Likabehandlingsplan/ Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Likabehandlingsplan/ Plan mot diskriminering och kränkande behandling"

Transkript

1 Likabehandlingsplan/ Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015/2016 Mariehällsskolan Mariehällsskolan i Annedal är en nybyggd skola i stadsdelen Mariehäll/Bromma. Mariehällsskolan stod färdig till höstterminen 2014 och startade med 210 elever från förskoleklass upp till och med årskurs 4. Skolan kommer under läsåret 2015/2016 öka elevantalet till närmare 380 elever, i årskurserna f-5. När skolan är klar och lokalerna endast inhyser skolelever kommer den att ha en kapacitet för cirka 600 elever f-åk 6. Idag är två hemvister utlånade till den kommunala förskolan. Mariehällsskolan Tappvägen BROMMA

2 Likabehandlingsplan/Planen mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Mariehällsskolan Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklasser, skolbarnsomsorg (fritidshem och fritidsklubb) och grundskola, årskurs f-5. Vår vision Vårt värdegrundsmål är: På vår skola ska ingen bli diskriminerad, trakasserad eller utsättas för kränkande behandling. Vi ska gemensamt skapa en skola med en god och välkomnande miljö och allas lika värde. Alla elever ska ha samma möjligheter och rättigheter. Vårt värdegrundsarbete handlar om att värna om elevernas mänskliga rättigheter och att implementera FN:s barnkonvention (i enlighet med DO). Planen gäller från Planen gäller till Ansvarig för planen Rektor Anette Madsen och skolans värdegrundsteam ansvarar för Likabehandlingsplanen.

3 Lagstiftning och Definitioner Diskrimineringslagen och skollagen skyddar elever mot diskriminering, trakasserier, kränkande behandling och repressalier. Diskriminering i skolan innebär att en elev missgynnas av skäl som har samband med någon av diskriminerings-grunderna: kön, könsidentitet eller könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning och bristande tillgänglighet, sexuell läggning eller ålder. Diskriminering kan vara antingen direkt eller indirekt. Trakasserier och Kränkande behandling Trakasserier definieras i diskrimineringslagen som ett uppträdande som kränker en elevs värdighet och som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna. Det kan bland annat vara när någon använder sig av förlöjligande eller nedvärderande generaliseringar av t.ex. kvinnliga eller manliga egenskaper. Det kan också handla om att någon blir kallad hora, fjolla eller liknande. Kränkande behandling definieras i skollagen som ett uppträdande som kränker en elevs värdighet, men som inte har samband med någon diskrimineringsgrund. Gemensamt för trakasserier och kränkande behandling är att det handlar om ett uppträdande som kränker en elevs värdighet. Det kan t.ex. vara slag, ökennamn, utfrysning eller meddelande på sociala medier. Elevernas delaktighet Alla elever på skolan ingår i en åldersblandad faddergrupp. Grupperna träffas regelbundet och diskuterar, skapar och arbetar med olika teman som utgår från skolans värdegrundsmål. Eleverna har varit med och arbetat fram skolans fyra ordningsregler; Vi följer sluta-regeln, vi lyssnar på varandra, vi är rädda om vår fina skola samt vi har ett vårdat språk utan svordomar.

4 Ordningsreglerna har arbetats fram i klasserna, i klassråden och fritidsråden, för att sedan tas i elevrådet. De har fått arbeta praktiskt med ordningsreglerna i sina åldersblandade faddergrupper. Elevrådet, klassråden och fritidsråd är också forum där eleverna ges möjlighet att arbeta fram förslag för ökad trivsel och trygghet på skolan. Personalens delaktighet All personal på Mariehällskolan är delaktiga i skolans visionsarbete, det fortlöpande värdegrundsarbetet samt skolans gemensamma värdemål. På Arbetsplatsmötena (Apt) finns en fast punkt på dagordningen för diskussion och planering av det fortlöpande värdegrundsarbetet med värdegrundsmålen. Varje vecka träffas all fritidspersonal på fritidskonferens, det är ett forum där personal bl.a. diskuterar och fördjupar arbetet med skolans värdegrund. Skolans Värdegrundsteam och Trygghetspatrull ansvarar tillsammans med rektorn för det övergripande arbetet med skolans värdegrundsmål. Värdegrundsteamet träffas en gång i månaden för att bl.a. planera fadderaktiviteter, utvärdera enkäter och förbereda Vi-veckor. Värdegrundsteamet med Trygghetspatrullen har under läsåret 2014/2015 fått handledning av Gunnar Höistad, tidigare Barnombudsman. Trygghetspatrullen är ansvarig för kartläggningen av miljön på skolan och hur eleverna uppfattar och trivs på vår skola. Vi genomför enkäten Trygga och otrygga platser och Trivselenkäten. All personal är delaktig och ansvarar för att skolans värdemål följs.

5 Vårdnadshavarnas delaktighet Vårdnadshavarna informeras om Trygghetspatrullens- och skolans värdegrundsarbete samt om skolans värdegrundsmål på föräldramöten och på skolans hemsida. I varje klassrum och på anslagstavlor i skolan hänger Trygghetspatrullens folder Mobbning går att stoppa. Planen ska utvärderas Planen kommer att utvärderas av elever under december månad 2015 och av all personal under studiedagar i början av januari Hur ska Likabehandlingsplanen utvärderas? Under januari 2016 kommer Likabehandlingsplanen att utvärderas av all personal. Vi avsätter tid under studiedagar och i Arbetslagsmöten. Eleverna kommer att få diskutera planen i sina klasser och elevrådet kommer att arbeta vidare med utvärderingen. Vårdnadshavarna kommer att få möjlighet att lämna sina synpunkter till skolans Värdegrundsteam. Målet är att alla ska känna till vår Likabehandlingsplan och att alla känner att de kan vara delaktiga i reviderandet av planen. Ansvariga för Utvärderingen av planen Rektor och Värdegrundsteamet.

6 Grovplanering för läsåret 2014/2015 Fadderrast Fackeltåg med sång i faddergrupperna Handledning av Gunnar Höistad Föreläsning om sekretess av Staffan Olsson. Medlingscentum förläser om konflikthantering Vi -veckan Vi arbetar med våra gemensamma trivselregler Vi skapar ett gemensamt vänskapsträd i faddergrupperna Tillsammans lär vi av varandra och får nya kunskaper. Vi samlar fakta, färdighetr och utmanar oss att nå nya mål. Ballongfararen skriver ett brev och undrar hur kommer det sig att alla trivs så bra på vår skola? Vi gör våra trivselregler tillsammans! Vi på Mariehällskolan! Vi arbetar med skolans konstuttryck Expedition, vår luftballong, och lär känna varandra och vår nya fina skola. Vi arbetar med våra trivselregler och under vår "resa" fortsätter vi att upptäcka, forska och begrunda.. Invigning av skolan och Välkomna till Mariehällskola. Vi sätter upp skolans värdegrundsmål; Ingen ska på vår skola bli diskriminerad, trakasserad eller utsättas för kränkande behandling. Vi träffas i våra faddergrupper! Vi lär känna varandra. Fadderraster Gemensamma aktivitetsdagar på fritidshemmen! Drop-infika

7 Främjande arbetet Vi startade upp Mariehällskolan hösten 2014 med en gemensam planeringsdag för all personal. Tillsammans formulerade vi våra mål med Värdegrundsarbetet under vårt första verksamhetsår. På vår skola ska ingen bli diskriminerad, trakasserad eller utsättas för kränkande behandling och Vi ska skapa en skola med en god och välkomnande miljö och allas lika värde. Vi bildade ett Värdegrundsteam med fritidspedagoger, förskolelärare, lärare och barnskötare, representanter för alla årskurser och hemvister. Syfte och mål för Värdegrundsteamet var och är att tillsammans med rektor ansvara för skolans värdegrundsarbete, vägleda personal och elever samt planera och strukturera gemensamma aktiviteter plus kartlägga och kvalitetssäkra arbetet. Vi utsåg också en Trygghetspatrull (ett antimobbingteam) med uppgift att skapa goda rutiner för att upptäcka, utreda och åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Trygghetspatrullen består av lärare, förskolelärare, fritidspedagoger och barnskötare. Trygghetspatrullen och Värdegrundsteamet träffas regelbundet, arbetet dokumenteras. Värdegrundsteamet fick under hösten 2014 handledning av f.d. Barnombudsmannen Gunnar Höistad i arbetet med att strukturera och planera värdegrundsarbetet. Värdegrundsteamet informerade och inspirerade övrig personal på Apt-möten, konferenser och planeringsmöten. Värdegrundsteamet presenterade en grovplanering för hela läsåret med olika faddergruppsaktiviteter och tillsammans med rektor planerades fortbildning för personalen med syfte och mål att skapa en skola med Vi-känsla. En skola utan diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling. Staffan Olsson föreläste om sekretess för samtlig personal och Medlingscentrum hade en workshop om konflikthantering. Trygghetspatrullen har skrivit foldern Mobbning går att stoppa med en tydlig handlingsplan för hur arbetet mot kränkande behandling ser ut på Mariehällsskolan (se bilaga 1).

8 Främja barns och elevers lika rättigheter och möjligheter Vårt värdegrundsmål: På vår skola ska ingen bli diskriminerad, trakasserad eller utsättas för kränkande behandling. Skolans främjande arbete är att skapa en skola som vilar på att alla är välkomna och allas lika värde. - Diskrimineringsgrundgrund: Kön, könsidentitet och könsöverskridande uttryck. Mål och uppföljning På vår skola ska ingen bli diskriminerad, trakasserad eller utsättas för kränkande behandling p.g.a. kön, könsidentitet eller könsöverskridande uttryck. Vid kränkning, trakasserier eller diskriminering ansvarar den personal som får kännedom om problemet att kontakta ansvarig pedagog för uppföljning. Samtal med elever sker och vårdnadshavare kontaktas vid behov. Värdegrundsteamet med Trygghetspatrullen finns till hands och rektorn är huvudansvarig. Insats Alla ska få uttrycka den könsidentitet som var och en vill ha och har. Det är viktigt att alla, oavsett kön får samma möjlighet och inflytande i skolans verksamhet. All personal arbetar medvetet med förhållningsätt som inkluderar samtliga elever, i undervisningen och i de aktiviteter som verksamheten genomför. I vår planering har vi fokus på att jobba genusmedvetet vilket innebär att inkludera alla och att skapa en lärmiljö som är till för alla på skolan och fritidshemmen. Värdegrundsteamet med Trygghetspatrullen finns till hands och rektorn är huvudansvarig. Ansvarig Samtlig personal på skolan. Datum när det ska var klart Löpande under året

9 - Diskrimineringsgrundgrund: Etnisk tillhörighet. Mål och uppföljning På vår skola ska ingen bli diskriminerad, trakasserad eller utsättas för kränkande behandling p.g.a. sin etniska tillhörighet. Och ingen ska särbehandlas p.g.a. av sin etniska tillhörighet på vår skola. Vid kränkning, trakasserier eller diskriminering ansvarar den personal som får kännedom om problemet att kontakta ansvarig pedagog för uppföljning. Samtal med elever sker och vårdnadshavare kontaktas vid behov. Värdegrundsteamet med Trygghetspatrullen finns till hands och rektorn är huvudansvarig. Insats Många av skolans elever eller/och familjer kommer från andra länder och kulturer. På vår skola arbetar vi för en välkomnande miljö som vilar på allas lika värde. I undervisningen på skolan och fritidshemmen arbetar vi för att skapa en nyfikenhet på andra kulturer och språk och med att fördjupa vår empati. Skolans bibliotek erbjuder litteratur från andra kulturer och på andra språk. Värdegrundsteamet med Trygghetspatrullen finns till hands och rektorn är huvudansvarig. Ansvarig Samtlig personal på skolan Datum när det ska var klart Löpande under året

10 - Diskrimineringsgrundgrund: Religion eller annan trosuppfattning. Mål och uppföljning På vår skola ska ingen bli diskriminerad, trakasserad eller utsättas för kränkande behandling p.g.a. sin religion eller annan trosuppfattning. Ingen ska särbehandlas p.g.a. av sin religion eller annan trosuppfattning. Vid kränkning, trakasserier eller diskriminering ansvarar den personal som får kännedom om problemet att kontakta ansvarig pedagog för uppföljning. Samtal med elever sker och vårdnadshavare kontaktas vid behov. Värdegrundsteamet med Trygghetspatrullen finns till hands och rektorn är huvudansvarig. Insats På vår skola arbetar vi för en välkomnande miljö som vilar på allas lika värde. I undervisningen på skolan och fritidshemmen pratar vi om olika religioner och om att ha en annan trosuppfattning för att öka vår förståelse och tolerans för olika religioner och trosuppfattningar samt traditioner. Värdegrundsteamet med Trygghetspatrullen finns till hands och rektorn är huvudansvarig. Ansvarig Samtlig personal på skolan. Datum när det ska var klart Löpande under året.

11 - Diskrimineringsgrundgrund: Funktionsnedsättning Mål och uppföljning På vår skola ska ingen bli diskriminerad, trakasserad eller utsättas för kränkande behandling. Ingen ska särbehandlas p.g.a. av sin funktionsnedsättning. Vid kränkning, trakasserier eller diskriminering ansvarar den personal som får kännedom om problemet att kontakta ansvarig pedagog för uppföljning. Samtal med elever sker och vårdnadshavare kontaktas vid behov. Värdegrundsteamet med Trygghetspatrullen finns till hands och rektorn är huvudansvarig. Insats Alla ska kunna delta i samtliga aktiviteter oavsett funktionsnedsättning. Vi arbetar för en tillgänglig miljö och utbildning. Det gör vi genom att planera och genomföra undervisning och aktiviteter så att alla kan och får förutsättningar att delta. Kontinuerligt pratar och diskuterar vi hur vi kan inkludera samtliga elever i vår verksamhet. Det gör vi på våra arbetslagsmöten och lärar- och fritidskonferenser. Elevhälsoteamet arbetar aktivt för att anpassa verksamheten och organisera för ett inkluderande arbetssätt på hela skolan. Värdegrundsteamet med Trygghetspatrullen och elevhälsoteamet finns till hands och rektorn är huvudansvarig. Ansvarig Samtlig personal på skolan. Datum när det ska var klart Löpande under året

12 - Diskrimineringsgrundgrund: Sexuell läggning Mål och uppföljning På vår skola ska ingen bli diskriminerad, trakasserad eller utsättas för kränkande behandling. Ingen ska särbehandlas p.g.a. sexuell läggning. Vid kränkning, trakasserier eller diskriminering ansvarar den personal som får kännedom om problemet att kontakta ansvarig pedagog för uppföljning. Samtal med elever sker och vårdnadshavare kan kontaktas vid behov. Värdegrundsteamet med Trygghetspatrullen finns till hands och rektorn är huvudansvarig. Insats Oavsett sexuell läggning ska alla få samma utrymme och förutsättningar. Det belyser vi i undervisningen på skolan och fritidshemmen genom att läsa böcker och se på film som visar och tar upp olika familjebildningar samt diskuterar att kärlek kan se olika ut. Värdegrundsteamet med Trygghetspatrullen finns till hands och rektorn är huvudansvarig. Ansvarig Samtlig personal på skolan. Datum när det ska var klart Löpande under året

13 Kartläggning Vi kommer att kartlägga och identifiera riskerna för diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling i vår verksamhet. De problem- och riskområdena som vi finner ska ligga till grund för att åtgärda och planera det förebyggande arbetet och att förhindra att diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling förekommer på vår skola. Kartläggningen ska innefatta samtliga diskrimineringsgrunder. Kränkande behandling, kön, könsidentitet eller könsidentitet, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning och bristande tillgänglighet, sexuell läggning och ålder. Kartläggningsmetoder Eleverna kommer att få genomföra en Trivselenkät och enkäten Trygga och otrygga platser under hösten Under våren 2015 svarade eleverna på enkäten om trygga och otrygga platser på skolan. Eleverna fick i sina klasser prata om var de känner sig trygga och var det kan kännas otryggt att vara på skolgården och inne i skolbyggnaden. Fritidshemmen ska under hösten 2015 fortsätta med barnsamtal(se bilaga 2) med syfte att kartlägga stämningen och kamratrelationer på fritidshemmet. Barnsamtalen genomförs för årkurserna 1 och 2 under höstterminen Hur har eleverna involverats i kartläggningen? Eleverna har och ska vidare involveras i kartläggningen genom klass- och fritidshemsdiskussioner. Eleverna ska på klassråden, fritidsråden och i elevrådet ta del av resultaten av enkäterna och diskutera förbättringsområden. Hur har personalen involverats i kartläggningen? Personalen har varit med och tagit fram vilka kartläggningsmetoder som ska användas och vidare diskuterat hur arbetet med det främjande, förebyggande och det åtgärdande arbetet ska se ut. Utifrån kartläggningsresultatet av trygga och otrygga platser (våren 2015) har personalen tillsammans diskuterat vilka åtgärdande

14 insatser som ska göras för att öka tryggheten på skolan. Personalen utvärderar också faddergruppernas aktiviteter under läsåret. Resultat och analys Utifrån enkäten om trygga och otrygga platser på skolan samt Brukarundersökningen våren 2015 kan vi konstatera att de flesta eleverna trivs på vår skola och att de känner sig trygga. Rastaktiviteterna är uppskattade och eleverna tycker att det är bra att det är många pedagoger med rastvästar som är ute på alla raster. Resultatet av trygga och otrygga platser visade att de platser på skolan som många elever möts på kan uppfattas som otrygga och att det känns otryggt att andra kan kolla in i omklädningsrummet på idrotten. Det har vi åtgärdat genom att utöka med en rastzon i skolans entré vid in och utgång till rasterna. Vi har satt upp draperier i omklädningsrummen så att eleverna ska känna sig trygga när de byter om. Kränkningar och ett ovårdat språk förekommer dock i alla klasser och på samtliga fritidshem. Elevrådet beslutade på våren 2015 att arbeta vidare med skolans gemensamma ordningsregler, i fyra teman, under hela läsåret 2015/2016. All personal på skolan arbetar vidare med våra värdegrundsmål och att alla ska känna sig välkomna på vår skola och allas lika värde. Mål och åtgärder Resultaten från kartläggningen, hela skolans trygghetsarbete kommer att ligga till grund för vidare arbete med att motverka diskrimineringar, trakasserier och kränkande behandling samt förbättra och utveckla elevernas språkbruk. Värdegrundsteamet, elevrådet och rektor planerar värdegrundsarbetet utifrån resultaten och analysen av enkäterna.

15 Förebyggande arbetet Fadderverksamhet Värdegrundsteamet har organiserat en fadderverksamhet med syfte och mål att öka trygghet, gemenskap och trivsel på skolan. Tanken är att eleverna ska få möjlighet att lära känna fler elever från olika hemvister och årskurser. Eleverna är indelade i 25 mindre grupper med elever från förskoleklass till år fem och varje grupp har två pedagoger som faddermentorer. Faddergrupperna har genomfört flera temadagar, temaveckor och gemensamma aktiviteter och uppdrag. Rastverksamheten Vi har valt att all fritidshemspersonal ansvarar för rastverksamheten med syfte och mål att ingen ska utsättas för diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling. Skolgården är indelad i zoner som en eller två pedagoger ansvarar för. Varje förmiddagsrast erbjuder två pedagoger en rastaktivitet för de elever som så önskar. Två gånger i veckan har vi fotboll för flickor respektive pojkar. Det är ett önskemål från skolans elevråd. Vi har en rastbod som är öppen på alla raster och det är elever från samtliga klasser som ansvarar för den. I boden kan eleverna låna uteleksaker för rasten. Fritidshemmen har också en gemensam utebod med leksaker och materiel för utelek. Alla rastpersonal bär gula västar för att vara synliga för både elever och föräldrar. Idrottens omklädningsrum Vi har valt att klassteamen (teamet: lärare och fritidshemspersonal) ansvarar för att det alltid finns en vuxen med i omklädningsrummet med syfte och mål att ingen ska utsättas för diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling. Läsåret 2015/2016 kommer vi att sträva efter att utveckla och fördjupa arbetet med att involvera eleverna mer i rastverksamheten och i fritidshemmens aktivitetsdagar för ett ökat elevinflytande.

16 Åtgärdande arbetet Rutiner för akuta situationer På vår skola ska ingen bli diskriminerad, trakasserad eller utsättas för kränkande behandling När värdegrunden bryts så tar Trygghetspatrullen vid och utreder och vidtar åtgärder. Trygghetspatrullens uppdrag är att utreda och vidta åtgärder när en eller flera elever upplever sig kränkta. Övrig personal, elever och vårdnadshavare har möjlighet att anmäla till Trygghetspatrullen. Trygghetspatrullen har gett ut en folder som beskriver arbetets gång, syfte och mål till alla vårdnadshavare och personal. Foldern är uppsatt på anslagstavlorna på samtliga hemvister på skolan. Policy Vid kränkning, trakasserier eller diskriminering ansvarar den personal som får kännedom om problemet och fyller i en blankett för orosanmälan till Trygghetsgruppen. Trygghetsgruppen kontaktar ansvarig pedagog för uppföljning. Samtal med elever sker och vårdnadshavare kan kontaktas vid behov. Trygghetspatullen och rektorn kontaktas i särskilda fall och rektorn är huvudansvarig, bl.a. för vidare anmälan till huvudman. Rutiner för att tidigt upptäcka trakasserier och kränkande behandling Samtlig personal på skolan ansvarar för att agera vid minsta misstanke och uppmärksamma och agera vid trakasserier, kränkningar och diskrimineringar. Vi arbetar för nolltolerans! Personal som elever och vårdnadshavare kan vända sig till I första hand är det berörd personal som ska kontaktas men Trygghetspatrullen, elevhälsoteamet eller rektor kan också kontaktas.

17 Rutiner för att utreda och åtgärda när en elev kränks av andra elever Se bifogat dokument, se bilaga 1. Rutiner för att utreda och åtgärda vid e-mobbning Samtlig personal på skolan ansvarar för att uppmärksamma och agera vid fall där elever kränks, trakasseras eller diskrimineras elektronisk via internet, chatt, sms eller mms. Vid anmälningar om e-mobbning sparas texten om det är möjligt. Samtal sker med inblandade elever och vårdnadshavarna. Rutiner för uppföljning Vid fall av kränkningar, trakasserier eller diskrimineringar ansvarar Trygghetspatrullen och rektor för en uppföljning av läget med inblandade elever, genom samtal och eventuella andra åtgärder. Rutiner för dokumentationer om kränkningar, trakasserier och diskrimineringar Se bifogade blanketter, bilaga 1.

18 Hemvisterna: Kartan Kikaren Kappsäcken Korgen Kompassen Trygghetspatrullen Cina Kolthoff Erik Brander Per Grape Pernilla Arvidsson Jessica Veenstra Björn Fridlund Karim Boumediene Johan Rasset Elevhälsoteamet Skolsjuksköterskan Speciallärare Rektor Anette Madsen Rektor Anette Madsen

19 Värdegrundsåret 2015/2016

20 Bilaga 1 Föräldra- och elevfolder 2015/16 Kränkande behandling/mobbning går att stoppa! Även om du inte tycker att ämnet berör dig just nu, ber vi dig läsa och spara foldern. Vi på Mariehällsskolan arbetar aktivt för att förebygga och stoppa all form av kränkning, kränkande behandling, diskriminering och trakasserier. Vi följer skollagen och vårt arbete utgår från skolans styrdokument som inkluderar alla som arbetar i skolan samt alla elever på Mariehällsskolan. Skolan är enligt lag skyldig att agera, utreda och vidta åtgärder när en elev känner sig utsatt för kränkande behandling, diskriminering eller trakasserier. På skolan finns ett trygghetsteam som kallas trygghetspatrullen och som har i uppgift att utreda och stoppa kränkande behandling och mobbning. All personal på skolan har tystnadsplikt.

21 Vad är kränkningar och mobbning? Förr talade man om mobbning, men idag används inte begreppet i skollagen. Mobbning är en form av kränkande behandling eller trakasserier. Vilket innebär upprepad negativ handling, när någon eller några medvetet eller med avsikt försöker utsätta någon annan för obehag eller skada och att parterna inte är jämnstarka. Diskriminering innebär att ett barn eller elev missgynnas, direkt eller indirekt, av skäl som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder. Trakasserier är ett uppträdande där någons värdighet kränks och som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna. Kränkande behandling är ett uppträdande som, utan att vara diskriminerande enligt diskrimineringslagen, kränker barns eller elevers värdighet. Kränkande behandling och mobbning kan vara svårt att skilja från konflikter och bråk. Den som är utsatt är i underläge och känner sig ledsen, sårad och mindre värd. Kränkande behandling/mobbning kan vara fysisk; som knuffar, slag eller att förstöra kläder eller saker. Kränkande behandling/mobbning kan vara psykisk; som att frysa ut någon, lämna någon ensam, göra miner, sucka, fnissa eller skratta. Kränkande behandling/ mobbning kan vara verbalt, när man säger elaka saker till någon, sprider rykten, klottrar eller skriver elakheter på sociala medier (Kick, Twitter, Instagram, FB m.fl.).

22 Misstänker du att ditt barn blir utsatt för mobbning eller kränkningar? Följande tecken kan tyda på det: Ditt barn vill inte gå till skolan. Ditt barn klagar på magont eller huvudvärk. Ditt barn har svårt att berätta om skolan, verkar nedstämd och ledsen. Ditt barn saknar kamrater. Ditt barn kommer hem smutsig eller med blåmärken. Dessa tecken kan ha andra orsaker men vi ber dig ändå att kontakta skolan för att ta reda på orsaken. Vuxna kan hjälpa och stötta. Om du misstänker att ditt barn är utsatt för kränkande behandling/ mobbning, föreslår vi att du i första hand talar med klassläraren och/eller fritidspersonalen. Du kan naturligtvis vända dig direkt till någon av kontaktpersonerna i trygghetsteamet (se sista sidan). Vi avråder dig från att själv ta kontakt med de elever som har betett sig illa. Erfarenheter har visat att det fortsatta behandlingsarbetet därigenom försvåras. Elever, lärare och elevvårdspersonal kan göra mycket, men det är nödvändigt att även hemmen hjälper till. Barn berättar inte alltid om kränkningar eller mobbning, som de känner till, därför att de tror att det är att skvallra. Berätta för ditt barn att det inte är att skvallra. Att berätta hjälper den kamrat som har det svårt.

23 Visa tydligt för ditt barn att du inte accepterar att kränkande behandling/mobbning får förekomma. Om skolan och hemmet klart tar avstånd från kränkande behandling/mobbning får detta en positiv inverkan på barnen Ta omedelbart kontakt med skolan om ditt barn berättar om kränkande behandling/mobbning. Vi måste alla hjälpas åt att skapa en skola där alla barn trivs och känner sig trygga. Vad kan du själv göra för att hjälpa ditt barn? Uppmuntra ditt barn att ta kontakt med någon oss som jobbar på skolan och var uppmärksam på hur ditt barn mår. Lär ditt barn att tydligt säga ifrån samt stötta ditt barn i sina kamratrelationer. Ta dig tid att lyssna på ditt barn. Ge ditt barn tid och stöd. Tänk på att oavsett om ditt barn blivit utsatt eller har utsatt andra, så kan ditt barn bli hjälpt av stödsamtal med någon pedagog eller skolsköterskan på skolan. Utsätter ditt barn andra för kränkande behandling/mobbning? Det kan vara svårt att ta till sig att ens barn kränker eller trakasserar andra barn, men du som förälder måste hjälpa till att få stopp på det. Det finns många orsaker till varför ett barn utsätter andra, men oavsett orsaken måste det omedelbart upphöra. Det är viktigt både för det utsatta barnet och ditt eget. Gör klart för ditt barn att du absolut inte accepterar detta beteende. Ha en dialog med skolan. Tänk på att ditt barn också behöver stöd.

24 Så arbetar vi vid misstänkt mobbning När anmälan lämnas in till Trygghetspatrullen informeras rektorn som tar beslut om anmälan till huvudman. Vid misstanke om kränkande behandling/ mobbning tar vi först reda på om det verkligen är kränkande behandling/mobbning. Trygghetspatrullen tar reda på vilka som är inblandade. Detta sker genom samtal med den utsatta eleven och eventuellt vårdnadshavare. När trygghetspatrullen samlat in information hämtas de namngivna eleverna, en i taget. Samtalen sker i enrum. Vi talar om att vi vet vad som pågår, hur allvarligt vi ser på det inträffade och att det ska upphöra omedelbart. Ansvarig ur trygghetspatrullen kontaktar föräldrar. Trygghetspatrullen följer upp med återkommande samtal med det utsatta barnet om den kränkande behandlingen/mobbningen har upphört. Trygghetspatrullen träffar alla inblandade (enskilt) igen och gör en uppföljning. Om kränkande behandlingen/mobbningen inte har upphört kallas berörda föräldrar till möte. Alla samtal dokumenteras. Om Kränkande behandlingen/mobbningen inte upphör förs ärendet vidare till rektor. Misshandel polisanmäls.

25 Dessa personer ingår i Mariehällsskolans trygghetsteam/trygghetspatrull: Erik Brander Per Grape Skolsköterska Cina Kolthoff Karim Bumediene Jessica Veenstra Björn Fridlund Johan Rasset Pilla Avidsson

26

27

28 OROSANMÄLAN TILL TRYGGHETSPATRULLEN Mariehällsskolan Skickas till: Trygghetspatrullens fack på kontoret Att användas då elev upplever sig ha blivit utsatt för eller annans misstanke finns om trakasserier, kränkande behandling och/eller mobbning. INCIDENTRAPPORTERING/MINDRE UTREDNING Vem/vilka är inblandade? Diarienummer Datum Elev namn Klass/grupp Skola Anmälare Beskriv händelsen/var den skedde/åtgärder/analys av läget När kontaktades vårdnadshavare OBS! Ska ske så snart som möjligt När fick verksamheten först kännedom om händelsen och på vilket sätt? Beslut om åtgärd Utredningen avslutas då händelsen är utredd/åtgärdad/uppklarad Beslut om vidare utredning, se blankett 2 Incidenten har inte bäring på trakasserier eller kräkande behandling Rektors namnteckning och datum

29 Diarienummer Mariehällsskolan Att användas då elev upplever sig ha blivit utsatt för eller annans misstanke finns om trakasserier, kränkande behandling och/eller mobbning. Personuppgifter Diarienummer Elev namn Skola SAMTAL MED DEN UTSATTE Dokumentationsblankett 1 Datum då samtalet ägde rum Klass/grupp Ledde samtalet Att tänka på vid samtal med den utsatte Det är de vuxna i verksamheten som har ansvar för att stoppa trakasserier, kränkande behandling och mobbning Det är inte tillåtet att trakassera, kränka eller mobba någon annan och ingen ska behöva bli utsatt för det Vi kommer att följa upp att kränkningarna upphör och i annat fall kommer vi att vidta ytterligare åtgärder Pedagogiskt åtgärdsprogram kan vara aktuellt för såväl den utsatte som för de/de som utsatt Vårdnadshavare ska informeras/involveras så snart som möjligt Vad har du varit med om? Vem/vilka var inblandade? Uppfattar du att någon är mer drivande med att utsätta dig? Händelser som eleven blivit utsatt för, ange tid och plats Hur ofta sker det?... Senaste tillfället?... Hur länge har det pågått?...

30

31 Diarienummer Mariehällsskolan Att användas då elev upplever sig ha blivit utsatt för eller annans misstanke finns om trakasserier, kränkande behandling och/eller mobbning. Personuppgifter Diarienummer Elev namn Skola SAMTAL MED DEN SOM UPPLEVS TRAKASSERA, KRÄNKA ELLER MOBBA Dokumentationsblankett 2 Datum då samtalet ägde rum Klass/grupp Ledde samtalet Att tänka på vid samtal Den allsidiga utredningen ska visa om kränkning ägt rum. Den som upplevs trakassera, kränka ska tidigt i samtalet få ge sin egen bild av vad som inträffat. Utredningen måste ge den misstänkte förövaren ett utrymme i den delen. Tydligt budskap om att verksamheten känner till det olämpliga beteendet Redogör för den information verksamheten har (vad, hur och när) Ställ inga varför frågor då skäl till kränkande behandling/mobbning aldrig finns De kränkande handlingarna, mobbningen måste omedelbart upphöra Verksamheten kommer att följa upp ärendet till dess att det olämpliga beteendet upphört Pedagogiskt åtgärdsprogram (ÅP) kan vara aktuellt för såväl den utsatte som för den/de som utsatt Vårdnadshavare ska alltid informeras/involveras så snabbt det är möjligt Provocerat beteende I de fall den utsatte uppfattas ha ett beteende som är irriterande och provocerande ska verksamhetens budskap fortfarande vara att det aldrig finns skäl för trakasserier, kränkningar eller mobbning. Om den som mobbar uppfattar den utsatte som provocerande uppmanas denna att fortsättningsvis vända sig till en vuxen i verksamheten för stöd i situationen. Uppgifter som framkommit i samtalet

32 Diarienummer Mariehällsskolan Att användas då elev upplever sig ha blivit utsatt för eller annans misstanke finns om trakasserier, kränkande behandling och/eller mobbning. Personuppgifter Diarienummer Elevens namn som åtgärden avser Skola Datum ÅTGÄRDER OCH AVSLUT AV ÄRENDE Dokumentationsblankett 3 Klass/grupp Ansvarar för åtgärden Åtgärder efter utredning Analys av den nuvarande situationen och skäl till att ärendet avslutas. Rektor sammanfattar. Beslut Avslutning av ärendet Dagens datum Rektors namnteckning

33

34 Bilaga 2 Inledning Du står nu i begrepp att ha ett samtal med en av eleverna på ditt fritidshem. Bemöda dig om att skapa en positiv stämning och ett förtroendeingivande samtalsklimat. Samtalet ligger till grund för att kartlägga stämningen i barngruppen och syftet är att stärka trygghet, respekt och ansvar hos eleverna. Planera in samtalen veckorna under vårterminen, så att sammanställningen och analysen bidrar till utvecklingsarbetet på ditt fritidshem. Lämnas till Cina eller Erik senast 4/5-15. Säg till eleven: Att det du berättar för mig kommer jag inte att berätta för dina kamrater. Datum: Pedagog: Elev: Trivsel Berätta hur det känns när du tänker på fritids.

35 Karta över fritidshemmet och på skolgården med frågorna: Var leker du? Vilka leker du med? Aktiviteter berätta om de olika aktiviteterna Vad gör du helst på fritids? Får du vara med och bestämma om saker man kan göra på fritids. Aldrig sällan ofta alltid Hur då?

36 Tycker du att mellanmålet är bra. Aldrig sällan ofta alltid Tycker du att det är kul att gå på utflykt. Aldrig sällan ofta alltid Sociala relationer Vilka leker du med på fritids? Är det någon eller några andra som du skulle vilja leka med? Är du en bra kompis? aldrig sällan ofta alltid Får du vara med och bestämma, när du är Tillsammans med dina kompisar? aldrig sällan ofta alltid Finns det någon på fritids som brukar bestämma? Trygghet Händer det att någon/några är dumma mot dig. aldrig sällan ofta alltid Känner du dig utanför? aldrig sällan ofta alltid

37 Om ja, Hur gör du då? Finns det någon du vet är utanför? Om ja, Vad gör du för honom/henne? Vad skulle du vilja göra för henne/honom? Vad tycker du att jag ska göra för henne/honom? Finns det någon vuxen på fritids eller i skolan som du känner att du kan gå till om du vill prata om något eller behöver hjälp? Är det något annat som du vill berätta eller prata om?

38 Förväntningar Mariehällskolan Bilaga 3

39 Som elev kan du förvänta dig av oss att Vi gör allt för att du ska lära dig så mycket som möjligt. Vi arbetar för att skolmiljön ska vara så trygg som möjligt. Vi bryr oss om dig. Vi bemöter dig med respekt. Vi kommer göra allt vi kan för att hjälpa dig om du råkar illa ut. Vi kommer att ingripa mot alla former av mobbning. Vi kommer att ingripa mot alla former av diskriminering och kränkande tilltal/handling. Vi samverkar med dina föräldrar.

40 Vi förväntar oss av dig som elev att Du tar ansvar för skolarbetet och gör ditt bästa. Du passar tider. Du är rädd om dina egna, andras och skolans tillhörigheter. Du är artig och använder ett vårdat språk. Du är hjälpsam mot barn och vuxna. Du väntar på din tur i sammanhang där flera ska samsas. Du lyssnar när någon annan pratar. Du rättar dig efter tillsägelser från vuxna. Du pratar med en vuxen om det är något som inte känns bra.

41 Som förälder kan du förvänta dig av oss att Vi skapar bästa möjliga inlärningssituationer för ditt barn. Vi har en hög kvalitet i det vi gör i skolans verksamhet. Vi arbetar för att ditt barn ska känna glädje över att gå till skolan. Vi uppmärksammar barn i behov av särskilt stöd. Vi arbetar för en trivsam och lugn arbetsmiljö. All personal arbetar för att skapa trygghet för ditt barn. Vi samverkar med dig som förälder. Du alltid är välkommen till skolan. Vi tar kontakt med dig om något särskilt händer. Vi bjuder in dig och ditt barn till ett utvecklingssamtal varje termin.

42 Vi förväntar oss av dig som förälder att Du hjälper ditt barn att ta ansvar för sitt skolarbete. Du hjälper till så att ditt barn kommer i tid till skolan. Du hjälper ditt barn att vara laddad med energi inför skoldagens utmaningar. Ditt barns klädsel är anpassad efter väderlek och aktiviteter. Du är uppmärksam på om ditt eller något annat barn utsätts för obehag och informerar skolan om detta. Du uppmärksammar om ditt barn utsätter något annat barn för obehag och informerar skolan om detta. Du tar kontakt med ditt barns pedagoger om du har synpunkter på något i vår verksamhet. Du tar del av information i klassens blogg. Du kommer till bokade samtal och möten samt vid förhinder kontaktar personalen.

43 Trygga och otrygga platser Bilaga 4 Toaletterna vid skolresturangen Utanför skolresturangen Skolresturangen Kistan Toaletterna vid Kartans entrén Idrottshallen Entren Entrèn Skoentrén Omklädningsrummen I trapphuset På hemvisten Klädhängarna på din hemvist Öppnings och stängnings hemvisten Kartan Slöjdsalarna och ateljén Klassrummet Utanför klassrummet Toaletterna på hemvisten Ett grönt plus där man tycker om att vara. Ett rött plus där man känner sig osäker. Flicka Pojke

44

Kränkande behandling/mobbning går att stoppa!

Kränkande behandling/mobbning går att stoppa! Föräldra- och elevfolder 2015/16 Kränkande behandling/mobbning går att stoppa! Även om du inte tycker att ämnet berör dig just nu, ber vi dig läsa och spara foldern. Vi på Mariehällsskolan arbetar aktivt

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Eira för trygghet och trivsel Läsåret

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Eira för trygghet och trivsel Läsåret Utbildningsförvaltningen Sida 1 (5) 2015-06-02 I och med att vi arbetar i Plan mot diskriminering och kränkande behandling Eira för trygghet och trivsel Läsåret 2015-2016 Verksamheter som omfattas av planen

Läs mer

Nygårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Nygårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Nygårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola åk 1-3, fritidshem Läsår 2015/2016 1/10 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Knappekullaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Knappekullaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Knappekullaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: skolenhet 1 (F-1 åk 2, fritidshemmet grundsärskolan) och skolenhet 2 (åk 3, fritidshemmet,

Läs mer

Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandlings plan mot diskriminering och kränkande behandling

Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandlings plan mot diskriminering och kränkande behandling Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandlings plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola årskurs 1-5 och fritidshem Läsår

Läs mer

Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering

Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, Grundskola årskurs 1-6 och skolbarnomsorg Läsår: 2018 2019 Innehållsförteckning

Läs mer

Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass och Grundskola upp till årskurs 6 Läsår: 2014/2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Nybro kommun Hanemålaskolan. LIKABEHANDLINGSPLAN Hanemålaskolan

Nybro kommun Hanemålaskolan. LIKABEHANDLINGSPLAN Hanemålaskolan Nybro kommun Hanemålaskolan LIKABEHANDLINGSPLAN Hanemålaskolan Fritidshem och förskoleklass 2018-2019 Likabehandlingsplan för Hanemålaskolan En grundläggande mänsklig rättighet är rätten till likabehandling.

Läs mer

Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola åk F-6 samt fritidshem Läsår 2015/2016 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Likabehandlingsplan Skurholmens förskola

Likabehandlingsplan Skurholmens förskola Likabehandlingsplan Skurholmens förskola 2016-2017 Vad säger lagen? Skollagen Sedan den 1 januari 2009 regleras arbetet mot diskriminering och kränkande behandling i både diskrimineringslagen och skollagen.

Läs mer

Kortversion av Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2015/2016

Kortversion av Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2015/2016 Kortversion av Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2015/2016 Gärsnäs skola Förskoleklass Årskurs 1-6 Skolbarnomsorg Plan mot diskriminering och kränkande behandling Målinriktat arbete

Läs mer

Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola, förskoleklass och fritidshem Läsår 2016-2017 Grunduppgifter Ansvariga för planen Rektor

Läs mer

Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola årskurs 4-9 samt fritidshem 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Järbo/Jäderfors RO Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Jäderfors skola

Järbo/Jäderfors RO Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Jäderfors skola Järbo/Jäderfors RO 170815 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Jäderfors skola 2017-2018. Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola, Förskoleklass och Fritidshem Ansvarig för planen

Läs mer

Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan

Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan en årlig plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling. Gäller för Södra Utmarkens Grundskola Förskoleklass Fritidshem 171001-180930

Läs mer

Tillbudsrapport Melleruds Kommun

Tillbudsrapport Melleruds Kommun Bilaga 1. Tillbudsrapport Melleruds Kommun Namn Skola/förskola, tid Klass Fastighetsfråga Elev-skada Elev-hot/konflikt Elev-kränkning Personal-skada Personal-hot/konflikt Övrigt: Vad har hänt? Skador?

Läs mer

Junibackens plan mot diskrimineri. iminering ng och kränkande behandling 2015-201

Junibackens plan mot diskrimineri. iminering ng och kränkande behandling 2015-201 Junibackens plan mot diskrimineri iminering ng och kränkande behandling 2015-201 2016 Ansvariga för planen: Personalen vid förskola Junibacken och förskolechef Greta Särefors. Vår vision på vår förskola

Läs mer

Hallerna Skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritids Läsår

Hallerna Skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritids Läsår Hallerna Skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritids Läsår 2018/2019 Beslutad 2018-09-13 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling OVANÅKERS KOMMUN 2016-09-30 Barn- och utbildning Rotebergs skola Chris Sommar Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Vår målsättning: Alla ska trivas i skolan.

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering, kränkande behandling och f ör likabehandling

Handlingsplan mot diskriminering, kränkande behandling och f ör likabehandling BÅSTADS KOMMUN Västra Karups skola, förskoleklass och fritidshem. Beslutad 2013-11-27 Handlingsplan mot diskriminering, kränkande behandling och f ör likabehandling Läsåret 2013-2014 Västra Karups Skola,

Läs mer

Kortversion av Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2014/2015

Kortversion av Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2014/2015 Kortversion av Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2014/2015 Piratenskolan och Fritidshemmet i Kivik Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Målinriktat arbetet med att främja

Läs mer

Sätra skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Sätra skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Sätra skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, grundskola 1-6, fritidshem. 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Forssaängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Forssaängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Forssaängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleklass, grundskola och fritidshem Läsår: 18/19 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Kärda skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Kärda skola och fritidshem

Kärda skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Kärda skola och fritidshem Kärda skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Kärda skola och fritidshem Läsår: 2016 2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Förskolan Bergmansgården

Förskolan Bergmansgården Förskolans plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2013/2014 Förskolan Bergmansgården INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3.

Läs mer

Långängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola, förskoleklass och fritidshem

Långängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola, förskoleklass och fritidshem Långängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola, förskoleklass och fritidshem Läsår: 2017/2018 1.Grunduppgifter 1.1 Verksamhetsformer som

Läs mer

Svartbjörnsbyns skolas Likabehandlingsplan

Svartbjörnsbyns skolas Likabehandlingsplan Svartbjörnsbyns skolas Likabehandlingsplan Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, fritidshem och skola upp till år 6 År: 2018 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Älgarås skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Älgarås skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Älgarås skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-6 Läsår: 2018/19 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för grundskola F-9 samt fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för grundskola F-9 samt fritidshem Handläggare Datum Eva Andersson 2018-11-07 Vasaskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling för grundskola F-9 samt fritidshem Vision På vår skola arbetar vi för att elever och personal ska

Läs mer

Borbackas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Borbackas plan mot diskriminering och kränkande behandling Borbackas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: F-6 samt fritidshem Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen F-6 samt

Läs mer

Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019

Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 Planen gäller från 2018-08-31 till 2019-08-31 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3. Definitioner 4. Delaktighet

Läs mer

Likabehandlingsplan Högbergsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret

Likabehandlingsplan Högbergsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret Likabehandlingsplan Högbergsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2017 2018 Innehåll 1. Bakgrund och syfte... 2 2. Definitioner... 2 3. Mål... 2 4. Förebyggande aktiviteter...

Läs mer

Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling för Sundby förskola

Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling för Sundby förskola LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR SUNDBY FÖRSKOLA 2011 Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling för Sundby förskola Bakgrund Från den 1 januari 2009 finns bestämmelser om diskriminering och kränkande

Läs mer

Målsättning, vision och kärnvärden

Målsättning, vision och kärnvärden Målsättning, vision och kärnvärden På Skanör Falsterbo Montessoriskola är visionen att utbilda morgondagens världsmedborgare. All personal på skolan arbetar aktivt för att förhindra varje form av diskriminering

Läs mer

Plan mot kränkande behandling

Plan mot kränkande behandling Plan mot kränkande behandling Vedevågs skola Förskoleklass, grundskola och fritidshem 2018 Inledning Skolan har ansvar för att arbeta med aktiva åtgärder för att motverka diskriminering och på annat sätt

Läs mer

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Björkskolan 2015/2016 På Björkskolan arbetar vi aktivt med; Värdegrund under hela läsåret. Gott språkbruk samt artighet, trivsel och

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling vid. Hagnäs förskola

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling vid. Hagnäs förskola Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling vid Hagnäs förskola 2014 Bakgrund och syfte Den 1 april 2006 fick Sverige en ny lag vars syfte är att främja barns/elevers lika rättigheter i alla skolformer

Läs mer

Tryde Friskolas Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling 2014-2015

Tryde Friskolas Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling 2014-2015 s Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling 2014-2015 Alla elever på skall kunna känna sig trygga och bemötas och behandlas med respekt. På vår skola ska ingen elev bli diskriminerad, trakasserad

Läs mer

Stenkyrka skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Stenkyrka skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Stenkyrka skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola F-6 och fritidshem Ansvariga för planen All personal

Läs mer

NORDMARK SKOLAS PLAN FÖR

NORDMARK SKOLAS PLAN FÖR NORDMARK SKOLAS PLAN FÖR FÖRSKOLEKLASSEN GRUNDSKOLAN FRITIDSHEMMET FÖR ATT FRÄMJA LIKABEHANDLING OCH FÖREBYGGA SAMT ÅTGÄRDA DISKRIMINERING, TRAKASSERIER OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Planen gäller för läsåret

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN Läsåret 10/11

LIKABEHANDLINGSPLAN Läsåret 10/11 SMEDJEBACKENS KOMMUN Familje- och utbildningsförvaltningen Smedjebackens utbildningsområde LIKABEHANDLINGSPLAN Läsåret 10/11 Bergaskolan, år 7-9 1 Vad säger lagarna? Likabehandlingsarbetet regleras sedan

Läs mer

Junibackens plan mot diskrimineri. iminering ng och kränkande behandling

Junibackens plan mot diskrimineri. iminering ng och kränkande behandling Junibackens plan mot diskrimineri iminering ng och kränkande behandling 2016-201 2017 Ansvariga för planen: Personalen vid förskola Junibacken och förskolechef Greta Särefors. Vår vision på vår förskola

Läs mer

Ucklumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ucklumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Ucklumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola F-3 och Fritidshem Läsår 15/16 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Förskolan Västanvinden

Förskolan Västanvinden Förskolan Västanvinden PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Denna plan gäller till och med 31/12-15 Innehåll Vår plan Mål och vision Bakgrund Definition av centrala begrepp (enligt JämO) Ansvarsfördelning

Läs mer

Förskolan Näckrosens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019

Förskolan Näckrosens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 1 Förskolan Näckrosens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 Planen gäller från 2018-08-31 till 2019-08-31 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3. Definitioner 4. Delaktighet

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Åbyggeby skola. Reviderad vt

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Åbyggeby skola. Reviderad vt Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Åbyggeby skola Reviderad vt 2011 2011-03-08 Innehållsförteckning sida 2 sida 3 sida 4 sida 5 sida 6 Inledning Så säger lagen Definition Målsättning

Läs mer

Stentägtskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Stentägtskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Stentägtskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, grundskola 1-3, fritidshem Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Mogärdeskolan F-6

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Mogärdeskolan F-6 2014-12-01 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Mogärdeskolan F-6 Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-6 och fritidshemmet Läsår: 2014/2015 Planen gäller till 2015-11-30 Vetlanda

Läs mer

Ahla skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ahla skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Ahla skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen F-3, Fritids Läsår 2014-2015 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen F-3, Fritids

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 1 (5) Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: Rektor (2014-06-05 ) Gäller för: Norrgårdsskolan Giltig fr.o.m.: 2014-06-05 Dokumentansvarig: Rektor,

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER TÄPPANS FÖRSKOLA 2017

HANDLINGSPLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER TÄPPANS FÖRSKOLA 2017 HANDLINGSPLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER TÄPPANS FÖRSKOLA 2017 REGELVERK Diskriminering & trakasserier lyder under Diskrimineringslagen (2008:567) Kränkande behandling lyder under Skollagen kap. 14a I Läroplan

Läs mer

Sofiaskolan

Sofiaskolan Sofiaskolan Roine Peimer Direktvalsnr: 021-39 13 85 Mail: roine.peimer@vasteras.se Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. Sofiaskolan 2016-2017 För att främja likabehandling och förebygga

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO SKOLA och FRITIDSHEM 2017/2018

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO SKOLA och FRITIDSHEM 2017/2018 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO SKOLA och FRITIDSHEM 2017/2018 Alla barn och elever har rätt att lära och utvecklas i en trygg miljö och bemötas med respekt. Förskolan, skolan,

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Jörlandaskolan Typ av dokument Plan Dokumentägare Rektor Jörlandaskolan Beslutat av Rektor Jörlandaskolan Giltighetstid Läsåret 18/19 Till och

Läs mer

Bringåsens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bringåsens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Bringåsens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen: skola Ansvariga för planen Rektor Britt-Marie Eliasson Vår vision Alla människor

Läs mer

Västerås Stads Skolverksamheter, Lövängsskolan Fritids. Handlingsplan Förebygga diskriminering - Främja likabehandling

Västerås Stads Skolverksamheter, Lövängsskolan Fritids. Handlingsplan Förebygga diskriminering - Främja likabehandling Västerås Stads Skolverksamheter, Lövängsskolan Fritids Handlingsplan Förebygga diskriminering - Främja likabehandling Handlingsplan Förebygga diskriminering - Främja likabehandling Datum: Maj 2011 Ansvariga:

Läs mer

Skerrud skolas likabehandlingsplan F-6

Skerrud skolas likabehandlingsplan F-6 2018-10-22 1 (8) Skerrud skolas likabehandlingsplan F-6 Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2018 2019 Barn- och utbildningsförvaltningen Postadress Besöksadress Telefon E-post

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Morö Backe skola Läsåret 2015/2016. Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, Fritidshem, Grundskola

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN Molla förskoleklass, grundskola och fritidshem

LIKABEHANDLINGSPLAN Molla förskoleklass, grundskola och fritidshem Bakgrund LIKABEHANDLINGSPLAN 2016-2017 Molla förskoleklass, grundskola och fritidshem Planen grundar sig på diskrimineringslagen 2 kap. 5, 6, 7 och Skollagen 6 kap. Både diskrimineringslagen och 6 kapitlet

Läs mer

Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola, fritidshem a för planen Rektor Vår vision Mo Skola ska genomsyras

Läs mer

Norra skolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Norra skolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Norra skolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen F-6 samt förberedelseklass och fritidshem Ansvariga för planen Rektor Marianne Henrikson

Läs mer

Hagaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hagaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Hagaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen förskoleklass, grundskola 1-6 och fritidshem Läsår 2017/2018 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Backaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Backaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Backaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, grundskola 1-6 och fritidshem Läsår: 2017-2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Gårdby skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Gårdby skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Gårdby skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola och fritidshem Läsår: 2014/2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Broängsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-9 samt fritidshem Läsår: 2015

Broängsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-9 samt fritidshem Läsår: 2015 Broängsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-9 samt fritidshem Läsår: 2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling för Vallargärdets skola och fritidshem. Läsåret 2015/16

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling för Vallargärdets skola och fritidshem. Läsåret 2015/16 Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling för Vallargärdets skola och fritidshem Läsåret 2015/16 Plan för Vallargärdets skola och fritidshem Vision I vårt skolområde vill vi att alla

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Kompassen Utdrag ur LPfö-98 (reviderad 2010) Förskolans värdegrund och uppdrag Förskolan ska ta till vara och utveckla barnens förmåga till ansvarskänsla

Läs mer

Särskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundsärskola åk 1-9

Särskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundsärskola åk 1-9 Särskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundsärskola åk 1-9 År: 2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundsärskola

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Withalaskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Withalaskolan 1 (9) Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Withalaskolan Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: Rektor (2018-09-01) Gäller för: Withalaskolan Giltig fr.o.m.: 2018-09-01 Dokumentansvarig:

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Skogomeskolan Skogomeskolans fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015 Grunduppgifter: Skogomeskolan Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola och fritidshem Ansvarig

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 Väderstad Skola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 Denna plan mot diskriminering och kränkande behandling omfattar alla elever och all personal vid grundskola år F-5 och fritidshem vid

Läs mer

Likabehandlingsplan. Bäckaskolan åk 1-6

Likabehandlingsplan. Bäckaskolan åk 1-6 ! Likabehandlingsplan Bäckaskolan åk 1-6 Lag (2008:567) Om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever. 1 Denna lag har till ändamål att främja barns och elevers lika rättigheter

Läs mer

1. Bakgrund 2. Syfte 3. Definitioner

1. Bakgrund 2. Syfte 3. Definitioner Likabehandlingsplan Vrena Friskola 2013-2014 1. Bakgrund Alla barn och elever ska kunna känna sig trygga och bemötas och behandlas med respekt för sin personlighet. Det åligger de vuxna i skolan att motverka

Läs mer

Withalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling.

Withalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2015/2016 Dokumentsansvarig och godkänd av; Magnus Maars, rektor. magnus.maars@vetlanda.se Withalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsår 2015/2016 Upprättad i augusti 2015

Läs mer

Grundsärskolan på Haganässkolan och Björnekullaskolan

Grundsärskolan på Haganässkolan och Björnekullaskolan Bildningsförvaltningen Grundsärskolan Reviderad 2016 02 15 Grundsärskolan på Haganässkolan och Björnekullaskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2 (11) Innehållsförteckning: Regelverk

Läs mer

Likabehandlingsplan & plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan & plan mot kränkande behandling Björkhagaskolan Likabehandlingsplan & plan mot kränkande behandling Björkhagaskolan 2015 Strategi Plan/program Riktlinjer Regler och instruktioner Innehåll Sid Nuläge 4 Kartläggning 4 Mål 5 Ny plan 5 Främja,

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Stigtomta förskolor 2015/2016 Innehållsförteckning 1. Grunduppgifter 2. Syfte 3. Bakgrund 4. Centrala begrepp 5. Förskolans vision 6. Delaktighet 7.

Läs mer

Likabehandlingsplan för Nytorps hästgymnasium

Likabehandlingsplan för Nytorps hästgymnasium 2018-08-20 Likabehandlingsplan för Nytorps hästgymnasium 2018 2019 Bakgrund och syfte Enligt 3 kap. 16 diskrimineringslagen ska huvudmannen varje år upprätta en plan med en översikt över de åtgärder som

Läs mer

Paradisskolans plan mot diskriminering och kränkande Behandling

Paradisskolans plan mot diskriminering och kränkande Behandling Paradisskolans plan mot diskriminering och kränkande Behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen förskoleklass, grundskola F-9, fritidshem Läsår 16/17, 17/18 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Rossö skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rossö skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Rossö skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass - åk 6 samt fritidshemmet Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Yttermalungsskolas och Blomsterbäcksskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Yttermalungsskolas och Blomsterbäcksskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Yttermalungsskolas och Blomsterbäcksskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskolan, Grundskolans fritidshem Syrenen, Nyponrosen och Polstjärnan,

Läs mer

Förskolan Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016-2017 Planen upprättad 2016-11-01 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet. a för planen Arbetsgruppen

Läs mer

Kvarnens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kvarnens plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvarnens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Ansvariga

Läs mer

Hunnebostrandskolans årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6. Läsåret 2015/16

Hunnebostrandskolans årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6. Läsåret 2015/16 Hunnebostrandskolans årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2015/16 Hunnebostrands skola och fritidshems årliga plan mot kränkande behandling och diskriminering Bakgrund:

Läs mer

Rengsjöskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Gun-Marie Tyve Rektor

Rengsjöskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Gun-Marie Tyve Rektor Rengsjöskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Gun-Marie Tyve Rektor 2014-03-27 1 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Rengsjöskolans förskoleklass- åk 6 och Fritidshem.

Läs mer

Rengsjö skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rengsjö skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Rengsjö skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, årskurs 1-6, fritids. Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Olympiaskolan LIKABEHANDLINGSPLAN

Olympiaskolan LIKABEHANDLINGSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN Olympiaskolan Plan för att främja lika rättigheter och möjligheter samt förebygga och åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Gäller januari 2018 till september

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Onsjöskolan Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Läsåret 2018/2019 Vänersborg hösten 2018 Onsjöskolans likabehandlingsplan Onsjöskolans likabehandlingsplan omfattar såväl arbetet med likabehandling,

Läs mer

Mycklingskolans Likabehandlingsplan

Mycklingskolans Likabehandlingsplan Mycklingskolans Likabehandlingsplan 2014 2015 Inledning Verksamhetsformerna som omfattas av likabehandlingsplanen är: grundskola, förskoleklass och fritidshem Ansvariga för likabehandlingsplanen: Rektor

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Regnbågens förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Regnbågens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 Regnbågens förskola Innehållsförteckning Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 4 Vår vision... 4 Planen gäller från och med...

Läs mer

Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola, förskoleklass och fritidshem Läsår 2015-2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Granbergs Fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Granbergs Fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Granbergs Fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Fritidshem Läsår: 2015/16 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Fritidshem

Läs mer

Skolledningens ställningstagande

Skolledningens ställningstagande Likabehandlingsplan Gothem förskola 2013/2014 Skolledningens ställningstagande Denna likabehandlingsplan bygger på skollagen och diskrimineringslagen. Lagarna förtydligar förskolans ansvar att arbeta mot

Läs mer

Plan mot kränkande behandling läsår 2018/2019 Rösjöskolan

Plan mot kränkande behandling läsår 2018/2019 Rösjöskolan Plan mot kränkande behandling läsår 2018/2019 Rösjöskolan Verksamheter som omfattas av planen: Förskoleklass, grundskola åk 1-6 och fritidsverksamhet. Ansvarig för planen: Gabriella Ceder, rektor, och

Läs mer

Dalaskolan södras plan mot kränkande behandling 2018/2019

Dalaskolan södras plan mot kränkande behandling 2018/2019 Bromölla Dalaskolan södras plan mot kränkande behandling 2018/2019 Planen omfattar grundskolan årskurs 7-9 Ansvarig för planen: Rektor Postadress 295 21 Bromölla Tel 0456-82 20 00 vx Fax 0456-82 22 00

Läs mer

Bredaryds skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bredaryds skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Bredaryds skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola, förskoleklass och fritidshem Läsår: 2017-2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2014-15 Lillängets skola och fritidshem Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola och fritidshem Ansvariga för planen Skolans

Läs mer

Vasaskolan. Läsåret 18/19. Plan mot kränkande behandling och diskriminering för all verksamhet på Vasaskolan

Vasaskolan. Läsåret 18/19. Plan mot kränkande behandling och diskriminering för all verksamhet på Vasaskolan Vasaskolan Läsåret 18/19 Plan mot kränkande behandling och diskriminering för all verksamhet på Vasaskolan (Grundskola och särskilda undervisningsgrupper) 1 Innehåll Vad säger lagen? 3 Mål och syfte 3

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Stamgärde skola F-6 2016-17 Revideras v. 44 2017 Inledning Enligt Diskrimineringslagen (2008:567) ska skolan upprätta en Likabehandlingsplan medan det i

Läs mer