Utvärdering av budgetprocessprojektet (BPP)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utvärdering av budgetprocessprojektet (BPP)"

Transkript

1 Dnr LIU (17) Utvärdering av budgetprocessprojektet (BPP) LINKÖPINGS UNIVERSITET

2 2(17) Sammanfattning Budgetprocessprojektet (BPP) var ett utvecklingsprojekt som genomfördes med mål att ta fram en för universitetet gemensam process för budgetering och ekonomisk uppföljning omfattande all verksamhet vid universitetet. BPP skapades utifrån universitetsledningens bedömning att det saknades en sammanhållen budgetprocess vid universitet, vilket gett negativa effekter både för universitetsledningens möjlighet att styra verksamheten, och övriga nivåers förutsättningar att med långsiktighet och säkerhet planera arbetet. Utvärderingen av genomförandet av budgetprocessprojektets förslag och universitetsstyrelsens och rektors beslut i anslutning till detta, visar att övervägande delen av förslagen och besluten genomförts eller är under genomförande. Införandet av nytt it-stöd för ekonomiprocesser som hjälpmedel för budgetering och prognoser, införandet av LiU:s verksamhetsplan som en gemensam utgångspunkt för planering och resursfördelning omfattande tre år, införandet av en uppföljningsprocess med tertialrapporter, införandet av gränsvärden för balanserat kapital, införandet av en gemensam internhyra för hela LiU och slopandet av särskild tilldelning av resurser för lokaler är några effekter av projektet. Arbetet fortsätter under hösten 2017 främst kopplat till driftsättningen av budgetmodulen i det nya ekonomisystemet Raindance. Några beslut har dock inte effektuerats. Exempelvis tillämpar ett par fakulteter regelverk och rutiner som gör att det är mera tveksamt om ambitionen att fakulteterna ska tilldela institutionerna fasta resursramar för första året i planeringscykeln kan sägas vara genomförd. Utveckling av fakultetsövergripande modeller för resursfördelning liksom för prognosframtagande är andra exempel på beslut som inte heller har genomförts.

3 3(17) Innehåll 1 Inledning Syfte med budgetprocessprojektet Disposition Planerings-, budget- och uppföljningsprocesserna Beslut Genomförande Gemensamma modeller för resursfördelning, budget, prognoser och uppföljning Beslut Genomförande Resursfördelningen till institutionerna Beslut Genomförande Avräkning av takbelopp mellan central nivå och fakultetsnivå Beslut Genomförande Lokaler Beslut Genomförande Slutsatser och fortsatt arbete... 16

4 4(17) 1 Inledning Åren genomfördes budgetprocessprojektet med mål att ta fram en för universitetet gemensam process för budgetering och ekonomisk uppföljning omfattande all verksamhet vid universitetet. Budgetprocessprojektets slutrapport presenterades i juni Utvärdering av genomförande och resultat av projektet skulle ske 2016, då den första 3-års perioden hade passerat. 1.1 Syfte med budgetprocessprojektet Budgetprocessprojektet (BPP) var ett utvecklingsprojekt med mål att ta fram en för universitetet gemensam process för budgetering och ekonomisk uppföljning omfattande all verksamhet vid universitetet. BPP skapades utifrån universitetsledningens bedömning att det saknades en sammanhållen budgetprocess vid universitet, vilket gett negativa effekter både för universitetsledningens möjlighet att styra verksamheten, och övriga nivåers förutsättningar att med långsiktighet och säkerhet planera arbetet. Därför skapades detta utvecklingsprojekt med mål att ta fram en för universitetet gemensam process för budgetering och ekonomisk uppföljning som förutsätts komma att användas inom hela universitetet, på alla nivåer och täcka all verksamhet, alla intäkter och alla kostnader. I processen innefattas ansvars- och arbetsfördelning för budgetarbetet och den ekonomiska uppföljningen, tidplaner, modeller och verktyg. Målet sattes att omfatta hela ledningssystemet, d.v.s. utöver budgetering/verksamhetsplanering med strategikartan som grund omfattas också prognoser, redovisning, uppföljning och analys samt inte minst den organisation som fordras för att förvalta och utveckla budgetprocessen. Den omedelbara effekten av projektet avsågs vara etablering av förutsättningar för en effektiv ledning och styrning av verksamheten inom universitetet avseende bl.a. alla ekonomiska flöden. 1.2 Disposition Dokumentet är nedan disponerat i tematiska avsnitt och varje sådant avsnitt inleds med de till temat kopplade beslut som fattats av universitetsstyrelse eller rektor. Budgetprocessprojektet pågick under en tvåårsperiod och ett flertal delbeslut fattades löpande under den tiden.

5 5(17) 2 Planerings-, budget- och uppföljningsprocesserna 2.1 Beslut Universitetsstyrelsen beslutade (Dnr LiU ) att en gemensam process och modell för budgetering och uppföljning av all verksamhet vid universitetet skall gälla fr.o.m. år Den nya modellen ska omfatta en budget för tre år i syfte att öka förutsägbarheten och underlätta institutionernas planering av verksamhet och ekonomi. Vidare beslutades att uppföljningen av ekonomi och verksamhet skall ske i form av tertialbokslut (per 30/4 och 31/8) samt helårsbokslut. Härutöver måste tills vidare också delårsbokslut (per 30/6) upprättas på grund av föreskrift från regeringen. För budget- och uppföljningsarbetet ska en sammanhållen 3-årig tidplan för hela universitet gälla. Tidplanen skall vara styrande för sammanträdesplaneringen i samtliga berörda organ inom universitetet. Processen och modellen för budgetering och uppföljning förutsätter att en kvalificerad och väl sammanhållen central funktion inom ramen för universitetsförvaltningen. Styrelsen uppdrog åt rektor att särskilt överväga hur en sådan funktion skulle dimensioneras och bemannas för att säkerställa erforderlig kvalitet. Rektor beslutade (Dnr LiU ) att under varje budgetår ska på fakultetsstyrelsernas initiativ dialoger genomföras mellan fakulteterna och institutionerna t.ex. i anslutning till tertialboksluten, vilka fokuserar på utbildningsverksamhetens kvantitativa och kvalitativa utveckling, och det ekonomiska utfallet. Universitetsstyrelsen beslutade att den gemensamma processen och modellen för budgetering och uppföljning skall bli föremål för en utvärdering. Mot bakgrund av att den första treåriga budgetperioden bör ha passerat bör utvärderingen genomföras under år Styrelsen förutsätter emellertid att den årligen erhåller information om erfarenheterna av det nya arbetssättet, exempelvis inom ramen för återrapporteringen av arbetet med den interna styrningen och kontrollen (FISK-arbetet).

6 6(17) 2.2 Genomförande Från och med 2015 tar LiU årligen fram en 3-årig verksamhetsplan i syfte att förbättra möjligheterna till systematisk styrning och ledning samt besluta om anslagsfördelning. Syftet med planen är att nå visionen och de övergripande strategiska målen för grundutbildning, forskning och samverkan i strategikartan. Vidare ska verksamhetsplanen ge en bild av vårt nuläge och vart vi vill nå genom att beskriva och analysera vår omvärld, vilka trender och risker som finns samt de förutsättningar och utmaningar som LiU står inför. Den ska även tydliggöra de övergripande prioriteringarna och satsningarna de närmaste tre åren. I den sista delen av verksamhetsplanen presenteras den interna anslagsfördelningen och finansieringen av gemensam stödverksamhet. Verksamhetsplanen innehåller även universitetsstyrelsens uppdrag till fakultetsstyrelser, såsom gemensamma planeringsförutsättningar och uppdrag samt specifika uppdrag till respektive fakultet. Här återfinns även uppdraget till fakultetsstyrelserna att ta initiativ till att dialoger genomförs mellan fakulteterna och institutionerna. Från och med 2017 kommer även arbetet med den interna styrningen och kontrollen på ett tydligare sätt integreras i LiU:s verksamhetsplan. En universitetsgemensam tidplan för verksamhets- och ekonomiarbetet tas fram årligen under oktober månad till nästkommande kalenderår. Där finns tider fastställda för beslut och inlämning för avräkning av helårsstudenter (HST) och helårsprestationer (HPR), årsredovisning, budgetunderlag, underlag till central OH, budget, tertialrapporter, bokslut etc. Den övergripande tidplanen kompletteras under året med mer detaljerade tidplaner och anvisningar för arbetet med ovanstående processer. Därutöver finns ett årshjul framtaget i syfte att illustrera planerings- och uppföljningsprocessen på LiU på en övergripande nivå. Redan 2013 infördes en gemensam process och modell för budgetering och uppföljning av all verksamhet vid universitetet (se vidare avsnitt 3). Modellen innebär att samtliga institutioner/bokslutsenheter lämnar en budget och därtill kopplade verksamhetskommentarer för år 1 samt plan för år 2 och 3. Inlämnade verksamhetskommentarer och budgetar sammanställs till en universitetsgemensam rapport.

7 7(17) Uppföljning av verksamhet och ekonomi sker under verksamhetsåret i form av tertialrapporter per 30 april respektive 31 augusti samt i samband med årsbokslut. Syftet är att tidigt kunna fånga avvikelser från den planerade verksamheten. Vid tertialrapporterna är fokus på verksamheten och varje bokslutsenhet gör även en prognos på det ekonomiska årsutfallet vid tertialrapporterna. Även här sammanställs och analyseras inlämnade uppföljningar till en universitetsgemensam rapport. Uppföljningarna kompletteras även med rektors verksamhetsdialoger. LiU har även krav på sig att lämna en delårsrapport till regeringen per 30 juni. Delårsrapporten rapporterar den externa redovisningens utfall och prognos för helårsresultat. Analyser görs på helhetsnivå och fokuserar inte på enskilda organisatoriska delar inom universitetet. Som ett led i arbetet med att omsätta budgetprocessprojektets intentioner och stärka den centrala funktionen med arbetet för budget och uppföljningsprocesserna anställdes en ekonomidirektör Arbetet har fortskridit och processerna har utvecklats steg för steg. Implementering av ett nytt stödsystem för ekonomi genomfördes 2017, där nya funktioner som budgetmodul och projektmodul förväntas ge effektivare och mer kvalitativa processer. Den centrala planerings- och ekonomiavdelningen har från 2017 fått ett tydligare uppdrag att ansvara för en övergripande, integrerad verksamhets- och ekonomisk planering. 3 Gemensamma modeller för resursfördelning, budget, prognoser och uppföljning 3.1 Beslut En tydlig modell för budgetering/resursfördelning avseende forskning och forskarutbildning skall utarbetas och underställas universitetsstyrelsen för beslut senast vid styrelsens sammanträde i april Vissa strategiska forskningsmedel fördelas av rektor efter bemyndigande från universitetsstyrelsen. (US ) Vid universitetsstyrelsens möte beslutades att rörande budgeteringen/ resursfördelningen till institutionerna avseende utbildningen på grundnivå och avancerad nivå skall med utgångspunkt i de uppdrag, mål, ramar och riktlinjer som universitetsstyrelsen fastställer fattas av fakultetsstyrelserna respektive

8 8(17) styrelsen för utbildningsvetenskap med tillämpning av en gemensam modell, som styrelsen avsåg fastställa senare under hösten Vidare beslutades vid samma tillfälle att en för institutionerna gemensam modell för budgeteringen och uppföljningen skulle utarbetas inom ramen för det fortsatta budgetprocessprojektet. Modellen skulle stödjas med ett eller flera gemensamma verktyg som också skulle tas fram inom projektet. Rektor fick styrelsen uppdrag att fastställa den nämnda budget- och uppföljningsmodellen och besluta om de stödjande verktygen. Samtidigt beslutades också att det som stöd för budgetarbetet på de tre organisationsnivåerna skulle utvecklas metoder och tekniker för prognoser för t.ex. helårsstuderande, helårsprestation och externa bidrag/uppdrag avseende utbildning och forskning samt gemensamma verktyg för prognosarbetet. Vid universitetsstyrelsens möte beslutades om en utredning avseende den stora variation i OH (overhead) pålägg som tillämpas av institutionerna. Ett par framtida områden att utveckla nämns särskilt: Fördelningen av medel för forskning avseende bastilldelning respektive strategiska satsningar och eventuell tillämpning av ett prestationsbaserat system (US ). Här uttalades ambitionen att såväl bastilldelning som strategiska satsningar ska inrymmas inom ramen för det årliga basanslaget för forskning. Säkerställa att medel för forskning fördelas på ett sådant sätt att grundutbildningens behov av forskningsöverbyggnad tillgodoses. (US ) 3.2 Genomförande Utvecklingen av fakultetsgemensamma modeller för resursfördelning har varit ytterst begränsad. Planerings- och ekonomiavdelningen har inom ramen för den s.k. ekonomiprocessgruppen genomfört en kartläggning av hur resursfördelning sker från fakulteterna till institutionerna. Avrapportering skedde i PM-form I rapporten konstateras att det då rådde, och såvitt känt fortfarande råder, stora olikheter i hur

9 9(17) resurserna till utbildning beräknades, fördelades och avräknades. Dessa olikheter avsåg metod för att beräkna anslagens storlek, hur de särskilda lokalanslagens borttagande på central nivå hanterades på fakultetsnivå, hur medel för senare fördelning hanterades samt hur beslutet om fasta ramar kontra någon typ av avräkning av prestationer faktiskt hanterades. Fakulteternas resursfördelning till forskning konstateras också vara relativt olika även om prestationer t.ex. bibliometri, antal forskarstuderande etc. ingår på olika sätt i beräkningarna. Inte heller när det gäller resurser för säkerställandet av grundutbildningens forskningsöverbyggnad har någon modell utvecklats på central nivå utan det ligger på respektive fakultet att göra denna avvägning. Den finansiering av rektors strategiska satsningar som tidigare finansierades via OH har, såvitt de kvarstår, införlivats i ordinarie fördelning av forskningsanslag fr.o.m. budgetåret LiU har sedan år 2013 en gemensam struktur för budget- och uppföljningsarbetet genom en standardiserad mall i vilken alla bokslutsenheters inlämning av budget ska vara ifylld. Mallen visar för vilka resultat och balansposter som budget ska specificeras samt gör en uppdelning på verksamheterna utbildning, forskning och stödverksamhet samt på finansieringsformerna anslag, extern finansiering och OHfinansiering. Budgeten fördelas även på respektive fakultet. En uppföljningsrapport i samma struktur finns i ekonomisystemet. Underlag avseende personalkostnader (i excel) som stödjer budgetarbetet på bokslutsenheterna har utformats och levererats till bokslutsenheterna inför budgetarbetet. Från och med budgetarbetet inför 2018 finns motsvarande underlag i det nya systemstödet. Det inre budgetarbetet vid respektive institution har däremot inte varit föremål för någon typ av standardisering. Förutsättningarna för ett IT-stöd i mer utvecklad mening förbättras i samband med att nytt it-stöd för ekonomiprocesserna (Raindance) togs i drift fr.o.m I samband med detta kan standardiseringen öka något men fortfarande handlar det till stor del om enskilda bokslutsenheters interna rutiner. När det gäller prognosarbete för helårsstuderande och helårsprestationer samt för externa forskningsbidrag, har inga gemensamma metoder för prognosarbete utvecklats för LiU som helhet.

10 10(17) Någon formell utredning avseende just variationen i OH-pålägg har inte genomförts. Däremot har utredningar om såväl hur påläggsbas bäst beräknas, möjligheter att inför enhetliga påläggsprocent, principer för direktifiering 1 av indirekta kostnader samt om reducerat pålägg för uppdragsverksamhet genomförts under 2013 och Universitetsledningen har därutöver fått presentationer kopplade till de årliga jämförelserna mellan lärosätena som genomförts i SUHF:s regi och till det årliga budgetarbetet då bokslutsenheternas olika OH-pålägg fastställts. Vid flera tillfällen har uppföljningar visat att graden av direktifiering av verksamhetsstöd varierar kraftigt mellan bokslutsenheter varför möjligheterna till jämförelser minskar. Direktifieringen medför också svårigheter att ur ekonomisystemet ta fram t ex uppgifter om verksamhetsstödets totala kostnader. Rektor har i planeringsdirektiv inför verksamhetsplan och budget gett samtliga bokslutsenheter i uppdrag att göra en analys och återrapportering av sin egna OH-finansierade verksamhet. Återrapporteringen ska visa hur den inför 2016 förändrade finansieringen av vissa poster har påverkat respektive bokslutsenhets egna OH-kostnader samt även visa hur bokslutsenhetens OH-kostnader utvecklats de senaste tre åren. Redovisningen ska även ge förslag på hur effektiviseringar skulle kunna göras i den egna verksamheten och vilka konsekvenser dessa bedöms få. Resultatet av det uppdraget kan kortfattat sägas vara att stora olikheter föreligger om vad som ska finansieras av OH och utfall i de ingående kostnadsposterna kan variera stort mellan år. Vad gäller förslag till effektiviseringar framför ett flertal institutioner att utrymmet för effektiviseringar på deras nivå nu är begränsat. Det stöd som kärnverksamheten behöver blir alltmer komplex och kräver specialisering i allt större utsträckning. Man efterlyser därför någon typ av samordning över institutionsgränser kring verksamhet som kräver speciell kompetens. 1 Med direktifierade kostnader menas kostnader som är gemensamma för flera kostnadsbärare men som inte fördelas utifrån den valda fördelningsbasen för OH-kostnader (för LiU löne- och driftskostnader i kärnverksamhetsprojekt) utan fördelas med hjälp av en annan relevant fördelningsbas (t ex arbetade timmar) och bokförs direkt på kostnadsbäraren.

11 11(17) 4 Resursfördelningen till institutionerna 4.1 Beslut Beslut rörande budgeteringen/resursfördelningen avseende forskningen och utbildningen på forskarnivå skall med utgångspunkt i de uppdrag, mål, delramar och riktlinjer som universitetsstyrelsen fastställer fattas av fakultetsstyrelserna och styrelsen för utbildningsvetenskap. (US ) För utbildning på grund- och avancerad nivå ska fakultetsstyrelserna besluta om fasta budgetramar för institutionerna för det första året i den rullande, treåriga planeringsperioden, och övergripande ramar för de båda senare åren. Budgeten avstäms årsvis, och avvikelser påverkar resursramarna för påföljande år. Den hittills tillämpade skarpa avräkningen med retroaktiva återkrav respektive tilläggsersättningar från fakulteternas sida i förhållande till institutionerna upphör. (Rektor ) Fakultetsstyrelsernas resursfördelning ska ske genom att man till institutionerna lägger ut uppdrag samt resurser kopplade till dessa uppdrag. Uppdragen sammanställs komprimerad format i en för samtliga fakulteter gemensam presentation, i vilken varje enskild institution kan se samtliga sina uppdrag och till dessa knutna resurser. (Rektor ) 4.2 Genomförande Det som framgår av fakulteternas budgetbeslut inför 2017 är att samtliga fakulteter fastställer budgetramar för det första året samt planeringsförutsättningar för år två och tre. Det följer också uppdrag kopplade till dessa resurser. I några fall preciserade program- och kursbeställningar. Verksamhets- och budgetdialoger genomförs varje år mellan respektive fakultet och berörda institutioner där fokus ligger på kvalitativ, kvantitativ och ekonomisk utveckling. Det sker också en uppföljning och avstämning av budgetramarna för det första året. Avvikelser mot budget hanteras däremot olika. Tekniska fakulteten och Filosofiska fakulteten har fattat mer precisa beslut om hur och när avvikelser skall hanteras medan Medicinska fakulteten och Styrelsen för utbildningsvetenskap hanterar avvikelser mot budget mer situationsanpassat.

12 12(17) Tekniska fakulteten hanterar avvikelser mot budget genom att under pågående budgetår verkställa en preliminäravräkning som påverkar budgeten för nästkommande år. En slutavräkning görs efter budgetårets slut som kan komma påverka budgeten två år senare. En sådan preliminäravräkning kan knappast sägas vara i linje med ambitionen att för det första året i treårscykeln ska fasta ramar gälla för att institutionerna ska veta vilka resurser man disponerar. Filosofiska fakulteten hanterar negativa och positiva avvikelser från budgeterade HST/HPR olika. I de fall de är positiva (d.v.s. flera studenter/flera avklarade poäng, s.k. överproduktion) utgår normalt ingen ersättning utöver budget. Är avvikelsen negativ görs en justering av budgetbeloppet i den närmast följande budgeten. Inför 2017 har man, trots att fasta ramar ska gälla första året, ålagt institutionerna att göra reservering för eventuellt uppkommande underprestation inom fristående kurser. Medicinska fakulteten och styrelsen för Utbildningsvetenskap gör en avstämning efter varje budgetår. Utfallet kan komma att påverka kommande budgetramar. Hänsyn tas till institutionernas balanserade kapitalförändring inom respektive fakultetsområde. En för fakulteterna gemensam Qlikview-applikation (IT-verktyg för uppföljning) finns i vilken varje enskild institution kan se samtliga sina tilldelade resurser för utbildning. Detaljeringsgraden är dock mycket varierande mellan fakulteterna. För forskning saknas dock motsvarande sammanställning. 5 Avräkning av takbelopp mellan central nivå och fakultetsnivå 5.1 Beslut Universitetsstyrelsen beslutade att avräkning av intäkter skall ske på det sätt som föreslagits av budgetprocessprojektet. Justering av takbelopp skall normalt företas i samband med fördelning för kommande år. Ekonomiska risker, såväl vid överproduktion som underproduktion, skall hanteras av den centrala nivån och institutionsnivån. Information om riskexponeringen skall lämnas till styrelsen i anslutning till den riskanalys som presenteras i samband med årsbokslutet. Detta

13 13(17) beslut utgick ifrån att den skarpa avräkningen mellan central nivå och fakultetsnivån skulle upphöra. Universitetsstyrelsen beslutade att den skarpa avräkningen mellan fakultet och institution upphör men kvarstår mellan central nivå och fakultetsnivå. Utbildningsbudgeten avstäms årsvis och avvikelser påverkar resursramen påföljande perioder. Detta beslut upphäver således delvis det tidigare beslutet. I beslut daterat (Dnr LiU ) fastställer universitetsstyrelsen en högsta tillåten nivå av balanserade medel inom forskning respektive utbildning och på såväl fakultets- som institutionsnivå bestäms. Detta beslut reviderades av styrelsen samt (samma Dnr som ovan) då man upplevde att minskningen av det balanserade kapitalet skedde i alltför högt tempo. I rektors beslut Dnr LiU /10-11 gavs en arbetsgrupp uppdraget att utarbeta ett förslag om gemensam budgetmodell.gemensam innebär att den har en gemensam struktur och gemensamma parametrar. En arbetsgrupp formerades med representation från de olika fakulteterna med uppdraget att utarbeta ett förslag om gemensam budgetmodell. Övergripande mål för gruppen var: Hitta en modell som främjar att medel, avsedda för undervisning, används för detta och ej i obehövlig omfattning ackumuleras på någon nivå inom LiU Tillförsäkra LiU:s ledning med styrelse, rektor och fakulteter möjlighet att styra verksamhetens omfattning, sammansättning och kvalitet utifrån strategiska bedömningar, och Minska det arbete som läggs ner av befattningshavare på olika nivåer inom LiU för att lägga ut och följa upp fördelning av medel, avsedda för undervisning 5.2 Genomförande Budgetprocessprojektets intentioner var att LiU skulle frångå den modell där fakulteternas över- eller underproduktion reglerades strikt utefter utfall av HST och HPR. Istället skulle det dåvarande strategiska utbildningsrådet bereda och föreslå rektor beslut i frågan. Möjligheter till ett optimalt och strategiskt utnyttjande av takbeloppet, kopplat till verksamhetens mål och behov skulle då öka väsentligt.

14 14(17) Vidare skulle man genom detta förfarande också säkra universitets- och fakultetsledningarnas inflytande över processen. Intentionerna i budgetprocessprojektets förslag avseende avräkning av takbelopp var en ökad koppling till verksamheten och styrning av densamma. Planering, resursfördelning/avräkning samt ekonomisk och verksamhetsmässig uppföljning skulle leda fram till en mer effektiv resursanvändning. När den centrala nivån förfogar över riskkapitalet kan strategisk omfördelning av medel göras till verksamheter, som av strukturella eller andra orsaker behöver medel. Effekten av US beslut att behålla skarp avräkning mellan central- och fakultetsnivån har blivit att fakulteterna bygger upp ett balanserat kapital för att hantera riskerna för återbetalning gentemot central nivå. För de fakulteter som överproducerat utgår, om utrymme finns, ytterligare ersättning utöver givet takbelopp. För de fakulteter som underpresterar gentemot givet takbelopp ska differensen återbetalas. Detta effektueras i slutet av budgetåret samtidigt som verksamheten för ett nytt budgetår är planerad och budgeterad, med nya anslag. Följden kan då bli att resurser inte arbetar utan ackumuleras på de nivåer och verksamheter som överproducerar. Ambitionen i budgetprocessprojektet att underställa slutregleringen utbildningsrådets prövning har inte fullföljts. I enlighet med LiU:s nuvarande modell för avräkning flyttas anslag från verksamheter som av olika anledningar inte når upp till sitt tilldelade takbelopp till verksamheter som har ett utfall av HST/HPR som överstiger tilldelat takbelopp. 6 Lokaler 6.1 Beslut I beslut daterat beslutade universitetsstyrelsen att den särskilda budgeteringen/resursfördelningen på central nivå och fakultetsnivå av intäkter för partiell finansiering av lokaler vid institutionerna skall upphöra och integreras med budgeteringen av den egentliga verksamheten (utbildningen och forskningen). Verksamheter som behöver tillgång till mer kostnadskrävande lokaler än vad de rimligen kan finansiera inom ramen för den reguljära resursfördelningen kan emellertid erhålla ett riktat stöd, som dock bör omprövas med jämna mellanrum.

15 15(17) Detta beslut följdes upp då styrelsen tydligt uttryckte att inga särskilda lokalmedel fördelas i framtiden till institutionerna, en internhyra införs för alla campusområden, och nuvarande särartslokaler tas bort från modellen. Den årliga hyresnivån avsågs fastställas av rektor. 6.2 Genomförande Vid fördelning av medel från central nivå till fakulteter har de särskilda lokalanslagen tagits bort från och med verksamhetsåret Några fakulteter fortsatte dock med särskild tilldelning under ytterligare något år. Vid resursfördelningen från fakultet till institutioner för 2016 var det bara filosofiska fakulteten som hade särskild medelstilldelning till institutioner för lokaler. Ett gemensamt internpris per kvadratmeter har införts fr.o.m vilket fr.o.m också inkluderar lokalvård på en standardnivå. Ett enhetligt internpris motiveras bl.a. av att bokslutsenheterna inte har beslutsrätten över val av lokaler utan bara över volymen lokaler man vill förhyra. Internpriset har de senaste åren fastställts av universitetsarkitekten och inte av rektor vilket angavs i styrelsebeslutet skulle ske. Genom införandet av en standardkostnad för lokaler sker en omfördelning mellan campusområdena som uppgår till cirka 50 mnkr. På campus Valla debiteras verksamheterna en något högre hyra än den faktiska medan det omvända gäller på campus US och campus Norrköping. Resurser för s.k. strategiska lokaler inom forskning har avsatts från basanslaget fr.o.m då beloppet var 25 mnkr. För 2016 avsattes drygt 41 mnkr. I en särskild utredning av effekterna av slopandet av lokalanslaget redovisas en genomgång av hur institutionernas intäkter förändrats mellan 2012 och Det konstateras att det är många komponenter som avgör en institutions anslagstilldelning och slopat lokalanslag samt skillnader i verksamhetsvolymer och i totalt fördelat anslagsbelopp inom respektive verksamhetsgren gör det omöjligt att skilja ut respektive komponents inverkan på tilldelning. Totalt förändras respektive institutions anslagstilldelning marginellt, mellan cirka en och fem procent. I det senare fallet framförallt beroende på minskad verksamhetsvolym.

16 16(17) 7 Slutsatser och fortsatt arbete Det allra flesta av de många beslut som fattades under Budgetprocessprojektets gång och i anslutning till dess slutrapport har alltså genomförts. I många stycken handlar det om genomförande av genomgripande förändringar där nya processer inte kan förväntas finna optimala former från start utan där fortsatt behov av utvecklingsarbete funnits och fortsätter att finnas under lång tid. Det pågår nu också ett arbete med att tydliggöra strategiarbetets olika delar och hur nedbrytningen av denna är tänkt att ske för att återspeglas i handlingsplaner och budgetar. I samband därmed förväntas arbetet med planerings-, budgeterings- och uppföljningsprocesserna utvecklas ytterligare. Utvärderingen visar att några beslut inte har genomförts ännu och dessa kommenteras nedan. Ett flertal utredningar har genomförts kring OH-pålägg, fördelningsbas, direktifieringar m.m. men inte uttryckligen någon utredning kring variationen i OH-pålägg mellan bokslutsenheterna även om de förstnämnda faktorerna påverkar variationen. De utredningar som har genomfört belyser faktorerna som påverkar variationen mellan OH-påläggen. Beslutet att slutregleringen mellan central nivå och fakultetsnivå skulle göras efter en prövning i utbildningsrådet har inte fått genomslag. Delbeslut kopplade till projektet avseende främst utveckling av fakultetsövergripande modeller för resursfördelning liksom för prognosframtagande har heller ännu inte genomförts. LiU lämnar prognos till utbildningsdepartementet över helårsstudenter och helårsprestationer två gånger per år. Sådana prognoser görs därutöver på olika nivåer och i olika sammanhang redan idag, ibland i olika syften. Metoderna för att göra dessa prognoser på olika nivåer är idag inte dokumenterade, åtminstone inte på central nivå, och är inte nödvändigtvis gemensamma. Rektor avser fortsätta påbörjad kartläggning av vilka metoder och tekniker som används idag och därefter utveckla gemensamma metoder och tekniker för prognosarbete avseende helårsstudenter och helårsprestationer vilka täcker de olika syften för vilka prognoser görs.

17 17(17) Ett par fakulteter tillämpar regelverk och rutiner som gör att det är mera tveksamt om ambitionen att fakulteterna ska tilldela institutionerna fasta resursramar för första året i planeringscykeln kan sägas vara genomförd. Vad gäller den interna fördelningen av forskningsmedel har inte prestationsbaserad resurstilldelning baserad på indikatorer eller prestationer införts på central nivå. På fakultetsnivån finns inslag av detta men ingen fakultetsgemensam modell finns. Finansieringen av såväl strategiska satsningar som bastilldelning inom forskning inryms däremot numera huvudsakligen inom de årliga forskningsanslagen. Den OH-finansiering av strategiska satsningar som fanns tidigare togs bort inför budgetåret Beslutet om en årlig fakultetsgemensam sammanställning av uppdrag och resurser inom forskning som tilldelas institutionerna har inte effektuerats. Inte heller när det gäller resurser för säkerställandet av grundutbildningens forskningsöverbyggnad har någon modell utvecklats på central nivå utan det ligger på fakulteterna att göra denna avvägning. Diskussionerna om behovet av utveckling och likformning av resursfördelningsmodeller har fortsatt efter budgetprocessprojektet, och ett fortsatt utvecklingsarbete behöver ske. Med tanke på att regeringen gett en särskild utredare i uppdrag att göra en översyn av universitetens och högskolornas styrning, inklusive resurstilldelning, bedömer rektor att LiU bör invänta utredarens arbete och vilka konsekvenser de får innan ytterligare utredningar och förändringar görs inom LiU. Annars riskeras att arbete läggs ner på att utveckla resurstilldelningsmodeller som är inaktuella redan innan de implementerats. Utredarens arbete ska avrapporteras i december Finansieringen av forskningen vid LiU sker främst genom bidrag från externa finansiärer och uppgår i dagsläget till cirka 1 miljard kronor, d.v.s. cirka en tredjedel av LiU:s intäkter. Tillförlitliga prognoser över bidragsintäkter vid olika tidpunkter under året är därför en viktig komponent i den interna styrningen. Vilka parametrar som ska ingå i en sådan prognos behöver definieras och metod för att få fram värden på dessa parametrar behöver utvecklas. Med hänvisning till att LiU nyligen introducerat ett nytt stödsystem för ekonomiprocesser där en särskild modul för projektredovisning/-uppföljning tillkommit och där det ses en stor utvecklingspotential, är det rektors mening att behovet av prognoser även i detta avseende inarbetas i det fortsatta utvecklingsarbetet av nämnda stödsystem.

Planerings- och budgetförutsättningar

Planerings- och budgetförutsättningar Planerings- och budgetförutsättningar 2018 2020 LIU GEMENSAMMA FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR PLANERING OCH BUDGET 2018 OCH PLAN FÖR ÅREN 2019 2020 LINKÖPINGS UNIVERSITET Innehållsförteckning 1 Inledning... 1 2 Verksamhetsplanering

Läs mer

Anslagsfördelning och budget 2018 samt planeringsramar

Anslagsfördelning och budget 2018 samt planeringsramar BESLUT Dnr: E2017/29 2017-12-12 Anslagsfördelning och budget 2018 samt planeringsramar 2019 2020 1 Förslag till beslut Styrelsen beslutar: att 2018 avsätta 95 %, 374 276 tkr, av grundutbildningsanslaget

Läs mer

Planerings- och budgetförutsättningar

Planerings- och budgetförutsättningar 2019-06-20 BESLUT Planerings- och budgetförutsättningar 2020 2022 FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR PLANERING OCH BUDGET 2020 OCH PLAN FÖR ÅREN 2021 2022 LINKÖPINGS UNIVERSITET 2019-06-20 BESLUT Innehållsförteckning

Läs mer

Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2015 vid KTH

Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2015 vid KTH 2014-06-11 Dnr V-2014-0449 KS-kod 1.2 Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2015 vid KTH Statens årliga styrning propositioner och regleringsbrev Budgetpropositionen (BP) för 2015

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR UPPFÖLJNING 2019 SAMT BUDGET- OCH VERKSAMHETS- PLANERING 2020

ANVISNINGAR FÖR UPPFÖLJNING 2019 SAMT BUDGET- OCH VERKSAMHETS- PLANERING 2020 ANVISNINGAR FÖR UPPFÖLJNING 2019 SAMT BUDGET- OCH VERKSAMHETS- PLANERING 2020 FS 1.3.2-425-19 Teknisk-naturvetenskaplig fakultet 1. Inledning Dessa anvisningar gäller verksamhetsuppföljning 2019 och inleder

Läs mer

Budget och uppföljning

Budget och uppföljning NORMERANDE BESLUT 2013-10-21 Dnr V 2013/776 Budget och uppföljning Område/uppgift Ansvarig chef Handläggare Giltighetstid Uppföljning Administrativa stödet, Ekonomienheten Lars Nilsson, ekonomidirektör

Läs mer

BESLUT 1(5) 2011-09-28 UFV 2011/134. Modell för fördelning av statsanslag från konsistoriet till områdesnämnderna vid Uppsala universitet

BESLUT 1(5) 2011-09-28 UFV 2011/134. Modell för fördelning av statsanslag från konsistoriet till områdesnämnderna vid Uppsala universitet BESLUT 1(5) 2011-09-28 UFV 2011/134 Box 256 SE-751 05 Uppsala Besöksadress: S:t Olofsgatan 10 B Handläggare: Anna Wennergrund Telefon: 018-471 18 11 www.uu.se Anna.Wennergrund@ uadm.uu.se Modell för fördelning

Läs mer

Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2016 vid KTH

Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2016 vid KTH 2015-06-02 Dnr V-2015-0394 KS-kod 1.2 Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2016 vid KTH Statens årliga styrning propositioner och regleringsbrev Budgetpropositionen (BP) för 2016

Läs mer

Rutiner för ekonomisk uppföljning vid Stockholms universitet

Rutiner för ekonomisk uppföljning vid Stockholms universitet 1 (15) Beslut 2014-06-19 Dnr SU FV-1.1.5-1936-14 Handläggare: Serhat Ok Controller Planeringsavdelningen Rutiner för ekonomisk uppföljning vid Stockholms universitet Detta beslut ersätter tidigare beslut

Läs mer

EKONOMIENHETEN. Välkomna till utbildningen Budget och prognos

EKONOMIENHETEN. Välkomna till utbildningen Budget och prognos Välkomna till utbildningen Budget och prognos 1 Syftet med utbildning Vem vänder sig utbildningen till? Kursen vänder sig till dig som ska arbeta med budget och prognos. Vad syftar utbildingen till? Syftet

Läs mer

EKONOMIENHETEN. Välkomna till utbildningen Budget och prognos

EKONOMIENHETEN. Välkomna till utbildningen Budget och prognos Välkomna till utbildningen Budget och prognos 1 Syftet med utbildningen Vem vänder sig utbildningen till? Kursen vänder sig till dig som ska arbeta med budget och prognos. Vad syftar utbildingen till?

Läs mer

Anvisningar för uppföljning 2015 samt för budget- och verksamhetsplanering 2016. Teknisk- naturvetenskaplig fakultet. Dnr: FS 1.3.

Anvisningar för uppföljning 2015 samt för budget- och verksamhetsplanering 2016. Teknisk- naturvetenskaplig fakultet. Dnr: FS 1.3. för uppföljning 2015 samt för budget- och verksamhetsplanering 2016. 1. Inledning Dessa anvisningar inleder budget- och verksamhetsplaneringen inför år 2016. Samtliga dokument för uppföljning, budget

Läs mer

Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2014 vid KTH

Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2014 vid KTH 2013-06-10 Dnr V-2013-0372 KS-kod 1.2 Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2014 vid KTH Statens årliga styrning propositioner och regleringsbrev Budgetpropositionen (BP) för 2014

Läs mer

Totalbudget för Lunds universitet 2011

Totalbudget för Lunds universitet 2011 BESLUT 1(6) 2011-02-15 Dnr EK 2010/41 Styrelsen Totalbudget för Lunds universitet 2011 Budgeterat underskott 2011 uppgår till 165 mnkr fördelat på ett underskott inom utbildningen på 108 mnkr och forskningen

Läs mer

Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2013 vid KTH

Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2013 vid KTH 2012-06-07 Dnr UF-2012/0424 Doss 36 Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2013 vid KTH Statens årliga styrning propositioner och regleringsbrev Budgetpropositionen (BP) för 2013

Läs mer

Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2017 vid KTH

Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2017 vid KTH 2016-06-01 Dnr V-2016-0470 KS-kod 1.2 Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2017 vid KTH Statens årliga styrning propositioner och regleringsbrev Budgetpropositionen (BP) för 2017

Läs mer

Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2018 vid KTH

Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2018 vid KTH 2017-06-09 Dnr V-2017-0513 KS-kod 1.2 Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2018 vid KTH Statens årliga styrning propositioner och regleringsbrev Budgetpropositionen för 2018 kommer

Läs mer

Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2019 vid KTH

Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2019 vid KTH 2018-06-11 Dnr V-2018-0467 KS-kod 1.2 Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2019 vid KTH Statens årliga styrning propositioner och regleringsbrev Budgetpropositionen lämnas normalt

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET BUDGETUNDERLAG 1(5) Universitetsstyrelsen Planeringschef Ingemar Larsson 1998-02-20 Doss 112 Dnr 2596/97

STOCKHOLMS UNIVERSITET BUDGETUNDERLAG 1(5) Universitetsstyrelsen Planeringschef Ingemar Larsson 1998-02-20 Doss 112 Dnr 2596/97 STOCKHOLMS UNIVERSITET BUDGETUNDERLAG 1(5) Universitetsstyrelsen Planeringschef Ingemar Larsson Regeringen Utbildningsdepartementet Förslag till finansiering av verksamheten budgetåren 1999-2001 1 Intäkter

Läs mer

Bilaga 2 Regler och riktlinjer för budget och uppföljning

Bilaga 2 Regler och riktlinjer för budget och uppföljning Bilaga 2 Regler och riktlinjer för budget och uppföljning Stadsbyggnadskontoret ska bedriva sin verksamhet på ett sådant sätt att kontoret bidrar till uppfyllelsen av de mål som fastställts i kommunfullmäktiges

Läs mer

Välkomna till utbildningen Budget och prognos EKONOMIENHETEN

Välkomna till utbildningen Budget och prognos EKONOMIENHETEN Välkomna till utbildningen Budget och prognos Syftet med utbildningen Vem vänder sig utbildningen till? Kursen vänder sig till dig som är ny ska arbeta med budget och prognos. Vad syftar utbildingen till?

Läs mer

Justeringar utifrån budgetproposition 2016/17:1 Utgiftsområde 16: Utbildning och universitetsforskning

Justeringar utifrån budgetproposition 2016/17:1 Utgiftsområde 16: Utbildning och universitetsforskning Budget 2017 Justeringar utifrån budgetproposition 2016/17:1 Utgiftsområde 16: Utbildning och universitetsforskning Med anledning av regeringens budgetproposition inför år 2017 avseende utgiftsområde 16

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR UPPFÖLJNING 2018 OCH BUDGET- OCH VERKSAMHETS- PLANERING 2019

ANVISNINGAR FÖR UPPFÖLJNING 2018 OCH BUDGET- OCH VERKSAMHETS- PLANERING 2019 ANVISNINGAR FÖR UPPFÖLJNING 2018 OCH BUDGET- OCH VERKSAMHETS- PLANERING 2019 Dnr: FS 1.1-467-18 Teknisk-naturvetenskaplig fakultet 1. Inledning Dessa anvisningar gäller verksamhetsuppföljning 2018 och

Läs mer

Delårsrapport 2015. Linköpings universitet

Delårsrapport 2015. Linköpings universitet Delårsrapport 2015 Linköpings universitet 2015-08-10 DNR LIU-2015-00873 BESLUT 1(7) Delårsrapport för räkenskapsåret 2015 per den 30 juni 2015 Bakgrund Vissa myndigheter ska enligt Förordning (2000:605)

Läs mer

Hantering och riktlinjer för balanserad kapitalförändring inom universitet

Hantering och riktlinjer för balanserad kapitalförändring inom universitet 2013-04-12 BESLUT Dnr LiU-2013-000528 1(5) Hantering och riktlinjer för balanserad kapitalförändring universitet Inledning Linköpings universitet har under åren 2009-2011 redovisat överskott motsvarande

Läs mer

Anvisningar för uppföljning av verksamhetsåret 2016

Anvisningar för uppföljning av verksamhetsåret 2016 Anvisningar för uppföljning av verksamhetsåret 2016 Fastställd av rektor den 11 oktober 2016 Typ av dokument: Plan Beslutad av: Rektor Giltighetstid: 2016-09-01 2017-08-31 Dnr: FS 1.3.2-1773-16 Område:

Läs mer

Justeringar utifrån budgetproposition 2015/16:1 utgiftsområde 16 inför år 2016

Justeringar utifrån budgetproposition 2015/16:1 utgiftsområde 16 inför år 2016 Budget 2016 Justeringar utifrån budgetproposition 2015/16:1 utgiftsområde 16 inför år 2016 Med anledning av regeringens budgetproposition inför år 2016 avseende utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning,

Läs mer

- Universitetstandvården tkr - Undervisning och lärande tkr - Fakultetsnämnden tkr

- Universitetstandvården tkr - Undervisning och lärande tkr - Fakultetsnämnden tkr Beslut Dnr: 1-676/2018 2018-10-19 Sid: 1 / 1 Rektor Beslut om budgetramar för 2019 Efter tidigare beredning (18-10-16) beslutar rektor om fördelning av statsanslagen i enlighet med bifogat underlag och

Läs mer

Bilaga 6. Riksrevisionens enkät till lärosäten

Bilaga 6. Riksrevisionens enkät till lärosäten BILAGA TILL GRANSKNINGSRAPPORT DNR: 3.1.1-2016- 1585 Bilaga 6. Riksrevisionens enkät till lärosäten RiR 2017:28 Varför sparar lärosätena? En granskning av myndighetskapital vid universitet och högskolor

Läs mer

Rutiner för ekonomisk uppföljning vid Stockholms universitet

Rutiner för ekonomisk uppföljning vid Stockholms universitet 1 (7) BESLUT 2013-06-27 Dnr SU 70-1228-12 Handläggare: Serhat Ok Controller Planeringsavdelningen Rutiner för ekonomisk uppföljning vid Stockholms universitet Med anledning av Ernst & Youngs granskning

Läs mer

Fördelning av medel till fakulteter och Lärarhögskolan utifrån utvärdering av forskningskontrakt samt verksamhetsplaner

Fördelning av medel till fakulteter och Lärarhögskolan utifrån utvärdering av forskningskontrakt samt verksamhetsplaner Umeå universitet Rektor Dokumenttyp: BESLUT Datum: 2015-12-01 Dnr.: FS 1.3.2-1848-15 Sid 1 (5) Fördelning av medel till fakulteter och Lärarhögskolan utifrån utvärdering av forskningskontrakt samt verksamhetsplaner

Läs mer

Delårsrapport för januari - juni 2011

Delårsrapport för januari - juni 2011 2011-08-15 Dnr V-2011-0002 Doss 31 Delårsrapport för januari - juni 2011 Sammanfattning KTH har ett gott ekonomiskt resultat. Den förväntade resultatnedgången jämfört med föregående år är en effekt av

Läs mer

EKONOMIENHETEN. Välkomna till utbildningen Budget och prognos

EKONOMIENHETEN. Välkomna till utbildningen Budget och prognos Välkomna till utbildningen Budget och prognos 1 Syftet med utbildningen Vem vänder sig utbildningen till? Kursen vänder sig till dig som är ny ska arbeta med budget och prognos. Vad syftar utbildingen

Läs mer

FS Bilaga p 6

FS Bilaga p 6 Bokslut Lärarhögskolan Innehåll LÄRARHÖGSKOLANS RESULTAT, TOTALA INTÄKTER OCH KOSTNADER... 3 GRUNDUTBILDNINGSVERKSAMHETENS INTÄKTER, KOSTNADER OCH RESULTAT: TOTALT SAMT PER VERKSAMHET 3 FORSKNINGSVERKSAMHETENS

Läs mer

Anvisningar för uppföljning 2016 samt för budget- och verksamhetsplanering Teknisk- naturvetenskaplig fakultet. Dnr: FS 1.3.

Anvisningar för uppföljning 2016 samt för budget- och verksamhetsplanering Teknisk- naturvetenskaplig fakultet. Dnr: FS 1.3. för uppföljning 2016 samt för budget- och verksamhetsplanering 2017. 1. Inledning Dessa anvisningar inleder budget- och verksamhetsplaneringen inför år 2017. Samtliga dokument för uppföljning, budget

Läs mer

Delårsrapport för räkenskapsåret 2017 per den 30 juni 2017

Delårsrapport för räkenskapsåret 2017 per den 30 juni 2017 2017-08-09 DNR LIU-2017-01829 BESLUT 1(8) Delårsrapport för räkenskapsåret 2017 per den 30 juni 2017 Bakgrund Vissa myndigheter ska enligt Förordning (2000:605) om årsredovisning och budgetunderlag senast

Läs mer

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland,

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, UFV 2016/965 Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, 2017-2021 Fastställt av rektor 2017-03-27 Inledning I Program för Uppsala universitet- Campus Gotland 2017-2021, fastställt av konsistoriet

Läs mer

Ekonomistyrregler vid Umeå universitet

Ekonomistyrregler vid Umeå universitet Ekonomistyrregler vid Umeå universitet Föredragande Bitr. universitetsdirektör Per Ragnarsson och controller Carina Henningsson Sammanfattning Ekonomistyrregler vid Umeå universitet infördes och fastställdes

Läs mer

UGEM (UNIVERSITETSGEMENSAMMA KOSTNADER) AKTUELLA BUDGETFRÅGOR INFÖR Prefektträff Samhällsvetenskaplig fakultet

UGEM (UNIVERSITETSGEMENSAMMA KOSTNADER) AKTUELLA BUDGETFRÅGOR INFÖR Prefektträff Samhällsvetenskaplig fakultet UGEM (UNIVERSITETSGEMENSAMMA KOSTNADER) AKTUELLA BUDGETFRÅGOR INFÖR 2019 Prefektträff Samhällsvetenskaplig fakultet 2018-03-13 ANDELEN GEMENSAMMA KOSTNADER I EN NATIONELL JÄMFÖRELSE Universitetsgemensamma

Läs mer

Processen för verksamhetsplanering och uppföljning

Processen för verksamhetsplanering och uppföljning UFV 2017/2162 Processen för verksamhetsplanering och uppföljning Internrevisionsrapport Fastställd av Konsistoriet 2018-04-26 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 1 Bakgrund 4 1.1 Riskbedömning 4 1.2

Läs mer

Processbeskrivning av LiU:s modell för kvalitetssäkring av utbildning på grundnivå och avancerad nivå

Processbeskrivning av LiU:s modell för kvalitetssäkring av utbildning på grundnivå och avancerad nivå DNR LIU-2017-01507 1(5) Processbeskrivning av LiU:s modell för kvalitetssäkring av utbildning på grundnivå och avancerad nivå Samtliga utbildningar på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå ska kvalitetssäkras

Läs mer

RIKTLINJE Sandvikens kommuns Budget- och planeringsprocess - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Styrdokumentets data Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum och paragraf: 2014-12-15,

Läs mer

Delårsrapport Linköpings universitet

Delårsrapport Linköpings universitet Delårsrapport 2016 Linköpings universitet 2016-08-09 DNR LIU-2016-01014 BESLUT 1(8) Delårsrapport för räkenskapsåret 2016 per den 30 juni 2016 Bakgrund Vissa myndigheter ska enligt Förordning (2000:605)

Läs mer

Anvisningar för ekonomisk prognos

Anvisningar för ekonomisk prognos Ekonomiavdelningen (Torbjörn Söder) 2017-09-18 Sida 1 (5) Anvisningar för ekonomisk prognos 2 2017 Prognos baserad på utfallet per september Linnéuniversitetet ska sammanställa en ekonomisk prognos baserad

Läs mer

Välj typ av styrdokument» Styr -och ledningssystem Munkedal Bilaga 1. Ekonomistyrning

Välj typ av styrdokument» Styr -och ledningssystem Munkedal Bilaga 1. Ekonomistyrning Välj typ av styrdokument» Styr -och ledningssystem Munkedal Bilaga 1. Ekonomistyrning Innehållsförteckning Inledning... 3 Styrning av ekonomi och verksamhet... 3 Resultatansvar... 4 Uppföljning av ekonomi

Läs mer

Umeå universitets modell för redovisning av gemensamma kostnader

Umeå universitets modell för redovisning av gemensamma kostnader Umeå universitets modell för redovisning av gemensamma kostnader Beskrivning av redovisningsmodellen Innehållsförteckning Inledning 1 Bakgrund 2 Modellbeskrivning 4 Kostnadsbaserad modell 4 Kärn- och

Läs mer

Anvisningar för uppföljning 2014 samt för budget- och verksamhetsplanering 2015. Teknisk- naturvetenskaplig fakultet. Dnr: FS 1.3.

Anvisningar för uppföljning 2014 samt för budget- och verksamhetsplanering 2015. Teknisk- naturvetenskaplig fakultet. Dnr: FS 1.3. för uppföljning 2014 samt för budget- och verksamhetsplanering 2015. 1. Inledning Dessa anvisningar inleder budget- och verksamhetsplaneringen inför år 2015. Samtliga dokument för uppföljning, budget

Läs mer

Delårsrapport 2014 Linköpings universitet LINKÖPINGS UNIVERSITET

Delårsrapport 2014 Linköpings universitet LINKÖPINGS UNIVERSITET Delårsrapport 2014 Linköpings universitet LINKÖPINGS UNIVERSITET 2014-08-11 BESLUT Dnr LiU-2014-01028 1(5) Delårsrapport för räkenskapsåret 2014 per den 30 juni 2014 Bakgrund Vissa myndigheter ska enligt

Läs mer

SUHF-MODELLEN EN ÖVERSIKT eller Hur ska vi finansiera vår stödverksamhet?

SUHF-MODELLEN EN ÖVERSIKT eller Hur ska vi finansiera vår stödverksamhet? SUHF-MODELLEN EN ÖVERSIKT eller Hur ska vi finansiera vår stödverksamhet? EKONOMIENHETEN Agenda Bakgrund & historik Varför? Lite om SUHF Påläggsmetoden Grundprinciper Hur funkar det på Göteborgs universitet?

Läs mer

Välkomna till utbildningen Budget och prognos

Välkomna till utbildningen Budget och prognos Välkomna till utbildningen Budget och prognos Syftet med utbildningen Vem vänder sig utbildningen till? Kursen vänder sig till dig som är ny ska arbeta med budget och prognos. Vad syftar utbildingen till?

Läs mer

Högskolan som både myndighet och akademi. Daniel Gillberg Planeringsdirektör, Uppsala universitet

Högskolan som både myndighet och akademi. Daniel Gillberg Planeringsdirektör, Uppsala universitet Högskolan som både myndighet och akademi Daniel Gillberg Planeringsdirektör, Uppsala universitet SUHF:s utbildningsdag, 20 september 2017 Uppsala universitet Omfattande verksamhet: 6,6 miljarder (72/28),

Läs mer

Ekonomisk planering, löpande arbete och uppföljning av utbildningsuppdraget

Ekonomisk planering, löpande arbete och uppföljning av utbildningsuppdraget Ekonomisk planering, löpande arbete och uppföljning av utbildningsuppdraget Bakgrund Styrelsen för utbildning har det övergripande ansvaret för all utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid KI. Ansvar

Läs mer

LTHs organisation och styrelsens beslutanderätt LTHs styrelse (SLTH) SLTH är en fakultetsstyrelse och fakultetens högsta beslutande organ. SLTH har ett samlat ansvar för verksamheten vid fakulteten. Beslutanderätten

Läs mer

Grundförutsättningar

Grundförutsättningar Ny budgetprocess Grundförutsättningar Rullande 3 årscykel Fakultetsramar och OH i juni Fasta institutionsramar i okt inför år 1 Planeringsförutsättningar för år 2 och 3 Skarp av avräkning mellan rektor

Läs mer

1 Anvisningar för budget år 2019, Medicinska fakulteten

1 Anvisningar för budget år 2019, Medicinska fakulteten Sid 1 (11) 1 Anvisningar för budget år 2019, Dessa anvisningar inleder arbetet med s budget och resursfördelning inför år 2019. Universitetsstyrelsens anvisningar till fakulteterna inför budgetarbetet

Läs mer

GEMENSAM ANVISNING OM BUDGET OCH REDOVISING FÖR INTEGRERADE INSTITUTIONER

GEMENSAM ANVISNING OM BUDGET OCH REDOVISING FÖR INTEGRERADE INSTITUTIONER GEMENSAM ANVISNING OM BUDGET OCH REDOVISING FÖR INTEGRERADE INSTITUTIONER Ekonomiavdelningarna 2009-09-16 2(13) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. I NLEDANDE FÖRUTSÄTTNINGAR... 3 2. B UDGET... 4 2.1 Budget kärnverksamhet...

Läs mer

Sociala investeringar

Sociala investeringar Sociala investeringar Redovisning och budgetering 1 Uppdrag Psykisk Hälsa och Avdelningen för ekonomi och styrning, SKL 2018 Kontaktpersoner: Tomas Bokström Robert Heed Fredrik Holmström tomas.bokstrom@skl.se

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR UPPFÖLJNING 2017 OCH BUDGET- OCH VERKSAMHETSPLANERING 2018

ANVISNINGAR FÖR UPPFÖLJNING 2017 OCH BUDGET- OCH VERKSAMHETSPLANERING 2018 Bilaga p 25 ANVISNINGAR FÖR UPPFÖLJNING 2017 OCH BUDGET- OCH VERKSAMHETSPLANERING 2018 Dnr: FS 1.3.1-391-17 Teknisk- naturvetenskaplig fakultet 1. Inledning Dessa anvisningar inleder budget- och verksamhetsplaneringen

Läs mer

Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet

Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet Malmö högskola / Fakulteten för lärande och samhälle Antagen av fakultetsstyrelsen 2017-03-24 2017-03-29 Dnr:LED 1.12016/570 Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet Målbild

Läs mer

Användning av OH-verktyget vid Göteborgs universitet

Användning av OH-verktyget vid Göteborgs universitet GÖTEBORGS UNIVERSITET HANDLEDNING Ekonomiavdelningen 2010-10-18 Användning av OH-verktyget vid Göteborgs universitet OH-verktyget vid Göteborgs universitet är ett web-baserat verktyg för beräkning av pålägg

Läs mer

Svar med anledning av Riksrevisionens revisionsrapport, dnr

Svar med anledning av Riksrevisionens revisionsrapport, dnr Ekonomienheten Gunilla Annerstedt SVAR PÅ REVISIONSRAPPORT 2014-05-21 V 2013/691 Riksrevisionen Christina Fröderberg Nybrogatan 55 114 90 Stockholm Svar med anledning av Riksrevisionens revisionsrapport,

Läs mer

Process för intern styrning och kontroll

Process för intern styrning och kontroll UFV 2015/612 Process för intern styrning och kontroll Fastställd av universitetsdirektören 2015-11-09 Innehållsförteckning Uppdraget 3 Genomförande 3 Resultat från intervjuer 3 Process för ISK 4 Riskanalyser

Läs mer

Ekonomi- och verksamhetsstyrning i Sala kommun.

Ekonomi- och verksamhetsstyrning i Sala kommun. Ekonomi- och verksamhetsstyrning i Sala kommun. Ekonomi- och verksamhetsstyrningen definieras som en målmedveten styrprocess vars syfte är att utifrån kända styrprinciper och spelregler påverka organisationens

Läs mer

Styr- och kontrollprocessen vid MAU

Styr- och kontrollprocessen vid MAU Dnr: LED 1.3-2018/61 1 (av 8) Malmö universitet, Universitetsstyrelsen, Staffan Ivarsson, Internrevisionschef Rapport Styr- och kontrollprocessen vid MAU - Granskningsrapport från internrevisionen Postadress

Läs mer

Hur många platser finns det i högskolan?

Hur många platser finns det i högskolan? STATISTISK ANALYS 1(10) Avdelning / löpunmmer 2013-12-10 / 13 Analysavdelningen Handläggare Marie Kahlroth 08-563 085 49 Marie.kahlroth@uk-ambetet.se Universitetskanslersämbetets statistiska analyser är

Läs mer

Anvisningar för budget- och verksamhetsplanering 2013 samt uppföljning 2012.

Anvisningar för budget- och verksamhetsplanering 2013 samt uppföljning 2012. för budget- och verksamhetsplanering 2013 samt uppföljning 2012. 1. Inledning Dessa anvisningar inleder budget- och verksamhetsplaneringen inför år 2013. Samtliga dokument för uppföljning, budget och verksamhetsplanering

Läs mer

BOKSLUT LÄRARHÖGSKOLAN 2016

BOKSLUT LÄRARHÖGSKOLAN 2016 Bilaga p 9 BOKSLUT LÄRARHÖGSKOLAN 2016 FS 1.3.2-325-17 Lärarhögskolans resultat totala intäkter och kostnader Årets resultat är 1 598 tkr. Det budgeterade resultatet var - 6 373tkr. Differensen mellan

Läs mer

Användning av OH-verktyget vid Göteborgs universitet

Användning av OH-verktyget vid Göteborgs universitet GÖTEBORGS UNIVERSITET ANVISNINGAR Ekonomiavdelningen 2012-10-02 Användning av OH-verktyget vid Göteborgs universitet OH-verktyget vid Göteborgs universitet är ett webb-baserat verktyg för beräkning av

Läs mer

Verksamhetsrapport för Internrevisionen 2007.

Verksamhetsrapport för Internrevisionen 2007. Styrelse och rektor 1(6) Verksamhetsrapport för 2007. Revisionsplanen för 2007, dnr LiU 1298/06-25, beskriver internrevisionens (IR:s) planerade aktiviteterna för verksamhetsåret. Nedan redovisas genomförda

Läs mer

Årsplan för verksamhetsstyrning vid Karolinska Institutet Dnr 882/2012-010 Fastställd av konsistoriet 2012-02-20

Årsplan för verksamhetsstyrning vid Karolinska Institutet Dnr 882/2012-010 Fastställd av konsistoriet 2012-02-20 Årsplan för verksamhetsstyrning vid Karolinska Institutet Dnr 882/2012-010 Fastställd av konsistoriet 2012-02-20 Dnr 882/2012-010 INNEHÅLL 1. Bakgrund... 1 1.1 En sammanhållen process... 1 2. Aktiviteter

Läs mer

Fler studenter och större överskott än någonsin tidigare

Fler studenter och större överskott än någonsin tidigare Statistisk analys Marie Kahlroth Analysavdelningen 08-563 085 49 marie.kahlroth@hsv.se www.hsv.se 2011-03-08 2011/2 Regnr: 63-17-2011 Fler studenter och större överskott än någonsin tidigare Studentantalet

Läs mer

Regler och handläggningsordning för inrättande av institutioner, centrumbildningar, arbetsenheter och högskolor vid Umeå universitet

Regler och handläggningsordning för inrättande av institutioner, centrumbildningar, arbetsenheter och högskolor vid Umeå universitet Regler och handläggningsordning för inrättande av institutioner, centrumbildningar, arbetsenheter och högskolor vid Umeå universitet Dokumenttyp: Regel Dnr: 100-828-10 Område: Beslutsfattare: Universitetsstyrelsen

Läs mer

Delårsrapport för januari juni 2013

Delårsrapport för januari juni 2013 Stockholm, 2013-08-15 Delårsrapport för januari juni 2013 Ekonomiskt resultat och prognos De senaste åren har KTH uppvisat stora positiva resultat. Detta har varit en följd av att intäkter, bland annat

Läs mer

Delårsrapport Medicinska fakulteten. Umeå universitet Medicinska fakulteten Dnr, FS ,

Delårsrapport Medicinska fakulteten. Umeå universitet Medicinska fakulteten Dnr, FS , Delårsrapport 2014 Medicinska fakulteten Umeå universitet Medicinska fakulteten Dnr, FS 1.3.5-1141-14, 2014-09-03 DELÅRSRAPPORT Ekonomiskt utfall per 2014-06-30 Resultat (se sida 3) Det ekonomiska resultatet

Läs mer

Manual till den ekonomiska mallen

Manual till den ekonomiska mallen MANUAL 1(7) Avdelning Analysavdelningen Handläggare Marie Kahlroth 08-563 085 49 marie.kahlroth@uk-ambetet.se Manual till den ekonomiska mallen Ekonomiska mallen består av fyra blad, Resultaträkning, Ekonomiska

Läs mer

GEMENSAMMA REGLER OCH ANVISNINGAR OM

GEMENSAMMA REGLER OCH ANVISNINGAR OM GEMENSAMMA REGLER OCH ANVISNINGAR OM KOSTNADSFÖRDELNING OCH REDOVISNING VID INTEGRERADE INSTITUTIONER 2014 Ekonomi INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. I NLEDANDE FÖRUTSÄTTNINGAR -... 3 sammanfattning... 3 2. B UDGET,

Läs mer

Införande av nya riktlinjer för fördelning av universitets- och fakultetsgemensamma kostnader

Införande av nya riktlinjer för fördelning av universitets- och fakultetsgemensamma kostnader Planeringsavdelningen 2014-11-12 Införande av nya riktlinjer för fördelning av universitets- och fakultetsgemensamma kostnader 1. Inledning Inför 2015 införs nya riktlinjer för fördelning av universitets-

Läs mer

Områdesnämnden för humanvetenskap

Områdesnämnden för humanvetenskap 1 (5) 2016-03-15 BESLUT Dnr SU FV-1.1.2-0792-16 Områdesnämnden för humanvetenskap Fredrik Oldsjö Områdeskanslichef Riktlinjer för hantering av indirekta kostnader i samband med anlitande av lärare anställda

Läs mer

Planeringsdirektiv och tidplan för beredning av verksamhetsuppdrag och budget 2018

Planeringsdirektiv och tidplan för beredning av verksamhetsuppdrag och budget 2018 Beslutsdatum: 2017-03-20 2017/0711 1 (6) Beslutande: Rektor Handläggare: Karin Fürstenbach Dokumentansvarig: Ekonomichef Dokumenttyp: Årligt planerings- och uppföljningsdokument Datum för ikraftträdande:

Läs mer

SUHF-modellen (OH-modellen) i verkligheten och jämförelser för Göteborgs universitet och dess fakultetsnämnder

SUHF-modellen (OH-modellen) i verkligheten och jämförelser för Göteborgs universitet och dess fakultetsnämnder SUHF-modellen (OH-modellen) i verkligheten och jämförelser för Göteborgs universitet och dess fakultetsnämnder 1 SUHF-modellen För att bringa klarhet i de indirekta kostnadernas natur och omfattning utvecklade

Läs mer

1 Anvisningar för budget och verksamhetsplanering inför år 2017, Medicinska fakulteten

1 Anvisningar för budget och verksamhetsplanering inför år 2017, Medicinska fakulteten Umeå universitet, 901 87 Umeå Dekan Medicinska fakulteten Dokumenttyp: Anvisning Datum: 2016-03-22 Dnr: FS 1.3.2-525-16 1 Anvisningar för budget och verksamhetsplanering inför år 2017, Medicinska fakulteten

Läs mer

Kommentarer till kvartalsbokslutet per 30 september samt ekonomisk prognos 2013

Kommentarer till kvartalsbokslutet per 30 september samt ekonomisk prognos 2013 2013-10-23 N 2013/180 Sektion ekonomi Budget och uppföljning Kansli N Lena Svensson, ekonomichef Kommentarer till kvartalsbokslutet per 30 september samt ekonomisk prognos 2013 Analys av det ekonomiska

Läs mer

Välkomna till utbildningen Budget och prognos

Välkomna till utbildningen Budget och prognos Välkomna till utbildningen Budget och prognos 1 Syftet med utbildningen Vem vänder sig utbildningen till? Kursen vänder sig till dig som är ny ska arbeta med budget och prognos. Vad syftar utbildingen

Läs mer

BESTÄMMELSER FÖR BUDGET OCH BUDGETUPPFÖLJNING

BESTÄMMELSER FÖR BUDGET OCH BUDGETUPPFÖLJNING Nummer: 01:3 Blad: (1) BESTÄMMELSER FÖR BUDGET OCH BUDGETUPPFÖLJNING A. Nämndernas verksamhet Nämnders och styrelsens ansvar 1 Nämnd och styrelse är ansvarig för att av Kommunfullmäktige i budget beslutad

Läs mer

Manual till den ekonomiska mallen

Manual till den ekonomiska mallen MANUAL 1(8) Avdelning Analysavdelningen Handläggare Marie Kahlroth 08-563 085 49 Marie.kahlroth@uka.se Manual till den ekonomiska mallen Ekonomiska mallen består numera av sex blad, Resultaträkning, Ekonomiska

Läs mer

Guide: Uppföljning akt Fördelning stöd och Fördelning lokal

Guide: Uppföljning akt Fördelning stöd och Fördelning lokal Guide: Uppföljning akt 990099 Fördelning stöd och 990098 Fördelning lokal 1 Innehåll: 1. Modellen för full kostnadstäckning... 1 Allmänt om modellen... 1 Fördelning av stödverksamheten i budgetprocessen...

Läs mer

BUDGET FÖR FORSKNING OCH UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ budgetåret 2015 samt planeringsförutsättningar för

BUDGET FÖR FORSKNING OCH UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ budgetåret 2015 samt planeringsförutsättningar för 2014-10-29 1(5) Bilagor 2 BUDGET FÖR FORSKNING OCH UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ budgetåret 2015 samt planeringsförutsättningar för 2016-2017 1 Förutsättningar 1.1 Bakgrund Universitetsstyrelsen (US) fattade

Läs mer

BOKSLUT 2018 Samhällsvetenskaplig fakultet

BOKSLUT 2018 Samhällsvetenskaplig fakultet BOKSLUT 2018 Samhällsvetenskaplig fakultet Dnr: FS 1.3.2-511-19 Bokslut för verksamhetsåret 2018 för Samhällsvetenskaplig fakultet Bokslutet 2018 för Samhällsvetenskaplig fakultet: Kapitel 1: Resultaträkningen

Läs mer

Dnr V KS-kod 1.2. Delårsrapport för januari juni 2017

Dnr V KS-kod 1.2. Delårsrapport för januari juni 2017 Delårsrapport för januari juni 2017 Innehåll Ekonomiskt resultat och prognos... 2 Intäkter... 3 Kostnader... 4 Vissa balansposter och ev. ansvarsförbindelser... 4 Upplupna bidragsintäkter... 4 Oförbrukade

Läs mer

Utredning av ämneslärarutbildningen vid Lunds universitet

Utredning av ämneslärarutbildningen vid Lunds universitet BESLUT 1 2019-09-19 Dnr STYR 2019/1198 Rektor Utredning av ämneslärarutbildningen vid Lunds universitet Bakgrund I enlighet med beslutad Verksamhetsplan och resursfördelning 2019 (dnr STYR2018/16) ska

Läs mer

Delårsrapport för januari juni 2014

Delårsrapport för januari juni 2014 Stockholm, 2014-08-15 Delårsrapport för januari juni 2014 Ekonomiskt resultat och prognos 2013 uppvisade KTH ett betydligt lägre resultat än de fem föregående årens stora positiva resultat, kapitalförändringen

Läs mer

Koncept. Regleringsbrev för budgetåret 2013 avseende universitet och högskolor

Koncept. Regleringsbrev för budgetåret 2013 avseende universitet och högskolor Koncept Regeringsbeslut I:x 2012-12-13 U2012/ /UH Utbildningsdepartementet Per Magnusson per.magnusson@regeringskansliet.se 08-4053252 Enligt sändlista Regleringsbrev för budgetåret 2013 avseende universitet

Läs mer

Kallelse till ledningsråd

Kallelse till ledningsråd Kallelse till ledningsråd 2012-03-07, R2-014, kl 10.00 12.00 Ärenden 1. Information från ledningsgruppen 2. Synpunkter på planeringsdirektiv (bilaga 1) 3. Riktlinjer för nya arbetstidsavtalet 4. Riktlinjer

Läs mer

Budgetanvisningar inför 2014

Budgetanvisningar inför 2014 BUDGETANVISNINGAR Frida Wiklander 2013-10-01 dnr E 2013/334 Budgetanvisningar inför 2014 Fakultetsstyrelser/motsv. Budgetanvisningarna grundar sig på de budgetförutsättningar som läggs fast i PM om anslagsfördelning

Läs mer

Beslut. Catarina Coquand Dekan. Anna Boreson Kanslichef. Birgitta Magnusson. Datum Dnr LED /162

Beslut. Catarina Coquand Dekan. Anna Boreson Kanslichef. Birgitta Magnusson. Datum Dnr LED /162 Beslut Datum 2016-03-09 Dnr LED 1.3-2016/162 BESLUTANDE Catarina Coquand Dekan FÖREDRAGANDE Anna Boreson Kanslichef Övriga som deltagit vid beslutstillfället Ärende TS erhåller statsanslag för utbildning

Läs mer

BOKSLUT LÄRARHÖGSKOLAN Fastställd av Lärarhögskolans styrelse FS

BOKSLUT LÄRARHÖGSKOLAN Fastställd av Lärarhögskolans styrelse FS BOKSLUT LÄRARHÖGSKOLAN 2017 Fastställd av Lärarhögskolans styrelse 2018-02-15 FS 1.3.2-302-18 Lärarhögskolans resultat totala intäkter och kostnader Årets resultat är 346tkr. Det budgeterade resultatet

Läs mer

EKONOMISTYRREGLER VID UMEÅ UNIVERSITET

EKONOMISTYRREGLER VID UMEÅ UNIVERSITET EKONOMISTYRREGLER VID UMEÅ UNIVERSITET Typ av dokument: Datum: Beslutad av: Giltighetstid: Tills vidare Område: Ekonomi Ansvarig förvaltningsenhet: Planeringsenheten Ersätter dokument: Ekonomistyrregler

Läs mer

POLITISKA RIKTLINJER. för styrmodellen i Norrköpings kommun

POLITISKA RIKTLINJER. för styrmodellen i Norrköpings kommun POLITISKA RIKTLINJER för styrmodellen i Norrköpings kommun... 10 januari 2011 Politiska riktlinjer för styrmodellen i Norrköpings kommun Beslutade av kommunstyrelsen den 10 januari 2011. Redaktionella

Läs mer

Delårsrapport för januari - juni 2012

Delårsrapport för januari - juni 2012 2012-08-15 Dnr V-2012-0001 Doss 31 Delårsrapport för januari - juni 2012 Inledning KTH har sedan höstterminen 2011 för första gången tagit ut studieavgifter för tredjelandsstudenter enligt förordningen

Läs mer

Avvikelse bud-utfall. Bud 2017 Jan- Mar

Avvikelse bud-utfall. Bud 2017 Jan- Mar 1 2017-04-27 Dnr V 2017/517 Naturvetenskapliga fakulteten Monika Bengtsson Ekonomisk rapportering per 2017-03-31 Sammanfattning Kostnadsställe: 15 NAT Utf 2016 Utf 2017 Bud 2017 bud-utfall Prognos 1 budgetprognos

Läs mer