Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling"

Transkript

1 Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling Under våren 206 gjordes en enkät på som handlade om trivsel, trygghet och barnens delaktighet. Enkäten riktades mot er som föräldrar, men en del också till barnen. I det här dokumentet har vi gjort en sammanställning av den enkäten. Vi vill också berätta hur vi kommer att arbeta vidare med den information som ni har gett oss. Enkäten är uppdelad modulsvis så att ni kan läsa delar av den eller om ni vill gärna helheten. Vi är mycket tacksamma för att ni tog er tid att svara på enkäten. Den blir ett viktigt underlag för oss när vi nu under juni skriver en ny plan för nästa läsår. Enkäten tillsammans med arbetet som pedagogerna har gjort tillsammans med barnen på förskolan ligger till grund för vad vi kommer att fokusera på till hösten. Vi ser att många barn och föräldrar är mycket nöjda. Men vi ser också områden som vi behöver arbeta lite extra med och förbättra vår verksamhet kring. Vi vill ständigt utvecklas och förbättra vårt arbetssätt allt för att skapa Barnens Bästa Förskola. Arbetet sker på hela förskolan men varje modul tittar lite extra på vad just de behöver arbeta med. Har ni några frågor, funderingar eller något annat ni vill ta upp gällande verksamheten på förskolan, tveka inte att kontakta oss. Vi tar gärna emot era tankar.

2 Hemlighetens likabehandlingsarbete Hur vi har arbetat Genom att ha varit närvarande och lyhörda pedagoger har vi kunnat handleda barnen i mötet med varandra. Samarbete, relationer och trygghet har varit i fokus. Vi har uppmuntrat utforskande tillsammans och påvisat glädjen av att vara flera kring en händelse/uppgift. Del av analys kring relationen barn-pedagog Vi har sett/känt att barnen bemöts olika utifrån kön, hur vi tilltalar barnen och pratar om barnen. Vi kan känna att barnen på Hemligheten uppmärksammas olika av pedagoger när vi rör oss runt i förskolans miljö. Vår roll är att se och bemöta alla barn lika oavsett bakgrund eller kön. Vår reflektion är att det är de barn som hörs mest som får mest uppmärksamhet och mest av vår tid. T ex vid vilan och vid aktiviteter på modulen. Vår tanke är att när vi delar gruppen i mindre grupper ska vi tänka till hur vi delar så att det ibland får vara barn med lika förutsättningar som möts i en aktivitet. Barnen ska få bli sitt bästa jag! Alla barn ska kunna känna sig trygga och bemötas och behandlas med respekt (Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Korvettens Förskola ) Exempel från vardagen: Oj! Hoppsan! Här river två barn sönder en teckning som hänger på dörren!

3 Pedagogen säger: Oj! vad ska barnen säga som har målat teckningen! De blir nog mycket ledsna! De har kanske arbetat länge med sin teckning.vad gör vi nu undrar pedagogen? Barnen funderar länge men kommer efter en stund på att man kan laga den Pedagogen tejpar medan barnen turas om att hålla. Men de kommer på efter stund att de kan samarbeta så att båda håller i samtidigt medan pedagogen tejpar. Det färdiga resultatet!

4 Äventyrets likabehandlingsarbete Vi pratar om hur vi vill bli bemötta på förskolan, hur vi ska behandla varandra och vår gemensamma miljö och vårt material. Tankarna skrivs ner och sätts upp som trivselregler väl synliga utanför toaletterna så att vi lätt kan återkomma till vad vi kommit överens om. Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att fungera enskilt och i grupp, att hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt ta ansvar för gemensamma regler. (Lpfö0, s. 9). Introducerar spindeln Hugo Spindeln Hugo är en kompisspindel som man måste var försiktig med när man håller i annars blir han ledsen. Vi läser även boken Usch! En spindel! (Lydia Monks) som handlar om en spindel som varje dag blir utslängd från huset av människorna som bor där. En dag när spindeln gör vackra spindelnät beundrar människorna spindelns verk och får då stanna kvar i huset och bli familjens nya husdjur. Denna bok läser vi för att barnen ska få en förståelse för varandra och andra levande varelser.

5 Vi pratar om integritet och vad man kan var rädd för på Korvetten Pedagogerna iscensätter en dramatisering kring att man måste fråga först om man får kramas eller sitta i knä på en kompis med hjälp av Plupp Får jag Krama dig Berit undrar Plupp. Berit svarar. Då undrar Plupp om han får sitta i Berits knä. en liten stund säger Berit till Plupp sen får du sitta bredvid mig så jag kan hjälpa alla andra barn. Ett barn säger: Sitter något barn i någons pedagogs knä får det barnet gå bort om något annat barn behöver hjälp. Pedagogerna förklara att säger någon nej till att kramas eller sitta i någons knä så måste man respektera den personens vilja. Hur går vi vidare? Vi pratar vidare med barnen om gemensamma regler för att synliggöra hur vi gemensamt kan behålla och utveckla en trevlig atmosfär, där vi alla blir vårt bästa jag. Föräldrarnas tankar kring sina barn och deras intressen och utmaningar ska ges mera utrymme i vårt arbete.

6 Överraskningens likabehandlingsarbete Likabehandlingsarbetet är ett ständigt pågående arbete som ska genomsyra hela verksamheten. Pedagogernas uppdrag är att förmedla en värdegrund baserad på respekt och solidaritet. Vi strävar efter att ständigt hålla diskussionen levande med barnen både då något uppstått i stunden och som ett förebyggande arbete. Vi arbetar med att bekräfta känslor och sätta ord på upplevelsen, skapa dialog och diskutera dessa frågor tillsammans. Förebyggande arbete: I det förebyggande arbetet handlar det om att vara nära barnen för att kunna höra och se vad som sker mellan barnen. Vi arbetar medvetet med gruppstärkande aktiviteter, lekar och samarbetsövningar och delar ofta upp oss i mindre grupper för att varje individ ska få förutsättningar att bli sedd och hörd och kunna bli sitt bästa jag. Vi genomför så kallade trygghetsvandringar med barnen. Syftet är att få reda på platser där barnen upplever att det är otryggt att vara. I det dagliga arbetet pratar vi mycket med barnen om vikten av att visa respekt för varandra och vara en god kamrat. Som hjälp i värdegrundsdiskussionerna har vi tittat på UR:s Ugglan och kompisproblemet ett program som handlar om konflikter och kränkningar. Vi jobbar aktivt med att stärka barnens självkänsla, lyfter fram barnens olikheter som en tillgång samt pratar med barnen om rätten att tycka olika. Att bekräfta barnens känslor och hjälpa dem att sätta ord på upplevelsen är viktigt. Intervjuer och samtal i mindre grupp kring olika värdegrundsfrågor är ett återkommande inslag i vårt förebyggande arbete. Barnen uppmuntras till dialog med varandra och att våga tala om vad de vill eller inte vill. Vi arbetar aktivt med att ge barnen olika verktyg för att kunna säga ifrån till varandra. Ett sätt är att använda stopp-handen då något känns obehagligt eller kränkande och vi uppmuntarar dem till att verbalt försöka beskriva vad i situationen de vill stoppa.

7 Om konflikt/kränkning uppstår Vi samtalar med berörda barn direkt då konflikter sker, lyssnar på alla inblandade parter och försöker få dem att förstå konsekvenserna av sitt handlade. Vi uppmuntrar barnen att komma till oss pedagoger och berätta då något har hänt och de behöver hjälp. Vi uppmuntrar barnen att våga säga stopp till varandra och tala om vad man vill/inte vill. Vi jobbar med återkoppling, att gå tillbaka till känslan och reflektera tillsammans. Sammanställning från gruppsamtal april 206 Vad gör du om någon gör något som inte känns ok? - Om nån slåss kan man säga till fröken. - Säger stopp, men dom lyssnar inte. Fröknarna hjälper barnen, dom som har blivit slagna får gå till en fröken och säga vem som har slagit. - Då säger jag stopp. - Säger till en fröken. Finns det platser där du är rädd på förskolan? - Mysrummet när det är mörkt. - g tycker ute, vid båten. Nån kan komma och slå mig. - Ibland bak vid bilen kan det bli bråk. Mindre pedagoger på den sidan. g tror att en del kan tänka så här: Nu har jag chansen att ta dom

8 Trygghetsvandringarna och samtalen med barnen ger oss mycket viktig information som gör att vi kan förändra och förbättra vår verksamhet så att den blir tryggare för barnen. Om barnen upplever att det finns platser där det är otryggt att vistas måste vi pedagoger fördela oss bättre för att barnen ska känna sig trygga överallt.

9 Sammanställning av enkäten om likabehandling på våren 206 Denna enkät riktar sig till dig som är förälder på Korvetten. Tanken med enkäten är att göra en kartläggning gällande likabehandling som ska ligga till grund för vårens arbete. Ditt svar är viktigt för vårt fortsatta arbete. Pojke 99 Flicka 6 Modul: Hemligheten. Upplever du att ditt barn känner sig trygg på förskolan? 5 Mestadels. Lite mammig än. Men trivs bra. Verkar trivas trots separationsångest ibland vid lämning. Han älskar att vara där och jag märker hur trygg han är med pedagogerna. Oftast nöjd vid lämning och hämtning. Han verkar känna sig trygg med pedagogerna. Sitter gärna i knä. Inga problem att lämna. 2. Upplever du att ditt barn har kamrater på förskolan? 4 JA/NEJ Svårt att veta i tvåårsåldern. Hon pratar mycket om kompisen. Har börjat prata mer om kompisar hemma. Alla verkar vara kompisar enligt henne. För när han brukar vara borta ett längre tag på förskolan så blir barnen glada av att se han igen. Bara gått.5 vecka på dagiset så svårt att avgöra nu. Svårt att säga då han inte kunnat prata så länge. Önskar mer info om detta. En tvååring har väl inte kamrater i egentlig mening, men han säger att han har många kompisar.

10 3. Upplever du att den dagliga kontakten med pedagogerna fungerar tillfredsställande? 5 Förtydliga gärna kommentar: Vi tycker vi får helt ok med info när vi hämtar. Absolut! Alltid trevligt att prata med alla pedagoger. Känns som man blir hörd om man har önskemål/åsikter. Svårt att få god info när alla som varit med honom har gått för dagen. g tycker dom kommunicerar med mig jätte bra. Jättebra. Fungerar mycket bra. De tar sig alltid tid och berättar hur dagen varit. Tycker det fungerar jättebra. Alltid någon som kan svara på vad han har gjort och hur han haft det. 4. Anser du att ditt barn får vara med och påverka sin vardag på förskolan? 2 Ej svarat Vet ej. 2 Vet ej Han är tydlig med vad han vill och det kan ingen undgå. för han börjar sent och han får aldrig vara med när barnen är ute i skogen eller utanför förskolan och han missar mycket av när de är på gården. 5. Upplever du att ditt barn blir behandlad med respekt på förskolan? 5 6. Upplever du att pedagogerna stärker barnens förmåga att säga ifrån? 3 Hon är expert på det. Då hon ej kan prata än så vet jag ej, men tror att ni hjälper till vid konflikter. Hon är i alla fall väldigt bra på att säga nej/vill inte hemma. Ej svarat 2 Vi är glada att han får vara med de större barnen när det handlar om saker och aktiviteter som han är intresserad av. Tex gå till påskharen. Gå till multihallen. Han är liten men vi ser en snabb utveckling och ett stor nyfikenhet och intressen hos honom, som ni lyfter fram.

11 7. Tycker du att pedagogerna ingriper då kränkningar sker? Ej svarat 3 Det förutsätter vi. Ni är snabba och duktiga på att säga till och förklara för barnen om något inte är ok. Vet ej. Vi har inte drabbats av det! g vet inte. Inga erfarenheter av det. 8. Känner du dig lyssnad på som förälder? Känns som man blir hörd om man har önskemål/åsikter. Absolut! Detta ska ni alltid få en eloge för! Pedagogerna har varit väldigt lyhörda och förstående Anser du att flickor och pojkar ges samma möjligheter i vår verksamhet? Absolut! 5

12 Sammanställning av enkät angående likabehandling på våren 206 Modul: Äventyret, 37 barn totalt på modulen Pojke Flicka Upplever du att ditt barn känner sig trygg på förskolan? 20 och nej Förutom vi lämning på morgonen just nu. Sällan problem vid lämning. Vi känner att ni finns där för våra barns bästa., för att motsatsen är inte bevisat. Händer aldrig att hon säger att hon inte vill gå till förskolan. Är oftast glad över att gå till förskolan och vill inte alltid gå hem direkt. Vi alla tre upplever att ni har god hand om X. Hon är glad både när vi lämnar och hämtar henne; hon pratar gärna om förskolan, om pedagogerna och kompisarna.. Upplever du att ditt barn har kamrater på förskolan? 2 Hon verkar välkomnad av de flesta barnen på morgonen samt de kramar varandra hejdå vid hemgång. Båda barnen pratar om kompisar på förskolan hemma. Han pratar gärna om sin dag på förskolan där han nämner barn han har lekt med. Nämner ofta kompisar vid namn och säger att de är hennes vänner. Ingen bästis men han verkar alltid ha lekt med någon. Alla verkar vänliga det lilla man ser av X tillsammans med barnen. 2. Upplever du att den dagliga kontakten med pedagogerna fungerar tillfredsställande? 20 och nej Ibland upplever vi att pedagogerna inte uppmärksammar att vi kommer in genom dörren, vi måste söka kontakten. Vi får all information vi behöver; pedagogerna är professionella och snälla. Bra lämningar och hämtningar.

13 Vi får tillräckligt med info om vad som skett på dagen. Som sagt, känner trygghet och god kontakt. g får info även de gånger jag inte frågar. De har bra koll på vad som gjorts under dagen. Det kan alltid bli bättre. Vi får den informationen vi vill och kan fråga om vi vill veta något speciellt. Mycket bra! Absolut! 3. Anser du att ditt barn får vara med och påverka sin vardag på förskolan? 8 och nej 2 Vet ej Ibland. Vet ej. g känner inte att jag har supermycket kunskap om hur det ser ut på Äventyret. Men det upplever jag det absolut aom att båda barnen får vara med och påverka sin dag inom rimliga ramar. Känns bra! Vi tror det. Det vore roligt att höra om önsketavlan ett bra sätt att parkera barns önskemål. Upplever ofta att X har mycket att önska och hans önskan slår oftast in. De gånger jag har hört honom uttrycka önskningar blir han alltid lyssnad på. Vi hoppas att alla barns intresse spelar roll i planering av verksamheten. Därav så påverkar de vardagen indirekt. Får ofta välja inne eller ute och vad ni ska göra på dagarna. 5. Upplever du att ditt barn blir behandlad med respekt på förskolan? Det är absolut den upplevelsen vi fått, ja! Han hörs, syns och blir lyssnad på vad jag sett. Blir lyssnad på. Blir tagen på allvar med sina känslor. 6.Upplever du att pedagogerna stärker barnens förmåga att säga ifrån? 2 8 och nej Vet ej 2

14 Vet ej. Svårt att säga! Det tror och hoppas jag! X har redan denna förmåga. Svår fråga, svår att bedömma. Han säger ifrån själv. X påpekar ganska ofta att någon har slagit/knuffat henne på dagis. Det är alltid samma namn som nämns. Det är svårt att veta om detta stämmer för oss. Kanske är det X som triggar ett visst beteende? Vi vill gärna veta! den egenskapen kanske framgår bäst i hemmiljö. g antar det i och med att barnen får vara med och bestämma. 7. Tycker du att pedagogerna ingriper då kränkningar sker? 3 och nej Vet ej 4 Det vet jag inte. Ingen uppfattning. Vet ej. Vad jag vet har vi inte varit drabbade. Vet ej men hoppas på det. Vet ej! Det tror och hoppas jag. Det är svårt för pedagogerna att se och höra allt, men det de ser upplever vi att de agerar på. Vi förutsätter det. Ibland ser dom inte alla konflikter som sker. I alla fall vad jag har sett. 8. Känner du dig lyssnad på som förälder? Vi önskade uppföljningssamtal och blev erbjudna det. Väldigt mycket. Absolut! 9. Anser du att flickor och pojkar ges samma möjligheter i vår verksamhet? och nej Ej svarat Det tror och hoppas jag. Känns som om pojkarna får mycket mer utrymme. jag förutsätter att pojkar och flickor har möjlighet att göra vad de vill oavsett kön och att de uppmuntras att prova på olika aktiviteter som anses traditionellt tjejiga/killiga. Har aldrig ens funderat på den frågan. Tror väl det. Har aldrig noterat motsatsen i alla fall.

15 Sammanställning av enkät angående likabehandling på våren 206 Antal besvarade enkäter: 29 av 44 Pojke Flicka 8 Modul: Överraskningen. Upplever du att ditt barn känner sig trygg på förskolan? 29 Mestadels, ibland upplever X att pedagogerna inte alltid ser allt som händer vilket är förståligt (har svarat både ja och nej). Väldigt glad på plats och tillfreds med både kamrater och pedagoger. Inga problem. Förutom en pojke som hon är rädd för. Har haft en jobbig period. Hen känner sig trygg. 2. Upplever du att ditt barn har kamrater på förskolan? Många. Hen har kamrater. 3. Upplever du att den dagliga kontakten med pedagogerna fungerar tillfredsställande? Förtydliga gärna kommentar: Strålande bra! Om man frågar något vid hämtning och lämning får man svar. Stor eloge till den engagerade personalstyrkan som alltid är lika engagerad och positiv. De flesta har ett bra bemötande, det förekommer dock att pedagoger inte tar notis om att man kommer. Dock är det svårt att ibland ta del av X:s dag, delvis p g a att han inte vill berätta. Får veta det vi vill. Den dagliga kontakten fungerar tillfredsställande.

16 4. Anser du att ditt barn får vara med och påverka sin vardag på förskolan? 27 Ej svarat 2 Vid aktiviteter ute och inne g tror att han har sina dagar redan planerade i hjärnan innan han kommer till er på morgonen! Stort plus kunna gå mellan grupper och få önska aktiviteter. Barnens idéer tas tillvara och följs upp. Vet ej. Känner dock att det verkar som att barnen idag har en struktur att utgå ifrån bättre nu än tidigare! Ingen aning. 5. Upplever du att ditt barn blir behandlad med respekt på förskolan? Absolut. Blir sedd och tas på allvar. eftersom barnen blir både hörda och sedda av pedagogerna. Hen blir behandlad med respekt av lärare, barn vet jag/vi ej Upplever du att pedagogerna stärker barnens förmåga att säga ifrån? 28 Ej svarat Har ingen erfarenhet av detta men det tror jag. Tycker pedagogerna har ett tydligt förhållningssätt plus tydlig kommunikation med barnen. de jobbar med rättvisa och rätt och fel vilket behövs i alla olika åldrar. 7. Tycker du att pedagogerna ingriper då kränkningar sker? 24 Vet ej 5

17 Förtydliga gärna med kommentar Inget jag har någon erfarenhet av men är helt övertygad om att pedagogerna ingriper. De tillfällen X agerar fel eller någon mot honom så vet jag att pedagogerna ingriper. Vet ej. Ingen aning. Kränkning =vad? Specificera. Vet ej. Vet ej, men det hoppas jag. Ni är lärare, ni måste säga stopp till X om hon gör misstag. Beroende på vilken pedagog det är (har svarat både ja och nej). Det sker en del som de inte ser. Verkar inte finnas! Men många gånger ser de inte alla konflikter har jag märkt. Av det jag uppfattat. g hoppas verkligen att de ingriper om något händer. 8. Känner du dig lyssnad på som förälder? Absolut! Ibland. Absolut, bra dialog om man önskar. g/vi känner oss lyssnade på som individer. 28 Ej svarat 9. Anser du att flickor och pojkar ges samma möjligheter i vår verksamhet? 28 Vet ej Ingen aning men vi hoppas det. Vår uppfattning i alla fall. Har aldrig känt att mina pojkar behandlas på ett visst sätt för att de är pojkar. g upplever inte att ni gör någon skillnad på kön.

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling!

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Under våren 2015 gjordes en enkät på som handlade om trivsel, trygghet och barnens delaktighet. Enkäten riktades mot er som föräldrar,

Läs mer

Att göra likaplanen levande i verksamheten

Att göra likaplanen levande i verksamheten Att göra likaplanen levande i verksamheten Värdegrundsfrågor och ett medvetet förhållningssätt kring likabehandling är ett ständigt pågående arbete på Korvetten. Vi vill försöka ge en bild av hur vi arbetar

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Norrskenets förskola 2015/2016

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Norrskenets förskola 2015/2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Norrskenets förskola 2015/2016 Inledning Förskolan ska aktivt och medvetet inkludera likabehandlingsplanen i den dagliga verksamheten. Alla som vistas

Läs mer

Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1. Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2. Definitioner..2. Mål.

Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1. Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2. Definitioner..2. Mål. 2012-12-21 Innehåll Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1 Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2 Definitioner..2 Mål.2 Syfte...2 Åtgärder...3 Till dig som förälder!...4...4

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling På vår förskola ska alla trivas, vara trygga och känna lust att lära och rätt att lyckas. Almviks förskola 2015-2016 Inledning Almviks förskolas plan mot

Läs mer

Frilufts Förskolor Stormyrens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår Ht-14-Vt-15

Frilufts Förskolor Stormyrens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår Ht-14-Vt-15 Frilufts Förskolor Stormyrens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår Ht-14-Vt-15 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Smedjans förskola Upprättad 2015-01-01 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

LIKABEHANLDINGSPLAN NORRGÅRDENS FÖRSKOLA

LIKABEHANLDINGSPLAN NORRGÅRDENS FÖRSKOLA LIKABEHANLDINGSPLAN 2014 NORRGÅRDENS FÖRSKOLA Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan Förskolans värdegrund och uppdrag: Förskolan ska ta tillvara och utveckla barnens förmåga till ansvarskänsla

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Trollbackens förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Trollbackens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Trollbackens förskola 2016-03-04 Jeanette Libera och Erica Rafstedt Innehållsförteckning Grunduppgifter...3 Definiering av olika begrepp...3 Aktuell kartläggning...3-5

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling vid. Brunna förskola. Läsåret 2014

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling vid. Brunna förskola. Läsåret 2014 Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling vid Brunna förskola Läsåret 2014 Bakgrund och syfte Den 1 april 2006 fick Sverige en ny lag vars syfte är att främja barns/elevers lika rättigheter i alla

Läs mer

Bovallstrands förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2017/2018

Bovallstrands förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2017/2018 Bovallstrands förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2017/2018 Att främja barns och elevers lika rättigheter och möjligheter Personalen på Bovallstrands förskola diskuterar värdegrundsfrågor, förhållningssätt

Läs mer

Almviks förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Almviks förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Almviks förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2016-2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Plan för likabehandling och kränkande behandling. Viby, Förskolan Läsåret 2014/2015

Plan för likabehandling och kränkande behandling. Viby, Förskolan Läsåret 2014/2015 Plan för likabehandling och kränkande behandling Viby, Förskolan Läsåret 2014/2015 1. Inledning 1.1 Varför en Likabehandlingsplan och plan för kränkande behandlig? 1.2 Grunduppgifter 1.3 Rälsens policy

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande be h a n dling

Plan mot diskriminering och kränkande be h a n dling Plan mot diskriminering och kränkande be h a n dling Västra Ängbys Förskola läsåret 2017/2018 Förskolan Västra Ängby Ansvarig: Till förordnad Förskolechef Thérese Mäkinen Vision Vår vision är att på vår

Läs mer

Äventyrets plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamheten

Äventyrets plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamheten Äventyrets plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamheten Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamheten

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2017/2018 Förskolan Skutan Ansvarig: Förskolechef Emy Siljemalm Vision Vår vision är att på vår förskola skall alla känna sig trygga, värdefulla

Läs mer

Årlig plan för likabehandling Fridhems Förskola 2011/ 2012

Årlig plan för likabehandling Fridhems Förskola 2011/ 2012 Page 1 of 5 Årlig plan för likabehandling Fridhems Förskola 2011/ 2012 Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns och elevers lika rättigheter förebygga och förhindra trakasserier

Läs mer

Roknäs förskoleenhet avd. Signes plan mot diskriminering och kränkande behandling

Roknäs förskoleenhet avd. Signes plan mot diskriminering och kränkande behandling Roknäs förskoleenhet avd. Signes plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen avd. Signe 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen avd. Signe

Läs mer

Bilaga 2b Likabehandlingsplan Likabehandlingsplan 2017 Föräldrakooperativet Förskolan Grävlingen

Bilaga 2b Likabehandlingsplan Likabehandlingsplan 2017 Föräldrakooperativet Förskolan Grävlingen Bilaga 2b Likabehandlingsplan 2017-02-11 Likabehandlingsplan 2017 Föräldrakooperativet Förskolan Grävlingen Inledning Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig,

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan: Birger Jarlsgatan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 Planen gäller från november 2015-oktober 2016 Ansvariga för planen är avdelningens förskollärare. Hela arbetslaget

Läs mer

Likabehandlingsplan. Gäller Förskolan Konvaljen SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN

Likabehandlingsplan. Gäller Förskolan Konvaljen SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Likabehandlingsplan Förskolan Konvaljen Gäller 2016-02-01 2017-09-30 2016-2017 1 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehåll 1.Vision... 3 2. Rutiner för hur förskolan arbetar för att upptäcka,

Läs mer

Rengsjö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rengsjö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Rengsjö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2016/2017 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Vår lokala likabehandlingsplan

Vår lokala likabehandlingsplan Vår lokala likabehandlingsplan 1 Stålhagens förskola Augusti 2014- juli 2015 lightversion Alla barn ska känna sig trygga och välkomna till vår förskola. 2 Likabehandlingsplan Stålhagens förskola läsåret

Läs mer

Klockargårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Klockargårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Klockargårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5år 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5år

Läs mer

Förskolan Tränsets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Tränsets plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Tränsets plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskola Ansvariga för planen: Malin Lilja, förskollärare och Jan-Olof Niska, förskolechef

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling vid. Hagnäs förskola

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling vid. Hagnäs förskola Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling vid Hagnäs förskola 2014 Bakgrund och syfte Den 1 april 2006 fick Sverige en ny lag vars syfte är att främja barns/elevers lika rättigheter i alla skolformer

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Förskolan Skutan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Förskolan Skutan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Skutan 2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Bakgrund Denna plan bygger på diskrimineringslagen, skollagens förbud

Läs mer

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till våra lokala mål och beskrivit våra metoder. På förskolan

Läs mer

Årlig plan för likabehandling Vänerparkens förskola 2015/ 2016 Ett målinriktat arbete för att

Årlig plan för likabehandling Vänerparkens förskola 2015/ 2016 Ett målinriktat arbete för att Årlig plan för likabehandling Vänerparkens förskola 2015/ 2016 Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns och elevers lika rättigheter förebygga och förhindra trakasserier och

Läs mer

Solglimtens. Likabehandlingsplan. En plan mot kränkande behandling. Våga vara

Solglimtens. Likabehandlingsplan. En plan mot kränkande behandling. Våga vara Solglimtens Likabehandlingsplan En plan mot kränkande behandling Våga vara Jag vill som en blomma stark tränga tyst igenom asfaltsvägenshårda mark att slå ut i blom. Våga vara den du är och våga visa vad

Läs mer

Rengsjö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rengsjö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Rengsjö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Vibytorp och Förskolan Kompassen

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Vibytorp och Förskolan Kompassen Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Vibytorp och Förskolan Kompassen 2015-2016 Vision ALLA på vår förskola ska känna sig trygga, sedda, bekräftade, respekterade, bemötas och

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Stigtomta förskolor 2015/2016 Innehållsförteckning 1. Grunduppgifter 2. Syfte 3. Bakgrund 4. Centrala begrepp 5. Förskolans vision 6. Delaktighet 7.

Läs mer

Likabehandlingsplan Bergsgårdens Förskola

Likabehandlingsplan Bergsgårdens Förskola Likabehandlingsplan Bergsgårdens Förskola Ledningsdeklaration På Bergsgårdens Förskola ska ingen kränkande behandling förekomma vara sig i barn eller personalgrupp. Alla ska känna sig trygga, glada och

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Vibytorp och Förskolan Kompassen

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Vibytorp och Förskolan Kompassen Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Vibytorp och Förskolan Kompassen 2016-2017 Vision ALLA på vår förskola ska känna sig trygga, sedda, bekräftade, respekterade, bemötas och

Läs mer

Likabehandlingsplan 2017/2018

Likabehandlingsplan 2017/2018 Likabehandlingsplan 2017/2018 Alla är olika och olika är bra. Vi lär tillsammans, nu och för framtiden. Skogsparkens förskola 1. Verksamhetens mål och vision Förskolan vilar på demokratins grund, en viktig

Läs mer

Plan för likabehandling och kränkande behandling. Viby, Förskolan Läsåret 2013/2014

Plan för likabehandling och kränkande behandling. Viby, Förskolan Läsåret 2013/2014 Plan för likabehandling och kränkande behandling Viby, Förskolan Läsåret 2013/2014 1. Inledning 1.1 Varför en Likabehandlingsplan och plan för kränkande behandlig? 1.2 Grunduppgifter 1.3 Rälsens policy

Läs mer

Förskolan Minigiraffens Likabehandlingsplan

Förskolan Minigiraffens Likabehandlingsplan Förskolan Minigiraffens Likabehandlingsplan Årlig plan mot kränkande behandling- likabehandlingsplan Förskolan Minigiraffens ställningstagande Förskolan Minigiraffen tar avstånd från alla tendenser till

Läs mer

Likabehandlingsplan Åsebro förskola 2017

Likabehandlingsplan Åsebro förskola 2017 Likabehandlingsplan Åsebro förskola 2017 Sedan 1 januari 2009 regleras likabehandlingsarbetet i två regelverk. diskrimineringslagen och 6 kap. skollagen (SFS 2010:800) Vision Åsebro förskola skall vara

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Likabehandlingsplan 2017/18. År Bildning, Fritid och Kultur. Barn, utbildning och fritid

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Likabehandlingsplan 2017/18. År Bildning, Fritid och Kultur. Barn, utbildning och fritid Plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Förskola/Lofsdalens Förskolan Norrskenet skola 2017/18 År 2009 Bildning, Fritid och Kultur Barn, utbildning och fritid Verksamhet som

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN & PLAN MOT KRÄNKNANDE BEHANDLING

LIKABEHANDLINGSPLAN & PLAN MOT KRÄNKNANDE BEHANDLING LIKABEHANDLINGSPLAN & PLAN MOT KRÄNKNANDE BEHANDLING Montessoriförskolan Makrillen 1 (7) INNEHÅLL VÅRA BARNS RÄTTIGHETER OCH SKYLDIGHETER... 3 DEFINITIONER... 3 1. Kränkande behandling... 3 2. Diskriminering...

Läs mer

Likabehandlingsplan Melleruds Förskola Sedan 1 januari 2009 regleras likabehandlingsarbetet i två regelverk.

Likabehandlingsplan Melleruds Förskola Sedan 1 januari 2009 regleras likabehandlingsarbetet i två regelverk. Likabehandlingsplan Melleruds Förskola - 2016 Sedan 1 januari 2009 regleras likabehandlingsarbetet i två regelverk. diskrimineringslagen och 6 kap. skollagen (SFS 2010:800) Vision: Melleruds Förskola är

Läs mer

Trollskogens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Trollskogens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Trollskogens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Lika behandlingsplan. Hanna Förskola

Lika behandlingsplan. Hanna Förskola Lika behandlingsplan Hanna Förskola 2015-2016 Innehåll Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 3 Hanna förskolas likabehandlingsplan 4 Definitioner 4 Mål 5 Åtgärder 6-7 Till dig som förälder!

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och diskriminering/ Likabehandlingsplan. Gäller from 1 april 2012

Plan mot kränkande behandling och diskriminering/ Likabehandlingsplan. Gäller from 1 april 2012 Plan mot kränkande behandling och diskriminering/ Likabehandlingsplan Gäller from 1 april 2012 Revideras 15 mars 2013 Plan mot kränkande behandling och diskriminering / Likabehandlingsplan Inledning Vi

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Toftagården

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Toftagården Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 Toftagården Innehållsförteckning Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 4 Vår vision... 4 Planen gäller från och med... 4

Läs mer

Marbäcks förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Marbäcks förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Marbäcks förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016-06-13 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen Vår vision: På vår förskola ska inget barn bli diskriminerad,

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN

LIKABEHANDLINGSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN 2015-2016 VÅR VISION ALLA på vår förskola ska känna sig trygga, sedda, bekräftade, respekterade, bemötas och accepteras för den de är. Föräldrar ska känna tillit och förtroende när

Läs mer

Klockargårdens fsks plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola 1-5år

Klockargårdens fsks plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola 1-5år Klockargårdens fsks plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola 1-5år Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5år Ansvariga

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN LINDAN 1 FÖRSKOLA. ORSA Verksamhetsområde LÄRANDE. Plan mot diskriminering och kränkande behandling.

LIKABEHANDLINGSPLAN LINDAN 1 FÖRSKOLA. ORSA Verksamhetsområde LÄRANDE. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. LIKABEHANDLINGSPLAN Plan mot diskriminering och kränkande behandling LINDAN 1 FÖRSKOLA Läsåret 2016/2017 ORSA Verksamhetsområde LÄRANDE Vår vision Alla barn och vuxna i Orsas förskolor ska känna sig välkomna,

Läs mer

Vår vision är att ha en förskolemiljö där alla känner sig trygga.

Vår vision är att ha en förskolemiljö där alla känner sig trygga. Förskolan Hjortens plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter: Ansvariga för planen: Förskolechef Joanna Maculewicz Pedagogisk utvecklare Anna Christiansen Förskolans förskollärare

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN för Björkängens förskola LÄSÅRET 2008/2009

LIKABEHANDLINGSPLAN för Björkängens förskola LÄSÅRET 2008/2009 Utdrag ur FN:s barnkonvention: LIKABEHANDLINGSPLAN för Björkängens förskola LÄSÅRET 2008/2009 Alla barn är lika mycket värda. Inga barn får bli diskriminerade, det vill säga sämre behandlade. Varje barn

Läs mer

Arealens Förskola Arealens Förskola A. Tillsammans lägger vi grunden för det livslånga lärandet

Arealens Förskola Arealens Förskola A. Tillsammans lägger vi grunden för det livslånga lärandet Arealens Förskola Arealens Förskola A Tillsammans lägger vi grunden för det livslånga lärandet LIKABEHANDLINGSPLAN och Plan mot kränkande behandling 2017 Likabehandlingsplan för Arealens förskola Syfte:

Läs mer

Likabehandlingsplan. upprättad augusti 2013

Likabehandlingsplan. upprättad augusti 2013 Likabehandlingsplan upprättad augusti 2013 Spira förskolas likabehandlingsplan Den första april 2006 fick Sverige en ny lag Lag om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever

Läs mer

Sida 1(8) Likabehandlingsplan. Olympens förskola. Likabehandlingsplan. Upprättad i oktober 2011

Sida 1(8) Likabehandlingsplan. Olympens förskola. Likabehandlingsplan. Upprättad i oktober 2011 Sida 1(8) Olympens förskola Likabehandlingsplan Upprättad i oktober 2011 2 Bakgrund och syfte Den nya lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever (SFS 2006:67)

Läs mer

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 1 (5) Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Edsta Fritids 2011/2012 Planen reviderad oktober 2011 Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling utgår från Skollagen

Läs mer

Förskolan Solrosen/Vitsippan

Förskolan Solrosen/Vitsippan Förskolan Solrosen/Vitsippan Likabehandlingsplan 2017-2018 Likabehandlingsplan för förskolan Vitsippan/Solrosen Likabehandlingsplanen utgår från: Skollagen 6 kap, Diskrimineringslagen 1 kap 1, 2 kap 5-7,

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Förskolans namn Planen gäller Hagens förskola, Solrosen Från 201708 till 201807. Ansvariga för planen Berith Jacobsson, Katarina Pettersson,

Läs mer

Förskolan Pratbubblans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017

Förskolan Pratbubblans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Förskolan Pratbubblans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Likabehandlingsarbete handlar om att skapa en förskola fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Läs mer

Likabehandlingsplan - för att förebygga diskriminering och annan kränkande behandling.

Likabehandlingsplan - för att förebygga diskriminering och annan kränkande behandling. Likabehandlingsplan - för att förebygga diskriminering och annan kränkande behandling. Förskolan Lunnen 2014-2015 Förskolan Lunnens vision På vår förskola ska inget barn bli diskriminerat, trakasserat

Läs mer

Musik Förskolan Fridhemsgatan 11. Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Musik Förskolan Fridhemsgatan 11. Plan mot diskriminering och kränkande behandling Musik Förskolan Fridhemsgatan 11 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 Vår vision: Vår målsättning är att med barnen i fokus erbjuda en trygg, lustfylld och lärorik verksamhet. För

Läs mer

Ryrsjöns. Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling

Ryrsjöns. Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling Ryrsjöns Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling Läsåret 2018-2019 Innehåll 1.Inledning... 1 2. Vad styr vårt likabehandlingsarbete... 1 3. Våra mål... 1 4. Utvärdering... 1 5. Främja... 2-3 6.

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och diskriminering Källby Gårds förskolor

Plan mot kränkande behandling och diskriminering Källby Gårds förskolor Plan mot kränkande behandling och diskriminering 2017-2018 Källby Gårds förskolor 1 På Källby Gårdsförskolor ta vi aktivt avstånd från varje form av kränkande behandling diskriminering och trakasserier.

Läs mer

Stjärnan förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Stjärnan förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Stjärnan förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga

Läs mer

Likabehandlingsplan. Syrsans förskola Avdelning Myran

Likabehandlingsplan. Syrsans förskola Avdelning Myran Likabehandlingsplan Syrsans förskola Avdelning Myran Förebyggande handlingsplaner och åtgärder mot diskriminering, trakasserier, kränkande behandling och mobbing. Inledning Likabehandlingsarbetet handlar

Läs mer

FÖRSKOLAN SOLGLÄNTAN LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

FÖRSKOLAN SOLGLÄNTAN LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Bildningsförvaltningen BF 221 1 2015-11-16 FÖRSKOLAN SOLGLÄNTAN LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2015/2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Läs mer

Diseröd Förskoleenhets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Diseröd Förskoleenhets plan mot diskriminering och kränkande behandling Diseröd Förskoleenhets plan mot diskriminering och kränkande behandling Vår vision En kreativ förskola för lustfyllt lärande i en tillåtande och trygg miljö Planen gäller från 2017-12-01 Planen gäller

Läs mer

Likabehandlingsplan för Berga förskola

Likabehandlingsplan för Berga förskola Likabehandlingsplan för Berga förskola 2018/2019 Berga förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen förskola 1-5 år a för planen Förskolechefen

Läs mer

SOLHEMS FÖRSKOLA. Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling

SOLHEMS FÖRSKOLA. Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling SOLHEMS FÖRSKOLA Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING BAKGRUND DEFINITION VISION MÅL FÖREBYGGANDE ARBETE ÅTGÄRDER UTVÄRDERING INLEDNING Likabehandlingsarbete

Läs mer

Holma förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Holma förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Holma förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2016/2017 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Likabehandlingsplan - TROLLÄNGENS FÖRSKOLA

Likabehandlingsplan - TROLLÄNGENS FÖRSKOLA 1 Likabehandlingsplan - TROLLÄNGENS FÖRSKOLA "Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan könen samt solidaritet med svaga och utsatta

Läs mer

Grisslehamns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-15

Grisslehamns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-15 Grisslehamns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-15 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen Förskolläraren i samråd med all personal

Läs mer

Regnbågens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Regnbågens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Regnbågens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Förskolan Tränsets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Tränsets plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Tränsets plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Älandsbro förskolas årliga plan mot diskriminering och kränkande behandling

Älandsbro förskolas årliga plan mot diskriminering och kränkande behandling Älandsbro förskolas årliga plan mot diskriminering och kränkande behandling 20171127 1 Älandsbro förskola vision Alla barn, vårdnadshavare och personal ska känna sig trygga och respekterade för den de

Läs mer

Hemlings förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hemlings förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Hemlings förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Smedjans förskola Upprättad 2014-01-01 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

Sticklinge förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Sticklinge förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Sticklinge förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår 2017/2018 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Solgatans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Solgatans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling s plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår: 2015/2016 Datum: Oktober 2015 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen Förskolechef, utvecklingspedagog samt arbetslagen.

Läs mer

Likabehandlingsplan Högåsens förskola 2014-2015

Likabehandlingsplan Högåsens förskola 2014-2015 2014-09-24 Likabehandlingsplan Högåsens förskola 2014-2015 Ansvarig: Gerd Andersson, förskolechef Vision/målsättning för Härryda Kommun I Härryda Kommun strävar vi mot att alla barn, elever och personal

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling; Likabehandlingsplan för Solberga förskoleenhet.

Plan mot diskriminering och kränkande behandling; Likabehandlingsplan för Solberga förskoleenhet. Plan mot diskriminering och kränkande behandling; Likabehandlingsplan för Solberga förskoleenhet. Bräcke Hede Boken 2018-2019 Trygghet Respekt Ansvar Ingen form av diskriminering, trakasserier eller kränkande

Läs mer

för att främja likabehandling och förebygga samt åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

för att främja likabehandling och förebygga samt åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Plan för att främja likabehandling och förebygga samt åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2013/ 2014 Pedagogisk omsorg Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja

Läs mer

Vätterskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Vätterskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Vätterskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Pedagogisk omsorg och förskola Läsår: 2017-2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Skogstorps förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Skogstorps förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Skogstorps förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2016/2017 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Toftagården

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Toftagården Plan mot diskriminering och kränkande behandling Toftagården Innehållsförteckning Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 4 Vår vision... 4 Planen gäller från och med... 4 Planen

Läs mer

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling SKUTAN

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling SKUTAN Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling SKUTAN 2017-2018 En presentation av förskolans arbete för att främja barns lika rättigheter samt åtgärder för att förebygga diskriminering,

Läs mer

ENEBYDUNGEN AB. Likabehandlingsplan för Enebydungen AB läsåret

ENEBYDUNGEN AB. Likabehandlingsplan för Enebydungen AB läsåret Likabehandlingsplan för Enebydungen AB läsåret 2017-2018 Mål: Barn, föräldrar och pedagoger ska känna sig välkomna, trygga och väl sedda på förskolan/arbetsplatsen. Lagen innehåller sju diskrimineringspunkter:

Läs mer

Backlura förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Backlura förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Backlura förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN

LIKABEHANDLINGSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN För att främja likabehandling och motverka diskriminering och annan kränkande behandling. 2014-2015 Förskolan Lillegården Trollhättan 2014-10-06 Likabehandlingsplan varför det? I april

Läs mer

Årlig plan för likabehandling Korsgatans förskola 2014/2015

Årlig plan för likabehandling Korsgatans förskola 2014/2015 Årlig plan för likabehandling Korsgatans förskola 2014/2015 Uppdaterad maj 2015 Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns och elevers lika rättigheter förebygga och förhindra

Läs mer

Förskolan Myrans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet

Förskolan Myrans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Förskolan Myrans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Fjällmons Förskolor. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016

Fjällmons Förskolor. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016 Fjällmons Förskolor Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016 VÅR VISION Fjällmons förskolor sjuder av liv Och här växer tilltron till vår egen förmåga att utvecklas och påverka våra liv. Här

Läs mer

Likabehandlingsplan Förskolan Fastställd av förskolechef Ann-Sofie Landin

Likabehandlingsplan Förskolan Fastställd av förskolechef Ann-Sofie Landin Likabehandlingsplan Förskolan 2017-2018 Fastställd 2018-10-01 av förskolechef Ann-Sofie Landin Inledning All personal på Ängens/Älvens förskola tar helt avstånd från handlingar som indirekt eller direkt

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Bullerbyns förskola Upprättad 140121 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter

Läs mer

Likabehandlingsplan Gredelby Förskola Vision: På vår förskola ska inget barn bli diskriminerat, trakasserat eller utsatt för kränkande

Likabehandlingsplan Gredelby Förskola Vision: På vår förskola ska inget barn bli diskriminerat, trakasserat eller utsatt för kränkande Likabehandlingsplan Gredelby Förskola 2014-2015 Vision: På vår förskola ska inget barn bli diskriminerat, trakasserat eller utsatt för kränkande behandling. BAKGRUND Bestämmelser i diskrimineringslagen

Läs mer

FÖRSKOLAN SOLGLÄNTAN LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Läsåret 2019/2020

FÖRSKOLAN SOLGLÄNTAN LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Läsåret 2019/2020 Bildningsförvaltningen BF 221 1 2019-09-20 FÖRSKOLAN SOLGLÄNTAN LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2019/2020 Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling STEGATORPS FÖRSKOLA

Plan mot diskriminering och kränkande behandling STEGATORPS FÖRSKOLA Plan mot diskriminering och kränkande behandling STEGATORPS FÖRSKOLA Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet. Ansvariga för planen: Ingrid Wennerth Svensson, förskolechef Vår vision:

Läs mer

Björke förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Björke förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Björke förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018-2019 Verksamhetsform: Förskola Vår vision: Vi vill att alla känner trygghet och vågar vara sig själva, och får chansen att utvecklas

Läs mer

Likabehandlingsplan & Värdegrund

Likabehandlingsplan & Värdegrund Solgläntans & Solbackens Likabehandlingsplan & Värdegrund 1 Datum: 20091201 *Reviderad 20110830, 20120508,201305,20140605,20150512, 20160503, 170524,20170821 Denna skrift är ett resultat utifrån våra tankar

Läs mer