Förskola och hem Informationsbrev från Stensjön, november 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förskola och hem Informationsbrev från Stensjön, november 2012"

Transkript

1 Förskola och hem Informationsbrev från Stensjön, november 2012 Förskolechef Christina Johansson Det lackar mot jul och barnen har fullt upp med julbak och skapande verksamhet kombinerat med ordinarie verksamhet. Se separat inbjudan till Lucia-morgon och Julfest för alla barnen har vi onsdag 19 december. Så får vi se om Tomten kommer Nästa studiedag då förskolan är stängd blir den 7/2. Stadionparkens förskola kommer att vara på avdelningen Spöket v. 52, v. 1. Spöket, Regnbågen och Såpbubblans barn kommer att vara på Draken/Luftballongen. En del personalförändringar sker nu i januari som ni säkert redan känner till. Förskollärare Jessica Hell börjar den 2/1 på Spöket och förskollärare Emelie Jansson på Regnbågen den 21/1. Carina Olivera ska arbeta på en äventyrsförskola i Malmö Stad och slutar den 13/1. Suzan Taha ska arbeta på Såpbubblan från 7/1-14/2 då förskollärare Camilla Nihagen börjar efter Erika Lundgren som går vidare till en annan förskola i Malmö Stad. Linda Dahlström vikarierar på Luftballongen tills vi anställt en ny förskollärare där. Annons är ute. (Ni som minns Lisa Ericson som nu varit föräldraledig ett år kommer att sluta och har fått en ny tjänst närmre hemmet då hon bor i Staffanstorp). Gemensam verksamhetsutveckling För att bli en framgångsrik förskola behöver vi göra val av metoder som vilar på vetenskaplig grund och som leder verksamhetsutvecklingen framåt, för att uppnå en ökad måluppfyllelse i enlighet med styrdokumenten. Ett val av metod är ECERS Early Childhood Environment Rating Scale som handlar om att kvalitetsbedöma basfunktioner i förskolemiljö. Varför välja ECERS som metod? Strävan att skapa en likvärdig förskola, kvalitetssäkra verksamheten, få ett resultat som påvisar att personalen själva kan höja kvaliteten. Planering av åtgärder för verksamhetsutveckling, samt utvärdering dokumenteras. Arbetslagen blir medvetna om sin kvalitetsnivå och får bekräftelse på vad de gör bra. Ökad medvetenhet kring vad man vill förbättra i arbetslaget. Observationerna ökade i barngrupperna inför kartläggning och efterföljande arbete. Personalen upplevde att de bättre kunde tydliggöra förändringsarbetet för er föräldrar. Barns inflytande ökade när personalen

2 bjöd in till samråd med barnen och lyfte frågeställningar från bland ECERS och Grön Flagg. I nästa hembrev ska jag berätta vidare om fler metodval. TRAS Tidig registrering av språk. Spöket/Regnbågen Här arbetar Brittmari, Suzan K, Besarta, Ingrid, Carina och Margaretha, Suzan T, Sabina och Emelie Spökets telefonnummer: Regnbågens telefonnummer: Månaden började med Höstlov v.44 och vi hade lite mer spontana aktiviteter. Det blev bland annat ett spontant disco, då några barn samlades på Spöket och dansade tillsammans. Barnen hade roligt och fick umgås med barn från andra avdelningen. De olika grupperna har haft olika aktiviteter utifrån vårt tema, Hållbar utveckling och Grön flagg. Några barn har planterat ärtor för att se vad de behöver för att kunna växa, de planterades i mjölkartonger som bra återvinning. Barnen har också i grupper sett efter det vi tidigare planterat och följt den utvecklingen. Bland annat behövs det ju vattnas för att växa, har barnen kommit fram till. Yngsta barnen har fortsatt med rytmik och sånger, och har även varit på promenad eller lekt konstruktionslek i sanden som är populärt. Mellangruppen har läst en del flanosagor (när vi sätter upp bilder och symboler på en filttavla), haft sångstunder och mycket utelek. Alla barnen har på olika sätt och med olika tekniker målat på avdelningen och i ateljén, med täckfärger och vattenfärger. Temat har varit varierande i de olika grupperna, bland annat har barnen fått prova olika tekniker som att måla med tråd, med boll, med svampar. De äldsta barnen har fått i uppdrag att göra gemensamma målningar. Tillsammans med vår elev Sarah har en del barn också fått vara i ateljén och konstruera efter fantasi med olika material, kastanjer. Det var vid en höstpromenad till Pildammsparken som barnen lyckades samla ihop väldigt många kastanjer och alla fick möjlighet att fritt springa och leka på de stora gräsytor som parken erbjuder! En härlig känsla och glädje för alla! De äldsta barnen har arbetat en del med första bokstaven i sitt namn. De har fått leta upp sin bokstav i alfabetet, de har byggt bokstäver med sugrör, de har skrivit sina namn och fått hjälp med det, de har varit med och skrivit om sina teckningar på datorn och varit delaktiga i att sätta upp sin egen dokumentation. Barnen har också lekt en del lekar. Gömma nyckeln och Pomperipossa. Vet ni inte hur lekarna går till, så be barnen att berätta! Det är mycket bra språkträning, på alla språk!

3 Vi har haft Dropp in på båda avdelningarna och det var mycket trevligt. Barnen tycker det är roligt och speciellt när föräldrarna kommer in på avdelningen och de kan få visa var de leker och med vad, och visa vad de gjort. Tack till alla er! De äldsta barnen födda 07 och 08, fick möjligheten att åka med buss till Bokskogen i Torup. Detta var såklart en upplevelse! Barnen fick uppleva skogen, luften och lugnet som den ger. Där fanns också en lekplats byggd av stockar med rep och trappor som barnen tyckte mycket om. Tillsammans gick de en runda som var 2 km. Många barn blev trötta av upplevelsen och somnade sött på bussen hem. Tack till kocken som ordnade så god utflyktsmat till oss. Efter lunchen har vi läsgrupper som vanligt och böcker vi läst är bland annat: Olas ABC bok, Varför då? Historien om någon, Spyflugan Astrid, Tool and Cooper, Lisen kan inte sova, Rosor i rabatten, Snigel blå. Barnen födda 07,08,09 har/ska gå till biblioteket för att vara med om en berättarupplevelse där vi får sagor berättade för oss i ett mobilt berättarrum med olika färgskiftningar och ljud. Mycket trevligt och spännande En av gångerna var tidningen Metro där och vi var med på bild i tidningen från den här aktiviteten. På måndagarna har vår arabisktalande pedagog Wafa tillsammans med annan pedagog på förskolan, en arabiskgrupp på fm, även sagostund på arabiska efter lunch samma dag. Info om den här verksamheten finns i en pärm i entrén. Bilderna visar ett sätt att jobba med matematik i förskolan: bygga former med hjälp av naturens material. Enligt Lpfö och Hållbar utveckling. Vi vill också informera er föräldrar om att Carina kommer att sluta sin anställning på Stensjöns förskola för att arbeta på en avd: Äventyrsgruppen i Malmö stad. Sista arbetsdagen blir 13 januari. Hon har inte berättat detta för barnen ännu och kommer att göra det närmsta veckan. Emelie Jansson (klar med sin förskollärarexamen nu den 21/1) som ni och alla barnen känner kommer att efterträda Carina. Nästa månad har vi Lucia 13 dec att se fram emot, samt julfest för barnen. Info och anmälan om detta finns i entrén på Regnbågen/Spöket. Hjärtligt välkomna till vårt Luciafirande!

4 Draken/Luftballongen Här arbetar Camilla, Brita, Linda, Åsa, Smahane, Claes, Valentina och Zainab Drakens telefonnummer: Luftballongens telefonnummer: November har varit en händelserik månad. Verksamhetens aktiviteter har varit varierande och lärmiljön är under förändring utifrån barnens intresse. Personalen har använt en självskattnings/utvärderings metod som heter ECERS. Med hjälp av ECERS har vi observerat Draken/Luftballongens inomhusmiljö, var barnen leker, vad barnen leker med, hur personalen arbetar med barnens språkutveckling och sidans dokumentation. Utifrån resultatet och med barnens delaktighet utvecklar vi lärmiljön. På Draken finns det ett harmoniskt rum med kuddar, mattor och belysning på väggarna. Barnen söker sig gärna in till detta rum där det sker samtal mellan barnen, barn vuxna eller möter barnens behov för en lugnare stund. Personalen har satt upp siffror, bilder och bokstäver på väggarna som har skapat nya kommunikationstillfällen och barnen har lekskrivit utifrån inspiration från alfabetet. Pågående förändringar i lärmiljön är att möta barnens intresse för att leka med kojor och möjliggöra ett rum för att fler barn ska kunna vara delaktiga i de olika rollekarna. Planerade aktiviter som barnen har erbjudits utanför förskolan: Pildammsparken, olika lekplatser, sagostund på biblioteket, cykelturer och buss till bokskogen. Ute på förskolans gård har barnen lekt olika vuxenledda lekar: pjätt, under hökens vingar, katten är lat, kurragömma mm.

5 Inomhus har vi erbjudit lärandestunder med lärplatta (I PAD), språklekar, matematiska aktiviteter med spel & pussel, olika skapande projekt. Några av barnen har varit delaktiga i ett miljöråd med barn från andra avdelningar och från Stadionparkens förskola. Detta är kopplat till vårt Grön flagg tema. Barnens lek är det som präglar verksamheten. I leken använder barnen sina kunskaper och erfarenheter. I leken använder barnen sin fantasi och kreativitet. Olika teorier och forskning menar att det är under barnens lek i interaktion med varandra som det sker ett lärande. Barn lär av varandra. Sista tiden har barnen lekt: konstruktionslekar med olika byggmaterial. I den leken får barnen in klassificering, sortering, teknik, form, färg och problemlösning. I rollekarna har de lekt olika familjekonstruktioner, klätt ut sig till andra karaktärer, samt doktor. I dessa lekar ingår samspel, turtagning, fantasi, empati, konflikthantering. I nämnda leksituationer utvecklas bland annat barnens förmåga att återberätta, argumentera, lyssna och samtala. Välkomna till Stensjöns Luciafirande den 13 december Såpbubblan Här arbetar Erika, Zarifa, Sarah, Ida, Flora och Ksenija. Såpbubblan 1, telefonnummer: Lilla Såpbubblan 2, telefonnummer: Såpbubblan 1 Ida, Flora, Ksenija Det blir allt kyligare och kyligare så ute vi påminner om varma kläder såsom mössa, vantar, överdragsbyxor och overall. Hösten har kommit och vi har skapat tittskåp med hjälp av naturmaterial. Vi har tillfört blommar och fåglar till vårt stora naturkollage. Vi fortsätter att arbeta med bokstäver då bussen Bobby kom med bokstaven Bb. utvecklar intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och deras kommunikativa funktioner. Alla 07/08:or var i bokskogen, där upplevde barnen naturen och dess möjligheter. Barnen tränade sin grovmotorik när de sprang runt hinderbanan. 09:orna var på förskolan och erbjöds olika aktiviteter. Lärplattan (I PAD) har introducerats då barnen får lära sig om bokstäver, siffror och träna finmotoriken. utvecklar intresse för bilder, texter och olika medier samt sin förmåga att

6 använda sig av, tolka och samtala om dessa. Barnen erbjuds varje dag olika aktiviter utifrån vårt tema Grön flagg, skapande aktiviteter, pussel/spel, rollekar, sagostunder, rörelse till musik och bygg och konstruktionslek. att förskolan tillämpar ett demokratiskt arbetssätt där barnen aktivt deltar. Julen börjar närma sig, så nu tränar vi på luciasångerna, Santa Lucia, Goder morgon, Lusse lelle, Tre pepparkaksgubbar, Blinka lilla stjärna, Tomtarnas julnatt, Staffan var en stalledräng, Sockerbagare och I ett hus. Vi uppmuntrar att ni tränar på Luciasångerna hemma. Det har förekommit onödigt bråk och osämja mellan barnen när de tar med sig egna leksaker till förskolan, leksakerna kan även gå sönder och tappas bort som vi inte kan ta ansvar för. Därför vill vi gärna att egna leksaker stannar hemma. Viktig information finns att läsa på ytterdörren Såpbubblan 2 Erika, Sara, Zarifa Nu går vi med raska steg mot Lucia, Jul och Nyår. Se vår Luciainbjudan i hallen, Ni är varmt välkomna. Tänk på att barnen inte behöver ha luciakläder, det väljer Ni själva. Vardagskläder går lika bra. Det kommer även inbjudan för barnen om julfest en f.m. i december. Den 4/12 besöker vi Bellevuebibliotekets Berättarrum med olika ljus-och ljudeffekter. Lapp om tiden kommer. Vi har arbetat mycket språkfrämjande genom att sjunga, använda bilder med barnen och använt oss av ljud och rörelser framför allt från olika djur. Vi har sett att vissa barn utvecklat sin språkliga förmåga. Till Halloween tillverkade barnen egna spöken som Ni vet att de fick med sig hem.

7 Inom vårt tema Grön Flagg: Planterat tomatskivor (man lägger ovanpå jorden) och ärtor (blir ärtskott at ha på smörgås) Vårt träd har utvecklats med: *stam *gräs målat *sol *moln - klistrat filttyg Nu väntar vi bara på skatorna. Kom gärna in och titta. Ett uppskattat besök på buckliga fotbollsplanen i Kroksbäcksparken har vi hunnit med. I vår samling använder vi oss ibland av mungymnastik som främjar språkinlärning. Saltdeg har vi tillverkat som ska bli adventljusstakar. Avslutningsvis vill vi tacka för en fin uppslutning vid vårt Dropp-in. Med önskan om en mysig adventhelg

8 Förskolan ska sträva efter att varje barn Utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära. Utvecklar nyanserat talspråk, ord förråd och begrepp. Utvecklar sin skapande förmåga och förståelse för naturvetenskap och samband i naturen. Och att ge föräldrarna delaktighet i förskolan. Lpfö 98/1

Förskola och hem Informationsbrev från Stadionparken, december 2012

Förskola och hem Informationsbrev från Stadionparken, december 2012 Förskola och hem Informationsbrev från Stadionparken, december 2012 Förskolechef Christina Johansson 0709-77 20 53 Utomhusmiljön på Stadionparken närmar sig en renovering med nya lekredskap och staket

Läs mer

Informationsbrev, Stensjöns förskola, januari 2013

Informationsbrev, Stensjöns förskola, januari 2013 Nyheter Malmö stad Hyllie stadsdelsförvaltning Datum 2013-01-31 Förskola och hem Informationsbrev, Stensjöns förskola, januari 2013 Förskolechefen har ordet Christina Johansson - 0709-77 20 53 Nästa studiedag

Läs mer

Förskola och hem Informationsbrev från Stensjön, september 2012

Förskola och hem Informationsbrev från Stensjön, september 2012 Förskola och hem Informationsbrev från Stensjön, september 2012 Förskolechef Christina Johansson 0709-77 20 53 Vårdnadshavaren har ansvaret för sina barns fostran och utveckling. Förskolan ska komplettera

Läs mer

Nyheter. Förskolechefen har ordet. Hyllie stadsdelsförvaltning

Nyheter. Förskolechefen har ordet. Hyllie stadsdelsförvaltning Nyheter Malmö stad Hyllie stadsdelsförvaltning Datum Förskolechefen har ordet Christina Johansson - 0709-77 20 53 christina.johansson4@malmo.se September månad har varit helt fantastisk med sol och värme

Läs mer

Informationsbrev, Stensjöns förskola, februari 2013

Informationsbrev, Stensjöns förskola, februari 2013 Nyheter Malmö stad Hyllie stadsdelsförvaltning Datum 2013-02-28 Förskola och hem Informationsbrev, Stensjöns förskola, februari 2013 Förskolechefen har ordet Christina Johansson - 0709-77 20 53 Nästa studiedag

Läs mer

Verksamheten är i full gång med att avsluta terminen tillsammans med era barn.

Verksamheten är i full gång med att avsluta terminen tillsammans med era barn. Malmö stad Förskoleförvaltningen Datum Nyheter Förskolechefen har ordet Christina Johansson - 0709-77 20 53 christina.johansson4@malmo.se Detta är sista hembrevet för verksamhetsåret 2012/2013. Det har

Läs mer

Förskola och hem Informationsbrev från Stensjön, oktober 2012

Förskola och hem Informationsbrev från Stensjön, oktober 2012 Förskola och hem Informationsbrev från Stensjön, oktober 2012 Förskolechef Christina Johansson 0709-77 20 53 Det är redan höstlov och vi är mitt i terminens arbete. Det är kallt nu så kom ihåg att ta med

Läs mer

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015 BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015 En vanlig vecka på Blomman: Vi går ut varje morgon efter frukost, kl.9.30 äter vi frukt tillsammans ute. Efter detta går vi in i våra grupper och arbetar till 10.45.

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR POMPERIPOSSA

VERKSAMHETSPLAN FÖR POMPERIPOSSA VERKSAMHETSPLAN FÖR POMPERIPOSSA REVIDERAD SEPTEMBER 2010 PERSONAL: Malin Lundberg Förskollärare 100% Karin Persson Barnskötare 100% Kerstin Wihlborg Barnskötare 100% BARNGRUPPENS SAMMANSÄTTNING: Totalt

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg och Familjedaghem

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg och Familjedaghem Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg och Familjedaghem Gruppens sammansättning Vi har 8 barn. 7 flickor och 1 pojke 3 barn födda 12 1 barn födda 11 3 barn födda 10 1 barn födda 09 Personal Liselott Karlsson

Läs mer

Orange Centrals Förskola

Orange Centrals Förskola Orange Orange Centrals Förskola Vi som arbetar på Orange heter Ulrica, Sara, Lisbeth och Hafije. Telefonnumret till avdelningen är 044-13 49 62. Arbetslaget består av två förskollärare, två barnskötare.

Läs mer

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Förskolan Bäcken Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

TUVANS MÅL OCH LOKALA HANDLINGSPLAN / 2010

TUVANS MÅL OCH LOKALA HANDLINGSPLAN / 2010 TUVANS MÅL OCH LOKALA HANDLINGSPLAN / 2010 BARNGRUPPEN BESTÅR AV: KANINGRUPPEN: Anki ansvarar för dessa barn. EKORRGRUPPEN: Elisabeth ansvarar för dessa barn. BJÖRNGRUPPEN: Monika ansvarar för dessa barn.

Läs mer

Arbetsplan för Snöflingan 2015_2016

Arbetsplan för Snöflingan 2015_2016 Arbetsplan för Snöflingan 2015_2016 Gruppens sammansättning Vi har 14 barn. 7 pojkar och 7 flickor. 1 barn födda 14 3 barn födda 13 9 barn födda 12 Personal Heléne Runesson förskollärare 80 % Carina Johansson

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2016/2017

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2016/2017 Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2016/2017 Gruppens sammansättning Vi har 10 barn, 8 flickor och 2 pojkar 1 barn födda 15 3 barn födda 14 1 barn födda 13 4 barn födda 12 1 barn födda 11

Läs mer

Arbetsplan 2013-2014. Med fokus på barns lärande

Arbetsplan 2013-2014. Med fokus på barns lärande Arbetsplan 2013-2014 Med fokus på barns lärande Postadress Besöks adress Telefon Fax E-mail Skolvägen 20, 952 70 Risögrund Skolvägen 20 0923-65838 0923-65838 rison1@edu.kalix.se Förord Förskolan ska lägga

Läs mer

Arbetsplan Herkules Förskola - Läsår 2005-2006

Arbetsplan Herkules Förskola - Läsår 2005-2006 Arbetsplan Herkules Förskola - Läsår 2005-2006 Herkules Förskola personalkooperativ är beläget på södra Lidingö i Käppalaområdet. Vi har nära till skogen och om vintern har vi pulkabacke och mojlighet

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2018-2019 Tra dga rdens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-05-14 Gäller till: 2019-06-30

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2017/2018

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2017/2018 Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2017/2018 Gruppens sammansättning Vi har 11 barn, 8 flickor och 3 pojkar 2 barn födda 16 1 barn födda 15 3 barn födda 14 1 barn födda 13 4 barn födda 12

Läs mer

Inger, Helena och Sara arbetar heltid och finns på avdelningen mellan 6.30 och 17.30.

Inger, Helena och Sara arbetar heltid och finns på avdelningen mellan 6.30 och 17.30. TÄPPANS MÅL OCH LOKALA ARBETSPLAN 09/10 Barngruppen består av: Röda gruppen Gula gruppen Gröna gruppen Personalgruppen: Inger, Helena och Sara arbetar heltid och finns på avdelningen mellan 6.30 och 17.30.

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

KVALITETSINDIKATOR FÖR FÖRSKOLANS VERKSAMHET 2013

KVALITETSINDIKATOR FÖR FÖRSKOLANS VERKSAMHET 2013 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TILLHANDAHÅLLARAVDEL NINGEN SID 1 (8) 2012-10-12 KVALITETSINDIKATOR FÖR FÖRSKOLANS VERKSAMHET 2013 Självvärdering av hur förskolan utifrån läroplanen skapar förutsättningar för

Läs mer

Stjärnfallet Novas arbetsplan 2015/2016

Stjärnfallet Novas arbetsplan 2015/2016 Stjärnfallet Novas arbetsplan 2015/2016 Novas fokusområden läsåret 2015/2016, goda värderingar, ett försprång, ett löfte livslångt lärande och den fria leken. Tillsammans med Stenkolets och Stjärnfallets

Läs mer

Arbetsplan för Korallen 2014_2015

Arbetsplan för Korallen 2014_2015 Arbetsplan för Korallen 2014_2015 Gruppens sammansättning Vi har 17 barn. 10pojkar och 7 flickor. 2 barn födda 13 9 barn födda 12 6 barn födda 11 Personal Heléne Runesson förskollärare 80 % Annelie Quist

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING

KVALITETSREDOVISNING KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2005-2006 Kommun Förskola Uppgiftslämnare : Eskilstuna : Syrenen : Natalie Lundholm Underlag för redovisningen Det som ligger som underlag för redovisningen är den självvärdering

Läs mer

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning)

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Internationellt perspektiv Förskolan ska sträva efter att varje barn Etiskt perspektiv utvecklar sin identitet

Läs mer

NORRBACKA FÖRSKOLOR PEDAGOGISK VERKSAMHETSPLAN VATTEN LÄSÅR 2011-2012. Lyan, Skutan, Norrbacka, dagbarnvårdare

NORRBACKA FÖRSKOLOR PEDAGOGISK VERKSAMHETSPLAN VATTEN LÄSÅR 2011-2012. Lyan, Skutan, Norrbacka, dagbarnvårdare NORRBACKA FÖRSKOLOR PEDAGOGISK VERKSAMHETSPLAN VATTEN LÄSÅR 2011-2012 Lyan, Skutan, Norrbacka, dagbarnvårdare Norrbacka förskolor består av förskolan Lyan som är en dygnet-runtförskola med avdelningarna

Läs mer

Arbetsplan. KILSMYRANS förskola 2014/2015. Barn och utbildning

Arbetsplan. KILSMYRANS förskola 2014/2015. Barn och utbildning Arbetsplan KILSMYRANS förskola 2014/2015 Barn och utbildning 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och

Läs mer

Lokal arbetsplan. Läsåret:

Lokal arbetsplan. Läsåret: 2016-09-30 Lokal arbetsplan Läsåret: Förskolans vision: De barn som gått på Täppan ska ha med sig ut i livet: - En god självkänsla och lära sig att tänka själv - Se att alla människor har lika värde. -

Läs mer

Informationsbrev oktober 2015

Informationsbrev oktober 2015 Informationsbrev oktober 2015 Hej alla föräldrar! Nu har terminen varit igång i några veckor och vi börjar lära känna varandra i de olika grupperna. Eftersom föräldramötet inte blev av så bifogar vi ett

Läs mer

HANDLINGSPLAN. Språkutveckling. För Skinnskattebergs kommuns förskolor SPRÅKLIG MEDVETENHET LYSSNA, SAMTALA, KOMMUNICERA

HANDLINGSPLAN. Språkutveckling. För Skinnskattebergs kommuns förskolor SPRÅKLIG MEDVETENHET LYSSNA, SAMTALA, KOMMUNICERA HANDLINGSPLAN Språkutveckling SPRÅKLIG MEDVETENHET LYSSNA, SAMTALA, KOMMUNICERA REFLEKTERA UPPTÄCKA OCH FÖRSTÅ SIN OMGIVNING För Skinnskattebergs kommuns förskolor 2018-2019 Innehållsförteckning 1. INLEDNING...

Läs mer

Fjärilens Arbetsplan HT 2013-VT 2014

Fjärilens Arbetsplan HT 2013-VT 2014 Fjärilens Arbetsplan HT 2013-VT 2014 Arbetsplan Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Arbetsplan för Förskolan Vitsippan 2018/2019. Avdelning Månskenet

Arbetsplan för Förskolan Vitsippan 2018/2019. Avdelning Månskenet Arbetsplan för Förskolan Vitsippan 2018/2019 Avdelning Månskenet Välkommen till Månskenet Förskolan ska sträva efter att främja alla barns utveckling och lärande samt en livslång lust att lära. Verksamheten

Läs mer

Grovplanering avdelning Rosa VT-13 Tema saga Nalle Phu och hans vänner

Grovplanering avdelning Rosa VT-13 Tema saga Nalle Phu och hans vänner Grovplanering avdelning Rosa VT-13 Tema saga Nalle Phu och hans vänner Avdelningen Rosa avdelning har barn i åldern 1-3 år och ca:18-20 barn. Arbetslaget består av Eivor som är avdelningsansvarig, Melek,

Läs mer

Vi arbetar också medvetet med de andra målen i förskolans läroplan som t.ex. barns inflytande, genus och hälsa och livsstil.

Vi arbetar också medvetet med de andra målen i förskolans läroplan som t.ex. barns inflytande, genus och hälsa och livsstil. Arbetsplan 2010/2011 Under läsåret arbetar vi med ett tema som i år är sagan Bockarna Bruse. Den följer med som en röd tråd genom de flesta av våra mål. Vår arbetsplan innefattar mål inom våra prioriterade

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2016

Verksamhetsplan 2015-2016 Verksamhetsplan 2015-2016 Innehåll: Profil och Vision Koppling till styrdokument Koppling till värdegrunden Äventyrpedagogiken integrerad i verksamheten Verksamhetsplanen är gjord av: Marlene Curan Lena

Läs mer

Handlingsplan för. Valbo förskoleenhet. Förskola Markheden. Avdelning solen 2013/2014

Handlingsplan för. Valbo förskoleenhet. Förskola Markheden. Avdelning solen 2013/2014 2011-10-31 Sid 1 (11) Handlingsplan för Valbo förskoleenhet Förskola Markheden Avdelning solen 2013/2014 X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (11) 2.1 NORMER

Läs mer

Tranbärets månadsbrev november

Tranbärets månadsbrev november 2013-12-04 Tranbärets månadsbrev november Snart kommer han med skägget! Det ligger längtan och förväntan i luften. Vi myser, pysslar och firar jul här på förskolan. Julen är också en tid att rå om varandra

Läs mer

UTVÄRDERING SNÖSTORPS FÖRSKOLOR FÖR 2011-2012. Avdelning: Brogårds förskola

UTVÄRDERING SNÖSTORPS FÖRSKOLOR FÖR 2011-2012. Avdelning: Brogårds förskola UTVÄRDERING SNÖSTORPS FÖRSKOLOR FÖR 2011-2012 Avdelning: Brogårds förskola Det systematiska kvalitetsarbetet MÅL för vår verksamhet 2011/2012 Brogårds förskolas verksamhetsidé, som tar stöd i den reviderade

Läs mer

September 2015. Verksamhetsplan för Lillhedens förskola - 2015/2016. Förutsättningar. Verksamhetsidé vision. Enhetens årshjul.

September 2015. Verksamhetsplan för Lillhedens förskola - 2015/2016. Förutsättningar. Verksamhetsidé vision. Enhetens årshjul. September 2015 Verksamhetsplan för Lillhedens förskola - 2015/2016 Förutsättningar 25 inskrivna barn 2 avdelningar, Nyckelpigan 1-3 år och Fjärilen 3-5 år 2 förskollärare och 3 barnskötare Förskolan ligger

Läs mer

Välkommen till avd Bävern

Välkommen till avd Bävern Välkommen till avd Bävern Bävern är en äldrebarnsavdelning med barn i åldrarna 3-5 år. Vi strävar efter att ge varje barn möjligheter till ett lustfyllt lärande. Förskolan ska sträva efter att varje barn

Läs mer

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning)

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Internationellt perspektiv Förskolan ska sträva efter att varje barn Etiskt perspektiv utvecklar sin identitet

Läs mer

Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016

Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016 Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016 September 2015 Verksamhetsplan för Borgens förskola, avdelning Draken 2015-2016 Enhet Borgens förskola Draken 1-5 år Förutsättningar 23 barn

Läs mer

Arbetsplan. Lillbergets förskola Avd /2016

Arbetsplan. Lillbergets förskola Avd /2016 Arbetsplan Lillbergets förskola Avd 4 2015/2016 INLEDNING Vi på avdelning 4 har valt att främst arbeta med målen Språk och kommunikation samt med Utveckling och lärande. På avdelningen går barn i åldrarna

Läs mer

Verksamhetsplan. Borgens fo rskola. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Borgens fo rskola. Internt styrdokument Verksamhetsplan Borgens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig: Reviderad:

Läs mer

IGELKOTTENS Arbetsplan

IGELKOTTENS Arbetsplan STENBITENS FÖRSKOLA IGELKOTTENS Arbetsplan LÄSÅRET 2014-2015 Dessi Kerstin Irina Sofie Arbetsplan för Igelkotten Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

Förskolan Sätraängs Arbetsplan Vår Vision

Förskolan Sätraängs Arbetsplan Vår Vision Förskolan Sätraängs Arbetsplan Vår Vision Förskolan skall lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten skall vara trygg, rolig och lärorik. Alla barn skall känna en tillhörighet, gemenskap och

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING

KVALITETSREDOVISNING KVALITETSREDOVISNING Montessoriförskolan Paletten / Dotorp Läsår 2010/2011 Sig-Britt Karlsson Rektor Normer och värden Mål: Att varje barn utvecklar: Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. Förmåga

Läs mer

1. Beskrivning av Stormhattens förskola

1. Beskrivning av Stormhattens förskola Stormhattens föräldrakooperativa förskola Verksamhetsplan 2014/2015 1. Beskrivning av Stormhattens förskola 1.1 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara

Läs mer

Utvecklingsområ de Språ k HT 18-VT 19

Utvecklingsområ de Språ k HT 18-VT 19 Utvecklingsområ de Språ k HT 18-VT 19 Nulägesanalys Vi har valt språk som ett utvecklingsområde, då språket är en viktig del i allt lärande. Det finns många fler uttrycksformer än det verbala språket såsom

Läs mer

Verksamhetsplan. Läsåret Förskolan Lillåsen

Verksamhetsplan. Läsåret Förskolan Lillåsen Förskoleverksamheten Verksamhetsplan Läsåret 2013-2014 Förskolan Lillåsen 1 Inledning Förskolan Lillåsen består av två avdelningar, en grupp med barn i ålder 1-3 år och en grupp med barn i ålder 3-5 år.

Läs mer

GROV-PLANERING VÅRTERMINEN 2013 LILL-MYRAN APRIKOS

GROV-PLANERING VÅRTERMINEN 2013 LILL-MYRAN APRIKOS GROV-PLANERING VÅRTERMINEN 2013 LILL-MYRAN APRIKOS GROVPLANERING - APRIKOS AVDELNING VT 2013 Vi är fyra pedagoger som arbetar på avdelning Aprikos på Lill-Myran. Vår barngrupp består av ca: 23 barn. Majoriteten

Läs mer

Gruppens sammansättning 19 barn 4 barn födda barn födda barn födda 2015

Gruppens sammansättning 19 barn 4 barn födda barn födda barn födda 2015 Arbetsplan för Snöflingan 2016/2017 På Snöflingan arbetar vi alltid utifrån läroplanen, den finns med som en röd tråd i allt vi gör och planerar. Eftersom vi har en ny grupp med ny personal och många nya

Läs mer

Verksamhetsplan för Borgens förskola. avdelning Örnen 2015-2016

Verksamhetsplan för Borgens förskola. avdelning Örnen 2015-2016 Verksamhetsplan för Borgens förskola avdelning Örnen 2015-2016 September 2015 Verksamhetsplan för Borgens förskola, avdelning Örnen - 2015/2016 Enhet Örnen Förskoleverksamhet för 1-5 år Förutsättningar

Läs mer

Mål, genomförande, måluppfyllelse och bedömning

Mål, genomförande, måluppfyllelse och bedömning Kvalitetsredovisning för Snickargårdens förskola läsåret 2009/2010 Inledning Enligt förordning skall varje förskola årligen upprätta en kvalitetsredovisning. Den skall bland annat innehålla en bedömning

Läs mer

Verksamhetsplan för Malmens förskolor

Verksamhetsplan för Malmens förskolor Verksamhetsplan för Malmens förskolor 2015-2016 Enheter Smultron 1-3 år Hallon 1-3 år Jordgubben 3-5 år Lingon 3-5 år Nyponrosen 1-5 år Kullerbyttan 1-5 år Verksamheter Förskola för barn 1-5 år Förutsättningar

Läs mer

Kvalitetsberättelse. Verksamhet och datum: Norrgårdens förskola 2017

Kvalitetsberättelse. Verksamhet och datum: Norrgårdens förskola 2017 Kvalitetsberättelse Verksamhet och datum: Norrgårdens förskola 2017 Vår grundverksamhet: Norrgårdens förskola är en enavdelningsförskola med barn från 1-5 år. Nära intill ligger ytterligare en enavdelningsförskola

Läs mer

När luciatåget tågar ut från Lila så fikar vi på respektive avdelning, på lussebullar och pepparkakor som era barn bakat tillsammans!

När luciatåget tågar ut från Lila så fikar vi på respektive avdelning, på lussebullar och pepparkakor som era barn bakat tillsammans! Nu väntar Lucia och julen står för vår dörr! Ni är varmt välkomna att fira lucia hos med oss fredagen den 12 dec. Vi tänker att alla som vill får vara luciaklädda (lämna kläderna redan på morgonen märkta)

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Junibacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem Gruppens sammansättning Vi har 12 barn, 10 flickor och 2 pojkar 3 barn födda 14 1 barn födda 13 4 barn födda 12 1 barn födda 11 3 barn födda 10 Personal

Läs mer

Västra Harg förskola och Wasa förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan

Västra Harg förskola och Wasa förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan Västra Harg förskola och Wasa förskola Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan läsåret 2015/2016 Innehåll: Dokumentation sid. 1 Användning av Lärplatta/ Padda sid. 2 Prioriterade utvecklingsområden sid.

Läs mer

Information. Förskolechefen har ordet. Förskoleförvaltningen. Christina Johansson

Information. Förskolechefen har ordet. Förskoleförvaltningen. Christina Johansson Information Malmö stad Förskoleförvaltningen Datum Förskolechefen har ordet Christina Johansson - 0709-77 20 53 christina.johansson4@malmo.se Vi har härmed den glada nyheten att berätta för er att Stensjöns

Läs mer

Verksamhetsplan. för förskolan. Solrosen 2016/2017

Verksamhetsplan. för förskolan. Solrosen 2016/2017 Verksamhetsplan för förskolan Solrosen 2016/2017 Innehållsförteckning Styrdokument... 3 Vision... 4 Förskolans uppdrag... 5 Våra mål... 6 Profil... 7 Projekt... 8 Lek... 9 Det pedagogiska verksamhetsåret...

Läs mer

Kom ihåg ombyteskläder.

Kom ihåg ombyteskläder. Hej v48 Nu har vi börjat med massage, med tända ljus och skön musik masserade barnen varandra medan jag visade i luften vilka rörelser de skulle göra. Först var det lite fnissigt och de hade lite svårt

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Kotten 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund 3 2. Mål och riktlinjer 4 2.1 Normer och värden 4 2.2 Utveckling och lärande 5-6 2.3 Barns inflytande

Läs mer

NYCKELPIGANS VERKSAMHETSPLAN

NYCKELPIGANS VERKSAMHETSPLAN NYCKELPIGANS VERKSAMHETSPLAN Mål och inriktning För oss på Nyckelpigan är leken viktig. Barn söker och erövrar kunskap genom lek. Utevistelsen och att röra sig skog och mark är en viktig del i vår verksamhet.

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan stimulerar

Läs mer

Trevlig helg Monika och Helene

Trevlig helg Monika och Helene Hej! v.47 Den här veckan har vi börjat tänka lite matte, vi har tex 6 kulor i handen och "gömmer" 3 i andra handen hur många finns då kvar? jo 3, vi har också 6 små fyrkanter till hjälp som ligger framför

Läs mer

Västra Harg förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan

Västra Harg förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan Västra Harg förskola Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan 2014/2015 Dokumentation Mål: Vårt mål med dokumentationen är att utveckla verksamheten och ge barnen bästa möjliga förutsättningar i sitt

Läs mer

Slottsvillans pedagogiska inriktning Det utforskande barnet

Slottsvillans pedagogiska inriktning Det utforskande barnet 130422 Slottsvillans pedagogiska inriktning Det utforskande barnet Varje gång du gör något som barnet kan göra själv tar du bort möjligheten för barnet att lära sig lära Det är utvecklande för barnet att

Läs mer

Nyckelpigan. Vårt arbetssätt Enligt läroplanen Lpfö -98

Nyckelpigan. Vårt arbetssätt Enligt läroplanen Lpfö -98 Nyckelpigan Vårt arbetssätt Enligt läroplanen Lpfö -98 Normer och värden Avsnittet Normer och värden i läroplanen handlar om att vi som personal ska se till att barnen får träna sig i att förstå att man

Läs mer

Ett utvecklingsarbete 2007 2009 och framåt...

Ett utvecklingsarbete 2007 2009 och framåt... Ett utvecklingsarbete 2007 2009 och framåt... Förskolan Hans & Greta och Öppna dörrar Förskolan Hans och Greta har de senaste åren varit ute inte på bara en upptäcktsresa utan flera. Det började med att

Läs mer

Arbetsplan för Molnet 2015/2016

Arbetsplan för Molnet 2015/2016 Arbetsplan för Molnet 2015/2016 Gruppens sammansättning Vi har 20 barn 3 barn är födda 14 6 barn födda 13 6 barn födda 12 4 barn födda 11 1 barn fött 10 Personal Carina Addén - förskollärare Susanne Evergren

Läs mer

Arbetsplan Vitklöverns förskola 2009-2010

Arbetsplan Vitklöverns förskola 2009-2010 2009-10-13 Barn- och utbildningsförvaltningen Arbetsplan Vitklöverns förskola 2009-2010 Falkenbergs kommun 311 80 Falkenberg. Telefon växel: 0346-88 60 00. Fax: 0346-133 40 e-post: kommun@falkenberg.se

Läs mer

Pinnhagens kvalitetsredovisning 2014-2015

Pinnhagens kvalitetsredovisning 2014-2015 Förskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(10) 2015-02-10 Pinnhagens kvalitetsredovisning 2014-2015 Kunskapsförvaltningen 1. Organisation Förskolechef delas med Kyrkåsens förskola 50/50. Verksamheten

Läs mer

Lingonets pedagogiska planering 2013/2014.

Lingonets pedagogiska planering 2013/2014. Lingonets pedagogiska planering 2013/2014. Normer och värden. Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar respekt för allt levande och omsorg om sin närmiljö. Vi vill i vårt tema införliva empati

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 2 2. Mål och riktlinjer sida 3 2.1 Normer och värden sida 3 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Verksamhetsplan för Skärets förskola ht.11- vt.12

Verksamhetsplan för Skärets förskola ht.11- vt.12 Verksamhetsplan för Skärets förskola ht.11- vt.12 Beskrivning av verksamheten Skärets förskola ligger på Hasslö och ingår i Nättraby rektorsområde. Förskolan startades år 2003 och består av tre avdelningar

Läs mer

TUVANS MÅL OCH LOKALA ARBETSPLAN / 2010

TUVANS MÅL OCH LOKALA ARBETSPLAN / 2010 TUVANS MÅL OCH LOKALA ARBETSPLAN / 2010 BARNGRUPPEN BESTÅR AV: KANINGRUPPEN. Anki ansvarar för dessa barn. EKORRGRUPPEN: Elisabeth ansvarar för dessa barn. BJÖRNGRUPPEN: Monika ansvarar för dessa barn.

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning 2ör Kvalitetsredovisning Förskolan Tegelbruket Verksamhetsår 2008/2009 Inledning Förskolan Tegelbruket startade hösten 2007. Den är belägen i ett område med hyreslägenheter. I närheten finns skogsbackar,

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Gnistan

VERKSAMHETSPLAN Gnistan VERKSAMHETSPLAN Gnistan Hösten -09 Våren -10 Sanna Alvén Anna Stengard Ann-Kristin Lilja Marianne Fredriksson En dag på Gnistan 6:30 Förskolan öppnar, öppningsavdelning Gnistan 8:00 Frukost 8:30 lek ute/inne

Läs mer

Arbetsplan läsåret 2012-2013

Arbetsplan läsåret 2012-2013 Arbetsplan läsåret 2012-2013 1 ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN BULLERBYN Förskolans mål Vi ger barnen förutsättningar att utveckla ett bra språk, både när det gäller det svenska språket men även andra modersmål.

Läs mer

Information. Förskolechefen har ordet. Förskoleförvaltningen. Christina Johansson

Information. Förskolechefen har ordet. Förskoleförvaltningen. Christina Johansson Information Malmö stad Förskoleförvaltningen Förskolechefen har ordet Christina Johansson - 0709-77 20 53 christina.johansson4@malmo.se Personal från Stensjöns- och Stadionparkens förskola har sedan hösten

Läs mer

INGER OCH LASSE SANDBERGS SAGOVÄRLD FÖRSKOLAN BLÅKLINTEN HT16-VT17. Utvärdering

INGER OCH LASSE SANDBERGS SAGOVÄRLD FÖRSKOLAN BLÅKLINTEN HT16-VT17. Utvärdering 2017-05-30 FÖRSKOLAN BLÅKLINTEN INGER OCH LASSE SANDBERGS SAGOVÄRLD HT16-VT17 Utvärdering Förskolan Blåklinten har inspirerats av utställningen Inger och Lasse Sandbergs sagovärld, som Värmlands museum

Läs mer

Arbetsbeskrivning för

Arbetsbeskrivning för Arbetsbeskrivning för HT 2011 VT 2012 Arbetsbeskrivning Mästerkatten HT-11 VT-12 Barn: 5 4 3 2 1 Pojkar Flickor 0 2010 2009 2008 2007 2006 Personal: Namn Arbetstid Utbildning Jonas 100 % Förskollärare

Läs mer

Verksamhetsbrev dec -14

Verksamhetsbrev dec -14 Verksamhetsbrev dec -14 Under hösten har vi jobbat i våra grupper med vårt gemensamma projekt Min plats på jorden. Gruppen Prickarna (5-åringarna) har ritat självporträtt där barnen tittat lite närmare

Läs mer

Kvalitetsberättelse. Verksamhet och datum: Notbladets förskola

Kvalitetsberättelse. Verksamhet och datum: Notbladets förskola Kvalitetsberättelse Verksamhet och datum: Notbladets förskola 2017-2018 Vår grundverksamhet: Vad/Syfte: Lämning. Vi anser att det är bra att förälder och barn får en stund för sig själva i hallen på morgonen.

Läs mer

Handlingsplan för Ladan, Måns och Loftet

Handlingsplan för Ladan, Måns och Loftet Månsagårdens förskola Handlingsplan för Ladan, Måns och Loftet Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som

Läs mer

ipads i lärandet 24 aug kl 8-16

ipads i lärandet 24 aug kl 8-16 ipads i lärandet 24 aug kl 8-16 Dagens program Om projektet Erfarenheter Ytterbyns förskola Pedagogiska aspekter av ipads Introduktion på ipaden (teknisk utbildning) Testa några pedagogiska appar Metoden

Läs mer

DRÖMHUSET. Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR. Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt.

DRÖMHUSET. Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR. Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt. TORGET, RINKEBY DRÖMHUSET Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt. Traktorerna i området är fortfarande det mest intressanta för barnen. För att utöka

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till våra lokala mål och beskrivit våra metoder. På förskolan

Läs mer

FOKUS: ÄVENTYRSPEDAGOGIK. Verksamhetsplan Lövskatans förskola

FOKUS: ÄVENTYRSPEDAGOGIK. Verksamhetsplan Lövskatans förskola FOKUS: ÄVENTYRSPEDAGOGIK Verksamhetsplan Lövskatans förskola 2014-2015 Innehåll: Profil och Vision Koppling till styrdokument Koppling till värdegrunden Äventyrpedagogiken integrerad i verksamheten Verksamhetsplanen

Läs mer

Handlingsplan För Gröna. Markhedens förskola 2014/2015

Handlingsplan För Gröna. Markhedens förskola 2014/2015 2012-10-15 Sid 1 (12) Handlingsplan För Gröna Markhedens förskola 2014/2015 X X X X F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (12) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Funktionell kvalitet V E R K T Y G F Ö R B E D Ö M N I N G A V F Ö R S K O L A N S M Å L U P P F Y L L E L S E

Funktionell kvalitet V E R K T Y G F Ö R B E D Ö M N I N G A V F Ö R S K O L A N S M Å L U P P F Y L L E L S E Børne- og Undervisningsudvalget 2014-15 BUU Alm.del Bilag 107 Offentligt Funktionell kvalitet V E R K T Y G F Ö R B E D Ö M N I N G A V F Ö R S K O L A N S M Å L U P P F Y L L E L S E Språk och kommunikation

Läs mer

Brummelisas månadsbrev mars 2015

Brummelisas månadsbrev mars 2015 Brummelisas månadsbrev mars 2015 Nu känns det verkligen som att våren är här även om vi får räkna med ett antal bakslag i vädret framöver. Det märks tydligt att barnen fått ny inspiration till andra aktiviteter

Läs mer

Arbetsplan för Ängen,

Arbetsplan för Ängen, Arbetsplan för Ängen, Mariebergs förskola 2010/2011 Arbetsplan för Ängen, läsåret 2010/2011 Arbetsplanen innehåller dels hur vi på Ängen kommer att arbeta under året 2010/2011 och dels hur vi alltid arbetar

Läs mer

2015-08-17 FÖRSKOLAN BLÅKLINTEN PROJEKT KUNGASKOGEN HT14-VT15. Målformulering, Utvärdering-Analys

2015-08-17 FÖRSKOLAN BLÅKLINTEN PROJEKT KUNGASKOGEN HT14-VT15. Målformulering, Utvärdering-Analys 2015-08-17 FÖRSKOLAN BLÅKLINTEN PROJEKT KUNGASKOGEN HT14-VT15 Målformulering, Utvärdering-Analys Vi på Blåklinten arbetar utifrån ett temaarbete Vännerna i Kungaskogen. Temat bygger på boken Snick och

Läs mer

Arbetsplan för förskolan Baronen. Läsåret

Arbetsplan för förskolan Baronen. Läsåret Arbetsplan för förskolan Baronen Läsåret 2018-2019 Förskolans arbete utgår från följande lagar och styrdokument: Skollagen(2010:800) Läroplanen för förskola (Lpfö-98/16) Lag om förbud mot diskriminering

Läs mer

Lokal arbetsplan 14/15

Lokal arbetsplan 14/15 Lokal arbetsplan 14/15 En beskrivning av vår verksamhet. Regnbågens förskola Avdelning: Grön Presentation Gröna avdelningen är en av tre avdelningar på Regnbågens förskola. Vi har ett tätt samarbete mellan

Läs mer