Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard (TRV 2016/19427)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard (TRV 2016/19427)"

Transkript

1 Yttrande Sida 1 av 5 Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard (TRV 2016/19427), regional planupprättare och regionalt utvecklingsansvarig i länet, har uppmanats att svara på remissen Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard, och lämnar följande sammanfattande synpunkter på förslagen. Länsstyrelsen anser att förslaget drabbar länet negativt på ett oacceptabelt sätt. Länsstyrelsen ifrågasätter om hastighetssänkningar är ett lämpligt verktyg för att effektivt uppnå de transportpolitiska målen i region mitt. Länsstyrelsen anser således att de planerade förändringarna inte genomförs eller att Trafikverket genomför nödvändiga investeringar i länet så att funktionaliteten upprätthålls. De transportpolitiska effekterna på tillgänglighet, säkerhet, miljö och hälsa är ojämnt fördelade nationellt. I Trafikverkets region mitt (Västernorrland, Jämtland, Dalarna och Gävleborg) ökar restiderna mest, samtidigt som minskningen av koldioxidutsläpp är störst och där antalet döda reduceras minst sett till antalet hastighetsjusterade kilometer. Trafikverket kan idag inte visa på tillräckligt planerade investeringar i region mitt som skulle motverka effekterna på restiderna, samt balansera upp ineffektiviteten i trafiksäkerhetshöjningarna och regionernas ojämlika miljöpåverkan. De ekonomiska ramarna för Västernorrlands regionala transportplan behöver med nödvändighet utökas betydligt för att få reella möjligheter att åtgärda säkerhets- och tillgänglighetsbrister på länsvägarna. För länets nationella vägar krävs prioriterade insatser nationellt för att standarden på de mest trafikerade vägarna i framtiden ska motsvara de behov som redan i dagsläget ställs på dem. I Västernorrlands län kommer hastighetssänkningar ske på det funktionellt prioriterade vägnätet (FPV). Det står i motsättning till uppdragets målsättning om att försöka värna restiderna utmed det funktionellt prioriterade vägnätet, varför Länsstyrelsen anser förslagen om hastighetssänkningarna vara missriktade. Länsstyrelsen ifrågasätter om vägar med måttlig trafik bör hanteras likadant som vägar med betydande trafik i hastighetsöversynen. Skillnaderna mellan en väg med drygt 2000 fordon per dygn och en Besöksadress: Nybrogatan 15 / Pumpbacksgatan 19 Fax:

2 Yttrande Sida 2 av 5 med fordon per dygn är så pass stora när det kommer till exempelvis trafiksäkerhet att åtgärderna borde anpassas mer flexibelt. Länsstyrelsen efterfrågar ett mer trafikslagsövergripande perspektiv när det kommer till åtgärder för att uppnå de transportpolitiska målen i hela Sverige. Generella övergripande synpunkter på remissen anser att den generella målsättningen med att vidta åtgärder för att öka trafiksäkerheten på vägarna är bra. Däremot anser Länsstyrelsen att förslagen negativt påverkar Västernorrland på ett oacceptabelt sätt. Det är inte godtagbart att reflexmässigt sänka hastigheterna för att öka trafiksäkerheten utan att ta hänsyn till, och aktivt åtgärda, de brister i funktionaliteten som uppstår till följd av förslaget. Den långsiktiga uppfyllelsen av de transportpolitiska målen förutsätter bland annat att det sker en överflyttning av trafik mellan de olika trafikslagen. Länsstyrelsen anser således att åtgärder och investeringar som är långsiktigt hållbara för hela Sverige bör prioriteras i högre grad. Eftersom transporter har en stor påverkan på det totala klimatavtrycket från Sverige, bör det ansvar Trafikverket har som samhällsutvecklare tydligare resultera i investeringar som motsvarar de målsättningar som finns för en långsiktigt hållbar samhällsutveckling. Sådana investeringar behöver initieras nu, för att åtgärderna rimligen ska kunna bidra till den minskning av Sveriges klimatavtryck som eftersträvas från både nationellt och internationellt håll. Synpunkter på förslag till omskyltning av befintliga vägsträckor i den nationella rapporten ställer sig kritisk till den geografiska fördelning av transportpolitiska effekter som presenteras i den nationella rapporten. Där redovisas antalet döda och svårt skadade, restider för person- och lastbilar samt koldioxidutsläpp fram till år I den framgår bland annat nedanstående effekter. Region mitt ökar sina restider avsevärt. De andra regionerna i landet, med undantag för region nord, minskar sina totala restider betydligt. Länsstyrelsen anser därför att hastighetsöversynen missgynnar region mitt sett ur ett nationellt perspektiv. Region mitt saknar dessutom tillräckliga investeringar i regionen som skulle motverka effekten av ökade restider. Länsstyrelsen anser att den nationella inriktningen baserad på direktivet till Åtgärdsplaneringen samt regeringens budgetproposition för 2016 som Trafikverket hänvisar till i remissen inte levs upp till för region mitts del.

3 Yttrande Sida 3 av 5 Region mitt sänker avsevärt sina koldioxidutsläpp, vilket i grunden är positivt. Det verkar dock som att föreslagna justeringar i region syd och väst skulle öka koldioxidutsläppen i mer än motsvarande omfattning. Det förefaller sig därmed saknas en gemensam målsättning för regionerna att minska sin miljöpåverkan. I stället får en del regioner, i detta fall region mitt, täcka upp för andra regioners utsläpp för att på nationell nivå ändå uppnå en nettominskning, vilket är önskvärt enligt den nationella inriktningen i Trafikverkets förslag. Region mitt reducerar ineffektivt antalet döda sett till antalet hastighetsjusterade kilometer, i jämförelse med de andra regionerna. Region mitt hastighetsjusterar sammanlagt 1157 km väg som får effekten att antalet döda minskar med 1,9 personer per år. Som jämförelse hastighetsjusterar region stockholm totalt 146 kilometer väg med effekten att antalet döda minskar med 1,3 personer per år. Det är alltså mer än fem gånger effektivare att åtgärda brister i trafiksäkerheten med hjälp av hastighetsjusteringar i region stockholm än i region mitt. Av denna anledning ifrågasätter Länsstyrelsen om hastighetssänkningar är ett lämpligt verktyg för att effektivt öka trafiksäkerheten i region mitt. Sammanfattningsvis anser Länsstyrelsen att konsekvenserna av de nationella transportpolitiska effekterna i mellersta Sverige, där avstånden är relativt långa, är sämre tillgänglighet på grund av längre restider. Detta kommer att medföra ökade avstånd mellan exempelvis näringsliv, offentlig service och medborgare, men även mer specifikt för exempelvis besöksnäringen, som är beroende av tillgängligheten på både de regionala och nationella vägarna. Dessa effekter på samhället kan inte beskrivas som annat än en regionförminskning. En sådan påverkar förutsättningarna för den regionala tillväxten i Västernorrland och andra län. Förutom de regionala konsekvenserna bidrar även den försämrade tillgängligheten till segregeringen mellan landsbygd och stad, vilket ger effekter på hela Sverige. Att värna om attraktiviteten att bo och verka på landsbygden och i mindre tätorter är en mer abstrakt följdeffekt som bör beaktas noggrannare innan hastighetsöversynens förslag tillämpas. Synpunkter på förslag till omskyltning av befintliga vägsträckor i länsrapport för Västernorrlands län När man tittar på den inriktning i Trafikverkets förslag som ligger till grund för hastighetsöversynen, så reagerar Länsstyrelsen på tillämpningen av begreppen måttlig och betydande trafik. Enligt Trafikverkets förslag ska ej mötesfria vägar med måttlig och betydande trafik ha max 80 km/h för att öka trafiksäkerheten på vägarna. Med måttlig och betydande trafik avses i detta förslag vägar med 2000 fordon per dygn eller mer år Enligt Trafikverkets förslag till den nationella transportplanen definieras vägar med fordon per dygn som vägar med måttlig

4 Yttrande Sida 4 av 5 trafik. Vägar med över 4000 fordon per dygn definieras som vägar med betydande trafik. I Västernorrland har 11 av de 14 vägar som föreslås få en hastighetssänkning mellan fordon per dygn år De flesta vägar i Västernorrland som får en hastighetssänkning har med andra ord måttlig trafik. Med bakgrund i detta ifrågasätter Länsstyrelsen om vägar med måttlig trafik i hastighetsöversynen bör hanteras likadant som vägar med betydande trafik. Länsstyrelsen anser att man bör kunna tillämpa skilda åtgärder för vägar med måttlig respektive betydande trafik, och inte som i Trafikverkets nuvarande förslag; att hantera alla vägar med över 2000 fordon per dygn likadant. I Västernorrlands län föreslås hastighetsjusteringar på sammanlagt 167 km statlig väg, varav 164 km ingår i det funktionellt prioriterade vägnätet (FPV). Förslaget angående den sträcka på 3 km (väg 333 Bollstabruk-Nyland) som är utanför det funktionellt prioriterade vägnätet, och som enligt förslaget skulle få en sänkt hastighet från 90 till 80 km/h, godtar Länsstyrelsen. Endast en sträcka på 12 km (E4 Ullånger-Docksta) inom det funktionellt prioriterade vägnätet (FPV) får investeringar från den nationella planen under perioden som möjliggör en höjning av hastighetsgränsen. Länsstyrelsen samtycker till det förslaget. Hela 152 km, eller cirka 91 procent av hastighetssänkningarna, föreslås ske i det funktionellt prioriterade vägnätet (FPV) i Västernorrland. Länsstyrelsen anser att hastighetssänkningarna står i motsättning till syftet med uppdraget om att värna restiderna utmed det funktionellt prioriterade vägnätet utifrån grundläggande säkerhetskrav. Dessa förslag samtycker Länsstyrelsen generellt sett inte till, med undantag för eventuellt kompromissutrymme för enskilda förslag som tas upp i nästa stycke. Länsstyrelsen ställer sig frågande till om man inte i högre grad bör eftersträva att vidta andra åtgärder än hastighetssänkningar för det funktionellt prioriterade vägnätet. Ett exempel på sådan väg i Västernorrlands län är länsväg 622 mellan väg 86 och E4. Väg 622, eller den så kallade Timmervägen, har hög genomströmning av fordon, inte minst godstrafik. Den är en anslutningsväg mellan två nationella vägar, E14 och E4, som av Europeiska unionen ingår i det prioriterade vägnätverket (TEN-T). De trafikrelaterade problemen på Timmervägen är inte nödvändigtvis relaterade till för höga hastigheter, utan även till att vägens standard inte håller för de aktuella trafikflödena där. Vägen innebär idag en flaskhals i det övergripande transportsystemet inte bara i länet, utan även ur ett storregionalt och nationellt perspektiv. En hastighetssänkning på Timmervägen innebär en tillväxthämning i en växande region (Sundsvall), om inga andra åtgärder genomförs för att förbättra tillgängligheten på sträckan. Länsstyrelsen anser att nationella investeringar på Timmervägen är nödvändiga för att uppnå förbättringar på tillgängligheten och trafiksäkerheten på sträckan. För att få reella möjligheter att uppnå detta kan Länsstyrelsen tänka sig att samtycka till en hastighetssänkning på Timmervägen, med förbehållet att intensifiera dialogen med Trafikverket om

5 Yttrande Sida 5 av 5 framtida fysiska investeringar. En förutsättning för detta är också att Timmervägen tas upp som nationell väg, där finansiering alltså blir möjlig från den nationella transportplanen. Enligt Trafikverket kan, ur trafiksäkerhetssynpunkt, ett säkert möte på landsvägen ske antingen genom mittseparering eller genom att justera hastigheten till max 80 km/h. Ur Kraven för Vägars och gators utformning från 2015 kan man läsa att (med Länsstyrelsens kursivering): på vägar med VR 100 km/h ska mötande trafikriktningar separeras med mitträcke eller en minst 13 m bred skiljeremsa. Undantag gäller för funktionella förbindelser med långa transportavstånd där VR 100 kan godtas på tvåfältsvägar. Ett exempel på hur ett undantag som denna även i fortsättningen är tillämpbart i Västernorrlands län är E14, som på grund av sin viktiga funktion som långväga transportlänk för både gods- och persontrafik, bör föreslås få andra lösningar på trafiksäkerhetshöjande åtgärder än hastighetssänkning. Eventuellt kan även ett trafikslagsövergripande perspektiv på tillgänglighet på det så kallade Mittstråket mellan Sundsvall och Östersund (på norska sidan Trondheim), där E14 och Mittbanan ingår, vara till nytta i planeringen av effektivare åtgärder. Länsstyrelsen är övertygad om att trafiksäkerheten på vägarna kan och bör förbättras med olika slags åtgärder, men inte nödvändigtvis med generella hastighetssänkningar i Västernorrlands län. Alternativa lösningar, utökade ramar till den regionala transportplanen, samt en tydligare prioritering av länets nationella vägar i den nationella planen fortsätter Länsstyrelsen gärna att föra en dialog om med Trafikverket. Beslut om detta yttrande har fattats av länsråd Sten-Olov Altin. I handläggningen har infrastrukturstrateg Roger Wetterstrand och enhetschef Daniel Gustafsson deltagit. Infrastruktursamordnare Henrietta Philp har varit föredragande. Sten-Olov Altin Länsråd Henrietta Philp Infrastruktursamordnare

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Nationell rapport

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Nationell rapport Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard Nationell rapport 2016-03-01 Dokumenttitel: Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till

Läs mer

Sammanfattning av remissinstansernas inkomna synpunkter

Sammanfattning av remissinstansernas inkomna synpunkter Ärendenummer Dokumentdatum TRV 2016/56808 2016-09-29 Sidor 1(3) Sammanfattning av remissinstansernas inkomna synpunkter Remissomgång: 1 Remiss har sänts till och besvarats enligt följande: Mottagare Kollektivtrafikmyndigheten

Läs mer

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Västernorrlands län

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Västernorrlands län Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard Västernorrlands län 2016-02-24 Dokumenttitel: Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna

Läs mer

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Gotlands län

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Gotlands län Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard Gotlands län 2016-02-25 Dokumenttitel: Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas

Läs mer

Sammanfattning av remissinstansernas inkomna synpunkter

Sammanfattning av remissinstansernas inkomna synpunkter Ärendenummer Dokumentdatum TRV 2016/61420 2016-09-29 Sidor 1(3) Sammanfattning av remissinstansernas inkomna synpunkter Remissomgång: 1 Remiss har sänts till och besvarats enligt följande: Mottagare Sveriges

Läs mer

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Örebro län

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Örebro län Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard Örebro län 2016-02-25 Dokumenttitel: Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas

Läs mer

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Jönköpings län

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Jönköpings län Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard Jönköpings län 2016-01-31 Dokumenttitel: Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till

Läs mer

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Dalarnas län

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Dalarnas län Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard Dalarnas län 2016-02-25 Dokumenttitel: Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas

Läs mer

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Kronoberg län

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Kronoberg län Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard Kronoberg län 2016-01-31 Dokumenttitel: Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till

Läs mer

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard svar på remiss från kommunstyrelsen

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard svar på remiss från kommunstyrelsen Kungsholmens stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen norra innerstaden Sida 1 (7) 2016-03-22 Handläggare Sofia Regnell Telefon: 08-508 09 021 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2016-04-14 Åtgärder för

Läs mer

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Västerbottens län

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Västerbottens län Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard Västerbottens län 2016-02-25 Dokumenttitel: Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till

Läs mer

Justering av hastighetsgränser för ökad trafiksäkerhet (Regionala hastighetsanalyser)

Justering av hastighetsgränser för ökad trafiksäkerhet (Regionala hastighetsanalyser) TMALL 0141 Presentation v 1.0 Justering av hastighetsgränser för ökad trafiksäkerhet (Regionala hastighetsanalyser) Fortsatt anpassning av hastigheterna - Fastställelse av plan 2014 Denna plan ska bidra

Läs mer

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Jämtlands län

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Jämtlands län Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard Jämtlands län 2016-03-01 Dokumenttitel: Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till

Läs mer

Förslag till nya föreskrifter för väg 180, Västra Götalands län

Förslag till nya föreskrifter för väg 180, Västra Götalands län REMISS 2019-05-14 Ärendenr: Enligt sändlista TRV 2019/44464 Trafikverket Region Väst Henrik Lagerholm Trafikmiljö Besöksadress: Vikingsgatan 2-4, GÖTEBORG Telefon: 0771-921 921 www.trafikverket.se henrik.lagerholm@

Läs mer

Notariatet, kommunhuset i Högsby. Ulla Nilsson Sekreterare. 2 Remissvar - Trafikverkets förslag till hastighetsbegränsningar inom Högsby kommun

Notariatet, kommunhuset i Högsby. Ulla Nilsson Sekreterare. 2 Remissvar - Trafikverkets förslag till hastighetsbegränsningar inom Högsby kommun Trafiknämnd Högsby 2016-05-16 Tid för sammanträde måndagen den 23 maj 2016 kl. 11:30 Kallelse 1 (1) Ersättarna för kännedom Lokal Notariatet, kommunhuset i Högsby Anders Svensson Ordförande Ulla Nilsson

Läs mer

FÖRSLAG TILL REMISSVAR Datum Dnr 2016-06-02 TRV 2016/19427 16-040 Trafikverket 781 89 Borlänge Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard Härmed inkommer

Läs mer

Remissvar Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard

Remissvar Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard BESLUTSUNDERLAG 1/2 Ledningsstaben Eleonor Mörk, Stefan Dahlskog 2016-05-03 Dnr: TSN 2016-47 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden Remissvar Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till

Läs mer

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Skåne län

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Skåne län Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard Skåne län 2016-01-31 Dokumenttitel: Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas

Läs mer

Förslag till nya föreskrifter för väg 1701, Skåne län

Förslag till nya föreskrifter för väg 1701, Skåne län REMISS 2016-07-12 Ärendenr: Enligt sändlista TRV 2016/44550 Region Syd Trafikmiljö Besöksadress: Björkhemsvägen 17, KRISTIANSTAD Telefon: 0771-921 921 kajsa.bergman@ trafikverket.se Direkt: 0707246637

Läs mer

Sammanfattning av remissinstansernas inkomna synpunkter

Sammanfattning av remissinstansernas inkomna synpunkter Ärendenummer Dokumentdatum TRV 2016/32548 2016-09-26 Sidor 1(3) Sammanfattning av remissinstansernas inkomna synpunkter Remissomgång: 1 Remiss har sänts till och besvarats enligt följande: Mottagare Luleå

Läs mer

Trafikkonferens 2015-06-03. Stefan Johansson, SSYt

Trafikkonferens 2015-06-03. Stefan Johansson, SSYt Trafikkonferens 2015-06-03 Stefan Johansson, SSYt Pendlarparkering Trafikverkets tjänsteutbud 2013 Trafikverket ska inte erbjuda särskilda platser för parkering av vägfordon utöver på rastplats och parkerings-/rastficka

Läs mer

Systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas standard. Lycksele Richard Hultmar Sktm

Systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas standard. Lycksele Richard Hultmar Sktm Systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas standard Lycksele 2013-04-11 Richard Hultmar Sktm Hastighetsfrågan i planeringsdirektivet Det är viktigt att systematiskt fortsätta anpassa hastighetsgränserna

Läs mer

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Västra Götalands län

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Västra Götalands län Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard Västra Götalands län 2016-03-01 Dokumenttitel: Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna

Läs mer

Förslag till nya föreskrifter för väg 105, Skåne län

Förslag till nya föreskrifter för väg 105, Skåne län REMISS 2016-07-12 Ärendenr: Enligt sändlista TRV 2016/53913 Region Syd Trafikmiljö Besöksadress: Björkhemsvägen 17, KRISTIANSTAD Telefon: 0771-921 921 kajsa.bergman@ trafikverket.se Direkt: 0707246637

Läs mer

den 9 maj :39

den 9 maj :39 Ankom 9 maj RR 2018-144 Dnr TRV 2018/31267 Från: Skickat: Till: Ämne: Bifogade filer: Uppföljningsflagga: Flagga: Senast 20/6 HL Annika trafikverket@trafikverket.se den 9 maj 2018 08:39 Regelrådet Remiss

Läs mer

I Infrastrukturdag Västmanland 30 oktober 2012

I Infrastrukturdag Västmanland 30 oktober 2012 I Infrastrukturdag Västmanland 30 oktober 2012 Åtgärdsvalsstudier fyrstegsprincipen i praktiken Krav på effektivare planeringsprocesser, enklare, tydligare Krav på väl fungerande transportsystem, multimodalt,

Läs mer

Svar på remiss från Trafikverket om åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard

Svar på remiss från Trafikverket om åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard Tjänsteskrivelse (2) -04-06 Dnr: TN /47 Tekniska nämnden Svar på remiss från Trafikverket om åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard Förslag till

Läs mer

Sammanfattning av remissinstansernas inkomna synpunkter

Sammanfattning av remissinstansernas inkomna synpunkter Ärendenummer Dokumentdatum TRV 2016/32539 2016-09-26 Sidor 1(3) Sammanfattning av remissinstansernas inkomna synpunkter Remissomgång: Remiss har sänts till och besvarats enligt följande: Mottagare Länsstyrelsen

Läs mer

Trafikverkets remiss Förslag till nya föreskrifter för väg 53, Södermanlands län

Trafikverkets remiss Förslag till nya föreskrifter för väg 53, Södermanlands län TJÄNSTESKRIVELSE Datum Dnr 2016-08-10 16-040 Regionstyrelsen Trafikverkets remiss Förslag till nya föreskrifter för väg 53, Södermanlands län Trafikverket vill genom en remissprocess i två steg inhämta

Läs mer

Presidium - Nämnd för trafik, infrastruktur och miljö

Presidium - Nämnd för trafik, infrastruktur och miljö PROTOKOLL UTDRAG Presidium - Nämnd för trafik, infrastruktur och miljö Tid: 2016-09-01, kl.08:30-11:15 Plats: Regionens hus sal A 12 Remiss, Förslag till nya föreskrifter för väg 30, Jönköpings län TRV

Läs mer

Vad gör Trafikverket i trafiksäkerhetsarbetet. TMALL 0141 Presentation v 1.0. Ylva Berg, Gdks

Vad gör Trafikverket i trafiksäkerhetsarbetet. TMALL 0141 Presentation v 1.0. Ylva Berg, Gdks Vad gör Trafikverket i trafiksäkerhetsarbetet Väg? TMALL 0141 Presentation v 1.0 Ylva Berg, Gdks 2 GD beslut 2016: Stärkt säkerhetsorganisation Stärkt säkerhetskultur Stärkt säkerhetsarbete 3 Vad gör Trafikverket

Läs mer

Handledning. Förhållningssätt till funktionellt prioriterat vägnät

Handledning. Förhållningssätt till funktionellt prioriterat vägnät Handledning Förhållningssätt till funktionellt prioriterat vägnät Trafikverket Postadress: 781 89 Borlänge E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 TMALL 0004 Rapport generell v 2.0 Dokumenttitel:

Läs mer

Presidium - Nämnd för trafik, infrastruktur och miljö

Presidium - Nämnd för trafik, infrastruktur och miljö PROTOKOLL UTDRAG Presidium - Nämnd för trafik, infrastruktur och miljö Tid: 2016-09-01, kl.08:30-11:15 Plats: Regionens hus sal A 13 Remiss, Förslag till nya föreskrifter för väg 30, Kronobergs län TRV

Läs mer

Yttrande över förslag till nationell plan för transportsystemet

Yttrande över förslag till nationell plan för transportsystemet 2017-10-16 Dnr 1381-2017 N2017/05430/TIF Näringsdepartementet Yttrande över förslag till nationell plan för transportsystemet 2018-2029 Östersunds kommun är en del av Mittstråket, som med alla fyra transportslagen,

Läs mer

Införande av nya hastighetsgränser

Införande av nya hastighetsgränser Projektledare Lars Ljungberg 026-147341 1 Införande av nya hastighetsgränser 2008-2009 Projektledare Lars Ljungberg 026-147341 2 Nya hastighetsgränser Riksdagsbeslut maj 2007: Vägverket, länsstyrelserna

Läs mer

Förslag till nya föreskrifter för väg 573, Kalmar län

Förslag till nya föreskrifter för väg 573, Kalmar län REMISS 2016-12-08 Ärendenr: Enligt sändlista TRV 2016/106106 Trafikverket Region Syd Trafikmiljö Besöksadress: Björkhemsvägen 17, KRISTIANSTAD Telefon: 0771-921 921 gunlog.magnusson@ trafikverket.se Förslag

Läs mer

Trafikverkets remiss: Funktionellt prioriterat vägnät

Trafikverkets remiss: Funktionellt prioriterat vägnät SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Ola Kahlström Datum 2015-01-08 Diarienummer KSN-2014-1355 Kommunstyrelsen Trafikverkets remiss: Funktionellt prioriterat vägnät Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

28 Trafikverkets remiss Förslag till nya föreskrifter för väg 53, Södermanlands län

28 Trafikverkets remiss Förslag till nya föreskrifter för väg 53, Södermanlands län PROTOKOLL Arbetsutskottet 2017-08-31 28 Trafikverkets remiss Förslag till nya föreskrifter för väg 53, Södermanlands län Dnr 17 059 Sammanfattning Trafikverket genomför nationellt ett arbete med anpassningar

Läs mer

Ärendenr: TRV 2013/39703

Ärendenr: TRV 2013/39703 Beredningsunderlag och Konsekvensutredning 2014-03-05 Trafikverket Region Väst Nikolaos Kapsimalis Samhälle Telefon: 0771-921 921 www.trafikverket.se e-post nikolaos.kapsimalis@trafikverket.se Beredningsunderlag

Läs mer

Vi ska peka ut Sveriges viktigaste vägnät

Vi ska peka ut Sveriges viktigaste vägnät Vi ska peka ut Sveriges viktigaste vägnät 1 2 Vilket vägnät är viktigast? Vi ska peka ut Sveriges viktigaste vägnät Transportsystemet är till för att skapa tillgänglighet för människor och gods. Transportsystemets

Läs mer

Ledningsstaben 2015-03-24 Dnr: TS 2015-112 Stefan Dahlskog

Ledningsstaben 2015-03-24 Dnr: TS 2015-112 Stefan Dahlskog BESLUTSUNDERLAG Ledningsstaben 2015-03-24 Dnr: TS 2015-112 Trafik- och samhällsplaneringsnämden Remissvar förslag till Funktionellt prioriterat vägnät Region Östergötland har, har i egenskap av länsplaneupprättare,

Läs mer

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard Stockholms län 2016-02-25 Det återstår en del uppsnyggningsarbete att göra. Dokumenttitel: Åtgärder för

Läs mer

Stråk 2 regional plan. Workshop

Stråk 2 regional plan. Workshop Stråk 2 regional plan Workshop 2014-12-12 Korta fakta om stråket Stråket är ganska heterogent vad gäller bredd och annan teknisk standard Väg 164 Vägen är genomgående smal, på sina håll mycket smal Vägrenar

Läs mer

Förslag till dagordning

Förslag till dagordning Tillgänglighet VTI2010 1 Förslag till dagordning 1. Välkomna 2. Minnesanteckningar föregående möte 3. Övergripande resultat och erfarenheter av genomförandet 4. Genomgång utkast till delrapport till regeringen

Läs mer

Yttrande Engström Eva

Yttrande Engström Eva 1 / 6 Yttrande Datum 2017-11-27 341-6247-2017 Engström Eva 010-2253395 n.registrator@regeringskansliet.se n.nationellplan@regeringskansliet.se Dnr (anges vid skriftväxling) Förslag till nationell plan

Läs mer

Kommunförbundet Skåne TC-konferens

Kommunförbundet Skåne TC-konferens TMALL 0141 Presentation v 1.0 Kommunförbundet Skåne TC-konferens 2015-11-06 Peter Bernström PLsys Transport-, tillväxt-, bostadspolitiska m fl mål Ta fram inriktningsunderlag till kommande planperiod (2018-2029)

Läs mer

Karta. Bakgrund och målbild. Kartor som visar aktuella sträckor, se bilaga 1. Beredningsunderlag och Konsekvensutredning

Karta. Bakgrund och målbild. Kartor som visar aktuella sträckor, se bilaga 1. Beredningsunderlag och Konsekvensutredning Beredningsunderlag och Konsekvensutredning 2012-10-01 Trafikverket Region Väst Magnus Andersson Samhälle Telefon: 0771-921 921 www.trafikverket.se magnus.b.andersson@trafikverket.se Direkt: 010-123 61

Läs mer

KBM föreslår att regeringen, i sin översyn av de transportpolitiska målen, även beaktar samhällets behov av robusthet i transportinfrastrukturen.

KBM föreslår att regeringen, i sin översyn av de transportpolitiska målen, även beaktar samhällets behov av robusthet i transportinfrastrukturen. Sid 1 (6) Yttrande Dnr 2007-10-08 Er ref N2007/6036/IR Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Inriktningsunderlag inför den långsiktiga infrastrukturplaneringen för perioden 2010-2019 (N2007/6036/IR) Regeringen

Läs mer

Varför bildas Trafikverket?

Varför bildas Trafikverket? Varför bildas Trafikverket? Ett trafikslagsövergripande synsätt Ett tydligare kundperspektiv Stärkt regional förankring En effektivare organisation Stödja innovation och produktivitetsförbättring i anläggningsbranschen

Läs mer

Remiss angående regional cykelvägsplan för Uppsala län, RFUL 2010/66 KS-2010/524. att som sitt yttrande överlämna förvaltningens tjänsteskrivelse

Remiss angående regional cykelvägsplan för Uppsala län, RFUL 2010/66 KS-2010/524. att som sitt yttrande överlämna förvaltningens tjänsteskrivelse Göran Nilsson FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsens ordförande 2010-08-16 Kommunstyrelsen Remiss angående regional cykelvägsplan för Uppsala län, RFUL 2010/66 KS-2010/524 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Karta. Bakgrund och målbild. Kartor som visar aktuella sträckor, se bilaga 1.

Karta. Bakgrund och målbild. Kartor som visar aktuella sträckor, se bilaga 1. TDOK 2010:26 Mall_Brev v.3 (Fastställd av ) 1(11) Beredningsunderlag till förslag om hastighetsföreskrifter på väg E6, Hallands län och konsekvensutredning enligt förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning

Läs mer

Beredningsunderlag till förslag om hastighetsföreskrifter på väg 563 inom Gotlands län.

Beredningsunderlag till förslag om hastighetsföreskrifter på väg 563 inom Gotlands län. Beredningsunderlag 1(7) Datum: Beteckning: Beredningsunderlag till förslag om hastighetsföreskrifter på väg 563 inom Gotlands län. Bjärges 140 Klintehamn 562 Loggarve 563 Tass Hejde 142 144 L Stånga 140

Läs mer

Ärende nr: TRV 2012/87759

Ärende nr: TRV 2012/87759 Mall Beredningsunderlag och Konsekvensutredning Trafikverket Region Mitt Fredrik Jansson SMt N Kungatan 1, Gävle Telefon: 0771-921 921 www.trafikverket.se fredrik.h.jansson@trafikverket.se 010-1235940

Läs mer

Bakgrund och målbild. Vad är problemet och vad vill Trafikverket uppnå? Ny- eller ombyggnad. (2 bilagor)

Bakgrund och målbild. Vad är problemet och vad vill Trafikverket uppnå? Ny- eller ombyggnad. (2 bilagor) [Motpartens ärendeid] 1(6) Beredningsunderlag till förslag om hastighetsföreskrifter på väg E4, Västernorrlands län och konsekvensutredning enligt förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning

Läs mer

Remissvar angående Vägverket förslag till nya hastighetsgränser på det statliga vägnätet i Västra Götalands län

Remissvar angående Vägverket förslag till nya hastighetsgränser på det statliga vägnätet i Västra Götalands län 2009 Sid 1(5) Remissvar angående Vägverket förslag till nya hastighetsgränser på det statliga vägnätet i Västra Götalands län Vägverket region Västs beteckning: TR10-B 2009:31268 SMC Väst lämnar härmed

Läs mer

Trafikverkets arbete med Nationell plan 2014-2025 2013-02-28

Trafikverkets arbete med Nationell plan 2014-2025 2013-02-28 Trafikverkets arbete med Nationell plan 2014-2025 2013-02-28 Jörgen Einarsson Britta Johnson Innehåll Trafikverkets uppdrag Tidplan Ekonomiska ramar Regeringens direktiv Innehåll i nuvarande plan Medfinansiering

Läs mer

Cykel i nationella och regionala planer samt allmänt om turistcykelleder 2014-11-04. Peter von Heidenstam

Cykel i nationella och regionala planer samt allmänt om turistcykelleder 2014-11-04. Peter von Heidenstam Cykel i nationella och regionala planer samt allmänt om turistcykelleder 2014-11-04 Peter von Heidenstam 2 2014-11-05 Förslaget omfattar åren 2014 2025 och är gemensamt för alla trafikslag, vägtrafik,

Läs mer

Svar på remiss om förslag till nationell plan för transportsystemet

Svar på remiss om förslag till nationell plan för transportsystemet Kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE Kommunledningskontoret 2017-10-26 Dnr KS 2017/252 Margareta Persson, utredare margareta.persson@hammaro.se 054-51 52 83 Kommunstyrelsen Svar på remiss om förslag till nationell

Läs mer

Beredningsunderlag till förslag om hastighetsföreskrifter på väg 534 inom Gotlands län.

Beredningsunderlag till förslag om hastighetsföreskrifter på väg 534 inom Gotlands län. Beredningsunderlag 1(7) Datum: Beteckning: Beredningsunderlag till förslag om hastighetsföreskrifter på väg 534 inom Gotlands län. Visby Vibble Åminne Roma Sjonhem Bjärges 143 Katthammarsvi 142 534 144

Läs mer

Remissmöte om inriktningen för transportinfrastrukturplaneringen. fokus på hållbara transporter. Lena Erixon, GD

Remissmöte om inriktningen för transportinfrastrukturplaneringen. fokus på hållbara transporter. Lena Erixon, GD TMALL 0141 Presentation v 1.0 Remissmöte om inriktningen för transportinfrastrukturplaneringen med fokus på hållbara transporter Lena Erixon, GD 2016-09-09 Tillgänglighet i det hållbara samhället Tillgänglighet

Läs mer

Länsstyrelsen GOTLANDS LÄN

Länsstyrelsen GOTLANDS LÄN 3311 Länsstyrelsen GOTLANDS LÄN 1(2) Trafikverket Gotlandskontoret Polismyndigheten Gotland Region Gotland, Samhällsbyggnadsförvaltningen och Barn- och utbildningsförvaltningen Regelrådet i Stockholm Klas

Läs mer

INLANDSVÄGEN SYD uppföljning av åtgärdsplaneringen för

INLANDSVÄGEN SYD uppföljning av åtgärdsplaneringen för INLANDSVÄGEN SYD uppföljning av åtgärdsplaneringen för 2004-2015 BAKGRUND OCH SYFTE Under planeringen för nu gällande planer fick ett gemensamt vägnummer, riksväg 26, som sträcker sig mellan Halmstad och

Läs mer

Regionalt mobilitetsarbete i Region Mitt

Regionalt mobilitetsarbete i Region Mitt Regionalt mobilitetsarbete i Region Mitt Lars Nord Projektledare Hållbara Resor och Transporter Vägverket Överenskommelse som metod Region Mitt har överenskommelser med de sex stora kommunerna i regionen

Läs mer

E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg

E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg TEKNISKT PM TRAFIKANALYS E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg Vårgårda och Essunga kommuner, Västra Götalands län Vägplan, 2016-11-03 Projektnummer: 128078 Trafikverket Postadress: Box 110, 54

Läs mer

Tjänstemän Josefin, stadsbyggnadschef Linda Larsson, gatuchef Nina Andersson, trafikingenjör. Underskrifter Sekreterare...

Tjänstemän Josefin, stadsbyggnadschef Linda Larsson, gatuchef Nina Andersson, trafikingenjör. Underskrifter Sekreterare... Protokoll Nr 2016-5 Sammanträdesdatum 2016-06-08 Sammanträdestid 08.30-09.15 Trafiknämnden Närvarande Ledamöter Christer Norrman (M), ordförande Agneta Åkerberg (C) Övriga förtroendevalda Tjänstemän Josefin,

Läs mer

Skickat: den 22 mars :22

Skickat: den 22 mars :22 Från: trafikverket@trafikverket.se Skickat: den 22 mars 2018 16:22 Till: Regelrådet Ämne: Remiss angående förslag till föreskrifter om hastighetsbegränsning på väg E20 i Västra Götalands län Bifogade filer:

Läs mer

Beredningsunderlag till förslag om hastighetsföreskrifter på väg 142 inom Gotlands län.

Beredningsunderlag till förslag om hastighetsföreskrifter på väg 142 inom Gotlands län. Beredningsunderlag 1(8) Datum: Beteckning: Beredningsunderlag till förslag om hastighetsföreskrifter på väg 142 inom Gotlands län. Visby V ibble Åm inne Högklint Blåhäl Roma G nisvärd 140 143 Bjärges Katthamm

Läs mer

Förslag till nationell plan för transportsystemet

Förslag till nationell plan för transportsystemet YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-11-17 Sektionen för infrastruktur och fastigheter Linnéa Lindemann Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Förslag till nationell plan för transportsystemet 2018-2029 Sammanfattning

Läs mer

Projektbeskrivning Nya Ostkustbanan 2014

Projektbeskrivning Nya Ostkustbanan 2014 Projektbeskrivning Nya Ostkustbanan 2014 2013-09-19 Projektbeskrivning Nya Ostkustbanan 2014 1. Inledning Mellan 2011-2013 pågår projekt Nya Ostkustbanan. Projektets övergripande syfte är att uppnå en

Läs mer

Yttrande över remiss Förslag till nationell plan för transportsystemet

Yttrande över remiss Förslag till nationell plan för transportsystemet Rasmus L Persson, 0322-600 658 rasmus.persson@vargarda.se YTTRANDE 1(5) Er referens N2017/05430/TIF Regeringskansliet Näringsdepartementet 105 33 Stockholm n.regestrator@regeringskansliet.se n.nationellplan@regeringskansliet.se

Läs mer

Karta. Bakgrund och målbild. Karta som visar aktuella sträckor, se bilaga 1.

Karta. Bakgrund och målbild. Karta som visar aktuella sträckor, se bilaga 1. Beredningsunderlag och Konsekvensutredning 24--3 Ärendenr: TRV 23/6846 Trafikverket Region Väst Joakim Bergman Samhälle Trafikmiljö Telefon: 77-92 92 www.trafikverket.se joakim.bergman@trafikverket.se

Läs mer

Yttrande över remiss Funktionellt prioriterat vägnät TRV 2014/72378

Yttrande över remiss Funktionellt prioriterat vägnät TRV 2014/72378 MISSIV 2015-03-10 RJL 2015/262 Förvaltningsnamn Nämnden för trafik, infrastruktur och miljö Yttrande över remiss Funktionellt prioriterat vägnät TRV 2014/72378 Region Jönköpings län har av Trafikverket

Läs mer

Sammanställning av resultat från gruppresentationer på Dialogmötet 11 april i Lycksele

Sammanställning av resultat från gruppresentationer på Dialogmötet 11 april i Lycksele Sammanställning av resultat från gruppresentationer på Dialogmötet 11 april i Lycksele Nedan har vi sammanställt de prioriterade brist-/utvecklingsområden som kom fram i gruppdiskussionerna på dialogmötet.

Läs mer

Hösten 2012 fanns alltså hela den sträckning av väg 990 som detta beredningsunderlag och konsekvensutredning behandlar klar.

Hösten 2012 fanns alltså hela den sträckning av väg 990 som detta beredningsunderlag och konsekvensutredning behandlar klar. Beredningsunderlag och Konsekvensutredning 2013-06-10 Trafikverket Region Väst Magnus Andersson Samhälle Trafikmiljö Telefon: 0771-921 921 www.trafikverket.se magnus.b.andersson@trafikverket.se Direkt:

Läs mer

Förslag till yttrande över förslag till föreskrifter om hastighetsbegränsning på väg 104, Skåne län Ärende 6 TN 2017/320

Förslag till yttrande över förslag till föreskrifter om hastighetsbegränsning på väg 104, Skåne län Ärende 6 TN 2017/320 Förslag till yttrande över förslag till föreskrifter om hastighetsbegränsning på väg 104, Skåne län Ärende 6 TN 2017/320 Sida 330 av 377 Tjänsteskrivelse 1(1) 2017-09-01 Dnr: TN 2017/320 Tekniska nämnden

Läs mer

Anslag Det justerade protokollet offentliggörs genom detta anslag. Beslutsinstans: Samhällsbyggnadsnämnden

Anslag Det justerade protokollet offentliggörs genom detta anslag. Beslutsinstans: Samhällsbyggnadsnämnden PROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Oskarshamnssalen, kl. 09:00-11:45, ajournering 09:45-10:00 Beslutande Mathias R Karlsson (S), ordförande Frida Bergvall (S) Joakim Rylin (S) Matti Wahlström (V) Elisabeth

Läs mer

Yttrande över - Förslag till nationell plan för transportsystemet

Yttrande över - Förslag till nationell plan för transportsystemet Yttrande 1 (5) Kommunstyrelsen 2017-11-21 Dnr KS 2017-649 Ert Dnr: N2017/05430/TIF Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se n.nationellplan@regeringskansliet.se Yttrande över - Förslag till

Läs mer

Väg 77. Länsgränsen - Rösa förbi Rimbo Samrådsunderlag förstudie

Väg 77. Länsgränsen - Rösa förbi Rimbo Samrådsunderlag förstudie Väg 77 Länsgränsen - Rösa förbi Rimbo Samrådsunderlag förstudie 1 Kort om väg 77 Vägen har ett körfält i vardera riktningen utan mitträcke. Vägbredden är ca 6,5m, respektive körfält 3m, vägrenar 0,25m.

Läs mer

Beredningsunderlag till förslag om hastighetsföreskrifter på väg 148 inom Gotlands län.

Beredningsunderlag till förslag om hastighetsföreskrifter på väg 148 inom Gotlands län. Beredningsunderlag 1(8) Datum: Beteckning: Beredningsunderlag till förslag om hastighetsföreskrifter på väg 148 inom Gotlands län. Hammars Ir evik Kappels hamn Fårösund Lic k er s hamn Burge 149 Lärbro

Läs mer

E18 Norrtälje Kapellskär. Granskning av vägplan Information om större förändringar efter samråd

E18 Norrtälje Kapellskär. Granskning av vägplan Information om större förändringar efter samråd E8 Granskning av vägplan Information om större förändringar efter samråd E8 Trafikverket planerar för att bygga om E8 mellan och. Sträckan är cirka km lång, mycket olycksdrabbad och brister i såväl framkomlighet

Läs mer

Länsstyrelsen i Hallands yttrande över nationell plan för transportsystemet

Länsstyrelsen i Hallands yttrande över nationell plan för transportsystemet YTTRANDE 1(6) 2017-11-24 Dnr 341-5860-17 Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se n.nationellplan@regeringskansliet.se Länsstyrelsen i Hallands yttrande över nationell plan för transportsystemet

Läs mer

Ärendenr: TRV 2012/33545

Ärendenr: TRV 2012/33545 Trafikverket Region Öst Stefan Tykesson Samhälle Besöksadress: Tullgatan 8 Telefon: 0771-921 921 www.trafikverket.se stefan.tykesson@trafikverket.se Direkt: 010 123 57 72 Beredningsunderlag till förslag

Läs mer

N2014/1779/TE, m.fl. Trafikverket Borlänge. m.fl. 6 bilagor

N2014/1779/TE, m.fl. Trafikverket Borlänge. m.fl. 6 bilagor Regeringsbeslut III 4 Näringsdepartementet 2014-04-03 N2014/1779/TE, m.fl. se bilaga 1 Trafikverket 781 89 Borlänge m.fl. Fastställelse av nationell trafikslagsövergripande plan för utveckling av transportsystemet

Läs mer

Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län Övergripande synpunkter avseende strategin

Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län Övergripande synpunkter avseende strategin 1(5) Datum Diarienummer Region Västerbotten 2013-09-13 Vårt dnr 1.6.2-2013-2621 Box 443 Ert dnr 12RV0136-16 Dokumenttyp 901 09 UMEÅ REMISSVAR Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län 2014-2020

Läs mer

~ ~~~~ Bilaga KS 2013/189/1

~ ~~~~ Bilaga KS 2013/189/1 ~ ~~~~ Bilaga KS 2013/189/1 1 (l) 2013-08-21 YITRANDE KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Samhällsbyggnadskontoret YTTRANDE Remiss: Länstransportplan för infrastruktur i Gävleborgslän 2014-2025 Sala kommun har

Läs mer

Dokumentdatum Sidor 1(5)

Dokumentdatum Sidor 1(5) 1(5) Redovisning av regeringsuppdrag att redogöra för åtgärder som syftar till att stärka möjligheterna till kollektivt resande på landsbygden samt föreslå underhållsåtgärder för järnväg på landsbygden

Läs mer

2013-02-12 Ärendenr:TRV 2014/11500

2013-02-12 Ärendenr:TRV 2014/11500 Beredningsunderlag och Konsekvensutredning 2013-02-12 Ärendenr:TRV 2014/11500 Trafikverket Region Stockholm Daniel Andersson Trafikmiljö Besöksadress: Solnastrandväg 98 Telefon: 0771-921 921 www.trafikverket.se

Läs mer

YTTRANDE ANGÅENDE TRAFIKVERKETS INRIKTNINGSUNDERLAG INFÖR TRANSPORTINFRASTRUKTURPLANERING FÖR PERIODEN

YTTRANDE ANGÅENDE TRAFIKVERKETS INRIKTNINGSUNDERLAG INFÖR TRANSPORTINFRASTRUKTURPLANERING FÖR PERIODEN 2016-02-26 1 (5) Vår beteckning Dnr 55/2015 Er beteckning/diarienummer N2015/4305/TIF Yttrande Kontaktperson i detta ärende John Woxström Näringsdepartementet 070-936 07 99 n.registrator@regeringskansliet.se

Läs mer

Beredningsunderlag till förslag om hastighetsföreskrifter på väg 149 inom Gotlands län.

Beredningsunderlag till förslag om hastighetsföreskrifter på väg 149 inom Gotlands län. Beredningsunderlag 1(8) Datum: Beteckning: Beredningsunderlag till förslag om hastighetsföreskrifter på väg 149 inom Gotlands län. Hammars Ir evik Kappels hamn 688 Fårösund Burge Lic k er s hamn 149 670

Läs mer

REGIONALT INSPEL TILL ARBETET MED NATIONELL PLAN FÖR TRANSPORTSYSTEMET

REGIONALT INSPEL TILL ARBETET MED NATIONELL PLAN FÖR TRANSPORTSYSTEMET 1(6) Datum Diarienummer 2012-11-28 RS120433 TILL TRAFIKVERKET REGIONALT INSPEL TILL ARBETET MED NATIONELL PLAN FÖR TRANSPORTSYSTEMET 2014-2025 Adress: Region Halland, Box 517, 301 80 Halmstad. Besöksadress:

Läs mer

Vad blev resultatet av åtgärdvalsstudie nationellt vägnät, Region Väst? Jenny Ekeblad 2015-03-27

Vad blev resultatet av åtgärdvalsstudie nationellt vägnät, Region Väst? Jenny Ekeblad 2015-03-27 Vad blev resultatet av åtgärdvalsstudie nationellt vägnät, Region Väst? Jenny Ekeblad 2015-03-27 Jag tänkte prata om: Kort om cykel i nationell plan Varför har vi genomfört studien? Presentation av genomförd

Läs mer

NYA HASTIG- HETER I UPPSALA KOMMUN GENOMFÖRANDEPLAN

NYA HASTIG- HETER I UPPSALA KOMMUN GENOMFÖRANDEPLAN NYA HASTIG- HETER I UPPSALA KOMMUN GENOMFÖRANDEPLAN 1 NYA HASTIGHETER I UPPSALA KOMMUN 2013 beslutade Gatu- och samhällsmiljönämnden att påbörja en översyn av kommunens hastigheter i tättbebyggt område.

Läs mer

Åtgärdsvalsstudier en metodik för planering i tidiga skeden

Åtgärdsvalsstudier en metodik för planering i tidiga skeden Åtgärdsvalsstudier en metodik för planering i tidiga skeden Jan Lindgren, Trafikverket 1 2015-02-24 Åtgärdsval vad, varför? När ett problem i transportsystemet identifierats påbörjas ett åtgärdsval. Åtgärdsval

Läs mer

Beredningsunderlag till förslag om hastighetsföreskrifter på väg 140 inom Gotlands län.

Beredningsunderlag till förslag om hastighetsföreskrifter på väg 140 inom Gotlands län. Beredningsunderlag 1(9) Datum: Beteckning: Beredningsunderlag till förslag om hastighetsföreskrifter på väg 140 inom Gotlands län. Visby V ibble Högklint Västerhejde Åm inne Blåhäl Roma G nisvärd Tofta

Läs mer

Regionala systemanalyser

Regionala systemanalyser PM 2008-06-02 Regionala systemanalyser Jämställdhetsperspektiv: funktioner - åtgärder Jämställdhet i investeringsplaneringar handlar om att: Både män och kvinnor ska kunna påverka fördelningen av samhällets

Läs mer

TMALL 0141 Presentation v 1.0. Inriktningsunderlag för

TMALL 0141 Presentation v 1.0. Inriktningsunderlag för TMALL 0141 Presentation v 1.0 Inriktningsunderlag för 2018-2029 Inriktningsunderlaget ska omfatta analyser av tre inriktningar - hur inriktningen för transportinfrastrukturen bör se ut om trafiken utvecklas

Läs mer

Förslag från Trafikverket om Funktionellt prioriterat vägnät

Förslag från Trafikverket om Funktionellt prioriterat vägnät MISSIV 2015-10- RJL 2015/2 Regionledningskontoret Avsändare Nämnd för trafik, infrastruktur och miljö Förslag från Trafikverket om Förslag till beslut Nämnden för trafik, infrastruktur och miljö beslutar

Läs mer

Beredningsunderlag till förslag om hastighetsföreskrifter på väg 653 inom Gotlands län. Irevik. Lickershamn. Tingstäde. Bro

Beredningsunderlag till förslag om hastighetsföreskrifter på väg 653 inom Gotlands län. Irevik. Lickershamn. Tingstäde. Bro Beredningsunderlag 1(7) Datum: Beteckning: Beredningsunderlag till förslag om hastighetsföreskrifter på väg 653 inom Gotlands län. Irevik Lickershamn 149 Kaup Burge Lärbro 148 Lummelunds bruk Krusmyntagården

Läs mer

Leda samverkan av trafiksäkerhetsarbetet inom vägtrafiken. - Hur går vi vidare? GNS Väg Johan Lindberg. TMALL 0141 Presentation v 1.

Leda samverkan av trafiksäkerhetsarbetet inom vägtrafiken. - Hur går vi vidare? GNS Väg Johan Lindberg. TMALL 0141 Presentation v 1. TMALL 0141 Presentation v 1.0 Leda samverkan av trafiksäkerhetsarbetet inom vägtrafiken - Hur går vi vidare? GNS Väg 2018-03-20 Johan Lindberg Projekt inom Trafikverket avslutat Externa dialoger med nationella

Läs mer