Tillämpningsstöd vid brandteknisk dimensionering av höga Br0- byggnader med förnyelsebara material (trä)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tillämpningsstöd vid brandteknisk dimensionering av höga Br0- byggnader med förnyelsebara material (trä)"

Transkript

1 Brandteknisk dimensinering av höga Br0-byggnader Sida 1 av 8 Tillämpningsstöd vid brandteknisk dimensinering av höga Br0- byggnader Intresset kring att bygga höga byggnader med träknstruktin har ökat kraftigt på senare tid. Att bygga med trä sm är ett förnyelsebart material innebär miljövinster samt eknmiska vinningar för design, prduktin ch utförande. Ett led i att öka kunskapen med höga träbyggnader har ett natinellt prjekt Tall Timber Buildings Cncept Studies startats upp där möjligheter ch svårigheter med en hög träbyggnad (+20 våningsplan) ska undersökas. En betydelsefull del i det arbetet är brandskyddets utfrmning. Då Bverkets byggregler anger att byggnader över 16 våningsplan tillhör byggnadsklass Br0 ställs särskilda krav på verifieringen av att brandskyddet i dessa byggnader uppfyller samhällets krav. De allmänna råden hur brandskyddet ska uppföras är inte tillämpbara ch byggherren har det fulla ansvaret att visa att den föreslagna utfrmningen uppfyller samtliga funktinskrav i BBR ch EKS. Någn specifik vägledning kring verifiering av brandskyddet i höga byggnader av med träknstruktin finns inte. I ett prjekt finansierat av SBUF Svenska Byggbranschens Utvecklingsfnd har Brandskyddslaget AB ch Briab Brand & Riskingenjörerna AB, med stöd av AB Fristad bygg, försökt ändra på detta. Prjektets syfte har varit att ta fram ett tillämpningsstöd avseende verifiering ch utfrmning av brandskyddet i höga byggnader (över 16 våningar) där bärverk ch andra delar, t.ex. avskiljande väggar ch fasadelement består av förnyelsebara material (trä). Målsättningen är att underlätta prjektering av brandskydd i höga byggnader med träknstruktin ch på så vis möjliggöra ett mer hållbart byggande. Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap BIV har tidigare tagit fram ett tillämpningsstöd hur brandskyddet i Br0-byggnader kan verifieras. Denna rapprt kan beaktas sm ett kmplement till BIV:s tillämpningsstöd med fkus på Br0-byggnader sm är höga ch uppförs med träknstruktin. Rapprten innehåller en sammanfattning av de specifika brandrisker sm finns i en hög byggnad med knstruktin av trä samt ger vägledning avseende identifiering av verifieringsbehv, verifiering, kntrll ch dkumentatin vid prjektering av brandskydd i en hög Br0-byggnad med knstruktin av trä.

2 Brandteknisk dimensinering av höga Br0-byggnader Sida 2 av 8 Trä sm knstruktinsmaterial Det finns idag ett flertal byggelement för knstruktinsändamål på marknaden. Dessa kan generellt delas in i två lika huvudgrupper; vanligt knstruktinsträ ch sammansatta knstruktinselement i trä, se Figur 1. Limträ ch krslimmat trä (KL-trä) utgör två exempel på sammansatta byggelement i trä. Båda elementen utgörs av sågat knstruktinsträ sm har sammanfgats genm limning. Figur 1 Principutfrmning av knstruktinsträ (t.v.), limträ (mitten) ch KL-trä (t.h.). Knstruktinsträ ch limträ har under en längre tid använts sm bärande byggnadsdelar i byggnader. Den långa erfarenheten har medfört att kunskaperna m hur respektive byggelement beter sig vid brand är gda ch det finns idag vedertagna metder ch mdeller i den eurpeiska standarden för dimensinering av träknstruktiner (EN ). För KL-trä ser det annrlunda ut. Här finns inte någn eurpeisk standard eller vedertagna metder ch mdeller för dimensinering vid brandpåverkan. Kunskapen gällande bärförmåga vid brand är begränsad för detta byggelement i jämförelse med knstruktinsträ ch limträ. En betydande faktr sm påverkar KL-träets egenskaper, särskilt vid brand, är limmet sm binder samman de lika lagren. Det finns idag en mängd lika limmer på marknaden sm är gdkända att användas sm del i bärande träknstruktiner. Det har dck knstaterats valet av lim är avgörande för hur byggelementet beter sig vid brand. Här är det av yttersta vikt att använda ett lim sm inte släpper vid förhöjd temperatur. Brandförlpp i träbyggnader Trä utgör ett brännbart material, vilket innebär att det kmmer att antändas ch förklnas då det utsätts för tillräckligt hög värmepåverkan i samband med en brand. Klskiktet uppstår sm en följd av en icke fullständig förbränning av materialet ch träet frtsätter att förklas så länge värmepåverkan från branden är tillräckligt str. Klskiktet har en värmeislerande effekt, vilket medför att både skyddade ch skyddade träknstruktiner kan antas brinna ch förklna på ett förutsägbart sätt. I Figur 2 visas de lika skikten sm bildas vid förklningsprcessen.

3 Brandteknisk dimensinering av höga Br0-byggnader Sida 3 av 8 Figur 2 Schematisk beskrivning av lika skikt sm uppstår i brandpåverkat trä. Det har visat sig att byggelement av KL-trä kan bete sig annrlunda vid brand ch skapa förutsägbara brandförlpp till skillnad från andra knstruktinsmaterial. Anledningen till detta är att m limmet mellan de lameller sm elementet byggs upp av släpper vid upphettning försvinner det skyddande klskiktet ch nytt bränsle tillförs. När så sker ökar brandens intensitet ch det med upprepade övertändningar sm följd. Expnerade ytr av trä ger ckså upphv till mer intensiva brandförlpp utanför brandrummet ch ytterväggen utsätts för en större påverkan. Ett viktigt skyddsmål i en byggnad med träknstruktin är att branden självslcknar när den lösa inredningen brunnit upp. Detta kan säkerställas genm att använda värmebeständigt lim sm inte delaminerar eller m träknstruktinen skyddas med beklädnadsskivr. På så vis skapas ett förutsägbart brandförlpp. Dimensineringsprcessen för Br0-byggnader Att dimensinera brandskyddet i en Br0-byggnad innebär att först identifiera verifieringsbehvet ch därefter verifiera att brandsäkerheten är tillfredsställande. Under prjekteringen bör kntrll av verifieringen ske löpande för att säkerställa rätt kvalitet. I identifieringen av verifieringsbehvet läggs grunden för det kmmande verifieringsarbetet. Här är det viktigt att göra en riskidentifiering med utgångspunkt i byggnadens utfrmning ch verksamhet. Riskidentifieringen ska ta hänsyn till de särskilda aspekter sm BBRAD listar: Om utvändig släckinsats inte kan genmföras. Om invändig räddningsinsats kan vara kmplicerad. Om den befarade knsekvensen är mycket str. Om utrymningsförlppet kan vara förenat med stra svårigheter. För en hög byggnad är det bl.a. aspekter kpplat utrymning ch genmförande av räddningsinsats sm är särskilt viktiga att belysa. Om den höga byggnaden dessutm förses med träknstruktin ändras förutsättningarna gällande brandbelastning, brandpåverkan på knstruktinsdelar, brandförlppets varaktighet, taktik för släckinsats, etc. Dessa förändringar behöver belysas i riskidentifieringen.

4 Brandteknisk dimensinering av höga Br0-byggnader Sida 4 av 8 En hög byggnad står inför följande särskilda brandrisker till följd av byggnadshöjden: Risk för brandspridning inm byggnaden: Utvändig släckinsats kan inte göras vilket gör att brand i ch längs med fasad blir särskilt riskabel ch ställer höga krav på material ch utfrmning. Skrstenseffekt i vertikala schakt. Risk för mer mfattande brandspridning till följd av längre insatstid för räddningstjänsten. Långa insatstider för räddningstjänsten: Långa sträckr tar längre tid att förflytta sig. Orienterbarheten försvåras. Kmmunikatin vid insats kan försvåras till följd av stra avstånd. Lång utrymningstid då långa sträckr att förflytta sig tar lång tid. Utöver de svårigheter sm höga byggnader står inför har en hög byggnad av trä även följande särskilda brandtekniska förutsättningar till följd av materialet: Brandbelastningen ökar då bärverk ch ytskikt utförs av brännbart material. Brandbelastningen är en dimensinerande faktr för brandskyddet, skyddad respektive skyddad brandbelastning behöver utredas ch fastställas. Bärverket består av brännbart material vilket gör att risk finns för brandspridning till ch inm knstruktinen. Risken för s.k. kavitetsbränder vid mdulbyggande ökar m inte särskild fkus läggs på skydd. Det finns ingen tydlig sluttid för ett fullständigt brandförlpp i en träbyggnad där flera brinnande ytr ser varandra, vilken används för att dimensinera bärverket. Mntering ch infästningar i stål skulle kunna förlra sin funktin vid förhöjd temperatur. Spridning av brandgaser i byggnaden genm läckage i skarvar till andra brandceller eller knstruktin. Extra sektinering kan krävas för att förhindra mfattande brandspridning vertikalt. Ytskikt av skyddat trä inm bstäder ch lkaler kan intensifiera brandförlppet ch öka förbränningen utanför brandrummet. Räddningstjänstens insats krävs för att släcka en brand då chansen till självslckning är mindre. En brand kan få större spridning under en krtare tid i en byggnad av trä än i en byggnad av traditinella brännbara material.

5 Brandteknisk dimensinering av höga Br0-byggnader Sida 5 av 8 De brandtekniska aspekterna sm bör utredas specifikt vid dimensinering av brandskydd i höga byggnader i trä kan vara: Vilket bidrag får skyddade ytr av trä till följd av placering ch mängd? Kan ytskikt av trä tillåtas inm lägenheter. Brandbelastningen behöver fastställas, likväl knstruktinens bidrag till brandförlppet. Målsättningen är att skapa ett förutsägbart förlpp där branden självslcknar när lös inredning brunnit upp. Hur ska skydd mt brandspridning inm byggnaden, till ch inm bärverk, i fasad ch längs med fasaden upprätthållas? Hur ska schakt, installatiner ch hålrum (kaviteter) sm går igenm brandcellsgränser utfrmas för att ge ett fullgtt skydd mt brandspridning? Hur kan brandsläckning ske på bästa sätt? Räddningstjänstens möjlighet till insats bör utredas ch vid behv ges bättre förutsättningar jämfört med en traditinell byggnad Hur kan risk för uppkmst av brand minskas? Värdet av att förebygga bränder ökar med knstruktinens känslighet för brand. Exempel på åtgärder sm får ökade betydelse är spisvakt, utbildning, tillgång till släckutrustning, etc. Med utgångspunkt i utredningsbehvet enligt van görs en inventering av föreskrifterna i BBR ch EKS för att identifiera de avsnitt i där knstruktinsmaterial ch byggnadshöjd påverkar möjligheten att uppfylla funktinskraven på ett sätt sm inte hanteras av de allmänna råden. Att belysa barriärernas prestanda utifrån ett materialperspektiv är en betydelsefull uppgift. Avsikten är att bedöma: De föreskrifter sm påverkas i str grad av byggnadens särskilda förutsättningar så att utfrmningen behöver verifieras direkt mt funktinskraven (analytisk dimensinering)? De föreskrifter sm påverkas mindre av byggnadens särskilda förutsättningar ch utfrmningen bör kunna följa de allmänna råden (förenklad dimensinering)? De föreskrifter sm påverkas av byggnadens särskilda förutsättningar ch utfrmningen behöver verifieras i direkt samverkan med t.ex. räddningstjänsten? För respektive avsnitt i BBR ch EKS görs en bedömning av funktinskraven med tillhörande allmänna råd utifrån följande frågeställningar: Innebär byggnadshöjden en svårighet att uppfylla funktinskravet? Utgå från de särskilda aspekterna ch bedöm m: Kan de allmänna råden användas för att utfrma brandskyddet? Är de allmänna råden tillräckliga för att fånga upp riskerna sm byggnadshöjden innebär?

6 Brandteknisk dimensinering av höga Br0-byggnader Sida 6 av 8 Innebär knstruktinsmaterialet en svårighet att uppfylla funktinskravet? Utgå från de särskilda aspekterna ch bedöm m: Kan de allmänna råden användas för att utfrma brandskyddet? Är de allmänna råden tillräckliga för att fånga upp riskerna sm knstruktinsmaterialet innebär? I föreskriftsinventeringen rangrdnas identifierade knsekvensers påverkan på byggnadens möjligheter att uppfylla krav ställda i BBR (Bverket, 2018a). Rangrdningen utförs i en 4-gradig skala ingen påverkan, viss påverkan, str påverkan ch mycket str påverkan. Rangrdningen bör baseras på ingenjörsmässiga bedömningar utifrån välkända fysiska fenmen ch lgiska resnemang. Den utgör främst en grvsrtering inför analysen av verifieringsbehvet. Mtiven till bedömningen av påverkan bör dkumenteras. De delar av brandskyddet sm kräver fördjupad analys i denna typ av byggnader är vanligen möjligheten till utrymning vid brand (BBR 5:3), skydd mt utveckling ch spridning av brand ch brandgas (BBR 5:5), möjlighet till räddningsinsats (BBR 5:7) samt bärförmåga vid brand (EKS 1.1.2). Utöver delar av brandskyddet krävs det även att den ttala brandsäkerheten i byggnaden bedöms genm att studera brandskyddets rbusthet. Här handlar det m att bedöma hur pass känslig byggnaden är för fel av lika slag ch m det finns händelser sm kan rsaka samtidiga fel på flera skyddssystem. När brandskyddet utfrmas bör det göras utifrån ledrd sm djupförsvarsprincip ch enkelfelskriterier. Djupförsvarsprincipen (se Figur 3) anger att säkerheten ska bygga på flera försvarslinjer där den första linjen mfattar kvaliteten i anläggningen, dess drift ch underhåll, för att förebygga driftstörningar sm kan hta säkerheten. I den andra linjen finns säkerhetssystem ch förberedda åtgärder för att mtverka att driftstörningar, sm trts allt kan inträffa, leder till lyckr. I påföljande linjer finns ytterligare system sm begränsar knsekvensens mfattning med målsättningen att undvika katastrfer. I visas ett exempel på hur djupförsvarsprincipen kan tillämpas när brandskyddet utfrmas i en byggnad. Begränsa skadans mfattning Skydda egendm Innesluta Förhindra spridning Frtsatt utrymning Avbryta brandförlppet Utrymma htade delar Upptäcka tidigt ch larma Skydda mt skada Kunna göra insats Förhindra uppkmst Säkerställa att system fungerar Brandsektiner, bärförmåga Brandceller, räddningsinsats Släcksystem, utrymningsvägar Larm, ytskikt, utrustning & utbildning Systematiskt brandskyddsarbete Figur 3 Exempel på tillämpning av djupförsvarsprincipen på brandskyddets utfrmning. En traditinell utfrmning av brandskydd i ett bstadshus lägger större vikt på de yttre försvarslinjerna än de tidiga. I byggreglerna finns förhållandevis få bestämmelser sm verkar lycksförebyggande jämfört med sådana sm är skadebegränsande. I en byggnad

7 Brandteknisk dimensinering av höga Br0-byggnader Sida 7 av 8 av brännbart material är tidiga åtgärder av ökad betydelse eftersm förväntade skadr på knstruktinen är större i dessa byggnader. Att arbeta med rganisatriska åtgärder, samt tekniska lösningar för att förhindra uppkmst av brand bör få ökad vikt här. Vidare kan det finnas anledning att överväga m åtgärder ska vidtas för att kunna göra en tidig släckinsats. Här kan tillgång till handbrandsläckare i kmbinatin med ökade utbildningsinsatser spela en avgörande rll. Djupförsvarsprincipen handlar m att skapa flera berende ch redundanta lager av skyddsåtgärder för att undvika den ptentiellt stra skada sm kan inträffa. Syftet är att inget enskilt system, avsett hur rbust det är utfrmat, ensamt ska stå för det erfrderliga skyddet. Nyckelrd i sammanhanget är redundans, berende ch diversifiering. Slutsatser Kunskapen m hur träknstruktinens bidrag till brandförlppet ch dess beteende vid brand (KL-trä) medför att vissa försiktighetsmått behöver vidtas vid användning av en brännbar stmme. Att en brand självslcknar när lös inredning (variabel brandbelastning) brunnit upp är en viktig förutsättning för att brandförlppet ska vara förutsägbart. Ett förutsägbart brandförlpp skapas genm att antingen säkerställa att KL-trä inte delaminerar eller genm att använda beklädnadsskivr sm skyddar träknstruktinen tills dess att bränslet tar slut. Pga. begränsat kunskapsunderlag ch avsaknad av harmnisering rekmmenderas att byggelement av KL-trä skyddas med beklädnadskivr. Att dessutm bygga högt innebär särskilda utmaningar sm behöver hanteras under prjektering, prduktin ch förvaltning. Var nggrann i riskidentifieringen. Lägg vikt vid att fånga upp de svårigheter sm uppkmmer i en hög byggnad med träknstruktin. Utfrma brandskyddet med utgångspunkt i djupförsvarsprincipen med ledrden redundans, berende ch diversifiering. Visa att vald utfrmning av brandskyddet kan hantera identifierade svårigheter med tillräcklig rbusthet. Överväg åtgärder sm förhindrar att bränder uppkmmer ch säkerställer att det kan släckas snabbt m de uppstår. Var nggrann med detaljer. Anslutningar (förband) är en svag länk sm kräver särskild hänsyn. Implementera rutiner för kntrll av prjekteringen sm är aktiv under hela prjekteringsfasen. Utförande av detaljer kräver utökad egenkntrll eller kntrll av tredje part. Ftdkumentatin är särskilt betydelsefull för delar sm ej kan kntrlleras efter färdigställande. Brandskydd under byggtid behöver planeras med särskild hänsyn till knstruktinens sårbarhet. Därutöver rekmmenderas att samråda med räddningstjänsten m lämplig insatstaktik, utfrma ett system för reparatin efter skada, t.ex. vattenläckage eller brand samt att fastställa hur mbyggnad kan ske med hänsyn till knstruktinens unika förutsättningar.

8 Brandteknisk dimensinering av höga Br0-byggnader Sida 8 av 8 För mer infrmatin För mer infrmatin m prjektet kntakta prjektledare Fredrik Nystedt, Briab Brand & Riskingenjörerna AB på e-pstadressen fredrik.nystedt@briab.se eller på telefn: Slutrapprten kan laddas ner från SBUF:s hemsida ( Brandskyddslaget AB hemsida ( eller från Briab Brand & Riskingenjörerna AB hemsida ( Malmö, 12 augusti 2018 Fredrik Nystedt, Briab Brand & Riskingenjörerna AB

Brandteknisk dimensionering av Br0-byggnader FÖRSLAG TILL STÖD FÖR TILLÄMPNING

Brandteknisk dimensionering av Br0-byggnader FÖRSLAG TILL STÖD FÖR TILLÄMPNING Brandteknisk dimensionering av Br0-byggnader FÖRSLAG TILL STÖD FÖR TILLÄMPNING Arbetsgrupp Br0 Peter Arnevall, Uppsala brandförsvar Dan Cornelius, Prevecon AB Torkel Danielsson, Brandskyddslaget AB Andreas

Läs mer

Regelsamling för Boverkets byggregler, BBR. 5 Brandskydd Allmänna förutsättningar. Betydelse av räddningstjänstens insats

Regelsamling för Boverkets byggregler, BBR. 5 Brandskydd Allmänna förutsättningar. Betydelse av räddningstjänstens insats Regelsamling för Boverkets byggregler, BBR 5 Brandskydd Allmänna förutsättningar Byggnader ska utformas med sådant brandskydd att brandsäkerheten blir tillfredsställande. Utformningen av brandskyddet ska

Läs mer

Uppdragsansvarig Daniel Rydholm Kontaktperson hos beställare Jenny Skagstedt

Uppdragsansvarig Daniel Rydholm Kontaktperson hos beställare Jenny Skagstedt Bilaga 1: Analytisk dimensionering av tillfredsställande brandskydd Denna bilaga redovisar den analytiska dimensioneringen som gjorts för att verifiera tillfredsställande brandskydd i Ör förskola. Verifieringen

Läs mer

Sammanfattning av olycksundersökning Brand i byggnad Brand i bänkdiskmaskin

Sammanfattning av olycksundersökning Brand i byggnad Brand i bänkdiskmaskin Sammanfattning av lycksundersökning Brand i byggnad Brand i bänkdiskmaskin Sammanfattning av händelsen Brand i lägenhet, med startrum i köket, sm har rsakats av fel i en bänkdiskmaskin. Innehåll i undersökning

Läs mer

KOMMUNIKATIONSPLAN. Digital Agenda för Västra Mälardalen samt Tillgänglighet till Hållbar IT. Revisionshistorik. Bilagor

KOMMUNIKATIONSPLAN. Digital Agenda för Västra Mälardalen samt Tillgänglighet till Hållbar IT. Revisionshistorik. Bilagor KOMMUNIKATIONSPLAN Digital Agenda för Västra Mälardalen samt Tillgänglighet till Hållbar IT Prjektägare:, Mikael Lagergren Prjektledare: Per Fröling ch Mttagare: Deltagare i prjektet ch andra intressenter.

Läs mer

AMP - GUIDEN. AMP guiden är ett verktyg och hjälpmedel för att ta fram arbetsmiljöplaner. 2010-01-30

AMP - GUIDEN. AMP guiden är ett verktyg och hjälpmedel för att ta fram arbetsmiljöplaner. 2010-01-30 AMP - GUIDEN AMP guiden är ett verktyg ch hjälpmedel för att ta fram arbetsmiljöplaner. 2010-01-30 Källa: Detta material är hämtat från SBUF, www.ampguiden.net Reviderad: 0000-00-00 2 A M P - G U I D E

Läs mer

Plan för brandskyddsutbildningar och utrymningsövningar

Plan för brandskyddsutbildningar och utrymningsövningar Dnr: ST 2013/181-1.1 Plan för brandskyddsutbildningar ch utrymningsövningar Beslutat av Chefen för lkal- ch serviceavdelningen Gäller från 2013-07-01 Plan för Brandskyddsutbildningar Syfte Att bidra till

Läs mer

G:\FOREBYGG\Förläggning\Tillfällig övernattning\instruktioner brand vid tillfälliga övernattningar.doc

G:\FOREBYGG\Förläggning\Tillfällig övernattning\instruktioner brand vid tillfälliga övernattningar.doc INSTRUKTIONER VID TILLFÄLLIG ÖVERNATTNING G:\FOREBYGG\Förläggning\Tillfällig övernattning\instruktiner brand vid tillfälliga övernattningar.dc Bakgrund När man bygger ett hus utfrmas brandskyddet utifrån

Läs mer

Räddningstjänstens insatstid och förmåga

Räddningstjänstens insatstid och förmåga Upprättad av Martin Lindsten Beslutad Andreas Jhanssn Giltig t..m. 2016 03 31 Revideringsdatum 2015 03 31 Råd ch anvisning nr: 110 Räddningstjänstens insatstid ch förmåga Räddningstjänsten Strgötebrgs

Läs mer

4.2 Brandskydd Begrepp. Verksamhetsklasser. Allmänna förutsättningar. Dimensionering ...

4.2 Brandskydd Begrepp. Verksamhetsklasser. Allmänna förutsättningar. Dimensionering ... Brandskydd....1 Begrepp Allmänna förutsättningar Följande avsnitt redovisar bl.a vanliga begrepp enligt Boverkets Byggregler, Euroklasser samt gipsskivors brandskyddande egenskaper. I övrigt se respektive

Läs mer

Utrymning med hjälp av räddningstjänsten

Utrymning med hjälp av räddningstjänsten Dkumentnummer: VL2014-09 Utrymning med hjälp av räddningstjänsten Vägledning vid utfrmning av byggnadstekniskt brandskydd Strstckhlms brandförsvar är ett kmmunalförbund sm ansvarar för räddningstjänsten

Läs mer

Skydd mot uppkomst av brand (BBR 5:4) Skydd mot brandspridning inom byggnad (BBR 5:5) Skydd mot brandspridning mellan byggnader (BBR 5:6)

Skydd mot uppkomst av brand (BBR 5:4) Skydd mot brandspridning inom byggnad (BBR 5:5) Skydd mot brandspridning mellan byggnader (BBR 5:6) Brandskyddstekniskt utlåtande avseende ansökan om bygglov 2018-05-18 2 av 3 Möjlighet till utrymning (BBR 5:3) Utrymning från byggnaden sker via trapphus alternativt via utgångar direkt till det fria.

Läs mer

Rapport om Brandskydd för projekt Kv. Gångaren 10

Rapport om Brandskydd för projekt Kv. Gångaren 10 Rapport om Brandskydd för projekt Kv. Gångaren 10 stockholm.se Utredning om Brandskydd för projekt Kv Gångaren10, Stockholm är beställd av stadsbyggnadskontoret, Stockholms stad Kontaktperson: Suzanna

Läs mer

BRANDSKYDD I BR0-BYGGNADER

BRANDSKYDD I BR0-BYGGNADER ID: 13371 BRANDSKYDD I BR0-BYGGNADER Tillämpningsstöd vid brandteknisk dimensionering av höga Br0-byggnader med förnyelsebara material (trä) Björn Andersson, Brandskyddslaget Lisa Broberg, Brandskyddslaget

Läs mer

Remiss Miljöprogram för byggnader

Remiss Miljöprogram för byggnader 2012-08-27 Enligt Sändlista Remiss Miljöprgram för byggnader Miljö- ch stadsbyggnadsnämnden har beslutat att bifgat förslag till Miljöprgram för byggnader ska remitteras brett med målsättning att det ska

Läs mer

LKF AB Nybyggnad av modulbostäder. Linero 2:1 LUND Brandskyddsbeskrivning FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG RAMHANDLING. Antal sidor: 9 Malmö

LKF AB Nybyggnad av modulbostäder. Linero 2:1 LUND Brandskyddsbeskrivning FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG RAMHANDLING. Antal sidor: 9 Malmö Linero 2:1 LUND FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG Antal sidor: 9 Malmö Bengt Dahlgren AB Per Boström Joakim Sender Bengt Dahlgren Brand & Risk AB Telefon 040-635 17 00 Org.nr. 556726-7488 Adresser till våra övriga

Läs mer

Assistenten 6, Sundbyberg

Assistenten 6, Sundbyberg Briab Brand & Riskingenjörerna AB Magnus Ladulåsgatan 65 118 27 Stockholm Org nr 556630-7657 1 av 4 Assistenten 6, Sundbyberg Nybyggnad flerbostadshus - Bygglovshandling Bakgrund och syfte Denna handling

Läs mer

5:11 Dimensionering Byggnaders brandskydd ska projekteras, utformas och verifieras genom förenklad eller analytisk dimensionering. (BFS 2011:26).

5:11 Dimensionering Byggnaders brandskydd ska projekteras, utformas och verifieras genom förenklad eller analytisk dimensionering. (BFS 2011:26). 5 Brandskydd Detta avsnitt innehåller föreskrifter och allmänna råd till 8 kap. 9, PBL och 3 kap. 8, PBF. Avsnittet innehåller även allmänna råd till 10 kap. 6 PBL. Avsnitt 5:8 innehåller också föreskrifter

Läs mer

Revisionsrapport 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna i Jönköpings kommun. Jönköpings kommun Granskning av användaradministrationen

Revisionsrapport 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna i Jönköpings kommun. Jönköpings kommun Granskning av användaradministrationen Revisinsrapprt 2010 Genmförd på uppdrag av revisrerna i Jönköpings kmmun Jönköpings kmmun Granskning av användaradministratinen Innehåll 1. Bakgrund ch syfte... 3 2. Metd ch avgränsning... 3 3. Begreppsförklaringar...

Läs mer

FU 2000 Generella arbetsmiljökrav

FU 2000 Generella arbetsmiljökrav Systemmdell FU 2000 Handling 7.4 Giltig från Versinsnummer Antal sidr 2010-03-31 Utgåva J 7 Diarienummer Utgivningsdatum Antal bilagr F10-2409/PE50 2010-03-31 0 Beslutsfattare CGD Stab Persnal Handläggande

Läs mer

Utveckling av innovativa byggprodukter med akustikfunktion. Intervjuer om hinder och möjligheter i husbyggnadsprocessen

Utveckling av innovativa byggprodukter med akustikfunktion. Intervjuer om hinder och möjligheter i husbyggnadsprocessen Vårt mbud Vår ref uppdragsbeteckning Christian Simmns 1342 Mölndal, vårt datum Vårt dkument-id SAURa-1342-Innvativa-Byggprdukter.dcx Uppdragsgivare (publicerad med samtycke av) Cementa AB, Christian Berner

Läs mer

Brandtekniska projekteringsanvisningar. Galären i Luleå AB Tillbyggnad galären kontor Kv Vargen 2 Luleå. Preliminärt beslutsunderlag

Brandtekniska projekteringsanvisningar. Galären i Luleå AB Tillbyggnad galären kontor Kv Vargen 2 Luleå. Preliminärt beslutsunderlag Brandtekniska projekteringsanvisningar Galären i Luleå AB Tillbyggnad galären kontor Kv Vargen 2 Luleå Preliminärt beslutsunderlag Datum 2012-04-10 Rev. datum Upprättad av Granskad av Godkänd av Niclas

Läs mer

VÄLKOMNA! Tomas Fagergren

VÄLKOMNA! Tomas Fagergren VÄLKOMNA! Tomas Fagergren 1 Historik 2 Installationsbrandskydd - 2008 3 Ventilation och brandgaskontroll - 2012 4 Temadag - ventilationsbrandskydd 5 5 BBR 19 5:5332 Imkanaler Imkanaler med tillhörande

Läs mer

INTEGRA. Melleruds Kommun Samhällsbyggnadsförvaltningen. UTLÅTANDE BRANDSKYDD SUNNANÅ HAMN Utredning inför ändrad detaljplan

INTEGRA. Melleruds Kommun Samhällsbyggnadsförvaltningen. UTLÅTANDE BRANDSKYDD SUNNANÅ HAMN Utredning inför ändrad detaljplan Samhällsbyggnadsförvaltningen UTLÅTANDE BRANDSKYDD SUNNANÅ HAMN Utredning inför ändrad detaljplan Uppdragsnummer: Uppdragsansvarig: Jan-Erik Andersson Jan-Erik Andersson INTEGRA Engineering AB INTEGRA

Läs mer

Plan för systematiskt säkerhets- och arbetsmiljöarbete inom Oxelösunds kommun

Plan för systematiskt säkerhets- och arbetsmiljöarbete inom Oxelösunds kommun Plan för systematiskt säkerhets- ch arbetsmiljöarbete inm Oxelösunds kmmun Fastställd Göran Wide Kmmunchef inm Oxelösunds kmmun 2 (6) Innehåll 1 Inledning 1.1 Plan för systematiskt säkerhets- ch arbetsmiljöarbete

Läs mer

VFA 5.3: Bakkantsutrymmning i köpcentra

VFA 5.3: Bakkantsutrymmning i köpcentra VFA 5.3: Bakkantsutrymmning i köpcentra VFA 5.3: BAKKANTSUTRYMNING I KÖPCENTRA Syfte: Indata: Resultat: Att uppfylla BBR 5:332 föreskrift trots att längre gångavstånd än de angivna i BBR tabell 5:332 i

Läs mer

Plan för brandskyddsutbildningar och utrymningsövningar

Plan för brandskyddsutbildningar och utrymningsövningar Plan för brandskyddsutbildningar ch utrymningsövningar Beslutat av Chefen för lkal- ch serviceavdelningen Gäller från 2010-07-01 Plan för Brandskyddsutbildningar Syfte Att bidra till ett brandskyddsmedvetande

Läs mer

BRANDTEKNISK UTLÅTANDE KINGSPAN THERMA

BRANDTEKNISK UTLÅTANDE KINGSPAN THERMA Sida: 1 (12) BRANDTEKNISK UTLÅTANDE KINGSPAN THERMA Uppdragsansvarig: Erik Almgren Författare: Cedrik Persson PM Nummer: 18/01 Bengt Dahlgren Brand & Risk AB Krokslätts Fabriker 52 431 37 MÖLNDAL Telefon

Läs mer

BeBos process för energieffektiviserande renovering

BeBos process för energieffektiviserande renovering BeBs prcess för energieffektiviserande renvering BeB-prcessen Är ett metdiskt tillvägagångsätt för energieffektiviserande renvering med bästa möjliga utfall på inmhusmiljö, energianvändning ch kunskapsuppbyggnad.

Läs mer

Del 5: Rekommendationer och projektrapport

Del 5: Rekommendationer och projektrapport Arkiveringsrekmmendatiner Del 5: Rekmmendatiner ch prjektrapprt fi2 förvaltningsinfrmatin infrmatinsleveranser Prjektet Arkiveringsrekmmendatiner syftar till att ge en genmlysning av knsekvenser för dagens

Läs mer

INVENTERING BRANDSKYDD

INVENTERING BRANDSKYDD IRM CONTRACTING I KRISTINEHAMN AB INVENTERING SOMMARVIK AB SOMMARVIK- ÅRJÄNG CAMPING & STUGOR INFORMATIONSHANDLING PATRIK ROSLUND SÄSONGSPLATSER HUSVAGN Antal sidor: 15 Kristinehamn Uppdragsnr: PR 16052

Läs mer

Slutrapport Uppdragsutbildning ITM

Slutrapport Uppdragsutbildning ITM Slutrapprt Uppdragsutbildning ITM Upprättad av: Martina Granhlm, ADV Dkumentansvarig: Datum: Larsa Nicklassn, ADV 2013-04-226 Slutrapprt Uppdragsutbildning ITM 1 Bakgrund 3 1.1 Prblemfrmulering 3 1.2 Prjektets

Läs mer

Orienterbarhet upplevelser öppenhet utsikt försoning - trygghet

Orienterbarhet upplevelser öppenhet utsikt försoning - trygghet Utfärdat av: Ann Magnussn AM Public Dkumentnamn: Knstprgram för RPR Vadstena Prdukt/Prjekt/Verksamhet Versin: 1 1/9 KONSTPROGRAM Rättspsykiatriska reginkliniken i Vadstena Landstinget Östergötland Orienterbarhet

Läs mer

Mobil närvård Västra Götaland Lathund. Delrapport 2 kortfattad sammanfattning av följeutvärderingens resultat och rekommendationer

Mobil närvård Västra Götaland Lathund. Delrapport 2 kortfattad sammanfattning av följeutvärderingens resultat och rekommendationer Mbil närvård Västra Götaland 2017-10-11 Lathund Delrapprt 2 krtfattad sammanfattning av följeutvärderingens resultat ch rekmmendatiner 2 Inledning Detta dkument syftar till att på ett enkelt ch lättläst

Läs mer

Vetab kontor Upplandavägen 16 Tillbyggnad av kontor

Vetab kontor Upplandavägen 16 Tillbyggnad av kontor Handling 07.2 Sidantal 7 07.2 Brandskyddsbeskrivning Upprättad av Mikael Nimmersjö Byggnadsbyrån AB BET ÄNDRINGEN AVSER DATUM INNEHÅLLFÖRTECKNING INNEHÅLLFÖRTECKNING 2 0 Inledning 3 1 Byggnadsbeskrivning

Läs mer

Innehåller instruktioner för hur du ska fylla i mallen Egenkontroll för elinstallationsarbete som finns i EL-VIS Mall

Innehåller instruktioner för hur du ska fylla i mallen Egenkontroll för elinstallationsarbete som finns i EL-VIS Mall Guide Innehåller instruktiner för hur du ska fylla i mallen Egenkntrll för elinstallatinsarbete EL-Inf i Växjö AB LINEBORGSPLAN 3, 352 33 VÄXJÖ 0470-72 40 30 SUPPORT@EL-INFO.SE 1 Inledning/Förrd 2 Företagets

Läs mer

Avdelningen för brandskydd och olycksförebyggande arbete: Råd och anvisningar gällande brandskydd vid tillfällig förläggning/övernattning

Avdelningen för brandskydd och olycksförebyggande arbete: Råd och anvisningar gällande brandskydd vid tillfällig förläggning/övernattning 1(8) Dkument dnr: 2018:258 Avdelningen för brandskydd ch lycksförebyggande arbete: Råd ch anvisningar gällande brandskydd vid tillfällig förläggning/övernattning Räddningstjänsten Svedala kmmun, Kmmunhuset,

Läs mer

Förslag på samarbetsorganisation för gemensam plattform för nationellt digitalt folkbibliotek

Förslag på samarbetsorganisation för gemensam plattform för nationellt digitalt folkbibliotek Förslag på samarbetsrganisatin för gemensam plattfrm för natinellt digitalt flkbiblitek 1 Inledning ch bakgrund Kmmunakuten AB har fått i uppdrag att arbeta fram ett förslag på samarbetsrganisatin för

Läs mer

Valet av takisolering är viktigt

Valet av takisolering är viktigt Valet av takisolering är viktigt När det brinner Ökat fokus på brandskydd Erfarenheter från flera större bränder har fått byggherrar och konstruktörer att allt mer fokusera på konstruktioner som effektivt

Läs mer

Verksamhetsbera ttelse 2014 Campus Alingsa s

Verksamhetsbera ttelse 2014 Campus Alingsa s Verksamhetsbera ttelse 2014 Campus Alingsa s Innehåll INLEDNING... 3 1. UTBILDNINGAR... 4 1.1 Högre utbildning... 5 1.2 Yrkeshögskla... 6 2. SAMVERKAN OCH UTVECKLING... 6 2.1 Westum... 6 2.1.1 KOBRA...

Läs mer

Call Tower Invest AB Kävlinge 2009-10-13 Alfa Consult AS / Arthur Buchardt N-2301 Hamar Norge

Call Tower Invest AB Kävlinge 2009-10-13 Alfa Consult AS / Arthur Buchardt N-2301 Hamar Norge Call Tower Invest AB Kävlinge 2009-10-13 Alfa Consult AS / Arthur Buchardt N-2301 Hamar Norge Lidarände 1, Kista (Victoria Tower), nybyggnad av hotell och kontor Fristående sakkunnigkontroll avseende vald

Läs mer

KYRKSLÄTTS KOMMUNS HUSBYGGNADSPROJEKT. PROJEKTDIREKTIV Träder i kraft 4.2.2014

KYRKSLÄTTS KOMMUNS HUSBYGGNADSPROJEKT. PROJEKTDIREKTIV Träder i kraft 4.2.2014 Fge 9/3.2.2014 7 Dnr:924/10.03.02.01/2013 Gdkänd av kmmunfullmäktige 3.2.2014 KYRKSLÄTTS KOMMUNS HUSBYGGNADSPROJEKT PROJEKTDIREKTIV Träder i kraft 4.2.2014 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 3 Huvudskeden i prcessen

Läs mer

Kv Killingen 20, övergripande riktlinjer för brandskydd, nybyggnad av gårdshus

Kv Killingen 20, övergripande riktlinjer för brandskydd, nybyggnad av gårdshus UTLÅTANDE 2015-01-27 joachim.s.eriksson@icloud.com Kv Killingen 20, övergripande riktlinjer för brandskydd, nybyggnad av gårdshus Detta brandtekniska utlåtande är upprättat av brandingenjör Folke Andersson,

Läs mer

Boverkets byggregler, BBR 19

Boverkets byggregler, BBR 19 Boverkets byggregler, BBR 19 Räddningstjänsten Östra Skaraborg Daniele Coen Chef förebyggandeavdelningen Introduktion Brandskydd regleras i: Lag och om skydd mot olyckor Plan och bygglagen Boverket ger

Läs mer

RIKTLINJER FÖR SANERING AV MIKROBIELLT SKADADE INOMHUSMILJÖER

RIKTLINJER FÖR SANERING AV MIKROBIELLT SKADADE INOMHUSMILJÖER RIKTLINJERNA HAR SOM SYFTE ATT BESKRIVA SANERINGSMETODER SOM: FÖRORD SYFTET MED RIKTLINJERNA ÄR EFFEKTIVA NÄR DET GÄLLER ATT AVLÄGSNA MIKROBIELLA FÖRORENINGAR MÖJLIGGÖR ATT BRUKARE OCH SANERINGSPERSONAL

Läs mer

Anslutningsavtal för fiberinkoppling till fastighet

Anslutningsavtal för fiberinkoppling till fastighet 1(3) Anslutningsavtal för fiberinkppling till fastighet Genm detta Avtal, sm är upprättat mellan (nedan kallad Fastighetsägaren) ch Mediateknik AB, rganisatinsnummer: 556534-3562 (nedan kallad Nätägaren),

Läs mer

Projektnamn: Vägledning för ett hälsosamt åldrande Seniorguiden. upprättades: Upprättad av: Namn Therese Räftegård Färggren och Anna Jansson

Projektnamn: Vägledning för ett hälsosamt åldrande Seniorguiden. upprättades: Upprättad av: Namn Therese Räftegård Färggren och Anna Jansson PROJEKTPLAN Prjektnamn: Vägledning för ett hälssamt åldrande Senirguiden Prjektansvarig: Avdelning: Kunskapsutveckling Enhet: Uppväxtvillkr ch hälssamt åldrande Prjektplan Juni 2010 upprättades: Upprättad

Läs mer

Olycksutredning. Brand i flerbostadshus Oslogatan 22, Stockholm

Olycksutredning. Brand i flerbostadshus Oslogatan 22, Stockholm Olycksutredning Brand i flerbostadshus Oslogatan 22, Stockholm april 2017 3 Händelsen Fredagen den 30 december 2016 kl. 19:26 larm om brand. Brand lokaliserad till våning 5 och att det brinner på balkongen.

Läs mer

Svar på motion från Emil Broberg (V) m.fl Städning av vårdlokaler i egen regi (LiÖ 2015-185)

Svar på motion från Emil Broberg (V) m.fl Städning av vårdlokaler i egen regi (LiÖ 2015-185) Svar på mtin från Emil Brberg (V) m.fl Städning av vårdlkaler i egen regi (LiÖ 2015-185) Mtinärerna berör en viktig fråga. Städning av vårdlkaler utgör en viktig del för att skapa en gd inmhusmiljö för

Läs mer

VFA 7.1: Byte av EI-glas mot E-glas

VFA 7.1: Byte av EI-glas mot E-glas VFA 7.1: Byte av EI-glas mot E-glas VFA 7.1: BYTE AV EI-GLAS MOT E-GLAS Syfte: Indata: Resultat: Att möjliggöra byte av EI-klassat glas mot E-glas i brandcellsgräns mot utrymningsväg. Presentera beräkningsmetodik

Läs mer

VÄNDSKIVAN 5, LULEÅ OMBYGGNAD FÖR BUTIK OCH LAGER BRANDSKYDDSDOKUMENTATION Utgåva 2, projekteringsskede

VÄNDSKIVAN 5, LULEÅ OMBYGGNAD FÖR BUTIK OCH LAGER BRANDSKYDDSDOKUMENTATION Utgåva 2, projekteringsskede H:\LULEÅ\NOTVIKEN\VÄNDSKIVAN\VÄNDSKIVAN 5 2014\BD2\bdf2.docx Mall: Allmän - Stående - 2003.dot ver 1.0 Luleå 2014-02-14 WSP Byggprojektering Håkan Lantz WSP Byggprojektering Box 918 971 27 Luleå Besök:

Läs mer

Miljöavdelningen informerar om: Egenkontroll. på förskolor och skolor enligt Miljöbalken 2011-01-25

Miljöavdelningen informerar om: Egenkontroll. på förskolor och skolor enligt Miljöbalken 2011-01-25 Miljöavdelningen infrmerar m: Egenkntrll på försklr ch sklr enligt Miljöbalken 2011-01-25 Varför ska en egenkntrll finnas? Eftersm lkaler för sklr, försklr ch fritidshem är anmälningspliktiga enligt miljöbalken

Läs mer

BAKGRUND. Boverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och ett antal räddningstjänster har också uppmärksammat problematiken.

BAKGRUND. Boverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och ett antal räddningstjänster har också uppmärksammat problematiken. BRANDSKYDD I RADHUS Sommaren 2014 började Räddningstjänsten Syd att undersöka brandskyddet i radhus. Du får denna information eftersom du bor i ett radhus i en av våra medlemskommuner (Malmö, Burlöv, Lund,

Läs mer

BRANDFARLIGA VAROR Hantering på laboratorium

BRANDFARLIGA VAROR Hantering på laboratorium BRANDFARLIGA VAROR Hantering på labratrium Denna infrmatin visar hur brandfarliga gaser ch vätskr kan hanteras på labratrier på ett sätt sm uppfyller lagstiftningens krav. Utgångspunkten för denna infrmatin

Läs mer

Anslutningsavtal för fiberinkoppling till fastighet

Anslutningsavtal för fiberinkoppling till fastighet 1(3) Anslutningsavtal för fiberinkppling till fastighet Genm detta avtal, sm är upprättat mellan Kramfrs Mediateknik AB ch (nedan kallad fastighetsägaren) ch Mediateknik AB, rganisatinsnummer: 556534-3562

Läs mer

Auktorisation och grupphantering Fas II - Projektplan

Auktorisation och grupphantering Fas II - Projektplan Auktrisatin ch grupphantering Fas II Prjektplan Innehåll Bakgrund... 3 Kppling till andra prjekt ch verksamheter... 3 Mål... 3 Prjektmål... 3 Effektmål... 3 Organisatin... 4 Budget... 4 Prjektaktiviteter...

Läs mer

Anslutningsavtal för fiberinkoppling till fastighet

Anslutningsavtal för fiberinkoppling till fastighet 1(3) Anslutningsavtal för fiberinkppling till fastighet (Klckestrand) Genm detta Avtal, sm är upprättat mellan (nedan kallad Fastighetsägaren) ch Kramfrs Mediateknik AB, rganisatinsnummer: 556534-3562

Läs mer

Lokalförsörjningsplan 2011

Lokalförsörjningsplan 2011 Lkalförsörjningsplan 2011 Limhamn-Bunkefl stadsdelsförvaltning Reviderad 2011-05-31 Upprättad Datum: Versin: Sammanställning: Förvaltning: Enhet: 1.0 Eva Fröding Limhamn-Bunkefl stadsdelsförvaltning Kansli-

Läs mer

Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn

Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn Boverkets föreskrifter om ändring i verkets föreskrifter och allmänna råd (2011:10) om tillämpning av europeiska konstruktionsstandarder (eurokoder);

Läs mer

Herrhagen 1:1, Karlstad BRANDSKYDDSBESKRIVNING 2007-05-09. Nybyggnad av båtskjul. www.brandskyddslaget.se

Herrhagen 1:1, Karlstad BRANDSKYDDSBESKRIVNING 2007-05-09. Nybyggnad av båtskjul. www.brandskyddslaget.se Herrhagen 1:1, Karlstad Nybyggnad av båtskjul BRANDSKYDDSBESKRIVNING 2007-05-09 www.brandskyddslaget.se Stockholm Box 9196 102 73 Stockholm Tel: 08 588 188 00 Fax: 08 442 42 62 Karlstad Box 187 651 05

Läs mer

Riktlinjer för externfinansierade forskningsprojekt vid Högskolan i Skövde

Riktlinjer för externfinansierade forskningsprojekt vid Högskolan i Skövde Rektr BESLUT 2015-03-17 Dnr HS Riktlinjer för externfinansierade frskningsprjekt vid Högsklan i Skövde Eknmiavdelningen vid Högsklan i Skövde har riktlinjer för externfinansierade frskningsprjekt. Dkumentet

Läs mer

Riktlinjer för upphandling av konsulttjänster och entreprenader inom mark, anläggnings och byggsektorn

Riktlinjer för upphandling av konsulttjänster och entreprenader inom mark, anläggnings och byggsektorn Tekniska nämnden 2012 01 26 3 10 Tekniska nämndens arbetsutsktt 2012 01 12 13 25 Dnr 2011/937.05 Riktlinjer för upphandling av knsulttjänster ch entreprenader inm mark, anläggnings ch byggsektrn Ärendebeskrivning

Läs mer

Nybyggnad. Bygglovshandling 2014-08-22. Brandkonsulten Kjell Fallqvist AB Gävlegatan 12 B 113 30 Stockholm

Nybyggnad. Bygglovshandling 2014-08-22. Brandkonsulten Kjell Fallqvist AB Gävlegatan 12 B 113 30 Stockholm Barents Center Nybyggnad Övergripande brandskyddsbeskrivning Bygglovshandling Magnus Lindström Brandingenjör Handläggare Kjell Fallqvist Brandingenjör Internkontrollerande Brandkonsulten Kjell Fallqvist

Läs mer

Mål med utbildningen. Byggprocessen. Byggnadstekniskt brandskydd. Ville Bexander.

Mål med utbildningen. Byggprocessen. Byggnadstekniskt brandskydd. Ville Bexander. Byggnadstekniskt brandskydd Ville Bexander ville.bexander@svbf.se 1. 2015-03-02 Mål med utbildningen Kännedom om byggprocessen med tillhörande lagstiftning Grundläggande kunskap om byggnadstekniskt brandskydd

Läs mer

Likabehandlingsplan / Plan mot kränkande behandling för Klippans Förskola

Likabehandlingsplan / Plan mot kränkande behandling för Klippans Förskola Likabehandlingsplan / Plan mt kränkande behandling för Klippans Förskla 150630 Barn- ch utbildningsnämndens visin Varje barn ch elev ska med lust ch glädje uppleva meningsfullhet ch framgång i det dagliga

Läs mer

Skydd mot brandspridning inom byggnader? BIV lokalgrupp Syd

Skydd mot brandspridning inom byggnader? BIV lokalgrupp Syd Skydd mot brandspridning inom byggnader? BIV lokalgrupp Syd Lokalgrupp Syd David Tonegran Tyréns Daniel Rosberg WSP Martin Nilsson LTH/Boverket Emma Nordwall Helsingborgs Brandförsvar Joel Wollberg - ESS

Läs mer

Kravställ IT system på rätt sätt

Kravställ IT system på rätt sätt Kravställ IT system på rätt sätt Upphandling IT system petter.ulander@adviceu.se 070 2125800 Upphandling IT system Vad behöver vi? En mdern sprtbil? Upphandling IT system En rejäl lastbil? Upphandling

Läs mer

Folkhälsoplan 2012-2014 BRÅ- och Folkhälsorådet

Folkhälsoplan 2012-2014 BRÅ- och Folkhälsorådet Flkhälsplan 2012-2014 BRÅ- ch Flkhälsrådet I Nrdanstigs kmmun anser vi att brttsförebyggande arbete ch en väl utvecklad flkhälsa är viktiga framgångsfaktrer för att göra kmmunen trygg ch attraktiv att

Läs mer

Anslutningsavtal för fiberinkoppling till fastighet

Anslutningsavtal för fiberinkoppling till fastighet 1(3) Anslutningsavtal för fiberinkppling till fastighet (Avtalet gäller fiberpjektet: Nrr ch Sör Limsta ) Genm detta Avtal, sm är upprättat mellan (nedan kallad Fastighetsägaren) ch Mediateknik AB, rganisatinsnummer:

Läs mer

BRANDSKYDDSDOKUMENTATION

BRANDSKYDDSDOKUMENTATION LEXUS BRANDSKYDDSDOKUMENTATION BD 1/9 LEXUS Kv. Hjulet / Olaus Petri 3:84 BETTORP, ÖREBRO BRANDSKYDDSDOKUMENTATION 2009-08-06 Rev 2010-11-29 W2009-215 LEXUS BRANDSKYDDSDOKUMENTATION BD 2/9 Innehållsförteckning

Läs mer

Strategi för att minska ungdomskriminalitet

Strategi för att minska ungdomskriminalitet Strategi för att minska ungdmskriminalitet Beslutsdatum 20XX-XX-XX Dkumenttyp Plan Beslutad av Kmmunfullmäktige Dkumentägare Brttsförebyggande strateg Diarienummer 2017/KS 0316 005 Giltighetstid Tillsvidare

Läs mer

VFA 5.2: Gångavstånd i utrymningsväg

VFA 5.2: Gångavstånd i utrymningsväg VFA 5.2: Gångavstånd i utrymningsväg VFA 5.2: GÅNGAVSTÅND I UTRYMNINGSVÄG Syfte: Att uppfylla BBR 5:332 föreskrift trots att längre gångavstånd än de angivna i BBR tabell 5.332 finns för Vk 4 (hotell).

Läs mer

Lägesrapport 3 för planeringsprojekt som har fått stöd av Delegationen för hållbara städer Väsby Sjöstad

Lägesrapport 3 för planeringsprojekt som har fått stöd av Delegationen för hållbara städer Väsby Sjöstad Stadsbyggnadskntret 2013-03-28 Fredrik Drtte 08-590 971 65 Dnr Fax 08-590 733 37 BN/2009:370 Fredrik.Drtte@upplandsvasby.se /Adressat/ Lägesrapprt 3 för planeringsprjekt sm har fått stöd av Delegatinen

Läs mer

Vad säger lagen (LSO) om brandskydd i flerbostadshus?

Vad säger lagen (LSO) om brandskydd i flerbostadshus? Vad säger lagen (LSO) om brandskydd i flerbostadshus? - Gällande regler - LSO 2 kap. 2 - Enskildes skyldigheter (fokus på fastighetsägaren) - LSO - Kommunens förebyggande arbete - Allmänna råd - SBA i

Läs mer

Brandskyddsdokumentation Relationshandling

Brandskyddsdokumentation Relationshandling Brandskyddsdokumentation Sundbyberg 2:26, Sundbyberg Rissne ängar Nybyggnad av provisorisk skolpaviljong Uppdragsnummer: 13-439 Handläggare: Michael Haeffner, Västerås Fire and Risk Engineering Nordic

Läs mer

Taxor och avgifter - Översiktlig granskning av den interna kontrollen

Taxor och avgifter - Översiktlig granskning av den interna kontrollen www.pwc.se Revisinsrapprt Taxr ch avgifter - Översiktlig granskning av den interna kntrllen Per Åke Brunström Certifierad kmmunal revisr September 2015 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1.

Läs mer

Systemdrift och Systemförvaltning Centrala verksamhetssystem Service Desk

Systemdrift och Systemförvaltning Centrala verksamhetssystem Service Desk SID 1 (6) Bilaga 4A Säkerhetskrav Förfrågningsunderlag Systemdrift ch Systemförvaltning Centrala verksamhetssystem Service Desk 105 35 STOCKHOLM. Telefn 08-508 29 000. Fax 08-508 29 036. Org. nr 212000-0142

Läs mer

JAKOBSBERG 2:1992 M.FL., JÄRFÄLLA

JAKOBSBERG 2:1992 M.FL., JÄRFÄLLA Sven-Åke Persson Diligentia Sven-ake.persson@diligentia.se 2015-01-29 JAKOBSBERG 2:1992 M.FL., JÄRFÄLLA Brandskyddstekniskt utlåtande nybyggnad bostäder Underlag detaljplan Syfte Detta utlåtande redovisar

Läs mer

Tjänstebeskrivning. Tjänsteöversikt. Omfattning för Copilot Optimize-tjänster. Co ilot Optimize CAA-1000. Omfattning

Tjänstebeskrivning. Tjänsteöversikt. Omfattning för Copilot Optimize-tjänster. Co ilot Optimize CAA-1000. Omfattning Tjänstebeskrivning C ilt Optimize CAA-1000 Tjänsteöversikt Denna Tjänstebeskrivning ("Tjänstebeskrivningen") ingås mellan dig, kunden, ("dig" eller "Kunden") ch den Dell-enhet sm identifierats på din faktura

Läs mer

Fastighetsägarens ökade ansvarkonkret i det praktiska arbetet

Fastighetsägarens ökade ansvarkonkret i det praktiska arbetet Fastighetsägarens ökade ansvarknkret i det praktiska arbetet SKOG 2013 Seminarium den 22 mars 2013 Rnny Bergens 1 Rnny Bergens Vem är jag? Ägare av Prjektinfrmatin AB VD för Fastighetsägare i Järva Tidigare

Läs mer

Projekteringsanvisning Brandskydd 1. Inledning

Projekteringsanvisning Brandskydd 1. Inledning Uppdragsnamn Projekteringsanvisning - Brandskydd, Climate Recovery Uppdragsgivare Uppdragsnummer Datum Climate Recovery 110116 2017-07- 05 Handläggare Egenkontroll Internkontroll Tomas Fagergren TFN 2017-07-

Läs mer

KV RADIOMASTEN, LULEÅ NYTT RADHUSOMRÅDE FÖRUTSÄTTNINGAR BRANDSKYDD

KV RADIOMASTEN, LULEÅ NYTT RADHUSOMRÅDE FÖRUTSÄTTNINGAR BRANDSKYDD 1 (6) KV RADIOMASTEN, LULEÅ NYTT RADHUSOMRÅDE FÖRUTSÄTTNINGAR BRANDSKYDD 0. INLEDNING I kv Radiomasten i Luleå planeras ett större radhusområde. I detta dokument redovisas översiktligt förutsättningar

Läs mer

Krav enligt BBR08. Brand. Brandteknisk klass. Brandteknisk klass. Brandteknisk klass. Säkerhet vid brand Bärförmåga vid brand

Krav enligt BBR08. Brand. Brandteknisk klass. Brandteknisk klass. Brandteknisk klass. Säkerhet vid brand Bärförmåga vid brand Krav enligt BBR08 Brand Säkerhet vid brand Bärförmåga vid brand 2 Krav enligt BBR08 Brandteknisk klass Brandcell Brandbelastning Sprinkler Räddningstjänst, tid Brandteknisk klass Bestäms utifrån: Antal

Läs mer

IMKANAL 2014. Johan Schön. Sveriges Skorstensfejaremästares Riksförbund

IMKANAL 2014. Johan Schön. Sveriges Skorstensfejaremästares Riksförbund IMKANAL 14 Johan Schön Sveriges Skorstensfejaremästares Riksförbund 1 Branschstandard 2 Branschstandard Rättsregler som SKALL följas LAG FÖRORDNING FÖRESKRIFT Myndighetsråd som BÖR följas Branschens rekommendation

Läs mer

Brandskyddsbeskrivning

Brandskyddsbeskrivning Uddeäng AB Nybyggnad industri/lagerlokaler Eggen 1- Holmängen Vänersborgs kommun Brandskyddsbeskrivning Bygglovhandling 2016-03-29 FAST Engineering AB/ Brandingenjör Anders Wallin anders@brandanders.se

Läs mer

Ersättning till privata utförare av hemtjänst samt resursfördelning till kommunala utförare av hemtjänst.

Ersättning till privata utförare av hemtjänst samt resursfördelning till kommunala utförare av hemtjänst. 014-0-13 Sida 1 av 6 Ersättning till utförare av insatser i en en gäller för: Ersättning till privata utförare av samt resursfördelning till kmmunala utförare av. Enligt scialnämndens beslut m resursfördelning

Läs mer

Kommunrevisionen: granskning av generella IT-kontroller 2014

Kommunrevisionen: granskning av generella IT-kontroller 2014 KMMUNLEDNINGSKNTRET Handläggare Ditz Catrin Nilssn Maria Datum 2015-02-03 Diarienummer KSN-2014-1679 Kmmunstyrelsen Kmmunrevisinen: granskning av generella IT-kntrller 2014 Förslag till beslut Kmmunstyrelsen

Läs mer

Tekniska byten i sprinklade byggnader - Fallstudier

Tekniska byten i sprinklade byggnader - Fallstudier Tekniska byten i sprinklade byggnader - Fallstudier Fredrik Nystedt LTH Birgit Östman SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut SP Rapport 2012:33 2 Tekniska byten i sprinklade byggnader Fallstudier Fredrik

Läs mer

Intern styrning och kontroll vid Stockholms universitet

Intern styrning och kontroll vid Stockholms universitet Revisinsrapprt Stckhlms universitet 106 91 Stckhlm Datum Dnr 2008-04-03 32-2007-0804 Intern styrning ch kntrll vid Stckhlms universitet Riksrevisinen har sm ett led i den årliga revisinen av Stckhlms universitet

Läs mer

Arbetsprogram för Betalningsrådet

Arbetsprogram för Betalningsrådet Arbetsprgram för Betalningsrådet 2017-2019 DATUM: 2017-10-04 Organisatin av arbetet Detta arbetsprgram mfattar periden ktber 2017 till ktber 2019 ch är baserat på de förslag på aktiviteter sm deltagarna

Läs mer

Nya brandskyddsregler i BBR. Michael Strömgren

Nya brandskyddsregler i BBR. Michael Strömgren Nya brandskyddsregler i BBR Michael Strömgren 2011-04-12 Nya brandskyddsregler Total revidering av BBR avsnitt 5 2006 2010 2011 2012 Arbetet påbörjas Remiss juni-september EU-notifiering 1 maj Ikraftträdande

Läs mer

RÄDDNINGS VERKET 2001 : 2

RÄDDNINGS VERKET 2001 : 2 MEDDELANDE FRÅN RÄDDNINGS VERKET 2001 : 2 SYSTEMATISKT BRANDSKYDDSARBETE Allmänna råd och kommentarer Allmänna råd och kommentarer om systematiskt brandskyddsarbete beslutade den 20 december 2001. Enligt

Läs mer

Hantera kulturvärden i PBL Göteborg

Hantera kulturvärden i PBL Göteborg Hantera kulturvärden i PBL Götebrg 2018-10-19 Hantera kulturvärden i ett världsarv erfarenheter från Visby Gtland Visby innerstad Visbys skydd Detaljplanen Ändringsprcessen Varsam renvering Förutsättningar

Läs mer

VFA 5.2: Gångavstånd i utrymningsväg

VFA 5.2: Gångavstånd i utrymningsväg VFA 5.2: Gångavstånd i utrymningsväg VFA 5.2: GÅNGAVSTÅND I UTRYMNINGSVÄG Syfte: Indata: Resultat: Att uppfylla föreskriften BBR 5:332 trots att längre gångavstånd än det i tabell 5:332 angivna gångavståndet

Läs mer

Planläggningsbeskrivning Västlänken

Planläggningsbeskrivning Västlänken Planläggningsbeskrivning Västlänken 2015-11-10 - Västlänken - en pendeltågstunnel under Götebrg. Med hjälp av denna planläggningsbeskrivning får du infrmatin m hur prjektet har planlagts hittills ch hur

Läs mer

Styrning ökat fokus på brukares och patienters medskapande

Styrning ökat fokus på brukares och patienters medskapande Styrning ökat fkus på brukares ch patienters medskapande Synen på brukare ch patienter sm medskapare i vård, msrg eller andra ffentligfinansierade tjänster har förändrats under senare år. Detta var bakgrunden

Läs mer

Brandskydd för installationer

Brandskydd för installationer VVS Energi & Miljö Styr-& Övervakning Brand-& Risk Teknisk Förvaltning Brandskydd för installationer Per-Anders Marberg Bengt Dahlgren Brand & Risk FSB Tylösand 2013-05-30 Målsättning/innehåll Det ni behöver

Läs mer

Bilaga 1 Överföring av arbetsmiljöarbetsuppgifter till förvaltningschefen för skolförvaltningen, Enköpings kommun

Bilaga 1 Överföring av arbetsmiljöarbetsuppgifter till förvaltningschefen för skolförvaltningen, Enköpings kommun Bilaga 1 Överföring av arbetsmiljöarbetsuppgifter till förvaltningschefen för sklförvaltningen, Enköpings kmmun I min egenskap av rdförande i nämnden överför jag till dig sm förvaltningschef för sklförvaltningen

Läs mer

EBITS 2008-11-20 Energibranschens Informations- & IT-säkerhetsgrupp

EBITS 2008-11-20 Energibranschens Informations- & IT-säkerhetsgrupp 2008-11-20 Energibranschens Infrmatins- & IT-säkerhetsgrupp Samtrafik i gemensam utrustning Syfte EBITS har sett ett behv av ett klargörande dkument när frågan m samtrafik i egen ptfiber blivit allt vanligare.

Läs mer

Riktlinje. Radonhantering inom Akademiska Hus

Riktlinje. Radonhantering inom Akademiska Hus Riktlinje Radnhantering inm kademiska Hus INNEHÅLLSFÖRTECKNINGINNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 1 SMMNFTTNING OCH REKOMMENDTION... 3 2 INLEDNING... 3 2.1 SYFTE... 3 2.2 BKGRUND... 3 3 PROBLEMBESKRIVNING... 4 3.1

Läs mer