2015

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Humlan Läsåret 2014-2015 Utbildnings- och fritidsförvaltningen KVALITETSREDOVISNING Förskolan Humlan Läsåret 2014-2015 Inledning Som underlag till denna kvalitetsredovisning ligger avdelningarnas egna uppföljningar. Uppföljningarna

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Ekorren Läsåret 2013-2014

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Ekorren Läsåret 2013-2014 Förskoleavdelningen KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Ekorren Läsåret 2013-2014 Förskoleavdelningen 2014-08-21 Kvalitetsredovisning 2013-2014 KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING Perolsområdets förskolor Läsåret

KVALITETSREDOVISNING Perolsområdets förskolor Läsåret Utbildnings- och fritidsförvaltningen Rapporten skriven av: Förskolechef Helena Larsson 180923 KVALITETSREDOVISNING Perolsområdets förskolor Läsåret 2017-2018 Inkluderar: Förskolan Lejonkulan Förskolan

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Räven Läsåret 2013-2014

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Räven Läsåret 2013-2014 Förskoleavdelningen KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Räven Läsåret 2013-2014 2014-08-18 Förskoleavdelningen Kvalitetsredovisning 2013-2014 KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Solängen, avdelning Ängen Läsåret

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Solängen, avdelning Ängen Läsåret Förskoleavdelningen KVALITETSREDOVISNING Förskolan Solängen, avdelning Ängen Läsåret 2013-2014 Förskoleavdelningen 2014-08-25 Kvalitetsredovisning Läsåret 2013-2014 KVALITETSREDOVISNING Förskolan Solängen

Läs mer

Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola. Ht -17/Vt -18

Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola. Ht -17/Vt -18 Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola Ht -17/Vt -18 Beskrivning av förskolan Ryrsjöns förskola är belägen i Göta med närhet till skog, äng och sjö. I dagsläget är det två avdelningar på förskolan, Gläntan

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Björnen Läsåret

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Björnen Läsåret Förskoleavdelningen KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Björnen Läsåret 2013-2014 Förskoleavdelningen 2014-08-18 Kvalitetsredovisning 2013-2014 KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen

Läs mer

Utvecklingsplan Gossagårdens förskola. Ht 2017 och Vt 2018

Utvecklingsplan Gossagårdens förskola. Ht 2017 och Vt 2018 Utvecklingsplan Gossagårdens förskola Ht 2017 och Vt 2018 Innehållsförteckning Beskrivning av förskolan Inledning Verksamheten Systematiskt kvalitetsarbete Nämndens övergripande mål Förskolans prioriterade

Läs mer

STORVIKEN MARIEBY- TANDSBYNS förskolor. Arbetsplan för systematiskt kvalitetsarbete (ASK) 2012-2013

STORVIKEN MARIEBY- TANDSBYNS förskolor. Arbetsplan för systematiskt kvalitetsarbete (ASK) 2012-2013 STORVIKEN MARIEBY- TANDSBYNS förskolor Arbetsplan för systematiskt kvalitetsarbete (ASK) 2012-2013 Förutsättningar Presentation av enheten Förskolorna Backen, Dungen, Storviken, Marieby och Tandsbyn med

Läs mer

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller

Läs mer

Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola. Ht 18-Vt 19

Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola. Ht 18-Vt 19 Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola Ht 18-Vt 19 Innehållsförteckning Beskrivning av förskolan Inledning Verksamheten Systematiskt kvalitetsarbete Nämndens övergripande mål Förskolans prioriterade områden

Läs mer

Det systematiska kvalitetsarbetet

Det systematiska kvalitetsarbetet Det systematiska kvalitetsarbetet Kungsängens förskolor 2014-01-02 Rev: 2014-10-27 -Utvecklingssamtal med föräldrar Kungsängens förskolor Verksamhetens pedagogiska år -Uppföljning av Läroplanens mål -Projektuppföljning

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Solängen, avdelning Granngården Läsåret

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Solängen, avdelning Granngården Läsåret Förskoleavdelningen KVALITETSREDOVISNING Förskolan Solängen, avdelning Granngården Läsåret 2013-2014 Förskoleavdelningen 2014-08-25 Kvalitetsredovisning Läsåret 2013-2014 KVALITETSREDOVISNING Förskolan

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Örsängets förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Örsängets förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Örsängets förskola Örsängets förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi lägger stor vikt vid den dagliga kontakten, där vi skapar en god relation till vårdnadshavarna

Läs mer

Plan för digitalt lärande Förskolan Kungsgården, Umeå 2014-2015

Plan för digitalt lärande Förskolan Kungsgården, Umeå 2014-2015 Plan för digitalt lärande Förskolan Kungsgården, Umeå 2014-2015 Dokumenttyp Styrdokument Dokumentägare Agneta Forsvik Lundmark Dokumentnamn Verktyg för arbetet med digitalt lärande i Umeå kommuns förskoleverksamheter

Läs mer

Prioriterade utvecklingsområden för Rebbelberga rektorsområde verksamhetsåret 2014/2015 samt kompetensutvecklingsplan

Prioriterade utvecklingsområden för Rebbelberga rektorsområde verksamhetsåret 2014/2015 samt kompetensutvecklingsplan 2014-06-30 Prioriterade utvecklingsområden för Rebbelberga rektorsområde verksamhetsåret 2014/2015 samt kompetensutvecklingsplan I Kunskapsstaden Ängelholm möter du en förskola och skola som vilar på vetenskaplig

Läs mer

Lokal arbetsplan för Löderups förskola. Fastställd

Lokal arbetsplan för Löderups förskola. Fastställd Lokal arbetsplan för Löderups förskola Fastställd 2015-09-11 Del 1: Vår gemensamma grund Arbetsplanens syfte Löderups förskola En lärande organisation Del 2: Vårt arbete Normer och värden Social emotionell

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING. Förskolan Björksta, avdelning Lejonkulan Läsåret

KVALITETSREDOVISNING. Förskolan Björksta, avdelning Lejonkulan Läsåret Utbildnings- och fritidsförvaltningen KVALITETSREDOVISNING Förskolan Björksta, avdelning Lejonkulan Läsåret 2013-2014 2010-09-09 1 Utbildnings- och fritidsförvaltningen KVALITETSREDOVISNING Förskolan Björksta,

Läs mer

Kyrkenorums Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kyrkenorums Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Kyrkenorums Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2017/2018 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING Kolarbyområdets förskolor Läsåret

KVALITETSREDOVISNING Kolarbyområdets förskolor Läsåret KVALITETSREDOVISNING Kolarbyområdets förskolor Läsåret 2017-2018 Inkluderar: Förskolan Humlan Förskolan Raketen Förskolan Vilhelmina Förskolan Vitmåla Rapporten skriven av: Förskolechef Eija Kastelli 2018--21

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Skarsjö förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100 80

Läs mer

Verksamhetsplan Arbetsåret 2013/14

Verksamhetsplan Arbetsåret 2013/14 Barnomsorgs- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan Arbetsåret 2013/14 Lackarebäcks förskolor Innehåller lokala arbets- och handlingsplaner Arbetsplan för det pedagogiska arbetet Begränsning Med

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Rensbackens förskola Rensbackens förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi tar tillvara både inne- och utemiljön på ett medvetet sätt. Miljön är formad

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Förskoleavdelningen Kvalitetsredovisning 2015-2016 Organisation Avdelning: Planeten Åldersindelning (antal per födelseår): 2011-2 st 2012-7 st 2013-4 st 2014-5 st 2015-1 st Antal barn: 19 Antal pojkar:

Läs mer

Förskoleavdelningen. Gemensam Arbetsplan för Förskolan i Fagersta 2015-2017

Förskoleavdelningen. Gemensam Arbetsplan för Förskolan i Fagersta 2015-2017 Förskoleavdelningen Gemensam Arbetsplan för Förskolan i Fagersta 2015-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4-9 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Snigeln Läsåret 2013-2014

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Snigeln Läsåret 2013-2014 Förskoleavdelningen KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Snigeln Läsåret 2013-2014 Förskoleavdelningen 2014-08-15 Kvalitetsredovisning 2013-2014 KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Lillegården 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Lillegården 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Lillegården 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Verksamhetsplan Förskolan 2017

Verksamhetsplan Förskolan 2017 Datum Beteckning Sida Kultur- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan Förskolan 2017 Innehåll Verksamhetsplan... 1 Vision... 3 Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Förskolans uppdrag... 5 Prioriterade

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2014.

Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2014. Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Kilbergets förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Kilbergets förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Kilbergets förskola Vår förskola består av fyra avdelningar, två avdelningar för barn mellan 1-3 år och två avdelningar för barn mellan 3-5 år. På Kilbergets förskola arbetar

Läs mer

Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Källbacken

Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Källbacken Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Källbacken Verksamhet Förskolan Källbacken är Leksands allra senast byggda förskola, vi flyttade in verksamheten från förskolan Mosippan i februari 2013 Förskolan ligger

Läs mer

Verksamhetsplan. Solfjäderns specialförskola 2012/2013

Verksamhetsplan. Solfjäderns specialförskola 2012/2013 Verksamhetsplan Solfjäderns specialförskola 2012/2013 1 Innehåll Inriktning / Verksamhetsidé Organisation Styrdokument Normer och värden Utveckling och lärande Barn inflytande Förskola och hem Samverkan

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING

KVALITETSREDOVISNING Utbildnings- och fritidsförvaltningen KVALITETSREDOVISNING Förskolan Vilhelmina - Gläntan Läsåret 2013-2014 1. Inledning Som underlag till denna kvalitetsredovisning ligger avdelningarnas uppföljningar

Läs mer

Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Källbacken

Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Källbacken Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Källbacken Verksamhet Förskolan Källbacken är Leksands allra senast byggda förskola, vi flyttade in verksamheten från förskolan Mosippan i februari 2013 Förskolan ligger

Läs mer

Ekorrens arbetsplan Ht Vt 2015

Ekorrens arbetsplan Ht Vt 2015 Ekorrens arbetsplan Ht 2014- Vt 2015 Arbetsplan Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING. Förskolan Björksta, avdelning Barret Läsåret 2013-2014

KVALITETSREDOVISNING. Förskolan Björksta, avdelning Barret Läsåret 2013-2014 Utbildnings- och fritidsförvaltningen KVALITETSREDOVISNING Förskolan Björksta, avdelning Barret Läsåret 2013-2014 2010-09-09 1 Utbildnings- och fritidsförvaltningen KVALITETSREDOVISNING Förskolan Björksta,

Läs mer

En förskola för alla där kunskap och människor växer

En förskola för alla där kunskap och människor växer En förskola för alla där kunskap och människor växer Engagemang Kompetens - Arbetsglädje Mål Linköpings kommun: Maximalt lärande - alla barn & elever utmanas i sitt lärande och förväntas nå så långt som

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015-2016 Förskolan Sunnanäng

VERKSAMHETSPLAN 2015-2016 Förskolan Sunnanäng VERKSAMHETSPLAN 2015-2016 Förskolan Sunnanäng Förskolorna Framtidsfolket AB Förskolorna Framtidsfolket AB Framtidsfolket, dotterbolag till Atvexa AB, består av sex enskilt drivna förskolor med plats för

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rälsen Förskola Norrviken 2012 Enhet Mia Elverö Systematiskt kvalitetsarbete i fristående enhet Förskolechefens/rektorns namn Ansvarig uppgiftslämnare Mia Elverö 1/12 Inledning

Läs mer

Arbetsplan för Klippans Förskola

Arbetsplan för Klippans Förskola Arbetsplan för Klippans Förskola Verksamhetsåret 2017/2018 VERKSAMHETENS FÖRUTSÄTTNINGAR Klippans förskola är en fristående förskola med en kristen profil. Den drivs av Stiftelsen Kristen Barnomsorg i

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Sammanfattande rapport

Systematiskt kvalitetsarbete Sammanfattande rapport Förskoleverksamheten 2014-05-13 Björnligans förskola Skolområde2 Systematiskt kvalitetsarbete Sammanfattande rapport Nuläge Björnligans förskola har 37 barn placerade som är fördelade på två avdelningar,

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Kvalitetsredovisning 2009 STRÖMSTADS KOMMUN Barn- och Utbildningsförvaltningen Nordby förskola Inlämnad av: Gerd Källströmer Barn- och utbildningsförvaltningen Förskola och Grundskola Kvalitetsredovisning

Läs mer

Kvalitetsredovisning Läsåret 2014-15. Laxå kommuns förskoleverksamhet

Kvalitetsredovisning Läsåret 2014-15. Laxå kommuns förskoleverksamhet Kvalitetsredovisning Läsåret 2014-15 Laxå kommuns förskoleverksamhet Barn- och utbildningsnämnden 2015-09-28, 97, dnr BUN 2015057 611 1 Innehållsförteckning Utbildningens syfte: Sidan 3 Beskrivning av

Läs mer

Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Rosen

Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Rosen Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Rosen Presentation av verksamheten Förskolan Rosen ligger ganska centralt i närheten av Åkerö skola mot byn Övermo, En förskola med barn i åldrarna 1-5 år. Två flyglar

Läs mer

Kvalitetsredovisning Sätralinjens Förskola 2012-2013

Kvalitetsredovisning Sätralinjens Förskola 2012-2013 Förskola Datum Sidan 1(7) 2013-05-20 Kvalitetsredovisning Sätralinjens Förskola 2012-2013 Organisation Verksamhetsstruktur/Personella förutsättningar Förskolechef delas 50/50 med Dag och Natt förskola.

Läs mer

Futura International Pre-school. Danderyd

Futura International Pre-school. Danderyd Futura International Pre-school Danderyd Observationen genomfördes av: Helena Aldén, Upplands Väsby Susanne Arvidsson Stridsman, Nacka Veckorna 12, 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

2013/14. Verksamhetsplan, Förskolan Rödluvan. Hållén, ALexandra Förskolan Rödluvan

2013/14. Verksamhetsplan, Förskolan Rödluvan. Hållén, ALexandra Förskolan Rödluvan 2013/14 Verksamhetsplan, Förskolan Rödluvan Hållén, ALexandra Förskolan Rödluvan 2013-09-02 Organisation... 2 Skolledning/administration... 2 Pedagogisk personal... 2 Styrdokument... 2 Personal... 3 Fortbildning...

Läs mer

Arbetsplan För förskolorna Hattstugan, Oskarstorget och Rynningeåsen

Arbetsplan För förskolorna Hattstugan, Oskarstorget och Rynningeåsen Arbetsplan För förskolorna Hattstugan, Oskarstorget och Rynningeåsen 2016-2017 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Utveckling och lärande

Läs mer

Tallbacksgården/Norrsätra förskolas arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse

Tallbacksgården/Norrsätra förskolas arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(9) 20160823 Tallbacksgården/Norrsätra förskolas arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse 2016-2017 I Sandvikens kommun är världen alltid närvarande. Här

Läs mer

Årsplan Läsår 13/14. Förskola: Marielund, Hammaren och Björnmossans förskolor Datum: 2013-09-18

Årsplan Läsår 13/14. Förskola: Marielund, Hammaren och Björnmossans förskolor Datum: 2013-09-18 Årsplan Läsår 13/14 Förskola: Marielund, Hammaren och Björnmossans förskolor Datum: 2013-09-18 Beskrivning av förutsättningar Upptagningsområde Antal avdelningar Antal barn Antal personal Varav barnskötare

Läs mer

Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Rosen

Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Rosen Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Rosen Presentation av verksamheten Förskolan Rosen ligger ganska centralt i närheten av Åkerö skola mot byn Övermo, En förskola med barn i åldrarna 1-5 år. Två flyglar

Läs mer

Lokal arbetsplan. Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012

Lokal arbetsplan. Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012 Lokal arbetsplan Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012 1 Arbetet i verksamheten Den lokala arbetsplanen utgår från kvalitetsredovisningen av verksamheten under höstterminen 2010 vårterminen 2011.Här anges

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2013/2014 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

för Rens förskolor Bollnäs kommun

för Rens förskolor Bollnäs kommun för Bollnäs kommun 2015-08-01 1 Helhetssyn synen på barns utveckling och lärande Återkommande diskuterar och reflekterar kring vad en helhetssyn på barns utveckling och lärande, utifrån läroplanen, innebär

Läs mer

Arbetsplan Pilen handlingsplan Överenskommelse

Arbetsplan Pilen handlingsplan Överenskommelse Arbetsplan Pilen handlingsplan Överenskommelse Förskolan Solstrålen 2009/2010 Vision: Alla barn och all personal skall uppleva trygghet och trivsel. Lärande ger glädje och möjligheter. Innehållsförteckning

Läs mer

Lokal arbetsplan. Pjätteryds naturförskola 2014-2015

Lokal arbetsplan. Pjätteryds naturförskola 2014-2015 Utbildningsförvaltningen Pjätteryds naturförskola Lokal arbetsplan Pjätteryds naturförskola 2014-2015 1 Innehållsförteckning 1. Presentation av grundfakta...3 2. Årets utvecklingsområden 4 3. Normer och

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR SALTSJÖ-DUVNÄS FÖRSKOLOR

VERKSAMHETSPLAN FÖR SALTSJÖ-DUVNÄS FÖRSKOLOR VERKSAMHETSPLAN FÖR SALTSJÖ-DUVNÄS FÖRSKOLOR Läsåret 2016-2017 Saltsjö-Duvnäs förskolors verksamhetsplan 2016/17 Organisation Saltsjö Duvnäs förskolor består av Långsjöns förskola med fem avdelningar och

Läs mer

KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET

KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET 2014-2015 Bo förskola Författare: Ulrika Ardestam Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Förutsättningar för genomförande... 3 Metoder/verktyg som har använts för uppföljning

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2012/2013 Vattmyra förskolor Berghems förskola Nibble Förskola Vattmyra förskola Pedagogisk omsorg

VERKSAMHETSPLAN 2012/2013 Vattmyra förskolor Berghems förskola Nibble Förskola Vattmyra förskola Pedagogisk omsorg 1september 2012 VERKSAMHETSPLAN 2012/2013 Vattmyra förskolor Berghems förskola Nibble Förskola Vattmyra förskola Pedagogisk omsorg Enheten Vattmyra förskolor startade den 1 juli 2012. I enheten ingår;

Läs mer

Vår vision. Vi utbildar barn för framtiden genom att se barnens unika förmågor samt tillsammans främja en hållbar utveckling.

Vår vision. Vi utbildar barn för framtiden genom att se barnens unika förmågor samt tillsammans främja en hållbar utveckling. Vår vision Vi utbildar barn för framtiden genom att se barnens unika förmågor samt tillsammans främja en hållbar utveckling Kvarnens förskola Lokal arbetsplan läsåret 2017-2018 Vår vision Vi utbildar barn

Läs mer

Marieberg förskola. Andel med pedagogisk högskoleutbildning

Marieberg förskola. Andel med pedagogisk högskoleutbildning Kvalitetsredovisningens syfte är att vara ett led i den kontinuerliga uppföljningen och utvärderingen på varje förskola. Den skall ge information om verksamheten och dess måluppfyllelse samt vilka åtgärder

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Edsbro förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till vårdnadshavare - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100

Läs mer

Tillsyn av förskolan Bollen Måbra Förskolor AB

Tillsyn av förskolan Bollen Måbra Förskolor AB Tillsynsbeslut förskoleverksamhet Kundvalskontoret 2013-12-06 Dnr: UBN/2013:35 Förskolan Bollen, Måbra Förskolor AB Tillsyn av förskolan Bollen Måbra Förskolor AB Brister som ska åtgärdas utifrån gällande

Läs mer

Ekenäs Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet

Ekenäs Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Ekenäs Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet 2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun Neglinge gårds förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Anita Fröberg Ekerö kommun v 19 2017 Innehållsförteckning Inledning Om Våga visa Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Verksamhetsplan. Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller till:

Läs mer

Rapport. Systematiskt kvalitetsarbetet Skolområde 3 Förskolan Skattkistan. Kerstin Ahlberg Förskolechef

Rapport. Systematiskt kvalitetsarbetet Skolområde 3 Förskolan Skattkistan. Kerstin Ahlberg Förskolechef Rapport Systematiskt kvalitetsarbetet 2014-2015 Skolområde 3 Förskolan Skattkistan Kerstin Ahlberg 1 Innehåll 1. Inledning..3 1.1 Systematiskt kvalitetsarbete...3 1.2 Organisation, skolområde 3.. 4 2.

Läs mer

Sjöbo - en plats för tillväxt med innovation och attraktivt boende. Familjeförvaltningen

Sjöbo - en plats för tillväxt med innovation och attraktivt boende. Familjeförvaltningen "På Grimstofta förskoleenhet arbetar vi utifrån tanken att ompröva förskoletraditionens idé om att försöka förstå vem barnet "ÄR" till att öppna sig för vad ett barn "kan BLI". Grimstofta förskoleenhet

Läs mer

Arbetsplan för. Klippans Förskola

Arbetsplan för. Klippans Förskola Arbetsplan för Klippans Förskola Verksamhetsåret 2016/2017 VERKSAMHETENS FÖRUTSÄTTNINGAR Klippans förskola är en fristående förskola med en kristen profil. Den drivs av Stiftelsen Kristen Barnomsorg i

Läs mer

Kvalitetsdokument 2012/2013, Förskolor. Grindstugans Förskola

Kvalitetsdokument 2012/2013, Förskolor. Grindstugans Förskola Kvalitetsdokument 2012/2013, Förskolor Grindstugans Förskola 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande I den dagliga verksamheten används kameror och

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Räven Läsåret 2014-2015

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Räven Läsåret 2014-2015 Förskoleavdelningen KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Räven Läsåret 2014-2015 Måluppfyllelse, analys och åtgärder för ökad måluppfyllelse.( Från föregående års kvalitetsredovisning

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Mätbandet 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Mätbandet 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Mätbandet 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Gredelby Förskola

Kvalitetsredovisning. Gredelby Förskola Kvalitetsredovisning 2010-2011 Gredelby Förskola a a Postadress: Knivsta kommun, Gredelby förskola 741 75 Knivsta Besöksadress: Häradsvägen 13, 741 75 Knivsta Tel: 018-34 79 40 Grundfakta Gredelby förskola

Läs mer

Arbetsplan För förskolorna Hattstugan, Oskarstorget och Rynningeåsen

Arbetsplan För förskolorna Hattstugan, Oskarstorget och Rynningeåsen Arbetsplan För förskolorna Hattstugan, Oskarstorget och Rynningeåsen 2017-2018 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Utveckling och lärande

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Väddö fsk.område 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100 80

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016. Hasselbackens förskola Skolförvaltning sydväst

Arbetsplan 2015/2016. Hasselbackens förskola Skolförvaltning sydväst Arbetsplan 2015/2016 Hasselbackens förskola Skolförvaltning sydväst Innehåll Inledning... 1 Förutsättningar... 2 Läroplansmål - normer och värden... 3 Läroplansmål - utveckling och lärande... 4 Läroplansmål

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Solgården 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Solgården 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Solgården 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer