Christina Wannehag Dnr B5 30/07 Lena Danielsson FÖRSTUDIE CENTRUMBILDNINGAR

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Christina Wannehag Dnr B5 30/07 Lena Danielsson FÖRSTUDIE CENTRUMBILDNINGAR"

Transkript

1 Internrevisionen REVISIONSRAPPORT Christina Wannehag Dnr B5 30/07 Lena Danielsson FÖRSTUDIE CENTRUMBILDNINGAR

2 Bakgrund I den strategiska planen för står det: Hög kvalitet på forskning och utbildning förutsätter öppenhet, dialog och samspel med omvärlden. Ett väl fungerande samverkansarbete skapar goda cirklar som ger kunskap till omvärlden och ett inflöde av nya idéer och kunskap. Göteborgs universitet har därför satt upp som mål att: o förbättra och utveckla dialogen och utbytet med omvärlden o aktivt bidra till demokrati, folkbildning och att kunskapen nyttiggörs Det är viktigt att det finns en intern miljö där ansvar och befogenheter samt regler och riktlinjer har definierats på ett klart och tydligt sätt kring de former som utvecklas avseende samverkan både inom universitetet och mellan olika universitet och externa parter. Syfte Syftet med förstudien avseende centrumbildningar har varit att få en översiktlig bild av: Intern miljö o vilket behov finns av olika centrumbildningar? finns det olika organisationsformer/modeller? o finns det övergripande regler och riktlinjer för dessa centrumbildningar? o vem har befogenhet att fatta beslut om att inrätta en centrumbildning? o hur ser chefsansvaret ut ansvar och befogenheter delegationsordning, roller? o finns avtal mellan Göteborgs universitet och olika centrumbildningar som reglerar verksamheten avseende ekonomi, personal, lokaler, utrustning, resultatet etc? Riskbedömning o har någon dokumenterad riskbedömning gjorts? Kontrollaktiviteter o vilka aktiviteter finns för att säkerställa att det finns tillräcklig intern styrning och kontroll avseende de centrumbildningar som bildas inom Göteborgs universitet? Information och kommunikation o hur sker styrning, ledning, uppföljning och rapportering? o hur sker information kring regelverk etc? Uppföljning/tillsyn o hur följs centrumbildningarna upp? o hur följs regler och riktlinjer upp? Metod och genomförande Förstudien har omfattat tre utvalda centrumbildningar. Dessa har valts ut med avseende på att de: o har olika tillhörighet i organisationen dvs direkt under rektor, direkt under dekan på fakultetsnivå samt direkt under prefekt på institutionsnivå o är olika stora ekonomiskt o hanterar externa medel i vissa fall o har olika omfattning av parter dvs både inom men även utanför universitetet o är olika med avseende på vem som ansvarar för den administrativa verksamheten 2(9)

3 Internrevisionen har utifrån ovanstående valt ut följande: o GMV Göteborgs miljövetenskapliga centrum direkt under rektor o Museion direkt under dekan (samhällsvetenskapliga fakulteten) o Lighthouse i samarbete med Chalmers direkt under prefekt (juridiska institutionen) Förstudien har genomförts med hjälp av intervjuer och studier av diverse dokument som avtal, delegationsordningar, redovisning, rapporter etc. Utgångspunkten för granskningen har varit COSO-modellen där intern styrning och kontroll består av fem komponenter: Internrevisionens sammanfattande iakttagelser Inledning Syftet med förstudien har inte varit att begränsa antalet centrumbildningar utan det har varit att lämna förslag till att förenkla och förtydliga strukturen för samverkan genom en lättöverskådlig och transparent myndighetsstruktur med tydliga kanaler för samverkan. Inom avdelningen för externa relationer inom gemensamma förvaltningen har ett arbete påbörjats för att få en överblick över de olika centrumbildningar som finns inom Göteborgs universitet. Tanken har också varit att utforma nya regler och riktlinjer. Ett utkast till riktlinjer upprättades under år 2005 men har ännu inte fastställts. Denna revisionsrapport har kommunicerats med rektor. Samtliga intervjuade har även haft möjlighet att kommentera rapportens innehåll och lämna synpunkter. Intern miljö Kriterier Med en god intern miljö menas att ledningen har skapat en kultur där samtliga anställda vet vilka regler (etik och moral, ansvar och befogenheter samt regler och riktlinjer) som gäller i fråga om intern styrning och kontroll. I detta sammanhang avses centrumbildningar. 3(9)

4 Iakttagelser - Kultur och miljö Inom Göteborgs universitet har centrumbildningar blivit ett samlingsnamn för olika organisationsbildningar. Begreppet centrumbildningar har inte klart definierats. Det är t ex oklart vad som är skillnaden mellan ett institut, forum, centrum eller annan enhet som har till uppgift att främja samverkan av olika slag. De centrumbildningar som finns har olika tillhörighet i organisationen dvs antingen direkt under rektor, dekan eller prefekt. Det är enligt internrevisionen svårt att få en överblick över de olika centrumbildningarna som finns inom Göteborgs universitet. På universitetets hemsida för centrumbildningar framgår att det finns 60 olika kompetens- och forskningscentra, men antalet är troligtvis större. Det är enligt vår uppfattning inte möjligt att precisera verksamhetens omfattning och storlek. Här används återigen ett nytt begrepp, kompetens- och forskningscentra, vilket gör att det är svårt att veta vad som menas. Internrevisionen har inte kunnat finna vad som krävs och är utmärkande för att inrätta en centrumbildning utanför den befintliga organisationsstrukturen t ex direkt under rektor, dekan eller prefekt och som har sin egen föreståndare och styrelse. De som har ingått i förstudien tycks vara permanenta och inte tidsbegränsade och borde kunna ingå i den ordinarie organisationsstrukturen. - Regler och riktlinjer Inom Göteborgs universitet råder oklarhet kring om det finns någon gällande övergripande gemensam policy och även riktlinjer avseende olika typer av centrumbildningar. Vi har inte kunnat finna någon handläggningsordning för inrättande av olika centrumbildningar. Styrelsen för Göteborgs universitet beslutade att fastställa Riktlinjer för centrumbildningar vid universitetet. Dessa riktlinjer finns inte tillgängliga för de anställda inom Göteborgs universitet varför internrevisionen ifrågasätter om de fortfarande gäller (bilaga 1). Vid samhällsvetenskapliga fakulteten har upprättats ett dokument som benämns Förslag till principer för fakultetsövergripande centrumbildningar placerade vid samhällsvetenskapliga fakulteten (bilaga 2). Internrevisionens slutsatser och frågeställningar Internrevisionen anser att det är viktigt att Göteborgs universitet centralt och på respektive fakultet har en samlad bild av vilka olika centrumbildningar som finns. Det bör även finnas kunskap om respektive organisations status, vilken typ av verksamhet det är, samt vilka ekonomiska och andra åtaganden som Göteborgs universitet har gentemot externa parter. Det bör finnas ett övergripande styrdokument fastställt av styrelsen kring hur och i vilken form verksamheten skall bedrivas. Det bör även upprättas regler och riktlinjer kring i vilka sammanhang en annan organisationsbildning än den befintliga organisationsstrukturen är lämplig, vem och var i organisationen beslut om inrättande sker, hur uppföljning och kontroll skall ske etc. 4(9)

5 Internrevisionen vill lyfta följande frågeställningar: o vad är syftet med att inrätta olika organisationsbildningar som är organiserade utanför den befintliga organisationsstrukturen inom en fakultet/institution vad gäller ansvar och befogenheter, styrning, ledning och uppföljning etc? Riskbedömning och kontrollaktiviteter Kriterier Med riskbedömning avses om ledningen gör en dokumenterad riskanalys för att kartlägga och analysera befintliga risker samt vidta åtgärder för att minimera dessa. Riskhantering handlar om att identifiera, bedöma och hantera risker, i detta fall avseende olika typer av centrumbildningar. Iakttagelser Internrevisionen har i denna förstudie inte kunnat finna någon dokumenterad riskanalys avseende olika centrumbildningar vare sig på universitetsövergripande nivå eller vid de besökta fakulteterna, institutionerna eller enheterna. Internrevisionen vill lyfta följande tänkbara risker avseende centrumbildningar: o oklarhet avseende ansvar och befogenheter vilket mandat har styrelse, styrgrupp, föreståndare i olika avseenden? o vilket ansvar och vilken delegation har centrumstyrelsen och föreståndaren i förhållande till den beslutsordning som gäller för de olika beslutsnivåerna inom Göteborgs universitet? o finns det skriftliga avtal alternativt överenskommelser i samtliga fall? o externa parter hur mycket skall de kunna påverka och styra? o ekonomiska risker hur fördelas kostnader och intäkter mellan parterna? o legala risker tex avseende LOU, tecknade ramavtal, arbetsmiljö? o är personalens organisatoriska tillhörighet tydligt reglerad? o är arbetsmiljöansvaret tydligt? o resultatet av samverkan vem äger resultatet? Internrevisionens slutsatser och frågeställningar Internrevisionen anser att det bör göras en dokumenterad riskanalys för att på ett effektivt sätt kunna hantera och minimera de risker som finns med inrättande av olika centrumbildningar. Internrevisionen vill lyfta följande frågeställningar: o hur hanterar Göteborgs universitet de risker som finns med olika centrumbildningar? o hur hanteras ev engagemang i t ex aktiebolag eller ideell förening som ska ha regeringens tillstånd enligt kapitalförsörjningsförordningen? o vilka kontrollaktiviteter bör finnas för att minimera de risker som finns? Information och kommunikation Kriterier När det gäller information och kommunikation är det viktigt att ledningen på olika nivåer säkerställer att den får den information som krävs för styrning, uppföljning, rapportering och förbättring av verksamheten i de olika centrumbildningarna. 5(9)

6 Iakttagelser - Universitetsövergripande nivå GMV, Göteborgs miljövetenskapliga centrum, är organisatoriskt placerat direkt under rektor både inom Göteborgs universitet och Chalmers och har således två huvudmän. Avtal är undertecknat år 2004 mellan huvudmännen. GMV har en årlig budget om ca 25 mnkr. Styrelsen för GMV består av representanter från Göteborgs universitet, Chalmers och externa parter. Föreståndaren och stf föreståndare ingår i styrelsen. Styrelsen har ingen arbetsordning utan deras arbete regleras i avtalet där det anges att sammanträde skall hållas minst två gånger per år samt att de skall utarbeta verksamhetsplan och budget. Föreståndaren rapporterar till rektor vid de båda lärosätena. Delegation finns till föreståndaren från Chalmers rektor men inte från rektorn på Göteborgs universitet. Kansliet är en stödfunktion och vissa medarbetare är anställda vid Chalmers och vissa medarbetare är anställda vid Göteborgs universitet. Organisationen måste hela tiden förhålla sig till två huvudmän. Rapportering och uppföljning sker regelbundet till rektor och förvaltningschef inom Göteborgs universitet men det finns inte dokumenterat hur detta skall ske. I avtalet framgår att kostnaderna skall fördelas med utgångspunkt i likadelning enligt årlig fastställd budget. -Fakultetsnivå Museion inrättades av rektor vid Göteborgs universitet 1999 som en särskild arbetsenhet inom Temanämndens ansvarsområde direkt under rektor. Genom ett nytt rektorsbeslut i juni 2003 överfördes arbetsenheten Museion till samhällvetenskapliga fakulteten. I detta beslut ingick att göra en översyn av Museions organisation. En översyn gjordes och en ny organisation trädde i kraft i januari I förslaget till ny organisation anges att det är viktigt att Museion behåller en organisatorisk självständighet och att ansvaret för arbetsenheten ligger på samhällsvetenskapliga fakulteten i samråd med humanistiska fakulteten. Det är oklart vad för sorts centrumbildning Museion är då den på hemsidan definieras som en institution och om den i dagsläget är permanent eller ej. Det framgår vidare att en styrelse bör inrättas och det definieras i dokumentet vad styrelsen skall besluta om. Museion har i dagsläget en föreståndare med prefektstatus samt en styrelse med representation från statens museer för världskultur. Museion har en årlig budget om ca 6 mnkr. Enligt föreståndaren saknas en delegationsordning för föreståndaren samt en dokumenterad beskrivning över hur styrning och uppföljning skall ske. Det kan dock konstateras att det enligt förslag till ny organisation framgår att styrelsens och föreståndarens uppgifter är de som anges i det nuvarande dokumentet arbets-, besluts-, och delegationsordning för samhällsvetenskapliga fakulteten. -Institutionsnivå Inom Lighthouse sker samverkan mellan Chalmers, Göteborgs universitet och näringslivet avseende forskning, utveckling och utbildning inom sjöfartens väsentliga frågeställningar. Avtal tecknades mellan Chalmers och Göteborgs universitet den 10 februari 2005 avseende samverkan. Den 15 december samma år tecknades avtal om samarbete och centrumbildning inom sjöfartsområdet häri regleras bl a parternas finansiella bidrag, ersättningar, varumärket, externa uppdrag, organisation och styrelse samt administration. Enligt vad internrevisionen förstår så har vissa parter tecknat avtal om att bidra med pengar och andra har gjort en avsiktsförklaring för 10 år framåt. Detta motsvarar ca 200 mnkr. Inom Göteborgs universitet är Lighthouse organisatioriskt 6(9)

7 placerad vid juridiska institutionen vid Handelshögskolan medan den administrativa verksamheten bedrivs vid Chalmers. Inom Lighthouse finns förutom en styrelse och föreståndare, en akademisk ledningsgrupp samt en samordnare (anställd vid Göteborgs universitet). Vid Handelshögskolan har för ändamålet inrättats ett forsknings- och utbildningsråd. Uppdrag och ansvarsområde har definierats för föreståndaren men för övriga grupper och personer har ansvar och befogenheter ännu inte definierats och dokumenterats. Ledningsgruppen består av föreståndaren, samordnaren och prefekten vid Chalmers vilka träffas en gång/månad. Samordnaren rapporterar till forsknings- och utbildningsrådet vid Göteborgs universitet. Enligt samordnaren går mycket tid åt till möten med olika grupper och personer. Inom Göteborgs universitet finns ingen uppföljning kring hur mycket tid totalt som Lighthouse tar i anspråk. Avtal har ännu inte tecknats med den enskilde forskaren för att säkerställa att det resultat som framkommer ägs av Chalmers alt Göteborgs universitet. Internrevisionens slutsatser och frågeställningar Internrevisionen vill lyfta följande frågeställningar gällande centrumbildningar direkt under rektor: o är det effektivt att ha vissa centrumbildningar direkt under rektor? o kan det uppstå oklarheter kring vilken huvudman som har huvudansvaret i olika avseende (se internrevisionens riskanalys)? o vilket ansvar och vilka befogenheter har styrelsen i GMV? o har föreståndaren vid GMV samma funktion dvs samma ansvar och befogenheter som dekanus vid Göteborgs universitet? o vilka risker finns med att hantera två organisationer? o hur hanteras styrning, ledning och uppföljning? o hur har uppföljning skett över åren avseende likadelning av kostnaderna? Internrevisionen vill lyfta följande frågeställningar gällande centrumbildningar direkt under fakulteten: o vad innebär det att vissa enheter hanteras av två fakultet gemensamt? var regleras det? o vad innebär det och vilka risker är det för organisationen att det finns oklarheter avseende vilken typ av centrumbildning Museion är? o vilka risker finns med en oklar och otydlig delegation eftersom arbetsenheten inte är en institution? o vilken risk finns med att det finns en otydlighet avseende styrning och uppföljning? Internrevisionen vill lyfta följande frågeställningar gällande centrumbildningar direkt under institutionen: o är Lighthouse en centrumbildning när finansiering har erhållits för 10 år? o vilken risk innebär det att ansvar och befogenheter inte definierats och dokumenterats ännu? o vilka konsekvenser kan det få för Göteborgs universitet att avtal inte tecknats med de enskilda forskarna avseende vem som äger resultatet? o varför görs ingen uppföljning kring hur mycket tid Göteborgs universitet totalt lägger på detta projekt utöver de pengar som har erhållits från näringslivet? 7(9)

8 Uppföljning och tillsyn Kriterier Häri innefattas de åtgärder som ledningen vidtar för att säkerställa att verksamheten fungerar på avsett vis, i det här fallet avses hur olika centrumbildningar fungerar och utvecklas. Iakttagelser I det förslag till principer för centrumbildningar som upprättats av samhällsvetenskapliga fakulteten framgår följande: Centrumbildningar skall utvärderas senast efter tre år, omprövas efter fem år Centrumbildningar är inte tänkta som permanenta enheter utan skall senast efter tre år utvärderas i förhållande till sitt uppdrag och omprövas senast efter fem år. Vissa centrumbildningar förväntas vara temporära i syfte att svara mot ett i tiden avgränsat behov, andra kan utvecklas till självständiga arbetsenheter/institutioner, som i så fall skall beslutas i särskild ordning. I Riktlinjer för centrumbildningar vid universitetet finns ingen liknande skrivning angående utvärdering och omprövning. Internrevisionens slutsatser och frågeställningar Internrevisionen anser att verksamheten i olika typer av centrumbildningar bör utvärderas regelbundet. Internrevisionen vill lyfta följande frågeställning: o är det en generell princip för Göteborgs universitet att sk centrumbildningar inte är tänkta som permanenta enheter? o skall olika typer av centrumbildningar utvärderas efter tre år? o vem skall ansvara för att utvärdering genomförs? hur skall utvärderingen genomföras? vem skall resultatet rapporteras till? Sammanfattande slutsatser och rekommendationer Internrevisionen anser att den interna styrningen och kontrollen bör förbättras vad gäller centrumbildningar vid Göteborgs universitet. Internrevisionen avser att följa det arbete som universitetet påbörjat för att stärka den interna styrningen och kontrollen avseende centrumbildningar och kommer därefter att ta ställning till om en fördjupad granskning bör ske. Internrevisionen vill lämna följande rekommendationer: Intern miljö o Göteborg universitet bör ha en samlad bild över samtliga centrumbildningar. Det bör för varje centrumbildning anges vilken typ av verksamhet det är samt vilka ekonomiska och andra åtaganden som Göteborgs universitet har gentemot externa parter. o Det bör finnas ett övergripande dokument fastställt av styrelsen som anger hur och i vilken form olika centrumbildningar skall bedrivas. Häri bör syftet för inrättande av centrumbildningar utanför den befintliga organisationsstrukturen anges. 8(9)

9 o Det bör även upprättas regler och riktlinjer kring när en annan organisationsbildning än den befintliga organisationsstrukturen är lämplig, vem som fattar beslut om inrättande av en sådan etc. Riskbedömning o En riskanalys bör upprättas på övergripande nivå och fakultetsnivå för att kunna hantera och minimera de risker som finns. o Det är viktigt att det klart och tydligt framgår vilket ansvar en föreståndare samt styrelse har i dessa centrumbildningar. Information och kommunikation o Det är viktigt att strukturen för styrning, ledning och uppföljning är klar och tydlig. Uppföljning och tillsyn o Det bör ske en regelbunden utvärdering av befintliga centrumbildningar. INTERNREVISIONEN VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Christina Wannehag tf Internrevisionschef 9(9)

FÖRSTUDIE SAMVERKAN GÖTEBORGS UNIVERSITET OCH CHALMERS TEKNISKA HÖGSKOLA MED UTGÅNGSPUNKT I IT-UNIVERSITETET

FÖRSTUDIE SAMVERKAN GÖTEBORGS UNIVERSITET OCH CHALMERS TEKNISKA HÖGSKOLA MED UTGÅNGSPUNKT I IT-UNIVERSITETET Internrevisionen REVISIONSRAPPORT Christina Wannehag 2008-02-20 Dnr B5 30/07 Björn Utberg FÖRSTUDIE SAMVERKAN GÖTEBORGS UNIVERSITET OCH CHALMERS TEKNISKA HÖGSKOLA MED UTGÅNGSPUNKT I IT-UNIVERSITETET 1.

Läs mer

Regler och handläggningsordning för inrättande av institutioner, centrumbildningar, arbetsenheter och högskolor vid Umeå universitet

Regler och handläggningsordning för inrättande av institutioner, centrumbildningar, arbetsenheter och högskolor vid Umeå universitet Regler och handläggningsordning för inrättande av institutioner, centrumbildningar, arbetsenheter och högskolor vid Umeå universitet Fastställd av universitetsstyrelsen 2010-04-15 Dnr 100-828-10 Dokumenttyp:

Läs mer

Regler och handläggningsordning för inrättande av institutioner, centrumbildningar, arbetsenheter och högskolor vid Umeå universitet

Regler och handläggningsordning för inrättande av institutioner, centrumbildningar, arbetsenheter och högskolor vid Umeå universitet Regler och handläggningsordning för inrättande av institutioner, centrumbildningar, arbetsenheter och högskolor vid Umeå universitet Dokumenttyp: Regel Dnr: 100-828-10 Område: Beslutsfattare: Universitetsstyrelsen

Läs mer

Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2008 Christina Wannehag Dnr B 5 350/08

Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2008 Christina Wannehag Dnr B 5 350/08 Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2008 Christina Wannehag 2008-02-20 Dnr B 5 350/08 REVISIONSPLANEN FÖR ÅR 2008 1. Inledning Internrevisionen vid Göteborgs universitet bedrivs i enlighet

Läs mer

Roller och ansvar för miljöledningsarbetet

Roller och ansvar för miljöledningsarbetet Naturvetenskapliga fakulteten Göteborgs universitet MILJÖHANDBOKEN Kapitel 4.4 Organisation Upprättat av Miljösamordnaren Fastställt av dekan 2012 12 04 Senast reviderat av Miljösamordnaren 2015 04 01

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN CENTRUM FÖR REGIONALVETENSKAP (CERUM)

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN CENTRUM FÖR REGIONALVETENSKAP (CERUM) INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN CENTRUM FÖR REGIONALVETENSKAP (CERUM) Typ av dokument: Datum: Beslutad av: rektor Giltighetstid: 209-07-0 tillsvidare Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Ersätter dokument:

Läs mer

REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTUR VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTUR VID GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2014/631 REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTUR VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor Gemensamma förvaltningen,

Läs mer

REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTURER VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTURER VID GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2014/631 REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTURER VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor Gemensamma förvaltningen,

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR POLISUTBILDNING

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR POLISUTBILDNING INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR POLISUTBILDNING Typ av dokument: Instruktion Datum: Dnr: FS 1.2.1-1691-18 Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2019-01-01 - tillsvidare Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Ersätter

Läs mer

ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET

ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET REGLER Dnr V 2016/644 ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument samt gu.se/miljo Rektor Göteborgs miljövetenskapliga

Läs mer

Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2009 Jan Sandvall Dnr B5 269/09 REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2009

Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2009 Jan Sandvall Dnr B5 269/09 REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2009 Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2009 Jan Sandvall 2009-02-18 Dnr B5 269/09 REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2009 1 Inledning Internrevisionen vid Göteborgs universitet bedrivs i enlighet med internrevisionsförordningen

Läs mer

REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION

REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION Typ av dokument: Regel Datum: Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2018-09-01 2024-08-31 Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Ersätter

Läs mer

Villkor för prefektskapet vid Umeå universitet beslut om universitetsgemensamma regler

Villkor för prefektskapet vid Umeå universitet beslut om universitetsgemensamma regler Sid 1 (5) Villkor för prefektskapet vid Umeå universitet beslut om universitetsgemensamma regler 1. Bakgrund Universitetsstyrelsen fattade den 11 juni 2009 ett inriktningsbeslut avseende Akademiskt och

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN UNIVERSITETSPEDAGOGIK OCH LÄRANDESTÖD (UPL)

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN UNIVERSITETSPEDAGOGIK OCH LÄRANDESTÖD (UPL) INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN UNIVERSITETSPEDAGOGIK OCH LÄRANDESTÖD (UPL) Typ av dokument: Instruktion Datum: 2018-12-18 Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2019-01-01-2022-01-01 Område: Organisation Ansvarig

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR DEMOGRAFI OCH ÅLDRANDEFORSKNING (CEDAR)

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR DEMOGRAFI OCH ÅLDRANDEFORSKNING (CEDAR) INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR DEMOGRAFI OCH ÅLDRANDEFORSKNING (CEDAR) Typ av dokument: Datum: Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2019-07-01 - tillsvidare Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Ersätter dokument:

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHET HUMLAB

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHET HUMLAB INSTRUKTION FÖR ARBETSENHET HUMLAB Typ av dokument: Datum: Dnr: FS 1.2.1-1942-18 Beslutad av: Giltighetstid: Tills vidare Område: Organisation Ansvarig förvaltningsenhet: Planeringsenheten Ersätter dokument:

Läs mer

Till styrelsen vid Göteborgs universitet Christina Wannehag Dnr B 5 30/07

Till styrelsen vid Göteborgs universitet Christina Wannehag Dnr B 5 30/07 Internrevisionen Till styrelsen vid Göteborgs universitet Christina Wannehag 2008-02-11 Dnr B 5 30/07 INTERNREVISIONENS RAPPORTERING FÖR ÅR 2007 1. Inledning Internrevisionen vid Göteborgs universitet

Läs mer

Riktlinjer för intern kontroll

Riktlinjer för intern kontroll Riktlinjer för intern kontroll Antagna av kommunsstyrelsen 2016- Bakgrund Kommunsstyrelsen har inom ramen för sitt samordningsansvar och sin uppsiktsplikt det övergripande ansvaret att se till att en god

Läs mer

Riktlinjer för internrevisionen vid Linnéuniversitetet

Riktlinjer för internrevisionen vid Linnéuniversitetet Riktlinjer för internrevisionen vid Linnéuniversitetet Beslutat av: Universitetsstyrelsen Innehåll Inledning... 3 Internrevisions uppdrag och syfte... 3 Uppdragsgivare och organisation... 3 Ansvar och

Läs mer

Riktlinjer för intern styrning och kontroll

Riktlinjer för intern styrning och kontroll 1(10) Riktlinjer för intern styrning och kontroll 2(10) 1. Syfte Dessa riktlinjer syftar till att övergripande beskriva hur AP7 arbetar med frågor som rör intern styrning och kontroll. Riktlinjerna avser

Läs mer

Instruktion för Internrevision vid Linköpings universitet

Instruktion för Internrevision vid Linköpings universitet 1(6) Instruktion för Internrevision vid Linköpings universitet Internrevisionsförordningen (2006:1228) och Ekonomistyrningsverkets (ESV:s) föreskrifter samt denna instruktion reglerar Internrevisionens

Läs mer

Intern styrning och kontroll

Intern styrning och kontroll UFV 2010/366 Intern styrning och kontroll Plan 2010 Fastställd av rektor 2010-03-09 UFV 2010/366 Innehållsförteckning Utgångspunkter för ISK-arbetet 2010 4 Slutsatser av ISK-arbetet 2009 4 Planerade aktiviteter

Läs mer

Instruktion för internrevisionen vid Malmö högskola

Instruktion för internrevisionen vid Malmö högskola (Dnr. LED 1.4-2016/334) 1 (av 5) Malmö högskola, Internrevisionen Staffan Ivarsson, Internrevisionschef Beslutsförslag styrelse Instruktion för internrevisionen vid Malmö högskola Internrevisionsförordningen

Läs mer

REGLER FÖR INSTITUTIONER, ARBETSENHETER, CENTRUM OCH HÖGSKOLOR VID UMEÅ UNIVERSITET

REGLER FÖR INSTITUTIONER, ARBETSENHETER, CENTRUM OCH HÖGSKOLOR VID UMEÅ UNIVERSITET REGLER FÖR INSTITUTIONER, ARBETSENHETER, CENTRUM OCH HÖGSKOLOR VID UMEÅ UNIVERSITET Typ av dokument: Regel Datum: 2018-06-12 Beslutad av: rektor Giltighetstid: Tillsvidare Område: Ansvarig förvaltningsenhet:

Läs mer

Normerande beslut: Roller, ansvar och befogenheter inom miljöledningssystemet

Normerande beslut: Roller, ansvar och befogenheter inom miljöledningssystemet Miljöenheten Eddi Omrcen Aschebergsgatan 44 Box 170, 405 30 Göteborg 031 786 15 45 eddi.omrcen@gu.se REKTORSBESLUT 1 / 2 2012-11-19 dnr V 2012/796 Rektor Normerande beslut: Roller, ansvar och befogenheter

Läs mer

Intern kontroll och riskbedömningar. Strömsunds kommun

Intern kontroll och riskbedömningar. Strömsunds kommun www.pwc.se Revisionsrapport Intern kontroll och riskbedömningar Anneth Nyqvist Mars 2017 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Syfte och Revisionsfråga... 3 1.3. Kontrollmål

Läs mer

Christina Wannehag Dnr B5 30/07 Lena Danielsson PREFEKTUPPDRAGET

Christina Wannehag Dnr B5 30/07 Lena Danielsson PREFEKTUPPDRAGET Internrevisionen REVISIONSRAPPORT Christina Wannehag 2007-09-11 Dnr B5 30/07 Lena Danielsson PREFEKTUPPDRAGET Bakgrund I måldokumentet Göteborgs universitet 2010 framgår att Göteborgs universitet skall

Läs mer

Revisionsplan för 2016

Revisionsplan för 2016 1 (1) BESLUT 2015-12-01 Dnr SU FV-1.1.6-3218-15 Handläggare: Mikael Lundén Internrevisionschef Revisionsplan för 2016 vid Stockholms universitet har efter en riskanalys av universitetets verksamhet utarbetat

Läs mer

Revisionsrapport. Intern styrning och kontroll i upphandlings- och inköpsprocessen. Sammanfattning

Revisionsrapport. Intern styrning och kontroll i upphandlings- och inköpsprocessen. Sammanfattning Revisionsrapport Göteborgs universitet Box 100 405 30 Göteborg Datum Dnr 2012-02-13 32-2011-0676 Intern styrning och kontroll i upphandlings- och inköpsprocessen Riksrevisionen har som ett led i den årliga

Läs mer

Process för intern styrning och kontroll

Process för intern styrning och kontroll UFV 2015/612 Process för intern styrning och kontroll Fastställd av universitetsdirektören 2015-11-09 Innehållsförteckning Uppdraget 3 Genomförande 3 Resultat från intervjuer 3 Process för ISK 4 Riskanalyser

Läs mer

Chefen för UU Innovations uppgifter och beslutanderätter

Chefen för UU Innovations uppgifter och beslutanderätter UFV 2014/1003 Chefen för UU Innovations uppgifter och beslutanderätter Fastställt av rektor 2014-09-16 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar 3 Organisation och ansvarsfördelning 3 Rättsliga förutsättningar

Läs mer

Instruktion för Umeå marina forskningscentrum

Instruktion för Umeå marina forskningscentrum Sid 1 (5) Instruktion för Umeå marina forskningscentrum 1 Namn Umeå marina forskningscentrum (UMF) Umeå Marine Sciences Centre 2 Bakgrund Umeå marina forskningscentrum (UMF) inrättades 1989 vid Umeå universitet,

Läs mer

Linnéuniversitetets kvalitetspolicy

Linnéuniversitetets kvalitetspolicy Linnéuniversitetets kvalitetspolicy Rektorsbeslut nr: 199 Datum: 2013-11-11 Dnr: ST 2013/417-1.1 Rektors förord Linnéuniversitetet har högt ställda ambitioner som lärosäte. För att nå upp till vår vision

Läs mer

REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2012

REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2012 Internrevisionen Till styrelsen vid Göteborgs universitet Jan Sandvall 2012-02-20 Dnr V 2012/89 REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2012 Styrelsesammanträde 2012-02-20, punkt 8 1 Inledning Internrevisionen vid Göteborgs

Läs mer

Etikrelaterade mål, program och aktiviteter vid Malmö högskola

Etikrelaterade mål, program och aktiviteter vid Malmö högskola 2016-11-16 Dnr LED 1.4-2016/288 Etikrelaterade mål, program och aktiviteter vid Malmö högskola Rapport från MALMÖ HÖGSKOLA 2016-11-16 Dnr LED 1.4-2016/288 1(7) INNEHÅLLSFÖRTECKNING SAMMANFATTNING... 2

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR EKONOMISK HISTORIA

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR EKONOMISK HISTORIA INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR EKONOMISK HISTORIA Typ av dokument: Instruktion Datum: (beslutsdatum) Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2019-01-01 - tillsvidare Område: Organisation, delegation och beslutsstruktur

Läs mer

Prefekt Prefekt beslutar om miljöledningssystemet på institutionsnivå. Det innebär att prefekten/motsvarande 1 ansvarar för att:

Prefekt Prefekt beslutar om miljöledningssystemet på institutionsnivå. Det innebär att prefekten/motsvarande 1 ansvarar för att: Bilaga till Rektorsbeslut nr: 115 Datum: 2017-06-07 Dnr: 2017/3408-1.1 Checklista för klargörande av roller, ansvar och befogenheter inom miljöledningssystemet Chefers övergripande miljöansvar framgår

Läs mer

Processen för verksamhetsplanering och uppföljning

Processen för verksamhetsplanering och uppföljning UFV 2017/2162 Processen för verksamhetsplanering och uppföljning Internrevisionsrapport Fastställd av Konsistoriet 2018-04-26 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 1 Bakgrund 4 1.1 Riskbedömning 4 1.2

Läs mer

Policy för chefsuppdrag

Policy för chefsuppdrag 1(5) BILAGA 1 DNR: SLU ua 2013.1.1.1-5596 2014-01-14 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Personal Dokumenttyp: Policy Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Personalavdelningen Handläggare: Eva Jeppson-Eldrot

Läs mer

Uppgifter och beslutanderätter till avdelningschefer vid universitetsförvaltningen

Uppgifter och beslutanderätter till avdelningschefer vid universitetsförvaltningen UFV 2011/1902 Uppgifter och beslutanderätter till avdelningschefer vid Fastställd av universitetsdirektören 2012-01-12 Reviderad 2012-09-04 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar 3 Organisation och ansvarsfördelning

Läs mer

Policy för intraprenader i Halmstads kommun

Policy för intraprenader i Halmstads kommun Policy för intraprenader i Halmstads kommun Antagen av Kommunfullmäktige den 12 december 2017, 155 1. Policy En intraprenad i den kommunala förvaltningen är en avgränsad enhet som via en formell överenskommelse

Läs mer

Kvalitetssystem Humanistisk fakultet. Humanistisk fakultet.

Kvalitetssystem Humanistisk fakultet. Humanistisk fakultet. Kvalitetssystem 2014-2016 Humanistisk fakultet Humanistisk fakultet www.umu.se/humfak Kvalitetssystem för Humanistiska fakulteten 2014-2016 1. Målsättning med kvalitetsarbete Humanistisk fakultet vill

Läs mer

Arbetet med intern kontroll inom KSK och förslag till tidplan för upprättade av intern kontrollplan under 2006

Arbetet med intern kontroll inom KSK och förslag till tidplan för upprättade av intern kontrollplan under 2006 1(6) Styrelsen för konsult- och service Arbetet med intern kontroll inom KSK och förslag till tidplan för upprättade av intern kontrollplan under 2006 1. Syftet med den interna kontrollen Intern kontroll

Läs mer

Universitetsgemensamma administrativa stödroller på institutionsnivå/motsvarande Projektdirektiv Fas 1

Universitetsgemensamma administrativa stödroller på institutionsnivå/motsvarande Projektdirektiv Fas 1 Dnr UFV 2018/1645 Universitetsgemensamma administrativa stödroller på institutionsnivå/motsvarande Fas 1 Fastställt av universitetsdirektören 2018-09-17 Beredning har gjorts med styrgrupp 2018-05-04 1

Läs mer

Avtal om resultatenhet för städenheten inom Piteå Kommun

Avtal om resultatenhet för städenheten inom Piteå Kommun Avtal om resultatenhet för städenheten inom Piteå Kommun 1. Parter Teknik- och servicenämnden och Elisabeth Caesar-Områdeschef, Cecilia Markstedt- Områdeschef, Ulrica Pettersson- Områdeschef och Margareta

Läs mer

Programutvärdering genomförd med kollegial granskning vid samhällsvetenskapliga fakulteten

Programutvärdering genomförd med kollegial granskning vid samhällsvetenskapliga fakulteten Beslut Dekanens beslutsmöte Nils Eriksson, utbildningsledare nils.eriksson@umu.se 090-786 63 10 Sammanträdesdatum 2017-03-27 Sid 1 (1) Dnr FS 1.1-15-47-16 Programutvärdering genomförd med kollegial granskning

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR BIOBANKSFORSKNING

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR BIOBANKSFORSKNING INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR BIOBANKSFORSKNING Typ av dokument: Instruktion Datum: Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2019-01-01 - tillsvidare Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Ersätter dokument: Beslutsstruktur,

Läs mer

Lokalt kollektivavtal om arbetsmiljösamverkan vid Lunds universitet

Lokalt kollektivavtal om arbetsmiljösamverkan vid Lunds universitet AVTAL 2017-11-23 1 STYR 2017/1659 Lokalt kollektivavtal om arbetsmiljösamverkan vid Lunds universitet Syfte Detta avtal tydliggör hur arbetet med den fysiska och den organisatoriska och sociala arbetsmiljön

Läs mer

Policy för Essunga kommuns internkontroll

Policy för Essunga kommuns internkontroll Policy för Essunga kommuns internkontroll Dokumenttyp Fastställd Detta dokument gäller för Policy 2017-02-20, 6 av Kommunfullmäktige Samtliga nämnder, bolag och stiftelser Giltighetstid 2017-02-21 2021-12-31

Läs mer

Kommunstyrelsen Bygg- och miljönämnden Humanistiska nämnden Socialnämnden Tekniska nämnden. För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium

Kommunstyrelsen Bygg- och miljönämnden Humanistiska nämnden Socialnämnden Tekniska nämnden. För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisorerna 1 (1) Kommunstyrelsen Bygg- och miljönämnden Humanistiska nämnden Socialnämnden Tekniska nämnden För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport: Revisorerna har uppdragit till

Läs mer

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte är

Läs mer

Riktlinjer för intern kontroll

Riktlinjer för intern kontroll Riktlinjer för intern kontroll Antagna av landstingsstyrelsen 2017-09-12, 161 Bakgrund Landstingsstyrelsen har inom ramen för sitt samordningsansvar och sin uppsiktsplikt det övergripande ansvaret att

Läs mer

Arvika kommun. Granskning av befattningsbeskrivningar Rapport. Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 5

Arvika kommun. Granskning av befattningsbeskrivningar Rapport. Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 5 Granskning av befattningsbeskrivningar Rapport Offentlig sektor KPMG AB 2015-05-30 Antal sidor: 5 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 2 3. Syfte 2 4. Avgränsning 2 5. Revisionskriterier 2 6. Ansvarig

Läs mer

UFV 2007/804. Centrumbildningar. och andra enheter med styrelse (motsv) och/eller föreståndare (motsv)

UFV 2007/804. Centrumbildningar. och andra enheter med styrelse (motsv) och/eller föreståndare (motsv) UFV 2007/804 Centrumbildningar och andra enheter med styrelse (motsv) och/eller föreståndare (motsv) Fastställd av rektor den 15 maj 2007 1 Innehållsförteckning 1 Organisation och delegation 2 1.1 Sammanfattning

Läs mer

Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2015

Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2015 Ärende 11 Universitetsstyrelsen Datum: 2015-02-19 Dnr: 2015/32-1.2 Föredragande: Carina Rydstedt Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2015 1. Inledning Internrevisionen vid Linnéuniversitetet bedrivs enligt

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument Dnr 1-306/2019. Gäller fr.o.m

Riktlinjer för styrdokument Dnr 1-306/2019. Gäller fr.o.m Riktlinjer för styrdokument Dnr 1-306/2019 Gäller fr.o.m. Riktlinjer för styrdokument Dnr 1-306/2019 INNEHÅLL Inledning... 1 Syfte... 1 Styrdokument på organisatorisk enhet... 1 Dokumenttyper... 1 Språk...

Läs mer

Intern kontroll - Stadsbacken. Bilaga 1, Maud Viklander Controller, koncernstaben

Intern kontroll - Stadsbacken. Bilaga 1, Maud Viklander Controller, koncernstaben Intern kontroll - Stadsbacken Bilaga 1, 189 2010-04-20 Maud Viklander Controller, koncernstaben Disposition Vad är intern kontroll och varför behövs det? Regelverk och vem ansvarar? Utformning av intern

Läs mer

Riktlinje för riskanalys och intern kontroll

Riktlinje för riskanalys och intern kontroll KOMMUNLEDNINGSKONTORET Riktlinje för riskanalys och intern kontroll Ett normerande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om 17 juni 2015. Dokument-ID Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida [XX-00-00]

Läs mer

Villkor för uppdraget som dekan eller prodekan vid Umeå universitet

Villkor för uppdraget som dekan eller prodekan vid Umeå universitet Umeå universitet, 901 87 Umeå 901 87 Umeå Dokumenttyp: Regler Område: Personal Ansvarig enhet: Personalenheten Fastställd av: Rektor Datum: 2014-06-17 Giltighetstid: 2014-07-01 och tv Dnr: FS 1.1.2-803-14

Läs mer

Intern styrning & kontroll samt internrevision i staten

Intern styrning & kontroll samt internrevision i staten Intern styrning & kontroll samt internrevision i staten Thomas Küchen Per Johansson 2008-04-03 Ramverk för intern styrning och kontroll Myndighetsförordningen (MF) [I] Förordning om intern styrning och

Läs mer

Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2016

Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2016 Beslutad av universitetsstyrelsen Datum: 2016-02-18 Dnr: 2016/715-1.2 Föredragande: Carina Rydstedt Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2016 1. Inledning Internrevisionen vid Linnéuniversitetet bedrivs

Läs mer

Riktlinjer för centrum för utbildning och/eller forskning

Riktlinjer för centrum för utbildning och/eller forskning BESLUT 1 Dnr RÄ 2007/302 Styrelsen Centrum vid Lunds universitet Riktlinjer för centrum för utbildning och/eller forskning 1. Inledning Universitetet beslutar härmed att följande riktlinjer ska gälla för

Läs mer

Regler och riktlinjer för intern styrning och kontroll vid KI

Regler och riktlinjer för intern styrning och kontroll vid KI Riktlinjer Dnr: 1795/2009-010 2009-06-01 Sid: 1 / 9 Universitetsförvaltningen Ledningskansliet Regler och riktlinjer för intern styrning och kontroll vid KI Riktlinjerna är fastställda av konsistoriet

Läs mer

EKONOMISTYRREGLER VID UMEÅ UNIVERSITET

EKONOMISTYRREGLER VID UMEÅ UNIVERSITET EKONOMISTYRREGLER VID UMEÅ UNIVERSITET Typ av dokument: Datum: Beslutad av: Giltighetstid: Tills vidare Område: Ekonomi Ansvarig förvaltningsenhet: Planeringsenheten Ersätter dokument: Ekonomistyrregler

Läs mer

Revisionsrapport. Sveriges Lantbruksuniversitets årsredovisning 2008. 1. Sammanfattning

Revisionsrapport. Sveriges Lantbruksuniversitets årsredovisning 2008. 1. Sammanfattning Revisionsrapport Sveriges Lantbruksuniversitet Box 7070 750 07 Uppsala Datum Dnr 2009-03-30 32-2008-0760 Sveriges Lantbruksuniversitets årsredovisning 2008 Riksrevisionen har granskat Sveriges Lantbruksuniversitets

Läs mer

Ekonomistyrregler vid Umeå universitet

Ekonomistyrregler vid Umeå universitet Ekonomistyrregler vid Umeå universitet Föredragande Bitr. universitetsdirektör Per Ragnarsson och controller Carina Henningsson Sammanfattning Ekonomistyrregler vid Umeå universitet infördes och fastställdes

Läs mer

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd till internrevisionsförordning (2006:1228). beslutade den 28 februari 2007.

Läs mer

Stadsledningskontorets system för intern kontroll

Stadsledningskontorets system för intern kontroll Bilaga Stadsledningskontorets system för intern kontroll Inledning I dokumentet redovisas de grundläggande lagarna och reglerna som styr den interna kontrollen samt en definition av begreppet intern kontroll

Läs mer

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte är

Läs mer

Verksamhetsrapport för Internrevisionen 2007.

Verksamhetsrapport för Internrevisionen 2007. Styrelse och rektor 1(6) Verksamhetsrapport för 2007. Revisionsplanen för 2007, dnr LiU 1298/06-25, beskriver internrevisionens (IR:s) planerade aktiviteterna för verksamhetsåret. Nedan redovisas genomförda

Läs mer

Program för samverkan

Program för samverkan UFV 2015/735 Program för samverkan Fastställt av konsistoriet 2016-04-21 Inledning Uppsala universitet ska, i enlighet med 1 kap. 2 Högskolelagen (1992:1434), samverka med det omgivande samhället och informera

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2018-2019 Fastställd av fullmäktige 2018-05-16 Studentkåren i Borås Verksamhetsplan 2018/2019 Innehåll Studentkåren i Borås Verksamhetsplan 2018/2019... 2 Inledning... 3 Sektionerna...

Läs mer

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag av Åtvidabergs kommun

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag av Åtvidabergs kommun Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag av Fastställt av: : 2016-09-28, 96 Dnr: ATVKS 2015-00650 003 För revidering ansvarar: Kommunledningsförvaltningen

Läs mer

Instruktion för Umeå marina forskningscentrum

Instruktion för Umeå marina forskningscentrum Sid 1 (5) Instruktion för Umeå marina forskningscentrum 1 Namn Umeå marina forskningscentrum Umeå Marine Sciences Centre 2 Bakgrund UMF inrättades 1989 vid Umeå universitet, samtidigt som motsvarande centra

Läs mer

LTV-kansliet: Ledning, organisation, uppdrag, funktionsansvar, förutsättningar

LTV-kansliet: Ledning, organisation, uppdrag, funktionsansvar, förutsättningar Bilaga 1 LTV-kansliet 2019-03-25 LTV-kansliet: Ledning, organisation, uppdrag, funktionsansvar, förutsättningar Bakgrund: LTV-kansliet har sedan 2007 en annan organisation än övriga fakultetskanslier på

Läs mer

Instruktion för Sveriges riksbank Bilaga 2

Instruktion för Sveriges riksbank Bilaga 2 Instruktion för Sveriges riksbank Bilaga 2 Inledning 1 Fullmäktige i Riksbanken har beslutat om arbetsordningen i Riksbanken. Arbetsordningen anger Riksbankens övergripande organisation och reglerar vissa

Läs mer

Rådgivningsuppdrag Styrning och ledning av MAX IV-projektet

Rådgivningsuppdrag Styrning och ledning av MAX IV-projektet Rapport 2012-07-06 Dnr. LS 2012/349 Internrevisionen Annette Nilsson Jonas Ahrberg Gunilla Norberg Rådgivningsuppdrag Styrning och ledning av MAX IV-projektet Postadress Box 117, 221 00 Lund Besöksadress

Läs mer

Granskning av ändrad organisation avseende nämndernas ekonomfunktion Nynäshamns kommun Revisionsrapport

Granskning av ändrad organisation avseende nämndernas ekonomfunktion Nynäshamns kommun Revisionsrapport Granskning av ändrad organisation avseende nämndernas ekonomfunktion Nynäshamns kommun Revisionsrapport Percy Carlsbrand Februari 2011 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning och rekommendationer...

Läs mer

PROGRAM FÖR INSYN OCH UPPFÖLJNING AV VERK- SAMHET SOM BEDRIVS AV PRIVATA UTFÖRARE, MANDATPERIODEN

PROGRAM FÖR INSYN OCH UPPFÖLJNING AV VERK- SAMHET SOM BEDRIVS AV PRIVATA UTFÖRARE, MANDATPERIODEN PROGRAM FÖR INSYN OCH UPPFÖLJNING AV VERK- SAMHET SOM BEDRIVS AV PRIVATA UTFÖRARE, MANDATPERIODEN 2015-2018 Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den

Läs mer

ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET

ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET REGLER Dnr V 2014/312 ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument sam gu.se/miljo Pam Fredman Miljöenheten

Läs mer

Revisionsrapport avseende granskning av Folke Bernadotteakademin

Revisionsrapport avseende granskning av Folke Bernadotteakademin Revisionsrapport Folke Bernadotteakademin 872 64 SANDÖVERKEN Datum 2004-02-09 Dnr 32-2003-0783 Revisionsrapport avseende granskning av Folke Bernadotteakademin Riksrevisionen har granskat verksamheten

Läs mer

Arbetsordning med regler för delegering vid Stockholms universitet

Arbetsordning med regler för delegering vid Stockholms universitet Dnr SU FV-1.2.1-1557-14 Arbetsordning med regler för delegering vid Stockholms universitet Fastställd av universitetsstyrelsen 2013-04-19 reviderad 2014-05-23 att gälla fr.o.m. 2014-05-23 1 (14) 1. Inledning...

Läs mer

Granskning av Samordningsförbundet i Örnsköldsvik Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Granskning av Samordningsförbundet i Örnsköldsvik Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Granskning av Samordningsförbundet i Örnsköldsvik 2016 Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2017 04 28 17REV41 2(7) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Syfte, revisionsfrågor... 3 3 Revisionskriterier...

Läs mer

Lunds universitets handläggningsordning för forskningsprojekt inom Europeiska Kommissionens ramprogram Horizon 2020 (2014-2020)

Lunds universitets handläggningsordning för forskningsprojekt inom Europeiska Kommissionens ramprogram Horizon 2020 (2014-2020) BESLUT 1 2014-03-27 STYR 2014/203 Rektor Lunds universitets handläggningsordning för forskningsprojekt inom Europeiska Kommissionens ramprogram Horizon 2020 (2014-2020) Bakgrund Denna handläggningsordning

Läs mer

Prefektkontrakt ska diarieföras på områdeskansliet samband med godkännandet.

Prefektkontrakt ska diarieföras på områdeskansliet samband med godkännandet. BESLUT 2008-03-27 Dnr RÄ 2008/79 Rektor Prefektkontrakt Beslut Rektor beslutar att bifogad mall för prefektkontrakt ska användas inom Lunds universitet. Kontrakt ska tecknas med alla nu utsedda prefekter

Läs mer

UFV 2011/619. Vicerektors uppgifter och beslutanderätter

UFV 2011/619. Vicerektors uppgifter och beslutanderätter UFV 2011/619 Vicerektors uppgifter och beslutanderätter Innehållsförteckning 1 Förutsättningar 3 2 Uppgifter 3 3 Beslut 5 Bilaga 1. Uppgiftsfördelning i det systematiska arbetsmiljöarbetet vid Uppsala

Läs mer

Verksamhetsutveckling vid Konstnärliga fakulteten - ny organisation

Verksamhetsutveckling vid Konstnärliga fakulteten - ny organisation Konstnärliga fakultetsnämnden BESLUT 1 / 5 2011-06-08 Verksamhetsutveckling vid Konstnärliga fakulteten - ny organisation Vid sitt sammanträde 2011-06-08 har Konstnärliga fakultetsnämnden fattat nedanstående

Läs mer

Prioriterade nyckeltal

Prioriterade nyckeltal Dnr: MAHR 61-2014/600 1 (av 7) Projektplan Beslutsdatum: Beslutande: Dokumentansvarig: 2015-05-04 Styrgruppen Madeleine Hulting Revisionsinformation Version Datum Kommentar 1.1 2015-04-23 Utkast till projektgrupp

Läs mer

Plan för intern kvalitetssäkring av utbildning 2012-2014

Plan för intern kvalitetssäkring av utbildning 2012-2014 Plan för intern kvalitetssäkring av utbildning 2012-2014 Råd för utbildning på grund- och avancerad nivå Fakulteten för humanvetenskap Fastställd 2012-05-23 Reviderat 2013-04-08 Dnr MIUN 2012/895 1. Inledning

Läs mer

Arbets- och beslutsordning. Styrelsen för forskning

Arbets- och beslutsordning. Styrelsen för forskning Arbets- och beslutsordning Styrelsen för forskning Dnr 841/2012-010 Arbets- och beslutsordning Styrelsen för forskning Fastställd vid sammanträde 2012-01-30 Innehåll Inledning... 2 Övergripande ansvar

Läs mer

Rutiner för ekonomisk uppföljning vid Stockholms universitet

Rutiner för ekonomisk uppföljning vid Stockholms universitet 1 (15) Beslut 2014-06-19 Dnr SU FV-1.1.5-1936-14 Handläggare: Serhat Ok Controller Planeringsavdelningen Rutiner för ekonomisk uppföljning vid Stockholms universitet Detta beslut ersätter tidigare beslut

Läs mer

Översyn av Sektion Forskning, innovation och samverkan

Översyn av Sektion Forskning, innovation och samverkan Översyn av Sektion Forskning, innovation och samverkan Vicerektor Bo Ahrén 15 oktober 2015 Bakgrund Uppdrag från rektor till vicerektor för samverkan att göra en översyn av sektionen Forskning, samverkan

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR UNIVERSITETSGEMENSAMMA SAMARBETSAVTAL MED UTOMEUROPEISKA UNIVERSITET

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR UNIVERSITETSGEMENSAMMA SAMARBETSAVTAL MED UTOMEUROPEISKA UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2017/493 HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR UNIVERSITETSGEMENSAMMA SAMARBETSAVTAL MED UTOMEUROPEISKA UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument

Läs mer

Granskning av intern kontroll

Granskning av intern kontroll Revisionsrapport Granskning av intern kontroll Gemensamma Taxe- och Avgiftsnämnden för Hallsberg, Laxå, Lekeberg och Askersund Hallsbergs kommun Lars Wigström Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning

Läs mer

Göteborg Energi AB. Självdeklaration 2012 Verifiering av inköpsprocessen Utförd av Deloitte. 18 december 2012

Göteborg Energi AB. Självdeklaration 2012 Verifiering av inköpsprocessen Utförd av Deloitte. 18 december 2012 Göteborg Energi AB Självdeklaration 2012 Verifiering av inköpsprocessen Utförd av Deloitte 18 december 2012 1 Sammanfattning Med start hösten 2010 har Deloitte, Ernst & Young och PwC på uppdrag av Göteborgs

Läs mer

Upphandling och inköp

Upphandling och inköp www.pwc.se Revisionsrapport Bo Rehnberg Cert. kommunal revisor December 2014 Upphandling och inköp Skellefteå kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning...2 2.1. Bakgrund...2 2.2.

Läs mer

Instruktion för Handelshögskolan vid Umeå universitet

Instruktion för Handelshögskolan vid Umeå universitet Instruktion för Handelshögskolan vid Umeå universitet Fastställd av rektor vid Umeå universitet 2015-01-27 Sid 2 (7) Innehåll 1 Namn...3 HandelshögskolanvidUmeåuniversitet(HH)UmeåSchoolofBusinessandEconomics(USBE)

Läs mer

Lokala regler och anvisningar för intern kontroll

Lokala regler och anvisningar för intern kontroll Kulturförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer: Avdelningen för verksamhets- och ledningsstöd 2019-03-27 KN 2019/364 Handläggare: Harald Lindkvist Lokala regler och anvisningar för intern kontroll Ärendebeskrivning

Läs mer

Internrevisionsförordning (2006:1228)

Internrevisionsförordning (2006:1228) Internrevisionsförordning (2006:1228) Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd1 Tillämpningsområde 1 Denna förordning gäller för förvaltningsmyndigheter under regeringen i den omfattning som

Läs mer

Riktlinjer för intraprenader i Halmstads kommun

Riktlinjer för intraprenader i Halmstads kommun Riktlinjer för intraprenader i Halmstads kommun antaget av kommunfullmäktige den 16 december 2010, 214 1. Riktlinjer En intraprenad i den kommunala förvaltningen är en avgränsad enhet som via en formell

Läs mer