Arbetsplan Förskolan Sjöängen Avd. Lingon Utvärdering 27/5 2016

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Arbetsplan Förskolan Sjöängen Avd. Lingon Utvärdering 27/5 2016"

Transkript

1 Arbetsplan Förskolan Sjöängen Avd. Lingon Utvärdering 27/5 2016

2 2 Utvecklingsområden 2015/2016 Vi har inom Barn- och utbildningsförvaltningen, Östersunds kommun, tre fokusområden att arbeta långsiktigt med: SKA (systematiskt kvalitetsarbete) Digitalisering Flerspråkighet SKA Vi fortsätter att utveckla arbetet med pedagogisk dokumentation, som är vår metod och vårt förhållningssätt i det systematiska kvalitetsarbetet, i förskoleverksamheten. För att få en systematik i dokumentationen av barns utveckling och lärande, och för att fortsättningsvis kunna utveckla och förbättra vår verksamhet så har vi gjort ändringar i personalens scheman. Detta innebär att varje arbetslag får mer reflektionstid som ligger regelbundet varje vecka. Pedagogerna kan därigenom göra kontinuerliga uppföljningar och analyser av verksamhet och dokumentation kollegialt. Samtidigt medför schemaändringarna att varje arbetslag har fem förmiddagar i veckan som helt kan ägnas åt aktiviteter, observationer och uppföljning av dokumentation tillsammans med barnen. Digitalisering Vi kommer under ht-15 att ha en tredje och sista workshop i ipad-utbildningen med Monica Niemi. Syftet med utbildningen är: Att öka personalens trygghet och förmåga med ipad som ett dokumentationsverktyg i förskoleverksamheten. Vi har även fått pengar från BOUN i ett IT-projekt. Dessa kommer att användas till lärmötesgrupper (tvärgrupper med pedagoger från Lugnvik/Orrvikens fsk) där vi har ett erfarenhetsutbyte och ett kollegialt lärande kring tre olika teman gällande dokumentation knuten till lärplattor. Mål att uppnå med IT-projektet - För förskoleverksamheten: Fördjupa och höja kvalitén i arbetet med pedagogisk dokumentation, med hjälp av ipads, i det systematiska kvalitetsarbetet. Att via den pedagogiska dokumentationen, med hjälp av digitala verktyg, göra barnen delaktiga genom att få reflektera, analysera och bli medvetna om sin egen utveckling och sitt lärande. Användning av ipad i utvecklingssamtal Öka utbytet av det kollegiala lärandet mellan de tre förskolorna i vårt område Synliggöra den pedagogiska verksamheten via dokumentationen från digitala verktyg Mål att uppnå med IT-projektet- För förskolepedagogerna: Att utifrån definitionen av pedagogisk dokumentation kunna använda ipad som dokumentationsredskap i uppföljning, analys, utvärdering och utveckling av verksamheten, både kollegialt och tillsammans med barnen.

3 Utvärdering och analys av IT-projektet: Bra upplägg att sitta i olika grupper och träffa många olika pedagoger och utbyta tankar och idéer. Det har varit roligt! Det har gett oss pedagoger mycket. Bra input om pedagogisk dokumentation. Vi fick oss en tankeställare. Vi köpte dock inte allt som sades. Där fick vi använda oss av kritiskt tänkande. Pedagogerna har blivit bättre på att visa upp dokumentationen exempelvis för föräldrar (filmsnuttar, bilder och kollage). Föräldrarna har gett positiv feedback kring att deras insyn och delaktighet har ökat utifrån att pedagogerna gjort dokumentationen mera tydlig och synlig Åtgärder framåt: Att involvera barnen i ännu utsträckning i dokumentationen. Förskolepersonalen är nu tryggare med handhavandet av ipaden som dokumentationverktyg, och definitionen av pedagogisk dokumentation som arbetsätt och förhållningssätt är etablerad. Vårt fortsatta utvecklingsområde är att skapa större utrymme i verksamheten för barnen att reflektera kring dokumentationen och sitt eget lärande. Fortsätta att använda oss av det kollegiala lärandet mellan förskolorna. Vi kommer att sträva efter att träffas oftare och diskutera i tvärgrupper och utbyta erfarenheter mellan de tre förskolorna i området Lugnvik/Orrviken. 3 Flerspråkighet Vi har (utifrån en handlingsplan som specialpedagogerna i Brunflo utformat) upprättat en Handlingsplan för mottagande av barn med annat modersmål, som ska gälla för förskolorna i området Lugnvik/Orrviken. Denna ska vi även ha som utgångspunkt i arbetet med mångfald. Åtgärder framåt Vi kommer ht-16 att gå med i Läslyftet där ett av fokusområdena (modulerna) behandlar flerspråkighet i förskolan. Under vt-16 har vi därför i enheten Lugnvik/Orrviken arbetat med barns språkutveckling och språkliga lärandet som prioriterat mål. Vi har fokuserat på pedagogens förhållningssätt, att utveckla goda lärmiljöer och kartlagt vilka språkliga aktiviteter vi erbjuder på våra förskolor. Övriga utvecklingsområden: Barnhälsoplan - förskolechefen och specialpedagogerna tar fram en plan för barnhälsoarbetet gemensamt för förskolorna i området Lugnvik/Orrviken Agenda reflektionstid förskolechefen utformar tillsammans med specialpedagogerna ett dokument (som ex. innehåller rubrikerna Pedagogisk dokumentation, Barnhälsofrågor, Arbetsplan och Plan för likabehandling. ) som ska utgöra en ram/struktur för reflektionstiden. Syftet med reflektionstiden: Ett forum för arbetet med det systematiska kvalitetsarbetet.

4 4 1. NORMER OCH VÄRDEN Förskolans mål: Vi strävar efter: att varje barn utvecklar förmågan att ta hänsyn till varandra samt viljan att hjälpa andra. Målkriterier: Att vi ser att barnen har och använder sin förmåga att hjälpa andra. Insatser för att nå målet Vi leker, lyssnar och samtalar med barnen för att fånga och utmana deras tankar och funderingar. Vi utmanar barnen genom att ge dem ett större ansvar. Utvärdering: Kontinuerligt under året på reflektionstid. Resultat: Vi tycker att målet är uppnått, alla är trygga med varandra i gruppen och vid behov så hjälper de varandra. Analys lärdomar: Vi måste vara närvarande och ständigt hitta nya lösningar vid arbetet med en ny barngrupp på hösten. De äldre barnen behöver utmanas att stimuleras i sin utveckling samt uppmuntras vid hjälpsamhet. Åtgärder för utveckling som kommer att vidtas det närmaste året: Detta mål blir vi aldrig färdiga med, det måste ständigt finnas med i vårt arbete med barnen. 2. UTVECKLING OCH LÄRANDE Förskolans mål: Vi strävar efter att varje barn; utvecklar sin identitet och känner trygghet i den. utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära. utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga. utvecklar sin förståelse för rum, form, läge och riktning och grundläggande egenskaper hos mängder, antal, ordning och talbegrepp samt för mätning, tid och förändring Målkriterier: Att vi ser att barnen känner trygghet och lust i leken. Insatser för att nå målet: Dela in barnen i mindre grupper för att ge dem större utrymme i leken. Ständigt utveckla lekmiljön så att den känns inbjudande och stimulerande. Vi repeterar t.ex. sånger och lekar för att barnen ska känna sig trygga. Ständigt utveckla och anpassa våra rutiner utifrån barngruppen Ge barnen tid och verktyg till reflektion efter aktivitet. Vi pedagoger reflekterar utifrån barnens reflektioner..

5 Utvärdering: Kontinuerligt under året på reflektionstid. 5 Resultat: Barnen hittar alltid någon aktivitet och fördelar sig i rummen eller på gården. Vi har fått de yngre barnen att vilja delta i samlingar. Analys lärdomar: Det är bra att dela barnen i mindre grupper för att få en lugnare arbetsmiljö för alla. När vi erbjuder en stimulerande och kreativ miljö så hittar alltid barnen något att göra! Åtgärder för utveckling som kommer att vidtas det närmaste året Vi fortsätter det arbetet vi påbörjat och är ständigt lyhörda och öppna för att förändra och utveckla miljön. Försöker komma igång med att reflektera med barnen efter olika aktiviteter, samt ha det som en stående punkt på vår reflektionstid att vi reflekterar över barnens reflektioner BARNS INFLYTANDE Förskolans mål: Vi strävar efter att varje barn; utvecklar sin förmåga att uttrycka sina tankar och åsikter och därmed få möjlighet att påverka sin situation. Målkriterier: Att ge barnen utrymme och stöd att känna tillit till sin egen förmåga. Insatser för att nå målet: Vi ger barnen positiv feedback och poängterar de goda exemplen. Vi ser till att varje barn får talutrymme t.ex. Vid samlingar, måltider etc. Vi lär barnen att lyssna på varandra genom t.ex. turtagning. Vi följer upp och bygger vidare på barnens idéer och önskemål. Vi delar upp barngruppen i mindre grupper. Utvärdering: Vi har jobbat med detta kontinuerligt under året och kommit långt, men det är insatser som alltid måste finnas med. Resultat: Barnen förstår och inser vikten av att lyssna på varandra, men det är något som lätt glöms bort. Analys lärdomar: Det här målet måste vi alltid arbeta mot, det är en ständigt pågående process. Åtgärder för utveckling som kommer att vidtas det närmaste året: Vi fortsätter med våra insatser för att nå målet, se ovan.

6 4. FÖRSKOLA OCH HEM 6 Förskolans mål: Vi strävar efter; Att information om verksamheten ges till föräldrarna och att de ges möjlighet att påverka. Målkriterier: Att varje förälder får frågan om de upplever att de får tillräcklig information om verksamheten och om de känner att de har möjlighet att påverka. Insatser för att nå målet: Berätta om verksamheten på föräldramötet och även efterlysa föräldrarnas tankar och synpunkter gällande information. Synliggöra vår pedagogiska planering Information vid inskolningssamtalet Informera om barnets lärande och om verksamheten i den dagliga kontakten Uppmuntra föräldrar att komma med synpunkter Månadsbrev till föräldrar och kollegor Vi samordnar diskussionsgrupper vid föräldramöten kring synpunkter av förskoleverksamheten. En så kallad live-enkät. Syftet är att inte ha för övergripande frågor utan att tratta ner till ett fåtal viktiga frågor som rör verksamheten. Ta upp på nästa föräldramöte: Mobil-förbud innan för grindarna. Använda Handlingsplan för mottagande av barn med annat modersmål. Resultat: Vi har uppnått våra uppsatta mål. Vi har använt oss av diskussionsforum i smågrupper på föräldramöten, vi har haft drivande representanter i föräldrarådet och upplever att föräldrarna är intresserade av att ta del av vår dokumentation och om vår verksamhet i stort. Vi ser svårigheter i att nå ut med information till alla föräldrar. Vi gör det vi kan och föräldrarna har ett eget ansvar att ta del av den information som vi skickar ut. Analys lärdomar: Vi förmedlar information via olika forum såsom, tamburkontakt, anslagstavla, brev, mejl samt sms. Vi ger föräldrarna möjlighet att påverka i den löpande verksamheten, utvecklingssamtal, föräldrafika, föräldramöten och föräldraråd. Åtgärder för utveckling som kommer att vidtas det närmaste året: Vi fortsätter enligt våra etablerade rutiner. 5. SAMVERKAN MED FÖRSKOLEKLASSEN, SKOLAN OCH FRITIDSHEMMET Förskolans mål: Vi strävar efter; att ha ett pedagogiskt utbyte med pedagogerna i förskoleklassen. Insatser för att nå målet: Gemensamt möte med förskoleklassen En ledningsfråga. Thomas lyfter intresse för olika former av samarbete med förskoleklass och skola exempelvis i form av ett kollegialt utbyte genom

7 gemensamma p-möten med tema språk eller matte. Vi behöver diskutera fram gemensamma förhållningssätt med förskoleklassens personal gällande utemiljön. Vi bjuder in personal från förskoleklass/fritids på förskolans husmöte tisdag 29/9 kl Revidera Övergångsplanen vt-16 7 Resultat: Delvis uppnått. Vi har tillsammans med förskoleklassens personal på ett husmöte dragit upp gemensamma riktlinjer och förhållningssätt i utemiljön. Analys lärdomar: Omständigheter har gjort att de andra målen inte har uppnåtts. Detta beror delvis på rektorsbyte på skolan. Åtgärder för utveckling som kommer att vidtas det närmaste året: Målet om utbytet mellan förskola och skola får stå kvar. Förskolechefen ansvarar för att planera in ett gemensamt APT med teman som språk och övergångar mellan förskola-förskoleklass. En övergångsplan kommer att upprättas centralt för förskolor och skolor i Östersunds kommun sep HÄLSA OCH LIVSSTIL Förskolans mål: Vi strävar efter; att varje barn utvecklar sin motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för vikten av att värna om sin hälsa och sitt välbefinnande. Målkriterier: Att barnen tycker det är roligt att röra på sig. Att barnen med stöd av vuxna få uppleva att det är skönt att varva ner. Insatser för att nå målen: Daglig utomhusvistelse Utveckla gården så att den stimulerar barnens motoriska och kreativa utveckling. Materialet Utikuligt Lekar/samarbetsövningar i utemiljön. Lyssna på barnen, fånga deras tankar och funderingar. Ge barnen tid och hjälpa dem att varva ner och hitta lugna stunder. Prata och diskutera med barnen om varför det är viktigt att vara ute. Åka skidor/skridskor/pulka på vintern. Informera föräldrarna om vikten av rätt utrustning/klädsel Prata och diskutera med barnen om vikten av att äta rätt och om matens betydelse för att vi ska må bra och orka leka. Utvärdering: Målet är delvis uppnått. Resultat: Vi haft en bra vinter med mycket aktiviteter såsom skridskor, skidor och pulkåkning. Vi upplever att föräldrarna blivit mer medvetna om rätt utrustning och därigenom gett barnen bättre förutsättningar att delta i ovan nämnda aktiviteter. Vi nyttjar gården dagligen och utvecklat den med balansbanor, komplett fotbollsplan,

8 isbana, hopphage etc. Merparten av detta gjordes på fixarkvällen vt Analys lärdomar: Vi upplever att barnen är aktiva och vill röra på sig. Ett fortsatt utvecklingsområde är att få barnen att varva ner och tid för återhämtning. Åtgärder för utveckling som kommer att vidtas det närmaste året: Vi har förslag på att införa massagesagor, avslappningsmusik, införa ligg-vila/lugn stund för barnen. Detta för att skapa stunder för vila och återhämtning under förskolevistelsen

Arbetsplan Sjöängens förskola Avd. Blåbär Utvärdering 27/6 2016

Arbetsplan Sjöängens förskola Avd. Blåbär Utvärdering 27/6 2016 Arbetsplan 2015-2016 Sjöängens förskola Avd. Blåbär Utvärdering 27/6 2016 2 Utvecklingsområden 2015/2016 Vi har inom Barn- och utbildningsförvaltningen, Östersunds kommun, tre fokusområden att arbeta långsiktigt

Läs mer

Arbetsplan Förskolan Sjöängen Avd. Hjortron Utvärdering 27/5 2016

Arbetsplan Förskolan Sjöängen Avd. Hjortron Utvärdering 27/5 2016 Arbetsplan 2015-2016 Förskolan Sjöängen Avd. Hjortron Utvärdering 27/5 2016 2 Utvecklingsområden 2015/2016 Vi har inom Barn- och utbildningsförvaltningen, Östersunds kommun, tre fokusområden att arbeta

Läs mer

Arbetsplan Mjölnargränds förskola Avd. Blå Utvärdering 20/5 2016

Arbetsplan Mjölnargränds förskola Avd. Blå Utvärdering 20/5 2016 Arbetsplan 2015-2016 Mjölnargränds förskola Avd. Blå Utvärdering 20/5 2016 2 Syftet med denna arbetsplan är att: Tydliggöra förskolans uppdrag utifrån olika styrdokument. Tydliggöra förskolan Mjölnargränds

Läs mer

Arbetsplan Mjölnargränds förskola Avd. Paletten

Arbetsplan Mjölnargränds förskola Avd. Paletten Arbetsplan 2015-2016 Mjölnargränds förskola Avd. Paletten 2 Syftet med denna arbetsplan är att: Tydliggöra förskolans uppdrag utifrån olika styrdokument. Tydliggöra förskolan Mjölnargränds egna utvecklingsområden

Läs mer

Arbetsplan Orrvikens förskola Avd. Sjösidan Utvärdering 20/5 2016

Arbetsplan Orrvikens förskola Avd. Sjösidan Utvärdering 20/5 2016 Arbetsplan 2015-2016 Orrvikens förskola Avd. Sjösidan Utvärdering 20/5 2016 2 Utvecklingsområden 2015/2016 Vi har inom Barn- och utbildningsförvaltningen, Östersunds kommun, tre fokusområden att arbeta

Läs mer

Arbetsplan Orrvikens förskola Avd. Skogssidan Utvärdering 20/5 2016

Arbetsplan Orrvikens förskola Avd. Skogssidan Utvärdering 20/5 2016 Arbetsplan 2015-2016 Orrvikens förskola Avd. Skogssidan Utvärdering 20/5 2016 2 Utvecklingsområden 2015/2016 Vi har inom Barn- och utbildningsförvaltningen, Östersunds kommun, tre fokusområden att arbeta

Läs mer

Arbetsplan 2018/2019. Sjöängens förskola. Avdelning Lingon. Förskolechef Thomas Edström. Upprättad Utvärderad:

Arbetsplan 2018/2019. Sjöängens förskola. Avdelning Lingon. Förskolechef Thomas Edström. Upprättad Utvärderad: Sjöängens förskola Avdelning Lingon Förskolechef Thomas Edström Upprättad 2018-09-13 Utvärderad: 2019-05-17 5.1. Normer och vä 1. NORMER OCH VÄRDEN Förskolans mål Vi strävar efter: att varje barn utvecklar

Läs mer

Arbetsplan Sjösidan 2015/2016. Orrvikens förskola. Avd. Sjösidan. Förskolechef Thomas Edström. Upprättad: 2015-09-11. 5.1.

Arbetsplan Sjösidan 2015/2016. Orrvikens förskola. Avd. Sjösidan. Förskolechef Thomas Edström. Upprättad: 2015-09-11. 5.1. Orrvikens förskola Avd. Sjösidan Förskolechef Thomas Edström Upprättad: 2015-09-11 5.1. Normer och värden Utvecklingsområden 2015/2016 Vi har inom Barn- och utbildningsförvaltningen, Östersunds kommun,

Läs mer

Mjölnargränds förskola

Mjölnargränds förskola Mjölnargränds förskola Avdelning Orange Syftet med denna arbetsplan är att: Tydliggöra förskolans uppdrag utifrån olika styrdokument. Tydliggöra förskolan Mjölnargränds egna utvecklingsområden 2018/2019

Läs mer

Arbetsplan Skogssidan 2017/2018

Arbetsplan Skogssidan 2017/2018 Orrvikens förskola Avd. Skogssidan Förskolechef Thomas Edström Upprättad:170908 1. NORMER OCH VÄRDEN Vi strävar efter att varje barn får sina behov respekterade, blir tillgodosedda och får uppleva att

Läs mer

Mjölnargränds förskola

Mjölnargränds förskola Mjölnargränds förskola Avd. Orange Syftet med denna arbetsplan är att: Tydliggöra förskolans uppdrag utifrån olika styrdokument. Tydliggöra förskolan Mjölnargränds egna utvecklingsområden 2018/2019 Synliggöra

Läs mer

Orrvikens förskola. Arbetsplan 2017/2018. Förskolechef Thomas Edström. Upprättad: NORMER OCH VÄRDEN. Avd. Sjösidan

Orrvikens förskola. Arbetsplan 2017/2018. Förskolechef Thomas Edström. Upprättad: NORMER OCH VÄRDEN. Avd. Sjösidan Orrvikens förskola Avd. Sjösidan Förskolechef Thomas Edström Upprättad:170908 1. NORMER OCH VÄRDEN 1. NORMER OCH VÄRDEN Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet

Läs mer

Arbetsplan 2018/2019. Orrvikens förskola. Solen/Månen. Förskolechef Thomas Edström. Upprättad: Utvärderad:

Arbetsplan 2018/2019. Orrvikens förskola. Solen/Månen. Förskolechef Thomas Edström. Upprättad: Utvärderad: Orrvikens förskola Solen/Månen Förskolechef Thomas Edström Upprättad:180914 Utvärderad: 1. NORMER OCH VÄRDEN 1. NORMER OCH VÄRDEN Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar - Öppenhet, respekt,

Läs mer

Mjölnargränds förskola

Mjölnargränds förskola Mjölnargränds förskola Avd. Orange Syftet med denna arbetsplan är att: Tydliggöra förskolans uppdrag utifrån olika styrdokument. Tydliggöra förskolan Mjölnargränds egna utvecklingsområden 2017/2018 Synliggöra

Läs mer

Förskolechef Thomas Edström Upprättad: Utvärderad:

Förskolechef Thomas Edström Upprättad: Utvärderad: Arbetsplan 2018/19 Sjöängens förskola Avd Blåbär Förskolechef Thomas Edström Upprättad:180913 Utvärderad: 1. NORMER OCH VÄRDEN Vi strävar efter att alla barn Utvecklar sin förmåga att ta hänsyn till och

Läs mer

Förskolechef Thomas Edström Upprättad: Utvärderad:

Förskolechef Thomas Edström Upprättad: Utvärderad: Arbetsplan 2018/19 Sjöängens förskola Avdelning Blåbär Förskolechef Thomas Edström Upprättad: 2018-09-13 Utvärderad: 2019-05-17 1. NORMER OCH VÄRDEN Förskolans mål: Vi strävar efter att alla barn Utvecklar

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Kotten 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund 3 2. Mål och riktlinjer 4 2.1 Normer och värden 4 2.2 Utveckling och lärande 5-6 2.3 Barns inflytande

Läs mer

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx),

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx), 2011-10-17 Sid 1 (17) Handlingsplan för Markhedens Förskola Avdelning Blå 2015/2016 V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (17) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål

Läs mer

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller

Läs mer

Handlingsplan för. Valbo förskoleenhet. Förskola Markheden. Avdelning solen 2013/2014

Handlingsplan för. Valbo förskoleenhet. Förskola Markheden. Avdelning solen 2013/2014 2011-10-31 Sid 1 (11) Handlingsplan för Valbo förskoleenhet Förskola Markheden Avdelning solen 2013/2014 X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (11) 2.1 NORMER

Läs mer

Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017.

Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017. Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017. 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet utvecklar: öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Edsbro förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till vårdnadshavare - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100

Läs mer

Handlingsplan För Gröna. Markhedens förskola 2014/2015

Handlingsplan För Gröna. Markhedens förskola 2014/2015 2012-10-15 Sid 1 (12) Handlingsplan För Gröna Markhedens förskola 2014/2015 X X X X F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (12) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN 2016-2017 Innehåll 2016-05-11 Presentation Förskolans värdegrund och uppdrag Normer och värden Utveckling och lärande Barns inflytande Förskola och hem Samverkan med förskoleklass,

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Vitsippan 2015

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Vitsippan 2015 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Vitsippan 2015 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE 3 REDOVISNING AV UPPDRAG Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... I Trollhättan skall alla

Läs mer

Arbetsplan augusti 2013 juni 2014. Förskola Kållekärr och Långekärrs förskolor

Arbetsplan augusti 2013 juni 2014. Förskola Kållekärr och Långekärrs förskolor Arbetsplan augusti 2013 juni 2014 Förskola Kållekärr och Långekärrs förskolor Ansvarig rektor/förskolechef Namn Pia Johnsson Datum 2013-09-01 Tjörn Möjligheternas ö Enhetens namn Kållekärrs förskola Långekärrs

Läs mer

Kommentarer till kvalitetshjulet 130815

Kommentarer till kvalitetshjulet 130815 Kommentarer till kvalitetshjulet 130815 Augusti juni Kartläggning av barngruppen Under året skolas nya barn in och vi får en ny barn- och föräldragrupp. Kartläggningen sker genom inskolningssamtal, föräldrasamtal,

Läs mer

Mjölnargränds förskola. Avd. Paletten

Mjölnargränds förskola. Avd. Paletten Mjölnargränds förskola Avd. Paletten Syftet med denna arbetsplan är att: Tydliggöra förskolans uppdrag utifrån olika styrdokument. Tydliggöra förskolan Mjölnargränds egna utvecklingsområden 2018/2019 Synliggöra

Läs mer

Beskrivning av förskolans systematiska kvalitetsarbete

Beskrivning av förskolans systematiska kvalitetsarbete 1 (5) sep 2014 Kvalitetsanalys för Vårgärdets förskola läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Kärrviolen 2015

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Kärrviolen 2015 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Kärrviolen 2015 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Avdelningen Gula. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2013/ Sid 1 (14) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T

Avdelningen Gula. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2013/ Sid 1 (14) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T 2011-10-17 Sid 1 (14) Handlingsplan för Markhedens Förskola Avdelningen Gula 2013/2014 V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (14) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN

Läs mer

Kultur- och utbildningsförvaltningen LOKAL ARBETSPLAN GÄLLANDE 2015/2016 HEDLUNDA FÖRSKOLA

Kultur- och utbildningsförvaltningen LOKAL ARBETSPLAN GÄLLANDE 2015/2016 HEDLUNDA FÖRSKOLA LOKAL ARBETSPLAN GÄLLANDE 2015/2016 HEDLUNDA FÖRSKOLA Innehållsförteckning Faktauppgifter 3 Normer och värden...4 Utveckling och lärande.5-6 Barns inflytande 7 Förskola och hem.8 Samverkan med förskoleklass...8

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Rensbackens förskola Rensbackens förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi tar tillvara både inne- och utemiljön på ett medvetet sätt. Miljön är formad

Läs mer

Lokal arbetsplan. Pjätteryds naturförskola 2014-2015

Lokal arbetsplan. Pjätteryds naturförskola 2014-2015 Utbildningsförvaltningen Pjätteryds naturförskola Lokal arbetsplan Pjätteryds naturförskola 2014-2015 1 Innehållsförteckning 1. Presentation av grundfakta...3 2. Årets utvecklingsområden 4 3. Normer och

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA

VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar: Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. Förmåga

Läs mer

Arbetsplan 2016/2017 för förskolorna:

Arbetsplan 2016/2017 för förskolorna: Arbetsplan 2016/2017 för förskolorna: Eklunda Ekängen Fåraherden Gåsapigan Höskullen Kryddgården I Ur och Skur Lergöken Stallbacken Äventyret Örebro kommun Förvaltningen förskola och skola Förskolorna

Läs mer

Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011

Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011 Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011 Upprättad 091130 Uppdaterad 110905 Förord Allt arbete i förskolan bygger på förskolans läroplan LPFÖ98. I Granbacka förskoleområde inspireras vi också av Reggio

Läs mer

Arbetsplan. Killingens förskola

Arbetsplan. Killingens förskola Arbetsplan Killingens förskola 2016-2017 Inledning Killingen är förskola med endast en avdelning som utgörs av 24 barn i åldrarna 1-5 och 5 pedagoger samt en kock som tillagar lunch och mellanmål. Förskolan

Läs mer

Utbildningsförvaltningen. Arbetsplan för Häradsbäcks förskola

Utbildningsförvaltningen. Arbetsplan för Häradsbäcks förskola Utbildningsförvaltningen Arbetsplan för Häradsbäcks förskola 2015-2016 Innehållsförteckning 1. Presentation av förskolan... 3 2. Årets utvecklingsområden... 4 3. Normer och värden... 4 4. Utveckling och

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården Norrgårdens vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Närtuna 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger - TRAS och MIO - Handlingsplanen - Utvecklingssamtalshäftet - Likabehandlingsplanen

Läs mer

Mjölnargränds förskola Avd. Blå

Mjölnargränds förskola Avd. Blå Mjölnargränds förskola Avd. Blå Syftet med denna arbetsplan är att: Tydliggöra förskolans uppdrag utifrån olika styrdokument. Tydliggöra förskolan Mjölnargränds egna utvecklingsområden 2018/2019. Synliggöra

Läs mer

Mål för Markhedens Förskola Läsåret 2013/2014

Mål för Markhedens Förskola Läsåret 2013/2014 2012-10-15 Sid 1 (7) Mål för Markhedens Förskola Läsåret 2013/2014 V A L B O F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), www.gavle.se Sid 2 (7) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2013/14

LOKAL ARBETSPLAN 2013/14 LOKAL ARBETSPLAN 2013/14 FÖRSKOLA: Sjöhagens förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100

Läs mer

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering Lejonkulans vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning sid. 2 2. Normer

Läs mer

Mjölnargränds förskola Avdelning Blå

Mjölnargränds förskola Avdelning Blå Mjölnargränds förskola Avdelning Blå Syftet med denna arbetsplan är att: Tydliggöra förskolans uppdrag utifrån olika styrdokument. Tydliggöra förskolan Mjölnargränds egna utvecklingsområden 2018/2019.

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016

Arbetsplan 2015/2016 Arbetsplan 2015/2016 Reviderad nov 2015 Varje dag är en dag fylld av glädje, trygghet lek och lärande Förskolor öster område 2; Kameleonten, Måsen och Snöstjärnan. Förskolenämnd VÅR VERKSAMHET Från och

Läs mer

Lokal arbetsplan för Löderups förskola. Fastställd

Lokal arbetsplan för Löderups förskola. Fastställd Lokal arbetsplan för Löderups förskola Fastställd 2015-09-11 Del 1: Vår gemensamma grund Arbetsplanens syfte Löderups förskola En lärande organisation Del 2: Vårt arbete Normer och värden Social emotionell

Läs mer

Verksamhetsplan Duvans förskola

Verksamhetsplan Duvans förskola Verksamhetsplan 2018-2019 Duvans förskola Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-08-13 Gäller till: 2019-06-30 1. Verksamhetens förutsättningar

Läs mer

Arbetsplan 2018/2019 för förskolorna:

Arbetsplan 2018/2019 för förskolorna: Arbetsplan 2018/2019 för förskolorna: Eklunda Ekängen Fåraherden Gåsapigan Kryddgården I Ur och Skur Lergöken Stallbacken Äventyret Örebro kommun Förvaltningen förskola och skola Ängens förskolor orebro.se

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Junibacken. Nyckelpigan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Junibacken. Nyckelpigan BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Junibacken Nyckelpigan Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

Mål för Banvaktens Förskola Läsåret 2013/2014

Mål för Banvaktens Förskola Läsåret 2013/2014 2012-10-15 Sid 1 (7) Mål för Banvaktens Förskola Läsåret 2013/2014 V A L B O F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), www.gavle.se Sid 2 (7) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

TEGELS FÖRSKOLA. Lokal utvecklingsplan för 2013-2017. Reviderad 150130

TEGELS FÖRSKOLA. Lokal utvecklingsplan för 2013-2017. Reviderad 150130 TEGELS FÖRSKOLA Lokal utvecklingsplan för 2013-2017 Reviderad 150130 Planen ska revideras årligen i samband med att nya utvecklingsområden framkommer i det systematiska kvalitetsarbetet. Nedanstående är

Läs mer

Verksamhetsplan. Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller till:

Läs mer

Handlingsplan för. Nya Lurbergsgården

Handlingsplan för. Nya Lurbergsgården Sid 1 (13) Handlingsplan för Nya Lurbergsgården X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (13) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Örsängets förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Örsängets förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Örsängets förskola Örsängets förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi lägger stor vikt vid den dagliga kontakten, där vi skapar en god relation till vårdnadshavarna

Läs mer

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015 BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015 En vanlig vecka på Blomman: Vi går ut varje morgon efter frukost, kl.9.30 äter vi frukt tillsammans ute. Efter detta går vi in i våra grupper och arbetar till 10.45.

Läs mer

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning)

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Internationellt perspektiv Förskolan ska sträva efter att varje barn Etiskt perspektiv utvecklar sin identitet

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Bålbro förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger - TRAS och MIO - Handlingsplanen - Utvecklingssamtalshäftet

Läs mer

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Förskolan Bäcken Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Skogsgläntans förskola

Skogsgläntans förskola REVIDERAT UNDERLAG 2009-05-05 /GF Skogsgläntans förskola Rektor Britt-Marie Eliasson 2011-08-30 REVIDERAD 110830 Förordningar om kvalitetsredovisning SFS (Svensk författningssamling) 2005:609 Utbildnings-

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Skarsjö förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100 80

Läs mer

Lokal arbetsplan 14/15

Lokal arbetsplan 14/15 Lokal arbetsplan 14/15 En beskrivning av vår verksamhet. Regnbågens förskola Avdelning:...Blå Presentation av Blå Regnbågen Regnbågens förskola bedrivs i fräscha öppna lokaler som ligger i anslutning till

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Västertorps förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger - TRAS och MIO - Handlingsplanen - Utvecklingssamtalshäftet

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Blåsippan 2014-2015

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Blåsippan 2014-2015 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Blåsippan 2014-2015 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Verksamhetsplan. Bla husets fo rskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Bla husets fo rskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Bla husets fo rskola 2018-2019 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Reviderad:

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Bergabacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Arbetsplan. Lillbergets förskola Avd /2016

Arbetsplan. Lillbergets förskola Avd /2016 Arbetsplan Lillbergets förskola Avd 4 2015/2016 INLEDNING Vi på avdelning 4 har valt att främst arbeta med målen Språk och kommunikation samt med Utveckling och lärande. På avdelningen går barn i åldrarna

Läs mer

Verksamhetsplan Förskolan 2017

Verksamhetsplan Förskolan 2017 Datum Beteckning Sida Kultur- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan Förskolan 2017 Innehåll Verksamhetsplan... 1 Vision... 3 Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Förskolans uppdrag... 5 Prioriterade

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016 förskolan Hopprepet Skolnämnd Sydost

Arbetsplan 2015/2016 förskolan Hopprepet Skolnämnd Sydost Arbetsplan 2015/2016 förskolan Hopprepet Skolnämnd Sydost Förskolechef Susanne Carlsson Innehållsförteckning 1. Inledning 2.. Läroplansmål Normer och värden 3. Läroplansmål Utveckling och lärande 4. Läroplansmål

Läs mer

Arbetsplan för förskolan Baronen. Läsåret

Arbetsplan för förskolan Baronen. Läsåret Arbetsplan för förskolan Baronen Läsåret 2018-2019 Förskolans arbete utgår från följande lagar och styrdokument: Skollagen(2010:800) Läroplanen för förskola (Lpfö-98/16) Lag om förbud mot diskriminering

Läs mer

Björnbärets Pedagogisk planering Läsåret 13-14

Björnbärets Pedagogisk planering Läsåret 13-14 Björnbärets Pedagogisk planering Läsåret 13-14 Skriven av Elisabeth Fors, Ulrika Söderström Normer och värden - Förskolan ska sträva efter att varje barn utveckla öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar.

Läs mer

för Rens förskolor Bollnäs kommun

för Rens förskolor Bollnäs kommun för Bollnäs kommun 2015-08-01 1 Helhetssyn synen på barns utveckling och lärande Återkommande diskuterar och reflekterar kring vad en helhetssyn på barns utveckling och lärande, utifrån läroplanen, innebär

Läs mer

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet SJÄLVSKATTNING ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet TYCK TILL OM FÖRSKOLANS KVALITET! Självskattningen består av 6 frågor. Frågorna följs av påståenden som är fördelade på en skala 7 som du

Läs mer

ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN

ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN Inledning Förskolan regleras i skollagen och har Skolverket som tillsynsmyndighet. Sedan 1 augusti, 1998, finns en läroplan för förskolan, Lpfö 98. Läroplanen är utformad

Läs mer

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till våra lokala mål och beskrivit våra metoder. På förskolan

Läs mer

Kållekärrs förskolor Arbetsplan augusti 2016 juni 2017

Kållekärrs förskolor Arbetsplan augusti 2016 juni 2017 Kållekärrs förskolor Arbetsplan augusti 2016 juni 2017 Ansvarig förskolechef Namn Pia Johnsson Datum 2017-02-10 Tjörn Möjligheternas ö Enhetens namn Kållekärrs förskolor Enheten ansvarar för följande områden

Läs mer

Förskoleområde Fullersta 1 Systematiskt kvalitetsarbete för perioden 2016/2017

Förskoleområde Fullersta 1 Systematiskt kvalitetsarbete för perioden 2016/2017 Förskoleavdelningen Förskoleområde Fullersta 1 Systematiskt kvalitetsarbete för perioden 2016/2017 Varje förskoleenhet arbetar enligt skollagen systematiskt och kontinuerligt med att följa upp verksamheten,

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN 1 Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar Förmåga

Läs mer

Verksamhetsplan Duvans förskola

Verksamhetsplan Duvans förskola Verksamhetsplan 2017-2018 Duvans förskola Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig: Reviderad: Gäller

Läs mer

Handlingsplan. Storhagens förskola. Ht16/Vt17

Handlingsplan. Storhagens förskola. Ht16/Vt17 Handlingsplan Storhagens förskola Ht16/Vt17 1 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet utvecklar: öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra

Läs mer

Handlingsplan för. Brynäs-Nynäs förskoleenhet. Förskola Hammargården 2011/2012

Handlingsplan för. Brynäs-Nynäs förskoleenhet. Förskola Hammargården 2011/2012 2011-10-17 Sid 1 (19) Handlingsplan för Brynäs-Nynäs förskoleenhet Förskola Hammargården 2011/2012 X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (19) 2.1 NORMER OCH

Läs mer

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Lövåsens förskola

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Lövåsens förskola 1(7) Lokal arbetsplan Lövåsens förskola 2010/2011 2 Innehållsförteckning Inledning 3 2.1 Normer och värden 3 Mål 3 3 2.2 Utveckling och lärande 3 Mål 3 4 2.3 Barns inflytande 4 Mål 4 4 2.4 Förskola och

Läs mer

Avstämning: Kontinuerligt på reflektioner och arbetslagsledarträffar, APT

Avstämning: Kontinuerligt på reflektioner och arbetslagsledarträffar, APT Barn- och utbildningsnämnden Datum 1 (8) Barn- och utbildningsförvaltningen Förskoleområde Kompassen LVP 2015/2016 FSO Kompassen 1.Förvaltningens åtagande Barn och vårdnadshavare upplever att de är trygga

Läs mer

Mål för Häcklinge Förskola / Leoparden Läsåret 2013/2014

Mål för Häcklinge Förskola / Leoparden Läsåret 2013/2014 2012-10-15 Sid 1 (7) Mål för Häcklinge Förskola / Leoparden Läsåret 2013/2014 V A L B O F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), www.gavle.se Sid 2 (7) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Kvalitetsarbete för Smedby förskola period 3 (jan mars), läsåret

Kvalitetsarbete för Smedby förskola period 3 (jan mars), läsåret Kvalitetsarbete för Smedby förskola period 3 (jan mars), läsåret 2013-2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola Utbildningsförvaltningen Lokal arbetsplan för Eneryda förskola 2013-2014 Innehållsförteckning 1 Presentation av förskolan. 3 2 Årets utvecklingsområden. 4 3 Normer och värden 5 4 Utveckling och lärande.

Läs mer

Verksamhetsplan för förskolan. Strömstierna förskola

Verksamhetsplan för förskolan. Strömstierna förskola Verksamhetsplan för förskolan Strömstierna förskola 2016-2017 2017 Verksamhetsplan för förskolorna i Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang Strömstads pedagogiska helhetsidé

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Lodet 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Lodet 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Lodet 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan skall

Läs mer

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Datum 1 (9) Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Sida 1(8) Lokal arbetsplan. Skåpafors förskola

Sida 1(8) Lokal arbetsplan. Skåpafors förskola 1(8) Lokal arbetsplan Skåpafors förskola 2011/2012 2 Innehållsförteckning Inledning 3 2.1 Normer och värden 3 Mål 3 3 2.2 Utveckling och lärande 3 Mål 3 4 2.3 Barns inflytande 4 Mål 4 5 2.4 Förskola och

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2013/2014 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2014/2015 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Arbetsplan för Norrby förskolor 2017/2018

Arbetsplan för Norrby förskolor 2017/2018 Arbetsplan för Norrby förskolor 2017/2018 Presentation av Norrby Förskolor Norrby förskolor består av Hästskon och Pettersberg. Hästskon har 11 avdelningar fördelade i två hus. Pettersberg är en storavdelning

Läs mer

Lidingö Specialförskola Arbetsplan

Lidingö Specialförskola Arbetsplan Lidingö Specialförskola Arbetsplan 2017 2018 Förskolans styrdokument Internationella styrdokument: FNs deklaration om mänskliga rättigheter FNs barnkonvention Nationella styrdokument Skollagen 2010:800

Läs mer

Arbetsplan för förskolorna Adolfsbergs Intraprenad

Arbetsplan för förskolorna Adolfsbergs Intraprenad Arbetsplan för förskolorna Adolfsbergs Intraprenad 2016-2017 Skutan Skeppet Glommagården Adolfsbergsskolans förskola 1 Vår verksamhetsidé Alla barn och vuxna ska känna sig välkomna i vår verksamhet. Det

Läs mer

Förskolan Eken K V A L I T E T S G A R A N T I

Förskolan Eken K V A L I T E T S G A R A N T I K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (5) Förskolan Eken Förskolan där barnens nyfikenhet är förutsättningen för en kreativ och lustfylld resa i lärandet En verksamhetsidé har tagits fram för förskoleverksamheten

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2018-2019 Tra dga rdens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-05-14 Gäller till: 2019-06-30

Läs mer

Kyrkenorums Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kyrkenorums Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Kyrkenorums Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2017/2018 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Föräldraenkät 2012 Kommunal och fristående förskola. Fråga 1. Vilken förskola går ditt barn på? Fråga 2. Vilken avdelning går ditt barn på?

Föräldraenkät 2012 Kommunal och fristående förskola. Fråga 1. Vilken förskola går ditt barn på? Fråga 2. Vilken avdelning går ditt barn på? Fråga 1. Vilken förskola går ditt barn på? Svar; Fråga 2. Vilken avdelning går ditt barn på? Svar; Fråga 3. Trygghet, trivsel och glädje ; I I ditt barn får den trygghet det behöver på förskolan ditt barn

Läs mer