Omcertifieringsrevision ISO 14001:2004 och EMAS,

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Omcertifieringsrevision ISO 14001:2004 och EMAS,"

Transkript

1 (24) Er referens Marianne Dalbro Kopia till SP Certifiering Box BORÅS Göteborgs Universitet Box GÖTEBORG Omcertifieringsrevision ISO 14001:2004 och EMAS, Resultat Göteborg Universitets (GU) miljöledningssystem är effektivt och leder till ständiga förbättringar. Båda direkta och indirekta miljöaspekter är bedömda och mål finns för samtliga betydande miljöaspekter. Senaste året har 10 av 13 miljömäl utvecklats i positiv riktning. GU planerar för ytterligare förbättringar inom samtliga områden. Gemensamma förvaltningen IT-enheten har exempelvis nått miljöförbättringar genom att förlänga livstiden för datorer med ett år, minskat antal datorhaller och antalet servrar vilket har lett till mindre energiförbrukning och ställt krav enligt Grön IT vid inhandling av datorutrustning. Aktivitetslistorna behöver bli med konkreta med vilka aktiviteter som ska genomföras för att nå målen samt att följa upp på enhetsnivå vad resultaten av aktiviteterna blir. Fastighetsenheten har exempelvis varit medverkande till att energianvändningen har minskat inom GU, varit med och utarbetat miljökrav vid nybyggnation, där man enligt reglerna för Miljöklassade byggnader strävar efter nivå guld, fått bygglov för installation av solceller på Handelshögskolan och gjort om ventilationen på EBM, vilket har lett till minskning i energiförbrukning. Minskning i CO2 emissioner har nåtts genom övergång från naturgas till förnyelsebar el. Aktivitetslistorna behöver bli med konkreta med vilka aktiviteter som ska genomföras för att nå målen samt att följa upp på enhetsnivå vad resultaten av aktiviteterna blir. På servicesidan har man ökat antalet fraktioner för sortering av avfall och infört sortering av kompost på samtliga enheter utom två. Det har dessutom tillsatts en "säkerhetsrådgivare" som ser till att det farliga avfallet hanteras på rätt sätt. Aktivitetslistorna behöver bli med konkreta med vilka aktiviteter som ska genomföras för att nå målen samt att följa upp på enhetsnivå vad resultaten av aktiviteterna blir. På utbildningsenheten är aktivitetslistan framtagen men någon uppföljning har inte skett ännu. Verksamheten anser själva att det är svårt att få fram förbättringar och att sätta bra mål. Samhällsvetenskapliga fakulteten JMG: Har aktivitetslista men den kan behövas renodlas så att den beskriver vad som ska göras. De anser att det inte har varit lättarbetat med att formulera aktivitetslistan och det kan vara svårt att SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Postadress Besöksadress Tfn / Fax / E-post SP Box Borås Västeråsen Brinellgatan Borås info@sp.se

2 (24) sätta aktiviteter/mål för utbildning och forskning. De har bättre återvinning, använder tjänstecyklar men ser att resandet ökar pga en mer internationell inriktning. Sociologi och arbetsvetenskap har personal som arbetar över institutionsgränser och även fakultetsgränser. Anser det är svårt att nå ut till all personal. Saknar en samordning av miljöarbetet på fakulteten. Det gick inte vid revisionen att hitta om interna revisioner var gjorda här kan det vara en fördel om redovisande dokument sparas enhetligt. Socialt arbete: Har en bra beskriven aktivitetslista. De har en bra beskrivning av arbetsuppgifter inom miljö som är anpassad efter dokumentet ansvar, roller och befogenheter. Miljösamordnaren är adjungerad på institutionsrådet. De har arbetat med sina kursplaner för att klassa enligt nya rutiner för hållbarhetsanpassade kurser. De har införskaffat västtrafikkort till utlåning till medarbetarna. De skulle önska mer samverkan från miljöenheten ut till verksamheterna. De önskar också feedback på insänt material och uppföljning av miljöprestanda. Förvaltningshögskolan: Har en arbetsgrupp för hållbarhetsfrågor på institutionen där även en studentrepresentant är delaktig. Har gått igenom kursplaner för att klassa enligt nya rutiner för hållbarhetsanpassade kurser. Deltar i pilotstudie för digitaliserad tentamenhantering och för nya avvikelsehanteringsystemet. Har tydligt beskrivna handlingsplaner som de följer upp i institutionsråd. De tar upp miljö(hållbarhet) på APT. De har en bra beskrivning av arbetsuppgifter inom miljö som är anpassad efter dokumentet ansvar, roller och befogenheter. Naturvetenskapliga fakulteten Institutionen för fysik På fysik har man senaste året minskat CO2 emissionerna från resor genom användning av videokonferensutrustning och genom att resor till Stockholm endast sker med tåg. Energibesparingar sker genom byte av fönster och hållbarhetsfrågor har vägts in i nyetablerad teknikkurs. Aktivitetslistorna behöver bli mer konkreta med vilka aktiviteter som ska genomföras för att nå målen. En del av målen upplevdes inte vara relevanta för verksamheten. Institutionen för kulturvård, Mariestad Ca 75% av institutionens möten genomförs som videokonferens, vilket är mycket bra. Användningen av egna bilar har minskat. Man hyr miljöbilar i stället. En lokal studentförening finns i Mariestad som har miljö på agendan. Detta är ett bra exempel på studentengagemang. En bra aktivitetslista finns som helt ansluter till det centrala måldokumentet. Man har gjort en bra inventering av nuläget, som bygger på fakta. Institutionen för kemi och molekylärbiologi. Kemihuset. Forskning bedrivs med bäring på miljö t ex om partiklars innehåll, hur de bildas, footprint etc samt om miljögifter i haven. Man har kraftigt reducerat mängderna använda lösningsmedel (ca 10 ggr) genom att använda s k microscale vid i stort sett alla kemilaborationer. Miljösamordnaren är mycket engagerad.

3 (24) Institutionen för kemi och molekylärbiologi. Lundberglaboratoriet Bra ordning och reda. Miljösamordnaren har en viktig roll. Bra uppmärkning av giftskåp, som alla var låsta. Man använder KLARA på ett bra sätt bl a för att se vem som har en viss kemikalie. På så sätt kan man låna av varandra och behöver inte köpa in och förbruka egen kemikalie. Lösningsmedelsförbrukningen har minskat. Bra ordning på alla tillstånd. Humanistiska fakulteten FLOV arbetar med frågorna kring hållbarhet som en naturlig del av verksamheten och det ingår i flertalet av utbildningar och i forskningen. De vill gärna arbete mer och påverka upphandlingar och har satt det som en aktivitet. Språk och litteratur: Ny miljörepresentant. De önskar att få arbeta in aktivitetslistan i verksamhetsplanen. Försöker hitta en lösning kring uppföljning av hållbarhetsmärkning. Önskar gärna feedback på inlämnad redovisning. Svenska språket: har två representanter för miljö. Har en konkret aktivitetslista men säger själva att de skulle vilja ha vägledning kring utformandet. GU har levt upp till sitt åtagande om ständiga förbättringar under den senaste 3-åriga certifieringsperioden på följande områden, exempelvis genom Energi - Minskad energiförbrukning på ca 14 %, främst på fjärrvärmesidan. Energibesparande åtgärder har vidtagits genom energieffektivare belysning, bättre styrning av ventilation och hårda krav vid upphandling av elektronisk utrustning men elförbrukningen har ökat för uppvärmning och ligger därför totalt på nära nog konstant nivå. - En policy har upprättats med stöd av en nyetablerad hållbarhetsgrupp för ny- och ombyggnationer med miljökrav motsvarande Miljöklassad byggnad nivå Guld. - Energiprojekt Akademiska hus EBM, har givit stora energibesparingar. Inom ramen för projektet har bland annat användningen av naturgas i princip upphört, och ersatts med ursprungsmärkt el, vilket har minskat utsläppen av koldioxid med över 900 ton sedan projektets start. - På Handelshögskolans tak ska nu byggas en solcellsanläggning till följd av samverkan mellan GU och Akademiska hus. - M.m. Resor - Antalet resfria möten har ökat markant genom användning av videoutrustning. Enligt GUs resepolicy bör alla anställda undersöka möjligheterna att ersätta resan med telefon- video - eller webbaserade möten. - Användandet av bilpoolen (miljöbilar) har ökat samtidigt som resandet med egen bil i tjänst har minskat. - Gratis cykelservice har etablerats för GUs personal.

4 (24) - Det finns en målkonflikt mellan Göteborgs Universitets mål att öka internationaliseringen och målet med att minska koldioxidutsläpp från tjänsteresor. Man har därför inte lyckats minska CO2 emissionerna från resande men ökningen minskar. Klimatkompensation för flygresor sker Genom FN-godkända CDM-projekt. - M.m. Studentmedverkan - Studentmedverkan har ökat markant genom åren. - Som exempel kan nämnas olika aktiviteter för att öka medvetenheten om hållbar utveckling, kampanjer, etablering av olika studentgrupper, nätverksmöten med representanter från studentgrupperna, samarbete med Miljöbron, nyhetsbrev med information om hållbarhetsfrågor och studentdagar med tema hållbarhet. - Beräkningar som ledde till beslut om etablering av solceller på Handels tak gjordes av studenter. - M.m. Kemikalier - Minst 46 substitutioner av kemikalier under 3-års perioden med därav följande spridning av information inom GU. Deltagande i Nationella substitutionsgruppen genom miljösamordnare. - KLARA-granskare funktion upprättat. - Genomförda utbildningar inom KLARA och labsäkerhet. Kemikaliemässa (labmässa) för labpersonal med miljöfokus. - Förenklat åtkomst till kemikalieinformation genom både miljö -och arbetsmiljölänker. - Behörighetsadministrator i KLARA på fakultets -och institutionsnivå. - M.m. Miljörisker - Genomförda miljöriskanalyser st. aktiviteter har genomförts med syfte att minska uppkomsten av incidenter som medför negativa konsekvenser för miljön Aktiviteter för att förebygga att miljöincidenter uppstår. - Användning av Guria för rapportering av incidenter. - M.m. Avfall - Liten minskning i totala mängden avfall. - Ökning i materialåtervinning. - Ökning i kompostering. - M.m.

5 (24) Inköp och upphandling - Upphandling av forskningsfartyg med höga miljökrav. - Ökning i miljö -och hållbarhetskrav vid upphandlingar, exempelvis krav på ISO certifiering på bussbolag. - >80 % av inköpta produkter är miljömärkta. - Miljömärkning i inköpssystemet (grönt löv). - Krav på att UN Global Compact avtal ska skrivas mellan leverantörer och deras underleverantörer. - Poängsystem för efterlevnad av GU s miljökrav på leverantörer med uppföljning. - M.m. Forskning och utbildning - Etablering av central utbildningsnämnd på GU som ska säkerställa att hållbar utveckling integreras i utbildningar. - Nästan en fördubbling av referee-granskade artiklar inom hållbar utveckling. - Et stort belopp har tilldelats av GU för UGOT Challenges. - Stöd för utveckling av forskning inom hållbar utveckling. - 3 forskare från GU huvudförfattare i IPCC rapport. - Tvärvetenskaplig forskarutbildning på Tjärnö inom hållbar utveckling. - Framtagna kriterier för HU-märkning av kurser. - Webbaserad Verktygslåda för lärare som stöd för integrering av hållbar utveckling i kurser och program. - Handels har gjort en mycket stor satsning för att integrera hållbar utveckling i kurser och program. - M.m. Kompetensutveckling och Samverkan - Stärkt samverkan med det omgivande samhället inom hållbar utveckling genom ca 800 publika aktiviteter per år. - Mycket uppmärksamhet, nationellt och internationellet, genom deltagande i ett stort antal seminarier och konferenser inom hållbar utveckling. ISCN Awards och andra utmärkelser. - Chefsutbildningar i miljöledningssystem och miljöansvar för mer än hälften av cheferna. Nya tillfällen ges 6-8 ggr per år. - Ökning i personalens kompetens inom hållbar utveckling genom utbildningar, seminarier, exempelvis klimatseminarier, etc. - Utbildning av miljörepresentanter och internrevisorer. - Handels egen kompetensutveckling inom hållbar utveckling för lärare, Det goda samtalet. - M.m.

6 (24) För verksamheten inom certifikatet som är upplagd enligt regler för multisite med sampling visar genomgång av underlag för alla enheter att styrning och ledning fungerar effektivt för enheterna. Underlag som visat detta är internrevisonsprotokoll från alla enheter vilka dock inte har kommunicerats till övriga berörda enheter (avvikelse). Revisionen resulterade i följande antal avvikelser/förbättringsmöjligheter Standard Större avvikelser Mindre avvikelser Förbättringsmöjligheter SS-EN ISO 14001: EMAS, EG Förordning nr 1221/2009 Totala antalet: Intrycket från genomförd revision är att miljöledningssystemet stödjer policy och vision. Rektor var mycket tydlig med, att miljöarbetet ska hållas på nuvarande höga nivå, men att resursfördelningsfrågan kommer att ses över på miljöenheten på samma sätt som i verksamheten i övrigt. Fullständiga interna revisioner har, enligt plan, genomförts på ett förtroendeingivande sätt. Interna revisioners bidrag i förbättringsarbetet är värdefullt för organisationen. Internrevisionen har skett genom dokumentgranskning av redovisande dokument från ej besökta orter, vilket stödjer bedömningen att ledningssystemet upprätthålls och är effektivt i sin helhet. Styrkor och förbättringsområden Styrkor - Miljö- och hållbarhetsarbetet tas på fullt allvar ute i verksamheterna. Det finns en stolthet i att organisationen arbetar med dessa frågor. - Engagerad och kompetent ledning, miljörepresentanter och medarbetare. - Implementeringen av avvikelsehanteringssystemet Guria har påbörjats. - Värdegrundsarbete har påbörjats i organisationen. - Samtliga flygresor klimatkompenseras genom CDM projekt.

7 (24) Förbättringsområden - Aktivitetslistor fastställda av prefekt/enhetschef med konkreta aktiviteter och tider för att nå målen, utvärderade och inskickade till Miljöenheten inom utsatt tid. - Målen i aktivitetslistorna känns inte relevanta för samtliga institutioner och enheter. - Avvikelserapportering. Kommer sannolikt att förbättras när Guria är implementerat i verksamheten. Vid besök på Samhällsvetenskapliga fakulteten visade det sig att pilotprojektet endast var känd av en institution. Det är viktigt att bevaka implementeringen. - Kännedomen om och tillämpningen av kemikaliehanteringsrutinen (Styrdokument Dnr F8 70/10). Rekommendation och villkor När företaget genomfört korrigerande åtgärder för de mindre avvikelserna skall övertygande dokumentation redovisas för SP Certifiering. Redovisningen måste ske inom 6 veckor, dvs senast Revisionsledaren rekommenderar att certifikat enligt SS-EN ISO 14001:2004, EMAS och EG Förordning nr 1221/2009 förnyas, under förutsättning att avvikelserna åtgärdas med godkänt resultat. Certifikatstext ska vara samma som tidigare. För nästa årliga miljöredovisning planerar vi in granskning av detta underlag under mars månad. Om ni skall ge ut annan miljöinformation, enligt EMAS förordningens bilaga III 3.5 ber vi er kontakta oss i god tid innan utgivning så att denna granskning kan planeras in. Uppdragets omfattning Certifikat Certifikatsnamn Standard/Kravdokument Revision/Aktivitet 3750 M Göteborgs universitet 3750 E Göteborgs universitet SS-EN ISO 14001:2004 EMAS, EG Förordning nr 1221/2009 Omcertifieringsrevision Granskning av miljöledningssystem och miljöredovisning Revisions- /aktivitetsdatum Omfattning (dagar) Revisionslag Birthe Nörgaard (revisionsledare) Kent Andersson (revisor) Lisbeth Stevik (revisor)

8 (24) Denna revision omfattar uppdraget enligt ovan. Revisionen har genomförts genom intervjuer med personal samt granskning av dokument. En revisorsdag innefattar förberedelser, revision, upprättande av rapport samt uppföljning av åtgärder mot eventuellt lämnade avvikelser. Omcertifieringen innefattar dessutom en granskning av den gångna certifieringsperiodens resultat. Revisionsplanen fastställdes vid det inledande mötet. Planen följdes under revisionen. Verksamheten på följande orter besöktes: Göteborg (Göteborgs Universitet, Vasaparken (Officiell besöksadress)). Universitetet företräddes vid revisionen av bl.a. rektor, miljöchef, miljöcontroller, miljösamordnare, miljörepresentanter och övriga medarbetare i verksamheten. Revisionsresultatet presenterades vid det avslutande mötet. Revisionsrapporten återfinns dessutom på era sidor på kundwebbplatsen SP System. Några förändringar i organisationen, som bedöms påverka certifikat, har inte konstaterats vid revisionen. Antal anställda är idag 5900 personer. Adress och verksamhetsuppgifter som finns inregistrerade på kundwebbplatsen SP System är korrekta. Planering av kommande revision Nästa revision är preliminärt bokad till april Den nuvarande omfattningen för uppföljande revisioner bedöms vara relevant. Genomgång av den centrala administrationens underlag visar att hela organisationens (alla enheter) ledningssystem visar bevis på effektivitet. Underlagen stöder nuvarande beslutad omfattning, antal enheter som skall besökas, för uppföljande revisioner. Aktuell förteckning över certifieringens omfattning med alla ingående enheter är överlämnad till SP Certifiering. Företagets rutin för utökning/förändring av ingående enheter innebär att de utökningar som görs under året skall redovisas till SP Certifiering för planering av utökning vid nästkommande externa revision. Avvikelser och förbättringsmöjligheter Korrigerande åtgärder för avvikelser från föregående revision är preliminärt godkända och följs upp vid nästkommande externa revision på respektive enhet.

9 (24) AvvikelseId: BN1 Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Ort: Göteborg (Göteborgs Universitet, Vasaparken (Officiell besöksadress)) Beskrivning: Enligt rutin ska aktivitetslistorna följas upp och utvärderas på institutions/enhets nivå innan de lämnas in till miljöenheten. Det kan i dagsläget inte visas att detta sker. På gemensamma förvaltningen gör man inte denna utvärdering. Aktivitetslistorna är ett sätt att bryta ned universitetets övergripande mål på relevanta nivåer. Man behöver därför säkerställa att resultaten utvärderas innan inrapportering sker. Egen rutin och standardkrav efterlevs ej. AvvikelseId: BN2 Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Ort: Göteborg (Göteborgs Universitet, Gemensamma förvaltningen, Universitetsbyggnaden Vasaparken) Beskrivning: IT-enheten, Fastighetsenheten, Serviceenheten Aktivitetslistorna behöver vara mer konkreta map vilka aktiviteter som ska utföras för att nå målen. Om aktiviteterna kräver resurser utöver budget behöver även dessa framgå av aktivitetslistan. Annars räcker det att ange "inom budget". Egen rutin efterlevs ej.

10 (24) AvvikelseId: BN3 Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Ort: Göteborg (Göteborgs Universitet, Vasaparken (Officiell besöksadress)) Beskrivning: Institutionernas/enheternas aktivitetslistor skulle skickas in till miljöenheten i augusti/september, enligt rutin. Följande har inte skickat in sina aktivitetslistor Handelshögskolan, Juridiska institutionen Samhällsvetenskapliga fakulteten, Institutionen för globala studier och Institutionen för Sociologi och arbetsvetenskap Humanistiska fakulteten, Institutionen för kulturvetenskaper, Institutionen för svenska språket Utbildningsvetenskapliga fakulteten, Institutionen för kost -och idrottsvetenskaper, IKI IT-fakulteten, Tillämpad IT. V.g. redovisa aktivitetslistor med konkreta aktiviteter för att nå målen. Egen rutin och standardkrav efterlevs ej. AvvikelseId: BN4 Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Ort: Göteborg (Göteborgs Universitet, Vasaparken (Officiell besöksadress)) Beskrivning: Av 37 aktivitetslistor som har inkommit till Miljöenheten var 14 st.inte fastställda av prefekten. V.g. redovisa aktivitetslistor som har fastställts av prefekt. Egen rutin efterlevs ej.

11 (24) AvvikelseId: BN5 Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Ort: Göteborg (Göteborgs Universitet, Vasaparken (Officiell besöksadress)) Beskrivning: Generellt GU - Aktivitetslistorna behöver bli mer konkreta vad gäller vilka aktiviteter som ska genomföras för att nå målen. Samtliga granskade aktivitetslistor vid denna revision behöver bli konkreta vad gäller aktiviteterna. - Resurser behöver anges för belopp som överstiger budget. Om beloppet inte överstiger budget räcker det att skriva "inom budget". - Under revisionen kom det fram på en institution att man inte upplevde att målen i aktivitetslistan var relevanta för verksamheten vilket hade lett till att aktiviteterna var flummige. Man efterfrågade möjligheten att kunna sätta egna mål ut ifrån universitetets övergripande mål. - Ev. kan man minska ned antalet mål så det endast finns mål kvar, som känns relevanta för verksamheten. GU behöver se över samtliga handlingsplaner enligt ovan. Egen rutin och standardkrav efterlevs ej. AvvikelseId: BN6 Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Ort: Göteborg (Göteborgs Universitet, Naturvetenskapliga Fakulteten, Guldhedgatan 5A) Beskrivning: Institutionen för fysik Aktivitetslistorna behöver vara mer konkreta map vilka aktiviteter som ska utföras för att nå målen. Om aktiviteterna kräver resurser utöver budget behöver även dessa framgå av aktivitetslistan. Annars räcker det att ange "inom budget". På fysiken upplevde man att flera mål i aktivitetslistan inte var relevanta för verksamheten. Därmed blir aktiviteterna flummiga, enligt prefekten. Man efterfrågade möjligheten att upprätta egna mål ut ifrån universitetets övergripande mål. Egen rutin och standardkrav efterlevs ej.

12 (24) AvvikelseId: BN7 Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Ort: Göteborg (Göteborgs Universitet, Naturvetenskapliga Fakulteten, Guldhedgatan 5A) Beskrivning: Institutionen för fysik Introduktion i hållbar utveckling för nya studenter sker inte i dagsläget på fysiken. Skulle ev. kunna ingå som en del av introduktionen "Att bli fysiker". Endast 4 av 30 anställda på fysiken har gått någon form för miljöutbildning. Den formella kompetensen bland institutionens medarbetare och studenter bedöms inte vara säkerställd. Standarkrav efterlevs ej. AvvikelseId: BN8 Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Ort: Göteborg (Göteborgs Universitet, Vasaparken (Officiell besöksadress)) Beskrivning: Enligt reglerna för Mulitsite-certifiering ska avvikelser som identifieras vid interna revisioner på en institution/enhet delges övriga berörda institutioner/enheter. Detta sker inte i dagsläget. Utöver att det är ett krav är det även en viktig del i förbättringsarbetet i en stor organisation. Att lära av varandra är resursoptimerande. AvvikelseId: LSt1 Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Ort: Göteborg (Göteborgs Universitet, Samhällsvetenskapliga Fakulteten, Skanstorget 18) Beskrivning: Observation: Avser JMG. Det saknas datum och att aktivitetsplanen är antagen på institutionen. Aktivitetsplanen har inte gjort några uppföljningar under 2014, den beskriver inte heller när den ska följas upp. Detta är en avvikelse därför att: Följer inte egna rutiner eller mallar.

13 (24) AvvikelseId: LSt2 Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Ort: Göteborg (Göteborgs Universitet, Samhällsvetenskapliga Fakulteten, Skanstorget 18) Beskrivning: Observation: Avser Sociologi och arbetsvetenskap. Aktivitetslistan kan inte visa datum när den antogs eller vem som godkänt den. Detta är en avvikelse därför att: följer inte egna rutiner. AvvikelseId: LSt3 Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Ort: GÖTEBORG (Göteborgs Universitet, Humanistiska Fakulteten, Renströmsgatan 6) Beskrivning: Observation: Avser språk och litteratur. Idag finns en handlingsplan istället för den föreslagna aktivitetslistan. Den är från december Det som saknas är en redovisning att handlingsplanen och dess kopplade aktiviteter har följts upp. Enligt institutionen själva så sker redovisning till fakulteten endast på resor, inköp och avfall. Detta är en avvikelse därför att: Uppföljning och redovisning av handlingsplan saknas. AvvikelseId: LSt4 Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Ort: Göteborg (Göteborgs Universitet, Gemensamma förvaltningen, Universitetsbyggnaden Vasaparken) Beskrivning: Observation: Utbildningsenheten Aktivitetslistorna behöver vara mer konkreta map. vilka aktiviteter som ska utföras för att nå målen. Om aktiviteterna kräver resurser utöver budget behöver även dessa framgå av aktivitetslistan. Annars räcker det att ange "inom budget". Detta är en avvikelse därför att: Följer inte egna rutiner.

14 (24) AvvikelseId: LSt5 Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Ort: GÖTEBORG (Göteborgs Universitet, Humanistiska Fakulteten, Renströmsgatan 6) Beskrivning: Observation: Avser svenska språket. Roller, ansvar och befogenheter är inte genomgångna med miljörepresentant och prefekt. Dokumentet är inte känt för miljörepresentant. Detta är en avvikelse därför att: Standardkrav att roller och ansvar ska vara kommunicerade och egna krav kring att uppföljning av arbetsuppgifter ska ske mellan miljörepresentant och prefekt. AvvikelseId: LSt6 Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Ort: Göteborg (Göteborgs Universitet, Samhällsvetenskapliga Fakulteten, Skanstorget 18) Beskrivning: Observation: Avser Sociologi och arbetsvetenskap. Roller, ansvar och befogenheter som är beskriven i miljöledningssystemet är inte känd hos proprefekt och miljörepresentant. Detta är en avvikelse därför att: Standardkrav, roller, ansvar och befogenheter ska vara kommunicerade. AvvikelseId: LSt7 Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Ort: GÖTEBORG (Göteborgs Universitet, Humanistiska Fakulteten, Renströmsgatan 6) Beskrivning: Observation: Avser institutionen svenska språk. Det saknas redovisning kring att intern miljörevision har följts upp, avser introduktion. (avser internrevisionsavvikelse miljö som gällde att introduktion, brand och miljö inte har gjorts) Det saknas redovisning kring att uppföljning gjorts av miljö, aktivitetsplanen mm Detta är en avvikelse därför att: Uppföljning och redovisning enligt egna rutiner saknas.

15 (24) AvvikelseId: KAn1 Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Ort: Göteborg (Göteborgs Universitet, Vasaparken (Officiell besöksadress)) Beskrivning: GU Övergripande. I styrdokument Dnr F8 70/10 "Regler för miljöanpassad kemikaliehantering" anges att all ny personal och alla nya studenter bör få en miljöintroduktion som bl a bör innehålla information om nödläge, avfallshantering, riskbedömningar etc. Det är inte tillräckligt med "bör" enligt standardens krav. Ett flertal andra bra SKALL-krav finns i dokumentet. Detta är en avvikelse därför att organisationen skall säkerställa att varje person som utför uppgifter som kan orsaka sådan miljöpåverkan som organisationen identifierat som betydande har kompetens grundad på lämplig teoretisk och praktisk utbildning eller erfarenhet. AvvikelseId: KAn2 Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Ort: Göteborg (Göteborgs Universitet, Naturvetenskapliga Fakulteten, Guldhedgatan 5A) Beskrivning: Institutionen för kemi och molekylärbiologi. Kemihuset. En pärm kallad "Rules and Regulations" var inte uppdaterad när det gäller kemikaliehantering mm. Detta är en avvikelse därför att dokument relevanta för verksamheten och certifieringen skall vara uppdaterade. AvvikelseId: KAn3 Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Ort: Göteborg (Göteborgs Universitet, Naturvetenskapliga Fakulteten, Guldhedgatan 5A) Beskrivning: De förteckningar av miljöaspekter som finns på Nat Faks hemsida är från 2011 (Kulturvård Mariestad), 2012 (Kemihuset) och 2010 (Lundberglaboratoriet). Enligt dokumentet "Roller och ansvar för miljöledningsarbetet" skall prefekt minst vart 3:e år utvärdera vilka av institutionens miljöaspekter som är betydande. Enligt uppgift finns nyare dokument men de har inte lagts in. Detta är en avvikelse därför att dokument skall vara uppdaterade.

16 (24) AvvikelseId: KAn4 Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Ort: Göteborg (Göteborgs Universitet, Naturvetenskapliga Fakulteten, Guldhedgatan 5A) Beskrivning: Institutionen för kemi och molekylärbiologi. Lundberglaboratoriet. Lab nr Det fanns flera omärkta flaskor med okänt innehåll på labbet. Detta är en avvikelse därför att den egna rutinen för kemikaliehantering (Styrdokument Dnr F8 70/10) inte tillämpades. AvvikelseId: KAn5 Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Ort: Göteborg (Göteborgs Universitet, Naturvetenskapliga Fakulteten, Guldhedgatan 5A) Beskrivning: Institutionen för kemi och molekylärbiologi. Lundberglaboratoriet. Labbet och ev hela institutionen saknar rutiner för uppmärkning av brukslösningar (eller följer inte den rutin som finns Styrdokument Dnr F8 70/10 sid 5). Detta är en avvikelse därför de egna rutinerna för märkning av "förpackningar" inte följs. AvvikelseId: KAn6 Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Ort: Göteborg (Göteborgs Universitet, Naturvetenskapliga Fakulteten, Guldhedgatan 5A) Beskrivning: Institutionen för kemi och molekylärbiologi. Kemihuset. I ett lab hade man förberett lösningar av koncentrerade syror (HCl, HNO3, H2SO4) i mindre flaskor för användning av studenter. Dessa flaskor var märkta med innehåll men inte med farosymboler (frätande). Detta är en avvikelse därför att den egna rutinen för märkning av förpackningar inte tillämpades (se Styrdokument Dnr F8 70/10 sid 5). Se även AFS 2011:19 18.

17 (24) AvvikelseId: KAn7 Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Ort: Göteborg (Göteborgs Universitet, Naturvetenskapliga Fakulteten, Guldhedgatan 5A) Beskrivning: Institutionen för kemi och molekylärbiologi. Kemihuset. Arbetet med riskbedömningar av kemikalier behöver förbättrats. De riskbedömningar som kunde återfinnas var av äldre datum (2006, 2008) eller inte daterad alls. Den typ av riskbedömningar som föreskrivs i Styrdokument Dnr F8 70/10 sid 9, som innefattar både arbetsmiljö och miljö, verkade inte göras. Bevis på detta kunde inte uppvisas. Detta är en avvikelse därför att den egna rutinen för riskbedömning av arbete med kemiska ämnen inte tillämpades fullt ut. AvvikelseId: KAn8 Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Ort: Mariestad (Göteborgs Universitet, NatFak, Inst för Kulturvård, Magasinsgatan 4) Beskrivning: Måleriförrådet. Kemikalielistan som fanns i förrådet var inte helt uppdaterad efter att ett flertal kemikalier flyttats hit. Listan stämde inte heller när det gällde farligheten hos kemikalien "Plastfärg Bort". I listan stod dödskalle och flamma. På förpackningen angavs andreaskors (irriterande). Detta är en avvikelse därför att verksamhetsstyrningen inte fungerade på avsett sätt i detta fall. AvvikelseId: KAn9 Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Ort: Mariestad (Göteborgs Universitet, NatFak, Inst för Kulturvård, Magasinsgatan 4) Beskrivning: Murgården. Frätande kalciumhydroxid och kalciumoxid förvarades utan skydd för regn i ett stort antal tunnor på gården. Det skulle även vara lätt att ta sig in och utföra ett sabotage/skada sig. Förvaringen är klart otillfredsställande. Detta är en avvikelse därför att den egna rutinen för förvaring av hälso- eller miljöfarliga kemiska produkter (enligt styrdokument Dnr F8 70/10 sid 4) inte tillämpades i detta fall.

18 (24) AvvikelseId: KAn10 Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Ort: Mariestad (Göteborgs Universitet, NatFak, Inst för Kulturvård, Magasinsgatan 4) Beskrivning: Snickeriet. En avfallsbehållare avsedd för spån var bristfälligt uppmärkt. Detta kan vara anledningen till att annat än spån låg i behållaren. Detta är en avvikelse därför att den egna rutinen för avfallssortering inte tillämpades fullt ut. AvvikelseId: KAn11 Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Ort: Mariestad (Göteborgs Universitet, NatFak, Inst för Kulturvård, Magasinsgatan 4) Beskrivning: Murgården. Ett stort antal frätande och irriterande kemiska produkter används i verksamheten t ex kalciumoxid (Nordkalk samt egentillverkning), kalciumhydroxid (egentillverkning), torrbruk (Finja), Mur- och putsbruk (Finja), Kalkbruk fin (Weber) etc. Säkerhetsdatablad saknades på dessa kemiska produkter. Detta är en avvikelse därför att den egna rutinen för kemikaliehantering (Dnr F8 70/10) inte tillämpades i detta avseende. AvvikelseId: KAn12 Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Ort: Mariestad (Göteborgs Universitet, NatFak, Inst för Kulturvård, Magasinsgatan 4) Beskrivning: Riskbedömningar av institutionens kemiska produkter t ex inom måleri- och murningsverksamheten var inte gjort enligt rutin Styrdokument Dnr F8 70/10 sid 9 "Riskbedömningar". Både riskerna för skador på personal samt riskerna för skador i miljön skall bedömas. Detta gäller även utsläpp till luft, utsläpp i avlopp, farligt avfall mm. Detta är en avvikelse därför att den egna rutinen för kemikaliehantering inte tillämpades i detta avseende.

19 (24) AvvikelseId: BN9 Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, 4.2 Klassning: Förbättringsmöjligheter Ort: Göteborg (Göteborgs Universitet, Vasaparken (Officiell besöksadress)) Beskrivning: Miljöpolicyn fastställdes Enligt rektor behöver den uppdateras. Exempelvis anser rektor att formuleringen "Göteborgs universitet skall vara ett av de ledande universiteten i Europa" ska ändras till "Göteborgs universitet skall vara ett av de ledande universiteten i världen". AvvikelseId: BN10 Klassning: Förbättringsmöjligheter Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Ort: Göteborg (Göteborgs Universitet, Vasaparken (Officiell besöksadress)) Beskrivning: Under intervju med rektor framkom det att de styrande dokumenten i miljöledningssystemet även borde finnas på engelska för att kunna nå ut till icke-svenskspråkiga medarbetare och studenter. AvvikelseId: BN11 Klassning: Förbättringsmöjligheter Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, 4.6 Ort: Göteborg (Göteborgs Universitet, Vasaparken (Officiell besöksadress)) Beskrivning: Under intervju med rektor kom det fram att det vore bra, om det fanns en punkt på ledningens genomgång där man tar ställning till miljöledningssystemets effektivitet (ledningssystemet ska vara "lämpligt, tillräckligt och verkningsfullt" krav i 4.6). Indirekt utvärders systemets effektivitet, men en avrundande fråga om lämplighet, tillräcklighet och verkningsfullhet skulle kunna belysa frågan på en överordnad nivå. AvvikelseId: LSt8 Klassning: Förbättringsmöjligheter Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Ort: Göteborg (Göteborgs Universitet, Gemensamma förvaltningen, Universitetsbyggnaden Vasaparken) Beskrivning: Roller, ansvar och befogenheter är inte beskrivna för den gemensamma förvaltningen. Här kan det med fördel beskrivas tex kring uppföljning. På GF så har sektionschef, enhetschef och områdeschefer ansvar för uppföljning av miljöprestanda mm. För uppföljning mål så kan områdeschefer ha ett ansvar kring de beskrivna områden i GUs övergripande mål.

20 (24) AvvikelseId: LSt9 Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Klassning: Förbättringsmöjligheter Ort: GÖTEBORG (Göteborgs Universitet, Humanistiska Fakulteten, Renströmsgatan 6) Beskrivning: Avser FLOV, svenska språket, språk och litteratur. Institutionerna önskar en återkoppling av insänd redovisning miljöprestanda och även en återkoppling på insända aktivitetslistor. För att bibehålla och öka motivationen i hållbarhetsarbetet så kan en återkoppling som visar på positiv eller negativ trend kring redovisad miljöprestanda öka motivationen till fortsatt arbete. AvvikelseId: LSt10 Klassning: Förbättringsmöjligheter Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Ort: Göteborg (Göteborgs Universitet, Samhällsvetenskapliga Fakulteten, Skanstorget 18) Beskrivning: Avser JMG och socialt arbete, verksamheten saknar återkoppling på insänd aktivitetslista. De saknar även en återkoppling på redovisning av miljöprestanda. För att bibehålla och öka motivationen i hållbarhetsarbetet så kan en återkoppling som visar på positiv eller negativ trend kring redovisad miljöprestanda öka motivationen till fortsatt arbete. AvvikelseId: LSt11 Klassning: Förbättringsmöjligheter Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Ort: Göteborg (Göteborgs Universitet, Samhällsvetenskapliga Fakulteten, Skanstorget 18) Beskrivning: Avser sociologi och arbetsvetenskap. Verksamheten kan inte hitta dokumentation kring gjorda internrevisioner eller revisionsplan. Det kan vara en fördel att spara dokumentation kring internrevision på ett enhetligt sätt.

21 (24) AvvikelseId: KAn13 Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Klassning: Förbättringsmöjligheter Ort: Mariestad (Göteborgs Universitet, NatFak, Inst för Kulturvård, Magasinsgatan 4) Beskrivning: Mursalarna. Det var oklart om ph-värdet kan bli för högt i utgående vatten vid renspolning av golv. Detta bör utredas. Enligt uppgift är anläggningen godkänd av kommunen. AvvikelseId: KAn14 Klassning: Förbättringsmöjligheter Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Ort: Mariestad (Göteborgs Universitet, NatFak, Inst för Kulturvård, Magasinsgatan 4) Beskrivning: Förbättringförslag på arbetsmiljösidan utanför miljörevisionen dvs ingen miljöavvikelse. Murgården. Arbete med frätande och irriterande ämnen förekommer. Riskbedömning ur arbetsmiljösynpunkt bör genomföras och dokumenteras. Om riskerna är allvarliga bör skriftliga instruktioner för arbetet utarbetas (se AFS 2001:1 7 och 8) som komplement till den information som ges till studenterna idag. Ta gärna in miljöfrågor i instruktionen också eller hänvisa till Styrdokument Dnr F8 70/10. Man kan slutligen gärna låta studenterna underteckna att man tagit del av riskbedömning och instruktioner. AvvikelseId: KAn15 Klassning: Förbättringsmöjligheter Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Ort: Göteborg (Göteborgs Universitet, Naturvetenskapliga Fakulteten, Guldhedgatan 5A) Beskrivning: Institutionen för kemi och molekylärbiologi. Kemihuset. Kemikalierum Ett kemikalieskåp som tillhör Chalmers var låset trasigt oc det låg en liggande dunk med isättika i det. Kontakt bör tas med Chalmers för att undvika spill eller utsläpp i kemikalierummet.

22 (24) AvvikelseId: KAn16 Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, Klassning: Förbättringsmöjligheter Ort: Mariestad (Göteborgs Universitet, NatFak, Inst för Kulturvård, Magasinsgatan 4) Beskrivning: Idag förekommer en del avvikelser utan att dessa dokumenteras på avsett sätt (i avvikelsesystemet). I stället dokumenteras avvikelser via sammanställning av mail eller i andra dokument om de ens dokumenteras. Detta innebär bl a att grundorsaksanalys inte görs. Ett nytt avvikelsehanteringssystem håller på att införas. Uppföljning av att avvikelser skrivs och hanteras på ett korrekt sätt görs vid nästa revision. Er certifiering är uppbyggd med hantering enligt "multisite" och med speciella regler vilka redovisas i SP INFOblad Multisite. Samtliga avvikelser från revisionen skall kommuniceras med övriga filialer. Resultatet av denna kommunikation skall framgå av de korrigerande åtgärderna.

23 (24) Sammanställning över antal avvikelser och förbättringsmöjligheter Standard: SS-EN ISO 14001:2004 Kravnr Avvikelse id Större Mindre Förbättringsmöjligheter 4.2 BN KAn KAn BN1, BN2, BN3, BN4, BN5, BN6, LSt1, LSt2, LSt3, LSt LSt5, LSt6, LSt BN7, KAn LSt10, LSt BN KAn2, KAn KAn10, KAn11, KAn12, KAn4, KAn5, KAn6, KAn7, KAn8, KAn KAn KAn LSt BN8, LSt BN11 1 Summa: Standard: EMAS, EG Förordning nr 1221/2009 Kravnr Avvikelse id Större Mindre Förbättringsmöjligheter Summa: Information Denna rapport kommer att granskas av SP Certifiering, som kan meddela avvikande bedömning. Med er inloggning till kundwebbplatsen SP System, via Logga in på har ni tillgång till revisions- och certifieringsinformation så som offerter, revisionsplaner, rapporter, certifikat, certifikatsbilagor, statistik m.m som gäller er certifiering. Där finns också certifikatsmärken och faktablad. Rapportering av eventuella avvikelsers korrigerande åtgärder görs där, på sidan "Revisioner". Offentlig information om certifikat finns på samt på

24 (24) Rapport kan endast skapas och godkännas av namngiven revisionsledare med behörighet i kundwebbplatsen SP System och görs där tillgänglig i pdf-format. SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Certifiering Signature_1 Birthe Nörgaard

Revisionen resulterade i följande antal avvikelser/förbättringsmöjligheter Standard Större avvikelser Mindre avvikelser

Revisionen resulterade i följande antal avvikelser/förbättringsmöjligheter Standard Större avvikelser Mindre avvikelser 2013-12-17 375000 1(9) Er referens Marianne Dalbro Kopia till SP Certifiering Box 857 501 15 BORÅS Göteborgs Universitet Box 100 405 30 GÖTEBORG Revision, 2013-11-27--2013-11-28 Resultat Göteborgs universitet

Läs mer

Omcertifieringsrevision den 23 och 24 november 2015.

Omcertifieringsrevision den 23 och 24 november 2015. 2015-11-24 569300 1(5) Er referens Lars Norman Kopia till SP Certifiering Box 857 501 15 BORÅS Sveriges Lantbruksuniversitet, Skogsmästarskolan 739 31 Skinnskatteberg Omcertifieringsrevision den 23 och

Läs mer

Uppföljande revision,

Uppföljande revision, 1 (6) Er referens Eddi Omrcen Kopia till SP Certifiering Box 857 501 15 BORÅS Göteborgs Universitet Box 100 405 30 GÖTEBORG Uppföljande revision, 2010-04-22--2010-04-23 Resultat Intervjuad personal med

Läs mer

Revision, STRÖMSTAD (Tjärnö Marinbiologiska Laboratorium), Fiskebäckskil (Göteborgs Universitet, Sven Lovén centrum för marina vetensk),

Revision, STRÖMSTAD (Tjärnö Marinbiologiska Laboratorium), Fiskebäckskil (Göteborgs Universitet, Sven Lovén centrum för marina vetensk), 1 (8) Er referens Eddi Omrcen Kopia till SP Certifiering Box 857 501 15 BORÅS Göteborgs Universitet Box 100 405 30 GÖTEBORG Revision, STRÖMSTAD (Tjärnö Marinbiologiska Laboratorium), Fiskebäckskil (Göteborgs

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING ÖVER AVVIKELSER OCH ÅTGÄRDER

SAMMANSTÄLLNING ÖVER AVVIKELSER OCH ÅTGÄRDER Göteborgs Universitet 2015-03-24 1(33) Typ av revision: SS-EN ISO 14001:2004: Omcertifieringsrevision EMAS, EG Förordning nr 1221/2009: Granskning av miljöledningssystem och miljöredovisning AvvikelseId:

Läs mer

Hållbarhetsredovisningen för 2010 kommer att - vad avser miljödelen - granskas i mars 2011 (planerat vecka 10).

Hållbarhetsredovisningen för 2010 kommer att - vad avser miljödelen - granskas i mars 2011 (planerat vecka 10). 2010-11-28 375000 1(7) Er referens Eddi Omrcen Kopia till SP Certifiering Box 857 501 15 BORÅS Göteborgs Universitet Box 100 405 30 GÖTEBORG Revision, 2010-11-25--2010-11-26 Resultat GU:s miljöarbete är

Läs mer

Uppföljande revision ISO 14001:2004 och EMAS,

Uppföljande revision ISO 14001:2004 och EMAS, 2015-04-30 375000 1(16) Er referens Marianne Dalbro Kopia till SP Certifiering Box 857 501 15 BORÅS Göteborgs Universitet Box 100 405 30 GÖTEBORG Uppföljande revision ISO 14001:2004 och EMAS, 2015-04-28--2015-04-

Läs mer

Uppföljande revision ISO 14001:2004 och EMAS,

Uppföljande revision ISO 14001:2004 och EMAS, 2015-11-11 375000 1(19) Er referens Marianne Dalbro Kopia till SP Certifiering Box 857 501 15 BORÅS Göteborgs Universitet Box 100 405 30 GÖTEBORG Uppföljande revision ISO 14001:2004 och EMAS, 2015-11-10--2015-11-

Läs mer

Revisionen resulterade i följande antal avvikelser/förbättringsmöjligheter Standard Större avvikelser Mindre avvikelser

Revisionen resulterade i följande antal avvikelser/förbättringsmöjligheter Standard Större avvikelser Mindre avvikelser 2014-10-19 568100 1(10) Er referens Mats Linde Kopia till SP Certifiering Box 857 501 15 BORÅS Sveriges Lantbruksuniversitet, Mark- Vatten- Miljöcentrum Box 7014 750 07 Uppsala Uppföljande revision vid

Läs mer

Revisionen resulterade i följande antal avvikelser/förbättringsmöjligheter Standard Större avvikelser Mindre avvikelser

Revisionen resulterade i följande antal avvikelser/förbättringsmöjligheter Standard Större avvikelser Mindre avvikelser 2014-04-29 375000 1(9) Er referens Marianne Dalbro Kopia till SP Certifiering Box 857 501 15 BORÅS Göteborgs Universitet Box 100 405 30 GÖTEBORG Uppföljande revision, 2014-04-28--2014-04-29 Resultat Revisionen

Läs mer

Revision,

Revision, 1 (8) Er referens Eddi Omrcen Kopia till SP Certifiering Box 857 501 15 BORÅS Göteborgs Universitet 401 21 GÖTEBORG Revision, 2007-06-13--2007-06-15 Resultat Miljömedvetandet är påtagligt i verksamheten.

Läs mer

Företaget planerar för förbättringar inom området mål och därtill hörande handlingsplaner

Företaget planerar för förbättringar inom området mål och därtill hörande handlingsplaner 2015-10-22 568100 1(8) Er referens Mats Linde Kopia till SP Certifiering Box 857 501 15 BORÅS Sveriges Lantbruksuniversitet, Mark- Vatten- Miljöcentrum Box 7014 750 07 Uppsala Uppföljande Revision vid

Läs mer

Miljöenheten besvarar denna avvikelse

Miljöenheten besvarar denna avvikelse Id Ort Klassning Avvikelse Åtgärder Orsaksanalys BN1 Avvikelse: Campusservice Lorensberg Anteckningar av farligt avfall sker inte. Lagkrav efterlevs ej. Avfallsförordningen 2011:927 Anteckningar vid hantering

Läs mer

rwieitii AflflIDt Svenska Skogsplantor 2015-1 1-16--2015-1 1-18 Resultat

rwieitii AflflIDt Svenska Skogsplantor 2015-1 1-16--2015-1 1-18 Resultat rwieitii AflflIDt si 1,. 2015-11-24 248000 1(8) Erreferens Carin Espes Kopia U SP Certifiering Svenska Skogsplantor AB Box 857 Vibytorps plantskola 501 15 BORÅS 69436 HALLSBERG Svenska Skogsplantor 2015-1

Läs mer

Revision,

Revision, 1 (14) Er referens Eddi Omrcen Kopia till SP Certifiering Box 857 501 15 BORÅS Göteborgs Universitet 401 21 GÖTEBORG Revision, 2008-12-03--2008-12-05 SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Postadress

Läs mer

Revisionen resulterade i följande antal avvikelser/förbättringsmöjligheter Standard Större avvikelser Mindre avvikelser SS-EN ISO 14001:

Revisionen resulterade i följande antal avvikelser/förbättringsmöjligheter Standard Större avvikelser Mindre avvikelser SS-EN ISO 14001: 2016-11-30 544800 1(7) Er referens Birgitta Påhlsson Kopia till SP Certifiering Box 857 501 15 BORÅS Högskolan i Borås 501 90 BORÅS Uppföljande revision, 2016-11-29--30 Resultat Resultat av högskolans

Läs mer

Datum Uppföljande revision ISO 14001:2004 och EMAS,

Datum Uppföljande revision ISO 14001:2004 och EMAS, Er referens Marianne Dalbro 1(16) Kopia till SP Certifiering Box 857 501 15 BORÅS Göteborgs Universitet Box 100 405 30 GÖTEBORG Uppföljande revision ISO 14001:2004 och EMAS, 2015-04-28--2015-04- 29 Resultat

Läs mer

Rapport från uppföljande revision. Uppdragets omfattning. Revisionsresultat, avvikelser

Rapport från uppföljande revision. Uppdragets omfattning. Revisionsresultat, avvikelser Rapportdatum 2006-12-19 375000 1 (4 ) Kopia till SP-Certifiering Box 857 501 15 BORÅS 401 21 Rapport från uppföljande revision Certifikat Certifikatsnamn Standard/kravdokument Revision/aktivitet 3750 M

Läs mer

Rapport från uppföljande revision. Uppdragets omfattning. Revisionsresultat, avvikelser

Rapport från uppföljande revision. Uppdragets omfattning. Revisionsresultat, avvikelser Rapportdatum 2005-12-12 375000 1 (3 ) Kopia till SP-Certifiering Box 857 501 15 BORÅS Universitet Box 100 405 30 GÖTEBORG Rapport från uppföljande revision Certifikat Certifikatsnamn Standard/kravdokument

Läs mer

Rapport från efterrevision. Uppdragets omfattning. Revisionsresultat, avvikelser

Rapport från efterrevision. Uppdragets omfattning. Revisionsresultat, avvikelser Rapportdatum 2006-12-01 375000 1 (3 ) Kopia till SP-Certifiering Box 857 501 15 BORÅS Göteborgs universitet Box 100 401 21 Rapport från efterrevision Certifikat Certifikatsnamn Standard/kravdokument Revision/aktivitet

Läs mer

Rapport från certifieringsrevision, granskning av miljöledningssystem och miljöredovisning

Rapport från certifieringsrevision, granskning av miljöledningssystem och miljöredovisning 413100 1 (3 ) Kopia till SP- Box 857 Samhällsvetenskapliga fakultetskansliet Box 720 405 30 GÖTEBORG Rapport från certifieringsrevision, granskning av miljöledningssystem och miljöredovisning Certifikat

Läs mer

Miljöledning och miljörevision vid Göteborgs universitet

Miljöledning och miljörevision vid Göteborgs universitet Miljöledning och miljörevision vid Göteborgs universitet Marianne Dalbro Miljöcontroller marianne.dalbro@gu.se 031-786 17 40 För praktiskt genomförande av ovanstående ansvar bör prefekten fördela nedanstående

Läs mer

Revision,

Revision, 1 (14) Er referens Eddi Omrcen Kopia till SP Certifiering Box 857 501 15 BORÅS Göteborgs Universitet Box 100 405 30 GÖTEBORG Revision, 2009-11-17--2009-11-18 Resultat Företagets ledningssystem leder till

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING ÖVER AVVIKELSER OCH ÅTGÄRDER

SAMMANSTÄLLNING ÖVER AVVIKELSER OCH ÅTGÄRDER Göteborgs Universitet 2011-10-14 1(13) Typ av revision: SS-EN ISO 14001:2004: Uppföljande revision samt förberedelser inför omcertifiering EMAS III: Uppföljande revision samt förberedelser inför omcertifiering

Läs mer

Underlag för beslut om projektanslag

Underlag för beslut om projektanslag Miljöenheten Göteborgs universitet 2012-06-14 Underlag för beslut om projektanslag AVVIKELSER OCH AVVIKELSEHANTERING Göteborgs universitet är certifierat enligt ISO 14001. Inom denna finns krav för att

Läs mer

Revision, Göteborgs Universitet,

Revision, Göteborgs Universitet, 1 (15) Er referens Eddi Omrcen Kopia till SP Certifiering Box 857 501 15 BORÅS Göteborgs Universitet 401 21 GÖTEBORG Revision, Göteborgs Universitet, 2008-06-12--2008-08-25 Resultat Mycket bra stämning

Läs mer

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MARIANNE DALBRO, HÅLLBARHETSCONTROLLER

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MARIANNE DALBRO, HÅLLBARHETSCONTROLLER MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MARIANNE DALBRO, HÅLLBARHETSCONTROLLER Fokus miljö - Metoden Miljöledningssystem Ramverk Systematik Riktiga prioriteringar Kontinuitet Ständiga förbättringar Ledningsstöd

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

Läs mer

Sveriges Lantbruksuniversitet, Mark- Vatten- Miljöcentrum, Institutionerna för mark och miljö, vatten och miljö samt energi och teknik ISO 14001:2015, ISO 14001:2004 2016-10-31--2016-11-02 Resultat Organisationens

Läs mer

Rapport från uppföljande revision. Uppdragets omfattning. Revisionsresultat, avvikelser

Rapport från uppföljande revision. Uppdragets omfattning. Revisionsresultat, avvikelser Rapportdatum 2006-06-21 375000 1 (5 ) Kopia till SP-Certifiering Box 857 501 15 BORÅS universitet Box 100 405 30 GÖTEBORG Rapport från uppföljande revision Certifikat Certifikatsnamn Standard/kravdokument

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Resultat. Sveriges Lantbruksuniversitet, Mark- Vatten- Miljöcentrum Box Uppsala

REVISIONSRAPPORT. Resultat. Sveriges Lantbruksuniversitet, Mark- Vatten- Miljöcentrum Box Uppsala 2016-11-03 568100 1(12) Er referens Mats Linde Kopia till SP Certifiering Box 857 501 15 BORÅS Sveriges Lantbruksuniversitet, Mark- Vatten- Miljöcentrum Box 7014 750 07 Uppsala OCR och Uppgraderingsrevision

Läs mer

Utfärdare Datum Beteckning Sida RISE Research Institutes of Sweden AB Certification Box BORÅS

Utfärdare Datum Beteckning Sida RISE Research Institutes of Sweden AB Certification Box BORÅS Utfärdare RISE Research Institutes of Sweden AB Certification Box 857 501 15 BORÅS 2018-10-15 567600 1 (5) Er referens Karin Wallin Sveriges Lantbruksuniversitet, Skara Box 234 532 23 SKARA Revision, 2018-10-10--2018-10-12

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande Beslutad av: Cecilia Wallerstedt, prefekt Dnr: M2016/15 Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionens namn: Inst. för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori Beslutad av: Fredrik Engström, prefekt Dnr: M2016/15 2019 Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Universitetsgemensamt

Läs mer

Sveriges Lantbruksuniversitet, Skara, Götala, Lanna ISO 14001:

Sveriges Lantbruksuniversitet, Skara, Götala, Lanna ISO 14001: Sveriges Lantbruksuniversitet, Skara, Götala, Lanna ISO 14001:2015 2016-10-11--2016-10-12 Resultat Organisationens resultat inom miljöledning är gott. Resultat av arbetet med mål visar en positiv utveckling

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Uppföljande revision, Resultat. Göteborgs Universitet Box GÖTEBORG

REVISIONSRAPPORT. Uppföljande revision, Resultat. Göteborgs Universitet Box GÖTEBORG 2011-04-08 375000 1(13) Er referens Eddi Omrcen Kopia till SP Certifiering Box 857 501 15 BORÅS Göteborgs Universitet Box 100 405 30 GÖTEBORG Uppföljande revision, 2011-04-07--2011-04-08 Resultat Universitetets

Läs mer

ISO 14001:2004, GÖTEBORG

ISO 14001:2004, GÖTEBORG 2011-11-20 375000 1(22) Er referens Ellen Lagrell Kopia till SP Certifiering Box 857 501 15 BORÅS Göteborgs Universitet Box 100 405 30 GÖTEBORG Omcertifieringsrevision ISO 14001:2004, GÖTEBORG (Göteborgs

Läs mer

Sveriges Lantbruksuniversitet, Mark- Vatten- Miljöcentrum, Institutionerna för mark och miljö, vatten och miljö samt energi och teknik ISO 14001:2004

Sveriges Lantbruksuniversitet, Mark- Vatten- Miljöcentrum, Institutionerna för mark och miljö, vatten och miljö samt energi och teknik ISO 14001:2004 Sveriges Lantbruksuniversitet, Mark- Vatten- Miljöcentrum, Institutionerna för mark och miljö, vatten och miljö samt energi och teknik ISO 14001:2004 2015-10-20--2015-10-21 Resultat Styrkor och förbättringsområden

Läs mer

Göteborgs universitet Sid 1 (7) Revisionsrapport Dnr F 8 80/11

Göteborgs universitet Sid 1 (7) Revisionsrapport Dnr F 8 80/11 Göteborgs universitet Sid 1 (7) Intern miljörevision av Naturvetenskapliga fakulteten Tid: 3 och 6 maj 2011 Plats: Chalmers Tvärgata, Fysikgränd, Zoologen, Lundbergslaboratoriet och Dacapo Revisionsledare:

Läs mer

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Målet är att tydliggöra dekaner, prefekter och chefers ansvar i miljöarbetet/miljöledningssystemet. 13.00 13.45 Eddi Omrcen, miljöchef vid GU Hur är

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Beslutad av: Dnr: M2016/15 Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Sven Lovén centrum för marin infrastruktur - Tjärnö Beslutad av: xx Dnr: M2016/15 2018 Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES

Läs mer

Revision,

Revision, 1 (15) Er referens Eddi Omrcen Kopia till SP Certifiering Box 857 501 15 BORÅS Göteborgs Universitet 401 21 GÖTEBORG Revision, 2007-12-05--2007-12-14 Resultat Miljöledningssystemet fungerar överlag mycket

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande Beslutad av: Cecilia Wallerstedt, prefekt Dnr: M2016/15 2019 Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: I mallen är universitetsgemensamma mål samt uppdragen som ges till dekan och prefekt/motsvarande i universitetets Handlingsplan för miljö

Läs mer

Utfärdare Datum Beteckning Sida RISE Research Institutes of Sweden AB Certification Box BORÅS

Utfärdare Datum Beteckning Sida RISE Research Institutes of Sweden AB Certification Box BORÅS Utfärdare RISE Research Institutes of Sweden AB Certification Box 857 501 15 BORÅS 2018-09-24 589500 1 (10) Er referens Björn Idlinge Linnéuniversitetet 351 95 Växjö Revision, 2018-09-18--2018-09-20 Resultat

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET I

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Sven Lovén centrum för marin infrastruktur Beslutad av: Klages Dnr: M2016/15 2017 Miljöhandboken f Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionens/motsvarande namn: Inst. för didaktik och pedagogisk profession Dnr: GU 2019/1320 Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionen för didaktik och pedagogisk profession Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

Uppföljning och miljörevision

Uppföljning och miljörevision Uppföljning och miljörevision Marianne Dalbro Miljöcontroller och miljörevisionsledare marianne.dalbro@gu.se 786 1740 Varför? ISO 14001 kräver rutiner för övervakning, mätning och dokumentation av miljöpåverkan.

Läs mer

Revisionen resulterade i följande antal avvikelser/förbättringsmöjligheter. avvikelser. SS-EN ISO 14001:2004 3 1 PEFC SWE 003:3 Entreprenörsstandard

Revisionen resulterade i följande antal avvikelser/förbättringsmöjligheter. avvikelser. SS-EN ISO 14001:2004 3 1 PEFC SWE 003:3 Entreprenörsstandard 2014-02-13 425000 1(6) Er referens Claes Axelsson Kopia till SP Certifiering Box 857 501 15 BORÅS Västra Svealands Virkesfrakt AB Box 2018 650 02 KARLSTAD Uppföljande revision 2014-02-04--05 Resultat Företagets

Läs mer

Miljöhandboken för Göteborgs universitet Beslutad av: prefekt Bosse Lagerqvist Dnr: M2016/15 Gäller för år: 2017

Miljöhandboken för Göteborgs universitet Beslutad av: prefekt Bosse Lagerqvist Dnr: M2016/15 Gäller för år: 2017 Institutionen för kulturvård Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Kulturvård Universitetsgemensamt mål i Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2017-2019 Forskning Universitetet skall

Läs mer

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Chefsutbildning 13 april 2016 MARIANNE DALBRO MILJÖCONTROLLER, MILJÖREVISIONSLEDARE MARIANNE.DALBRO@GU.SE TEL: 031 786 1740 Ur dokumentet Roller, ansvar och befogenheter

Läs mer

Uppföljande revision ISO 14001,

Uppföljande revision ISO 14001, 2012-11-30 375000 1(15) Er referens Marianne Dalbro Kopia till SP Certifiering Box 857 501 15 BORÅS Göteborgs Universitet Box 100 405 30 GÖTEBORG Uppföljande revision ISO 14001, 2012-11-21--2012-11-23

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2017

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2017 Institutionens/motsvarande namn: Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2017 Institutionen för pedagogik och specialpedagogik Utbildningsvetenskapliga fakulteten Behandlad i IR 2016-11-07 Beslutad

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Det gick inte att hitta bilddelen med relations-id rid1 i filen. Institutionens/motsvarande namn: Inst. för didaktik och pedagogisk profession Dnr: M2016/15 Gäller för år: 2018-2019 Aktivitetslista inom

Läs mer

Utfärdare Datum Beteckning Sida RISE Research Institutes of Sweden AB Certification Box BORÅS

Utfärdare Datum Beteckning Sida RISE Research Institutes of Sweden AB Certification Box BORÅS Utfärdare RISE Research Institutes of Sweden AB Certification Box 857 501 15 BORÅS 2017-10-20 589500 1 (21) Er referens Björn Idlinge Linnéuniversitetet 351 95 Växjö Certifieringsrevision ISO 14001:2015,

Läs mer

4.5 Uppföljning Intern revision Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Bilagor: Sidor: Rxx (löpnr) Revisionsrapport F 8 80/07 5 6

4.5 Uppföljning Intern revision Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Bilagor: Sidor: Rxx (löpnr) Revisionsrapport F 8 80/07 5 6 MILJÖHANDBOKEN Grundelement: Element: 4.5 Uppföljning 4.5.5 Intern revision Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Bilagor: Sidor: 4.5.5.Rxx (löpnr) Revisionsrapport F 8 80/07 5 6 Upprättad av: Mottagen av:

Läs mer

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Målet är att tydliggöra dekaner, prefekter och chefers ansvar i miljöarbetet/miljöledningssystemet. 13.00 13.40 Eddi Omrcen, miljöchef vid GU Hur är

Läs mer

EGNA AKTIVITETER, LAGAR, UPPFÖLJNING OCH MILJÖREVISION INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET

EGNA AKTIVITETER, LAGAR, UPPFÖLJNING OCH MILJÖREVISION INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET EGNA AKTIVITETER, LAGAR, UPPFÖLJNING OCH MILJÖREVISION INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET Chefsutbildning 14 oktober 2015 ULLIKA LUNDGREN MILJÖCONTROLLER ULLIKA@GU.SE TEL: 031 786 9870 Ur dokumentet Roller, ansvar

Läs mer

Miljöledningssystem och miljörevision att utveckla verksamheten genom ständiga förbättringar

Miljöledningssystem och miljörevision att utveckla verksamheten genom ständiga förbättringar Miljöledningssystem och miljörevision att utveckla verksamheten genom ständiga förbättringar - Miljöledningssystemet; uppbyggnad resultat och erfarenheter - Miljörevision: uppbyggnad resultat och erfarenheter

Läs mer

Uppföljande revision avseende ISO och EMAS vid Göteborgs Universitet i november 2016

Uppföljande revision avseende ISO och EMAS vid Göteborgs Universitet i november 2016 2016-12-01 375000 1(23) Er referens Marianne Dalbro Kopia till SP Certifiering Box 857 501 15 BORÅS Göteborgs Universitet Box 100 405 30 GÖTEBORG Uppföljande revision avseende ISO 14001 och EMAS vid Göteborgs

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Uprättad av SA s miljöråd

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Uprättad av SA s miljöråd Sahlgrenska akademin 1 dec 2016: Beslutad av: Dekanus Dnr: M2016/15 2017 Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Uprättad av SA s miljöråd Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES

Läs mer

Uppföljning och miljörevision

Uppföljning och miljörevision Uppföljning och miljörevision Marianne Dalbro Miljöcontroller och miljörevisionsledare marianne.dalbro@gu.se 786 1740 Varför? ISO 14001 kräver rutiner för övervakning, mätning och dokumentation av miljöpåverkan.

Läs mer

Intern miljörevision av Utbildningsvetenskapliga fakulteten

Intern miljörevision av Utbildningsvetenskapliga fakulteten Göteborgs universitet Sid 1 (5) Intern miljörevision av Utbildningsvetenskapliga fakulteten Tid: 25 oktober 2007 Plats: Göteborg Revisionsledare: Ulf P Andersson Revisor: Berith Jakobsson Standard/kravdokument:

Läs mer

Sammankalla universitetets klimatråd en gång per termin eller vid behov för att diskutera strategiska frågor rörande universitetets klimatarbete.

Sammankalla universitetets klimatråd en gång per termin eller vid behov för att diskutera strategiska frågor rörande universitetets klimatarbete. Vilket mål i Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2011-2015? Forskning Utveckla universitetsgemensamma instrument för utvärdering av forskning inom hållbar utveckling Driva och utveckla universitetets

Läs mer

Uppföljande revision ISO 14001:2004 och EMAS,

Uppföljande revision ISO 14001:2004 och EMAS, 2016-04-27 375000 1(16) Er referens Marianne Dalbro Kopia till SP Certifiering Box 857 501 15 BORÅS Göteborgs Universitet Box 100 405 30 GÖTEBORG Uppföljande revision ISO 14001:2004 och EMAS, 2016-04-26--27

Läs mer

Revision,

Revision, 1 (15) Er referens Eddi Omrcen Kopia till SP Certifiering Box 857 501 15 BORÅS Göteborgs Universitet Box 100 405 30 GÖTEBORG Revision, 2009-04-22--2009-04-24 Resultat Företaget har ett för verksamheten

Läs mer

Göteborgs universitet Sid 1 (6) Miljörevisionsrapport Dnr M 2015/8

Göteborgs universitet Sid 1 (6) Miljörevisionsrapport Dnr M 2015/8 Göteborgs universitet Sid 1 (6) iljörevisionsrapport 2015-12-08 Dnr 2015/8 Intern miljörevision av Konstnärliga fakulteten Tid: 20 november 2015 Plats: Göteborg Revisionsledare: arianne Dalbro Revisor:

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2018

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2018 Institutionens/motsvarande namn: M 2018/1 Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2018 Institutionen för pedagogik och specialpedagogik Utbildningsvetenskapliga fakulteten Behandlad i IR 2017-12-04

Läs mer

Intern miljörevision av Naturvetenskapliga fakulteten

Intern miljörevision av Naturvetenskapliga fakulteten Göteborgs universitet Sid 1 (6) Intern miljörevision av Naturvetenskapliga fakulteten Tid: 26 och 27 april 2010 Plats: Geovetarcentrum, Botanhuset, Hasselbladslaboratoriet och Kemihuset Revisionsledare:

Läs mer

Normerande beslut: Roller, ansvar och befogenheter inom miljöledningssystemet

Normerande beslut: Roller, ansvar och befogenheter inom miljöledningssystemet Miljöenheten Eddi Omrcen Aschebergsgatan 44 Box 170, 405 30 Göteborg 031 786 15 45 eddi.omrcen@gu.se REKTORSBESLUT 1 / 2 2012-11-19 dnr V 2012/796 Rektor Normerande beslut: Roller, ansvar och befogenheter

Läs mer

Roller och ansvar för miljöledningsarbetet

Roller och ansvar för miljöledningsarbetet Naturvetenskapliga fakulteten Göteborgs universitet MILJÖHANDBOKEN Kapitel 4.4 Organisation Upprättat av Miljösamordnaren Fastställt av dekan 2012 12 04 Senast reviderat av Miljösamordnaren 2015 04 01

Läs mer

REVISIONSRAPPORT Datum/Date

REVISIONSRAPPORT Datum/Date REVISIONSRAPPORT Datum/Date 2004-08-26 Certifikat nr/certificate No CE 37 50 M Sida/Page 1 (6) Kopia till SP-Certifiering Box 857 501 15 BORÅS Göteborgs Universitet, Gemensamma förvaltningen Göteborgs

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2014. Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan 2014. Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2014 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av prefekten 2014 02 17 2 Miljöhandlingsplan 2014 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET PLAN, AKTIVITETER, LAGSTIFTNING, UPPFÖLJNING OCH MILJÖREVISION

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET PLAN, AKTIVITETER, LAGSTIFTNING, UPPFÖLJNING OCH MILJÖREVISION MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET PLAN, AKTIVITETER, LAGSTIFTNING, UPPFÖLJNING OCH MILJÖREVISION Chefsutbildning 18 maj 2016 ULLIKA LUNDGREN MILJÖCONTROLLER ULLIKA@GU.SE 031 786 9870 Ur dokumentet

Läs mer

Miljörevision. Ellen Lagrell Miljörevisionsledare Miljöenheten. ellen.lagrell@gu.se, 786 1832. www.gu.se

Miljörevision. Ellen Lagrell Miljörevisionsledare Miljöenheten. ellen.lagrell@gu.se, 786 1832. www.gu.se Miljörevision Ellen Lagrell Miljörevisionsledare Miljöenheten ellen.lagrell@gu.se, 786 1832 Innehåll Vad är miljörevision? Varför gör vi miljörevision? Planering och processer för miljörevision på GU Vad

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionens/motsvarande namn: Sven Lovén centrum för marin infrastruktur - Tjärnö Miljöhandboken för Göteborgs universitet Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS!

Läs mer

Samma krav gäller som för ISO 14001

Samma krav gäller som för ISO 14001 Förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Relaterat till motsvarande krav i ISO 14001 och EMAS De krav som ställs på miljöledningssystem enligt EMAS är samma som ingår i ISO 14001. Dessutom

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING ÖVER AVVIKELSER OCH ÅTGÄRDER

SAMMANSTÄLLNING ÖVER AVVIKELSER OCH ÅTGÄRDER Göteborgs Universitet 2014-04-24 1(12) Typ av revision: SS-EN ISO 14001:2004: Uppföljande revision EMAS, EG Förordning nr 1221/2009: Uppföljande revision SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Postadress

Läs mer

Revisionsresultat Revisionen har resulterat i ett antal större och mindre avvikelser samt förbättringsmöjligheter enligt följande:

Revisionsresultat Revisionen har resulterat i ett antal större och mindre avvikelser samt förbättringsmöjligheter enligt följande: Göteborgs universitet Sid 1 (7) iljörevisionsrapport 2018-05-29 Dnr 2018/9 Intern miljörevision av Naturvetenskapliga Fakulteten Tid: 22+29 maj 2018 Plats: Göteborg Revisionsledare: aria Djupström Revisor:

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING ÖVER AVVIKELSER OCH ÅTGÄRDER

SAMMANSTÄLLNING ÖVER AVVIKELSER OCH ÅTGÄRDER Göteborgs Universitet 2014-11-06 1(5) BJo1 Klassni Mindre EMAS, EG Förordning nr 1221/2009[Bilaga II] Ort: Göteborg (Göteborgs Universitet, Konstnärliga Fakulteten, Storgatan 43) Åtgärd: Akademin Valand.

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Universitetsgemensamt mål i Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2017-2019 Forskning Universitetet skall främja forskning som syftar till att

Läs mer

OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR UPPRÄTTAT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR UPPRÄTTAT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionen för biomedicin Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR UPPRÄTTAT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2012

Miljöhandlingsplan 2012 Miljöhandlingsplan 2012 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av DSV:s styrelse 2012-02-14 2 Miljöhandlingsplan 2012 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Målet är att tydliggöra dekaner, prefekter och chefers ansvar i miljöarbetet/miljöledningssystemet. 13.00 13.30 Eddi Omrcen, miljöchef vid GU Hur är

Läs mer

Högskolan i Borås, Borås ISO 14001:2004 2014-11-04--2014-11-05

Högskolan i Borås, Borås ISO 14001:2004 2014-11-04--2014-11-05 Högskolan i Borås, Borås ISO 14001:2004 2014-11-04--2014-11-05 Resultat Högskolan har levt upp till sitt åtagande om ständiga förbättringar den senaste 3 års certifieringsperioden genom Minskning av den

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2013 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av DSV:s styrelse 2013 02 19 2 Miljöhandlingsplan 2013 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET

ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET REGLER Dnr V 2016/644 ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument samt gu.se/miljo Rektor Göteborgs miljövetenskapliga

Läs mer

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Chefsutbildning 12 oktober 2016 MARIANNE DALBRO HÅLLBARHETSCONTROLLER, MILJÖREVISIONSLEDARE MARIANNE.DALBRO@GU.SE TEL: 031 786 1740 Ur dokumentet Roller, ansvar

Läs mer

Miljömål för Forskning och utbildning. Naturvetenskapliga fakulteten. Fastställda av dekanus

Miljömål för Forskning och utbildning. Naturvetenskapliga fakulteten. Fastställda av dekanus 1 Miljömål för 2008 Naturvetenskapliga fakulteten Fastställda av dekanus 2008-03-18 Forskning och utbildning Universitetsgemensamt miljömål 2007-2010: Universitetet skall öka forskningen inom hållbar utveckling.

Läs mer

Göteborgs universitet Sid 1 (9) Revisionsrapport Dnr F 8 80/11

Göteborgs universitet Sid 1 (9) Revisionsrapport Dnr F 8 80/11 Göteborgs universitet Sid 1 (9) Intern miljörevision av Handelshögskolan Tid: 2011-10-05 Plats: Göteborg Revisionsledare: Ullika Lundgren Revisor: Jenny Friman Standard/kravdokument: Förordning (2009:907)

Läs mer

Bilaga 1: Exempel på kompetensbehov för olika befattningar inom miljö och hållbar utveckling

Bilaga 1: Exempel på kompetensbehov för olika befattningar inom miljö och hållbar utveckling Bilaga 1: Exempel på kompetensbehov för olika befattningar inom miljö och hållbar utveckling Miljökompetensbehoven utgör en grund för fakulteternas miljöutbildningsplaner. Varje fakultet skall ha en egen

Läs mer

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Målet är att tydliggöra dekaner, prefekter och chefers ansvar i miljöarbetet/miljöledningssystemet. 12.00 13.00 Lunch 13.00 13.30 Eddi Omrcen, miljöchef

Läs mer

Miljöhandboken för Göteborgs universitet

Miljöhandboken för Göteborgs universitet Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

Läs mer

Mottagare: Universitetsdirektör

Mottagare: Universitetsdirektör PM Datum: 2016-11-01 Dnr: V 2016/828 Mottagare: Universitetsdirektör Handläggare: Björn Magnusson Fördelning av uppdrag som ges till universitetsdirektör och respektive område inom gemensamma förvaltningen,

Läs mer