Remissvar på förslag till nationell plan för transportsystemet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Remissvar på förslag till nationell plan för transportsystemet"

Transkript

1 YTTRANDE Datum Dnr Näringsdepartementet Stockholm Remissvar på förslag till nationell plan för transportsystemet Regionförbundet Sörmland ingår tillsammans med Sörmlands kollektivtrafikmyndighet aktivt i det gemensamma samarbetet i Stockholm- Mälarregionen och Östergötland, En bättre sits, och ställer sig helt bakom det gemensamt framtagna remissvaret som Mälardalsrådet har lämnat till näringsdepartementet. Därutöver har Regionförbundet följande synpunkter som efter förankring hos berörda myndigheter och intressenter i länet nu antagits i Regionstyrelsen. Övergripande Regionförbundet inser att det inte går att på kort sikt bygga bort alla flaskhalsar i transportsystemet och på det sättet tillgodose alla de behov som finns men totalt sett anser vi att det är för lite pengar avsatt till infrastruktursatsningar i hela östra Mellansverige inklusive Stockholm. Vi vill understryka de skäl för en ytterligare satsning som lyfts fram i Mälardalsrådets yttrande. Vi menar att det behövs ett rejält tillskott till den totala ramen så att det inte bara blir en omfördelning som i så fall drabbar angelägna insatser i andra delar av landet. Trafikverkets metod, den så kallade fyrstegsprincipens tre första steg som innebär åtgärder som inte betyder nyeller ombyggnation, är en mycket bra utgångspunkt. Denna metod kommer, om den nyttjas fullt ut, att betyda mycket för att nå bättre tillgänglighet på miljömässigt hållbara lösningar i hela transportsystemet. I Trafikverkets rapport Prognoser för arbetet med nationell transportplan , Persontransporter - utveckling fram till 2030 förväntas trafikarbetet med personbil öka med 1,5 % per år. Enligt Trafikanalys har trafikarbetet med personbil minskat de senaste fyra åren. Vi ställer oss frågande till om trafikarbetet med personbil ökar i enlighet med Trafikverkets prognos. Box 325, Nyköping Besöksadress: Storhusqvarn, Västra Kvarngatan 64 Telefon: E-post: info@region.sormland.se Hemsida: Org nr: Sida 1(6)

2 Järnvägssatsningar Trafikverket betonar i förslaget till åtgärdsplan vikten av god kapacitet och korta restider för långväga personresor på järnväg. För Sörmland, som en del i storregionen Stockholm-Mälarregionen och Östergötland, är den regionala pendlingen på järnväg en oerhört viktig förutsättning för fortsatt hållbar utveckling. Sörmland har på ett konkret sätt fått lära känna det regelverk Trafikverket tillämpar när akut kapacitetsbrist uppstår vid tilldelning av tåglägen på spåren. Det vi i sommar upplevt i arbetet med nästa års tågplan är de negativa konsekvenserna man får av att ha en föråldrad statlig förordning som inte anpassats till de förändrade krav som ställs på dagens tågtrafik. Regionförbundet anser att den nu gällande förordningen bör ersättas med nya riktlinjer som tar hänsyn till hela den samhällsnytta som genereras av en regionförstoring som bygger på en välutbyggd regionaltågtrafik. Regionförbundet ser en stor risk med att det blir en liknande process nästa år och då att någon annan trafik blir drabbad. Därför förordar vi starkt att regelverket kring tåglägestilldelningen ändras så att avtalen blir längre än dagens ettåriga avtal. För att kunna erbjuda en god regionaltågstrafik samtidigt som bra förbindelser kan upprätthållas mellan de största tillväxtområdena i landet och i grannländerna har Sörmland och övriga län i Mälarregionen medfinansierat och deltagit i arbetet med Citybanan i Stockholm. För Sörmland är det oerhört viktigt att den regionala tågtrafiken till och från alla våra kommuners huvudorter fungerar och det är också därför vi tagit på oss ett mycket stort ekonomiskt ansvar för Citybanans tillkomst. Det övergripande syftet med Citybaneavtalet var att öka förutsättningarna för att kunna erbjuda en tillfredställande regionaltågtrafik i hela östra Mellansverige. Detta får inte åsidosättas av kortsiktiga politiska ambitioner att öka konkurrensen på den långväga tågtrafiken. Strängnäs-Härad Regionförbundet ser det som positivt att denna utbyggnad sker snabbt i början av planperioden och vi vill understryka att dubbelspår längs hela banan är nödvändigt för att klara behoven nu och i framtiden. Mälardalspaketet Det finns vissa otydligheter i Trafikverkets förslag om vad som ingår i paketet, vilka trimningsåtgärderna med mera är. Vi förutsätter att hela detta paket arbetas fram och genomförs i nära samverkan med kollektivtrafikmyndigheterna i regionen. Sid 2(6)

3 Malmtransporterna Det är svårt att läsa ut hur Trafikverket planerar att hantera transporterna av malmen från Bergslagen och vilka satsningar som är nödvändiga för att det ska kunna genomföras. Trafikverket uttalade tidigt att alternativet med Oxelösund var det mest effektiva och att det också fanns andra synergier med att utveckla banan mellan Ludvika och Oxelösund. Under hösten 2012 kom regeringens uppdrag att göra en särskild studie kring transporterna från gruvorna i Bergslagen, vilken skulle levereras i början av juni år så att regeringen skulle kunna ta ett snabbt beslut i frågan. Sedan dess har flera hamnar intresserat sig för frågan och det har uppstått frågetecken kring vilka direktiv som getts för den aktuella studien. Trafikverket anger i förslaget till nationell plan endast att en åtgärdsvalsstudie nu ska genomföras för att ta fram vilka alternativa åtgärder som kan genomföras. På kort sikt finns dock Oxelösund som enda möjliga alternativ och då utgår vi ifrån att de åtgärder som krävs blir genomförda så snart som möjligt. I planeringen för dessa åtgärder är det mycket viktigt att transporterna genom tätorter och i kombination med annan trafik beaktas. Nödvändiga medel för att genomföra åtgärderna måste också reserveras. Eskilstuna-Västerås Järnvägskapaciteten mellan Eskilstuna och Västerås finns med i den prioritering som gjorts av Mälardalsrådet inom EBS-samarbetet med motiveringen att insatsen är en av de järnvägsåtgärder som starkast bidrar till vidgade arbetsmarknadsregioner och ett ökat studieutbud i regionen. Åtgärder för att nå detta saknas i förslaget till nationell plan. Förbättringar av transportutbytet mellan Västerås och Eskilstuna medför en snabbare utveckling mot en gemensam arbetsmarknad som på sikt även kommer att vara helt integrerad med Stockholms arbetsmarknadsregion. Som regional planupprättare i Sörmland ser vi gärna att vi tillsammans med Västmanlands län, berörda kommuner och Trafikverket, fördjupar arbetet med att hitta bra åtgärder som stärker kopplingarna mellan städerna. Ostlänken och stambanorna Från Sörmlands sida vill vi understryka vikten av att Ostlänken betraktas som ett sammanhållet projekt mellan Järna och Linköping och att det inte delas upp i delar där endast ett objekt i ett av de tre berörda länen pekas ut. Självklart förstår vi hur hanteringen vid detaljplanering och byggnation måste gå till men vi förutsätter att de delar som snabbast medger byggstart också startas upp först så att ett effektivt genomförande säkerställs. Vi noterar samtidigt att Trafikverket inte fått med hela den uppskattade kostnaden för projektet inom planperioden men vi utgår från att både Trafikverkets och Regeringens ambition är att hela sträckan ska byggas så snart som möjligt. Sid 3(6)

4 Västra och södra stambanan i väntan på Ostlänken Regionförbundet konstaterar att hur mycket genomförandet av Ostlänken än påskyndas kommer det dock att dröja innan den klar. Vi ser därför att det på kort sikt uppkommer kapacitetsproblem på dagens stambanedelar som passerar genom Sörmland. Därför vill regionförbundet att Trafikverket än en gång ser över analyserna i kapacitetsutredningen och uppdaterar dessa med de delar som kan ha tillkommit som brister i dagens trafik. I Sörmland finns den hårt belastade delen Katrineholm-Hallsberg men också hela spåret österut till Järna. Det saknas förbigångspår och det behövs även ytterligare spår på stationerna längs sträckan för att möta de behov som finns. Om dessa brister inte åtgärdas kan hela landets möjlighet till bra järnvägstrafik påverkas. Vi föreslår att Trafikverket tillsammans med Sörmlands, Örebro och Stockholms län samt de berörda kollektivtrafikmyndigheterna tar fram en fördjupad plan över vilka åtgärder som kan genomföras under tidsintervallet fram tills Ostlänken är utbyggd. Nationella vägar Riksväg 56 I de gemensamma EBS-prioriteringarna ingick att så snart som möjligt uppnå ett säkert vägsystem i regionen och att riksväg 56, även kallad Räta Linjen, är en av de riksvägar som ingår i det nationella nätet. I Trafikverkets förslag har nu viktiga åtgärder för att nå god tillgänglighet och trafiksäkerhet längs delar av denna väg skjutits fram i tiden. Vi anser att det är olyckligt då hela sträckan Katrineholm- Stora Sundby bör samordnas och nå mötesfri standard samtidigt och så snart som möjligt. Riksväg 55 På sikt ser Sörmland tillsammans med Uppsala att riksväg 55 ska ingå i det nationella vägsystemet eftersom den fyller ett nationellt transportbehov. Redan under denna planperiod ser vi att det finns stora behov av investeringar i de broar som ligger vid länsgränsen över Mälaren. Detta är investeringar som är nödvändiga om Mälarsjöfarten ska utvecklas vilket gör att de behöver finansieras via nationella planen alternativt genom särskilda nationella satsningar via länsplanerna. Dessa investeringar kan aldrig rymmas i de länsplaneramar som är angivna i dagsläget. Sörmland har sedan 2004 lagt cirka hälften av de årliga länsplaneramarna på att investera i tillgängligheten på riksväg 55. Regionförbundet Sörmland ställer nu frågan till Regeringen hur länge och hur mycket medel av en regional plan som ska behöva gå till en väg som har så stor nationell nytta? Det är svårt att se att vi ens på mycket lång sikt kommer att klara att nå mötesfrihet längs riksväg 55 mellan Katrineholm och Uppsala. Sid 4(6)

5 Transporterna och miljön Trafikverket konstaterar att resandet och transporterna kommer att fortsätta att öka enligt de prognoser som gjorts. I förslaget till nationell plan är det dock svårt att läsa ut om Trafikverket har någon egentlig strategi för att arbeta för att konsekvenserna av detta i form av utsläpp av koldioxid samtidigt ska minska. De föreslagna hastighetssänkningarna, vilka främst drabbar landsbygdsbefolkning, påverkar bara en mindre andel av utsläppen. Det tycks inte finnas några tydliga förslag för att minska koldioxidutsläpp i de mer urbana delarna av landet där den stora andelen av befolkningen bor och där åtgärderna skulle kunna ge en större effekt, via olika styrmedel och andra insatser. Hastighetssänkningar Regionförbundet har tidigare ställt frågor till Trafikverket och Regeringen avseende hur det är tänkt att landets hastighetssystem ska se ut. En del av dessa frågor kvarstår. I dagsläget finns det alltför många olika hastigheter som tillkommit på ett ibland helt omotiverat och dåligt underbyggt sätt. Det är svårt för trafikanter att förstå hur dessa är avvägda. Det behöver göras ett omtag både vad gäller samordning i organisationsdelen och i tänket bakom hastigheterna och dess skyltning. Vi vill framförallt understryka att införandet av de utlysta sänkningarna inte bör göras utan att hämma tillväxteffekterna såsom Regeringen har uttryckt det. Det är svårt att finna de tankegångarna i Trafikverkets förslag och hantering av frågan. Vi har till exempel väldigt svårt att acceptera att Trafikverket anger att CO2-utsläppen ska vara neutrala på länsnivå. För ett län som vårt med hög andel genomfartstrafik skulle det innebära att om så bara en liten sträcka på E4 eller E20 bedöms kunna ha 120 km/h som högsta tillåtna hastighet blir konsekvensen att en stor del av de mindre riksvägarna och länsvägarna får sänkt hastighet vilket bland annat påverkar framkomligheten på landsbygden. Cykling Regionförbundet Sörmland har precis som många andra län i sina nu gällande länsplaner och i sina förslag till nya länsplaner gjort stora satsningar på cykeltrafik. I Sörmland har vi till exempel tagit fram en cykelstrategi som på lång sikt anger en omfattande cykelsatsning. I Trafikverkets förslag till nationell plan anser vi att verket lagt en alltför liten satsning för att det ska svara upp mot de regionala planerna. Vi tror att genom att satsa ännu mer på säker och ökad cykling inom tätorter och på korta sträckor utanför kan en stor nytta nås genom att det stora antal korta personbilsresor som sker idag minskar. Trafikverket skulle till exempel kunna hjälpa kommunerna med tätortssatsningar i högre utsträckning än vad vi som regionala planupprättare kan göra för att nå ännu bättre effekt. Sid 5(6)

6 Nya planeringssystemet och framtida processen Trafikverket har i förslaget till nationell åtgärdsplan inte riktigt lyckats med intentionerna att införliva det nya planeringssystemet då i stort sätt hela planperioden är intecknad med preciserade objekt. Vi har i vårt förslag till regional plan för Sörmland försökt att följa propositioner och direktiv för att göra hela processen mer förutsägbar och flexibel, även för de senare planåren. I förlaget till nationell plan är det svårt att läsa ut hur vi som regionala planupprättare kan påverka och hur Trafikverket säkerställer samordningen mellan länsplanerna och den nationella planen i den årliga processen. Även beskrivningen av själva beslutsgången framöver är mycket otydlig. Detta behöver preciseras från nationellt håll. REGIONFÖRBUNDET SÖRMLAND Regionstyrelsen Viking Jonsson Ordförande Göran Norberg Förbundsdirektör Sid 6(6)

En Bättre Sits. Kristoffer Tamsons (M), ordförande Bertil Kinnunen (S), vice ordförande

En Bättre Sits. Kristoffer Tamsons (M), ordförande Bertil Kinnunen (S), vice ordförande En Bättre Sits Kristoffer Tamsons (M), ordförande Bertil Kinnunen (S), vice ordförande Patrik Åhnberg, Länsstyrelsen Stockholm Jenny Lundström (MP), Region Uppsala Monica Johansson (S), Landstinget Sörmland

Läs mer

Yttrande över förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025

Yttrande över förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 YTTRANDE N2013/2942/TE 1 (6) Ulrika Nilsson Telefon 010-224 93 19 ulrika.u.nilsson@lansstyrelsen.se Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över förslag till nationell plan för transportsystemet

Läs mer

Remissvar avseende nationell plan för transportsystemet Ert diarienummer N 2013/2942/TE

Remissvar avseende nationell plan för transportsystemet Ert diarienummer N 2013/2942/TE Norrköping, den 25 september 2013 Remissvar avseende nationell plan för transportsystemet Ert diarienummer N 2013/2942/TE Ovanstående ärende har remitterats till Östsvenska Handelskammaren, ÖHK. Vi är

Läs mer

4 Mälarstäder

4 Mälarstäder 4 Mälarstäders yttrande gällande Nationell transportplan 2018-2029 Som fjärde största storstadsregion har 4 Mälarstäder idag en befolkning på fler än 320 000 invånare och växer mer än riket i genomsnitt.

Läs mer

Höghastighetsbanor och regional tågtrafik

Höghastighetsbanor och regional tågtrafik Höghastighetsbanor och regional tågtrafik Trafikverket 21 november 2016 Mårten Levin Vd MÄLAB marten.levin@malab.se 070-7861463 Varför regionaltågstrafik? Befolkningsutveckling i Eskilstuna kommun 105

Läs mer

Nya stambanor mellan Stockholm Göteborg/Malmö

Nya stambanor mellan Stockholm Göteborg/Malmö Nya stambanor mellan Stockholm Göteborg/Malmö 2 2014-04-22 Det är det här det handlar om! Beställning från Näringsdepartementet Beställning: PM 2014-01-08 från Näringsdepartementet, Transportenheten Ett

Läs mer

REMISSVAR AVSEENDE FÖRSLAG TILL NATIONELL PLAN FÖR TRANSPORTSYSTEMET (N2017/05430/TIF) Synpunkter som Region Västmanland vill framföra:

REMISSVAR AVSEENDE FÖRSLAG TILL NATIONELL PLAN FÖR TRANSPORTSYSTEMET (N2017/05430/TIF) Synpunkter som Region Västmanland vill framföra: 1 (5) Regionkontoret Centrum för regional utveckling Jessica Cedergren REMISSVAR AVSEENDE FÖRSLAG TILL NATIONELL PLAN FÖR TRANSPORTSYSTEMET 2018-2029 (N2017/05430/TIF) Region Västmanland lämnar följande

Läs mer

Inkomna remissynpunkter Landstinget och länets kommuner

Inkomna remissynpunkter Landstinget och länets kommuner Inkomna remissynpunkter och länets kommuner Som helhet har den regionala infrastrukturplanen för Västmanlands län tagits emot väl av länets kommuner och avseende struktur, upplägg och innehåll. Inkomna

Läs mer

En Bättre Sits gemensamma syn och reflektioner på förslag till Nationell plan för transportsystemet 2014-2025

En Bättre Sits gemensamma syn och reflektioner på förslag till Nationell plan för transportsystemet 2014-2025 Möte med infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd 13 november 2013 En Bättre Sits gemensamma syn och reflektioner på förslag till Nationell plan för transportsystemet 2014-2025 Upplägg presentation

Läs mer

Remissvar avseende Trafikverkets förslag till nationell plan för transportsystemet

Remissvar avseende Trafikverkets förslag till nationell plan för transportsystemet Yttrande Dnr KK17/609 Samhällsbyggnad, Strategienheten Datum Er beteckning N2017/05430/TIF Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se n.nationellplan@regeringskansliet.se Remissvar avseende

Läs mer

Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025

Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 Dnr KS-2013-328 Dpl 05 sid 1 (7) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Remissvar 2013-08-14 Peter Thörn, peter.thorn@karlstad.se Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 Dnr KS-2013-328 Dpl

Läs mer

Remissvar avseende inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för

Remissvar avseende inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för N2015/4305/TIF 2016-02-24 1 (5) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar avseende inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för 2018-2029 Länsplaneupprättare och kollektivtrafikmyndigheter

Läs mer

Västmanland en del av Östra Mellansverige

Västmanland en del av Östra Mellansverige Västmanland en del av Östra Mellansverige Prioriteringar 2014-2025 av kommunerna, Landstinget och Länsstyrelsen i Västmanlands län Diarienr: 340-2501-12 1 Sammanfattning Detta dokument beskriver viktiga

Läs mer

Yttrande över remiss Förslag till nationell plan för transportsystemet

Yttrande över remiss Förslag till nationell plan för transportsystemet Rasmus L Persson, 0322-600 658 rasmus.persson@vargarda.se YTTRANDE 1(5) Er referens N2017/05430/TIF Regeringskansliet Näringsdepartementet 105 33 Stockholm n.regestrator@regeringskansliet.se n.nationellplan@regeringskansliet.se

Läs mer

2014-04-03. Utbyggnad av E20 genom Västra Götaland

2014-04-03. Utbyggnad av E20 genom Västra Götaland 2014-04-03 Utbyggnad av E20 genom Västra Götaland Utbyggnad av E20 genom Västra Götaland Regeringens främsta mål är full sysselsättning. En utbyggd och fungerande infrastruktur knyter ihop landet och är

Läs mer

Höghastighetsutredningenmed Ostlänkenglasögon

Höghastighetsutredningenmed Ostlänkenglasögon Höghastighetsutredningenmed Ostlänkenglasögon Riksdagen 11 februari 2009 Per Sandström VD Nyköping- Östgötalänken AB www.ostlanken.se Vilka är bolaget? Ägare Kommunerna Mjölby, Linköping, Norrköping, Nyköping,

Läs mer

En Bättre Sits (EBS) gemensam syn och reflektioner angående inriktning för transportinfrastrukturplanering

En Bättre Sits (EBS) gemensam syn och reflektioner angående inriktning för transportinfrastrukturplanering En Bättre Sits (EBS) gemensam syn och reflektioner angående inriktning för transportinfrastrukturplanering 2018-2029 SJU LÄN: STOCKHOLM, UPPSALA, VÄSTMANLAND, ÖREBRO, SÖRMLAND, ÖSTERGÖTLAND OCH GOTLAND

Läs mer

REGIONALT INSPEL TILL ARBETET MED NATIONELL PLAN FÖR TRANSPORTSYSTEMET

REGIONALT INSPEL TILL ARBETET MED NATIONELL PLAN FÖR TRANSPORTSYSTEMET 1(6) Datum Diarienummer 2012-11-28 RS120433 TILL TRAFIKVERKET REGIONALT INSPEL TILL ARBETET MED NATIONELL PLAN FÖR TRANSPORTSYSTEMET 2014-2025 Adress: Region Halland, Box 517, 301 80 Halmstad. Besöksadress:

Läs mer

Remissvar avseende Trafikverkets förslag till nationell plan för transportsystemet

Remissvar avseende Trafikverkets förslag till nationell plan för transportsystemet Norrköping den 29 november 2017 Diarienummer N2017/05430/TIF Remissvar avseende Trafikverkets förslag till nationell plan för transportsystemet 2018-2029 Med anledning av ovanstående remiss lämnar Östsvenska

Läs mer

Yttrande över Trafikverkets rapport Järnvägens behov av ökad kapacitet - förslag på lösningar för åren 2012-2021, TRV ärendenummer 2011/17304

Yttrande över Trafikverkets rapport Järnvägens behov av ökad kapacitet - förslag på lösningar för åren 2012-2021, TRV ärendenummer 2011/17304 2011-08-04 Kommunstyrelsen Yttrande över Trafikverkets rapport Järnvägens behov av ökad kapacitet - förslag på lösningar för åren 2012-2021, TRV ärendenummer 2011/17304 Trafikverket har fått i uppdrag

Läs mer

Samrådsredogörelse Länsplan för regional transportinfrastruktur Västmanlands län 2014-2025

Samrådsredogörelse Länsplan för regional transportinfrastruktur Västmanlands län 2014-2025 SAMRÅDSREDOGÖRELSE 1 (25) SAMHÄLLSBYGGNADSENHETEN Kommunikationer Ulrika Nilsson Telefon 010-224 93 19 Samrådsredogörelse Länsplan för regional transportinfrastruktur Västmanlands län 2014-2025 Länsplanen

Läs mer

Remissyttrande över förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025

Remissyttrande över förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 1(8) Till Diarienr: N2013/2942/TE Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Förslag: Remissyttrande över förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 Regionförbundet och Landstinget i Jönköpings

Läs mer

Årligt beslut om genomförande av regional plan för transportinfrastruktur

Årligt beslut om genomförande av regional plan för transportinfrastruktur Datum Dnr 2015-11-24 15-027 Regionstyrelsen Årligt beslut om genomförande av regional plan för transportinfrastruktur Bakgrund En gemensam tjänstemannaberedning av budget och VP har genomförts med Regionförbundet

Läs mer

Förslag på yttrande över remissversionerna av länsplan för regional transportinfrastruktur i Västmanlands län och Södermanlands län

Förslag på yttrande över remissversionerna av länsplan för regional transportinfrastruktur i Västmanlands län och Södermanlands län 1(4) Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE Trafiknämnden 2017-11-21, punkt 9 Ärende Infosäkerhetsklass Förslag på yttrande över remissversionerna av länsplan för regional transportinfrastruktur

Läs mer

En Bättre Sits Storregional systemanalys i korthet

En Bättre Sits Storregional systemanalys i korthet En Bättre Sits Storregional systemanalys i korthet Gemensamma prioriteringar för transportinfrastrukturen i sju län: Stockholm, Uppsala, Västmanland, Örebro, Sörmland, Östergötland och Gotland. Stockholm-Mälarregionen

Läs mer

Frågor och svar om E20 genom Västra Götaland

Frågor och svar om E20 genom Västra Götaland Uppdaterad: 5 juni 2013 Frågor och svar om E20 genom Västra Götaland Vägstandarden på E20 Vilka sträckor på E20 är fortfarande ännu inte utbyggda? Totalt handlar det om fem etapper eller ungefär 80 kilometer

Läs mer

Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet

Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet TJÄNSTEUTLÅTANDE Samhällsbyggnadskontoret Dnr KS/2017:576-032 Strategienheten 2017-09-22 1/2 Handläggare Patrik Wirsenius 0152-293 30 Kommunstyrelsen Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet

Läs mer

Yttrande angående förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025

Yttrande angående förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 Tjänsteskrivelse Kommunstyrelsen Dnr KS 2013/95 2013-08-15 Samhällsbyggnadskontoret Hans-Erik Eriksson Tel. 0156-520 35 Fax. 0156-520 17 hans-erik.eriksson@trosa.se Yttrande angående förslag till nationell

Läs mer

Trafikverkets remiss Förslag till nya föreskrifter för väg 53, Södermanlands län

Trafikverkets remiss Förslag till nya föreskrifter för väg 53, Södermanlands län TJÄNSTESKRIVELSE Datum Dnr 2016-08-10 16-040 Regionstyrelsen Trafikverkets remiss Förslag till nya föreskrifter för väg 53, Södermanlands län Trafikverket vill genom en remissprocess i två steg inhämta

Läs mer

Trafikverket, Borlänge

Trafikverket, Borlänge Västsvenska Handelskammaren Stefan Gustavsson Stefan.gustavsson@handelskammaren.net 031-825233, 0734-282134 Datum: 2012-03-30 Ärende: Remissvar TRV2012/17304 Trafikverket, Borlänge Yttrande över Transportsystemets

Läs mer

Jobb- och tillväxtsatsningar: 55 miljarder till järnväg

Jobb- och tillväxtsatsningar: 55 miljarder till järnväg Jobb- och tillväxtsatsningar: 55 miljarder till järnväg 55 miljarder till Ostlänken, Göteborg-Borås samt investeringar i drift och underhåll som del i investeringssatsning för jobb och tillväxt Regeringen

Läs mer

Remiss - Länsplan för regional transportinfrastruktur för Södermanlands län

Remiss - Länsplan för regional transportinfrastruktur för Södermanlands län TJÄNSTEUTLÅTANDE Samhällsbyggnadskontoret Dnr KS/2017:572-032 Strategienheten 2017-09-29 1/2 Handläggare Patrik Wirsenius 0152-293 30 Kommunstyrelsen Remiss - Länsplan för regional transportinfrastruktur

Läs mer

Cykel i nationella och regionala planer samt allmänt om turistcykelleder 2014-11-04. Peter von Heidenstam

Cykel i nationella och regionala planer samt allmänt om turistcykelleder 2014-11-04. Peter von Heidenstam Cykel i nationella och regionala planer samt allmänt om turistcykelleder 2014-11-04 Peter von Heidenstam 2 2014-11-05 Förslaget omfattar åren 2014 2025 och är gemensamt för alla trafikslag, vägtrafik,

Läs mer

Storstadspaket för infrastruktur i Skåne

Storstadspaket för infrastruktur i Skåne Storstadspaket för infrastruktur i Skåne MalmöLundregionens elva kommuner har en gemensam syn på de mest prioriterade infrastruktursatsningarna i Skåne. Med anledning av Region Skånes arbete med ett paket

Läs mer

Remissvar Kapacitetsuppdraget (TRV2011/17304)

Remissvar Kapacitetsuppdraget (TRV2011/17304) Tjänsteställe, handläggare Datum Beteckning Den tillgängliga regionen 2011-09-02 Remissvar Fredrik Idevall Dnr: 11-240 Sida 1 (5) Till Trafikverket trafikverket@trafikverket.se Remissvar Kapacitetsuppdraget

Läs mer

Förslag till nationell plan för transportsystemet

Förslag till nationell plan för transportsystemet YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-11-17 Sektionen för infrastruktur och fastigheter Linnéa Lindemann Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Förslag till nationell plan för transportsystemet 2018-2029 Sammanfattning

Läs mer

Remissvar angående Trafikverkets förslag till nationell plan för transportsystemet

Remissvar angående Trafikverkets förslag till nationell plan för transportsystemet Sverigeförhandlingen N2014:04 2017-09-21 Remissvar angående Trafikverkets förslag till nationell plan för transportsystemet 2018 2029 BAKGRUND Regeringen gav den 23 mars 2017 Trafikverket i uppdrag att

Läs mer

Besök från trafikutskottet 30 mars Per Sandström VD Nyköping- Östgötalänken AB

Besök från trafikutskottet 30 mars Per Sandström VD Nyköping- Östgötalänken AB Besök från trafikutskottet 30 mars 2009 Per Sandström VD Nyköping- Östgötalänken AB Nyköping- Östgötalänken AB Ägare Kommunerna Mjölby, Linköping, Norrköping, Nyköping, Oxelösund, Trosa, Botkyrka + Regionförbundet

Läs mer

Yttrande över - Förslag till nationell plan för transportsystemet

Yttrande över - Förslag till nationell plan för transportsystemet Yttrande 1 (5) Kommunstyrelsen 2017-11-21 Dnr KS 2017-649 Ert Dnr: N2017/05430/TIF Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se n.nationellplan@regeringskansliet.se Yttrande över - Förslag till

Läs mer

Dialogmöte 2. Regeringens infrastrukturproposition Förankring av syfte och mål från dialogmöte 1 Förslag till innehåll tillståndsbilder

Dialogmöte 2. Regeringens infrastrukturproposition Förankring av syfte och mål från dialogmöte 1 Förslag till innehåll tillståndsbilder Dialogmöte 2 Regeringens infrastrukturproposition Förankring av syfte och mål från dialogmöte 1 Förslag till innehåll tillståndsbilder Workshop om inriktning och övergripande prioriteringar Den fortsatta

Läs mer

Remiss - Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3)

Remiss - Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3) Datum 2016-03-30 Diarienummer KS/2016:24 Remiss - Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3) Information om remissvaret Region

Läs mer

Infrastruktur- och transportfrågor. Två uppdrag: Statligt uppdrag RUS

Infrastruktur- och transportfrågor. Två uppdrag: Statligt uppdrag RUS Infrastruktur- och transportfrågor Två uppdrag: Statligt uppdrag RUS Örebroregionens förutsättningar En av de största arbetsmarknadsregionerna En av landets största städer Begränsad pendling till grannstäder

Läs mer

Här börjar framtiden. Ostlänken den nya tidens järnväg VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING STOCKHOLM

Här börjar framtiden. Ostlänken den nya tidens järnväg VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING STOCKHOLM Här börjar framtiden Ostlänken den nya tidens järnväg STOCKHOLM VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING En del av Sveriges första höghastighetsjärnväg Sverige växer, storstadsregionerna expanderar

Läs mer

SYSTEMANALYS Stockholm-Mälarregionen och Gotland

SYSTEMANALYS Stockholm-Mälarregionen och Gotland SYSTEMANALYS Stockholm-Mälarregionen och Gotland Ett samarbete Regionförbundet Uppsala län Regionförbundet Sörmland Regionförbundet Örebro Länsstyrelsen i Stockholms län Länsstyrelsen i Västmanlands län

Läs mer

YTTRANDE. Datum 2016-04-07 Dnr 1600335

YTTRANDE. Datum 2016-04-07 Dnr 1600335 Regionstyrelsen YTTRANDE Datum 2016-04-07 Dnr 1600335 1 (7) Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Remiss. Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och

Läs mer

Yttrande över förslag till Nationell plan för transportsystemet

Yttrande över förslag till Nationell plan för transportsystemet Samhällsbyggnadschef Bruno Nilsson 2017-11-14 Kommunstyrelsen Yttrande över förslag till Nationell plan för transportsystemet 2018-2029 Bakgrund Västerviks kommun har fått möjlighet att yttra sig över

Läs mer

Jobb- och tillväxtsatsningar: Miljardinvesteringar i Malmbanan, Pajala- Svappavaara samt väg och järnväg

Jobb- och tillväxtsatsningar: Miljardinvesteringar i Malmbanan, Pajala- Svappavaara samt väg och järnväg Promemoria 2012-09-05 Jobb- och tillväxtsatsningar: Miljardinvesteringar i Malmbanan, Pajala- Svappavaara samt väg och järnväg 2 Regeringen satsar på Malmbanan och Pajala-Svappavaara som en del av regeringens

Läs mer

Här börjar framtiden. Ostlänken den nya tidens järnväg JÄRNA VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING

Här börjar framtiden. Ostlänken den nya tidens järnväg JÄRNA VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING Här börjar framtiden Ostlänken den nya tidens järnväg JÄRNA VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING En del av Sveriges första höghastighetsjärnväg Sverige växer, storstadsregionerna expanderar

Läs mer

N2014/1779/TE, m.fl. Trafikverket Borlänge. m.fl. 6 bilagor

N2014/1779/TE, m.fl. Trafikverket Borlänge. m.fl. 6 bilagor Regeringsbeslut III 4 Näringsdepartementet 2014-04-03 N2014/1779/TE, m.fl. se bilaga 1 Trafikverket 781 89 Borlänge m.fl. Fastställelse av nationell trafikslagsövergripande plan för utveckling av transportsystemet

Läs mer

Yttrande. Yttrande över Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar

Yttrande. Yttrande över Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar Yttrande 2016-03-29 l} 1 (5) -4 G3 VARBERGs KOMMUN Näringsdepartementet Dnr N2016/00179/TIF H!:GERIN-GSi

Läs mer

Ledningsstaben 2015-03-24 Dnr: TS 2015-112 Stefan Dahlskog

Ledningsstaben 2015-03-24 Dnr: TS 2015-112 Stefan Dahlskog BESLUTSUNDERLAG Ledningsstaben 2015-03-24 Dnr: TS 2015-112 Trafik- och samhällsplaneringsnämden Remissvar förslag till Funktionellt prioriterat vägnät Region Östergötland har, har i egenskap av länsplaneupprättare,

Läs mer

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum C:\Users\PKO0107\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Outlook\TU2K05FY\N2016-00179-TIF Nybro kommun.doc Sammanträdesdatum 98 59 Dnr KSF 2015-97 Yttrande över

Läs mer

28 Trafikverkets remiss Förslag till nya föreskrifter för väg 53, Södermanlands län

28 Trafikverkets remiss Förslag till nya föreskrifter för väg 53, Södermanlands län PROTOKOLL Arbetsutskottet 2017-08-31 28 Trafikverkets remiss Förslag till nya föreskrifter för väg 53, Södermanlands län Dnr 17 059 Sammanfattning Trafikverket genomför nationellt ett arbete med anpassningar

Läs mer

Kapacitetsbrister - fyra trafikslag. Lennart Lennefors Einar Tufvesson

Kapacitetsbrister - fyra trafikslag. Lennart Lennefors Einar Tufvesson Kapacitetsbrister - fyra trafikslag Lennart Lennefors Einar Tufvesson Vad styr järnvägens kapacitet? Enkelspår: avstånd mellan mötesspår Dubbelspår: blandning av tåg och uppehållsbild Mötesstationernas

Läs mer

Åtgärdsplaneringen och ny Nationell plan 2014-2025. Ylva Gustafsson Höjer

Åtgärdsplaneringen och ny Nationell plan 2014-2025. Ylva Gustafsson Höjer Åtgärdsplaneringen och ny Nationell plan 2014-2025 Ylva Gustafsson Höjer Kapacitetsbrister kan inte byggas bort Kraftigt förväntad trafikökning till år 2050 Att enbart bygga nytt löser inte kapacitetsproblemen

Läs mer

Förslag till nationell plan för transportsystemet

Förslag till nationell plan för transportsystemet TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 Förslag till nationell plan för transportsystemet 2018-2029 Kompl. med bilder Sven Hunhammar KNEG, 20170918 Uppdrag och utgångspunkter Transportpolitiska mål, infrastrukturproposition

Läs mer

Järnvägens behov av ökad kapacitet förslag på lösningar för åren (TRV2011/17304)

Järnvägens behov av ökad kapacitet förslag på lösningar för åren (TRV2011/17304) YTTRANDE 1 (6) Rolf Karlsson Telefon 021-19 51 23 rolf.karlsson@lansstyrelsen.se Trafikverket 781 89 BORLÄNGE Järnvägens behov av ökad kapacitet förslag på lösningar för åren 2012-2021 (TRV2011/17304)

Läs mer

Remissvar - Förslag till Nationell plan för transportsystemet

Remissvar - Förslag till Nationell plan för transportsystemet Näringsdepartementet n.nationellplan@regeringskansliet.se Remissvar NTP 2018-2029 N2017/05430/TIF Örebro kommun Remissvar - Förslag till Nationell plan för transportsystemet 2018-2029 Örebro kommun lämnar

Läs mer

Projekt Göteborg Borås

Projekt Göteborg Borås TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 Projekt Göteborg Borås Malin Odenstedt Lindhe Projektledare Roland Mårtensson Inköpsansvarig Maria Hermansson Projekteringsansvarig Lisa Ronstad Projektingenjör

Läs mer

ÖSTERGÖTLANDS LÄN. Regeringens infrastruktursatsningar för jobb & tillväxt i Östergötlands län. Nationell transportplan för 2014 2025

ÖSTERGÖTLANDS LÄN. Regeringens infrastruktursatsningar för jobb & tillväxt i Östergötlands län. Nationell transportplan för 2014 2025 ÖSTERGÖTLANDS LÄN Regeringens infrastruktursatsningar för jobb & tillväxt i Östergötlands län Nationell transportplan för 2014 2025 Regeringens beslut den 3 april 2014 I beslutet den 3 april 2014 har regeringen

Läs mer

Yttrande över remiss: Kollektivtrafik för Västmanland, trafikplan 2030

Yttrande över remiss: Kollektivtrafik för Västmanland, trafikplan 2030 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Carlén Göran Davidsson Per Klintström Helena Datum 2016-11-07 Diarienummer KSN-2016-2018 Kommunstyrelsen Yttrande över remiss: Kollektivtrafik för Västmanland, trafikplan

Läs mer

TMALL 0141 Presentation v 1.0. Inriktningsunderlag för

TMALL 0141 Presentation v 1.0. Inriktningsunderlag för TMALL 0141 Presentation v 1.0 Inriktningsunderlag för 2018-2029 Inriktningsunderlaget ska omfatta analyser av tre inriktningar - hur inriktningen för transportinfrastrukturen bör se ut om trafiken utvecklas

Läs mer

Hej, Beslut från landstingsstyrelsens sammanträde den 17 oktober finns bifogat. Hälsningar Emma Gustafsson TRN

Hej, Beslut från landstingsstyrelsens sammanträde den 17 oktober finns bifogat. Hälsningar Emma Gustafsson TRN TRN 2017-0052-189 Från: Gustafsson, Emma Till: Landstinget Funk Ärende: 142/17 LS Remissyttrande - RUFS 2050 - Utställning av Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen Datum: den 14 november 2017

Läs mer

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Örebro län

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Örebro län Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard Örebro län 2016-02-25 Dokumenttitel: Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas

Läs mer

En ny generation järnväg

En ny generation järnväg TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 En ny generation järnväg Trafikverkets arbete med höghastighetsjärnväg Peter Uneklint Programchef, En ny generation järnväg 2016 Infrastrukturpropositionen 11 oktober

Läs mer

Remissvar Översiktsplan för landsbygden Norrköpings översiktsplan del 3

Remissvar Översiktsplan för landsbygden Norrköpings översiktsplan del 3 BESLUTSUNDERLAG 1/2 Ledningsstaben 2016-03-17 Dnr: TSN 2016-22 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden Remissvar Översiktsplan för landsbygden Norrköpings översiktsplan del 3 Region Östergötland har beretts

Läs mer

En Bättre Sits. Storregional systemanalys. Infradagen Fredrik Eliasson Infrastruktur & samhällsplanering Region Örebro län

En Bättre Sits. Storregional systemanalys. Infradagen Fredrik Eliasson Infrastruktur & samhällsplanering Region Örebro län En Bättre Sits Storregional systemanalys Infradagen 207 Fredrik Eliasson Infrastruktur & samhällsplanering Region Örebro län Stockholm Mälarregionen är en expansiv region som möjliggör resor och tillväxt

Läs mer

Remissvar avseende förslag till nationell plan för transportsystemet

Remissvar avseende förslag till nationell plan för transportsystemet N2017/05430/TIF 2017-11-23 1 (7) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar avseende förslag till nationell plan för transportsystemet 2018-2029 Länsplaneupprättare och kollektivtrafikmyndigheter

Läs mer

DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013

DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013 hela DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013 Det är 30 % fler som arbetar i Malmö/Lund än som bor där - effektiv pendling med kollektivtrafik är nödvändig! kåne är en region med 1,3 miljoner invånare,

Läs mer

Trosa kommun har tagit del av remissmaterialet och kommunens synpunkter framgår av detta brev.

Trosa kommun har tagit del av remissmaterialet och kommunens synpunkter framgår av detta brev. Hans-Erik Eriksson Koordinator för Ostlänken 0156-520 35 hans-erik.eriksson@trosa.se Datum 2016-03-11 Diarienummer KS 2016/14 Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se peter.kalliopuro@regeringskansliet.se

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-11-16 Dnr 1500318 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Överenskommelse om utbyggnad

Läs mer

Yttrande över trafikverkets inriktningsunderlag inför en ny infrastukturplanering för perioden

Yttrande över trafikverkets inriktningsunderlag inför en ny infrastukturplanering för perioden Datum Dnr 2016-02-29 N2015/4305/TIF Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över trafikverkets inriktningsunderlag inför en ny infrastukturplanering för perioden 2018-2029 Bakgrund Trafikverket

Läs mer

Generella strategier: Innebär att:

Generella strategier: Innebär att: Strategierna och dess innebörd är en hjälp för att nå programmets mål. Det är var och en ansvar som arbetar direkt eller indirekt mot målen i programmet att följa strategierna. Generella strategier: 1.

Läs mer

Tågsatsningar riskerar att fastna på Stockholms Centralstation 2013:1. Stockholms Handelskammares rapport ISSN 1654-1758

Tågsatsningar riskerar att fastna på Stockholms Centralstation 2013:1. Stockholms Handelskammares rapport ISSN 1654-1758 2013:1 ISSN 1654-1758 Stockholms Handelskammares rapport Tågsatsningar riskerar att fastna på Stockholms Centralstation centralen.indd 1 2013-01-29 09.55 Utmaningarna i korthet Stockholms Centralstation

Läs mer

Trafikverket och spårväg

Trafikverket och spårväg Spårvagnsstädernas årsmöte 2014 i Lund Trafikverket och spårväg Lennart Andersson Trafikverket och spårväg Trafikverkets svar (I) Regeringen bör i sin instruktion ge Trafikverket erforderliga resurser

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se YTTRANDE Datum 2016-03-18 Dnr 1600335 1 (7) Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Remiss.

Läs mer

Kompetensberedningens handlingsplan beslut om insatser

Kompetensberedningens handlingsplan beslut om insatser TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2014-11-06 Dnr Kompetensberedningens handlingsplan beslut om insatser Bakgrund Regionstyrelsen beslöt vid sammanträdet 2013-02-14 att tillsätta en beredning för kompetensfrågor bestående

Läs mer

SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL

SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL En sammanfattning av Nätverket Höghastighetsbanans analys av urvalskriterier och beslutsunderlag för vägvalet genom Småland SAMMANFATTNING Den 1 februari 2016 presenterade

Läs mer

Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län 2014-2025

Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län 2014-2025 2013-07-02 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/371-311 Kommunstyrelsen Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län 2014-2025 Yttrande Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar föreslaget

Läs mer

Remissvar på nationell plan för transportsystemet 2014-2025 KS-2013/634

Remissvar på nationell plan för transportsystemet 2014-2025 KS-2013/634 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2013/634 2013-09-13 Kommunstyrelsen Remissvar på nationell plan för transportsystemet 2014-2025 KS-2013/634 Förslag

Läs mer

KOMMUNALFÖRBUNDET GR. GR prioriterar

KOMMUNALFÖRBUNDET GR. GR prioriterar Dnr: 09-154.20 Tjänsteutlåtande 2009-09-14 Georgia Larsson Förslag till yttrande över Nationell plan för transportsystemet 2010-2021 Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) har i skrivelse från Västra

Läs mer

RS Förslag till yttrande regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen, RUFS 2050

RS Förslag till yttrande regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen, RUFS 2050 1 (5) Stockholms läns landsting, Tillväxt- och regionplaneförvaltningen Box 22550 104 22 Stockholm RS Förslag till yttrande regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen, RUFS 2050 Region Örebro län

Läs mer

Vad gör Trafikverket i trafiksäkerhetsarbetet. TMALL 0141 Presentation v 1.0. Ylva Berg, Gdks

Vad gör Trafikverket i trafiksäkerhetsarbetet. TMALL 0141 Presentation v 1.0. Ylva Berg, Gdks Vad gör Trafikverket i trafiksäkerhetsarbetet Väg? TMALL 0141 Presentation v 1.0 Ylva Berg, Gdks 2 GD beslut 2016: Stärkt säkerhetsorganisation Stärkt säkerhetskultur Stärkt säkerhetsarbete 3 Vad gör Trafikverket

Läs mer

Europakorridoren AB lämnar härmed följande remissvar till Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025, ärendenummer TRV 2012/38626.

Europakorridoren AB lämnar härmed följande remissvar till Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025, ärendenummer TRV 2012/38626. Europakorridoren AB lämnar härmed följande remissvar till Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025, ärendenummer TRV 2012/38626. Sammanfattning: Förslaget till nationell plan är väl

Läs mer

Tjänsteskrivelse 1(3) Handläggare Dag Segrell Tfn 0142-851 50 Kommunstyrelsens förvaltning Datum Diarienummer 2016-03-07 KS/2015:280 Näringsdepartementet Ert diarienummer N2016/0179/TIF Svar på delrapport

Läs mer

Landstingsstyrelsen LS

Landstingsstyrelsen LS 1 (9) Landstingsstyrelsen Näringsdepartementet N2017/05430/TIF Yttrande över förslag till nationell plan för transportsystemet 2018 2029 Trafikverket har genom remiss bjudit in Stockholms läns landsting

Läs mer

S15041 Enskild motion

S15041 Enskild motion Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:892 av Berit Högman m.fl. (S) Infrastruktur Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att i infrastrukturplaneringen

Läs mer

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard (TRV 2016/19427)

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard (TRV 2016/19427) Yttrande Sida 1 av 5 Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard (TRV 2016/19427), regional planupprättare och regionalt utvecklingsansvarig i länet,

Läs mer

Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen , ert dnr N2015/4305/TIF

Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen , ert dnr N2015/4305/TIF YTTRANDE 1(6) Regionledningskontoret Näringsdepartementet, 103 33 STOCKHOLM n.registrator@regeringskansliet.se Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029, ert dnr

Läs mer

Länsstyrelsen i Hallands yttrande över nationell plan för transportsystemet

Länsstyrelsen i Hallands yttrande över nationell plan för transportsystemet YTTRANDE 1(6) 2017-11-24 Dnr 341-5860-17 Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se n.nationellplan@regeringskansliet.se Länsstyrelsen i Hallands yttrande över nationell plan för transportsystemet

Läs mer

REMISSYTTRANDE 1 LTV Västerås stad

REMISSYTTRANDE 1 LTV Västerås stad REMISSYTTRANDE 1 Datum 2014 02 26 Vår beteckning LTV 131122 Västerås stad Yttrande över remiss Trafikplan 2026 strategidel Västerås stad har överlämnat remissen Trafikplan 2026 strategidel till Landstinget

Läs mer

Remiss Funktionellt prioriterat vägnät (TRV 2014/72378) KS/2015:186

Remiss Funktionellt prioriterat vägnät (TRV 2014/72378) KS/2015:186 TJÄNSTESKRIVELSE 2015-08-24 Kommunstyrelsen Oscar Olsson Samhällsplanerare Telefon 08-555 014 80 oscar.olsson@nykvarn.se Remiss Funktionellt prioriterat vägnät (TRV 2014/72378) KS/2015:186 Förvaltningens

Läs mer

Remissvar: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar SOU 2016:3. Dnr N2016/00179/TIF

Remissvar: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar SOU 2016:3. Dnr N2016/00179/TIF Yttrande 2016-03-31 Kommunstyrelseförvaltningen Stadsbyggnadskontoret Josefin Selander Remissvar: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar SOU 2016:3. Dnr N2016/00179/TIF Inledning

Läs mer

SÖRMLAND Aktualitet och användbarhet - RUFS Stockholms läns landsting Tillväxt, miljö och regionalplanering

SÖRMLAND Aktualitet och användbarhet - RUFS Stockholms läns landsting Tillväxt, miljö och regionalplanering * >Ä^ REGION FÖR BUNDET Ankom Stockholms läns landsting Dnr. Datum 2013-12-12 2013-12-09 RS 37, Bil 1 Dnr 13-081 Stockholms läns landsting Tillväxt, miljö och regionalplanering Box 22550 104 22 STOCKHOLM

Läs mer

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Västernorrlands län

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Västernorrlands län Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard Västernorrlands län 2016-02-24 Dokumenttitel: Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna

Läs mer

Ostlänken och trafikutvecklingen. Jan Forsberg Vd SJ AB 2006-03-10

Ostlänken och trafikutvecklingen. Jan Forsberg Vd SJ AB 2006-03-10 Ostlänken och trafikutvecklingen Jan Forsberg Vd SJ AB 2006-03-10 1 SJ AB:s resultat 2005 +566 Mkr Snabbtåg 2 SJ:s goda resultat beror på Kraftigt minskade kostnader Ökade intäkter trots Kraftigt ökad

Läs mer

Regional inriktning för transportsystemet i Stockholms län. Remissvar

Regional inriktning för transportsystemet i Stockholms län. Remissvar 2012-10-26 Stockholm Nordost Mikael Engström Länsstyrelsen i Stockholms län tel. dir: 076 643 96 70 Analysenheten, Robert Örtegren Shula Gladnikoff Box 220 67 tel. dir. 076 643 96 73 104 22 Stockholm Regional

Läs mer

YTTRANDE 1(7) RJL 2017/2454. Regeringskansliet

YTTRANDE 1(7) RJL 2017/2454. Regeringskansliet YTTRANDE 1(7) 2017-11-21 RJL 2017/2454 Regeringskansliet Yttrande över förslag till nationell plan för transportsystemet 2018-2029, TRV 2017/32405 Region Jönköpings län har getts möjlighet av Trafikverket

Läs mer

229 miljoner kronor till projekt i Östra Mellansverige!

229 miljoner kronor till projekt i Östra Mellansverige! PRESSMEDDELANDE Strukturfondspartnerskapets Sekretariat Datum Dnr 2018-05-31 15-050 Till media i Uppsala, Örebro, Södermanland, Västmanland och Östergötlands län 229 miljoner kronor till projekt i Östra

Läs mer

Region Hallands synpunkter på rapporten Transportsystemets behov av kapacitetshöjande åtgärder

Region Hallands synpunkter på rapporten Transportsystemets behov av kapacitetshöjande åtgärder Datum Diarienummer 2012-03-21 RS120115 Regionkontoret Josefin Selander Avdelningschef, infrastruktur 035-17 98 25 Trafikverket Region Hallands synpunkter på rapporten Transportsystemets behov av kapacitetshöjande

Läs mer