Läslyftet i Örebro kommun. Kortfattad information utifrån rektor och lärares perspektiv Läs mer på Skolverket samt Läs- och skrivportalen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Läslyftet 2016-2018 i Örebro kommun. Kortfattad information utifrån rektor och lärares perspektiv Läs mer på Skolverket samt Läs- och skrivportalen"

Transkript

1 Läslyftet i Örebro kommun Kortfattad information utifrån rektor och lärares perspektiv Läs mer på Skolverket samt Läs- och skrivportalen

2 Tidplan inför Läsåret 2016/17 Okt-nov -15 Rektorer planerar och skapar utrymme för deltagande i fortbildningen 11 dec -15 Sista dag att anmäla skola och lärare som ska delta i fortbildningen via denna länk. Dec-mars Rekrytering av nya handledare April Handledare och rektorer börjar sina utbildningar. Augusti juni-16 Lärarna deltar i fortbildningen. Ht-16 Fortsatt utbildning för handledarna och rektorerna.

3 Läslyftet Läslyftet är en fortbildning för lärare som bygger på att lärare lär av och med varandra med stöd av en handledare. Syftet är att förbättra elevernas läsförståelse och skrivförmåga. Fortbildningen utgår från Läs- och skrivportalen, som följer aktuella läroplaner och kursplaner i skolans olika ämnen. Utgångspunkten är forskning och analyser av svenska elevers resultat vid nationella och internationella undersökningar. Den äger rum lokalt på skolan under ett läsår, är verksamhetsnära och sker genom kollegialt lärande. Målgrupper: Förskollärare och lärare i förskoleklass, grund- och grundsärskola samt personal i skolbibliotek. Två kommande läsår vänder sig satsningen även till gymnasie- och gymnasiesärskola.

4 Modul Fortbildningsmaterialet i Läslyftet kallas för moduler. De finns tillgängliga på Läs- och skrivportalen. Modulerna riktar sig till olika skolformer och årskurser. Det finns flera moduler att välja mellan och antalet kommer successivt att utökas under tiden som fortbildningen pågår. Modulerna vänder sig till: Läsåret 2016/17 Obligatoriska skolan, förskoleklass, gymnasieskolan, gymnasiesärskolan och förskolan. Läsåret 2017/18 Obligatoriska skolan, förskoleklass, gymnasieskolan, gymnasiesärskolan och förskolan.

5 Fortbildningen Örebro kommuns ambition är att samtliga förskollärare och lärare i förskoleklass samt lärare som undervisar i svenska och svenska som andraspråk ska ha möjlighet att delta i fortbildningen under något av de läsår som Läslyftet pågår. Det är även önskvärt att lärare i exempelvis so- och noämnen samt personal i skolbibliotek, studiehandledare och modersmålslärare deltar. Rektor ansvarar för att dela lärare i grupper, skapa tid och organisatoriska förutsättningar för fortbildningen. Lärare på en skola bildar lärgrupper om 6-10 personer. För att kunna skapa goda förutsättningar för handledarna och deltagande skolor är ambitionen att lägga alla handledarledda möten på ons- eller torsdagar.

6 Tid under en termin för arbetslaget Arbetslaget väljer en modul för höstrespektive vårterminen. Varje modul består av 8 delar, som i sin tur består av 4 moment. Moment A-D = 2 veckor Handledning sker på ons- eller torsdagar om handledare och arbetslag inte kommer överens om något annat.

7 Moduler 2015, fler på gång för gy Samtal om text Lärare i skolans alla ämnen i årskurs 1-9 och till lärare, förskollärare i förskoleklass samt personal i skolbibliotek. 2. Tolka och skriva text i skolans alla ämnen Lärare i årskurs 1-9 i skolans alla ämnen. 3. Stimulera läsintresse Lärare i skolans alla ämnen i årskurs 1-9 och till lärare, förskollärare i förskoleklass samt personal i skolbibliotek. 4. Läsa och skriva i alla ämnen Primärt lärare som undervisar i årskurs 1-3, men även förskollärare och lärare i förskoleklass samt personal i skolbibliotek. 5. Kritiskt textarbete Primärt lärare i årskurs 1-6 samt till lärare och förskollärare i förskoleklass, men även lärare i årskurs Lässtrategier för sakprosa Primärt lärare i svenska och svenska som andraspråk i årskurs 4-9, men även lärare i svenska och svenska som andraspråk i årskurs 1-3 och personal i skolbibliotek. 7. Främja elevernas lärande i SO Primärt lärare i SO-ämnen i årskurs 4-9, men även i svenska och svenska som andraspråk, andra ämnen samt personal i skolbibliotek, studiehandledare och modersmålslärare. 8. Främja elevernas lärande i NO Primärt lärare i NO-ämnen i årskurs 4-9, men även i svenska och svenska som andraspråk, andra ämnen, personal i skolbibliotek, studiehandledare och modersmålslärare. 9. Strukturerad läs- och skrivundervisning Lärare i grundsärskolans båda inriktningar. = &_adf.ctrl-state=gr9h6gagn_25

8 Läs- och skrivportalen I Läs- och skrivportalen finns moduler av didaktiskt stödmaterial. Innehållet är underlag för kollegiala diskussioner, reflektioner över undervisningen och gemensam planering och uppföljning av klassrums-aktiviteter som syftar till att utveckla undervisningen. Modulerna är framtagen av Skolverket tillsammans med forskare och lärare. Materialet kan bestå av artiklar, filmer och frågor att reflektera över.

9 Åtta delar per modul Exempel från modulen Samtal om text 1. Läraren, planeringen och frågorna 2. Modeller för textsamtal 3. Läsloggen ett tankeredskap 4. Texten och kontexten 5. Samtal före, under och efter läsning 6. Att planera och leda en eftertänksam dialog 7. Samtal om elevers egna texter 8. Avslutande reflektion och utvärdering duler?_afrloop= &_adf.ctrl-state=gr9h6gagn_314

10 Fyra moment per del Moment Aktivitet Tid A Individuell förberedelse/instudering 60 minuter B Kollegialt samtal/arbete/planering 90 minuter C Genomförande av lektion/aktivitet 1 lektion i ordinarie undervisning D Kollegial uppföljning/reflektion 60 minuter Totalt 3,5 tim./del Totalt per termin 28 tim.

11 Handledaren Anställd hos huvudmannen. Vara handledare för deltagande lärare10 eller 20 procent. Handledaren som huvudmannen utser ska: vara legitimerad lärare eller förskollärare ha minst fyra års erfarenhet av undervisning ha behörighet att undervisa i svenska eller svenska som andraspråk, eller på annat sätt ha tillägnat sig goda kunskaper i språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt ha strävan att utifrån aktuell forskning inom områden med relevans för undervisningen medvetet och systematiskt utveckla elevens lärande ha visat intresse för att utveckla undervisningen tillsammans med andra lärare. Det är även meriterande att ha erfarenhet av undervisning av flerspråkiga elever. Handledaren ska framför allt bidra till det kollegiala lärandet hos de lärare som deltar i fortbildningen. Vi ser gärna handledaruppdrag på 20%, vilket kan innebära att man handleder en grupp på den egna skolan och en på en annan.

12 Annons, Handledare inom Läslyftet Alla skolor ska ge varje elev bästa möjliga förutsättningar för att lyckas. De ska främja alla elevers utveckling och lärande samt en livslång lust att lära. För att klara det skall Örebro kommun ha de bästa lärarna och rektorerna. Läslyftet är en didaktisk fortbildning för förskollärare, lärare och skolbibliotekarier inom förskoleklass, sär-, grund- och gymnasieskolan. Rektorer erbjuds parallellt en utbildning för att aktivt bidra och stödja lärarna i Läslyftet. Syftet med fortbildningen är att öka elevers måluppfyllelse genom att stärka och utveckla kvaliteten i läs- och skrivundervisning. Fortbildningen äger rum lokalt, är verksamhetsnära och bygger på kollegialt lärande med stöd av handledare. Som handledare informerar du deltagande lärare om syftet med fortbildningen och hur fortbildningsmodellen är upplagd bidrar du till kollegialt och individuellt lärande hos deltagarna, vägleder dem i resurser och uppgifter på Skolverkets läs- och skrivportal, samordnar tillsammans med övriga handledare skolors utbildningar medverkar du i Skolverkets särskilda utbildning för handledare Kompetenskrav Legitimerad lärare i svenska eller svenska som andraspråk (Legitimation ska bifogas i ansökan) Skicklig lärare med goda kunskaper i språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt Minst fyra års erfarenhet av undervisning Med en skicklig lärare menas i detta fall att du har breda och gedigna kunskaper inom läs- och skrivdidaktik samt i språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt. Det är även meriterande om du har erfarenhet av undervisning av flerspråkiga elever. Du har förmåga att sprida engagemang och intresse hos eleverna genom att göra undervisningen utmanande, spännande och stimulerande. Du strävar att utifrån aktuell forskning inom områden med relevans för undervisningen medvetet och systematiskt utveckla elevens lärande. Du samverkar med andra lärare, tar del av andras samt delar med dig av dina egna kunskaper och erfarenheter. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

13 Deltagande lärare Delta i gemensam planering och gruppdiskussioner med kollegor samt genomföra de klassrumsaktiviteter som ingår i fortbildningen. Ta del av material på Läs- och skrivportalen. Få handledning av handledare på arbetstid. Regelbundet pröva metoder och arbetssätt i undervisningen med grupper av elever. Under läsåret arbeta med två moduler.

14 Råd från lärare som varit med i Matematiklyftet Se till att någon från varje arbetslag/stadier på skolan är med. Kom ihåg att anpassa efter just din elevgrupp! Tänk på att det tar mycket tid, vilket innebär att tiden inte räcker till så många andra utvecklingsarbeten. Dokumentera! Scanna problemuppgifterna, genomför problemlösningen med elevgruppen, ta in lösningarna och diskutera dessa i kollegiet, scanna lösningar på "olika nivåer". Spara och visa upp för elever i framtiden som exempel på bedömning kvaliteter metoders effektivitet osv. Det tog mer tid än vad vi förstått innan. Vi hade velat ha mer tid avsatt för detta, då hade nog gett mer. Hela arbetslaget eller om möjligt hela skolan ska få möjlighet att vara med. Göra rektor mer deltagande.

15 Läs mer Lär- och skrivportalen &_afrWindowMode=0&_adf.ctrl-state=161q459fkb_308 Skolverket ormationomlaslyftet pdf Hör av er om: innehållsfrågor till Josefin Nilsson, språk-, läs- och skrivutvecklare , formfrågor till Staffan Henningson, projektkoordinator, ,

Läslyftets webbinarium 12 januari 2015 Powerpoint-presentationer

Läslyftets webbinarium 12 januari 2015 Powerpoint-presentationer Läslyftets webbinarium 12 januari 2015 Powerpoint-presentationer Erica Jonvallen projektledare Tove Mejer expert Katarina Linnarsson undervisningsråd Läslyftet Erica Jonvallen projektledare 2015-01-12

Läs mer

För huvudmän inom skolväsendet. Läslyftet Kollegialt lärande för utveckling av elevers läsande och skrivande Läsåret 2015/16

För huvudmän inom skolväsendet. Läslyftet Kollegialt lärande för utveckling av elevers läsande och skrivande Läsåret 2015/16 För huvudmän inom skolväsendet Läslyftet Kollegialt lärande för utveckling av elevers läsande och skrivande Läsåret 2015/16 Ansök senast den 23 januari 2015 Läslyftet 2015 2018 Hösten 2015 startar Läslyftet,

Läs mer

Läslyftet Kollegialt lärande för utveckling av elevers läsande, skrivande och lärande. modulkunskap

Läslyftet Kollegialt lärande för utveckling av elevers läsande, skrivande och lärande. modulkunskap Läslyftet Kollegialt lärande för utveckling av elevers läsande, skrivande och lärande modulkunskap Syfte Läslyftet syftar till att öka elevers läsförståelse och skrivförmåga genom att stärka och utveckla

Läs mer

Planera och organisera för Läslyftet

Planera och organisera för Läslyftet Planera och organisera för Läslyftet För huvudmän och rektorer inom Förskoleklass Grundskolan och motsvarande skolformer Gymnasieskolan och gymnasiesärskolan Diskussionsunderlag ISBN 978-91-7559-210-7

Läs mer

Matematiklyftet kollegialt lärande för matematiklärare. Grundskolan Gymnasieskolan Vuxenutbildningen

Matematiklyftet kollegialt lärande för matematiklärare. Grundskolan Gymnasieskolan Vuxenutbildningen Matematiklyftet kollegialt lärande för matematiklärare Grundskolan Gymnasieskolan Vuxenutbildningen Välkommen till Matematiklyftet en fortbildning i didaktik för dig som undervisar i matematik i grundskolan,

Läs mer

Utbildningsplan för handledare inom Läslyftet läsåret 2018/19

Utbildningsplan för handledare inom Läslyftet läsåret 2018/19 1 (5) Utbildningsplan för handledare inom Läslyftet läsåret 2018/19 Skolverket har fastställt denna utbildningsplan i samverkan med Göteborgs universitet, Högskolan Dalarna, Högskolan Kristianstad, Luleå

Läs mer

LÄSLYFTET I SKOLAN. Planera och organisera för kollegialt lärande

LÄSLYFTET I SKOLAN. Planera och organisera för kollegialt lärande LÄSLYFTET I SKOLAN Planera och organisera för kollegialt lärande ISBN: 978-91-7559-210-7 Form: AB Typoform Foto: Lena Katarina Johansson och Elke Welzbacher Tryck: Elanders Sverige AB, Skolverket 2018

Läs mer

Planera och organisera för Läslyftet 2015/16

Planera och organisera för Läslyftet 2015/16 Skolhuvudmän och rektorer Dnr: 2014:1254 1 (9) Planera och organisera för Läslyftet 2015/16 Detta diskussionsunderlag är tänkt att användas när deltagande i Läslyftet planeras och organiseras. et syftar

Läs mer

Läslyftet - fortbildning i läs- och skrivutveckling

Läslyftet - fortbildning i läs- och skrivutveckling Läslyftet - fortbildning i läs- och skrivutveckling Erica Jonvallen projektledare 2014-10-28 Målgrupper och läsår Målgrupper Lärare i förskoleklass, den obligatoriska skolan, gymnasie- och gymnasiesärskolan

Läs mer

Dag 2 Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare

Dag 2 Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare Dag 2 Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare #NCSLaslyft Anna Lindblom Dagens program Systematiskt kvalitetsarbete och forskningsbaserat arbetssätt i praktiken, Sara Knöfel och Jonas Andersson,

Läs mer

2015/16. Läslyftet UNDERLAG ANN-CHRISTIN FORSBERG, ERICA LÖVGREN

2015/16. Läslyftet UNDERLAG ANN-CHRISTIN FORSBERG, ERICA LÖVGREN 2015/16 Läslyftet UNDERLAG ANN-CHRISTIN FORSBERG, ERICA LÖVGREN Läslyftet Bakgrund Läslyftet är en av regeringen beslutad insats (2013) Målet för insatserna är att ge lärare vetenskapligt väl underbyggda

Läs mer

Läslyftet - uppdrag att svara för genomförandet av fortbildning i läs- och skrivutveckling. Erica Jonvallen projektledare

Läslyftet - uppdrag att svara för genomförandet av fortbildning i läs- och skrivutveckling. Erica Jonvallen projektledare Läslyftet - uppdrag att svara för genomförandet av fortbildning i läs- och skrivutveckling Erica Jonvallen projektledare Varför Läslyft? Regeringsuppdrag Vad är Läslyftet? Utgångspunkter Genomförande -

Läs mer

Huvudmän inom skolväsendet 2012-12-18 1 (10) Dnr 2012:1958

Huvudmän inom skolväsendet 2012-12-18 1 (10) Dnr 2012:1958 Huvudmän inom skolväsendet 1 (10) Information om Matematiklyftet I detta dokument finns information om Matematiklyftet samt hur man som huvudman ska gå tillväga om man vill ansöka om statsbidrag för matematikhandledare

Läs mer

För huvudmän inom skolväsendet. Matematiklyftet LÄSÅRET 2015/16 ANSÖK SENAST 16 JANUARI 2015 SISTA CHANSEN ATT DELTA I MATEMATIKLYFTET ANSÖK NU!

För huvudmän inom skolväsendet. Matematiklyftet LÄSÅRET 2015/16 ANSÖK SENAST 16 JANUARI 2015 SISTA CHANSEN ATT DELTA I MATEMATIKLYFTET ANSÖK NU! För huvudmän inom skolväsendet Matematiklyftet LÄSÅRET 2015/16 ANSÖK SENAST 16 JANUARI 2015 SISTA CHANSEN ATT DELTA I MATEMATIKLYFTET ANSÖK NU! Innehåll Fortbildning för alla matematiklärare 2 Läraren

Läs mer

NATURVETENSKAP OCH TEKNIK. Planera och organisera för kollegialt lärande

NATURVETENSKAP OCH TEKNIK. Planera och organisera för kollegialt lärande NATURVETENSKAP OCH TEKNIK Planera och organisera för kollegialt lärande ISBN: 978-91-7559-230-5 Grafisk form: Typisk form och AB Typoform Foto: Elke Welzbacher och Lena Katarina Johansson Tryck: Elanders

Läs mer

MATEMATIKLYFTET. Planera och organisera för kollegialt lärande

MATEMATIKLYFTET. Planera och organisera för kollegialt lärande MATEMATIKLYFTET Planera och organisera för kollegialt lärande ISBN: 978-91-7559-228-2 Grafisk form: Typisk form och AB Typoform Foto: Elke Welzbacher och Lena Katarina Johansson Tryck: Elanders Sverige

Läs mer

Planera och organisera för Läslyftet i förskolan diskussionsunderlag

Planera och organisera för Läslyftet i förskolan diskussionsunderlag 2017-04-06 1 (11) Planera och organisera för Läslyftet i förskolan diskussionsunderlag Postadress: 106 20 Stockholm Besöksadress: Fleminggatan 14 Telefon: 08-527 332 00 vx Fax: 08-24 44 20 skolverket@skolverket.se

Läs mer

Planera och organisera för Matematiklyftet

Planera och organisera för Matematiklyftet Planera och organisera för Matematiklyftet För huvudman, rektor och förskolechef inom Förskola Förskoleklass Grundskola och motsvarande skolformer Gymnasieskola och gymnasiesärskola Kommunal vuxenutbildning

Läs mer

Handledarutbildning. Högskolan Dalarna 22 maj 2018

Handledarutbildning. Högskolan Dalarna 22 maj 2018 Handledarutbildning Högskolan Dalarna 22 maj 2018 Utbildningsdagar Högskolan Dalarna Tillfälle 1: 22 maj 2018 Tillfälle 2: 13-14 sep 2018 Tillfälle 3: 6-7 nov 2018 Tillfälle 4: 28-29 jan 2019 Tillfälle

Läs mer

Dagens program Inledning Vägar in i skriftspråket Läslyftet i förskolan bakgrund, syfte och mål

Dagens program Inledning Vägar in i skriftspråket Läslyftet i förskolan bakgrund, syfte och mål Dagens program 10.00-10.15 Inledning 10.15-11.15 Vägar in i skriftspråket Carina Fast 11.15-12.00 Läslyftet i förskolan bakgrund, syfte och mål Skolverket 12.00-13.00 Lunch 13.00-14.45 Läslyftet i förskolan

Läs mer

Matematiklyftet. Malmöbiennetten 2013. Nationellt centrum för Matematikutbildning Göteborgs Universitet. Anette Jahnke

Matematiklyftet. Malmöbiennetten 2013. Nationellt centrum för Matematikutbildning Göteborgs Universitet. Anette Jahnke Matematiklyftet Malmöbiennetten 2013 Nationellt centrum för Matematikutbildning Göteborgs Universitet Anette Jahnke #malyft Matematiklyftet Matematiklyftet Fortbildning av alla lärare som undervisar i

Läs mer

Matematiklyftet i förskoleklassen. Lärportalen. för matematik

Matematiklyftet i förskoleklassen. Lärportalen. för matematik Matematiklyftet i förskoleklassen Lärportalen för matematik Matematiklyftet i förskole klassen är en del av en unik satsning på fortbildning i mate matikdidaktik och riktar sig till personal i förskoleklass.

Läs mer

Innan man startar en insats för lärare med fokus på kollegialt lärande, kan det finnas många frågor som behöver diskuteras och beslutas.

Innan man startar en insats för lärare med fokus på kollegialt lärande, kan det finnas många frågor som behöver diskuteras och beslutas. Innan man startar en insats för lärare med fokus på kollegialt lärande, kan det finnas många frågor som behöver diskuteras och beslutas. I det här diskussionsunderlaget finns det dels information om Lärportalens

Läs mer

Planerade moduler för höstterminen 2015

Planerade moduler för höstterminen 2015 Planerade moduler för höstterminen 2015 Samtal om text Modulen används i Läslyftets utprövningsomgång. Exemplen i modulen är främst hämtade från undervisning i svenska och svenska som andraspråk men avsikten

Läs mer

Läslyftets uppföljande konferens för rektorer, mars 2017 Ildico Hellman och Anna Lindblom. Twitter:#laslyft

Läslyftets uppföljande konferens för rektorer, mars 2017 Ildico Hellman och Anna Lindblom. Twitter:#laslyft Läslyftets uppföljande konferens för rektorer, mars 2017 Ildico Hellman och Anna Lindblom Twitter:#laslyft Program 10.00 Läslyftet tillbakablick och nuläge 13.00 Lunch Erfarenhetsutbyte i mindre grupper

Läs mer

LÄSLYFTET I FÖRSKOLAN. Planera och organisera för kollegialt lärande

LÄSLYFTET I FÖRSKOLAN. Planera och organisera för kollegialt lärande LÄSLYFTET I FÖRSKOLAN Planera och organisera för kollegialt lärande Läslyftet i förskolan och skolan Läslyftet är en kompetensutvecklingsinsats som riktar sig mot både förskolan och skolan. Insatsens bygger

Läs mer

Regional nätverksträff 151123

Regional nätverksträff 151123 Regional nätverksträff 151123 Aktuellt Information från Skolverket Läslyftet Bedömningsstöd Kunskapskrav åk 1 Utvecklingsmedel till det Regionala nätverket Ge alla elever chansen att lära sig läsa och

Läs mer

Vad händer framöver? Aktuellt från Skolverket. Språkdagen Göteborgs universitet 5 april 2017 Ildico Hellman

Vad händer framöver? Aktuellt från Skolverket. Språkdagen Göteborgs universitet 5 april 2017 Ildico Hellman Vad händer framöver? Aktuellt från Skolverket Språkdagen Göteborgs universitet 5 april 2017 Ildico Hellman Nationellt centrum för språk-, läs- och skrivutveckling (NCS) Webb Nyhetsbrev Nationell konferens

Läs mer

Delutvärdering Matte i Πteå Moa Nilsson Juli 2014

Delutvärdering Matte i Πteå Moa Nilsson Juli 2014 Delutvärdering Matte i Πteå Moa Nilsson Juli 2014 Projektet Matte i Πteå Syfte Syftet med det treåriga projektet Matte i Πteå är att utveckla och förbättra undervisningen i matematik för att öka alla elevers

Läs mer

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare #NCSLaslyft Anna Lindblom Dagens program 10.00 Introduktion Språk-, läs, och skrivutvecklare, utbildningen NCS Läslyftet Gruppdiskussioner 12.00 LUNCH 13.00

Läs mer

Läslyftet Örebro kommun

Läslyftet Örebro kommun Todaysmeet UppstartLäslyft Läslyftet 2016-2017 Örebro kommun Uppstartsträff 16 maj 2016 Madelene Forsmark, Ann Wahlström, Staffan Henningson, Josefin Nilsson Läslyftet i Örebro 16/17 Skolenheter: 18 Handledare:

Läs mer

Välkomna! Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare

Välkomna! Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare Välkomna! Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare #NCSLaslyft Anna Lindblom Dagens program 10.00 Introduktion - NCS - Språk-, läs, och skrivutvecklare, utbildningsplan, aktivitetsplan 10.45 Föreläsning,

Läs mer

Att leda kollegialt lärande

Att leda kollegialt lärande Att leda kollegialt lärande 2019-06-04 Program 4 juni 10.00 10.45 Information om utbildningen och kompetensutvecklingsmodellen Skolverket 10.50 12.00 Det kollegiala lärandet, förväntningar & rollfördelning.

Läs mer

Språkutvecklingsplan FÖRSKOLA, FÖRSKOLEKLASS OCH GRUNDSKOLA

Språkutvecklingsplan FÖRSKOLA, FÖRSKOLEKLASS OCH GRUNDSKOLA Språkutvecklingsplan FÖRSKOLA, FÖRSKOLEKLASS OCH GRUNDSKOLA SPRÅKUTVECKLINGSPLAN FÖRSKOLA, FÖRSKOLEKLASS OCH GRUNDSKOLA Inledning Förskolans, förskoleklassens och grundskolans uppdrag är att lägga grunden

Läs mer

Tammi Gustafsson Nadel Malin Gyunda Tove Mejer Program 9:30-10:00 Välkomna till Läslyftet! 10:00-10:30 Den första bokupplevelsen är den största bokupplevelse 10:30-10:50 Paus 10:50-12:00 Det här är Läslyftet

Läs mer

VÄLFÄRD SKOLAS SPRÅKSATSNING

VÄLFÄRD SKOLAS SPRÅKSATSNING VÄLFÄRD SKOLAS SPRÅKSATSNING Nätverk och aktiviteter läsåret 2018/2019 Jonatan Lannemar, Britt Olofsson Santoft, Anna Strid Uppdaterad 2018-05-24 1(8) Innehållsförteckning 1 Välfärd skolas språksatsning...

Läs mer

VÄLFÄRD SKOLAS SPRÅKSATSNING

VÄLFÄRD SKOLAS SPRÅKSATSNING VÄLFÄRD SKOLAS SPRÅKSATSNING Nätverk och aktiviteter läsåret 2018/2019 Jonatan Lannemar, Britt Olofsson Santoft, Anna Strid Uppdaterad 2018-11-07 1(8) Innehållsförteckning 1 Välfärd skolas språksatsning...

Läs mer

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i skolan Omgång 3 tillfälle 4, 6-7 september

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i skolan Omgång 3 tillfälle 4, 6-7 september Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i skolan Omgång 3 tillfälle 4, 6-7 september Laila Guvå och Susanne Magne Dagens program 10.00 10.45 12.00 13.00 14.30 15.00 16.45 17.00 18.30 Inledning,

Läs mer

Matte i πteå 2012-2015. Kommunala insatser utifrån behov i verksamheten. SKL:s mattesatsning Förbättra elevernas resultat i PISA studien.

Matte i πteå 2012-2015. Kommunala insatser utifrån behov i verksamheten. SKL:s mattesatsning Förbättra elevernas resultat i PISA studien. 2012-2015 Matte i πteå Matematiklyftet Nationell fortbildning av alla som undervisar i matematik SKL:s mattesatsning Förbättra elevernas resultat i PISA studien. Kommunala insatser utifrån behov i verksamheten.

Läs mer

Utbildning för Språk-, läs- och skrivutvecklare, februari

Utbildning för Språk-, läs- och skrivutvecklare, februari Utbildning för Språk-, läs- och skrivutvecklare, 11-12 februari #NCSLaslyft Anna Lindblom Utvärdering från tillfälle 2 Nyanlända elevers lärande Bedömningsmaterialet Längre gruppdiskussioner Viktigt att

Läs mer

Välkomna. till konferens för samordnare inom nyanländas lärande. Arlanda,

Välkomna. till konferens för samordnare inom nyanländas lärande. Arlanda, Välkomna till konferens för samordnare inom nyanländas lärande Arlanda, 2016-09-02 Skolverkets arbete Regeringsuppdrag: Uppdrag att genomföra insatser för att stärka utbildningens kvalitet för nyanlända

Läs mer

VÄLFÄRD SKOLAS SPRÅKSATSNING

VÄLFÄRD SKOLAS SPRÅKSATSNING VÄLFÄRD SKOLAS SPRÅKSATSNING Nätverk och aktiviteter läsåret 2016/2017 Jonatan Lannemar Uppdaterad 2016-06-08 POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST SMS WEBB ORG.NUMMER Nacka kommun, 131 81 Nacka Stadshuset,

Läs mer

Matematiklyftet Kollegialt lärande för matematiklärare

Matematiklyftet Kollegialt lärande för matematiklärare Matematiklyftet Kollegialt lärande för matematiklärare 2012-2016 Helena Karis Emma Wimmerstedt Dagens presentation Bakgrund Uppdrag Syfte/mål Genomförande Utvärdering Matematikdidaktiskt innehåll Lärportalen

Läs mer

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare. Stockholm den 9 och 10 maj 2017

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare. Stockholm den 9 och 10 maj 2017 Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare Stockholm den 9 och 10 maj 2017 #NCSLaslyft Ildico Hellman Dagens program 10.00 Introduktion Språk-, läs- och skrivutvecklare, utbildningen NCS Läslyftet

Läs mer

Så fortsätter vi med Matematiklyftet Borås Stad

Så fortsätter vi med Matematiklyftet Borås Stad Så fortsätter vi med Matematiklyftet Borås Stad Gr Borås Stad har i flera år arbetat med kollegialt lärande på olika sätt. Vi brukar skoja och säga att matematiken kokar i Borås stad, säger Maria Maschmann

Läs mer

Matte i πteå. Piteå kommun 2015-02-13

Matte i πteå. Piteå kommun 2015-02-13 2015 Matte i πteå Piteå kommun 2015-02-13 Bakgrund Svenska elevers kunskaper i matematik har försämrats under senare år. Försämringen märks i att andelen elever som uppnår det lägsta betyget ökar och

Läs mer

Skolverkets nya stödmaterial för förskoleklassen

Skolverkets nya stödmaterial för förskoleklassen Skolverkets nya stödmaterial för förskoleklassen Varför stödmaterial för förskoleklassen? Ny skollag och ny läroplan Förbättra likvärdigheten Tydliggöra rektorns ansvar Bidra till kompetensutveckling diskussionsfrågor

Läs mer

Matematiklyftet. Ämnesdidaktisk fortbildning för matematiklärare. Läsåret 2013/14

Matematiklyftet. Ämnesdidaktisk fortbildning för matematiklärare. Läsåret 2013/14 Matematiklyftet Ämnesdidaktisk fortbildning för matematiklärare Läsåret 2013/14 8.30-9.30 Presentation av matematiklyftet Bakgrund och syfte Genomförande Lärportal Handledare och rektorers roll 9.30-10.00

Läs mer

Huvudman Dnr :6993 Rektor Beslut

Huvudman Dnr :6993 Rektor Beslut Beslut Huvudman 2017-05-19 info@adm.kunskapsskolan.se Dnr 400-2016:6993 Rektor linda.noaksson@adm.kunskapsskolan.se Beslut för Kunskapsskolan Jönköping i Jönköpings kommun efter kvalitetsgranskning av

Läs mer

VÄLFÄRD SKOLAS SPRÅKSATSNING

VÄLFÄRD SKOLAS SPRÅKSATSNING VÄLFÄRD SKOLAS SPRÅKSATSNING Nätverk och aktiviteter läsåret 2019/2020 Jonatan Lannemar, Britt Olofsson Santoft, Anna Strid Uppdaterad 2019-06-03 1(8) Innehållsförteckning 1 Välfärd skolas språksatsning...

Läs mer

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i förskolan

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i förskolan Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i förskolan Göteborg, Stockholm och Malmö juni 2017 Ildico Hellman, Malin Gyunda, Teresa Fernández Long Dagens program 09:30 Inledning 09:40 Språk-, läs-

Läs mer

Moduler LÄSLYFTET I SKOLAN

Moduler LÄSLYFTET I SKOLAN Moduler 2018 2019 LÄSLYFTET I SKOLAN Välkommen till Läslyftet! Den här översikten ger en kort beskrivning av modulernas innehåll och är tänkt att hjälpa er i valet av modul. Årskurs och primär målgrupp

Läs mer

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i förskola Stockholm 4 maj 2018

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i förskola Stockholm 4 maj 2018 Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i förskola Stockholm 4 maj 2018 Ildico Hellman, Malin Gyunda EPA: ensam par alla E: Vilka teman tycker du framkommer i berättelsen som skulle vara intressanta

Läs mer

Läslyftet i skolan MODULER OM SPRÅK-, LÄS- OCH SKRIVUTVECKLING

Läslyftet i skolan MODULER OM SPRÅK-, LÄS- OCH SKRIVUTVECKLING Läslyftet i skolan MODULER OM SPRÅK-, LÄS- OCH SKRIVUTVECKLING Alla insåg att det rör alla. Läslyftet handlade inte bara om svenskan. Det var nog den viktigaste insikten för alla. (Lärare, gymnasiet) Jag

Läs mer

Matematiklyftet utveckling av kompetensutvecklingskultur och undervisningskultur. Peter Nyström Nationellt centrum för matematikutbildning

Matematiklyftet utveckling av kompetensutvecklingskultur och undervisningskultur. Peter Nyström Nationellt centrum för matematikutbildning Matematiklyftet utveckling av kompetensutvecklingskultur och undervisningskultur Peter Nyström Nationellt centrum för matematikutbildning Frågan är Hur (hvordan) utvecklar man bäst kvalitet i matematikundervisning

Läs mer

VÄLFÄRD SKOLAS SPRÅKSATSNING. Nätverk och aktiviteter läsåret 2017/2018. Anna Strid, Britt Olofsson Santoft, Jonatan Lannemar Uppdaterad

VÄLFÄRD SKOLAS SPRÅKSATSNING. Nätverk och aktiviteter läsåret 2017/2018. Anna Strid, Britt Olofsson Santoft, Jonatan Lannemar Uppdaterad VÄLFÄRD SKOLAS SPRÅKSATSNING Nätverk och aktiviteter läsåret 2017/2018 Anna Strid, Britt Olofsson Santoft, Jonatan Lannemar Uppdaterad 2017-08-14 1 Innehållsförteckning 1 Välfärd skolas språksatsning...

Läs mer

Regional Teknikkonferens Västerås Johnny Häger

Regional Teknikkonferens Västerås Johnny Häger Regional Teknikkonferens Västerås 2016-09-29 Johnny Häger johnny.hager@skolverket.se 0733-77 36 49 Johnny Häger Bor strax utanför Uppsala 4-9 Ma/No-Tk lärare Lärarutbildare UU i Teknik, Naturvetenskap

Läs mer

Kompetensutveckling inom specialpedagogik. Specialpedagogik för lärande

Kompetensutveckling inom specialpedagogik. Specialpedagogik för lärande Kompetensutveckling inom specialpedagogik Specialpedagogik för lärande Program 20 oktober 10.00 11.30 11.40 12.10 12.40 13.45 16.10 16.30 Info från oss Paus Daniel Östlund - Stöd till elever: en tillbakablick

Läs mer

Grundsärskolan Särskolans rikskonferens Kristina Dahlberg, Susanne Smith Undervisningsråd För- och grundskoleenheten

Grundsärskolan Särskolans rikskonferens Kristina Dahlberg, Susanne Smith Undervisningsråd För- och grundskoleenheten Grundsärskolan Särskolans rikskonferens 2019 Kristina Dahlberg, Susanne Smith Undervisningsråd För- och grundskoleenheten Aktuellt från Skolverket Allmänna råd om mottagande Allmänna råd om betyg och betygsättning

Läs mer

Utmaning. Statsbidraget ger: Möjlighet till nedsättning i tid för handledaren på 10-20% Tillgång till handledarutbildning

Utmaning. Statsbidraget ger: Möjlighet till nedsättning i tid för handledaren på 10-20% Tillgång till handledarutbildning Dagens innehåll Utmaning Statsbidraget ger: Möjlighet till nedsättning i tid för handledaren på 10-20% Tillgång till handledarutbildning Aktivitetsplan- mer i detalj. Starkt önskemål om en ökad integrering

Läs mer

Beslut. en Skolinspektionen

Beslut. en Skolinspektionen en Skolinspektionen Beslut Landskrona School of Sports AB Box 654 261 25 Landskrona 2017-05-23 Dnr 400-2016:6993 Roland Schoultze roland.schoultzealasos.se Beslut för LA School of Sports i Landskrona kommun

Läs mer

Specialpedagogik för lärande

Specialpedagogik för lärande Specialpedagogik för lärande Allas rätt till lärande I utbildningen ska hänsyn tas till barns och elevers olika behov. Barn och elever ska ges stöd och stimulans så att de utvecklas så långt som möjligt.

Läs mer

Planera och organisera. Kollegialt lärande i fritidshemmet

Planera och organisera. Kollegialt lärande i fritidshemmet Planera och organisera Kollegialt lärande i fritidshemmet Innehåll 1 2 3 4 5 6 7 Vad innebär kollegialt lärande? 3 Utgå från en nulägesanalys 4 Att välja underlag 5 Skapa delaktighet och prioritera 6 Skapa

Läs mer

Uppdrag om fortbildning i läs- och skrivutveckling Läslyftet

Uppdrag om fortbildning i läs- och skrivutveckling Läslyftet Regeringsbeslut I:9 2013-12-05 U2013/7215/S Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Uppdrag om fortbildning i läs- och skrivutveckling Läslyftet Regeringens beslut Regeringen uppdrar

Läs mer

Stödmaterial för samverkan kring studiehandledning på modersmålet i grund- och gymnasieskolan

Stödmaterial för samverkan kring studiehandledning på modersmålet i grund- och gymnasieskolan Utbildningsförvaltningen stödmaterial Sida 1 (6) 2018-12-04 Stödmaterial för samverkan kring studiehandledning på modersmålet i grund- och gymnasieskolan Elev i behov av studiehandledning på modersmålet

Läs mer

Hur ska måluppfyllelsen öka? Matematiklyftet

Hur ska måluppfyllelsen öka? Matematiklyftet Matematiklyftet Ökad måluppfyllelse Hur ska måluppfyllelsen öka? Matematiklyftet Fortbildning i matematikdidaktik för alla matematiklärare Stöd för arbetet med matematik i förskolan och förskoleklassen

Läs mer

Nyanlända och den svenska skolan. Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning. luisella.galina.hammar@skolverket.se

Nyanlända och den svenska skolan. Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning. luisella.galina.hammar@skolverket.se Nyanlända och den svenska skolan Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning luisella.galina.hammar@skolverket.se 1 Bakgrund Nyanlända elever har svårare att nå kunskapskraven i skolan. Endast 64 procent

Läs mer

BRUK. bedömning reflektion utveckling kvalitet

BRUK. bedömning reflektion utveckling kvalitet Vad är BRUK? BRUK bedömning reflektion utveckling kvalitet BRUK är ett verktyg för självskattning av kvaliteten i samtliga läroplansstyrda verksamhetsformer. BRUK är en del av det systematiska kvalitetsarbetet.

Läs mer

Regeringens beslut. Regeringsbeslut I: U2018/03106/S. Utbildningsdepartementet. Statens skolverk Stockholm

Regeringens beslut. Regeringsbeslut I: U2018/03106/S. Utbildningsdepartementet. Statens skolverk Stockholm Regeringsbeslut I:4 2018-07-12 U2018/03106/S Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Specialpedagogiska skolmyndigheten Box 1100 871 29 Härnösand Uppdrag att svara för genomförandet

Läs mer

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet Korsberga skola F-6 Läsåret 2015/2016 2(5) Vad framkom vid analysen av verksamhetens resultat förra läsåret? Vi kände behov av att prata mer om matematiken

Läs mer

Delredovisning av uppdrag om fortbildning i läs- och skrivutveckling - Läslyftet Dnr U2013/7215/S

Delredovisning av uppdrag om fortbildning i läs- och skrivutveckling - Läslyftet Dnr U2013/7215/S Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm 1 (25) Delredovisning av uppdrag om fortbildning i läs- och skrivutveckling - Läslyftet Dnr U2013/7215/S Härmed delredovisas uppdraget att svara för genomförandet

Läs mer

Sammanfattning Rapport 2010:9. Undervisningen i svenska i grundsärskolan

Sammanfattning Rapport 2010:9. Undervisningen i svenska i grundsärskolan Sammanfattning Rapport 2010:9 Undervisningen i svenska i grundsärskolan 1 Sammanfattning Skolinspektionens kvalitetsgranskning av undervisningen i särskolan har genomförts i 28 grundsärskolor spridda över

Läs mer

Stödinsatser i skolan

Stödinsatser i skolan Stödinsatser i skolan Kompetensutveckling inom specialpedagogik Regeringen: Fler lärare än speciallärare och specialpedagoger får ökade kunskaper om specialpedagogiska förhållningssätt, metoder och arbetssätt

Läs mer

Workshop RUN konferens Sundsvall

Workshop RUN konferens Sundsvall Minnesanteckningar Workshop RUN konferens 20161116 Sundsvall Vad vi har lyckats bra med När det varit tydligt i uppdraget, t ex mattelyft och läslyft, handledaruppdrag eller annat projekt. Tid i tjänsten

Läs mer

Kållekärrs och Långekärrs skolor

Kållekärrs och Långekärrs skolor Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2014 juni 2015 Grundskola 1-5 Kållekärrs och Långekärrs skolor Barn- och utbildningsförvaltningen Ansvarig rektor Hans Persson 150814 Tjörn Möjligheternas

Läs mer

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare. i förskolan. Stockholm augusti 2019

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare. i förskolan. Stockholm augusti 2019 Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i förskolan Stockholm 21-22 augusti 2019 Wifi: Lösenord: barnboksakademin.com 17 skäl Presentera er för varandra och hitta en gemensam nämnare för alla vid

Läs mer

Läslyftet Stockholm Seminarium Vilka resultat nåddes och vad hände sedan? Leda lärande 3 oktober 2018

Läslyftet Stockholm Seminarium Vilka resultat nåddes och vad hände sedan? Leda lärande 3 oktober 2018 Läslyftet Stockholm Seminarium Vilka resultat nåddes och vad hände sedan? Leda lärande 3 oktober 2018 Innehåll Uppdrag och bakgrund Programteori Genomförande Resultat Vad tar vi med oss? Hur går vi vidare?

Läs mer

Matematik i Skolverket

Matematik i Skolverket SMaLs sommarkurs 2013 Matematik i Skolverket Helena Karis Margareta Oscarsson Reformer - vuxenutbildning 1 juli 2012 - Kursplaner - vuxenutbildning, grundläggande nivå - särskild utbildning för vuxna på

Läs mer

Wifi: CLARION CONNECT

Wifi: CLARION CONNECT Wifi: CLARION CONNECT 1 Tammi Gustafsson Nadel Malin Gyunda Tove Mejer 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Samarbetet mellan förskola och hem har ökat liksom vårdnadshavarnas medvetenhet kring hur viktig läsning och

Läs mer

Läsdelegationens betänkande Barn och ungas läsning ett ansvar för hela samhället. Remissvar från Östersunds kommun

Läsdelegationens betänkande Barn och ungas läsning ett ansvar för hela samhället. Remissvar från Östersunds kommun Östersund 2018 11 22 Läsdelegationens betänkande Barn och ungas läsning ett ansvar för hela samhället. Remissvar från Östersunds kommun Barn och ungdomar har rätt att få utveckla förutsättningar för en

Läs mer

Förmiddagens program

Förmiddagens program Välkomna! Förmiddagens program 10.00-11.00 Introduktion till kursen 11.00-12.30 grupp 1 Margareta L F grupp 2 Elisabeth grupp 3 Carina grupp 4 Margareta B. 12.30-13.30 Lunch Vildgåsen (lunchbiljett) Eftermiddagens

Läs mer

Är du vanlig eller ovanlig i Läslyftet 18/19? Undervisar i grundskolan 48 år Kvinna Anna Andersson Har arbetat 16 år som lärare

Är du vanlig eller ovanlig i Läslyftet 18/19? Undervisar i grundskolan 48 år Kvinna Anna Andersson Har arbetat 16 år som lärare Är du vanlig eller ovanlig i Läslyftet 18/19? Undervisar i grundskolan 48 år Kvinna Anna Andersson Har arbetat 16 år som lärare Program 10:00-10:15 Välkomna! 10:15-11:15 Texterna (och lärarna) som räddade

Läs mer

Välkomna till utbildningen Att leda kollegialt lärande i fritidshemmet

Välkomna till utbildningen Att leda kollegialt lärande i fritidshemmet Välkomna till utbildningen Att leda kollegialt lärande i fritidshemmet Program 9:30-10:30 10:30-11:20 11.30-12:30 12:30-13:30 13:30-14:40 14:40-15:00 15:00-15:50 15:50-16:00 Skolverket informerar om utbildningen

Läs mer

Systematiskt Kvalitetsarbete Mörtviksskolan

Systematiskt Kvalitetsarbete Mörtviksskolan Systematiskt Kvalitetsarbete Mörtviksskolan 2017-2018 Systematiskt kvalitetsarbete Skola Våra elever är morgondagens världsmedborgare och vi utvecklar därför elevernas kommunikativa förmåga, kreativitet

Läs mer

Skolverkets arbete med skolans digitalisering

Skolverkets arbete med skolans digitalisering Skolverkets arbete med skolans digitalisering Nationell strategi för skolans digitalisering Övergripande mål Det svenska skolväsendet ska vara ledande i att använda digitaliseringens möjligheter på bästa

Läs mer

Skolverkets besök. Lyssna. Informera. Svara på frågor

Skolverkets besök. Lyssna. Informera. Svara på frågor Skolverkets besök Lyssna Informera Svara på frågor Idag Handledarrollen Statsbidraget Nytt i modulerna Kompetensutvecklingsmodellen Läslyftets utvärdering Diskussion Aktuellt Frågor Många handledare!

Läs mer

Utbildning för Språk-, läs- och skrivutvecklare, 2-3 februari

Utbildning för Språk-, läs- och skrivutvecklare, 2-3 februari Utbildning för Språk-, läs- och skrivutvecklare, 2-3 februari #NCSLaslyft Anna Lindblom Utvärdering från tillfälle 2 Samma grupper! Byt grupper! En riktigt bra utbildning Mer förskola! Mer gymnasieskola!

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete i praktiken- Resurser i samverkan

Systematiskt kvalitetsarbete i praktiken- Resurser i samverkan Systematiskt kvalitetsarbete i praktiken- Resurser i samverkan Halmstads kommun Ca 95 000 invånare BUF + UAF 80 förskolor + 27 friförskolor 32 grundskolor + 4 friskolor 3 gymnasieskolor + 3 friskolor Rollen

Läs mer

RESURSSKOLAN. Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar

RESURSSKOLAN. Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar RESURSSKOLAN Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar Karlskrona kommun Barn och ungdomsförvaltningen - 2014 RESURSSKOLAN EN DEL AV SÄRSKILT STÖD SÄRSKILD UNDERVISNINGS- GRUPP ENLIGT SKOLLAGEN:

Läs mer

Moduler om språk-, läs och skrivutveckling

Moduler om språk-, läs och skrivutveckling Moduler om språk-, läs och skrivutveckling Varför ett Läslyft och för vem? Modulerna om språk-, läs och skrivutveckling är framtagna inom Läslyftet Regeringsuppdrag om fortbildning i läs- och skrivutveckling

Läs mer

Regeringens beslut. Regeringsbeslut I: U2017/00300/S. Utbildningsdepartementet. Statens skolverk Stockholm

Regeringens beslut. Regeringsbeslut I: U2017/00300/S. Utbildningsdepartementet. Statens skolverk Stockholm Regeringsbeslut I:1 2017-01-26 U2017/00300/S Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Uppdrag att genomföra insatser för att stärka utbildningens kvalitet för nyanlända barn och elever

Läs mer

Kvalitetsplan

Kvalitetsplan Dnr KS/555/2015 Kvalitetsplan 2016 2018 Förskola, obligatoriska skolformer, gymnasie- och gymnasiesärskola samt fritidshem Kommunstyrelsen 2016-01-12, 20 Inledning Varje huvudman inom skolväsendet ska,

Läs mer

Göteborg den 23 april 2018 Wifi: EliteWifi

Göteborg den 23 april 2018 Wifi: EliteWifi Göteborg den 23 april 2018 Wifi: EliteWifi Henrik Carlsson Tove Mejer Helga Stensson Program 09.30 12.00 10.45 11.00 Paus 12.00 13.00 Lunch 13.00 14.00 Valbart pass 1 14.00 14.30 Skapa goda förutsättningar

Läs mer

Sammanfattning. Genomförande. Redovisning av regeringsuppdrag

Sammanfattning. Genomförande. Redovisning av regeringsuppdrag Regeringskansliet Utbildningsdepartementet Delredovisning 1 (7) Dnr 6.1.1 2018:1887 Redovisning av uppdrag om vilka fortbildningsinsatser som har genomförts för personal inom förskoleklassen och fritidshemmet

Läs mer

Nyanlända och den svenska skolan. Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning. luisella.galina.hammar@skolverket.se

Nyanlända och den svenska skolan. Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning. luisella.galina.hammar@skolverket.se Nyanlända och den svenska skolan Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning luisella.galina.hammar@skolverket.se 1 Likvärdig utbildning i svensk grundskola? Elevers möjligheter att uppnå goda studieresultat

Läs mer

Undervisning i förskoleklass En kvalitetsgranskning

Undervisning i förskoleklass En kvalitetsgranskning Undervisning i förskoleklass En kvalitetsgranskning 1 Utgångspunkt Egen skolform sedan 1998 Ettårig frivillig skolform (ca 95% av alla sexåringar deltar) Förskoleklassen omfattas av de två första delarna

Läs mer

Skolverkets besök. Lyssna. Informera. Svara på frågor

Skolverkets besök. Lyssna. Informera. Svara på frågor Skolverkets besök Lyssna Informera Svara på frågor Innehåll Hur går det? Statsbidraget och förordningen Plats på handledarutbildningen Aktuellt från Skolverket - Kartläggningsmaterial förskoleklass - Lagändringar

Läs mer

Nyanlända elevers lärande

Nyanlända elevers lärande Nyanlända elevers lärande Mälardalens högskola 12 november Luisella Galina Hammar Nyanlända elevers skolresultat Under de senaste två åren har andelen nyanlända elever som uppnår behörighet till gymnasieskolans

Läs mer

Pedagogisk kartläggning av nyanlända elever på Skäggetorpsskolan

Pedagogisk kartläggning av nyanlända elever på Skäggetorpsskolan Pedagogisk kartläggning av nyanlända elever på Skäggetorpsskolan Jelena Vasic lärare IK Mats Fahlgren lärare IK Kajsa Andersson rektor Agnetha Ehrenholm bitr rektor Organisation av nyanlända elever på

Läs mer

Lärarlönelyftet. Rev Politiskt beslut om statsbidrag för höjda lärarlöner Utfärdad 11 februari 2016, SFS 2016:100

Lärarlönelyftet. Rev Politiskt beslut om statsbidrag för höjda lärarlöner Utfärdad 11 februari 2016, SFS 2016:100 Lärarlönelyftet Rev 201605120 Politiskt beslut om statsbidrag för höjda lärarlöner Utfärdad 11 februari 2016, SFS 2016:100 1 Lärarlönelyftet i korthet En regeringssatsning på kvalitet och attraktivitet

Läs mer