Hantera dokument i arkivet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hantera dokument i arkivet"

Transkript

1 Hantera dokument i arkivet

2 2 Innehållsförteckning 1. SÖK EFTER DOKUMENT ÖPPNA ETT DOKUMENT BLÄDDRA MELLAN DOKUMENT STÄNG ETT ÖPPNAT DOKUMENT SPARA EN SÖKNING VÄLJ EN SPARAD SÖKNING TA BORT EN SPARAD SÖKNING KOPIERA EN SPARAD SÖKNING ÄNDRA NAMN PÅ EN SPARAD SÖKNING LÄGG TILL EN SPARAD SÖKNING PÅ HEMSKÄRMEN ÄNDRA LAYOUT PÅ DOKUMENTEN VÄLJ VILKEN FLIK SOM SKA VISAS TILL HÖGER I BILD LÄGG TILL EN PÅMINNELSE REDIGERA EN PÅMINNELSE TA BORT EN PÅMINNELSE BEKRÄFTA EN PÅMINNELSE LÄGG TILL EN KOMMENTAR LÄGG TILL EN PRIVAT KOMMENTAR LÄGG TILL EN VIKTIG KOMMENTAR REDIGERA EN KOMMENTAR TA BORT EN KOMMENTAR LÄGG TILL EN KONVERSATION KONVERSATION MED FLERA ANVÄNDARE LÄGG TILL DELTAGARE I EFTERHAND I EN KONVERSATION SE OLÄSTA KONVERSATIONER LÄMNA EN KONVERSATION LÄGG TILL EN BILAGA I EN KONVERSATION MARKERA EN KONVERSATION SOM OLÄST KONVERSATIONS INSTÄLLNINGAR SKAPA PDF MARKERA ALLA DOKUMENT... 26

3 3 32. AVMARKERA ALLA SORTERA KOLUMNER VISA ANVÄNDARE OCH STATUS I SÖKRESULTATET EXPORTERA SÖKRESULTAT TILL EXCEL STÄLL IN VILKA KOLUMNER SKA VISAS I SÖKRESULTATET ÄNDRA ORDNINGEN PÅ KOLUMNERNA STÄLL IN BREDDEN PÅ KOLUMNERNA DOKUMENT PÅMINNARE SLUTGODKÄNN MAKULERA FAKTUROR... 31

4 4 1. Sök efter dokument Fyll i en text i fältet för att starta en ny sökning. Gör en fritextsökning genom att skriva * innan och efter texten. Conrab Opto gör en sökning om texten finns med i dokumentinformationen som registrerats. Tryck på Enter tangenten för att låsa sökvärdet, ett låst värde markeras med grönt. Markören flyttas automatiskt och gör det möjligt att fortsätta skriva in fler sökvärde i fältet. För att utföra sökningen klicka på sök ikonen höger om fältet eller tryck på Enter tangenten igen. För att söka efter ett värde som ska finnas i ett specifikt fält på dokumentet, börja skriv vad fältet heter. Conrab Opto visar vilka fält som finns, välj det fältet du önskar söka på.

5 5 Gör inställningar för din sökning, det finns olika val. Valen varierar beroende på fältet. Om det finns en lista knuten till fältet så öppnas den automatiskt. Börja skriv det värdet du vill använda och listan filtreras på det du skriver. Välj vilket sökvärde du vill använda genom att klicka på raden. Klicka sedan på sök ikonen eller tryck på Enter tangenten för att utföra sökningen. 2. Öppna ett dokument När ett sökresultat tagits fram, dubbelklicka på dokumentraden för att öppna eller placera muspekaren över raden och klicka på öppna ikonen till höger.

6 6 3. Bläddra mellan dokument När du har ett dokument öppet, klicka på pilen till höger för att bläddra till nästa dokument i sökresultatet och pilen till vänster för att gå till föregående dokument. Det finns även kortkommando funktioner, använd tangenten K för att gå till nästa och J för att gå till föregående. För att få upp en lista på alla kortkommandon som finns i Conrab Opto använd Shift+?. 4. Stäng ett öppnat dokument När du har ett dokument öppet, klicka på stäng ikonen för att stänga det öppnade dokumentet och återgå till sökningen. Stäng finns på två ställen, se printbild. Det finns även kortkommando, använd tangenten Q för att stänga ett dokument.

7 7 5. Spara en sökning När en sökning är gjord som du önskar spara klicka på spara ikonen till höger om fältet ny sökning. Fältet öppnas upp så att du kan namnge din sökning. Fyll i din text, klicka på spara ikonen. Sökningen är personlig och sparas per mapp. Alla sparade sökningar läggs på en egen rad, överst i bild. För att göra en helt ny sökning klicka på ny sökning. 6. Välj en sparad sökning Om du har sparade sökningar klicka på en av dem för att välja den. Den sökningen du väljer blir gråmarkerad. Sökvärdena fylls in i sökfältet och sökningen görs automatiskt. Det går bra att tillfälligt lägga till fler sökvärde när en sparad sökning är vald, inga ändringar sparas förrän du klickar på spara ikonen. Om ändringar görs markeras den sparade sökningen med en stjärna höger om namnet. Detta för att visa att det finns ändringar gjorda som inte är sparade.

8 8 7. Ta bort en sparad sökning Klicka på en sparad sökning för att välja, klicka sedan på ta bort ikonen. Bekräfta borttaget genom att klicka på texten ta bort. 8. Kopiera en sparad sökning Klicka på en sparad sökning, klicka sedan på kopiera ikonen. En kopia av den sparade sökningen skapas upp. 9. Ändra namn på en sparad sökning Klicka på en sparad sökning. Ställ markören i namn fältet och ändra namnet, klicka på spara ikonen.

9 9 10. Lägg till en sparad sökning på hemskärmen En sparad sökning kan visas på hemskärmen. Klicka på en sparad sökning. Klicka på hemskärms ikonen. Automatiskt förflyttas du ut till hemskärmen och sökningen du valde har lagts till. Den är nu sparad för att visas på hemskärmen. 11. Ändra layout på dokumenten Inne på dokument klicka på bildinställningsverktyget för att ändra hur din layout ska se ut. Conrab Opto kommer ihåg din senaste inställning och nästa gång ett dokument öppnas är det med den valda inställningen. Det går att göra ett val per flik i ditt dokument. Du kan ha en unik inställning per mapp samt i de olika funktionerna (arkiv, inbox och registrera).

10 Välj vilken flik som ska visas till höger i bild Genom att klicka på en flik och hålla inne vänster musknapp kan man dra med sig den valda fliken och välja att lägga den till höger i bild. För muspekaren över bilden till höger och släpp musknappen när bilden är blå. I exemplet nedan är det flödet som visas till höger i bild och vi har valt att lägga bilagor istället. Klicka på fliken och håll inne vänster musknapp. Här ser man vilken flik som är vald, för över den valda fliken hit och släpp musknappen för att lägga till. Du väljer själv vilken flik det är som alltid ska visas till höger i bild. Är det flödet, är det bilagan osv. Denna inställningen är personlig och per mapp. Ändringen sparas automatiskt och det blir ditt standardutseende för dokumenten i mappen. 13. Lägg till en påminnelse Ställ in en personlig påminnelse angående ett visst dokument. Påminnelser skickas ut via mail samt att den automatiskt läggs till på hemskärmen. Öppna ett dokument. Klicka på påminnelser ikonen inne på dokumentet. Fyll tidfältet med datum och tid då påminnelsen ska skickas ut via mail. Ställ markören i fältet och tryck på pil ned tangenten för att få fram en almanacka. Välj ett datum, sedan timme och till sist minut. I användare fältet är ditt namn automatisk ifyllt. Det går bra att skapa en påminnelse åt en annan användare om så önskas, fyll då i användarens användarnamn i fältet istället. Skriv in det meddelandet som ska stå i mailet vad påminnelsen avser. Klicka på lägg till.

11 11 Automatiskt läggs påminnelsen in på hemskärmen, där finns alla aktiva påminnelser samlade. Klicka på en påminnelse för att öppna dokumentet. Ett påminnels skickas ut på det datumet som är valt. Mailet skickas ut kontinuerligt tills påminnelsen är bekräftad inne på dokumentet, datumet flyttas fram eller att påminnelsen tas bort. 14. Redigera en påminnelse Om en påminnelse är skapad av någon annan kan den inte redigeras. Den kan endast redigeras av den som skapat påminnelsen. Vid texten Skapad står det vem som lagt till den och när. Klicka på påminnelser ikonen som nu har en siffra för att visa hur många påminnelser det finns. Ställ markören över den påminnelsen som ska ändras och klicka på redigera. Fälten öppnas upp. Klicka på spara när ändringen är klar.

12 Ta bort en påminnelse Om en påminnelse är skapad av någon annan kan den inte tas bort. Den kan endast tas bort av den som skapat påminnelsen. Vid texten Skapad står det vem som lagt till den och när. Klicka på påminnelser ikonen som nu har en siffra för att visa hur många påminnelser det finns. Ställ markören över påminnelsen som ska raderas och klicka på ta bort. Bekräfta borttaget genom att klicka på texten ta bort. 16. Bekräfta en påminnelse Genom att bekräfta en aktiverad påminnelse så stoppas alla mailutskick. Påminnelsen tas bort ifrån hemskärmen men ligger kvar som en notis på dokumentet. Den har fått en märkning om att den är bekräftad. Klicka på påminnelser ikonen som nu har en siffra för att visa hur många påminnelser det finns Ställ markören över påminnelsen som ska bekräftas, klicka på bekräfta.

13 Lägg till en kommentar Kommentarer är övrig information som man önskar skriva in och spara tillsammans med dokumentet. Inne på dokument klicka på kommentar ikonen Skriv in kommentaren i fältet och klicka på Lägg till. Kommentaren kan läsas av alla användare. Kommentarsikonen uppdateras med en siffra för att visa hur många kommentarer det finns totalt på ett dokument. Om det finns en ny kommentar på ett dokument som inte har lästs av dig kommer kommentars ikonen pulsera i grönt när dokumentet öppnas, för att därefter ha fast grön ram. Klicka på kommentar ikonen för att läsa den. När den är läst av dig så försvinner den gröna ramen runt kommentars ikonen.

14 Lägg till en privat kommentar Det är möjligt att lägga till en kommentar och göra den privat. Vilket innebär att endast du som skapar den kan se kommentaren. Inne på dokumentet klicka på kommentar ikonen. Skriv in kommentaren i fältet, klicka på privat. Klicka därefter på lägg till. En märkning syns i kommentaren, det står privat för att visa att denna kommentar endast kan läsas av den som skapat den. Det går att filtrera att endast privata kommentarer ska visas. Klicka på texten privata för att filtrera kommentarerna så att endast privata visas. Detta är en personlig inställning.

15 Lägg till en viktig kommentar En kommentar kan markeras som viktig. Kommentaren läggs till med en notis om att den är viktig. Inne på dokumentet klicka på kommentar ikonen. Skriv in kommentaren i fältet, klicka på viktig. Klicka därefter på lägg till. En märkning syns i kommentaren, det står viktig. Det går att filtrera så att endast viktiga kommentarer ska visas. Klicka på texten viktiga för att filtrera kommentarerna. Detta är en personlig inställning.

16 Redigera en kommentar Det går endast att redigera dina egna kommentarer. Ställ markören över kommentaren du har lagt till och klicka på redigera. Textfältet öppnas upp och går att redigera, det finns även möjlighet att ändra den till privat eller viktig. Klicka på spara när ändringen är klar. Informationen om när ändringen är gjord sparas på kommentaren. 21. Ta bort en kommentar Det går att ta bort dina egna kommentarer. Ställ markören över kommentaren du har lagt till och klicka på ta bort för att ta bort kommentaren. Bekräfta borttaget genom att även klicka på texten ta bort.

17 Lägg till en konversation Starta en konversation på ett dokument med andra användare eller administratörer. De personer som läggs till i en konversation på ett dokument kommer kunna se dokumentet det berör. Däremot kan man inte göra något på dokumentet mer än att svara på konversationen. Det blir ett enkelt sätt att föra en diskussion med andra gällande ett visst dokument. Endast personer med behörighet till mappen kan läggas till. Klicka på ny konversation ikonen. Välj en användare ibland de förslag som visas eller skriv in ett namn i fältet för att söka fram en användare. Först i förslagslistan ligger alltid administratörsanvändaren konversationsadministratör. Välj denna användaren för att komma i kontakt med en administratör. I förslagslistan kommer de personer visas som du oftast skriver till, den uppdateras kontinuerligt. För att söka på en användare fyll i namnet eller användarnamnet, Conrab Opto kommer att söka igenom användarregistret. Välj den användare du vill skriva till genom att klicka på namnet. Användaren läggs till under valda användare. Skriv in konversationen i rutan under och klicka på skicka. En konversation har startats med användaren. Om en användare har en grön markering så betyder det att användaren är inloggad i Conrab Opto. För att ta bort en vald användare, klicka på krysset till höger på användarraden.

18 18 Till höger i bilden ser du de konversationen du har angående ett dokument. Klicka på ikonen för att öppna upp konversationen. 23. Konversation med flera användare Det går att starta en konversation med flera användare. Klicka på ny konversation ikonen. För att söka på en användare fyll i namnet eller användarnamnet, Conrab Opto kommer att söka igenom användarregistret. Välj den användare du vill skriva till genom att klicka på namnet. Skriv sedan in ett nytt namn, välj användaren genom att klicka på namnet. Alla personer som väljs syns under valda användare. För att ta bort en användare, klicka på krysset till höger på användarraden.

19 Lägg till deltagare i efterhand i en konversation Alla har rättighet att lägga till fler användare i en konversation som dom är med i. Även om det inte var dom själva som startade konversationen. Klicka på bjud in användare för att lägga till ytterligare personer på den befintliga konversationen. Skriv ett namn, välj användaren genom att klicka på personen i listan. Om du önskar lägga till fler användare gör en ny sökning på namn. När du valt så många personer som du önskar, avsluta genom att klicka på välj. Inne på konversationen ser man när användaren blev tillagd. De användare som läggs till i efterhand på en konversation kan även läsa det som skrivits innan de lades till. På översta raden ser man alltid vilka användare som är med i konversationen.

20 Se olästa konversationer Varje gång något skrivs i en konversation man är med i så får man en notis om detta i Conrab Opto eller på mailen, om man ställt in det så på sin användare. Alla olästa konversationer visas med siffra bredvid konversationssymbolen. Klicka på konversationssymbolen för att öppna upp listan med konversationer. För att endast se olästa konversationer i listan, välj olästa endast. Klicka sedan på en konversation för att öppna den.

21 Lämna en konversation Varje gång något skrivs i en konversation man är med i så får man en notis om detta i Conrab Opto eller på mailen om man ställt in det så på sin användare. Om man inte längre önskar vara med i en konversation går det bra att lämna den. Klicka på inställningar Klicka på lämna ikonen. När man lämnar en konversation går det inte längre att se vad som skrivs eller skriva något till de andra personerna i konversationen.

22 Lägg till en bilaga i en konversation Förutom att skriva till andra användare i konversationen går det även att skicka med bilagor. Starta en ny konversation eller öppna en befintlig. Klicka på lägg till bilaga ikonen Välj en fil ifrån datorn genom att klicka på välj fil ifrån datorn. Eller ta en fil ifrån skrivbordet och dra in den i den innanför den streckade rutan och släpp. Om du vill välja fler filer gör bara fler val eller dra in fler dokument. För att lägga till vald bilaga på konversationen klicka på välj..

23 23 Bilagan ligger nu till vänster och lägg till bilaga ikonen har uppdaterats med en siffra för att visa antalet filer. Skriv in en text och klicka på skicka. Bilagan har nu lagts till i konversationen. 28. Markera en konversation som oläst En oläst konversation markeras genom en grön ram runt konversationen till höger. Samt att det står som oläst angiven med en siffra bredvid konversationssymbolen. Om en oläst konversation öppnas blir den automatiskt uppdaterad som läst. Om du vill ändra tillbaka den till oläst igen för att få upp den ibland dina olästa konversationer, klicka på oläst ikonen. Det går endast att göra en konversation som oläst om man inte har svarat på den.

24 Konversations inställningar Klicka på användarsymbolen och klicka på inställningar. Klicka på fliken notifikationer. Här kan man välja om det ska komma upp ett ljud när man är inloggad i Conrab Opto och tar emot ett nytt konversationsmeddelande. Det går också att välja att få ett varje gång man får ett nytt konversationsmeddelande och inte är inloggad i Conrab Opto. Klicka på spara om ändringar görs.

25 Skapa PDF För att skapa en PDF fil med flera dokumentbilder markera dokumenten som ska tas med genom att klicka längst ut till vänster på dokumentraden. Raderna som väljs markeras med en grå färg längst till vänster. När dokumenten är markerade öppnas funktionen skapa PDF upp. Klicka på ikonen för att skapa filen. En fil laddas ner. Klicka på filen för att öppna.

26 Markera alla dokument För att markera alla dokument i ett sökresultat klicka på dropdown pilen uppe i vänster hörna. Klicka på markera alla. För att avmarkera enstaka dokument klicka längst till vänster på dokumentraden. 32. Avmarkera alla För att avmarkera alla markerade dokument i ett sökresultat klicka på dropdown pilen uppe i vänster hörna. Klicka på avmarkera alla för att avmarkera alla dokumenten. 33. Sortera kolumner För att sortera sökresultatet på en viss kolumn i stigande eller fallande ordning. Klicka på kolumnen du vill sortera på, en pil visas höger om fältet. Pil som pekar nedåt betyder fallande ordning. Pil som pekar uppåt betyder stigande ordning. Det går endast att sortera på en kolumn i taget.

27 Visa användare och status i sökresultatet För administratörer är det intressant att se vilka användare som ligger i flödet samt vilken flödesrad status användaren har. Klicka på tabellikonen för att ställa in om denna information ska visas på raderna i sökresultatet. Om flöde+flödesrader väljs så visas användarnamn och status på varje dokument rad. Vilket innebär att ett dokument visas på flera rader i sökresultatet om det finns flera användare i flödet. Viktigt att tänka på vad som är valt om man önskar ta ut olika typer av rapporter. Välj mappen utan texten flöde+flödesrader för att endast se ett dokument per rad i sökresultatet. Detta är alltid standard tills någon annan inställning väljs. 35. Exportera sökresultat till Excel Klicka på Excelikonen för att exportera sökresultatet till Excel. 36. Ställ in vilka kolumner ska visas i sökresultatet Klicka på tabellinställningar ikonen för att ställa in vilka kolumner som ska visas i sökresultatet.

28 28 Klicka i checkboxarna för att välja vilka fält som ska visas i sökresultat bilden. Klicka ur checkboxen för de fält som inte ska visas i sökresultat bilden. Klicka på Återställ för att återställa till Conrab Opto standardinställningar. Alla inställningar är personliga. 37. Ändra ordningen på kolumnerna Klicka på tabellinställningar ikonen för göra inställningar vilken ordning kolumnerna ska ha i sökresultat bilden. Klicka på en rad och håll inne vänster musknapp för att välja, flytta raden där du vill ha den och släpp musknappen. Alla inställningarna är personliga. 38. Ställ in bredden på kolumnerna Klicka på tabellinställningar ikonen för göra inställningar vilken bredd kolumnerna i sökresultatet ska ha. Ställ markören över en rad och klicka på +- för att bredda eller minska raden. Denna inställning görs per rad. Alla inställningar är personliga.

29 Dokument påminnare Denna funktion visas endast för de användare med administratörsrollen i arkivet. Det är ett sätt att skicka manuella påminnels till användare. Markera vilka dokument påminnelse ska skickas ut om, markera dokumenten genom att klicka längst ut till vänster på dokumentraden. Klicka på användare om ett mail ska skickas angående dokumenten till en specifik användare. Fyll i användarnamnet samt text. Klicka på Påminn. Klicka på aktiva om påminnels ska skickas till endast de aktiva personera i flödet för de valda dokumenten. Skriv in en text och klicka på Påminn. Klicka på brådskande om påminnels ska skickas ut till aktiva personer i flödet samt framtida aktiva personer i flödet. Påminnels et skickas ut först när en användaren blir aktiv i flödet. Skriv in en text och klicka på påminn.

30 Slutgodkänn Fakturor som är slutattesterade får flödesstatus färdig i Conrab Opto. För att definitiv bokföra dem in mot ERP systemet måste fakturorna slutgodkännas i Conrab Opto. Det går endast att slutgodkänna dokument med flödesstatus färdig. Funktionen slutgodkänn visas endast för användare med administratörsroll i arkivet. Gör en sökning på inkludera flöde.status= färdig Slutgodkänn flera dokument på en gång eller ett i taget. Markera enstaka dokument genom att klicka längst ut till vänster på en dokument rad för att välja eller klicka på markera alla funktionen (finns beskrivet separat i manualen). Funktionen slutgodkänn öppnas upp, klicka på slutgodkänn. Välj vilket datum dokumentet ska slutgodkännas på. Första öppna= Utgår ifrån preliminärt bokföringsdatum, fakturan bokas på första datumet i första öppna period. Nytt datum= Fyll i ett datum manuellt i fältet def.bokföringsdatum. Pel.bokföringsdatum= Dokumentet definitiv bokas på samma datum som preliminärt bokföringsdatum. Klicka på slutgodkänn ikonen i grön färg. Längst ner till höger visas hur många dokument som slutgodkändes. Om ett meddelande kommer upp om att X dokument misslyckades. Klicka på klicka här för att se felmeddelanden för att se anledningen till att slutgodkännande inte kunde utföras. Ett nytt fönster öppnas med information om respektive dokument som misslyckades

31 31 Det går också att öppna ett specifikt dokument och klicka på slutgodkänn inne på dokumentet. Öppna dokumentet. Klicka på slutgodkänn ikonen. Välj datum för definitiv bokningen. Klicka på slutgodkänn. Om dokumentet inte går att slutgodkänna kommer en text med en varning upp med anledningen till att det inte gick att slutgodkänna. 41. Makulera fakturor Denna funktion visas endast för administratörer i arkivet. Det går inte att makulera dokument med flödesstatus godkänd. Öppna dokumentet som ska makuleras, klicka på ikonen för makulera. Klicka på makulera + nyregistrering eller välj på pilen endast makulera. Makulera + nyregistrering makulerar dokumentet i Conrab Opto samt att bilden läggs tillbaka till nyregistrering. Makulera utför endast makuleringen och inget händer med dokumentbilden. Om fakturan automatiskt blir makulerad i affärssystemet eller ej är beroende på affärssystem. Var noggrann med att läs texten i gult under makulera funktionen för att försäkra dig om vad som gäller i ert affärssystem.

Hantera dokument i inkorgen

Hantera dokument i inkorgen Hantera dokument i inkorgen 2 Innehållsförteckning 1. ÖPPNA ETT DOKUMENT... 3 2. BLÄDDRA MELLAN DOKUMENT... 4 3. STÄNG ETT ÖPPNAT DOKUMENT... 5 4. I FLIKEN INFORMATION... 5 5. I FLIKEN KONTERINGAR... 6

Läs mer

EVALD manual. Evald version 2 2014-05-02

EVALD manual. Evald version 2 2014-05-02 EVALD manual Evald version 2 2014-05-02 Innehåll KURSVÄRDERING PÅ ENGELSKA... 1 Egna frågor på engelska...1 Sammanställning på engelska...1 KURSVÄRDERING GENERELLT... 2 Skapa kursvärdering...2 Ändra öppnings/stängningsdatum...5

Läs mer

Kommentar [k1]: Behöver vi kommentera det som finns till höger ovanför schematyp?

Kommentar [k1]: Behöver vi kommentera det som finns till höger ovanför schematyp? Webbklienten Webben är uppbyggd med hjälp av flikar. När du öppnar lärosätets schemasida finns ett antal flikar som syns på webben för alla. Om du loggar in får du ytterligare flikar och möjligheter till

Läs mer

Revu Handledning: Markeringslista

Revu Handledning: Markeringslista Revu Handledning: Markeringslista Markeringslistan är en specialanpassad flik med horisontell layout som ger dig kraftfulla funktioner för att hantera, komma åt, granska och summera markeringar i en PDF-fil.

Läs mer

Lathund Slutattestant. Agresso Self Service

Lathund Slutattestant. Agresso Self Service Lathund Slutattestant Agresso Self Service Sidan 2/15 Innehållsförteckning 1. Inloggning 3 2. Startsida 5 Mina uppgifter 5 Rapporter 5 Inköp 5 Alternativ 6 3. Slutattestering av fakturor 6 Åtgärdsknappar

Läs mer

Grundkurs. för. OPTO Web

Grundkurs. för. OPTO Web Grundkurs för OPTO Web Innehållsförteckning 1. Logga in i OPTO... 1 2. Huvudmeny i OPTO... 2 3. Postlådan... 3 3.1 INFORMATIONSFLIKEN... 4 3.2 KONTERINGSFLIKEN... 5 3.3 MEDDELANDEFLIKEN... 6 3.4 FLÖDESFLIKEN...

Läs mer

Åtgärda en faktura som Granskare (beställare)

Åtgärda en faktura som Granskare (beställare) Åtgärda en faktura som Granskare (beställare) När du har en faktura att åtgärda får du ett mail med information om fakturan samt en länk till UBW EFH: https://ubw.miun.se/ubw. I UBW visas att du har fakturor

Läs mer

Dok nr SOF/AV-13:054,Ver I Treserva Genomfo randewebb. 1 Inloggning... 2 1.1 Växla användare... 3 2 Skrivbordet... 4

Dok nr SOF/AV-13:054,Ver I Treserva Genomfo randewebb. 1 Inloggning... 2 1.1 Växla användare... 3 2 Skrivbordet... 4 Treserva Genomfo randewebb Innehåll 1 Inloggning... 2 1.1 Växla användare... 3 2 Skrivbordet... 4 3 Sök... 5 4 Meddelanden... 6 5 Nya uppdrag läsa/kvittera uppdrag... 9 6 Vårdplaner... 10 6.1 Läsa vårdplan...

Läs mer

Under IRMA finns förenklade versioner av IRMA, arbetsplatsregistret samt enhet. Dessa kommer du inte åt hemifrån om du inte har en koddosa.

Under IRMA finns förenklade versioner av IRMA, arbetsplatsregistret samt enhet. Dessa kommer du inte åt hemifrån om du inte har en koddosa. Platon STs ärendehanteringssystem IRMA Under IRMA finns förenklade versioner av IRMA, arbetsplatsregistret samt enhet. Dessa kommer du inte åt hemifrån om du inte har en koddosa. IRMA IRMA i Portalen fungerar

Läs mer

FirstClass Hur du använder FirstClass.

FirstClass Hur du använder FirstClass. OPEN TEXT FirstClass Hur du använder FirstClass. Mars 2008 Peter Gustafsson, Skf Logga in på FirstClass För att starta FirstClass, dubbelklicka på FirstClass ikonen på skrivbordet eller på start-menyn.

Läs mer

15 Skapa en Start-Diskett

15 Skapa en Start-Diskett 151 15 Skapa en Start-Diskett När du startar din PC så letar den efter vissa uppstartningsfiler. Sökningen börjar på din diskettenhet och därefter på hårddisken. Detta innebär att om något är fel med din

Läs mer

Kom igång med ibinder Avtalsregistret

Kom igång med ibinder Avtalsregistret Kom igång med ibinder Avtalsregistret Kom igång med avtal Grunderna i ibinder.com Denna manual beskriver hur avtal hanteras i ibinder.com och är ett komplement till den separata manualen Kom igång med

Läs mer

Platon är samlingsnamnet för allt som har med ärendehantering att göra.

Platon är samlingsnamnet för allt som har med ärendehantering att göra. Platon Platon är samlingsnamnet för allt som har med ärendehantering att göra. Grundbild Grundbild är den flik som syns när du startar ett nytt eller öppnar ett befintligt ärende. Här återfinns information

Läs mer

www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual

www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual Innehåll 1. INLEDNING 4 2. ROLLER 4 2.1. CHEF 4 2.2. MEDARBETARE 4 2.3. ADMINISTRATÖR 4 2.4. KURSLEDARE 5 2.5. UTBILDARE 5 3. BEGREPP 5 3.1. ENHET 5 3.2.

Läs mer

Skapa mappar, spara och hämta dokument

Skapa mappar, spara och hämta dokument Skapa mappar, spara och hämta dokument Övningen görs på hårddisken i mappen Mina dokument 1a Starta programmet utforskaren 1 b Huvudgrupper i utforskaren 1c Expandera huvudgrupper, enheter och mappar Skapa

Läs mer

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet.

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Då du klickar på Användare öppnas denna bläddringslista.

Läs mer

Grundkurs 1 IKT Filhantering

Grundkurs 1 IKT Filhantering Filhantering Dan Haldin Ålands lyceum I N N E H Å L L S F Ö R T E C K N I N G Innehållsförteckning... 2 Filhantering med Windows... 3 Skapa Mappar... 4 Spara rätt... 5 Öppna sparade filer... 7 Flytta och

Läs mer

Användarmanual FormPipe Meetings. FormPipe Meetings 1.3 2012-09-11

Användarmanual FormPipe Meetings. FormPipe Meetings 1.3 2012-09-11 Användarmanual FormPipe Meetings FormPipe Meetings 1.3 2012-09-11 Revision number: 6 ID number: 10023309 Date: 2012-09-132012-09-11 Innehåll Innehåll... 3 Inledning... 4 Förkrav... 5 Installation... 5

Läs mer

Lathund: 24. Redigera ett eventtillfälle i EPiserver Sida 1 av 14. Rev: PA

Lathund: 24. Redigera ett eventtillfälle i EPiserver Sida 1 av 14. Rev: PA Sida 1 av 14 Jag har loggat in som en webbredaktör i Degerfors föreningen. Så här ser det ut när jag loggar in i EPiserver. 1. Klicka först på CMS 2. Sedan klicka på Redigera Sida 2 av 14 3. Nu öppnas

Läs mer

Logga in på din hemsideadministration genom dina inloggningsuppgifter du fått.

Logga in på din hemsideadministration genom dina inloggningsuppgifter du fått. Joomla Guide 2.5.11 MENYER Sida 1 av 41 MENYER En meny är centerpunkten på en hemsida. Det är ifrån denna man utgår om man vill navigera på hemsidan. Menyer kan vara vertikala eller horisontella och är

Läs mer

Åtgärda en faktura som Slutattestant

Åtgärda en faktura som Slutattestant Åtgärda en faktura som Slutattestant När du har en faktura att åtgärda får du ett mail med information om fakturan samt en länk till UBW EFH: https://ubw.miun.se/ubw. I UBW visas att du har fakturor att

Läs mer

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Version 2 Villaägarnas Riksförbund Sollentuna 2011 Innehåll Redigera befintlig sida... 3 Skriva text eller klistra in kopierad text... 5 Rubriker i brödtext...

Läs mer

2. Dels går det att klicka sig fram via appsamlingen (2a) (som liknar en rutig kvadrat). Klicka på E-post (2b). 2b.

2. Dels går det att klicka sig fram via appsamlingen (2a) (som liknar en rutig kvadrat). Klicka på E-post (2b). 2b. Google E-post I Google Apps for Education (GAFE) ingår motsvarande Googles G-mail som e-postprogram. Eftersom det är skolan som administrerar våra GAFE-konton samt att vi behåller vår gamla domän zonline.se

Läs mer

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet.

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet. E-post A. Windows Mail Öppna alternativ Klicka på startknappen Startmenyn öppnas Klicka på Alla Program Leta reda på Windows Mail Dubbelklicka Windows Mail öppnas. Om ikonen ligger i Start-menyn Klicka

Läs mer

Minihandbok för skoladministratörer version 1.4

Minihandbok för skoladministratörer version 1.4 UEDB (UNGDOM OCH ELEVDATABASEN) Minihandbok för skoladministratörer version 1.4 Eva Rehnberg 2014-01-10 Innehåll Ny elev... 2 Inskrivning av ny elev folkbokförd i Stockholms län eller Håbo... 2 Elev med

Läs mer

Visma Proceedo Version 8.15 2014-05-12. Visma Proceedo Användarhandbok Lokala administratör Administrera

Visma Proceedo Version 8.15 2014-05-12. Visma Proceedo Användarhandbok Lokala administratör Administrera Visma Proceedo Version 8.5 204-05-2 Visma Proceedo Användarhandbok Lokala administratör Administrera. Innehållsförteckning SNABBGUIDE... 3 2 INLOGGNING... 5 3 STARTSIDA... 8 4 INKÖP... 9 4. Allmänt Inköp...

Läs mer

Registrering 2. Inloggning 3. Startsidan 4. Notiser 6. Nyheter 7. Dagböcker 8. Meddelanden 11. Statistik 12. Mål 13. Evenemang 14.

Registrering 2. Inloggning 3. Startsidan 4. Notiser 6. Nyheter 7. Dagböcker 8. Meddelanden 11. Statistik 12. Mål 13. Evenemang 14. Innehållsförteckning Avdelning Sida Registrering 2 Inloggning 3 Startsidan 4 Notiser 6 Nyheter 7 Dagböcker 8 Meddelanden 11 Statistik 12 Mål 13 Evenemang 14 Profilsida 16 Sjukvårdande yta 17 1 Registrering

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL SKÖVDE GRAVYR BESTÄLLNINGSPROGRAM. Gustav Adolfs g. 46 541 45 Skövde Tel: 0500-484555 Fax: 0500-484547 Mail: info@skovdegravyr

ANVÄNDARMANUAL SKÖVDE GRAVYR BESTÄLLNINGSPROGRAM. Gustav Adolfs g. 46 541 45 Skövde Tel: 0500-484555 Fax: 0500-484547 Mail: info@skovdegravyr ANVÄNDARMANUAL SKÖVDE GRAVYR BESTÄLLNINGSPROGRAM Gustav Adolfs g. 46 541 45 Skövde Tel: 0500-484555 Fax: 0500-484547 Mail: info@skovdegravyr Innehåll Starta programmet... 2 Flikarna...2 Fliken Material...

Läs mer

FC-kurs Röbäcks skolområde, åk 5-6

FC-kurs Röbäcks skolområde, åk 5-6 FC-kurs Röbäcks skolområde, åk 5-6 En kortfattad manual för följande funktioner: 1. Hur det ser ut i FC (repetition) 2. Hur man skickar och läser mail i FC (repetition) 3. Att skicka och ta emot en bilaga

Läs mer

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Version 1 Villaägarnas Riksförbund Sollentuna 2011 Postadress Besöksdress Telefon Fax E-post Hemsida Box 7118, 192 07 Sollentuna Johan Berndes väg 8-10 010-750

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Manual Betongindustris kundportal

Manual Betongindustris kundportal Manual Betongindustris kundportal Betongindustri har utvecklat en portal där du som kund, åkare eller chaufför kan hitta de följesedlar som är relaterade till dig. Du hittar portalen på följande adress:

Läs mer

Manual för. elektronisk fakturahantering AGRESSO EFH

Manual för. elektronisk fakturahantering AGRESSO EFH Manual för elektronisk fakturahantering AGRESSO EFH Version 7 Versionshantering Ändrad av Version Kommentar Datum Helena Hellqvist 1 Dokument skapat 2009-04-16 Jenny Eliasson Teesalu 2 Rättningar 2009-04-28

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL, INTERAXO

ANVÄNDARMANUAL, INTERAXO ANVÄNDARMANUAL, INTERAXO 1 VARFÖR ÄR DET OLIKA FÄRG OCH UTSEENDE PÅ MAPPARNA? Gula mappar Blå mappar Blårandiga mappar Enkla mappar som man känner igen från Utforskaren. En gul mapp kan innehålla undermappar

Läs mer

First Class ATT TÄNKA PÅ VID INSTALLATIONEN

First Class ATT TÄNKA PÅ VID INSTALLATIONEN ATT TÄNKA PÅ VID INSTALLATIONEN Det händer, speciellt i datorer med spärrkort att man, trots installationen, manuellt måste ställa in adress till FirstClass servern. Detta gör man endast om ett felmeddelande

Läs mer

Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3.

Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3. Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3. Typo3 är ett så kallat CMS, Content Management System där du enkelt och smidigt kan lägga ut kursinformation och bilder. Detta verktyg är webbaserat vilket

Läs mer

1. Enkel sökning Globalsökning Avancerad sökning Historik Söka via klassificeringsstruktur 14

1. Enkel sökning Globalsökning Avancerad sökning Historik Söka via klassificeringsstruktur 14 Ledningskansliet, Juridik och dokumentation Patrik Spånning Westerlund MANUAL 2017-11-16 SLU ID: SLU.ua.2017.2.1.1.IA-9 Manual Sökningar i Public 360 Manual Sökningar i Public 360 Dokumentägare: LK/Dokumentationsenheten/

Läs mer

Manual för ledare. Innehållsförteckning ALLMÄN INFO... 1 MEDLEMSGRUPPER... 2 GÖR ETT UTSKICK... 3 RAPPORTERA NÄRVARO... 6 SKICKA KALLELSER...

Manual för ledare. Innehållsförteckning ALLMÄN INFO... 1 MEDLEMSGRUPPER... 2 GÖR ETT UTSKICK... 3 RAPPORTERA NÄRVARO... 6 SKICKA KALLELSER... Manual för ledare Innehållsförteckning ALLMÄN INFO... 1 MEDLEMSGRUPPER... 2 GÖR ETT UTSKICK... 3 RAPPORTERA NÄRVARO... 6 SKICKA KALLELSER... 11 Allmän info Uppe till höger finns ett frågetecken. Ställer

Läs mer

SLUNIK manual. SLUNIK version 2 2010-08-03

SLUNIK manual. SLUNIK version 2 2010-08-03 SLUNIK manual SLUNIK version 2 2010-08-03 Innehåll SLUNIK...1 Kursledare... 1 Lärare... 1 LOGGA IN... 1 Hjälp, inloggning... 2 Välj kurs att administrera... 2 Om du inte ser din kurs i listan... 3 Filtrera

Läs mer

Mobilus får inte användas under tiden uppdateringen genomförs.

Mobilus får inte användas under tiden uppdateringen genomförs. Uppdatera Mobilus Professional till version 1.0.6 Mobilus får inte användas under tiden uppdateringen genomförs. OBS! Innan du påbörjar uppdateringen till version 1.0.6 måste du ladda ner och installera

Läs mer

IT-system. BUP Användarmanual

IT-system. BUP Användarmanual IT-system Användarmanual Innehållsförteckning 1. Att komma igång med... 1 1.1 Installera... 1 1.1.1 Byt databas... 1 1.1.2 Behörighet att byta databas... 2 1.2 Logga in... 3 1.2 Inloggad... 3 1.3 Logga

Läs mer

FirstClass Klient 7.0 Manual

FirstClass Klient 7.0 Manual av Sven E Carlsson FirstClass Klient 7.0 Manual till MS Windows FirstClass FAQ... 2 Knappar på Skrivbord och Mailbox... 3 Förkortningar i FirstClass manualen... 4 Koppla upp... 4 Läsa meddelande... 5 Skapa

Läs mer

Thomas Pihl 2013. Frontermanual. för studerande vid Forum Ystad

Thomas Pihl 2013. Frontermanual. för studerande vid Forum Ystad Thomas Pihl 2013 Frontermanual för studerande vid Forum Ystad Innehåll Fronter... 2 Inloggning... 2 Komplettera användaruppgifter... 4 Anpassa Min sida... 5 Verktygen på Min sida... 6 Notiser & E-post...

Läs mer

Användarutbildning i SiteVision

Användarutbildning i SiteVision Användarutbildning i SiteVision SiteVision AB Version 3 Innehållsförteckning 1 Komma igång med SiteVision...1 1.1 Starta SiteVision... 1 1.2 Redigeringsläget i SiteVision... 2 1.2.1 Verktygslisten...2

Läs mer

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiop

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiop qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty Handbok för registrering i UEDB av elever i kommunal gymnasieskola utanför länet uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui

Läs mer

Lathund Attestant. Agresso Self Service

Lathund Attestant. Agresso Self Service Lathund Attestant Agresso Self Service Sidan 2/15 Innehållsförteckning 1. Inloggning 3 2. Startsida 5 Mina uppgifter 5 Rapporter 5 Inköp 5 Alternativ 6 3. Attestering av fakturor 6 Åtgärdsknappar 9 Attestera

Läs mer

Lathund för fakturaspecifikation med rapportverktyget BusinessObjects, version 4.0. Version 1.0, 2013-06-14

Lathund för fakturaspecifikation med rapportverktyget BusinessObjects, version 4.0. Version 1.0, 2013-06-14 Lathund för fakturaspecifikation med rapportverktyget BusinessObjects, version 4.0 Version 1.0, 2013-06-14 Utgivare: Trafikverket Kontakt: fakturering.jarnvag@trafikverket.se Distributör: Trafikverket,

Läs mer

Version 1.8.7A. Tidrapportering med ctimesheet

Version 1.8.7A. Tidrapportering med ctimesheet Version 1.8.7A Tidrapportering med ctimesheet Installation I tidrapporten på webben finns en ikon som heter Mobile. Klicka på ikonen. En sida öppnas och du kan här välja mellan automatisk eller manuell

Läs mer

Komma igång med 3L Pro 2014. Komma igång med 3L. Copyright VITEC FASTIGHETSSYSTEM AB

Komma igång med 3L Pro 2014. Komma igång med 3L. Copyright VITEC FASTIGHETSSYSTEM AB Komma igång med 3L Innehåll LOGGA IN I 3L... 3 Verktyg och kortkommandon... 6 Övriga tangenter... 9 RAPPORTUTSKRIFT I 3L... 10 Instruktioner för att skriva till fil:... 11 Logga in i 3L Ikonen för 3L Pro

Läs mer

Installation av datafil för lokal lagring av e-post i Microsoft Outlook 2016

Installation av datafil för lokal lagring av e-post i Microsoft Outlook 2016 Installation av datafil för lokal lagring av e-post i Microsoft Outlook 2016 1. Starta Outlook 2. Gå till Arkiv längst upp till vänster. 3. Se till att fliken Info är markerad. Klicka sedan på Kontoinställningar

Läs mer

Arbeta med bedömningsmatriser i Unikum

Arbeta med bedömningsmatriser i Unikum Januari 2011 Guide för lärare Arbeta med bedömningsmatriser i Unikum Här beskriver vi hur du arbetar med bedömnings-matriser i Unikum. Guiden beskriver dels hur du själv lägger in dina bedömningsmatriser

Läs mer

Juridikutskrifter från word-mallar

Juridikutskrifter från word-mallar BITNET Skapad av: Otto Tuvesson Juridikutskrifter från word-mallar Detta dokument beskriver hur du gör för att komma igång med att skriva ut juridikdokument i Bitnet utifrån mallar du skapat i word. Processen

Läs mer

Publicera taltidningen

Publicera taltidningen Publicera taltidningen Innehåll Publicera taltidningen...1 Två-stegs-raketen: Webbpubliceringen av taltidningen...1 Manual för publiceringsverktyget WaveFusion...2 Starta verktyget WaveFusion och skapa

Läs mer

Outlook 2010 kalender m.m.

Outlook 2010 kalender m.m. Outlook 2010 kalender m.m. Kalmar kommun, datautbildningar 1 ( 13) 2016-03-02 Innehåll Kalendern... 3 Anpassa programfönstret... 3 Vyer i Kalendern... 3 Skapa avtalade tider... 4 Skriv direkt i kalendern...

Läs mer

Har du fått ett mail att du har fakturor som skall åtgärdas kan du klicka på länken i mailet. Ange användarnamn t ex 1464B. Företag BS.

Har du fått ett mail att du har fakturor som skall åtgärdas kan du klicka på länken i mailet. Ange användarnamn t ex 1464B. Företag BS. LOGGA IN För att logga in i Agresso Webb går man via Borås Stads intranätsida. Under IT-tjänster finns länken Agresso som tar dig till vår Agresso-sida. Här hittar man förutom information om vårt ekonomisystem

Läs mer

Lathund grundkurs datorutbildning

Lathund grundkurs datorutbildning Lathund grundkurs datorutbildning Innehåll: - Skapa mappar i hemkatalogen samt i gemensam mapp - Spara dokument i hemkatalogen eller i gemensam mapp - Spara bilder från ipaden på datorn - Infoga bilder

Läs mer

Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer

Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer Inledning Detta är en generell användarmanual till Elsmart - Nätanmälan. Den är skriven för att kunna användas av alla installatörer. Manualen kan användas

Läs mer

Lathund steg för steg

Lathund steg för steg Lathund Lathund steg för steg Jessica Mattsson Administrativ assistent och Lotta Karlsson Informationsansvarig och Webbredaktör Oktober 2014 Innehållsförteckning Logga in... 1 Logga in på Insidan... 1

Läs mer

Manual för Medarbetare appen

Manual för Medarbetare appen Manual för Medarbetare appen Appen ger tillgång till Medarbetaren via en mobil eller platta. Du behöver ett konto sedan tidigare till Medarbetaren. 1 Vitec Agrando AB Innehåll 1. Installera appen... 3

Läs mer

Användarmanual 1.x. RIW Software Techn AB info@riwsoftware.com telefon: 08-766 70 20 fax: 08-766 70 05 www.riwsoftware.com

Användarmanual 1.x. RIW Software Techn AB info@riwsoftware.com telefon: 08-766 70 20 fax: 08-766 70 05 www.riwsoftware.com Användarmanual 1.x Page 2 of 18 Innehållsförteckning BookitWise... 3 Systemkrav... 3 Logga in... 4 Kalenderförklaring... 5 Enkelt bokningsformulär... 6 Anvancerat bokningsformulär... 7 Avancerat Lägg till

Läs mer

Kom igång med Denna korta manual hjälper dig med att komma igång med programmen Vital och ViTex.

Kom igång med Denna korta manual hjälper dig med att komma igång med programmen Vital och ViTex. Kom igång med Denna korta manual hjälper dig med att komma igång med programmen Vital och ViTex. Kom igång med ViTre Sida 1 Kom i gång med ViTre ViTal Läshjälpen Anpassa ViTal Läshjälpen..... Sida 3 Anpassa

Läs mer

Thomas Pihl Frontermanual för studerande vid Forum Ystad

Thomas Pihl Frontermanual för studerande vid Forum Ystad Thomas Pihl 2007 Frontermanual för studerande vid Forum Ystad Innehåll Fronter...2 Inloggning...2 Ändra användaruppgifter...4 Anpassa Min sida...5 Verktygen på Min sida...6 Notiser...7 Mitt arkiv...9 Fronter

Läs mer

I.site Webbsidesverktyg handledning

I.site Webbsidesverktyg handledning I.site Webbsidesverktyg handledning Ingela Ek IT-pedagogisk utveckling Barn- och ungdomsförvaltningen Botkyrka kommun Senast uppdaterad 2007 Välkommen som webbredaktör till Botkyrka kommuns hemsidor Logga

Läs mer

SORSELE KOMMUN. Handbok OEW. 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson. Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19)

SORSELE KOMMUN. Handbok OEW. 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson. Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19) Handbok i OEW 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19) Använd det användarnamn och lösenord som du fått. Fungerar det inte hör av dig till Mari-Anne

Läs mer

Manual. Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se

Manual. Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se Manual Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se Innehållsförteckning Start... 3 Lägg till ny sida...3 Redigera sida som redan finns...3 Titta på resultatet...

Läs mer

RACCOON DEVELOPMENT AB

RACCOON DEVELOPMENT AB Sid 1 Överföring av bilder från kamera Så här kommer kamerabilderna in i datorn: Koppla in datasladden som följer med kameran. Det är oftast en s.k. USB-sladd (änden som ska in i datorn ser ut ungefär

Läs mer

För att logga in och få tillgång till Bildarkivet krävs att man är registrerad som Behörig Användare.

För att logga in och få tillgång till Bildarkivet krävs att man är registrerad som Behörig Användare. För att logga in och få tillgång till Bildarkivet krävs att man är registrerad som Behörig Användare. Alla betalande medlemmar i Klippans Hembygdsförening eller Åsbo Släkt- och Folklivsforskare har rätt

Läs mer

Användarhandbok. Pappersfri post. Välkommen till din Brevo!

Användarhandbok. Pappersfri post. Välkommen till din Brevo! Pappersfri post Användarhandbok Välkommen till din Brevo! I Brevo kan du ta emot och hantera post som du brukar få hem i din vanliga brevlåda. Du kan sortera och spara alla dina dokument och du kommer

Läs mer

Manual Trafikdatasystem Grävtillstånd, sökande

Manual Trafikdatasystem Grävtillstånd, sökande Innehållsförteckning Starta systemet...1 Startsidan...2 Hantera ärende...3 Skapa ärende...4 Trafikanordningsplan...5 Redigera ärende...6 Hantera karta...7 Manual Trafikdatasystem Grävtillstånd, sökande

Läs mer

Hembokat Kom igång guide

Hembokat Kom igång guide Hembokat Kom igång guide Introduktion till er nya brf-hemsida... 2 För användaren... 3 Starta ditt konto... 3 Logga in... 3 Byt lösenord... 4 Anslagstavlan... 5 Bokningskalendern... 6 För styrelsen...

Läs mer

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Ledare. Datum: Version 2. Sidan 1 (17)

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Ledare. Datum: Version 2. Sidan 1 (17) Aktivitetsstöd Behörigheten Ledare Datum: 2015-09-22 Version 2 Sidan 1 (17) Innehållsförteckning 1. Ledare... 3 1.1 Användare - Webbadress till Aktivitetsstöd... 3 1.2 Användare - Inloggning och glömt

Läs mer

Användarmanual. Meetings 1.6

Användarmanual. Meetings 1.6 Användarmanual Meetings 1.6 Revisionsnummer: 2 Dokumentnamn: Meetings by Formpipe 1.6 - Användarmanual ipad Datum: 2014-03-30 Formpipe Software AB. All rights reserved. 2 (24) Innehållsförteckning 1 INLEDNING...

Läs mer

Delegeringsmodulen. Innehåll. Dok nr OSF/AU-18:024

Delegeringsmodulen. Innehåll. Dok nr OSF/AU-18:024 Dok nr OSF/AU-18:024 Delegeringsmodulen Innehåll 1 Logga in Delegeringsmodulen... 2 2 Ikoner i verktygsraden... 2 2.1 Mitt skrivbord... 2 2.2 Sök efter personal som redan har en delegering... 3 2.3 Sök

Läs mer

Manual för användare av Nya Readsoft Online

Manual för användare av Nya Readsoft Online Hogia Performance Management AB Manual för användare av Nya Readsoft Online Användarinstruktion för Nya Readsoft Online användare 0 Innehåll Hur får jag in fakturorna i Readsoft Online?... 2 Kom igång

Läs mer

Uppgifterna är fördelade på fyra flikar: Sökande, Placerade, Reserverad plats och Ej

Uppgifterna är fördelade på fyra flikar: Sökande, Placerade, Reserverad plats och Ej 1 Placering 1.1 Allmänt om placeringsarbetet När skolvalet är stängt för föräldrarna ska placeringsarbetet påbörjas. Inget kommer att visas för vårdnadshavarna förrän publiceringsdatumet som sattes i inställningarna

Läs mer

Workshop om Outlook. Outlook klient och Outlook Web App 2014-01-28 Christina Bodén och Eva Eriksson

Workshop om Outlook. Outlook klient och Outlook Web App 2014-01-28 Christina Bodén och Eva Eriksson Workshop om Outlook Outlook klient och Outlook Web App 2014-01-28 Christina Bodén och Eva Eriksson Två vägar in till eposten Outlook Web App - epost.varmdo.se Används på webben Upplevs av många som enklare

Läs mer

Lathund Avgiftshantering

Lathund Avgiftshantering Uppdaterad: 2013-09-17 Lathund Avgiftshantering Förbund 1 Inledning IdrottOnline är idrottens verktyg för kommunikation och administration. IdrottOnline ägs och utvecklas av Riksidrottsförbundet, RF. Webbplatsen

Läs mer

Kortfattad instruktion för Crystal Reports. Kom i gång med Crystal Reports. Instruktion Crystal Reports 2014

Kortfattad instruktion för Crystal Reports. Kom i gång med Crystal Reports. Instruktion Crystal Reports 2014 Kortfattad instruktion för Crystal Reports Kom i gång med Crystal Reports När du ska logga in i Crystal Reports ska inloggning alltid ske via sidan om Crystal Reports på vårdgivarwebben. Det är viktigt

Läs mer

Gäller version Användarinstruktion för Hogia Approval Manager Elektronisk attest av leverantörsfaktura

Gäller version Användarinstruktion för Hogia Approval Manager Elektronisk attest av leverantörsfaktura Gäller version 2011.2 Användarinstruktion för Hogia Approval Manager Elektronisk attest av leverantörsfaktura Välkommen som användare av Hogia Approval Manager, en programvara där du kommer att attestera

Läs mer

Uppgifter

Uppgifter Uppgifter 2017-07-01 Innehåll Uppgifter... 2 Sidan Uppgifter... 3 Skapa en Uppgift... 4 Tillfällen... 5 Skapa uppgift och välj tillfälle... 5 Kunskapskrav... 7 Inställningar... 8 Kopiera uppgift... 9 Skapa

Läs mer

Uppdaterad: 2013-09-17. Avgiftshantering

Uppdaterad: 2013-09-17. Avgiftshantering Uppdaterad: 2013-09-17 Avgiftshantering 1 Nya uppdateringar ägde rum 2013-09-17 Nytt Nya hjälptexter under betalstatus Tydligare felmeddelande om utskick misslyckas Möjlighet att backa från steg 2 till

Läs mer

För att logga in och få tillgång till Bildarkivet krävs att man är registrerad som Behörig Användare.

För att logga in och få tillgång till Bildarkivet krävs att man är registrerad som Behörig Användare. För att logga in och få tillgång till Bildarkivet krävs att man är registrerad som Behörig Användare. Alla betalande medlemmar i Klippans Hembygdsförening eller Åsbo Släkt- och Folklivsforskare har rätt

Läs mer

INOTES-WEBBMAIL Liten lathund om e-postprogrammet inotes

INOTES-WEBBMAIL Liten lathund om e-postprogrammet inotes INOTES-WEBBMAIL 9.0.1 Liten lathund om e-postprogrammet inotes Innehållsförteckning Inloggning på inotes på jobbet... 3 Inloggning på inotes hemma... 3 Startsidan... 4 Läsa e-post... 5 Ta bort mail...

Läs mer

Minihandbok för skoladministratörer version 1.6

Minihandbok för skoladministratörer version 1.6 UEDB (UNGDOM OCH ELEVDATABASEN) Minihandbok för skoladministratörer version 1.6 Eva Rehnberg 2014-08-18 En utförligare handbok för administratörer finns att tillgå inloggad i UEDB. Den här handboken är

Läs mer

Lathund. Joint Collaboration AB Korta Gatan 7 171 54 Stockholm Tel. 08 28 20 30. www.interaxo.se interaxo@joint.se. Org.nr.

Lathund. Joint Collaboration AB Korta Gatan 7 171 54 Stockholm Tel. 08 28 20 30. www.interaxo.se interaxo@joint.se. Org.nr. Lathund Joint Collaboration AB Korta Gatan 7 171 54 Stockholm Tel. 08 28 20 30 www.interaxo.se interaxo@joint.se Org.nr. 556565-2590 SE INNEHÅLL LATHUND, INTERAXO... 2 1 Varför är det olika färg och utseende

Läs mer

Välj bort om du vill. 96 Internet och e-post. 2. Mail-programmet finns i datorn. 1. Skriv mail i sökrutan. Windows Live Mail i Aktivitetsfältet.

Välj bort om du vill. 96 Internet och e-post. 2. Mail-programmet finns i datorn. 1. Skriv mail i sökrutan. Windows Live Mail i Aktivitetsfältet. Välj bort om du vill Om du är nöjd med att ha din e-post på nätet, kan du lugnt hoppa över detta avsnitt. Har du tid och tycker att det är roligt, kan du testa att använda e-postprogrammet Windows Live

Läs mer

5HVLVWHQVWDEHOO 'DWD3DUWQHU. Er partner inom data

5HVLVWHQVWDEHOO 'DWD3DUWQHU. Er partner inom data 5HVLVWHQVWDEHOO Tack för att du valde programmet 5HVLVWHQVWDEHOO! Vi hoppas att programmet ska vara till stor hjälp i ditt arbete. Har du synpunkter på programmet är du mycket välkommen att höra av dig

Läs mer

3. Skapa sida 5. Hitta innehåll 6. Meny 7. Användare

3. Skapa sida 5. Hitta innehåll 6. Meny 7. Användare 3. Skapa sida 5. Hitta innehåll 6. Meny 7. Användare 2 Så här skapar du en ny sida. Mycket av informationen nedan kan tillämpas på skapandet av andra typer av innehåll, till exempel nyheter, blogginlägg,

Läs mer

Version 2.3 2014-07-02

Version 2.3 2014-07-02 Version 2.3 2014-07-02 1 Starta NatureIT Starta en webbläsare i din PC, Mac, läsplatta eller smartphone och skriv in www.natureit.se eller www.natureit.no. Då skall du få upp en bild som ser ut så här:

Läs mer

Handledning till FC 12 på webben

Handledning till FC 12 på webben Handledning till FC 12 på webben Detta är en kortfattad handledning där vi går igenom de viktigaste funktionerna i nya FirstClass. Förändringen av FirstClass är kanske den största under de snart 25 år

Läs mer

Användarmanual för assistenter

Användarmanual för assistenter 2019-07-12 Användarmanual för assistenter Den här manualen rättar sig till dig som jobbar som assistent utan att samtidigt vara administratör. Den vanligaste behörighetsprofilen används. Start När du loggar

Läs mer

Läsa dokument/information i advantum

Läsa dokument/information i advantum Läsa dokument/information i advantum Förhandsgranskning Välj vilken funktion du vill ha på fönstret genom att klicka på knappen i fönstrets övre högra hörn. Intryckt knapp = du granskar varje dokument

Läs mer

Användarmanual icad Arkiv

Användarmanual icad Arkiv Användarmanual icad Arkiv Ett webbaserat ritningsarkiv från Astacus Användarmanual för icad Arkiv Ver 1.2 1 Förutsättningar: icad är ett digitalt ritningsarkiv som hanteras via ett webbgränssnitt. Ritningsarkivet

Läs mer

Manual för Aktiv Ungdoms e-post (Zimbra)

Manual för Aktiv Ungdoms e-post (Zimbra) Manual för Aktiv Ungdoms e-post (Zimbra) fr.o.m 10 juni 2011 Introduktion... 2 Inloggning... 2 E-post... 3 Samla e-posten i konversationer eller som separata meddelanden... 3 Skicka e-post... 3 Adresslistor...

Läs mer

Skapa mapp. * Gör så här: Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande.

Skapa mapp. * Gör så här: Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande. Ideell IT-förening där äldre lär äldre Skapa mapp Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande. * Gör så här: 1. Se till att du befinner dig på den plats i datorn

Läs mer

LifePuz Free för Android

LifePuz Free för Android Android version 1.0.3 Innehåll Beskrivning 3 Om LifePuz... 3 Med LifePuz kan du:... 3 Kostnad... 3 Registrering eller inloggning 4 Ny användare... 4 Inloggning... 4 Glömt lösenord... 5 Startsida 6 Kalender

Läs mer

Excel kortkommando. Infoga rad, kolumn eller cell Ta bort rad, kolumn eller cell

Excel kortkommando. Infoga rad, kolumn eller cell Ta bort rad, kolumn eller cell Excel kortkommando Kommando Allmänt F10 Ctrl + B eller Skift + F5 Ctrl + G Ctrl + H Ctrl + i F1 Ctrl + N Ctrl + O Ctrl + P Ctrl + S F12 eller Alt + F2 Ctrl + W eller Alt + F4 Skift + F1 Skift + F10 Ctrl

Läs mer

Symprint Snabbstartsguide

Symprint Snabbstartsguide Symprint Snabbstartsguide Artikelnummer: 12020, 12021, 12022 v.1 0.10 1 Innehåll Välkommen till SymPrint... 3 Installation av medföljande mjukvara:... 3 Komma igång... 4 Skapa nytt dokument från mall...

Läs mer

Manual för attestering via nya webben

Manual för attestering via nya webben Hogia Performance Management AB Manual för attestering via nya webben Hösten 2016 släpptes vår nya webbapplikation som är byggd i HTML5 och inte i Silverlight. Utseendet är lite förändrat men funktionerna

Läs mer