Gemensam Kvalitetsredovisning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Gemensam Kvalitetsredovisning"

Transkript

1 Förskoleavdelningen Gemensam Kvalitetsredovisning För förskolan Solängen avdelningarna: Ängen, Solen, Granngården och Svea Läsåret

2 Inledning Varje avdelning på förskolan Solängen har gjort uppföljningar mot förskolornas gemensamma arbetsplan i Fagersta och sin egna lokala arbetsplan för den egna avdelningen. Arbetsplaner som är framarbetade utifrån Lpfö98. Personalen har också gjort en kvalitetsredovisning för den egna avdelningen Förskolechefen har sedan gjort kvalitetsredovisningen med dessa uppföljningar som grund. Organisation Förskolans ledningsgrupp består av avdelningschef, administrativ assistent, förskolekonsulent och fyra förskolechefer som ansvarar för fyra olika områden. Förskolorna Prästkragen, Snigeln, Solängen och Svea, 9 avdelningar bildar ett område, Norrbyområdet. Förskolechefen har det övergripande ansvaret för att verksamheten bedrivs i enlighet med målen i läroplanen och ansvarar för det systematiska kvalitetsarbetet på förskolan, samt ansvarar för den psykosociala och fysiska arbetsmiljön. Förskolechefen är en pedagogisk ledare som även har administrativa uppgifter och budgetansvar. Förskolechefen ansvarar för medarbetarsamtal, lönesamtal, Apt-möten, månadsmöten, föräldraråd och samverkansråd med de fackliga representanterna Vi arbetar aktivt med Fagerstas värdegrund- STAR Samarbete-Trygghet-Ansvar-Respekt på förskolan. Förskolecheferna träffas regelbundet för att diskutera gemensamma mål och riktlinjer för att bibehålla samsynen på förskolorna. Alla avdelningar arbetar med systematiskt kvalitetsarbete. I december och juni redovisas det systematiska kvalitetsarbetet för förskolechefen. Förskolechefen gör en uppföljning, analys och eventuella åtgärder utifrån avdelningens kvalitetssäkring. Detta arbete sker kontinuerligt under året. På Norrbyområdet har vi tre pooltjänster. Två tjänster på 100 % och en tjänst på 75 %. Poolarna har en fast placering. Peronalen kan även boka vikarier till förskolan genom Time Care. En personal/avdelning ingår i en Utvecklingsgrupp som träffas en/månaden, då pedagogiska frågor diskuteras. En nätverksgrupp finns för arbetet med lärplattor där en personal per förskola samverkar och bl.a. ger varandra råd, idéer och diskuterar pedagogiska appar. En nätverksgrupp finns också för arbetet med NTA på förskolan.

3 Förskolan har tillgång till SAFI,en Språk App För Inkluderingen en översättnings app. på telefonen där vårdnadshavare och personal kan skicka meddelanden till varandra på vårdnadshavarens modersmål. Kvalitetredovisningar, Likabehandlingsplan och Arbetsplaner finns att läsa på Förskolans Hemsida. På Hemsidan finns också en presentation av förskolan och dess avdelningar. Fagersta kommuns förskolor har blivit antagna som en Partnerförskola. Detta innebär att vi genom ett nära samarbetet med Högskolan i Dalarna kommer att ta emot flera förskollärarstudenter på deras VFU, under deras utbildningstid. I Norrbyområdet har vi fyra utbildade handledare. All personal har tillgång till planeringstid, kompetensutveckling, arbetskläder, bad och gymkort samt en timme friskvård i veckan, när verksamheten tillåter. Förskolan Solängen består av fyra avdelningar, barnen är i åldrarna 1-5 år Antalet inskrivna barn under året har varierat mellan stycken barn.. Avdelningarna är åldersindelade. På avdelningen Ängen tar man emot barn i åldern 1-2 år, avdelningen Solen tar emot barn i åldern 3-4 år och förskolans 5 åringar går på avdelningen Granngården... På avdelningen Svea är 18 barn inskrivna. Svea är en singelavdelning som tillhör förskolan Solängen. Barnen är i åldern 1-5 år. Alla avdelningarna är åldersanpassade med möblering och material. Barn som sover middag sover ute på isolerade madrasser året om. På förskolan Solängen arbetar personalen parvis och följer barnen genom hela förskoletiden. Avdelningsbyte sker alltid på hösten. Avdelningen Svea är en syskongrupp med barn i åldern 1-5 år. Personalen följer även de barnen under sin tid på förskolan. Detta ger en trygg arbetsätt och förhållningssätt där barnen sätts i fokus. Förskolans alla avdelningar har en fungerande struktur för dagen, veckan och året. Väl dokumenterade rutiner för återkommande aktiviteter och vardagsrutiner och gemensam planeringstid för arbetslaget varje vecka samt enskild planeringstid för varje personal. Tre uppföljnings/planeringsdagar under året. Förskolan Solängen/Svea är miljöcertifierad och har Grön Flagg genom stiftelsen Håll Sverige Rent. Alla avdelningar sopsorterar tillsammans med barnen. Odlingslådor finns på förskolans gård..

4 Verksamhetens förutsättningar Personal På förskolan Solängen/Svea arbetar 15 personer: 7 förskollärare 100 % 6 barnskötare 100 % 1 barnskötare 50 % 1 barnskötare pooltjänst 100 % Lärarnas utbildning och inriktning 2 förskollärare och 2 lärare mot de yngre åldrarna. Två med handledarutbildning som handleder lärarstudenter på deras VFU-praktik. En förskollärare är finskspråkig. Andel (%) årsarbetare/heltidstjänst med pedagogisk högskoleutbildning/- examen År Förskola % % % Lärartäthet Målet med två förskollärare och en barnskötare per avdelning uppfylls. Pararbetet gör så att det alltid är 1 förskollärare och 1 barnskötare som följer barnet.

5 Antal inskrivna barn per årsarbetare Ht-14 Vt-15 Ht-15. Vt-16. Solängen/Svea 5, ,4 5,4 Övrig personal En 100 % pooltjänst finns stationerad på Solängen som täcker upp där behov finns. En förskolechef 100 %. Förskolan har vid behov tillgång till förskolekonsulent. Språkassistent vid behov. Tolk vid behov. Lokalvårdare anställd av NVK Avdelningschef, administrativ assistent och förskolekonsulent arbetar övergripande över hela förskoleverksamheten. Dessa tre har sina kontor i Kommunhuset. Materiella resurser för lärande och lek Alla avdelningar har en bärbar dator och lärplatta som underlättar det pedagogiska arbetet med bl.a. dokumentationen. Digitalkameror och digitala fotoramar och telefonsvarare finns på alla avdelningar. Hela förskolan har tillgång till trådlöst nätverk. Projektor, högtalare och filmdukar finnas på varje avdelning. Detta för att kunna använda datorn/lärplattan i lärande syfte. Ett ljusbord finns också på förskolan. Förskolorna på Norrbyområdet byter material med varandra för att ge barnen möjlighet till ännu mer varierad lek och lärande. Ekonomiska resurser Förskolechefen har budgetansvar. Vissa medel fördelas i ledningsgruppen som t.ex. för kompetensutveckling, inventarier, tolk och modersmålsstöd. Personalen har ansvar för förbrukningspengarna på förskolan. På förskolan Prästkragen har man gemensam ekonomi som gör det möjligt att köpa in material efter barnens intressen och behov. Allt material tillhör alla barnen på förskolan. Vilket innebär att alla förskolan är ansvarig för att den gemensamma ekonomin hålls inom ramar som ges. Ekonomigruppen på förskolan träffas regelbundet.

6 Kompetensutveckling All personal har vid medarbetarsamtalet fått lämna önskemål och behov av kompetensutveckling. Förskolechefen sammanställer och planerar fortbilning utifrån behov och önskemål, vilket kan ske individuellt och eller gemensammat. Den gemensamma kompetensutvecklingsplanen har planerats utifrån alla förskolors behov. Fortbildning sker kontinuerligt varje år. Brandutbildning och HLR fortbildning sker vart fjärde år enligt en Handlingsplan. All personal får fortbildning i kunskapssyn, barnsyn och pedagogisk dokumentation. All personal utbildas i NTA Luft och NTA-Vatten. Under vt-16 har fortbildning skett genom att läsa samma bok Lärplattan som pedagogisk verktyg en bok som tar upp hur man kan använda lärplattan till pedagogisk dokumentation. Årets händelser Genom att kommunen är ett finskt förvaltningsområde har en medarbetare från Norrbyområdet genomfört en tvådagars utbildning vid Finlandssvenska institutet i Stockholm. Skolverket har startat upp en ettårig utbildning för förskolechefer. Förskolechefens pedagogiska ledarskap. Alla fyra förskolechefer har deltagit och genomfört utbildningen. Förskoleavdelningen har ingått partnerskapsavtal med Högskolan Dalarna. På Norrbyområdet finns nu fyra medarbetare som är utbildade handledare och kan då ta emot studenter från Högskolan. Ansökan om att få bedriva partnerförskola även för 2017 har inlämnats till Högskolan. För att underlätta vikarieanskaffningen för förskolorna har fyra tjänster med 0,75 % tjänstgöringsgrad vardera inrättas och tillsatts. En tjänst till varje förskole område. Flera av förskolans avdelningar har arbetat i projekt. Några av projekten har varit: Bävern, som finns i bäcken bredvid förskolan, spindlar som finns i vår närmiljö och temat Vatten. Arbetslagen har kontinuerligt använt sig av barnintervjuer och observationer för att ta reda på barnens behov och intressen. Utifrån detta har utformningen av verksamheten planerats. Utveckling av det pedagogiska dokumentations arbete har varit årets utmaning. För att gå vidare i detta arbete har all personal läst boken Lärplattan som pedagogiskt verktyg. Resultat från föräldraenkäten har redovisats för personal och föräldrar. Den finns att läsa på hemsidan.

7 Medarbetarenkäten som gjordes under året visar att arbetsmiljön, återhämtning och arbetsbelastning är områden som ska prioriteras. Har. Något förskolechefen tillsammans med medarbetarna kontinuerligt arbetar med för att förbättra. Vi har diskuterat, samt kommit fram till åtgärder kring dessa frågor på Apt-möten. Skyltar till förskolorna har satts upp, vilket gör det enklare att hitta för besökande. Framtiden Behov finns av en IKT-ansvarig inom förskoleavdelningen, i syftet att följa upp vilken utrustning som behövs på förskolan, samt leda det pedagogiska arbetet med lärplattan. En medarbetar på Norrbyområdet kommer att ha den arbetsuppgiften. Under hösten 2016 åker fyra medarbetare och fyra förskolechefer till Stockholm på en utbildningsdag Fånga lärprocessen där vi får lära mer om hur man dokumenterar kring detta. Under hösten 2016 kommer all personal på Norrbyområdet att få fortbildning i IKT. Fortbildningen är individanpassad och leds av personal på området. Utifrån förskolechefens uppföljning och analys av kvalitetsarbetet och kvalitetsredovisning på Norrbyområdet under året, kommer det gemensamma utvecklingsarbetet att fokusera på Pedagogisk dokumentation, samt att synliggöra lärprocesser och utveckla och synliggöra arbetet med Jämställdhet Natur, matematik, språk, teknik och Babblarna är några projekt och temaområden som är aktuella under året. Förskolans 5 åringar får ta del av arbetet med Bornholms modeller. På förskolan Solängen ska man förändra i utemiljön, göra den mer stimulerande och se till så att alla ytor på gården lockar till lek. Förskolan Solängens utegård ska utrustas med ny sandlåda, markis över sandlådan samt inspringnings skydd vid gungorna. Ann-Christin Palmqvist Förskolechef Norrbyområdet

8 ..

Gemensam Kvalitetsredovisning

Gemensam Kvalitetsredovisning 2016-09-12 Förskoleavdelningen Gemensam Kvalitetsredovisning För förskolan Prästkragen avdelningarna: Myran, Björnen, Räven, Ekorren och Snigeln Läsåret 2015-2016 Inledning Varje avdelning på förskolan

Läs mer

Gemensam Kvalitetsredovisning

Gemensam Kvalitetsredovisning Förskoleavdelningen 2017-08-21 Gemensam Kvalitetsredovisning För förskolan Solängen avdelningarna: Ängen, Solen, Granngården och Svea Läsåret 2016-2017 Inledning Varje avdelning på förskolan Solängen-Svea

Läs mer

Gemensam Kvalitetsredovisning

Gemensam Kvalitetsredovisning 2017-08-21 Förskoleavdelningen Gemensam Kvalitetsredovisning För förskolan Prästkragen avdelningarna: Myran, Björnen, Räven, Ekorren och Snigeln Läsåret 2016-2017 Inledning Varje avdelning på förskolan

Läs mer

Gemensam Kvalitetsredovisning

Gemensam Kvalitetsredovisning 2015-07-13 Förskoleavdelningen Gemensam Kvalitetsredovisning För förskolan Solängen avdelningarna: Ängen, Solen, Granngården och Svea Läsåret 2014-2015 Inledning Som underlag till denna kvalitetsredovisning

Läs mer

GEMENSAM KVALITETSREDOVISNING. Förskolan Björkbacken Läsåret

GEMENSAM KVALITETSREDOVISNING. Förskolan Björkbacken Läsåret Utbildnings- och fritidsförvaltningen GEMENSAM KVALITETSREDOVISNING Förskolan Björkbacken Läsåret 2014-2015 2010-09-09 1 Utbildnings- och fritidsförvaltningen Inledning Varje avdelning på förskolan har

Läs mer

Gemensam KVALITETSREDOVISNING. Förskolan Ugglan Läsåret 2014-2015

Gemensam KVALITETSREDOVISNING. Förskolan Ugglan Läsåret 2014-2015 Utbildnings- och fritidsförvaltningen Gemensam KVALITETSREDOVISNING Förskolan Ugglan Läsåret 2014-2015 2010-09-09 1 Förskoleavdelningen Inledning Varje avdelning på förskolan har gjort uppföljningar mot

Läs mer

GEMENSAM KVALITETSREDOVISNING. Förskolan Björksta Läsåret 2014-2015

GEMENSAM KVALITETSREDOVISNING. Förskolan Björksta Läsåret 2014-2015 Utbildnings- och fritidsförvaltningen GEMENSAM KVALITETSREDOVISNING Förskolan Björksta Läsåret 2014-2015 2010-09-09 1 Utbildnings- och fritidsförvaltningen Inledning Varje avdelning på förskolan har gjort

Läs mer

Utbildning- och fritidsförvaltningen GEMENSAM KVALITETSREDOVISNING. Förskolan Björkbacken Läsåret

Utbildning- och fritidsförvaltningen GEMENSAM KVALITETSREDOVISNING. Förskolan Björkbacken Läsåret Utbildning- och fritidsförvaltningen GEMENSAM KVALITETSREDOVISNING Förskolan Björkbacken Läsåret 2015-2016 Utbildnings- och fritidsförvaltningen Inledning Varje avdelning på förskolan har gjort uppföljningar

Läs mer

Gemensam KVALITETSREDOVISNING. Förskolan Ugglan Läsåret

Gemensam KVALITETSREDOVISNING. Förskolan Ugglan Läsåret Utbildnings- och fritidsförvaltningen Gemensam KVALITETSREDOVISNING Förskolan Ugglan Läsåret 2015-2016 2010-09-09 1 Förskoleavdelningen Inledning Varje avdelning på förskolan har gjort uppföljningar mot

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING

KVALITETSREDOVISNING Utbildnings- och fritidsförvaltningen KVALITETSREDOVISNING Förskolan Vilhelmina Läsåret 2014-2015 Inledning Som underlag till denna kvalitetsredovisning ligger avdelningarnas uppföljningar utifrån ett

Läs mer

Gemensam KVALITETSREDOVISNING. Förskolan Rosen Läsåret

Gemensam KVALITETSREDOVISNING. Förskolan Rosen Läsåret Utbildnings- och fritidsförvaltningen Gemensam KVALITETSREDOVISNING Förskolan Rosen Läsåret 2015-2016 2010-09-09 1 Förskoleavdelningen Inledning Varje avdelning på förskolan har gjort uppföljningar mot

Läs mer

Gemensam KVALITETSREDOVISNING. Förskolan Rosen Läsåret

Gemensam KVALITETSREDOVISNING. Förskolan Rosen Läsåret Utbildnings- och fritidsförvaltningen Gemensam KVALITETSREDOVISNING Förskolan Rosen Läsåret 2016-2017 2017-09-09 1 Förskoleavdelningen Inledning Varje avdelning på förskolan har gjort uppföljningar mot

Läs mer

Utbildning och fritidsförvaltningen GEMENSAM KVALITETSREDOVISNING. Förskolan Björksta Läsåret

Utbildning och fritidsförvaltningen GEMENSAM KVALITETSREDOVISNING. Förskolan Björksta Läsåret Utbildning och fritidsförvaltningen GEMENSAM KVALITETSREDOVISNING Förskolan Björksta Läsåret 2015-2016 Utbildnings- och fritidsförvaltningen Inledning Varje avdelning på förskolan har gjort uppföljningar

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Raketen Läsåret

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Raketen Läsåret Utbildnings- och fritidsförvaltningen KVALITETSREDOVISNING Förskolan Raketen Läsåret 2015 2016 Inledning Som underlag till denna kvalitetsredovisning ligger avdelningarnas egna uppföljningar. Uppföljningarna

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Vilhelmina Läsåret

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Vilhelmina Läsåret Utbildnings- och fritidsförvaltningen KVALITETSREDOVISNING Förskolan Vilhelmina Läsåret 2015-2016 Inledning Som underlag till denna kvalitetsredovisning ligger avdelningarnas egna uppföljningar. Uppföljningarna

Läs mer

GEMENSAM KVALITETSREDOVISNING. Förskolan Björkbacken Läsåret

GEMENSAM KVALITETSREDOVISNING. Förskolan Björkbacken Läsåret Utbildnings- och fritidsförvaltningen GEMENSAM KVALITETSREDOVISNING Förskolan Björkbacken Läsåret 2016-2017 2010-09-09 1 Utbildnings- och fritidsförvaltningen Inledning Varje avdelning på förskolan har

Läs mer

Utbildning och fritidsförvaltningen GEMENSAM KVALITETSREDOVISNING. Förskolan Björksta Läsåret

Utbildning och fritidsförvaltningen GEMENSAM KVALITETSREDOVISNING. Förskolan Björksta Läsåret Utbildning och fritidsförvaltningen GEMENSAM KVALITETSREDOVISNING Förskolan Björksta Läsåret 2016-2017 Utbildnings- och fritidsförvaltningen Inledning Varje avdelning på förskolan har gjort uppföljningar

Läs mer

Gemensam KVALITETSREDOVISNING. Förskolan Ugglan Läsåret

Gemensam KVALITETSREDOVISNING. Förskolan Ugglan Läsåret Utbildnings- och fritidsförvaltningen Gemensam KVALITETSREDOVISNING Förskolan Ugglan Läsåret 2016-2017 2017-09-09 1 Förskoleavdelningen Inledning Varje avdelning på förskolan har gjort uppföljningar mot

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING. Förskolan Rosen Läsåret 2013-2014

KVALITETSREDOVISNING. Förskolan Rosen Läsåret 2013-2014 Utbildnings- och fritidsförvaltningen KVALITETSREDOVISNING Förskolan Rosen Läsåret 2013-2014 2010-09-09 1 Förskoleavdelningen 1. Inledning Varje avdelning på förskolan har gjort uppföljningar mot förskolornas

Läs mer

KVALITETSRAPPORT Norrbyområdets förskolor Läsåret

KVALITETSRAPPORT Norrbyområdets förskolor Läsåret Utbildnings- och fritidsförvaltningen KVALITETSRAPPORT Norrbyområdets förskolor Läsåret 2018-2019 Inkluderar: Förskolan Lejonkulan Förskolan Prästkragen Rapporten skriven av: Förskolechef Ann-Christin

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING Kolarbyområdets förskolor Läsåret

KVALITETSREDOVISNING Kolarbyområdets förskolor Läsåret Utbildnings- och fritidsförvaltningen KVALITETSREDOVISNING Kolarbyområdets förskolor Läsåret 2016-2017 Inkluderar: Förskolan Förskolan Förskolan 1 INNEHÅLL INNEHÅLL Innehåll 2 Inledning 3 Organisation

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Humlan Läsåret 2014-2015

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Humlan Läsåret 2014-2015 Utbildnings- och fritidsförvaltningen KVALITETSREDOVISNING Förskolan Humlan Läsåret 2014-2015 Inledning Som underlag till denna kvalitetsredovisning ligger avdelningarnas egna uppföljningar. Uppföljningarna

Läs mer

Utbildnings- och fritidsförvaltningen KVALITETSRREDOVISNING. Förskolan Humlan Läsåret

Utbildnings- och fritidsförvaltningen KVALITETSRREDOVISNING. Förskolan Humlan Läsåret Utbildnings- och fritidsförvaltningen KVALITETSRREDOVISNING Förskolan Humlan Läsåret 2015-2016 Inledning Som underlag till denna kvalitetsredovisning ligger avdelningarnas egna uppföljningar. Uppföljningarna

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING Västanforsområdets förskolor Läsåret

KVALITETSREDOVISNING Västanforsområdets förskolor Läsåret Utbildnings- och fritidsförvaltningen KVALITETSREDOVISNING Västanforsområdets förskolor Läsåret 2017-2018 Inkluderar: Förskolan Rosen Förskolan Ugglan Förskolan Svea Rapporten skriven av: Förskolechef

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Solängen, avdelning Ängen Läsåret

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Solängen, avdelning Ängen Läsåret Förskoleavdelningen KVALITETSREDOVISNING Förskolan Solängen, avdelning Ängen Läsåret 2013-2014 Förskoleavdelningen 2014-08-25 Kvalitetsredovisning Läsåret 2013-2014 KVALITETSREDOVISNING Förskolan Solängen

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING Perolsområdets förskolor Läsåret

KVALITETSREDOVISNING Perolsområdets förskolor Läsåret Utbildnings- och fritidsförvaltningen Rapporten skriven av: Förskolechef Helena Larsson 180923 KVALITETSREDOVISNING Perolsområdets förskolor Läsåret 2017-2018 Inkluderar: Förskolan Lejonkulan Förskolan

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Ekorren Läsåret 2013-2014

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Ekorren Läsåret 2013-2014 Förskoleavdelningen KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Ekorren Läsåret 2013-2014 Förskoleavdelningen 2014-08-21 Kvalitetsredovisning 2013-2014 KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Solängen, avdelning Granngården Läsåret

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Solängen, avdelning Granngården Läsåret Förskoleavdelningen KVALITETSREDOVISNING Förskolan Solängen, avdelning Granngården Läsåret 2013-2014 Förskoleavdelningen 2014-08-25 Kvalitetsredovisning Läsåret 2013-2014 KVALITETSREDOVISNING Förskolan

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Räven Läsåret 2013-2014

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Räven Läsåret 2013-2014 Förskoleavdelningen KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Räven Läsåret 2013-2014 2014-08-18 Förskoleavdelningen Kvalitetsredovisning 2013-2014 KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen

Läs mer

Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola. Ht -17/Vt -18

Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola. Ht -17/Vt -18 Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola Ht -17/Vt -18 Beskrivning av förskolan Ryrsjöns förskola är belägen i Göta med närhet till skog, äng och sjö. I dagsläget är det två avdelningar på förskolan, Gläntan

Läs mer

Det systematiska kvalitetsarbetet

Det systematiska kvalitetsarbetet Det systematiska kvalitetsarbetet Kungsängens förskolor 2014-01-02 Rev: 2014-10-27 -Utvecklingssamtal med föräldrar Kungsängens förskolor Verksamhetens pedagogiska år -Uppföljning av Läroplanens mål -Projektuppföljning

Läs mer

Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2015 juni 2016 Förskola Myggenäs Förskola Tjörn Möjligheternas ö

Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2015 juni 2016 Förskola Myggenäs Förskola Tjörn Möjligheternas ö Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2015 juni 2016 Förskola Myggenäs Förskola Barn- och utbildningsförvaltningen Linda Markus 160630 Tjörn Möjligheternas ö Innehåll 1 Enhetens namn 4

Läs mer

Kvalitetsrapport för

Kvalitetsrapport för Kvalitetsrapport för 2011-2012 Sid. Innehållsförteckning 2 1. Kvalitetsrapport för Rinnebäcks förskola läsåret 2011/2012 3 2. Grundfakta om Rinnebäcks förskola läsåret 2011/2012 3 3. Underlag och rutiner

Läs mer

STORVIKEN MARIEBY- TANDSBYNS förskolor. Arbetsplan för systematiskt kvalitetsarbete (ASK) 2012-2013

STORVIKEN MARIEBY- TANDSBYNS förskolor. Arbetsplan för systematiskt kvalitetsarbete (ASK) 2012-2013 STORVIKEN MARIEBY- TANDSBYNS förskolor Arbetsplan för systematiskt kvalitetsarbete (ASK) 2012-2013 Förutsättningar Presentation av enheten Förskolorna Backen, Dungen, Storviken, Marieby och Tandsbyn med

Läs mer

Kvalitetsrapport för. Rinnebäcks förskola

Kvalitetsrapport för. Rinnebäcks förskola Kvalitetsrapport för Rinnebäcks förskola 2012-2013 Sid. Innehållsförteckning 2 1. Kvalitetsrapport för Rinnebäcks förskola läsåret 2012/2013 3 2. Grundfakta om Rinnebäcks förskola läsåret 2012/2013 3 3.

Läs mer

Verksamhetsplan Arbetsåret 2011/12

Verksamhetsplan Arbetsåret 2011/12 Verksamhetsplan Arbetsåret 2011/12 GÄRDESÄNGENS FÖRSKOLA Arbetsplan Gärdesängens förskola Begränsning Vårt val av problem/ område 1. Barns inflytande med leken i fokus 2. IKT- projekt 3. Pedagogiska samtal

Läs mer

Utvecklingsplan Gossagårdens förskola. Ht 2017 och Vt 2018

Utvecklingsplan Gossagårdens förskola. Ht 2017 och Vt 2018 Utvecklingsplan Gossagårdens förskola Ht 2017 och Vt 2018 Innehållsförteckning Beskrivning av förskolan Inledning Verksamheten Systematiskt kvalitetsarbete Nämndens övergripande mål Förskolans prioriterade

Läs mer

Lokal arbetsplan. Pjätteryds naturförskola 2014-2015

Lokal arbetsplan. Pjätteryds naturförskola 2014-2015 Utbildningsförvaltningen Pjätteryds naturförskola Lokal arbetsplan Pjätteryds naturförskola 2014-2015 1 Innehållsförteckning 1. Presentation av grundfakta...3 2. Årets utvecklingsområden 4 3. Normer och

Läs mer

Tjörn Möjligheternas ö

Tjörn Möjligheternas ö Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2014 juni 2015 Förskola Myggenäs Förskola Barn- och utbildningsförvaltningen Linda Markus 150708 Tjörn Möjligheternas ö Innehåll 1 Enhetens namn 4

Läs mer

Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2015 juni 2016 Förskola. Tångeröd Förskola

Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2015 juni 2016 Förskola. Tångeröd Förskola Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2015 juni 2016 Förskola Tångeröd Förskola Barn- och utbildningsförvaltningen Linda Markus förskolechef 160630 Tjörn Möjligheternas ö Innehåll 1 Enhetens

Läs mer

Lokal arbetsplan 14/15

Lokal arbetsplan 14/15 Lokal arbetsplan 14/15 En beskrivning av vår verksamhet. Regnbågens förskola Avdelning: Grön Presentation Gröna avdelningen är en av tre avdelningar på Regnbågens förskola. Vi har ett tätt samarbete mellan

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Örsängets förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Örsängets förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Örsängets förskola Örsängets förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi lägger stor vikt vid den dagliga kontakten, där vi skapar en god relation till vårdnadshavarna

Läs mer

En förskola för alla där kunskap och människor växer

En förskola för alla där kunskap och människor växer En förskola för alla där kunskap och människor växer Engagemang Kompetens - Arbetsglädje Mål Linköpings kommun: Maximalt lärande - alla barn & elever utmanas i sitt lärande och förväntas nå så långt som

Läs mer

Marieberg förskola. Andel med pedagogisk högskoleutbildning

Marieberg förskola. Andel med pedagogisk högskoleutbildning Kvalitetsredovisningens syfte är att vara ett led i den kontinuerliga uppföljningen och utvärderingen på varje förskola. Den skall ge information om verksamheten och dess måluppfyllelse samt vilka åtgärder

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING

KVALITETSREDOVISNING Utbildnings- och fritidsförvaltningen KVALITETSREDOVISNING Förskolan Vilhelmina - Gläntan Läsåret 2013-2014 1. Inledning Som underlag till denna kvalitetsredovisning ligger avdelningarnas uppföljningar

Läs mer

Verksamhetsplan Förskolan 2017

Verksamhetsplan Förskolan 2017 Datum Beteckning Sida Kultur- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan Förskolan 2017 Innehåll Verksamhetsplan... 1 Vision... 3 Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Förskolans uppdrag... 5 Prioriterade

Läs mer

Förskoleavdelningen. Gemensam Arbetsplan för Förskolan i Fagersta 2015-2017

Förskoleavdelningen. Gemensam Arbetsplan för Förskolan i Fagersta 2015-2017 Förskoleavdelningen Gemensam Arbetsplan för Förskolan i Fagersta 2015-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4-9 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling

Läs mer

Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Källbacken

Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Källbacken Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Källbacken Verksamhet Förskolan Källbacken är Leksands allra senast byggda förskola, vi flyttade in verksamheten från förskolan Mosippan i februari 2013 Förskolan ligger

Läs mer

Futura International Pre-school. Danderyd

Futura International Pre-school. Danderyd Futura International Pre-school Danderyd Observationen genomfördes av: Helena Aldén, Upplands Väsby Susanne Arvidsson Stridsman, Nacka Veckorna 12, 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola Utbildningsförvaltningen Lokal arbetsplan för Eneryda förskola 2013-2014 Innehållsförteckning 1 Presentation av förskolan. 3 2 Årets utvecklingsområden. 4 3 Normer och värden 5 4 Utveckling och lärande.

Läs mer

Årsberättelse. Läsåret 14/15. Nordöstra förskoleområdet. Agneta Lindbergh. Ingeborg Bergvall Sofia Olsson Marie Hultin Jonsson Lena Hornéy

Årsberättelse. Läsåret 14/15. Nordöstra förskoleområdet. Agneta Lindbergh. Ingeborg Bergvall Sofia Olsson Marie Hultin Jonsson Lena Hornéy UTBILDNING GÄVLE Årsberättelse Läsåret 14/15 Nordöstra förskoleområdet Agneta Lindbergh Förskolechef Biträdande förskolechefer: Ingeborg Bergvall Sofia Olsson Marie Hultin Jonsson Lena Hornéy Gävle kommun

Läs mer

Kvalitetsdokument Trappgränds Montessori förskola (läå 2014/2015)

Kvalitetsdokument Trappgränds Montessori förskola (läå 2014/2015) Kvalitetsdokument Trappgränds Montessori förskola (läå 2014/2015) HJÄLP MIG ATT KLARA MIG SJÄLV! Innehållsförteckning 1 Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan... 3 2 Mål: Information skall finnas om

Läs mer

Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Källbacken

Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Källbacken Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Källbacken Verksamhet Förskolan Källbacken är Leksands allra senast byggda förskola, vi flyttade in verksamheten från förskolan Mosippan i februari 2013 Förskolan ligger

Läs mer

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller

Läs mer

Tillsyn av förskolan Råbäcken Måbra Förskolor AB

Tillsyn av förskolan Råbäcken Måbra Förskolor AB Tillsynsbeslut förskoleverksamhet Kundvalskontoret 2013-10-07 Dnr: UBN/2013:35 Förskolan Råbäcken Måbra Förskolor AB Tillsyn av förskolan Råbäcken Måbra Förskolor AB Brister som ska åtgärdas utifrån gällande

Läs mer

Plan för digitalt lärande Förskolan Kungsgården, Umeå 2014-2015

Plan för digitalt lärande Förskolan Kungsgården, Umeå 2014-2015 Plan för digitalt lärande Förskolan Kungsgården, Umeå 2014-2015 Dokumenttyp Styrdokument Dokumentägare Agneta Forsvik Lundmark Dokumentnamn Verktyg för arbetet med digitalt lärande i Umeå kommuns förskoleverksamheter

Läs mer

Kvalitetsredovisning Sätralinjens Förskola 2012-2013

Kvalitetsredovisning Sätralinjens Förskola 2012-2013 Förskola Datum Sidan 1(7) 2013-05-20 Kvalitetsredovisning Sätralinjens Förskola 2012-2013 Organisation Verksamhetsstruktur/Personella förutsättningar Förskolechef delas 50/50 med Dag och Natt förskola.

Läs mer

Årsplan Läsår 13/14. Förskola: Marielund, Hammaren och Björnmossans förskolor Datum: 2013-09-18

Årsplan Läsår 13/14. Förskola: Marielund, Hammaren och Björnmossans förskolor Datum: 2013-09-18 Årsplan Läsår 13/14 Förskola: Marielund, Hammaren och Björnmossans förskolor Datum: 2013-09-18 Beskrivning av förutsättningar Upptagningsområde Antal avdelningar Antal barn Antal personal Varav barnskötare

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Snigeln Läsåret 2013-2014

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Snigeln Läsåret 2013-2014 Förskoleavdelningen KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Snigeln Läsåret 2013-2014 Förskoleavdelningen 2014-08-15 Kvalitetsredovisning 2013-2014 KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rälsen Förskola Norrviken 2012 Enhet Mia Elverö Systematiskt kvalitetsarbete i fristående enhet Förskolechefens/rektorns namn Ansvarig uppgiftslämnare Mia Elverö 1/12 Inledning

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Förskoleavdelningen Kvalitetsredovisning 2015-2016 Organisation Avdelning: Planeten Åldersindelning (antal per födelseår): 2011-2 st 2012-7 st 2013-4 st 2014-5 st 2015-1 st Antal barn: 19 Antal pojkar:

Läs mer

Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Rosen

Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Rosen Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Rosen Presentation av verksamheten Förskolan Rosen ligger ganska centralt i närheten av Åkerö skola mot byn Övermo, En förskola med barn i åldrarna 1-5 år. Två flyglar

Läs mer

Lokal arbetsplan läsåret 2011/12

Lokal arbetsplan läsåret 2011/12 Barn- och utbildningsförvaltningen Lokal arbetsplan läsåret 2011/12 Centrals förskola Förskolechef: Lisbeth Nilsson Telefonnummer: 135849/ 0733-135849 E-postadress: lisbeth.nilsson@kristianstad.se 1 Innehållsförteckning

Läs mer

Kvalitetsarbete på Solveigs förskolor

Kvalitetsarbete på Solveigs förskolor Kvalitetsarbete på Solveigs förskolor Verksamhetsberättelsen i vårt kvalitetsarbete på Solveigs förskolor är ett verktyg och en del i det systematiska kvalitetsarbetet. Vi reviderar den för att stämma

Läs mer

Arbetsplan för. Klippans Förskola

Arbetsplan för. Klippans Förskola Arbetsplan för Klippans Förskola Verksamhetsåret 2016/2017 VERKSAMHETENS FÖRUTSÄTTNINGAR Klippans förskola är en fristående förskola med en kristen profil. Den drivs av Stiftelsen Kristen Barnomsorg i

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Björnen Läsåret

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Björnen Läsåret Förskoleavdelningen KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Björnen Läsåret 2013-2014 Förskoleavdelningen 2014-08-18 Kvalitetsredovisning 2013-2014 KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen

Läs mer

Arbetsplan Pilen handlingsplan Överenskommelse

Arbetsplan Pilen handlingsplan Överenskommelse Arbetsplan Pilen handlingsplan Överenskommelse Förskolan Solstrålen 2009/2010 Vision: Alla barn och all personal skall uppleva trygghet och trivsel. Lärande ger glädje och möjligheter. Innehållsförteckning

Läs mer

Lokal arbetsplan. Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012

Lokal arbetsplan. Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012 Lokal arbetsplan Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012 1 Arbetet i verksamheten Den lokala arbetsplanen utgår från kvalitetsredovisningen av verksamheten under höstterminen 2010 vårterminen 2011.Här anges

Läs mer

Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Rosen

Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Rosen Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Rosen Presentation av verksamheten Förskolan Rosen ligger ganska centralt i närheten av Åkerö skola mot byn Övermo, En förskola med barn i åldrarna 1-5 år. Två flyglar

Läs mer

Lokal verksamhetsplan Förskolan

Lokal verksamhetsplan Förskolan Lokal verksamhetsplan Förskolan Område B Förskola Söderköpings kommun Läsåret 2016/2017 Söderköpings Vision 2020 Nationella mål Mål och resursplan KF Skolplan BUN Verksamhetsplan BUN Uppföljningsplan BUN

Läs mer

för Rens förskolor Bollnäs kommun

för Rens förskolor Bollnäs kommun för Bollnäs kommun 2015-08-01 1 Helhetssyn synen på barns utveckling och lärande Återkommande diskuterar och reflekterar kring vad en helhetssyn på barns utveckling och lärande, utifrån läroplanen, innebär

Läs mer

En förskola för alla där kunskap och människor växer

En förskola för alla där kunskap och människor växer En förskola för alla där kunskap och människor växer Engagemang Kompetens - Arbetsglädje Mål Linköpings kommun: Maximalt lärande - alla barn & elever utmanas i sitt lärande och förväntas nå så långt som

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Skarsjö förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100 80

Läs mer

Verksamhetsplan Arbetsåret 2013/14

Verksamhetsplan Arbetsåret 2013/14 Barnomsorgs- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan Arbetsåret 2013/14 Lackarebäcks förskolor Innehåller lokala arbets- och handlingsplaner Arbetsplan för det pedagogiska arbetet Begränsning Med

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING. Förskolan Björksta, avdelning Lejonkulan Läsåret

KVALITETSREDOVISNING. Förskolan Björksta, avdelning Lejonkulan Läsåret Utbildnings- och fritidsförvaltningen KVALITETSREDOVISNING Förskolan Björksta, avdelning Lejonkulan Läsåret 2013-2014 2010-09-09 1 Utbildnings- och fritidsförvaltningen KVALITETSREDOVISNING Förskolan Björksta,

Läs mer

Kvalitetsdokument Kevinge förskola (läå 2014/2015)

Kvalitetsdokument Kevinge förskola (läå 2014/2015) Kvalitetsdokument Kevinge förskola (läå 2014/2015) Välkomna! Kevinge förskola är en kommunal förskola i västra Danderyd med fyra avdelningar för barn i åldern 1-5 år. Förskolan ligger centralt och naturskönt

Läs mer

Kvalitetsarbete för Smedby förskola period 3 (jan mars), läsåret

Kvalitetsarbete för Smedby förskola period 3 (jan mars), läsåret Kvalitetsarbete för Smedby förskola period 3 (jan mars), läsåret 2013-2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17. Förskolan Björnen

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17. Förskolan Björnen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17 Förskolan Björnen FÖRSKOLAN BJÖRNENS VISION Vi vill varje dag ta till vara och uppmuntra allas förmågor 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens

Läs mer

Kvalitetsarbete på Solveigs förskolor

Kvalitetsarbete på Solveigs förskolor Kvalitetsarbete på Solveigs förskolor Verksamhetsberättelsen i vårt kvalitetsarbete på Solveigs förskolor är ett verktyg och en del i det systematiska kvalitetsarbetet för att en gång per år stämma av

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Rensbackens förskola Rensbackens förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi tar tillvara både inne- och utemiljön på ett medvetet sätt. Miljön är formad

Läs mer

Verksamhetens namn och inriktning: Ormbacka förskola. Förskoleverksamhet barn 1-5 år Namn på rektor/förskolechef: Göran Krok, förskolechef

Verksamhetens namn och inriktning: Ormbacka förskola. Förskoleverksamhet barn 1-5 år Namn på rektor/förskolechef: Göran Krok, förskolechef År för rapport: 2014 Organisationsenhet: Ormbacka förskola (E) Kvalitetsredovisning Förskola Verksamhetens namn och inriktning: Ormbacka förskola. Förskoleverksamhet barn 1-5 år Namn på rektor/förskolechef:

Läs mer

Förskolan Kringlan Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2012/13.

Förskolan Kringlan Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2012/13. 1 Förskolan Kringlan Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2012/13. Innehåll: Inledning 2 Förutsättningar...2 Bedömning av kvalitet och måluppfyllelse 3 Beslutade mål och åtgärder 5 Slutord 7 Bilaga 1: Bedömning

Läs mer

Kvalitetsredovisning förskolorna Garhyttan och Åstugan. inkl. fritidshem

Kvalitetsredovisning förskolorna Garhyttan och Åstugan. inkl. fritidshem Kvalitetsredovisning förskolorna Garhyttan och Åstugan inkl. fritidshem läsåret 2016-2017 Innehåll Inledning... 3 Nulägesbeskrivning... 3 Grundfakta... 4 Personal... 5 Personalens utbildning... 5 Kompetensutvecklingsinsatser...

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Väddö fsk.område 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100 80

Läs mer

Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola. Ht 18-Vt 19

Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola. Ht 18-Vt 19 Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola Ht 18-Vt 19 Innehållsförteckning Beskrivning av förskolan Inledning Verksamheten Systematiskt kvalitetsarbete Nämndens övergripande mål Förskolans prioriterade områden

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Berguven

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Berguven Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Berguven 1 2 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Edsbro förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till vårdnadshavare - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2013/2014 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Verksamhetsplan 2015/2016 Huvudman: Motala Montessori Ideell Förening Styrdokument Målområden Kompetensutveckling personal/förskolechef

Verksamhetsplan 2015/2016 Huvudman: Motala Montessori Ideell Förening Styrdokument Målområden Kompetensutveckling personal/förskolechef Målområden Vår värdegrund och allas lika värde. Förskolan arbetar för att bidra till en ekologisk och hållbar miljö. Utveckla barnens intresse och förståelse för naturens olika kretslopp och för hur människor,

Läs mer

Tillsyn av förskolan Gläntan Måbra Förskolor AB

Tillsyn av förskolan Gläntan Måbra Förskolor AB Tillsynsbeslut förskoleverksamhet Kundvalskontoret 2013-10-17 Dnr: UBN/2013:35 Förskolan Gläntan, Måbra Förskolor AB Tillsyn av förskolan Gläntan Måbra Förskolor AB Brister som ska åtgärdas utifrån gällande

Läs mer

Fiskarhöjdens förskola. Nacka kommunen

Fiskarhöjdens förskola. Nacka kommunen Fiskarhöjdens förskola Nacka kommunen Observationen genomfördes av: Helena Aldén Upplands Väsby kommun Inger Dobson Ekerö kommun Pernilla Qvist Danderyds kommun Vi observerar Fisksätra förskolor under

Läs mer

Arbetsplan Pilen handlingsplan. Förskolan Bofinken 2010/2011 Vision: Lärande ger glädje och möjligheter

Arbetsplan Pilen handlingsplan. Förskolan Bofinken 2010/2011 Vision: Lärande ger glädje och möjligheter Arbetsplan Pilen handlingsplan Förskolan Bofinken 2010/2011 Vision: Lärande ger glädje och möjligheter Innehållsförteckning 1. Förskolans verksamhet och förutsättningar...3 2. Kvalitetsarbetet...3 3. Utvecklingsåtaganden...4

Läs mer

Svea Montessoriförskola. Danderyds kommun

Svea Montessoriförskola. Danderyds kommun Svea Montessoriförskola Danderyds kommun Observationen genomfördes av: Jessica Sahlin Jansson, Nacka kommun Emma Walle, Nacka kommun Vecka 45, 2017 Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Räven Läsåret 2014-2015

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Räven Läsåret 2014-2015 Förskoleavdelningen KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Räven Läsåret 2014-2015 Måluppfyllelse, analys och åtgärder för ökad måluppfyllelse.( Från föregående års kvalitetsredovisning

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Solängen, avdelning Svea Läsåret 2014-2015

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Solängen, avdelning Svea Läsåret 2014-2015 Förskoleavdelningen KVALITETSREDOVISNING Förskolan Solängen, avdelning Svea Läsåret 2014-2015 Måluppfyllelse, analys och åtgärder för ökad mål måluppfyllelse(från föregående års kvalitetsredovisning) Organisation

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Kilbergets förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Kilbergets förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Kilbergets förskola Vår förskola består av fyra avdelningar, två avdelningar för barn mellan 1-3 år och två avdelningar för barn mellan 3-5 år. På Kilbergets förskola arbetar

Läs mer

Kvalitetsdokument 2012/2013, Förskolor. Grindstugans Förskola

Kvalitetsdokument 2012/2013, Förskolor. Grindstugans Förskola Kvalitetsdokument 2012/2013, Förskolor Grindstugans Förskola 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande I den dagliga verksamheten används kameror och

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR SALTSJÖ-DUVNÄS FÖRSKOLOR

VERKSAMHETSPLAN FÖR SALTSJÖ-DUVNÄS FÖRSKOLOR VERKSAMHETSPLAN FÖR SALTSJÖ-DUVNÄS FÖRSKOLOR Läsåret 2016-2017 Saltsjö-Duvnäs förskolors verksamhetsplan 2016/17 Organisation Saltsjö Duvnäs förskolor består av Långsjöns förskola med fem avdelningar och

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Förskoleavdelningen Kvalitetsredovisning 2015-2016 Organisation Avdelning: Blåsippan Åldersindelning (antal per födelseår): 2011 12 stycken 2012 7 stycken 2013 4 stycken Antal barn: 23 Antal pojkar: 11

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Förskoleavdelningen Kvalitetsredovisning 2015-2016 Organisation Avdelning: Barret Åldersindelning): 11st födda 2011, 9st födda 2012 & 2st födda 2013 Antal barn: 22 Antal pojkar: 15 Antal flickor: 7 Antal

Läs mer