Likabehandlingsplan 2018/2019 Definitioner: Mål Organisation Främjande och förebyggande arbete

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Likabehandlingsplan 2018/2019 Definitioner: Mål Organisation Främjande och förebyggande arbete"

Transkript

1 Likabehandlingsplan 2018/2019 Ängåsskolans likabehandlingsplan är grundad på LGR 11, FN:s Barnkonvention Skollagen och Diskrimineringslagen, vilka innehåller förbud mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling av barn och elever. En grundläggande mänsklig rättighet är rätten till likabehandling. Alla elever i skolan ska ha samma rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning, könsöverskridande identitet eller uttryck samt ålder (diskrimineringsgrunderna). Alla elever har rätt att vara i skolan utan att utsättas för någon form av kränkande behandling. Definitioner: Kränkande behandling är handlingar som synligt eller dolt kränker en persons värdighet. Ex. nedsättande tal, ryktesspridning, förlöjligande, elaka mejl eller sms, utfrysning, hot samt fysiskt våld ex knuffar, slag sparkar. Mobbning är en form av kränkande behandling där någon, upprepade gånger och under en viss tid, blir utsatt för negativa handlingar från en eller flera personer. Diskriminering är att missgynnas, direkt eller indirekt, av skäl som har samband med ovan nämnda diskrimineringsgrunder. Så även bristande tillgänglighet utifrån funktionsnedsättning. Mål På Ängåsskolan har vi en arbetsmiljö där elever och personal känner sig trygga och kan utvecklas. Det är viktigt att föräldrar och elever känner trygghet och förtroende för de vuxna som finns i skolan. De ska veta vart de ska vända sig vid behov av stöd och hjälp om något skulle inträffa. Organisation På Ängåsskolan har vi en organisation där eleven finns i centrum. Skolan är organiserad i 2 arbetslag där lärarna i arbetslaget samarbetar kring eleverna. På skolan finns ett Elevhälsoteam till stöd och rådgivning för elever, personal på skolan samt vårdnadshavare. Främjande och förebyggande arbete Det främjande arbetet syftar till att verka för demokratiska värderingar, lika rättigheter och att förankra respekten för alla människors lika värde. På Ängåsskolan arbetar vi med följande för att främja likabehandling: Relationsskapande möten under skoldagen. Klassråd. Elevråd. Utvecklingssamtal. Fortsatt arbete med att utveckla elevers delaktighet samt det hälsofrämjande/sociala lärandet hos eleverna. Fortsatt lågaffektivt bemötande i utmanande situationer. Tankar, metoder och förhållningssätt av Ross Greene, Bo Heilskov, Giraffspråk och soltankar. Tydligt pedagogiskt ledarskap. Hälsa, samarbete och rörelse i olika former är ett prioriterat mål. Idrottslärare och fritidspedagog fortsätter under läsåret 2018/2019 med styrda rastaktiviteter fyra bambaraster i veckan på stora gården och två gånger i veckan på lilla gården.

2 Gemensamt arbete med tema. Vid varje läsårsstart går vi igenom Likabehandlingsplanen med elever och personal. Uppföljning i december och utvärdering i maj. Arbetslagen går igenom likabehandlingsplanen regelbundet tillsammans för att hålla den levande. Alla elever på skolan svarar varje läsår på en trivselenkät. I åk F 6 introduceras arbetet av kuratorn. Storsatsning vid terminsstarterna: All personal är ute extra mycket när eleverna har rast under den första skolveckan vid höstterminens början. Vid vårterminens start gäller samma sak under tre dagar. Schemalagda rastvärdar där alla dessa bär gula västar. Kontinuerliga samtal om vårt gemensamma förhållningssätt och våra gemensamma värden med all personal och alla elever i skolan. Personligt hälsosamtal med skolsköterskan i år 2, 4 och 6. Inta ett normkritiskt förhållningssätt. Det handlar om att flytta fokus från individer och det som anses bryta mot normer till att titta på strukturer och ifrågasätta det som anses vara normalt. Till exempel genom att synliggöra och ifrågasätta normer och genom att synliggöra fördelar för den som följer normen. Vid överlämning mellan förskoleklass och åk 1 och åk 3 och 4 deltar mottagande lärare på en aktivitet/utflykt i slutet av vårterminen innan övergången, för att lärare och elever ska få en möjlighet att träffas innan hösten. ÄNGÅSSKOLANS ÅRLIGA HANDLINGSPLAN Upptäcka, utreda, analysera och åtgärda. Upptäcka Kartläggning En utvärdering över skolans riskplatser/risksituationer samt åtgärder i samband med dessa genomförs av klassföreståndaren i varje klass, samt fritidspersonal på fritidshem, i december och maj varje läsår. Eleverna diskuterar även om det finns nya riskplatser/risksituationer vid vilka kränkningar mot elever kan förekomma och som ska finnas med i nästa läsårs plan. Vid vårterminens slut görs utvärderingen även i elevrådet, EHT och med all övrig personal. Vid höstterminens start skriver rektor tillsammans med EHT läsårets likabehandlingsplan. Vid höstterminens första APT, elevråd och föräldramöten presenteras den reviderade planen. Rektor är ansvarig. Trivselenkät: Varje hösttermin ges eleverna i åk F- 6 möjlighet att besvara enkät gällande trivsel/trygghet och arbetsro. Enkäterna sammanställs av kurator som delger resultatet till respektive lärare. De områden som ev. framkommit som riskområden ses över och jobbas särskilt med under återstoden av läsåret. Hälsosamtal: Skolhälsovårdens hälsosamtal utgår från "Vägledning för elevhälsan" (2014) och ska vara ett kontakttillfälle som bidrar till en god relation, stödjer det positiva och friska hos varje elev, sjukdomsspårande och ett inlärningstillfälle om hälsa. Det ska även vara ett kunskapsunderlag för skolan om elevers hälsa på gruppnivå. Riskplatser/situationer som är fortsatt aktuella från läsåret 2017/18: I och utanför omklädningsrum och duschrum inför och efter idrottslektioner Korridorerna och kapprum utanför klassrummen upplevs röriga och trånga.

3 Kränkningar förekommer i alla klasser på raster, lektioner och i bamba, framförallt verbala kränkningar. Skolvägen hem. Farliga saker hittas i området ibland. Bilar kör ibland fort på cykelvägarna runt skolan. I utvärderingen med personalen så framkom det att det är betydelsefullt att alla rastvärdar har gula västar på sig och rör sig över hela skolområdet samt i korridorer och kapprum. Skogen, berget och kojorna på lilla gården upplever eleverna som ett riskområde och önskar att rastvärdarna rör sig mer där. Ibland skojar elever i klassrummet utan att förstå att de sårar andra, det gör att vissa blir ledsna. Cykelvägen vid fotbollsplanen känns otrygg då det ibland kommer motorcyklar och mopeder väldigt snabbt där. Indelning av fotbollslag på lilla gården är svårt och leder lätt till konflikter. Nya riskplatser/situationer som framkommit i kartläggningen med elever: Flera elever upplever att skoltoaletterna är otrygga. Vissa tycker att låsen är svåra och i vissa klasser så står klasskompisarna utanför och bankar på dörren när någon är där inne. De yngre eleverna på stora gården upplever att andra klasser tar deras tider på Ängåsplanen och att de inte alltid får hjälp av rastvärdarna om de frågar efter hjälp. King-out-rutorna på båda skolgårdarna upplever eleverna som en otrygg plats. Alla följer inte reglerna och vissa säger taskiga saker till andra. Berget på lilla skolgården känns otryggt. Elever i årskurs 1 känner att det ibland är otryggt att passera äldre elever på vägen till skolan på morgonen då de upplever att de äldre eleverna säger fula ord och är otrevliga. Vägen till trappan nedanför bamba där bilarna kör. Kön i bamba blir väldigt lång när det bara finns ett ställe att ta mat på och då kan det bli stökigt. Det finns träd i skogen på lilla gården som det sitter spikar i. Nya riskplatser och risksituationer som framkommit i kartläggningen med pedagoger: Fortsatt mycket kränkningar I bambaledet uppstår ibland konflikter Fotbollsplanen är ett riskområde där det ofta uppstår konflikter och från Ängåsplanen blir yngre elever bortkörda av de äldre.

4 Åtgärda I anslutning till riskområdena inför 2017/2018: I möjligaste mån en vuxen, både kvinnlig och manlig, i varje omklädningsrum före och efter idrottslektion för år F 6. Var noga med att stänga dörrarna till omklädningsrummen när eleverna byter om, både barn och vuxna behöver tänka på att inte gå ut och in ur omklädningsrummen i onödan. Undervisande lärare och all annan personal har ansvar för att alla elever går ut på rasten och inte stannar i korridorer och kapprum för åk F 6. Alla elever är ute på rast om inte klasslärare kommer överens om annat med sin klass då har klassläraren ansvar. Kränkningar förekommer på flera platser på skolan. All personal på skolan följer handlingsplanen mot kränkningar eleverna får information om handlingsplanen på höstterminens första elevråd. Klassföreståndaren går igenom i sin klass. Se sista avsnittet i likabehandlingsplanen. All skol- och fritidspersonal pratar med eleverna om att de omedelbart ska säga till en vuxen om de hittar farliga/olämpliga saker i området under skoltid, t ex säger eleverna till personal på skolan om de hittar spikar i träden så de kan avlägsnas. Alltid rastvärdar med gula västar ute som rör sig över hela skolområdet och viss korridoruppsikt. Rastområdet är begränsat för åk F 6 så att personalen har överblick. Eleverna har markerade bord i bamba och det finns alltid personal som sitter med eleverna i bamba. Det är väsentligt att det finns en vuxen runt barnen under hela bambasituationen. Personalen som är knuten till klassen går alltid sist från Bamba. Vid rastvärdskap eller dylikt, kontakta kollegor för att lämna över ansvaret. På lilla gården hjälper rastvärdarna till med att dela upp fotbollslag med hjälp av pinnar i olika färger. Hoppar någon av att vara med efter att ha fått sin lagindelning får den eleven inte vara med på nästa rast. Det finns ett schema över vilken klass som har fotbollsplanen, på båda gårdarna, och det är viktigt att det följs. Schema sätts upp väl synligt på flera ställen på skolan. Det är inte tillåtet att byta tider med andra klasser eller ta någon annan klass tid. Om en klass är borta från skolan kan andra elever använda frånvarande klass tid. En av rastvärdarna går direkt till fotbollsplan för stöttning. Innan terminsstart (ht2018) kommer skolans vaktmästare att se över alla lås på toaletterna så de ska vara enkla att använda. Under terminen följer lärarna upp med eleverna om någon tycker att något lås är svårt. Varje klass har möjlighet att pynta på sin toalett för att den ska kännas tryggare och mer trivsam. Under höstterminen utses Ängåsskolans bästa toalett. Uppmuntran till tvärgruppsarbete samt temaarbete för att öka tryggheten mellan yngre och äldre elever samt gynnar ett socialt lärande. För att förebygga konflikter runt regler i king-out-rutan kommer reglerna gås igenom med all personal och i alla klasser vid terminsstart. Femmans regler delas ut till samtlig personal. År fems lärare utser elever som går igenom spelreglerna med alla klasser Det är hög ljudnivå i bamba, alla behöver tänka på att sitta ner på sin plats och att endast prata med de som sitter vid samma bord. Alla klassföreståndare och fritidshemspersonal pratar och påminner sina elever i början av terminen och återkommande under terminen vid behov. Bambaledet upplevs ibland oroligt och det finns risk att konflikter uppstår, för att undvika detta finns i möjligaste mån en vuxen med sin klass som stöd när den tar mat. För att det ska bli lugnare i bambakön vid mellanmålet går bara en avdelning i taget in i kapprummet. Kommunicera med eleverna om innehållet i våra ordningsregler på skolan samt beakta att det är all personals uppgift att reagera och agera när de bryts. Bygga relationer/möten mellan elever genom t.ex. temaarbete, tvärgrupper m.m. Delar av EHT har vid behov gruppverksamhet med elever i perioder.

5 För att eleverna inte ska vara på gården mellan byggnaderna/parkeringen så behöver alla hjälpa till med att hänvisa eleverna till rätt plats på rasterna. Eleverna i år F-2 hänvisas till lilla gården och får vid behov låna toaletter i de kapprummen för att inte behöva springa på parkeringen. Extra fokus läsåret 2018/19 Rastvärdarna rör sig aktivt över hela skolområdet och stöttar vid behov så att fotbollsschemat följs. Följa handlingsplanen mot kränkningar Alla arbetar för att skapa lugnare bambasituation. Extra satsning för att skapa tryggare och trivsammare toaletter Analys Riskplatser och risksituationer: När vi följer upp och utvärderar årets riskplatser och risksituationer så upplever elever och personal att det fortfarande finns platser och risksituationer som upplevs som otrygga för eleverna. Vi har valt att ta bort några platser/situationer från 2017/2018 års LKB-plan och lagt till nya områden i 2018/2019 års LKB-plan. Elevenkäterna och utvärderingen från elever och pedagoger: Eleverna på lilla gården upplever att rastvärdarna behöver röra sig mer för att kunna hjälpa till på alla platser på gården. Under året har många elever spelat fotboll på lilla gården vilket krävt mycket vuxennärvaro då det lett till en del konflikter något som kan vara en orsak till att eleverna upplever att rastvärdarna inte rört sig så mycket på andra platser på gården. Det är dock viktigt att inte en aktivitet hindrar att alla barn på gården får den hjälp de behöver under rasten. Eleverna upplever även att de får mer hjälp när deras lärare är rastvärdar. När schemat för rastvärdar läggs kan det därför vara av vikt att tänka på att det inte är lärare från samma klass som har samma rastvärd i den mån det är möjligt. Detta är även viktigt ur synpunkten att förebygga problem i övergångssituationer som kan vara ett tillfälle då det uppstår konflikter och kränkningar. I trivselenkäten från hösten har några av barnen på fritids svarat att de inte tycker om att leka ute, det är svårt att säga vad det beror på men en anledning kan vara att barnen har svårt att starta lekar och behöver mer stöd i det. Två raster i veckan har en pedagog strukturerade lekar på skolgården som inspiration och stöd till eleverna, något som även kan vara användbart på fritids, i hälsofrämjande syfte. Under året upplever eleverna på fritids att det blivit lugnare i bamba något de tror beror på att de har bestämda bord att sitta vid. Under vårterminen upplever båda pedagoger och elever att matron påverkats negativt att det nu bara finns en kö att ta mat i, detta skapar långa köer som ofta blir oroliga. För att stötta eleverna och arbeta förebyggande för en tryggare miljö behöver det finnas vuxna med eleverna under hela matsituationen och särskilt i kösituationen.

6 I utvärderingarna från både pedagoger och elever framkommer det att läsåret har kantats utav kränkningar mellan elever vilket är mycket problematiskt och inte främjar en god arbetsmiljö för elever eller pedagoger. Här behövs ett fortsatt arbete där alla på skolan är delaktiga såväl personal som elever. Handlingsplanen mot kränkningar har inte följts och behöver förankras och införlivas mer i arbetet med kränkningar. Det finns även ett behov av att fortsätta att arbeta förebyggande för att i vissa fall kunna undvika kränkningar mellan eleverna. I höstens trivselenkäter syns det även att i de klasser det varit fler kränkningsärenden så svarade eleverna lägre på frågor om de känner sig trygga med alla sina klasskompisar. Detta bör ses som ett varningstecken, kommande läsår behöver det vara fokus på att få gruppen/klassen att må bra med varandra med hjälp av ett tydligt ledarskap, förebyggande arbete och i vissa fall åtgärdande insatser. Ett område som eleverna uppger vara tryggare nu är omklädningsrummet vid idrotten och de tycker att det är bra att det är en vuxen med i varje om omklädningsrum. Utreda Rutiner vid akuta händelser Alla vuxna på skolan har ansvar för eleverna. Då personal på skolan får kännedom om att en elev blir utsatt för mobbning, våld, hot, diskriminering, trakasserier eller annan kränkande behandling ska hen utreda och dokumentera omständigheterna kring den uppkomna kränkningen. Vidare skall berörd personal ta kontakt med elevens klassföreståndare. Klassföreståndaren har en central roll i arbetet med eleverna i sin klass. Elev Elev som blir utsatt för mobbning, våld, hot, diskriminering, trakasserier eller annan kränkande behandling uppmuntras att omedelbart ta kontakt med klassföreståndare eller annan vuxen som hen känner förtroende för. Det gäller också då en elev känner till att någon annan elev är utsatt av någon på skolan. Vårdnadshavare Vårdnadshavare som får kännedom om att eget barn eller andra barn är utsatt för mobbning, våld, hot, diskriminering, trakasserier eller annan kränkande behandling ska omedelbart ta kontakt med sitt barns klassföreståndare eller annan vuxen på skolan, t.ex. kurator, skolsköterska eller rektor. Handlingsplan vid kränkningar Arbetsgång för personal Klassföreståndare 1. Klassföreståndare som får kännedom om att en elev är utsatt för mobbing, våld, hot, diskriminering, trakasserier eller annan kränkande behandling, ska omedelbart ha ett samtal med utsatt elev och den/de som utsätter. Anteckningar görs under samtalen. Vid behov, var två vuxna. 2. Informera vårdnadshavare. 3. Planera och genomför ett uppföljningssamtal med de involverade eleverna inom två veckor. 4. Om kränkningarna inte upphör informeras kuratorn via anmälningsblanketten Fördjupad kränkningsutredning om situationen. Blankett finns under mappen Elevhälsa på Hjärntorget. Rektor informeras. Att tänka på vid samtal med berörd elev: Försök samtala i trivsam miljö. Lyssna utan att värdera. Ta elevens upplevelser på allvar. Skriv daterade anteckningar och förvara dessa på säker plats.

7 Personal på skolan Personal på skolan uppmuntrar elever att ta kontakt med någon vuxen de känner förtroende för på skolan om de känner sig utsatta för mobbing, våld, hot, diskriminering, trakasserier eller annan kränkande behandling. Personal som får kännedom om att en elev är utsatt för mobbning, våld, hot, diskriminering eller annan kränkande behandling ska reagera och agera. Daterade anteckningar/dokumentation av händelsen med de berörda lämnas till klassföreståndaren. Vid behov, använd gärna personal i EHT. Kurator Kurator kan vara ett stöd för klassföreståndaren i de initiala samtalen med eleverna. Har kränkningarna inte upphört efter de initiala samtal klassföreståndaren haft med inblandade elever, inleder kurator en fördjupad utredning. Anteckningar görs i PMO. Den elev som varit utsatt erbjuds stödjande samtal hos kurator. EHT Personal i EHT kan bistå kurator vid utredningar. Om kurator är frånvarande under längre tid kan även skolsköterska eller specialpedagog vara ett stöd för klassföreståndaren i de initiala samtalen med eleverna. Då görs även den fördjupade utredningen av denna person. Rektor Vid allvarlig kränkningssituation skall rektor informeras omedelbart. Rektor beslutar om polisanmälan skall göras. Rutin för anmälan till förvaltningen om utredning av kränkande behandling gällande elev-elev och personal-elev. 1. Rektor ska enligt skollagen ta emot anmälan från personal eller vårdnadshavare om utredning av kränkande behandling. 2. Rektor överlämnar anmälan, enligt delegationsordning för Västra Göteborg till områdeschef för stöd och utveckling. 3. Rektor ansvarar för utredning av anmäld kränkning elev-elev. Förvaltningen ansvarar för utredning av kränkning personal-elev.

ÄNGÅSSKOLAN

ÄNGÅSSKOLAN ÄNGÅSSKOLAN 2015-09-21 Likabehandlingsplan Ängåsskolan 2015/2016 Ängåsskolans likabehandlingsplan är grundad på LGR 11, FN:s Barnkonvention Skollagen och DO, vilken innehåller förbud mot diskriminering

Läs mer

Grevegårdsskolans likabehandlingsplan

Grevegårdsskolans likabehandlingsplan Grevegårdsskolans likabehandlingsplan för skolan, förskoleklass och fritidshem Gäller från 2013-04-01 till 2014-04-01 Innehållsförteckning Likabehandlingsplan Grevegårdsskolan sidan 2 Vision. Mål Metod

Läs mer

Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan

Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan en årlig plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling. Gäller för Södra Utmarkens Grundskola Förskoleklass Fritidshem 171001-180930

Läs mer

Plan för likabehandling, mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för likabehandling, mot diskriminering och kränkande behandling Plan för likabehandling, mot diskriminering och kränkande behandling Lackarebäcksskolan Läsåret 2018/2019 Introduktion Omfattning Planen omfattar Lackarebäcksskolan grundskola F-6, grundsärskola samt fritidshemmen

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Stackgrönnanskolan Från 181001 till 191001. Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritidshem

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 1 (5) Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: Rektor (2014-06-05 ) Gäller för: Norrgårdsskolan Giltig fr.o.m.: 2014-06-05 Dokumentansvarig: Rektor,

Läs mer

Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering

Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, Grundskola årskurs 1-6 och skolbarnomsorg Läsår: 2018 2019 Innehållsförteckning

Läs mer

Likabehandlingsplan Munspelets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan Munspelets plan mot diskriminering och kränkande behandling Skolförvaltningen Munspelets skola 2018-08-21 1(10) Likabehandlingsplan Munspelets plan mot diskriminering och kränkande behandling Handlingsplan för skola och fritidshem Upprättad 2009-11-13 Reviderad

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering, kränkande behandling och f ör likabehandling

Handlingsplan mot diskriminering, kränkande behandling och f ör likabehandling BÅSTADS KOMMUN Västra Karups skola, förskoleklass och fritidshem. Beslutad 2013-11-27 Handlingsplan mot diskriminering, kränkande behandling och f ör likabehandling Läsåret 2013-2014 Västra Karups Skola,

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 1 (5) Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: Rektor (2017-08-23 ) Gäller för: Brunnsgårdsskolan Giltig fr.o.m.: 2017-08-23 Dokumentansvarig: Rektor,

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Yttre Ursviksskolan Från 190819 till 200819. Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola och fritids Ansvariga

Läs mer

Vällsjöskolan. Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling.

Vällsjöskolan. Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Vällsjöskolan Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2017-2018 samt augusti-oktober 2018 Vällsjöskolans organisation läsåret 2017/2018 På Vällsjöskolan arbetar vi i arbetslag

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2018/2019

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2018/2019 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2018/2019 Sammanfattning På Munktorpsskolan ska vi genom förebyggande och främjande insatser arbeta för att elever och personal inte ska kränkas

Läs mer

Norra skolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Norra skolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Norra skolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen F-6 samt förberedelseklass och fritidshem Ansvariga för planen Rektor Marianne Henrikson

Läs mer

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling OVANÅKERS KOMMUN 2016-09-30 Barn- och utbildning Rotebergs skola Chris Sommar Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Vår målsättning: Alla ska trivas i skolan.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Bodestorpsskolan, Karlshamns kommun LÅ 16/17

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Bodestorpsskolan, Karlshamns kommun LÅ 16/17 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Bodestorpsskolan, Karlshamns kommun LÅ 16/17 2016-10-19 1 Vision Vi vill skapa en god arbetsmiljö där alla elever och all personal ska känna sig trygga

Läs mer

Hanahöj och Hångers rektorsenhet. Hånger skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hanahöj och Hångers rektorsenhet. Hånger skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Hanahöj och Hångers rektorsenhet Hånger skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola och fritidshem

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Upprättad: 150114 Upprättad: 150615 Gäller till: 160831 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kyrkskolan och Kyrkskolans fritidshem Innehåll Vår vision Vad säger lagen Till dig som elev Till

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Yttre Ursviksskolan Från 181001 till 190930. Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritids

Läs mer

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Härrydaskolan Eskilsby skola Eskilsby förskola 2018-2019 Upprättad 2018-08-14 Beskrivning av enheten Härrydaskolan, en F-5 skola och fritidshem

Läs mer

Norrsätraskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Norrsätraskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Norrsätraskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, fritids åk 1-6, 7-9, grundsärskolan, fritids, åk 1-8, Ansvariga

Läs mer

Hallerna Skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritids Läsår

Hallerna Skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritids Läsår Hallerna Skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritids Läsår 2018/2019 Beslutad 2018-09-13 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola årskurs 4-9 Ansvarig för planen Johan Wingren - Rektor Vår vision Dackeskolans

Läs mer

Kärda skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Kärda skola och fritidshem

Kärda skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Kärda skola och fritidshem Kärda skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Kärda skola och fritidshem Läsår: 2016 2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Eira för trygghet och trivsel Läsåret

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Eira för trygghet och trivsel Läsåret Utbildningsförvaltningen Sida 1 (5) 2015-06-02 I och med att vi arbetar i Plan mot diskriminering och kränkande behandling Eira för trygghet och trivsel Läsåret 2015-2016 Verksamheter som omfattas av planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Esplanadskolan år 4-9

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Esplanadskolan år 4-9 BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGENS VERKSAMHETSHANDBOK Fastställt av Dokumentansvarig Datum Rektor Eva Andersson Rektor Eva Andersson 2015-01-28 1 (5) Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Esplanadskolan

Läs mer

Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola åk F-6 samt fritidshem Läsår 2015/2016 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Järbo/Jäderfors RO Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Jäderfors skola

Järbo/Jäderfors RO Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Jäderfors skola Järbo/Jäderfors RO 170815 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Jäderfors skola 2017-2018. Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola, Förskoleklass och Fritidshem Ansvarig för planen

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN Molla förskoleklass, grundskola och fritidshem

LIKABEHANDLINGSPLAN Molla förskoleklass, grundskola och fritidshem Bakgrund LIKABEHANDLINGSPLAN 2016-2017 Molla förskoleklass, grundskola och fritidshem Planen grundar sig på diskrimineringslagen 2 kap. 5, 6, 7 och Skollagen 6 kap. Både diskrimineringslagen och 6 kapitlet

Läs mer

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Björkskolan 2015/2016 På Björkskolan arbetar vi aktivt med; Värdegrund under hela läsåret. Gott språkbruk samt artighet, trivsel och

Läs mer

Skerrud skolas likabehandlingsplan F-6

Skerrud skolas likabehandlingsplan F-6 2018-10-22 1 (8) Skerrud skolas likabehandlingsplan F-6 Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2018 2019 Barn- och utbildningsförvaltningen Postadress Besöksadress Telefon E-post

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. gällande Blötbergets skola läsåret 2017/2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. gällande Blötbergets skola läsåret 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling gällande Blötbergets skola läsåret 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling gällande Blötbergets skola 1. Skolans vision Alla barn ska

Läs mer

Furuby skolas likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling läsåret 2017/2018

Furuby skolas likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling läsåret 2017/2018 Furuby skolas likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling läsåret 2017/2018 Gäller skola, förskoleklass och fritidshem Innehåll Furuby skolas likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Läs mer

Likabehandlingsplan för Järla skola 15/16

Likabehandlingsplan för Järla skola 15/16 Likabehandlingsplan för Järla skola 15/16 Innehållsförteckning Syfte Vision Lagstiftning Kiva Ansvarsfördelning Förebyggande arbete mot kränkningar, diskriminering och trakasserier Att utreda och åtgärda

Läs mer

Likabehandlingsplan läsåret 14-15

Likabehandlingsplan läsåret 14-15 Storängsskolan 2014-11-04 Likabehandlingsplan läsåret 14-15 Bakgrund Den 1 april 2006 trädde lagen i kraft som skall främja lika behandling. Lagen syftar till att främja elevers lika rättigheter oavsett

Läs mer

Nybro kommun Hanemålaskolan. LIKABEHANDLINGSPLAN Hanemålaskolan

Nybro kommun Hanemålaskolan. LIKABEHANDLINGSPLAN Hanemålaskolan Nybro kommun Hanemålaskolan LIKABEHANDLINGSPLAN Hanemålaskolan Fritidshem och förskoleklass 2018-2019 Likabehandlingsplan för Hanemålaskolan En grundläggande mänsklig rättighet är rätten till likabehandling.

Läs mer

Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola, fritidshem a för planen Rektor Vår vision Mo Skola ska genomsyras

Läs mer

Främbyskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Främbyskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Främbyskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen # Förskoleklass # Skolbarnomsorg # Grundskola Läsår 2016/2017 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Sofiaskolan

Sofiaskolan Sofiaskolan Roine Peimer Direktvalsnr: 021-39 13 85 Mail: roine.peimer@vasteras.se Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. Sofiaskolan 2016-2017 För att främja likabehandling och förebygga

Läs mer

Plan för arbete mot kränkande behandling

Plan för arbete mot kränkande behandling Plan för arbete mot kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Kågeskolan Från 2018 oktober till 2019 Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola och fritidshem F-5 Ansvariga för planen Rektor

Läs mer

Älgarås skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Älgarås skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Älgarås skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-6 Läsår: 2018/19 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

Norra skolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Norra skolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Norra skolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen F-6 samt förberedelseklass och fritidshem Ansvariga för planen Rektor Andreas Müller

Läs mer

Smögens skola och fritidshemmets årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2018/19

Smögens skola och fritidshemmets årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2018/19 Smögens skola och fritidshemmets årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2018/19 Smögens skola och fritidshemmets årliga plan mot kränkande behandling Skolas plan

Läs mer

Sätra skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Sätra skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Sätra skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, grundskola 1-6, fritidshem. 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Östbyskolan PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Maria Westberg Rektor

Östbyskolan PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Maria Westberg Rektor Östbyskolan PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Maria Westberg 20151031 Sidan 2 av 9 Grunduppgifter: Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass och skola Ansvarig för planen:

Läs mer

Norskolan Näsbyparksskolan Näsbyviksskolan Slottsparksskolan

Norskolan Näsbyparksskolan Näsbyviksskolan Slottsparksskolan Norskolan Näsbyparksskolan Näsbyviksskolan Slottsparksskolan Innehåll INLEDNING... 3 REGELVERK, LAGAR och BEGREPP... 3 Tre viktiga begrepp... 3 Kränkningar... 3 Diskriminering... 3 Mobbing... 4 RUTINER

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015/2016 Gustaviskolans förskoleklass, skola 1 5 och fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015/2016 Gustaviskolans förskoleklass, skola 1 5 och fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015/2016 Gustaviskolans förskoleklass, skola 1 5 och fritidshem Innehåll Inledning... 3 Definitioner... 3 Vår vision... 4 Långsiktiga mål för det främjande

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Stamgärde skola F-6 2016-17 Revideras v. 44 2017 Inledning Enligt Diskrimineringslagen (2008:567) ska skolan upprätta en Likabehandlingsplan medan det i

Läs mer

Nygårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Nygårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Nygårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola åk 1-3, fritidshem Läsår 2015/2016 1/10 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Jungs Friskola

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Jungs Friskola Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Jungs Friskola 2017-2018 Beredskapsplan för att främja alla elevers rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning,

Läs mer

Utvärdering av föregående plans insatser. Det främjande och förebyggande arbetet

Utvärdering av föregående plans insatser. Det främjande och förebyggande arbetet Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling för Landeryds skola, förskoleklassen på Landeryds skola och Linnås fritidshem läsåret 2015-2016 1 Utvärdering av föregående plans insatser Under

Läs mer

Vision Definitioner Vad är mobbning? Vad är kränkande behandling? Trakasserier Annan kränkande behandling Diskriminering:

Vision Definitioner Vad är mobbning? Vad är kränkande behandling? Trakasserier Annan kränkande behandling Diskriminering: Vision Ugglemoskolan vill att alla inom skolan ska känna rättvisa, likvärdighet och trygghet. Arbetslaget ska utveckla en skola där barn och vuxna respekterar varandra, där elever, lärare och föräldrar

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Kvidinge skola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Kvidinge skola Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Kvidinge skola 2017-05-31 1 Innehållsförteckning 1. Vision 2. Lagstiftning 3. Definitioner 4. Kvidingeskolans etikråd 5. ElevHälsoTeam (EHT) 6. Arbetsgång

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Mogärdeskolan F-6

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Mogärdeskolan F-6 2014-12-01 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Mogärdeskolan F-6 Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-6 och fritidshemmet Läsår: 2014/2015 Planen gäller till 2015-11-30 Vetlanda

Läs mer

Plan mot kränkande behandling

Plan mot kränkande behandling Plan mot kränkande behandling Vedevågs skola Förskoleklass, grundskola och fritidshem 2018 Inledning Skolan har ansvar för att arbeta med aktiva åtgärder för att motverka diskriminering och på annat sätt

Läs mer

Nye skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: skola, förskoleklass och fritidshem.

Nye skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: skola, förskoleklass och fritidshem. Nye skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 2019 Verksamhetsformer som omfattas av planen: skola, förskoleklass och fritidshem. Ansvarig för planen: Bakgrund till planen: Rektor Leif

Läs mer

Borbackas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Borbackas plan mot diskriminering och kränkande behandling Borbackas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: F-6 samt fritidshem Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen F-6 samt

Läs mer

Långängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola, förskoleklass och fritidshem

Långängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola, förskoleklass och fritidshem Långängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola, förskoleklass och fritidshem Läsår: 2017/2018 1.Grunduppgifter 1.1 Verksamhetsformer som

Läs mer

Likabehandlingsplan Högbergsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret

Likabehandlingsplan Högbergsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret Likabehandlingsplan Högbergsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2017 2018 Innehåll 1. Bakgrund och syfte... 2 2. Definitioner... 2 3. Mål... 2 4. Förebyggande aktiviteter...

Läs mer

Paradisskolans plan mot diskriminering och kränkande Behandling

Paradisskolans plan mot diskriminering och kränkande Behandling Paradisskolans plan mot diskriminering och kränkande Behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen förskoleklass, grundskola F-9, fritidshem Läsår 16/17, 17/18 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandlings plan mot diskriminering och kränkande behandling

Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandlings plan mot diskriminering och kränkande behandling Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandlings plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola årskurs 1-5 och fritidshem Läsår

Läs mer

Skolledningens ställningstagande

Skolledningens ställningstagande Likabehandlingsplan Gothem förskola 2013/2014 Skolledningens ställningstagande Denna likabehandlingsplan bygger på skollagen och diskrimineringslagen. Lagarna förtydligar förskolans ansvar att arbeta mot

Läs mer

Handlingsplan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. TIBBLESKOLAN

Handlingsplan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. TIBBLESKOLAN VÄSTERÅS STAD Tibbleskolan, Skultuna Rektor, Annica Avelin 2015-09-11 Handlingsplan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. TIBBLESKOLAN Mål Tibbleskolans

Läs mer

Mycklingskolans Likabehandlingsplan

Mycklingskolans Likabehandlingsplan Mycklingskolans Likabehandlingsplan 2014 2015 Inledning Verksamhetsformerna som omfattas av likabehandlingsplanen är: grundskola, förskoleklass och fritidshem Ansvariga för likabehandlingsplanen: Rektor

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleklass, fritidshem och grundskola åk 1-6 Läsår: 2016/2017 Uppdraget att motverka diskriminering, trakasserier

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling LUNDS KOMMUN Skolområde Centrum/Torn Lerbäck- och Oskarskolan F-3 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2019 Oskarskolan Skola och fritidshem Ansvariga: Cecilia Strid rektor Pernilla Ankell

Läs mer

Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola, förskoleklass och fritidshem Läsår 2016-2017 Grunduppgifter Ansvariga för planen Rektor

Läs mer

Skee skola och fritidshem Strömstads plan mot diskriminering och kränkande behandling

Skee skola och fritidshem Strömstads plan mot diskriminering och kränkande behandling Skee skola och fritidshem Strömstads plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola 1 6, fritidshem och förskoleklass Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter

Läs mer

Plan för likabehandling och plan mot kränkande behandling läsår Likabehandlingsplan

Plan för likabehandling och plan mot kränkande behandling läsår Likabehandlingsplan Plan för likabehandling och plan mot kränkande behandling läsår 2015-2016 Likabehandlingsplan På Ingelstorp och Helgesbo gymnasieskolor är vi varandras arbetsmiljö och inga kränkningar får förekomma. Vi

Läs mer

Kyrkslättens skola - Likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kyrkslättens skola - Likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kyrkslättens skola - Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklassen till årskurs 6. Fritidshemmet Fladdermusen är organiserat

Läs mer

Grindstuskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-3 samt fritidsavdelning

Grindstuskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-3 samt fritidsavdelning Grindstuskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-3 samt fritidsavdelning Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING UPPSALA KOMMUN VÅRD & BILDNING PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Grundskola Ansvarig för planen Rektor: Grundskola Vattholmaskolan F-5 Rektor Katarina Östlund Planens giltighetstid: 160930

Läs mer

Sjötoftaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Sjötoftaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Sjötoftaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Ansvariga för planen Rektor ansvarar för planen och ser till att all

Läs mer

Handlingsplan Kränkande behandling Och Diskriminering för

Handlingsplan Kränkande behandling Och Diskriminering för Handlingsplan Kränkande behandling Och Diskriminering för Förskoleklass/grundskola och Fritidshem Läsåret 2013/2014 2(7) Vision Vid skall barn och vuxna känna trygghet, trivsel och ha ömsesidig respekt

Läs mer

Likabehandlingsplan Järnåkraskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan Järnåkraskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Lunds kommun Skolområde Järnåkra/Klostergården Likabehandlingsplan Järnåkraskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Upprättad 2010-08-15 Reviderad 2015-08-11 1 Innehållsförteckning Lagstiftning

Läs mer

Olympiaskolan LIKABEHANDLINGSPLAN

Olympiaskolan LIKABEHANDLINGSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN Olympiaskolan Plan för att främja lika rättigheter och möjligheter samt förebygga och åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Gäller januari 2018 till september

Läs mer

Likabehandlingsplan. Hagabodaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan. Hagabodaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Hagabodaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014/2015 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Rektor, all personal, elever samt vårdnadshavare

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för grundskola F-9 samt fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för grundskola F-9 samt fritidshem Handläggare Datum Eva Andersson 2018-11-07 Vasaskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling för grundskola F-9 samt fritidshem Vision På vår skola arbetar vi för att elever och personal ska

Läs mer

Likabehandlingsplan. Bäckaskolan åk 1-6

Likabehandlingsplan. Bäckaskolan åk 1-6 ! Likabehandlingsplan Bäckaskolan åk 1-6 Lag (2008:567) Om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever. 1 Denna lag har till ändamål att främja barns och elevers lika rättigheter

Läs mer

Barkarbyskolans plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Barkarbyskolans plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Barkarbyskolans plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Läsåret 2013-2014 Förskoleklass Grundskola 1-5 Fritidshem Fritidsklubb 1 Innehåll: 1. Inledning. 2. Vision 2013/2014. 3. Mål

Läs mer

Rånnums skolas likabehandlingsplan. Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rånnums skolas likabehandlingsplan. Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Rånnums skolas likabehandlingsplan Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2017 2018 1 Vår skola ska vara till för alla och ge alla en god utbildning. Alla elever ska känna trygghet

Läs mer

Likabehandlingsplan för grundskolan och fritidshem på Sjöboskolan LÅ 14/15

Likabehandlingsplan för grundskolan och fritidshem på Sjöboskolan LÅ 14/15 Likabehandlingsplan för grundskolan och fritidshem på Sjöboskolan LÅ 14/15 Del 1 Sjöboskolans plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling, samt

Läs mer

Bygdsiljumskolans plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Bygdsiljumskolans plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Bygdsiljumskolans plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Bygdsiljums skola, fritidshem Verksamhetsformer som omfattas av planen Fritidshem, Förskoleklass, grundskola

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling.

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Östmarks skola och fritidshem Fastställd 2018-11-05 Gäller till 2019-09-30 Revideras varje läsår, ansvarig är rektor Likabehandlingsarbetet regleras

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Morö Backe skola Läsåret 2015/2016. Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, Fritidshem, Grundskola

Läs mer

LINKÖPING VÄRDEGRUNDSGRUPPEN Sophia Karlsson Susanne Larsson Cecilia Söderlund

LINKÖPING VÄRDEGRUNDSGRUPPEN Sophia Karlsson Susanne Larsson Cecilia Söderlund Plan mot kränkande behandling I enlighet med skollagens 6:e kapitel och utifrån diskrimineringslagen LINKÖPING 2019 VÄRDEGRUNDSGRUPPEN Sophia Karlsson Susanne Larsson Cecilia Söderlund Många nobelpristagare

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Skogomeskolan Skogomeskolans fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015 Grunduppgifter: Skogomeskolan Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola och fritidshem Ansvarig

Läs mer

You created this PDF from an application that is not licensed to print to novapdf printer (

You created this PDF from an application that is not licensed to print to novapdf printer ( Varje år upprättar skolan en likabehandlingsplan. Denna plan gäller för läsåret 2013/2014. Den nya likabehandlingsplanen ska förankras; i gruppen, på en arbetsplatsträff på klassråd och elevråd under september

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvidinge skola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvidinge skola Rev. 2015-03-20 Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Kvidinge skola Innehållsförteckning 1. Vision 2. Lagstiftning 3. Definitioner 4. Kvidingeskolans trygghetsteam 5. ElevHälsoTeam (EHT)

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret Oskarskolan Skola och fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret Oskarskolan Skola och fritidshem LUNDS KOMMUN Skolområde Centrum/Torn Lerbäck- och Oskarskolan F-3 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 17-18 Oskarskolan Skola och fritidshem Ansvariga: Liselott Nilsson rektor Pernilla

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Yngsjö skola med fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Yngsjö skola med fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Yngsjö skola med fritidshem Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att

Läs mer

Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass och Grundskola upp till årskurs 6 Läsår: 2014/2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Gäller från Bäsna skola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Gäller från Bäsna skola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäller från 2018-10-01 2019-09-30 Bäsna skola 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Skolans vision samt delaktighet:... 3 Utvärdering och analys av föregående års plan:...

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Nordalsskolan

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Nordalsskolan PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Nordalsskolan 2018/2019 1 1 2 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING NORDALSSKOLAN 2018 Alla barn och elever har rätt att lära och utvecklas i

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Mjöbäcks skola F-2. Läsåret 2015/2016

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Mjöbäcks skola F-2. Läsåret 2015/2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Mjöbäcks skola F-2 Läsåret 2015/2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Mjöbäcks skola F-2 Verksamhetsformer som omfattas av planen:

Läs mer

Bottnarydsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Åk 4-6 2014/2015

Bottnarydsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Åk 4-6 2014/2015 Bottnarydsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Åk 4-6 2014/2015 Innehållsförteckning Grunduppgifter... 3 Utvärdering...4 Främjande insatser... 5 Kartläggning... 6 Förebyggande åtgärder...

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Nils Fredriksson Utbildning Gymnasiet Vuxenutbildning Läsåret 18/19 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Kvidinge skola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Kvidinge skola Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Kvidinge skola 2015-08-01 1 Innehållsförteckning 1. Vision 2. Lagstiftning 3. Definitioner 4. Kvidingeskolans etikråd 5. ElevHälsoTeam (EHT) 6. Arbetsgång

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Stenbocksskolan Från jan till dec. Verksamhetsformer som omfattas av planen Åk 7-9 Ansvariga för planen Elevernas

Läs mer

Kometskolans likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Kometskolans likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Kometskolans likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2018-2019 Det händer att uttryck som jag bara skojade eller tål du inte lite skämt används till personer som precis blivit/känt sig kränkta,

Läs mer