Uppföljande revision ISO 14001:2004 och EMAS,

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppföljande revision ISO 14001:2004 och EMAS,"

Transkript

1 (19) Er referens Marianne Dalbro Kopia till SP Certifiering Box BORÅS Göteborgs Universitet Box GÖTEBORG Uppföljande revision ISO 14001:2004 och EMAS, Resultat Göteborgs Universitets miljöledningssystem leder till ständiga förbättringar. Mål är satta för samtliga betydande miljöaspekter och handlingsplanerna är nedbrutna på institutionsnivå. Sammanställning av utfallet för detta året sker i början på nästa år. Universitetet planerar för fortsatta förbättringar inom samtliga betydande miljöaspekter. Humanistiska fakulteten Fakulteten har under året upprättat ett nätverk för samverkan av forskning inom miljö och hållbarhet, publicerat en rapport om forskning inom miljö och hållbarhet och planerat kurser inom miljö och hållbarhet. Märkning av kurser pågår, men Verktygslådan har inte använts ännu. Inga avvikelser eller förbättringsförslag har rapporterats i Guria. Utbildning i Guria är planerat. Dekanus ansvar och ansvarsfördelningen mellan dekanus och prefekter visade sig vara oklar. LIR Institutionen har under året tagit fram 4 kurser, 2 med mindre och 2 med större koppling till miljö och hållbarhet. Man har deltagit i en hållbarhetsdag på humanistiska fakulteten förra hösten och fokus finns på CO2 emissioner från resor, vilka man försöker minska. Inga avvikelser eller förbättringsförslag har rapporterats i Guria. Dokumentstyrningen visade sig vara bristfällig vad gäller aktivitetslistor och checklistor för utvärdering av efterlevnad av krav, vilka inte gick att ta fram. HS På institutionen pågår arbete med hållbarhetsmärkning av kurser. Enligt utbildningsansvarig kommer många kurser att kunna märkas. Verktygslådan används inte ännu, men 5 personer går utbildning i att använda den. Antalet digitala möten ökar med därav följande minskning i resandet. Seminarium med temat environmental humanity (grön humaniora) är planerat. Mycket forskning med inslag av miljö och hållbarhet pågår och många publikationer inom detta område har ägt rum. Inga avvikelser eller förbättringsförslag har rapporterats i Guria. SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Postadress Besöksadress Tfn / Fax / E-post SP Box Borås Västeråsen Brinellgatan Borås info@sp.se

2 (19) Campusservice Lorensberg På Campusservice har man ett bra miljötänk inom exempelvis bokning av lokaler, hantering av avfall och samordning av leveranser. Man är positiv till att upprätta aktivitetslistor, som man hittills inte har gjort. Inga avvikelser eller förbättringsförslag är inrapporterade i Guria. Kulturvetenskaper Institutionen har deltagit i en tävling om att göra el-bussar mer attraktiva. Man har även införskaffat utrustning för digitala möten. Enligt prefekt finns inga kurser eller forskningsprojekt som kan kopplas till miljö och hållbarhet. Då detta ifrågasattas sade man sig vara villig att se över detta. Aktivitetslistan för 2015 var bristfällig vad gäller konkreta aktiviteter för att nå målen. Listan för 2016 var betydlig bättre. Inga avvikelser eller förbättringsförslag är inrapporterat i Guria. Tjärnö, Kristineberg.(Sven Lovén centrum) Mycket gott miljöarbete. Hav och hållbar utveckling är väl integrerat i utbildning och forskning. Nytt tvärvetenskapligt center skapat med 7 projekt startats med koppling hållbar utveckling. God ordning efterlevnad av lagkrav kemikalier och strålskydd bl.a.guria har inte börjat användas. Gemensamma Förvaltningen, Område verksamhetsstöd samt campus Rosenlund och Vasa. Bra stöd till verksamheterna kring miljö. Ständiga förbättringar är tydliga att se. Deltar i projekt kring energi (solceller), ventilations projekt, minska avfall från kontor och möbelåtervinning. Användning av Guria har påbörjats. För verksamheten inom certifikatet som är upplagd enligt regler för multisite med sampling visar genomgång av underlag för alla enheter att styrning och ledning fungerar effektivt. Underlag som visat detta är internrevisonsprotokoll från samtliga enheter. Medarbetarna visar över lag engagemang och delaktighet i miljö -och hållbarhetsfrågorna. Rapportering av avvikelser och förbättringsförslag är dock bristfällig, men enligt uppgift finns alltid miljö och hållbarhet med i diskussioner och beslut. APT kan med fördel användas som ett forum för kommunikation av miljöprestandan (ex. utfall av aktivitetslistorna), vilket inte sker i samtliga fall. Det har inte skett utökning eller ändringar av ingående enheter senaste året. Revisionen resulterade i följande antal avvikelser/förbättringsmöjligheter Standard Större avvikelser Mindre avvikelser Förbättringsmöjligheter SS-EN ISO 14001: EMAS, EG Förordning nr 1221/ Totala antalet:

3 (19) Intrycket från genomförd revision är att miljöledningssystemet stödjer policyns intentioner. En omorganisation pågår inom miljöenheten. Den nya organisationen kommer att gälla från och med 1 januari Det har genom intervjuer med rektor och universitetsdirektör säkerställts att nödvändiga resurser för det fortsatte arbetet med miljö -och hållbarhetsfrågorna även kommer att finnas inom den nya organisationen. Nuvarande miljöenhet kommer i fortsättningen att ligga under GMV, men funktionerna som behöver finnas inom ISO och Mulitsite certifiering samt för EMAS registrering kommer att ligga på samma personer som idag. Nuvarande miljöchef kommer i fortsättningen att benämnas miljöstrateg. Delegationen från GMV-föreståndare till nuvarande Miljöenhet är inte fastställd och kommer att följas upp vid nästa revision. Av genomförda aktiviteter inom miljö och hållbarhet kan nämnas WEEC (Environmental Education Congress) med mer än 1000 deltagare från hele världen och Workshop i NSCN (nordisk nätverk) med temat mätbar hållbarhet. UGOT, ett symposium inom global samhällsutveckling, är planerat till 8 december. Utbildning i nya standarden, ISO 14001:2015, är planerat för interna revisorer. Arbete pågår med att skapa en tätare koppling mellan aktivitetslistor och verksamhetsplaner. Användning av certifikat och certifieringsmärken har granskats i revisionen och visar inga oöverensstämmelser med gällande krav. Miljöredovisning för 2014 godkändes mars De interna revisionerna har genomförts enligt plan på ett förtroendeingivande sätt med oberoende revisorer och gett ledningen underlag för analys av ledningssystemets effektivitet. En 3-års plan används som grund för planering av internrevisionerna. Internrevisionernas omfattning och inriktning baseras på en analys av miljörisker i verksamheten. Internrevisionen har skett genom dokumentgranskning av redovisande dokument från ej besökta orter, vilket stödjer bedömningen att ledningssystemet upprätthålls och är effektivt i sin helhet. Styrkor och förbättringsområden Styrkor -Engagemang och delaktighet i miljö -och hållbarhetsfrågorna i organisationen -Ett antal exempel på forskning med en naturlig koppling till hållbar utveckling på Humanistiska fakulteten -Bra publik verksamhet på Tjärnö som informerar kring hav och miljö -God ordning på kemikalier och farligt avfall Sven Lovén centrum, med tanke på mängden farliga kemikalier -Nytt tvärvetenskapligt projekt kring hållbar utveckling på Centrum för hav och samhälle -Guria har börjat användas på Gemensamma förvaltningen.

4 (19) Förbättringsområden -Användning av Guria för inrapportering av avvikelser och förbättringsförslag -Kunskaper om dekaners och prefekters eget ansvar i miljöarbetet -Intern kommunikation av verksamhetens miljöprestanda inklusive utfall av aktivitetslistorna -Introduktion till studenter om GUs arbete med miljö och hållbarhet. Rekommendation och villkor När organisationen har genomfört korrigerande åtgärder för de mindre avvikelserna skall övertygande dokumentation redovisas för SP Certifiering. Redovisningen måste ske inom 6 veckor, dvs senast Revisionsledaren rekommenderar att certifikat enligt SS-EN ISO 14001:2004, EMAS och EG Förordning nr 1221/2009 kvarstår, under förutsättning att avvikelserna åtgärdas med godkänt resultat. Resultatet från denna uppföljande kontroll av miljöledningssystemet enligt EMAS kommer att ligga med som underlag för bedömning av miljöredovisning för innevarande år. För nästa årliga miljöredovisning planerar vi in granskning av detta underlag under mars månad. Om ni skall ge ut annan miljöinformation, enligt EMAS förordningens bilaga III 3.5 ber vi er kontakta oss i god tid innan utgivning så att denna granskning kan planeras in. Uppdragets omfattning Certifikat Certifikatsnamn Standard/Kravdokument Revision/Aktivitet 3750 M Göteborgs universitet SS-EN ISO 14001:2004 Uppföljande revision 3750 E Göteborgs universitet EMAS, EG Förordning nr 1221/2009 Uppföljande revision Revisions- /aktivitetsdatum Omfattning (dagar) Revisionslag Birthe Nörgaard (revisionsledare) Lisbeth Stevik (revisor) Denna revision omfattar uppdraget enligt ovan. Revisionen har genomförts genom intervjuer med personal samt granskning av dokument. En revisorsdag innefattar förberedelser, revision, upprättande av rapport samt uppföljning av åtgärder mot eventuellt lämnade avvikelser. I revisionen ingick granskning av ledning för multisites.

5 (19) Revisionsplanen följdes under revisionen. Verksamheten på följande orter besöktes: Humanistiska fakulteten, Institutionerna LIR, HS, Kulturvetenskaper samt Campusservice Lorensberg. På naturvetenskapliga fakulteten besöktes Sven Lovén Centrum för marina vetenskaper i Kristineberg och på Tjärnö samt Gemensamma förvaltningen Göteborg. Universitetet företräddes vid revisionen av bl.a. miljöchef, miljösamordnare, miljöcontroller, miljörepresentanter, övriga medarbetare i verksamheten samt studenter. Revisionsresultatet (inkl. avvikelser och förbättringsförslag) presenterades för företaget vid det avslutande mötet. Revisionsrapporten återfinns på era sidor på SP System. Några förändringar i organisationen, som bedöms påverka certifikatets omfattning, har inte konstaterats vid revisionen. Förändringar som påverkar inriktning på kommande revisioner kommenteras under resultat. Antal anställda är idag ca 6000 personer. Adress och verksamhetsuppgifter som finns inregistrerade på kundwebbplatsen SP System är korrekta. Planering av kommande revision Nästa revision är preliminärt bokad till 26 och 27 april Genomgång av den centrala administrationens underlag visar att hela organisationens (alla enheter) ledningssystem visar bevis på ständiga förbättringar. Underlagen stöder nuvarande beslutad omfattning, antal enheter som skall besökas för uppföljande revisioner. Varje år skall minst 3 enheter besökas förutom huvudanläggningen. Aktuell förteckning över certifieringens omfattning med alla ingående enheter är överlämnad till SP Certifiering. Kontrollfrekvensen för EMAS är förslagen till 2 årliga uppföljningar, samordnat med uppföljning enligt ISO i april och november månad. Granskning av miljöredovisning sker i mars månad.

6 (19) Avvikelser och förbättringsmöjligheter Uppföljning av avvikelser från föregående revision visar att dessa är tillfredsställande åtgärdade. AvvikelseId: BN1 Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Ort: Göteborg (Göteborgs Universitet, Gemensamma förvaltningen, Universitetsbyggnaden Vasaparken) Beskrivning: Campusservice Lorensberg Anteckningar av farligt avfall sker inte. Lagkrav efterlevs ej. Avfallsförordningen 2011:927 Anteckningar vid hantering av farligt avfall 55 Den som bedriver en yrkesmässig verksamhet där farligt avfall uppkommer ska för varje slag av farligt avfall föra anteckningar om 1. den mängd avfall som uppkommer årligen, och 2. till vem som avfallet lämnas för vidare hantering. Anteckningarna ska föras i kronologisk ordning och bevaras i minst tre år. Förordning (2014:236).

7 (19) AvvikelseId: BN2 Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Beskrivning: Kulturvetenskaper Anteckningar om farligt avfall som lämnas till Chalmers förs inte. Legalt krav efterlevs ej. Avfallsförordningen 2011:927 Anteckningar vid hantering av farligt avfall 55 Den som bedriver en yrkesmässig verksamhet där farligt avfall uppkommer ska för varje slag av farligt avfall föra anteckningar om 1. den mängd avfall som uppkommer årligen, och 2. till vem som avfallet lämnas för vidare hantering. Anteckningarna ska föras i kronologisk ordning och bevaras i minst tre år. Förordning (2014:236). AvvikelseId: BN3 Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Beskrivning: Kulturvetenskaper Det finns inga konkreta aktiviteter i aktivitetslistan för När institutionen ska redovisa 2015 års resultat av miljöarbetet till miljöenheten behöver man därför sammanställa övrigt förbättringsarbete inom hållbar utveckling för att leva upp till kravet på ständiga förbättringar. Standardkrav och egen rutin efterlevs ej.

8 (19) AvvikelseId: BN4 Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, 4.3.3; EMAS, EG Förordning nr 1221/2009, Bilaga II Ort: Göteborg (Göteborgs Universitet, Gemensamma förvaltningen, Universitetsbyggnaden Vasaparken) Beskrivning: Campusservice Lorensberg upprättar inga aktivitetslistor för sin verksamhet. Enligt uppgift har man möjlighet att påverka minst 5 av universitetets övergripande miljömål. Enligt ISO 14001:2004 ska mål brytas ned på relevanta nivåer. Enligt EMAS förordningen ska ständiga förbättringar ske inom samtliga anläggningar. Krav i ISO och EMAS-förordningen efterlevs ej. V.g. redovisa handlingsplan för AvvikelseId: BN5 Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Beskrivning: LIR Det gick inte att ta fram aktivitetslistorna för Det var även oklart om de har skickats till Miljöenheten. Egen rutin efterlevs ej. AvvikelseId: BN6 Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Beskrivning: LIR Enligt prefekt har inga aktivitetslistor upprättats för Egen rutin efterlevs ej.

9 (19) AvvikelseId: BN7 Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Beskrivning: Dekanus ansvar för att sammanställa och analysera checklistor for utvärdering av lagefterlevnad och aktivitetslistor var inte känt. Uppfattningen var den, att man endast har ansvar för vidarebefordra till Miljöenheten. Eget ansvar och egen rutin ej känd. AvvikelseId: BN8 Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Beskrivning: HS Det var okänt för prefekt att utvärdring av efterlevnad av legala och andra krav ska ske på institutionen. Detta har sannolikt inte heller skett under Egen rutin efterlevs ej. AvvikelseId: BN9 Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Beskrivning: HS Introduktion i universitetets arbete med hållbar utveckling ges inte till studenter. Studentmedverkan är en betydande miljöaspekt och ett av universitets övergripande mål. Egen rutin efterlevs ej.

10 (19) AvvikelseId: BN10 Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Beskrivning: 5 av 5 intervjuade studenter på hum fak (språk) sade sig inte ha fått introduktion i hållbar utveckling vid studiestart eller vid ett senare tillfälle. Studentmedverkan är en av universitetets betydande miljöaspekter och övergripande mål. AvvikelseId: BN11 Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Beskrivning: Kulturvetenskaper Introduktion i universitetets arbete med hållbar utveckling ges inte till studenter. Studentmedverkan är en betydande miljöaspekt och ett av universitets övergripande mål. Egen rutin efterlevs ej. AvvikelseId: BN12 Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Beskrivning: Kulturvetenskaper Utfall av aktivitetslistorna kommuniceras inte aktivt till personalen. Intern kommunikation ska ske av miljöledningssystemets funktion. Standardkrav efterlevs ej. Tendensen är att fakultet och institutioner lägger färre dokument ut på hemsidorna. Det gäller exempelvis mötesprotokoll och aktivitetslistor. Under revisionen visade det sig att intern kommunikationen av ledningssystemets effektivitet på Humanistiska fakulteten inte sker i tillräcklig omfattning, exempelvis på APT. Det behöver diskuteras hur man säkerställer att medarbetare, studenter och andra intressenter informeras om ledningssystemets effektivitet.

11 (19) AvvikelseId: BN13 Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Beskrivning: LIR Fakultetens miljöprestanda, exempelvis utfall av aktivitetslistor, kommuniceras inte aktivt till personalen. Intern kommunikation i miljöledningssystemets funktion bedöms ej vara säkerställd. Tendensen är att fakultet och institutioner lägger färre dokument ut på hemsidorna. Det gäller exempelvis mötesprotokoll och aktivitetslistor. Under revisionen visade det sig att intern kommunikationen av ledningssystemets effektivitet på Humanistiska fakulteten inte sker i tillräcklig omfattning, exempelvis på APT. Det behöver diskuteras hur man säkerställer att medarbetare, studenter och andra intressenter informeras om ledningssystemets effektivitet. AvvikelseId: BN14 Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Beskrivning: HS Utfall av aktivitetslistorna kommuniceras inte aktivt till personalen. Intern kommunikation ska ske av miljöledningssystemets funktion. Standardkrav efterlevs ej. Tendensen är att fakultet och institutioner lägger färre dokument ut på hemsidorna. Det gäller exempelvis mötesprotokoll och aktivitetslistor. Under revisionen visade det sig att intern kommunikationen av ledningssystemets effektivitet på Humanistiska fakulteten inte sker i tillräcklig omfattning, exempelvis på APT. Det behöver diskuteras hur man säkerställer att medarbetare, studenter och andra intressenter informeras om ledningssystemets effektivitet.

12 (19) AvvikelseId: BN15 Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Beskrivning: Det gick ej att ta fram sammanställningen av institutionernas aktivitetslistor för Dekanus ansvarar för att sammanställa och analysera aktiviteterna. Egen rutin följs ej. AvvikelseId: BN16 Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Ort: Göteborg (Göteborgs Universitet, Vasaparken (Officiell besöksadress)) Beskrivning: Enligt rutin för multisite ska det finnas en dokumenterad rutin för hur en ny enhet läggs till i ett ledningssystem. En sådan rutin kan möjligen finnas, enligt uppgift, men det gick inte att ta fram den vid revisionstillfället. Det är ej säkerställt att krav för multisitecertifiering är uppfyllda. AvvikelseId: BN17 Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Beskrivning: Kulturvetenskaper Ansvaret för utvärderingen av att legala och andra krav följs var okänt för nytillträdd prefekt års utvärdering gick ej att ta fram. Standardkrav och egen rutin efterlevs ej. AvvikelseId: BN18 Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Beskrivning: LIR Resultat (checklista) av 2015 års utvärdring av efterlevnad av lagar och andra krav kunde ej tas fram på institutionen. Standardkrav och egen rutin efterlevs ej.

13 (19) AvvikelseId: BN19 Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Ort: Göteborg (Göteborgs Universitet, Gemensamma förvaltningen, Universitetsbyggnaden Vasaparken) Beskrivning: Campusservice Lorensberg säger sig inte ha fått en checklista för utvärdering av efterlevnad av legala och andra krav. Om Campusservice finns med i gemensamma förvaltningens checklista, vilket enligt uppgift kan vara fallet, bör de ansvara för sin del av efterlevnadsutvärderingen. Standardkrav efterlevs ej. AvvikelseId: BN20 Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Beskrivning: Varken fakultetskansliet, LIR, HS, Campusservice eller Kulturvetenskaper har använt Guria för inrapportering av avvikelser eller förbättringsförslag. Avvikelser/förbättringsförslag kan, enligt uppgift, ha förekommit, men är inte registrerade. Standardkrav och egen rutin efterlevs ej. AvvikelseId: LSt1 Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Ort: Göteborg (Göteborgs Universitet, Gemensamma förvaltningen, Universitetsbyggnaden Vasaparken) Beskrivning: Avser kommunikationsenheten. Aktivitetslistan för 2014 och 2015 är identisk. Utvärdering av 2014 års plan saknas och statistik saknas för uppföljning halvårsvis för Detta är en avvikelse därför att: Redovisande dokument för utfall av aktivitetslista saknas.

14 (19) AvvikelseId: LSt2 Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Ort: Göteborg (Göteborgs Universitet, Gemensamma förvaltningen, Universitetsbyggnaden Vasaparken) Beskrivning: Avser utbildningsenheten. Uppföljning halvårsvis saknas, övriga gemensamma förvaltning gör detta så uppföljning borde ha skett. Detta är en avvikelse därför att: Uppföljning saknas. AvvikelseId: LSt3 Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Ort: Strömstad (Göteborgs Universitet, NatFak, Sven Lovén centrum - Tjärnö, Hättebäcksvägen 7) Beskrivning: Uppföljning aktivitetslistan ej gjord. Dokumentet beskriver att uppföljning under året ska ske. Detta är en avvikelse därför att: Följer inte egna rutiner. AvvikelseId: LSt4 Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Ort: Göteborg (Göteborgs Universitet, Vasaparken (Officiell besöksadress)) Beskrivning: I handlingsplan för miljö övergripande så beskrivs uppdrag att utöka sortimentet av ekologisk mat, det saknas information och statistik kring mängd och antal sortiment kring restaurangen på Medicinarberget Lyktan Detta är en avvikelse därför att: uppföljning saknas av mål och handlingsplaner. AvvikelseId: LSt5 Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Ort: Göteborg (Göteborgs Universitet, Gemensamma förvaltningen, Universitetsbyggnaden Vasaparken) Beskrivning: Det saknas befattningsbeskrivning för sektionschefsrollen. Det behöver utvärderas om den behöver beskrivas i ledningssystemet. Vid revisionen framgick det inte att rollen var fullt ut kommunicerad avseende miljö. Detta är en avvikelse därför att: Ansvar, roller behöver kommuniceras tydligare.

15 (19) AvvikelseId: LSt6 Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Ort: Strömstad (Göteborgs Universitet, NatFak, Sven Lovén centrum - Tjärnö, Hättebäcksvägen 7) Beskrivning: I aktivitetslistan beskrivs att labansvariga ska gå säkerhetskurs lab. Tre personer som är labansvariga saknade denna utbildning. Utvärdering kring kompetens gick inte att fastställa att den gjorts. Detta är en avvikelse därför att: Utvärdering uppföljning komptens saknas. AvvikelseId: LSt7 Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Ort: Fiskebäckskil (Göteborgs Universitet, Sven Lovén centrum - Kristineberg, Kristineberg 566) Beskrivning: Observation: Test av larm fettavskiljare saknas. Detta är en avvikelse därför att: Verksamhetsutövare ska säkerställa att larm fungerar. AvvikelseId: LSt8 Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Ort: Göteborg (Göteborgs Universitet, Gemensamma förvaltningen, Universitetsbyggnaden Vasaparken) Beskrivning: Redovisande dokumentation behöver sparas på ett enhetligt sätt. Ett exempel är att en sammanställning av avfall som gäller för hela universitetet inte gick att spåra. Enheten behöver komma överens om vad som ska sparas, var det ska sparas och hur spårbarheten ska säkerställas. Detta är en avvikelse därför att: Ej säkerställd hantering kring redovisande dokument. AvvikelseId: LSt9 Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Ort: Göteborg (Göteborgs Universitet, Gemensamma förvaltningen, Universitetsbyggnaden Vasaparken) Beskrivning: Avser GF och Sven Lovéncentrum. Det saknas uppgifter, om avvikelser från interna revisioner är släckta. Det finns vissa uppföljningar men några beskrivs som endast påbörjade. Avvikelser för GF från 16 juni redovisades inte till linjechefer förrän 23 september. Detta är en avvikelse därför att: Hantering av interna revisioner har brister.

16 (19) AvvikelseId: BN21 Klassning: Förbättringsmöjligheter Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, 4.3.3; EMAS, EG Förordning nr 1221/2009, Bilaga II Ort: Göteborg (Göteborgs Universitet, Vasaparken (Officiell besöksadress)) Beskrivning: Enligt aktivitetslistan ska halvårsuppföljning ske av genomförda aktiviteter. Detta har inte skett detta året, vilket bl.a. hänger samman med att man försöker koppla aktivitetslistorna tätare till verksamhetsplanerna, vilka följs upp årligen. Fundera över hur uppföljning ska ske framöver för att säkerställa att varje anläggning (EMAS-krav) har levt upp till kravet på ständiga förbättringar. AvvikelseId: BN22 Klassning: Förbättringsmöjligheter Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Ort: Göteborg (Göteborgs Universitet, Vasaparken (Officiell besöksadress)) Beskrivning: Gemensamt GU Tendensen är att fakultet och institutioner lägger färre dokument ut på hemsidorna. Det gäller exempelvis mötesprotokoll och aktivitetslistor. Under revisionen visade det sig att intern kommunikationen av ledningssystemets effektivitet på Humanistiska fakulteten inte sker i tillräcklig omfattning, exempelvis på APT. Därav några avvikelser vid denna revision. Det behöver diskuteras hur man säkerställer att medarbetare, studenter och andra intressenter informeras om ledningssystemets effektivitet inom GU. AvvikelseId: BN23 Klassning: Förbättringsmöjligheter Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Beskrivning: Det rekommenderas att man vid bokning av taxi aktivt efterfrågar en miljöbil, vilket inte sker i samtliga fall.

17 (19) AvvikelseId: BN24 Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Klassning: Förbättringsmöjligheter Beskrivning: LIR Det finns inga pulversläckare på institutionen, endast vattenslang. Har säkerhetsansvarig godkänt detta? AvvikelseId: BN25 Klassning: Förbättringsmöjligheter Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Beskrivning: Det var oklart när senaste brandövningen har ägt rum inom Humanistiska Fakulteten. På institutionen för Historiska studier hade man dock haft övningar nyligen. AvvikelseId: LSt10 Klassning: Förbättringsmöjligheter Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Ort: Strömstad (Göteborgs Universitet, NatFak, Sven Lovén centrum - Tjärnö, Hättebäcksvägen 7) Beskrivning: För uppstart av nya projekt är det bra att utvärdera miljöaspekterna innan uppstart. AvvikelseId: LSt11 Klassning: Förbättringsmöjligheter Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Ort: Fiskebäckskil (Göteborgs Universitet, Sven Lovén centrum - Kristineberg, Kristineberg 566) Beskrivning: En uppföljning av andel ekologisk och fairtrade mat och sortiment kan med fördel ske på restaurangen på Sven Lovén Centrum, Kristineberg.

18 (19) AvvikelseId: LSt12 Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Klassning: Förbättringsmöjligheter Ort: Göteborg (Göteborgs Universitet, Gemensamma förvaltningen, Universitetsbyggnaden Vasaparken) Beskrivning: Det skulle vara bra om Gemensamma Förvaltningen kan utvärdera så att ärendehanteringsystemet och Guria inte krockar med varandra. Vilka avvikelser ska in på de olika systemen. Speciella regler för Multisite redovisas i SP INFOblad Multisite. Samtliga avvikelser från revisionen skall kommuniceras med övriga filialer. Resultatet av denna kommunikation skall framgå av de korrigerande åtgärderna. Sammanställning över antal avvikelser och förbättringsmöjligheter Standard: SS-EN ISO 14001:2004 Kravnr Avvikelse id Större Mindre Förbättringsmöjligheter LSt BN1, BN BN21, BN3, BN4, BN5, BN6, LSt1, LSt2, LSt3, LSt BN7, BN8, LSt BN10, BN11, BN9, LSt BN12, BN13, BN BN15, BN16, BN BN BN24, BN25, LSt LSt BN17, BN18, BN BN20, LSt LSt LSt9 1 Summa:

19 (19) Standard: EMAS, EG Förordning nr 1221/2009 Kravnr Avvikelse id Större Mindre Förbättringsmöjligheter Bilaga II BN21, BN4 1 1 Summa: Information Denna rapport kommer att granskas av SP Certifiering, som kan meddela avvikande bedömning. Med er inloggning till kundwebbplatsen SP System, via Logga in på har ni tillgång till revisions- och certifieringsinformation så som offerter, revisionsplaner, rapporter, certifikat, certifikatsbilagor, statistik m.m som gäller er certifiering. Där finns också certifikatsmärken och faktablad. Rapportering av eventuella avvikelsers korrigerande åtgärder görs där, på sidan "Revisioner". Offentlig information om certifikat finns på samt på Rapport kan endast skapas och godkännas av namngiven revisionsledare med behörighet i kundwebbplatsen SP System och görs där tillgänglig i pdf-format. SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Certifiering Signature_1 Birthe Nörgaard

Miljöenheten besvarar denna avvikelse

Miljöenheten besvarar denna avvikelse Id Ort Klassning Avvikelse Åtgärder Orsaksanalys BN1 Avvikelse: Campusservice Lorensberg Anteckningar av farligt avfall sker inte. Lagkrav efterlevs ej. Avfallsförordningen 2011:927 Anteckningar vid hantering

Läs mer

Omcertifieringsrevision den 23 och 24 november 2015.

Omcertifieringsrevision den 23 och 24 november 2015. 2015-11-24 569300 1(5) Er referens Lars Norman Kopia till SP Certifiering Box 857 501 15 BORÅS Sveriges Lantbruksuniversitet, Skogsmästarskolan 739 31 Skinnskatteberg Omcertifieringsrevision den 23 och

Läs mer

Revisionen resulterade i följande antal avvikelser/förbättringsmöjligheter Standard Större avvikelser Mindre avvikelser

Revisionen resulterade i följande antal avvikelser/förbättringsmöjligheter Standard Större avvikelser Mindre avvikelser 2013-12-17 375000 1(9) Er referens Marianne Dalbro Kopia till SP Certifiering Box 857 501 15 BORÅS Göteborgs Universitet Box 100 405 30 GÖTEBORG Revision, 2013-11-27--2013-11-28 Resultat Göteborgs universitet

Läs mer

Revision, STRÖMSTAD (Tjärnö Marinbiologiska Laboratorium), Fiskebäckskil (Göteborgs Universitet, Sven Lovén centrum för marina vetensk),

Revision, STRÖMSTAD (Tjärnö Marinbiologiska Laboratorium), Fiskebäckskil (Göteborgs Universitet, Sven Lovén centrum för marina vetensk), 1 (8) Er referens Eddi Omrcen Kopia till SP Certifiering Box 857 501 15 BORÅS Göteborgs Universitet Box 100 405 30 GÖTEBORG Revision, STRÖMSTAD (Tjärnö Marinbiologiska Laboratorium), Fiskebäckskil (Göteborgs

Läs mer

Uppföljande revision,

Uppföljande revision, 1 (6) Er referens Eddi Omrcen Kopia till SP Certifiering Box 857 501 15 BORÅS Göteborgs Universitet Box 100 405 30 GÖTEBORG Uppföljande revision, 2010-04-22--2010-04-23 Resultat Intervjuad personal med

Läs mer

Revisionen resulterade i följande antal avvikelser/förbättringsmöjligheter Standard Större avvikelser Mindre avvikelser

Revisionen resulterade i följande antal avvikelser/förbättringsmöjligheter Standard Större avvikelser Mindre avvikelser 2014-10-19 568100 1(10) Er referens Mats Linde Kopia till SP Certifiering Box 857 501 15 BORÅS Sveriges Lantbruksuniversitet, Mark- Vatten- Miljöcentrum Box 7014 750 07 Uppsala Uppföljande revision vid

Läs mer

Uppföljande revision ISO 14001:2004 och EMAS,

Uppföljande revision ISO 14001:2004 och EMAS, 2015-04-30 375000 1(16) Er referens Marianne Dalbro Kopia till SP Certifiering Box 857 501 15 BORÅS Göteborgs Universitet Box 100 405 30 GÖTEBORG Uppföljande revision ISO 14001:2004 och EMAS, 2015-04-28--2015-04-

Läs mer

Hållbarhetsredovisningen för 2010 kommer att - vad avser miljödelen - granskas i mars 2011 (planerat vecka 10).

Hållbarhetsredovisningen för 2010 kommer att - vad avser miljödelen - granskas i mars 2011 (planerat vecka 10). 2010-11-28 375000 1(7) Er referens Eddi Omrcen Kopia till SP Certifiering Box 857 501 15 BORÅS Göteborgs Universitet Box 100 405 30 GÖTEBORG Revision, 2010-11-25--2010-11-26 Resultat GU:s miljöarbete är

Läs mer

Revision,

Revision, 1 (8) Er referens Eddi Omrcen Kopia till SP Certifiering Box 857 501 15 BORÅS Göteborgs Universitet 401 21 GÖTEBORG Revision, 2007-06-13--2007-06-15 Resultat Miljömedvetandet är påtagligt i verksamheten.

Läs mer

Företaget planerar för förbättringar inom området mål och därtill hörande handlingsplaner

Företaget planerar för förbättringar inom området mål och därtill hörande handlingsplaner 2015-10-22 568100 1(8) Er referens Mats Linde Kopia till SP Certifiering Box 857 501 15 BORÅS Sveriges Lantbruksuniversitet, Mark- Vatten- Miljöcentrum Box 7014 750 07 Uppsala Uppföljande Revision vid

Läs mer

Revisionen resulterade i följande antal avvikelser/förbättringsmöjligheter Standard Större avvikelser Mindre avvikelser

Revisionen resulterade i följande antal avvikelser/förbättringsmöjligheter Standard Större avvikelser Mindre avvikelser 2014-04-29 375000 1(9) Er referens Marianne Dalbro Kopia till SP Certifiering Box 857 501 15 BORÅS Göteborgs Universitet Box 100 405 30 GÖTEBORG Uppföljande revision, 2014-04-28--2014-04-29 Resultat Revisionen

Läs mer

Revisionen resulterade i följande antal avvikelser/förbättringsmöjligheter Standard Större avvikelser Mindre avvikelser SS-EN ISO 14001:

Revisionen resulterade i följande antal avvikelser/förbättringsmöjligheter Standard Större avvikelser Mindre avvikelser SS-EN ISO 14001: 2016-11-30 544800 1(7) Er referens Birgitta Påhlsson Kopia till SP Certifiering Box 857 501 15 BORÅS Högskolan i Borås 501 90 BORÅS Uppföljande revision, 2016-11-29--30 Resultat Resultat av högskolans

Läs mer

rwieitii AflflIDt Svenska Skogsplantor 2015-1 1-16--2015-1 1-18 Resultat

rwieitii AflflIDt Svenska Skogsplantor 2015-1 1-16--2015-1 1-18 Resultat rwieitii AflflIDt si 1,. 2015-11-24 248000 1(8) Erreferens Carin Espes Kopia U SP Certifiering Svenska Skogsplantor AB Box 857 Vibytorps plantskola 501 15 BORÅS 69436 HALLSBERG Svenska Skogsplantor 2015-1

Läs mer

Revision,

Revision, 1 (14) Er referens Eddi Omrcen Kopia till SP Certifiering Box 857 501 15 BORÅS Göteborgs Universitet Box 100 405 30 GÖTEBORG Revision, 2009-11-17--2009-11-18 Resultat Företagets ledningssystem leder till

Läs mer

Datum Uppföljande revision ISO 14001:2004 och EMAS,

Datum Uppföljande revision ISO 14001:2004 och EMAS, Er referens Marianne Dalbro 1(16) Kopia till SP Certifiering Box 857 501 15 BORÅS Göteborgs Universitet Box 100 405 30 GÖTEBORG Uppföljande revision ISO 14001:2004 och EMAS, 2015-04-28--2015-04- 29 Resultat

Läs mer

Rapport från uppföljande revision. Uppdragets omfattning. Revisionsresultat, avvikelser

Rapport från uppföljande revision. Uppdragets omfattning. Revisionsresultat, avvikelser Rapportdatum 2005-12-12 375000 1 (3 ) Kopia till SP-Certifiering Box 857 501 15 BORÅS Universitet Box 100 405 30 GÖTEBORG Rapport från uppföljande revision Certifikat Certifikatsnamn Standard/kravdokument

Läs mer

Rapport från certifieringsrevision, granskning av miljöledningssystem och miljöredovisning

Rapport från certifieringsrevision, granskning av miljöledningssystem och miljöredovisning 413100 1 (3 ) Kopia till SP- Box 857 Samhällsvetenskapliga fakultetskansliet Box 720 405 30 GÖTEBORG Rapport från certifieringsrevision, granskning av miljöledningssystem och miljöredovisning Certifikat

Läs mer

Underlag för beslut om projektanslag

Underlag för beslut om projektanslag Miljöenheten Göteborgs universitet 2012-06-14 Underlag för beslut om projektanslag AVVIKELSER OCH AVVIKELSEHANTERING Göteborgs universitet är certifierat enligt ISO 14001. Inom denna finns krav för att

Läs mer

Rapport från uppföljande revision. Uppdragets omfattning. Revisionsresultat, avvikelser

Rapport från uppföljande revision. Uppdragets omfattning. Revisionsresultat, avvikelser Rapportdatum 2006-12-19 375000 1 (4 ) Kopia till SP-Certifiering Box 857 501 15 BORÅS 401 21 Rapport från uppföljande revision Certifikat Certifikatsnamn Standard/kravdokument Revision/aktivitet 3750 M

Läs mer

Rapport från efterrevision. Uppdragets omfattning. Revisionsresultat, avvikelser

Rapport från efterrevision. Uppdragets omfattning. Revisionsresultat, avvikelser Rapportdatum 2006-12-01 375000 1 (3 ) Kopia till SP-Certifiering Box 857 501 15 BORÅS Göteborgs universitet Box 100 401 21 Rapport från efterrevision Certifikat Certifikatsnamn Standard/kravdokument Revision/aktivitet

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Resultat. Sveriges Lantbruksuniversitet, Mark- Vatten- Miljöcentrum Box Uppsala

REVISIONSRAPPORT. Resultat. Sveriges Lantbruksuniversitet, Mark- Vatten- Miljöcentrum Box Uppsala 2016-11-03 568100 1(12) Er referens Mats Linde Kopia till SP Certifiering Box 857 501 15 BORÅS Sveriges Lantbruksuniversitet, Mark- Vatten- Miljöcentrum Box 7014 750 07 Uppsala OCR och Uppgraderingsrevision

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING ÖVER AVVIKELSER OCH ÅTGÄRDER

SAMMANSTÄLLNING ÖVER AVVIKELSER OCH ÅTGÄRDER Göteborgs Universitet 2011-10-14 1(13) Typ av revision: SS-EN ISO 14001:2004: Uppföljande revision samt förberedelser inför omcertifiering EMAS III: Uppföljande revision samt förberedelser inför omcertifiering

Läs mer

Uppföljande revision ISO 14001,

Uppföljande revision ISO 14001, 2012-11-30 375000 1(15) Er referens Marianne Dalbro Kopia till SP Certifiering Box 857 501 15 BORÅS Göteborgs Universitet Box 100 405 30 GÖTEBORG Uppföljande revision ISO 14001, 2012-11-21--2012-11-23

Läs mer

ISO 14001:2004, GÖTEBORG

ISO 14001:2004, GÖTEBORG 2011-11-20 375000 1(22) Er referens Ellen Lagrell Kopia till SP Certifiering Box 857 501 15 BORÅS Göteborgs Universitet Box 100 405 30 GÖTEBORG Omcertifieringsrevision ISO 14001:2004, GÖTEBORG (Göteborgs

Läs mer

Utfärdare Datum Beteckning Sida RISE Research Institutes of Sweden AB Certification Box BORÅS

Utfärdare Datum Beteckning Sida RISE Research Institutes of Sweden AB Certification Box BORÅS Utfärdare RISE Research Institutes of Sweden AB Certification Box 857 501 15 BORÅS 2018-09-24 589500 1 (10) Er referens Björn Idlinge Linnéuniversitetet 351 95 Växjö Revision, 2018-09-18--2018-09-20 Resultat

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Uppföljande revision, Resultat. Göteborgs Universitet Box GÖTEBORG

REVISIONSRAPPORT. Uppföljande revision, Resultat. Göteborgs Universitet Box GÖTEBORG 2011-04-08 375000 1(13) Er referens Eddi Omrcen Kopia till SP Certifiering Box 857 501 15 BORÅS Göteborgs Universitet Box 100 405 30 GÖTEBORG Uppföljande revision, 2011-04-07--2011-04-08 Resultat Universitetets

Läs mer

Miljöledning och miljörevision vid Göteborgs universitet

Miljöledning och miljörevision vid Göteborgs universitet Miljöledning och miljörevision vid Göteborgs universitet Marianne Dalbro Miljöcontroller marianne.dalbro@gu.se 031-786 17 40 För praktiskt genomförande av ovanstående ansvar bör prefekten fördela nedanstående

Läs mer

Uppföljande revision ISO 14001:2004 och EMAS,

Uppföljande revision ISO 14001:2004 och EMAS, 2016-04-27 375000 1(16) Er referens Marianne Dalbro Kopia till SP Certifiering Box 857 501 15 BORÅS Göteborgs Universitet Box 100 405 30 GÖTEBORG Uppföljande revision ISO 14001:2004 och EMAS, 2016-04-26--27

Läs mer

Revisionen resulterade i följande antal avvikelser/förbättringsmöjligheter. avvikelser. SS-EN ISO 14001:2004 3 1 PEFC SWE 003:3 Entreprenörsstandard

Revisionen resulterade i följande antal avvikelser/förbättringsmöjligheter. avvikelser. SS-EN ISO 14001:2004 3 1 PEFC SWE 003:3 Entreprenörsstandard 2014-02-13 425000 1(6) Er referens Claes Axelsson Kopia till SP Certifiering Box 857 501 15 BORÅS Västra Svealands Virkesfrakt AB Box 2018 650 02 KARLSTAD Uppföljande revision 2014-02-04--05 Resultat Företagets

Läs mer

Miljörevision. Ellen Lagrell Miljörevisionsledare Miljöenheten. ellen.lagrell@gu.se, 786 1832. www.gu.se

Miljörevision. Ellen Lagrell Miljörevisionsledare Miljöenheten. ellen.lagrell@gu.se, 786 1832. www.gu.se Miljörevision Ellen Lagrell Miljörevisionsledare Miljöenheten ellen.lagrell@gu.se, 786 1832 Innehåll Vad är miljörevision? Varför gör vi miljörevision? Planering och processer för miljörevision på GU Vad

Läs mer

Uppföljning och miljörevision

Uppföljning och miljörevision Uppföljning och miljörevision Marianne Dalbro Miljöcontroller och miljörevisionsledare marianne.dalbro@gu.se 786 1740 Varför? ISO 14001 kräver rutiner för övervakning, mätning och dokumentation av miljöpåverkan.

Läs mer

Utfärdare Datum Beteckning Sida RISE Research Institutes of Sweden AB Certification Box BORÅS

Utfärdare Datum Beteckning Sida RISE Research Institutes of Sweden AB Certification Box BORÅS Utfärdare RISE Research Institutes of Sweden AB Certification Box 857 501 15 BORÅS 2018-10-15 567600 1 (5) Er referens Karin Wallin Sveriges Lantbruksuniversitet, Skara Box 234 532 23 SKARA Revision, 2018-10-10--2018-10-12

Läs mer

Revision,

Revision, 1 (14) Er referens Eddi Omrcen Kopia till SP Certifiering Box 857 501 15 BORÅS Göteborgs Universitet 401 21 GÖTEBORG Revision, 2008-12-03--2008-12-05 SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Postadress

Läs mer

Rapport från uppföljande revision. Uppdragets omfattning. Revisionsresultat, avvikelser

Rapport från uppföljande revision. Uppdragets omfattning. Revisionsresultat, avvikelser Rapportdatum 2006-06-21 375000 1 (5 ) Kopia till SP-Certifiering Box 857 501 15 BORÅS universitet Box 100 405 30 GÖTEBORG Rapport från uppföljande revision Certifikat Certifikatsnamn Standard/kravdokument

Läs mer

Revision, Göteborgs Universitet,

Revision, Göteborgs Universitet, 1 (15) Er referens Eddi Omrcen Kopia till SP Certifiering Box 857 501 15 BORÅS Göteborgs Universitet 401 21 GÖTEBORG Revision, Göteborgs Universitet, 2008-06-12--2008-08-25 Resultat Mycket bra stämning

Läs mer

Revision, Falun (Bergvik Skog Öst AB), hösten 2016

Revision, Falun (Bergvik Skog Öst AB), hösten 2016 2016-12-09 5790+5813 1(9) Er referens Moa Ullén Kopia till SP Certifiering Box 857 501 15 BORÅS Bergvik Skog AB Trotzgatan 25 791 71 FALUN Revision, Falun (Bergvik Skog Öst AB), hösten 2016 Resultat Revisionen

Läs mer

Sveriges Lantbruksuniversitet, Mark- Vatten- Miljöcentrum, Institutionerna för mark och miljö, vatten och miljö samt energi och teknik ISO 14001:2015, ISO 14001:2004 2016-10-31--2016-11-02 Resultat Organisationens

Läs mer

Utfärdare Datum Beteckning Sida RISE Research Institutes of Sweden AB Certification Box BORÅS

Utfärdare Datum Beteckning Sida RISE Research Institutes of Sweden AB Certification Box BORÅS Utfärdare RISE Research Institutes of Sweden AB Certification Box 857 501 15 BORÅS 2017-10-20 589500 1 (21) Er referens Björn Idlinge Linnéuniversitetet 351 95 Växjö Certifieringsrevision ISO 14001:2015,

Läs mer

Uppföljning och miljörevision

Uppföljning och miljörevision Uppföljning och miljörevision Marianne Dalbro Miljöcontroller och miljörevisionsledare marianne.dalbro@gu.se 786 1740 Varför? ISO 14001 kräver rutiner för övervakning, mätning och dokumentation av miljöpåverkan.

Läs mer

4.5 Uppföljning Intern revision Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Bilagor: Sidor: Rxx (löpnr) Revisionsrapport F 8 80/07 5 6

4.5 Uppföljning Intern revision Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Bilagor: Sidor: Rxx (löpnr) Revisionsrapport F 8 80/07 5 6 MILJÖHANDBOKEN Grundelement: Element: 4.5 Uppföljning 4.5.5 Intern revision Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Bilagor: Sidor: 4.5.5.Rxx (löpnr) Revisionsrapport F 8 80/07 5 6 Upprättad av: Mottagen av:

Läs mer

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MARIANNE DALBRO, HÅLLBARHETSCONTROLLER

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MARIANNE DALBRO, HÅLLBARHETSCONTROLLER MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MARIANNE DALBRO, HÅLLBARHETSCONTROLLER Fokus miljö - Metoden Miljöledningssystem Ramverk Systematik Riktiga prioriteringar Kontinuitet Ständiga förbättringar Ledningsstöd

Läs mer

Revision,

Revision, 1 (15) Er referens Eddi Omrcen Kopia till SP Certifiering Box 857 501 15 BORÅS Göteborgs Universitet Box 100 405 30 GÖTEBORG Revision, 2009-04-22--2009-04-24 Resultat Företaget har ett för verksamheten

Läs mer

Uppföljande revision avseende ISO och EMAS vid Göteborgs Universitet i november 2016

Uppföljande revision avseende ISO och EMAS vid Göteborgs Universitet i november 2016 2016-12-01 375000 1(23) Er referens Marianne Dalbro Kopia till SP Certifiering Box 857 501 15 BORÅS Göteborgs Universitet Box 100 405 30 GÖTEBORG Uppföljande revision avseende ISO 14001 och EMAS vid Göteborgs

Läs mer

REVISIONSRAPPORT Datum

REVISIONSRAPPORT Datum Er referens Marianne Dalbro 1(16) Kopia till SP Certifiering Box 857 501 15 BORÅS Göteborgs Universitet Box 100 405 30 GÖTEBORG Uppföljande revision ISO 14001:2004 och EMAS, 2016-04-26--27 Resultat Göteborgs

Läs mer

Revision,

Revision, 1 (15) Er referens Eddi Omrcen Kopia till SP Certifiering Box 857 501 15 BORÅS Göteborgs Universitet 401 21 GÖTEBORG Revision, 2007-12-05--2007-12-14 Resultat Miljöledningssystemet fungerar överlag mycket

Läs mer

Sveriges Lantbruksuniversitet, Mark- Vatten- Miljöcentrum, Institutionerna för mark och miljö, vatten och miljö samt energi och teknik ISO 14001:2004

Sveriges Lantbruksuniversitet, Mark- Vatten- Miljöcentrum, Institutionerna för mark och miljö, vatten och miljö samt energi och teknik ISO 14001:2004 Sveriges Lantbruksuniversitet, Mark- Vatten- Miljöcentrum, Institutionerna för mark och miljö, vatten och miljö samt energi och teknik ISO 14001:2004 2015-10-20--2015-10-21 Resultat Styrkor och förbättringsområden

Läs mer

Utfärdare Datum Beteckning Sida RISE Research Institutes of Sweden AB Certification Box BORÅS

Utfärdare Datum Beteckning Sida RISE Research Institutes of Sweden AB Certification Box BORÅS Utfärdare RISE Research Institutes of Sweden AB Certification Box 857 501 15 BORÅS 2018-11-30 375000 1 (15) Er referens Mikael Lunneblad Göteborgs Universitet Box 100 405 30 GÖTEBORG Uppföljande revision

Läs mer

Sveriges Lantbruksuniversitet, Skara, Götala, Lanna ISO 14001:

Sveriges Lantbruksuniversitet, Skara, Götala, Lanna ISO 14001: Sveriges Lantbruksuniversitet, Skara, Götala, Lanna ISO 14001:2015 2016-10-11--2016-10-12 Resultat Organisationens resultat inom miljöledning är gott. Resultat av arbetet med mål visar en positiv utveckling

Läs mer

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Målet är att tydliggöra dekaner, prefekter och chefers ansvar i miljöarbetet/miljöledningssystemet. 13.00 13.45 Eddi Omrcen, miljöchef vid GU Hur är

Läs mer

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Chefsutbildning 13 april 2016 MARIANNE DALBRO MILJÖCONTROLLER, MILJÖREVISIONSLEDARE MARIANNE.DALBRO@GU.SE TEL: 031 786 1740 Ur dokumentet Roller, ansvar och befogenheter

Läs mer

EGNA AKTIVITETER, LAGAR, UPPFÖLJNING OCH MILJÖREVISION INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET

EGNA AKTIVITETER, LAGAR, UPPFÖLJNING OCH MILJÖREVISION INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET EGNA AKTIVITETER, LAGAR, UPPFÖLJNING OCH MILJÖREVISION INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET Chefsutbildning 14 oktober 2015 ULLIKA LUNDGREN MILJÖCONTROLLER ULLIKA@GU.SE TEL: 031 786 9870 Ur dokumentet Roller, ansvar

Läs mer

Normerande beslut: Roller, ansvar och befogenheter inom miljöledningssystemet

Normerande beslut: Roller, ansvar och befogenheter inom miljöledningssystemet Miljöenheten Eddi Omrcen Aschebergsgatan 44 Box 170, 405 30 Göteborg 031 786 15 45 eddi.omrcen@gu.se REKTORSBESLUT 1 / 2 2012-11-19 dnr V 2012/796 Rektor Normerande beslut: Roller, ansvar och befogenheter

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING ÖVER AVVIKELSER OCH ÅTGÄRDER

SAMMANSTÄLLNING ÖVER AVVIKELSER OCH ÅTGÄRDER Göteborgs Universitet 2014-04-24 1(12) Typ av revision: SS-EN ISO 14001:2004: Uppföljande revision EMAS, EG Förordning nr 1221/2009: Uppföljande revision SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Postadress

Läs mer

Miljöledningssystem och miljörevision att utveckla verksamheten genom ständiga förbättringar

Miljöledningssystem och miljörevision att utveckla verksamheten genom ständiga förbättringar Miljöledningssystem och miljörevision att utveckla verksamheten genom ständiga förbättringar - Miljöledningssystemet; uppbyggnad resultat och erfarenheter - Miljörevision: uppbyggnad resultat och erfarenheter

Läs mer

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Målet är att tydliggöra dekaner, prefekter och chefers ansvar i miljöarbetet/miljöledningssystemet. 13.00 13.40 Eddi Omrcen, miljöchef vid GU Hur är

Läs mer

Intern miljörevision av Naturvetenskapliga fakulteten

Intern miljörevision av Naturvetenskapliga fakulteten Göteborgs universitet Sid 1 (6) Intern miljörevision av Naturvetenskapliga fakulteten Tid: 26 och 27 april 2010 Plats: Geovetarcentrum, Botanhuset, Hasselbladslaboratoriet och Kemihuset Revisionsledare:

Läs mer

Göteborgs universitet Sid 1 (7) Revisionsrapport Dnr F 8 80/11

Göteborgs universitet Sid 1 (7) Revisionsrapport Dnr F 8 80/11 Göteborgs universitet Sid 1 (7) Intern miljörevision av Naturvetenskapliga fakulteten Tid: 3 och 6 maj 2011 Plats: Chalmers Tvärgata, Fysikgränd, Zoologen, Lundbergslaboratoriet och Dacapo Revisionsledare:

Läs mer

Uppföljande revision ISO 14001:2004, 2012-04-19--2012-04-20

Uppföljande revision ISO 14001:2004, 2012-04-19--2012-04-20 2012-04-23 375000 1(18) Er referens Ellen Lagrell Kopia till SP Certifiering Box 857 501 15 BORÅS Göteborgs Universitet Box 100 405 30 GÖTEBORG Uppföljande revision ISO 14001:2004, 2012-04-19--2012-04-20

Läs mer

Omcertifieringsrevision ISO 14001:2004 och EMAS,

Omcertifieringsrevision ISO 14001:2004 och EMAS, 2014-10-30 375000 1(24) Er referens Marianne Dalbro Kopia till SP Certifiering Box 857 501 15 BORÅS Göteborgs Universitet Box 100 405 30 GÖTEBORG Omcertifieringsrevision ISO 14001:2004 och EMAS, 2014-10-28--29

Läs mer

Revisionsresultat Revisionen har resulterat i ett antal större och mindre avvikelser samt förbättringsmöjligheter enligt följande:

Revisionsresultat Revisionen har resulterat i ett antal större och mindre avvikelser samt förbättringsmöjligheter enligt följande: Göteborgs universitet Sid 1 (7) iljörevisionsrapport 2018-05-29 Dnr 2018/9 Intern miljörevision av Naturvetenskapliga Fakulteten Tid: 22+29 maj 2018 Plats: Göteborg Revisionsledare: aria Djupström Revisor:

Läs mer

Göteborgs universitet Sid 1 (9) Revisionsrapport Dnr F 8 80/11

Göteborgs universitet Sid 1 (9) Revisionsrapport Dnr F 8 80/11 Göteborgs universitet Sid 1 (9) Intern miljörevision av Handelshögskolan Tid: 2011-10-05 Plats: Göteborg Revisionsledare: Ullika Lundgren Revisor: Jenny Friman Standard/kravdokument: Förordning (2009:907)

Läs mer

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Chefsutbildning 12 oktober 2016 MARIANNE DALBRO HÅLLBARHETSCONTROLLER, MILJÖREVISIONSLEDARE MARIANNE.DALBRO@GU.SE TEL: 031 786 1740 Ur dokumentet Roller, ansvar

Läs mer

KOPIA TILL DATUM BETECKNING SIDA RISE Research Institutes of Sweden AB Certification Box BORÅS

KOPIA TILL DATUM BETECKNING SIDA RISE Research Institutes of Sweden AB Certification Box BORÅS KOPIA TILL RISE Research Institutes of Sweden AB Certification Box 857 501 15 BORÅS 1 (18) ER REFERENS Eddi Omrcen Göteborgs Universitet Box 100 405 30 GÖTEBORG Uppföljande revision och del av omcertifieringsrevision

Läs mer

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET PLAN, AKTIVITETER, LAGSTIFTNING, UPPFÖLJNING OCH MILJÖREVISION

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET PLAN, AKTIVITETER, LAGSTIFTNING, UPPFÖLJNING OCH MILJÖREVISION MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET PLAN, AKTIVITETER, LAGSTIFTNING, UPPFÖLJNING OCH MILJÖREVISION Chefsutbildning 18 maj 2016 ULLIKA LUNDGREN MILJÖCONTROLLER ULLIKA@GU.SE 031 786 9870 Ur dokumentet

Läs mer

REVISIONSRAPPORT Datum/Date

REVISIONSRAPPORT Datum/Date REVISIONSRAPPORT Datum/Date 2004-08-26 Certifikat nr/certificate No CE 37 50 M Sida/Page 1 (6) Kopia till SP-Certifiering Box 857 501 15 BORÅS Göteborgs Universitet, Gemensamma förvaltningen Göteborgs

Läs mer

ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET

ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET REGLER Dnr V 2014/312 ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument sam gu.se/miljo Pam Fredman Miljöenheten

Läs mer

Högskolan i Borås, Borås ISO 14001:2004 2014-11-04--2014-11-05

Högskolan i Borås, Borås ISO 14001:2004 2014-11-04--2014-11-05 Högskolan i Borås, Borås ISO 14001:2004 2014-11-04--2014-11-05 Resultat Högskolan har levt upp till sitt åtagande om ständiga förbättringar den senaste 3 års certifieringsperioden genom Minskning av den

Läs mer

Roller och ansvar för miljöledningsarbetet

Roller och ansvar för miljöledningsarbetet Naturvetenskapliga fakulteten Göteborgs universitet MILJÖHANDBOKEN Kapitel 4.4 Organisation Upprättat av Miljösamordnaren Fastställt av dekan 2012 12 04 Senast reviderat av Miljösamordnaren 2015 04 01

Läs mer

4.5 Uppföljning Intern revision Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Bilagor: Sidor: Revisionsrapport F 8 80/05 3 9

4.5 Uppföljning Intern revision Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Bilagor: Sidor: Revisionsrapport F 8 80/05 3 9 MILJÖHANDBOKEN Grundelement: Element: 4.5 Uppföljning 4.5.5 Intern revision Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Bilagor: Sidor: 4.5.5. Revisionsrapport F 8 80/05 3 9 Upprättad av: Mottagen av: Datum för

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING ÖVER AVVIKELSER OCH ÅTGÄRDER

SAMMANSTÄLLNING ÖVER AVVIKELSER OCH ÅTGÄRDER Göteborgs Universitet 2014-11-06 1(5) BJo1 Klassni Mindre EMAS, EG Förordning nr 1221/2009[Bilaga II] Ort: Göteborg (Göteborgs Universitet, Konstnärliga Fakulteten, Storgatan 43) Åtgärd: Akademin Valand.

Läs mer

Elisabet Ahlberg, dekanus, ordförande Ann-Christin Thor, fakultetsdirektör Ullika Lundgren, fakultetens miljösamordnare

Elisabet Ahlberg, dekanus, ordförande Ann-Christin Thor, fakultetsdirektör Ullika Lundgren, fakultetens miljösamordnare Närvarande Vid protokollet Elisabet Ahlberg, dekanus, ordförande Ann-Christin Thor, fakultetsdirektör Ullika Lundgren, fakultetens miljösamordnare Henrik Tallgren 1 Mötets öppnande Dekanus öppnar mötet

Läs mer

ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET

ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET REGLER Dnr V 2016/644 ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument samt gu.se/miljo Rektor Göteborgs miljövetenskapliga

Läs mer

Fakultetsdirektören, fakultetens miljösamordnare, merparten av fakultetens miljösamordnare och övrig intervjuad personal gav ett engagerat intryck

Fakultetsdirektören, fakultetens miljösamordnare, merparten av fakultetens miljösamordnare och övrig intervjuad personal gav ett engagerat intryck Minnesanteckningar från Naturvetenskapliga fakultetens miljöråd 2011 11 29 14.30 16.00 Närvarande: Ullika Lundgren, Leif Holmlid, Sven Toresson, Christer Aronsson, Lars Åke Andersson, Leif Lundh, Boel

Läs mer

Miljöledningssystem Sammanfattande punkter

Miljöledningssystem Sammanfattande punkter Miljöledningssystem Sammanfattande punkter 2017-06-12 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-06-12 1 1. Miljöutredning Definiera och beskriv verksamhetens omfattning med hänsyn till

Läs mer

Jämtlands läns landsting. Erfarenheter från miljöledninssystem och certifieringen, registreringen. Jonas Pettersson Miljökoordinator

Jämtlands läns landsting. Erfarenheter från miljöledninssystem och certifieringen, registreringen. Jonas Pettersson Miljökoordinator Jämtlands läns landsting Erfarenheter från miljöledninssystem och certifieringen, registreringen Jonas Pettersson Miljökoordinator Certifiering Första landstinget i Europa att certifieras enligt ISO 14

Läs mer

Intern miljörevision av Utbildningsvetenskapliga fakulteten

Intern miljörevision av Utbildningsvetenskapliga fakulteten Göteborgs universitet Sid 1 (5) Intern miljörevision av Utbildningsvetenskapliga fakulteten Tid: 25 oktober 2007 Plats: Göteborg Revisionsledare: Ulf P Andersson Revisor: Berith Jakobsson Standard/kravdokument:

Läs mer

Intern miljörevision av Humanistiska fakulteten

Intern miljörevision av Humanistiska fakulteten Göteborgs universitet Sid 1 (5) Intern miljörevision av Humanistiska fakulteten Tid: 9 april 2008 Plats: Göteborg Revisionsledare: Ulf P Andersson Revisor: Jonna Bjuhr Standard/kravdokument: SS-EN ISO

Läs mer

Revision, Falun (Bergvik Skog Väst AB), Hösten 2016

Revision, Falun (Bergvik Skog Väst AB), Hösten 2016 2016-12-09 5790+5813 1(7) Er referens Moa Ullén Kopia till SP Certifiering Box 857 501 15 BORÅS Bergvik Skog AB Trotzgatan 25 791 71 FALUN Revision, Falun (Bergvik Skog Väst AB), Hösten 2016 Resultat Revisionen

Läs mer

Göteborgs universitet Sid 1 (6) Miljörevisionsrapport Dnr M 2015/8

Göteborgs universitet Sid 1 (6) Miljörevisionsrapport Dnr M 2015/8 Göteborgs universitet Sid 1 (6) iljörevisionsrapport 2015-12-08 Dnr 2015/8 Intern miljörevision av Konstnärliga fakulteten Tid: 20 november 2015 Plats: Göteborg Revisionsledare: arianne Dalbro Revisor:

Läs mer

Intern miljörevision av gemensamma förvaltningen vid Göteborgs Universitet

Intern miljörevision av gemensamma förvaltningen vid Göteborgs Universitet Göteborgs universitet Sid 1 (6) iljörevisionsrapport 2013-04-09 och 2013-04-19 Dnr 2013/2 Intern miljörevision av gemensamma förvaltningen vid Göteborgs Universitet Tid: 9 april och 19 april 2013 Plats:

Läs mer

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Målet är att tydliggöra dekaner, prefekter och chefers ansvar i miljöarbetet/miljöledningssystemet. 13.00 13.30 Eddi Omrcen, miljöchef vid GU Hur är

Läs mer

Utfärdare Datum Beteckning Sida RISE Research Institutes of Sweden AB Certification Box BORÅS

Utfärdare Datum Beteckning Sida RISE Research Institutes of Sweden AB Certification Box BORÅS Utfärdare RISE Research Institutes of Sweden AB Certification Box 857 501 15 BORÅS 2018-04-26 375000 1 (19) Er referens Marianne Dalbro Göteborgs Universitet Box 100 405 30 GÖTEBORG Uppföljande revision

Läs mer

Planör AB ISO 9001:2008, ISO 14001:2004, OHSAS 18001:

Planör AB ISO 9001:2008, ISO 14001:2004, OHSAS 18001: Planör AB ISO 9001:2008, ISO 14001:2004, OHSAS 18001:2007 2016-06-13--2016-06-14 Resultat Planör AB befinner sig i en spännande fas, med delvis ny organisation och nya friska idéer och tankar för ett ännu

Läs mer

ISO :2015 4: Ledarskap, ansvar och delaktighet

ISO :2015 4: Ledarskap, ansvar och delaktighet Jämförelse mellan miljöledningssystemen Svensk Miljöbas och ISO 14 001 Krav Svensk Miljöbas ISO 14 001:2015 4:2017 1. Ledarskap, ansvar och delaktighet Roller, ansvar och befogenheter 2. Organisationens

Läs mer

Rutin för intern miljörevision

Rutin för intern miljörevision Sida 1 (5) Syfte Regelbundna interna miljörevisioner ska genomföras för att säkerställa att universitetets miljöledningssystem är korrekt infört och underhållet. Omfattning Rutinen ska användas vid all

Läs mer

Rutin för intern miljörevision

Rutin för intern miljörevision Sida 1 (6) Syfte Regelbundna interna miljörevisioner ska genomföras för att säkerställa att universitetets miljöledningssystem är korrekt infört och underhållet. Omfattning Rutinen ska användas vid all

Läs mer

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Målet är att tydliggöra dekaner, prefekter och chefers ansvar i miljöarbetet/miljöledningssystemet. 10.00 10.40 Eddi Omrcen, Hållbarhetsstrateg vid

Läs mer

Prefekt Prefekt beslutar om miljöledningssystemet på institutionsnivå. Det innebär att prefekten/motsvarande 1 ansvarar för att:

Prefekt Prefekt beslutar om miljöledningssystemet på institutionsnivå. Det innebär att prefekten/motsvarande 1 ansvarar för att: Bilaga till Rektorsbeslut nr: 115 Datum: 2017-06-07 Dnr: 2017/3408-1.1 Checklista för klargörande av roller, ansvar och befogenheter inom miljöledningssystemet Chefers övergripande miljöansvar framgår

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING ÖVER AVVIKELSER OCH ÅTGÄRDER

SAMMANSTÄLLNING ÖVER AVVIKELSER OCH ÅTGÄRDER Göteborgs Universitet 2012-04-10 1(13) AvvikelseId: GB1 SS-EN ISO 14002004[4.2] Beskrivning: Enligt GU-rutin skall miljöpolicyn förankras genom: "E-postutskick av miljöpolicyn till fakultetens anställda

Läs mer

Göteborgs universitet Sid 1 (7) Miljörevisionsrapport Dnr M 2014/10

Göteborgs universitet Sid 1 (7) Miljörevisionsrapport Dnr M 2014/10 Göteborgs universitet Sid 1 (7) iljörevisionsrapport 2014-06-04 Dnr 2014/10 Intern miljörevision av Naturvetenskapliga fakulteten Tid: 26-27 maj 2014 Plats: Göteborg Revisionsledare: arianne Dalbro Revisor:

Läs mer

Intern miljörevision av Universitetsbiblioteket vid Göteborgs universitet

Intern miljörevision av Universitetsbiblioteket vid Göteborgs universitet Göteborgs universitet Sid 1 (8) Intern miljörevision av Universitetsbiblioteket vid Göteborgs universitet Tid: 23 oktober 2013 Plats: Göteborg Revisionsledare: Ellen Lagrell Observatör: Claes Silfverhjelm

Läs mer

Revisionsregler. för revision mot kraven i FR2000 Verksamhetsledning antagna av Rådet för FR2000 den

Revisionsregler. för revision mot kraven i FR2000 Verksamhetsledning antagna av Rådet för FR2000 den Revisionsregler för revision mot kraven i FR2000 Verksamhetsledning antagna av Rådet för FR2000 den 2018-10-04 1 Allmänna bestämmelser... 3 2 Revisorernas ansvar och agerande... 3 3 Genomförande av revision...

Läs mer

Göteborgs universitet Sid 1 (6) Miljörevisionsrapport Dnr M 2016/10

Göteborgs universitet Sid 1 (6) Miljörevisionsrapport Dnr M 2016/10 Göteborgs universitet Sid 1 (6) Intern miljörevision av Konstnärliga fakulteten Tid: 9 och 24 november 2016 Plats: Göteborg och Dals Långed Revisionsledare: Ullika Lundgren Revisor: -- Standard/kravdokument:

Läs mer

Maria Höijer är ny miljösamordnare för Kulturvård i Göteborg men hade ingen möjlighet att medverka i dagens möte.

Maria Höijer är ny miljösamordnare för Kulturvård i Göteborg men hade ingen möjlighet att medverka i dagens möte. Närvarande: Daniel Malmodin, NMR; Ullika Lundgren, Fakulteten och Sven Lovén Tjärnö; Bo Hellsing, Fysik; Sven Toresson, Bioenv Botan; Leif Lundh, KemiMol; Jila Javanbakht, Matematik; Ida Karlsson, Kulturvård

Läs mer

Göteborgs universitet Sid 1 (7) Revisionsrapport Dnr F 8 80/09

Göteborgs universitet Sid 1 (7) Revisionsrapport Dnr F 8 80/09 Göteborgs universitet Sid 1 (7) Intern miljörevision av Humanistiska fakulteten Tid: 7 maj 2009 Plats: Göteborg Revisionsledare: Lena Kindborg Revisor: Jonna Bjuhr änner Standard/kravdokument: SS-EN ISO

Läs mer

Lagar och regler för miljöledningsarbetet

Lagar och regler för miljöledningsarbetet Lagar och regler för miljöledningsarbetet Ullika Lundgren Miljöcontroller ullika@gu.se Tel: 031 786 9870 Utbildning för miljösamordnare och miljörepresentanter 26 oktober 2011 09.25-10.15 Lagar och regler

Läs mer

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Målet är att tydliggöra dekaner, prefekter och chefers ansvar i miljöarbetet/miljöledningssystemet. 12.00 13.00 Lunch 13.00 13.30 Eddi Omrcen, miljöchef

Läs mer

SMF Certifiering AB. Revisionsrapport. Nr 1 PEFC Skogsbruk, 14001

SMF Certifiering AB. Revisionsrapport. Nr 1 PEFC Skogsbruk, 14001 SMF Certifiering AB Revisionsrapport Nr 1 PEFC Skogsbruk, 14001 Denna rapport inklusive allt innehåll är konfidentiellt och tillhör Intertek. Rapporten utfärdades 14:17 GMT den 13-Dec-2016 Kund ID#: Kund/Adress:

Läs mer

Revision, Göteborgs Universitet, Naturvetenskapliga fakulteten Ullika Lundgren

Revision, Göteborgs Universitet, Naturvetenskapliga fakulteten Ullika Lundgren Revision, Göteborgs Universitet, 2008-06-12--2008-08-25 Naturvetenskapliga fakulteten Ullika Lundgren LISTA PÅ AVVIKELSER OCH ÅTGÄRDER Avvikelse id: BJo6 Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, 4.5.1 Beskrivning:

Läs mer

MILJÖCERTIFIKAT ULL Sveriges lantbruksuniversitet Institutionen för stad och land

MILJÖCERTIFIKAT ULL Sveriges lantbruksuniversitet Institutionen för stad och land MILJÖCERTIFIKAT ULL SP är ett av SWEDAC ackrediterat organ för certifiering av miljöledningssystem SP is a Certification Body, accredited by SWEDAC, for certification of environmental management systems

Läs mer