Några ord om fonologi. Några ord om fonologi. Några ord om fonologi. Några ord om fonologi. Några ord om fonologi. Några ord om fonologi

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Några ord om fonologi. Några ord om fonologi. Några ord om fonologi. Några ord om fonologi. Några ord om fonologi. Några ord om fonologi"

Transkript

1 Fonem = minsta betydelseskiljande ljudenhet i ett givet språk Hur tar man reda på vilka dessa ljudenheter är? Kommutationstest <--> minimala par Kommutationstest innebär att man systematisk varierar ett av ljuden i ett ord eller morfem och ser om betydelsen därmed ändras. Om den gör det när man t.ex. byter ut vokalen a mot vokalen i kontexten b l så är detta ett tecken på att vokaljuden tillhör olika fonem. I svenskan är det helt uppenbart så eftersom bal och bil är två distinkta ord. Ord som bara skiljer sig åt med avseende på ett enda ljud kallas minimala par. Fotnot: Minimala par kallar man även ord som skiljer sig åt m.a.p. någon annan egenskap, tex. betoningens placering eller ordaccenten, men just nu är det enbart de enskilda ljuden vi ska bry oss om. Så här långt har vi varit ganska informella, men nu måste vi skärpa oss lite. Vi kan då t.ex. börja med att fråga oss hur fonemet a låter i svenskan och svaret på den frågan får ni här Fonem låter alltså inte för fonem är abstrakta representationer som står för klasser av ljud. Om då fonem och ljud inte är samma sak så måste man lämpligen skilja på dem även när man väljer symboler. Denna skillnad har man valt att representera med följande notation Fonem skrivs som /x/ Ljud skrivs som [x]

2 Vad är det nu för poäng med detta krångel?? Jo, ett visst fonem kan ha varierande uttal beroende på kontext och jag nämnde i förbigående vid ett tidigare tillfälle att fonologi beskriver uttalet och då måste man kunna uttrycka detta. Man vill alltså kunna beskriva dels vilka fonem (ljudtyper) ett språk har och dels hur de uttalas i olika kontexter. Hur blir då detta om man tar just det svenska a-ljudet som exempel? Jo, a-fonemet har två uttal nämligen [a] och [ ]. (Jag pratar nu enbart om standardsvenskan. I dialekter kan det se ganska annorlunda ut.) [ ] används när vokalen är lång som i [t l] och [a] när vokalen är kort som i [tal]. Egentligen är ju konsonanten [l] lång i ordet tall men det brukar man inte markera. Även om fonem inte låter något kan det ju vara en poäng att beteckna fonemet med någon av de symboler som används för uttalet. Om inte annat så för att inte krångla till det i onödan. Vilken av a-symbolerna ska man då välja som fonemsymbol? Ja, det finns inget självklart svar på den frågan men man brukar välja symbolen för det ljud som, på ett eller annat sätt verkar mest grundläggande. För svenska har man valt ljudet för den långa vokalen, alltså [ ]. Fonemet för a-ljudet betecknas alltså med / / och de båda uttalen detta fonem har med [ ] resp. [a]. Fonemet / / har alltså två uttal och sådana varianter av uttal kallas allofoner Den allofoniska variationen kan vara av två slag komplementär distribution eller fri variation.

3 Om vi börjar med den enklare varianten, fri variation, så innebär den helt enkelt att olika talare uttalar ljudet olika, men att det inte finns något systematiskt samband mellan kontext och ljud. Det svenska sje-ljudet är ett sådant exempel. Komplementär distribution innebär att ljudet har olika karaktär beroende på vilken kontext det förekommer i. Vi har redan konstaterat att / / uttalas [ ] i stavelser med lång vokal och [a] i sådana med kort. Ett annat sätt att utrycka det är att säga att / / uttalas som [ ] framför kort konsonant och som [a] framför lång. Ett annat exempel på kontextbunden variation är att många vokaler sänks (får ett öppnare uttal) framför [r]. Om vi tar ö-ljudet som exempel denna gång så betecknas fonemet med /ø/ och det grundläggande uttalet är just [ø]. Men framför [r] uttalas det som [œ]. Ex. ordet hö uttalas [hø ] men ordet hör uttalas [hœ r] Att en fördelning av den här typen kallas komplementär beror på att distributionen av de olika ljuden kompletterar varandra. Det finns alltså inget överlapp mellan distributionerna. Det finns förstås olika sätt att mer formellt beskriva sådana här samband men vi ska återkomma till det lite senare.

4 En beskrivning av vilka ljud som gränsar till ett givet ljud kallas i fonologin för kontext eller omgivning. Jag sa i början att ett test på om vokalerna [i] och [a] tillhör samma fonem eller olika är om det blir en betydelseskillnad när man placerar dem mellan [b] och [l] som i orden bil och bal. Mellan b och l är ett exempel på en kontext eller omgivning och betecknas formellt med b l Om ett visst ljud förekommer i likadana kontexter (omgivningar) brukar man säga att deras distribution är parallell. Om vi återigen tar /a/ och /i/ så förekommer de i parallella distributioner tex. b l, s l, m n, h t osv. Hur mycket som räknas som omgivning beror på vad det är man vill beskriva. Man tar med så mycket som behövs för att beskriva en viss regel entydigt men inte mer. x y är en typisk kontext, men det finns förstås många fler. Ett vanligt fall är att en viss allofon används framför eller efter vissa andra ljud medan det som står på andra sidan inte spelar någon roll. Det exempel vi tidigare såg med olika uttal av /ø/ är ett sådant exempel. /ø/ har sänkt uttal framför [r] men vad som sedan står före ö-et spelar ingen roll. ö-ljudet har samma uttal i ord som hör, för, dör och gör. Man kan uttrycka detta som att /ø/ uttalas som [œ] i kontexten r. Vi behöver ytterligare några konventioner innan vi kan börja skriva formella regler. Strecket vi använt i kontexten är förstås en markör för den plats där det aktuella ljudet ska stå som i r som uttalas framför r. För att kunna uttrycka att ett ljud står initialt eller finalt i ett ord behöver vi ytterligare en symbol, nämligen en ordgränssymbol. Ordgräns betecknas med symbolen #. # betyder alltså i början av ordet och # i slutet av ordet Men innan vi går vidare, låt oss göra en liten historisk utflykt.

5 Generativ fonologi Generativ fonologi Utvecklingen tog sin början med Noam Chomskys numera klassiska verk Syntactic Structures (1957) Sound Pattern of English (Chomsky &Halle, 1968) ett standardverk inom generativa fonologin som avsåg (och delvis lyckades med) att vara en komplett beskrivning av engelskans uttal. Generativ de olika uttalsvarianterna byggs upp (genereras) ur ett antal grundläggande enheter (tex. fonem) med hjälp av omskrivningsregler (re-write rules) Den grundläggande iden Den grundläggande iden Förutom de just nämnda omskrivningsreglerna är djupstruktur och ytstruktur centrala begrepp. Man tänker sig, om man vill se det psykologiskt, att vårt mentala lexikon består av ordformer som är lagrade i ett slags obearbetade former, säg fonemsträngar. Dessa utgör den s.k. djupstrukturen. När vi sedan talar utgår vi från dessa fonemsträngar och tillämpar omskrivningsregler som bestämmer hur fonemsträngen (tex. ett ord) ska uttalas när fonemen kombineras på just det sättet. Resonemanget om djupstruktur och ytstruktur är inte begränsat till uttal. Chomskys första bok behandlade syntaktiska strukturer. Den andra boken Sound Pattern of English (SPE) behandlar däremot uttalet såväl på segmentnivå som vad gäller tex. betoning. Chomskyanernas förhållande till det talade språket Man bör kanske påpeka att den tradition som Chomsky och hans efterföljare arbetar i inte fäster speciellt stort avseende vid hur folk faktiskt beter sig när de pratar. Det de beskriver är ett abstrakt språksystem som är fixt och utan undantag och som språkanvändare behärskar mer eller mindre bra. Det betyder då att det inte finns utrymme i teorin för vare sig individuell variation eller språklig utveckling. Om en talare avviker från den norm som beskrivs av systemet gör talaren helt enkelt ett fel (s.k. performance error ) Generativ formalism Man behöver emellertid inte tro på de filosofiska ideer som förknippas med Chomskyansk teori för att använda sig av dess formalismer. Sättet att beskriva uttal är mycket användbart även om man inte köper den ideologiska biten.

6 Generativ formalism Sättet att formalisera har genomgått många förändringar och tillägg sedan de första beskrivningarna gjordes och många nya formalismer har tillkommit för att beskriva olika aspekter av språklig struktur. De första var baserade på fonemnotation, men man upptäckte snart dennas svagheter och begränsningar och redan i SPE hade man infört en ny notation som byggde på s.k. särdrag (distinctive features). En alldeles ny formalism, Optimalitetsteori (OT), presenterades i början av 90-talet och är idag den dominerande. Låt oss börja med den enklaste formalismen, den som bygger på Pragfonologins ide om fonemen som odelbara enheter. denna ide är på inget sätt oproblematisk, men det är en bra utgångspunkt eftersom formalismen blir ganska enkel. Iden med djup- resp. ytstruktur var alltså att vi har underliggande, abstrakta, former vars uttal sedan genereras av regler. Exempel: Underliggande form /s n / /burd/ uttal och som vi tidigare nämnt /hø r/ [s ] [bu ] [hœ r] Det är naturligtvis inte självklart att den underliggande formen för [bu ] måste vara burd/ men vi ska inte fördjupa oss i den problematiken här och nu utan bara se hur formalismen fungerar givet sådana antaganden. Om man vill beskriva uttalet av ö-ljudet i regelform kan det se ut som regeln här nedanför. Fonologer brukar läsa detta som /ø/ blir [œ] i kontexten före [r]. Personligen föredrar jag att säga det såhär istället: /ø/ uttalas som [œ] framför r /ø/ [œ] / r /ø/ [œ] / r för det är ju precis det som det handlar om.

7 Och här är ett exempel som gäller konsonanter och som vi tidigare nämnt lite löst: /n/ [ ] / dvs. /n/ uttalas som [ ] framför [ ], (n uttalas som äng framför g). Denna regel kallas f.ö. nasalassimilation och är en mycket vanlig process i världens språk. Assimilation över huvud taget är en vanlig fonologisk process. Assimilation i det här sammanhanget betyder att ett ljud assimilerar (upptar) någon egenskap från ett annat ljud. I det här speciella fallet är det artikulationsstället som assimileras. n-et assimilerar g-ets artikulationsställe. Denna typ av assimilation kallas då helt logiskt för platsassimilation. Just nasaler utsätts lätt för platsassimilation. I svenskan assimileras framför allt [n]:s artikulationsställe till klusilens i de flesta kontexter där nasalen kommer närmast före klusilen. Vi har alltså en hel serie sådana regler /n/ [m] / p, b /n/ [ ] / f, v /n/ [ ] / j /n/ [ ] / k, Man kan fråga sig varför just nasaler så lätt assimileras till efterföljande klusil. Ett svar på frågan är att assimilation av det här slaget ofta förenklar artikulationen genom att artikulationsrörelser samordnas. Men det kan knappast vara hela förklaringen till varför just nasaler är särskilt utsatta för detta. Något mer måste nog till. En faktor som spelar en roll här är också perceptionen. Björn Lindblom har visat i en experimentell studie, att det är mycket svårt att uppfatta en nasals artikulationsställe när den står framför en klusil. Möjliga fonologiska kontraster som tex. [im], [i ], [in] är alltså dåliga perceptuella kontraster och riskerar därför att lätt förväxlas. I den situationen verkar det vara ett rationellt val att strunta i att utnyttja den och istället satsa på förenkling av artikulationen.

8 Vi har sagt att kommutationstest (konstruerandet av minimala par) är ett sätt att avgöra om två ljud tillhör olika fonem. Detta är en bra början men att man kan hitta minimala par räcker inte alltid som kriterium. Ett par exempel på minimala par som INTE medför att de betydelseskiljande ljuden tillhör olika fonem: bord [bu ] bod [bu d], tång [t ] ton [t n] Men hallå!!! Varför är det ingen som räcker upp handen och påpekar att jag gjort ett förargligt fel. I svenskan är ju /n/ och / / olika fonem vilket just det minimala paret [t ] [t n] visar. Nej, det är istället i fonempricipen och kommutationstestet som problemet ligger. Hur ska man lösa det här problemet om nu inte minimala par räcker? Ja, en sak man kan ta hjälp av är kunskap om språkets fonotax. Fontax är den del av grammatiken som talar om vilka ljudföljder som är tillåtna i ett givet språk. Tillåtna innebär förstås inte i det här sammanhanget att man får böta om man använder dem utan bara att följden betraktas som ogrammatisk. spik är en fonotaktiskt acceptabel sekvens i svenskan, men psik är det inte. hemsk är likaså en acceptabel sekvens men inte heskm. Man kan använda sådan kunskap för att pröva om ett ljud kan vara ett fonem i språket. Om det är det bör det inte gå att använda för att skapa otillåtna sekvenser. Hur är det då med [ ] och [ ] i detta avseende? Ja, [u ] är helt acceptabelt, men knappast [ u ], [ ] likaså men inte [ ]. [ ] och [ ] verkar med andra ord inte vara några bra kandidater för fonem i svenskan. En annan möjlighet skulle vara att de är allofoner av något fonem, men frågan är då vilket fonem de i så fall skulle vara allofoner av. Det krävs ju av allofoner att de ska ha ljudlikhet, men de ljud som liknar [ ] och [ ], närmast [d] resp. [n], förekommer i parallell distribution och det utesluter att de skulle vara allofoner. Hur ska vi då lösa detta dilemma? För att göra det måste vi införa två nya begrepp nollfonem och regelordning. Om vi börjar med nollfonem (betecknas med ) så är det inget speciellt konstigt med det, det motsvarar helt enkelt talet noll i matematiken, dvs att ingenting blir kvar.

9 Nollfonemet används för att beskriva den fonologiska process som innebär att något ljud försvinner (elision). Om tex. ljudet [x] faller bort framför [y] kan man skriva detta som en fonologisk regel på följande sätt: /x/ / y I klartext betyder detta att om sekvensen xy förekommer i ett ord eller en stavelse så reduceras den till y, dvs....xy......y... Regelordning betyder att det finns flera regler som ska tillämpas och att det gäller att välja i vilken ordning de ska göra det. Ordningen spelar som oftast här i livet en roll. Om man först gör A och sedan B eller tvärtom får oftast olika konsekvenser. Låt oss då, utrustade med dessa nya verktyg (nollfonem och regelordning), se om vi kan få ordning på problemet med [ ] och [ ]. Var hittar vi typiskt [ ]? Jo, efter [r]. Tar vi ledning av stavningen (ortografin) verkar det som om d blir retroflext efter r som sedan försvinner under mystiska omständigheter. Kan vi beskriva detta med hjälp av fonologiska regler. Javisst! Steg 1 Steg 2 /d/ [ ] / r /r/ / Et voila, [bu rd] har blivit [bu ] Men observera att detta gäller för standardsvenskan. I finlandssvenska dialekter heter det [bu rd] och inget annat! På samma sätt kan vi härleda äng-ljudet Steg 1 /n/ [ ] / Steg 2 / / / så att tex. [s n ] blir [s ] Hur var det då med ordningen mellan reglerna, spelar den någon roll. Ja, låt oss se: Om vi har sekvensen [bu rd] och tillämpar /r/ / Så händer ingenting med sekvensen för det finns inget [ ] i den. Tillämpar vi sedan /d/ [ ] / r får vi [bu r ], men detta stämmer inte! Regelordningen spelar alltså en avgörande roll.

10 Låt oss återvända till nasalassimilationen och använda den som utgångspunkt för att beskriva ett annat problem. Såhär såg alltså de olika reglerna ut /n/ [m] / p, b /n/ [ ] / f, v /n/ [ ] / j /n/ [ ] / k, Det verkar tämligen uppenbart att dessa regler har något gemensamt, eller till och med att det kanske skulle kunna röra sig om en och samma process i någon mening. /n/ [m] / p, b /n/ [ ] / f, v /n/ [ ] / j /n/ [ ] / k, Ett sätt att uttrycka att det i princip rör sig om samma samband är att föra samman de olika varianterna med klamrar. Detta fungerar naturligtvis, men man har en känsla av att det ligger något djupare samband bakom detta som inte kommer fram enbart genom att bunta ihop fonemen och ljuden med klamrar och så är det naturligtvis och detta för oss då på ett naturligt sätt över till den fonologiska särdragsteorin. Fonologer som Jacobson, Fant och Halle insåg redan på 50-talet att fonologiska processer ofta omfattar klasser av fonem snarare än enstaka fonem. Om vi tar vokaler som exempel så är det i många processer inte bara tex. /i/ som deltar i en process utan alla främre vokaler eller alla slutna vokaler. Då vore det ju praktiskt att kunna hänvisa till hela klassen av fonem istället för att räkna upp dem alla var för sig. Särdragssystemet för vokalerna är enklast, så låt oss börja med det. Särdrag (distinctive features) bygger på egenskaper hos fonemen som på ett (någorlunda) naturligt sätt delar in dem i klasser. Jag har redan nämnt slutna vokaler som exempel på en sådan klass.

11 Låt oss påminna oss vokalfyrsidingen, för den fonologiska särdragsindelningen bygger i hög grad på samma ideer. Främre tungposition Bakre Sluten Vad har vi för dimensioner för beskrivning av vokaler förutom, öppen sluten? Ja, vi har tex. främre bakre och rundad orundad. käköppning Innan vi är redo för en särdragsbeskrivning av vokalerna behöver vi definiera några konventioner. Öppen Av tradition (som går tillbaka till Roman Jacobson fram för allt) har särdragen beskrivits som binära (tvåvärda). Jacobson hade en mycket långtgående motivation för detta men det ska vi inte fördjupa oss i just nu. Särdrag kan i denna variant av fonologin ha ettdera av två värden plus eller minus. Om ett visst fonem har egenskapen får särdraget värdet plus (+) och om egenskapen saknas får särdraget värdet minus ( ) Med de tre egenskaper vi hittills betraktat så kan då en vokal beskrivas som plus eller minus främre, plus eller minus bakre, plus eller minus rund, plus eller minus öppen, plus eller minus sluten. Man brukar förkorta dessa namn något och dessutom föredrar man ofta att beteckna öppen sluten med motsatsparet hög låg istället. Särdrag sätts dessutom oftast mellan raka parenteser. På svenska skulle då särdragen bli [±fram], [±bak], [±rund], [±hög], [±låg]. Motsvarande beteckningar på engelska är [±front], [±back], [±round], [±high], [±low]. Låt oss se hur långt vi kommer med detta. Vi kan börja med ett mycket enkelt vokalsystem, i, u, a,. Vi kan representera detta i en vokalfyrsiding på följande sätt: fram bak [hög] i u [låg] a Observera att den sneda formen vi är vana att se och som bygger på intuitioner om den exakta inställningen av talapparaten är helt irrelevant här.

12 Med särdragsbeteckningar får vi då: i u a [hög] + + [låg] + + [fram] + + [bak] + + [rund] + I denna enkla modell har vi bara räknat med två öppningsgrader, men vi vet ju sedan tidigare att tex. det vanligaste vokalsystemet i jordens språk har 5 vokaler och tre öppningsgrader [fram]? [bak] [hög] i u? e o [låg] Hur ska vi hantera dessa mellanlägen? I fonologin har man löst problemet genom att utnyttja möjligheten varken-eller. Vårt 5- vokalsystem skulle då beskrivas som: i u e o [hög] + + [låg] + [fram] + + [bak] + + [rund] + + Ökar man på antalet öppningsgrader ytterligare måste man ta till andra (delvis rätt krystade) lösningar, men vi ska inte fördjupa oss i detta i den här kursen utan låt oss istället gå över till en beskrivning av konsonanterna. Vi kan börja med att påminna oss hur IPA:s system för konsonanter ser ut. Naturliga klasser i detta system blir då tex. alveolarer eller bilabialer.

13 Men ljuden i dessa klasser grupperar sig sällan eller aldrig tillsammans i fonologiska processer. Grupperar man istället ljuden efter fonologiska principer får man en delvis radikalt annorlunda indelning. Här ett exempel på indelningen i huvudklasser. cons betecknar konsonantiska ljud, obs betecknar obstruenter, cont kontinuerliga ljud och voice tonande ljud. Man kan även ordna dessa grundsärdrag hierarkiskt i en (någorlunda) naturlig ordning. Så långt är det tämligen rakt på sak, men vill man upprätta ett särdagssystem som ska täcka alla möjliga konsonanter i alla jordens språk så kompliceras bilden betydligt. Vissa särdrag kan vi känna igen som tex. artikulationsställen, men grupperade på ett annorlunda sätt än det i IPA. Av artikulationssätten i IPA hittar vi bara nasal och lateral och IPA:s artikulationsställen hittar vi inte alls. Indirekt finns de med, fast uttryckta på ett radikalt annorlunda sätt.

14 Ett exempel på hur en fonemsträng kan representeras med särdrag. Här exemplifierat med det engelska ordet deep", [di p]. d i p [ syll] [+syll] [ syll] [+cons] [ cons] [+cons] [+voice] [+voice] [ voice] [+high] [+high] [ high]...(etc.)......(etc.)......(etc.)... Ofta slår man ihop alla särdragen under en gemensam klammer (särdragsmatris). Man tar inte med fler särdrag än vad som behövs för att entydigt välja ut de avsedda fonemen i det aktuella språket. Var etc. slutar beror alltså på vilket språk man analyserar. d i p syll +syll syll +cons cons +cons +voice +voice voice +high +high high (etc.) (etc.) (etc.) Vad är det för huvudsaklig poäng med detta synsätt? Jo, man kan beskriva processer där någon viss egenskap hos en hel klass av fonem påverkas på ett likartat sätt i en given kontext. Man kan tex. enkelt och kompakt uttrycka sådant som att tonande klusiler blir tonlösa i ordslut, eller att de blir approximantiska mellan vokaler som är fallet i tex. spanska. Det kan då se ut såhär: + OBS! Till höger om pilen upprepar man bara det eller de särdrag som undergår förändring. Vi ska inte fördjupa oss mer i detta (i och för sig mycket spännande) område. Det får anstå till nästa kurs i fonologi. Vi kommer dock att åtminstone snudda vid regelskrivning med särdrag på fonologilaborationen

Fonologi. Kommutationstest. Minimala par. Hur bestämmer man vilka fonem ett språk har?

Fonologi. Kommutationstest. Minimala par. Hur bestämmer man vilka fonem ett språk har? Hur bestämmer man vilka fonem ett språk har? Fonologi Mattias Heldner KTH Tal, musik och hörsel heldner@kth.se (Morfem = minsta betydelsebärande enhet i ett språk) Fonem = minsta betydelseskiljande ljudenhet

Läs mer

Hur bestämmer man vilka fonem ett språk har? Fonologi. Kommutationstest. Hur bestämmer man vilka fonem ett språk har?

Hur bestämmer man vilka fonem ett språk har? Fonologi. Kommutationstest. Hur bestämmer man vilka fonem ett språk har? Fonologi Mattias Heldner KTH Tal, musik och hörsel heldner@kth.se Hur bestämmer man vilka fonem ett språk har? Hur bestämmer man vilka fonem ett språk har? Fonem = minsta betydelseskiljande ljudenhet i

Läs mer

foner fonem stol 4 4 mamma 4 2 sjukskötare 9 8 gata 4 3 stat 4 3 Haparanda 9 6 heter 5 4 el. 5 kärvänlig 8 el. 9 7 el 8

foner fonem stol 4 4 mamma 4 2 sjukskötare 9 8 gata 4 3 stat 4 3 Haparanda 9 6 heter 5 4 el. 5 kärvänlig 8 el. 9 7 el 8 Facit till övning 1 foner fonem stol 4 4 mamma 4 2 sjukskötare 9 8 gata 4 3 stat 4 3 Haparanda 9 6 heter 5 4 el. 5 kärvänlig 8 el. 9 7 el 8 Några problem: 1) lång resp. kort variant av en vokal, är de

Läs mer

tentaplugg.nu av studenter för studenter

tentaplugg.nu av studenter för studenter tentaplugg.nu av studenter för studenter Kurskod Kursnamn UMU-14401 Spanish A1 Datum Material Sammanfattning Kursexaminator Betygsgränser Tentamenspoäng Övrig kommentar Innehåller frågor/ begrepp med svar

Läs mer

Inst f lingvistik, GU, vt 04 Jonas Lindh Omtentamen, Fonetik, fonologi och grafonomi, Lördag 8 maj 2004, kl

Inst f lingvistik, GU, vt 04 Jonas Lindh Omtentamen, Fonetik, fonologi och grafonomi, Lördag 8 maj 2004, kl Några svarsförslag producerade av Anders E. Men observera att några svar är mycket utförligare än vad jag skulle kräva av er in det gällde en skrivning. Jag har också försökt förklara på ett ganska utförligt

Läs mer

Möjligt med språk utan fonologisk struktur, bara morfem med viss vokalisering?

Möjligt med språk utan fonologisk struktur, bara morfem med viss vokalisering? Kap 2: Typologi Möjligt med språk utan fonologisk struktur, bara morfem med viss vokalisering? Orden skulle bli mycket långa för att varje morfem skulle ha sin egen vokalisering, eftersom det behövs så

Läs mer

fonetik konsonanter + fonologi

fonetik konsonanter + fonologi Svenska språkets struktur: fonetik konsonanter + fonologi Helen Winzell (rum 4315, Key-huset) 013-28 69 28 helen.winzell@liu.se Att beskriva konsonanter Tre särdrag anges för att beskriva konsonanter:

Läs mer

1. Turkologisk transkription och notation

1. Turkologisk transkription och notation 1. Turkologisk transkription och notation 1. Transkription Läroboken The Turkic Languages använder den officiella turkietturkiska ortografin när turkietturkiska ord citeras. De turkiska språk som talas

Läs mer

Kurslitteratur Taltranskription: Introduktion

Kurslitteratur Taltranskription: Introduktion Kurslitteratur Taltranskription: Introduktion Mattias Heldner KTH Tal, musik och hörsel heldner@kth.se Köp: Lindblad, P. (2005). Taltranskription. Kompendium. Lingvistik, Lunds universitet. Låna: IPA,

Läs mer

Prosodi. Talets rytm och melodi I. Prosodi. Stavelser. Prosodi. Stavelser. Stavelser

Prosodi. Talets rytm och melodi I. Prosodi. Stavelser. Prosodi. Stavelser. Stavelser Prosodi Prosodi Talets rytm och melodi I Inom såväl fonologin som fonetiken brukar man göra en uppdelning mellan det segmentella och det som man ibland kallar det suprasegmentella. Med suprasegmentell

Läs mer

Hur många foner resp. fonem innehåller följande ord?

Hur många foner resp. fonem innehåller följande ord? Övning 1, Foner och fonem Hur många foner resp. fonem innehåller följande ord? stol mamma sjukskötare gata stat Haparanda heter kärvänlig foner fonem Vad skapar problem? Vilka ställningstaganden har ni

Läs mer

Svenskans ljudsystem i relation till världens språk

Svenskans ljudsystem i relation till världens språk Svenskans ljudsystem i relation till världens språk Fonetisk typologi Inte bara en fråga om att definiera olika grupper av språk som delar vissa fonetiska egenskaper Vi vill också fråga: Kan man hitta

Läs mer

fonetik intro + vokaler

fonetik intro + vokaler Svenska språkets struktur: fonetik intro + vokaler Helen Winzell (rum 4315, Key-huset) 013-28 69 28 helen.winzell@liu.se Fokus i denna kurs Vi ska i den här kursen fokusera på hur vi skapar språkljuden

Läs mer

Uttalsutveckling. Språkstruktur. Språkstruktur. Språkstruktur. Det mänskliga talet. Barns tidiga språkutveckling

Uttalsutveckling. Språkstruktur. Språkstruktur. Språkstruktur. Det mänskliga talet. Barns tidiga språkutveckling Uttalsutveckling Språkstruktur! Principen bakom alla mänskliga språks struktur är att små delar bygger upp större delar som bygger upp ännu större delar Barns tidiga språkutveckling Institutionen för lingvistik,

Läs mer

I. GRUNDERNA I RYSK FONOLOGI

I. GRUNDERNA I RYSK FONOLOGI I. GRUNDERNA I RYSK FONOLOGI Inledning: fonetik vs fonologi Språk uppfattas och produceras primärt som ljud, sekundärt också i skriftlig form. För att ljud skall kunna fungera i språket måste de uppfattas

Läs mer

Svenska språkets struktur: fonetik. kända svårigheter i svenska som andraspråk. Helen Winzell (rum 4315, Key-huset) 013-28 69 28 helen.winzell@liu.

Svenska språkets struktur: fonetik. kända svårigheter i svenska som andraspråk. Helen Winzell (rum 4315, Key-huset) 013-28 69 28 helen.winzell@liu. Svenska språkets struktur: fonetik kända svårigheter i svenska som andraspråk Helen Winzell (rum 4315, Key-huset) 013-28 69 28 helen.winzell@liu.se Om läraren vet vilka uttalsfel som är frekventa och också

Läs mer

man kan lyssna på vad de betyder man kan lyssna efter hur de låter utan att bry sig om vad de betyder.

man kan lyssna på vad de betyder man kan lyssna efter hur de låter utan att bry sig om vad de betyder. LJUDLEK Vad är språklig medvetenhet? Små barn använder språket för kommunikation HÄR och NU, och det viktiga är vad orden betyder. Man kan säga att orden är genomskinliga, man ser igenom dem på den bakomliggande

Läs mer

Hur gör vi då för att segmentera och kategorisera ljud i talspråk?

Hur gör vi då för att segmentera och kategorisera ljud i talspråk? UPPSALA UNIVERSITET Institutionen för lingvistik och filologi SPRIND, HT 2006, Tillfälle 7 SPRÅKPSYKOLOGI LYSSNA OCH TALA/ PERCEPTION OCH PRODUKTION LYSSNA (kap 5) Segmentering på fonemnivå - Koartikulation:

Läs mer

fonetik fonologi + fonotax

fonetik fonologi + fonotax Svenska språkets struktur: fonetik fonologi + fonotax Helen Winzell (rum 4315, Key-huset) 013-28 69 28 helen.winzell@liu.se fonologi Ljuden påverkar varandra i naturligt tal. Språkljuden närmar sig varandra

Läs mer

TDDA94 LINGVISTIK, 3 poäng tisdag 19 december 2000

TDDA94 LINGVISTIK, 3 poäng tisdag 19 december 2000 Lars Ahrenberg, sid 1(5) TENTAMEN TDDA94 LINGVISTIK, 3 poäng tisdag 19 december 2000 Inga hjälpmedel är tillåtna. Maximal poäng är 36. 18 poäng ger säkert godkänt. Del A. Besvara alla frågor i denna del.

Läs mer

1. Inledning, som visar att man inte skall tro på allt man ser. Betrakta denna följd av tal, där varje tal är dubbelt så stort som närmast föregående

1. Inledning, som visar att man inte skall tro på allt man ser. Betrakta denna följd av tal, där varje tal är dubbelt så stort som närmast föregående MATEMATISKA INSTITUTIONEN STOCKHOLMS UNIVERSITET Christian Gottlieb Gymnasieskolans matematik med akademiska ögon Induktion Dag 1 1. Inledning, som visar att man inte skall tro på allt man ser. Betrakta

Läs mer

Namn:.. Personnr:. 1. (4 p) I vilket av följande ord kan man i central rikssvenska höra 6 språkljud?

Namn:.. Personnr:. 1. (4 p) I vilket av följande ord kan man i central rikssvenska höra 6 språkljud? UPPSALA UNIVERSITET INSTITUTIONEN FÖR NORDISKA SPRÅK Svenska som andraspråk B: Fonetik och uttal 5p Prov 2006-01-14 Tid: Lärare Bosse Thorén Namn:.. Personnr:. Frågorna ska besvaras på själva skrivningen

Läs mer

Fonetisk distansmätning av ord i lexikon

Fonetisk distansmätning av ord i lexikon Examensarbete Fonetisk distansmätning av ord i lexikon Henrik Wache henrikw@stp.ling.uu.se Språkteknologiprogrammet Institutionen för lingvistik Uppsala universitet Handledare: Hans Runehov, Telia Promotor

Läs mer

/r/ i några svenska dialekter

/r/ i några svenska dialekter /r/ i några svenska dialekter Damra Muminovic och Olle Engstrand 1. Inledning R-ljuden uppvisar stor artikulatorisk variation mellan och inom språk och dialekter (Lindau 1985). I den svenska dialektlitteraturen

Läs mer

Fonetik. Dolores Meden

Fonetik. Dolores Meden Fonetik Dolores Meden Innehållsförteckning 1. Inledning...3 2. Allmänt...4 2.1 Vad är fonetik?...4 2.2 Talproduktion...4 2.2.1 Konsonanter...5 Stämbandston...5 Artikulationsställe...5 Artikulationssätt...5

Läs mer

Språkpsykologi/psykolingvistik

Språkpsykologi/psykolingvistik Kognitiv psykologi HT09 Språk Ingrid Björk Språkpsykologi/psykolingvistik Fokuserar på individers språkanvändning Språkprocessning Lagring och åtkomst, minnet Förståelse Språket och hjärnan Språk och tänkande

Läs mer

Allmän Grammatik och Fonetik HT10 Dag 1. Lingvistik och grammatik. Fonetik och fonologi

Allmän Grammatik och Fonetik HT10 Dag 1. Lingvistik och grammatik. Fonetik och fonologi Allmän Grammatik och Fonetik HT10 Dag 1 Lingvistik och grammatik Fonetik och fonologi Världens språk Världens sex största språk Kinesiska ca 1120 miljoner Engelska ca 480 miljoner Spanska ca 332 miljoner

Läs mer

Putnam: 1) Vad är mening (dvs vad för ontologisk kategori tillhör mening)?

Putnam: 1) Vad är mening (dvs vad för ontologisk kategori tillhör mening)? Putnam Första stycket av Putnams text är överdrivet retorisk och mycket rörig. Det är viktigt att skilja på följande: 1) Vad är mening (dvs vad för ontologisk kategori tillhör mening)? Frege: Standardsyn

Läs mer

Introduktion. Koartikulation (1)

Introduktion. Koartikulation (1) Det dynamiska talet - - Assimilation - - Ljudförändringar Introduktion Talproduktion består inte av diskreta, sekventiella enheter utan av ett kontinuerligt flöde av sammanflätade artikulatoriska gester

Läs mer

Talets fysiologi, akustisk fonetik. Lungorna och struphuvudet. Röst 2016.01.28. David House: Talets fysiologi, akustisk fonetik VT16.

Talets fysiologi, akustisk fonetik. Lungorna och struphuvudet. Röst 2016.01.28. David House: Talets fysiologi, akustisk fonetik VT16. Talets fysiologi, akustisk fonetik David House Lungorna och struphuvudet utandningsluft - alstra ljud luftstrupen: trachea struphuvudet: larynx brosk, muskler och ligament röstspringan: glottis stämläpparna:

Läs mer

Perception. Intonation och tonhöjd. Intrinsisk F0. Intonation och tonhöjd (ff) Akustiska och perceptoriska drag. Perception av prosodiska drag

Perception. Intonation och tonhöjd. Intrinsisk F0. Intonation och tonhöjd (ff) Akustiska och perceptoriska drag. Perception av prosodiska drag Perception Akustiska och perceptoriska drag Samband mellan akustiska och perceptoriska drag Tyngpunkt på perceptorisk relevanta drag Prosodi Vokaler Konsonanter Perception i största allmänhet Primära akustiska

Läs mer

Läs och skrivsvårigheter är inte synonymt med dyslexi. Ur boken Barn utvecklar sitt språk 2010) redaktörer Louise Bjar och Caroline Liberg

Läs och skrivsvårigheter är inte synonymt med dyslexi. Ur boken Barn utvecklar sitt språk 2010) redaktörer Louise Bjar och Caroline Liberg Läs och skrivsvårigheter är inte synonymt med dyslexi Ur boken Barn utvecklar sitt språk 2010) redaktörer Louise Bjar och Caroline Liberg Dyslexi vad är det? Dyslexi innebär bl.a. svårigheter att urskilja

Läs mer

Vokaler. Vokaler och Konsonanter. Vokaler och Konsonanter. Vokaler och Konsonanter. Skillnad: bildningssätt. Vokaler och Konsonanter

Vokaler. Vokaler och Konsonanter. Vokaler och Konsonanter. Vokaler och Konsonanter. Skillnad: bildningssätt. Vokaler och Konsonanter Vokaler Vokaler och Konsonanter Indelning av språkljud Vokaler och Konsonanter IPA, bakgrund & principer Vokalernas beskrivning i IPA Vokalfyrsidingen Tidigare benämningar Vokaler: självljud Konsonanter:

Läs mer

Skillnader vokaler - konsonanter. Konsonanters akustiska mönster. Vokaler. Konsonanter. Konsonantklasser. Sonoranter

Skillnader vokaler - konsonanter. Konsonanters akustiska mönster. Vokaler. Konsonanter. Konsonantklasser. Sonoranter Konsonanters akustiska mönster Ô Skillnader vokaler - konsonanter Ô Indelning konsonanter Ô Enskilda konsonantklassers typiska drag Ô Artikulationsställe och akustisk representation Skillnader vokaler

Läs mer

H LH L] fonologikompendium] (x.) (.x) Tomas Riad Sep.tem.ber mcmxcvii

H LH L] fonologikompendium] (x.) (.x) Tomas Riad Sep.tem.ber mcmxcvii σ µµ Svenskt H LH L] fonologikompendium] (x.) (.x) Tomas Riad Sep.tem.ber mcmxcvii Detta kompendium ger en introduktion till svensk fonologi. Förutom att presentera fonologins olika delar har jag har strävat

Läs mer

Ansvarig lärare: Jörgen Larsson Mariann Bourghardt Telefonnummer:

Ansvarig lärare: Jörgen Larsson Mariann Bourghardt Telefonnummer: 11F320 15 högskolepoäng Provmoment: Salstentamen svenska, nr 1 Ladokkod: Tentamen ges för: Grundläggande svenska och matematik i förskoleklass och årskurs 1-3 TentamensKod: Tentamensdatum: 8 mars 2012

Läs mer

Skrivstöd. Joakim Nivre. Introduktion till språkteknologi. Skrivstöd. Inledning. Orsaker till stavfel. Detektering av icke-ord

Skrivstöd. Joakim Nivre. Introduktion till språkteknologi. Skrivstöd. Inledning. Orsaker till stavfel. Detektering av icke-ord Joakim Nivre / 30 Varför bry sig om stavning? Stavfel kan skapa missförstånd Stavfel kan dölja innehåll Standardiserad stavning underlättar många uppgifter Slå upp ord i ordbok Identifiera svårlästa ord

Läs mer

Fonembegreppet 2011-02-22

Fonembegreppet 2011-02-22 Fonembegreppet 2011-02-22 Hur tillägnar sig ett barn språkets ljudsystem? Är språket medfött? Ett specifikt språk (som svenska, t.ex.) är förstås inte medfött. Även om man tror att språkinlärningsförmågan

Läs mer

Grammatiska morfem kan också vara egna ord, som t ex: och på emellertid

Grammatiska morfem kan också vara egna ord, som t ex: och på emellertid Stockholms universitet Institutionen för lingvistik Språkteori grammatik VT 1994 Robert Eklund MORFEMANAYS Vi kan dela in ord i mindre enheter, segmentera orden. Här följer en liten kortfattad beskrivning

Läs mer

10. Moralisk fiktionalism och ickedeskriptiv

10. Moralisk fiktionalism och ickedeskriptiv Det finns två olika positioner som båda kan kallas fiktionalism : 1. Hermeneutisk fiktionalism 2. Revolutionär fiktionalism ( revisionistisk fiktionalism ) De kan betraktas som två separata positioner,

Läs mer

Realism och anti-realism och andra problem

Realism och anti-realism och andra problem Realism och anti-realism och andra problem Vetenskap och verkligheten Vetenskapen bör beskriva verkligheten. Men vad är verkligheten? Är det vi tycker oss se av verkligheten verkligen vad verkligheten

Läs mer

Språkljud Test. Kartläggning av uttal med bilder. Gunnel Wendick

Språkljud Test. Kartläggning av uttal med bilder. Gunnel Wendick Språkljud Test Kartläggning av uttal med bilder Gunnel Wendick Om Wendick-modellens material Wendick-modellen består av en serie strukturerade kartläggnings- och träningsmaterial som säkrar viktiga basfärdigheter

Läs mer

TATM79: Föreläsning 1 Notation, ekvationer, polynom och summor

TATM79: Föreläsning 1 Notation, ekvationer, polynom och summor TATM79: Föreläsning 1 Notation, ekvationer, polynom och summor Johan Thim 22 augusti 2018 1 Vanliga symboler Lite logik Implikation: P Q. Detta betyder att om P är sant så är Q sant. Utläses P medför Q

Läs mer

NIVÅSKALA FÖR SPRÅKKUNSKAP OCH SPRÅKUTVECKLING, DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET OCH FRÄMMANDE SPRÅK

NIVÅSKALA FÖR SPRÅKKUNSKAP OCH SPRÅKUTVECKLING, DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET OCH FRÄMMANDE SPRÅK De första grunderna i språket, DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET OCH FRÄMMANDE SPRÅK A1.1 Eleven klarar sporadiskt av, med stöd av sin samtalspartner, några ofta återkommande och rutinmässiga kommunikationssituationer.

Läs mer

BLOCK 1. 1A. Att komma igång

BLOCK 1. 1A. Att komma igång BLOCK 1 1A. Att komma igång Blocket omfattar sidorna 8 23 i läseboken och sidorna 7 8 i grammatikboken samt hörövningar. 1. Vem är du? 2. Vilka fyra färdigheter är viktiga vid språkinlärning? 3. Hur många

Läs mer

NIVÅSKALA FÖR SPRÅKKUNSKAP OCH SPRÅKUTVECKLING,

NIVÅSKALA FÖR SPRÅKKUNSKAP OCH SPRÅKUTVECKLING, , Det andra inhemska språket och främmande språk, Grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen 2014 Kunskapsnivå A1.1 Eleven klarar sporadiskt av, med stöd av sin samtalspartner, några ofta

Läs mer

Mathematica. Utdata är Mathematicas svar på dina kommandon. Här ser vi svaret på kommandot från. , x

Mathematica. Utdata är Mathematicas svar på dina kommandon. Här ser vi svaret på kommandot från. , x Mathematica Första kapitlet kommer att handla om Mathematica det matematiska verktyg, som vi ska lära oss hantera under denna kurs. Indata När du arbetar med Mathematica ger du indata i form av kommandon

Läs mer

Artikulatorisk fonetik

Artikulatorisk fonetik Artikulatorisk fonetik Tomas Riad Detta kompendium riktar sig särskilt till studenter på grundnivå i nordiska språk. För den som vill läsa utförligare beskrivningar av fonetik hänvisas till de arbeten

Läs mer

Kontextfria grammatiker

Kontextfria grammatiker Kontextfria grammatiker Kontextfria grammatiker 1 Kontextfria grammatiker En kontextfri grammatik består av produktioner (regler) på formen S asb S T T # Vänsterledet består av en icke-terminal (variabel)

Läs mer

Inst. för lingvistik & filologi, Uppsala universitet Pétur Helgason VT Vokaler

Inst. för lingvistik & filologi, Uppsala universitet Pétur Helgason VT Vokaler Vokaler 2011-03-03 Vokalbildningens dimensioner Vokalfyrsidingen ~ vokalrymden. Vokalfyrsidingen representerar på ett ganska abstrakt sätt den rymd inom vilken alla vokalartikulationer som är möjliga för

Läs mer

Lyssna, Skriv och Läs!

Lyssna, Skriv och Läs! Lyssna, Skriv och Läs! Läsinlärning från grunden Gunnel Wendick Innehållsförteckning Introduktion 5-8 Sidhänvisningar till uppgifterna 9 Förklaring av uppgifterna 10-13 O o 15-19 S s 20-24 A a 25-29 L

Läs mer

Föreläsninsanteckningar till föreläsning 3: Entropi

Föreläsninsanteckningar till föreläsning 3: Entropi Föreläsninsanteckningar till föreläsning 3: Entropi Johan Håstad, transkriberat av Pehr Söderman 2006-01-20 1 Entropi Entropi är, inom kryptografin, ett mått på informationsinnehållet i en slumpvariabel.

Läs mer

inte följa någon enkel eller fiffig princip, vad man nu skulle mena med det. All right, men

inte följa någon enkel eller fiffig princip, vad man nu skulle mena med det. All right, men MATEMATISKA INSTITUTIONEN STOCKHOLMS UNIVERSITET Christian Gottlieb Gymnasieskolans matematik med akademiska ögon Induktion Dag 2. Explicita formler och rekursionsformler. Dag mötte vi flera talföljder,

Läs mer

(Termen grammatiskt läsande och skrivande kommer från det antika Grekland - grammatisk kunskap: förmågan att hantera bokstäverna)

(Termen grammatiskt läsande och skrivande kommer från det antika Grekland - grammatisk kunskap: förmågan att hantera bokstäverna) Vad innebär det att kunna läsa och skriva? Avkoda ord? Läsa långa texter? Med vilken snabbhet? Med vilken njutning? När är man färdig Som läsare? Som skrivare? JMG Vad innebär det att kunna skriva? Stavningssäkerhet?

Läs mer

Uttalskorrigering med hjälp av Fonetisk text

Uttalskorrigering med hjälp av Fonetisk text Uttalskorrigering med hjälp av Fonetisk text Handitek Gewa AB BOX 92, MALMVÄGEN 55, 191 22 SOLLENTUNA TEL: 08-594 694 00 TEXTTEL: 08-594 694 18 FAX: 08-594 694 19 E-MAIL: info@gewa.se WEB: www.gewa.se

Läs mer

Svenskan i tvärspråkligt perspektiv. Fonologi. Solveig Malmsten

Svenskan i tvärspråkligt perspektiv. Fonologi. Solveig Malmsten Svenskan i tvärspråkligt perspektiv Fonologi Solveig Malmsten Ett språks uttal Fonemsystem Allofoner regionala varieteter assimilationer etc Stavelsestruktur Förhållandet mellan uttal och stavning Intonation

Läs mer

Lyssna Ljuda Läs 1(6) Lyssna Ljuda Läs ISLORMUA Lyssna Ljuda Läs ÅNBEKÄVWTPY Lyssna Ljuda Läs GÖJFDHXCZQ

Lyssna Ljuda Läs 1(6) Lyssna Ljuda Läs ISLORMUA Lyssna Ljuda Läs ÅNBEKÄVWTPY Lyssna Ljuda Läs GÖJFDHXCZQ 1(6) C LÄROMEDEL Lyssna Ljuda Läs Lyssna Ljuda Läs ISLORMUA 7762-512-4 Lyssna Ljuda Läs ÅNBEKÄVWTPY 7762-513-1 Lyssna Ljuda Läs GÖJFDHXCZQ 7762-514-8 Serien Lyssna Ljuda Läs är tre på varandra följande

Läs mer

tidskrift för politisk filosofi nr årgång 22

tidskrift för politisk filosofi nr årgång 22 tidskrift för politisk filosofi nr 2 2018 årgång 22 Bokförlaget thales inledning: vad bör vı göra? Per Algander & Olle Risberg ibland gör vi tillsammans saker som har dåliga konsekvenser. Miljöförstöring

Läs mer

Lär dig engelska med bilder Mappia AB Facebook.se/mappia Twitter/mappiaab

Lär dig engelska med bilder Mappia AB  Facebook.se/mappia Twitter/mappiaab Lär dig engelska med bilder Mappia AB www.mappia.se Facebook.se/mappia Twitter/mappiaab Hur funkar metoden? Att lära sig ett nytt språk innebär alltid arbete. Vi behöver lära in och träna på en stor mängd

Läs mer

Jag tror att alla lärare introducerar bråk

Jag tror att alla lärare introducerar bråk RONNY AHLSTRÖM Variabler och mönster Det är viktigt att eleverna får förståelse för grundläggande matematiska begrepp. Ett sätt att närma sig variabelbegreppet är via mönster som beskrivs med formler.

Läs mer

Betygskriterier. NS2019, Svenska II, 30 hp. Förväntade studieresultat För godkänt resultat på delkursen ska studenten kunna visa:

Betygskriterier. NS2019, Svenska II, 30 hp. Förväntade studieresultat För godkänt resultat på delkursen ska studenten kunna visa: Betygskriterier NS2019, Svenska II, 30 hp Fastställda av institutionsstyrelsen 2014-05-07. Gäller fr.o.m. ht 2014. Delkurs 1. Nordiska språk och svensk språkhistoria, 7,5 hp Förväntade studieresultat För

Läs mer

Tankar om elevtankar

Tankar om elevtankar Tankar om elevtankar HÖJMA-projektet JAN UNENGE HÖJMA-projektet drivs vid Högskolan i Jönköping, avdelningen för matematik. Det bekostas med medel för forskningsanknytning som numera finns inom varje högskoleregion,

Läs mer

TATM79: Föreläsning 1 Notation, ekvationer, polynom och olikheter

TATM79: Föreläsning 1 Notation, ekvationer, polynom och olikheter TATM79: Föreläsning 1 Notation, ekvationer, polynom och olikheter Johan Thim 15 augusti 2015 1 Vanliga symboler Lite logik Implikation: P Q. Detta betyder att om P är sant så är Q sant. Utläses P medför

Läs mer

FÖR ÖPPET OCH TONLÖST. UTTALSSVÅRIGHETER I SVENSKAN PÅ UNIVERSITETSNIVÅN. Henna Volotinen

FÖR ÖPPET OCH TONLÖST. UTTALSSVÅRIGHETER I SVENSKAN PÅ UNIVERSITETSNIVÅN. Henna Volotinen FÖR ÖPPET OCH TONLÖST. UTTALSSVÅRIGHETER I SVENSKAN PÅ UNIVERSITETSNIVÅN. Henna Volotinen Pro Gradu -avhandling i svenska språket Institutionen för språk Jyväskylä universitet Våren 2008 TIIVISTELMÄ JYVÄSKYLÄN

Läs mer

Lägga till olika dokument i en fil

Lägga till olika dokument i en fil Lägga till olika dokument i en fil Om du vill kombinera flera dokument och göra en enda fil kan du kopiera och klistra in innehållet från alla dokumenten i en enda fil. Eller så kan du öppna det första

Läs mer

Talapparaten. Bildkälla: Engstrand, O: Fonetik light. lungorna luftströmsprocess energi. struphuvudet larynx fonation ljudkälla.

Talapparaten. Bildkälla: Engstrand, O: Fonetik light. lungorna luftströmsprocess energi. struphuvudet larynx fonation ljudkälla. Talapparaten Bildkälla: Engstrand, O: Fonetik light lungorna luftströmsprocess energi struphuvudet larynx fonation ljudkälla gomseglet oro-nasal process velum munhåla artikulationsprocess ljudkälla resonans

Läs mer

FRANSKA I ALLMÄN FONETIK. Inga hjälpmedel är tillåtna vid skrivningar (information om undantag finns på vår hemsida).

FRANSKA I ALLMÄN FONETIK. Inga hjälpmedel är tillåtna vid skrivningar (information om undantag finns på vår hemsida). Personnummer: Första tre bokstäverna i efternamnet: FRANSKA I ALLMÄN FONETIK Provtillfälle 2 Provdatum: 09-04-27 Skrivtid: 9-11 Obs! Provet trycks dubbelsidigt! Läs varje sida noggrant! Inga hjälpmedel

Läs mer

Introduktion till logik

Introduktion till logik Introduktion till logik Av Johan Johansson Johan.johansson@guldstadsgymnasiet.se Logik sägs som många andra saker komma från de grekiska filosoferna, och ordet kommer också därifrån. Grekerna kallade det

Läs mer

Lektion 2. Potenser. Valentina Chapovalova. vårterminen IT-Gymnasiet. Valentina Chapovalova Lektion 2

Lektion 2. Potenser. Valentina Chapovalova. vårterminen IT-Gymnasiet. Valentina Chapovalova Lektion 2 Lektion 2 Potenser Valentina Chapovalova IT-Gymnasiet vårterminen 2011 Matematiken förenklar Matematikens syfte är att vi ska kunna räkna med enkla modeller på komplicerade saker. Iden om förenkling är

Läs mer

Delkurs 1. Nordiska språk och svensk språkhistoria, 7,5 hp

Delkurs 1. Nordiska språk och svensk språkhistoria, 7,5 hp Betygskriterier NS2031, Svenska II, 30 hp Fastställda av institutionsstyrelsen 2016-12-07. Gäller fr.o.m. vt 2017. Delkurs 1. Nordiska språk och svensk språkhistoria, 7,5 hp Förväntade studieresultat För

Läs mer

Facit till peer-uppgifterna, som även är vägledande för tentan

Facit till peer-uppgifterna, som även är vägledande för tentan Facit till peer-uppgifterna, som även är vägledande för tentan Segmentuppgift 1 Redogör för så många assimilationer som möjligt i standardsvenska. Ge exempel. Tonassimilation: Tonande konsonanter blir

Läs mer

Kommentarer till bedömningsmatris för Tala Kurs D

Kommentarer till bedömningsmatris för Tala Kurs D Kommentarer till bedömningsmatris för Tala Kurs D Stockholms universitet Institutionen för språkdidaktik Global bedömning Den globala bedömningen representerar bedömarens första intryck och är en övergripande

Läs mer

Checklista för funktionsundersökning

Checklista för funktionsundersökning Linköpings universitet Matematiska institutionen TATA41 Envariabelanalys 1 Hans Lundmark 2015-02-10 Checklista för funktionsundersökning 1. Vad är definitionsmängden D f? 2. Har funktionen några uppenbara

Läs mer

ÄNDLIGT OCH OÄNDLIGT AVSNITT 4

ÄNDLIGT OCH OÄNDLIGT AVSNITT 4 VSNITT ÄNDLIGT OCH OÄNDLIGT Är det möjligt att jämföra storleken av olika talmängder? Har det någon mening om man säger att det finns fler irrationella tal än rationella? Är det överhuvudtaget möjligt

Läs mer

Lingvistik 729G08 (6 hp) Mathias Broth Charlotta Plejert Therese Örnberg Berglund Mikael Svensson

Lingvistik 729G08 (6 hp) Mathias Broth Charlotta Plejert Therese Örnberg Berglund Mikael Svensson Lingvistik 729G08 (6 hp) Mathias Broth Charlotta Plejert Therese Örnberg Berglund Mikael Svensson Vad är lingvistik? Språkvetenskap: det vetenskapliga studiet av språk och språkande En spännande kurs!

Läs mer

Institutionen för lingvistik och filologi HT 2007

Institutionen för lingvistik och filologi HT 2007 Övningsfrågor för Dag 1, 3 september 2007: Lingvistik och grammatik, världens språk, språktyper och skriftsystem 1. Vad är skillnaden mellan infallsvinklarna deskriptiv och preskriptiv lingvistik? Vilken

Läs mer

MODIFIERAD STANDARDORTOGRAFI (MSO6)

MODIFIERAD STANDARDORTOGRAFI (MSO6) MODIFIERAD STANDARDORTOGRAFI (MSO6) Version 6 Januari 1999 Institutionen för lingvistik Göteborgs universitet Joakim Nivre 1 1 Allmänna principer MSO6 är en modifierad standardortografi för svenska avsedd

Läs mer

DAB760: Språk och logik

DAB760: Språk och logik DAB76: Språk och logik /4: Finita automater och -7 reguljära uttryck Leif Grönqvist (leif.gronqvist@msi.vxu.se) Växjö Universitet (MSI) GSLT (Sveriges nationella forskarskola i språkteknologi) Göteborg

Läs mer

Sammanfattning 2018:1

Sammanfattning 2018:1 Sammanfattning Den fråga som ligger till grund för vårt arbete är om den svenska offentlighetsprincipen försvagats genom medlemskapet i EU? Vårt svar är ja. En grundläggande orsak är att rättigheten att

Läs mer

Uppsala Universitet Matematiska Institutionen Thomas Erlandsson

Uppsala Universitet Matematiska Institutionen Thomas Erlandsson Uppsala Universitet Matematiska Institutionen Thomas Erlandsson LÄSANVISNINGAR VECKA 36 VERSION 1. ARITMETIK FÖR RATIONELLA OCH REELLA TAL, OLIKHETER, ABSOLUTBELOPP ADAMS P.1 Real Numbers and the Real

Läs mer

Lutande torn och kluriga konster!

Lutande torn och kluriga konster! Lutande torn och kluriga konster! Aktiviteter för barn under Vetenskapsfestivalens skolprogram 2001 Innehåll 1 Bygga lutande torn som inte faller 2 2 Om konsten att vinna betingat godis i spel 5 3 Den

Läs mer

Naturalism. Föreläsning Naturalismen (tolkad som en rent värdesemantisk teori) är en form av kognitivism

Naturalism. Föreläsning Naturalismen (tolkad som en rent värdesemantisk teori) är en form av kognitivism Naturalism Föreläsning 5 Naturalismen (tolkad som en rent värdesemantisk teori) är en form av kognitivism Som säger att värdesatser är påståenden om empiriska fakta Värdeomdömen kan (i princip) testas

Läs mer

Tre misstag som äter upp din tid och hur kan göra någonting åt dem

Tre misstag som äter upp din tid och hur kan göra någonting åt dem Tre misstag som äter upp din tid och hur kan göra någonting åt dem En rapport från PersonligEffektivitet.com Innehåll Inledning... 3 Misstag #1: Önskelistan... 4 Misstag #2: Parkinsons lag... 7 Misstag

Läs mer

Föreläsning 5. Deduktion

Föreläsning 5. Deduktion Föreläsning 5 Deduktion Hur ett deduktivt system fungerar Komponenter - Vokabulär Ett deduktivt system använder ett visst slags språk som kan kallas för systemets vokabulär. I mindre formella fall är kanske

Läs mer

Aristi Fernandes Examensarbete T6, Biomedicinska analytiker programmet

Aristi Fernandes Examensarbete T6, Biomedicinska analytiker programmet Kursens mål Efter avslutad kurs skall studenten kunna planera, genomföra, sammanställa och försvara ett eget projekt samt kunna granska och opponera på annan students projekt. Studenten ska även kunna

Läs mer

Omtenta Svenska - ett andraspråk S S2GA01/04. ht 2014/vt 2015 fredag den 13 mars Inga hjälpmedel! VG G U 0-84

Omtenta Svenska - ett andraspråk S S2GA01/04. ht 2014/vt 2015 fredag den 13 mars Inga hjälpmedel! VG G U 0-84 Omtenta Svenska - ett andraspråk S S2GA01/04 ht 2014/vt 2015 fredag den 13 mars 8.15 13.15 Inga hjälpmedel! VG 114-142 G 85-113 U 0-84 Information: Skriv din anonymitetskod på denna sida samt högst upp

Läs mer

Bedömning av Examensarbete (30 hp) vid Logopedprogrammet Fylls i av examinerande lärare och lämnas i signerad slutversion till examinator

Bedömning av Examensarbete (30 hp) vid Logopedprogrammet Fylls i av examinerande lärare och lämnas i signerad slutversion till examinator version 2014-09-10 Bedömning av Examensarbete (30 hp) vid Logopedprogrammet Fylls i av examinerande lärare och lämnas i signerad slutversion till examinator Studentens namn Handledares namn Examinerande

Läs mer

Introduktion till formella metoder Programmeringsmetodik 1. Inledning

Introduktion till formella metoder Programmeringsmetodik 1. Inledning Introduktion till formella metoder Programmeringsmetodik 1. Inledning Fokus på imperativa program (ex. C, Java) program betyder härefter ett imperativt program Program bestäms i en abstrakt mening av hur

Läs mer

Formell logik Kapitel 1 och 2. Robin Stenwall Lunds universitet

Formell logik Kapitel 1 och 2. Robin Stenwall Lunds universitet Formell logik Kapitel 1 och 2 Robin Stenwall Lunds universitet Kapitel 1: Atomära satser Drömmen om ett perfekt språk fritt från vardagsspråkets mångtydighet och vaghet (jmf Leibniz, Russell, Wittgenstein,

Läs mer

Jollerkoll - typisk jollerutveckling

Jollerkoll - typisk jollerutveckling Jollerkoll - typisk jollerutveckling Anette Lohmander Leg logoped, professor, enheten för logopedi CLINTEC, Karolinska Institutet Erik G Svensson 1 Förutsättningar Barn lär språk och tal snabbt och lätt

Läs mer

Kommentarer till bedömningsmatris för Tala Kurs B

Kommentarer till bedömningsmatris för Tala Kurs B Kommentarer till bedömningsmatris för Tala Kurs B Stockholms universitet Institutionen för språkdidaktik Global bedömning Den globala bedömningen representerar bedömarens första intryck och är en övergripande

Läs mer

y y 1 = k(x x 1 ) f(x) = 3 x

y y 1 = k(x x 1 ) f(x) = 3 x Räta linjen på olika former Här ska vi bara påpeka att förutom k-form, den som vi är mest vana vid y = k y + m finns också allmän form: ax + by + c = 0 där a och b är konstanter, som inte någon står för

Läs mer

Moralfilosofi. Föreläsning 2

Moralfilosofi. Föreläsning 2 Moralfilosofi Föreläsning 2 Vi har noterat de empiriska observationerna (1) att olika kulturer, samhällen (etc.) har olika värderingar och (2) att det dock finns vissa värderingar som alla har gemensamt

Läs mer

Konvergens och Kontinuitet

Konvergens och Kontinuitet Kapitel 7 Konvergens och Kontinuitet Gränsvärdesbegreppet är väldigt centralt inom matematik. Som du förhoppningsvis kommer ihåg från matematisk analys så definieras tex derivatan av en funktion f : R

Läs mer

Introduktion till algoritmer - Lektion 4 Matematikgymnasiet, Läsåret 2014-2015. Lektion 4

Introduktion till algoritmer - Lektion 4 Matematikgymnasiet, Läsåret 2014-2015. Lektion 4 Introduktion till algoritmer - Lektion 4 Matematikgymnasiet, Läsåret 014-015 Denna lektion ska vi studera rekursion. Lektion 4 Principen om induktion Principen om induktion är ett vanligt sätt att bevisa

Läs mer

Fonem eller grafem? Vilket ska komma först i sfiundervisningen? Margareta Molin

Fonem eller grafem? Vilket ska komma först i sfiundervisningen? Margareta Molin Fonem eller grafem? Vilket ska komma först i sfiundervisningen? Margareta Molin Fonem är ett språkljud dvs den minsta betydelseskiljande enheten i talspråket Grafem är tecken som symboliserar språkljudet

Läs mer

Betygskriterier NS1066 Svenska för studenter med utländsk förutbildning, 30 hp

Betygskriterier NS1066 Svenska för studenter med utländsk förutbildning, 30 hp Betygskriterier NS1066 Svenska för studenter med utländsk förutbildning, 30 hp astställda av institutionsstyrelsen 2012-05-09. Gäller fr.o.m. ht 12. elkurs 1: et talade språket, 7,5 hp örväntade studieresultat

Läs mer

Flera övningar innehåller träning i att skilja på närliggande vokal- och konsonantljud för att eleven ska kunna koppla ihop varje språkljud med rätt

Flera övningar innehåller träning i att skilja på närliggande vokal- och konsonantljud för att eleven ska kunna koppla ihop varje språkljud med rätt I Arbetsbok 2 bygger varje övning på en läsövning i Läsebok 2, övning 1 i Arbetsbok 2 hör ihop med läsövning 1 i Läsebok 2, övning 2 med läsövning 2 osv. Orden i läseböckernas läsövningar bearbetas i arbetsböckerna

Läs mer

Filosofisk logik Kapitel 19. Robin Stenwall Lunds universitet

Filosofisk logik Kapitel 19. Robin Stenwall Lunds universitet Filosofisk logik Kapitel 19 Robin Stenwall Lunds universitet Dagens upplägg Gödels fullständighetsteorem Sundhet och fullständighet Fullständighetsbeviset Vittneskonstanter Henkinteorin Eliminationsteoremet

Läs mer

Moralisk oenighet bara på ytan?

Moralisk oenighet bara på ytan? Ragnar Francén, doktorand i praktisk filosofi Vissa anser att det är rätt av föräldrar att omskära sina döttrar, kanske till och med att detta är något de har en plikt att göra. Andra skulle säga att detta

Läs mer