Logga in på din hemsideadministration genom dina inloggningsuppgifter du fått.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Logga in på din hemsideadministration genom dina inloggningsuppgifter du fått."

Transkript

1 Joomla Guide MENYER Sida 1 av 41 MENYER En meny är centerpunkten på en hemsida. Det är ifrån denna man utgår om man vill navigera på hemsidan. Menyer kan vara vertikala eller horisontella och är oftast uppbyggda ifrån en design och CSS mallar. När du väljer ett val i en meny kallas det att välja ett menyobjekt. Du kan koppla olika länkar till menyobjekten, t.ex länk som går till en öppningsbar PDF, länk till en en extern hemsida eller länk till ett kontaktformulär. I denna guide får du lära dig att: Skapa ett menyobjekt och koppla en artikel till detta Skapa ett menyobjekt och länka till ett PDF dokument Ändra ett menyobjekt Sortera menyobjekten i en meny Avpublicera / Publicera ett menyobjekt Radera ett menyobjekt Guiden tar enbart upp de allra vanligaste arbetsmomenten i Joomla Och vissa arbetskommandon eller symboler kan vara utelämnade och ingår inte i guiden. Guiden förutsätter att du kan öppna en artikel, ändra en artikel och spara en artikel. Logga in på din hemsideadministration genom dina inloggningsuppgifter du fått.

2 Joomla Guide MENYER Sida 2 av 41 Innehåll MENYER... 1 MENY LISTVYN... 3 VERKLIGHETSBASERAT EXEMPEL... 6 SKAPA DIN ARTIKEL RESA TILL BARCELONA... 7 SKAPA MENYOBJEKTET: RESOR... 8 SKAPA MENYOBJEKTET: RESA TILL BARCELONA LADDA UPP ETT PDF-DOKUMENT (Prislista.pdf) SKAPA MENYOBJEKTET: Prislista (pdf) ÄNDRA ETT MENYALTERNATIV RADERA ETT MENYOBJEKT SORTERA ORDNINGEN PÅ ETT MENYOBJEKT EXEMPEL AVPUBLICERA ETT MENYOBJEKT Avpublicera ett menyobjekt Alternativt sätt är att avpublicera ett menyobjekt PUBLICERA ETT MENYOBJEKT Alternativt sätt är att publicera ett menyobjekt RADERA ETT MENYOBJEKT HÄMTA TILLBAKA ETT BORTTAGET MENYOBJEKT RADERA ETT MENYOBJEKT PERMANENT... 41

3 Joomla Guide MENYER Sida 3 av 41 MENY LISTVYN Här ser du alla dina menyobjekt samt menyer. Du utgår alltid ifrån meny list-vyn när du ska skapa, ändra, ta bort ett menyobjekt. 1. Gå till din Meny I administrationsmenyn så för du muspekaren till Meny och i undermenyn klickar på Main Menu. Du kan också klicka på knappen Menyer direkt på kontrollpanelen. 2. Här visas alla dina menyobjekt du har i menyn Main Menu, på din hemsida. I meny list-vyn. Main Menu heter det interna namnet på menyn i administrationsmodulen och syns inte på hemsidan.

4 Joomla Guide MENYER Sida 4 av 41 Högst upp till höger har du kommandon du kan utföra i vyn: På din hemsida har du oftast en horisontell meny. Detta är då Main menu. Den meny på hemsidan som besökaren utgår ifrån när den ska hitta fler sidor på din hemsida. Exempelvis på hemsidan har du en horisontell meny: I administrationen ser du menyn så här: Tänk på att förbereda artiklar, innan du skapar menyobjekt eftersom du behöver välja en menytyp till ett tillhörande menyobjekt. Du kommer att märka att du inte kan skapa ett menyobjekt till en artikel, om inte artikeln är gjord.

5 Joomla Guide MENYER Sida 5 av 41 Här följer en översikt över Meny list-vyn:

6 Joomla Guide MENYER Sida 6 av 41 VERKLIGHETSBASERAT EXEMPEL För att bäst förklara hur menyobjekt skapas så kommer här ett exempel. Vi skapar 1 artikel som vi döper till Resa till Barcelona. Vi skapar ett PDF dokument som heter Prislista.pdf och laddar upp på servern Vi skapar en meny Rotmeny valet är RESOR och klickar man på RESOR fälls menyn ner och 2 undermenyer visas: Resa till Barcelona och Prislista. Första: Resa till Barcelona, är länkat till en artikel. Prislista är länkad till ett PDF dokument som öppnas direkt när besökaren klickar på menyvalet.

7 Joomla Guide MENYER Sida 7 av 41 SKAPA DIN ARTIKEL RESA TILL BARCELONA Skriv text i artikeln och spara den. I detta exempel har en artikel skapats: Resa till Barcelona Om du är osäker på hur du skapar en artikel så följ guiden för det.

8 Joomla Guide MENYER Sida 8 av 41 SKAPA MENYOBJEKTET: RESOR 1. I meny listvyn klicka på Ny 2. Nu kommer menyvyn: Lägg till nytt menyobjekt 3. Typ av menyobjekt. Här väljer du mellan de vanligaste menytyperna. Nedan listas de vanliga i gult.

9 Joomla Guide MENYER Sida 9 av Välj typ för menyobjekt: URL Eftersom vi inte vill att huvudmenyobjektet ska vara klickbart till någon länk. Detta går att ändra till annan menytyp längre fram ifall man vill. 5. Menyrubrik. Fyll i en genomtänkt menyrubrik. Denna syns på hemsidan. 6. Alias. (Valfritt) Detta fyller systemet i automatiskt för att lokalisera menypunkten i systemet. Vill du ange ett alias går det bra (Valfritt) men tänkt på att endast ha godkända tecken och inga mellanslag. 7. Notering. (Valfritt) Fyll i en Notering (valfritt). Detta syns bara för administratörer som är inloggade i administrationsmodulen. 8. Status. Markera om du vill att menyobjektet ska synas på din hemsida eller om den ska skapas men ligga avpublicerad, tills du själv manuellt väljer att publicera den. Standard är Publicerad. 9. Menyplacering. Om du har flera olika menyer på din hemsida kan du behöva välja vilken meny som detta menyobjekt ska ligga under. Men som standard väljs Main Menu. 10. Överliggande objekt. Här bestämmer du om du vill att menyobjektet ska vara en helt ny menypunkt, eller tillhöra en undermeny. Välj Menyrot. Standard är: Menyrot 11. Vid klick, öppna i Här bestämmer du om meny målet ska öppnas i samma fönster eller som ett helt nytt fönster med navigering. Oftast används Samma fönster. Om du länkar till en PDF direkt ifrån ett menyobjekt se till att öppna i Nytt fönster med navigering Standard är: Samma fönster

10 Joomla Guide MENYER Sida 10 av Så här ser det ut när allt är ifyllt för menyobjektet Resor. 13. Välj Spara. 14. Nu ser du i meny list-vyn att ett ny menyobjekt skapats. 15. Nu ser du på hemsidan att ett menyobjekt dykt upp som heter Resor. Klickar du på Resor, så händer ingenting. Så vill vi ha det.

11 Joomla Guide MENYER Sida 11 av 41 SKAPA MENYOBJEKTET: RESA TILL BARCELONA 1. I meny listvyn klicka på Ny 2. Ny kommer menyvyn: Lägg till nytt menyobjekt 3. Typ av menyobjekt. De vanligaste typerna är markerade i gult (i denna guide) Välj En artikel

12 Joomla Guide MENYER Sida 12 av Välj typ för menyobjekt: En artikel Vi vill att underliggande menyobjektet ska vara klickbart till en artikel. Detta går att ändra till annan menytyp längre fram ifall man vill. 5. Menyrubrik. Fyll i en genomtänkt menyrubrik. Denna syns på hemsidan. OBS! menyobjektet behöver inte ha samma namn som artikeln. 6. Alias. (Valfritt) Detta fyller systemet i automatiskt för att lokalisera menypunkten i systemet. Vill du ange ett alias går det bra (Valfritt) men tänkt på att endast ha godkända tecken och inga mellanslag. 7. Notering. (Valfritt) Fyll i en Notering (valfritt). Detta syns bara för administratörer som är inloggade i administrationsmodulen. 8. Status. Markera om du vill att menyobjektet ska synas på din hemsida eller om den ska skapas men ligga avpublicerad, tills du själv manuellt väljer att publicera den. Standard är Publicerad. 9. Menyplacering. Om du har flera olika menyer på din hemsida kan du behöva välja vilken meny som detta menyobjekt ska ligga under. Men som standard väljs Main Menu. 10. Överliggande objekt. Här bestämmer du om du vill att menyobjektet ska vara en helt ny menypunkt, eller tillhöra en undermeny. Välj Resor. Standard är: Menyrot 11. Vid klick, öppna i Här bestämmer du om meny målet ska öppnas i samma fönster eller som ett helt nytt fönster med navigering. Oftast används Samma fönster. Om du länkar till en PDF direkt ifrån ett menyobjekt se till att öppna i Nytt fönster med navigering Standard är: Samma fönster

13 Joomla Guide MENYER Sida 13 av På höger sida i menyobjektets skapa ny sida, ser du följande parametrar: 13. Vi behöver välja artikel till vårt menyobjekt. Så att det sker något när vi klickar på menyobjektet Resa till Barcelona. 14. Klicka på Välj/Ändra under Grundinställningar. 15. Nu kommer ett fönster upp där vår testartikel Resa till Barcelona väljs. Du kan såklart välja vilken av dina egna skapade artiklar.

14 Joomla Guide MENYER Sida 14 av Så här ser det ut när du fyllt i allting för menyobjektet Resa till Barcelona : 17. Välj Spara & Stäng.

15 Joomla Guide MENYER Sida 15 av I meny list-vyn finns nu ett menyobjekt till: Som du ser är att Resor menyobjektet har fått ett underliggande menyobjekt som heter Resa till Barcelona. Alla underliggande menyobjekt syns ett steg inåt i listan (likt ett mappträd) ifrån huvudobjektet och med ett nytt sorteringsordning (i detta fallet nr 1). Huvudobjektet har ordning 8, dvs ifrån huvudmenygruppens ordning. Här ser du också att Resor går till menyobjektet URL. Och Resa till Barcelona går till en artikel. Båda menyobjekten är publicerade på hemsidan därav den gröna bocken.

16 Joomla Guide MENYER Sida 16 av Kontrollera menyn på din hemsida. Nu ska du kunna välja meny Resor med muspekaren och Resa till Barcelona fälls ner och du kan klicka på Resa till Barcelona. 20. Klicka på menyobjektet: Resa till Barcelona. Så ska artikeln Resa till Barcelona laddas på hemsidan. Slut guide: Skapa menyobjektet: Resa till Barcelona

17 Joomla Guide MENYER Sida 17 av 41 LADDA UPP ETT PDF-DOKUMENT (Prislista.pdf) 1. Gå till Innehåll/Media (i menyn) Eller gå via Webbplats / Kontrollpanelen 2. Nu öppnars Media hanteraren. Se nästa sida

18 Joomla Guide MENYER Sida 18 av 41 Mediahanteraren: Här syns mappstruktur på vänstra sidan(mappar) och Mapp innehåll (Filer) på höger sida. 3. Klicka på mappen pdf på mappinnehållet på höger sida. 4. Nu är i mappen pdf och ser filerna som ligger i denna mapp. För att klicka tillbaka i föregående mapp så tryck på grön uppåt pil.

19 Joomla Guide MENYER Sida 19 av Du kan också nå mappen pdf genom alternativt sätt genom att klicka i mappstrukturen till vänster (Mappar) på själva mappen pdf. Så ser du innehållet till vänster i mappinnehåll. (Filer). 6. För att ladda upp din pdf (i detta exempel heter filen prislista.pdf ) så används denna ruta Ladda upp filer (Max storlek: 36MB) i Media hanteraren. 7. Tryck Välj filer

20 Joomla Guide MENYER Sida 20 av Välj din fil på din egen lokala dator. Klicka en gång på filen och välj Öppna. 9. När filen har fyllts i tryck på Starta uppladdning 10. En informationslist säger att ett PDF-dokument är uppladdat på server.

21 Joomla Guide MENYER Sida 21 av 41 SKAPA MENYOBJEKTET: Prislista (pdf) Nu ska vi skapa nästa menyobjekt och detta ska länka till ett PDF-dokument. I detta exempel har vi laddat upp en PDF i förra övningen. 1. Gå till Main Menu i din administrationsmodul 2. I meny list-vyn tryck Ny

22 Joomla Guide MENYER Sida 22 av Nu kommer menyvyn upp: Lägg till nytt menyobjekt Fyll i enligt nedan: 1. Typ av menyobjekt: Klicka på välj och välj URL 2. Menyrubrik: Prislista (PDF) 3. Notering: Länkad till en PDF 4. Överliggande objekt: Resor 5. Vid klick, öppna i: Nytt fönster med navigering 4. Se nästa sida hur detta ska se ut:

23 Joomla Guide MENYER Sida 23 av Nu ska vi skapa länken till PDF:filen. Då det inte finns ett enkelt sätt att hitta länken på så finns 1 eller 2 sätt som fungerar. 1. Gå till Mediahanteraren. Klicka på mappen pdf eller där du lagt PDFdokumentet. Se vad sökvägen är: / images/pdf / Prislista.pdf

24 Joomla Guide MENYER Sida 24 av 41 Ł Lägg alltså till /images/pdf/ när du vill nå ditt PDF-dokument. Du kan testa detta i din webbläsare genom att skriva in hela länken i din Webbläsaradressfönster: Alternativ lösning att hitta PDF sökvägen är att skapa en ny artikel, länka till PDF dokumentet och se vilken länk som administrationsmodulen skapar.

25 Joomla Guide MENYER Sida 25 av Nu ska en länk kopplas till vårt menyobjekt som saknar länk. 7. Öppna Meny list-vyn. 8. Klicka på Prislista(PDF) menyobjektet. 9. Fyll i länken som saknades innan. /images/pdf/prislista.pdf 10. Spara menyobjektet.

26 Joomla Guide MENYER Sida 26 av Testa menyn på din hemsida. 12. När du klickar på Prislista (PDF) kommer en PDF att öppnas. 13. Nu har vi skapat detta exempel som vi ville!

27 Joomla Guide MENYER Sida 27 av 41 ÄNDRA ETT MENYALTERNATIV 1. Klicka på Main menu 2. Klicka på menyobjektet du vill ändra i meny list-vyn. Alternativ: markera menyobjektet genom kryssa i menyobjektet i boxen till vänster och klicka med vänster musknapp på Ändra högst upp i höger hörn.

28 Joomla Guide MENYER Sida 28 av Nu öppnas ditt menyobjekt och du kan redigera all information inuti detta. Här kan du ändra de fält och kommandon du önskar. Du kan t.ex ändra typ av menyobjekt, men när du gör ett nytt val här som kommer du inte att kunna återgå till det förra valet. Det finns ingen ångra knapp. Du kan alltid välja att inte spara ändringarna, genom att trycka Stäng. Då sparas INTE några ändringar utan menyobjektet återgår till hur det var innan du öppnade och redigerade det. 4. Gör ändringar i ditt menyobjekt och tryck Spara & Stäng

29 Joomla Guide MENYER Sida 29 av 41 RADERA ETT MENYOBJEKT Ibland vill man radera ett menyobjekt eftersom att det kanske inte används. Är man däremot säker på att man kommer att använda det lite då och då, så är det bättre att avpublicera menyobjektet (följ den guiden som handlar om det). Vi har en meny där vi vill ta bort menyobjektet Resa 2. På hemsidan ser vi menyobjektet Resa 2. I hemsideadministrationens meny listvy syns menyobjektet Resa Kryssa i boxen till vänster om menyobjektet Resa Välj Ta bort i kommandoraden högst upp till höger. Nu får du en bekräftelse via en blå informationslist att 1 menyobjekt är borttaget.

30 Joomla Guide MENYER Sida 30 av 41 SORTERA ORDNINGEN PÅ ETT MENYOBJEKT Att sortera en meny har sina fördelar då du kan bestämma ordningen på hur menyn ska visas för besökaren på hemsidan. Har du t.ex menyobjekt som heter Januari, Februari etc, så måste du kunna ordna dessa menyobjekt så det blir i korrekt ordning. Tänk på att i administrationen för din hemsida sorteras raderna enligt upp och ned. På hemsidan innebär detta en sortering av din meny eventuellt från vänster till höger, eller upp och ned i undermenyer. Det är väldigt enkelt att sortera. EXEMPEL Du har din meny och vill sortera ordningen på huvudmenyn. Huvudmenyn består utav: VÄLKOMMEN, NYHETSARKIV, GALLERI, KONTAKT, TESTRUBRIK, TOPPARTIKELN Vi vill ha KONTAKT längst till höger då vi anser att efter besökaren har tittat igenom olika menyalternativ och hittat information så vill oftast kanske besökaren hitta kontaktuppgifter, och de brukar vara längst till höger i en meny.

31 Joomla Guide MENYER Sida 31 av Vi ska nu flytta menyobjektet KONTAKT längst till höger i vår meny. 2. Öppna meny list-vyn 3. Klicka med vänster musknapp på den blå pilen bredvid ditt menyobjekt som du vill flytta. 4. Klicka på tills du vet vart du vill ha ditt menyobjekt. Jämför på hemsidan. När du klickar på en blå pil får du en blå informationslist som berättar att sorteringen är sparad. OBS! märker du att inget händer så klicka en eller två gånger till på tills menyobjektet har flyttat sig nedåt och fått en annan sorteringssiffra. Bilden ovan visar att en sortering pågår dvs vi klickar på sorteringsknappen nedåt. Då ändras även sorteringssiffran. Vi kan även klicka sorteringsknappen uppåt och sortera uppåt.

32 Joomla Guide MENYER Sida 32 av 41 SORTERINGSSIFFRAN Sorteringssiffran visar ordningen på ett menyobjekt. Du kan skriva en egen siffra här. Men tänk på att du kan ange samma siffror för fler menyobjekt. Det finns alltså ingen automatiskt uppdatering av andra menyobjekts ordningstal, om du anger en likadan siffra som ett annat menyobjekt har. Rekommenderat är att använda pilarna upp och ned för sortering. Eftersom det inte finns en automatisk spara-funktion när du anger sorteringssiffror manuellt, så måste du klicka på diskett-ikonen Spara sortering. 5. Nu har vi sorterat färdig vår ordning i menyobjekten och flyttat menyobjektet KONTAKT sist. Denna bilden visar att vårt menyobjekt KONTAKT flyttats ned till position 8. Dvs sorteringssiffra 8. Notera att menyobjektet RESOR har undermenyer som får en inbördes sorteringsordning med start på position 1. Dvs 1,2. Medan menyobjektet RESOR har position 7 i huvudsorteringen. 6. På hemsidan syns nu menyobjektet KONTAKT sist till höger.

33 Joomla Guide MENYER Sida 33 av 41 AVPUBLICERA ETT MENYOBJEKT När du inte vill visa ett menyalternativ så finns det möjlighet att avaktivera detta. Det kallas att avpublicera. Det betyder också att du kan aktivera det senare ifall du behöver detta. Det finns 2 olika sätt att avpublicera ett menyobjekt. Här visas båda fallen. Tänk på att inte avpublicera ett menyobjekt som är viktigt för hemsidan och som håller uppe designen eller är satt som stjärna. Avpublicera ett menyobjekt 1. Klicka Meny och Main Menu. (Man menu kan ibland också heta huvudmeny) 2. Nu visas meny list-vyn, där alla menyobjekten finns.

34 Joomla Guide MENYER Sida 34 av I meny list-vyn: Under status ser du om ett menyobjekt är publicerat eller ej. Avpublicerat Publicerat 4. För att avpublicera ett menyobjekt klicka en gång med vänster musknapp på grön symbol menyobjektet status till symbol då ändras Före: Efter: Alternativt sätt är att avpublicera ett menyobjekt 1. Klicka i kryssrutan bredvid menyobjektet som ska avpubliceras Markera i kommandoraden Avpublicera. Nu har du avmarkerat ett menyobjekt och det har fått symbolen:

35 Joomla Guide MENYER Sida 35 av 41 PUBLICERA ETT MENYOBJEKT När du vill visa ett menyalternativ så finns det möjlighet att aktivera detta. Det kallas att publicera. Du kan välja att avpublicera ett publicerat menyobjekt när som helst. Det finns 2 olika sätt att publicera menyobjekt. Här visas båda fallen. 1. Klicka Meny och Main Menu. (Man menu kan ibland också heta huvudmeny) 2. Nu visas meny list-vyn. Härifrån utgår man alltid när en ändring på ett menyobjekt ska göras.

36 Joomla Guide MENYER Sida 36 av I meny listvyn: Under status ser du om ett menyobjekt är publicerat eller ej. Publicerat Avpublicerat 4. För att publicera ett menyobjekt klicka en gång med vänster musknapp på röd symbol då ändras menyobjektet status till symbol Före: Efter: Alternativt sätt är att publicera ett menyobjekt 4. Klicka i kryssrutan bredvid menyobjektet som ska publiceras Markera i kommandoraden Publicera. Nu har du publicerat ett menyobjekt och det har fått symbolen:

37 Joomla Guide MENYER Sida 37 av 41 RADERA ETT MENYOBJEKT Så här raderas ett menyobjekt. 1. Klicka Meny och Main Menu. (Man menu kan ibland också heta huvudmeny) 2. I meny list-vyn, markera menyobjektet du vill radera, genom att kryssa i kryssrutan till vänster om menyobjektet. 3. Klicka på Ta bort 4. Nu har ett menyobjekt tagits bort.

38 Joomla Guide MENYER Sida 38 av 41 HÄMTA TILLBAKA ETT BORTTAGET MENYOBJEKT Om ett menyobjekt har tagits bort kan man återhämta det. Skulle själva papperskorgen vara tömd så går det inte att återskapa menyobjektet. Då måste ett nytt menyobjekt skapas. Följ stegen nedan för att hämta tillbaka ett borttaget menyobjekt. 1. Klicka Meny och Main Menu. (Man menu kan ibland också heta huvudmeny) 2. Ny visas meny list-vyn

39 Joomla Guide MENYER Sida 39 av I meny list-vyn finns ett antal listmenyer: 4. Välj status: Borttagen 5. Nu visas de menyobjekt som är borttagna, men inte till fullo raderade. 6. Kryssa i menyobjektet som skall återställas (genom kryssrutan till vänster om menyobjektet). 7. Välj Publicera. (här kan du också välja avpublicera om du vill återställa menyobjektet som ett avpublicerat menyobjekt)

40 Joomla Guide MENYER Sida 40 av Nu visas att menyobjektet har återställts som Publicerat. 9. Du står fortfarande kvar i meny list-vyn. Och kanske inte ser menyobjektet du återställde till Publicerat? 10. Du måste först välja status för att se alla menyobjekt. Välj status välj status. Nu ser du alla menyobjekt (Publicerade & Avpublicerade). Eller välj status Publicerad för att se alla menyobjekt som endast är Publicerade osv.

41 Joomla Guide MENYER Sida 41 av 41 RADERA ETT MENYOBJEKT PERMANENT Detta val är mest till för att rensa bland menyobjekt som slängts för att frigöra plats i hemsideadministrationens databas. Detta är inget man behöver göra dagligen utan mer om många menyobjekt tags bort (väljs som borttagna). 1. I meny list-vyn finns ett antal listmenyer: 2. Välj status: Borttagen 3. Välj sedan i meny list-vyn det objekt som du vill radera helt och hållet ifrån Papperskorgen. Kryssa i menyobjektet till vänster i kryssrutan. Detta menyobjekt går ej att återställa efter radering. 4. Klicka på Töm Papperskorgen. OBS detta kommando går ej att ångra. 5. Nu är menyobjektet permanent raderat från uppdateringsmodulen. Slut guide radera ett menyobjekt permanent

PHOCA GALLERY (v 3.2.3)

PHOCA GALLERY (v 3.2.3) Joomla Guide 2.5.11 PHOCA GALLERY Sida 1 av 37 PHOCA GALLERY (v 3.2.3) I denna guide får du veta mer om: Inledningen till PHOCA GALLERY: Vad är ett Phoca Gallery Phoca Gallery Kontrollpanelen Stegen i

Läs mer

ÄNDRA EN LÄNK. Guiden förutsätter att det finns en artikel med en redan skapad textlänk som ska ändras.

ÄNDRA EN LÄNK. Guiden förutsätter att det finns en artikel med en redan skapad textlänk som ska ändras. Joomla Guide 2.5.11 LÄNKAR ÄNDRA EN LÄNK Sida 1 av 11 ÄNDRA EN LÄNK I denna guide får du lära dig: Ändra en länk: Ändra textlänk till en extern www adress Ändra en länk: Ändra en textlänk till en PDF-länk

Läs mer

SKAPA EN ARTIKEL MED AUTOMATISKA PUBLICERINGSTIDER

SKAPA EN ARTIKEL MED AUTOMATISKA PUBLICERINGSTIDER Joomla Guide 2.5.11 ARTIKLAR SKAPA EN ARTIKEL med publ.tider Sida 1 av 9 SKAPA EN ARTIKEL MED AUTOMATISKA PUBLICERINGSTIDER En artikel kan ha en automatisk publiceringstid, både gällande sätta igång en

Läs mer

SKAPA EN WWW-LÄNK I EN ARTIKELTEXT

SKAPA EN WWW-LÄNK I EN ARTIKELTEXT Joomla Guide 2.5.11 LÄNKAR SKAPA EN WWWLÄNK I EN ARTIKEL Sida 1 av 7 SKAPA EN WWW-LÄNK I EN ARTIKELTEXT I denna guide får du lära dig att: Skapa en www-länk till en extern hemsida i din artikeltext Guiden

Läs mer

Ni administrerar er hemsida genom att logga in på en uppdateringsmodul (även benämnd administrationsgränssnitt eller administration).

Ni administrerar er hemsida genom att logga in på en uppdateringsmodul (även benämnd administrationsgränssnitt eller administration). Joomla Guide 2.5.11 TILLVÄGAGÅNGSÄTT Sida 1 av 9 TILLVÄGAGÅNGSÄTT Att använda uppdateringsmodulen kräver att man vet vilka innehållsdelar man kan ändra på sin hemsida. De delar man kan ändra är oftast

Läs mer

LADDA UPP EN PDF-FIL OCH LÄNKA TILL DEN I DIN ARTIKELTEXT

LADDA UPP EN PDF-FIL OCH LÄNKA TILL DEN I DIN ARTIKELTEXT Joomla Guide 2.5.11 LÄNKAR LADDA UPP EN PDF & LÄNKA TILL I ARTIKEL Sida 1 av 11 LADDA UPP EN PDF-FIL OCH LÄNKA TILL DEN I DIN ARTIKELTEXT I denna guide får du lära dig att: Ladda upp ett PDF dokument på

Läs mer

3. Skapa sida 5. Hitta innehåll 6. Meny 7. Användare

3. Skapa sida 5. Hitta innehåll 6. Meny 7. Användare 3. Skapa sida 5. Hitta innehåll 6. Meny 7. Användare 2 Så här skapar du en ny sida. Mycket av informationen nedan kan tillämpas på skapandet av andra typer av innehåll, till exempel nyheter, blogginlägg,

Läs mer

SKAPA EN LÄNK TILL EN ANNAN ARTIKEL

SKAPA EN LÄNK TILL EN ANNAN ARTIKEL Joomla Guide 2.5.11 LÄNKAR SKAPA EN LÄNK TILL ANNAN ARTIKEL Sida 1 av 12 SKAPA EN LÄNK TILL EN ANNAN ARTIKEL I denna guide får du lära dig: Skapa 3 artiklar och länka till dessa från en huvudartikel (länka

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Dokumentation. Joomla - Administrationsguide 1. Logga in i administrations-gränssnittet 2. Ändra globala inställningar 2.

Dokumentation. Joomla - Administrationsguide 1. Logga in i administrations-gränssnittet 2. Ändra globala inställningar 2. Joomla - Administrationsguide Joomla - Administrationsguide 1 Logga in i administrations-gränssnittet 2 Ändra globala inställningar 2 Ändra titel 3 Artiklar, kategorier och sektioner 4 Skapa sektioner

Läs mer

1. Uppdateringsmodul (CMS)

1. Uppdateringsmodul (CMS) Innehåll 1. Uppdateringsmodul (CMS)... 2 2. Artiklar... 3 2.1 Upprätta din första artikel... 4 2.2 Skapa innehåll i artikeln... 5 2.2.1 RUBRIK I ARTIKELN:... 5 2.2.3 INFOGA BILDER:... 7 2.2.4 CELLER...

Läs mer

Manual HSB Webb brf 2004 03 23

Manual HSB Webb brf 2004 03 23 NYHETER Manual HSB Webb brf 2004 03 23 Nu kan man sätta en hemavdelning på ett arbetsflöde, så att det bara blir synligt från den avdelningen och nedåt i strukturen under en förening. Ett arbetsflöde blir

Läs mer

Joomla CMS Del 2 av 2

Joomla CMS Del 2 av 2 JOOMLA 3 CMS GRUNDKURS DEL 2 AV 2 Innehåll Extern Struktur Menyer och Sidor Användare och Åtkomstnivåer Skapa en sida som kräver inloggning Moduler och Positioner Sökmotor och undermenyer Copyright Mahmud

Läs mer

Manual

Manual Manual www.jur.lu.se Innehållsförteckning Logga in 1 Skapa en ny sida 2 Sidinställningar 3 Spara sidan 5 Skapa undersidor 6 Redigera en befintlig sida 7 Länk i löpande text 7 En mejladress som länk 8 Skapa

Läs mer

Grundläggande funktioner i CMS ifrån Argonova Systems, 2011.

Grundläggande funktioner i CMS ifrån Argonova Systems, 2011. Grundläggande funktioner i CMS ifrån Argonova Systems, 2011. Syfte Detta dokument tar upp grundläggande funktioner i Argonova Systems CMS i syfte att förbereda och stödja användaren, vid sidan av och inför

Läs mer

Instruktioner. Innehåll: 1. Vad är Kimsoft Control (SIDA 2) 3. Hem (SIDA 2)

Instruktioner. Innehåll: 1. Vad är Kimsoft Control (SIDA 2) 3. Hem (SIDA 2) 1 Instruktioner Innehåll: 1. Vad är Kimsoft Control (SIDA 2) 2. Logga in (SIDA 2) 3. Hem (SIDA 2) 4. Skapa/redigera sidor (SIDA 3) 41. Lägg till ny sida (SIDA 3) 42. Avancerat (SIDA 4) 5. Texteditor (SIDA

Läs mer

SORSELE KOMMUN. Handbok OEW. 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson. Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19)

SORSELE KOMMUN. Handbok OEW. 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson. Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19) Handbok i OEW 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19) Använd det användarnamn och lösenord som du fått. Fungerar det inte hör av dig till Mari-Anne

Läs mer

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Föreningsadministratör. Datum: 2015-09-22 Version 2. Sidan 1 (30)

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Föreningsadministratör. Datum: 2015-09-22 Version 2. Sidan 1 (30) Aktivitetsstöd Behörigheten Föreningsadministratör Datum: 2015-09-22 Version 2 Sidan 1 (30) Innehållsförteckning 1. Aktivitetsstöd - Inledning... 3 1.1 Användare - Webbadress tillre Aktivitetsstöd... 3

Läs mer

ShowYourPics. Kom igång guide Alpha 0.8.3. True Fiction P roduction AB Sveavägen 98, 113 50 Stockholm info@truefiction.se www.truefiction.

ShowYourPics. Kom igång guide Alpha 0.8.3. True Fiction P roduction AB Sveavägen 98, 113 50 Stockholm info@truefiction.se www.truefiction. ShowYourPics Kom igång guide Alpha 0.8.3 Under menyn längst upp till höger som är samma som ditt namn finner du: Mina konton: En lista med alla konton du har behörighet till. Egna inställningar: Ä ndra

Läs mer

[ANVÄNDARMANUAL MYCLUB LAGSIDE-ADMINISTRATION]

[ANVÄNDARMANUAL MYCLUB LAGSIDE-ADMINISTRATION] 2015 HSK Fotboll Anna Nerlich [ANVÄNDARMANUAL MYCLUB LAGSIDE-ADMINISTRATION] Detta dokument hjälper hemsideansvarig att skapa innehåll till lagets lagsida på hskfotboll.se. Version 1.2 2015-02-15 Om hur

Läs mer

Datum: 2013-03-22 Version 1.6. Sidan 1 (43)

Datum: 2013-03-22 Version 1.6. Sidan 1 (43) Datum: 2013-03-22 Version 1.6 Sidan 1 (43) Innehållsförteckning 1. Aktivitetsstöd - Inledning...3 1.1 Användare - Webbadress till Aktivitetsstöd... 3 1.2 Användare - Inloggning och glömt lösenord... 3

Läs mer

RACCOON DEVELOPMENT AB

RACCOON DEVELOPMENT AB INNEHÅLL NYHETER 2-4 ARTIKLAR 5-7 BANNERS 8-10 SIDOR 11-15 AVDELNINGAR 16-17 MENY 18-20 TIDNINGEN 21-23 MEDARBETARE 24-26 FÖRSTASIDAN 27-28 Sid 2 NYHETER Hantera nyheter För att lägga till nyheter - klicka

Läs mer

Infobank kvickguide. Kom i gång med Infobank. Logga in till Infobank. Installationsguiden

Infobank kvickguide. Kom i gång med Infobank. Logga in till Infobank. Installationsguiden Infobank kvickguide Kom i gång med Infobank Välkommen till SKL Kommentus webbaserad tjänst Infobank Arbetsrätten. Denna snabbguide ger dig en kort introduktion som användare av Infobank, så att du snabbt

Läs mer

HANTERA DOKUMENT I OFFICE FÖR LIVE@EDU (SKYDRIVE)

HANTERA DOKUMENT I OFFICE FÖR LIVE@EDU (SKYDRIVE) UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN SID 1 (11) 2011-03-01 VERSION 0.1 Guide HANTERA DOKUMENT I OFFICE FÖR LIVE@EDU (SKYDRIVE) I Live@edu kan du i Internetläsaren med Microsoft Webb Apps skapa, redigera och dela dokument

Läs mer

Användarhandbok. Pappersfri post. Välkommen till din Brevo!

Användarhandbok. Pappersfri post. Välkommen till din Brevo! Pappersfri post Användarhandbok Välkommen till din Brevo! I Brevo kan du ta emot och hantera post som du brukar få hem i din vanliga brevlåda. Du kan sortera och spara alla dina dokument och du kommer

Läs mer

Manual - Storegate Team

Manual - Storegate Team Manual - Storegate Team Om tjänsten Med Storegate Team får du full kontroll över företagets viktiga digitala information. Du kan enkelt lagra, dela och arbeta i filer med högsta säkerhet inom ditt företag.

Läs mer

Sammanställning. Innehållsförteckning. för ledare

Sammanställning. Innehållsförteckning. för ledare för ledare Sammanställning Denna guide avser att hjälpa dig som ledare att administrera dina grupp(er) i MyClub. Allt som görs i MyClub är webbaserat vilket innebär att du kan sköta all administrering

Läs mer

www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual

www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual Innehåll 1. INLEDNING 4 2. ROLLER 4 2.1. CHEF 4 2.2. MEDARBETARE 4 2.3. ADMINISTRATÖR 4 2.4. KURSLEDARE 5 2.5. UTBILDARE 5 3. BEGREPP 5 3.1. ENHET 5 3.2.

Läs mer

Berättarministeriet. Lathund Light

Berättarministeriet. Lathund Light Berättarministeriet Lathund Light 1 1.1 - Administrationspanelen 1.1 - Logga in För att göra ändringar på berattarministeriet.se måste du logga in i administrationspanelen. Du måste då skriva in adressen

Läs mer

Användarmanual för Lagledning.se

Användarmanual för Lagledning.se Användarmanual för Lagledning.se Denna manual är avsedd för dig som en av TEM:s lagkunder och ska fungera som ett stöd när du använder vår tjänst. Innehåll Innehåll... 1 Logga in... 2 Första sidan... 3

Läs mer

Användarmanual - OVK. Användarmanual OVK Version 1.5 Daterad: 2014-09-09

Användarmanual - OVK. Användarmanual OVK Version 1.5 Daterad: 2014-09-09 1 Användarmanual - OVK 2 Inloggning... 3 Allmänt... 4 Öppna protokoll... 6 Fylla i protokoll... 7 Skriva ut protokoll... 16 Returnera protokoll... 17 Uppföljning anmärkningar/åtgärder... 17 3 Inloggning

Läs mer

LADDA UPP OCH PUBLICERA FILER I JOOMLA MAGDALENA BUSK. Pdf, PowerPoint, Word, Flash. Det är väldigt enkelt att ladda upp olika typer av filer till

LADDA UPP OCH PUBLICERA FILER I JOOMLA MAGDALENA BUSK. Pdf, PowerPoint, Word, Flash. Det är väldigt enkelt att ladda upp olika typer av filer till LADDA UPP OCH PUBLICERA FILER I JOOMLA 2009-10-16 Version 1.1 Pdf, PowerPoint, Word, Flash Det är väldigt enkelt att ladda upp olika typer av filer till Joomla och sedan publicera dem på webbplatsen. MAGDALENA

Läs mer

VERKTYGSFÄLTET I ARTIKELEDITORN

VERKTYGSFÄLTET I ARTIKELEDITORN Joomla Guide 2.5.11 VERKTYGSFÄLTET JCE EDITORN Sida 1 av 8 VERKTYGSFÄLTET I ARTIKELEDITORN En kort genomgång/förklaring till de vanligaste symboler och användningsområdena för verktygsfältet i Joomla Uppdateringsmodulen

Läs mer

Manual. Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se

Manual. Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se Manual Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se Innehållsförteckning Start... 3 Lägg till ny sida...3 Redigera sida som redan finns...3 Titta på resultatet...

Läs mer

Verktyget är begränsat till Microsoft Internet Explorer v 7.0 och uppåt

Verktyget är begränsat till Microsoft Internet Explorer v 7.0 och uppåt Verktyget är begränsat till Microsoft Internet Explorer v 7.0 och uppåt 1. Inställningar / Kontaktuppgifter Uppgifter som matas in i den vyn ovan visas i sidfoten på hemsidan: 2. Skapa nya sidor Om man

Läs mer

IT-system. BUP Användarmanual

IT-system. BUP Användarmanual IT-system Användarmanual Innehållsförteckning 1. Att komma igång med... 1 1.1 Installera... 1 1.1.1 Byt databas... 1 1.1.2 Behörighet att byta databas... 2 1.2 Logga in... 3 1.2 Inloggad... 3 1.3 Logga

Läs mer

0tid Transport Användarmanual Personal. Rev 1.0

0tid Transport Användarmanual Personal. Rev 1.0 0tid Transport Användarmanual Personal Rev 1.0 Innehållsförteckning 1.1.Inloggning 1.2.Snabbmenyn 1.3.Byta lösenord 1.4.Lämna in tidrapport 1.5.Mina uppdrag 1.5.Lämna in traktamenten 1.6.Översikt 1.1 Inloggning

Läs mer

Streamingbolaget hjälp!"#$%&'()*+,%)$" Sida 1 av 9

Streamingbolaget hjälp!#$%&'()*+,%)$ Sida 1 av 9 !"#$%&'()*+,%)$" Sida 1 av 9 Innehållsförteckning Introduktion 3 Kontakt 3 Så här kommer du igång (snabbstart) 3 Översikt 4 Verktygsraden 4 Ladda upp en film 4 Mappvyn 5 Skapa mapp 5 Radera mapp 5 Filvyn

Läs mer

Zimplit CMS Manual. Introduktion. Generell Information

Zimplit CMS Manual. Introduktion. Generell Information Zimplit CMS Manual Introduktion Detta dokument ger en överblick av Zimplit CMS (Content Management System) användargränssnitt och dess funktioner. (För mer information och hjälp-forum, se zimplit.org.)

Läs mer

Aktivitetsstöd Närvarorapportering. Ansvarig i Föreningen

Aktivitetsstöd Närvarorapportering. Ansvarig i Föreningen Aktivitetsstöd Närvarorapportering Ansvarig i Föreningen 2 (27) Datum 2013-09-26 Innehållsförteckning 1. Ansvarig i föreningen/föreningsadministratör... 3 1.1 Internetadress... 3 1.2 Inloggning och glömt

Läs mer

Manual E-butiken Innehåll:

Manual E-butiken Innehåll: Manual E-butiken Innehåll: Allmänt... 2 Logga in... 2 Översikt... 2 Kategorisera produkter... 3 Lägg till en produkt... 4 Lägg till produktbilder... 5 Ändra en produkt... 5 Skapa menysidor... 6 Ladda upp

Läs mer

batklubben.eu s hemsida

batklubben.eu s hemsida batklubben.eu s hemsida redigera din sida av webbplatsen 1. Skriv in http://www.din_doman.se/admin i browserns adressfält. 2. Skriv in ditt användarnamn och lösenord i inloggningsrutan, och tryck OK. 3.

Läs mer

Länk till modulen Skapa Filarkiv

Länk till modulen Skapa Filarkiv Dokumenthantering i Ping Pong: åhörarkopior I denna modul går du igenom hur funktionen Dokument fungerar i PING PONG och hur den skiljer sig från Filarkivet. Du får också en genomgång av hur du laddar

Läs mer

ActiveBuilder Användarmanual

ActiveBuilder Användarmanual ActiveBuilder Användarmanual Forfatter: TalkActive I/S Dato: Juli 2004 Version: R. 1.01 Sprog: Svensk Copyright 2004 - Talk Active - all rights reserved. Innehåll: 1. INLEDNING...2 2. SNABBSTART...3 3.

Läs mer

Hantera dokument i arkivet

Hantera dokument i arkivet Hantera dokument i arkivet 2 Innehållsförteckning 1. SÖK EFTER DOKUMENT... 4 2. ÖPPNA ETT DOKUMENT... 5 3. BLÄDDRA MELLAN DOKUMENT... 6 4. STÄNG ETT ÖPPNAT DOKUMENT... 6 5. SPARA EN SÖKNING... 7 6. VÄLJ

Läs mer

Arbeta i Sharepoint dokumenthanteringssystem

Arbeta i Sharepoint dokumenthanteringssystem Arbeta i Sharepoint dokumenthanteringssystem För att komma ifrån problemet med olika versioner av dokument ska alla webbdokument läggas in i dokumenthanteringssystemet Sharepoint. Så här laddar du upp

Läs mer

KOM I GÅNG MED DIN HANDBOK STANDARD FRÅN THOLIN & LARSSON

KOM I GÅNG MED DIN HANDBOK STANDARD FRÅN THOLIN & LARSSON KOM I GÅNG MED DIN HANDBOK STANDARD FRÅN THOLIN & LARSSON Kom i gång med din handbok Standard Innehåll 1 Börja redigera 2 Arbetsbordet 3 Redaktörsfliken 3.1 Uppstart: Att-göra-listor 4 Redigera innehåll

Läs mer

Version: 1.0.1 Datum: 2012-05-23. DynaMaster 5 Golf Övergripande manual

Version: 1.0.1 Datum: 2012-05-23. DynaMaster 5 Golf Övergripande manual Version: 1.0.1 Datum: 2012-05-23 DynaMaster 5 Golf Övergripande manual Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Systemkrav 3 2 Logga in 4 3 Översikt 5 4 Verktygsfält och funktioner 6 4.1 Översikt gränssnitt

Läs mer

Läsa dokument/information i advantum

Läsa dokument/information i advantum Läsa dokument/information i advantum Förhandsgranskning Välj vilken funktion du vill ha på fönstret genom att klicka på knappen i fönstrets övre högra hörn. Intryckt knapp = du granskar varje dokument

Läs mer

ODD FELLOW ORDEN. Manual. Sidverktyget. oddfellow.se. version

ODD FELLOW ORDEN. Manual. Sidverktyget. oddfellow.se. version ODD FELLOW ORDEN Manual Sidverktyget oddfellow.se version 1210012 Kort om intranätet odd fellow ordens webplats består av två delar; En publik del vars målgrupp är besökare som inte är medlemmar i orden

Läs mer

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2 2009-08-20 Manual för Typo3 version 4.2 1 2 Innehåll: 1. Allmänt 4 2. Grunderna i Typo3 5 2.1 Knappar 5 2.2 Inloggning 5 2.3 Den inledande vyn 6 2.4 Sidträdet 7 3. Sidor 8 3.1 Skapa en ny sida 8 3.1.1

Läs mer

Business Online Generellt

Business Online Generellt Motsvarande vägledningar för vänstermeny hittar du längre ner i dokumentet Menyn Du kan navigera i Business Online på flera olika sätt. Ingången till de olika funktionerna hittar du via toppmenyn. Genom

Läs mer

Skapa mapp. * Gör så här: Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande.

Skapa mapp. * Gör så här: Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande. Ideell IT-förening där äldre lär äldre Skapa mapp Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande. * Gör så här: 1. Se till att du befinner dig på den plats i datorn

Läs mer

Klassens aktivitet. Inställningar

Klassens aktivitet. Inställningar Klassens aktivitet Inställningar Förslag till struktur på klassens aktivitet Jag föreslår att vi till en början väljer att ha ganska lite att välja på i aktiviteten, så att det inte blir för rörigt för

Läs mer

Byalag.se Administrationsmanual

Byalag.se Administrationsmanual Byalag.se Administrationsmanual Snabbmeny: Återgå till huvudmenyn - Ladda hem Manual Skriv ut denna sida Inledning Du läser nu ett kompendie på hur man uppdaterar www.byalag.se på ett enkelt och smidigt

Läs mer

Text och galleri på fotoklubbens nya hemsida

Text och galleri på fotoklubbens nya hemsida Text och galleri på fotoklubbens nya hemsida Inloggning Denna instruktion vänder sig till användare som skall lägga upp texter/blogginlägg på klubbens hemsida. Användarna har behörighetsnivå Författare

Läs mer

Använda SYV-spindeln

Använda SYV-spindeln 2015-02-19 Använda SYV-spindeln Instruktioner för att komma igång! 1 av 11 Komma igång! 1. Registrera en användare och logga in För att börja använda SYV-spindeln är det första du måste göra att registrera

Läs mer

12 Webb och kurshemsidor

12 Webb och kurshemsidor 12 Webb och kurshemsidor Många lärare använder sig av kurswebbsidor eller egna personliga webbsidor som ett ställe att samla information och dokumentation kring sitt arbete. Om du ska skapa en webbsida,

Läs mer

Lathund FE-edit i Typo3

Lathund FE-edit i Typo3 1(6) Lathund Front-end-editing (FE-edit) i Typo3 Front-end-editing (FE-edit) är ett förenklat sätt att redigera innehåll med Typo3. Helt kort går det ut på att man redigerar innehållet medan man surfar

Läs mer

Redaktörens Lathund för Glokala. Så här redigerar du en redan befintlig hemsida. Så här skapar du en länk till en extern hemsida

Redaktörens Lathund för Glokala. Så här redigerar du en redan befintlig hemsida. Så här skapar du en länk till en extern hemsida Redaktörens Lathund för Glokala Glokala Folkhögskolan www.glokala.se Hej och välkommen till redaktörens lathund! Detta är en snabbguide för dig som har behörigheter att skapa och uppdatera sidor på Glokalas

Läs mer

Omsorgen Användarhandledning

Omsorgen Användarhandledning Omsorgen Användarhandledning 2012-12-13 Steg 1: Logga in Om ditt boende/kommun är ansluten till Omsorgen har du troligtvis fått inloggningsuppgifter. Om inte, skicka ett mail till info@omsorgen.se så kontaktar

Läs mer

Innehållsförteckning. Sidan 2 (24)

Innehållsförteckning. Sidan 2 (24) Innehållsförteckning 1. Ansvarig i föreningen.. 2 1.1 Internetadress... 3 1.2 Inloggning och glömt lösenord... 3 1.3 Låst lösenord... 5 1.4 Huvudmeny i Aktivitetsstöd... 7 2. Administration 8 2.1 Föreningens

Läs mer

Manual - Storegate Team

Manual - Storegate Team Manual - Storegate Team Om tjänsten Med Storegate Team får du full kontroll över företagets viktiga digitala information. Du kan enkelt lagra, dela och arbeta i filer med högsta säkerhet inom ditt företag.

Läs mer

Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer

Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer Inledning Detta är en generell användarmanual till Elsmart - Nätanmälan. Den är skriven för att kunna användas av alla installatörer. Manualen kan användas

Läs mer

Aktivitetsstöd Behörighet - Ledare

Aktivitetsstöd Behörighet - Ledare Aktivitetsstöd Behörighet - Ledare 1 Innehållsförteckning 1 Ledare... 3 1.1 Användare - Webbadress till Aktivitetsstöd... 3 1.2 Användare - Inloggning och glömt lösenord... 3 1.3 Användare - Låst lösenord...

Läs mer

Handledning till FC 12 på webben

Handledning till FC 12 på webben Handledning till FC 12 på webben Detta är en kortfattad handledning där vi går igenom de viktigaste funktionerna i nya FirstClass. Förändringen av FirstClass är kanske den största under de snart 25 år

Läs mer

Lathund Hemsida för Astma- och Allergiförbundets föreningar

Lathund Hemsida för Astma- och Allergiförbundets föreningar 1/17 Lathund Hemsida för Astma- och Allergiförbundets föreningar Webbplatsen är byggd i WordPress 3.8.1. Den är byggd för att på ett enkelt sätt ska kunna skapa nya föreningshemsidor och innehåller: Inloggning

Läs mer

Användarutbildning i SiteVision

Användarutbildning i SiteVision Användarutbildning i SiteVision Innehållsförteckning 1 Komma igång med SiteVision 2 1.1 Starta SiteVision 2 1.2 Redigeringsläget i SiteVision 3 1.2.1 Verktygsfält 3 1.2.2 Modulväljare 4 1.2.3 Navigator

Läs mer

ATT LÄGGA TILL KONTROLLPUNKTER I DIN KONTROLLPLAN! Klicka på Kontrollplans knappen.

ATT LÄGGA TILL KONTROLLPUNKTER I DIN KONTROLLPLAN! Klicka på Kontrollplans knappen. LATHUND Nr.2 Att anpassa och arbeta i kontrollplanen Lägga upp Organisationen Överblicka ditt projekt Möten Bjud in/skicka protokoll Skriv ut Kontrollplanen Att ladda upp egna mallar Att anpassa och arbeta

Läs mer

Dokumentation - Fälthanteraren

Dokumentation - Fälthanteraren BITNET Skapad av: Ramtin Aslani Dokumentation - Fälthanteraren Fälthanteraren och den sidopanel som aktiveras i samband med den kan användas för allt från att föra anteckningar och se ärendets faktura

Läs mer

Beställning till Diakrit

Beställning till Diakrit Februari 2010 Capitex AB Kalmar (huvudkontor): Box 751 Svensknabbevägen 30 391 27 Kalmar Tel vxl 0480-44 74 00 Fax 0480-44 74 01 Stockholm: Gustavslundsvägen 30 167 51 Bromma Tel 08-720 36 50 Fax 08-720

Läs mer

STEGBESKRIVNING - WEBB

STEGBESKRIVNING - WEBB STEGBESKRIVNING - WEBB Logga in och Ut 1. Öppna upp en webbläsare (Chrome eller Firefox) 2. Skriv in sökvägen: www.krukmakarenshus.org/wp-admin/ 3. Fyll i inloggningsuppgifterna och tryck Logga in 3. När

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

SLUNIK manual. SLUNIK version 2 2010-08-03

SLUNIK manual. SLUNIK version 2 2010-08-03 SLUNIK manual SLUNIK version 2 2010-08-03 Innehåll SLUNIK...1 Kursledare... 1 Lärare... 1 LOGGA IN... 1 Hjälp, inloggning... 2 Välj kurs att administrera... 2 Om du inte ser din kurs i listan... 3 Filtrera

Läs mer

Manual - Storegate Team med synk

Manual - Storegate Team med synk Manual - Storegate Team med synk Om tjänsten Med Storegate Team får du full kontroll över företagets viktiga digitala information. Du kan enkelt lagra, dela och synkronisera filer med högsta säkerhet inom

Läs mer

SJF LATHUND EPISERVER 7.0

SJF LATHUND EPISERVER 7.0 SJF LATHUND EPISERVER 7.0 LOgGA IN. Logga in URL: http://test.sjf.discoworks.se/epiui/cms SKAPA OCH REDIGERA SIDOR. Skapa sida Öppna trädnavigeringen genom att klicka på den mörkgrå struktursymbolen längst

Läs mer

Lathund - Redaktörer

Lathund - Redaktörer Lathund - Redaktörer 1. Logga in sid 3 2. Ladda upp/publicera dokument...sid 4-6 2.1 Att lägga till ett dokument...sid 5 2.2 Var publiceras mitt dokument...sid 6 3. Jobba i befintligt dokument...sid 7

Läs mer

Dok nr OSF/AV-15:003, ver E Inloggning till Treserva via extern dator

Dok nr OSF/AV-15:003, ver E Inloggning till Treserva via extern dator Inloggning till Treserva via extern dator Innehåll 1 Inloggningsalternativ... 2 1.1 Inloggning via SMS... 2 1.2 Inloggning via E-legitimation... 4 2 Utloggning... 5 3 Helskärmsläge... 6 4 Bläddra mellan

Läs mer

ShowYourPics. Kom igång guide Alpha True Fiction Production AB Sveavägen 98, Stockholm

ShowYourPics. Kom igång guide Alpha True Fiction Production AB Sveavägen 98, Stockholm ShowYourPics Kom igång guide Alpha 0.8.8 Under menyn längst upp till höger som är samma som ditt namn finner du: Mina konton: En lista med alla konton du har behörighet till. Egna inställningar: Ändra

Läs mer

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Ledare. Datum: Version 2. Sidan 1 (17)

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Ledare. Datum: Version 2. Sidan 1 (17) Aktivitetsstöd Behörigheten Ledare Datum: 2015-09-22 Version 2 Sidan 1 (17) Innehållsförteckning 1. Ledare... 3 1.1 Användare - Webbadress till Aktivitetsstöd... 3 1.2 Användare - Inloggning och glömt

Läs mer

Arg-administratörens guide till Umbraco v 1.2.1

Arg-administratörens guide till Umbraco v 1.2.1 Arg-administratörens guide till Umbraco v 1.2.1 Logga in 1. Öppna en webbläsare och gå till inloggningssidan: https://www.sfog.se/umbraco/ 2. Skriv in följande användarnam & lösenord : 3. Klicka på Logga

Läs mer

Fakturera. grupper. Skapa. kunder. Välj Fakturering Skapa ny Ny kund i menyn.

Fakturera. grupper. Skapa. kunder. Välj Fakturering Skapa ny Ny kund i menyn. Fakturera grupper Om du vill skapa likadana fakturor till flera kunder, t ex hyror i fastighetsbolag eller medlemsavgifter i en sportklubb, kan du använda Gruppfakturering. Du börjar med att lägga till

Läs mer

Publicera taltidningen

Publicera taltidningen Publicera taltidningen Innehåll Publicera taltidningen...1 Två-stegs-raketen: Webbpubliceringen av taltidningen...1 Manual för publiceringsverktyget WaveFusion...2 Starta verktyget WaveFusion och skapa

Läs mer

FirstClass Hur du använder FirstClass.

FirstClass Hur du använder FirstClass. OPEN TEXT FirstClass Hur du använder FirstClass. Mars 2008 Peter Gustafsson, Skf Logga in på FirstClass För att starta FirstClass, dubbelklicka på FirstClass ikonen på skrivbordet eller på start-menyn.

Läs mer

Huvudfönstret för GroupWise

Huvudfönstret för GroupWise Huvudfönstret för Det mesta arbetet i utförs i huvudfönster. Huvudfönstrets olika delar beskrivs nedan. HUVUDMENY visas längst upp i och innehåller menypunkter: Arkiv, Redigera, Visa, Åtgärder, Verktyg,

Läs mer

Användarbeskrivning ARBETSGIVARINTYG. för Sveriges alla arbetsgivare. arbetsgivarintyg.nu. En ingång för alla användare. Innehåll. Version 1.

Användarbeskrivning ARBETSGIVARINTYG. för Sveriges alla arbetsgivare. arbetsgivarintyg.nu. En ingång för alla användare. Innehåll. Version 1. 2015 05 17 Arbetslöshetskassornas samorganisation SO Version 1.0 ARBETSGIVARINTYG för Sveriges alla arbetsgivare Användarbeskrivning arbetsgivarintyg.nu Med tjänsten arbetsgivarintyg.nu kan du som arbetsgivare

Läs mer

Sandsbro AIK - Manual till redaktörer - IdrottOnline Klubb

Sandsbro AIK - Manual till redaktörer - IdrottOnline Klubb Sandsbro AIK - Manual till redaktörer - IdrottOnline Klubb Redigeraläge Startsidan Beskrivning av flikarna Öppna hemsidan: http://www2.idrottonline.se/default.aspx?id=196012 Öppna ditt arbetsrum. Klicka

Läs mer

http://office.microsoft.com/sv-se/word/ha100444731053.aspx

http://office.microsoft.com/sv-se/word/ha100444731053.aspx 1. Öppna Word 2007 i 97-2003 2. Vilken Explorer har jag 3. Inloggning med Explorer 8 4. Sökväg till sidan 5. Ha två fönster öppna 6. Stilar 7. Storleksändra 8. Inklistring av text 9. Bilder till startsidan

Läs mer

Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer

Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer Nätanmälan_Användarmanual_Generell_0_9.docx Sida 1 av (23) Inledning Detta är en generell användarmanual till Elsmart Nätanmälan. Den är skriven för

Läs mer

Inloggning till Treserva via extern dator

Inloggning till Treserva via extern dator Inloggning till Treserva via extern dator Innehåll 1 Inloggningsalternativ... 2 1.1 Inloggning via SMS... 2 1.2 Inloggning via E-legitimation... 4 2 Utloggning... 5 3 Helskärmsläge... 6 4 Bläddra mellan

Läs mer

Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3.

Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3. Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3. Typo3 är ett så kallat CMS, Content Management System där du enkelt och smidigt kan lägga ut kursinformation och bilder. Detta verktyg är webbaserat vilket

Läs mer

Uppdateringsinformation

Uppdateringsinformation edwise Vecka 25, 34 och 38 Uppdateringsinformation beskriver nyheter, rättningar och andra förändringar i edwise vid uppdateringen. Innehållsförteckning 1 Nyheter och förändringar... 3 1.1 Min sida...

Läs mer

Lathund steg för steg

Lathund steg för steg Lathund Lathund steg för steg Jessica Mattsson Administrativ assistent och Lotta Karlsson Informationsansvarig och Webbredaktör Oktober 2014 Innehållsförteckning Logga in... 1 Logga in på Insidan... 1

Läs mer

Operativsystem - Windows 7

Operativsystem - Windows 7 Uppgift 5 B Operativsystem - Windows 7 Skapa mappar och undermappar Det finns olika sätt att skapa nya mappar på. Alternativ. Högerklicka på en tom yta. Håll muspekaren över Nytt. Klicka på Mapp Alternativ.

Läs mer

Manual C3 BMS för Android-telefoner

Manual C3 BMS för Android-telefoner - för dig som gillar ovanliga fåglar 2012-09-24 Manual C3 BMS för Android-telefoner Hur fungerar det? Larmsystemet består av en server och databas i Stockholm samt applikationen C3 BMS i telefonen. Trafiken

Läs mer

Fastighetsägarna Dokument (Vitec Dokumentmall) Lathund, Vitec Hyra

Fastighetsägarna Dokument (Vitec Dokumentmall) Lathund, Vitec Hyra INFORMATION FRÅN VITEC VITEC Fastighetsägarna Dokument (Vitec Dokumentmall) Lathund, Vitec Hyra VITEC Affärsområde Fastighet www.vitec.se infofastighet@vitec.se Växel 090-15 49 00 GÖTEBORG: REDEG 1 C,

Läs mer

Till flera av ovanstående finns det dessutom varianter, vilka kommer att presenteras i de olika avsnitten.

Till flera av ovanstående finns det dessutom varianter, vilka kommer att presenteras i de olika avsnitten. LINGUS32 Handledning Anne Börjesson Introduktion Lingus32 är ett program som främst är avsett att användas för att göra multimedia-baserade språkövningar. Programmet är skrivet för PC. Det finns möjlighet

Läs mer

Närvarorapportering. Ansvarig i Föreningen

Närvarorapportering. Ansvarig i Föreningen Närvarorapportering Ansvarig i Föreningen 2 (26) Datum 2011-09-16 Innehållsförteckning 1. Ansvarig i föreningen... 3 1.1 Internetadress... 3 1.2 Inloggning och glömt lösenord... 3 1.3 Låst lösenord...

Läs mer

Lathund Hemsida för Astma- och Allergiförbundets föreningar

Lathund Hemsida för Astma- och Allergiförbundets föreningar 1/17 Lathund Hemsida för Astma- och Allergiförbundets föreningar Webbplatsen är byggd i WordPress 3.8.1. Den är byggd för att på ett enkelt sätt ska kunna skapa nya föreningshemsidor och innehåller: Inloggning

Läs mer