Utvecklingsarbetet Skriv & läs i Örnsköldsvik

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utvecklingsarbetet Skriv & läs i Örnsköldsvik 2008-2012"

Transkript

1 Utvecklingsarbetet Skriv & läs i Örnsköldsvik Utvecklingsarbetet Skriv & läs har bedrivits i sex år, varav fem ( ) med statliga bidrag för Basfärdigheter Läsa Skriva Räkna. Arbetet har haft fokus på de yngsta skolbarnen, år F-4 och den bärande tanken har varit att skapa lärmiljöer, som stärker elevernas motivation att uttrycka sig muntligt, skriftligt, i bild och drama. Viktiga hörnstenar i arbetet har varit moderna verktyg (datorer och kringutrustning), språkutvecklande arbetssätt och ett rikt utval av böcker för barnen att välja emellan. Utvecklingsarbetet är beskrivet i en separat dokumentation från februari 2011 (se bil 1). I den beskrivs arbetets syfte, uppläggning och resultat. Där finns också en analys av resultaten och tankar framåt. Utvärderingen visade, att rektorer och pedagoger såg en hel del fortsatta utvecklingsbehov inom projektets ram: ett forum för de lärare, som kommit långt i kunskaper och erfarenheter en fortsättning av arbetet högre upp i åldrarna en tydligare inriktning på barn med annat modersmål än svenska en ökad valmöjlighet för skolorna/arbetslagen kring vilka redskap man vill satsa på Under slutet av 2010 kom det besked från Skolverket, att de statliga utvecklingspengarna för Basfärdigheter Läsa Skriva Räkna skulle gå att söka också för Vi beslutade därför, att fortsätta utvecklingsarbetet under Bidragets storlek var för perioden sammanlagt kronor och för perioden sammanlagt kronor. Pengarna har använts till att inköp/hyra av datorer, till teknisk kringutrustning, böcker och skapande material, föreläsningar och tid till skriv- och läsutvecklarna. Utvecklingsarbete I den nya fasen av utvecklingsarbetet ville vi dra lärdom av våra erfarenheter av arbetet och också försöka förverkliga de önskemål om nya inriktningar och satsningar, som kommit från rektorer och lärare. Utvecklingsarbetets syfte Att stödja pedagogerna år F-4 i arbetet att utveckla stimulerande skriv- och läsmiljöer och arbetssätt, som ökar flickors och pojkar lust och förmåga att samtala, läsa, skriva och uttrycka sig i bild och drama. Utvecklingsarbetets mål Målet är en ökad måluppfyllelse för barnen, såväl de övergripande målen som kursplanemålen.

2 Uppläggning av arbetet Så snart vi fått besked om att vi fått fortsatta medel från statsbidraget Läsa-skriva-räkna kontaktade vi samtliga skolledare med uppgifter om hur många datorer som skulle kunna hyras i varje skolområde och rutinerna för detta. Datorerna hyrdes via It och betalades direkt för tre år framåt; 2011, 2012 och Vi informerade skolledarna om, att de skolor (=arbetslag + rektor), som ville delta i utvecklingsarbetet skulle göra en ny beskrivning av nuläge, problemanalys och lösningsförslag i en arbetsprocess för kvalitetsarbete. Resterande utvecklingspengar kopplade vi till de behov skolorna hade beskrivit i sina arbetsprocesser. 24 skolor beskrev sitt nuläge och sina utvecklingsbehov i en arbetsprocess för kvalitetsarbete Utifrån identifierade behov och beskrivna önskemål har vi under 2011 och 2012 köpt in böcker, spel, skapande material, inventarier och teknisk kringutrustning (projektorer, kameror, headsets m.m.) till skolorna. I övrigt har stödet bestått i besök på skolor, som har önskat det, sammanlagt 12 skolor/arbetslag, för samtal om elevernas skriv- & läsmiljö. Vi har haft några inspirationsföreläsningar per termin, öppna för alla intresserade, kring forskning, styrdokument och språkutvecklande arbetssätt. När det har varit möjligt har vi haft en förmiddagsoch en eftermiddagsföreläsning, för att så många lärare som möjligt skulle ha möjlighet att delta. I snitt har vi haft hundra deltagare per föreläsning. Vi har under tre terminer haft erbjudanden till lärare och elever att delta i olika skrivprojekt, i samarbete med kommunbiblioteken och Kulturskolecentrum. Vi har erbjudit lärare och elever författarprojekt, dramaprojekt och bild- & formprojekt. Den gemensamma nämnaren har varit att läsning och skrivning haft en framträdande roll. I skrivprojekten har vi haft särskilt fokus på lärare och elever i år 4, eftersom vi har velat sprida arbetssättet uppåt i åldrarna. En del av datorena har också placerats i år 4, i samma syfte. Sammanlagt 20 skolor har deltagit i något projekt. Under 2012 har vi haft mindre träffar på Boklådan, kring boksamtal, drama och handdockor och nya verktyg på webben, för särskilt intresserade lärare. Också detta var en satsning utifrån utvärderingen av arbetet Vi har haft en studiedag tillsammans med modersmålslärarna, för att hitta vägar att utveckla skriv- & läsarbetet för barn med annat modersmål än svenska. Detta var en annan utvecklingslinje vi såg vid utvärderingen av Vi har fortsatt satsningen på skoldatatek, för att öka tillgänglighet och inkludering för elever med behov av särskilt stöd. Också i detta arbete har vi besökt skolor och arbetslag för visningar och handledning. Vi har fortsatt arbetet med att förbättra kommunikationen via FirstClass, Örnkom och SteG, där vi har uppmanat de lärare och elever som deltagit i skrivprojekten att berätta om sina erfarenheter. Vi har också en nystartad träningsblogg för de särskilt intresserade lärare, som ingår i gruppen Skriv & läs 2.0.

3 Resultat Vi har provat olika former för utvärdering av utvecklingsarbetet under senhösten Dels har vi bett arbetslagen utvärdera sitt arbete i en arbetsprocess för kvalitetsarbete, dels har vi haft webbaserade utvärderingar, som har vänt sig till rektorer och till lärare, som deltagit i utvecklingsarbetet Vi har också haft en avslutningsföreläsning i november, där fyra lärare berättade hur de har förändrat sitt arbete och vilka resultat de kan se av det. Arbetsprocesser Skriv & läs De skolor som har deltagit i utvecklingsarbetet har alla utvärderat sitt arbete i slutet av vårterminen/början på höstterminen Av utvärderingarna kan man dra slutsatsen att de har sett många framgångsfaktorer med arbetet med skriv- och läsmiljöerna, men att tyngdpunkten i arbetet legat olika. De flesta skolor har betonat arbetet med digitala verktyg, men det finns också skolor, som framför allt ser satsningen på böcker och läsning som det centrala. Gemensamt för alla är att de vill se en fortsatt utveckling av arbetet. Skolornas arbetsprocesser finns att ta del av i konferensen Skriv & läs på FirstClass. Utvärdering av utvecklingsarbetet I slutet på oktober 2012 ställde vi frågan, om vad som varit bra respektive vad man saknat i utvecklingsarbetet, till det hundratal pedagoger, som lyssnat till Elisabeth Bergs föreläsning. I svaren lyfte man fram utvecklingsarbetets längd och processinriktade uppläggning, men också dess bredd i form av föreläsningar, inköp av lärresurser av vitt skilda slag och utbudet av aktiviteter för lärare och elever (bil.2). Webbenkät I slutet på november 2012 bad vi rektorer och pedagoger, som deltagit i utvecklingsarbetet , att besvara en webbenkät med frågor om utvecklingsarbetets resultat bland eleverna. Tio rektorer besvarade enkäten och från pedagogerna fick vi 24 svar, varav knappt hälften var från hela arbetslaget. Vi ställde sju graderingsfrågor enligt en sexgradig skala, med fem tillfällen till egna kommentarer (bil.3o4). Förbättrad skriv- & läsmiljö Utvecklingsarbetet har varit inriktat på en förbättrad skriv- och läsmiljö för både pojkar och flickor och de första frågorna handlade därför om man kunde se några tecken på att vi hade nått detta syfte: Kan du ser någon positiv utveckling av skriv- och läsmiljön för barnen i år F-4? Bedömer du att skriv- och läsmiljön för pojkar har utvecklats positivt? Bedömer du att skriv- och läsmiljön för flickor har utvecklats positivt? Svaren på dessa frågor kan sammanfattas med ett tydligt ja från pedagoger och rektorer. Digitala verktyg En viktig del av utvecklingsarbetet har varit att ge barnen möjlighet att berätta och skriva med hjälp av digitala verktyg. Den fjärde frågan vi ställde till rektorerna var därför: Kan du se tecken på att barnen idag får berätta och skriva med hjälp av digitala verktyg? På denna fråga är svaret ett otvetydigt ja.

4 Pedagogerna fick två frågor: Bedömer du att pojkarnas skrivande har utvecklats positivt med detta arbetssätt? och Bedömer du att flickornas skrivande har utvecklats positivt med detta arbetssätt? Alla utom två pedagoger/arbetslag svarar ett tydligt ja på denna fråga. Bokpaket Utvecklingsarbetet har också velat ge barnen valmöjligheter i läsningen med hjälp av bokpaket till skolorna. Den femte frågan vi ställde till rektorerna var därför: Kan du se tecken på att arbetet med elevernas läsande har utvecklats? Nio av tio rektorer svarar ja på denna fråga. Pedagogerna fick två frågor: Bedömer du att pojkarnas läslust och läsförmåga har utvecklats? Alla utom två svarar ja. Bedömer du att flickornas läslust och läsförmåga har utvecklats? Alla utom en svarar ja. Synen på läromedel Utvecklingsarbetet har velat bredda synen på läromedel till att också omfatta digitala verktyg och fria lärresurser (=skolbibliotek). Den sjätte frågan till rektorerna lyder därför: Kan du se tecken på att lärarnas prioriteringar i val av läromedel har förändrats? Sju av rektorerna svarar ja på denna fråga. Pedagogerna fick frågan: Har ditt/arbetslagets val av läromedel förändrats? 18 svarar ja på denna fråga, sex är på den nekande sidan. Vägar framåt Den sista frågan vi ställde till rektorer och pedagoger har med utvecklingen framöver att göra: Kan du se vägar att fortsätta arbetet med digitala verktyg och skolbibliotek, utan statliga bidrag? Endast sex av tio rektorer svarar ja på detta, två kan inte se några möjligheter alls. Bland pedagogerna är också pessimismen stor: Endast tio svarar ja, sex lärare/arbetslag kan inte se några möjligheter alls. Kommentarer Rektorerna lämnar mycket sparsamt med kommentarer. En som överlag är positiv skriver att resultaten syns på de nationella proven. Pedagogernas kommentarer om lärmiljön säger, att både satsningarna på nya böcker och på datorer tilltalar pojkar, men att det fortfarande finns ett glapp mellan flickornas och pojkarnas läsoch skrivutveckling, som pedagogerna måste arbeta vidare med. Kommentarerna kring de digitala verktygen är positiva. Eleverna skriver längre, mer innehållsrika texter, som de kan bearbeta på ett enkelt sätt. Men fortfarande fattas datorer i många klassrum. Detta och problem med nätverk och skrivare innebär att man inte kan utnyttja arbetssättet fullt ut. Bokpaketen stimulerar både pojkars och flickors läslust och därmed deras läsförmåga. I detta sammanhang har pedagogen stor betydelse. Kring den fortsatta utvecklingen finns mest kommentarer kring problemen med för liten budget för läromedel. Någon säger, att det beror på vilket stöd man kan få av ledningen.

5 Nuläge att bygga vidare på Även om de statliga pengarna tar slut vid årsskiftet, finns en mängd material och kompetens kvar att bygga vidare på: Vi har förstärkta skriv- och läsmiljöer med digital teknik, böcker, inventarier och skapande material: flera hundra nya boktitlar för år F-4 på de skolor som deltagit i utvecklingsarbetet , ytterligare ett hundratal på skolorna som också deltagit datorer, stationära eller bärbara, samt projektorer, skrivare, digitala kameror och headsets på alla skolor år F-4 nya temalådor på Boklådan,som inspiration till att arbeta med berätta- läsa- skrivadramatisera en ständigt ökande utlåning av talböcker på mp3 samt en ökande egen nedladdning bland eleverna en ökad medvetenhet bland pedagogerna kring framgångsfaktorer när det gäller skriv- och läsmiljön och elevernas språkutveckling en större vilja och förmåga att dela med sig av sina erfarenheter pedagogerna emellan, också digitalt nya idéer att prova och lära sig nytt av, som vi kan fortsätta med också inom de givna ekonomiska ramarna kommunlicens på talsyntes och en bank av moderna verktyg på skoldatateket, som lärare kan prova som redskap för barn i behov av särskilt stöd och för alla barn Fortsatt utveckling av skriv- & läsarbetet Vi har idag ett betydligt bättre läge att arbeta vidare ifrån än vad vi hade Det är viktigt att fortsätta bygga på de framgångsfaktorer vi har sett och att behålla kontinuiteten, när det gäller lärresurser och kompetens. Skolbiblioteken behöver få medel att fortsätta köpa in nya, intressanta böcker, både skönlitteratur och fakta. Satsningen är en del av en helhetssatsning på skolans lärresurser, moderna skolbibliotek, som vi kommer att behöva arbeta med under 2013 och framåt. Samtalets betydelse för läsförståelsen i alla ämnen är idag allmänt erkänd. På Boklådan kommer vi att försöka bidra till samtal genom att ta fram handledningar till framför allt skönlitterära lådor för år F-9. Den digitala utvecklingen på skolorna måste fortsätta, gamla datorer ersättas med nya och nya verktyg prövas i undervisningen. Trådlösa nätverk är på gång i skolorna och förhoppningsvis kommer det att innebära mindre problem med både skolans datorer och med elevernas egna verktyg (BYOD= Bring Your Own Device).

6 I arbetet med de yngre barnen kan skolorna utnyttja kunskapen hos de pedagoger som kommit längst i användningen av nya verktyg och arbetssätt. Här finns de fyra lärare, som höll slutföreläsningen Viktigt & På riktigt 29 november (referat av förläsningarna finns på bloggen IKT och Digitalt lärande samt i konferensen Skriv & läs på FirstClass), men på varje skolområde finns lärare, som kan dela med sig. Gruppen Skriv & läs 2.0, bestående av pedagoger med intresse och behov av att fortsätta utveckla den digitala tekniken med eleverna, kommer att fortsätta sitt arbete, bestående av gemensam träningsblogg, konferens i FirstClass och träffar på Boklådan. Skoldatateksgruppen, bestående av specialpedagoger och lärare med specialpedagogiskt intresse, kommer att fortsätta att testa och låna ut nya verktyg för inkludering av elever i behov av särskilt stöd. Samarbetet mellan Boklådan, kommunbiblioteken och Kulturskolecentrum kommer att fortsätta. Det är viktigt att hitta nya intressanta sammanhang för eleverna att utveckla sitt skrivande och läsande i. Det som behövs för att arbetet ska bli framgångsrikt är en tydlig viljeinriktning från förvaltningsledning och rektorer och ett fungerande samarbete mellan alla som arbetar med elevernas och sin egen språkutveckling. Boklådan / Skriv & läs Läs mera om utvecklingsarbetet Utvecklingsarbetets hemsida: IKT-utvecklarnas blogg: Konferensen Skriv & läs i FirstClass (ligger under Öppna konferenser/ Boklådan)

STOCKSÄTTERSKOLAN. F - 6 skola. Stocksätterskolans digitala resa. Belägen i norra Hallsberg med direkt närhet till natur och spontanidrottsplats

STOCKSÄTTERSKOLAN. F - 6 skola. Stocksätterskolans digitala resa. Belägen i norra Hallsberg med direkt närhet till natur och spontanidrottsplats STOCKSÄTTERSKOLAN F - 6 skola Belägen i norra Hallsberg med direkt närhet till natur och spontanidrottsplats 320 elever varav 60 % med annat modersmål En mångkulturell skola som arbetar med ett språkutvecklande

Läs mer

LVP ATT ARBETA I LVP 2015/2016

LVP ATT ARBETA I LVP 2015/2016 LVP ATT ARBETA I LVP 2015/2016 Nämndens åtagande Förvaltningens åtagande Enhetens åtagande Samtliga vårdnadshavare och barn upplever att de bemöts respektfullt på förskolan. Enhetens resultat har ökat

Läs mer

Skoldatatek i utveckling Gunilla Almgren Bäck, Mölndal

Skoldatatek i utveckling Gunilla Almgren Bäck, Mölndal Skoldatatek i utveckling - 130206 Skoldatatek i utveckling Organisationsutveckling Kompetensutveckling Ledning Pedagoger Olika delar i verksamheten Mål &strategier Utvärdering Hur bygger vi ut kompetensen

Läs mer

Systematiskt Kvalitetsarbete Mörtviksskolan

Systematiskt Kvalitetsarbete Mörtviksskolan Systematiskt Kvalitetsarbete Mörtviksskolan 2017-2018 Systematiskt kvalitetsarbete Skola Våra elever är morgondagens världsmedborgare och vi utvecklar därför elevernas kommunikativa förmåga, kreativitet

Läs mer

Plan för skolbiblioteksutveckling

Plan för skolbiblioteksutveckling Plan för skolbiblioteksutveckling 2019-2022 Bun 2018/230 Sofia Malmberg 2018-08-23 1 (9) Innehåll 1. INLEDNING... 2 1.1. Framgångsrikt arbete med skolbibliotek som en del av skolans pedagogiska verksamhet...

Läs mer

- Projekt med att utbilda språk-, läs- och skrivutvecklare. - boksamtal - läsning på modersmål - Pedagogista/Processledare - Utbildning om Lpfö/18

- Projekt med att utbilda språk-, läs- och skrivutvecklare. - boksamtal - läsning på modersmål - Pedagogista/Processledare - Utbildning om Lpfö/18 Planering utvecklingsområden Verksamhet: Bildning Förskola Språk-, läs- och skrivutveckling - delta i den nationella satsningen på språk-, läs- och skrivutveckling med fyra pilotförskollärare Utveckla

Läs mer

Kvalitetsdokument 2015/2016 Grundskola Kevingeskolan

Kvalitetsdokument 2015/2016 Grundskola Kevingeskolan Kvalitetsdokument 2015/2016 Grundskola Kevingeskolan Skolans utvecklingsarbete 1 Hur har ni lyckats med era utvecklingsområden för innevarande läsår? Utvecklingsområdena under läsåret 2015-2016 var läsförmåga,

Läs mer

Svar till Skolinspektionen med anledning av Beslut för förskoleklass och grundskola (Dnr :7578)

Svar till Skolinspektionen med anledning av Beslut för förskoleklass och grundskola (Dnr :7578) Alingsås 150813 Svar till Skolinspektionen med anledning av Beslut för förskoleklass och grundskola (Dnr 43-2014:7578) Postadress: 441 81 Alingsås Besöksadress: Kungsgatan 9 Bedömning av brist Skolinspektionen

Läs mer

Svar till Skolinspektionen utifrån föreläggande; Dnr 43-2014:7911

Svar till Skolinspektionen utifrån föreläggande; Dnr 43-2014:7911 1(6) Barn- och utbildningsförvaltningen Barn- och utbildningskontoret Ewa Johansson, Rektor 0171-529 58 ewa.johansson@habo.se Yttrande över beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Futurum

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Fölet 2015

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Fölet 2015 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Fölet 2015 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan skall

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2016/2017 Organisationsenhet: Förskola Fokusområde: Demokrati och värdegrund Övergripande mål: Barns inflytande Ingela Nyberg, Barn och Utbildning, BU Chef/Adm

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Stallet 2015

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Stallet 2015 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Stallet 2015 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Läsa- skriva- räkna projektet i Ljungby

Läsa- skriva- räkna projektet i Ljungby Läsa- skriva- räkna projektet i Ljungby Lite kort om Ljungby Invånarantal: 27 411 varav drygt hälften i Ljungby stad Yta: 2 000 kvkm Sjöar och vattendrag: 178 I Ljungby kommun finns 13 kommunala grundskolor

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Tistelstången 2015

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Tistelstången 2015 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Tistelstången 2015 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Tällbergs skola

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Tällbergs skola Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Tällbergs skola Kvalitetsredovisning 2013/2014 Varje huvudman inom skolväsendet ska på huvudmannanivå systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen 2013-09-19 Dnr: 2013/248-UAN-009 Bitte Henriksson - aa723 E-post: bitte.henriksson@vasteras.se

Barn- och utbildningsförvaltningen 2013-09-19 Dnr: 2013/248-UAN-009 Bitte Henriksson - aa723 E-post: bitte.henriksson@vasteras.se TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Barn- och utbildningsförvaltningen 2013-09-19 Dnr: 2013/248-UAN-009 Bitte Henriksson - aa723 E-post: bitte.henriksson@vasteras.se Kopia till Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

läs- och skrivutveckling HANDLINGSPLAN FÖR ARBETE MED ELEVER

läs- och skrivutveckling HANDLINGSPLAN FÖR ARBETE MED ELEVER läs- och skrivutveckling HANDLINGSPLAN FÖR ARBETE MED ELEVER 1 Att kunna läsa och skriva Verksamhetsområde Utbildning genomgick år 2007 en organisationsförändring med syfte att underlätta för verksamheten

Läs mer

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 1 Inledning Förskolan Slottet har med sina fyra avdelningar ännu mer än tidigare blivit ett hus istället för fyra olika avdelningar. Vi jobbar målmedvetet

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete år 2015

Systematiskt kvalitetsarbete år 2015 januari 2016 Mörtviksskolan Systematiskt kvalitetsarbete år 2015 Systematiskt kvalitetsarbete Skola I Mörtviksskolan pågår ett aktivt arbete för att främja alla elevers trygghet och lärande. Genom att

Läs mer

Lovisedalsskolan RO Skolplan

Lovisedalsskolan RO Skolplan L Ä SÅR 2017/2018 Lovisedalsskolan RO Skolplan Innehållsförteckning Vårt rektorsområde... 3 Vision... 3 Nationella mål... 4 Prioriterade mål och indikatorer... 4 Lovisedalsskolan RO, Skolplan 2(8) Vårt

Läs mer

Erfarenheter från de olika skolområdena

Erfarenheter från de olika skolområdena Erfarenheter från de olika skolområdena Örnsköldsviks grundskolor är indelade i sex olika skolområden, med tre till åtta skolor i varje område. Vi väljer att redovisa varje område utifrån de arbetsprocesser

Läs mer

Verksamhetsplanen för särskolan Tornhagsskolan 2009/2010

Verksamhetsplanen för särskolan Tornhagsskolan 2009/2010 Verksamhetsplanen för särskolan Tornhagsskolan 2009/2010 1 Verksamhetsplan för särskolan Tornhagsskolan i Linköping Verksamhetsåret 2009/2010 Samverkan personal/elever/föräldrar: Särskolan har sedan två

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Stavreskolan F

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Stavreskolan F Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan Stavreskolan F-3 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 4

Läs mer

Rektorernas förutsättningar. pedagogiska ledare. Mjölby kommun

Rektorernas förutsättningar. pedagogiska ledare. Mjölby kommun www.pwc.se Håkan Lindahl Eleonor Duvander Rektorernas förutsättningar att vara pedagogiska ledare Mjölby kommun Innehållsförteckning 1. Revisionell bedömning... 2 2. Inledning... 4 2.1. Revisionsfråga...

Läs mer

Helsingborg Elevhälsan. Skol- och fritidsförvaltningen En presentation

Helsingborg Elevhälsan. Skol- och fritidsförvaltningen En presentation Helsingborg Elevhälsan Skol- och fritidsförvaltningen En presentation VÄLKOMNA DigiLys Systematiskt kvalitetsarbete för utveckling av skolans lärmiljö DigiLys = digital analys Ett systematiskt kvalitetsarbete

Läs mer

Läs för mig! kapprumsbibliotek i förskolan. Mobila bibliotek Falkenberg 2014-08-16

Läs för mig! kapprumsbibliotek i förskolan. Mobila bibliotek Falkenberg 2014-08-16 Läs för mig! kapprumsbibliotek i förskolan Mobila bibliotek Falkenberg 2014-08-16 Vilka är vi? Helena Ahlgren Leg. logoped Kärnhuset helena.ahlgren@halmstad.se Ulrika Thorbjörnsson Barnbibliotekarie Stadsbiblioteket

Läs mer

Verksamhetsplan 2012/13 Grundskolan

Verksamhetsplan 2012/13 Grundskolan BARN OCH UTBILDNING Verksamhetsplan 2012/13 Grundskolan Ankarsviks skola Lena Funseth Norberg 1. Värdegrund Kommunens och barn- och utbildningsförvaltningens vision: - Vi gör det goda livet möjligt! Alltid

Läs mer

Ytterbyns rektorsområde. Kvalitetsredovisning 2007/2008

Ytterbyns rektorsområde. Kvalitetsredovisning 2007/2008 1 Ytterbyns rektorsområde Kvalitetsredovisning 2007/2008 2 Innehållsförteckning sid 2 Kort beskrivning av området 3 Organisationsschema 3 Inledning - Vision 4 Beskrivning av kvalitetsarbetet 5 Ekonomi

Läs mer

Pedagogisk utvecklingsplan med IT som stöd för förskola, fritidshem, obligatoriska skolformer samt gymnasiet och gymnasiesärskola

Pedagogisk utvecklingsplan med IT som stöd för förskola, fritidshem, obligatoriska skolformer samt gymnasiet och gymnasiesärskola Pedagogisk utvecklingsplan med IT som stöd 2017-2019 för förskola, fritidshem, obligatoriska skolformer samt gymnasiet och gymnasiesärskola Fastställd i kommunstyrelsen 2017-06-13 144 Innehållsförteckning

Läs mer

Ökad kvalitet i fritidshem. Åsa Åhlenius

Ökad kvalitet i fritidshem. Åsa Åhlenius Ökad kvalitet i fritidshem Åsa Åhlenius 1 2 3 Åsa Åhlenius Fritidspedagog klar 1988 Uppdragspeda gog för fritidshem ht2012-vt 2016 Har arbetet i stort sett i alla verksamheter på och kring fritidshemmet

Läs mer

Nulägesanalys. Nolhagaskolan grundskola 13/14. Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik

Nulägesanalys. Nolhagaskolan grundskola 13/14. Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik 140917 Nulägesanalys Nolhagaskolan grundskola 13/14 Denna nulägesanalys har ringat in att utvecklingsområde läsåret 14/15 är: Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik Uppföljning

Läs mer

LVP ATT ARBETA I LVP 2015/2016

LVP ATT ARBETA I LVP 2015/2016 LVP ATT ARBETA I LVP 2015/2016 Nämndens åtagande Förvaltningens åtagande Enhetens åtagande Samtliga vårdnadshavare och barn upplever att de bemöts respektfullt på förskolan. Enhetens resultat har ökat

Läs mer

Futura International Pre-school. Danderyd

Futura International Pre-school. Danderyd Futura International Pre-school Danderyd Observationen genomfördes av: Helena Aldén, Upplands Väsby Susanne Arvidsson Stridsman, Nacka Veckorna 12, 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Dnr: 2013/544-BaUN-009. Bitte Henriksson - aa723 E-post: Barn och ungdomsnämnden

Dnr: 2013/544-BaUN-009. Bitte Henriksson - aa723 E-post: Barn och ungdomsnämnden Bitte Henriksson - aa723 E-post: bitte.henriksson@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) 2013-09-09 Dnr: 2013/544-BaUN-009 Barn och ungdomsnämnden Information- Strategier för ökat lärande med stöd

Läs mer

Stimulera läslust ur ett jämställdhetsperspektiv

Stimulera läslust ur ett jämställdhetsperspektiv Stimulera läslust ur ett jämställdhetsperspektiv Garantin syftar bland annat till att Ge elever jämlika förutsättningar att nå kunskapskraven Motverka en negativ utveckling Ge elever ledning och stimulans

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR BÄTTRE UTVECKLING OCH LÄRANDE GENOM IT I ÖSTERMALMS FÖRSKOLOR 2012

HANDLINGSPLAN FÖR BÄTTRE UTVECKLING OCH LÄRANDE GENOM IT I ÖSTERMALMS FÖRSKOLOR 2012 ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING BARN OCH UNGDOM SID 1 (8) 2011-11-07 HANDLINGSPLAN FÖR BÄTTRE UTVECKLING OCH LÄRANDE GENOM IT I ÖSTERMALMS FÖRSKOLOR 2012 Barn kommer tidigt i kontakt med IT och det är

Läs mer

STATUSRAPPORT Ht. 2014 Kvalitet i fritidshem

STATUSRAPPORT Ht. 2014 Kvalitet i fritidshem STATUSRAPPORT Ht. 2014 Kvalitet i fritidshem Sammanfattande projektstatus Projektet är på god väg mot projektmålen. Projektet kan inte ansvara för att projektmålen uppfylls för de skolor som valt att inte

Läs mer

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet Korsberga skola F-6 Läsåret 2015/2016 2(5) Vad framkom vid analysen av verksamhetens resultat förra läsåret? Vi kände behov av att prata mer om matematiken

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Åkerö skola

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Åkerö skola Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Åkerö skola Kvalitetsredovisning 2017/2018 Verksamheter inom skolväsendet ska på huvudmanna- och enhetsnivå systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp

Läs mer

Språkutvecklingsplan FÖRSKOLA, FÖRSKOLEKLASS OCH GRUNDSKOLA

Språkutvecklingsplan FÖRSKOLA, FÖRSKOLEKLASS OCH GRUNDSKOLA Språkutvecklingsplan FÖRSKOLA, FÖRSKOLEKLASS OCH GRUNDSKOLA SPRÅKUTVECKLINGSPLAN FÖRSKOLA, FÖRSKOLEKLASS OCH GRUNDSKOLA Inledning Förskolans, förskoleklassens och grundskolans uppdrag är att lägga grunden

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 Blåklintens förskola N o N FÖRSKOLA: Blåklinten förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger - Medarbetarenkät - Utvärdering

Läs mer

Redovisning av uppföljning av kvalitetshöjande medel för insatser inom svenskundervisning för invandrare (sfi)

Redovisning av uppföljning av kvalitetshöjande medel för insatser inom svenskundervisning för invandrare (sfi) Integrations- och jämställdhetsdepartementet 103 33 Stockholm 1 (8) Dnr 2009:586 Redovisning av uppföljning av kvalitetshöjande medel för insatser inom svenskundervisning för invandrare (sfi) Sammanfattning

Läs mer

Verksamhetsrapport 2016

Verksamhetsrapport 2016 Barnstigen Datum 1 (9) 2017-03-24 Verksamhetsrapport 2016 Barnstigen Innehåll 2 (9) Sammanfattning... 3 Inledning... 4 Enhetens egna nyckeltal... Fel! Bokmärket är inte definierat. Hållbar utveckling...

Läs mer

Utbildningsförvaltningen. Projektbeskrivning ipads i lärandet

Utbildningsförvaltningen. Projektbeskrivning ipads i lärandet Utbildningsförvaltningen Projektbeskrivning 2012-06-05 ipads i lärandet Inledning Barn av idag föds in i den digitala världen. Det måste förskola och skola förhålla sig till. Stiftelsen för Internetinfrastruktur

Läs mer

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola 1 Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete 2016 Kingelstad Byskola skola 2 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten Kingelstad Byskola HB startade i december 2012 med förskola. Efter att ha fått tillstånd

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Avesta Kommun Kvalitetsredovisning för läsåret 2008/2009 för Förskolan Prästkragen Avesta RO 3 2009-04-06 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning 1.1 Presentation av enheten Förskolan Prästkragen är en

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN SKA 2015/2016 Vätö

LOKAL ARBETSPLAN SKA 2015/2016 Vätö LOKAL ARBETSPLAN SKA 2015/2016 Vätö GRUNDSKOLA: 1. UNDERLAG Varje skola i Sverige har i uppdrag att beskriva hur det systematiska kvalitetsarbetet (SKA) fungerar under läsåret samt beskriva hur vi tar

Läs mer

Riktlinjer för stöd till elever med läs- och skrivsvårigheter/dyslexi

Riktlinjer för stöd till elever med läs- och skrivsvårigheter/dyslexi Riktlinjer för stöd till elever med läs- och skrivsvårigheter/dyslexi Läsförmåga är en nyckel för inkludering både i skolan och i samhället. Att kunna läsa är elevens viktigaste redskap för att lyckas

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Mogata skola

VERKSAMHETSPLAN Mogata skola 1 VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 Mogata skola FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM 2 Innehållsförteckning Grundfakta om verksamheten 3 Sammanfattning av läsåret 2018/19 3 Prioriterade områden för kommande verksamhetsår

Läs mer

Ansökan till Pedagogpriset. Bakgrund

Ansökan till Pedagogpriset. Bakgrund Ansökan till Pedagogpriset Bakgrund Hösten 2013 skulle det komma en större grupp ettor till oss på Slottsskolan. Detta gjorde att ledningen beslutade att vi skulle övergå till ett tre-parallellt system

Läs mer

Kvalitetsarbete för Smedby förskola period 3 (jan mars), läsåret

Kvalitetsarbete för Smedby förskola period 3 (jan mars), läsåret Kvalitetsarbete för Smedby förskola period 3 (jan mars), läsåret 2013-2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

Ansökan SIS medel för 2014. Olikheten är normen

Ansökan SIS medel för 2014. Olikheten är normen Ansökan SIS medel för 2014. Olikheten är normen Ett utvecklingsprojekt i mötet mellan praktik och forskning där utgångspunkten är de professionellas lärande med eleven som vägvisare Bakgrund Att alla elever

Läs mer

Förskolechefs sammanfattning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2016/2017 med strategisk inriktning för läsåret 2017/2018

Förskolechefs sammanfattning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2016/2017 med strategisk inriktning för läsåret 2017/2018 Förskolechefs sammanfattning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2016/2017 med strategisk inriktning för läsåret 2017/2018 Ekenhillsvägens förskola 2017-05-26 Sofia Hertzberg Förskolechef Inledning

Läs mer

Verksamhetsplan 2013/14

Verksamhetsplan 2013/14 BARN OCH UTBILDNING 2013-09-23 Verksamhetsplan 2013/14 Sundsvalls kommunala grundskolor Högom skola Anna-Carin Olsson 1. Värdegrund Kommunens och barn- och utbildningsförvaltningens vision: - Vi gör det

Läs mer

Välkomna! Skoldatatekskonferens för Västra Sverige 13-14 september 2010. Gunilla Almgren Bäck gunilla.almgren-back@grkom.se

Välkomna! Skoldatatekskonferens för Västra Sverige 13-14 september 2010. Gunilla Almgren Bäck gunilla.almgren-back@grkom.se Skoldatatekskonferens för Västra Sverige 13-14 september 2010 Välkomna! Skoldatatek: En resurs i kommunens skolutveckling En naturlig del i kommunens elevstöd: - Verkar för inkluderande lösningar. i samverkan

Läs mer

ipads i lärandet 24 aug kl 8-16

ipads i lärandet 24 aug kl 8-16 ipads i lärandet 24 aug kl 8-16 Dagens program Om projektet Erfarenheter Ytterbyns förskola Pedagogiska aspekter av ipads Introduktion på ipaden (teknisk utbildning) Testa några pedagogiska appar Metoden

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015

LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 GRUNDSKOLA: Drottningdals skola 1. UNDERLAG Varje skola i Sverige har i uppdrag att beskriva hur det systematiska kvalitetsarbetet fungerar under läsåret samt beskriva hur vi

Läs mer

Författarbesök, boktävlingar, föreläsningar

Författarbesök, boktävlingar, föreläsningar Författarbesök, boktävlingar, föreläsningar En inblick i Stockholms stads läs- och språksatsning med fokus på årskurs 5 Utgiven av utbildningsförvaltningen, Stockholms stad 2011 Produktion: Utbildningsförvaltningens

Läs mer

A. Kvalitetsarbete. D. Tillgänglig FYSISK miljö. B. Samverkan. H Informationssökningskompetens/ F. Anpassad. Tillgänglig DIGITAL miljö

A. Kvalitetsarbete. D. Tillgänglig FYSISK miljö. B. Samverkan. H Informationssökningskompetens/ F. Anpassad. Tillgänglig DIGITAL miljö Gör biblioteket rätt saker? Resultat 2017 Aktivitetsplan 2018. - Pettersbergsskolan Västerås stad 2018-02-02. Beslutad av rektorer och ledningsgrupp 2018-02-02 A. Kvalitetsarbete B. Samverkan C. D. Tillgänglig

Läs mer

Hur stödjer vi lärares lärande och professionalitet i ämnet svenska

Hur stödjer vi lärares lärande och professionalitet i ämnet svenska Hur stödjer vi lärares lärande och professionalitet i ämnet svenska Skolans värdegrund och uppdrag Lgr 11 s.9 En viktig uppgift för skolan är att ge överblick och sammanhang. Skolan ska stimulera elevernas

Läs mer

Sammanfattning och analys av kartläggning språklig miljö i förskolan 2012.

Sammanfattning och analys av kartläggning språklig miljö i förskolan 2012. BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2012-10-23 INGRID LÖÖW Sammanfattning och analys av kartläggning språklig miljö i förskolan 2012. Bakgrund Förskolenämnden tog i samband med internbudgeten 2012 ett beslut

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN

LOKAL ARBETSPLAN LOKAL ARBETSPLAN 2015-2016 GRUNDSKOLA: Drottningdals skola 1. UNDERLAG Varje skola i Sverige har i uppdrag att beskriva hur det systematiska kvalitetsarbetet (SKA) fungerar under läsåret samt beskriva

Läs mer

Åtagandeplan. Sorgenfriskolan Läsår 2015/2016

Åtagandeplan. Sorgenfriskolan Läsår 2015/2016 Åtagandeplan Sorgenfriskolan Läsår 2015/20 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Beskrivning av skolan... 3 3 Sammanfattning: Skolans lägesbedömning... 3 4 Skolans utvecklingsområden/ åtaganden för läsåret...

Läs mer

Ekerö kommuns biblioteksplan Ditt Bibliotek

Ekerö kommuns biblioteksplan Ditt Bibliotek Ekerö kommuns biblioteksplan 2019-2023 Ditt Bibliotek Inledning Kommuner är enligt bibliotekslagen skyldiga att upprätta biblioteksplaner, som formulerar den lokala bibliotekspolitiken. Biblioteksplanen

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2014.

Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2014. Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

Presentation Rektorskonferens 30 mars Samarbete matematik - svenska

Presentation Rektorskonferens 30 mars Samarbete matematik - svenska Presentation Rektorskonferens 30 mars 2012 Samarbete matematik - svenska I dag ska vi presentera: Våra uppdrag/ vårt samarbete Läsa, skriva, räkna Satsning år 1 Handlingsplan i matematik Handlingsplan

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete i praktiken- Resurser i samverkan

Systematiskt kvalitetsarbete i praktiken- Resurser i samverkan Systematiskt kvalitetsarbete i praktiken- Resurser i samverkan Halmstads kommun Ca 95 000 invånare BUF + UAF 80 förskolor + 27 friförskolor 32 grundskolor + 4 friskolor 3 gymnasieskolor + 3 friskolor Rollen

Läs mer

OH-mallen. Systematiskt kvalitetsarbete - vägen till utveckling. Marie Sedvall Bergsten, undervisningsråd Anders Palm, undervisningsråd

OH-mallen. Systematiskt kvalitetsarbete - vägen till utveckling. Marie Sedvall Bergsten, undervisningsråd Anders Palm, undervisningsråd OH-mallen Systematiskt kvalitetsarbete - vägen till utveckling Marie Sedvall Bergsten, undervisningsråd Anders Palm, undervisningsråd Skolverket visar vägen Skolverket ska genom sin verksamhet främja att

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Smultronstället period 3 läsåret 2014-2015.

Kvalitetsarbete för förskolan Smultronstället period 3 läsåret 2014-2015. Kvalitetsarbete för förskolan Smultronstället period 3 läsåret 2014-2015. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Projektrapport för projektet: Att öka läsförståelsen i Södra skolområdet

Projektrapport för projektet: Att öka läsförståelsen i Södra skolområdet Projektrapport för projektet: Att öka läsförståelsen i Södra skolområdet Jenny Darmell Förstelärare Sjuntorpskolan 4-9 Bakgrund Beskrivning av uppdraget Områdeschefen har utifrån de resultat som finns,

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden Datum 1 (5) Barn- och utbildningsförvaltningen Förskoleområde Kompassen LVP 2016/17

Barn- och utbildningsnämnden Datum 1 (5) Barn- och utbildningsförvaltningen Förskoleområde Kompassen LVP 2016/17 Barn- och utbildningsnämnden Datum 1 (5) Barn- och utbildningsförvaltningen 2016-08-23 Förskoleområde Kompassen LVP 2016/17 Läroplanen för förskolan (lpfö98/16) 2.2 Utveckling och lärande Förvaltningens

Läs mer

Årsberättelse 2013/2014

Årsberättelse 2013/2014 Årsberättelse 2013/2014 Bomhus förskoleområde Förskolechef Ewa Åberg Biträdande förskolechefer Ingrid Ahlén Nina Larsson Eva Lindgren 1 Bomhus förskoleområde 2013/2014 Inom Bomhus förskoleområde finns

Läs mer

Strategi Digital kompetens Krokoms kommuns förskolor och skolor 2014-2016

Strategi Digital kompetens Krokoms kommuns förskolor och skolor 2014-2016 Strategi Digital kompetens Krokoms kommuns förskolor och skolor 2014-2016 Vision Krokoms framgångsrika skolor utmanar och formar framtiden Inledning Krokoms kommun har gjort medvetna satsningar under årens

Läs mer

Beslut- Skolbiblioteksplan

Beslut- Skolbiblioteksplan Ulrika Wennerholm E-post: ulrika.wennerholm@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) 2014-04-29 Dnr: 2014/1082-BaUN- 649 Barn- och ungdomsnämnden Beslut- Skolbiblioteksplan Förslag till beslut Förslag

Läs mer

Utbildningsinspektion i Rappestad/Västerlösa skolor förskoleklass och grundskola årskurs 1 6

Utbildningsinspektion i Rappestad/Västerlösa skolor förskoleklass och grundskola årskurs 1 6 Utbildningsinspektion i Linköpings kommun Rappestad/Västerlösa skolor Dnr 53-2005:1310 Utbildningsinspektion i Rappestad/Västerlösa skolor förskoleklass och grundskola årskurs 1 6 Innehåll Inledning...1

Läs mer

Vad händer framöver? Aktuellt från Skolverket. Språkdagen Göteborgs universitet 5 april 2017 Ildico Hellman

Vad händer framöver? Aktuellt från Skolverket. Språkdagen Göteborgs universitet 5 april 2017 Ildico Hellman Vad händer framöver? Aktuellt från Skolverket Språkdagen Göteborgs universitet 5 april 2017 Ildico Hellman Nationellt centrum för språk-, läs- och skrivutveckling (NCS) Webb Nyhetsbrev Nationell konferens

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Kronans fritidshem 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Kronans fritidshem 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem Kronans fritidshem 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3

Läs mer

Avstämning: Kontinuerligt på reflektioner och arbetslagsledarträffar, APT

Avstämning: Kontinuerligt på reflektioner och arbetslagsledarträffar, APT Barn- och utbildningsnämnden Datum 1 (8) Barn- och utbildningsförvaltningen Förskoleområde Kompassen LVP 2015/2016 FSO Kompassen 1.Förvaltningens åtagande Barn och vårdnadshavare upplever att de är trygga

Läs mer

Lokal handlingsplan för biblioteksverksamheten på Almunge skola

Lokal handlingsplan för biblioteksverksamheten på Almunge skola Lokal handlingsplan för biblioteksverksamheten på Almunge skola 2016-2018 Syfte Syftet med denna handlingsplan är att ange riktlinjer för skolbiblioteksverksamheten på Almunge skola och på så sätt vara

Läs mer

Skola Ansvarig Rektor:

Skola Ansvarig Rektor: SKA samtal 15/16 Skola Ansvarig Rektor: Samtalen äger rum fyra gånger per år: sep, nov, feb och apr Dokumentationen inför samtalen ska innehålla Rektors analys och Rektors åtgärder Resultat och ledarskap

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010/2011 för

Kvalitetsredovisning 2010/2011 för Kvalitetsredovisning 2010/2011 för Åbyggeby skola och fritidshem Kerstin Norlin biträdande rektor 1. Inledning Verksamheten har bedrivits med 70 barn i åldrarna 6-10 år, fördelade i förskoleklass upp till

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Rensbackens förskola Rensbackens förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi tar tillvara både inne- och utemiljön på ett medvetet sätt. Miljön är formad

Läs mer

Tilldelning av projektmedel läsåret 2018/2019

Tilldelning av projektmedel läsåret 2018/2019 DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Utbildningsnämnden 2018-09-05 Tilldelning av projektmedel läsåret 2018/2019 Ärende Tilldelning projektmedel läsåret 2018/2019 Bildnings- och omsorgsförvaltningens

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2013.

Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2013. Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2013. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Med läslust mot målen

Med läslust mot målen Med läslust mot målen Tidiga medvetna insatser för högre måluppfyllelse Norra Ängby skolor Vultejusv 20 16856 Bromma Kontaktperson Ingrid Engback 08-170300 ingrid.engback@utbildning.stockholm.se Bakgrund

Läs mer

Mål för samverkan mellan Stockholms förskolor, skolor och Stockholms stadsbibliotek. Ett komplement till Bibliotek i rörelse. En strategisk plan för

Mål för samverkan mellan Stockholms förskolor, skolor och Stockholms stadsbibliotek. Ett komplement till Bibliotek i rörelse. En strategisk plan för Mål för samverkan mellan Stockholms förskolor, skolor och Stockholms stadsbibliotek. Ett komplement till Bibliotek i rörelse. En strategisk plan för bibliotek i Stockholms stad 2006-2010 1. Uppdraget Kommunfullmäktige

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Stallgården period 4 (april-juni), läsåret 2013/2014

Kvalitetsarbete för förskolan Stallgården period 4 (april-juni), läsåret 2013/2014 Kvalitetsarbete för förskolan Stallgården period 4 (april-juni), läsåret 2013/2014 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan 4-6 Sjötofta

Systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan 4-6 Sjötofta Systematiskt kvalitetsarbete 2012-2013 Grundskolan 4-6 Sjötofta Innehåll 1 Anvisningar 3 2 Resultat 4 2.1 Kunskaper Utbildningsresultat... 4 2.1.1 Har i nuläget förväntade kunskaper för kunskapskravet

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Älgen period 3 (jan mars), läsåret

Kvalitetsarbete för förskolan Älgen period 3 (jan mars), läsåret Kvalitetsarbete för förskolan Älgen period 3 (jan mars), läsåret 2012-2013. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Digitala verktyg i skolan 2018

Digitala verktyg i skolan 2018 Digitala verktyg i skolan 2018 kunskap utveckling inspiration Hur kan du framgångsrikt arbeta med digitala verktyg som stödjer den formativa bedömningen och återkopplingen? Så arbetar du inkluderande med

Läs mer

Välkomna! Skoldatatekskonferens för Västra Sverige 20 maj 2010. Gunilla Almgren Bäck gunilla.almgren-back@grkom.se. Lars Björn lars.bjorn@grkom.

Välkomna! Skoldatatekskonferens för Västra Sverige 20 maj 2010. Gunilla Almgren Bäck gunilla.almgren-back@grkom.se. Lars Björn lars.bjorn@grkom. Skoldatatekskonferens för Västra Sverige 20 maj 2010 Välkomna! Skoldatatek: En resurs i kommunens skolutveckling En naturlig del i kommunens elevstöd: - Verkar för inkluderande lösningar. I samverkan med

Läs mer

Sveriges viktigaste chefer finns i förskola och skola!

Sveriges viktigaste chefer finns i förskola och skola! Sveriges viktigaste chefer finns i förskola och skola! Avgörande är den enskilda individens förhållningssätt till sitt eget behov av vidarelärande, förmågan att lära nytt och attityden till utbildningsinstitutioner

Läs mer

Läromedlen på Stockholms skolor

Läromedlen på Stockholms skolor Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-07-21 Handläggare Ann-Katrin Averstedt Telefon: 08-508 33 629 Till Utbildningsnämnden 2014-08-21 Läromedlen på Stockholms

Läs mer

Färentuna skola Ekerö kommun Kort version, endast sammanfattande bedömning

Färentuna skola Ekerö kommun Kort version, endast sammanfattande bedömning Regina Bergendahl, Nacka Katarina Bergman, Nacka Elisabeth Larsson, Nacka v. 6-7, 2016 Färentuna skola Ekerö kommun Kort version, endast sammanfattande bedömning VÅGA VISA VÅGA VISA är ett utvärderingssamarbete

Läs mer

Arbetsplan förskoleklass

Arbetsplan förskoleklass Arbetsplan förskoleklass Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport har rektor valt följande prioriterade områden, som finns dokumenterade i arbetsplanen för läsåret 2018-19 Handledning av skolans specialpedagog

Läs mer

Kvalitetsrapport läsåret 15/16. Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B

Kvalitetsrapport läsåret 15/16. Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B Kvalitetsrapport läsåret 15/16 Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B 2 Innehåll NORMER OCH VÄRDEN... 3 SAMMANFATTNING... 3 Mål... 3 Resultat... 3 Analys...

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rälsen Förskola Norrviken 2014 Enhet Mia Elverö Systematiskt kvalitetsarbete i fristående enhet Förskolechefens/rektorns namn Ansvarig uppgiftslämnare Mia Elverö 1/13 Inledning

Läs mer

Kvalitetsrapport. Ekbackens skola

Kvalitetsrapport. Ekbackens skola Kvalitetsrapport Ekbackens skola 2016-2017 Innehållsförteckning 1. Grundfakta... 3 2. Resultat... 4 2.1 Normer och värden, elevers ansvar och inflytande... 4 2.2 Kunskaper, bedömning och betyg... 5 2.3

Läs mer

Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014

Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014 BARN OCH UTBILDNING Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014 Verksamhetsidé På vår skola ges alla elever möjlighet att utvecklas utifrån sina förutsättningar! Det viktiga för alla på skolan är att

Läs mer

Förslag till Nationell strategi för skolans digitalisering

Förslag till Nationell strategi för skolans digitalisering Förslag till Nationell strategi för skolans digitalisering FRAMTAGET I SAMRÅD MED NATIONELLT FORUM FÖR SKOLANS DIGITALISERING, 2014 Innehåll Nuläge... 2 Vision 2020... 4 Elevernas lärande... 4 Professionens

Läs mer