Hantering av erbjudande om grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hantering av erbjudande om grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete"

Transkript

1

2

3

4

5 Datum Dnr Hantering av erbjudande om grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete Sammanfattning I villkorsbeslutet för 2018 erbjuder Näringsdepartementet regionalt utvecklingsansvarig aktör att anta uppdraget om grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete. Erbjudandet bygger vidare på 2010 års regeringsuppdrag att etablera regional kompetensplattform, och pekar även ut tre fokusområden: validering, regionalt yrkesvux och lärcentra. Erbjudandet kan enbart antas i sin helhet, då tillkommer även möjligheten att ansöka om verksamhetsbidrag hos Tillväxtverket om ca 1,8 Mkr för Enligt beslut fattat av regionstyrelsens ordförande antar regionförbundet erbjudandet och söker finansiering för grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete. Senast den 30 juni ska regionförbundet redovisa plan till Tillväxtverket för hur man avser att ta sig an erbjudandet. Beslut om plan fattas på regionstyrelsen den 20 juni. Regionstyrelsens beredning för kompetensfrågor föreslås få i uppdrag att bereda svar till Tillväxtverket om hantering av erbjudandet, godkänna inriktning för ansökan om verksamhetsbidrag samt följa genomförandet av erbjudandet under Bakgrund Sedan 2010 har regionalt utvecklingsansvariga aktörer haft ett regeringsuppdrag att etablera regionala kompetensplattformar. Uppdraget har tagit sig olika former i olika delar av landet. Näringsdepartementet initierade därför 2016 ett gemensamt arbete med myndigheter och regioner för att ta fram nationella riktlinjer för regionalt kompetensförsörjningsarbete för ökad likvärdighet över landet. Utifrån riktlinjerna har ett erbjudande om grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete inkluderats i villkorsbeslutet 2018 till regionalt utvecklingsansvarig. Detta erbjudandet ersätter uppdraget att etablera regionala kompetensplattformar genom att istället förtydliga förväntade grunduppgifter för regionerna. Box 325, Nyköping Besöksadress: Storhusqvarn, Västra Kvarngatan 64 Telefon: E-post: info@region.sormland.se Hemsida: Org nr: Sida 1(3)

6 Erbjudande om grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete Villkorsbeslutets Erbjudande 4 (s 5f) lyder: Berörda landsting och samverkansorgan som genomför insatser inom kompetensförsörjningsområdet erbjuds att: Utifrån regionala prioriteringar i den regionala utvecklingsstrategin, organisera och fastställa målsättningar i samverkan med kommuner, arbetsliv, utbildningsaktörer, statliga myndigheter m.fl. Tillhandahålla analyser och prognoser av privat och offentlig sektors behov på kort och lång sikt, föra dialog och ge förslag på insatser (ex i syfte att fler ska påbörja reguljära studier). Under 2018 stödja insatser inom utpekade fokusområden; o Bidra till att etablera effektivare strukturer för validering på regional nivå, o Medverka i planering av utbud och inriktning för regionalt yrkesvux inom kommunal vuxenutbildning, o Bidra till etableringen av lärcentrum 1. Senast den 30 juni redovisa plan till Tillväxtverket hur man avser att lägga upp arbete utifrån regionala prioriteringar och utpekade fokusområden samt vilket stöd som behövs från Tillväxtverket och andra berörda aktörer. Redovisningen kan även innehålla mål och hur dessa mål är tänkta att följa upp. Under februari 2018 kom kompletterande anvisningar för erbjudandet. Enligt dessa skulle regionförbundet senast den 16 mars svara Näringsdepartementet via Tillväxtverket om vi antar erbjudandet i sin helhet eller avstår. Beslut om att anta erbjudande fattades av regionstyrelsens ordförande, och svar skickades in den 12 mars. Efter att erbjudandet antagits kan regionförbundet även söka medel via Tillväxtverket. Den 19 mars öppnar en förenklad utlysning om verksamhetsbidrag för grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete. Beslut om medelstilldelning sker senast 30 april. 40 miljoner kronor kommer att utlysas för Alla län som antar erbjudandet kommer att dela lika på utlyst belopp, preliminärt 1,8 Mkr per län. Det motsvarar närmare en tredjedels ökning av regionförbundets budget för insatser inom Sörmlandsstrategins mål ett. Bedömning av erbjudandet Bedömningen är att anpassa erbjudandet utifrån regionala förutsättningar, i nära dialog med länets kommuner och Arbetsförmedling. Regionförbundet bedriver redan 1 Med lärcentrum avses i förordning (2017:1303 om statsbidrag till lärcentrum) en verksamhet inom kommunal vuxenutbildning där den studerande erbjuds stöd i sitt lärande från lärare och annan personal samt ges möjlighet att möta andra studerande. Lärcentrum kan även vara tillgängliga för studier inom andra utbildningsformer och på olika utbildningsnivåer Sid 2(3)

7 idag verksamhet inom flera områden som omfattas av erbjudandet: Att tillhandahålla analyser och prognoser, föra dialog samt föreslå och stödja insatser har varit med i uppdraget sedan 2010 och efterfrågas av våra samarbetspartner. Uppgiften att organisera och fastställa målsättningar, samt redovisa plan faller väl in i det pågående arbetet med Sörmlandsstrategin där nya handlingsplaner ska tas fram. En växande arbetsmarknad är en av strategins prioriterade inriktningar, med naturlig bäring på kompetensförsörjning. Nytt i sammanhanget är de tre fokusområdena för 2018, där regionförbundet tidigare har saknat eller bedrivit begränsad verksamhet. Validering enligt Valideringsdelegationens nationella strategi handlar den regionala rollen framförallt om att driva, stödja, utveckla kunskap och uppmärksamma behov av validering samt att samordna aktörer inom valideringsområdet. Regionalt yrkesvux styrs av en förordning där regionförbundet tillsammans med Arbetsförmedlingen ska vara samrådspart när kommunerna ansöker om Skolverkets statsbidrag för regionalt yrkesvux. Lärcentra är ett helt nytt område, där vår roll kan vara att ha en översikt över planer på att etablera lärcentra i länet, för att förmedla vidare till Skolverket. Hantering av erbjudandet och tillhörande finansiering Senast den 30 juni ska regionförbundet redovisa plan till Tillväxtverket för hur man avser att ta sig an erbjudandet. Beslut om plan fattas på regionstyrelsen den 20 juni. Regionstyrelsens beredning för kompetensfrågor föreslås få i uppdrag att bereda svar till Tillväxtverket om hantering av erbjudandet, godkänna inriktning för ansökan om verksamhetsbidrag samt följa genomförandet av erbjudandet under Underlag Ordförandebeslut Valideringsdelegationens nationella strategi Villkorsbeslut 2018 Tillväxtverkets uppdrag att stödja regionalt utvecklingsansvarigas kompetensförsörjningsarbete Skrivelse Näringsdepartementet, Erbjudande i mål- och villkorsbeslut att genomföra insatser inom kompetensförsörjningsområdet Sid 3(3)

8 Näringsdepartementet Erbjudande i mål- och villkorsbeslut att genomföra insatser inom kompetensförsörjningsområdet Ni har i mål- och villkorsbeslutet för 2018 erbjudits att genomföra insatser inom kompetensförsörjningsområdet (erbjudande 4). Näringsdepartementet behöver få veta vilka regionalt utvecklingsansvariga aktörer som avser att anta regeringens erbjudande. Även Tillväxtverket behöver få informationen för att på ett bra sätt ska kunna genomföra sitt uppdrag att stödja regionalt kompetensförsörjningsarbete Erbjudandet kan endast antas i sin helhet. Tillväxtverket kommer att hantera era svar för Näringsdepartementets räkning. Ert svar ska därför senast den 16 mars skickas till: registraturen@tillvaxtverket.se I Tillväxtverkets uppdrag att stödja regionalt kompetensförsörjningsarbete ingår bland annat att finansiera det grundläggande regionala kompetensförsörjningsarbetet. Efter ett förenklat utlysningsförfarande kommer Tillväxtverket under 2018 att fördela medlen, ca 38 miljoner kronor, lika mellan de regionalt utvecklingsansvariga aktörer som antar erbjudandet enligt ovan. För mer information om erbjudandet i mål- och villkorsbeslutet samt om Tillväxtverkets uppdrag, se nedan. Det regionala erbjudandet det grundläggande regionala kompetensförsörjningsarbetet Erbjudandet innebär att ni, utifrån regionala prioriteringar i er utvecklingsstrategi ska organisera och fastställa målsättningar för det Telefonväxel: Fax: Webb: Postadress: Stockholm Besöksadress: Mäster Samuelsgatan 70 E-post: n.registrator@regeringskansliet.se

9 regionala kompetensförsörjningsarbetet. Detta ska göras i samverkan med bland annat kommuner, arbetsliv, utbildningsaktörer, statliga myndigheter och andra berörda aktörer i länet. Ni ska även tillhandahålla analyser och prognoser av privat och offentlig sektors behov av kompetens på kort och lång sikt. I arbetet ingår att föra dialog med berörda aktörer om de behov som identifierats samt ge förslag på insatser som kan tillgodose behoven, bland annat i syfte att fler ska påbörja reguljär utbildning. Under 2018 ska ni stödja och främja insatser inom nedan, av regeringen, utpekade fokusområden. Dessa innebär att; bidra till att etablera effektiva strukturer för validering på regional nivå. medverka i planeringen av utbud och inriktning för regionalt yrkesvux inom kommunal vuxenutbildning samt bidra till etablering av lärcentrum. Bidra till att etablera effektiva strukturer för validering på regional nivå För att stödja den regionala samverkan kring validering har Valideringsdelegationen arbetat fram en vägledning som riktar sig till regionalt utvecklingsansvariga aktörer. Syftet med vägledningen är att den ska utgöra ett handfast stöd för samverkan kring validering på regional nivå. I vägledningen lyfts att regionalt utvecklingsansvarigas roll handlar om att fungera som en katalysator för samverkan, med syfte att samordna och främja ett aktivt ansvarstagande och engagemang hos berörda aktörer i arbetet med att vidareutveckla systemet för validering. I vägledningen anges ett antal möjliga roller för regionalt utvecklingsansvariga i utveckling av samverkan kring validering på regional nivå. På en övergripande nivå handlar det om att: föra in validering i strategiska diskussioner om kompetensförsörjning och utbildningsplanering. fungera som processledare och neutral medlare. 2 (4)

10 sammankalla och hålla ihop arbetet. sprida och bistå med kunskap om sakfrågor, system och befintliga metoder. fungera som brygga mellan lokal, regional och nationell nivå. stötta relevanta utvecklingsinsatser (ex kompetensutveckling för de som arbetar med validering). Medverka i planeringen av utbud och inriktning för regionalt yrkesvux inom kommunal vuxenutbildning samt bidra till etablering av lärcentrum Både i planeringen av regional yrkesvux och etableringen av lärcentrum ska kommunerna enligt förordning samråda med regionalt utvecklingsansvariga aktörer och Skolverket ska i sin fördelning av statsbidrag ta hänsyn om sådant samråd har skett. Regional yrkesvux ska ge vuxna möjlighet att gå en yrkesutbildning. Enligt förordningen (2016:937) om statsbidrag om regional yrkesinriktad vuxenutbildning beslutar Skolverket om bidrag till kommunala huvudmän för kommunal vuxenutbildning och särskild utbildning för vuxna. Bidraget kräver att minst tre kommuner ska samverka om planering och genomförande av utbildningen. Lärcentrum är, enligt förordningen (2017:1303) om statsbidrag för lärcentrum, en verksamhet inom kommunal vuxenutbildning där studenter erbjuds stöd från lärare och annan personal samt. Lärcentrum kan även vara tillgängliga för studier inom andra utbildningsformer och på olika utbildningsnivåer. Från den 1 mars 2018 kommer Skolverket att börja besluta om bidrag enligt förordningen. De ska vid fördelningen av bidrag enligt förordningen ta hänsyn till om samråd med regional utvecklingsansvarig aktör har skett. Redovisning till Tillväxtverket Senast den 30 juni 2018 ska regionalt utvecklingsansvariga aktörer till Tillväxtverket redovisa hur berört landsting eller samverkansorgan avser att 3 (4)

11 lägga upp sitt arbete inom kompetensförsörjningsområdet utifrån de regionala prioriteringarna respektive utifrån de utpekade fokusområdena. Redovisningen kan även beskriva vilket behov av stöd från Tillväxtverket samt från andra berörda aktörer som identifierats för det fortsatta arbetet. Redovisningen kan även innehålla en beskrivning av vilka mål som fastställts för arbetet samt hur dessa mål är tänkta att följas upp. Tillväxtverkets uppdrag att stödja det grundläggande regionala kompetensförsörjningsarbetet Tillväxtverket ska bidra till att aktörer med regionalt utvecklingsansvar som genomför insatser inom kompetensförsörjningsområdet ges bättre förutsättningar att bedriva sitt arbete. Konkret innebär det att myndigheten ska: Stödja det regionala analysarbetet, bland annat genom årlig uppdatering av de regionala matchningsindikatorerna. Bidra till att sprida erfarenheter, resultat och lärande som framkommer i arbetet, bland annat genom att utveckla mötesplatser för regionalt utvecklingsansvariga aktörer. Bidra till att öka statliga myndigheters deltagande i det regionala kompetensförsörjningsarbetet och erbjuda regionalt utvecklingsansvariga aktörer en samlad dialog med dessa. Arbetsförmedlingen, Myndigheten för yrkeshögskolan och Skolverket samt andra berörda myndigheter ska inom sina verksamhetsområden bistå Tillväxtverket i genomförandet av uppdraget. För genomförandet av uppdraget 2018 får Tillväxtverket använda högst 40 miljoner kronor för det grundläggande regionala kompetensförsörjningsarbetet genom ekonomiska bidrag till regionalt utvecklingsansvariga aktörer utan krav på medfinansiering. Regeringen beräknar att ytterligare upp till 20 miljoner kronor per år kan användas för samma ändamål under åren 2019 och Under 2019 och 2020 kan medlen dels användas för att stödja grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbetet, dels till projektmedel för att stärka och utveckla arbetet. 4 (4)

Uppdrag att stödja regionalt kompetensförsörjningsarbete

Uppdrag att stödja regionalt kompetensförsörjningsarbete e Regeringen Regerings beslut 2017-12-21 N2017/07839/RTS IV5 Näringsdepartementet Tillväxtverket Box 4044 102 61 Stockholm Uppdrag att stödja regionalt kompetensförsörjningsarbete 2018-2020 Regeringens

Läs mer

Remissyttrande avseende En andra och en annan chans - ett komvux i tiden

Remissyttrande avseende En andra och en annan chans - ett komvux i tiden 2018-11-27 Dnr LS2018-0539 HR- och kommunikationsavdelningen Lena Lundström Tfn 018-617 40 33 E-post lena.lundstrom@regionuppsala.se Utbildningsdepartementet Remissyttrande avseende En andra och en annan

Läs mer

Handlingsplan för regionalt kompetensförsörjningsarbete 2018

Handlingsplan för regionalt kompetensförsörjningsarbete 2018 Handlingsplan för regionalt kompetensförsörjningsarbete 2018 Titel Handlingsplan för regionalt kompetensförsörjningsarbete 2018 Omslagsbild: Författare: Kontaktperson: Lieselotte Van Der Meijs Kristin

Läs mer

Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang

Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang Datum Dnr 2016-11-02 16-075 Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang Bakgrund Sörmland påverkas alltmer av sin omvärld. Den ökade globaliseringen av arbetsmarknad, näringsliv

Läs mer

Årsplan för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang för år 2018

Årsplan för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang för år 2018 Datum Dnr 2017-12-20 16 075 Årsplan för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang för år 2018 Syfte I enlighet med Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang

Läs mer

Regional samverkan om validering Varför? Vad? Hur?

Regional samverkan om validering Varför? Vad? Hur? Regional samverkan om validering Varför? Vad? Hur? Elin Landell, kanslichef Valideringsdelegationen 2015-2019 Uppdrag: Följa, stödja och driva på en samordnad utveckling av validering Valideringsdelegationen

Läs mer

Redovisning av åtgärder med anledning av förordningen (2007:713) om regionalt tillväxtarbete

Redovisning av åtgärder med anledning av förordningen (2007:713) om regionalt tillväxtarbete Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av regeringsuppdrag 1 (6) Redovisning av åtgärder med anledning av förordningen (2007:713) om regionalt tillväxtarbete Sammanfattning

Läs mer

Kompetensförsörjningsdagarna. 25 april Christina Hassel Gymnasie- och vuxenutbildningsenheten. Utbildningsdepartementet 1

Kompetensförsörjningsdagarna. 25 april Christina Hassel Gymnasie- och vuxenutbildningsenheten. Utbildningsdepartementet 1 Kompetensförsörjningsdagarna 25 april 2017 Christina Hassel Gymnasie- och vuxenutbildningsenheten Utbildningsdepartementet 1 Livslångt lärande och stärkt kompetensförsörjning Möjliggöra vuxnas lärande

Läs mer

Lägesbeskrivning. Elin Landell Kanslichef Valideringsdelegationen

Lägesbeskrivning. Elin Landell Kanslichef Valideringsdelegationen Lägesbeskrivning Elin Landell Kanslichef Vad är validering? en strukturerad bedömning, värdering och dokumentation samt ett erkännande av kunskaper och kompetens som en person besitter oberoende av hur

Läs mer

Livsmedelssektorn saknar arbetskraft vem gör vad i Västra Götaland?

Livsmedelssektorn saknar arbetskraft vem gör vad i Västra Götaland? Livsmedelssektorn saknar arbetskraft vem gör vad i Västra Götaland? Kompetensförsörjning med hjälp av utrikesfödda Det råder fortsatt problem med etablering på arbetsmarknaden samtidigt som arbetsmarknaden

Läs mer

Uppdrag att, inom ramen för det nationella skogsprogrammet, stödja regionala dialoger och strategier

Uppdrag att, inom ramen för det nationella skogsprogrammet, stödja regionala dialoger och strategier Regeringsbeslut IV 11 2018-07-12 N2018/04157/SK Näringsdepartementet Skogsstyrelsen 551 83 Jönköping Uppdrag att, inom ramen för det nationella skogsprogrammet, stödja regionala dialoger och strategier

Läs mer

FYRBODALS KOMMUNALFÖRBUND

FYRBODALS KOMMUNALFÖRBUND FYRBODALS KOMMUNALFÖRBUND Strategisk kompetensförsörjning i Fyrbodal 2019-2020 Kompetensplattformsarbetet 2009-2020 2020 2009 Regeringsuppdrag Start 2014 VG2020 Genomförandeplan 2019 Arbetskraftsbrist

Läs mer

Uppdrag respektive erbjudande att göra insatser för livsmedelsstrategins genomförande på regional nivå

Uppdrag respektive erbjudande att göra insatser för livsmedelsstrategins genomförande på regional nivå e Regeringen Regerings beslut 2017-10-05 N2017 /06143/RTS IV 10 Näringsdepartementet Länsstyrelsen i Stockholms län Box 22067 104 22 Stockholm m.fl. Uppdrag respektive erbjudande att göra insatser för

Läs mer

Kompetensberedningens handlingsplan beslut om insatser

Kompetensberedningens handlingsplan beslut om insatser TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2014-11-06 Dnr Kompetensberedningens handlingsplan beslut om insatser Bakgrund Regionstyrelsen beslöt vid sammanträdet 2013-02-14 att tillsätta en beredning för kompetensfrågor bestående

Läs mer

Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår

Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår Välkommen, dagens program mm Utvecklingssatsningen så här långt en sammanfattning Uppdraget kring Kompetensplattformarna

Läs mer

Varför Region Skåne är intresserad av att arbeta med SI

Varför Region Skåne är intresserad av att arbeta med SI REGIONAL UTVECKLING Varför Region Skåne är intresserad av att arbeta med SI David Lindén Näringsliv och Arbetsmarknad 5 mars 2019 E-hälsostrategi för Region Skåne 2016 2010 REGIONAL UTVECKLING Det öppna

Läs mer

Medverkan i nationell strategi för regional tillväxt.

Medverkan i nationell strategi för regional tillväxt. Medverkan i nationell strategi för regional tillväxt. Myndigheten för yrkeshögskolans återrapportering 2012 1 (6) Datum: 2012-03-13 Dnr YH 2012/327 Redovisning av regeringsuppdrag Britt-Inger Stoltz 1

Läs mer

REGION DALARNAS Handlingsplan för kompetensförsörjning

REGION DALARNAS Handlingsplan för kompetensförsörjning , REGION DALARNAS Handlingsplan för kompetensförsörjning Handlingsplanen framtagen av: Conny Danielsson Dan Gustafsson Region Dalarna, Tillväxtenheten Avdelningen för kompetensförsörjning Mars 2017 0 Regionala

Läs mer

Uppdrag om sammanhållna yrkesutbildningar i gymnasieskolan

Uppdrag om sammanhållna yrkesutbildningar i gymnasieskolan Regeringsbeslut II:1 2017-04-20 U2017/01930/GV Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Uppdrag om sammanhållna yrkesutbildningar i gymnasieskolan Regeringens beslut Statens skolverk

Läs mer

Sandra Lindeskog. Kompetenssamverkan Skåne

Sandra Lindeskog. Kompetenssamverkan Skåne Sandra Lindeskog Kompetenssamverkan Skåne Regeringsuppdraget Regeringsuppdrag till Region Skåne i januari 2010: Ökad kunskap och översikt inom kompetensförsörjnings- och utbildningsområdet Samordning av

Läs mer

26 Samverkansavtal för Almi Företagspartner Stockholm Sörmland AB

26 Samverkansavtal för Almi Företagspartner Stockholm Sörmland AB PROTOKOLL Arbetsutskottet 2017-08-31 26 Samverkansavtal för Almi Företagspartner Stockholm Sörmland AB 2018-2021 Dnr 17 062 Sammanfattning År 2010 beslutades att Almi Företagspartner Stockholm AB och Almi

Läs mer

Tillväxtverkets arbete för näringslivets kompetensförsörjning. Kompetensförsörjningsdagarna april 2017

Tillväxtverkets arbete för näringslivets kompetensförsörjning. Kompetensförsörjningsdagarna april 2017 Tillväxtverkets arbete för näringslivets kompetensförsörjning Kompetensförsörjningsdagarna 26-27 april 2017 Ett av de största problemen för tillväxt i SMF 23 procent av de svenska småföretagen anger att

Läs mer

Uppdrag att samverka kring kompetensförsörjningen av digital spetskompetens

Uppdrag att samverka kring kompetensförsörjningen av digital spetskompetens S Regeringen Regerings beslut 2019-06-27 12019/01963/0 1110 Infrastrukturdepartementet Universitetskanslersämbetet Box7703 103 95 Stockholm Uppdrag att samverka kring kompetensförsörjningen av digital

Läs mer

Uppdrag att följa upp statsbidrag till kommuner med socioekonomiskt eftersatta områden

Uppdrag att följa upp statsbidrag till kommuner med socioekonomiskt eftersatta områden e Regeringen Regerings beslut 2018-03-15 N2018/01913/RTS N2017 /06942/RTS IV9 1 bilaga Näringsdepartementet Tillväxtverket Box 4044 102 61 Stockholm Uppdrag att följa upp statsbidrag till kommuner med

Läs mer

Kompetensberedningens handlingsplan underlag för inriktningsbeslut

Kompetensberedningens handlingsplan underlag för inriktningsbeslut TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2014-10-20 Dnr Kompetensberedningens handlingsplan underlag för inriktningsbeslut Bakgrund Regionstyrelsen beslöt vid sammanträdet 2013-02-14 att tillsätta en beredning för kompetensfrågor

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Komvuxutredningen (U 2017:01) Dir. 2017:125. Beslut vid regeringssammanträde den 13 december 2017

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Komvuxutredningen (U 2017:01) Dir. 2017:125. Beslut vid regeringssammanträde den 13 december 2017 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Komvuxutredningen (U 2017:01) Dir. 2017:125 Beslut vid regeringssammanträde den 13 december 2017 Utvidgning av uppdraget Regeringen beslutade den 16 februari 2017

Läs mer

Stärk regionernas roll i landsbygdspolitiken för en sammanhållen utveckling i hela landet

Stärk regionernas roll i landsbygdspolitiken för en sammanhållen utveckling i hela landet STÄLLNINGSTAGANDE Vårt ärendenr: 2019-06-14 Sektionen för lokal och regional utveckling Ellinor Ivarsson, Gustaf Rehnström Näringsdepartementet 10333 STOCKHOLM Stärk regionernas roll i landsbygdspolitiken

Läs mer

STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK

STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK 2014 2020 INNEHÅLL Inledning... 4 Uppdrag... 4 Bakgrund... 4 Kulturrådets uppdrag inom det regionala

Läs mer

Uppdrag att följa upp statsbidrag till socioekonomiskt eftersatta kommuner

Uppdrag att följa upp statsbidrag till socioekonomiskt eftersatta kommuner t Regeringen Regerings beslut 2018-03-15 N2018/01914/RTS IV 10 1 bilaga Näringsdepartementet Tillväxtverket Box 4044 102 61 Stockholm Uppdrag att följa upp statsbidrag till socioekonomiskt eftersatta kommuner

Läs mer

Valideringsarbetet på nationell nivå

Valideringsarbetet på nationell nivå Valideringsarbetet på nationell nivå Elin Landell, kanslichef Valideringsdelegationen Nationell valideringskonferens Gävle 13 november 2018 Valideringsdelegationen 2015-2019 1 Validering ett verktyg för

Läs mer

Aktuellt inom Utbildning, Integration och Arbetsmarknad

Aktuellt inom Utbildning, Integration och Arbetsmarknad Aktuellt inom Utbildning, Integration och Arbetsmarknad Skolans digitalisering Nationell digitaliseringsstrategi för skolväsendet Tre fokusområden i strategin En skola i nu-och framtid med avseende på;

Läs mer

Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft februari Utbildningsdepartementet 1

Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft februari Utbildningsdepartementet 1 Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft februari 2017 Utbildningsdepartementet 1 Aktuella frågor Kunskapslyftet Platser Validering Yrkeshögskola Komvux Studiestartsstödet Utbildningsdepartementet

Läs mer

Uppdrag att stödja utveckling av socialt entreprenörskap och sociala företag

Uppdrag att stödja utveckling av socialt entreprenörskap och sociala företag e Regeringen Regerings beslut 2018-02-01 N2018/00713/FF 15 Näringsdepartementet Tillväxtverket Box 4044 102 61 Stockholm Uppdrag att stödja utveckling av socialt entreprenörskap och sociala företag Regeringens

Läs mer

Yttrande över remiss av Välja yrke (SOU 2015:97) Remiss från kommunstyrelsen

Yttrande över remiss av Välja yrke (SOU 2015:97) Remiss från kommunstyrelsen Arbetsmarknadsförvaltningen Utvecklings- och utredningsstaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-01-21 Handläggare Tinna Nilsson Telefon: 08-508 35 906 Till Arbetsmarknadsnämnden den 2 februari 2016 Ärende

Läs mer

Vårändringsbudget Förslag med bäring på Tillväxtverkets verksamhet 16 april 2018

Vårändringsbudget Förslag med bäring på Tillväxtverkets verksamhet 16 april 2018 Vårändringsbudget 2018 Förslag med bäring på Tillväxtverkets verksamhet 16 april 2018 Hur går det för Sverige? Stabil svensk tillväxt och stark arbetsmarknad Källa: Regeringen Huvudsakliga satsningar Fördjupad

Läs mer

Nätverksträff Skolmatsakademin 2015-11-17. Marja-Leena Lampinen, Koncernstab Västra Götalandsregionen, Regional utveckling

Nätverksträff Skolmatsakademin 2015-11-17. Marja-Leena Lampinen, Koncernstab Västra Götalandsregionen, Regional utveckling Nätverksträff Skolmatsakademin 2015-11-17 Marja-Leena Lampinen, Koncernstab Västra Götalandsregionen, Regional utveckling VÄSTRA GÖTALAND 1,6 milj invånare. 49 kommuner Lång tradition inom industri och

Läs mer

Europeiska Socialfonden, april 2015

Europeiska Socialfonden, april 2015 Europeiska Socialfonden, april 2015 December 2014 Nationella programmet godkänns Januari 2015 Regionala och nationella handlingsplaner godkänns Januari 2015 Första utlysningarna öppnar (stort fokus på

Läs mer

Samverkansavtal Vuxenutbildning i Halland

Samverkansavtal Vuxenutbildning i Halland Samverkansavtal Vuxenutbildning i Halland 1. INLEDNING... 1 2. SYFTE... 1 3. AVTALSVILLKOR... 1 3.1 Avtalsparter... 1 3.2 Avtalets giltighet... 1 3.3 Interkommunal ersättning (IKE) och prislista... 2 3.4

Läs mer

Erfarenhetsträff regionalt kompetensförsörjningsarbete

Erfarenhetsträff regionalt kompetensförsörjningsarbete Erfarenhetsträff regionalt kompetensförsörjningsarbete Fokusområde Regionalt Yrkesvux Erfa-möte 2018-10-11 Pernilla Isaksson & Lisa Crona Region Halland Inventera arbetsgivares kompetensbehov Samverkansavtal

Läs mer

2015-xx-xx. Skåne läns landsting JA Hedlunds väg Kristianstad. m.fl. 1 bilaga

2015-xx-xx. Skåne läns landsting JA Hedlunds väg Kristianstad. m.fl. 1 bilaga Regeringsbeslut IV xx Näringsdepartementet 2015-xx-xx N2014/xxxx/RT Ev ärenden att skriva av Se Bilaga 1 Regional tillväxt och EU:s sammanhållningspolitik Ina Berggård Tel 54447 Skåne läns landsting JA

Läs mer

Slutrapport. Förslag på riktlinjer för regionalt kompetensförsörjningsarbete N2016/06500/RTS Dnr Ä

Slutrapport. Förslag på riktlinjer för regionalt kompetensförsörjningsarbete N2016/06500/RTS Dnr Ä Slutrapport Förslag på riktlinjer för regionalt kompetensförsörjningsarbete N2016/06500/RTS 2017-06-15 Dnr 1.2.2-Ä2016-1659 Förslag på riktlinjer för regionalt kompetensförsörjningsarbete N2016/06500/RTS

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Arbetsmarknadsutredningen (A 2016:03) Dir. 2017:71. Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2017

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Arbetsmarknadsutredningen (A 2016:03) Dir. 2017:71. Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2017 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Arbetsmarknadsutredningen (A 2016:03) Dir. 2017:71 Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2017 Precisering av och förlängd tid för uppdraget Regeringen beslutade

Läs mer

Uppdrag att genomföra kompetensinsatser kring plan- och bygglagen (2010:900)

Uppdrag att genomföra kompetensinsatser kring plan- och bygglagen (2010:900) iiregeringen Regeringsbeslut 1114 2016-12-14 N2016/07801/PBB Näringsdepartemen~t Boverket Box 534 371 23 Karlskrona Uppdrag att genomföra kompetensinsatser kring plan- och bygglagen (2010:900) Regeringens

Läs mer

Uppdrag att driva en kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen

Uppdrag att driva en kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen e Regeringen Regeringsbeslut 2017-12-13 N2017/07544/PBB 1114 Näringsdepartementet Lantmäteriet 801 82 Gävle Uppdrag att driva en kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen

Läs mer

Bakgrund. Beslutsdatum 2016-03-17. Diarienummer 2016/00183

Bakgrund. Beslutsdatum 2016-03-17. Diarienummer 2016/00183 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för ESF Nationellt "Pilotverksamhet för utformningen av ett regionalt yrkesvux Utlysning Nationellt

Läs mer

1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2016-01-18 Diarienummer RS 4000-2015 Diarienummer RUN 610-0044-16. Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm

1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2016-01-18 Diarienummer RS 4000-2015 Diarienummer RUN 610-0044-16. Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm 1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2016-01-18 Diarienummer RS 4000-2015 Diarienummer RUN 610-0044-16 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande Välja yrke (SOU 2015:97) Västra Götalandsregionens

Läs mer

Uppdrag att genomföra ett program för stärkt lokalt och regionalt samspel mellan fysisk planering och näringslivsutveckling

Uppdrag att genomföra ett program för stärkt lokalt och regionalt samspel mellan fysisk planering och näringslivsutveckling Regeringsbeslut I 3 REGERINGEN 2013-03-14 N2013/1492/RT Näringsdepartementet Boverket Box 534 371 23 Karlskrona W4 2013-03- 2 6 Dnr. Uppdrag att genomföra ett program för stärkt lokalt och regionalt samspel

Läs mer

Remissvar på yrkesprogramsutredningen - Välja Yrke (SOU 2015:97)

Remissvar på yrkesprogramsutredningen - Välja Yrke (SOU 2015:97) BESLUTSUNDERLAG 1/2 Ledningsstaben Lejla Gros 2016-02-12 Dnr: RUN 2015-585 Remissvar på yrkesprogramsutredningen - Välja Yrke (SOU 2015:97) Bakgrund Intresset för gymnasieskolans yrkesprogram är vikande

Läs mer

Statsbidrag Regionalt Yrkesvux

Statsbidrag Regionalt Yrkesvux Statsbidrag Regionalt Yrkesvux SFS 2016:937 mats.soderberg@skl.se Statsbidrag utgår för, Orienteringskurser Kurser i ämnena svenska, svenska som andraspråk, engelska, matematik eller samhällskunskap inom

Läs mer

Redovisning av uppdrag om insatser med anledning av

Redovisning av uppdrag om insatser med anledning av Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm 1 (9) Redovisning av uppdrag om insatser med anledning av den nationella strategin för regional konkurrenskraft, entreprenörskap och sysselsättning

Läs mer

Uppdrag att utveckla och stärka arbetet med hållbar utveckling inom det regionala tillväxtarbetet

Uppdrag att utveckla och stärka arbetet med hållbar utveckling inom det regionala tillväxtarbetet Regeringsbeslut II 3 2019-06-13 N2019/02162/RTL (delvis) Näringsdepartementet Tillväxtverket Box 4044 102 61 Stockholm Uppdrag att utveckla och stärka arbetet med hållbar utveckling inom det regionala

Läs mer

39 Uppdrag att samlokalisera inför regionbildning

39 Uppdrag att samlokalisera inför regionbildning PROTOKOLL Arbetsutskottet 2017-10-11 39 Uppdrag att samlokalisera inför regionbildning Dnr 17-084 Förberedelsearbetet för bildande av en länsregion pågår. En samlokalisering av de tre samgående parterna

Läs mer

Våld i nära relationer en folkhälsofråga SOU 2014:49

Våld i nära relationer en folkhälsofråga SOU 2014:49 REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2014-07-04 Ju2014/4445/KRIM Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Våld i nära relationer en folkhälsofråga SOU 2014:49 Remissen till Statskontoret omfattar

Läs mer

Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2018

Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2018 TJÄNSTEUTLÅTANDE REGIONSTYRELSEN Sida 1(5) Datum 2018-02-22 Ärendenummer RV2018-44 Kulturstaben Ulf Nordström 054-701 10 33 ulf.nordstrom@regionvarmland.se Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till

Läs mer

TVV Ekonomidag. Om anslag 1:1 och andra styrdokument Näringsdepartementet

TVV Ekonomidag. Om anslag 1:1 och andra styrdokument Näringsdepartementet TVV Ekonomidag Om anslag 1:1 och andra styrdokument 2016-06-15 Anslag 1:1 Regionala tillväxtåtgärder Anslagsnivå på ca 1,5 miljarder kr (2016) Bemyndigande på 2 993 mnkr (2016 för åren 2017-2023) Anslagskredit:

Läs mer

Handlingsplan för en jämställd och jämlik regional tillväxt

Handlingsplan för en jämställd och jämlik regional tillväxt Datum Dnr 16-10 9 2017-07-07 Handlingsplan för en jämställd och jämlik regional tillväxt 2017 2020 Inledning Bakgrund I mars 2012 fick Regionförbundet Sörmland som regionalt tillväxtansvarig i uppdrag

Läs mer

Regional tillväxtpolitik

Regional tillväxtpolitik Regional tillväxtpolitik Mål: Utvecklingskraft i alla delar av landet med stärkt lokal och regional konkurrenskraft Prioriterade områden: Innovation och förnyelse Kompetensförsörjning och ökat arbetskraftsutbud

Läs mer

Regionalt kompetenskansli 26 april Anette Granberg Utvecklingsledare utbildning och arbetsmarknad Regional utveckling Region Örebro län

Regionalt kompetenskansli 26 april Anette Granberg Utvecklingsledare utbildning och arbetsmarknad Regional utveckling Region Örebro län Regionalt kompetenskansli 26 april 2016 Anette Granberg Utvecklingsledare utbildning och arbetsmarknad Regional utveckling Region Örebro län TEMA Kompetensplattform 2.0 hur går vi vidare? Omvärdsbevakning

Läs mer

Integration & tillväxt. Välkommen!

Integration & tillväxt. Välkommen! Integration & tillväxt Välkommen! Dagens program Framtid Dåtid Förmiddag Projekt Kompetensplattform BD Eftermiddag Integration & tillväxt Nutid Projekt Kompetensplattform Norrbotten Bakgrund Innehåll Resultat

Läs mer

Uppdrag att föreslå överblickbara system för validering (U 2014:G)

Uppdrag att föreslå överblickbara system för validering (U 2014:G) Utdrag Protokoll 96 2014-04-08 U2014/3014/SAM Utbildningsdepartementet Uppdrag att föreslå överblickbara system för validering (U 2014:G) Sammanfattning av uppdraget Regeringskansliet uppdrar åt Elin Landell,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om statsbidrag för regional yrkesinriktad vuxenutbildning; SFS 2016:937 Utkom från trycket den 8 november 2016 utfärdad den 27 oktober 2016. Regeringen föreskriver

Läs mer

26 april 2018 Kompetensförsörjningsdagarna. Djupdykning i regionala analyser

26 april 2018 Kompetensförsörjningsdagarna. Djupdykning i regionala analyser 26 april 2018 Kompetensförsörjningsdagarna Djupdykning i regionala analyser Bakgrund Regional analys ett angeläget och aktuellt utvecklingsområde. Erbjudandet om grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Carin Peters Utvecklare 040-675 34 98 Carin.Peters@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-03-25 Dnr 1500359 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Jobbkommission Skåne Ordförandens

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Från ord till handling - Integration och mångfald som regional tillväxtstrategi

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Från ord till handling - Integration och mångfald som regional tillväxtstrategi Från ord till handling - Integration och mångfald som regional tillväxtstrategi 1 Örjan Johansson Tillväxtverket Enhet: Regional tillväxt 2 Tillväxtverket Tillväxtverket är en nationell myndighet. Vi skapar

Läs mer

Kompetensförsörjning för tillväxt och utveckling

Kompetensförsörjning för tillväxt och utveckling Kompetensförsörjning för tillväxt och utveckling Marja-Leena Lampinen Frågor i fokus idag Kompetensplattform - vad har det lett till? Strategi för tillväxt- och utveckling i Västra Götaland 2014-2020 -

Läs mer

Aktuellt från Skolverket. ViS-konferensen

Aktuellt från Skolverket. ViS-konferensen Aktuellt från Skolverket ViS-konferensen 2018-04-09 Innehåll Senaste officiella statistiken Uppdaterade styrdokument för den kommunala vuxenutbildningen Demo av Skolverkets nya verktyg Stöd för kartläggning

Läs mer

Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College!

Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! Välkommen till Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa startar Planering för utvecklingsarbetet Under september genomförs tre dialogmöten norra, mellersta

Läs mer

Kompetensförsörjning En av vår tids stora utmaningar Fyrbodal kompetensförsörjning Innovatum

Kompetensförsörjning En av vår tids stora utmaningar Fyrbodal kompetensförsörjning Innovatum Kompetensförsörjning En av vår tids stora utmaningar Fyrbodal kompetensförsörjning Innovatum Västra Götalandsregionen och arbetsmarknadsfrågor igår, idag, imorgon Erfarenheter av finanskrisen ledde till

Läs mer

En förbättrad matchning och fungerande kompetensförsörjning 5 november 2014

En förbättrad matchning och fungerande kompetensförsörjning 5 november 2014 En förbättrad matchning och fungerande kompetensförsörjning 5 november 2014 Maria Svensson Hallberg Utvecklingsledare - målområdesansvarig Regionförbundet Örebro Agenda Uppdrag och bakgrund Hur arbetar

Läs mer

Validering med mervärde (Ds 2016:24)

Validering med mervärde (Ds 2016:24) 1(5) Beredningsdatum 2016-10-24 Utbildningsdepartementet Kristina Lovén Seldén Postnr Ort 070-406 56 66 Land kristina.lovenselden@tco.se Validering med mervärde (Ds 2016:24) TCO har från Utbildningsdepartementet

Läs mer

Regional dialog vuxenutbildning. Region Örebro

Regional dialog vuxenutbildning. Region Örebro Regional dialog vuxenutbildning Region Örebro 2016-11-18 Regionala dialoger Generellt ta del av utvecklingsfrågor inom vuxenutbildning, arbetet med nyanlända, arbetsmarknadssituationen i regionen m m Underlag

Läs mer

Uppdrag att genomföra insatser för ett stärkt investerings främjande för regeringens nyindustrialiseringsstrategi Smart industri

Uppdrag att genomföra insatser för ett stärkt investerings främjande för regeringens nyindustrialiseringsstrategi Smart industri e Regeringen Regeringsbeslut 2016-11-24 N2016/07305/FÖF 14 Näringsdepartementet Sveriges export- och investeringsråd Klarabergsviadukten 70 111 64 Stockholm Uppdrag att genomföra insatser för ett stärkt

Läs mer

37 Ägaranvisning för Almi Företagspartner Stockholm- Sörmland AB samt val av ombud till årsstämma 2017

37 Ägaranvisning för Almi Företagspartner Stockholm- Sörmland AB samt val av ombud till årsstämma 2017 PROTOKOLL Arbetsutskottet 2016-09-29 37 Ägaranvisning för Almi Företagspartner Stockholm- Sörmland AB samt val av ombud till årsstämma 2017 Dnr 16-071 Sammanfattning Almi Företagspartner Stockholm Sörmlands

Läs mer

Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår

Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår Statsbidrag för att utveckla regionala stödfunktioner mellan skola och arbetsliv om yrkesutbildning

Läs mer

SOU 2018:71 En andra och en annan chans ett komvux i tiden

SOU 2018:71 En andra och en annan chans ett komvux i tiden 1(6) 2018-12-13 Utbildningsdepartementet Åsa Odin Ekman asa.odinekman@tco.se +46725292448 SOU 2018:71 En andra och en annan chans ett komvux i tiden U2018/03652/GV TCO har getts möjlighet att yttra sig

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Europeiska socialfonden 2014-2020 Men först vad kan vi lära av socialfonden 2007-2013! Resultat Erfarenheter Bokslut i siffror 2007-2013 25 % av deltagarna i arbete 65 000 arbets platser Hälften av kommunerna

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om regionalt tillväxtarbete; Utkom från trycket den 30 juni 2017 utfärdad den 15 juni 2017. Regeringen föreskriver följande. Inledande bestämmelser 1 I denna förordning

Läs mer

Uppdrag att genomföra åtgärder inom ramen för livsmedelsstrategin

Uppdrag att genomföra åtgärder inom ramen för livsmedelsstrategin e Regeringen Regeringsbeslut 2017-02-09 N2017/01029/SUN IV3 Näringsdepartementet Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Uppdrag att genomföra åtgärder inom ramen för livsmedelsstrategin Regeringens beslut

Läs mer

Direktiv för regionstyrelsens kompetensberedning 2015-2018

Direktiv för regionstyrelsens kompetensberedning 2015-2018 D a t u m D n r 2015-01-15 15-001 Regionstyrelsen Direktiv för regionstyrelsens kompetensberedning 2015-2018 Bakgrund Människors kunnande och kraft bygger Sörmland. En bättre matchning mellan arbetsgivarnas

Läs mer

Aktuellt om vuxenutbildning Skolverket

Aktuellt om vuxenutbildning Skolverket Aktuellt om vuxenutbildning Skolverket 375 000 375 000 elever i vuxenutbildningen 2016 Antal elever/skolform 2016 - Särvux (gr + gy nivå): ca 3 900 - Komvux sfi: ca 150 000 - Komvux grundläggande: ca 42

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden 1(5) Beslut 2010-01-14 Europeiska socialfonden stöder projekt som främjar kompetensutveckling och motverkar utanförskap Utlysning av projektmedel i Västsverige Ansökningsomgång 2-2010 Programområde 2 Storstadsintegration

Läs mer

Välja yrke. Svar på remiss från kommunstyrelsen, dnr /2015

Välja yrke. Svar på remiss från kommunstyrelsen, dnr /2015 Utbildningsförvaltningen Gymnasieavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-01-19 Handläggare Mats Öblad Telefon: 08-508 33 493 Åsa Eckhardt Telefon: 08-508 33 921 Till Utbildningsnämnden 2016-02-04

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting

Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting Norrbottningen ska leva ett rikt och utvecklande liv i en region med livskraft och tillväxt. En fungerande och effektiv kompetensförsörjning

Läs mer

Ett regionalt näringslivsinriktat forskningsprogram

Ett regionalt näringslivsinriktat forskningsprogram Tjänsteskrivelse RJL 2015/224 Regionledningskontoret Nämnden för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet Ett regionalt näringslivsinriktat forskningsprogram Förslag till beslut Ett regionalt näringslivsinriktat

Läs mer

Region Kalmar län bildas genom att Landstingets och Regionförbundets nuvarande uppdrag och verksamheter förenas i en ny gemensam organisation.

Region Kalmar län bildas genom att Landstingets och Regionförbundets nuvarande uppdrag och verksamheter förenas i en ny gemensam organisation. Region Kalmar län Landstingsfullmäktige och Regionförbundets styrelse har beslutat att man har för avsikt att bilda regionkommun i Kalmar län från och med 2019. Region Kalmar län bildas genom att Landstingets

Läs mer

3 februari Innehåll. Kort om VO-College. Utvecklingsresan. Eventuellt ESF-projekt. Frågor, synpunkter och medskick

3 februari Innehåll. Kort om VO-College. Utvecklingsresan. Eventuellt ESF-projekt. Frågor, synpunkter och medskick 3 februari 2017 Innehåll Kort om VO-College Utvecklingsresan Eventuellt ESF-projekt Frågor, synpunkter och medskick Vård-och omsorgscollege är en modell där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund

Läs mer

Uppdrag att stödja utveckling av sociala företag

Uppdrag att stödja utveckling av sociala företag e Regeringen Regerings beslut 2018-02-01 N2018/00714/IFK 16 Näringsdepartementet Verket för lnnovationssystem Mäster Samuelsgatan 56 101 58 Stockholm Uppdrag att stödja utveckling av sociala företag Regeringens

Läs mer

En ny myndighet. yhmyndigheten.se

En ny myndighet. yhmyndigheten.se En ny myndighet Myndigheten för yrkeshögskolan analyserar kompetensbehov, beslutar om Yh-utbildningar, ger stöd till utbildningsanordnare och granskar utbildningarnas resultat. Målet är en yrkeshögskola

Läs mer

Framtidens modell för utbud och ekonomi. Vuxenutbildningsnätverkets konferens september 2018

Framtidens modell för utbud och ekonomi. Vuxenutbildningsnätverkets konferens september 2018 Framtidens modell för utbud och ekonomi Vuxenutbildningsnätverkets konferens 17-18 september 2018 Statsbidragshantering Vilka statsbidrag ska GR söka Statsbidrag för rekryterande insatser Motprestation

Läs mer

Ett nationellt sammanhållet system för validering

Ett nationellt sammanhållet system för validering Ett nationellt sammanhållet system för validering Anders Ferbe, ordförande Valideringsdelegationen Myndighetskonferens 20 september 2019 Valideringsdelegationen 2015-2019 1 Vad är validering? Kompetens

Läs mer

229 miljoner kronor till projekt i Östra Mellansverige!

229 miljoner kronor till projekt i Östra Mellansverige! PRESSMEDDELANDE Strukturfondspartnerskapets Sekretariat Datum Dnr 2018-05-31 15-050 Till media i Uppsala, Örebro, Södermanland, Västmanland och Östergötlands län 229 miljoner kronor till projekt i Östra

Läs mer

Arbetsplan Regionala samverkansrådet Västernorrland

Arbetsplan Regionala samverkansrådet Västernorrland Arbetsplan Regionala samverkansrådet Västernorrland Fokus för arbetet 2017 Arbetsplan 1.0 2017-04-12 Handläggare Susanne Sahlin Regional Utveckling 1. Regionala samverkansrådet uppdrag och uppgifter Regionala

Läs mer

Ägaranvisning för Almi Företagspartner Stockholm Sörmland AB

Ägaranvisning för Almi Företagspartner Stockholm Sörmland AB Sida 1 (3) Ägaranvisning för Almi Företagspartner Stockholm Sörmland AB Almi Företagspartner Stockholm Sörmland AB, nedan kallat bolaget, ägs av Almi Företagspartner AB (51 %), nedan kallat moderbolaget,

Läs mer

Handlingsplan för kompetensförsörjning Regionalt kompetenskansli. 2 september 2015

Handlingsplan för kompetensförsörjning Regionalt kompetenskansli. 2 september 2015 Handlingsplan för kompetensförsörjning Regionalt kompetenskansli 2 september 2015 Handlingsplan för kompetensförsörjning Antagen av Regionstyrelsen, Regionförbundet Januari 2014. 22 Åtgärder Processansvariga

Läs mer

146 miljoner till projekt i Östra Mellansverige!

146 miljoner till projekt i Östra Mellansverige! PRESSMEDDELANDE Strukturfondspartnerskapets Sekretariat Datum Dnr 2017-06-01 15-050 Till media i Uppsala, Örebro, Södermanland, Västmanland och Östergötlands län 146 miljoner till projekt i Östra Mellansverige!

Läs mer

Validering, överförbarhet, tillgodoräknande

Validering, överförbarhet, tillgodoräknande Högskola yrkeshögskola Validering, överförbarhet, tillgodoräknande Elin Landell, kanslichef Kompetensförsörjning och livslångt lärande Brist på arbetskraft i många branscher 95 procent av jobben ställer

Läs mer

Validering av yrkeskompetens

Validering av yrkeskompetens Validering av yrkeskompetens en nyckel till integration Anders Ferbe, ordförande Valideringsdelegationen SNS 13 december 2018 Valideringsdelegationen 2015-2019 1 Ett verktyg för kompetensförsörjning och

Läs mer

Uppdrag till Länsstyrelsen i Jönköpings län om översyn av samhällsorientering för nyanlända

Uppdrag till Länsstyrelsen i Jönköpings län om översyn av samhällsorientering för nyanlända Regeringsbeslut 1 2018-02-15 A2018/00335/I Arbetsmarknadsdepartementet Länsstyrelsen i Jönköpings län Hamngatan 4 551 86 Jönköping Uppdrag till Länsstyrelsen i Jönköpings län om översyn av samhällsorientering

Läs mer

Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län Övergripande synpunkter avseende strategin

Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län Övergripande synpunkter avseende strategin 1(5) Datum Diarienummer Region Västerbotten 2013-09-13 Vårt dnr 1.6.2-2013-2621 Box 443 Ert dnr 12RV0136-16 Dokumenttyp 901 09 UMEÅ REMISSVAR Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län 2014-2020

Läs mer

14 Ersättning till beredningen för Sörmlandsstrategin

14 Ersättning till beredningen för Sörmlandsstrategin PROTOKOLL Arbetsutskottet 2017-03-16 14 Ersättning till beredningen för Sörmlandsstrategin Dnr 17-001 Sammanfattning Regionstyrelsen inrättade en politisk beredning för arbetet med Sörmlandsstrategin vid

Läs mer