Regional cykelplan för Uppsala län

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Regional cykelplan för Uppsala län"

Transkript

1 Dnr: RFUL 2010/66 Regional cykelplan för Uppsala län Besöksadress Kungsgatan 41 Telefon E-post Org. nr Postadress Box 1843, Uppsala Fax Hemsida Postgiro

2 Innehåll Regional cykelplan... 3 Bakgrund... 3 Syfte och avgränsning... 3 Ansvarsfördelning... 4 Regionförbundet... 4 Trafikverket... 4 Kommunerna... 4 Vision och målbild... 5 Nationella och regionala mål... 5 Inriktningsmål... 6 Urvalsprocess... 7 Genomförbarhet... 7 Behov trafiksäkerhet... 8 Målgrupper... 8 Efterfrågan befolkningsunderlag... 8 Bidrag till cykelvägnätet... 8 Planeringsprocessen och genomförandefrågor... 9 Val av cykelobjekt via en länsvis prioriteringslista... 9 Den första delen av den fysiska planeringsprocessen... 9 Den senare delen av den fysiska planeringsprocessen Flödesschema för planeringsprocessen (10)

3 Regional cykelplan Bakgrund I en motion till Förbundsfullmäktige den 18 december 2008 önskar motionärerna att fullmäktige prövar möjligheten att upprätta ett regionalt cykelvägnät samt att pröva möjligheten att en cykelväg mellan Vassunda och Uppsala längs med väg 255 blir den första cykelvägen i ett sådant nät. Förbundsfullmäktige beslutade den 24 april 2009 som svar på motionen att en flerårsplan för genomförande av ett regionalt cykelvägnät upprättas. I regeringens infrastrukturproposition den 30 september 2008 i vilken regeringen redovisar inriktningen för åtgärdsplaneringen för perioden pekas bland annat särskilt på behov av satsningar på cykelvägnätet. Bakgrunden är såväl klimatmässiga och folkhälsomässiga skäl som trafiksäkerhetsskäl. Av trafiksäkerhetsskäl byggs många vägar om till mötesfria landsvägar. Detta aktualiserar ytterligare behoven från oskyddade trafikanter. Syfte och avgränsning En regional cykelplan ska möjliggöra för en strukturerad utbyggnad av cykelvägar i Uppsala län. Det innebär att planen skall ange principer för utbyggnad av cykelvägar i länet. Detta innebär praktiskt två viktiga delar. För det första metoder för att välja ut de cykelvägsobjekt som ger störst nytta och är mest förenliga med strategierna och de övergripande målen. Det innebär för det andra att lägga fast principer för genomförandeprocessen när det gäller byggande av cykelvägar. I länsplanen krävs en 50-procentig medfinansiering från kommunerna vilket innebär att en genomförandeprocess behöver synkronisera den kommunala planerings- och budgetprocessen med Trafikverkets motsvarande process. I länstransportplanen är medlen för byggande av cykelvägar fördelade jämnt över planperioden. Idealiskt kommer också byggandet av cykelvägar att ske jämnt över perioden. Detta är också önskvärt eftersom kommunerna i länet kommit olika långt när det gäller behovsinventering och finansiering av cykelvägar. Cykelplanen syftar därmed till att ge ramarna för en kontinuerlig process. Cykelplanen hanterar cykelvägsobjekt längs det statliga vägnätet. Det är dock viktigt att planen tar hänsyn till cykelvägsutbyggnader längs det kommunala vägnätet. 3 (10)

4 Planen behandlar de pengar som är kopplade till den pott i länstransportplanen som heter GC-åtgärder inklusive turistcykelstråk. Det gäller investeringar i nya cykelvägar. Det finns i länstransportplanen också potter för kollektivtrafikåtgärder, såsom hållplatser med mera. Häri ingår åtgärder såsom bland annat parkeringsplatser för cyklar. Det är viktigt att åtgärder i cykelvägnätet sker i samklang med åtgärder inom ramen för potten kollektivtrafikåtgärder. Trafikverket arbetar för närvarande med en inventering av cykelvägnätet i bland annat Uppsala län samt en behovsbedömning skattad enligt en modell samt efter behov såsom kommunerna bedömer det. De slutsatser som dras i detta arbete kommer självklart att beaktas i det fortsatta arbetet med denna cykelplan. Ansvarsfördelning Den regionala cykelplanen beslutas av Regionförbundets förbundsfullmäktige. Nedan beskrivs relevanta aktörers ansvar. Regionförbundet Den regionala cykelplanen är inte formellt en del av länstransportplanen. I denna plan förutsätts dock att en cykelplan tas fram för att intentionerna med ett regionalt cykelvägnät skall kunna tas tillvara. Eftersom förbundsfullmäktige fattar beslut om planen är också Regionförbundet ansvarigt för den process som reglerar hur urvalet av cykelvägsobjekt skall gå till. Regionförbundet har också ett övergripande ansvar för att hålla processen levande. Trafikverket Trafikverket ansvarar för det statliga vägnätet. Investeringar i cykelvägar som rör det statliga vägnätet ingår därför i Trafikverkets planeringsprocess. Verket är ansvarigt för att fördela medel för cykelvägar utifrån länstransportplan och nationell plan för transportsystemet. Kommunerna Eftersom planen kräver medfinansiering av aktuell kommun har dessa ett ansvar för att den kommunala budgetprocessen går i takt med Trafikverkets för ett specifikt objekt. Man är också ansvariga för att en eventuell kommunal fysisk planeringsprocess sker i takt med Trafikverkets planeringsprocess. Det är också endast om kommunerna arbetar fram prioriterade objekt som genomförandeprocessen kan hållas levande. 4 (10)

5 Vision och målbild Vision Att cykla är ett naturligt transportsätt i Uppsala län och cykling är en integrerad del i resan från dörr till dörr. Visionen innebär att det för de flesta människor i länet är enkelt att välja cykeln för att ta sig till sitt resmål. Ofta inkluderar resan från dörr till dörr flera transportmedel. Det kan gälla att cykla till busshållplatsen för att sedan ta sig vidare. Det kan handla om att cykla till en pendlingsparkering för att sedan samåka med andra till jobbet. Cykelplanen och dess vision skall ur detta perspektiv bidra till att uppnå ett sammanhållet och hållbart transportsystem i Uppsala län. Nationella och regionala mål Riksdagen antog i maj 2009 nya transportpolitiska mål. Dessa är formulerade i ett övergripande mål som säger att: Transportpolitikens mål är att säkerställa en samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning för medborgarna och näringslivet i hela landet. Detta övergripande mål är i sin tur uppdelat i ett funktionsmål och ett hänsynsmål. Funktionsmålet preciserar på olika sätt transportsystemets tillgänglighetsgörande funktion medan hänsynsmålet ger villkor för trafiksäkerhet, begränsad klimatpåverkan, miljöpolitiska mål samt folkhälsomål. Målen innebär bland annat ett fokus på förbättrade möjligheter att välja kollektivtrafik, gång och cykel men också att transportsystemet skall bidra till en bättre folkhälsa. Förslaget till länstransportplan utgår från dessa nationella mål men också olika regionala mål för transportsystemet. Det regionala utvecklingsprogrammet, Uppländsk Drivkraft, har en vision samt fem strategiska programområden med varsitt programmål. Transporter berörs av tre av dessa: Tillgängliga Uppsala län: Uppsala län har attraktiva och moderna kommunikationer för hållbarhet och utveckling. Klimatneutrala Uppsala län: Minskad klimatpåverkan och långsiktigt hållbar energitillförsel skapar nya möjligheter för Uppsala län. Attraktiva Uppsala län: I Uppsala län erbjuds goda livsvillkor och attraktivt boende. 5 (10)

6 Specifikt innebär detta bland annat att kollektivtrafikens marknadsandelar skall öka, att satsningar skall ske framför allt i de starka nationella och regionala stråket och att förstärka samverkan mellan infrastruktur och bebyggelseplanering. Den största delen av klimatpåverkande utsläpp i Uppsala län kommer från transporter, varför ett transportsystem som skapar förutsättningar för bland annat ökad andel cykeltransporter är en viktig del. Slutligen innebär goda livsvillkor bland annat en god folkhälsa. Genom att arbeta för att cykling är ett naturligt val att förflyta sig ökar möjligheten att förbättra folkhälsan. Inriktningsmål Det långsiktiga arbetet med byggande av cykelvägar utgår från den vision och de mål som redogörs för ovan. Dessa konkretiseras sedan i följande inriktningsmål. - Byggandet av cykelvägar skall bidra till att resan från dörr till dörr underlättas. Det vill säga cykling skall ses som ett av flera transportmedel i en persons resa från start till mål. - Skolbarn skall inom tillämpliga avstånd kunna cykla säkert till skolan på egen hand. - Man ska kunna cykla säkert längs med det statliga vägnätet där behov att cykla finns. - Tätorter är kopplade till sitt omland med säkra cykelvägar. - Man kan cykla säkert till välbesökta målpunkter t ex för rekreation och fritid. 6 (10)

7 Urvalsprocess Som nämnts är en viktig funktion för cykelplanen att ge en modell för prioritering av objekt. Modellen ger en teoretisk efterfrågan och behov utifrån följande parametrar: 1. Genomförbarhet a. Beräknad kostnad baserat på längd och trolig separeringsform 2. Behov trafiksäkerhet a. Totalt årsdygnstrafik (ÅDT) b. Högsta tillåtna hastighet c. Vägbredd 3. Målgrupp a. Skolväg b. Viktig arbetsväg/dörr till dörr c. Rekreation och turism. 4. Efterfrågan befolkningsunderlag a. Antal invånare i sammanbundna tätorter b. Antal invånare inom 2 km längs med vägen utanför tätort 5. Betydelse för ett sammanhållet cykelvägnätet a. Antal anslutningar till befintligt cykelvägnät b. Förkortar objektet sträckan mellan två målpunkter c. Målpunkter utanför tätorter, t ex bollplaner och badplatser. Modellen är dock bara en grund för en ytterligare prioritering av cykelvägsobjekt. Ett genomförande kräver kommunal medfinansiering samt att den fysiska planeringen genomförs i tid. Genomförbarheten kan också påverkas av andra faktorer, underhåll och vägar, investeringar i annan infrastruktur, som gör att ett projekt kan samordnas och därmed ge samordningsvinster. I urvalet av kriterier har det varit viktigt att beakta mätbarhet och enkelhet, inte minst över tid. Genomförbarhet Ju längre ett objekt är desto dyrare blir det samtidigt som planeringsprocessen blir mer komplicerad. Man vet också att antalet cyklister avtar ju längre avståndet blir. Vägbredden påverkar dels trafiksäkerheten, men också möjligheterna att åstadkomma en separerad cykelväg. Kan en separerad cykelväg åstadkommas inom vägområdet kan en betydligt billigare lösning åstadkommas. Sammantaget innebär detta att ju högre kostanden för ett objekt är desto lägre är genomförbarheten. 7 (10)

8 Behov trafiksäkerhet Ju högre flöden, desto större trafiksäkerhetsmässiga behov för att separera oskyddade trafikanter från motorfordon. Den skyltade hastigheten respektive vägens bredd är också viktiga parametrar för det trafiksäkerhetsmässiga behovet. Målgrupper Modellen ger högst värde till projekt som möjliggör säkra cykelvägar för skolbarn. Därefter prioriteras arbetspendling och sist cykelvägar som främst används för rekreativt syfte. Man bör dock vara medveten om att detta kriterium många gånger kräver en kvalitativ bedömning. Efterfrågan befolkningsunderlag Det potentiella cykelflödet är korrelerat med befolkningsunderlaget. Dels finns ett mått för antalet invånare i berörda tätorter, dels ett mått för befolkningsunderlaget längs med aktuellt objekt. Tätortsbefolkningen tänks också fånga antalet viktiga målpunkter, där det finns ett samband mellan tätortsstorlek och antal målpunkter. Bidrag till cykelvägnätet I denna kategori finns tre kriterier där tanken är att fånga upp i vilken utsträckning ett objekt knyter an och knyter ihop befintliga cykelvägar. Ju fler anslutningspunkter ett objekt har till befintliga vägar, i desto större utsträckning bidrar objektet till att utveckla ett sammanhängande nät. En cykelväg kan också tänkas förkorta sträckan mellan två målpunkter, vilket bidrar till en ökad efterfrågan att cykla. Det tredje kriteriet, målpunkter, fångar upp hur väl ett objekt bidrar till tillgängligheten till målpunkter utanför tätorter. Det kan gälla målpunkter såsom sport- och fritidsanläggningar, skolor och arbetsplatser. 8 (10)

9 Planeringsprocessen och genomförandefrågor Genomförandeprocessen kan delas in i tre steg. Texten läses lämpligen med flödesschemat nedan synligt: 1. Val av cykelobjekt via en länsvis prioriteringslista. 2. Finansiering och förstudiearbete 3. Den senare delen av planprocessen/byggande Val av cykelobjekt via en länsvis prioriteringslista Processen börjar med att en förfrågan går ut till kommunerna om de har cykelvägsobjekt man vill prioritera. Det är givetvis en fördel för den senare delen av processen om inriktningsbeslut eller liknande om kommunal finansiering finns. Inkomna objekt bedöms sedan utifrån de kriterier som fastslås i cykelplanen. Med prioriteringslistan som grund genomförs en dialog mellan kommuner, Trafikverket och Regionförbundet om vilka cykelvägsobjekt man går vidare med. Detta sker tidigt på våren eftersom kommunernas budgetprocess samtidigt ska hanteras. Viktiga frågeställningar som behöver belysas i samband med dialogen kan vara följande: 1. Sannolikhet för genomförande samt tidpunkt för genomförande. 2. Objektens inbördes relation och geografiska belägenhet. Ett eller flera objekt skulle kunna få en relativt låg prioritering men ha en stark relation till ett annat högre prioriterat objekt till exempel geografiskt. 3. Samordning. Byggande av en cykelväg kan samordnas med annan kommunal eller statlig investering. Den första delen av den fysiska planeringsprocessen Under våren måste sedan medfinansieringsavtal skrivas mellan aktuell kommun och Trafikverket. För att kunna påbörja förstudier behöver objekten finnas med i Trafikverkets verksamhetsplan. Detta arbete sker under hösten. Efter att verksamhetsplanen fastställts kan sedan förstudiearbetet påbörjas. Förstudier görs sedan lämpligen för flera objekt åt gången. 9 (10)

10 Den senare delen av den fysiska planeringsprocessen Efter förstudiearbetets genomförande sker en ny dialog mellan kommuner, Trafikverket och Regionförbundet om genomförande. Om ingen arbetsplan behövs kan vanligen byggande påbörjas ganska snart. Krävs arbetsplan tar processen något längre tid. Flödesschema för planeringsprocessen 10 (10)

Remiss angående regional cykelvägsplan för Uppsala län, RFUL 2010/66 KS-2010/524. att som sitt yttrande överlämna förvaltningens tjänsteskrivelse

Remiss angående regional cykelvägsplan för Uppsala län, RFUL 2010/66 KS-2010/524. att som sitt yttrande överlämna förvaltningens tjänsteskrivelse Göran Nilsson FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsens ordförande 2010-08-16 Kommunstyrelsen Remiss angående regional cykelvägsplan för Uppsala län, RFUL 2010/66 KS-2010/524 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Vägledning för regionala cykelplaner

Vägledning för regionala cykelplaner Vägledning för regionala cykelplaner Titel: Vägledning för regionala cykelplaner. Författare: Svante Berg, Ramböll AB. Publikationsnummer: 2013:137. ISBN: 978-91-7467-528-3. Dokumenttyp: Rapport. Utgivningsdatum:

Läs mer

Datum 2011-04-19. Motion från Ingmar Jansson (C) om att bygga cykelvägen vid väg 272 fram till Brobykorset och sedan Ulva

Datum 2011-04-19. Motion från Ingmar Jansson (C) om att bygga cykelvägen vid väg 272 fram till Brobykorset och sedan Ulva KS 19 18 MAJ 2011 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Kihlberg Jenny Datum 2011-04-19 Diarienummer KSN-2010-0533 Kommunstyrelsen Motion från Ingmar Jansson (C) om att bygga cykelvägen vid väg 272 fram till

Läs mer

Nationell strategi för ökad och säker cykling. Näringsdepartementet

Nationell strategi för ökad och säker cykling. Näringsdepartementet Nationell strategi för ökad och säker cykling Nationell strategi Regeringen avser att arbeta för en ökad och säker cykling. Ett led i detta arbete är att i dialog med berörda aktörer ta fram en nationell

Läs mer

Ny årlig planeringsprocess för genomförande av länsplanen i Värmland. Bilaga 1. Grums Kommun

Ny årlig planeringsprocess för genomförande av länsplanen i Värmland. Bilaga 1. Grums Kommun Grums Kommun Plan för investeringar i infrastruktur och kollektivtrafikåtgärder 1 Innehåll 1 Kommunens förutsättningar för planering och investeringar i transportinfrastruktur... 3 1.1 Kommunala mål och

Läs mer

Vad har hänt sedan senast?

Vad har hänt sedan senast? Vad har hänt sedan senast? Höst 2016 Vinter 2016-2017 Vår 2017 Sommar 2017 Kontinuerlig dialog med kommuner och andra via - Tjänstemannaforum - Kommunsamråd REMISS OM BEHOV OCH BRISTER Väg; 22 Trafiks

Läs mer

Ställningstagande om utveckling av infrastrukturplaneringen

Ställningstagande om utveckling av infrastrukturplaneringen STÄLLNINGSTAGANDE 2019-03-15 Vårt ärendenr: 1 (5) Sektionen för infrastruktur och fastigheter Emma Ström Ställningstagande om utveckling av infrastrukturplaneringen Sammanfattning SKL anser att anslagen

Läs mer

Remiss om länsplan för regional transportinfrastruktur för Uppsala län

Remiss om länsplan för regional transportinfrastruktur för Uppsala län KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Anderson Tomas Malmgren Tobias (SBF) Datum 2017-09-07 Diarienummer KSN-2017-2709 Kommunstyrelsen Remiss om länsplan för regional transportinfrastruktur för Uppsala län

Läs mer

MIIT Genomförande grupp. Underlag Cykel 2013.04.12. Underlag Cykel. Pernilla Sott Stråkkoordinator

MIIT Genomförande grupp. Underlag Cykel 2013.04.12. Underlag Cykel. Pernilla Sott Stråkkoordinator 2013.04.12 Pernilla Sott Stråkkoordinator Innehåll Typer av vägar... 3 Kostnad... 3 Typer av finansiering... 3 Ekonomisk bakgrund... 5 Nationella planen (nationella vägar)... 5 Regionala planen/länsplanen

Läs mer

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning Tema-PM inom Strukturbild Blekinge April 2019 Hur hänger det ihop? Samhällsplanering och samhällsutveckling är idag komplexa frågor med många olika aktörer

Läs mer

Regional cykelstrategi

Regional cykelstrategi Regional cykelstrategi SATSA II Varmt välkomna! Projektplanen Melissa Safer, Trafikverket Region Stockholm Syfte Syftet med projektet är att skapa en regional plattform för cykelfrågan i Stockholms län

Läs mer

Normkritisk analys - Inriktningsunderlaget

Normkritisk analys - Inriktningsunderlaget RegLab hemläxa nr 2 Normkritisk analys - Inriktningsunderlaget 2018-2029 I inriktningsunderlaget ges en bredare bild av transportsystemets utveckling utifrån behov, gällande och aviserad politik. I vilken

Läs mer

Cykel i nationella och regionala planer samt allmänt om turistcykelleder 2014-11-04. Peter von Heidenstam

Cykel i nationella och regionala planer samt allmänt om turistcykelleder 2014-11-04. Peter von Heidenstam Cykel i nationella och regionala planer samt allmänt om turistcykelleder 2014-11-04 Peter von Heidenstam 2 2014-11-05 Förslaget omfattar åren 2014 2025 och är gemensamt för alla trafikslag, vägtrafik,

Läs mer

BILAGA 3-8 TILLHÖRANDE REGIONAL TRANSPORTPLAN FÖR VÄRMLANDS LÄN

BILAGA 3-8 TILLHÖRANDE REGIONAL TRANSPORTPLAN FÖR VÄRMLANDS LÄN BILAGA 3-8 TILLHÖRANDE REGIONAL TRANSPORTPLAN FÖR VÄRMLANDS LÄN 2018-2029 Remissversion juni 2017 Bilaga 3. Inriktning för cykelåtgärder Nedan följer de prioriterings-, fördelnings- och finansieringsprinciper

Läs mer

Länstransportplan för Gävleborgs län

Länstransportplan för Gävleborgs län 1(5) Version 2017-04-10 Beslutsunderlag Hållbarhetsnämnden 2017-04-20 Länstransportplan för Gävleborgs län 2014-2025 Verksamhetsplan 2018 med utblick mot 2021 Sammanfattning Föreliggande förslag till verksamhetsplan

Läs mer

Justering av hastighetsgränser för ökad trafiksäkerhet (Regionala hastighetsanalyser)

Justering av hastighetsgränser för ökad trafiksäkerhet (Regionala hastighetsanalyser) TMALL 0141 Presentation v 1.0 Justering av hastighetsgränser för ökad trafiksäkerhet (Regionala hastighetsanalyser) Fortsatt anpassning av hastigheterna - Fastställelse av plan 2014 Denna plan ska bidra

Läs mer

Landsbygdsarbete. Stadsbyggnadsförvaltningen

Landsbygdsarbete. Stadsbyggnadsförvaltningen Landsbygdsarbete Kommunfullmäktige beslutade den 2-3 november 2015 att Uppsala kommun ska vara en av Sveriges bästa landsbygdskommuner. En del av landsbygdsarbetet Landsbygdsprogram- antagande under 2016

Läs mer

Utredningen om översyn av regler ur ett cyklingsperspektiv. Arbetsnamn: Cyklingsutredningen Antaget den 20 januari 2011

Utredningen om översyn av regler ur ett cyklingsperspektiv. Arbetsnamn: Cyklingsutredningen Antaget den 20 januari 2011 Utredningen om översyn av regler ur ett cyklingsperspektiv Arbetsnamn: Cyklingsutredningen Antaget den 20 januari 2011 Utredningen Särskilde utredaren: Europaparlamentarikern Kent Johansson Sekretariatet:

Läs mer

Sammanställning av resultat från gruppresentationer på Dialogmötet 11 april i Lycksele

Sammanställning av resultat från gruppresentationer på Dialogmötet 11 april i Lycksele Sammanställning av resultat från gruppresentationer på Dialogmötet 11 april i Lycksele Nedan har vi sammanställt de prioriterade brist-/utvecklingsområden som kom fram i gruppdiskussionerna på dialogmötet.

Läs mer

Förslag på yttrande över remissversionerna av länsplan för regional transportinfrastruktur i Västmanlands län och Södermanlands län

Förslag på yttrande över remissversionerna av länsplan för regional transportinfrastruktur i Västmanlands län och Södermanlands län 1(4) Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE Trafiknämnden 2017-11-21, punkt 9 Ärende Infosäkerhetsklass Förslag på yttrande över remissversionerna av länsplan för regional transportinfrastruktur

Läs mer

Dialogmöte 2. Regeringens infrastrukturproposition Förankring av syfte och mål från dialogmöte 1 Förslag till innehåll tillståndsbilder

Dialogmöte 2. Regeringens infrastrukturproposition Förankring av syfte och mål från dialogmöte 1 Förslag till innehåll tillståndsbilder Dialogmöte 2 Regeringens infrastrukturproposition Förankring av syfte och mål från dialogmöte 1 Förslag till innehåll tillståndsbilder Workshop om inriktning och övergripande prioriteringar Den fortsatta

Läs mer

Arvika kommun. Plan för investeringar i infrastruktur och kollektivtrafikåtgärder Dnr: TRV 2015/10935

Arvika kommun. Plan för investeringar i infrastruktur och kollektivtrafikåtgärder Dnr: TRV 2015/10935 Arvika kommun Plan för investeringar i infrastruktur och kollektivtrafikåtgärder 1 Innehåll 1 Kommunens förutsättningar för planering och investeringar i transportinfrastruktur... 3 1.1 Kommunala mål och

Läs mer

Vad gör Trafikverket i trafiksäkerhetsarbetet. TMALL 0141 Presentation v 1.0. Ylva Berg, Gdks

Vad gör Trafikverket i trafiksäkerhetsarbetet. TMALL 0141 Presentation v 1.0. Ylva Berg, Gdks Vad gör Trafikverket i trafiksäkerhetsarbetet Väg? TMALL 0141 Presentation v 1.0 Ylva Berg, Gdks 2 GD beslut 2016: Stärkt säkerhetsorganisation Stärkt säkerhetskultur Stärkt säkerhetsarbete 3 Vad gör Trafikverket

Läs mer

Koncernkontoret Avdelning för samhällsplanering

Koncernkontoret Avdelning för samhällsplanering Avdelning för samhällsplanering Enheten för infrastruktur Lars Brümmer Infrastrukturstrateg 044-309 32 03 lars.brummer@skane.se Datum 2013-08-18 1 (8) Inriktning för fortsatt cykelutveckling i Skåne Bakgrund

Läs mer

Lundaförslag Cykelväg Genarp - Kyrkheddinge

Lundaförslag Cykelväg Genarp - Kyrkheddinge Tekniska förvaltningen Gatu- och trafikavdelningen 1(6) Hanna Zakrisson 046-359 47 84 hanna.zakrisson@lund.se Tekniska nämnden Lundaförslag Cykelväg Genarp - Kyrkheddinge Dnr TN 2019/0321 Sammanfattning

Läs mer

Infrastruktur för framtiden innovativa lösningar för stärkt konkurrenskraft och hållbar utveckling 2016/17:21. Kort sammanfattning

Infrastruktur för framtiden innovativa lösningar för stärkt konkurrenskraft och hållbar utveckling 2016/17:21. Kort sammanfattning TMALL 0141 Presentation v 1.0 Infrastrukturproposition Infrastruktur för framtiden innovativa lösningar för stärkt konkurrenskraft och hållbar utveckling 2016/17:21 Kort sammanfattning Direktiv för åtgärdsplaneringen

Läs mer

Familjen Helsingborgs strategi för infrastruktur och kollektivtrafik. Inför planperioden

Familjen Helsingborgs strategi för infrastruktur och kollektivtrafik. Inför planperioden Familjen Helsingborgs strategi för infrastruktur och kollektivtrafik Inför planperioden 2018-2029 Syfte Underlag till nationell och regional åtgärdsplanering för planperioden 2018-2029. Gemensam vision

Läs mer

Remiss: förslag till länstransportplan för Uppsala län KS-2012/1061

Remiss: förslag till länstransportplan för Uppsala län KS-2012/1061 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2013/1061 2013-09-13 Kommunstyrelsen Remiss: förslag till länstransportplan för Uppsala län 2014-2025 KS-2012/1061 Förslag

Läs mer

Regional gång- och cykelstrategi. för Västmanlands län

Regional gång- och cykelstrategi. för Västmanlands län Regional gång- och cykelstrategi för Västmanlands län Innehållsförteckning 1 Gång- och Cykelstrategi för Västmanlands län... 3 2 Handlingsplan... 4 3 visionen om Västmanland - ett län med rätt gång- och

Läs mer

Från trafikstrategi till cykelplan. 2 november 2016

Från trafikstrategi till cykelplan. 2 november 2016 Från trafikstrategi till cykelplan Varberg växer 2015-61 000 invånare 2030-80 000 invånare Staden utvidgas i alla väderstreck Stadsutvecklingsprojektet Varberg växer Väst - Stadsutvecklingsprojektet (Varbergstunneln,

Läs mer

REGIONAL CYKELPLAN. Strategi för ökad cykling i Västra Götalandsregionen REMISSVERSION

REGIONAL CYKELPLAN. Strategi för ökad cykling i Västra Götalandsregionen REMISSVERSION REGIONAL CYKELPLAN Strategi för ökad cykling i Västra Götalandsregionen REMISSVERSION CYKELN, EN DEL AV DET GODA LIVET 2 Skapa förutsättningar för ökad och säker cykling 3 VARFÖR SKA CYKLINGEN ÖKA? 4 SAMHÄLLSEKONOMISK

Läs mer

SATSA II Regional cykelstrategi

SATSA II Regional cykelstrategi SATSA II Regional cykelstrategi Syfte och mål Skapa en regional plattform för cykelfrågan i Stockholms län, så att cykeltrafiken kan öka som andel av det totala resandet. Ta fram ett väl underbyggt underlag

Läs mer

Datum Motion av Johan Lundqvist (MP) om cykelförmåner för kommunens medarbetare

Datum Motion av Johan Lundqvist (MP) om cykelförmåner för kommunens medarbetare KS 21 10 OKT 2012 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Hansen Gro Persson Lars-Sture Datum 2012-09-18 Diarienummer KSN-2011-0513 Kommunstyrelsen Motion av Johan Lundqvist (MP) om cykelförmåner för kommunens

Läs mer

Underlag inför ny länstransportplan för Uppsala län KS-2012/1061

Underlag inför ny länstransportplan för Uppsala län KS-2012/1061 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2012/1061 2013-02-18 Kommunstyrelsen Underlag inför ny länstransportplan för Uppsala län 2014-2025 KS-2012/1061 Förslag

Läs mer

En nationell cykelstrategi för ökad och säker cykling

En nationell cykelstrategi för ökad och säker cykling En nationell cykelstrategi för ökad och säker cykling som bidrar till ett hållbart samhälle med hög livskvalitet i hela landet Lena Kling Sofia Wieselfors Näringsdepartementet 1 En nationell cykelstrategi

Läs mer

Politiskt program Svenska Cykelstäder

Politiskt program Svenska Cykelstäder PM Rotel V (Dnr KS 2019/932) Politiskt program Svenska Cykelstäder Remiss från Svenska cykelstäder Remisstid den 31 maj 2019, förlängd svarstid till oktober 2019. Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Effektbeskrivning av länstransportplan

Effektbeskrivning av länstransportplan Effektbeskrivning av länstransportplan 2018-2029 Detta kapitel innehåller en beskrivning av effekterna av planens inriktning och åtgärder samt en samlad effektbedömning. Effektbeskrivningen syftar till

Läs mer

Komplettering av ansökan En cykelstad för alla

Komplettering av ansökan En cykelstad för alla 2011-10-14 Bn 364/2010 Delegationen för hållbara städer Miljövårdsberedningen 103 33 Stockholm Komplettering av ansökan En cykelstad för alla Örebro kommun har ansökt om stöd från Delegationen för hållbara

Läs mer

Regeringens proposition 2012/13:25

Regeringens proposition 2012/13:25 CYKEL Vad säger propen och vad gör Trafikverket? Anna Wildt-Persson Trafikverket Region Syd Regeringens proposition 2012/13:25 Regeringens bedömning: Åtgärder för ökad och säker cykeltrafik har potential

Läs mer

Nationell strategi för ökad och säker cykling. Näringsdepartementet

Nationell strategi för ökad och säker cykling. Näringsdepartementet Nationell strategi för ökad och säker cykling Nationell strategi Regeringen avser att arbeta för en ökad och säker cykling. Ett led i detta arbete är att i dialog med berörda aktörer ta fram en nationell

Läs mer

Miljöaspekt Befolkning

Miljöaspekt Befolkning Miljöaspekt Befolkning - Reviderat förslag av miljöbedömningsgrund för Nationell plan 20170116 Definition Miljöaspekten Befolkning kan vara mycket bred. I denna miljöbedömningsgrund är aspekten reducerad

Läs mer

Tilläggslista. Kommunfullmäktiges sammanträde den 26 januari 2017

Tilläggslista. Kommunfullmäktiges sammanträde den 26 januari 2017 Tilläggslista Kommunfullmäktiges sammanträde den 26 januari 2017 Inkomna frågor Inkommen fråga från Gunnar Brådvik (L) ställd till kultur- och fritidsnämndens ordförande Elin Gustafsson (S) angående biblioteket

Läs mer

Beskrivning av roller & ansvar för kollektivtrafiken i Värmland

Beskrivning av roller & ansvar för kollektivtrafiken i Värmland Sida 1(6) Enheten för kollektivtrafik Datum 2015-11-26 Beskrivning av roller & ansvar för kollektivtrafiken i Värmland PM Region Värmland - kommunalförbund Postadress Box 1022 651 15 KARLSTAD Besöksadress

Läs mer

Sveriges bästa cykelstad

Sveriges bästa cykelstad Miljöpartiets förslag för hur Uppsala kan bli Sveriges bästa cykelstad Att fler cyklar är bra för både människor och miljön. För en bråkdel av vad det kostar att bygga nya bilvägar kan satsningar på cykeltrafiken

Läs mer

En nationell cykelstrategi för ökad och säker cykling

En nationell cykelstrategi för ökad och säker cykling En nationell cykelstrategi för ökad och säker cykling som bidrar till ett hållbart samhälle med hög livskvalitet i hela landet #cykelstrategi Näringsdepartementet 1 Första nationella cykelstrategin Syftet

Läs mer

Vad blev resultatet av åtgärdvalsstudie nationellt vägnät, Region Väst? Jenny Ekeblad 2015-03-27

Vad blev resultatet av åtgärdvalsstudie nationellt vägnät, Region Väst? Jenny Ekeblad 2015-03-27 Vad blev resultatet av åtgärdvalsstudie nationellt vägnät, Region Väst? Jenny Ekeblad 2015-03-27 Jag tänkte prata om: Kort om cykel i nationell plan Varför har vi genomfört studien? Presentation av genomförd

Läs mer

En nationell cykelstrategi för ökad och säker cykling

En nationell cykelstrategi för ökad och säker cykling En nationell cykelstrategi för ökad och säker cykling som bidrar till ett hållbart samhälle med hög livskvalitet i hela landet Anna Johansson Infrastrukturminister #cykelstrategi Näringsdepartementet 1

Läs mer

Bilaga 5 Samlad effektbedömning

Bilaga 5 Samlad effektbedömning Bilaga 5 Samlad effektbedömning Åtgärdsvalsstudie E södra infarten Örnsköldsvik 1 TMALL 000 Rapport generell v 1.0 Trafikverket E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-91 91 Dokumenttitel: Åtgärdsvalsstudie

Läs mer

Förstudie hållbart resande

Förstudie hållbart resande Förstudie hållbart resande Resande i vår region Transporterna står för 37 procent av de totala utsläppen i regionen. Ungefär hälften av alla bilresor är kortare än fem kilometer och många skulle kunna

Läs mer

Investeringar för ett starkt och hållbart transportsystem Prop. 2012/13:25

Investeringar för ett starkt och hållbart transportsystem Prop. 2012/13:25 Investeringar för ett starkt och hållbart transportsystem Prop. 2012/13:25 Syftet med propositionen Investeringar för ett starkt och hållbart transportsystem är att skapa förutsättningar för ett kapacitetsstarkt,

Läs mer

Åtgärdsplanering Trafikverkens avrapportering. Redovisning Näringsdepartementet

Åtgärdsplanering Trafikverkens avrapportering. Redovisning Näringsdepartementet Åtgärdsplanering 2010-2020 Trafikverkens avrapportering Redovisning Näringsdepartementet 2008-10-10 Trafikverkens uppdrag Metod för Regional systemanalys Metod för Strategisk miljöbedömning Modeller och

Läs mer

Årligt beslut om genomförande av regional plan för transportinfrastruktur

Årligt beslut om genomförande av regional plan för transportinfrastruktur Datum Dnr 2015-11-24 15-027 Regionstyrelsen Årligt beslut om genomförande av regional plan för transportinfrastruktur Bakgrund En gemensam tjänstemannaberedning av budget och VP har genomförts med Regionförbundet

Läs mer

Dokumentation från det regionala cykelseminariet

Dokumentation från det regionala cykelseminariet 1 Dokumentation från det regionala cykelseminariet 2016-10-27 Workshop 1: Hur är vi beredda att satsa för en ökad och säker cykling? Syftet med den första workshopen var att starta en diskussion om hur

Läs mer

Gå och cykla för ökad hälsa DEN GODA STADEN

Gå och cykla för ökad hälsa DEN GODA STADEN Gå och cykla för ökad hälsa DEN GODA STADEN När vi planerar för att bygga den goda staden är det många aspekter som bör finnas med. En mycket viktig del rör människors hälsa och välbefinnande. Därför behöver

Läs mer

Principerna för finansiering av infrastruktur behöver utvecklas

Principerna för finansiering av infrastruktur behöver utvecklas SKRIVELSE Vårt dnr: 2014-06-30 Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Cecilia Mårtensson Regeringen 103 33 Stockholm Principerna för finansiering av infrastruktur behöver utvecklas Det finns stora

Läs mer

REMISSYTTRANDE 1 LTV Västerås stad

REMISSYTTRANDE 1 LTV Västerås stad REMISSYTTRANDE 1 Datum 2014 02 26 Vår beteckning LTV 131122 Västerås stad Yttrande över remiss Trafikplan 2026 strategidel Västerås stad har överlämnat remissen Trafikplan 2026 strategidel till Landstinget

Läs mer

GÅNG- OCH CYKELPLAN Piteå kommun

GÅNG- OCH CYKELPLAN Piteå kommun GÅNG- OCH CYKELPLAN Piteå kommun Dokumentnamn Do kumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Gång- och cykelplan Plan 2011-03-21 54 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare Version Senast reviderad

Läs mer

Inkomna remissynpunkter Landstinget och länets kommuner

Inkomna remissynpunkter Landstinget och länets kommuner Inkomna remissynpunkter och länets kommuner Som helhet har den regionala infrastrukturplanen för Västmanlands län tagits emot väl av länets kommuner och avseende struktur, upplägg och innehåll. Inkomna

Läs mer

Gång- och cykelbana längs Ältabergsvägen. Genomförandebeslut

Gång- och cykelbana längs Ältabergsvägen. Genomförandebeslut Dnr Sida 1 (5) 2014-08-28 Handläggare Johanna Salén 08-508 260 32 Till Trafiknämnden 2014-09-25 Gång- och cykelbana längs Ältabergsvägen. Genomförandebeslut Förslag till beslut 1. Trafiknämnden godkänner

Läs mer

SYSTEMANALYS Stockholm-Mälarregionen och Gotland

SYSTEMANALYS Stockholm-Mälarregionen och Gotland SYSTEMANALYS Stockholm-Mälarregionen och Gotland Ett samarbete Regionförbundet Uppsala län Regionförbundet Sörmland Regionförbundet Örebro Länsstyrelsen i Stockholms län Länsstyrelsen i Västmanlands län

Läs mer

Bygg en cykelpendlingsväg svar på motion ställd av Yosef Sigal (S) (KF)

Bygg en cykelpendlingsväg svar på motion ställd av Yosef Sigal (S) (KF) KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 27 april 2016 11 Paragraf Diarienummer KS-2015/1934.474 Bygg en cykelpendlingsväg svar på motion ställd av Yosef Sigal (S) (KF) Kommunstyrelsens

Läs mer

Samrådsförslag Regional Cykelstrategi för Uppsala län

Samrådsförslag Regional Cykelstrategi för Uppsala län 1 (3) Handläggare: Björn Sax Kaijser Tillväxt- och regionplanenämnden Samrådsförslag Regional Cykelstrategi för Uppsala län Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting har beretts möjlighet att yttra sig

Läs mer

Erfarenhet av cykel.

Erfarenhet av cykel. Erfarenhet av cykel. - Kommunal erfarenhet i 12 år. Påverka internt att prioritera cykling, påverka innevånarna att cykla. - Fyra år på regional nivå i Trafikverket för att öka hållbart resandet. 1 2012-12-13

Läs mer

Dialogmöte Nya infrastrukturplaner Välkomna!

Dialogmöte Nya infrastrukturplaner Välkomna! Dialogmöte Nya infrastrukturplaner 2018-2029 12 maj 2016, kl 13.00-16.30 Linköping Välkomna! Region Östergötland Agenda 13.00 13.05 Inledning, Bengt Nordström, 1:e vice ordf Trafik- och samhällsplaneringsnämnden,

Läs mer

År 2020 Fler rör sig i staden

År 2020 Fler rör sig i staden År 2020 Fler rör sig i staden Men färre skadas i trafiken Trafiksäkerhetsprogrammet 2010 2020 antogs av Trafiknämnden i december 2009. Programmet ger inriktningen för det gemensamma trafiksäkerhetsarbetet

Läs mer

Remissvar angående betänkandet Ett land att besöka En samlad politik för hållbar turism och växande besöksnäring (SOU 2017:95)

Remissvar angående betänkandet Ett land att besöka En samlad politik för hållbar turism och växande besöksnäring (SOU 2017:95) 2018-03-16 Ert dnr: N2017/07438/FF n.registrator@regeringskansliet.se n.remisser.ff@regeringskansliet.se Handläggare: Lars Sandberg Remissvar angående betänkandet Ett land att besöka En samlad politik

Läs mer

PM: Alternativ användning av investeringar i regional plan

PM: Alternativ användning av investeringar i regional plan PM: Alternativ användning av investeringar i regional plan Hur kan planen bidra till uppfyllnad av klimatmålen år 2030 Trivector PM 2013:18 Rasmus Sundberg Katarina Evanth 2013-04-30 Alternativ användning

Läs mer

Ny årlig planeringsprocess för genomförande av länsplanen i Värmland. Bilaga 4. Sidor 2(5)

Ny årlig planeringsprocess för genomförande av länsplanen i Värmland. Bilaga 4. Sidor 2(5) 1(5) Ansökningsblankett om statlig medfinansiering - Värmland Ansökan om statlig medfinansiering enligt förordning (2009:237) om statlig medfinansiering till vissa regionala kollektivtrafikanläggningar

Läs mer

Trafikverkets arbete med fotgängare

Trafikverkets arbete med fotgängare Trafikverkets arbete med fotgängare Vad gör Trafikverket när det gäller fotgängare? Vi gör en hel del men vi gör även en hel del för lite. Vi kan göra mer Uppmärksamma fotgängares skaderisker Uppmärksamma

Läs mer

Varför bildas Trafikverket?

Varför bildas Trafikverket? Varför bildas Trafikverket? Ett trafikslagsövergripande synsätt Ett tydligare kundperspektiv Stärkt regional förankring En effektivare organisation Stödja innovation och produktivitetsförbättring i anläggningsbranschen

Läs mer

Remissversion av Regional cykelstrategi för Uppsala län. Cecilia Carlqvist Infrastrukturstrateg, Region Uppsala

Remissversion av Regional cykelstrategi för Uppsala län. Cecilia Carlqvist Infrastrukturstrateg, Region Uppsala Remissversion av Regional cykelstrategi för Uppsala län Cecilia Carlqvist Infrastrukturstrateg, Region Uppsala Befintliga och planerade gång- och cykelvägar längs statliga vägar i Uppsala län Framtidsbild

Läs mer

Vad är hållbar produktion? Varför hållbar produktion. Aava-Olsson

Vad är hållbar produktion? Varför hållbar produktion. Aava-Olsson Vad är hållbar produktion? Varför hållbar produktion Birgitta Aava-Olsson Hållbar utveckling Social Ekologisk Hållbar Ekonomisk Brundtlandrapporten, Our Common Future, rapport utarbetad av FN:s Världskommission

Läs mer

Handledning. Förhållningssätt till funktionellt prioriterat vägnät

Handledning. Förhållningssätt till funktionellt prioriterat vägnät Handledning Förhållningssätt till funktionellt prioriterat vägnät Trafikverket Postadress: 781 89 Borlänge E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 TMALL 0004 Rapport generell v 2.0 Dokumenttitel:

Läs mer

Yttrande över remiss av Förslag till nationell plan för transportsystemet

Yttrande över remiss av Förslag till nationell plan för transportsystemet 2017-11-30 Yttrande över remiss av Förslag till nationell plan för transportsystemet 2018 2029 N2017/05430/TIF Om Svenska Cykelstäder Svenska Cykelstäder är en förening bestående 26 svenska kommuner och

Läs mer

Länsstyrelsen i Hallands yttrande över nationell plan för transportsystemet

Länsstyrelsen i Hallands yttrande över nationell plan för transportsystemet YTTRANDE 1(6) 2017-11-24 Dnr 341-5860-17 Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se n.nationellplan@regeringskansliet.se Länsstyrelsen i Hallands yttrande över nationell plan för transportsystemet

Läs mer

Regional cykelstrategi för Sörmland. Kortversion utan fördjupade analyser

Regional cykelstrategi för Sörmland. Kortversion utan fördjupade analyser Regional cykelstrategi för Sörmland Kortversion utan fördjupade analyser Regional cykelstrategi för Sörmland Kortversion utan fördjupade analyser Ansvarig utgivare: Regionförbundet Sörmland Foto: Kerstin

Läs mer

Tjänsteärende 2009-12-08 Inrätta lånecykelsystem i Södertälje, remiss om motion av centerpartiets fullmäktigegrupp

Tjänsteärende 2009-12-08 Inrätta lånecykelsystem i Södertälje, remiss om motion av centerpartiets fullmäktigegrupp 1 (4) 2009-12-08 Tjänsteskrivelse Dnr Skriv här Kontor Miljökontoret/ Miljöstrategen Handläggare Ebba Jordelius 08-523 043 65 Ebba.jordelius@sodertalje.se Miljönämnden Inrätta lånecykelsystem i Södertälje

Läs mer

Cykelstrategi. Cykelstrategi. för Falköpings kommun

Cykelstrategi. Cykelstrategi. för Falköpings kommun Cykelstrategi för Falköpings kommun Innehållsförteckning Inledning 3 dokument 3 Nulägesanalys 4 Vision Falköping som cykelkommun 6 Åtgärdsområden 6 Infrastruktur 6 Säkerhet och trygghet 7 Drift och underhåll

Läs mer

KOMMUNIKATIONER & INFRASTRUKTUR

KOMMUNIKATIONER & INFRASTRUKTUR 36 kapitel 6 KOMMUNIKATIONER & INFRASTRUKTUR TILL STÖD FÖR VIDGAD REGIONAL ARBETS- OCH BOSTADSMARKNAD OCH LÅNGSIKTIGT HÅLLBAR SAMHÄLLSUTVECKLING Snabbare och säkrare resor och transporter i regionen och

Läs mer

Avgränsning av miljöbedömning för länstransportplan för Norrbottens län

Avgränsning av miljöbedömning för länstransportplan för Norrbottens län Avgränsning av miljöbedömning för länstransportplan för Norrbottens län 2018-2029 Region Norrbottens uppdrag Region Norrbotten har fått regeringens uppdrag att ta fram en länstransportplan för perioden

Läs mer

SAMLAD EFFEKTBEDÖMNING

SAMLAD EFFEKTBEDÖMNING SAMLAD EFFEKTBEDÖMNING EFFEKTBEDÖMNING OCH MÅLUPPFYLLELSE Effektbedömningen är utförd på planförslaget för både namngivna objekt och åtgärdsområden, under hela planperioden 2018-2029. Den samlade bedömningen

Läs mer

Avsiktsförklaring gång- och cykelväg mellan Sala och Heby i objektet väg 56 Sala-Heby

Avsiktsförklaring gång- och cykelväg mellan Sala och Heby i objektet väg 56 Sala-Heby TMALL 0265Avsiktsförklaring v. 2.0 Bilaga KS 2018/96/1 SALA KOMMUN Kommunstyrelsens förvaltning 1 (5) DDIZHZI Ink. 2318 'Ull' 2? Ärendenummer Trankverkel TRV 201 81 30709 Om fem " Re ion Västmanland RV180697

Läs mer

SAMLAD EFFEKTBEDÖMNING Vägplan, samrådshandling Väg 919, Vadstena Motala Gång- och cykelväg Ärendenummer: TRV 2016/104544

SAMLAD EFFEKTBEDÖMNING Vägplan, samrådshandling Väg 919, Vadstena Motala Gång- och cykelväg Ärendenummer: TRV 2016/104544 -14 Vägplan, samrådshandling Väg 919, Vadstena Motala Gång- och cykelväg Ärendenummer: TRV 2016/104544 Upprättad av: Martina Olgemar, Sweco Kontaktperson: Malin Skyman, Trafikverket Effektbedömning Väg

Läs mer

Från mål till verklighet så blir det som det var tänkt

Från mål till verklighet så blir det som det var tänkt Från mål till verklighet så blir det som det var tänkt Lena Smidfelt Rosqvist Sveriges transportpolitiska mål Infrastrukturplanering i Sverige har som övergripande mål att säkerställa en samhällsekonomiskt

Läs mer

Planering för cykelturism och annan rekreativ cykling. Per Kågeson Stockholm 8 maj 2012

Planering för cykelturism och annan rekreativ cykling. Per Kågeson Stockholm 8 maj 2012 Planering för cykelturism och annan rekreativ cykling Per Kågeson Stockholm 8 maj 2012 Cykelturismen i Europa Omsätter troligen 80 100 mdr kr per år Mest medel och höginkomsttagare Omsätter 700 1 000 kr

Läs mer

Örebroregionens Infrastruktur- och transportdag 2012 Genomförande av länsplanen 2012

Örebroregionens Infrastruktur- och transportdag 2012 Genomförande av länsplanen 2012 Örebroregionens Infrastruktur- och transportdag 202 Genomförande av länsplanen 202 Fredrik Idevall 202-03-6 Genomförande länsplanen 4 Större objekt 5 3 2, 2 Större namnsatta objekt 20. rv 5/Södra tvärleden

Läs mer

Trafikplan Hässleholms stad, remiss. Remiss mars 2017 Drygt 20 inkomna synpunkter Sammanställning och kommentarer

Trafikplan Hässleholms stad, remiss. Remiss mars 2017 Drygt 20 inkomna synpunkter Sammanställning och kommentarer Trafikplan Hässleholms stad, remiss Remiss mars 2017 Drygt 20 inkomna synpunkter Sammanställning och kommentarer Synpunkter Länsstyrelsen ingen formell roll Positivt att arbeta kontinuerligt med översiktlig

Läs mer

Dnr Ten 2015/231 Svar på remiss om framkomlighetsprogrammet. Bygg- och miljöförvaltningens förslag till tekniska nämnden

Dnr Ten 2015/231 Svar på remiss om framkomlighetsprogrammet. Bygg- och miljöförvaltningens förslag till tekniska nämnden TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2015-09-17 Tekniska nämnden Dnr Ten 2015/231 Svar på remiss om framkomlighetsprogrammet Förslag till beslut Bygg- och miljöförvaltningens förslag till tekniska nämnden 1. Tekniska

Läs mer

Förstudie för Spårväg syd

Förstudie för Spårväg syd SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING DNR: 1.5.3.-414/11 SID 1 (5) 2011-10-19 Handläggare: Inger Bogne Telefon: 508 15450 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2011-11-10 Förstudie för Spårväg syd Svar på remiss från

Läs mer

Regional cykelplan. för Gävleborgs län Remissversion

Regional cykelplan. för Gävleborgs län Remissversion Regional cykelplan för Gävleborgs län Remissversion 2017-07-12 Dokumenttitel: Regional cykelplan för Gävleborgs län Författare: Martin Gunnarsson, Region Gävleborg, Lotta Fritz och Anna-Lena Söderlind,

Läs mer

Workshop om medfinansiering. Sveriges Kommuner och Landsting 20 november Thomas Eriksson Planeringsavdelningen

Workshop om medfinansiering. Sveriges Kommuner och Landsting 20 november Thomas Eriksson Planeringsavdelningen Workshop om medfinansiering Sveriges Kommuner och Landsting 20 november 2014 Thomas Eriksson Planeringsavdelningen Utgångspunkter för medfinansiering Medfinansieringen syftar till att åstadkomma effektiva

Läs mer

Regional cykelstrategi för Sörmland. Komplett version med fördjupade analyser

Regional cykelstrategi för Sörmland. Komplett version med fördjupade analyser Regional cykelstrategi för Sörmland Komplett version med fördjupade analyser 1 Regional cykelstrategi för Sörmland Komplett version med fördjupade analyser Ansvarig utgivare: Regionförbundet Sörmland Foto:

Läs mer

Framtidens kollektivtrafik i Stockholm

Framtidens kollektivtrafik i Stockholm KORTVERSION Framtidens kollektivtrafik i Stockholm REGIONALT TRAFIKFÖRSÖRJNINGSPROGRAM FÖR STOCKHOLMSREGIONEN Vad är trafikförsörjningsprogrammet? Trafikförsörjningsprogrammet är det viktigaste styrande

Läs mer

Regional transportinfrastrukturplan med regional gång- och cykelstrategi för Västmanlands län

Regional transportinfrastrukturplan med regional gång- och cykelstrategi för Västmanlands län YTTRANDE 2017-102-7 Cykelfrämjandet Västerås Niklas Kihlén, vice ordförande Regional transportinfrastrukturplan 2018-2029 med regional gång- och cykelstrategi för Västmanlands län Sammanfattning Vi har

Läs mer

Målbild med mätbara samt generella mål

Målbild med mätbara samt generella mål Målbild med mätbara samt generella mål I regionala och kommunala dokument finns det en rad mål och visioner. Dessa mål är en viktig del i strukturbilden. Vissa mål är viktigare än andra därför har avgränsningar

Läs mer

Presentation av förstudien - Fåröförbindelsen. Välkomna!

Presentation av förstudien - Fåröförbindelsen. Välkomna! Presentation av förstudien - Fåröförbindelsen Välkomna! 2 2013-05-21 Förstudie Varför en förstudie? Samhälle 3 2013-05-21 Vad är en Förstudie? Nuläge Analys Förslag på åtgärder 4 2013-05-21 5 2013-05-21

Läs mer

Trafikpolicy för Sollentuna kommun

Trafikpolicy för Sollentuna kommun Trafikpolicy för Sollentuna kommun www.sollentuna.se Trafik är inte bara bilar! För att bättre kunna möta framtidens utmaningar måste både cykel,- gång,- och kollektivtrafik utvecklas och göras mer attraktiva

Läs mer

Stråk 6 Workshop 1. Funktion, potential och brister

Stråk 6 Workshop 1. Funktion, potential och brister Stråk 6 Workshop 1 Funktion, potential och brister 1 Transportpolitiskt mål Det övergripande målet för svensk transportpolitik är att säkerställa en samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar

Läs mer

Bredband Katrineholm

Bredband Katrineholm Bredband Katrineholm Katrineholm, Vision, Varumärke - Bredband I Katrineholm är lust den drivande kraften för skapande och utveckling för liv, lärande och företagsamhet Sveriges Lustgård handlar mycket

Läs mer

Välkommen till cykelfrukostseminarium

Välkommen till cykelfrukostseminarium Välkommen till cykelfrukostseminarium WSP 2013-03-12 Björn Hugosson (moderator) Gruppchef på trafikavdelningen Foto: ubrayj02 @ flickr. Creative Commons BY 2.0 2013-03-12 Välkommen! à Program 08.00 08.30

Läs mer