VISÄTTRASKOLANS MATEMATIKUTVECKLINGSPLAN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VISÄTTRASKOLANS MATEMATIKUTVECKLINGSPLAN"

Transkript

1 VISÄTTRASKOLANS MATEMATIKUTVECKLINGSPLAN Syftet med den här utvecklingsplanen är att synliggöra hur vi på Visättraskolan ska arbeta för att all undervisning på vår skola ska vara matematik- och kunskapsutvecklande. Detta för att ge våra elever de bästa förutsättningarna för att kunna utvecklas så långt som möjligt enligt läroplanens krav och mål.

2 Bakgrund Huddinge kommun har för åren tre prioriterade fokusområden för alla enheter. Dessa områden är: - Språkutveckling - Språket är grunden för allt lärande och har en särskild vikt inom all undervisning. Därför är fokus på språkutveckling i samtliga ämnen en viktig del i att utveckla elevernas kunskaper i övrigt. - Matematik - Matematik är ett område där Sverige allt tydligare halkar efter när det gäller elevernas resultat i internationella jämförelser. De försämrade resultaten i matematik är inget Huddingefenomen men vi vill ha en tydlig plan för hur vi ska motverka denna tendens i vår kommun. - IT- Kommunens intention är att säkra likvärdigheten inom kommunens skolor både när det gäller tillgång till digitala hjälpmedel för eleverna och när det gäller tillräcklig kompetens hos personalen. Fokus när det gäller utvecklingen av IT kommer att läggas på verksamhetsutveckling snarare än teknikutveckling I läroplanen för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet slås det fast att skolan har i uppdrag att överföra grundläggande värden och främja elevernas lärande för att därigenom förbereda dem för att leva och verka i samhället. Skolan ska förmedla de mer beständiga kunskaper som utgör den gemensamma referensram alla i samhället behöver. Eleverna ska kunna orientera sig i en komplex verklighet, med ett stort informationsflöde och en snabb förändringstakt. Studiefärdigheter och metoder att tillägna sig och använda ny kunskap blir därför viktiga. Det är också nödvändigt att eleverna utvecklar sin förmåga att kritiskt granska fakta och förhållanden och att inse konsekvenserna av olika alternativ. Huddinge kommuns satsningar på matematikutvecklingen Under kommer kommunen, genom Matematiklyftet, att satsa på fortbildning för samtliga lärare som undervisar i matematik i grund- och gymnasieskolan. Syftet med detta är att skapa en ny fortbildningskultur genom kollegialt lärande och därigenom utveckla undervisningen. De skolor som deltar i matematiklyftet kommer att bilda nätverk, dels med syfte att utbyta kunskap, och dels med syfte att kunna ge stöd till verksamheten. Förvaltningen, tillsammans med skolorna, kommer att planera för hur erfarenheter från matematiklyftet ska tas om hand och ge långsiktig effekt. Insatser kring matematik sker också genom att matematikutvecklare anställs på sex skolor i kommunen. Matematikutvecklarna ges stöd och möjlighet till kunskapsutbyte genom nätverk. Både satsningen med Matematiklyftet samt matematik utvecklare kommer att följas upp av förvaltningen utifrån de effektmål som sats upp.

3 Matematik i grundskolans läroplan Enligt grundskolans läroplan Lgr 11 är det varje skolas uppdrag att bedriva verksamhet som svara mot de nationella målen. Skolan ska stimulera varje elev bilda sig och växa med sina uppgifter. Vidare är det varje lärares uppdrag att bedriva undervisning som verkar stimulerande för elevernas matematikutveckling. Undervisningen ska anpassas till varje elevs förutsättningar och behov. Den ska främja elevernas fortsatta lärande och kunskapsutveckling med utgångspunkt i elevernas bakgrund, tidigare erfarenheter, språk och kunskaper. Lgr 11 (2011:8) Mål: Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången rundskola - Kan använda sig av matematiskt tänkande för vidare studier och i vardagslivet, - Kan lösa problem och omsätta idéer i handling på ett kreativt sätt Riktlinjer: Läraren ska organisera och genomföra arbetet för att - Stimulera, handleda och ge särskilt stöd till elever med svårigheter. Lgr 11 (2011:14) Det övergripande uppdraget och målet bryts ner i respektive kursplan och perspektivet återfinns i samtliga kursplaner. På Visättraskolan kan vi konstatera att alla elever inte klarar samtliga delar av de nationella proven i matematik. Det är en indikation på att matematikarbetet i skolan måste förbättras. Då skolan lägger stort fokus på matematikutveckling kan man anta att kunskapsutvecklingen kommer att öka och med det också måluppfyllelsen. Syfte Syftet med den här utvecklingsplanen är att synliggöra hur vi på Visättraskolan ska arbeta för att underviningen på vår skola ska vara matematikutvecklande. Detta för att våra ge våra elever de bästa förutsättningar för att kunna utvecklas så långt som möjligt enligt läroplanens (Lgr 11) krav och mål. För att elevernas matematiska förmågor ska utvecklas optimalt är det viktigt med kontinuitet, meningsfullhet och en ökad förståelse för ämnet hos eleverna. Det sker genom en individanpassad undervisning där eleverna får arbeta efter sina egna förutsättningar med det stöd som eleven är i behov av.

4 Mål för med matematikutvecklande arbetet på skolan: - Öka måluppfyllelsen i matematik bland våra elever. - Arbeta för en mer individanpassad undervisning. - Skolan ska uppmärksamma och stödja elever i behov av särskilt stöd. - Eleverna ska få möjlighet att pröva olika arbetsätt och arbetsformer. - Eleverna ska kunna påverka sin egen undervisning genom utvärdering och formativ bedömning. Organisation av arbetet Förhållningssätt till undervisning i matematik På vår skola läser eleverna matematik i helklass. För de yngre åldrarna förekommer också matematik i halvklass. Då de flesta klasser inte har mer än max 20 elever och oftast har en resurs i klassrummet så är ändå personaltätheten per elev hög. Vidare så har skolan två specialpedagoger och en matematikutvecklare som också stärker upp vid behov. Dessa stärker upp både på individnivå och i klassrummen. Undervisningen ska bedrivas på individnivå och anpassas efter alla elevers förutsättningar, även om eleverna kan arbeta med samma innehåll ska nivån, stöttningen och återkopplingen till eleverna baseras på elevernas förutsättningar, en viktig del i detta är att elever ska få möta olika arbetssätt och arbetsformaer i matematiken. Det här ställer stora krav på lärarna och på undervisningen. Därför kommer alla undervisande lärare att få kompetensutveckling via matematiklyftet under 2014/2015. Lärarna kommer också att få klassrumsbesök av matematikutvecklaren där de tillsammans ser möjligheterna för fortsatt utveckling inom matematiken och dess pedagogik. Genomförande De flesta elever i Sverige har svårigheter i problem lösning i matematik enligt de undersökningar som gjorts, så visar även de senaste PISA mätningarna. Eleverna på Visättra är inget undantag och därför kommer skolan att lägga mycket fokus på problemlösning. Här behöver även pedagogernas kompetens höjas och det kommer att göras enligt nedanstående punkter. På skolan ska vi bedriva en gemensam kompetens utveckling genom framför allt matematiklyftet, där kommer samtliga lärare som undervisar i matematik att genomgå matematiklyftet under ett år. Följderna av matematiklyftet kommer sedan att förvaltas på skolan genom pedagogiska diskussioner och ett samarbete mellan lärarna. Matematikutvecklaren kommer också att stötta både i klassrummet, men också i planering och övrigt förekommande uppgifter som lärarna arbetar med utanför lektionstid. Kontinuerligt kommer matematikutvecklaren att genomföra klassrumsbesök i alla klasser med efterföljande samtal. I det efterföljande samtalet coachar matematikutvecklaren läraren i syfte att öka lärarens kompetens samt möjliggöra för läraren att se utvecklingsmöjligheter. - Ansvarig för matematiklyftet är matematikutvecklare och rektor.

5 För pedagoger som jobbar på fritids eller som assistenter kommer skolan att erbjuda en kurs så att dessa ska kunna vara behjälplig för eleverna under dels lektionstid men även på läxhjälp. Kursen kommer att vara tillgänglig så länge den fyller ett behov. - Ansvarig för kursen är matematikutvecklaren. Skolan kommer också att erbjuda föräldraundervisning, där föräldrar som har behov att friska upp sitt matematematiska minne kan komma och få en repetition. Detta för att föräldrarna ska få en ökad förståelse för vad deras barn gör och även kunna hjälpa dem med matte om de vill. - Ansvarig för kursen är matematikutvecklaren. När det finns en pedagogisk samsyn på skolan och alla lärare vet hur de ska arbeta med matematik både som ämne och språk blir det också bättre förutsättningar för att arbeta även laborativt och även ämnesintegrerat. Det leder till att både språket och matematiken utvecklas. Som ett led i det kompetensutvecklande arbetet ska vi ta till vara på och dela med oss av den kompetens vi besitter inom lärargruppen. Detta ska vi göra genom speglingar med syfte att lyfta positiva exempel. Vi kommer också att använda oss av pedagogiska diskussioner kontinuerligt där all utveckling av pedagogik kommer att vara i centrum. - Speglingsschema till lärarna för läsåret 2014/2015 ska tas fram av biträdande rektor.

6 Matematik - och språkutvecklande arbetssätt Stöttning Vi har höga förväntningar på eleverna och lägger undervisningen snäppet över deras nuvarande nivå med tydligt stöd från läraren i både matematik - och språkkunskaper. Vi stöttar eleverna genom att skapa förförståelse, jobba med språket och nyckelbegrepp inom matematiken. Samt demonstrationer, laborationer och annat som kan konkretisera matematiken och dess språk. Samtala, diskutera och skriva i flera sammanhang utifrån problemlösning där fokus ligger på görandet och inte bara på svaret, läraren arbetar med uppmuntran av elevernas egna tankar och lösningsförmåga. Rik interaktion Undervisningen ska ge eleverna möjlighet till en rik och aktiv interaktion, både muntligt och skriftligt, i helklass, elev till elev och lärare till elev. Återkoppling Lärarna ska ge kontinuerlig återkoppling till eleverna gällande deras matematikutveckling. Detta sker genom formativ bedömning inom ramen för undervisningssituationen men också genom omdömen och individuella utvecklingsplaner. Kontextrika sammanhang Undervisningen ska gå från konkret till abstrakt och vi ska använda oss av varierande arbetsmetoder. Vi ska arbeta med att bygga upp elevernas förförståelse inför nya arbetsområden och använda oss av alla sinnen vid inlärningen. Då alla elever lär sig på olika sätt är det viktigt att undervisning anpassas så att den passar för alla och därför strävar lärarna efter att individanpassa undervisning på skolan. Undervisningen inom matematik ska inte vara enbart bokbaserad utan även kunna förankras i det verkliga livet. Genom att synliggöra matematiken i vardagen för eleverna skapar vi en större förutsättning för att eleverna ska få en förståelse för vad matematik är bra för.

7 Handlingsplan Tid Område Genomförande Syfte Ansvarig Utvärdering Höstterminen 2014 Uppdragsbeskrivn ing En uppdragsbeskrivning har tagits fram för matematikutvecklaren. God insikt i vad uppdraget innefattar. Rektor Kontinuerligt under läsåret. Höstterminen 2014 Nulägesanalys Nulägesanalys görs av matematikutvecklaren. Utifrån resultaten som finns att utläsa i de nationella proven och måluppfyllelsen formulerar matematikutvecklaren en nulägesanalys. Hur ser resultaten ut i skolan årskurser kön nationella prov årskurs 3 & 6 vad kan vi se hur går vi vidare formulera mål? Att skapa en överblick av nuläget för att veta HUR vi ska utveckla och förbättra resultaten. Matematikutvecklaren I slutet av varje termin, skriftligt som lämnas till rektor. Höstterminen Vårterminen 2015 Skapa en röd tråd i verksamheten. Vi organiserar arbetslagsarbetet så att de pedagogiska diskussionerna hamnar i centrum. Vi ska skapa en samsyn när det gäller, bedömning, uppföljning och planering av undervisning. Vi jobba för och planerar mer ämnesintegrerat och tematiskt arbetet där det ett utvecklande inom matematiken ska synas. Detta gör vi genom de pedagogiska diskussionerna och ämneskonferenser. Vi skapar verksamhetsövergripande planeringar där vi synliggör hur vi delar upp det centrala innehållet i kursplanerna för att säkerställa att vi täcker allting. Dessa ska ligga tillgrund för lärarnas egna ämnesplaneringar. Genom att skapa en röd tråd i undervisningen utifrån ämnenas kursplaner och språkutvecklande arbetssätt, tror vi att vi kan ge eleverna ett större sammanhang och en meningsfull kontext att utveckla sitt språk i. Förstelärarna Utvärderas av rektor och biträdande rektor i SKdokumentationen.

8 Höstterminen 2014 och framåt Matematiklyftet Ht 2014 startar Visättraskolan matematiklyftet för samtliga lärare som arbetar med att undervisa i matematik. Matematiklyftet kommer att fortgå under ett år och kombineras med teori samt arbete i klassrummen. Då matematikundervisningen kommer att fortlöpa så är det troligt att matematiklyftet kommer att fortsätta höja måluppfyllelsen även på längre sikt och erfarenheten från andra skolor visar att matematiklyftet har fullt genomslag efter 3 år. Detta gör vi för att skapa ett gemensamt underlag och utgångspunk för skolans pedagoger när det gäller utvecklande arbetssätt inom matematiken. Alla lärare ska ha kunskaper om vad det innebär att lära på sitt andraspråk och utifrån det får konkreta verktyg för vad det innebär att bedriva undervisning i samtliga ämnen som är språkutvecklande för alla elever. Matematikutvecklaren Utvärderas av rektor i SK-dokumentationen. Ht 14-Vt 15 Matematikkurs för fritidspersonal. Under ht 2014 kommer matematikutvecklaren att starta kurser i matematik för de pedagoger på skolan som inte omfattas av matematiklyftet. Vidare kommer fritids att erbjuda matematikverkstad vid minst ett tillfälle i veckan där eleverna kan arbeta med matematik på ett lekfullt sätt. Syftet med kursen är att ge pedagogerna en större kunskap för att kunna vara eleverna behjälplig på lektioner samt även vid läxhjälp. Fritidspedagogerna kommer att erbjuda matematikverkstad för eleverna på fritids och kommer genom kursen få en breddad kunskap samt idéer på vad de kan jobba med. Matematikutvecklaren Utvärderas av fritidsansvarig och matematikutvecklaren

9 Ht 15 Vt 16 Speglingar Vi går vidare genom att jobba med spegligar mellan pedagoger. Speglingarna ska ligga till grund för pedagogiska diskussioner i arbetslagen så att de ska gynna alla. Speglingarna gällande det språkutvecklande arbetet sker utifrån ett särskilt schema, kallat SIOP-schemat, som synliggör olika aspekter när det gäller språkutvecklande undervisning. Detta gör vi för att synliggöra goda exempel och lära av varandra men också för att följa upp arbete vi gjort tidigare. Förstelärarna område se uppdragsbeskriv ning Utvärderas kontinuerligt Pågående Klassrumsbesök Under lektionstid kommer matematikutvecklaren att göra klassrumsbesök med efterföljande samtal. I samtalet coachar matematikutvecklaren läraren både pedagogiskt och didaktiskt Det här vi för att utveckla lärarna i deras undervisning, skapa nya idéer och förutsättningar för en rikare undervisningssituation för eleverna Matematikutvecklaren Utvärderas av rektor och biträdande rektor i SKdokumentationen. Återkommande varje läsår Föreläsning/work shop Inom området matematik kommer matematikutvecklaren att hålla minst en föreläsning/workshop varje läsår. Det kan vara olika inriktningar med mer fokus på didaktik eller pedagogik. Syftet med dessa föreläsningar/workshops är att ge inspiration och idéer för att utveckla den egna undervisningen. Matematikutvecklaren Rektor

10 Återkommande Organisera extrainsatser inom matematiken för alla elever. För att stötta alla elever på deras individnivå kommer skolan att erbjuda extrainsatser inom matematik såsom läxhjälp och lovskola. Skolan kommer också att erbjuda matematik som en möjlighet när eleverna arbetar med elevens val. Alla elever oavsett förkunskaper och kunskapsnivå har rätt att utvecklas. Det sker i varje dag i elevens ordinarie undervisning. Men skolan vill också erbjuda extra undervisning i ämnet matematik för de elever som önskar eller är i behov det. Biträdande rektor och matematikutvecklare Utvärderas av rektor och biträdande rektor i SKdokumentationen. Återkommande Stötta upp vid de nationella proven i matematik åk 3 och 6 Stötta upp vis planering av, genomförande och bedömning av de nationella proven i åk 3 och 6 På skolan har vi sett att det är bättre att vara flera som arbetar med de nationella proven. Det gäller planering och genomförandet men framför allt bedömningen. För eleverna innebär det att de får större möjligheter till individanpassade provsituationer och även en möjlighet till rättvisare bedömning Ansvarig lärare och matematikutvecklare Utvärderas av ansvariga lärare, matematikutvecklare samt rektor Pedagogiska diskussioner Återkommande kommer matematikutvecklaren att ha pedagogiska diskussioner i olika konstellationer för att utveckla och coacha lärarna. Här kommer lärarna att även ha möjlighet att dela med sig av praktiska exempel. Genom diskussionerna kommer lärarna att få en ökad samsyn och en ökad kunskap i pedagogik samt didaktik. Återkommande Matematikutvecklare och förstelärare Utvärderas av rektor och biträdande rektor i SKdokumentationen.

VISÄTTRASKOLANS SPRÅKUTVECKLINGSPLAN

VISÄTTRASKOLANS SPRÅKUTVECKLINGSPLAN VISÄTTRASKOLANS SPRÅKUTVECKLINGSPLAN Syftet med den här utvecklingsplanen är att synliggöra hur vi på Visättraskolan ska arbeta för att all undervisning på vår skola ska vara språk-och kunskapsutvecklande.

Läs mer

VISÄTTRASKOLANS IT-UTVECKLINGSPLAN

VISÄTTRASKOLANS IT-UTVECKLINGSPLAN VISÄTTRASKOLANS IT-UTVECKLINGSPLAN Syftet med den här IT-planen är att synliggöra hur vi på Visättraskolan ska arbeta för att göra användandet av IT till en naturlig del av den dagliga undervisningen.

Läs mer

Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden.

Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden. Författningsstöd Övergripande författningsstöd 1 kap. 4 skollagen Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever ska inhämta och utveckla kunskaper och värden. Den ska främja alla barns

Läs mer

Språkutvecklande plan FAGERSJÖ-MAGELUNGSSKOLAN

Språkutvecklande plan FAGERSJÖ-MAGELUNGSSKOLAN Språkutvecklande plan FAGERSJÖ-MAGELUNGSSKOLAN Ht 2016 Språkutvecklande plan Fagersjö-Magelungsskolan Bakgrund: Skolan skall sträva efter att varje elev: Utvecklar ett rikt och nyanserat språk samt förstår

Läs mer

Delutvärdering Matte i Πteå Moa Nilsson Juli 2014

Delutvärdering Matte i Πteå Moa Nilsson Juli 2014 Delutvärdering Matte i Πteå Moa Nilsson Juli 2014 Projektet Matte i Πteå Syfte Syftet med det treåriga projektet Matte i Πteå är att utveckla och förbättra undervisningen i matematik för att öka alla elevers

Läs mer

VISÄTTRASKOLANS IT-PLAN

VISÄTTRASKOLANS IT-PLAN VISÄTTRASKOLANS IT-PLAN Syftet med den här IT-planen är att synliggöra hur vi på Visättraskolan ska arbeta för att göra användandet av IT till en naturlig del av den dagliga undervisningen. Detta för att

Läs mer

Plan för matematikutvecklingen

Plan för matematikutvecklingen Plan för matematikutvecklingen i förskola, förskoleklass och skola i Ale kommun Det faktiska matematiska syns i alltsammans. Anne-Marie Körling 2010-10-20 1 Innehåll Allmän del Inledning Vad är det att

Läs mer

Mellanvångsskolan läsåret 2015/2016

Mellanvångsskolan läsåret 2015/2016 Kvalitetsplan Mellanvångsskolan läsåret 2015/2016 2015-08-14 Innehåll Kvalitetsplan... 2 Prioriterade område läsåret 2015-2016... 3 Förväntansdokument... 6 Kvalitetsuppföljning... 6 Kvalitetsplan Huvudman,

Läs mer

Åtagandeplan. Sorgenfriskolan Läsår 2015/2016

Åtagandeplan. Sorgenfriskolan Läsår 2015/2016 Åtagandeplan Sorgenfriskolan Läsår 2015/20 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Beskrivning av skolan... 3 3 Sammanfattning: Skolans lägesbedömning... 3 4 Skolans utvecklingsområden/ åtaganden för läsåret...

Läs mer

Matematiklyftet 2013/2014

Matematiklyftet 2013/2014 Matematiklyftet 2013/2014 Didaktiskt kontrakt Ruc 140522 AnnaLena Åberg 79 Matematiklärare 9 skolor? Elever 10 Rektorer 1 Förvaltningschef 2 Skolområdschefer 5 Matematikhandledare Hur ser ni på det didaktiska

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete år 2015

Systematiskt kvalitetsarbete år 2015 januari 2016 Sjötorpsskolan Systematiskt kvalitetsarbete år 2015 Instruktioner Matematik Under det gångna läsåret har ett av målen varit att öka en i matematik. et ökar men inte tillräckligt. I årskurs

Läs mer

Matematiklyftet kollegialt lärande för matematiklärare. Grundskolan Gymnasieskolan Vuxenutbildningen

Matematiklyftet kollegialt lärande för matematiklärare. Grundskolan Gymnasieskolan Vuxenutbildningen Matematiklyftet kollegialt lärande för matematiklärare Grundskolan Gymnasieskolan Vuxenutbildningen Välkommen till Matematiklyftet en fortbildning i didaktik för dig som undervisar i matematik i grundskolan,

Läs mer

Fullersta rektorsområde

Fullersta rektorsområde Fullersta rektorsområde Fullersta rektorsområde ligger i Huddinge i ett naturskönt område med närhet till skog, sjöar och idrottsplats. Rektorsområdet har ca 90 personal och ca 580 elever som är uppdelade

Läs mer

Rektors svar i år 1-9 på följande frågor. 1-9 vidta för ökad måluppfyllelse under våren 2018.

Rektors svar i år 1-9 på följande frågor. 1-9 vidta för ökad måluppfyllelse under våren 2018. Rektors svar i år 1-9 på följande frågor. Enhet Varför sjunker resultaten över tid? Vilka åtgärder kommer respektive skola år 1-9 vidta för ökad måluppfyllelse under våren 2018. Angelstad Astradskolan

Läs mer

IUP-plan för Sofia skola

IUP-plan för Sofia skola Utbildningsförvaltningen Sida 1 (6) Sofia skola 2013-11-25 IUP-plan för Sofia skola I denna IUP-plan finns beskrivning av hur vi på Sofia skola kommunicerar runt elevers lärande. Här finns också en beskrivning

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014, Vasaskolan (läå 2013/2014)

Kvalitetsdokument 2014, Vasaskolan (läå 2013/2014) Kvalitetsdokument 2014, Vasaskolan (läå 2013/2014) 1 Vasaskolan 1.1 Inledande frågor 1.1.1 Utvecklingsområden på skolan Skolans främsta utvecklingsområden under läsåret 2013/2014 I vår verksamhetsplan

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖRSKOLEKLASS, SKOLA, SÄRSKOLA och FRITIDSHEM

VERKSAMHETSPLAN FÖRSKOLEKLASS, SKOLA, SÄRSKOLA och FRITIDSHEM 1 VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 FÖRSKOLEKLASS, SKOLA, SÄRSKOLA och FRITIDSHEM 2 Innehållsförteckning Grundfakta om verksamheten 4 Sammanfattning av läsåret 2017/18 4 Prioriterade områden för kommande verksamhetsår

Läs mer

Skolutveckling på mångfaldens grund

Skolutveckling på mångfaldens grund Välkommen Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Skolutveckling på mångfaldens grund Seminarieträff 4: Om bedömning av språkutveckling och Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt Solveig Gustavsson Eva Westergren

Läs mer

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2014/15

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2014/15 Datum 150904 1 (9) Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2014/15 Varje skola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

Vt-14 VFU-DOKUMENTATION GRUNDLÄRARE F-3

Vt-14 VFU-DOKUMENTATION GRUNDLÄRARE F-3 Vt-14 Namn: Program: VFU-DOKUMENTATION GRUNDLÄRARE F-3 Namn: Personnummer: Telefonnummer: E-mail (studentmail): Startår: ht vt Individuell studieplan: Tilldelat VFU-område: VFU-DOKUMENTATION: Denna handbok

Läs mer

BEDÖMNINGSMATRIS GRUNDSKOLA, GRUNDSÄRSKOLA, FÖRSKOLEKLASS OCH FRITIDSHEM

BEDÖMNINGSMATRIS GRUNDSKOLA, GRUNDSÄRSKOLA, FÖRSKOLEKLASS OCH FRITIDSHEM BEDÖMNINGSMATRIS GRUNDSKOLA, GRUNDSÄRSKOLA, FÖRSKOLEKLASS OCH FRITIDSHEM Normer och värden sid 2 Kunskaper sid 3-7 Ansvar och inflytande för elever sid 8 Betyg och bedömning sid 9 Rektors ansvar sid 10-11

Läs mer

Parkskolan åk 1-6, Läsåret

Parkskolan åk 1-6, Läsåret Arbetsplan åk 1-6 Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport har rektor valt följande prioriterade områden, som finns dokumenterade i arbetsplanen för läsåret 2018-19 Fortsatt utveckling av inkluderande arbetssätt

Läs mer

Kvalitetsrapport avseende måluppfyllelse 2015/16

Kvalitetsrapport avseende måluppfyllelse 2015/16 Datum 161001 Kvalitetsrapport avseende måluppfyllelse 2015/16 Verksamhet: Enligt anvisningarna om systematiskt kvalitetsarbete i skollagen (2010:800, 4 kap 3-8 ). Bakgrund är organisation med förskoleklass

Läs mer

STORFORS KOMMUN. Kroppaskolan Årskurs 1 3

STORFORS KOMMUN. Kroppaskolan Årskurs 1 3 STORFORS KOMMUN Kroppaskolan Årskurs 1 3 Lokal arbetsplan Läsåret 2016-2017 Inledning: Kroppaskolan ligger i Storfors tätort och innefattar förskoleklass årskurs 3 samt fritidshem. Skolan har totalt 136

Läs mer

Utvecklingsplan. Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018. Upprättat:

Utvecklingsplan. Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018. Upprättat: Upprättat: 170904 Utvecklingsplan Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018 Det Systematiska Kvalitéts Arbetet (SKA) på Tingbergsskolan Ett systematiskt kvalitetsarbete

Läs mer

Riktlinjer för Studiehandledning på modersmålet. Borlänge grund- och gymnasieskola

Riktlinjer för Studiehandledning på modersmålet. Borlänge grund- och gymnasieskola Riktlinjer för Studiehandledning på modersmålet Borlänge grund- och gymnasieskola Innehåll Vad är studiehandledning? 3 Studiehandledning ur ett interkulturellt perspektiv 3 Studiehandledning möjliggör

Läs mer

Lovisedalsskolan RO Skolplan

Lovisedalsskolan RO Skolplan L Ä SÅR 2017/2018 Lovisedalsskolan RO Skolplan Innehållsförteckning Vårt rektorsområde... 3 Vision... 3 Nationella mål... 4 Prioriterade mål och indikatorer... 4 Lovisedalsskolan RO, Skolplan 2(8) Vårt

Läs mer

Rapport HT Jarlabergs skola. Nacka kommun

Rapport HT Jarlabergs skola. Nacka kommun Rapport HT-2017 Jarlabergs skola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Emma Åkerberg, Danderyds kommun Marie Lindström, Sollentuna kommun Sara Kicklighter, Sollentuna kommun Vecka 46, 2017 Innehållsförteckning

Läs mer

Arbetsplan 2013/2014. Vintrosa skola och fritidshem Skolnämnd sydväst

Arbetsplan 2013/2014. Vintrosa skola och fritidshem Skolnämnd sydväst Arbetsplan 2013/2014 Vintrosa skola och fritidshem Skolnämnd sydväst Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Kunskaper 5. Läroplansmål Elevernas

Läs mer

Vi har inte satt ord på det

Vi har inte satt ord på det Sammanfattning Rapport 2012:8 Vi har inte satt ord på det En kvalitetsgranskning av kunskapsbedömning i grundskolans årskurs 1-3 Sammanfattning Skolinspektionen har granskat lärares utgångspunkter i arbetet

Läs mer

Systematiskt Kvalitetsarbete

Systematiskt Kvalitetsarbete Systematiskt Kvalitetsarbete 2017-2018 Tomtbergaskolans rektorsområde Eleverna känner sig nöjda med vår skola och är trygga här oavsett ålder. Tryggheten bland fritidsbarnen är ännu högre, vi har stora

Läs mer

Systematiskt Kvalitetsarbete Mörtviksskolan

Systematiskt Kvalitetsarbete Mörtviksskolan Systematiskt Kvalitetsarbete Mörtviksskolan 2017-2018 Systematiskt kvalitetsarbete Skola Våra elever är morgondagens världsmedborgare och vi utvecklar därför elevernas kommunikativa förmåga, kreativitet

Läs mer

Kungsgårdens skolas arbetsplan 2012-2013

Kungsgårdens skolas arbetsplan 2012-2013 Grundskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(7) Jennika Pettersson 2012-07-24 Kungsgårdens skolas arbetsplan 2012-2013 Kunskapsnämndens mål 2012 under MEDBORGARperspektivet Resultaten för lärande

Läs mer

Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014

Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014 BARN OCH UTBILDNING Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014 Verksamhetsidé På vår skola ges alla elever möjlighet att utvecklas utifrån sina förutsättningar! Det viktiga för alla på skolan är att

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete år 2015

Systematiskt kvalitetsarbete år 2015 januari 2016 Visättraskolan Systematiskt kvalitetsarbete år 2015 Systematiskt kvalitetsarbete När man ser till en för läsåret 2014/2015 kan man se att en överlag ligger högre än vad de gjorde föregående

Läs mer

LOVISEDALSSKOLAN Utvärdering av mål och resultat

LOVISEDALSSKOLAN Utvärdering av mål och resultat LOVISEDALSSKOLAN 2013 Utvärdering av mål och resultat 2012-13 Innehåll 1. Förskolan... 3 2. Grundskolan... 4 2.1 Egna mål... 4 2.2 Analys av resultat i matematik... 5 2.3 Analys av resultat i läs- och

Läs mer

Mellanvångsskolan läsåret 2016/2017

Mellanvångsskolan läsåret 2016/2017 Kvalitetsplan Mellanvångsskolan läsåret 2016/2017 2016-08-14 Innehåll Kvalitetsplan... 2 Prioriterade områden läsåret 2016-2017... 3 Förväntansdokument... 5 Kvalitetsuppföljning... 6 Kvalitetsplan Huvudman,

Läs mer

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2013/14 Datum 140826 1 (8) Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2013/14 Varje skola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

utbildningsgarantier

utbildningsgarantier utbildningsgarantier förskola/skola/fritidshem förskola... lla en ra h s få s o s o ti! utbildningsgaran Hultsfreds kommuns förskolor Du som vårdnadshavare kan förvänta dig att ditt barn ska ges möjlighet

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Perioden januari-mars Hällingsjöskolan Förskoleklass-5 samt fritidshem och fritidsklubb Mål för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet Nationella mål för

Läs mer

Flerspråkighet en möjlighet!

Flerspråkighet en möjlighet! Flerspråkighet en möjlighet! 35% Sva, modersmål, mottagande av nyanlända Kollegialt lärande Handlingsplan- mål och delmål *** Alla pedagoger och skolledare har god kunskap om sva/modersmål/nyanländas lärande

Läs mer

Matte i πteå. Piteå kommun 2015-02-13

Matte i πteå. Piteå kommun 2015-02-13 2015 Matte i πteå Piteå kommun 2015-02-13 Bakgrund Svenska elevers kunskaper i matematik har försämrats under senare år. Försämringen märks i att andelen elever som uppnår det lägsta betyget ökar och

Läs mer

ARBETSPLAN VISA TTRASKOLAN 2016/2017

ARBETSPLAN VISA TTRASKOLAN 2016/2017 ARBETSPLAN VISA TTRASKOLAN 2016/2017 Visättraskolan Den lilla skolan med den stora mångfalden! Vår arbetsplan syftar till att ge struktur till vårt dagliga arbete. Arbetsplanen innehåller en beskrivning

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR ELEVERS INFLYTANDE på arbetssätt, arbetsformer och undervisningens innehåll Läsåret

HANDLINGSPLAN FÖR ELEVERS INFLYTANDE på arbetssätt, arbetsformer och undervisningens innehåll Läsåret 2014-09-03 Bakgrund Under höstterminen 2013 gjorde Skolinspektionen en tillsyn av Solhemsskolan. Vid tillsynen framkom att Solhemsskolan hade några områden där Skolinspektionen påpekade att verksamheten

Läs mer

Läslyftet 2016-2018 i Örebro kommun. Kortfattad information utifrån rektor och lärares perspektiv Läs mer på Skolverket samt Läs- och skrivportalen

Läslyftet 2016-2018 i Örebro kommun. Kortfattad information utifrån rektor och lärares perspektiv Läs mer på Skolverket samt Läs- och skrivportalen Läslyftet 2016-2018 i Örebro kommun Kortfattad information utifrån rektor och lärares perspektiv Läs mer på Skolverket samt Läs- och skrivportalen Tidplan inför Läsåret 2016/17 Okt-nov -15 Rektorer planerar

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Stavreskolan F

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Stavreskolan F Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan Stavreskolan F-3 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 4

Läs mer

LPP för årskurs 2, Matte V.46-51 HT12

LPP för årskurs 2, Matte V.46-51 HT12 LPP för årskurs 2, Matte V.46-51 HT12 Värdegrund och uppdrag Skolan ska vara öppen för skilda uppfattningar och uppmuntra att de förs fram. Den ska framhålla betydelsen av personliga ställningstaganden

Läs mer

Publiceringsår Diskussionsfrågor. Undervisningssituationen för elever som är mottagna i grundsärskolan och får sin undervisning i grundskolan

Publiceringsår Diskussionsfrågor. Undervisningssituationen för elever som är mottagna i grundsärskolan och får sin undervisning i grundskolan Publiceringsår 2016 Diskussionsfrågor Undervisningssituationen för elever som är mottagna i grundsärskolan och får sin undervisning i grundskolan 2 (5) Förslag på diskussionsfrågor Såväl lärare som rektor

Läs mer

Kvalitetsredovisning läsåret 2013/14 Insjöns skola och förskoleklass.

Kvalitetsredovisning läsåret 2013/14 Insjöns skola och förskoleklass. Kvalitetsredovisning läsåret 2013/14 Insjöns skola och förskoleklass. Varje huvudman inom skolväsendet ska på huvudmannanivå systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Matematiklyftet Kollegialt lärande för matematiklärare

Matematiklyftet Kollegialt lärande för matematiklärare Matematiklyftet Kollegialt lärande för matematiklärare 2012-2016 Helena Karis Emma Wimmerstedt Dagens presentation Bakgrund Uppdrag Syfte/mål Genomförande Utvärdering Matematikdidaktiskt innehåll Lärportalen

Läs mer

Arbetsplan Fryxellska skolan 2017/18

Arbetsplan Fryxellska skolan 2017/18 Arbetsplan Fryxellska skolan 2017/18 Innehåll Fryxellska skolan arbetsplan läsåret 2017/18... 2 Ledord för arbetet i Fryxellska skola... 2 Vår vision om Fryxellska skolan... 2 Beskrivning av skolan...

Läs mer

Arbetsplan 2018/19 Strömtorpsskolan åk 1-6

Arbetsplan 2018/19 Strömtorpsskolan åk 1-6 Arbetsplan 2018/19 Strömtorpsskolan åk 1-6 Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi når målen? Hur ska vi göra? Normer och Värden Skolans plan mot kränkande behandling ska uppfylla skollagens

Läs mer

Matte i πteå 2012-2015. Kommunala insatser utifrån behov i verksamheten. SKL:s mattesatsning Förbättra elevernas resultat i PISA studien.

Matte i πteå 2012-2015. Kommunala insatser utifrån behov i verksamheten. SKL:s mattesatsning Förbättra elevernas resultat i PISA studien. 2012-2015 Matte i πteå Matematiklyftet Nationell fortbildning av alla som undervisar i matematik SKL:s mattesatsning Förbättra elevernas resultat i PISA studien. Kommunala insatser utifrån behov i verksamheten.

Läs mer

Verksamhetsplan. Färentuna. Förskola/skola: Läsåret 2015/2016

Verksamhetsplan. Färentuna. Förskola/skola: Läsåret 2015/2016 Läsåret 2015/2016 Förskola/skola: Färentuna 0 Innehållsförteckning Nulägesanalys... 2 Mål... 2 Handlingsplan... 3 Vilka åtgärder planeras för att utveckla era målområden?... 3 Hur planerar ni att genomföra

Läs mer

2016/2017. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS

2016/2017. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS 2016/2017 Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS SKOLANS LEDORD HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS VISION Mariebergsskolans vision är att alla ska känna glädje och trygghet i en demokratisk lärandemiljö. All

Läs mer

IUP-plan för Sofia skola

IUP-plan för Sofia skola IUP-plan för Sofia skola För pedagogerna! I denna IUP-plan finns beskrivning av hur vi på Sofia skola kommunicerar runt elevers lärande. Här finns också en beskrivning av hur vi organiserar utvecklingssamtalen.

Läs mer

Matematiklyftet i förskoleklassen. Lärportalen. för matematik

Matematiklyftet i förskoleklassen. Lärportalen. för matematik Matematiklyftet i förskoleklassen Lärportalen för matematik Matematiklyftet i förskole klassen är en del av en unik satsning på fortbildning i mate matikdidaktik och riktar sig till personal i förskoleklass.

Läs mer

Kvalitetsredovisning Björbo skolan Läsåret 2014/15

Kvalitetsredovisning Björbo skolan Läsåret 2014/15 Kvalitetsredovisning Björbo skolan Läsåret 2014/15 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vi har under läsåret kontinuerligt arbetat med värdegrunden på skolan, bla har vi samtal med eleverna

Läs mer

Hedängskolan 7-9 arbetsplan 2014-2015

Hedängskolan 7-9 arbetsplan 2014-2015 Hedängskolan Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(7) Birgitta Wikström 140908 Reviderad 141024 Hedängskolan 7-9 arbetsplan 2014-2015 MEDBORGARE Kunskapsnämndens mål 2014 Kunskapsförvaltningens verksamheter

Läs mer

#allaskalyckas digital kompetens. It-strategi. för grundskola och grundsärskola

#allaskalyckas digital kompetens. It-strategi. för grundskola och grundsärskola #allaskalyckas digital kompetens It-strategi för grundskola och grundsärskola Barn - och utbildningsförvaltningen 2017 Innehåll Inledning... 2 Hallstahammar kommuns vision 2025... 2 Nationell it-strategi...

Läs mer

Arbetsplan åk 1-6 utifrån framtagna förbättringsområden

Arbetsplan åk 1-6 utifrån framtagna förbättringsområden Arbetsplan åk 1-6 utifrån framtagna förbättringsområden 2019 2020 Månadsrapporten ska utgå från de faktorer vi kan påverka. Följande faktorer ska särskilt beaktas: Undervisningens och utbildningens innehåll

Läs mer

Projektrapport för projektet: Att öka läsförståelsen i Södra skolområdet

Projektrapport för projektet: Att öka läsförståelsen i Södra skolområdet Projektrapport för projektet: Att öka läsförståelsen i Södra skolområdet Jenny Darmell Förstelärare Sjuntorpskolan 4-9 Bakgrund Beskrivning av uppdraget Områdeschefen har utifrån de resultat som finns,

Läs mer

IKT-handlingsplan för Vallhovskolan

IKT-handlingsplan för Vallhovskolan IKT-handlingsplan för Vallhovskolan Inledning HT-13 gick Vallhovskolan in i kommunens 1-1 satsning och våra elever från åk.1 fick en egen dator. Satsningen på 1-1 är en del av kommunens strategi för ökad

Läs mer

På goda grunderen åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik. Barn- och ungdomsförvaltningen

På goda grunderen åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik. Barn- och ungdomsförvaltningen På goda grunderen åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik Barn- och ungdomsförvaltningen Syfte För att garantera att elever, som riskerar att inte uppnå kunskapskraven, upptäcks tidigt och

Läs mer

FRÅGESTÄLLNINGAR OCH METODER. Kvalitetsgranskning. Undervisningen i särskolan 2009/2010

FRÅGESTÄLLNINGAR OCH METODER. Kvalitetsgranskning. Undervisningen i särskolan 2009/2010 1 FRÅGESTÄLLNINGAR OCH METODER Kvalitetsgranskning Undervisningen i särskolan 2009/2010 2 Av denna PM framgår vilka tre centrala frågor som ska granskas och bedömas i denna kvalitetsgranskning. Dessa frågor

Läs mer

2015/2016. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS

2015/2016. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS 2015/2016 Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS Mariebergsskolans vision är att alla ska känna glädje och trygghet i en demokratisk lärandemiljö. All planering och alla aktiviteter

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Brobyskolan

VERKSAMHETSPLAN Brobyskolan 1 VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 Brobyskolan FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM 2 Innehållsförteckning Grundfakta om verksamheten 3 Sammanfattning av läsåret 2017/18 3 Prioriterade områden för kommande verksamhetsår

Läs mer

Uppföljningsplan av undervisning och elevers lärande i läs- skriv och matematikutveckling årskurs F-3

Uppföljningsplan av undervisning och elevers lärande i läs- skriv och matematikutveckling årskurs F-3 Uppföljningsplan av undervisning och elevers lärande i läs- skriv och matematikutveckling årskurs F-3 Senast reviderad 2019-05-20 Utvärderas i juni 2020 Innehåll Syfte... 3 Kartläggningsstöd och bedömningsstöd...

Läs mer

Strategi för bättre lärande i matematik

Strategi för bättre lärande i matematik Strategi för bättre lärande i matematik Utveckling & Lärande Värdegrund Kompetens & Omvärld PYSSLINGEN SKOLORS STRATEGI FÖR BÄTTRE LÄRANDE I MATEMATIK 2016 1 BAKGRUND Den svenska skolan och Pysslingens

Läs mer

Nyanlända och den svenska skolan. Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning. luisella.galina.hammar@skolverket.se

Nyanlända och den svenska skolan. Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning. luisella.galina.hammar@skolverket.se Nyanlända och den svenska skolan Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning luisella.galina.hammar@skolverket.se 1 Bakgrund Nyanlända elever har svårare att nå kunskapskraven i skolan. Endast 64 procent

Läs mer

Arbetsplan Bruksskolan åk /2019

Arbetsplan Bruksskolan åk /2019 Arbetsplan Bruksskolan åk 1-6 2018/2019 Normer och Värden Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Skolans plan mot kränkande behandling ska uppfylla skollagens krav

Läs mer

10 kap. Grundskolan. Utvecklingssamtal och individuell utvecklingsplan

10 kap. Grundskolan. Utvecklingssamtal och individuell utvecklingsplan IUP och omdöme me i Skollagen 2010:800 10 kap. Grundskolan [ ] Utvecklingssamtal och individuell utvecklingsplan 12 Minst en gång varje termin ska läraren, eleven och elevens vårdnadshavare ha ett utvecklingssamtal

Läs mer

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet Grundsärskolan Växthuset Läsåret 2015/2016 Identifierade utvecklingsområden som verksamheten arbetat med utifrån föregående läsårs analys 2(5) Att arbeta

Läs mer

Statens skolverks författningssamling

Statens skolverks författningssamling Statens skolverks författningssamling ISSN 1102-1950 Förordning om ändring i förordningen (SKOLFS 2010:250) om läroplan för specialskolan samt för förskoleklassen och fritidshemmet i vissa fall; SKOLFS

Läs mer

Dnr 2019/000076/600 Id Barn- och utbildningsförvaltningen. Verksamhetsplan Djursdala och Södra Vi

Dnr 2019/000076/600 Id Barn- och utbildningsförvaltningen. Verksamhetsplan Djursdala och Södra Vi Dnr 2019/000076/600 Id 25567 Barn- och utbildningsförvaltningen Djursdala och Södra Vi Dnr 2019/000076/600 Id 25567 Kommunal styrning och nämndplan Med kommunens värdeord ANSVAR, MOD och FANTASI i tankar

Läs mer

Arbetsplan läsåret 2018/2019. Klättenskolan och fritidshem

Arbetsplan läsåret 2018/2019. Klättenskolan och fritidshem Arbetsplan läsåret 2018/2019 Klättenskolan och fritidshem Innehåll Inledning... 3 Rektors förord/vision/målbild/tolkning av skolans kunskapsuppdrag/ Vad som ska prägla vårt uppdrag... 3 Vision för grundskolan

Läs mer

Bedömningsunderlag för Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

Bedömningsunderlag för Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Ht-16 Bedömningsunderlag för Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) ÄMNES- OCH ÄMNESDIDAKTISKA STUDIER Kurs: Grundläggande engelska för grundlärare med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6, I,

Läs mer

kultursyn kunskapssyn elevsyn 2014 Ulla Wiklund

kultursyn kunskapssyn elevsyn 2014 Ulla Wiklund kultursyn kunskapssyn elevsyn Pedagogik förmågan att inte ingripa? Kultursyn Inlärning perception produktion Kunskapssyn perception Lärande produktion reflektion inre yttre Estetik gestaltad erfarenhet

Läs mer

Svar på medborgarförslag om att kommunen bör starta matteklubbar för kommunens alla barn med hög begåvning för matematik

Svar på medborgarförslag om att kommunen bör starta matteklubbar för kommunens alla barn med hög begåvning för matematik BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2015-03-20 GSN-2015/6.602 1 (5) HANDLÄGGARE Hjelm, Per 08-535 360 71 Per.Hjelm@huddinge.se Grundskolenämnden Svar på medborgarförslag om att kommunen bör starta matteklubbar

Läs mer

PLAN FÖR UTVECKLING AV FRITIDSHEM

PLAN FÖR UTVECKLING AV FRITIDSHEM UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N SID 1 (7) 2012-11-13 DNR 12-411/7073 BILAGA PLAN FÖR UTVECKLING AV FRITIDSHEM UPPDRAGET I skollagen står följande om syftet med utbildningen på fritidshemmet:

Läs mer

Kvalitetsdokument 2015/2016 Viktor Rydbergs samskola

Kvalitetsdokument 2015/2016 Viktor Rydbergs samskola Kvalitetsdokument 2015/2016 Viktor Rydbergs samskola Skolans utvecklingsarbete 1. Hur har ni lyckats med era utvecklingsområden för innevarande läsår? VRS har under läsåret 2015/2016 arbetat med identifierade

Läs mer

Att arbeta med elever med särskild begåvning i grundskolan. Cecilia Eriksson

Att arbeta med elever med särskild begåvning i grundskolan. Cecilia Eriksson Att arbeta med elever med särskild begåvning i grundskolan Cecilia Eriksson 2017-01-09 1 Följ med på en resa från en idé om fördjupningsgrupper, till samarbete mellan speciallärare och lärare, till elevhälsa

Läs mer

, Mikael Johansson, Annie-Frid Johansson, Läsåret Arbetsplan åk F-6

, Mikael Johansson, Annie-Frid Johansson, Läsåret Arbetsplan åk F-6 Arbetsplan åk F-6 Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport har rektor valt följande förbättringsområden, som tillsammans med pedagogernas förbättringsområden, finns dokumenterade i arbetsplanen för läsåret

Läs mer

Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden

Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden Arbetsplan 2015/2016 Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden Skolans plan mot kränkande behandling ska utvecklas till att uppfylla skollagens krav.

Läs mer

Verksamhetsplan 2009

Verksamhetsplan 2009 Verksamhetsplan 2009 Haparanda 2009-02-16 Kjell Mäki Rektor Uppdrag och beskrivning av verksamheten Arbetsorganisation Utbildningen vid Gränsskolan omfattar förskoleklass, årskurserna 1-9 och integrerad

Läs mer

Utvecklingsplan, Strömsskolan, läsåret 17/18

Utvecklingsplan, Strömsskolan, läsåret 17/18 Utvecklingsplan, Strömsskolan, läsåret 17/18 Vision: Strömsskolan - en trygg och trivsam skola med höga resultat. Vi kan, vi vill och vi vågar! Bakgrund och syfte: Utvecklingsplanen ska konkretisera och

Läs mer

Enhetsplan för Nödingeskolan 2012-2013

Enhetsplan för Nödingeskolan 2012-2013 Enhetsplan för Nödingeskolan 2012-2013 Gemensamma mål för hela enheten Gemensam för såväl grundskola som förskoleklass och fritidshemmet ligger som grund för våra mål? Skolinspektionens rapport Vilka mål

Läs mer

PARKSKOLANS IT-strategi för bättre lärande

PARKSKOLANS IT-strategi för bättre lärande Läsåret 2016-17 PARKSKOLANS IT-strategi för bättre lärande Bakgrund Den svenska skolan och även Pysslingens skolor står inför stora utmaningar. Alla elever når inte skolans mål och skillnaderna är många

Läs mer

Sammanfattning Rapport 2012:4. Min blev blå! - Men varför då?... En kvalitetsgranskning av undervisningen i no i grundskolan årskurs 1-3

Sammanfattning Rapport 2012:4. Min blev blå! - Men varför då?... En kvalitetsgranskning av undervisningen i no i grundskolan årskurs 1-3 Sammanfattning Rapport 2012:4 Min blev blå! - Men varför då?... En kvalitetsgranskning av undervisningen i no i grundskolan årskurs 1-3 Sammanfattning Skolinspektionen har i denna granskning sett flera

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan. GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad )

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan. GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad ) UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad 161206) 1 2 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens

Läs mer

Mottagning av nyanlända elever i Norrköpings kommun

Mottagning av nyanlända elever i Norrköpings kommun Mottagning av nyanlända elever i Norrköpings kommun 2016-01-26 Norrköping 137000 invånare Interkulturella språkenheten Mottagande av alla barn och ungdomar till förskola grundskola och språkintroduktion

Läs mer

Utvecklingsprogram i matematik för förskola, förskoleklass och grundskola i Hudiksvalls kommun Del 2. Förbättringsområden, aktiviteter och tidsplaner

Utvecklingsprogram i matematik för förskola, förskoleklass och grundskola i Hudiksvalls kommun Del 2. Förbättringsområden, aktiviteter och tidsplaner 1 (8) 2011-02-04 Utvecklingsprogram i matematik för förskola, förskoleklass och grundskola i Hudiksvalls kommun Del 2. Förbättringsområden, aktiviteter och tidsplaner Utvecklingsprogrammet i matematik

Läs mer

Ht-15 VFU-DOKUMENTATION GRUNDLÄRARE F-3

Ht-15 VFU-DOKUMENTATION GRUNDLÄRARE F-3 Ht-15 Namn: Program: VFU-DOKUMENTATION GRUNDLÄRARE F-3 Namn: Personnummer: Telefonnummer: E-mail (studentmail): Startår: ht vt Individuell studieplan: Tilldelat VFU-område: VFU-DOKUMENTATION: Denna VFU-dokumentation

Läs mer

KVALITETSUPPFÖLJNING TJÄRNÖ SKOLA årskurs 1 6 LÄSÅRET 2014/2015

KVALITETSUPPFÖLJNING TJÄRNÖ SKOLA årskurs 1 6 LÄSÅRET 2014/2015 KVALITETSUPPFÖLJNING TJÄRNÖ SKOLA årskurs 1 6 LÄSÅRET 2014/2015 15/11/19 Förutsättningar som i stor utsträckning påverkat resultat 2014/2015 Eleverna har generellt bra kunskaper och är intresserade av

Läs mer

Strategier för att alla barn & elever ska nå målen i Askersunds kommun

Strategier för att alla barn & elever ska nå målen i Askersunds kommun Strategier för att alla barn & elever ska nå målen i Askersunds kommun Förord Barn- och utbildningsnämnden har gett förvaltningschefen i uppdrag att ta fram en strategi för att alla elever ska nå målen.

Läs mer

Kvalitetsdokument 2018 Grundskola. Re 338 Kyrk/Balder

Kvalitetsdokument 2018 Grundskola. Re 338 Kyrk/Balder Kvalitetsdokument 2018 Grundskola Re 338 Kyrk/Balder 1 Innehållsförteckning 1 Skolans utvecklingsarbete 3 1.1 Hur har ni lyckats med era utvecklingsområden för innevarande läsår? 3 1.2 Vilka är skolans

Läs mer

Kristinedalskolans utvecklingsplan läsåret 16/17

Kristinedalskolans utvecklingsplan läsåret 16/17 Kristinedalskolans utvecklingsplan läsåret 16/17 Kristinedalskolan Platsen för möten, lärande och utveckling Detta dokument sammanfattar de grundläggande förhållningssätt, värderingar och arbetssätt som

Läs mer

Läsa-skriva-räkna-garantin i praktiken. utifrån nationellt kartläggningsmaterial, bedömningsstöd och prov, från förskoleklass till årskurs 3

Läsa-skriva-räkna-garantin i praktiken. utifrån nationellt kartläggningsmaterial, bedömningsstöd och prov, från förskoleklass till årskurs 3 Läsa-skriva-räkna-garantin i praktiken utifrån nationellt kartläggningsmaterial, bedömningsstöd och prov, från förskoleklass till årskurs 3 Nationellt kartläggningsmaterial, bedömningsstöd och prov En

Läs mer

Kvalitetsredovisning Obligatoriska Särskolan Grevhagsskolan läsåret

Kvalitetsredovisning Obligatoriska Särskolan Grevhagsskolan läsåret Kvalitetsredovisning Obligatoriska Särskolan Grevhagsskolan läsåret 2010 2011 1 Inledning Obligatoriska särskolan med grundsärskolan och träningsskolan har under året funnits för eleverna i år 1-6 på Grevhagsskolan

Läs mer

Skolverkets arbete med skolans digitalisering

Skolverkets arbete med skolans digitalisering Skolverkets arbete med skolans digitalisering Nationell strategi för skolans digitalisering Övergripande mål Det svenska skolväsendet ska vara ledande i att använda digitaliseringens möjligheter på bästa

Läs mer