/r/ i några svenska dialekter

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "/r/ i några svenska dialekter"

Transkript

1 /r/ i några svenska dialekter Damra Muminovic och Olle Engstrand 1. Inledning R-ljuden uppvisar stor artikulatorisk variation mellan och inom språk och dialekter (Lindau 1985). I den svenska dialektlitteraturen har skillnaden mellan främre och bakre r tilldragit sig speciellt intresse. Skälet är troligen att dimensionen främre/bakre utgör ett kriterium för en uppdelning mellan en nordligt och ett sydligt dialektområde. Men självfallet kan fonetisk r-variation observeras också inom dessa områden (Sjöstedt 1936, Elert 1981). Den fonologiska definitionen av r inbegriper dess tendens att uppträda tillsammans med lateralerna inom den större klassen likvidor (Jakobson, Fant och Halle 1969); speciellt står r-ljud och andra likvidor oftast nära stavelsekärnan, d.v.s. vokalen, då de förekommer i konsonantkluster. En annan fonologiskt sammanhållande faktor är att många språk och dialekter uppvisar kontextuellt betingad växling mellan artikulatoriskt mycket olika r-varianter. Detta exemplifieras på ett slående sätt av den s.k. götaskorrningen. Däremot har det visat sig svårt att finna någon fonetisk egenskap som alla r- ljud skulle ha gemensam. Lindau (1985) föreslog att en låg tredje formant (F3) skulle vara utmärkande för r-ljuden. Men även om detta stämmer bra för amerikansk engelska tvingades Lindau förkasta hypotesen i ljuset av data från flera språk (fyra indo-europeiska och sju västafrikanska). I avsaknad av evidens för akustisk invarians föreslog Lindau i stället att olika r-varianter kunde sammanlänkas på basis av den Wittgensteinska idén om familjelikhet. Detta innebär i korthet att elementen i en mängd e 1 -e n är relaterade så att e 1 liknar e 2, e 2 liknar e 3 och så vidare, medan e 1 och e n kan sakna gemensamma egenskaper. Det är dock inte klart att denna typ av samband entydigt bestämmer den fonologiska r-kategorin. För dagen kan man bara konstatera att det krävs mera data från olika språk och dialekter för att r-ljudens fonetik och fonologi ska kunna beskrivas på ett tillfredsställande sätt. Den här artikeln utgör ett experimentalfonetiskt bidrag till studiet av r-ljuden i några svenska dialekter.

2 2. Metod Talmaterialet består av inspelningar av två ord, fara och rasa, med r-ljuden i intervokalisk resp. ordinitial position. Informanterna är manliga talare i övre medelåldern och representerar nio dialekter nära den traditionella gränsen mellan främre och bakre r (se kartan i figur 1): Burseryd, Bredsätra, Frillesås, Heberg, Järsnäs, Rimforsa, Segerstad, Stenberga och Öxabäck. Var och en av orterna representeras av tre talare, och varje talare har producerat testorden tre till fem gånger. Materialet ingår i en fonetisk dialektdatabas med talprover från drygt 100 svenska dialekter. 1 Vi har analyserat hela ordmaterialet både auditivt och akustiskt. Först försökte vi kategorisera alla förekommande r-varianter med avseende på artikulationssätt. Vi fann då att många av r-ljuden hade ett approximantiskt uttal. Med approximanter menar vi då ljud som är öppnare än frikativor men slutnare än vokaler. På spektrogrammet uppvisar de ofta en klar formantstruktur. I dessa r- varianter är det följaktligen möjligt att mäta formanternas frekvenslägen och avläsa eventuella skillnader mellan olika dialekter. Eftersom formanternas frekvenslägen varierar med artikulationsställe erbjuder sådana akustiska data ett kvantitativt komplement till de auditiva intrycken av varierande artikulationsställen i approximantiska r. Auditivt kunde vi tillförlitligt skilja mellan fyra artikulationsställen för approximanter. Dessa fyra betecknar vi här som prealveolar, postalveolar, retroflex och bakre. Denna auditiva indelning svarar tämligen väl mot den man kan göra på akustisk grund. Först tyckte vi oss också kunna göra en systematisk auditiv indelning av de bakre approximanterna i palataler och velarer. Denna indelning kunde vi dock inte replikera på ett tillförlitligt sätt, och den kunde inte heller förknippas med specifika spektrala korrelat. 1 Uppbyggd med stöd av Riksbankens Jubileumsfond/Kulturvetenskapliga donationen ( :03, 04) till projektet De svenska dialekternas fonetik och fonologi år 2000 (SWEDIA 2000).

3 Figur 1. De nio orter som bidragit med material till denna studie. 3. Resultat Diagrammet i figur 2 visar proportionell förekomst av r-ljudens olika artikulationssätt i intervokalisk position (i ordet fara) för samtliga dialekter och talare sammanslagna. Det framgår att de approximantiska r-varianterna är i särklass vanligast i denna position, att frikativor och flappar är näst vanligast, och att den tremulantiska r-typen bara uppträder på marginalen. ( Flappar är r- ljud bildade med ett slag med tungan). Som figur 3 visar är frikativorna de överlägset vanligaste r-varianterna i ordinitial position. Approximanter är näst vanligast, och tremulantiska r-ljud är något vanligare i ordinitial än i intervokalisk position. I ordinitial position är flappar ovanligast.

4 tremulanter 2% frikativor 24% flappar 15% approximanter 59% Figur 2. Proportionell förekomst av intervokaliska approximanter, frikativor, flappar och tremulanter. Alla talare och dialekter sammanslagna. flappar 4% frikativor 72% approximanter 15% tremulanter 9% Figur 3. Proportionell förekomst av ordinitiala approximanter, frikativor, flappar och tremulanter. Alla talare och dialekter sammanslagna.

5 Mätningar av F 2 och F 3 i de approximantiska r-varianterna i intervokalisk position avslöjar en ansenlig variation både mellan, och i någon mån inom dialekterna. F 2 varierar mellan ungefär 850 och 1450 Hz och F 3 mellan ungefär 1600 och 2900 Hz. Som figur 4 visar kan dock en del dialekter separeras relativt väl på basis av F 2 och F 3. I dessa dialekter låter r-ljuden prealveolara (Rimforsa), retroflexa (Bredsätra) resp. uvulara (Burseryd). F O R M A N T 3 Figur 4. F 3 mot F 2 (Hz) för intervokaliska r-realiseringar i dialektproverna från Burseryd (fyllda cirklar), Rimforsa (ofyllda cirklar) och Bredsätra (fyrkanter). Ellipserna täcker 90 procent av den teoretiska datadistributionen. Spridningsdiagrammet i figur 5 visar F 3 mot F 2 för approximanter med prealveolara, postalveolara resp. retroflexa artikulationsställen. Det kan noteras att 1) prealveolarerna tenderar att ha högre F 2 och F 3 än postalveolarerna och retroflexerna, att 2) postalveolarerna tenderar att ha lägre F 3 än övriga kategorier, och att 3) retroflexerna tenderar att ha lägre F 2. Det finns dock ett område där de tre kategorierna överlappar (vid c:a Hz för F 2 och c:a Hz för F 3 ). Man kan anta att detta överlapp delvis beror på den

6 begränsade förmåga som vi som lyssnare har att urskilja näraliggande artikulationsställen. F O R M A N T 3 Figur 5. F 3 mot F 2 för olika intervokaliska approximantiska r-varianter: prealveolarer (fyllda cirklar), postalveolarer (ofyllda cirklar) och retroflexer (fyrkanter). Betrakta till slut figur 6 som visar F 2 - och F 3 -data för de bakre och retroflexa r- approximanterna. Vi lägger märke till att den lilla ellipsen, som representerar kategorin retroflex, är nästan helt innesluten i den större ellipsen, som står för kategorin bakre. Detta överlapp visar att retroflext r inte kan separeras från bakre r enbart på basis av F 2 och F 3. Även skillnaden i F 1 är perceptuellt försumbar med medelvärden vid 547 och 504 Hz i den bakre resp. retroflexa kategorin. Det är rimligt att anta att den akustiska likheten mellan retroflexa och bakre r-approximanter motsvaras av en betydande auditiv likhet. Denna auditiva likhet kan bidra till att förklara den växling mellan bakre och främre r- varianter som återfinns i en del dialekter.

7 Figur 6. F 3 mot F 2 för bakre och retroflexa r-approximanter i intervokalisk position. Den lilla ellipsen representerar retroflexerna. 3. Sammanfattning och slutsatser Vi har redovisat några auditiva och akustiska data rörande r-realiseringar i nio svenska dialekter. Resultatet tyder på att r i dessa dialekter oftast realiseras som approximanter i intervokalisk position och som frikativor i ordinitial position. Den tremulantiska r-varianten visade sig vara ovanlig. Akustiska analyser antyder att vissa dialekter kan separeras på basis av F 2 och F 3, men vi fann också ett avsevärt överlapp i F 2 / F 3 -rymden. Fyra artikulationsställen kunde separeras auditivt men återigen kunde vi konstatera ett visst överlapp i F 2 /F 3 -rymden. Speciellt var den retroflexa kategorin nästa helt innesluten i den bakre kategorin i denna rymd; retroflexa r-approximanter kunde m.a.o. inte separeras från bakre r-approximanter enbart på basis av F 2 och F 3. Detta tyder på att stora artikulatoriska skillnader, som den mellan retroflexa och bakre r, kan resultera i relativt små auditiva effekter. Denna observation kan bidra till att förklara den stora artikulatoriska spännvidd som man finner bland r-ljuden.

8 Litteratur Elert, Claes-Christian, 1981: Gränser för det sydsvenska bakre r. Ljud och ord i svenskan 2. Almquist & Wiksell International, Stockholm. Jakobson, Roman, Fant, Gunnar & Halle, Morris, 1969: Preliminaries to speech analysis. The MIT Press, Cambridge, Massachusetts. Lindau, Mona, 1985: The story of /r/. I: V. Fromkin (red.), Phonetic linguistics. Academic Press, Orlando. Sjöstedt, Gösta, 1936: Studier över r-ljuden i sydskandinaviska mål. Avhandling, Lunds universitet.

Dialektal variation i svenska koronaler: experimentella observationer

Dialektal variation i svenska koronaler: experimentella observationer Dialektal variation i svenska koronaler: experimentella observationer Peder Livijn & Olle Engstrand Abstrakt Vi redovisar ett lyssningstest av koronala konsonanter i 29 svenska dialekter i Mellansverige

Läs mer

Mikko Kuronen Finns det supradentala konsonanter även i finlandssvenskan?

Mikko Kuronen Finns det supradentala konsonanter även i finlandssvenskan? Mikko Kuronen Finns det supradentala konsonanter även i finlandssvenskan? Publicerad i Svenskans beskrivning 26., Uppsala universitet. Hallgren & Fallgren. 2003. s. 172-177. 1. Inledning Kombinationerna

Läs mer

Rysk fonetik 7,5 hp föreläsning III. Institutionen för moderna språk Karine Åkerman Sarkisian Ryska A

Rysk fonetik 7,5 hp föreläsning III. Institutionen för moderna språk Karine Åkerman Sarkisian Ryska A Rysk fonetik 7,5 hp föreläsning III Institutionen för moderna språk Karine Åkerman Sarkisian Ryska A Konsonanter - Var? Artikulationsställe - Hur? Artikulationssätt - Fonation (tonande eller tonlös?) Konsonanter

Läs mer

Svenskans ljudsystem i relation till världens språk

Svenskans ljudsystem i relation till världens språk Svenskans ljudsystem i relation till världens språk Fonetisk typologi Inte bara en fråga om att definiera olika grupper av språk som delar vissa fonetiska egenskaper Vi vill också fråga: Kan man hitta

Läs mer

Hur bestämmer man vilka fonem ett språk har? Fonologi. Kommutationstest. Hur bestämmer man vilka fonem ett språk har?

Hur bestämmer man vilka fonem ett språk har? Fonologi. Kommutationstest. Hur bestämmer man vilka fonem ett språk har? Fonologi Mattias Heldner KTH Tal, musik och hörsel heldner@kth.se Hur bestämmer man vilka fonem ett språk har? Hur bestämmer man vilka fonem ett språk har? Fonem = minsta betydelseskiljande ljudenhet i

Läs mer

foner fonem stol 4 4 mamma 4 2 sjukskötare 9 8 gata 4 3 stat 4 3 Haparanda 9 6 heter 5 4 el. 5 kärvänlig 8 el. 9 7 el 8

foner fonem stol 4 4 mamma 4 2 sjukskötare 9 8 gata 4 3 stat 4 3 Haparanda 9 6 heter 5 4 el. 5 kärvänlig 8 el. 9 7 el 8 Facit till övning 1 foner fonem stol 4 4 mamma 4 2 sjukskötare 9 8 gata 4 3 stat 4 3 Haparanda 9 6 heter 5 4 el. 5 kärvänlig 8 el. 9 7 el 8 Några problem: 1) lång resp. kort variant av en vokal, är de

Läs mer

Talets fysiologi, akustisk fonetik. Lungorna och struphuvudet. Röst 2016.01.28. David House: Talets fysiologi, akustisk fonetik VT16.

Talets fysiologi, akustisk fonetik. Lungorna och struphuvudet. Röst 2016.01.28. David House: Talets fysiologi, akustisk fonetik VT16. Talets fysiologi, akustisk fonetik David House Lungorna och struphuvudet utandningsluft - alstra ljud luftstrupen: trachea struphuvudet: larynx brosk, muskler och ligament röstspringan: glottis stämläpparna:

Läs mer

Skillnader vokaler - konsonanter. Konsonanters akustiska mönster. Vokaler. Konsonanter. Konsonantklasser. Sonoranter

Skillnader vokaler - konsonanter. Konsonanters akustiska mönster. Vokaler. Konsonanter. Konsonantklasser. Sonoranter Konsonanters akustiska mönster Ô Skillnader vokaler - konsonanter Ô Indelning konsonanter Ô Enskilda konsonantklassers typiska drag Ô Artikulationsställe och akustisk representation Skillnader vokaler

Läs mer

Dialektalitet som ålders- och könsmarkör i arjeplogsdialekten: ett auditivt test och mätningar på preaspiration och VOT

Dialektalitet som ålders- och könsmarkör i arjeplogsdialekten: ett auditivt test och mätningar på preaspiration och VOT Institutionen för lingvistik Stockholms universitet Dialektalitet som ålders- och könsmarkör i arjeplogsdialekten: ett auditivt test och mätningar på preaspiration och VOT Katrin Stölten Det sägs ibland

Läs mer

Fonologi. Kommutationstest. Minimala par. Hur bestämmer man vilka fonem ett språk har?

Fonologi. Kommutationstest. Minimala par. Hur bestämmer man vilka fonem ett språk har? Hur bestämmer man vilka fonem ett språk har? Fonologi Mattias Heldner KTH Tal, musik och hörsel heldner@kth.se (Morfem = minsta betydelsebärande enhet i ett språk) Fonem = minsta betydelseskiljande ljudenhet

Läs mer

fonetik konsonanter + fonologi

fonetik konsonanter + fonologi Svenska språkets struktur: fonetik konsonanter + fonologi Helen Winzell (rum 4315, Key-huset) 013-28 69 28 helen.winzell@liu.se Att beskriva konsonanter Tre särdrag anges för att beskriva konsonanter:

Läs mer

Fonetik. Dolores Meden

Fonetik. Dolores Meden Fonetik Dolores Meden Innehållsförteckning 1. Inledning...3 2. Allmänt...4 2.1 Vad är fonetik?...4 2.2 Talproduktion...4 2.2.1 Konsonanter...5 Stämbandston...5 Artikulationsställe...5 Artikulationssätt...5

Läs mer

VOKALERNA I FINLANDSSVENSKAN 1 : EN INSTRUMENTELL ANALYS OCH ETT FÖRSÖK TILL SYSTEMATISERING ENLIGT SÄRDRAG

VOKALERNA I FINLANDSSVENSKAN 1 : EN INSTRUMENTELL ANALYS OCH ETT FÖRSÖK TILL SYSTEMATISERING ENLIGT SÄRDRAG MIKAEL REUTER VOKALERNA I FINLANDSSVENSKAN 1 : EN INSTRUMENTELL ANALYS OCH ETT FÖRSÖK TILL SYSTEMATISERING ENLIGT SÄRDRAG Det finlandssvenska vokalsystemet är vad foneminventariet beträffar identiskt med

Läs mer

KURSPLAN Svenska språket, 31-60 hp, 30 högskolepoäng

KURSPLAN Svenska språket, 31-60 hp, 30 högskolepoäng 1(5) KURSPLAN Svenska språket, 31-60 hp, 30 högskolepoäng The Swedish language, 31-60, 30 credits Kurskod: LSAB17 Fastställd av: VD 2007-06-18 Gäller fr.o.m.: HT 2011, Reviderad 2011-06-22 Version: 1 Utbildningsnivå:

Läs mer

Namn:.. Personnr:. 1. (4 p) I vilket av följande ord kan man i central rikssvenska höra 6 språkljud?

Namn:.. Personnr:. 1. (4 p) I vilket av följande ord kan man i central rikssvenska höra 6 språkljud? UPPSALA UNIVERSITET INSTITUTIONEN FÖR NORDISKA SPRÅK Svenska som andraspråk B: Fonetik och uttal 5p Prov 2006-01-14 Tid: Lärare Bosse Thorén Namn:.. Personnr:. Frågorna ska besvaras på själva skrivningen

Läs mer

Fonetik och fonologi, 7,5 hp 2LG023 Logopedprogrammet

Fonetik och fonologi, 7,5 hp 2LG023 Logopedprogrammet onetik och fonologi, 7,5 hp 2LG023 Logopedprogrammet Kursbeskrivning Vårterminen 2012 Undervisande lärare nna ricsson () Rum: 252 -post: annaer@ling.su.se Lena Renner (LR) Rum: 262 -post: lena.renner@ling.su.se

Läs mer

Sammanfattning på svenska

Sammanfattning på svenska Sammanfattning på svenska Vokaluttal har länge ansetts uppvisa stor variation inom det svenska språkområdet och vara karakteriserande för så väl dialekter som regionala varieteter av standardsvenska. Trots

Läs mer

Sundberg: Kap 4 Artikulation

Sundberg: Kap 4 Artikulation Sundberg: Kap 4 Den viktigaste lärdomen av det här diagrammet är att man inte kan ändra på en enskild formant utan att det får konsekvenser för hela spektrum. Sundberg och Lindbloms artikulatoriska modell

Läs mer

Perception. Intonation och tonhöjd. Intrinsisk F0. Intonation och tonhöjd (ff) Akustiska och perceptoriska drag. Perception av prosodiska drag

Perception. Intonation och tonhöjd. Intrinsisk F0. Intonation och tonhöjd (ff) Akustiska och perceptoriska drag. Perception av prosodiska drag Perception Akustiska och perceptoriska drag Samband mellan akustiska och perceptoriska drag Tyngpunkt på perceptorisk relevanta drag Prosodi Vokaler Konsonanter Perception i största allmänhet Primära akustiska

Läs mer

Fonologisk typologi

Fonologisk typologi Fonologisk typologi 212-4-12 Världens mest vanligt förekommande ljudtyper Språkjuden i tabellen nedan är att betrakta som grundläggande av tre skäl. De är vanligt förekommande i världens språk. Det finns

Läs mer

SWEDIA-PROJEKTET: DIALEKTFORSKNING I ETT JÄMFÖRANDE PERSPEKTIV

SWEDIA-PROJEKTET: DIALEKTFORSKNING I ETT JÄMFÖRANDE PERSPEKTIV Anders Eriksson SWEDIA-PROJEKTET: DIALEKTFORSKNING I ETT JÄMFÖRANDE PERSPEKTIV Bakgrund Swedia 2000 är kortnamnet för ett av den svenska Riksbankens Jubileumsfond (RJ) finansierat forskningsprojekt vars

Läs mer

Facit till peer-uppgifterna, som även är vägledande för tentan

Facit till peer-uppgifterna, som även är vägledande för tentan Facit till peer-uppgifterna, som även är vägledande för tentan Segmentuppgift 1 Redogör för så många assimilationer som möjligt i standardsvenska. Ge exempel. Tonassimilation: Tonande konsonanter blir

Läs mer

FÖR ÖPPET OCH TONLÖST. UTTALSSVÅRIGHETER I SVENSKAN PÅ UNIVERSITETSNIVÅN. Henna Volotinen

FÖR ÖPPET OCH TONLÖST. UTTALSSVÅRIGHETER I SVENSKAN PÅ UNIVERSITETSNIVÅN. Henna Volotinen FÖR ÖPPET OCH TONLÖST. UTTALSSVÅRIGHETER I SVENSKAN PÅ UNIVERSITETSNIVÅN. Henna Volotinen Pro Gradu -avhandling i svenska språket Institutionen för språk Jyväskylä universitet Våren 2008 TIIVISTELMÄ JYVÄSKYLÄN

Läs mer

Supradentalisering i finlandssvenskt standarduttal vid nyhetsuppläsning i Radio Vega

Supradentalisering i finlandssvenskt standarduttal vid nyhetsuppläsning i Radio Vega Supradentalisering i finlandssvenskt standarduttal vid nyhetsuppläsning i Radio Vega Kaisa Putaja Tammerfors universitet Institutionen för språkoch översättningsvetenskap Nordiska språk Biämnes avhandling

Läs mer

1. Turkologisk transkription och notation

1. Turkologisk transkription och notation 1. Turkologisk transkription och notation 1. Transkription Läroboken The Turkic Languages använder den officiella turkietturkiska ortografin när turkietturkiska ord citeras. De turkiska språk som talas

Läs mer

Uttalsutveckling. Språkstruktur. Språkstruktur. Språkstruktur. Det mänskliga talet. Barns tidiga språkutveckling

Uttalsutveckling. Språkstruktur. Språkstruktur. Språkstruktur. Det mänskliga talet. Barns tidiga språkutveckling Uttalsutveckling Språkstruktur! Principen bakom alla mänskliga språks struktur är att små delar bygger upp större delar som bygger upp ännu större delar Barns tidiga språkutveckling Institutionen för lingvistik,

Läs mer

fonetik intro + vokaler

fonetik intro + vokaler Svenska språkets struktur: fonetik intro + vokaler Helen Winzell (rum 4315, Key-huset) 013-28 69 28 helen.winzell@liu.se Fokus i denna kurs Vi ska i den här kursen fokusera på hur vi skapar språkljuden

Läs mer

Fonetisk distansmätning av ord i lexikon

Fonetisk distansmätning av ord i lexikon Examensarbete Fonetisk distansmätning av ord i lexikon Henrik Wache henrikw@stp.ling.uu.se Språkteknologiprogrammet Institutionen för lingvistik Uppsala universitet Handledare: Hans Runehov, Telia Promotor

Läs mer

tal är en multimodal funktion.

tal är en multimodal funktion. Mänskligt tal är en multimodal funktion. Multimodalt tal är det primära sättet vid perception av tal, och inte en funktion som rider på hörbart tal. Sensoriska modaliteter är till stor del osynliga för

Läs mer

man kan lyssna på vad de betyder man kan lyssna efter hur de låter utan att bry sig om vad de betyder.

man kan lyssna på vad de betyder man kan lyssna efter hur de låter utan att bry sig om vad de betyder. LJUDLEK Vad är språklig medvetenhet? Små barn använder språket för kommunikation HÄR och NU, och det viktiga är vad orden betyder. Man kan säga att orden är genomskinliga, man ser igenom dem på den bakomliggande

Läs mer

Signalbehandling Röstigenkänning

Signalbehandling Röstigenkänning L A B O R A T I O N S R A P P O R T Kurs: Klass: Datum: I ämnet Signalbehandling ISI019 Enk3 011211 Signalbehandling Röstigenkänning Jonas Lindström Martin Bergström INSTITUTIONEN I SKELLEFTEÅ Sida: 1

Läs mer

Allmän Grammatik och Fonetik HT10 Dag 1. Lingvistik och grammatik. Fonetik och fonologi

Allmän Grammatik och Fonetik HT10 Dag 1. Lingvistik och grammatik. Fonetik och fonologi Allmän Grammatik och Fonetik HT10 Dag 1 Lingvistik och grammatik Fonetik och fonologi Världens språk Världens sex största språk Kinesiska ca 1120 miljoner Engelska ca 480 miljoner Spanska ca 332 miljoner

Läs mer

Prosodi. Talets rytm och melodi I. Prosodi. Stavelser. Prosodi. Stavelser. Stavelser

Prosodi. Talets rytm och melodi I. Prosodi. Stavelser. Prosodi. Stavelser. Stavelser Prosodi Prosodi Talets rytm och melodi I Inom såväl fonologin som fonetiken brukar man göra en uppdelning mellan det segmentella och det som man ibland kallar det suprasegmentella. Med suprasegmentell

Läs mer

ÖRJAN EDSTRÖM 2007-08 NR 4

ÖRJAN EDSTRÖM 2007-08 NR 4 ÖRJAN EDSTRÖM Andreas Inghammar, Funktionshindrad med rätt till arbete? En komparativ studie av arbetsrättsliga regleringar kring arbete och funktionshinder i Sverige, England och Tyskland, Juristförlaget

Läs mer

fonetik fonologi + fonotax

fonetik fonologi + fonotax Svenska språkets struktur: fonetik fonologi + fonotax Helen Winzell (rum 4315, Key-huset) 013-28 69 28 helen.winzell@liu.se fonologi Ljuden påverkar varandra i naturligt tal. Språkljuden närmar sig varandra

Läs mer

>> Inledning. projektgrupp@lingolympiad.net

>> Inledning. projektgrupp@lingolympiad.net >> Inledning Det här är en liten broschyr om det internationella fonetiska alfabetet, IPA. Den får gärna användas i språkundervisning, den är framförallt riktad till gymnasiet. Vi rekommenderar starkt

Läs mer

Fonetik och fonologi. Ljud och ljudsystem. Allmän Grammatik och Fonetik HT07 Dag 2

Fonetik och fonologi. Ljud och ljudsystem. Allmän Grammatik och Fonetik HT07 Dag 2 Fonetik och fonologi Ljud och ljudsystem Allmän Grammatik och Fonetik HT07 Dag 2 Periodiska systemet Internationella IPA-alfabetet Konsonanter Vokaler Diakritiska tecken Vokaler av lat. vox, vocix röst

Läs mer

Hur udda är Viby-i? Experimentella och typologiska observationer 1

Hur udda är Viby-i? Experimentella och typologiska observationer 1 Hur udda är Viby-i? Experimentella och typologiska observationer 1 Olle Engstrand a, Sven Björsten a, Björn Lindblom a, Gösta Bruce b och Anders Eriksson a,c ainst. för lingvistik, Stockholms Universitet

Läs mer

Kurslitteratur Taltranskription: Introduktion

Kurslitteratur Taltranskription: Introduktion Kurslitteratur Taltranskription: Introduktion Mattias Heldner KTH Tal, musik och hörsel heldner@kth.se Köp: Lindblad, P. (2005). Taltranskription. Kompendium. Lingvistik, Lunds universitet. Låna: IPA,

Läs mer

Tillsammans. Tillsammans. ser och förstår vi mer och blir mer ödmjuka. Och kan lättare förstå hur förvirrande det vi säger kan vara för föräldrar

Tillsammans. Tillsammans. ser och förstår vi mer och blir mer ödmjuka. Och kan lättare förstå hur förvirrande det vi säger kan vara för föräldrar 1 2 MÖTEN MELLAN PROFESSIONER SAMVERKAN OCH SAMSYN UTIFRÅN EXEMPLET SPRÅK-, LÄS- OCH SKRIVUTREDNINGAR SPSM seminarieserie 1 och 15 oktober 2015 Barbro Bruce Leg. logoped, universitetslektor Högskolan i

Läs mer

Introduktion. Koartikulation (1)

Introduktion. Koartikulation (1) Det dynamiska talet - - Assimilation - - Ljudförändringar Introduktion Talproduktion består inte av diskreta, sekventiella enheter utan av ett kontinuerligt flöde av sammanflätade artikulatoriska gester

Läs mer

Därför uttalas Kjell som Kille och Sture som Store

Därför uttalas Kjell som Kille och Sture som Store GÖTEBORGS UNIVERSITET Institutionen för svenska språket Därför uttalas Kjell som Kille och Sture som Store En kontrastiv studie om uttalsavvikelser hos andraspråksinlärare med arabiska som förstaspråk.

Läs mer

Vokaler. Vokaler och Konsonanter. Vokaler och Konsonanter. Vokaler och Konsonanter. Skillnad: bildningssätt. Vokaler och Konsonanter

Vokaler. Vokaler och Konsonanter. Vokaler och Konsonanter. Vokaler och Konsonanter. Skillnad: bildningssätt. Vokaler och Konsonanter Vokaler Vokaler och Konsonanter Indelning av språkljud Vokaler och Konsonanter IPA, bakgrund & principer Vokalernas beskrivning i IPA Vokalfyrsidingen Tidigare benämningar Vokaler: självljud Konsonanter:

Läs mer

Möjligt med språk utan fonologisk struktur, bara morfem med viss vokalisering?

Möjligt med språk utan fonologisk struktur, bara morfem med viss vokalisering? Kap 2: Typologi Möjligt med språk utan fonologisk struktur, bara morfem med viss vokalisering? Orden skulle bli mycket långa för att varje morfem skulle ha sin egen vokalisering, eftersom det behövs så

Läs mer

En jämförande akustisk studie av skånska diftonger på tre orter

En jämförande akustisk studie av skånska diftonger på tre orter Lunds universitet Institutionen för lingvistik En jämförande akustisk studie av skånska diftonger på tre orter Hanna Andersson C-uppsats i fonetik Höstterminen 2003 Handledare: Susanne Schötz och Joost

Läs mer

Fonembegreppet 2011-02-22

Fonembegreppet 2011-02-22 Fonembegreppet 2011-02-22 Hur tillägnar sig ett barn språkets ljudsystem? Är språket medfött? Ett specifikt språk (som svenska, t.ex.) är förstås inte medfött. Även om man tror att språkinlärningsförmågan

Läs mer

, by University of Jyväskylä

, by University of Jyväskylä Copyright, by University of Jyväskylä ABSTRACT Leinonen, Kari The Finland-Swedish /S/, /tç/ and /s/ in a Contrastive Perspective Jyväskylä: University of Jyväskylä, 2004, 274 pp. (Jyväskylä Studies in

Läs mer

Konsonanter. Grundstruktur

Konsonanter. Grundstruktur Konsonanter Grundstruktur Indelning av språkljuden vokaler och konsonanter konsonanternas artikulationssätt och artikulationsställning sekundära egenskaper n segment och prosodi/suprasegment n segment:

Läs mer

H LH L] fonologikompendium] (x.) (.x) Tomas Riad Sep.tem.ber mcmxcvii

H LH L] fonologikompendium] (x.) (.x) Tomas Riad Sep.tem.ber mcmxcvii σ µµ Svenskt H LH L] fonologikompendium] (x.) (.x) Tomas Riad Sep.tem.ber mcmxcvii Detta kompendium ger en introduktion till svensk fonologi. Förutom att presentera fonologins olika delar har jag har strävat

Läs mer

Passiva stimulusstyrda processer. Talperceptionsteorier. Sekundära perceptoriska. Primära perceptoriska. Aktiva hypotesstyrda processer

Passiva stimulusstyrda processer. Talperceptionsteorier. Sekundära perceptoriska. Primära perceptoriska. Aktiva hypotesstyrda processer Talperceptionsteorier Passiva stimulusstyrda processer Passiva stimulusstyrda processer Aktiva hypotesstyrda processer Perceptionsteorier Testmetoder Specifik, akustisk information för att identifiera

Läs mer

Svenska språkets struktur: fonetik. kända svårigheter i svenska som andraspråk. Helen Winzell (rum 4315, Key-huset) 013-28 69 28 helen.winzell@liu.

Svenska språkets struktur: fonetik. kända svårigheter i svenska som andraspråk. Helen Winzell (rum 4315, Key-huset) 013-28 69 28 helen.winzell@liu. Svenska språkets struktur: fonetik kända svårigheter i svenska som andraspråk Helen Winzell (rum 4315, Key-huset) 013-28 69 28 helen.winzell@liu.se Om läraren vet vilka uttalsfel som är frekventa och också

Läs mer

I. GRUNDERNA I RYSK FONOLOGI

I. GRUNDERNA I RYSK FONOLOGI I. GRUNDERNA I RYSK FONOLOGI Inledning: fonetik vs fonologi Språk uppfattas och produceras primärt som ljud, sekundärt också i skriftlig form. För att ljud skall kunna fungera i språket måste de uppfattas

Läs mer

Rysk fonetik 5 hp föreläsning II. Institutionen för moderna språk Karine Åkerman Sarkisian Ryska A

Rysk fonetik 5 hp föreläsning II. Institutionen för moderna språk Karine Åkerman Sarkisian Ryska A Rysk fonetik 5 hp föreläsning II Institutionen för moderna språk Karine Åkerman Sarkisian Ryska A Talproduktion Alla språkljud kan ses som produkten av en ljudkälla och ett filter. Tal sker i regel på

Läs mer

3. Metoder för mätning av hörförmåga

3. Metoder för mätning av hörförmåga 3. Metoder för mätning av hörförmåga Sammanfattning Förekomst och grad av hörselnedsättning kan mätas med flera olika metoder. I kliniskt arbete används oftast tonaudiogram. Andra metoder är taluppfattningstest

Läs mer

Artikulatorisk fonetik

Artikulatorisk fonetik Artikulatorisk fonetik Tomas Riad Detta kompendium riktar sig särskilt till studenter på grundnivå i nordiska språk. För den som vill läsa utförligare beskrivningar av fonetik hänvisas till de arbeten

Läs mer

tentaplugg.nu av studenter för studenter

tentaplugg.nu av studenter för studenter tentaplugg.nu av studenter för studenter Kurskod Kursnamn UMU-14401 Spanish A1 Datum Material Sammanfattning Kursexaminator Betygsgränser Tentamenspoäng Övrig kommentar Innehåller frågor/ begrepp med svar

Läs mer

Inst. för lingvistik & filologi, Uppsala universitet Pétur Helgason VT Vokaler

Inst. för lingvistik & filologi, Uppsala universitet Pétur Helgason VT Vokaler Vokaler 2011-03-03 Vokalbildningens dimensioner Vokalfyrsidingen ~ vokalrymden. Vokalfyrsidingen representerar på ett ganska abstrakt sätt den rymd inom vilken alla vokalartikulationer som är möjliga för

Läs mer

Hur påverkar Parkinsons sjukdom språket och kommunikation? Merle Horne Lingvistik (SOL-centrum) Lunds Universitet

Hur påverkar Parkinsons sjukdom språket och kommunikation? Merle Horne Lingvistik (SOL-centrum) Lunds Universitet Hur påverkar Parkinsons sjukdom språket och kommunikation? Merle Horne Lingvistik (SOL-centrum) Lunds Universitet Parkinsons påverkar rörelse, inklusive rörelse av talorganen. T.ex. tungrörelser, läpprörelser,

Läs mer

Idag. Tillägg i schemat. Segmenteringsproblemet. Transkription

Idag. Tillägg i schemat. Segmenteringsproblemet. Transkription Tillägg i schemat 21/9 slutar 16.00 ist f 15.00 5/10 slutar 16.00 ist f 15.00 Idag talkommunikationskedjan ljudvågor, enkla och sammansatta vågrörelser frekvens och amplitud ljudtryck, decibel källa-filter-modellen

Läs mer

Allt i ett! Exempel: Introduktion av Inge Benn Thomsen ARTICULA www.spf-utbildning.com. Flicka 1 Hon ler lätt Läpparna dragna åt sidan och stängda

Allt i ett! Exempel: Introduktion av Inge Benn Thomsen ARTICULA www.spf-utbildning.com. Flicka 1 Hon ler lätt Läpparna dragna åt sidan och stängda Introduktion av Inge Benn Thomsen ARTICULA www.spf-utbildning.com Allt i ett! Denn mapp innehåller allt övningsmaterial,inkl spegel i en kompakt form.klart att använda direkt. Bilderna är mycket neutrala

Läs mer

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift )

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) 2005-06-09.kl.08-13 Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) Ett plustecken kan se ut på många sätt. En variant är den som ses nedan. Skriv ett program som låter användaren mata in storleken på plusset enligt exemplen

Läs mer

Man ville också försöka förklara de faktorer som styr språklig förändring, dessa ansågs också vara av social karaktär.

Man ville också försöka förklara de faktorer som styr språklig förändring, dessa ansågs också vara av social karaktär. UPPSALA UNIVERSITET Institutionen för lingvistik och filologi SPRIND, HT 2006, Tillfälle 2 SPRÅKSOCIOLOGI SPRÅKLIG VARIATION, fortsättning (kap 7) KVANTITATIVA STUDIER Inom forskningen kring regional och

Läs mer

! Susanne Schötz! ! akustisk-fonetisk analys! ! grupparbete!! om vi hinner: introduktion till Praat (kort demo)!

! Susanne Schötz! ! akustisk-fonetisk analys! ! grupparbete!! om vi hinner: introduktion till Praat (kort demo)! Introduktion till akustisk analys (av tal)!! akustiska elementa!! akustisk analys!! grupparbete: akustisk analys!! om hinner: introduktion till Praat!! mina bilder finns att ladda ner här: http://person2.sol.lu.se/susanneschotz/teaching_files/intro_ak.pdf!

Läs mer

Vad är fonetik? Talet Kommunikation med ljud. Fonetikens tre huvudområden. Fonetik i ett språkligt perspektiv. Fonetik i ett språkligt perspektiv

Vad är fonetik? Talet Kommunikation med ljud. Fonetikens tre huvudområden. Fonetik i ett språkligt perspektiv. Fonetik i ett språkligt perspektiv Vad är fonetik? et Kommunikation med ljud Fonetikens tre huvudområden Produktion Akustik Perception Men dessa kan appliceras på en mängd området som t.ex.... Fonetik i ett språkligt perspektiv Ljudsystem

Läs mer

FAKTORER SOM PÅVERKAR VÅR BEDÖMNING AV KVINNLIGA OCH MANLIGA TALARES ÅLDER Susanne Schötz

FAKTORER SOM PÅVERKAR VÅR BEDÖMNING AV KVINNLIGA OCH MANLIGA TALARES ÅLDER Susanne Schötz FAKTORER SOM PÅVERKAR VÅR BEDÖMNING AV KVINNLIGA OCH MANLIGA TALARES ÅLDER Susanne Schötz Inledning Åldrandet är en komplex process som påverkar alla levande varelser på en mängd olika vis. Hos oss människor

Läs mer

Är r-gomplatta en effektiv behandlingsmetod vid /r/-fel? En retrospektiv studie.

Är r-gomplatta en effektiv behandlingsmetod vid /r/-fel? En retrospektiv studie. Institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik Logopedprogrammet Huvudämne: Logopedi Examensarbete D-nivå, 20 poäng Vårterminen 2007 Är r-gomplatta en effektiv behandlingsmetod vid /r/-fel?

Läs mer

Några ord om fonologi. Några ord om fonologi. Några ord om fonologi. Några ord om fonologi. Några ord om fonologi. Några ord om fonologi

Några ord om fonologi. Några ord om fonologi. Några ord om fonologi. Några ord om fonologi. Några ord om fonologi. Några ord om fonologi Fonem = minsta betydelseskiljande ljudenhet i ett givet språk Hur tar man reda på vilka dessa ljudenheter är? Kommutationstest minimala par Kommutationstest innebär att man systematisk varierar ett

Läs mer

Lyssna Ljuda Läs 1(6) Lyssna Ljuda Läs ISLORMUA Lyssna Ljuda Läs ÅNBEKÄVWTPY Lyssna Ljuda Läs GÖJFDHXCZQ

Lyssna Ljuda Läs 1(6) Lyssna Ljuda Läs ISLORMUA Lyssna Ljuda Läs ÅNBEKÄVWTPY Lyssna Ljuda Läs GÖJFDHXCZQ 1(6) C LÄROMEDEL Lyssna Ljuda Läs Lyssna Ljuda Läs ISLORMUA 7762-512-4 Lyssna Ljuda Läs ÅNBEKÄVWTPY 7762-513-1 Lyssna Ljuda Läs GÖJFDHXCZQ 7762-514-8 Serien Lyssna Ljuda Läs är tre på varandra följande

Läs mer

DATABEARBETNING I SWEDIA 2000: SEGMENTERING, TRANSKRIPTION OCH TAGGNING (VERSION 2.2)

DATABEARBETNING I SWEDIA 2000: SEGMENTERING, TRANSKRIPTION OCH TAGGNING (VERSION 2.2) 01-05-04 1 DATABEARBETNING I SWEDIA 2000: SEGMENTERING, TRANSKRIPTION OCH TAGGNING (VERSION 2.2) A. SEGMENTERING... 1 Vad är ett segment?... 1 Prioriteringar... 3 Segmenteringsunderlag... 3 Segmenteringskriterier...

Läs mer

Vad händer med de svenska dialekterna? 19/4 2013 Margareta Svahn

Vad händer med de svenska dialekterna? 19/4 2013 Margareta Svahn Vad händer med de svenska dialekterna? 19/4 2013 Margareta Svahn Vad är dialekt? varietet som skiljer sig från standardspråket varietet som talas inom ett geografiskt avgränsat område varietet som skiljer

Läs mer

Krashens förslag på inlärningsordning av engelska morfem vid L2:

Krashens förslag på inlärningsordning av engelska morfem vid L2: Lektion 2, Språk Interimspråk 1 En inlärares språk, som kan undersökas på olika stadier/tidpunkter av utveckling Följer särskilda utvecklingsgångar Är dessa utvecklingsgångar universella? Är de lika barns

Läs mer

Språkljudens akustik. Akustik, akustiska elementa och talanalys

Språkljudens akustik. Akustik, akustiska elementa och talanalys Akustik, akustiska elementa och talanalys Språkljudens akustik Mattias Heldner KTH Tal, musik och hörsel heldner@kth.se Talsignalen mer lättåtkomlig än andra delar av talkommunikationskedjan Det finns

Läs mer

13.1 Matematisk statistik

13.1 Matematisk statistik 13.1 Matematisk statistik 13.1.1 Grundläggande begrepp I den här föreläsningen kommer vi att definiera och exemplifiera ett antal begrepp som sedan kommer att följa oss genom hela kursen. Det är därför

Läs mer

Dnr. U2008/5466/SAM 2007-02-12

Dnr. U2008/5466/SAM 2007-02-12 Dnr. U2008/5466/SAM PM 2007-02-12 Utbildningsdepartementet SAM, analysfunktionen Mats Björnsson Telefon 08-405 15 15 E-post mats.bjornsson@education.ministry.se 37 internationella kunskapsmätningar under

Läs mer

Anmälan till EY1B13 Kontrastiv engelska för lärare (Contrastive English for Teachers) 7,5 hp vårterminen 2011.

Anmälan till EY1B13 Kontrastiv engelska för lärare (Contrastive English for Teachers) 7,5 hp vårterminen 2011. Institutionen för Språk och litteraturer Anmälan till EY1B13 Kontrastiv engelska för lärare (Contrastive English for Teachers) 7,5 hp vårterminen 2011. Personnummer Efternamn Förnamn Adress Postnummer

Läs mer

Skyttarna ser positivt på damklassen

Skyttarna ser positivt på damklassen Skyttarna ser positivt på damklassen Vid fjolårets förbundsmöte bordlades en motion om avskaffande av damklassen, med uppdrag till förbundsstyrelsen om att utreda vilka konsekvenser ett borttagande skulle

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål Humanistiska och teologiska fakulteterna LLYU70, Svenska som andraspråk för lärare i svenska för invandrare, 30 högskolepoäng Swedish as a Second Language for Teachers of Newly Arrived Immigrants, 30 credits

Läs mer

Vad föredrar svenska folket helst att se på TV? Stämmer tittarnas önskemål överens

Vad föredrar svenska folket helst att se på TV? Stämmer tittarnas önskemål överens TV-tittarnas programpreferenser och den 11 september TV-TITTARNAS PROGRAMPREFERENSER OCH DEN 11 SEPTEMBER KENT ASP Vad föredrar svenska folket helst att se på TV? Stämmer tittarnas önskemål överens med

Läs mer

Hur barn i åldern 4;0-5;11 år presterar på taluppfattningstestet

Hur barn i åldern 4;0-5;11 år presterar på taluppfattningstestet Institutionen för neurovetenskap enheten för logopedi Hur barn i åldern 4;0-5;11 år presterar på taluppfattningstestet HöraTal En analys av resultaten från en talperceptions- och en talproduktionsuppgift

Läs mer

Inte utan konsonantlängd svenskt uttal i ett andraspråksperspektiv

Inte utan konsonantlängd svenskt uttal i ett andraspråksperspektiv Thorén 2009 Svenskans beskrivning 30. Institutionen för nordiska språk, Stokholms universitet Inte utan konsonantlängd svenskt uttal i ett andraspråksperspektiv Bosse Thorén Högskolan Dalarna Inledning

Läs mer

Funderingar och forskning kring en basprosodisk undervisningsstrategi för uttalsundervisning i svenska som andraspråk

Funderingar och forskning kring en basprosodisk undervisningsstrategi för uttalsundervisning i svenska som andraspråk Funderingar och forskning kring en basprosodisk undervisningsstrategi för uttalsundervisning i svenska som andraspråk 1. Inledning 1.1 Prioritering nödvändigt inom undervisning Alla som ska bedriva undervisning

Läs mer

Utvecklingen av FonoMix Munmetoden

Utvecklingen av FonoMix Munmetoden Utvecklingen av FonoMix Munmetoden av Gullan Löwenbrand Jansson Efter att ha arbetat som lågstadielärare och därefter speciallärare i många år, påbörjade jag 1992 pedagogiska studier vid Linköpings universitet

Läs mer

Kortfattad tysk uttalslära

Kortfattad tysk uttalslära Linköpings universitet Institutionen för språk och kultur Per Simfors Kortfattad tysk uttalslära Kompendium Per Simfors och Linköpings universitet, 2001 Sprek 1b / Ii1 / Yi 1 / Fonetik ht 03 / PS 2 INNEHÅLL

Läs mer

34% 34% 13.5% 68% 13.5% 2.35% 95% 2.35% 0.15% 99.7% 0.15% -3 SD -2 SD -1 SD M +1 SD +2 SD +3 SD

34% 34% 13.5% 68% 13.5% 2.35% 95% 2.35% 0.15% 99.7% 0.15% -3 SD -2 SD -1 SD M +1 SD +2 SD +3 SD 6.4 Att dra slutsatser på basis av statistisk analys en kort inledning - Man har ett stickprov, men man vill med hjälp av det få veta något om hela populationen => för att kunna dra slutsatser som gäller

Läs mer

MODIFIERAD STANDARDORTOGRAFI (MSO6)

MODIFIERAD STANDARDORTOGRAFI (MSO6) MODIFIERAD STANDARDORTOGRAFI (MSO6) Version 6 Januari 1999 Institutionen för lingvistik Göteborgs universitet Joakim Nivre 1 1 Allmänna principer MSO6 är en modifierad standardortografi för svenska avsedd

Läs mer

Betygskriterier. CT120U, Svenska som andraspråk för gymnasielärare, 90 hp. Ingår i Lärarlyftet II.

Betygskriterier. CT120U, Svenska som andraspråk för gymnasielärare, 90 hp. Ingår i Lärarlyftet II. Betygskriterier CT120U, Svenska som andraspråk för gymnasielärare, 90 hp. Ingår i Lärarlyftet II. Gäller fr.o.m. ht 2016. Delkurs 1: Flerspråkighet individ och samhälle, 7,5 hp Fastställda av institutionsstyrelsen

Läs mer

Jollerkoll - typisk jollerutveckling

Jollerkoll - typisk jollerutveckling Jollerkoll - typisk jollerutveckling Anette Lohmander Leg logoped, professor, enheten för logopedi CLINTEC, Karolinska Institutet Erik G Svensson 1 Förutsättningar Barn lär språk och tal snabbt och lätt

Läs mer

Den rikssvenska varianten låter bara finare. En studie av studerandenas val av uttalsvariant under kursen Svensk fonetik med uttal

Den rikssvenska varianten låter bara finare. En studie av studerandenas val av uttalsvariant under kursen Svensk fonetik med uttal Den rikssvenska varianten låter bara finare. En studie av studerandenas val av uttalsvariant under kursen Svensk fonetik med uttal Hanna-Maija Nikula Kandidatavhandling i svenska språket Humanistiska fakulteten

Läs mer

US154U - Svenska som andraspråk för lärare i svenska för invandrare (sfi), (1-30 hp) - ingår i Lärarlyftet II, 30 hp

US154U - Svenska som andraspråk för lärare i svenska för invandrare (sfi), (1-30 hp) - ingår i Lärarlyftet II, 30 hp 1 (5) US154U - Svenska som andraspråk för lärare i svenska för invandrare (sfi), (1-30 hp) - ingår i Lärarlyftet II, 30 hp na grundas på kursplanens förväntade studieresultat. De förväntade studieresultaten

Läs mer

Fysik Kunskapens användning

Fysik Kunskapens användning Delmål Delmål 2010-06-14 Fysik Kunskapens användning utvecklar sin förmåga att göra kvantitativa, kvalitativa och etiska bedömningar av konsekvenser av mänskliga verksamheter och olika tekniska konstruktioner

Läs mer

Institutionen för lingvistik och filologi HT 2007

Institutionen för lingvistik och filologi HT 2007 Övningsfrågor för Dag 1, 3 september 2007: Lingvistik och grammatik, världens språk, språktyper och skriftsystem 1. Vad är skillnaden mellan infallsvinklarna deskriptiv och preskriptiv lingvistik? Vilken

Läs mer

Dialektuppsats: en metoddiskussion. Arabiska dialekter Persiska dialekter Turkiska dialekter Dialekter i Indien

Dialektuppsats: en metoddiskussion. Arabiska dialekter Persiska dialekter Turkiska dialekter Dialekter i Indien Dialektuppsats: en metoddiskussion Arabiska dialekter Persiska dialekter Turkiska dialekter Dialekter i Indien Varför finns dialekter? Dialekter uppkommer därför att levande språk förändras över tiden

Läs mer

Introduktion i lingvistik 6

Introduktion i lingvistik 6 Introduktion i lingvistik 6 Objekt Vi har stött på tre olika typer: Direkt objekt (jfr gamla ackusativobjekt ): Tar alltså ackusativ i tex ryska och tyska (vanligtvis). Jag äter mat. Jag studerar lingvistik.

Läs mer

Inledning till Wavesurfer av Christine Ericsdotter (Lingvistik, Stockholms universitet)

Inledning till Wavesurfer av Christine Ericsdotter (Lingvistik, Stockholms universitet) Inledning till Wavesurfer av Christine Ericsdotter (Lingvistik, Stockholms universitet) WaveSurfer är ett program för analys av tal utvecklat vid Centrum för talteknologi, Institutionen för tal, musik

Läs mer

Vad vill svenska folket se på TV? Och stämmer i så fall tittarnas önskemål

Vad vill svenska folket se på TV? Och stämmer i så fall tittarnas önskemål TV-tittarnas programpreferenser och TV-kanalernas programutbud TV-TITTARNAS PROGRAMPREFERENSER OCH TV-KANALERNAS PROGRAMUTBUD KENT ASP Vad vill svenska folket se på TV? Och stämmer i så fall tittarnas

Läs mer

Örsundsbroskolan Ingrid Wikström Catharina Tjernberg SPRÅKSCREENING FÖRSKOLEKLASS

Örsundsbroskolan Ingrid Wikström Catharina Tjernberg SPRÅKSCREENING FÖRSKOLEKLASS Örsundsbroskolan Ingrid Wikström Catharina Tjernberg SPRÅKSCREENING FÖRSKOLEKLASS Detta screeningmaterial är avsett att vara ett verktyg för att upptäcka de elever som löper risk att utveckla läs- och

Läs mer

Uppgifter. Uppgifter. Uppgift 2. Uppgift 1

Uppgifter. Uppgifter. Uppgift 2. Uppgift 1 Uppgift 1 Uppgift 2 Det första målet är att beräkna vinkeldiametern på ringen, det vill säga ringens apparenta diameter sedd från jorden i bågsekunder. Detta är vinkel a. De relativa positionerna för stjärnorna

Läs mer

US116G, Svenska för grundlärare i grundskolan, årskurs 4-6, I, 15 hp

US116G, Svenska för grundlärare i grundskolan, årskurs 4-6, I, 15 hp Betygskriterier US116G, Svenska för grundlärare i grundskolan, årskurs 4-6, I, 15 hp Fastställda av institutionsstyrelsen 2015-11-04. Gäller fr.o.m. vt 2016. Delkurs 2: Sociolingvistik, språkhistoria och

Läs mer

SVEA20, Svenska: Språklig inriktning - fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Swedish Language: Level 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SVEA20, Svenska: Språklig inriktning - fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Swedish Language: Level 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna SVEA20, Svenska: Språklig inriktning - fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Swedish Language: Level 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

Sammanfall mellan betonat kort /i/ och kort /e/ i Götaland

Sammanfall mellan betonat kort /i/ och kort /e/ i Götaland Sammanfall mellan betonat kort /i/ och kort /e/ i Götaland en fonetisk och metodologisk undersökning Håkan Hansson Kandidatuppsats i fonetik Språk- och litteraturcentrum, Lunds Universitet HT 2016 Handledare:

Läs mer