Plan för arbete med likabehandling. Örtagårdens förskola

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Plan för arbete med likabehandling. Örtagårdens förskola"

Transkript

1 Plan för arbete med likabehandling Örtagårdens förskola

2 Likabehandlingsplan 14/15 Vision/målsättning för Härryda Kommun I Härryda Kommun strävar vi mot att alla barn, elever och personal ska känna sig trygga och respekterade i förskola och skola. Diskriminering eller kränkande behandling accepteras inte i någon form, vare sig mellan barn/elever eller mellan personal och elever. All verksamhet i Härryda kommuns förskolor och skolor skall genomsyras av ett jämlikt, solidariskt och demokratiskt förhållningssätt. Arbetsmiljön i förskola/skola skall präglas av respekt, trygghet och studiero. Välmående och kunskapsutveckling följer varandra. Varje barn och elev har rätt att gå till förskolan eller skolan med glädje och att känna ett välbefinnande i att få ta del av en social gemenskap och kunskapsinhämtning. I Härryda kommun ska alla barn och unga få starka rötter som hjälper dem att stå stadigt, men också vingar som bär ut i en omvärld och genom livet. Rötter och vingar är ledorden i kommunens visionsarbete och de bottnar i kärnvärden som demokrati, goda kunskaper, social kompetens, hållbar utveckling, goda lärmiljöer, mod och självkänsla. Örtagårdens förskola Vistelsen och arbetet på vår förskola ska vara tryggt och positivt för både barn och vuxna. Nolltolerans gäller alltid mot direkt och indirekt diskriminering, mobbing, trakasserier, repressalier, främlingsfientlighet, annan kränkande behandling samt mot kränkande språkbruk. Ingen ska bli kränkt på vår förskola. Skulle det ändå bli så ska både barn och vuxna kunna känna en trygghet i att det uppmärksammas och åtgärdas skyndsamt. Styrdokument Bestämmelser i Skollagen (2010:800) och Diskrimineringslagen (2008:567)ställer krav på att varje verksamhet som omfattas av lagen bedriver ett målinriktat arbete för att främja barns lika rättigheter och möjligheter och för att förebygga trakasserier och kränkande behandling. Utdrag ur FN-s barnkonvention: Alla barn är lika mycket värda. Inga barn får bli diskriminerade, det vill säga sämre behandlade. Varje barn har rätt att bli respekterad som den person den är och har rätt att bli lika behandlad och skyddas mot alla former av våld och övergrepp. Utdrag ur Läroplan för förskolan Lpfö 98/10 Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan könen samt solidaritet med svaga och utsatta är värden som förskolan skall hålla levande i arbetet med barnen Skolverkets Allmänna råd i arbetet diskriminering och kränkande behandling (2012) har använts som stöd och underlag för att formulera denna plan.

3 Definiering av begrepp För att säkerställa att vi talar om samma saker när vi använder begrepp i likabehandlingsarbetet har vi här sammanställt en gemensam definition. Diskriminering innebär att ett barn missgynnas direkt eller indirekt av något skäl som har samband med diskrimineringsgrunderna: kön könsöverskridande identitet eller uttryck etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning funktionshinder ålder Trakasserier är kränkande behandling som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna. Kränkningar kan vara: fysiska genom våld att användande av svordomar eller fula ord att retas genom att använda öknamn att tala illa om någon att klaga på någon annans alster Mobbning upprepad kränkande behandling eller trakasserier som utförs medvetet för att försöka tillfoga eller tillfoga någon annan skada eller obehag Inget krav på uppsåt Det finns inget krav på uppsåt. Det gäller både för diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Ett barn eller anställd behöver alltså inte ha haft någon elak avsikt för att göra sig skyldig till kränkande behandling eller trakasserier. Det är effekten som avgör. Däremot måste personen ha viss insikt i att det egna uppträdandet kan upplevas som kränkande. Det kan vara svårt att bedöma om ett barn har den insikten. Därför är det viktigt att personalen är observant och beredd att ingripa i konkreta situationer och att förskolan bedriver ett förebyggande arbete. Lika rättigheter i förskolan, DO (2012)

4 Mål Örtagårdens förskola har, efter att ha kartlagt verksamheten föregående år, valt följande prioriterat mål: Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin identitet och känner trygghet i den Lpfö 98/10 Detta mål ska också genomsyra vårt likabehandlings- och värdegrundsarbete under året 14/15. Ur ett likabehandlingsperspektiv betyder det att förskolan ska arbeta för att stärka barns identitet och ge förutsättningar för att barnen ska känna trygghet i sin identitet och därigenom våga stå upp för både sina egna och andras rättigheter. Främjande arbete En stor och viktig del av det främjande arbetet handlar om pedagogernas och övrig personals förhållningssätt i vardagen. Alla vuxna som möter barn i vår verksamhet ska: vara goda förebilder ha ett respektfullt bemötande av alla barn och vuxna Alla pedagoger ska: vara närvarande pedagoger som ser och lyssnar uppmärksamma, lyfta och utgå ifrån det positiva vara väl insatta i och delaktiga i likabehandlingsarbetet ha en öppen, ärlig och kontinuerlig dialog om vårt förhållningssätt verka för att planen för likabehandling blir väl känd för samtliga vuxna och barn i vår verksamhet Förskolan ska arbeta för att barnen utvecklar en förståelse för vårt samhälles demokratiska värderingar genom att pedagogerna utgår från ett arbetssätt där barnen på ett naturligt sätt vänjer sig vid att de alltid blir lyssnade till och att deras åsikter och tankar räknas och tas på allvar. På så vis ger vi barnen förutsättningar för att på sin fortsatta bana i livet ta demokratin för given och värna den. I arbetslagen för vi kontinuerliga samtal kring barnsyn, barns inflytande och normkritiskt förhållningssätt utifrån det systematiska kvalitetsarbetet. På varje arbetsplatsträff viks tid för frågeställningar kring likabehandlingsarbete och värdegrundsfrågor. Genom lärande samtal lyfter vi frågor, funderar och samtalar kring dem med olika ingångar och kommer fram till vägar att gå, som säkerställer att allas lika värde och likabehandling värnas. Genom pedagogernas medvetna förhållningssätt vägleds och stöttas barnen i konflikthantering. I fall av konflikt mellan barn ger pedagogerna tid för barnen att sätta ord på sina känslor, återberätta sin upplevelse, lyssna på den andres upplevelse samt komma fram till en gemensam lösning på konflikt eller dilemma.

5 Resultatet av kartläggning och utvärdering av förra årets plan lyfts och återkopplas till barnen i verksamheten. Årets plan för likabehandling lyfts och presenteras också för föräldrar och vårdnadshavare på föräldramöte och brukarråd under höstterminen så att arbetet mot diskriminering och för likabehandling blir väl känt. Utvärdering av planen vårterminen 2014 Föregåenden års plan för likabehandling innefattade inte specifika mål att arbeta mot. Därför har utvärderingen av planen istället utgått från att se över rutiner för likabehandlingsarbetet, ha lärande samtal kring vad likabehandlingsarbete innebär, samt påbörja kartläggningen av verksamheten. Kartläggning Kartläggning sker på flera plan och syftar till att få reda på hur vi har arbetat med likabehandling under året, hur våra rutiner har fungerat, vad vi behöver bli bättre på samt vilka brister och risker som finns. Nu har vi nya grupper av barn i vår verksamhet och pedagogerna observerar på olika sätt barnens intressen och behov, vilka rum de väljer att vara i, vilka kontakter som knyts och hur kontakter knyts. Denna del av kartläggningen pågår just nu och kommer att ligga till grund för hur vi ska tänka kring våra lärmiljöer, planera för projekt och arbeta med värdegrundsfrågor med både barn och pedagoger. Under kartläggningen använder vi oss av följande metoder: Barn Barnintervjuer Dagliga observationer och samtal med barnen för att fånga eller se mönster som gör att vi behöver tänka över eller förändra något i verksamheten Personal Trygghetsvandring i ute och innemiljö Utvärdering av föregående års likabehandlingsarbete och plan för likabehandling Föräldrar Brukarenkät Organisation Systematiskt arbetsmiljöarbete Systematiskt kvalitetsarbete Nedan följer brister som vi uppmärksammat och förbättringsåtgärder som formulerats utifrån dessa.

6 Trygghetsvandringen på vår gård visade att det finns ställen på gården där vuxna behöver ha bättre överblick. Vi har nu delat av gården så att barnen befinner sig på ett mer koncentrerat område. Viktigt är att pedagogerna rör sig bland olika grupper av barn och att det finns en kommunikation mellan pedagogerna så det blir tydligt vilka som är med i barns lekar och vilka som har ett mer övergripande ansvar. Varje vår genomförs en enkätundersökning med barnen för att få syn på hur de upplever sin tid på förskolan. Tidigare år har enkäten lämnats till hemmen så att barn och föräldrar har kunnat samtala om svaren gemensamt. Fokus har då ibland blivit på hur andra barn borde göra i olika situationer. Därför valde vi, efter förra årets enkät, att prova att i stället genomföra enkäterna i intervjuform på förskolan med, en för barnet, trygg pedagog. Samtliga barn mellan fyra och fem år blev intervjuade. Intervjuerna visade att de flesta av barnen trivs mycket bra och känner sig trygga i förskolan. Flera av barnen berättade dock om en önskan om fler toaletter. Ett av höstens fokus behöver därför bli hur vi ska organisera arbetet så att barnen upplever att det finns god tillgång till toaletter. I efterföljande samtal med samtliga pedagoger utifrån intervjuernas resultat, blev det tydligt att de yngre barnens trivsel och trygghet på förskolan inte har uppmärksammats. Det framkom också att frågeställningarna i intervjumaterialet för de äldre barnen behöver ses över för att leda till mer berättande svar istället för som nu en del frågor med ja och nej som svar. Även detta behöver bli ett utvecklingsområde under året. Brukarundersökningen som genomfördes i kommunen våren-14 visade att förskolan har ett stort förtroende hos vårdnadshavarna. På förskolan är vi glada över det och kommer att fortsätta att lägga mycket tid på att kommunicera med vårdnadshavarna. Svarsantalet var dock färre än tidigare år och förskolan behöver arbeta för att få fler vårdnadshavare att genomföra enkäten nästa år för att säkerställa att resultatet är representativt. Ett genomtänkt förhållningssätt i föräldrasamverkan skapar en god grund att utgå ifrån i samverkan med föräldrar. Förskolan behöver dock finna fler vägar för att göra föräldrar och vårdnadshavare delaktiga i verksamheten för att få syn på deras tankar om hur verksamheten fungerar och förbättringsområden ur deras synvinkel. Vi har många barn och familjer från andra kulturer i vår verksamhet. Barn som av kulturella eller andra skäl behöver äta specialkost erbjuds alltid det på ett naturligt sätt så att goda samtal om allas olika behov lyfts på ett positivt sätt. Vi kan se i kartläggning av verksamheten att vi kan göra mer och behöver därför utveckla vårt interkulturella förhållningssätt. Detta för att ge alla barn möjlighet att utveckla medvetenhet om det egna kulturarvet samt förstå och leva sig in i andras villkor och värderingar.

7 Förebyggande arbete Kartläggningen visade genom intervjuer med barnen att flera av dem upplever att de finns för få toaletter på förskolan. Att inte kunna använda sig av toalett och tvättutrymme i god ro och i enskildhet kan upplevas som integritetskränkande. Mål Barnen ska alltid kunna känna att det finns tid och möjlighet att använda sig av toalettutrymmen i lugn och ro samt i avskildhet. Åtgärder Vi återkopplar intervjusvaren till barnen och ber om deras tankar kring hur vi kan förbättra känslan vid toalettbesök samt om vilka åtgärder vi behöver ta. Vi låter barnens tankar styra arbetet och arbetar på så vis också för att tydliggöra barns inflytande över verksamheten. Kartläggningen visade genom översynen av våra innemiljöer har visat att vi behöver utveckla vårt arbete med interkulturella lärmiljöer. Mål Att utveckla vårt interkulturella förhållningssätt för att ge alla barn möjlighet att utveckla medvetenhet om det egna kulturarvet samt förstå och leva sig in i andras villkor och värderingar. Åtgärder Representanter från båda avdelningarna får ett särskilt ansvar att bilda en grupp med ansvar för att leda arbetet med att utveckla både ett interkulturellt förhållningssätt samt interkulturella lärmiljöer. Denna grupp kommer att få handledning och inspiration av specialpedagog från förskoleteamet kontinuerligt under året. På varje apt kommer tillfälle att dela och lära kring arbetet att ges. Kartläggningen visade genom resultatet av brukarenkäten att färre vårdnadshavare svarat på enkäten än tidigare. Vi ser detta som en indikation för att vi behöver arbeta för ett större inflytande för vårdnadshavare i verksamheten.

8 Mål Att arbeta för att fler vårdnadshavare att känna delaktighet och intresse för verksamheten. Åtgärder Vi ska arbeta för att bjuda in föräldrar och vårdnadshavare mer i verksamheten både spontant och planerat för att väcka intresse samt för att tydliggöra vårt ansvar, uppdrag och arbete tillsammans med barnen mot målen. Kartläggningen visade att sedan rutinerna för kartläggningen av barnens tankar kring trygghet och likabehandling har ändrats från att ha utgått från en enkät gjord i hemmen, till att vara en intervju gjord i förskolan, har vi uppmärksammat att de yngsta barnens röst inte uppmärksammas på samma sätt. Det har också blivit tydligt i intervjusvaren att frågeställningarna behöver utvecklas för att inleda till mer fördjupande samtal med barnen. Mål Att få syn på hur barnen ett till tre år upplever sin tid på förskolan och uppmärksamma eventuella risker utifrån likabehandlingsarbetet. Att få en djupare förståelse i barnens upplevelser av sin förskoletid. Åtgärder Att fortbilda pedagoger i hur barn, även utan ett verbalt språk, visar på trivsel och trygghet Att utarbeta former för att kartlägga barnen ett till tre års upplevelse av sin tid på förskolan Att vidareutveckla intervjufrågorna för barnen tre till fem år Upptäcka Utreda - Åtgärda Upptäcka Pedagogerna ska: Arbeta för att skapa ett tillåtande, öppet och tillitsfullt klimat som möjliggör för både barn, föräldrar och pedagoger att ta upp frågor kring problem, dilemma och eventuella upplevelser av kränkningar och diskriminering. All oro eller upplevelser av orätt behandlande ska respekteras och tas på allvar. Pedagogerna ska arbeta nära barnen och vara delaktiga i barnens hela dag på förskolan. Detta ger möjlighet att tidigt uppmärksamma samtal mellan barn och få syn på hur lek, relationsskapande och stämningar i barngruppen utvecklar sig. På ett tidigt stadie kan då pedagogerna arbeta målmedvetet för att säkerställa trygghet och

9 arbetsro för alla. Observationer ska dokumenteras så att det går att följa utvecklingen på förskolan. Dokumentationen möjliggör också för pedagogerna att lära och utveckla verksamheten. Föräldramöten, brukarråd och utvecklingssamtal är viktiga möten med föräldrar och vårdnadshavare för att upptäcka och ta tag i frågor och dilemma. Föräldrar kan bidra till att upptäcka kränkande behandling genom att: Vara uppmärksamma för vad barnet ger uttryck för i hemmet och vara lyhörd för hur barnet leker med andra barn och om barnet uppvisar någon förändring i sitt beteende och humör. Det är viktigt att föräldrar alltid tar kontakt med förskolan vi eventuell oro för sitt barn eller vid misstanke om att det egna barnet eller något annat barn på förskolan är utsatt eller riskerar att bli utsatt för kränkning. Utreda, åtgärda Alla fall av kränkningar utreds, åtgärdas, dokumenteras och följs upp utan dröjsmål. Vid akuta situationer: Barn-barn Vi tar tag i situationen direkt och samtalar med barnen om allas upplevelse av vad som hänt Vid upprepade kränkningar ska föräldrar informeras Förskolechef informeras Förskolans insatser dokumenteras, följas upp och utvärderas enligt kommungemensam mall Vuxen-barn Samtal med berörd individ så fort som möjligt (personal eller förälder) Vid misstänkt kränkningar informeras förskolechef Förskolans insatser dokumenteras och anmäls enligt kommungemensam mall Dokumentera och följa upp Dokumentationen är ett viktigt stöd i arbetet med att följa upp åtgärderna och eventuellt förändra dem eller sätta in nya åtgärder. Det är även en rättssäkerhetsfråga eftersom den ger berörd personal, barn och vårdnadshavare möjlighet till insyn. Följande arbetsgång är avsedd att användas som underlag för dokumentation och uppföljning av händelser som kan relateras till planen mot diskriminering och kränkande behandling. 1. Beskrivning av händelseförlopp 2. På vilket sätt kan detta beteende kritiseras utifrån planen mot diskriminering och kränkande behandling? 3. Vem har anmält? 4. Vilka åtgärder har vidtagits med omedelbar verkan? 5. Vad kommer att ske ytterligare och när? 6. Berörda som har informerats i ärendet: Vem, när, hur? 7. Tid för uppföljning.

10 8. Deltagare vid uppföljningen. 9. Dokumentation lämnas till: 10. Dokumenterat av. Datum. Rapportering och uppföljning: Sker i enlighet med dokumentationsmall (se ovan) samt kommunens gemensamma mallar för rapport av misstanke om kränkande behandling. Vart ska jag vända mig? Om någon ansetts ha blivit utsatt för någon form av diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling eller har frågor om likabehandling vänder du dig till: förskolechef Ulrika Sjöberg, eller direkt till personal på förskolan, som sedan anmäler till förskolechef. Ansvar Alla inom förskolan har ansvar för att motverka kränkande behandling. Förskolechef har ett övergripande ansvar att upprätta, genomföra, följa upp och utvärdera organisationens rutiner för likabehandlingsarbetet. Ny plan för likabehandlingsarbetet upprättas årligen, utgår från utvärdering av föregående års plan och likabehandlingsarbete, genomförda kartläggningar och följs upp under året. Planen upprättad Kontakt Ulrika Sjöberg, förskolechef ulrika.sjoberg@harryda.se

11 Frågeunderlag till vårt inre arbete för likabehandling i förskolan Hur känner du dig när du kommer till förskolan? Hur är det att äta på förskolan? Hur är det att gå på toaletten? Vad tycker du om vilostunden? Hur tycker du att det fungerar när du ska klä på och av dig i tamburen? Får alla barn vara med och leka? Finns det något ställe inne i förskolan där du inte vill vara och leka? Finns det något ställe ute på gården där du inte vill vara och leka? Finns det något annat du vill berätta?

12 Dokumentationsmall för händelse som kan kritiseras utifrån gällande likabehandlingsplan. Vad har hänt? På viket sätt kan detta beteende kritiseras utifrån likabehandlingsplanen? Vem har anmält? Vilka åtgärder har vidtagits med omedelbar verkan? Vad kommer att ske ytterligare? Tidpunkt Berörda har informerats i ärendet Personer Tidpunkt På vilket sätt Tid för återkoppling Deltagare vid återkopplingen Denna dokumentation lämnas till: Dokumenterat av Datum

13 Sektorn för utbildning och kultur Bilaga 4 Anmälan av misstanke om kränkande behandling Förskola/skola som anmälan gäller: Rapportörens namn: Följande har observerats (datum, personuppgifter, kort om de misstänkta händelserna): Enligt 6 kap 10 skollagen och punkt B.1.1 i delegationsordningen ansvarar förskolechef/rektor för att skyndsamt utreda omständigheterna i fall av misstänkt kränkande behandling.

Plan för arbete med likabehandling. Öppna förskolan

Plan för arbete med likabehandling. Öppna förskolan Plan för arbete med likabehandling Öppna förskolan Inledning På Öppna förskolan ska alla känna sig välkomna och lika värda. Vi ser olikheter som en tillgång och ingen ska bli utsatt för kränkande behandling,

Läs mer

Plan för arbete med likabehandling Öppna förskolan 2015-2016

Plan för arbete med likabehandling Öppna förskolan 2015-2016 Plan för arbete med likabehandling Öppna förskolan 2015-2016 Inledning På Öppna förskolan ska alla känna sig välkomna och lika värda. Vi ser olikheter som en tillgång och ingen ska bli utsatt för kränkande

Läs mer

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Hedens förskola Period som planen gäller för 190101-191231 Upprättad den 190101 2 (12) Om Hedens förskola Hedens förskola är en förskola med

Läs mer

1 (10) Plan för arbete med likabehandling. Tallgårdens förskola

1 (10) Plan för arbete med likabehandling. Tallgårdens förskola 1 (10) Plan för arbete med likabehandling Tallgårdens förskola 2016-2017 2 (10) Likabehandlingsplan 16/17 Vision/målsättning för Härryda Kommun I Härryda Kommun strävar vi mot att alla barn, elever och

Läs mer

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Gärdets förskola 190101-191231 Upprättad den 190101 2 (11) Om Gärdets förskola Gärdets förskola är en förskola med tre åldersindelade avdelningar.

Läs mer

1 (11) Plan för arbete med likabehandling. Säteriets förskola

1 (11) Plan för arbete med likabehandling. Säteriets förskola 1 (11) Plan för arbete med likabehandling Säteriets förskola 2 (11) Likabehandlingsplan 14/15 Vision/målsättning för Härryda Kommun I Härryda Kommun strävar vi mot att alla barn, elever och personal ska

Läs mer

Likabehandlingsplan Högåsens förskola 2014-2015

Likabehandlingsplan Högåsens förskola 2014-2015 2014-09-24 Likabehandlingsplan Högåsens förskola 2014-2015 Ansvarig: Gerd Andersson, förskolechef Vision/målsättning för Härryda Kommun I Härryda Kommun strävar vi mot att alla barn, elever och personal

Läs mer

Likabehandlingsplan Stommens förskola

Likabehandlingsplan Stommens förskola Likabehandlingsplan Stommens förskola 2014-2015 2014-09-16 Ansvarig: Gerd Andersson, förskolechef Vision/målsättning för Härryda Kommun I Härryda Kommun strävar vi mot att alla barn, elever och personal

Läs mer

Likabehandlingsplan Högåsens förskola

Likabehandlingsplan Högåsens förskola 2015-11-29 Likabehandlingsplan Högåsens förskola 2015-2016 Ansvarig: Gerd Andersson, förskolechef Vision/målsättning för Härryda Kommun I Härryda Kommun strävar vi mot att alla barn, elever och personal

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling! för Pixbo förskola !

Plan mot diskriminering och kränkande behandling! för Pixbo förskola ! Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Pixbo förskola 2016-2017 Inledning Bestämmelse i skollagen (2010:800) och diskrimineringslagen (2008:576) ställer krav på att varje verksamhet som omfattas

Läs mer

Likabehandlingsplan för Furuhällsfamiljedaghem

Likabehandlingsplan för Furuhällsfamiljedaghem Likabehandlingsplan för Furuhällsfamiljedaghem LÄSÅRET 2014/2015 Vision/målsättning för Härryda Kommun I Härryda Kommun strävar vi mot att alla barn, elever och personal ska känna sig trygga och respekterade

Läs mer

Likabehandlingsplan Stommens förskola

Likabehandlingsplan Stommens förskola 2016-11-21 Likabehandlingsplan Stommens förskola 2016-2017 Ansvarig: Gerd Andersson, förskolechef Vision/målsättning för Härryda Kommun I Härryda Kommun strävar vi mot att alla barn, elever och personal

Läs mer

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Hindås förskola 190401-200401 HK2200, v1.0, 2016-11-16 Upprättad den 13 Mars 2019 2! (! 9) Om Hindås förskola Förskolan har barn i åldrarna

Läs mer

Likabehandlingsplan för Skogens familjedaghem

Likabehandlingsplan för Skogens familjedaghem Likabehandlingsplan för Skogens familjedaghem LÄSÅRET 2014/2015 Vision/målsättning för Härryda Kommun I Härryda Kommun strävar vi mot att alla barn, elever och personal ska känna sig trygga och respekterade

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING och KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING och KRÄNKANDE BEHANDLING 100510 PLAN MOT DISKRIMINERING och KRÄNKANDE BEHANDLING GÄRDETS FÖRSKOLA Utdrag ur FN:s barnkonvention: Alla barn är lika mycket värda. Inga barn får bli diskriminerade, det vill säga sämre behandlade.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Landvetter familjedaghem LÄSÅRET 2015/2016

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Landvetter familjedaghem LÄSÅRET 2015/2016 Inledning Plan mot diskriminering och kränkande behandling Landvetter familjedaghem LÄSÅRET 2015/2016 Bestämmelser i Skollagen (2010:800) och Diskrimineringslagen (2008:576) ställer krav på att varje verksamhet

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Yllestad förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Yllestad förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Yllestad förskola Verksamhetsåret 2018-2019 1 Innehållsförteckning 1. Vision 2 2. Mål 2 3. Inledning 2 4. Ansvarsfördelning 3 5. Utvärdering av föregående

Läs mer

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Västergärdets förskola 2018-01-15 t.o.m. 2019-01-15 Upprättad den 15 januari 2018 2 (13) Västergärdets förskola Västergärdets förskola är nyöppnad

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Hindås förskola till

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Hindås förskola till Ansvariga för planen: Charlotte Scott, förskolechef samt pedagogerna på förskolan 2014-08-31 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Hindås förskola 2014-08-31 till 2015-08-31 Inledning Bestämmelser

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN för Björkängens förskola LÄSÅRET 2008/2009

LIKABEHANDLINGSPLAN för Björkängens förskola LÄSÅRET 2008/2009 Utdrag ur FN:s barnkonvention: LIKABEHANDLINGSPLAN för Björkängens förskola LÄSÅRET 2008/2009 Alla barn är lika mycket värda. Inga barn får bli diskriminerade, det vill säga sämre behandlade. Varje barn

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Stigtomta förskolor 2015/2016 Innehållsförteckning 1. Grunduppgifter 2. Syfte 3. Bakgrund 4. Centrala begrepp 5. Förskolans vision 6. Delaktighet 7.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016-12-01 Ansvariga för planen: Charlotte Scott, förskolechef samt pedagogerna på förskolan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling Hindås förskola 2016-12-01 till 2017-12-01 Inledning Bestämmelser

Läs mer

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Ljungna förskola planen gäller för år 2018 Upprättad den 180102 2 (7) Ljungna förskola Den lilla förskolan med det stora hjärtat Ljungna förskola

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Högtofta Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Högtofta Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Högtofta Förskola Juni 2015 Juni 2016 Ansvarig förskolechef: Åsa Gerthsson-Nilsson 1 Innehåll Inledning... 3 Definition... 3 Skollagen (2010:800)... 3 Lpfö

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran Förskolan Myran 1(5) Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran 2014-2015 2(5) Förskolechefens ställningstagande På förskolorna på Lyckåkers förskoleområde ska det finnas möjligheter

Läs mer

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Skårtorps förskola Jan-dec 2018 HK2200, v1.0, 2016-11-16 Upprättad den 2018-01-02 2 (7) Om Ange förskolans/familjedaghemmets namn Skårtorps

Läs mer

Plan för förebyggande av diskriminering och kränkande behandling. Åsle förskola. Läsåret 2018/2019

Plan för förebyggande av diskriminering och kränkande behandling. Åsle förskola. Läsåret 2018/2019 Plan för förebyggande av diskriminering och kränkande behandling Åsle förskola Läsåret 2018/2019 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Ansvarsfördelning 4 Utvärdering och revidering 5 Främjande arbete 5 Kartläggning

Läs mer

Stenbitens förskola. Likabehandlingsplan. Stenbitens förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Gäller 2014.12.05 2015.12.

Stenbitens förskola. Likabehandlingsplan. Stenbitens förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Gäller 2014.12.05 2015.12. Likabehandlingsplan Stenbitens förskola 2015 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäller 2014.12.05 2015.12.05 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Definition av diskriminering, trakasserier

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING och KRÄNKANDE BEHANDLING. FAMILJEDAGHEMSVERKSAMHETEN I HINDÅS och RÄVLANDA.

PLAN MOT DISKRIMINERING och KRÄNKANDE BEHANDLING. FAMILJEDAGHEMSVERKSAMHETEN I HINDÅS och RÄVLANDA. 100825 PLAN MOT DISKRIMINERING och KRÄNKANDE BEHANDLING FAMILJEDAGHEMSVERKSAMHETEN I HINDÅS och RÄVLANDA. Utdrag ur FN:s barnkonvention: Alla barn är lika mycket värda. Inga barn får bli diskriminerade,

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Bullerbyn Förskolechefens ställningstagande

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Bullerbyn Förskolechefens ställningstagande Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Bullerbyn 2014-2015 Förskolechefens ställningstagande På förskolorna på Lyckåkers förskoleområde ska det finnas möjligheter och tillfällen

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Visborgsstaden Förskolechefens ställningstagande

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Visborgsstaden Förskolechefens ställningstagande Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Visborgsstaden 2014-2015 Förskolechefens ställningstagande På förskolorna på Lyckåkers förskoleområde ska det finnas möjligheter och tillfällen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-12-10 Ansvariga för planen: Charlotte Scott, förskolechef samt pedagogerna på förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Gärdets förskola 2015-12-10 till 2016-12-10 Inledning Bestämmelser

Läs mer

Förskolan Pratbubblans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017

Förskolan Pratbubblans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Förskolan Pratbubblans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Likabehandlingsarbete handlar om att skapa en förskola fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Läs mer

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Salmereds förskola HT-17 och VT-18 Upprättad den 2017-06-08 2 (11) Salmereds förskola Salmereds förskola arbetar i tre spår; ett yngrespår,

Läs mer

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Krokens förskola Oktober 2018 tom Oktober 2019 Upprättad den 2017-10-30 Krokens Förskola På Krokens förskola står vi för att människor lär tillsammans

Läs mer

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Pixbos förskola jan 2018 - jan 2019 HK2200, v1.0, 2016-11-16 2! (! 10) Pixbos förskola Upprättad den 180103 Pixbos förskola består av tre avdelningar

Läs mer

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Högåsens förskola Jan-dec 2018 HK2200, v1.0, 2016-11-16 Upprättad den 2018-01-02 2 (7) Högåsens förskola består av tre avdelningar, alla med

Läs mer

Likabehandlingsplan. upprättad augusti 2013

Likabehandlingsplan. upprättad augusti 2013 Likabehandlingsplan upprättad augusti 2013 Spira förskolas likabehandlingsplan Den första april 2006 fick Sverige en ny lag Lag om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Vibytorp och Förskolan Kompassen

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Vibytorp och Förskolan Kompassen Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Vibytorp och Förskolan Kompassen 2016-2017 Vision ALLA på vår förskola ska känna sig trygga, sedda, bekräftade, respekterade, bemötas och

Läs mer

Mystens förskola läsåret 2014-2015

Mystens förskola läsåret 2014-2015 2014-09-19 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Mystens förskola läsåret 2014-2015 Vision/målsättning för Härryda Kommun I Härryda Kommun strävar vi mot att alla barn, elever och personal ska

Läs mer

Likabehandlingsplan för Furubackens förskola

Likabehandlingsplan för Furubackens förskola Likabehandlingsplan för Furubackens förskola Bakgrund Likabehandlingslagen (2006:67) föreskriver att varje verksamhet som omfattas av lagen årligen skall upprätta en likabehandlingsplan. Lagen ska förebygga

Läs mer

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Öppna förskolorna 2019 Upprättad januari 2019 2 (7) Om Öppna förskolorna Öppna förskolan är en öppen verksamhet som vänder sig till barn och

Läs mer

PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING för KLOSTERÄNGENS FÖRSKOLA 2018/19. Framtagen av: Personalen Datum: Version: 1.0

PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING för KLOSTERÄNGENS FÖRSKOLA 2018/19. Framtagen av: Personalen Datum: Version: 1.0 1 PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING för KLOSTERÄNGENS FÖRSKOLA 2018/19 Framtagen av: Personalen Datum: 2018-08-31 Version: 1.0 1. Mål 3 2. Giltighetstid för denna plan 4 3. Ansvarig för denna plan 4 4. Styrdokument

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling vid. Hagnäs förskola

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling vid. Hagnäs förskola Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling vid Hagnäs förskola 2014 Bakgrund och syfte Den 1 april 2006 fick Sverige en ny lag vars syfte är att främja barns/elevers lika rättigheter i alla skolformer

Läs mer

Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019

Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 Planen gäller från 2018-08-31 till 2019-08-31 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3. Definitioner 4. Delaktighet

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN

LIKABEHANDLINGSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN 2015-2016 VÅR VISION ALLA på vår förskola ska känna sig trygga, sedda, bekräftade, respekterade, bemötas och accepteras för den de är. Föräldrar ska känna tillit och förtroende när

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling! Björkängens förskola!

Plan mot diskriminering och kränkande behandling! Björkängens förskola! Plan mot diskriminering och kränkande behandling Björkängens förskola LÄSÅRET 2014/2015 Inledning Bestämmelser i Skollagen (2010:800) och Diskrimineringslagen (2008:576) ställer krav på att varje verksamhet

Läs mer

Förskolan Diamantens Likabehandlingsplan För arbetet med att främja likabehandling och motverka diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Diamantens Likabehandlingsplan För arbetet med att främja likabehandling och motverka diskriminering och kränkande behandling Gimo skolområde Förskolan Diamantens Likabehandlingsplan För arbetet med att främja likabehandling och motverka diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsår 2015 Bakgrund Bestämmelser i diskrimineringslagen

Läs mer

LIKABEHANLDINGSPLAN NORRGÅRDENS FÖRSKOLA

LIKABEHANLDINGSPLAN NORRGÅRDENS FÖRSKOLA LIKABEHANLDINGSPLAN 2014 NORRGÅRDENS FÖRSKOLA Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan Förskolans värdegrund och uppdrag: Förskolan ska ta tillvara och utveckla barnens förmåga till ansvarskänsla

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling; Likabehandlingsplan för Solberga förskoleenhet.

Plan mot diskriminering och kränkande behandling; Likabehandlingsplan för Solberga förskoleenhet. Plan mot diskriminering och kränkande behandling; Likabehandlingsplan för Solberga förskoleenhet. Bräcke Hede Boken 2018-2019 Trygghet Respekt Ansvar Ingen form av diskriminering, trakasserier eller kränkande

Läs mer

Förskolan Bergmansgården

Förskolan Bergmansgården Förskolans plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2013/2014 Förskolan Bergmansgården INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 Förskolan Dal-Jerk Vision På förskolan Dal-Jerk förekommer inga former av diskriminering, trakasserier, eller kränkande behandling. Förskolans

Läs mer

Älandsbro förskolas årliga plan mot diskriminering och kränkande behandling

Älandsbro förskolas årliga plan mot diskriminering och kränkande behandling Älandsbro förskolas årliga plan mot diskriminering och kränkande behandling 20171127 1 Älandsbro förskola vision Alla barn, vårdnadshavare och personal ska känna sig trygga och respekterade för den de

Läs mer

Förskolan Solrosen/Vitsippan

Förskolan Solrosen/Vitsippan Förskolan Solrosen/Vitsippan Likabehandlingsplan 2017-2018 Likabehandlingsplan för förskolan Vitsippan/Solrosen Likabehandlingsplanen utgår från: Skollagen 6 kap, Diskrimineringslagen 1 kap 1, 2 kap 5-7,

Läs mer

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Lilltorpet 2014/2015 På Lilltorpet arbetar vi aktivt med; Att varje barn ska känna trygghet och vistas i en trygg miljö Ett empatiskt

Läs mer

Utdrag ur FN:s barnkonvention

Utdrag ur FN:s barnkonvention Inledning Utdrag ur FN:s barnkonvention Alla barn är lika mycket värda. Inga barn får bli diskriminerade, det vill säga sämre behandlade. Varje barn har rätt att bli respekterad som den person den är och

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Vibytorp och Förskolan Kompassen

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Vibytorp och Förskolan Kompassen Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Vibytorp och Förskolan Kompassen 2015-2016 Vision ALLA på vår förskola ska känna sig trygga, sedda, bekräftade, respekterade, bemötas och

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2014/2015 Förskolan Äppelgården Vision På Äppelgården förekommer inga former av diskriminering, trakasserier, eller kränkande behandling. Förskolans

Läs mer

Brännans förskoleområde

Brännans förskoleområde Del 1 Brännans förskoleområde Orkesterns förskola avd Näktergalen Förskolans namn Läsåret 2015-2016 2015-08-10 Gemensam plan för Brännans förskoleområde Mobackens förskolor, Sjungande Dalens förskolor,

Läs mer

Likabehandlingsplan Skurholmens förskola

Likabehandlingsplan Skurholmens förskola Likabehandlingsplan Skurholmens förskola 2016-2017 Vad säger lagen? Skollagen Sedan den 1 januari 2009 regleras arbetet mot diskriminering och kränkande behandling i både diskrimineringslagen och skollagen.

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Läsåret 2011-2012 Inledning På Akvarellens förskola arbetar vi målmedvetet för att motverka alla former av trakasserier, diskriminering och annan kränkande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Gärdets förskola till

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Gärdets förskola till 2014-08-31 Ansvariga för planen: Charlotte Scott, förskolechef samt pedagogerna på förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Gärdets förskola 2014-08-31 till 2015-08-31 Inledning Bestämmelser

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Ålegårdens förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Ålegårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Ålegårdens förskola 2016-2017 Ansvariga för planen är: Förskolechef tillsammans med förskolans pedagoger. Vilka omfattas av planen: Samtliga barn i verksamheten.

Läs mer

Skogsbackens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Skogsbackens plan mot diskriminering och kränkande behandling Skogsbackens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 14-15 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1. Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2. Definitioner..2. Mål.

Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1. Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2. Definitioner..2. Mål. 2012-12-21 Innehåll Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1 Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2 Definitioner..2 Mål.2 Syfte...2 Åtgärder...3 Till dig som förälder!...4...4

Läs mer

Aktiva åtgärder mot kränkande behandling

Aktiva åtgärder mot kränkande behandling 2017-08-17 Aktiva åtgärder mot kränkande behandling Inledning Alla verksamheter som lyder under skollagen måste varje år göra en plan mot kränkande behandling. Planen ska förebygga och förhindra kränkningar.

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER TÄPPANS FÖRSKOLA 2017

HANDLINGSPLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER TÄPPANS FÖRSKOLA 2017 HANDLINGSPLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER TÄPPANS FÖRSKOLA 2017 REGELVERK Diskriminering & trakasserier lyder under Diskrimineringslagen (2008:567) Kränkande behandling lyder under Skollagen kap. 14a I Läroplan

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling För. Pedagogisk omsorg. Läsår 2012/2013

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling För. Pedagogisk omsorg. Läsår 2012/2013 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling För Pedagogisk omsorg Läsår 2012/2013 Vision All förskoleverksamhet inom enheten ska vara fri från trakasserier och kränkande behandling. Våra verksamheter

Läs mer

Likabehandlingsplan Bergsgårdens Förskola

Likabehandlingsplan Bergsgårdens Förskola Likabehandlingsplan Bergsgårdens Förskola Ledningsdeklaration På Bergsgårdens Förskola ska ingen kränkande behandling förekomma vara sig i barn eller personalgrupp. Alla ska känna sig trygga, glada och

Läs mer

Spekeröds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Spekeröds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Spekeröds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2017/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR I UR och SKUR FÖRSKOLAN GRANEN

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR I UR och SKUR FÖRSKOLAN GRANEN LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR I UR och SKUR FÖRSKOLAN GRANEN Planen gäller 2015-06-01 2016-06-01 1 Innehåll Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan..3 I Ur och Skur förskolan Granens likabehandlingsplan.4

Läs mer

Gimo Skolområde. Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Förskolan Rubinen

Gimo Skolområde. Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Förskolan Rubinen Gimo Skolområde Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Förskolan Rubinen Verksamhetsår 2016 Bakgrund Bestämmelser i diskrimineringslagen (2008:567) och skollagen (2010:800 6 kap. 6-10 ) förbjuder

Läs mer

Årlig plan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling, Hovs förskola 2017/2018

Årlig plan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling, Hovs förskola 2017/2018 Årlig plan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling, Hovs förskola 2017/2018 Innehållsförteckning Årlig plan för att främja likabehandling samt

Läs mer

Årlig plan för Likabehandling

Årlig plan för Likabehandling Årlig plan för Likabehandling Linneans förskola skolområde Östersund södra Alla barn/elever i skolområde Östersund Södra skall känna sig trygga, respekterade och värdefulla i förskolan/skolan. Områdets

Läs mer

Förskolan Myran läsåret

Förskolan Myran läsåret PLAN Plan mot kränkande behandling Myrans förskola Lyckåkers förskoleområde Förskolan Myran läsåret 2018-2019 Plan för att främja likabehandling, samt förebygga och åtgärda diskriminering, trakasserier

Läs mer

Förskolan Bergmansgården

Förskolan Bergmansgården Förskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014/2015 Förskolan Bergmansgården Töreboda 14-05-21 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3. Definition 4. Delaktighet 5. Ansvarsfördelning

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling 1(9) Utbildningsförvaltningen 2019-02-20 Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Inkluderande jämställdhetsplan 2019/2020 Post Box 500, 343 23 Älmhult. Besök Stortorget 1, Älmhult. Telefon

Läs mer

PLAN FÖR ATT FÖREBYGGA DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING -ÅTTAGÅRDS FÖRSKOLOR JUNIBACKEN, SKYTTEN, PALETTEN

PLAN FÖR ATT FÖREBYGGA DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING -ÅTTAGÅRDS FÖRSKOLOR JUNIBACKEN, SKYTTEN, PALETTEN PLAN FÖR ATT FÖREBYGGA DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING -ÅTTAGÅRDS FÖRSKOLOR JUNIBACKEN, SKYTTEN, PALETTEN 1 INNEHÅLL Inledning... 3 Ansvarsfördelning... 4 Revidering av planen... 5 Främjande arbete

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Tvedegårds förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Tvedegårds förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Tvedegårds förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING för KLOSTERÄNGEN och NYGÅRDS FÖRSKOLA 2017/18

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING för KLOSTERÄNGEN och NYGÅRDS FÖRSKOLA 2017/18 1 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING för KLOSTERÄNGEN och NYGÅRDS FÖRSKOLA 2017/18 Framtagen av: Personalen Datum: 2017-10-31 Version: 1.0 1. Mål 3 2. Giltighetstid för denna plan 4 3. Ansvarig

Läs mer

Likabehandlingsplan - TROLLÄNGENS FÖRSKOLA

Likabehandlingsplan - TROLLÄNGENS FÖRSKOLA 1 Likabehandlingsplan - TROLLÄNGENS FÖRSKOLA "Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan könen samt solidaritet med svaga och utsatta

Läs mer

Nattugglans. förskola och fritidshem. Vår plan mot diskriminering och kränkande behandling (10)

Nattugglans. förskola och fritidshem. Vår plan mot diskriminering och kränkande behandling (10) Nattugglans förskola och fritidshem Vår plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016-2017 1 (10) Enligt lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn ska varje verksamhet

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014/2015 Rättviks kommuns förskolor och pedagogisk omsorg Vision På förskolan förekommer inga former av diskriminering, trakasserier, eller kränkande behandling.

Läs mer

Likabehandlingsplan Förskolan Fastställd av förskolechef Ann-Sofie Landin

Likabehandlingsplan Förskolan Fastställd av förskolechef Ann-Sofie Landin Likabehandlingsplan Förskolan 2017-2018 Fastställd 2018-10-01 av förskolechef Ann-Sofie Landin Inledning All personal på Ängens/Älvens förskola tar helt avstånd från handlingar som indirekt eller direkt

Läs mer

PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING för NYGÅRDS FÖRSKOLA 2018/19. Framtagen av: Personalen Datum: Version: 1.0

PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING för NYGÅRDS FÖRSKOLA 2018/19. Framtagen av: Personalen Datum: Version: 1.0 1 PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING för NYGÅRDS FÖRSKOLA 2018/19 Framtagen av: Personalen Datum: 2018-08-31 Version: 1.0 1. Mål 3 2. Giltighetstid för denna plan 4 3. Ansvarig för denna plan 4 4. Styrdokument

Läs mer

Likabehandlingsplan för förskolan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan för förskolan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan för förskolan och Plan mot kränkande behandling Att med glädje och engagemang våga och vilja lära tillsammans nu och för framtiden Änggårds förskolor 1 1. Mål/Vision... 3 2. Giltighetstid

Läs mer

Likabehandlingsplan. Plan för arbetet mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. Gunnarsbo-/Sandhems förskoleområde

Likabehandlingsplan. Plan för arbetet mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. Gunnarsbo-/Sandhems förskoleområde Likabehandlingsplan Plan för arbetet mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling Gunnarsbo-/Sandhems förskoleområde Läsåret 2014-2015 Reviderad 2014-11-13 VISION Alla på förskolan skall

Läs mer

Plan mot kränkande behandling / Likabehandlingsplan. Finnsjöns förskola 2015/2016

Plan mot kränkande behandling / Likabehandlingsplan. Finnsjöns förskola 2015/2016 2015-12-07 Plan mot kränkande behandling / Likabehandlingsplan Finnsjöns förskola 2015/2016 Inledning Bestämmelser i Skollagen (2010:800) ställer krav på en plan mot kränkande behandling och Diskrimineringslagen

Läs mer

Likabehandlingsplan Åsebro förskola 2017

Likabehandlingsplan Åsebro förskola 2017 Likabehandlingsplan Åsebro förskola 2017 Sedan 1 januari 2009 regleras likabehandlingsarbetet i två regelverk. diskrimineringslagen och 6 kap. skollagen (SFS 2010:800) Vision Åsebro förskola skall vara

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Toftagården

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Toftagården Plan mot diskriminering och kränkande behandling Toftagården Innehållsförteckning Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 4 Vår vision... 4 Planen gäller från och med... 4 Planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling På vår förskola ska alla trivas, vara trygga och känna lust att lära och rätt att lyckas. Almviks förskola 2015-2016 Inledning Almviks förskolas plan mot

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling Vångens förskola 2014-2015 1 Innehållsförteckning 1 Vision 2 Bakgrund och syfte 3 Likabehandling 4 Diskrimineringslagen 5 Kommunikation

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling år 2016

Plan mot diskriminering och kränkande behandling år 2016 Logårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling år 2016 Bakgrund Denna plan bygger på diskrimineringslagen, skollagens förbud mot kränkande behandling samt Skolverkets allmänna råd

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLEVERKSAMHETEN

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLEVERKSAMHETEN LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLEVERKSAMHETEN Inledning Denna plan gäller för alla barn och vuxna som vistas i förskolans verksamhet i Degerfors kommun. Planen består av en gemensam del för samtliga förskolor

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Norrskenets förskola 2015/2016

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Norrskenets förskola 2015/2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Norrskenets förskola 2015/2016 Inledning Förskolan ska aktivt och medvetet inkludera likabehandlingsplanen i den dagliga verksamheten. Alla som vistas

Läs mer

Likabehandlingsplan. Furuhalls förskola

Likabehandlingsplan. Furuhalls förskola Likabehandlingsplan Furuhalls förskola Innehållsförteckning Styrdokument 3 Furuhalls förskolas likabehandlingsplan..4 Definitioner 4 Mål 5 Syfte.5 Åtgärder 5 Till dig som förälder!...6 Förebyggande arbete.7

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Tanneförskolan 2017/2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Tanneförskolan 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Tanneförskolan 2017/2018 Gemensam vision för alla kommunens förskolor All förskole- och skolverksamhet i Mörbylånga kommun ska vara fri från trakasserier

Läs mer

Likabehandlingsplan, plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäller Stockslycke förskola avdelning Norrskenet

Likabehandlingsplan, plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäller Stockslycke förskola avdelning Norrskenet Likabehandlingsplan, plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäller 2016-10-31 2017-10-31 Stockslycke förskola avdelning Norrskenet 1 Innehåll Inledning 3 Mål 3 Syfte 3 Förskolans mål enligt Lpfö

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen. Tvedegårds förskola. Främja, förebygg, upptäck och åtgärda

Barn- och utbildningsförvaltningen. Tvedegårds förskola. Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Tvedegårds förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer