Rutiner för ekonomisk uppföljning vid Stockholms universitet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rutiner för ekonomisk uppföljning vid Stockholms universitet"

Transkript

1 1 (15) Beslut Dnr SU FV Handläggare: Serhat Ok Controller Planeringsavdelningen Rutiner för ekonomisk uppföljning vid Stockholms universitet Detta beslut ersätter tidigare beslut fattat av rektor om Rutiner för ekonomisk uppföljning vid Stockholms universitet. Med anledning av Ernst & Youngs granskning av universitetets budget-, prognos- och uppföljningsprocess (revisionsrapport ) har rektor uppdragit åt förvaltningschefen att utarbeta rutiner för ekonomisk uppföljning inom universitetet utifrån den åtgärdsplan som redovisades för universitetsstyrelsen (dnr SU ). Rutinerna ska innehålla en övergripande struktur för uppföljningen samt sätta gemensamma ramar för hur uppföljningen ska ske och till vem/vilket organ resultaten av uppföljningen ska kommuniceras. 1. Universitetets budget-, prognos och uppföljningsprocess Stockholms universitet har en ekonomimodell som är uppbyggd och anpassad efter den decentraliserade organisation som råder vid universitetet. Universitetet har ett knappt sjuttiotal institutioner/enheter som leds av prefekter (eller motsvarande) med ansvar för såväl verksamhet som ekonomi. Den grundläggande principen är att beslut och ansvar ska ligga så nära berörd verksamhet som möjligt. Den ekonomiska planeringen och budgetprocessen inom universitetet kan kortfattat beskrivas enligt följande. Verksamhetsplaneringen samt det centrala anslagsfördelningsbeslutet tillhör de universitetövergripande planeringsdokumenten som utgör ramen för den ekonomiska planeringen på övriga organisatoriska nivåer. I universitetsstyrelsens och rektors anslagsfördelningsbeslut fördelas anslagsmedel för att bedriva verksamhet. Anslagsfördelningsbesluten riktas till områdesnämnderna, som i sin tur ansvarar för att fördela anslagsmedlen vidare, via fakultetsnämnderna, till institutionerna, d.v.s. institutionerna tilldelas en ekonomisk ram innehållande anslagsmedel för utbildning på Stockholms universitet Besöksadress: Telefon: Universitetsvägen 12 Telefax: Stockholm E-post:

2 2 (15) grundnivå och avancerad nivå (UGA) respektive för forskning och utbildning på forskarnivå (FUF). 2. Utgångspunkten för de gemensamma rutinerna vid universitetet Den ekonomiska uppföljningen är en del av universitetets verksamhetsuppföljning. Förutom de formella rapporteringskrav som ställs på myndigheten (t.ex. via regleringsbrevet) ska universitetets ekonomiska uppföljning bidra till en effektiv resursanvändning. Utgångspunkten för uppföljningsarbetet är att det ska karakteriseras av öppenhet och transparens. Det ska utföras systematiskt, ha en regelbunden frekvens och vara av hög kvalitet. Uppföljningsarbetet ska utföras i dialog med ekonomiansvariga (prefekter, avdelningschefer eller motsvarande) för att säkerhetsställa att adekvat och kvalitetssäkrad information används. Resultatet av uppföljningen ska därefter presenteras och redovisas i olika beslutande organ inom verksamheten, vilka i sin tur ska besluta om eventuella åtgärder. 2.1 Rutiner för ekonomisk uppföljning inom universitetet Den ekonomiska uppföljningen ska utgå från vad som ska rapporteras centralt (enligt nedanstående anvisningar) till Planeringsavdelningen, vilken i sin tur sammanställer, granskar och redovisar uppföljningen för universitetsledningen. Dock bör den rapporteringen som anges i anvisningarna betraktas som ett minimum vad gäller innehåll, genomförande och omfattning. Utifrån den decentraliserade organisation och modell som råder vid universitetet kan respektive område/fakultet själv bestämma över hur frekvent, hur omfattande och på vilket sätt som den ekonomiska uppföljningen ska ske och den kan därför med fördel göras både mer frekvent och mer omfattande än vad som ska rapporteras centralt. Generellt gäller det att uppföljningen ska göras i sådan omfattning att beslutsfattare känner sig trygga med kvaliteten i de underlag som inhämtats samt får god kännedom om hur de ekonomiska resurserna förbrukats i verksamheten. Uppföljningen är således nödvändigt för att effektiv ekonomisk styrning ska kunna bedrivas inom universitetet. Den ekonomiska uppföljningen som hanteras centralt utgår från information som rapporterats i universitetets budget- och uppföljningssystem Mercur 1. Utgångspunkten är hur respektive område, fakultet och institution samt hur universitetsförvaltningen m.fl. 2 har presterat och utvecklats i första hand i förhållande till budget men också i förhållande till tidigare års resultat. För att uppföljningen ska vara värdefull och av hög kvalitet behöver redogörelsen omfattas av ett antal punkter, vilka redovisas i nedan anvisningar. 1 Enligt förvaltningschefsbeslut daterat (dnr SU ) ska fullständig budget över institutionernas samtliga kostnader och intäkter årligen läggas in i budgetverktyget Mercur. 2 Gäller samtliga förvaltningsavdelningar, Stockholms Universitetsbibliotek (SUB) samt övriga och gemensamma redovisningsenheter.

3 3 (15) Områdeskanslierna ansvarar för att den ekonomiska uppföljningen genomförs och dokumenteras inom respektive område. I dialogen med ekonomiansvariga (prefekter eller motsvarande) ska kanslierna vid behov bidra med ekonomisk rådgivning till beslutsfattare inom de olika resultatenheterna. Det kan t.ex. vara ekonomisk rådgivning som berör budgetering och/eller upprättande av ekonomisk prognos. Resultatet av uppföljningen ska därefter i lämplig form och omfattning presenteras och redovisas för områdesnämnderna. Vidare ska den ekonomiska uppföljning som rör universitetsförvaltningen m.fl. följa nedan redovisade anvisningar i dess tillämpliga delar. 3. Anvisningar för central rapportering 3.1 Frekvens Den ekonomiska uppföljningen ska rapporteras två gånger per kalenderår, i anslutning till halvårsbokslutet och till helårsbokslutet. Vad gäller uppföljningen vid halvårsbokslutet ska redogörelsen vara Planeringsavdelningen tillhanda senast den 20 september. Vad gäller uppföljningen vid helårsbokslutet ska redogörelsen vara Planeringsavdelningen tillhanda senast den 20 mars. 3.2 Underlag och redogörelse Planeringsavdelningen tillhandahåller underlag (enligt excelmallen i bilagan) till respektive område (HS och N) vilket utgör delunderlag till vad som ska kommenteras och därefter kommuniceras vidare till Planeringsavdelningen. 3 Vid uppföljningen som görs vid halvårsbokslutet ska en prognos för respektive områdes helårsresultat, uppdelat på respektive post i resultaträkningen, anges i bifogad excelmall. Avviker prognosen för helårsresultatet mer än 10 % mot budgeterat resultat ska detta kommenteras i en kompletterad redogörelse. Om resultatet vid helårsbokslutet avviker mer än 10 % i förhållande till tidigare erhållna helårsprognos ska såväl område som fakultet kommentera och motivera orsakerna till det. 3 Underlaget är data från universitetets budget- och uppföljningssystem Mercur rapport EKUPA.

4 4 (15) Innehåll Allmänt Redogör: för periodens 4 resultat och dess utveckling jämfört med budgeterat resultat, både med avseende på område och på fakultet. Motivera och ange eventuella orsaker till väsentliga avvikelser (10 % eller mer) mellan budget och resultat i resultaträkningens poster. Redogör dessutom för hur resultatet förhåller sig till föregående periods resultat och kommentera utvecklingen mellan jämförelseåren. hur resultatet fördelar sig på nämnd respektive institutionsnivå (alla institutioner aggregerade), både med avseende på område och på fakultet. för en eventuell under- respektive överprestation och hur mycket det har påverkat områdets respektive fakultetens resultat. 5 hur resultatet fördelar sig på UGA och FUF, både med avseende på område och fakultet. 6 hur mycket respektive område och fakultet har i ackumulerat myndighetskapital vid periodens slut jämfört med motsvarande period föregående år. hur stora de ej förbrukade bidragen är och hur de utvecklats i förhållande till jämförelseperioden, både med avseende på område och på fakultet. Nyckeltal Redovisa: kvoten peridens resultat relativt periodens intäkter, både på områdes- och på fakultetsnivå. andelen personal-, lokal- respektive driftskostnader i förhållande till områdets/fakultetens totala kostnader, samt kommentera hur dessa kvoter har utvecklat sig i förhållande till jämförelseperioden. andelen ackumulerat myndighetskapital för perioden i relation till respektive områdes/fakultets intäkter, samt hur denna kvot har utvecklats i relation till jämförelseperioden. hur kvoten ej förbrukade bidrag förehåller sig till områdets/fakultetens bidragsintäkter samt hur den har utvecklats i förhållande till jämförelseperioden. 4 Perioden avser jämförelse mellan helår/helår eller halvår/halvår. 5 Behöver endast redovisas vid helårsuppföljningen. 6 Behöver endast redovisas vid helårsuppföljningen.

5 5 (15) Institutionsfakta Redovisa: antalet institutioner per område och fakultet som visar ett underskott under den aktuella perioden. antalet institutioner per område och fakultet som visar ett överskott under den aktuella perioden. antalet institutioner som har ett negativ sparat myndighetskapital under den aktuella perioden, både med avseende på område och på fakultet. antalet institutioner som har ett positivt sparat myndighetskapital under den aktuella perioden, både med avseende på område och på fakultet. antalet institutioner som har ett sparat myndighetskapital som överstiger 10 procent av respektive institutions intäkter (under den aktuella perioden), både med avseende på område och på fakultet. antalet institutioner som har ett sparat myndighetskapital som överstiger -10 procent av respektive institutions intäkter (under den aktuella perioden), både med avseende på område och på fakultet. Lista: de institutioner som har högst andel sparat myndighetskapital samt hur det sparade kapitalet har utvecklats för dessa under de två senaste perioderna. (Redovisa tre institutioner per fakultet samt område.) Redogör dessutom också för orsaker samt eventuellt vidtagna åtgärder för senaste årets utveckling. de institutioner vars sparade myndighetskapital har ökat mest under perioden och ange orsakerna till varför det sparade kapitalet (i förhållande föregående period) utvecklats på det viset samt eventuella åtgärder. (Redovisa tre institutioner per fakultet samt område.) de institutioner som har lägst andel sparat myndighetskapital samt hur det sparade kapitalet har utvecklats för dessa under de två senaste perioderna. (Redovisa tre institutioner per fakultet samt område.) Redogör dessutom för orsaker samt eventuellt vidtagna åtgärder för senaste årets utveckling. de institutioner som har högst andel sparat myndighetskapital relativt dess intäkter under den aktuella perioden. (Redovisa tre institutioner per fakultet samt område.) Redogör dessutom för orsaker samt eventuellt vidtagna åtgärder för senaste årets utveckling.

6 6 (15) de institutioner som har lägst andel sparat myndighetskapital relativt dess intäkter under den aktuella perioden. (Redovisa tre institutioner per fakultet samt område.) Redogör dessutom för orsaker samt eventuellt vidtagna åtgärder för senaste årets utveckling. 3.3 Rapportering Den ekonomiska uppföljningen ska dokumenteras och redogöras utifrån bifogad excelmall och ska vara kompletterad med en detaljerad redovisning utifrån ovanstående rapporteringskrav. 7 Dessutom ska den innehålla information om eventuellt ytterligare åtgärder/aktiviteter som är intressanta att belysa och som universitetsledningen behöver veta. 4. Tillämpning av universitetets gemensamma rutiner för ekonomisk uppföljning Tillämpning av dessa rutiner kommer regelbundet att följas upp och utvärderas av Planeringsavdelningen för att därefter vid behov revideras. 7 I bilagan finns exempel på hur redogörelsen kan redovisas.

7 7 (15) Bilaga Uppföljningsmall i Excel, halvår

8 Uppföljningsmall i Excel, helår 8 (15)

9 9 (15) Exempel på redogörelse i Word-dokument. Ett inledande stycke som sammanfattar området/fakultetens verksamhet med avseende på ekonomin. Redovisning av de punkter som finns under rubriken Allmänt. Komplettera och kommentera redovisningen med text som lyfter fram eller understryker ev. trender eller orsaker till redovisad utveckling. Redovisning av de punkter som finns under rubriken Nyckeltal. Redovisning av de punkter som finns under rubriken Institutionsfakta. Utgå från nedan tabellutformning. Redovisa antalet institutioner som visar ett underskott under den aktuella perioden. Gäller redovisning av området. Område/fakultet Fakultet 3 Kommentera ev. trend/utveckling under tabellen. Redovisa antalet institutioner som visar ett överskott under den aktuella perioden. Gäller redovisning av området. Område/fakultet

10 10 (15) Fakultet 3 Kommentera trend/utveckling under tabellen. Redovisa antalet institutioner med negativt sparat myndighetskapital. Område Fakultet 3 Kommentera trend/utveckling under tabellen. Redovisa antalet institutioner med positivt sparat myndighetskapital. Område Fakultet 3 Kommentera trend/utveckling under tabellen. Redovisa antalet institutioner med ett sparat myndighetskapital som överstiger 10% av intäkterna. Område/fakultet

11 11 (15) Fakultet 3 Kommentera trend/utveckling under tabellen. Redovisa antalet institutioner med sparat myndighetskapital som överstiger -10% av intäkterna. Område Fakultet 3 1 Kommentera trend/utveckling under tabellen. Lista de institutioner med högst andel sparat myndighetskapital, dess utveckling under de senaste två åren samt ev. vidtagna åtgärder. Fördelning, mnkr Område

12 12 (15) o.s.v. - Kommentar och ev. vidtagna orsaker 1. - Kommentar och ev. vidtagna orsaker 2 - O.s.v. Lista de institutioner vars myndighetskapital har ökat mest, orsaker till utvecklingen samt ev åtgärder. Fördelning, mnkr Område Skillnad o.s.v.

13 13 (15) - Kommentar och ev. vidtagna orsaker 1. - Kommentar och ev. vidtagna orsaker 2 - O.s.v. Lista de institutioner med lägst andel sparat myndighetskapital, dess utveckling under de senaste två åren samt ev. vidtagna åtgärder. Fördelning, mnkr Område o.s.v. - Kommentar och ev. vidtagna orsaker 1. - Kommentar och ev. vidtagna orsaker 2 - O.s.v.

14 14 (15) Lista de institutioner som har högst andel sparat myndighetskapital relativt dess intäkter samt ev. vidtagna åtgärder. Fördelning Område Sparat kap. (mnkr) Intäkter (mnkr) Sparat kap/intäkter (%) o.s.v. - Kommentar och ev. vidtagna orsaker 1. - Kommentar och ev. vidtagna orsaker 2 - O.s.v. Lista de institutioner som har lägst andel sparat myndighetskapital relativt dess intäkter samt ev. vidtagna åtgärder. Fördelning Område Sparat kap. Intäkter (mnkr) Sparat kap/intäkter (%)

15 15 (15) (mnkr) o.s.v. - Kommentar och ev. vidtagna orsaker 1. - Kommentar och ev. vidtagna orsaker 2 - O.s.v.

Rutiner för ekonomisk uppföljning vid Stockholms universitet

Rutiner för ekonomisk uppföljning vid Stockholms universitet 1 (7) BESLUT 2013-06-27 Dnr SU 70-1228-12 Handläggare: Serhat Ok Controller Planeringsavdelningen Rutiner för ekonomisk uppföljning vid Stockholms universitet Med anledning av Ernst & Youngs granskning

Läs mer

Anvisningar för uppföljning av verksamhetsåret 2016

Anvisningar för uppföljning av verksamhetsåret 2016 Anvisningar för uppföljning av verksamhetsåret 2016 Fastställd av rektor den 11 oktober 2016 Typ av dokument: Plan Beslutad av: Rektor Giltighetstid: 2016-09-01 2017-08-31 Dnr: FS 1.3.2-1773-16 Område:

Läs mer

Ekonomistyrregler vid Umeå universitet

Ekonomistyrregler vid Umeå universitet Ekonomistyrregler vid Umeå universitet Föredragande Bitr. universitetsdirektör Per Ragnarsson och controller Carina Henningsson Sammanfattning Ekonomistyrregler vid Umeå universitet infördes och fastställdes

Läs mer

EKONOMISTYRREGLER VID UMEÅ UNIVERSITET

EKONOMISTYRREGLER VID UMEÅ UNIVERSITET EKONOMISTYRREGLER VID UMEÅ UNIVERSITET Typ av dokument: Datum: Beslutad av: Giltighetstid: Tills vidare Område: Ekonomi Ansvarig förvaltningsenhet: Planeringsenheten Ersätter dokument: Ekonomistyrregler

Läs mer

UGEM (UNIVERSITETSGEMENSAMMA KOSTNADER) AKTUELLA BUDGETFRÅGOR INFÖR Prefektträff Samhällsvetenskaplig fakultet

UGEM (UNIVERSITETSGEMENSAMMA KOSTNADER) AKTUELLA BUDGETFRÅGOR INFÖR Prefektträff Samhällsvetenskaplig fakultet UGEM (UNIVERSITETSGEMENSAMMA KOSTNADER) AKTUELLA BUDGETFRÅGOR INFÖR 2019 Prefektträff Samhällsvetenskaplig fakultet 2018-03-13 ANDELEN GEMENSAMMA KOSTNADER I EN NATIONELL JÄMFÖRELSE Universitetsgemensamma

Läs mer

Budgetinstruktion för år 2014

Budgetinstruktion för år 2014 1(3) Dnr SLU ua 2013.1.1.1-4916 Exp. den: 8/11-13/JÖ STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Budgetar, anslagsfördelning och verksamhetsuppdrag Dokumenttyp: Årligen återkommande planeringsoch styrdokument Beslutsfattare:

Läs mer

Prefekt Prefekt beslutar om miljöledningssystemet på institutionsnivå. Det innebär att prefekten/motsvarande 1 ansvarar för att:

Prefekt Prefekt beslutar om miljöledningssystemet på institutionsnivå. Det innebär att prefekten/motsvarande 1 ansvarar för att: Bilaga till Rektorsbeslut nr: 115 Datum: 2017-06-07 Dnr: 2017/3408-1.1 Checklista för klargörande av roller, ansvar och befogenheter inom miljöledningssystemet Chefers övergripande miljöansvar framgår

Läs mer

Budget och uppföljning

Budget och uppföljning NORMERANDE BESLUT 2013-10-21 Dnr V 2013/776 Budget och uppföljning Område/uppgift Ansvarig chef Handläggare Giltighetstid Uppföljning Administrativa stödet, Ekonomienheten Lars Nilsson, ekonomidirektör

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR UPPFÖLJNING 2019 SAMT BUDGET- OCH VERKSAMHETS- PLANERING 2020

ANVISNINGAR FÖR UPPFÖLJNING 2019 SAMT BUDGET- OCH VERKSAMHETS- PLANERING 2020 ANVISNINGAR FÖR UPPFÖLJNING 2019 SAMT BUDGET- OCH VERKSAMHETS- PLANERING 2020 FS 1.3.2-425-19 Teknisk-naturvetenskaplig fakultet 1. Inledning Dessa anvisningar gäller verksamhetsuppföljning 2019 och inleder

Läs mer

Förberedelse för kvalitetsdialoger

Förberedelse för kvalitetsdialoger Planeringsavdelningen Yvonne Andersson PROMEMORIA 2017-05-31 SLU ID: SLU.ua.2017.1.1.2-2183 Syfte och målgrupp Kvalitetsdialoger ska genomföras hösten 2017 mellan utbildningsnämnd (UN) och programnämnd

Läs mer

Avvikelse bud-utfall. Bud 2017 Jan- Mar

Avvikelse bud-utfall. Bud 2017 Jan- Mar 1 2017-04-27 Dnr V 2017/517 Naturvetenskapliga fakulteten Monika Bengtsson Ekonomisk rapportering per 2017-03-31 Sammanfattning Kostnadsställe: 15 NAT Utf 2016 Utf 2017 Bud 2017 bud-utfall Prognos 1 budgetprognos

Läs mer

Handläggningsordning

Handläggningsordning Handläggningsordning för styrdokument Typ av dokument Handläggningsordning Beslutad av Rektor Beslutsdatum 2018-02-22 Dnr SU FV-1.1.2-3530-17 Giltighetstid 2018-02-22 - tillsvidare Ersätter dokument -

Läs mer

Roller och ansvar för miljöledningsarbetet

Roller och ansvar för miljöledningsarbetet Naturvetenskapliga fakulteten Göteborgs universitet MILJÖHANDBOKEN Kapitel 4.4 Organisation Upprättat av Miljösamordnaren Fastställt av dekan 2012 12 04 Senast reviderat av Miljösamordnaren 2015 04 01

Läs mer

Ekonomisk uppföljning och prognos efter kvartal

Ekonomisk uppföljning och prognos efter kvartal Planeringsavdelningen [Ev. kompletterande text, t.ex. beslutsfattare] PROMEMORIA SLU ID: SLU.ua 2015.1.1.1-3466 2015-11-03 Ekonomisk uppföljning och prognos efter kvartal 3 2015 Sammanfattning SLU gör

Läs mer

Bilaga 6. Riksrevisionens enkät till lärosäten

Bilaga 6. Riksrevisionens enkät till lärosäten BILAGA TILL GRANSKNINGSRAPPORT DNR: 3.1.1-2016- 1585 Bilaga 6. Riksrevisionens enkät till lärosäten RiR 2017:28 Varför sparar lärosätena? En granskning av myndighetskapital vid universitet och högskolor

Läs mer

Delårsrapport per den 30 juni 2014 samt prognos för verksamhetsåret 2014 avseende Humanistiska och teologiska fakulteterna

Delårsrapport per den 30 juni 2014 samt prognos för verksamhetsåret 2014 avseende Humanistiska och teologiska fakulteterna 1 2014-07-22 Dnr STYR 2014/621 Sektionen Ekonomi Kansli HT Ekonomichef Jonas Sundin Ekonomichef Delårsrapport per den 30 juni 2014 samt prognos för verksamhetsåret 2014 avseende Humanistiska och teologiska

Läs mer

Humanistiska fakulteten Dekan Beslut Dnr Sid 1 (8) Fastställande av bokslut för humanistiska fakulteten för år 2014 Årets resul

Humanistiska fakulteten Dekan Beslut Dnr Sid 1 (8) Fastställande av bokslut för humanistiska fakulteten för år 2014 Årets resul Humanistiska fakulteten Dekan Beslut 2015-02-23 Dnr 212-1143-13 Sid 1 (8) Fastställande av bokslut för humanistiska fakulteten för år 2014 Årets resultat för humanistiska fakulteten är -6,0 mnkr. Resultatet

Läs mer

ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET

ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET REGLER Dnr V 2016/644 ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument samt gu.se/miljo Rektor Göteborgs miljövetenskapliga

Läs mer

Kommentarer till halvårsbokslut och prognos

Kommentarer till halvårsbokslut och prognos V 2015/442 2015-07-23 Till Sektion ekonomi Kansli N Ekonomi Kommentarer till halvårsbokslut 2015-06-30 och prognos 2 2015 Sammanfattning Resultat per 30 juni 2015 är negativt om 15,9 Mkr, med fördelningen

Läs mer

Totalbudget för Lunds universitet 2011

Totalbudget för Lunds universitet 2011 BESLUT 1(6) 2011-02-15 Dnr EK 2010/41 Styrelsen Totalbudget för Lunds universitet 2011 Budgeterat underskott 2011 uppgår till 165 mnkr fördelat på ett underskott inom utbildningen på 108 mnkr och forskningen

Läs mer

Normerande beslut: Roller, ansvar och befogenheter inom miljöledningssystemet

Normerande beslut: Roller, ansvar och befogenheter inom miljöledningssystemet Miljöenheten Eddi Omrcen Aschebergsgatan 44 Box 170, 405 30 Göteborg 031 786 15 45 eddi.omrcen@gu.se REKTORSBESLUT 1 / 2 2012-11-19 dnr V 2012/796 Rektor Normerande beslut: Roller, ansvar och befogenheter

Läs mer

Ekonomisk rapportering per Sammanfattning. Dnr V 2017/

Ekonomisk rapportering per Sammanfattning. Dnr V 2017/ 1 2017-10-24 Dnr V 2017/1504 Naturvetenskapliga fakulteten Monika Bengtsson Ekonomisk rapportering per 2017-09-30 1. Sammanfattning Kostnadsställe: 15 NAT Naturvetenskapliga fakulteten Utfall 2017 Budget

Läs mer

Regler för utbildningsgranskningar

Regler för utbildningsgranskningar Regler för utbildningsgranskningar Typ av dokument Regler Beslutad av Rektor Beslutsdatum 2019-06-27 Dnr SU FV-1.1.2-2143-19 Giltighetstid 2019-07-01 - tillsvidare Ersätter dokument - Ansvarig förvaltningsavdelning

Läs mer

Långsiktig budgetering med nyckeltal Luleå tekniska universitet

Långsiktig budgetering med nyckeltal Luleå tekniska universitet Långsiktig budgetering med nyckeltal Luleå tekniska universitet 24 april 2017 Catrine Lindfors, Controller Elin Andersson, Ekonom Luleå tekniska universitet Grundat 1971, 5:e tekniska Omsättning 1,6 miljarder

Läs mer

Intern styrning och kontroll

Intern styrning och kontroll UFV 2010/366 Intern styrning och kontroll Plan 2010 Fastställd av rektor 2010-03-09 UFV 2010/366 Innehållsförteckning Utgångspunkter för ISK-arbetet 2010 4 Slutsatser av ISK-arbetet 2009 4 Planerade aktiviteter

Läs mer

Anvisningar för uppföljning 2015 samt för budget- och verksamhetsplanering 2016. Teknisk- naturvetenskaplig fakultet. Dnr: FS 1.3.

Anvisningar för uppföljning 2015 samt för budget- och verksamhetsplanering 2016. Teknisk- naturvetenskaplig fakultet. Dnr: FS 1.3. för uppföljning 2015 samt för budget- och verksamhetsplanering 2016. 1. Inledning Dessa anvisningar inleder budget- och verksamhetsplaneringen inför år 2016. Samtliga dokument för uppföljning, budget

Läs mer

Bilaga 2 Regler och riktlinjer för budget och uppföljning

Bilaga 2 Regler och riktlinjer för budget och uppföljning Bilaga 2 Regler och riktlinjer för budget och uppföljning Stadsbyggnadskontoret ska bedriva sin verksamhet på ett sådant sätt att kontoret bidrar till uppfyllelsen av de mål som fastställts i kommunfullmäktiges

Läs mer

Riktlinjer för uppföljning. Motala kommun

Riktlinjer för uppföljning. Motala kommun Riktlinjer för uppföljning Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Diarienummer: 11/KS 0157 Datum: 2011-08-22 Paragraf: KF 111 Reviderande instans: Diarienummer: Datum: Paragraf: Gäller från: 2011-09-01

Läs mer

Granskning år 2015 av folkhögskolestyrelsen för Vindelns och Storumans folkhögskolor

Granskning år 2015 av folkhögskolestyrelsen för Vindelns och Storumans folkhögskolor Granskning år 2015 av folkhögskolestyrelsen för Vindelns och Storumans folkhögskolor Rapport nr 22/2015 Mars 2016 Eva Röste Moe, revisionskontoret Diarienummer: REV 16:2-2015 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE

Läs mer

Revisionsrapport Bedömning av BKUs arbete för en ekonomi i balans

Revisionsrapport Bedömning av BKUs arbete för en ekonomi i balans Sida 1(1) Datum Revisionen Till: Barn-, kultur- och utbildningsnämnden (BKU) För kännedom: Kommunstyrelsen Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport Bedömning av BKUs arbete för en ekonomi i balans

Läs mer

Slutattestinstruktion

Slutattestinstruktion Dnr: ST 2013/166-1.1 Slutattestinstruktion Beslutat av Rektor Gäller från 2013-04-22 Innehåll Slutattestinstruktion 3 Intern kontroll 3 Fakultet 6 Utgångspunkter 6 Universitetsförvaltning 8 Utgångspunkter

Läs mer

Långsiktig budgetering med nyckeltal vid Luleå tekniska universitet

Långsiktig budgetering med nyckeltal vid Luleå tekniska universitet Långsiktig budgetering med nyckeltal vid Luleå tekniska universitet 10 oktober 2016 Rose-Marie Kero, Ekonomichef Catrine Lindfors, Controller Luleå tekniska universitet Grundat 1971, 5:e tekniska Omsättning

Läs mer

Handläggningsordning för externa forskningsbidrag. Fastställd av rektor Dnr: FS Ekonomienheten

Handläggningsordning för externa forskningsbidrag. Fastställd av rektor Dnr: FS Ekonomienheten Handläggningsordning för externa forskningsbidrag Fastställd av rektor 2015-05-26 Dnr: FS 1.1-807-15 Typ av dokument: Beslutad av: Giltighetstid: Område: Ansvarig enhet: Handläggningsordning Rektor 2015-05-26

Läs mer

Rutin för hantering av styrande dokument vid Uppsala universitet

Rutin för hantering av styrande dokument vid Uppsala universitet UFV 2015/1242 Rutin för hantering av styrande dokument vid Uppsala universitet Fastställd av universitetsdirektören 2016-11-15 Innehållsförteckning 1 Bakgrund 3 2 Struktur och begrepp för styrande dokument

Läs mer

Verksamhetsplan för Humanistiska fakultetsnämnden Inledning

Verksamhetsplan för Humanistiska fakultetsnämnden Inledning Verksamhetsplan för Humanistiska fakultetsnämnden 2016 2017 Inledning I denna verksamhetsplan presenteras kortfattat mål och åtgärder för Humanistiska fakulteten vid Stockholms universitet. Planen utgår

Läs mer

Revisionsrapport Kommunstyrelsens arbete för en ekonomi i balans

Revisionsrapport Kommunstyrelsens arbete för en ekonomi i balans s revisorer Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport Kommunstyrelsens arbete för en Revisionen har via KPMG genomfört en granskning inom ovanstående område. Revisionen

Läs mer

Instruktion för Internrevision vid Linköpings universitet

Instruktion för Internrevision vid Linköpings universitet 1(6) Instruktion för Internrevision vid Linköpings universitet Internrevisionsförordningen (2006:1228) och Ekonomistyrningsverkets (ESV:s) föreskrifter samt denna instruktion reglerar Internrevisionens

Läs mer

Process för intern styrning och kontroll

Process för intern styrning och kontroll UFV 2015/612 Process för intern styrning och kontroll Fastställd av universitetsdirektören 2015-11-09 Innehållsförteckning Uppdraget 3 Genomförande 3 Resultat från intervjuer 3 Process för ISK 4 Riskanalyser

Läs mer

Styr- och kontrollprocessen vid MAU

Styr- och kontrollprocessen vid MAU Dnr: LED 1.3-2018/61 1 (av 8) Malmö universitet, Universitetsstyrelsen, Staffan Ivarsson, Internrevisionschef Rapport Styr- och kontrollprocessen vid MAU - Granskningsrapport från internrevisionen Postadress

Läs mer

Intern kontroll 2011 Kommunstyrelsen och nämnderna

Intern kontroll 2011 Kommunstyrelsen och nämnderna Intern kontroll 2011 Kommunstyrelsen och nämnderna Vänersborgs kommun Revisionsrapport Mars 2012 Henrik Bergh Uppdrag och genomförande... 3 Sammanfattning... 3 GRANSKNINGSIAKTTAGELSER... 4 Synpunkter i

Läs mer

Verksamhetsrapport för Internrevisionen 2007.

Verksamhetsrapport för Internrevisionen 2007. Styrelse och rektor 1(6) Verksamhetsrapport för 2007. Revisionsplanen för 2007, dnr LiU 1298/06-25, beskriver internrevisionens (IR:s) planerade aktiviteterna för verksamhetsåret. Nedan redovisas genomförda

Läs mer

Tertialrapport per den 30 april 2019 samt prognos för verksamhetsåret 2019 avseende Humanistiska och teologiska fakulteterna

Tertialrapport per den 30 april 2019 samt prognos för verksamhetsåret 2019 avseende Humanistiska och teologiska fakulteterna 1-05-23 Kansli HT Ekonomichef Jonas Sundin Ekonomichef Tertialrapport per den 30 april samt prognos för verksamhetsåret avseende Humanistiska och teologiska fakulteterna Chefens sammanfattning Resultaträkning

Läs mer

BESLUT. myndighetskapital.

BESLUT. myndighetskapital. BESLUT 2013-02-15 1(5) Dnr EK 2012/63 Styrelsen Totalbudget för Lunds universitet 2013 Budgeterat underskott 2013 uppgår till 304 miljoner kronor fördelat på ett underskott inom utbildningen på 142 miljoner

Läs mer

Delårsrapport

Delårsrapport Revisionsrapport* Delårsrapport 2007-06-30 Krokoms kommun 2007-09-12 Hans Stark *connectedthinking Innehållsförteckning Sammanfattande bedömning och åtgärdsförslag...1 Inledning...2 Inledning och regelverk...2

Läs mer

GRANSKNING AV FÖRDELNING AV INTÄKTER OCH KOSTNADER PÅ VERKSAMHETSGRENAR

GRANSKNING AV FÖRDELNING AV INTÄKTER OCH KOSTNADER PÅ VERKSAMHETSGRENAR 1(7) Dnr SLU ua Internrevisionen Till styrelsen vid SLU GRANSKNING AV FÖRDELNING AV INTÄKTER OCH KOSTNADER PÅ VERKSAMHETSGRENAR SAMMANFATTNING Universitetsledningen har tydliggjort vikten av att såväl

Läs mer

- Universitetstandvården tkr - Undervisning och lärande tkr - Fakultetsnämnden tkr

- Universitetstandvården tkr - Undervisning och lärande tkr - Fakultetsnämnden tkr Beslut Dnr: 1-676/2018 2018-10-19 Sid: 1 / 1 Rektor Beslut om budgetramar för 2019 Efter tidigare beredning (18-10-16) beslutar rektor om fördelning av statsanslagen i enlighet med bifogat underlag och

Läs mer

Revisionsplan för 2016

Revisionsplan för 2016 1 (1) BESLUT 2015-12-01 Dnr SU FV-1.1.6-3218-15 Handläggare: Mikael Lundén Internrevisionschef Revisionsplan för 2016 vid Stockholms universitet har efter en riskanalys av universitetets verksamhet utarbetat

Läs mer

Ekonomisk månadsrapport per april 2019 Dnr BUN19/8-022

Ekonomisk månadsrapport per april 2019 Dnr BUN19/8-022 Johannes Pålsson Chef barn och utbildning Ekonomisk månadsrapport per april 2019 Dnr BUN19/8-022 Sammanfattning Prognosen för april är fortsatt -8 mnkr förutsatt att resultatenheterna vidtar ett antal

Läs mer

Kvalitetssystem Humanistisk fakultet. Humanistisk fakultet.

Kvalitetssystem Humanistisk fakultet. Humanistisk fakultet. Kvalitetssystem 2014-2016 Humanistisk fakultet Humanistisk fakultet www.umu.se/humfak Kvalitetssystem för Humanistiska fakulteten 2014-2016 1. Målsättning med kvalitetsarbete Humanistisk fakultet vill

Läs mer

Internrevisionens årsrapport

Internrevisionens årsrapport Internrevisionens årsrapport år 2009 Inledning Vårt mål är att internrevisionen ska vara en respekterad och oberoende resurs vars arbete präglas av objektivitet, integritet och opartiskhet. De granskningar

Läs mer

Intern styrning och kontroll i upphandlings- och inköpsprocessen

Intern styrning och kontroll i upphandlings- och inköpsprocessen 1 Intern styrning och kontroll i upphandlings- och inköpsprocessen Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Stockholms universitet (SU) granskat intern styrning och kontroll i upphandlings-

Läs mer

Områdesnämnden för humanvetenskap

Områdesnämnden för humanvetenskap 1 (5) 2016-03-15 BESLUT Dnr SU FV-1.1.2-0792-16 Områdesnämnden för humanvetenskap Fredrik Oldsjö Områdeskanslichef Riktlinjer för hantering av indirekta kostnader i samband med anlitande av lärare anställda

Läs mer

Budgetuppföljning för kommunstyrelsen 2015

Budgetuppföljning för kommunstyrelsen 2015 2015-04-20 KS-2015/306.182 1 (4) HANDLÄGGARE Askerud, Carina 08-535 302 83 Carina.Askerud@huddinge.se Kommunstyrelsen Budgetuppföljning för kommunstyrelsen 2015 Förslag till beslut Budgetuppföljningen

Läs mer

Redovisning av uppdrag att lämna fördjupade underlag rörande ekonomin Månatlig redovisning 20 februari 2010

Redovisning av uppdrag att lämna fördjupade underlag rörande ekonomin Månatlig redovisning 20 februari 2010 REGERINGSUPPDRAG 1 (5) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av uppdrag att lämna fördjupade underlag rörande ekonomin Månatlig redovisning 20 februari 2010 Regeringen har i regeringsbeslut

Läs mer

Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2015

Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2015 Ärende 11 Universitetsstyrelsen Datum: 2015-02-19 Dnr: 2015/32-1.2 Föredragande: Carina Rydstedt Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2015 1. Inledning Internrevisionen vid Linnéuniversitetet bedrivs enligt

Läs mer

Programrapporter inom lärarutbildningarna

Programrapporter inom lärarutbildningarna 1 (1) BESLUT 2017-03-08 Martin Bergqvist Utbildningsledare med inriktning mot lärarutbildning Programrapporter inom lärarutbildningarna Bakgrund I beslutet om inrättande av programråd inom lärarutbildningarna

Läs mer

Kvalitetsdialoger för utbildning på grundnivå och avancerad nivå

Kvalitetsdialoger för utbildning på grundnivå och avancerad nivå 2018-03-12 (Dnr. LED 1.3-2018/119 ) 1 (av 7) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande/Titel: Giltighetstid: Dokumentansvarig/Funktion: Diarienummer: Version: Revisionsdatum:

Läs mer

Revisionsrapport basgranskning av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden

Revisionsrapport basgranskning av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden REVISIONSRAPPORT 1(8) KR-2014/ 0007 Handläggare, titel, telefon Caroline Nyman, stadsrevisor 011-15 17 99 Revisionsrapport basgranskning av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden Innehållsförteckning

Läs mer

Revisionsrapport. Lunds kommun. *connectedthinking

Revisionsrapport. Lunds kommun. *connectedthinking Revisionsrapport Analys avseende om de budgetansvariga i verksamheterna har rätt kunskap och insikt i ekonomi- och verksamhetsstyrningen? Lunds kommun 2007-11-12 Stefan Tengberg Rådgivare *connectedthinking

Läs mer

Planerings- och budgetförutsättningar

Planerings- och budgetförutsättningar Planerings- och budgetförutsättningar 2018 2020 LIU GEMENSAMMA FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR PLANERING OCH BUDGET 2018 OCH PLAN FÖR ÅREN 2019 2020 LINKÖPINGS UNIVERSITET Innehållsförteckning 1 Inledning... 1 2 Verksamhetsplanering

Läs mer

Anvisningar för uppföljning 2014 samt för budget- och verksamhetsplanering 2015. Teknisk- naturvetenskaplig fakultet. Dnr: FS 1.3.

Anvisningar för uppföljning 2014 samt för budget- och verksamhetsplanering 2015. Teknisk- naturvetenskaplig fakultet. Dnr: FS 1.3. för uppföljning 2014 samt för budget- och verksamhetsplanering 2015. 1. Inledning Dessa anvisningar inleder budget- och verksamhetsplaneringen inför år 2015. Samtliga dokument för uppföljning, budget

Läs mer

Christina Wannehag Dnr B5 30/07 Lena Danielsson FÖRSTUDIE CENTRUMBILDNINGAR

Christina Wannehag Dnr B5 30/07 Lena Danielsson FÖRSTUDIE CENTRUMBILDNINGAR Internrevisionen REVISIONSRAPPORT Christina Wannehag 2007-09-11 Dnr B5 30/07 Lena Danielsson FÖRSTUDIE CENTRUMBILDNINGAR Bakgrund I den strategiska planen för 2007-2010 står det: Hög kvalitet på forskning

Läs mer

Övergripande granskning av kommunstyrelsens styrning och uppföljning av ekonomi och verksamhet (styrmodell)

Övergripande granskning av kommunstyrelsens styrning och uppföljning av ekonomi och verksamhet (styrmodell) www.pwc.se Revisionsrapport Louise Cedemar Linnea Grönvold December/2017 Övergripande granskning av kommunstyrelsens styrning och uppföljning av ekonomi och verksamhet (styrmodell) Innehåll Sammanfattning...2

Läs mer

Processbeskrivning av LiU:s modell för kvalitetssäkring av utbildning på grundnivå och avancerad nivå

Processbeskrivning av LiU:s modell för kvalitetssäkring av utbildning på grundnivå och avancerad nivå DNR LIU-2017-01507 1(5) Processbeskrivning av LiU:s modell för kvalitetssäkring av utbildning på grundnivå och avancerad nivå Samtliga utbildningar på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå ska kvalitetssäkras

Läs mer

REGEL FÖR CHEFENS ANSVAR OCH BEHÖRIGHET ATT FÖRFOGA ÖVER MYNDIGHETENS MEDEL

REGEL FÖR CHEFENS ANSVAR OCH BEHÖRIGHET ATT FÖRFOGA ÖVER MYNDIGHETENS MEDEL REGEL FÖR CHEFENS ANSVAR OCH BEHÖRIGHET ATT FÖRFOGA ÖVER MYNDIGHETENS MEDEL Typ av dokument: Regel Datum: 2018-02-20 Dnr: FS 1.1-368-18 Beslutad av: Giltighetstid: Tillsvidare Område: Ansvarig förvaltningsenhet:

Läs mer

Riktlinjer för strategier samt uppdrag att utarbeta fakultetsstrategier och inriktningsdokument

Riktlinjer för strategier samt uppdrag att utarbeta fakultetsstrategier och inriktningsdokument Planeringsavdelningen BESLUT SLU ua 2016.1.1.1-799 2016-03-01 Riktlinjer för strategier samt uppdrag att utarbeta fakultetsstrategier och inriktningsdokument Beslut Rektor beslutar att fastställa riktlinjer

Läs mer

Dnr V KS-kod 1.2. Delårsrapport för januari juni 2017

Dnr V KS-kod 1.2. Delårsrapport för januari juni 2017 Delårsrapport för januari juni 2017 Innehåll Ekonomiskt resultat och prognos... 2 Intäkter... 3 Kostnader... 4 Vissa balansposter och ev. ansvarsförbindelser... 4 Upplupna bidragsintäkter... 4 Oförbrukade

Läs mer

Planerings- och budgetförutsättningar

Planerings- och budgetförutsättningar 2019-06-20 BESLUT Planerings- och budgetförutsättningar 2020 2022 FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR PLANERING OCH BUDGET 2020 OCH PLAN FÖR ÅREN 2021 2022 LINKÖPINGS UNIVERSITET 2019-06-20 BESLUT Innehållsförteckning

Läs mer

Kommentarer till kvartalsbokslutet per 30 september samt ekonomisk prognos 2013

Kommentarer till kvartalsbokslutet per 30 september samt ekonomisk prognos 2013 2013-10-23 N 2013/180 Sektion ekonomi Budget och uppföljning Kansli N Lena Svensson, ekonomichef Kommentarer till kvartalsbokslutet per 30 september samt ekonomisk prognos 2013 Analys av det ekonomiska

Läs mer

Svenljunga kommun Januari 2019

Svenljunga kommun Januari 2019 www.pwc.se Fredrik Carlsson Certifierad Kommunal revisor Emma Ekstén Isabelle Panasco Grundläggande granskning 2018 Svenljunga kommun Januari Uppdrag Bakgrund Av kommunallagen och god revisionssed följer

Läs mer

Delårsrapport 2015. Linköpings universitet

Delårsrapport 2015. Linköpings universitet Delårsrapport 2015 Linköpings universitet 2015-08-10 DNR LIU-2015-00873 BESLUT 1(7) Delårsrapport för räkenskapsåret 2015 per den 30 juni 2015 Bakgrund Vissa myndigheter ska enligt Förordning (2000:605)

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR POLISUTBILDNING

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR POLISUTBILDNING INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR POLISUTBILDNING Typ av dokument: Instruktion Datum: Dnr: FS 1.2.1-1691-18 Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2019-01-01 - tillsvidare Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Ersätter

Läs mer

Styrning av utbildning på grund- och avancerad nivå

Styrning av utbildning på grund- och avancerad nivå DNR: SLU ua Fe 2013.1.1.1-2588 Internrevisionen 2013-09-25 Styrning av utbildning på grund- och avancerad nivå Rapport från internrevisionen Innehåll Sammanfattning... 3 1 Bakgrund och motiv... 4 2 Granskningens

Läs mer

Regler för redovisning av bisysslor för lärare samt anställda som omfattas av Chefsavtalet

Regler för redovisning av bisysslor för lärare samt anställda som omfattas av Chefsavtalet Umeå universitet Rektor Regel Dnr 300-3114-12 2013-12-17 Ansvarig enhet: Universitetsledningens kansli Giltighetstid: 5 år Sid 1 (8) Regler för redovisning av bisysslor för lärare samt anställda som omfattas

Läs mer

Linnéuniversitetets kvalitetspolicy

Linnéuniversitetets kvalitetspolicy Linnéuniversitetets kvalitetspolicy Rektorsbeslut nr: 199 Datum: 2013-11-11 Dnr: ST 2013/417-1.1 Rektors förord Linnéuniversitetet har högt ställda ambitioner som lärosäte. För att nå upp till vår vision

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2013

Granskning av årsredovisning 2013 www.pwc.se Revisionsrapport Stina Björnram Granskning av årsredovisning 2013 Norra Västmanlands Samordningsförbund Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 1 Inledning... 2 1.1 Bakgrund... 2 1.2 Revisionsfråga

Läs mer

69 Återrapportering med anledning av internrevisionens rapport om kompetensförsörjning

69 Återrapportering med anledning av internrevisionens rapport om kompetensförsörjning PROTOKOLL Högskolestyrelsen 2012-12-03 Nr 4:2012 69 Återrapportering med anledning av internrevisionens rapport om kompetensförsörjning Beslut Högskolestyrelsen beslutar att lägga bilagd rapport till handlingarna.

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Richard Vahul Jenny Nyholm Granskning av delårsrapport 2016 Nynäshamns kommun Granskning av delårsrapport 2016 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING EXTERNA FORSKNINGSBIDRAG

HANDLÄGGNINGSORDNING EXTERNA FORSKNINGSBIDRAG HANDLÄGGNINGSORDNING EXTERNA FORSKNINGSBIDRAG Typ av dokument: Handläggningsordning Datum: Beslutad av: Giltighetstid: Tillsvidare Område: Ekonomi Ansvarig förvaltningsenhet: Planeringsenheten och Ekonomienheten

Läs mer

BESLUT 1(5) 2011-09-28 UFV 2011/134. Modell för fördelning av statsanslag från konsistoriet till områdesnämnderna vid Uppsala universitet

BESLUT 1(5) 2011-09-28 UFV 2011/134. Modell för fördelning av statsanslag från konsistoriet till områdesnämnderna vid Uppsala universitet BESLUT 1(5) 2011-09-28 UFV 2011/134 Box 256 SE-751 05 Uppsala Besöksadress: S:t Olofsgatan 10 B Handläggare: Anna Wennergrund Telefon: 018-471 18 11 www.uu.se Anna.Wennergrund@ uadm.uu.se Modell för fördelning

Läs mer

Universitetets organisation. www.gu.se

Universitetets organisation. www.gu.se Universitetets organisation Universitetsstyrelse ska bland annat besluta om Universitetets organisation Årsredovisning, budget, intern styrning och kontroll Antagningsordning Arbetsordning Anställningsordning

Läs mer

Lunds universitet Ekonomisk rapportering och styrdokument vid Medicinska fakulteten - Förstudie

Lunds universitet Ekonomisk rapportering och styrdokument vid Medicinska fakulteten - Förstudie Lunds universitet Ekonomisk rapportering och styrdokument vid Medicinska fakulteten - Förstudie Lennart Öhrström, auktoriserad revisor Per Setterberg, civilekonom Lund 2007-01-09 Disposition Bakgrund och

Läs mer

Jämställdhetsintegrering vid SLU - Åtgärdsplan

Jämställdhetsintegrering vid SLU - Åtgärdsplan STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua 08...-6 Sakområde: Lika villkor / lika behandling Dokumenttyp: Måldokument/strategi Beslutsfattare: Avdelning/kansli: Handläggare: Tina Sjöström Beslutsdatum: 08-05- Träder

Läs mer

Ekonomipolicyn definierar principerna för hanteringen av ekonomistyrning och redovisning i Skövde kommun.

Ekonomipolicyn definierar principerna för hanteringen av ekonomistyrning och redovisning i Skövde kommun. Innehåll Inledning... 3 Syfte med ekonomipolicyn... 3 Ekonomi- och verksamhetsstyrning... 3 Anslagsbindningsnivå... 4 Kommunfullmäktige... 4 Kommunstyrelsen... 4 Nämnden... 5 Resultatenhet... 5 Balansräkningsenhet...

Läs mer

Avvikelser 1 Utf Avvikelse bud-utfall. Bud 2016 Prog Bud 2016 Jan- Jun

Avvikelser 1 Utf Avvikelse bud-utfall. Bud 2016 Prog Bud 2016 Jan- Jun 1 2016-07-22 Dnr V 2016/881 Naturvetenskapliga fakulteten Monika Bengtsson Ekonomisk rapportering per 2016-06-30 1. Sammanfattning Utf 2015 Utf 2016 Bud 2016 Avvikelse bud-utfall Bud 2016 Prog 1 2016 helår

Läs mer

Processen för verksamhetsplanering och uppföljning

Processen för verksamhetsplanering och uppföljning UFV 2017/2162 Processen för verksamhetsplanering och uppföljning Internrevisionsrapport Fastställd av Konsistoriet 2018-04-26 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 1 Bakgrund 4 1.1 Riskbedömning 4 1.2

Läs mer

Besluts- och delegationsordning för Områdesnämnden för humaniora, juridik och samhällsvetenskap

Besluts- och delegationsordning för Områdesnämnden för humaniora, juridik och samhällsvetenskap 1 (8) BESLUT 2012-06-07 Dnr SU 31-1926-12 Doknr 1 Områdesnämnden för humaniora, juridik och samhällsvetenskap Susanne Thedéen FD, områdeskanslichef Besluts- och delegationsordning för Områdesnämnden för

Läs mer

Rutiner och ärendehantering för beslut som fattas av rektor vid rektorssammanträde

Rutiner och ärendehantering för beslut som fattas av rektor vid rektorssammanträde PM 1(4) 2015-08-27 Universitetsledningens kansli Rutiner och ärendehantering för beslut som fattas av rektor vid rektorssammanträde Detta dokument, mallar för rektorsbeslut, tider för rektorssammanträden

Läs mer

STRATEGISKA RÅD VID UMEÅ UNIVERSITET

STRATEGISKA RÅD VID UMEÅ UNIVERSITET STRATEGISKA RÅD VID UMEÅ UNIVERSITET Typ av dokument: Regel Datum: 2018-02-20 Beslutad av: Giltighetstid: Tillsvidare Område: Organisation Ansvarig förvaltningsenhet: Planeringsenheten Ersätter dokument:

Läs mer

Välkomna till utbildningen Budget och prognos EKONOMIENHETEN

Välkomna till utbildningen Budget och prognos EKONOMIENHETEN Välkomna till utbildningen Budget och prognos Syftet med utbildningen Vem vänder sig utbildningen till? Kursen vänder sig till dig som är ny ska arbeta med budget och prognos. Vad syftar utbildingen till?

Läs mer

Umeå universitets modell för redovisning av gemensamma kostnader

Umeå universitets modell för redovisning av gemensamma kostnader Umeå universitets modell för redovisning av gemensamma kostnader Beskrivning av redovisningsmodellen Innehållsförteckning Inledning 1 Bakgrund 2 Modellbeskrivning 4 Kostnadsbaserad modell 4 Kärn- och

Läs mer

Ekonomisk rapportering per , Naturvetenskapliga fakulteten

Ekonomisk rapportering per , Naturvetenskapliga fakulteten 1 2018-01-29 Dnr V 2017/2025 Kansli N Monika Bengtsson Ekonomichef Ekonomisk rapportering per 2017-12-31, Naturvetenskapliga fakulteten 1. Sammanfattning Kostnadsställe: 15 NAT Utfall 2016 Utfall 2017

Läs mer

Beslut om indelning av utbildningar samt tidsschema för utbildningsgranskningar vid det Humanvetenskapliga området

Beslut om indelning av utbildningar samt tidsschema för utbildningsgranskningar vid det Humanvetenskapliga området 1 (4) Dnr SU FV-1.1.9-4144-18 Beslut 2018-12-12 Peter Bretschneider Utbildningsledare Beslut om indelning av utbildningar samt tidsschema för utbildningsgranskningar vid det Humanvetenskapliga området

Läs mer

att anställa Anke Fischer som professor i miljökommunikation från och med

att anställa Anke Fischer som professor i miljökommunikation från och med Ledningskansliet Maria Lindfors REKTORS BESLUT (REB) BESLUTSLISTA 170-172 2018-10-08 Närvarande: Peter Högberg Martin Melkersson Maria Lindfors Rektor Universitetsdirektör Sekreterare 170/18 Anställning

Läs mer

Riktlinjer för intern styrning och kontroll vid SLU

Riktlinjer för intern styrning och kontroll vid SLU 1(2) Dnr SLU ua 2014.1.1.1-2245 Rektor BESLUT Riktlinjer för intern styrning och kontroll vid SLU Beslut Rektor beslutar att fastställa riktlinjer för intern styrning och kontroll vid SLU enligt bifogad

Läs mer

Ekonomisk uppföljning efter tredje kvartalet 2009

Ekonomisk uppföljning efter tredje kvartalet 2009 Ledningskansliet 2009-10-28 Dnr SLU ua Controllerenheten 14-502/09 Styrelsen för SLU Ekonomisk uppföljning efter tredje kvartalet 2009 Prognosen för 2009 efter tredje kvartalet visar ett underskott på

Läs mer

BOKSLUT 2018 Samhällsvetenskaplig fakultet

BOKSLUT 2018 Samhällsvetenskaplig fakultet BOKSLUT 2018 Samhällsvetenskaplig fakultet Dnr: FS 1.3.2-511-19 Bokslut för verksamhetsåret 2018 för Samhällsvetenskaplig fakultet Bokslutet 2018 för Samhällsvetenskaplig fakultet: Kapitel 1: Resultaträkningen

Läs mer

Delårsrapport för Linköpings kommun per den 31 augusti med prognos för helår 2017

Delårsrapport för Linköpings kommun per den 31 augusti med prognos för helår 2017 Tjänsteskrivelse 1 (7) Kommunledningsförvaltningen Birgitta Hammar 2017-10-04 Dnr KS 2017-821 Kommunstyrelsen Delårsrapport för Linköpings kommun per den 31 augusti med prognos för helår 2017 Förslag till

Läs mer

Slutattestinstruktion

Slutattestinstruktion Dnr: 2017/2626-1.1 Slutattestinstruktion Beslutat av Rektor Gäller från 2013-04-22 Senast rev. 2017-03-09 Innehåll Slutattestinstruktion 3 Styrelse och rektor 6 Universitetsbiblioteket 6 Fakultet 7 Universitetsförvaltning

Läs mer

Revisionsrapport basgranskning av gymnasienämnden

Revisionsrapport basgranskning av gymnasienämnden REVISIONSRAPPORT 1(8) KR-2014/ 0006-7 Handläggare, titel, telefon Caroline Nyman, stadsrevisor 011-15 17 99 Revisionsrapport basgranskning av gymnasienämnden Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Ansvarsområde...

Läs mer