Årligt beslut om genomförande av regional plan för transportinfrastruktur

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Årligt beslut om genomförande av regional plan för transportinfrastruktur"

Transkript

1

2

3 Datum Dnr Regionstyrelsen Årligt beslut om genomförande av regional plan för transportinfrastruktur Bakgrund En gemensam tjänstemannaberedning av budget och VP har genomförts med Regionförbundet Sörmland, Kollektivtrafikmyndigheten och Trafikverket. Utifrån beredningen har ett förslag på budget och VP för länsplan för regional infrastruktur för Sörmlands län tagits fram. Som underlag för VP och budget har de årligen reviderade kommunala treårsplanerna 2015 använts samt en prognos över de ekonomiska ramarna för perioden Förutsättningar för länsplan för regional transportinfrastruktur för Södermanlands län Från 2016 är budgeten fullt ut anpassad efter den nya uppdelningen i länsplan för regional transportinfrastruktur för perioden Budget och VP är nu helt anpassad till det nya regionala planeringssystemet. En annan ny förutsättning enligt den nya processen är att budget och VP numera ska redovisas och beslutas i regionstyrelsen varje år. Omfördelningar kan behöva göras om inte pengar som finns till förfogande för vissa åtgärder inte varit möjliga att förbruka i tid. Om förutsättningarna inte samspelar tidsmässigt och kommunen inte prioriterar projekt behöver omprioriteringar göras. Den nya planeringsprocessen medger omprioriteringar av pengar till andra områden såsom till exempel trafiksäkerhet, kollektivtrafik, cykelvägar och miljöåtgärder längs det kommunala vägnätet. Ekonomiska förutsättningar år 1-4 ram inom plan Planramen anger totalt 291,3 mkr för år 1-4 om länet får full tilldelning från staten. Det blir i genomsnitt 72,8 mkr per år , för infrastrukturinvesteringar i Sörmland exklusive medfinansiering. Trafikverkets nuvarande prognos säger att regionen kommer att få cirka 36,4 miljoner 2016 vilket är mindre än planramen. 72,8 miljoner är den totala ramen för hela perioden fördelad per år. Trafikverkets uppdrag är att jämna ut fördelningen av tillgängliga medel mellan länen över tid. Box 325, Nyköping Besöksadress: Storhusqvarn, V Kvarngatan 64 Telefon: Mobil: E-post: christoffer.wendel@region.sormland.se Hemsida: Org nr: Sid 1(6)

4 Länet fick mindre pengar än den givna ramen Som ett resultat av Trafikverkets utjämning under perioden medför utjämningen att stora variationer mellan åren i perioden uppstår. Den preliminära totala budgeten för perioden blir cirka 291,3 mkr. Översikt planram och budget, mkr Summa år 1-4 Preliminär ram Budget (prognos hösten 2015) Tabell 1 Posterna från tabell 1 redovisas mera detaljerat i tabell 2 för perioden Inom Trafikverket pågår arbetet med att ta fram verksamhetsplanen för perioden 2016 till Den preliminära planeringsramen kan komma att förändras något under arbetets gång. Slutgiltig ram fastställs först i början av Åtgärder, mkr Funktionella stråk Vägåtgärder Väg 55, Dunker-Björndammen Flen (Yxtatorpet) - Malmköping Infart Västra Trosa Väg 57 Gnesta - E4 medfinansiering Sörmlands Länsplan Väg 53 Infart Eskilstuna D-län Resecentrum Resecentrum Nyköping, bidrag från regional plan Resecentrum Strängnäs, bidrag från regional plan Hållbart transportsystem Starka cykelstråk enligt cykelstrategin GC-väg Mälarvägen GC-åtg regionala näten inkl turismcykelleder Starka cykelstråk Eskilstuna - Kvicksund Starka cykelstråk Nyköping (Oppeby) - Skavsta Starka cykelstråk Strängnäs - Härad Gång-, cykel- och TS-åtgärder, kommunala nätet Bidrag kommunala nätet och dess anläggningar Kollektivtrafik regionala nätet Regionala nätet och dess anläggningar Kollektivtrafik kommunala nätet Bidrag kommunala nätet och dess anläggningar Trafiksäkerhet och effektivitet på regionala vägnätet TS- och GC-åtg väg 903 Ärla TS-åtgärder på det regionala vägnätet TS-åtgärder väg Väg 218 Vagnhärad - Trosa Enskilda vägar Bidrag enskilda vägar Långsiktiga och strategiska planeringsunderlag Åtgärdsval finansierade via Sörmlands länsplan Åtgärdsval, väg 218 Trosa - E Skavsta flygplats projekt action Summa Länstransportplan Sörmlands län Tabell 2 Sid 2(6)

5 Budgetförslag 2016 Budgetförslaget följer i år första året på ny process för årlig revidering av antagen länsplan. Som underlag för revisionen är utgångspunkten berörda kommuners reviderade planer för investeringar i infrastruktur och kollektivtrafikåtgärder samt tillgängligt statligt investeringsutrymme. Kommunal medfinansiering krävs i stor utsträckning för att genomföra olika åtgärder enligt principer tidigare fastlagda i länsplanen. Kommentarer till förslaget I tabell 2 ovan återfinns rubrikerna funktionella stråk respektive långsiktig strategisk planering samt tillhörande underrubriker vilka kommenteras nedan. Funktionella stråk Vägåtgärder Objektet Dunker-Björndammen på väg 55 har inte kunnat påbörjas enligt tidigare planering. Av denna anledning har 33,8 mkr måst lyftas bort ur planen för Väg 55 är dock fortsatt länets viktigaste vägobjekt. Arbetet med att bygga bort felande länkar och skapa ett sammanhängande stråk genom de centrala delarna av länet är av stor strategisk betydelse utifrån ett Sörmländskt perspektiv. Därför kommer regionförbundet att verka för att de resurser som nu lyfts bort från väg 55 snarast kan återföras till den regionala planen så att planerad utbyggnad kan genomföras. En annan strategi vilken bedöms som framkomlig i nästa fas är att se väg 55 ur ett bredare behovsperspektiv. Ett samarbete med region Uppland har därför inletts för att tydliggöra andra berörda kommuners och läns behov och perspektiv. Väg 55 har också av planeringsprocessen i Stockholm identifierats som en yttre förbifart till Stockholm. Vägens funktion utifrån olika perspektiv och behov behöver tydliggöras vilket i sin tur skapar underlag för en tyngre och kraftfullare argumentation som stöd för genomförandet av viktiga prioriteringar. Medel har budgeterats för åren 2017 och 2018 för planeringsarbete i samarbete med Trafikverket. Dessa medel kan användas för att genomföra en åtgärdsvalsstudie (ÅVS) för hela sträckan Katrineholm-Uppsala och identifierade objekt på sträckan. Resecentrum Medel från länsplanen har budgeterats med 20 mkr vardera för åtgärder kring resecentrum i Strängnäs och Nyköping. Sid 3(6)

6 Hållbart transportsystem Åtgärder för att skapa ett mer hållbart transportsystem uppnås bland annat genom att genomföra åtgärder vilka främjar gång och cykling som alternativ till bil. Cykelsatsningar görs också för att underlätta för och skapa möjligheter till cykelturism. Kategorin hållbart transportsystem omfattar också åtgärder för att främja kollektivtrafik. En stor sådan satsning utgörs av ett tidigare beslutat bidrag till införandet av ett nytt realtids- och betalsystem i kollektivtrafiken i Sörmland. Bidragets storlek påverkar tillgängligt utrymme för ytterligare åtgärder inom respektive del. En ytterligare kategori av åtgärder inom gruppen är åtgärder för att höja trafiksäkerheten och effektiviteten på det regionala vägnätet. Exempel på sådana åtgärder är hastighetsminskande åtgärder i tätorter, åtgärder vid busshållplatser vid skolor så att eleverna säkrare kan ta sig till och från kollektivtrafiken eller cykla eller promenera till och från skolan. Enskilda vägar Länsplanen ger möjlighet att lämna bidrag till olika typer av enklare åtgärder på enskilda vägar. Budgeterat belopp är 0,5 mkr per år under perioden. Prioriteringar av objekt 2016 Med utgångspunkt från kommunernas och kollektivtrafikmyndighetens årliga revidering av åtgärder inom de olika typerna av åtgärder på det kommunala nätet har följande objekt redovisade i tabell 3 nedan prioriterats i första hand. Objekten uppfyller Trafikverkets kriterier för att delfinansieras från den regionala planen. Objekten kan startas under förutsättning att kommunerna träffar överenskommelse med Trafikverket om medfinansiering. Sid 4(6)

7 Kommun Rubrik Typ av åtgärd Statlig medfinansiering Katrineholm Gång- och cykelväg Kungsgatan Gång- och cykel Nyköping Gångtunnel under järnväg vid Ö. Rundgatan Gång- och cykel Oxelösund GC-väg Strandvägen - Källstigen Gång- och cykel Strängnäs Gång- och cykelbana, Nabbgatan Strängnäs Gång- och cykel Strängnäs Gång- och cykelbana Östra Strandvägen Gång- och cykel Eskilstuna Urmakarvägen Trafiksäkerhet Eskilstuna Runebergsgatan Trafiksäkerhet Trosa Övergångställe och passage Stensundsvägen - Trafiksäkerhet Industrigatan Vingåker Implementering av "rätt fart i staden" Trafiksäkerhet Nyköping Påljungshage hållplatser Kollektivtrafik Katrineholm Flytt sjukhusentré till Fredsgatan Kollektivtrafik Oxelösund Tillgänglighetsanpassning av hållplatserna östra och Kollektivtrafik västra Föreningsgatan Strängnäs Gatumiljö Järnvägsgatan, Strängnäs Miljö SUMMA Tabell 3 Summan av åtgärderna är en del av beloppen redovisade i tabell 2 under rubrikerna Gång-, cykel- och TS-åtgärder, kommunala nätet samt Kollektivtrafik regionala nätet. Långsiktigt strategiskt planeringsunderlag Första steget i planeringsprocessen är att utifrån olika identifierade behov eller brister identifiera en rad objekt både i funktionella stråk och i det hållbara transportsystemet. Nästa steg i utvärderingen är att genomföra åtgärdsvalsstudier, ÅVS, för utvalda objekt. Resultatet från en genomförd ÅVS utgör sedan grunden för en fortsatt prioritering av objektet. Prioriteringen av vilka ÅVS som skall genomföras styrs till stor del av resursläget hos Trafikverket. För att på ett så bra sätt som möjligt kunna utnyttja Trafikverkets resurser är det av stor vikt att berörda kommuner och Regionförbundet tillsammans med Trafikverket och kommunerna genomför prioriteringar, och vid behov omprioriteringar, av vilka ÅVS som skall genomföras under olika perioder. Arbetet med prioriteringarna planeras i dagsläget att ske två gånger per år, en gång på våren och en gång på hösten. Inriktningen för Regionförbundets arbete är att skapa ett större inflöde av ÅVS inom kategorierna funktionella stråk och hållbart transportsystem. Syftet med ett större inflöde är att skapa möjligheter till omprioriteringar inom respektive kategori utifrån variationer i förutsättningarna. Sid 5(6)

8 Skavsta flygplats har på olika sätt betydelse för hela regionen och även för angränsande regioner. Flygplatsen behöver därför knytas till övrig infrastruktur på ett för ändamålet så bra och fungerande sätt som möjligt för att därigenom möjliggöra en positiv och långsiktig utveckling för flygplatsen. Ytterligare prioriterade objekt Objekten redovisade i tabell 4 nedan är hämtade från kommunernas årliga revidering av de olika typerna av åtgärder på det kommunala nätet. Objekten har prioriterats i andra hand i och med att objekten inte rymts inom tillgängligt utrymme för medfinansiering i plan för Objekten uppfyller dock Trafikverkets kriterier för att delfinansieras från regional plan. I och med detta utgör listan ett bra underlag för en fortsatt prioritering av eventuella medel från länsplanen förutsatt att en kommunal medfinansiering är möjlig. Kommun Rubrik Typ av åtgärd Statlig medfinansiering Katrineholm Gång- och cykelväg Lövåsen etapp 3 Gång- och cykel Nyköping Gång- och cykeltunnel Lennings väg Gång- och cykel Nyköping Fruängsgatan gågata och gc-väg Gång- och cykel Nyköping Cykelparkeringar med tak och pump Gång- och cykel Oxelösund Cykelfält Sundavägen Gång- och cykel Strängnäs Gatumiljö Strandvägen, Mariefred Gång- och cykel Oxelösund GC-väg Baravägen - Sundsör - Frösängen Trafiksäkerhet Katrineholm Genomfarten till stadsgatan, sträcka Skogsgatan till Miljö Tegnervägen Katrineholm Genomfarten till stadsgata, sträcka Vasaplan till Miljö Vassmogatan SUMMA Tabell 4 Förslag till beslut Regionstyrelsen antar förslaget till budget och inriktning för den regionala infrastrukturplanen avseende åren REGIONFÖRBUNDET SÖRMLAND Förbundskontoret Göran Norberg Förbundsdirektör Christoffer Wendel Strateg Sid 6(6)

Återblick länstransportplanerna Analys och uppföljning inför ny länstransportplan Infrastrukturberedningen Malmköping

Återblick länstransportplanerna Analys och uppföljning inför ny länstransportplan Infrastrukturberedningen Malmköping Återblick länstransportplanerna 2010-2016 Analys och uppföljning inför ny länstransportplan 2018-2029. Infrastrukturberedningen Malmköping 20160419. Fredrik Högberg, strateg, regionförbundet Sörmland Analys

Läs mer

Analys av åtgärdsvalsstudier och behov och brister. Förutsättningar för investeringar i kommande plan

Analys av åtgärdsvalsstudier och behov och brister. Förutsättningar för investeringar i kommande plan Analys av åtgärdsvalsstudier och behov och brister Förutsättningar för investeringar i kommande plan Analysens syfte Förstå planläge för behov och brister Möjliga åtgärder enligt fyrstegsprincipen Låsningar

Läs mer

Förslag på yttrande över remissversionerna av länsplan för regional transportinfrastruktur i Västmanlands län och Södermanlands län

Förslag på yttrande över remissversionerna av länsplan för regional transportinfrastruktur i Västmanlands län och Södermanlands län 1(4) Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE Trafiknämnden 2017-11-21, punkt 9 Ärende Infosäkerhetsklass Förslag på yttrande över remissversionerna av länsplan för regional transportinfrastruktur

Läs mer

Remiss - Länsplan för regional transportinfrastruktur för Södermanlands län

Remiss - Länsplan för regional transportinfrastruktur för Södermanlands län TJÄNSTEUTLÅTANDE Samhällsbyggnadskontoret Dnr KS/2017:572-032 Strategienheten 2017-09-29 1/2 Handläggare Patrik Wirsenius 0152-293 30 Kommunstyrelsen Remiss - Länsplan för regional transportinfrastruktur

Läs mer

Ny årlig planeringsprocess för genomförande av länsplanen i Värmland. Bilaga 1. Grums Kommun

Ny årlig planeringsprocess för genomförande av länsplanen i Värmland. Bilaga 1. Grums Kommun Grums Kommun Plan för investeringar i infrastruktur och kollektivtrafikåtgärder 1 Innehåll 1 Kommunens förutsättningar för planering och investeringar i transportinfrastruktur... 3 1.1 Kommunala mål och

Läs mer

Länstransportplan för Gävleborgs län

Länstransportplan för Gävleborgs län 1(5) Version 2017-04-10 Beslutsunderlag Hållbarhetsnämnden 2017-04-20 Länstransportplan för Gävleborgs län 2014-2025 Verksamhetsplan 2018 med utblick mot 2021 Sammanfattning Föreliggande förslag till verksamhetsplan

Läs mer

Remiss: förslag till länstransportplan för Uppsala län KS-2012/1061

Remiss: förslag till länstransportplan för Uppsala län KS-2012/1061 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2013/1061 2013-09-13 Kommunstyrelsen Remiss: förslag till länstransportplan för Uppsala län 2014-2025 KS-2012/1061 Förslag

Läs mer

Vad gör Trafikverket i trafiksäkerhetsarbetet. TMALL 0141 Presentation v 1.0. Ylva Berg, Gdks

Vad gör Trafikverket i trafiksäkerhetsarbetet. TMALL 0141 Presentation v 1.0. Ylva Berg, Gdks Vad gör Trafikverket i trafiksäkerhetsarbetet Väg? TMALL 0141 Presentation v 1.0 Ylva Berg, Gdks 2 GD beslut 2016: Stärkt säkerhetsorganisation Stärkt säkerhetskultur Stärkt säkerhetsarbete 3 Vad gör Trafikverket

Läs mer

Trafikverkets remiss Förslag till nya föreskrifter för väg 53, Södermanlands län

Trafikverkets remiss Förslag till nya föreskrifter för väg 53, Södermanlands län TJÄNSTESKRIVELSE Datum Dnr 2016-08-10 16-040 Regionstyrelsen Trafikverkets remiss Förslag till nya föreskrifter för väg 53, Södermanlands län Trafikverket vill genom en remissprocess i två steg inhämta

Läs mer

MIIT Genomförande grupp. Underlag Cykel 2013.04.12. Underlag Cykel. Pernilla Sott Stråkkoordinator

MIIT Genomförande grupp. Underlag Cykel 2013.04.12. Underlag Cykel. Pernilla Sott Stråkkoordinator 2013.04.12 Pernilla Sott Stråkkoordinator Innehåll Typer av vägar... 3 Kostnad... 3 Typer av finansiering... 3 Ekonomisk bakgrund... 5 Nationella planen (nationella vägar)... 5 Regionala planen/länsplanen

Läs mer

Regional cykelplan för Uppsala län

Regional cykelplan för Uppsala län 2010-10-14 Dnr: RFUL 2010/66 Regional cykelplan för Uppsala län Besöksadress Kungsgatan 41 Telefon 018-18 21 00 E-post info@regionuppsala.se Org. nr 222 000-1511 Postadress Box 1843, 751 48 Uppsala Fax

Läs mer

Dialogmöte Norrbottens läns transportinfrastruktur 2014-2025

Dialogmöte Norrbottens läns transportinfrastruktur 2014-2025 Dialogmöte Norrbottens läns transportinfrastruktur 2014-2025 Länstransportplan 2014-2025 - Vad ska/kan planen omfatta? - Planeringsförutsättningar & tidplan Länstransportplan 2010-2021 - Hur tänkte vi?

Läs mer

Remissvar på förslag till nationell plan för transportsystemet

Remissvar på förslag till nationell plan för transportsystemet YTTRANDE Datum Dnr 2013-09-06 13-070 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar på förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 Regionförbundet Sörmland ingår tillsammans med Sörmlands

Läs mer

Remiss om länsplan för regional transportinfrastruktur för Uppsala län

Remiss om länsplan för regional transportinfrastruktur för Uppsala län KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Anderson Tomas Malmgren Tobias (SBF) Datum 2017-09-07 Diarienummer KSN-2017-2709 Kommunstyrelsen Remiss om länsplan för regional transportinfrastruktur för Uppsala län

Läs mer

BILAGA 3-8 TILLHÖRANDE REGIONAL TRANSPORTPLAN FÖR VÄRMLANDS LÄN

BILAGA 3-8 TILLHÖRANDE REGIONAL TRANSPORTPLAN FÖR VÄRMLANDS LÄN BILAGA 3-8 TILLHÖRANDE REGIONAL TRANSPORTPLAN FÖR VÄRMLANDS LÄN 2018-2029 Remissversion juni 2017 Bilaga 3. Inriktning för cykelåtgärder Nedan följer de prioriterings-, fördelnings- och finansieringsprinciper

Läs mer

Remiss angående regional cykelvägsplan för Uppsala län, RFUL 2010/66 KS-2010/524. att som sitt yttrande överlämna förvaltningens tjänsteskrivelse

Remiss angående regional cykelvägsplan för Uppsala län, RFUL 2010/66 KS-2010/524. att som sitt yttrande överlämna förvaltningens tjänsteskrivelse Göran Nilsson FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsens ordförande 2010-08-16 Kommunstyrelsen Remiss angående regional cykelvägsplan för Uppsala län, RFUL 2010/66 KS-2010/524 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Arvika kommun. Plan för investeringar i infrastruktur och kollektivtrafikåtgärder Dnr: TRV 2015/10935

Arvika kommun. Plan för investeringar i infrastruktur och kollektivtrafikåtgärder Dnr: TRV 2015/10935 Arvika kommun Plan för investeringar i infrastruktur och kollektivtrafikåtgärder 1 Innehåll 1 Kommunens förutsättningar för planering och investeringar i transportinfrastruktur... 3 1.1 Kommunala mål och

Läs mer

Regional infrastruktur Skånes Tekniska chefer, 6 oktober 2017

Regional infrastruktur Skånes Tekniska chefer, 6 oktober 2017 Regional infrastruktur Skånes Tekniska chefer, 6 oktober 2017 Kerstin Åklundh, Infrastrukturstrateg, Region Skåne Region Skånes RTI-plan 2018-2029 Regional medfinansiering av infrastruktur 4,3 mdr. Budget

Läs mer

Cykel i nationella och regionala planer samt allmänt om turistcykelleder 2014-11-04. Peter von Heidenstam

Cykel i nationella och regionala planer samt allmänt om turistcykelleder 2014-11-04. Peter von Heidenstam Cykel i nationella och regionala planer samt allmänt om turistcykelleder 2014-11-04 Peter von Heidenstam 2 2014-11-05 Förslaget omfattar åren 2014 2025 och är gemensamt för alla trafikslag, vägtrafik,

Läs mer

Planering för samhällsutveckling och åtgärdsvalsstudier i tidig planering Annica Lindström, Planering

Planering för samhällsutveckling och åtgärdsvalsstudier i tidig planering Annica Lindström, Planering Planering för samhällsutveckling och åtgärdsvalsstudier i tidig planering Annica Lindström, Planering 1 2 Nära vardagen där det händer Så här arbetar vi Ekonomisk planeringsprocess Planläggningsprocessen

Läs mer

Per Hansson, Vårforum del Vårforum Per Hansson, Region Kronoberg Del 2

Per Hansson, Vårforum del Vårforum Per Hansson, Region Kronoberg Del 2 Vårforum 2017 06 15 Per Hansson, Region Kronoberg Del 2 Innehåll 1 Sammanfattning och inledning...3 2 Regionala investeringar i Kronobergs län 2018 2029.11 3 Uppdrag och nationella riktlinjer..27 4 Utgångspunkt

Läs mer

Vad har hänt sedan senast?

Vad har hänt sedan senast? Vad har hänt sedan senast? Höst 2016 Vinter 2016-2017 Vår 2017 Sommar 2017 Kontinuerlig dialog med kommuner och andra via - Tjänstemannaforum - Kommunsamråd REMISS OM BEHOV OCH BRISTER Väg; 22 Trafiks

Läs mer

39 Uppdrag att samlokalisera inför regionbildning

39 Uppdrag att samlokalisera inför regionbildning PROTOKOLL Arbetsutskottet 2017-10-11 39 Uppdrag att samlokalisera inför regionbildning Dnr 17-084 Förberedelsearbetet för bildande av en länsregion pågår. En samlokalisering av de tre samgående parterna

Läs mer

Lundaförslag Cykelväg Genarp - Kyrkheddinge

Lundaförslag Cykelväg Genarp - Kyrkheddinge Tekniska förvaltningen Gatu- och trafikavdelningen 1(6) Hanna Zakrisson 046-359 47 84 hanna.zakrisson@lund.se Tekniska nämnden Lundaförslag Cykelväg Genarp - Kyrkheddinge Dnr TN 2019/0321 Sammanfattning

Läs mer

~ ~~~~ Bilaga KS 2013/189/1

~ ~~~~ Bilaga KS 2013/189/1 ~ ~~~~ Bilaga KS 2013/189/1 1 (l) 2013-08-21 YITRANDE KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Samhällsbyggnadskontoret YTTRANDE Remiss: Länstransportplan för infrastruktur i Gävleborgslän 2014-2025 Sala kommun har

Läs mer

~01~ ~~9- '~ ~~~ Överenskommelse om kollektivtrafiken isörmland. ÖVERENSKOMMELSE ~jq

~01~ ~~9- '~ ~~~ Överenskommelse om kollektivtrafiken isörmland. ÖVERENSKOMMELSE ~jq Kommunstyrelsen ~01~ ~~9- '~ ~~~ Kommunstyrelsens handling nr 53/2011 ÖVERENSKOMMELSE 2011-06-09 ~jq R.EGIONFÖI~BL14bfiT ~(~R1~ILAND.~I71C,

Läs mer

Åtgärdsvalsstudie. Västra infarten Nyköping - Bilaga 1 Ej vidare hanterade åtgärder. Ärendenummer: TRV 2018/22953

Åtgärdsvalsstudie. Västra infarten Nyköping - Bilaga 1 Ej vidare hanterade åtgärder. Ärendenummer: TRV 2018/22953 Åtgärdsvalsstudie Västra infarten Nyköping - Bilaga 1 Ej vidare hanterade åtgärder Ärendenummer: TRV 2018/22953 2 (5) 1 Bortvalda åtgärder Denna bilaga till rapport Åtgärdsvalsstudie Västra infarten Nyköping

Läs mer

Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län 2014-2025

Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län 2014-2025 2013-07-02 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/371-311 Kommunstyrelsen Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län 2014-2025 Yttrande Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar föreslaget

Läs mer

Medfinansiering av Frövi Bangård

Medfinansiering av Frövi Bangård FÖREDRAGNINGSPM 1 (5) Medfinansiering av Frövi Bangård Diarienummer: 15RS844 Handläggare: Karin Wallin Sammanfattning BillerudKorsnäs planerar för en expansion av verksamheten i Frövifors pappersbruk.

Läs mer

Regional cykelstrategi

Regional cykelstrategi Regional cykelstrategi SATSA II Varmt välkomna! Projektplanen Melissa Safer, Trafikverket Region Stockholm Syfte Syftet med projektet är att skapa en regional plattform för cykelfrågan i Stockholms län

Läs mer

Ny årlig planeringsprocess för genomförande av länsplanen i Värmland. Bilaga 1. Datum Dnr: TRV 2015/ Sunne Kommun

Ny årlig planeringsprocess för genomförande av länsplanen i Värmland. Bilaga 1. Datum Dnr: TRV 2015/ Sunne Kommun Sunne Kommun Plan för investeringar i infrastruktur och kollektivtrafikåtgärder 1 Innehåll 1 Kommunens förutsättningar för planering och investeringar i transportinfrastruktur... 3 1.1 Kommunala mål och

Läs mer

Remissvar avseende inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för

Remissvar avseende inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för N2015/4305/TIF 2016-02-24 1 (5) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar avseende inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för 2018-2029 Länsplaneupprättare och kollektivtrafikmyndigheter

Läs mer

Ranking av företagsklimat 2017 Södermanlands kommuner

Ranking av företagsklimat 2017 Södermanlands kommuner Bilaga till pressmeddelande 2017-09-26: Ranking för respektive kommun i Södermanland Ranking av företagsklimat 2017 Södermanlands kommuner Kommun Placering Förändring Topp 5 i Sverige Trosa 9 0 1 Solna

Läs mer

Yttrande om översiktsplan Flens kommun

Yttrande om översiktsplan Flens kommun Kommunstyrelsen 2017-05-10 Kommunledningskontoret Miljö och samhällsbyggnad KSKF/2017:298 Kristina Birath 016-710 51 56 1 (3) Kommunstyrelsen Yttrande om översiktsplan Flens kommun Förslag till beslut

Läs mer

Kallelse till sammanträde med kommunstyrelsens

Kallelse till sammanträde med kommunstyrelsens Kallelse till sammanträde med kommunstyrelsens 2013-08-27 Tid: Torsdagen den 5 september, kl. 18.00 (OBS datum) Plats: Barken, Bomans hotell, Trosa Kaffe och smörgås serveras vid gruppmötena Gruppmöte

Läs mer

Handlingar till ärende 3 Revidering av den regionala investeringsplanen för transportinfrastrukturen

Handlingar till ärende 3 Revidering av den regionala investeringsplanen för transportinfrastrukturen BHU 15 oktober 2013 Handlingar till ärende 3 Revidering av den regionala investeringsplanen för transportinfrastrukturen 2014-2025 Bifogat finns: 1. Missiv 2. TU: Beskrivning av stommar i regional plan

Läs mer

Yttrande angående förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025

Yttrande angående förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 Tjänsteskrivelse Kommunstyrelsen Dnr KS 2013/95 2013-08-15 Samhällsbyggnadskontoret Hans-Erik Eriksson Tel. 0156-520 35 Fax. 0156-520 17 hans-erik.eriksson@trosa.se Yttrande angående förslag till nationell

Läs mer

Förändring i det kommunala kostnadsutjämningssystemet för kollektivtrafiken inom Södermanlands län

Förändring i det kommunala kostnadsutjämningssystemet för kollektivtrafiken inom Södermanlands län Dnr KS/2012:339-049 Handläggare: Förändring i det kommunala kostnadsutjämningssystemet för kollektivtrafiken inom Södermanlands län Ordförandens förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Ranking av företagsklimat 2018 Södermanlands kommuner Kommun Ranking Förändring Topp 5 i Sverige

Ranking av företagsklimat 2018 Södermanlands kommuner Kommun Ranking Förändring Topp 5 i Sverige Bilaga till pressmeddelande 2018-10-02: Ranking för respektive kommun i Södermanland Ranking av företagsklimat 2018 Södermanlands kommuner Kommun Ranking Förändring Topp 5 i Sverige Trosa 6 3 1 Solna Gnesta

Läs mer

Nyköpings Kommun 2015

Nyköpings Kommun 2015 D a t u m D n r 2015-05-18 KK15/241 Nyköpings Kommun 2015 Plan för investeringar i infrastruktur och kollektivtrafikåtgärder Sid 1(15) 1 Kommunens förutsättningar för planering och investeringar i transportinfrastruktur

Läs mer

CYKELBOKSLUT 2012-13. Tekniska förvaltningen Borås Stad

CYKELBOKSLUT 2012-13. Tekniska förvaltningen Borås Stad CYKELBOKSLUT 2012-13 Tekniska förvaltningen Borås Stad INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning... 1 Genomförda åtgärder under 2012/2013... 2» Utbyggnad av cykelvägnätet... 2 Ny GC-väg, Landerigatan och Fabriksgatan,

Läs mer

Hantering av erbjudande om grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete

Hantering av erbjudande om grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete Datum Dnr 2018-03-13 18 030 Hantering av erbjudande om grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete Sammanfattning I villkorsbeslutet för 2018 erbjuder Näringsdepartementet regionalt utvecklingsansvarig

Läs mer

Rubrik: Förordning (1997:263) om länsplaner för regional transportinfrastruktur. Länsstyrelsen upprättar planen om inte annat följer av 17 i

Rubrik: Förordning (1997:263) om länsplaner för regional transportinfrastruktur. Länsstyrelsen upprättar planen om inte annat följer av 17 i SFS nr: 1997:263 Departement/ myndighet: Näringsdepartementet Rubrik: Förordning (1997:263) om länsplaner för regional transportinfrastruktur Utfärdad: 1997-05-15 Ändring införd: t.o.m. SFS 2009:239 1

Läs mer

Transport och resande i Sörmland Planer och satsningar på infrastruktur och kollektivtrafik

Transport och resande i Sörmland Planer och satsningar på infrastruktur och kollektivtrafik Transport och resande i Sörmland 2010-2021 Planer och satsningar på infrastruktur och kollektivtrafik Det ska vara enkelt att förverkliga sina ambitioner, idéer och framtidsplaner i Sörmland! Vision i

Läs mer

Trafikverkets arbete med Nationell plan 2014-2025 2013-02-28

Trafikverkets arbete med Nationell plan 2014-2025 2013-02-28 Trafikverkets arbete med Nationell plan 2014-2025 2013-02-28 Jörgen Einarsson Britta Johnson Innehåll Trafikverkets uppdrag Tidplan Ekonomiska ramar Regeringens direktiv Innehåll i nuvarande plan Medfinansiering

Läs mer

SÖRMLAND Aktualitet och användbarhet - RUFS Stockholms läns landsting Tillväxt, miljö och regionalplanering

SÖRMLAND Aktualitet och användbarhet - RUFS Stockholms läns landsting Tillväxt, miljö och regionalplanering * >Ä^ REGION FÖR BUNDET Ankom Stockholms läns landsting Dnr. Datum 2013-12-12 2013-12-09 RS 37, Bil 1 Dnr 13-081 Stockholms läns landsting Tillväxt, miljö och regionalplanering Box 22550 104 22 STOCKHOLM

Läs mer

SATSA II Regional cykelstrategi

SATSA II Regional cykelstrategi SATSA II Regional cykelstrategi Syfte och mål Skapa en regional plattform för cykelfrågan i Stockholms län, så att cykeltrafiken kan öka som andel av det totala resandet. Ta fram ett väl underbyggt underlag

Läs mer

Regional cykelstrategi för Sörmland. Kortversion utan fördjupade analyser

Regional cykelstrategi för Sörmland. Kortversion utan fördjupade analyser Regional cykelstrategi för Sörmland Kortversion utan fördjupade analyser Regional cykelstrategi för Sörmland Kortversion utan fördjupade analyser Ansvarig utgivare: Regionförbundet Sörmland Foto: Kerstin

Läs mer

Beskrivning av roller & ansvar för kollektivtrafiken i Värmland

Beskrivning av roller & ansvar för kollektivtrafiken i Värmland Sida 1(6) Enheten för kollektivtrafik Datum 2015-11-26 Beskrivning av roller & ansvar för kollektivtrafiken i Värmland PM Region Värmland - kommunalförbund Postadress Box 1022 651 15 KARLSTAD Besöksadress

Läs mer

Inkomna remissynpunkter Landstinget och länets kommuner

Inkomna remissynpunkter Landstinget och länets kommuner Inkomna remissynpunkter och länets kommuner Som helhet har den regionala infrastrukturplanen för Västmanlands län tagits emot väl av länets kommuner och avseende struktur, upplägg och innehåll. Inkomna

Läs mer

Länstransportplanen Verksamhetsplan 2015 (med utblick mot 2018)

Länstransportplanen Verksamhetsplan 2015 (med utblick mot 2018) 2014-11-21 Till Regionstyrelsen Länstransportplanen Verksamhetsplan 2015 (med utblick mot 2018) Sammanfattning Föreliggande förslag till verksamhetsplan är en konkretisering av gällande Länstransportplan

Läs mer

Örebroregionens Infrastruktur- och transportdag 2012 Genomförande av länsplanen 2012

Örebroregionens Infrastruktur- och transportdag 2012 Genomförande av länsplanen 2012 Örebroregionens Infrastruktur- och transportdag 202 Genomförande av länsplanen 202 Fredrik Idevall 202-03-6 Genomförande länsplanen 4 Större objekt 5 3 2, 2 Större namnsatta objekt 20. rv 5/Södra tvärleden

Läs mer

Verksamhetsplan RAR 2012 Dnr RAR12-04

Verksamhetsplan RAR 2012 Dnr RAR12-04 Samordningsförbundet RAR i Sörmland 1. Inledning RAR:s verksamhetsidé är att löpande erbjuda samverkansaktiviteter, processtöd samt utvärderingar som utarbetas gemensamt med medlemmarna. Omfattningen styrs

Läs mer

Länsplan för regional transportinfrastruktur 2014-2025. Västmanlands län. Remissversion juni 2013 2013:8

Länsplan för regional transportinfrastruktur 2014-2025. Västmanlands län. Remissversion juni 2013 2013:8 Länsplan för regional transportinfrastruktur 2014-2025 Västmanlands län Remissversion juni 2013 2013:8 Titel: Länsplan för regional transportinfrastruktur 2014-2025 Kommunikationer Samhällsbyggnadsenheten

Läs mer

Bilaga till pressmeddelande : Ranking för respektive kommun i Södermanland

Bilaga till pressmeddelande : Ranking för respektive kommun i Södermanland Bilaga till pressmeddelande 2016-09-20: Ranking för respektive kommun i Södermanland Trosa -4 Rankingplacering 9 5 4 3 2 3 4 4 11-11 Sammanfattande omdöme 22 11 1 1 2 4 7 9 16-15 Service till företag 18

Läs mer

Presidiekonferens Strandbaden 2011-11-10

Presidiekonferens Strandbaden 2011-11-10 Presidiekonferens Strandbaden 2011-11-10 Trafikverket Region Väst Jörgen Einarsson, enhetschef planering Jan Törnell, planerare Trafikverket och kommunerna Presentation: Kort om Trafikverket På gång i

Läs mer

Regional plan 2010-2021 2009-03-17

Regional plan 2010-2021 2009-03-17 Regional plan 2010-2021 2009-03-17 Regional plan, innehåll Större vägprojekt, preciseras Potter statligt vägnät trafiksäkerhet/hastighet, kollektivtrafik, cykeltrafik, miljö i mindre tätorter, marknad,

Läs mer

Dialogmöte 2. Regeringens infrastrukturproposition Förankring av syfte och mål från dialogmöte 1 Förslag till innehåll tillståndsbilder

Dialogmöte 2. Regeringens infrastrukturproposition Förankring av syfte och mål från dialogmöte 1 Förslag till innehåll tillståndsbilder Dialogmöte 2 Regeringens infrastrukturproposition Förankring av syfte och mål från dialogmöte 1 Förslag till innehåll tillståndsbilder Workshop om inriktning och övergripande prioriteringar Den fortsatta

Läs mer

Regional cykelstrategi för Sörmland. Komplett version med fördjupade analyser

Regional cykelstrategi för Sörmland. Komplett version med fördjupade analyser Regional cykelstrategi för Sörmland Komplett version med fördjupade analyser 1 Regional cykelstrategi för Sörmland Komplett version med fördjupade analyser Ansvarig utgivare: Regionförbundet Sörmland Foto:

Läs mer

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning Tema-PM inom Strukturbild Blekinge April 2019 Hur hänger det ihop? Samhällsplanering och samhällsutveckling är idag komplexa frågor med många olika aktörer

Läs mer

Här börjar framtiden. Ostlänken den nya tidens järnväg JÄRNA VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING

Här börjar framtiden. Ostlänken den nya tidens järnväg JÄRNA VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING Här börjar framtiden Ostlänken den nya tidens järnväg JÄRNA VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING En del av Sveriges första höghastighetsjärnväg Sverige växer, storstadsregionerna expanderar

Läs mer

N2014/1779/TE, m.fl. Trafikverket Borlänge. m.fl. 6 bilagor

N2014/1779/TE, m.fl. Trafikverket Borlänge. m.fl. 6 bilagor Regeringsbeslut III 4 Näringsdepartementet 2014-04-03 N2014/1779/TE, m.fl. se bilaga 1 Trafikverket 781 89 Borlänge m.fl. Fastställelse av nationell trafikslagsövergripande plan för utveckling av transportsystemet

Läs mer

Vad blev resultatet av åtgärdvalsstudie nationellt vägnät, Region Väst? Jenny Ekeblad 2015-03-27

Vad blev resultatet av åtgärdvalsstudie nationellt vägnät, Region Väst? Jenny Ekeblad 2015-03-27 Vad blev resultatet av åtgärdvalsstudie nationellt vägnät, Region Väst? Jenny Ekeblad 2015-03-27 Jag tänkte prata om: Kort om cykel i nationell plan Varför har vi genomfört studien? Presentation av genomförd

Läs mer

Länsplan för regional transportinfrastruktur 2014-2025. Västmanlands län. Maj 2014 2013:8

Länsplan för regional transportinfrastruktur 2014-2025. Västmanlands län. Maj 2014 2013:8 Länsplan för regional transportinfrastruktur 2014-2025 Västmanlands län Maj 2014 2013:8 Titel: Länsplan för regional transportinfrastruktur 2014-2025 Kommunikationer Samhällsbyggnadsenheten Länsstyrelsen

Läs mer

2010-03-25 Vårt dnr 09/5304 Överenskommelse mellan kommunerna och landstinget i Sörmlands län och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) om stöd till ett långsiktigt förbättringsarbete för de mest sjuka

Läs mer

88% 79% 38% Det ska vara enkelt att förverkliga sina drömmar ambitioner och idéer i Sörmland

88% 79% 38% Det ska vara enkelt att förverkliga sina drömmar ambitioner och idéer i Sörmland Det ska vara enkelt att förverkliga sina drömmar ambitioner och idéer i Sörmland De digitala tjänsterna blir allt mer betydelsefulla i våra liv. Därmed är det viktigt att Sörmland har en vision om hur

Läs mer

22 Fastställande av länsplan för regional transportinfrastruktur i Södermanlands län

22 Fastställande av länsplan för regional transportinfrastruktur i Södermanlands län PROTOKOLL Arbetsutskottet 2018-05-31 22 Fastställande av länsplan för regional transportinfrastruktur i Södermanlands län 2018-2029 Dnr 16 087 Sammanfattning Regionförbundet Sörmland har fått i uppdrag

Läs mer

Regeringens proposition 2012/13:25

Regeringens proposition 2012/13:25 CYKEL Vad säger propen och vad gör Trafikverket? Anna Wildt-Persson Trafikverket Region Syd Regeringens proposition 2012/13:25 Regeringens bedömning: Åtgärder för ökad och säker cykeltrafik har potential

Läs mer

Person- och godstransporter i stråket väg 52 mellan E20 och Läppe

Person- och godstransporter i stråket väg 52 mellan E20 och Läppe Person- och godstransporter i stråket väg 52 mellan E20 och Läppe Örebro län Förenklad åtgärdsvalsstudie Dokumenttitel: Person- och godstransporter i stråket väg 52 mellan E20 och Läppe - Åtgärdsvalsstudie

Läs mer

Åtgärdsvalsstudier en metodik för planering i tidiga skeden

Åtgärdsvalsstudier en metodik för planering i tidiga skeden Åtgärdsvalsstudier en metodik för planering i tidiga skeden Jan Lindgren, Trafikverket 1 2015-02-24 Åtgärdsval vad, varför? När ett problem i transportsystemet identifierats påbörjas ett åtgärdsval. Åtgärdsval

Läs mer

Erfarenhet av cykel.

Erfarenhet av cykel. Erfarenhet av cykel. - Kommunal erfarenhet i 12 år. Påverka internt att prioritera cykling, påverka innevånarna att cykla. - Fyra år på regional nivå i Trafikverket för att öka hållbart resandet. 1 2012-12-13

Läs mer

Delegationsordning för Regionförbundet Sörmland

Delegationsordning för Regionförbundet Sörmland Datum Dnr 20141204 14105 Delegationsordning för Regionförbundet Sörmland Fastställd av regionstyrelsen 20141204 41, att gälla från 20150101. Delegation och verkställighet Delegationsbeslut är ett beslut

Läs mer

37 Ägaranvisning för Almi Företagspartner Stockholm- Sörmland AB samt val av ombud till årsstämma 2017

37 Ägaranvisning för Almi Företagspartner Stockholm- Sörmland AB samt val av ombud till årsstämma 2017 PROTOKOLL Arbetsutskottet 2016-09-29 37 Ägaranvisning för Almi Företagspartner Stockholm- Sörmland AB samt val av ombud till årsstämma 2017 Dnr 16-071 Sammanfattning Almi Företagspartner Stockholm Sörmlands

Läs mer

MEDFINANSIERING AV CYKELINFRASTRUKTUR - EN GENOMGÅNG AV OLIKA BIDRAG

MEDFINANSIERING AV CYKELINFRASTRUKTUR - EN GENOMGÅNG AV OLIKA BIDRAG MEDFINANSIERING AV CYKELINFRASTRUKTUR - EN GENOMGÅNG AV OLIKA BIDRAG MEDFINANSIERING AV CYKELINFRASTRUKTUR Det finns goda möjligheter att få ekonomiskt stöd för cykelåtgärder. Under de senaste åren har

Läs mer

MEDFINANSIERING AV CYKELINFRASTRUKTUR --- EN GENOMGÅNG AV OLIKA BIDRAG

MEDFINANSIERING AV CYKELINFRASTRUKTUR --- EN GENOMGÅNG AV OLIKA BIDRAG MEDFINANSIERING AV CYKELINFRASTRUKTUR --- EN GENOMGÅNG AV OLIKA BIDRAG MEDFINANSIERING AV CYKELINFRASTRUKTUR Det finns goda möjligheter att få ekonomiskt stöd för cykelåtgärder. Under de senaste åren har

Läs mer

Ansökan om statlig medfinansiering till åtgärder för förbättrad miljö och trafiksäkerhet på det kommunala vägnätet för år 2014

Ansökan om statlig medfinansiering till åtgärder för förbättrad miljö och trafiksäkerhet på det kommunala vägnätet för år 2014 1 (6) Milj och samhällsbyggnadsförvaltningen 2013-09-02 Dnr Sbn 2013-333 Teknik och samhällsbyggnadskontoret Eleonor Mörk Gunnar Lönn Samhällsbyggnadsnämnden Ansökan om statlig medfinansiering till åtgärder

Läs mer

Sammanställning av resultat från gruppresentationer på Dialogmötet 11 april i Lycksele

Sammanställning av resultat från gruppresentationer på Dialogmötet 11 april i Lycksele Sammanställning av resultat från gruppresentationer på Dialogmötet 11 april i Lycksele Nedan har vi sammanställt de prioriterade brist-/utvecklingsområden som kom fram i gruppdiskussionerna på dialogmötet.

Läs mer

Åtgärdsvalsstudien person- och godstransporter i stråket väg 52 genom Södermanland

Åtgärdsvalsstudien person- och godstransporter i stråket väg 52 genom Södermanland Datum Dnr 2014-10-28 14-098 Gemensamt ställningstagande Åtgärdsvalsstudien person- och godstransporter i stråket väg 52 genom Södermanland Bakgrund Trafikverket, Regionförbundet Sörmland, Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet,

Läs mer

Svar på remiss om förslag till nationell plan för transportsystemet

Svar på remiss om förslag till nationell plan för transportsystemet Kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE Kommunledningskontoret 2017-10-26 Dnr KS 2017/252 Margareta Persson, utredare margareta.persson@hammaro.se 054-51 52 83 Kommunstyrelsen Svar på remiss om förslag till nationell

Läs mer

Nationell strategi för ökad och säker cykling. Näringsdepartementet

Nationell strategi för ökad och säker cykling. Näringsdepartementet Nationell strategi för ökad och säker cykling Nationell strategi Regeringen avser att arbeta för en ökad och säker cykling. Ett led i detta arbete är att i dialog med berörda aktörer ta fram en nationell

Läs mer

28 Trafikverkets remiss Förslag till nya föreskrifter för väg 53, Södermanlands län

28 Trafikverkets remiss Förslag till nya föreskrifter för väg 53, Södermanlands län PROTOKOLL Arbetsutskottet 2017-08-31 28 Trafikverkets remiss Förslag till nya föreskrifter för väg 53, Södermanlands län Dnr 17 059 Sammanfattning Trafikverket genomför nationellt ett arbete med anpassningar

Läs mer

Kompetensberedningens handlingsplan underlag för inriktningsbeslut

Kompetensberedningens handlingsplan underlag för inriktningsbeslut TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2014-10-20 Dnr Kompetensberedningens handlingsplan underlag för inriktningsbeslut Bakgrund Regionstyrelsen beslöt vid sammanträdet 2013-02-14 att tillsätta en beredning för kompetensfrågor

Läs mer

Remissvar avseende Trafikverkets förslag till nationell plan för transportsystemet

Remissvar avseende Trafikverkets förslag till nationell plan för transportsystemet Yttrande Dnr KK17/609 Samhällsbyggnad, Strategienheten Datum Er beteckning N2017/05430/TIF Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se n.nationellplan@regeringskansliet.se Remissvar avseende

Läs mer

Gång- och cykelbana längs Ältabergsvägen. Genomförandebeslut

Gång- och cykelbana längs Ältabergsvägen. Genomförandebeslut Dnr Sida 1 (5) 2014-08-28 Handläggare Johanna Salén 08-508 260 32 Till Trafiknämnden 2014-09-25 Gång- och cykelbana längs Ältabergsvägen. Genomförandebeslut Förslag till beslut 1. Trafiknämnden godkänner

Läs mer

Avsiktsförklaring trafiksäkerhetsåtgärder på del av Huddingevägen

Avsiktsförklaring trafiksäkerhetsåtgärder på del av Huddingevägen GATU- OCH TRAFIKAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 3 mars 2015 KS-2015/375.351 1 (2) HANDLÄGGARE Annika Löfmark 08-535 365 52 annika.lofmark@huddinge.se Kommunstyrelsen Avsiktsförklaring

Läs mer

Statlig medfinansiering Jan-Fredrik Wahlin Trafikverket

Statlig medfinansiering Jan-Fredrik Wahlin Trafikverket TMALL 0141 Presentation v 1.0 Statlig medfinansiering Jan-Fredrik Wahlin Trafikverket 622,5 miljarder Utveckling 333,5 mdr kr Vidmakthållande väg 164 mdr kr Vidmakthållande järnväg 125 mdr + 90 mdr kr

Läs mer

Årsplan för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang för år 2018

Årsplan för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang för år 2018 Datum Dnr 2017-12-20 16 075 Årsplan för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang för år 2018 Syfte I enlighet med Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang

Läs mer

Förslag till yttrande över förslag till Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län

Förslag till yttrande över förslag till Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län 1(5) Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE Trafiknämnden 2017-11-21, punkt 32 Ärende Infosäkerhetsklass Förslag till yttrande över förslag till Länsplan för regional transportinfrastruktur

Läs mer

Samrådsredogörelse Länsplan för regional transportinfrastruktur Västmanlands län 2014-2025

Samrådsredogörelse Länsplan för regional transportinfrastruktur Västmanlands län 2014-2025 SAMRÅDSREDOGÖRELSE 1 (25) SAMHÄLLSBYGGNADSENHETEN Kommunikationer Ulrika Nilsson Telefon 010-224 93 19 Samrådsredogörelse Länsplan för regional transportinfrastruktur Västmanlands län 2014-2025 Länsplanen

Läs mer

SAMMANFATTNING. Regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2010-2021

SAMMANFATTNING. Regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2010-2021 SAMMANFATTNING Regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2010-2021 Skåne del av en växande storstadsregion Skåne är idag en del av Öresundsregionens 3,7 miljoner invånare. För att möta morgondagens

Läs mer

Yttrande över Förslag till regional plan för transportinfrastrukturen i Västra Götaland

Yttrande över Förslag till regional plan för transportinfrastrukturen i Västra Götaland Dnr: 12-212.20 Tjänsteutlåtande Reviderat 2013-09-20 CK, NV Yttrande över Förslag till regional plan för transportinfrastrukturen i Västra Götaland 2014-2025 Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) har

Läs mer

Remiss: Förslag till Länsplan för regional transportinfrastruktur för Södermanlands län

Remiss: Förslag till Länsplan för regional transportinfrastruktur för Södermanlands län 1 (2) Ärende 7 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-11-01 Tekniska nämnden Kommunstyrelsen Samhällsbyggnadskontoret Remiss: Förslag till Länsplan för regional transportinfrastruktur för Södermanlands län 2018-2029

Läs mer

Cykeln och hållbar stadsutveckling

Cykeln och hållbar stadsutveckling Cykeln och hållbar stadsutveckling Cyklingen dagsläget Cykeln i transportpolitiken Infrastrukturplanen 2014-2025 Planeringsmodellen Föredragning vid Socialdepartementets möte om cykelplanering 2014-06-10

Läs mer

Företagsamheten 2017 Södermanlands län

Företagsamheten 2017 Södermanlands län Företagsamheten 2017 Södermanlands län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt

Läs mer

Maria Svenningsson, kommunsekreterare Jens Otterdahl Holm, redovisningschef, 467. Sekreterare Maria Svenningsson Paragraf

Maria Svenningsson, kommunsekreterare Jens Otterdahl Holm, redovisningschef, 467. Sekreterare Maria Svenningsson Paragraf Kommunstyrelsens arbetsutskott 2017-09-26 1-11 Plats och tid Sammanträdesrum Varberg Event, kl. 8.00-9.00 Beslutande Ann-Charlotte Stenkil (M), ordförande Harald Lagerstedt (C) Stefan Edlund (MP) Jana

Läs mer

VB: ÅVS GC i Kopparberg Maria Draxler Skickat: den 10 september 2015 08:16 Till:

VB: ÅVS GC i Kopparberg Maria Draxler Skickat: den 10 september 2015 08:16 Till: VB: Å VS GC i Kopparberg Sida 1 av 1 VB: ÅVS GC i Kopparberg Maria Draxler Skickat: den 10 september 2015 08:16 Till: Bo Wallströmer; Anders Andersson; Mikael Haapala Bifogade filer: Förenklad ÅVS 63 KopparbeNl.docx

Läs mer

Yttrande över trafikverkets inriktningsunderlag inför en ny infrastukturplanering för perioden

Yttrande över trafikverkets inriktningsunderlag inför en ny infrastukturplanering för perioden Datum Dnr 2016-02-29 N2015/4305/TIF Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över trafikverkets inriktningsunderlag inför en ny infrastukturplanering för perioden 2018-2029 Bakgrund Trafikverket

Läs mer

Bilaga 5 Samlad effektbedömning

Bilaga 5 Samlad effektbedömning Bilaga 5 Samlad effektbedömning Åtgärdsvalsstudie E södra infarten Örnsköldsvik 1 TMALL 000 Rapport generell v 1.0 Trafikverket E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-91 91 Dokumenttitel: Åtgärdsvalsstudie

Läs mer