1. Inledning Förutsättningar... 3

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1. Inledning Förutsättningar... 3"

Transkript

1 Verksamhetsrapport för Jakobsgårdskolan, grundsärskolan läsåret

2 Innehållsförteckning 1. Inledning Förutsättningar Styrning och ledning Organisation Personal Kompetens Täthet Analys av förutsättningarna... 3 Grundsärskolan Måluppfyllelse och resultat Risker Analys av elevernas resultat Socialt klimat Inkludering Personalens förväntningar på eleverna Arbetsklimat för elever och personal Analys av det sociala klimatet Förra årets förbättringsområden Analys av arbetet med förbättringsområdena Slutsatser Förbättringsområden för kommande läsår Öka elevers delaktighet Utveckla språk-, skriv- och läsundervisningen... 8 Träningsskolan: Förändringar i elevernas måluppfyllelse åk Risker Analys av elevernas resultat Socialt klimat Inkludering Personalens förväntningar på eleverna Arbetsklimat för elever och personal Analys av det sociala klimatet Förra årets förbättringsområden Analys av arbetet med förbättringsområdena Förbättringsområden för kommande läsår Alla eleverna ska ges möjlighet till delaktighet i sin utbildning Stärka ämnet verklighetsuppfattning Bilagor (14)

3 1. Inledning Enligt Skollagen 4 Kap. 4-6 ska varje förskola och skola systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Kvalitetsarbetet på enhetsnivå ska genomföras under medverkan av lärare, förskollärare, övrig personal och elever. Rektorn och förskolechefen ansvarar för att kvalitetsarbetet vid enheten genomförs. Denna verksamhetsrapport ska lämnas till huvudmannen senast Verksamhetsrapporten kommer att följas upp med dialoger på enhetsnivå, inom inkluderingsområdet och/eller på chefsträffar. Enheternas dokumentation kommer att utgöra underlaget till den verksamhetsrapport på huvudmannanivå som går till Barn- och bildningsnämnden i december eller januari. 2. Förutsättningar För hela avsnitt 2 gäller detta: år 2016 noteras endast sådana förändringar av förutsättningarna som påverkat elevernas kunskapsnivåer 2.1. Styrning och ledning 2.2. Organisation 2.3. Personal Se 4.3 och Kompetens Andel behöriga lärare? I vilka ämnen saknas behöriga lärare? Tillgång till elevhälsa? Täthet Antal lärare per hundra elever? 2.4. Analys av förutsättningarna 3 (14)

4 Grundsärskolan 3. Måluppfyllelse och resultat 3.1 Förändringar i elevernas måluppfyllelse åk 1-9 grundsärskolan: Vilka resultat ser vi i ämnena svenska, (sva) matematik, engelska, på gruppnivå och i varje årskurs? Åk 1-3: -Elevernas måluppfyllelse i svenska åk 1-3 är alla elever godkända. -Elevernas måluppfyllelse i matematik har ökat med 12.5%. -Elevernas måluppfyllelse i engelska åk 1-3 är oförändrad dvs alla elever är godkända. Åk 4-6: -Elevernas måluppfyllelse i svenska i åk 4-6 har ökat med ca 29,5% från ht-15 till vt-16. -Elevernas måluppfyllelse i matematik har ökat med ca 12% från ht-15 till vt-16. -Elevernas måluppfyllelse i engelska har ökat med ca 42% från ht-15 till vt-16. Åk 7-9: -Elevernas måluppfyllelse i svenska i åk 7-9 har ökat med 23% från ht- 15 till vt-16. -Elevernas måluppfyllelse i matematik har ökat med ca 38,5% från ht- 15 till vt-16. -Elevernas måluppfyllelse i engelska har ökat med ca 38,5% från ht-15 till vt-16. I vilka ämnen lyckas skolan bra, och i vilka lyckas man mindre bra? -Generellt har vi lyckats mycket bra med elevernas måluppfyllelse. Det som är mindre bra är att vi har fyra elever som har otillräckliga kunskaper i ämnet svenska. Hur ser förhållandet mellan pojkarna och flickornas måluppfyllelse ut i resp. ämne? -Följande elever har otillräckliga kunskaper. Pojkar: Sv: 3 st. Ma: 1 st. Eng: 1 st. Flickor: Sv: 1 st. So: 1 st Risker Vilka resultat i skolår 6 ska särskilt uppmärksammas och följas upp? -Vid personalbyten och stadieövergångar behöver vi bevaka enskilda elevers anpassningar och eventuella åtgärdsprogram. 4 (14)

5 3.2. Analys av elevernas resultat Vad har påverkat elevernas resultat i positiv eller negativ riktning? -Vi har många höjningar under vt-16, en av orsakerna är att vi genom kollegialt lärande arbetade med skolverkets bedömningsstöd, vilket ökade vår bedömningskompetens. -Vi har diskuterat bedömning och kunskapskrav och har kommit fram till att kraven har varit för höga i våra bedömningar av måluppfyllelsen, gäller främst i svenska. -Vi har arbetat med lärprocesserna i ämnena svenska och matematik, vilka varit prioriterade arbetsområden, och det har medfört högre måluppfyllelse även i fler ämnen. -Det fortsatta arbetet med kollegialt lärande genom Särskolelyftet har medfört att undervisningen har konkretiserats, arbetssätt förändrats och erfarenheter diskuterats. -Elevernas delaktighet har ökat, t ex genom återkoppling på individoch gruppnivå har påverkat resultatet positivt. Vilka effekter av undervisningen kan ni se? -Vi har under vårterminen 63 höjningar och åtta sänkningar jämfört med ht-15, då vi hade 27 höjningar och 31 sänkningar. Vilka andra faktorer än undervisning kan ha spelat in? -Lärmiljöer -Sambedömning -Extra anpassningar -Ledarskapet i klassrummet -Anpassad studiegång för de elever som har behov av det Vilken faktor bedömer ni har haft tyngst påverkan på resultaten? -Riktade insatser och anpassningar till elever som inte har nått godtagbara kunskaper. -Kollegialt lärande i bedömningskompetens. 4. Socialt klimat För hela avsnitt 4 gäller detta: år 2016 noteras endast förändringar i det sociala klimatet som påverkat elevernas kunskapsnivåer 4.1. Inkludering -Det som har påverkat det sociala klimatet och arbetsmiljön i klassen är att det har börjat nya elever under läsåret. Vi kan dock se att det inte har påverkat kunskapsnivån i negativ riktning, det har medfört att vi arbetat kontinuerligt för att förbättra det sociala klimatet. 5 (14)

6 4.2. Personalens förväntningar på eleverna 4.3. Arbetsklimat för elever och personal -Personal och elever har ett varmt och gott förhållningssätt gentemot varandra. - Hög sjukfrånvaro påverkar eleverna genom de förändringar som görs. Personalen arbetar med flexibilitet och omtanke för att lösa det så lektioner och planeringar har kunnat genomföras på ett godtagbart sätt Analys av det sociala klimatet -Eleverna har påverkats på grund av de förändringar som personalen har tvingats att göra; oro, funderingar och tankar kring skoldagen. -För att behålla det goda sociala klimatet är framförhållning och organisation av t ex insatta aktiviteter av största vikt. -Vi upplever att vi är mer jämlika i förhållandet mellan pojkar och flickor. Problematiken, personligheten och det sociokulturella styr mer vårt förhållningssätt. -Pojkarna i skolår 7-9 tar i större omfattning utrymme. Pedagogerna behöver vara uppmärksamma på det. 5. Förra årets förbättringsområden Alla lärmiljöer (undervisning-ledarskap, schema, arbetssätt, klassrum, raster) på skolan är anpassade utifrån elevernas behov och förutsättningar. Se förbättringsplanen lå med aktiviteter, bif. fil. Dessa förbättringsområden har vi arbetat med: Lärarna ska stödja elevernas lärprocesser på individ- och gruppnivå i åk 1-9 (röda tråden). Beskriv kort era aktiviteter. -Under hösten arbetade vi med Särskolelyftet (matematik) och under våren har vi arbetat med Skolverkets bedömningsstöd för grundsärskolan (Gilla, läsa, skriva), vilket lett fram till att vi haft tisdagsträffar med diskussioner inom ovanstående ämnen och inriktningar i år 1-9. Vad har lyckats? Vad har gått mindre bra? -Vi har diskuterat bedömning och fått en inblick i varandras verksamheter. Under hösten blev matematikuppgifterna mer konkreta 6 (14)

7 samtidigt som vi genom diskussioner fått en större insyn i våra olika inriktningar träning- samt grundsärskola. -Under våren har vi haft diskussioner kring bedömning. Elevarbeten har analyserats och bedömts gemensamt vilket har lett fram till bättre sambedömning. Lärarna ger eleverna återkoppling kring lärprocesserna på individ- och gruppnivå. Beskriv kort era aktiviteter. -Återkoppling vid utvecklingssamtal. -Enskild återkoppling en gång i veckan i år 4-6 i ämnet matematik i en grupp. -I år 1-4 har framstegen belysts muntligt. -I år 7-9 inför, under och efter ett arbetsområde. Skriftligt och muntligt. -Eleverna har visat sina kunskaper på olika sätt; tipspromenad, Plickers, berättande samtal, diskuterat processen hur man lär sig. -Eleverna har varit delaktiga och påverkat innehållet i lärprocesser när det gäller kunskapsinhämtning. - De pedagogiska planeringarna är en hjälp i elevernas lärprocesser där de varit medvetna om hur långt de vill nå kunskapsmässigt Analys av arbetet med förbättringsområdena Vad berodde framgångar och motgångar på? -Framgången är att eleverna känner att de är med och påverkar och har inflytande. -Lärarna har större öppenhet, samarbetet har förbättrats. Vi arbetar målmedvetet med att alla tar ansvar för alla elever. -Elever har märkt att de blivit duktiga på att samarbeta i matematik i åk 7-9. Vi upplever även att eleverna i åk 7-9 är mer medvetna om sina egna lärstilar. -Vår verksamhet är mycket personkänslig då våra elevers behov bygger på kontinuitet, relation och trygghet. 6. Slutsatser Vilka lärdomar har ni gjort under läsåret? -Ändringar i elevgrupperna kräver både tid och kommunikation. -Små elevgrupper har både för- och nackdelar när det gäller lärmiljön och anpassningarna. -Återkoppling, dvs uppföljning och utvärdering, på individ- och gruppnivå ska förbättras eftersom det inte har genomförts i alla grupper. Sätt era resultat i relation till förbättringsområdena: hur bör ert arbete utvecklas? 7 (14)

8 -Vi ska fortsätta att arbeta med framgångsfaktorerna som vi nämnt ovan. -Vi ska arbeta för att återkoppling ska förbättras och genomföras i alla grupper. Ska förbättringsområdena vara kvar, tas bort, preciseras eller kompletteras? -De båda förbättringsområdena bör vara kvar. Det som behöver förbättras är att utveckla undervisningen i svenska så att alla når målen Förbättringsområden för kommande läsår Fler än tre förbättringsområden är inte att rekommendera Öka elevers delaktighet Mål: Alla elever ska utifrån sin individuella förmåga vara delaktig i sin lärprocess. Aktiviteter: Pedagoger återkopplar enskilt och i grupp med eleverna, hur eleverna upplever att de utvecklar sitt lärande på individnivå och gruppnivå. Viktigt med återkoppling under pågående arbete för att belysa när något händer i lärprocessen. Samtalsmatta. Denna skapar samtalsunderlag vid samtal om lärprocesser och utvecklingssamtal. Tidplan: Enskilda samtal ska genomföras veckovis. Uppföljning: Under samtalen varje vecka och vid avslutat arbetsområde när så är möjligt. Uppföljning sker även vid utvecklingssamtal. Ansvarig: Elevens mentor Utveckla språk-, skriv- och läsundervisningen Mål: Undervisningen ska genomsyras av språk-, skriv- och läsutvecklande aktiviteter för att förstärka elevernas måluppfyllelse i svenska. Aktiviteter: Vi arbetar utifrån handlingsplan för observationer och diagnoser (HOD). Utifrån HOD görs anpassningar för att eleverna ska utvecklas inom detta område. Skolan använder sig av Gilla läsa skriva som ingår i HOD. = Kollegialt lärande genom läslyftet och workshops. 8 (14)

9 Tidplan: Förtydligas i HOD. Fr o m 1 januari 2017 görs förändringar i HOD, obligatoriska bedömningsstöd införs. Uppföljning: Sker kontinuerligt utifrån när observationer/diagnoser görs. Ansvarig: Ansvarig pedagog för svenskundervisning. Träningsskolan: Förändringar i elevernas måluppfyllelse åk 1-9 I träningsskolan utgår undervisningen i ämnesområdena: Kommunikation, verklighetsuppfattning, vardagsaktiviteter, motorik samt estetisk verksamhet. I träningsskolan når alla elever målen utifrån sina egna förutsättningar. Eleverna bedöms läsa efter grundläggande eller fördjupade kunskaper. Vilka resultat ser vi i ämnesområdena? Inga sänkningar. 9 höjningar: 3 Kommunikation, 2 estetisk verksamhet, 3 vardagsaktiviteter och 1 motorik. I vilka ämnesområden lyckas skolan bra, och i vilka lyckas man mindre bra? Högst måluppfyllelse i kommunikation (14 F) och lägst i verklighetsuppfattning (7 F) Godtagbara kunskaper Fördjupade kunskaper Verklighetsuppfattning 26 7 Vardagsaktivitet Estetisk verksamhet 24 9 Kommunikation Motorik Hur ser förhållandet mellan pojkarna och flickornas måluppfyllelse ut i resp. ämnesområden? Här redovisas det i procent hur F är fördelat över flickor och pojkar i de olika ämnesområdena: Flickor Pojkar Verklighetsuppfattning 18% 23% Vardagsaktivitet 27% 32% Estetisk verksamhet 27% 27% Kommunikation 36% 45% Motorik 36% 36% 9 (14)

10 Risker Vilka resultat i skolår 6 ska särskilt uppmärksammas och följas upp? -I träningsskolan så är det ingen risk vid stadieövergången. Alla elever arbetar utifrån sina egna förutsättningar. Pedagoger bedömer tillsammans om elev ska ha grundläggande eller gå mot fördjupade kunskaper. Vilka resultat i skolår 9 ska särskilt uppmärksammas och följas upp? 3.2. Analys av elevernas resultat Vad har påverkat elevernas resultat i positiv eller negativ riktning? -Läsåret 15/16 har vi fokuserat på Vardagsaktiviteter, och där kan vi se en höjning från tidigare termin. Eleverna i träningsskolan behöver generellt lång tid på sig att ta till sig kunskap så de som har höjt sig i t ex vardagsaktivitet är alla elever i år 6 och uppåt. -Vi har anpassat undervisning, material och metod efter elevers intressen och vardag. -Fyra av eleverna har fått fungerande hjälpmedel (mobil, pekkarta, White board, hörapparat), vilket har ökat måluppfyllelsen. -Det som påverkar resultaten i positiv riktning är att pedagogerna har haft kollegiala diskussioner kring bedömning och sambedömning. Vilka effekter av undervisningen kan ni se? -I kommunikation är det en årskurs 4, en årskurs 2 och en årskurs 7 som har ökat från grundläggande till fördjupande kunskaper. -Eleverna ökade sitt intresse då material och metod blev mer anpassat. Vilka andra faktorer än undervisning kan ha spelat in? -Gruppsammansättning. -Pedagoger är mer pålästa inom ämnesområdet VA. -Samverkan mellan hem och skola (bilder, info mm.) Vilken faktor bedömer ni har haft tyngst påverkan på resultaten? -Vi utvecklar metoder där innehållet möter eleven. -Tyngdpunkten i vår metodik läggs på att elever är delaktiga och att pedagoger gör undervisningen begriplig och tydlig för varje enskild elev. -Personalens glädje, intresse och uppmuntran ökar begripligheten. Varje enskild elev har olika intressen, motivationer, förutsättningar, svårigheter och styrkor och måste undervisas individuellt för att utvecklas utifrån sina möjligheter. Det didaktiska tänket har vi haft med oss i undervisningen för att skapa bästa möjliga inlärningsnivåer. Vi vill ge eleverna förutsättningar för att lyckas. 10 (14)

11 4. Socialt klimat För hela avsnitt 4 gäller detta: år 2016 noteras endast förändringar i det sociala klimatet som påverkat elevernas kunskapsnivåer 4.1. Inkludering -Varje elevs behov av socialt samspel används för lärande i grupp då det är möjligt Personalens förväntningar på eleverna -Skolpersonalen vet att alla elever har förmågan att utvecklas. Det är vårt ansvar att tillrättalägga undervisning, anpassa miljöer och sätta in de anpassningar som krävs för att alla elever ska komma till sin rätt och således utvecklas. -Enskilda elever på träningsskolan har vissa lektioner med grundsärskolan och läser ämnen Arbetsklimat för elever och personal -Tre av eleverna har fått lugnare miljö omkring sig vilket har gjort att de har kunnat ta in kunskap lättare och höjt måluppfyllelsen. -Ledningen ser att personalen hela tiden, varje dag, har väldigt positiva förväntningar, enormt gott förhållningssätt och bemötande med grupp och individ Analys av det sociala klimatet 5. Förra årets förbättringsområden Alla lärmiljöer (undervisning-ledarskap, schema, arbetssätt, klassrum, raster) på skolan är anpassade utifrån elevernas behov och förutsättningar. Se förbättringsplanen lå med aktiviteter, bif. fil. Dessa förbättringsområden har vi arbetat med: Lärarna ska stödja elevernas lärprocesser på individ- och gruppnivå i åk 1-9 (röda tråden). Beskriv kort era aktiviteter. -Arbetslagen Månen och Raketen har haft diskussioner kring lärmiljöer tillsammans med specialpedagog på onsdagar. 11 (14)

12 -På tisdagar har arbetslagen haft arbetsplatsmöte i ett 1-9 perspektiv. Vissa gånger är det hela träningsskolan och ibland uppdelat. -I 1-9 perspektiv har vi gjort klassrumsbesök hos varandra och i anslutning till det har vi haft diskussioner om lärmiljöer. I 1-9 perspektiv, under höstterminen, hade vi fokus på Vardagsaktivitet och hur vi kunde höja elevernas måluppfyllelse. -Vi har också diskuterat bedömning, både på grupp- och individnivå, t ex. i klasskonferens men också i mer fria samtal. Skogstäppan (skola och fritids) har under vårterminen haft planeringsmöte en gång i månaden med fokus på coaching. -På höstterminen -15 hade vi särskolelyftet en gång i veckan där vi fokuserade på matematik i ett 1-9 perspektiv i tvärgrupper. Vad har lyckats? Vad har gått mindre bra? -Raketen och Månen har sett att deras diskussioner på onsdagar har varit bra och bidragit till att lärmiljöerna har förbättras perspektivet har varit givande för den röda tråden från åk 1-9. Vi har blivit säkrare i bedömningsprocessen och i kunskaperna om Vardagsaktivitet vilket kan ha bidragit till att eleverna har höjt sin måluppfyllelse. -Skogstäppan ser att mötena en gång i månaden, skola och fritids, med fokus på coaching varit bra. -Särskolelyftet var givande, bra tydlig struktur och bra diskussioner. Positivt med gruppsammansättning som utfördes i tvärgrupper. Lärarna ger eleverna återkoppling kring lärprocesserna på individ- och gruppnivå. Beskriv kort era aktiviteter. Vad har lyckats? Vad har gått mindre bra? -Vi har inte fokuserat på att samla återkopplingen till fredagar utan vi ger omedelbar feedback i situationen. -Då de flesta av våra elever på träningsskolan har svårt att ta till sig en pedagogisk planering gör vi främst PP för oss själva och ibland för vårdnadshavarna. Någon/några görs för eleverna Analys av arbetet med förbättringsområdena Vad berodde framgångar och motgångar på? -Pedagogiska planeringar anpassade för eleverna har inte prioriterats. Aktiviteten: Lärarna ger eleverna återkoppling kring lärprocesserna på individ- och gruppnivå. är en del i förbättringsområdet som inte känts anpassat till våra elevgrupper. Vi har svårt att även med stora anpassningar genomföra detta. -Framgångar i ett 1-9 perspektiv har varit planeringsmöten som det har avsatts tid för. 12 (14)

13 6. Slutsatser Vilka lärdomar har ni gjort under läsåret? -Att våga testa gränser och höja kraven på eleverna. -Att fokusera och lägga tid på specifika ämnesområden t ex kommunikation -Att sambedömning och diskussioner kring kunskapskrav ger en mer likvärdig bedömning. Sätt era resultat i relation till förbättringsområdena: hur bör ert arbete utvecklas? -Vi behöver förbättra att kontinuerligt återkoppla med de elever som kan reflektera över sitt lärande. Samt hitta modell/metod för de som har svårt att reflektera över sitt lärande t ex genom bild-pp. -Fortsätta att välja ut ämnesområden, eller delar i ämnesområden att fokusera på. Vi har fortfarande lägst måluppfyllelse i ämnesområdet Verklighetsuppfattning, kanske borde vi välja ut en del att fokusera på i ett 1-9 perspektiv? Ska förbättringsområdena vara kvar, tas bort, preciseras eller kompletteras? -Vi anser att förbättringsområdet vi har idag är bra och behöver fortsatt utveckling. Vi tycker dock att beskrivning/hur kan ändras, så att det känns mer anpassat till träningsskolan, t ex ta fram ett alternativ för PP som är anpassat till elever i träningsskolan och börja arbeta med detta Förbättringsområden för kommande läsår Fler än tre förbättringsområden är inte att rekommendera Alla eleverna ska ges möjlighet till delaktighet i sin utbildning. Mål: Eleverna ska öka delaktigheten i sin utbildning. Aktiviteter: Lärarna ger eleverna återkoppling kring sina lärprocesser på individ- och gruppnivå. I 1-9 perspektiv arbetar vi fram en modell/pp/metod för att alla elever ska kunna vara delaktiga i utbildningen. Tidplan: läsåret 16/17. Uppföljning utvärdering: juni Ansvarig Lärare: Maria 13 (14)

14 Stärka ämnet verklighetsuppfattning Mål: I juni 2017 har klassrummen mer konkret material för att stärka verklighetsuppfattning Aktiviteter: insatser och aktiviteter kommer att inventeras under arbetslagträffar. Tidplan: under läsåret Uppföljning: avstämning v 44, v.51 Ansvarig: lärare på träningsskolan tillsammans med rektor 7. Bilagor Bilaga 1: Sammanställning av arbetsmiljöarbetet på enheten (görs på särskild blankett) Bilaga 2: Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vi beräknar vara klar med årets plan v 44 Grundsärskolan Träningskolan Vad ska göras Varför Hur Ansvarig Tidsplan Uppföljn. Konkret matematiska Läsåret material Stärka språket och läsa skriva processen Konkret material för att stärka ämnet Verklighetsuppfattning Kommunikation som verktyg för ökad delaktighet i sitt lärande Öka elevers delaktighet för att stödja lärande och kunskapsbedömning via återkoppling Öka elevernas delaktighet och intresse Stärka lärstilar och lärandet Vi vill se om konkret material kan under lätta tolka och beskriva sin verklighet För att förmedla och kommunicera med andra Sammanföra lärdomar och överföra det till konkreta insatser/ grupp utifrån lärdomar från matematiklyftet Observation Bedömningsstöd Kollegialt lärande läslyft Öka elevers delaktighet kring: Tid Rum Kvalitet kvantitet Inventera, stärka individuella kommunikationssätt och stilar Speciallärare 1 Bitr rektor Arbetslagledare rektor Förstelärare Arbetslagledare rektor Speciallärare 2 Arbetslagledare rektor Speciallärare 3 Arbetslagledare rektor Läsåret Läsåret Läsåret V 44, 51 och maj 2017 V 44, 51 och maj 2017 V 44, 51 och maj 2017 V 44, 51 och maj (14)

Verksamhetsrapport för Mjälgamontessori läsår et

Verksamhetsrapport för Mjälgamontessori läsår et Verksamhetsrapport för Mjälgamontessori läsår et 2016-2017 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Förutsättningar... 3 2.1. Styrning och ledning... Fel! Bokmärket är inte definierat. 2.2. Organisation...

Läs mer

1. Inledning Förutsättningar... 3

1. Inledning Förutsättningar... 3 Verksamhetsrapport för skolan läsåret 2015-2016 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Förutsättningar... 3 2.1. Styrning och ledning... Fel! Bokmärket är inte definierat. 2.2. Organisation... Fel!

Läs mer

1. Inledning Förutsättningar... Fel! Bokmärket är inte definierat.

1. Inledning Förutsättningar... Fel! Bokmärket är inte definierat. Verksamhetsrapport för Fritidshem Jakobsgårdskolan, grundsärskolan, läsåret 2015-2016 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Förutsättningar... Fel! Bokmärket är inte definierat. 2.1. Styrning och ledning...

Läs mer

1. Inledning Förutsättningar... 3

1. Inledning Förutsättningar... 3 Verksamhetsrapport för Torsångs skola läsåret 2015-2016 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Förutsättningar... 3 2.1. Styrning och ledning... 3 2.2. Organisation... 3 2.3. Personal... 3 2.3.1. Kompetens...

Läs mer

Innehållsförteckning 2 (7) Borlänge kommun

Innehållsförteckning 2 (7) Borlänge kommun Verksamhetsrapport för Kvarnsvedens fritidshem och Amsbergs fritidshem läsåret 2015-2016 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Förutsättningar... 3 2.1. Styrning och ledning... 3 2.2. Organisation...

Läs mer

1. Inledning Förutsättningar... 3

1. Inledning Förutsättningar... 3 Verksamhetsrapport för Ornäs fritidshem läsåret 2015-2016 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Förutsättningar... 3 2.1. Styrning och ledning... Fel! Bokmärket är inte definierat. 2.2. Organisation...

Läs mer

1. Inledning Förutsättningar... 3

1. Inledning Förutsättningar... 3 Verksamhetsrapport för Forssaängskolan läsåret 2015-2016 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Förutsättningar... 3 2.1. Styrning och ledning... 3 2.2. Organisation... 3 2.3. Personal... 3 2.3.1. Kompetens...

Läs mer

1. Inledning Förutsättningar... 3

1. Inledning Förutsättningar... 3 Verksamhetsrapport för Forssaängskolans fritidshem läsåret 2015-2016 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Förutsättningar... 3 2.1. Styrning och ledning... 3 2.2. Organisation... 3 2.3. Personal...

Läs mer

1. Inledning Förutsättningar... 3

1. Inledning Förutsättningar... 3 Verksamhetsrapport för Torsångs fritidshem läsåret 2015-2016 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Förutsättningar... 3 2.1. Styrning och ledning... 3 2.2. Organisation... 3 2.3. Personal... 3 2.3.1.

Läs mer

1. Inledning Förutsättningar... 3

1. Inledning Förutsättningar... 3 Verksamhetsrapport för Nygårdsskolans fritidshem läsåret 2015-2016 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Förutsättningar... 3 2.1. Styrning och ledning... 3 2.2. Organisation... Fel! Bokmärket är inte

Läs mer

1. Inledning Förutsättningar... 3

1. Inledning Förutsättningar... 3 Verksamhetsrapport för Forssaklackskolan läsåret 2015-2016 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Förutsättningar... 3 2.1. Styrning och ledning... 3 2.2. Organisation... 3 2.3. Personal... 3 2.3.1.

Läs mer

1. Inledning Förutsättningar... Fel! Bokmärket är inte definierat.

1. Inledning Förutsättningar... Fel! Bokmärket är inte definierat. Verksamhetsrapport för Kyrkskolans fritidshem läsåret 2015-2016 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Förutsättningar... Fel! Bokmärket är inte definierat. 2.1. Styrning och ledning... Fel! Bokmärket

Läs mer

Mellanvångsskolan läsåret 2016/2017

Mellanvångsskolan läsåret 2016/2017 Kvalitetsplan Mellanvångsskolan läsåret 2016/2017 2016-08-14 Innehåll Kvalitetsplan... 2 Prioriterade områden läsåret 2016-2017... 3 Förväntansdokument... 5 Kvalitetsuppföljning... 6 Kvalitetsplan Huvudman,

Läs mer

Kvalitetsrapport Avseende läsåret 2010/2011

Kvalitetsrapport Avseende läsåret 2010/2011 2011-04-28 1 (7) Dnr: Kvalitetsrapport Avseende läsåret 2010/2011 Södra Bäckby skolor Sofiaskolan Ansvarig: Birgitta Leijon Kvalitetsrapport grundskola och särskola Inledning I den nya skollagen är kravet

Läs mer

Kvalitetsrapport 2017/2018. Grundsärskolan & Gymnasiesärskolan

Kvalitetsrapport 2017/2018. Grundsärskolan & Gymnasiesärskolan Kvalitetsrapport 2017/2018 Grundsärskolan & Gymnasiesärskolan Köpings kommun Rapporten skriven av: Anette Höjlin, 2018-09-0 Rapporten finns även att läsa och ladda ner på www.koping.se. Inledning Innehåll

Läs mer

Arbetsplan åk 1-6. Utveckla samverkan mellan undervisande pedagoger och studiehandledare genom projektet Nyanländas lärande.

Arbetsplan åk 1-6. Utveckla samverkan mellan undervisande pedagoger och studiehandledare genom projektet Nyanländas lärande. Arbetsplan åk 1-6 Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport 2018-19 har rektor valt följande förbättringsområden, som tillsammans med pedagogernas förbättringsområden ligger till grund för arbetsplanen under

Läs mer

1. Inledning Förutsättningar... 3

1. Inledning Förutsättningar... 3 Verksamhetsrapport för Kvarnsvedens skola och Amsbergs skola läsåret 2015-2016 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Förutsättningar... 3 2.1. Styrning och ledning... 3 2.2. Organisation... 4 2.3.

Läs mer

Kvalitetsarbete för grundskolan Smedby skola period 4 (april juni), läsåret

Kvalitetsarbete för grundskolan Smedby skola period 4 (april juni), läsåret Kvalitetsarbete för grundskolan Smedby skola period 4 (april juni), läsåret 2013-2014 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå

Läs mer

1. Inledning Förutsättningar... 3

1. Inledning Förutsättningar... 3 Verksamhetsrapport för Skräddarbacksskolans fritidshem läsåret 2015-2016 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Förutsättningar... 3 2.1. Styrning och ledning... 4 2.2. Organisation... 4 2.3. Personal...

Läs mer

Arbetsplan åk 1-6 utifrån framtagna förbättringsområden

Arbetsplan åk 1-6 utifrån framtagna förbättringsområden Arbetsplan åk 1-6 utifrån framtagna förbättringsområden 2019 2020 Månadsrapporten ska utgå från de faktorer vi kan påverka. Följande faktorer ska särskilt beaktas: Undervisningens och utbildningens innehåll

Läs mer

Mellanvångsskolan läsåret 2015/2016

Mellanvångsskolan läsåret 2015/2016 Kvalitetsplan Mellanvångsskolan läsåret 2015/2016 2015-08-14 Innehåll Kvalitetsplan... 2 Prioriterade område läsåret 2015-2016... 3 Förväntansdokument... 6 Kvalitetsuppföljning... 6 Kvalitetsplan Huvudman,

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Åkerö F-6 enhet

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Åkerö F-6 enhet Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Åkerö F-6 enhet Kvalitetsredovisning 2013/2014 Varje huvudman inom skolväsendet ska på huvudmannanivå systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och

Läs mer

Utvecklingsplan. Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018. Upprättat:

Utvecklingsplan. Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018. Upprättat: Upprättat: 170904 Utvecklingsplan Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018 Det Systematiska Kvalitéts Arbetet (SKA) på Tingbergsskolan Ett systematiskt kvalitetsarbete

Läs mer

Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018. Skola: Grundsärskolan

Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018. Skola: Grundsärskolan Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018 Skola: Grundsärskolan Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018 Skola: Grundsärskolan Grundsärskolan inriktning grundsärskola består av tre grupper, Basgrupp 1,

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Insjöns skola

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Insjöns skola Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Insjöns skola Kvalitetsredovisning 215/216 Verksamheter inom skolväsendet ska på huvudmanna- och enhetsnivå systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp

Läs mer

Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018. Skola: Sandarne skola

Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018. Skola: Sandarne skola Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018 Skola: Sandarne skola Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018 Skola: Sandarne skola I er Utvecklings-/Arbetsplan beskriver ni hur ni kommer att arbeta med BUN/förvaltningens

Läs mer

Systematiskt Kvalitetsarbete Mörtviksskolan

Systematiskt Kvalitetsarbete Mörtviksskolan Systematiskt Kvalitetsarbete Mörtviksskolan 2017-2018 Systematiskt kvalitetsarbete Skola Våra elever är morgondagens världsmedborgare och vi utvecklar därför elevernas kommunikativa förmåga, kreativitet

Läs mer

Rektors svar i år 1-9 på följande frågor. 1-9 vidta för ökad måluppfyllelse under våren 2018.

Rektors svar i år 1-9 på följande frågor. 1-9 vidta för ökad måluppfyllelse under våren 2018. Rektors svar i år 1-9 på följande frågor. Enhet Varför sjunker resultaten över tid? Vilka åtgärder kommer respektive skola år 1-9 vidta för ökad måluppfyllelse under våren 2018. Angelstad Astradskolan

Läs mer

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet Hammarnskolan Läsåret 2014/2015 2(6) Rektors reflektioner (analys av kunskapsresultaten) Fritidshem Under lå 14/15 fortsatte Fritids med sitt Utvecklingsområdet

Läs mer

Kvalitetsrapport Hagabackens skola

Kvalitetsrapport Hagabackens skola 2016-06-02 Kvalitetsrapport 2015-2016 Hagabackens skola 1 1. GRUNDFAKTA 2 2. RESULTAT 2.1 Normer och värden Påstående: Årets res. Årets res. Förra året Förra året inte alls/ ganska dåligt % ganska bra/

Läs mer

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2014/15

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2014/15 Datum 150904 1 (9) Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2014/15 Varje skola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR VADS SKOLA LÄSÅRET

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR VADS SKOLA LÄSÅRET SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR VADS SKOLA LÄSÅRET 2018-2019 TRYGGHET OCH STUDIERO - De rutiner vi har som bygger på Skollagen samt trivselregler och hög vuxennärvaro fungerar väl, både enligt lärare,

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Stavreskolan F

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Stavreskolan F Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan Stavreskolan F-3 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 4

Läs mer

Parkskolan åk 1-6, Läsåret

Parkskolan åk 1-6, Läsåret Arbetsplan åk 1-6 Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport har rektor valt följande prioriterade områden, som finns dokumenterade i arbetsplanen för läsåret 2018-19 Fortsatt utveckling av inkluderande arbetssätt

Läs mer

Kvalitetsrapport grundskola. Örsjö skola Läsår 2016/2017

Kvalitetsrapport grundskola. Örsjö skola Läsår 2016/2017 Kvalitetsrapport grundskola Örsjö skola Läsår 2016/2017 Jämställdhet 3 Utbildningen i åk 1-6 ska utformas så att alla elever tillförsäkras en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero. 4 All verksamhet

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2013-2014

Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2013-2014 Grundsärskolan Ingela Dullum Rektor Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2013-2014 Grundsärskolan Ferlinskolan/Strandvägsskolan Rektor Ingela Dullum 1 Innehållsförteckning: Kunskaper sidan 3 Normer och

Läs mer

Arbetsplan för Noltorpsskolans grundsärskola Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Noltorpsskolans grundsärskola Läsåret 2014/2015 Arbetsplan för Noltorpsskolans grundsärskola Läsåret 2014/2015 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Samskapande

Läs mer

LÅNGÄNGSKOLAN. Utvecklingsplan läsåret 17/18

LÅNGÄNGSKOLAN. Utvecklingsplan läsåret 17/18 LÅNGÄNGSKOLAN Utvecklingsplan läsåret 17/18 1 Innehållsförteckning: Sida 1. Inledning s. 3 2. Långängskolan F-6 s. 4 2.1 Det systematiska kvalitetsarbetet s. 6 3. Nuläge s. 7 4. Prioriterade utvecklingsområden

Läs mer

1. Inledning Förutsättningar... 4

1. Inledning Förutsättningar... 4 Verksamhetsrapport för Gylle skola läsåret 2015-2016 2 Innehållsförteckning 1. Inledning... 4 2. Förutsättningar... 4 2.1. Styrning och ledning... 4 2.2. Organisation... 4 2.3. Personal... 4 2.3.1. Kompetens...

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖRSKOLEKLASS, SKOLA, SÄRSKOLA och FRITIDSHEM

VERKSAMHETSPLAN FÖRSKOLEKLASS, SKOLA, SÄRSKOLA och FRITIDSHEM 1 VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 FÖRSKOLEKLASS, SKOLA, SÄRSKOLA och FRITIDSHEM 2 Innehållsförteckning Grundfakta om verksamheten 4 Sammanfattning av läsåret 2017/18 4 Prioriterade områden för kommande verksamhetsår

Läs mer

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet Fågelås skola i Gate Läsåret 2015/2016 2(5) Vad framkom vid analysen av verksamhetens resultat förra läsåret? Den lässatsning vi startade gav en större

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014, Vasaskolan (läå 2013/2014)

Kvalitetsdokument 2014, Vasaskolan (läå 2013/2014) Kvalitetsdokument 2014, Vasaskolan (läå 2013/2014) 1 Vasaskolan 1.1 Inledande frågor 1.1.1 Utvecklingsområden på skolan Skolans främsta utvecklingsområden under läsåret 2013/2014 I vår verksamhetsplan

Läs mer

Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden

Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden Arbetsplan 2015/2016 Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden Skolans plan mot kränkande behandling ska utvecklas till att uppfylla skollagens krav.

Läs mer

Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014

Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014 BARN OCH UTBILDNING Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014 Verksamhetsidé På vår skola ges alla elever möjlighet att utvecklas utifrån sina förutsättningar! Det viktiga för alla på skolan är att

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Djura skola

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Djura skola Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Djura skola Kvalitetsredovisning 215/216 Verksamheter inom skolväsendet ska på huvudmanna- och enhetsnivå systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR VAD SKOLA LÄSÅRET

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR VAD SKOLA LÄSÅRET SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR VAD SKOLA LÄSÅRET 2016-2017 TRYGGHET OCH STUDIERO -Vi kommer att fortsätta ha en hög vuxennärvaro på raster, vid bussar och vid olika aktiviteter så att eleverna känner

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan. Stavreskolan 1-3 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan. Stavreskolan 1-3 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan Stavreskolan 1-3 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 4 REDOVISNING AV UPPDRAG...

Läs mer

Verksamhetsidé och handlingsplan för ökad måluppfyllelse Norrtullskolan 7-9, läsåret 2017/18

Verksamhetsidé och handlingsplan för ökad måluppfyllelse Norrtullskolan 7-9, läsåret 2017/18 Verksamhetsidé och handlingsplan för ökad måluppfyllelse Norrtullskolan 7-9, läsåret 2017/18 Verksamhetsidé och handlingsplan för ökad måluppfyllelse Norrtullskolan 7-9, läsåret 2017/18 På Norrtullskolan

Läs mer

Kvalitetsredovisning läsåret 2013/14 Insjöns skola och förskoleklass.

Kvalitetsredovisning läsåret 2013/14 Insjöns skola och förskoleklass. Kvalitetsredovisning läsåret 2013/14 Insjöns skola och förskoleklass. Varje huvudman inom skolväsendet ska på huvudmannanivå systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Stavreskolans fritidshem 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Stavreskolans fritidshem 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem Stavreskolans fritidshem 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas...

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Åkerö F-6 skolenhet

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Åkerö F-6 skolenhet Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Åkerö F-6 skolenhet Kvalitetsredovisning 2014/2015 Verksamheter inom skolväsendet ska på huvudmanna- och enhetsnivå systematiskt och kontinuerligt planera,

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Läsåret 2012/2013. Vallargärdets skola i Ulvsby skolområde

Kvalitetsredovisning. Läsåret 2012/2013. Vallargärdets skola i Ulvsby skolområde Kvalitetsredovisning Läsåret 2012/2013 Vallargärdets skola i Ulvsby skolområde Innehåll 1. Kvalitetsutvecklingsplan Planering Uppföljning Utvärdering och utveckling Analys och rapport Kvalitetsredovisning

Läs mer

, Mikael Johansson, Annie-Frid Johansson, Läsåret Arbetsplan åk F-6

, Mikael Johansson, Annie-Frid Johansson, Läsåret Arbetsplan åk F-6 Arbetsplan åk F-6 Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport har rektor valt följande förbättringsområden, som tillsammans med pedagogernas förbättringsområden, finns dokumenterade i arbetsplanen för läsåret

Läs mer

Åsenskolans. redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2011-2012

Åsenskolans. redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2011-2012 Barn och utbildning Åsenskolans redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2011-2012 Sten-Åke Eriksson rektor 1 Innehållsförteckning 1. Resultat och måluppfyllelse 3 1.1 Kunskaper....3 1.1.1

Läs mer

Sida 1(8) Elevhälsoplan Knutsbo/Junibackens skolområde

Sida 1(8) Elevhälsoplan Knutsbo/Junibackens skolområde 1(8) 2(8) Elevhälsoplan 2018/2019 Elevhälsans uppdrag enligt Skollagen kap 2 25 För eleverna i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan, sameskolan, specialskolan, gymnasieskolan och gymnasiesärskolan

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Gärde skola och fritidshem

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Gärde skola och fritidshem Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Gärde skola och fritidshem Kvalitetsredovisning för Gärde skola och fritidshem 2012/2013 Varje huvudman inom skolväsendet ska på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2016:4634 Varbergs kommun ks@varberg.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Bockstensskolan 3-5 i Varbergs kommun 2(9) Tillsyn i Bockstensskolan 3-5 har genomfört tillsyn av

Läs mer

LÅNGÄNGSKOLAN. Utvecklingsplan läsåret 16/17

LÅNGÄNGSKOLAN. Utvecklingsplan läsåret 16/17 LÅNGÄNGSKOLAN Utvecklingsplan läsåret 16/17 1 Innehållsförteckning: Sida 1. Inledning s. 3 2. Långängskolan F-6 s. 4 2.1 Det systematiska kvalitetsarbetet 3. Nuläge s. 6 4. Prioriterade utvecklingsområden

Läs mer

1. INLEDNING BESKRIVNING AV ENHETENS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE FÖRUTSÄTTNINGAR... 4

1. INLEDNING BESKRIVNING AV ENHETENS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE FÖRUTSÄTTNINGAR... 4 Verksamhetsrapport för Kvarnsvedens skola läsåret 2014/2015 Innehållsförteckning 1. INLEDNING... 3 2. BESKRIVNING AV ENHETENS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE... 4 3. FÖRUTSÄTTNINGAR... 4 3.1. Pedagogisk personal...

Läs mer

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2013/14 Datum 140826 1 (8) Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2013/14 Varje skola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

Skolområde Korsavad 2012/2013

Skolområde Korsavad 2012/2013 Skolområde Korsavad 2012/2013 Systematiskt kvalitetsarbete övergripande mål och riktlinjer i Lgr11 Normer och värden - Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Bedömning och betyg

Läs mer

Kvalitetsanalys för Sickla skola läsåret 2012/13

Kvalitetsanalys för Sickla skola läsåret 2012/13 Datum 2013-09-05 1 (11) Kvalitetsanalys för Sickla skola läsåret 2012/13 Varje skola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

Arbetsplan 2018/19 Strömtorpsskolan åk 1-6

Arbetsplan 2018/19 Strömtorpsskolan åk 1-6 Arbetsplan 2018/19 Strömtorpsskolan åk 1-6 Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi når målen? Hur ska vi göra? Normer och Värden Skolans plan mot kränkande behandling ska uppfylla skollagens

Läs mer

Kvalitetsrapport. Ramshyttans skola

Kvalitetsrapport. Ramshyttans skola Kvalitetsrapport Ramshyttans skola Läsåret 2016-2017 Innehållsförteckning 1. Grundfakta... 3 2. Resultat... 4 2.1 Normer och värden, elevers ansvar och inflytande... 4 2.2 Kunskaper, bedömning och betyg...

Läs mer

Skolområde Korsavad 2013/2014

Skolområde Korsavad 2013/2014 Skolområde Korsavad 2013/2014 Systematiskt kvalitetsarbete övergripande mål och riktlinjer i Lgr11 Normer och värden - Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Bedömning och betyg

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Siljansnäs skola och fritidshem

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Siljansnäs skola och fritidshem Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Siljansnäs skola och fritidshem Kvalitetsredovisning 2012/2013 Varje huvudman inom skolväsendet ska på huvudmannanivå systematiskt och kontinuerligt planera,

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Tällbergs skola

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Tällbergs skola Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Tällbergs skola Kvalitetsredovisning 2013/2014 Varje huvudman inom skolväsendet ska på huvudmannanivå systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete år 2015

Systematiskt kvalitetsarbete år 2015 januari 2016 Visättraskolan Systematiskt kvalitetsarbete år 2015 Systematiskt kvalitetsarbete När man ser till en för läsåret 2014/2015 kan man se att en överlag ligger högre än vad de gjorde föregående

Läs mer

Verksamhetsplan. Sundby skola. Skola: Läsåret 2016/2017

Verksamhetsplan. Sundby skola. Skola: Läsåret 2016/2017 ! Läsåret 2016/2017 Skola: Sundby skola 1 Innehållsförteckning Nulägesanalys... 3... 3 Aktuella utvecklingsområden... 4 Handlingsplan... 5 Vilka åtgärder planeras för att utveckla era målområden?... 5

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Åsaka skola F

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Åsaka skola F Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan Åsaka skola F-6 2015 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 4 REDOVISNING

Läs mer

Kvalitetsarbete för grundskolan Vasaskolan period 1 juli-sept 2013.

Kvalitetsarbete för grundskolan Vasaskolan period 1 juli-sept 2013. Kvalitetsarbete för grundskolan Vasaskolan period 1 juli-sept 2013. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt och

Läs mer

2014 Systematiskt kvalitetsarbetet Åbyskolan Särskilt stöd

2014 Systematiskt kvalitetsarbetet Åbyskolan Särskilt stöd 2014 Systematiskt kvalitetsarbetet Åbyskolan 2 10. Särskilt stöd Särskilt stöd ges i den omfattning och på det sätt eleverna behöver och har rätt till. 3 kap. 8 tredje stycket och 10 (ej gymnasieskolan)

Läs mer

V Ä L K O M M E N. Bengt Thorngren Skolverket

V Ä L K O M M E N. Bengt Thorngren Skolverket ? V Ä L K O M M E N Bengt Thorngren Skolverket Varför har allmänna råden revideras? o Råden har anpassats till nu gällande skollag och läroplan o Ge stöd i tillämpningen av bestämmelserna o Belysa utvecklingsområden

Läs mer

Hedängskolan 7-9 arbetsplan 2014-2015

Hedängskolan 7-9 arbetsplan 2014-2015 Hedängskolan Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(7) Birgitta Wikström 140908 Reviderad 141024 Hedängskolan 7-9 arbetsplan 2014-2015 MEDBORGARE Kunskapsnämndens mål 2014 Kunskapsförvaltningens verksamheter

Läs mer

Skolbild för Grundsärskolan Regnbågen

Skolbild för Grundsärskolan Regnbågen Skolbild för Grundsärskolan Regnbågen Grundsärskola inriktning träning inom enhet Specialpedagogiskt centrum Läsår 2015/2016 Karina Bronell, rektor Beskrivning av verksamheten Genom den samlade läroplanen

Läs mer

Kvalitetsrapport 2014-2015

Kvalitetsrapport 2014-2015 Datum 2014-06-30 6 Antal sidor Kvalitetsrapport 2014-2015 Oleby Marcus och Anna 0564-477 00 direkt 070-642 16 65 mobil marcus.lech@torsby.se Innehållsförteckning 1. Fokusområde vad har vi uppnått 1.1 Analys

Läs mer

Arbetsplan Bruksskolan åk /2019

Arbetsplan Bruksskolan åk /2019 Arbetsplan Bruksskolan åk 1-6 2018/2019 Normer och Värden Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Skolans plan mot kränkande behandling ska uppfylla skollagens krav

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Åkerö skolenhet F-6

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Åkerö skolenhet F-6 Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Åkerö skolenhet F-6 Kvalitetsredovisning 2012/2013 Varje huvudman inom skolväsendet ska på huvudmannanivå systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp

Läs mer

Kvalitetsarbete för grundskolan Garpenbergs skola period 4 (april juni), läsåret

Kvalitetsarbete för grundskolan Garpenbergs skola period 4 (april juni), läsåret Kvalitetsarbete för grundskolan Garpenbergs skola period 4 (april juni), läsåret 2013-2014 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR KYRKSKOLAN LÄSÅRET

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR KYRKSKOLAN LÄSÅRET 444444444444444444444444444444444444444444444444444 Reviderad 2017-03-22 SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR KYRKSKOLAN LÄSÅRET 2016-2017 TRYGGHET OCH STUDIERO4 Analys av föregående års resultat och åtgärder:

Läs mer

Kvalitetsarbete för Fyrklöverskolan period 2 (okt dec), läsåret 2014/2015

Kvalitetsarbete för Fyrklöverskolan period 2 (okt dec), läsåret 2014/2015 Kvalitetsarbete för Fyrklöverskolan period 2 (okt dec), läsåret 2014/2015 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Arbetsplan Vågen utifrån framtagna förbättringsområden

Arbetsplan Vågen utifrån framtagna förbättringsområden Arbetsplan Vågen utifrån framtagna förbättringsområden 2019 2020 Månadsrapporten ska utgå från de faktorer vi kan påverka. Följande faktorer ska särskilt beaktas: Undervisningens och utbildningens innehåll

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR KYRKSKOLAN LÄSÅRET

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR KYRKSKOLAN LÄSÅRET SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR KYRKSKOLAN LÄSÅRET 2017-2018 TRYGGHET OCH STUDIERO Analys av föregående års resultat och åtgärder: -Upprätta och implementera handlingsplan gällande studiero på lektioner

Läs mer

VISÄTTRASKOLANS MATEMATIKUTVECKLINGSPLAN

VISÄTTRASKOLANS MATEMATIKUTVECKLINGSPLAN VISÄTTRASKOLANS MATEMATIKUTVECKLINGSPLAN Syftet med den här utvecklingsplanen är att synliggöra hur vi på Visättraskolan ska arbeta för att all undervisning på vår skola ska vara matematik- och kunskapsutvecklande.

Läs mer

Arbetsplan. för Paradisskolans gula arbetslag 7a, 7b, 8a, 8b. Läsåret 15/16

Arbetsplan. för Paradisskolans gula arbetslag 7a, 7b, 8a, 8b. Läsåret 15/16 Arbetsplan för Paradisskolans gula arbetslag 7a, 7b, 8a, 8b Läsåret 15/16 Vision och verksamhetens inriktning Trollhättans stads vision Trollhättan en stolt och innovativ stad med plats för framtiden Verksamhetens

Läs mer

Huvudmannens plan för systematiskt kvalitetsarbete

Huvudmannens plan för systematiskt kvalitetsarbete Datum 17.10.03 Huvudmannens plan för systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass Skolans namn: Grevåkerskolan Hammerdal 1. Normer och värden 1.1 En sammanställning av resultaten för förskoleklassens arbete

Läs mer

Handlingsplan för läsårets pedagogiska dokumentation för Sundbybergs stads skolor

Handlingsplan för läsårets pedagogiska dokumentation för Sundbybergs stads skolor Handlingsplan för läsårets pedagogiska dokumentation för Sundbybergs stads skolor Rektorsgruppen i Sundbybergs stad 1 Inledning och bakgrund Skollagens krav på systematiskt kvalitetsarbete innebär att

Läs mer

Kvalitetsarbete för grundskolan (Jonsboskolan) period 4 (april juni), läsåret 2013/2014.

Kvalitetsarbete för grundskolan (Jonsboskolan) period 4 (april juni), läsåret 2013/2014. Kvalitetsarbete för grundskolan (Jonsboskolan) period 4 (april juni), läsåret 2013/2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Brobyskolan

VERKSAMHETSPLAN Brobyskolan 1 VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 Brobyskolan FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM 2 Innehållsförteckning Grundfakta om verksamheten 3 Sammanfattning av läsåret 2017/18 3 Prioriterade områden för kommande verksamhetsår

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete år 2015

Systematiskt kvalitetsarbete år 2015 januari 2016 Sjötorpsskolan Systematiskt kvalitetsarbete år 2015 Instruktioner Matematik Under det gångna läsåret har ett av målen varit att öka en i matematik. et ökar men inte tillräckligt. I årskurs

Läs mer

Kvalitetsdokument 2015/2016 Viktor Rydbergs samskola

Kvalitetsdokument 2015/2016 Viktor Rydbergs samskola Kvalitetsdokument 2015/2016 Viktor Rydbergs samskola Skolans utvecklingsarbete 1. Hur har ni lyckats med era utvecklingsområden för innevarande läsår? VRS har under läsåret 2015/2016 arbetat med identifierade

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Stavreskolan

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Stavreskolan Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan Stavreskolan 4-9 2015 KVALITÉTSARBETE Stavreskolans kvalitetsarbete fokuseras runt vårt systematiska årshjul där

Läs mer

Resultatprofil Läsåret Segerstaskolan Årskurs 1-6 Förskoleklass Fritidshemmet

Resultatprofil Läsåret Segerstaskolan Årskurs 1-6 Förskoleklass Fritidshemmet Resultatprofil Läsåret 2013-2014 Segerstaskolan Årskurs 1-6 Förskoleklass Fritidshemmet Innehållsförteckning Vad är en resultatprofil... 3 Syfte... 3 Vad är innebörden i begreppet resultat?... 3 1. Presentation...

Läs mer

Barn i behov av särskilt stöd Gudmuntorp skolas arbetsprocess

Barn i behov av särskilt stöd Gudmuntorp skolas arbetsprocess Förklaringstext till Barn i behov av särskilt stöd Gudmuntorp skolas arbetsprocess UPPMÄRKSAMMA Om det inom ramen för undervisningen eller genom resultatet på ett nationellt prov, genom uppgifter från

Läs mer

Skolverkets nya stödmaterial för förskoleklassen

Skolverkets nya stödmaterial för förskoleklassen Skolverkets nya stödmaterial för förskoleklassen Varför stödmaterial för förskoleklassen? Ny skollag och ny läroplan Förbättra likvärdigheten Tydliggöra rektorns ansvar Bidra till kompetensutveckling diskussionsfrågor

Läs mer

Implementering av individuella programmets ämnesområden i ett lärarperspektiv. Karolina Olsson, lärare Karin Persson, biträdande rektor

Implementering av individuella programmets ämnesområden i ett lärarperspektiv. Karolina Olsson, lärare Karin Persson, biträdande rektor Implementering av individuella programmets ämnesområden i ett lärarperspektiv Karolina Olsson, lärare Karin Persson, biträdande rektor GYSÄR13 höstterminen 2012 Häggviks gymnasium Skolverkets referensskola

Läs mer

Kvalitetsarbete för Fyrklöverskolan period 2 (okt dec), läsåret 2012/2013

Kvalitetsarbete för Fyrklöverskolan period 2 (okt dec), läsåret 2012/2013 Kvalitetsarbete för Fyrklöverskolan period 2 (okt dec), läsåret 2012/2013 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Västra Husby FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM

VERKSAMHETSPLAN Västra Husby FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM 1 VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM 2 Innehållsförteckning Grundfakta om verksamheten 3 Sammanfattning av läsåret 2017/18 3 Prioriterade områden för kommande verksamhetsår 4

Läs mer

Dokumentation grundskola

Dokumentation grundskola Dokumentation grundskola Malmö stad KVALITETSPLAN med lägesbedömning Dokumentation av skolans utvecklingsinsatser inför läsåret 2013/14, färdig senast 1/9 Enhet: Ängslättskolan Datum: 130901 Lägesbedömning

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete år 2015

Systematiskt kvalitetsarbete år 2015 januari 2016 Mörtviksskolan Systematiskt kvalitetsarbete år 2015 Systematiskt kvalitetsarbete Skola I Mörtviksskolan pågår ett aktivt arbete för att främja alla elevers trygghet och lärande. Genom att

Läs mer