Treälvens förskola. Helene Åkerlind. Innehållsförteckning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Treälvens förskola. Helene Åkerlind. Innehållsförteckning"

Transkript

1 Treälvens förskola Helene Åkerlind Innehållsförteckning

2 Skollag (2010:800) 4 kap. Kvalitet och inflytande Kapitlets innehåll 1 I detta kapitel finns bestämmelser om - systematiskt kvalitetsarbete (2-8 ), och - inflytande och samråd (9-17 ). Systematiskt kvalitetsarbete Nationell nivå 2 I 26 kap. finns bestämmelser om tillsyn, statlig kvalitetsgranskning och nationell uppföljning av skolväsendet och andra utbildningar. Huvudmannanivå 3 Varje huvudman inom skolväsendet ska på huvudmannanivå systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Enhetsnivå 4 Sådan planering, uppföljning och utveckling av utbildningen som anges i 3 ska genomföras även på förskole- och skolenhetsnivå. Kvalitetsarbetet på enhetsnivå ska genomföras under medverkan av lärare, förskollärare, övrig personal och elever. Barn i förskolan, deras vårdnadshavare och elevernas vårdnadshavare ska ges möjlighet att delta i arbetet. Rektorn och förskolechefen ansvarar för att kvalitetsarbete vid enheten genomförs enligt första och andra styckena. Inriktningen på det systematiska kvalitetsarbetet 5 Inriktningen på det systematiska kvalitetsarbetet enligt 3 och 4 ska vara att de mål som finns för utbildningen i denna lag och i andra föreskrifter (nationella mål) uppfylls. Dokumentation 6 Det systematiska kvalitetsarbetet enligt 3 och 4 ska dokumenteras. Åtgärder 7 Om det vid uppföljning, genom klagomål eller på annat sätt kommer fram att det finns brister i verksamheten, ska huvudmannen se till att nödvändiga åtgärder vidtas. Rutiner för klagomål 8 Huvudmannen ska ha skriftliga rutiner för att ta emot och utreda klagomål mot utbildningen. Information om rutinerna ska lämnas på lämpligt sätt.

3 1. Kort beskrivning av den egna verksamheten Treälven är en F-9 enhet som har hand om barn och ungdomar 0-16 år. Utöver förskolan har vi även F-9 skola, fritidshem, öppen förskola och bibliotek. Treälvens förskola är centralt belägen i Lits samhälle. Förskolan har totalt sju avdelningar fördelade på två byggnader(fem respektive två avdelningar). Förskolans lokaler är nybyggda respektive nyrenoverade och håller en mycket hög standard. Vi har ett eget tillagningskök med tillhörande mottagningskök. Omsättningen för hela enheten är drygt 25 miljoner kronor och vi arbetar utifrån kommunens resursfördelningssystem. Barngrupperna är organiserade från 1-5 år på samtliga avdelningar. Vi har 28 anställda och plats för 138 barn. Förstärkningslokaler har iordningställts för att kunna ta emot ökat antal barn. Det finns också en familjecentral med en anställd förskollärare. Hela enheten arbetar med följande prioriterade mål: ökad måluppfyllelse i tidig ålder och höjt meritvärde. För att detta ska bli verkligt krävs att detta arbete påbörjas redan i förskolan. De mål som finns i denna dokumentation ska ses som delmål för att stödja de prioriterade målen. Under året har resurser lagts på flera kompetensutvecklingsområdet bland annat har en anställd från varje avdelning genomgått en implementeringskurs om förskolans nya styrdokumen på Mittuniversitetet. Förskolan räknas som en egen skolform i nya Skollagen från och med 1 juli Rutiner och underlag för kvalitetsarbetet Vi har väl utvecklade rutiner för det systematiska kvalitetsarbetet. Vid läsårsstart utarbetar vi en arbetsplan för läsåret. Arbetsplanen bygger bland annat på åtgärder för utveckling som vi uppmärksammat i vårt systematiska kvalitetsarbete. Arbetsplanen ligger sedan till grund för planering av verksamheten. Arbetsplanen följs kontinuerligt upp. I slutet av vårterminen utvärderas hela arbetsplanen och en analys sker. Denna dokumentation är en sammanfattning av det systematiska kvalitetsarbetet. 3. Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning som preciserats i verksamhetens arbetsplan. Värdegrundsfrågor Språkgruppens arbete Mattegruppens arbete Naturvetenskap och teknik Arbete kring pedagogisk dokumentation Utvecklat arbete med barns inflytande Utöka barnens möjligheter till rörelse och lek Arbete med likabehandlingsplanen

4 4. Utvecklingsområde 2011/2012 Kunskaper Trygghet och arbetsro Barninflytande Hälsa Områden i förskolans läroplan Grunden för det systematiska kvalitetsarbetet är ett kontinuerligt uppföljnings- och utvärderingsarbete. De nationella läroplanerna och dess mål styr ytterst kvalitetsarbetets upplägg och innehåll. Förskolans mål och riktlinjer finns sammanfattade i förskolans läroplan (Lpfö 98) dessa områden finns därför angivna under nedanstående rubriker. Kommunfullmäktige (KF) har utifrån de nationella läroplanerna prioriterat vissa områden i skolplanen som formulerats i nämndens budget varje år. Barn och utbildningsnämnden (BoUN) beslutar om kvalitetskrav varje år. Budgetmålen och kvalitetskraven är således prioriteringar utifrån de nationella målen som gjorts för Östersunds kommun. Dessa prioriteringar ska verksamheten förhålla sig till men de är ej heltäckande utifrån de nationella målen.

5 5.1. Normer och värden Förskolans mål. Sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra. Målkriterier: Fler som svarar på kommunens föräldraenkät. Barnens trygghetsenkät. Vi ser att barnen tagit till sig Snick och Snack temat. Insatser för att nå målet: Vad När Ansvarig Vi fortsätter med Snick och Snack temat Dilemma pärmen (Papegojan Bettan) Göra reklam för/informera om vikten av kommunens föräldra enkät Kartläggning av likabehandlingsplanen Friendsutbildning Implementeringsinsatser Pedagogisk dokumentation Pimutbildning Ex. föräldrafika med möjlighet att fylla i enkäten Ht-2011 Ht-2011/ Vt-2012 Avd/värdegrundsgruppen Avdelningsvis Avdelningsvis Avd/ Värdegrundsgruppen All personal En från varje avd 5 personal Deltagande personal Resultat: Målet är till stor del uppfyllt. Analys lärdomar: Vi tycker att barnen har ett bra förhållningssätt till varandra. Det ser vi genom att de lekar bra, är hjälpsamma, mer empatiska, omtänksamma och det är färre konflikter. Barnen känner Snick och Snack figurerna. Viktigt att ta hjälp av specialpedagogen tidigt. Likabehandlingsplanen benämner vi som snällpappret. Vi fortsätter att använda Snick och Snack som värdegrundsmaterial. Fortbildningarna har gett oss kunskap för att vidareutveckla vårt arbete. Eftersom det aldrig blev någon gemensam kommunenkät kunde vi inte göra reklam för den.

6 Åtgärder för utveckling som kommer att vidtas det närmaste året: Vi fortsätter att använda och utveckla Snick och Snack materialet. Vi ska fortsätta att utveckla vårt arbete med pedagogisk dokumentation, Friends, It och implementering av arbetsplanen Utveckling och lärande Förskolans mål. Utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära med betoning på språk, matematik, naturvetenskap och teknik. Målkriterier: Vi för aktiva diskussioner om barns språkutveckling, matematik samt naturvetenskap och teknik utifrån reviderade lpfö-98. Insatser för att nå målet: Vad När Ansvarig Tema Snick och Snack Didaktik i förskolan (Vad, hur, varför, för vem) Dissekera läroplanens mål angående språk, matematik, naturvetenskap och teknik Språkgruppträff? mattegruppsträff? (Syfte, tydligt uppdrag) Pim Pedagogisk dokumentation Implementerings insatser P-möte ht-11 P-möte Vt-12 1 gång under året? Avd.vis Förskolechef / Specialpedagog/ utvecklingsledare. Utv.led, spec.ped och förskolechef Avdelningsvis, Förskolechef Deltagande personal 5 personal 1 personal/avd Resultat: Målet är uppfyllt. Analys lärdomar Barnen är intresserade och nyfikna. Det ser vi genom att flera barn läser, skriver, lekskriver, rimmar, leker med språket och lyssnar på ljud.

7 Barnen benämner och använder matematik i vardagen både inne och ute. Alla nybörjare i skolan genomgår ett fonolekstest tidigt under sin första hösttermin oberoende om de börjar årskurs 1 eller förskoleklass. Årets resultat är högt 82, 8 % klarade testets nivå 12. Kommunens mål är att minst 60 % ska klara detta. Varje avdelning har fått återkoppling utifrån sina resultat och tankar hur arbetet kan fortsätt framåt så att språket utvecklas ytterligare. Vi har arbetat mycket med olika experiment. Bland annat gemensamma aktiviteter under begreppet Utmaningen där en avdelning utmanar övriga. Några avdelningar har gjort byggrum, vi har sått och planterat. Vi får in teknik i vårt arbete med våra Ipads. Vi fick våra första Ipads strax före lucia och därefter har användandet av ipaden exploderat. Vi utgår i större utsträckning från förskolans läroplan; Lpfö-98 och didaktik när vi planerar och utvärderar verksamheten. Pedagogerna är mer medvetna om matematiken i vardagen. Vi har blivit bättre på att benämna och se matematiken. Det har varit enkelt och roligt att jobba med olika experiment. Naturvetenskap är ett stort område som vi behöver lära oss mer om. En avdelning har bokat NTAlådan som handlar om vatten som hela förskolan kan använda framöver. En annan har gjort mattelådor, som kommer att kunna användas av alla avdelningar kommande år. Åtgärder för utveckling som kommer att vidtas det närmaste året: Vi kommer att använda oss av de kunskaper som de som gått implementeringskursen av förskolans nya styrdokument på Mittuniversitetet, kurser i pedagogisk dokumentation samt Pedagogiskisk It Media (PIM) lärt sig. Vi vill utveckla vårt arbete med boksamtal, lotusschemat, språklådor och matte i vardagen samt naturvetenskap. Fördjupa oss mer i didaktik. Utveckla vårt arbete med pedagogisk dokumentation och Ipads där vi bland annat gör sagor och filmer. En avdelning har gjort mattelådor som alla avdelningar kan använda sig av. Pedagogerna behöver mer kunskap om naturvetenskap och teknik. Vi behöver tänka på hur vi arbetar med de små barnens lärande Barns inflytande Förskolans mål. Utvecklar sin förmåga att uttrycka sina tankar och åsikter och därmed få möjlighet att påverka sin situation. Målkriterier: Utveckling av Snick och Snack temat Insatser för att nå målet: Vad När Ansvarig Barnens trygghetsenkät Snick och snack tema 1-2 ggr termin Arbetas med under hela läsåret 2011/12 Mentor/avd.vis Avd.vis

8 Pedagogiskt Cafe utifrån Barnens delaktighet och barnens möjlighet till påverkan utifrån Snick och Snack Vidareutveckla barnråd Didaktik i förskolan Pimutbildning Pedagogisk dokumentation Implementeringsinsatser. Nov-11 P-möte Ht-11 Avs.vis, utv.led kallar. Avd.vis Fsk.chef/ spec.ped/utv.led Deltagande personal 5 st personal 1 personal/avd Resultat: Målet är uppnått. Analys lärdomar: Vi har fungerande barnråd. Barnen är mer delaktiga i planering och utvärderingar av verksamheten både inne och ute. Vi använder trygghetsenkäten. Det är viktigt att ta till vara barnens tankar och förslag. Barnråden har gett bra tillfällen till att diskutera dilemmafrågor med barnen och där bearbeta värdegrundsfrågor. Genom våra didaktiska diskussioner har vi blivit mer uppmärksamma på vad, hur, för vem och varför vi planerar. Åtgärder för utveckling som kommer att vidtas det närmaste året: Vi kommer att ta tillvara barnens tankar, ideer och intressen och utifrån det utforma miljön och lokalerna. Vi kommer att utveckla vårt arbete med vår interaktiva whiteboardtavla och våra Ipads.

9 5.4. Förskola och hem Förskolans mål. Att vårdnadshavare är delaktiga i utvärderingen av verksamheten Målkriterier: Större deltagande i kommunens föräldraenkät Insatser för att nå målet: Vad När Ansvarig Utvärdera utvecklingssamtals mappen Vt-12 Avd-vis Göra reklam för kommunens föräldraenkät Föräldrafika vt-12 Avd.vis Friends utbildning erbjuds föräldrarna Ht-11 Värdegrundsgruppen Resultat: Målet delvis uppnått eftersom det inte blev någon kommungemensam föräldraenkät. Analys lärdomar: Det är viktigt med en mycket god föräldrakontakt. Vi tycker att vi har en mycket god kontakt med föräldrarna. Vi har flertalet aktiviteter tillsammans. Som exempel kan vi nämna föräldraråd, föräldrafika, Lucia, soppmiddagar, vårfest, loppis, föräldramöten samt vinterfest. Vi har erbjudit Friendsutbildning. Kommunen lämnade inte ut någon enkät i år så det målet har vi inte uppnått. Till en del utvecklingssamtal har vi använt Ipaden och filmat barnen vilket har varit väldigt uppskattat av både föräldrar och barn. Åtgärder för utveckling som kommer att vidtas det närmaste året: Vi har pratat om att ha olika teman på föräldramöten tex att bjuda in Robert vår kock för att berätta om köket och maten på förskolan och någon från BVC. Vi behöver utveckla en föräldraenkät.

10 5.5 Samverkan med förskoleklassen, skolan och fritidshemmet Förskolans mål. Att samverkan sker med personalen i förskoleklass, skola och fritidshem för att stödja barnens Övergång till dessa verksamheter. Målkriterier: Vi har ett fungerande överlämnande till Skola/förskoleklass Insatser för att nå målet: Vad När Ansvarig Se över överlämnande blanketterna/rutiner Ht-11 Fsk.chef, spec.ped, utv.led + Skola Erfarenhets utbyte mellan verksamheterna ex.vis Spökskrivning och Kiwimetoden, Snick och Snack Förskola/skola Värdegrundsgrupp, utv.led, spec.ped, förskolechef. Resultat: Målet är stor del uppnått. Analys lärdomar: Vi har haft överlämningssamtal från förskolan till förskoleklass och år 1. Det har varit positiv respons från föräldrar och pedagoger med samtalen. Vi har bjudit in förskoleklassen på Birgergympa och Snick och Snack teater. Erfarenhetsutbytet när det gäller Kiwi och spökskrivning har fått stå tillbaka för annat. Åtgärder för utveckling som kommer att vidtas det närmaste året: Fortsätta med överlämningssamtalen som ska utvärderas av föräldrar och pedagoger. Fortsätta med gemensamma aktiviteter förskola och förskoleklass samt Pedagogiskt utbyte mellan verksamheternas pedagoger.

11 6. Hälsa och livsstil Förskolans mål. Att barnen utvecklar sin motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för vikten av att värna om sin hälsa och sitt välbefinnande. Målkriterier: Planerad och utöka barnens möjlighet till rörelse och lek. Insatser för att nå målet: Vad När Ansvarig Gymnastik Friskvårdstimme för personalen Kost/ Matråd Hålla hygienplan aktuell Resultat: Målet är uppnått. 1 gång veckan Möjlighet 1h veckan 1gång ht-11/ 2ggr vt-12 Löpande hela året Varje avdelning Varje avdelning Varje avdelning + Kök och Förskolechef Varje avdelning Analys Lärdomar: Gymnastiken är mycket uppskattad av barn, föräldrar och pedagoger. Vi ser att barnen utvecklas motoriskt. Vi har fungerande matråd och bra samarbete med köket. Vi har en fungerande hygienplan. Engagerad personal ger aktivare barn. Åtgärder för utveckling som kommer att vidtas det närmaste året: Utnyttja gymnastikhallen mer när den är ledig. Mer strukturerad och planerad gymnastik för att kunna utmana barnen ännu mer. Ta tillvara årstiderna tex åka mer skidor på vintern. Se ver om det är möjligt att schemalägga friskvårdstimmen

12 Uppföljning, utvärdering och utveckling Förskolans mål: Utveckla bättre arbetsprocessa, kunna bedöma om arbetet sker i enlighet med målen och undersöka vilka åtgärder som behöver vidtas för att förbätta förutsättningarna för barn att lära utvecklas, känna sig trygga och ha roligt i förskolan. Målkriterier: Vi utvecklar vårt kunnande om hur vi kan förbättra verksamheten genom uppföljning, utvärdering och utveckling. Ett ökat deltagande på kommunens föräldraenkät Insatser för att nå målet: Vad När Ansvarig Snick och Snack Temat Avd.vis Arbetsplan Barnens utvecklingsplaner Kommunenkäten. Didaktik i förskolan Implementeringsinsatser Pim utbildning Pedagogisk dokumentations utbildning Friends utbildning Första P-mötet, löpande läsåret 2011/12 Under läsåret Vt Fsk.chef/Avd Mentor/ förskollärare Föräldrar/Avd Fsk.chef, spec.ped, utvledare 1 personal/avd Deltagande personal 5 st personal Alla Resultat: Målet är uppnått. Analys-lärdom: Ipaden har varit ett mycket bra hjälpmedel för att dokumentera och reflektera. Det är viktigt med fortbildning och att vi tar till vara och utvecklar vår verksamhet med det vi lärt oss. Vi tycker att vi har en mer medveten verksamhet. Vi har börjat använda Ipaden på utvecklingssamtalen för att visa på barnens utveckling och lärande. Vi har goda grundkunskaper i hur vi kan arbeta med uppföljning, utvärdering och utveckling genom våra fortbildningar i pedagogisk dokumentation, implementeringskursen,friends utbildningen och Pim. Vi har diskuterat didaktik på våra personalmöten. Åtgärder för utveckling som kommer att vidtas det närmaste året: Vi kommer att fortsätta att diskutera och fördjupa oss i förskolans läroplan, Lpfö-98. Vi vill få mer kunskap om lotusschemat genom att börja använda det mera. Vi har köpt in en bok och cdskiva om detta. Två pedagoger kommer att gå en 7,5 hhps kurs i Dokumentation av det systematiska kvalitetsarbetet anordnat av Karlstads universitet under höstterminen

13 7. Uppföljning av arbetet utifrån likabehandlingsplanen Se normer och värden Redovisa situationen för barn och elever i behov av särskilt stöd Under läsåret har vi haft en specialpedagog knuten till förskolan på 40 %. Specialpedagogen är uppskattad av personalen och är ett stort stöd i den pedagogiska verksamheten så att verksamheten blir bra för alla. Viktigt att tidigt ta hjälp av specialpedagogen. 9. Redovisning av verksamheter inom Öppen förskola Öppna förskolan leds av en förskollärare och har öppen verksamhet för föräldrar med barn 0-6 år. Öppna förskolan bedriver öppen verksamhet tre dagar per vecka riktad till olika målgrupper. De övriga två dagarna erbjuds babymassage och föräldrautbildningar. Enskilda samtal med föräldrar erbjuds också utifrån önskemål. Öppna förskolan samarbetar med mödra- och hälsovården. Dessutom samarbetar förskolan och öppna förskolan genom att ha gemensamma studiedagar samt vissa p-möten. Specialpedagogen är länk mellan verksamheterna när det gäller arbetsplanen. Föräldra- och barnhälsan samt socialtjänsten. Verksamheten har en mycket hög nyttjandegrad och fyller en viktig funktion för Litsområdet. 10. Förskolechefens ansvar Treälven har en utvecklingsgrupp, som består av fem personer varav två som representerar förskolan. Gruppen arbetar för att utveckla hela verksamheten 0-16 år. Under året har de prioriterade målen varit tidig måluppfyllelse samt högt meritvärde. För att dessa båda prioriterade mål ska kunna bli verklighet krävs tidiga insatser redan på förskolan. 1 3

14 11. Förskolechefens samlade bedömning samt analys av prioriterade utvecklingsområden (presenteras i prioritetsordning) inför kommande arbetsår som lyfts till en förvaltningsgemensam bearbetning. Hela Treälvens enhet har samma prioriterade mål. Dessa mål är Tidig måluppfyllelse och Högre meritvärden. För att detta ska kunna ske krävs tidiga insatser redan på förskolan på verksamhetsnivå och med leken som verktyg. Samlad bedömning Treälvens förskola har genomfört en systematisk kvalitetshöjning läsåret 2011/12. Stort fokus har lagts på de nya styrdokumenten och didaktik under planeringsdagar och gemensamma kvällsmöten. Vi har fått en mer medveten verksamhet. Stora insatser har också lagts på kompetensutveckling, bland annat en kurs på Mittuniversitetet med syfte att implementera de nya styrdokumenten. 7 förskollärare, en från varje avdelning deltog. Dessa förskollärare har bildat en implementeringsgrupp, som ska vidareföra dessa kunskaper till alla pedagoger. Också kurserna i pedagogisk dokumentation och Pedagagogisk It media (PIM) har betydelse för verksamheten. Strax före jul kom ipads in i förskolans verksamhet och dess betydelse för den pedagogiska verksamheten och dokumentationen är mycket stor. Flera avdelningar har förändrat sina miljöer och lokalerna utifrån barnens tankar, ideer och intressen. Tyvärr genomfördes ingen kommungemensam föräldraenkät under vt Det är av mycket stort värde att ha fungerade föräldraenkäten. Vi planerar att utarbeta en egen enkät till kommande vår. Prioriterade utvecklingsinsatser kommande läsår 1.fortsatt implementering av förskolans styrdokument via implementeringsgruppen på planeringsdagar, personal- och avdelningsmöten. 2. kurs i 7,5hhp vid Karlstads Universitet i dokumentation av det systematiska kvalitetsarbetet för 2 pedagoger. Detta ingår i förskollärarlyftet. 3. didaktik/kunskaper med bland annat naturvetenskap och teknik, ipads som pedagogiskt verktyg och som pedagogisk dokumentation, boksamtal, lotusschema, språklådor och matte i vardagen, små barns lärande samt interaktiv whiteboardtavla, Friends, Snick och Snack. 4. barninflytande 5. föräldraenkät- utveckla egen på enheten. Östersund den 25/ Helene Åkerlind Förskolechefens underskrift 1 4

15 1 5

TEGELS FÖRSKOLA. Lokal utvecklingsplan för 2013-2017. Reviderad 150130

TEGELS FÖRSKOLA. Lokal utvecklingsplan för 2013-2017. Reviderad 150130 TEGELS FÖRSKOLA Lokal utvecklingsplan för 2013-2017 Reviderad 150130 Planen ska revideras årligen i samband med att nya utvecklingsområden framkommer i det systematiska kvalitetsarbetet. Nedanstående är

Läs mer

Skogsgläntans förskola

Skogsgläntans förskola REVIDERAT UNDERLAG 2009-05-05 /GF Skogsgläntans förskola Rektor Britt-Marie Eliasson 2011-08-30 REVIDERAD 110830 Förordningar om kvalitetsredovisning SFS (Svensk författningssamling) 2005:609 Utbildnings-

Läs mer

Tillsyn av fristående förskolor ht-11 och vt-12. 12 fristående förskolor i Ängelholms kommun

Tillsyn av fristående förskolor ht-11 och vt-12. 12 fristående förskolor i Ängelholms kommun Tillsyn av fristående förskolor ht-11 och vt-12 12 fristående förskolor i Ängelholms kommun Målinriktat arbete vad gäller kränkande behandling Arbetar aktivt med att motverka och förebygga kränkande behandling

Läs mer

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Datum 1 (9) Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Värdegrund IKT. Natur/Kultur. Språk TREÄLVENS FÖRSKOLA. Arbetsplan 2014/15

Värdegrund IKT. Natur/Kultur. Språk TREÄLVENS FÖRSKOLA. Arbetsplan 2014/15 Värdegrund IKT Natur/Kultur Språk TREÄLVENS FÖRSKOLA Arbetsplan 2014/15 Årshjul 2014/15 Pedagogiska året Jun/Jul Semesterperiod Aug/Sep 3,2 P-möte: V.36 1/9 Inskolningar Samla kunskap Maj P-möte: V.21

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Kotten 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund 3 2. Mål och riktlinjer 4 2.1 Normer och värden 4 2.2 Utveckling och lärande 5-6 2.3 Barns inflytande

Läs mer

Smörkransens förskola Leif Engkvist Förskolechef 2013-06-25

Smörkransens förskola Leif Engkvist Förskolechef 2013-06-25 Smörkransens förskola Leif Engkvist Förskolechef 2013-06-25 Innehållsförteckning Skollag (2010:800) 4 kap. Kvalitet och inflytande Kapitlets innehåll 1 I detta kapitel finns bestämmelser om - systematiskt

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/förskolan styrs av nationella styrdokument som skollag (2010:800) och läroplaner, vilka är kopplade till respektive skolform. Dessutom styrs verksamheterna av kommunala

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2008/2009. Hjortens förskola Rektor Ulla-Britt Blomqvist

Kvalitetsredovisning 2008/2009. Hjortens förskola Rektor Ulla-Britt Blomqvist Kvalitetsredovisning 2008/2009 Hjortens förskola Rektor Ulla-Britt Blomqvist Förordningar om kvalitetsredovisning SFS (Svensk författningssamling) 2005:609 Utbildnings- och kulturdepartementet 2005-08-15

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Edsbro förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till vårdnadshavare - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Tunet period 4 (april-juni), läsåret 2012-2013

Kvalitetsarbete för förskolan Tunet period 4 (april-juni), läsåret 2012-2013 Kvalitetsarbete för förskolan Tunet period 4 (april-juni), läsåret 2012-2013 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola Utbildningsförvaltningen Lokal arbetsplan för Eneryda förskola 2013-2014 Innehållsförteckning 1 Presentation av förskolan. 3 2 Årets utvecklingsområden. 4 3 Normer och värden 5 4 Utveckling och lärande.

Läs mer

Arbetsplan Skogssidan 2017/2018

Arbetsplan Skogssidan 2017/2018 Orrvikens förskola Avd. Skogssidan Förskolechef Thomas Edström Upprättad:170908 1. NORMER OCH VÄRDEN Vi strävar efter att varje barn får sina behov respekterade, blir tillgodosedda och får uppleva att

Läs mer

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN 2016-2017 Innehåll 2016-05-11 Presentation Förskolans värdegrund och uppdrag Normer och värden Utveckling och lärande Barns inflytande Förskola och hem Samverkan med förskoleklass,

Läs mer

Björnbärets Pedagogisk planering Läsåret 13-14

Björnbärets Pedagogisk planering Läsåret 13-14 Björnbärets Pedagogisk planering Läsåret 13-14 Skriven av Elisabeth Fors, Ulrika Söderström Normer och värden - Förskolan ska sträva efter att varje barn utveckla öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar.

Läs mer

Blåbärets pedagogiska planering. ht- 2013/v t - 2014

Blåbärets pedagogiska planering. ht- 2013/v t - 2014 Blåbärets pedagogiska planering ht- 2013/v t - 2014 Normer och värden Mål från Läroplanen:. Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar.. Förskolan ska

Läs mer

Det finns flera andra frågor som generellt går att applicera på alla fokusområden 1 i materialet.

Det finns flera andra frågor som generellt går att applicera på alla fokusområden 1 i materialet. Malmö stad Projekt kvalitetsarbete - barn och ungdom Analysstöd förskola Måluppfyllelse Materialet är tänkt att användas som utgångspunkt vid de tillfällen då rektor/förskolechef tillsammans med personalen

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Rensbackens förskola Rensbackens förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi tar tillvara både inne- och utemiljön på ett medvetet sätt. Miljön är formad

Läs mer

Kvalitetsarbete för Smedby förskola period 3 (jan mars), läsåret

Kvalitetsarbete för Smedby förskola period 3 (jan mars), läsåret Kvalitetsarbete för Smedby förskola period 3 (jan mars), läsåret 2013-2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

Blåbärets Kvalitetsredovisning

Blåbärets Kvalitetsredovisning Blåbärets Kvalitetsredovisning ht-2011/vt-2012 Sammanställt av: Maria Henriksson Normer och värden. Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar.. Förskolan

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete

Barn- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete Barn- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete 1 Barn och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete 2 Nuläge 2 Systematiskt kvalitetsarbete enligt skollagens 4:e kapitel 2 Modellen för

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN FÖRSKOLAN SMÅTTINGGÅRDEN Avd Bikupan ht 2013

LOKAL ARBETSPLAN FÖRSKOLAN SMÅTTINGGÅRDEN Avd Bikupan ht 2013 LOKAL ARBETSPLAN FÖRSKOLAN SMÅTTINGGÅRDEN Avd Bikupan ht 2013 Förskolan regleras i skollagen och har Skolverket som tillsynsmyndighet. Sedan 1 augusti 1998 finns en läroplan för förskolan, Lpfö 98 och

Läs mer

Verksamhetsplan Förskolan 2017

Verksamhetsplan Förskolan 2017 Datum Beteckning Sida Kultur- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan Förskolan 2017 Innehåll Verksamhetsplan... 1 Vision... 3 Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Förskolans uppdrag... 5 Prioriterade

Läs mer

Kvalitetsredovisning för förskoleverksamheten i Storfors kommun ht 2013 - vt 2014

Kvalitetsredovisning för förskoleverksamheten i Storfors kommun ht 2013 - vt 2014 Bilaga 2 Välfärdsnämndens protokoll 2014-11-14 157 Kvalitetsredovisning för förskoleverksamheten i Storfors kommun ht 2013 - vt 2014 Storfors kommun Lena Duvander 1 Innehåll: 1. Inledning sid 2 2. Verksamheter

Läs mer

Pedagogisk dokumentation. Värdegrund IKT. Språkprojekt. Treälvens förskola. Arbetsplan 2013/14

Pedagogisk dokumentation. Värdegrund IKT. Språkprojekt. Treälvens förskola. Arbetsplan 2013/14 Värdegrund Språkprojekt Pedagogisk dokumentation IKT Treälvens förskola Arbetsplan 2013/14 Årshjul Pedagogiska året Samla kunskap Den barnsyn vi strävar efter och som är kopplad till läroplan för förskolan,

Läs mer

Melleruds Kommun. Skollagen kap 4. Kvalité och inflytande

Melleruds Kommun. Skollagen kap 4. Kvalité och inflytande Skollagen kap 4 Kvalité och inflytande Skollagen kap 4 Systematiskt kvalitets arbete skall ske inom alla verksamheter huvudmannen ansvarig för att det sker. Skall dokumenteras Stratsys under uppbyggnad

Läs mer

Mjölnargränds förskola

Mjölnargränds förskola Mjölnargränds förskola Avdelning Orange Syftet med denna arbetsplan är att: Tydliggöra förskolans uppdrag utifrån olika styrdokument. Tydliggöra förskolan Mjölnargränds egna utvecklingsområden 2018/2019

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015

Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 Förskola/avdelning Fyrås förskola Ort Fyrås Hammerdal Ansvarig förskolchef Ewa Ottosson Kontaktinformation Fyrås förskola småfattran Fyrås 565 830

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2018-2019 Kvarnga rdens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Gäller till: 2018-06-30 1. Verksamhetens

Läs mer

Kvalitet på Sallerups förskolor

Kvalitet på Sallerups förskolor Kvalitet på Sallerups förskolor Våra förskolor på Sallerups förskolors rektorsområde är, Munkeo förskola, Nunnebo förskola, Jonasbo förskola och Toftabo förskola. Antalet avdelningar är 12 och antalet

Läs mer

Kvalitetsanalys för Pysslingen Förskolor Nallebjörnen 2011/2012

Kvalitetsanalys för Pysslingen Förskolor Nallebjörnen 2011/2012 Kvalitetsanalys för Pysslingen Förskolor Nallebjörnen 2011/2012 Systematiskt kvalitetsarbete Uppdraget i förskola och skola är en tjänst gentemot våra kunder, där barn, elever och föräldrars behov ska

Läs mer

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller

Läs mer

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet SJÄLVSKATTNING ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet TYCK TILL OM FÖRSKOLANS KVALITET! Självskattningen består av 6 frågor. Frågorna följs av påståenden som är fördelade på en skala 7 som du

Läs mer

Kvalitetsrapport Avseende läsåret 2010/2011

Kvalitetsrapport Avseende läsåret 2010/2011 2011-04-28 1 (7) Dnr: Kvalitetsrapport Avseende läsåret 2010/2011 Södra Bäckby skolor Sofiaskolan Ansvarig: Birgitta Leijon Kvalitetsrapport grundskola och särskola Inledning I den nya skollagen är kravet

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016

Arbetsplan 2015/2016 Arbetsplan 2015/2016 Reviderad nov 2015 Varje dag är en dag fylld av glädje, trygghet lek och lärande Förskolor öster område 2; Kameleonten, Måsen och Snöstjärnan. Förskolenämnd VÅR VERKSAMHET Från och

Läs mer

Lokal Verksamhetsplan. Läsåret Soltunets förskola. Nora kommun

Lokal Verksamhetsplan. Läsåret Soltunets förskola. Nora kommun Lokal Verksamhetsplan Läsåret 2016-2017 Soltunets förskola Nora kommun Soltunets förskola Vision: Glada och trygga barn med lust att lära. Delaktiga och engagerade pedagoger och föräldrar. Verksamhetens

Läs mer

Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola. Ht 18-Vt 19

Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola. Ht 18-Vt 19 Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola Ht 18-Vt 19 Innehållsförteckning Beskrivning av förskolan Inledning Verksamheten Systematiskt kvalitetsarbete Nämndens övergripande mål Förskolans prioriterade områden

Läs mer

Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2014/2015 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lärande Samskapande Styrkebaserad Lust att lära Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Vi skapar delaktighet som präglas av att vi

Läs mer

Läsåret 2012/2013. Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. (LpFö98)

Läsåret 2012/2013. Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. (LpFö98) Handlingsplan för Vattenliljans förskola 2012-12-05 Detta dokument ligger till grund för arbetet i förskolan och innehåller nedbrutna mål från Lpfö98 och Nyköpings kommuns tjänstegarantier. Normer och

Läs mer

Innehåll: 1. Verksamhetsvisioner... s. 3. 2. Systematiskt kvalitetsarbete i Gnosjö kommun... s. 4

Innehåll: 1. Verksamhetsvisioner... s. 3. 2. Systematiskt kvalitetsarbete i Gnosjö kommun... s. 4 Innehåll: 1. Verksamhetsvisioner..... s. 3 2. Systematiskt kvalitetsarbete i Gnosjö kommun.... s. 4 3. Modell för systematiskt kvalitetsarbete.... s... 5 4. Innehåll i det systematiska kvalitetsarbetets

Läs mer

STORVIKEN MARIEBY- TANDSBYNS förskolor. Arbetsplan för systematiskt kvalitetsarbete (ASK) 2012-2013

STORVIKEN MARIEBY- TANDSBYNS förskolor. Arbetsplan för systematiskt kvalitetsarbete (ASK) 2012-2013 STORVIKEN MARIEBY- TANDSBYNS förskolor Arbetsplan för systematiskt kvalitetsarbete (ASK) 2012-2013 Förutsättningar Presentation av enheten Förskolorna Backen, Dungen, Storviken, Marieby och Tandsbyn med

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2014.

Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2014. Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Skarsjö förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100 80

Läs mer

Lokal arbetsplan 14/15

Lokal arbetsplan 14/15 Lokal arbetsplan 14/15 En beskrivning av vår verksamhet. Regnbågens förskola Avdelning:...Blå Presentation av Blå Regnbågen Regnbågens förskola bedrivs i fräscha öppna lokaler som ligger i anslutning till

Läs mer

Arbetsplan för Violen

Arbetsplan för Violen Köpings kommun Arbetsplan för Violen Läsår 2015 2016 Administratör 2015 09 18 Lena Berglind, Ann Christine Larsson, Kristin Aderlind Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets

Läs mer

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Förskolan Bäcken Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Mellanvångsskolan läsåret 2016/2017

Mellanvångsskolan läsåret 2016/2017 Kvalitetsplan Mellanvångsskolan läsåret 2016/2017 2016-08-14 Innehåll Kvalitetsplan... 2 Prioriterade områden läsåret 2016-2017... 3 Förväntansdokument... 5 Kvalitetsuppföljning... 6 Kvalitetsplan Huvudman,

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Västertorps förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger - TRAS och MIO - Handlingsplanen - Utvecklingssamtalshäftet

Läs mer

Arbetsplan. Killingens förskola

Arbetsplan. Killingens förskola Arbetsplan Killingens förskola 2016-2017 Inledning Killingen är förskola med endast en avdelning som utgörs av 24 barn i åldrarna 1-5 och 5 pedagoger samt en kock som tillagar lunch och mellanmål. Förskolan

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN 1 Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar Förmåga

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016 för förskolorna:

Arbetsplan 2015/2016 för förskolorna: Arbetsplan 2015/2016 för förskolorna: Eklunda Ekängen Fåraherden Gåsapigan Höskullen Kryddgården I Ur och Skur Lergöken Stallbacken Äventyret Örebro kommun Skolområdet Ängen orebro.se Innehållsförteckning

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Rapport tillsyn och kvalitetsgranskning läsåret 2017/2018

Rapport tillsyn och kvalitetsgranskning läsåret 2017/2018 1(13) Rapport tillsyn och kvalitetsgranskning läsåret 2017/2018 Täby 2(13) Innehåll Inledning... 3 Fakta... 3 Sammanfattande slutsats... 3 Starka sidor... 4 Utvecklingsområden... 5 Sammanfattning av bedömningar

Läs mer

Orminge skolenhet 2014-03-12. Verksamhetsplan för Östbacka förskola inom Orminge skolenhet under 2014.

Orminge skolenhet 2014-03-12. Verksamhetsplan för Östbacka förskola inom Orminge skolenhet under 2014. Orminge skolenhet 2014-03-12 Verksamhetsplan för Östbacka förskola inom Orminge skolenhet under 2014. 1 Orminge skolenhets organisation. Orminge skolenhet består av F- 6 skola, Myrans heldagskola och Östbacka

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rälsen Förskola Norrviken 2012 Enhet Mia Elverö Systematiskt kvalitetsarbete i fristående enhet Förskolechefens/rektorns namn Ansvarig uppgiftslämnare Mia Elverö 1/12 Inledning

Läs mer

Arbetsplan Förskolan Sjöängen Avd. Lingon Utvärdering 27/5 2016

Arbetsplan Förskolan Sjöängen Avd. Lingon Utvärdering 27/5 2016 Arbetsplan 2015-2016 Förskolan Sjöängen Avd. Lingon Utvärdering 27/5 2016 2 Utvecklingsområden 2015/2016 Vi har inom Barn- och utbildningsförvaltningen, Östersunds kommun, tre fokusområden att arbeta långsiktigt

Läs mer

Förslag till arbetsplan för Bodals förskolas arbetsplan 2014-2015

Förslag till arbetsplan för Bodals förskolas arbetsplan 2014-2015 Förslag till arbetsplan för Bodals förskolas arbetsplan 2014-2015 Verksamhetsidé: Bodals förskola är en förskola för alla barn där vi tillsammans värnar om att ha en trygg, rolig och lärorik verksamhet

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN FÖRSKOLAN SNIGELN. Hösten- 2013

LOKAL ARBETSPLAN FÖRSKOLAN SNIGELN. Hösten- 2013 LOKAL ARBETSPLAN FÖRSKOLAN SNIGELN Hösten- 2013 Förskolan regleras i skollagen och har Skolverket som tillsynsmyndighet. Sedan 1 augusti 1998 finns en läroplan för förskolan, Lpfö 98/10. Läroplanen är

Läs mer

Kvalitetsrapport för. Rinnebäcks förskola

Kvalitetsrapport för. Rinnebäcks förskola Kvalitetsrapport för Rinnebäcks förskola 2012-2013 Sid. Innehållsförteckning 2 1. Kvalitetsrapport för Rinnebäcks förskola läsåret 2012/2013 3 2. Grundfakta om Rinnebäcks förskola läsåret 2012/2013 3 3.

Läs mer

DIGITALISERING FLERSPRÅKIGHET. SKA Systematiskt kvalitetsarbete GODA MILJÖER/ LÄRMILJÖER. Treälvens förskola. Arbetsplan

DIGITALISERING FLERSPRÅKIGHET. SKA Systematiskt kvalitetsarbete GODA MILJÖER/ LÄRMILJÖER. Treälvens förskola. Arbetsplan DIGITALISERING FLERSPRÅKIGHET SKA Systematiskt kvalitetsarbete GODA MILJÖER/ LÄRMILJÖER Treälvens förskola Arbetsplan 2016/2017 Årshjul-16/17 "Pedagogiska året" Samla kunskap... Den barnsyn vi strävar

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Svedjan period 4 (april-juni), läsåret

Kvalitetsarbete för förskolan Svedjan period 4 (april-juni), läsåret Kvalitetsarbete för förskolan Svedjan period 4 (april-juni), läsåret 2013-14. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Pajala kommun 2013 -

Systematiskt kvalitetsarbete Pajala kommun 2013 - 1 Systematiskt kvalitetsarbete Pajala kommun 2013 - Systematiskt kvalitetsarbete och inflytande behandlas i ett gemensamt kapitel, kap 4, i skollagen (2010:800). Bestämmelserna gäller för samtliga skolformer

Läs mer

Verksamhetsplan - Systematiskt kvalitetsarbete Hästens förskola Förutsättningar. Verksamhetsidé vision

Verksamhetsplan - Systematiskt kvalitetsarbete Hästens förskola Förutsättningar. Verksamhetsidé vision Förvaltning för livslångt lärande 2015 Verksamhetsplan - Systematiskt kvalitetsarbete Hästens förskola Förutsättningar 76 platser Fyra avdelningar, Röd, Grön, Gul och Blå 1-5 år 14st. förskollärare/barnskötare

Läs mer

Kvalitetsrapport för

Kvalitetsrapport för Kvalitetsrapport för 2011-2012 Sid. Innehållsförteckning 2 1. Kvalitetsrapport för Rinnebäcks förskola läsåret 2011/2012 3 2. Grundfakta om Rinnebäcks förskola läsåret 2011/2012 3 3. Underlag och rutiner

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/förskolan styrs av nationella styrdokument som skollag (2010:800) och läroplaner, vilka är kopplade till respektive skolform. Dessutom styrs verksamheterna av kommunala

Läs mer

Kvalitetsarbete för Hjortonmyren period 2 (okt dec), läsåret 2014-2105.

Kvalitetsarbete för Hjortonmyren period 2 (okt dec), läsåret 2014-2105. Kvalitetsarbete för Hjortonmyren period 2 (okt dec), läsåret 2014-2105. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

Tillsynsrapport för den fristående förskolan Alphaförskolan Gertrud

Tillsynsrapport för den fristående förskolan Alphaförskolan Gertrud 2018-11-21 Barn- och utbildningsnämnden Dnr 2018/653-644 Tillsynsrapport för den fristående förskolan Alphaförskolan Gertrud Inledning Varje kommun har enligt 26 kap. 4 skollagen (2010:800) tillsyn över

Läs mer

Kommentarer till kvalitetshjulet 130815

Kommentarer till kvalitetshjulet 130815 Kommentarer till kvalitetshjulet 130815 Augusti juni Kartläggning av barngruppen Under året skolas nya barn in och vi får en ny barn- och föräldragrupp. Kartläggningen sker genom inskolningssamtal, föräldrasamtal,

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 1 (juli-sept), läsåret 2013-2014.

Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 1 (juli-sept), läsåret 2013-2014. Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 1 (juli-sept), läsåret 2013-2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete för förskolan Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå

Läs mer

Systematiskt Kvalitetsarbete. Tufvan, Duvan och Fisken

Systematiskt Kvalitetsarbete. Tufvan, Duvan och Fisken Systematiskt Kvalitetsarbete Tufvan, Duvan och Fisken Styrdokumenten I skollagens fjärde kapitel 3 står det att förskolan skall bedriva systematiskt kvalitetsarbete vilket innebär att kontinuerligt planera,

Läs mer

Tyck till om förskolans kvalitet!

Tyck till om förskolans kvalitet! (6) Logga per kommun Tyck till om förskolans kvalitet! Självskattning ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet Dokumentet har sin utgångspunkt i Lpfö 98/0 och har till viss del en koppling till

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Enligt läroplanen 2.6 skall förskolans kvalitet kontinuerligt och systematiskt dokumenteras, följas upp, utvärderas och utvecklas. Syftet med utvärderingen är att få kunskap

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Tunet period 4 (april-juni), verksamhetsår

Kvalitetsarbete för förskolan Tunet period 4 (april-juni), verksamhetsår Kvalitetsarbete för förskolan Tunet period 4 (april-juni), verksamhetsår 2013-2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2013/14

LOKAL ARBETSPLAN 2013/14 LOKAL ARBETSPLAN 2013/14 FÖRSKOLA: Sjöhagens förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100

Läs mer

Kvalitetsredovisning Läsåret

Kvalitetsredovisning Läsåret Kvalitetsredovisning Läsåret 2011-2012 Soltunets förskola Nora kommun Innehållsförteckning Arbetsgång för kvalitetsarbetet... 0 Åtgärder för utveckling enligt föregående års kvalitetsredovisning... 0 Verksamhetens

Läs mer

Tallbacksgården/Norrsätra förskolas arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse

Tallbacksgården/Norrsätra förskolas arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(9) 20160823 Tallbacksgården/Norrsätra förskolas arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse 2016-2017 I Sandvikens kommun är världen alltid närvarande. Här

Läs mer

Handlingsplan för. Nya Lurbergsgården

Handlingsplan för. Nya Lurbergsgården Sid 1 (13) Handlingsplan för Nya Lurbergsgården X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (13) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Gredelby Förskola

Kvalitetsredovisning. Gredelby Förskola Kvalitetsredovisning 2010-2011 Gredelby Förskola a a Postadress: Knivsta kommun, Gredelby förskola 741 75 Knivsta Besöksadress: Häradsvägen 13, 741 75 Knivsta Tel: 018-34 79 40 Grundfakta Gredelby förskola

Läs mer

Verksamhetsplan Duvans förskola

Verksamhetsplan Duvans förskola Verksamhetsplan 2018-2019 Duvans förskola Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-08-13 Gäller till: 2019-06-30 1. Verksamhetens förutsättningar

Läs mer

Arbetsplan 2018/2019. Orrvikens förskola. Solen/Månen. Förskolechef Thomas Edström. Upprättad: Utvärderad:

Arbetsplan 2018/2019. Orrvikens förskola. Solen/Månen. Förskolechef Thomas Edström. Upprättad: Utvärderad: Orrvikens förskola Solen/Månen Förskolechef Thomas Edström Upprättad:180914 Utvärderad: 1. NORMER OCH VÄRDEN 1. NORMER OCH VÄRDEN Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar - Öppenhet, respekt,

Läs mer

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx),

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx), 2011-10-17 Sid 1 (17) Handlingsplan för Markhedens Förskola Avdelning Blå 2015/2016 V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (17) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2011-2012 1 Inneha llsfo rteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Utveckling och lärande 5. Läroplansmål Barns inflytande 6. Läroplansmål

Läs mer

Kvalitetsanalys för Växthusets förskola läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Växthusets förskola läsåret 2013/14 1 (6) Datum Kvalitetsanalys för Växthusets förskola läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

Kvalitetsarbete för Fyrklöverskolan period 2 (okt dec), läsåret 2014/2015

Kvalitetsarbete för Fyrklöverskolan period 2 (okt dec), läsåret 2014/2015 Kvalitetsarbete för Fyrklöverskolan period 2 (okt dec), läsåret 2014/2015 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten

Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten INNEHÅLLSFÖRTECKNING VERKSAMHETENS NAMN, SKOLFORMER, OCH TIDSPERIOD sid 2 VERKSAMHETSIDÉ sid 3 styrdokument sid 3 vision sid 4 FÖRSKOLANS

Läs mer

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Åbytorps förskola 2017-2018 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. Mål och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig:

Läs mer

Arbetsplan Mjölnargränds förskola Avd. Blå Utvärdering 20/5 2016

Arbetsplan Mjölnargränds förskola Avd. Blå Utvärdering 20/5 2016 Arbetsplan 2015-2016 Mjölnargränds förskola Avd. Blå Utvärdering 20/5 2016 2 Syftet med denna arbetsplan är att: Tydliggöra förskolans uppdrag utifrån olika styrdokument. Tydliggöra förskolan Mjölnargränds

Läs mer

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering Lejonkulans vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning sid. 2 2. Normer

Läs mer

Smörkransens förskola

Smörkransens förskola Smörkransens förskola Leif Engkvist 2012-08-23 Innehållsförteckning Skollag (2010:800) 4 kap. Kvalitet och inflytande Kapitlets innehåll 1 I detta kapitel finns bestämmelser om - systematiskt kvalitetsarbete

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Smultronstället period 3 läsåret 2014-2015.

Kvalitetsarbete för förskolan Smultronstället period 3 läsåret 2014-2015. Kvalitetsarbete för förskolan Smultronstället period 3 läsåret 2014-2015. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

2.1 Normer och värden

2.1 Normer och värden 2.1 Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta dem. (Lpfö98 rev.2010,

Läs mer

Mjölnargränds förskola

Mjölnargränds förskola Mjölnargränds förskola Avd. Orange Syftet med denna arbetsplan är att: Tydliggöra förskolans uppdrag utifrån olika styrdokument. Tydliggöra förskolan Mjölnargränds egna utvecklingsområden 2018/2019 Synliggöra

Läs mer

Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011

Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011 BILDNINGSFÖRVALTNINGEN SOLHAGENS FÖRSKOLA Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011 1 2 Innehåll 1 Verksamhetsbeskrivning (kortfattad) 5 1.1.1 Beskrivning av verksamheten... 5 1.1.2 Beskrivning

Läs mer

Innehå llsfö rteckning

Innehå llsfö rteckning 1 Innehå llsfö rteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Utveckling och lärande 5. Läroplansmål Barns inflytande 6. Läroplansmål Förskola och hem 7. Läroplansmål

Läs mer

Björkparkens förskola arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse

Björkparkens förskola arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse Björkparkens förskola Handläggare Vårt diarienummer Datum 20160831 Sidan 1(6) Marie Bergquist Björkparkens förskola arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse 2016-2017 MEDBORGARE Kunskapsnämndens

Läs mer

Kultur- och utbildningsförvaltningen LOKAL ARBETSPLAN GÄLLANDE 2015/2016 HEDLUNDA FÖRSKOLA

Kultur- och utbildningsförvaltningen LOKAL ARBETSPLAN GÄLLANDE 2015/2016 HEDLUNDA FÖRSKOLA LOKAL ARBETSPLAN GÄLLANDE 2015/2016 HEDLUNDA FÖRSKOLA Innehållsförteckning Faktauppgifter 3 Normer och värden...4 Utveckling och lärande.5-6 Barns inflytande 7 Förskola och hem.8 Samverkan med förskoleklass...8

Läs mer

Handlingsplan. Storhagens förskola 2015/2016

Handlingsplan. Storhagens förskola 2015/2016 Handlingsplan Storhagens förskola 2015/2016 1 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar: öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga

Läs mer

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2010/ Hustomtens förskola, förskolechef: Ingrid Mathiasson

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2010/ Hustomtens förskola, förskolechef: Ingrid Mathiasson Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2010/11 1. Redovisning för läsåret 2010/11 2. Hustomtens förskola, förskolechef: Ingrid Mathiasson 3. Hustomtens förskola är en verksamhet som drivs

Läs mer

Handlingsplan för. Valbo förskoleenhet. Förskola Markheden. Avdelning solen 2013/2014

Handlingsplan för. Valbo förskoleenhet. Förskola Markheden. Avdelning solen 2013/2014 2011-10-31 Sid 1 (11) Handlingsplan för Valbo förskoleenhet Förskola Markheden Avdelning solen 2013/2014 X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (11) 2.1 NORMER

Läs mer

Verksamhetsplan. Bjo rnens fo rskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Bjo rnens fo rskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Bjo rnens fo rskola 2018-2019 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Gäller till: 2018-06-30 1. Verksamhetens förutsättningar

Läs mer