Beslut och verksamhetsrapport

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Beslut och verksamhetsrapport"

Transkript

1 ESDR Förskola AB efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med flerspråkiga barns språkutveckling vid Åkershus förskola, ESDR Förskola AB Skolinspektionen, Postadress: Box 156, Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, Lund Telefon: , Fax:

2 1(15) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport ges en sammanfattande bedömning utifrån kvalitetsgranskningens resultat och en beskrivning av de utvecklingsområden som framstått som mest centrala att prioritera i det lokala kvalitetsarbetet. En beskrivning av kvalitetsgranskningens resultat och Skolinspektionens bedömningar i sin helhet följer nedan. Sammanfattande bedömning Förskolechefen behöver skapa bättre förutsättningar för personalen att bedriva och utveckla arbetet med de flerspråkiga barnens språkutveckling. På förskolan Åkershus finns en arbetsplan upprättad för det språkutvecklande arbetet. Arbetsplanen är inte känd av all personal och behöver förankras i verksamheten. Personalen har ett positivt förhållningssätt till flerspråkighet men förskolechefen behöver erbjuda möjligheter till kompetensutveckling som är riktad till uppdraget. Personalen stimulerar och stödjer främst de yngre flerspråkiga barnens språk- och kommunikationsutveckling i svenska och behöver skapa fler utmaningar och lärandetillfällen även för de äldre barnen. Personalen behöver också skapa fler möjligheter för de flerspråkiga barnen att använda modersmålet i den dagliga verksamheten. Utvecklingsområden I syfte att höja verksamhetens kvalitet bedömer Skolinspektionen att ett utvecklingsarbete behöver genomföras inom följande prioriterade områden: Förskolechefen behöver säkerställa att personalen har kunskap om uppdraget genom att implementera förskolans arbetsplan för det språkutvecklande arbetet. Förskolechefen behöver skapa förutsättningar för ett språkutvecklande arbete med de flerspråkiga barnen genom att erbjuda personalen relevant kompetensutveckling. Personalen behöver utforma och använda miljö och material aktivt för att stödja och stimulera de äldre flerspråkiga barnens språkutveckling.

3 2(15) Uppföljning Huvudmannen ska, inom två månader från beslutet, senast den 17 december 2016, inkomma med en uppföljningsbar planering av hur man avser att arbeta för att förbättra de områden som Skolinspektionen identifierat som utvecklingsområden. Denna planering bör innehålla information om tydliga avstämningspunkter under arbetets gång. Huvudmannen ska därefter senast den 17 oktober 2017 redovisa till Skolinspektionen vilka åtgärder som vidtagits utifrån de utvecklingsområden som myndigheten identifierat. Huvudmannen ska vid uppföljningen efter tolv månader redovisa hur granskningens resultat används övergripande i hela verksamheten, samt i vilken grad man bedömer att åtgärderna har fått avsedd effekt. Redogörelser skickas via e-post, till Skolinspektionen, avdelningen i Lund, Box 156, Lund eller via e-post, till skolinspektionerdund@skolinspektionen.se. Hänvisa till Skolinspektionens diarienummer för granskningen (dnr :7428) i de handlingar som sänds in. På Skolinspektionens vägnar Maria Kärrman Enhetschef Vivianne Majoros Wastrell Utredare/ Föredragande

4 3(15) Verksamhetsrapport Inledning Skolinspektionen genomför under hösten 2016 en kvalitetsgranskning av förskolans arbete med flerspråkiga barns språkutveckling. Syftet med kvalitetsgranskningen är att belysa om förskolan medverkar till att flerspråkiga barn utvecklas så långt som möjligt i sina språk. Granskningen av förskolans arbete med flerspråkiga barns språkutveckling genomförs i 35 förskolor med både en- skilda och kommunala huvudmän. Förskolan Åkershus, ESDR Förskola AB ingår i urvalet av förskolor. Förskolan Åkershus besöktes den augusti 2016, då observationer och intervjuer genomfördes. Ansvariga utredare har varit Vivianne Majoros Wastrell och Ulrika Rosengren. I denna rapport redovisar inspektörerna sina iakttagelser, analyser och bedömningar. Bedömningar inom varje område görs i fyra graderingar; hög grad, ganska hög grad, låg grad och ganska låg grad. En närmare beskrivning av bakgrund och syfte finns i bilaga 1.

5 4(15) Bakgrundsuppgifter om förskolan Åkershus Åkershus förskola är en fristående förskola belägen i tätorten Staffanstorp i Staffanstorp kommun. Förskolan är placerad i ett villakvarter i ett radhus. Förskolechefen som tillika är huvudman driver förutom Åkershus förskola ytterligare en fristående förskola i närområdet. Dessa två systerförskolor med samma huvudman och förskolechef samarbetar genom gemensamma APT (Arbetsplatsträffar), kollegialt utbyte, fortbildning samt sammanslagningar på de olika skolloven. Åkershus förskola har totalt 30 inskrivna barn jämnt fördelade på två 1-5 års avdelningar, Herr Nilsson och Pippi. Nio av de 30 barnen på förskolan är flerspråkiga. Av förskolans sex avdelningspersonal är tre legitimerade förskollärare. De båda avdelningarna har vardera 2,75 tjänster. Skolinspektionen har besökt avdelning Herr Nilsson och av avdelningens 15 inskrivna barn är sex barn flerspråkiga. På Herr Nilsson arbetar vid Skolinspektionens besök en outbildad personal 100 procent samt en förskollärare och en barnskötare på 87,5 procent vardera. Under besöket genomförde Skolinspektionen intervjuer med förskolechef, arbetslaget på besökt avdelning, en fokusgrupp bestående av representanter från förskolans andra avdelning samt med en utvecklingspedagog från kommunens resurscentrum. Vid Skolinspektionens besök är avdelningen inne i en intensiv inskolningsperiod där stort fokus ligger på trygghet för de yngre nyinskolade barnen. Personalen uttrycker att detta påverkar dagens struktur och aktiviteter. Resultat Säkerställer förskolechefen att personalen har kunskap om uppdraget samt strategier för arbetet med att stödja flerspråkiga barns språkutveckling? Sammanfattningsvis bedömer Skolinspektionen att förskolechefen i ganska låg grad säkerställer att personalen har kunskap om uppdraget samt strategier för arbetet med flerspråkiga barns språkutveckling. På förskolan finns en arbetsplan som beskriver förskolans arbetssätt för språkutveckling.

6 5(15) Arbetsplanen är inte känd och implementerad i förskolans verksamhet. Förskolan har regelbundna möten för reflektion och utvärdering dock används dessa sällan till att reflektera kring uppdraget med flerspråkiga barns språkutveckling. De formulerade målen är inte implementerade fullt ut i verksamheten I det till Skolinspektionen inskickade dokumentet Plan för språkutveckling inom ESDR Förskola AB, står det att verksamheten ska genomsyras av ett arbetssätt som främjar barnens språkutveckling. Vidare finns i planen en beskrivning av arbetssätt, samarbetet med föräldrar och vilka verktyg som finns att tillgå för det språkutvecklande arbetet. Förskolechefen uppger i intervjun att personalen har varit med i diskussioner kring innehållet i den framtagna planen för språkutveckling. Vidare berättar hon att det är hon som förskolechef tillika huvudman som har formulerat denna plan. Fortsättningsvis säger förskolechefen att personalen vet var planen för språkutveckling går att finna, är väl insatta i planen och arbetar därefter. Intervjuerna visar däremot att det varierar huruvida personalen känner till att förskolan har en strategi för förskolans arbete med språkutveckling. Viss kartläggning med fokus på språket utförs på förskolan I den inskickade verksamhetsredogörelsen står det även att ett av de prioriterade målen som förskolan tagit fram och arbetat med under höstterminen 2015 samt vårterminen 2016 är språk- och identitetsutvecklande arbetssätt. Förskolechefen lyfter i intervjun att språket även tas upp idet pedagogiska årshjul som förskolan arbetar efter. I det till Skolinspektionen inskickade dokumentet med "Pedagogiskt årshjul" står det att personalen under två månader skall utföra barnobservationer med fokus på "språlcpedagogiskt förhållningssätt". Förskolechefen styrker detta i intervjun då hon berättar att personalen under mars och april utför barnobservationer i barngruppen med fokus på språket. Hon säger vidare att tanken är att språket ska finnas med hela tiden men att det pedagogiska hjulet säkerställer att "språket i alla fall kommer i fokus då". Personalen på förskolan berättar att de tar reda på alla barns intresse och behov vid inskolningen, i samtal med föräldrar, pratar med barnet samt genom att de observerar vad barnet intresserar sig för på förskolan.

7 6(15) Förskolan har ett gemensamt förhållningssätt, men saknar strategier. De på förskolan intervjuade personalgrupperna uttrycker att de upplever att de har ett gemensamt förhållningssätt på förskolan kring de flerspråkiga barnen men att de saknar en plan för hur de praktiskt ska arbeta med de flerspråkiga barnens språkutveckling. "Det ligger tillsammans med dokumentet, men det är mycket upp till oss själva att tolka." Självskattningen som personalen har gjort inför Skolinspektionens besök visar att personalen har olika uppfattningar huruvida de diskuterar hur de i sitt praktiska arbete kan medverka till att flerspråkiga barn utvecklar sitt modersmål. Personalen har viss kunskap om uppdraget Förskolechefen menar att personalen på Åkershus förskola frekvent för diskussioner kring läroplanen på exempelvis APT-träffar, planeringsdagar samt vid de regelbundna utvärderingarna som arbetslagen gör med hjälp av självvärderingsverktyget BRUK (bedömning, reflektion, utveckling, kvalitet). Personalen styrker detta vid intervjuerna, men tillägger att det sällan förs diskussioner kring de flerspråkiga barnens språkutveckling. Arbetslaget berättar att de har diskuterat utvecklingen av flerspråkiga barns utveckling av det svenska språket, men inte av modersmålet. Skapar förskolechefen förutsättningar för personalen att bedriva och utveckla arbetet med flerspråkiga barns språkutveckling? Sammanfattningsvis bedömer Skolinspektionen att förskolechefen i ganska låg grad skapar förutsättningar för personalen att bedriva och utveckla arbetet med flerspråkiga barns språkutveckling. Förskolan har ett samarbete med kommunens resurscentrum och har inlett ett samarbete med kommunens språkgrupp kring de flerspråkiga barnen, men detta är ännu inte implementerat i verksamheten. De anställda har inte deltagit i någon kompetensutveckling kring flerspråkighet. Samarbete med kommunen Förskolan har ett samarbete med Staffanstorps kommun vilket bland annat innebär att Åkershus som fristående förskola har tillgång till kompetenserna i kommunens resurscentrum med bland annat ett digitek, som erbjuder råd och

8 7(15) stöd och kompetensutveckling inom det digitala området, och en språkgrupp med specialpedagog, utvecklingspedagog och logoped. Kommunen tillhandahåller även ett utlåningssystem med språkpåsar innehållande böcker som erbjuds på både modersmål och svenska. De fristående förskolorna i kommunen bjuds även in till de föreläsningar kommunen riktar till förskolorna. Kommunens utvecklingspedagog uppger i intervjun att samarbetet med den besökta förskolan inleddes en vecka innan Skolinspektionens besök då förskolan efterlyste språkpåsar. Personalen har kompetens för uppdraget Förskolechefen anser att personalen på Åkershus förskola har rätt kompetens för uppdraget. En viktig kompetens som personalen har är enligt förskolechefen viljan att skapa relationer och kommunicera, samt att använda sig av kroppsspråket. Förskolechefen menar att hon genom att använda sig av de årliga utvärderingarna av verksamheten även kan ta vara på relevanta kompetenser inför terminsstart. Arbetslaget svarar i självskattningen att de har kompetens för att arbeta med flerspråkiga barns språkutveckling, men utrycker vid intervjun olika uppfattningar om behovet av kompetensutveckling inom flerspråkiga barns språkutveckling. Flera säger dock vid intervjun att de "behöver mer kompetenshöjande inom flerspråkighet". Relevant kompetensutveckling saknas Förskolechefen förklarar att de som en liten fristående förskola har en fördel i att själva förfoga över sina medel och sin organisation. Hon som förskolechef har all möjlighet att rikta medel och stöd där det behövs, när det behövs. Förskolechefen beskriver i den till Skolinspektionen inskickade verksamhetsredogörelsen att regelbundet kompetensutbyte samt samverkan med systerförskolan sker vid exempelvis kompetensutvecklingsdagar. Vidare redogör hon för utbyte med de kommunala förskolorna under kompetensutvecklingsdagar samt för att IT-ansvarig på förskolan regelbundet förnyar appar avseende arbetet med de flerspråkiga barnens språkutveckling. Alla intervjuade personalgrupper och förskolechefen uppger att förskolan inte har haft någon kompetensutveckling med inriktning på flerspråkighet. Förskolechefen säger även att det inte finns någon plan för kompetensutveckling specifikt avseende flerspråkighet. 1 den av förskolechefen inskickade verksamhetsredogörelsen beskriver

9 8(15) förskolechefen att de språkutvecklande insatser som skett på förskolan är utbildning av all personal i TAKK-tecken som stöd (Tecken som Alternativ Kompletterande Kommunikation). Där beskriver hon även att bildstöd i form av pictogram tagits fram i samarbete med kommunens resurscentrum med syfte att "tydliggöra dagen och verksamheten". Arbetslaget säger dock vid intervjun att de känner att de måste förbättra och förtydliga det pictogram de använder. De olika personalgrupperna berättar vid intervjuerna att de har möjlighet att önska både vetenskaplig litteratur, lästid samt enskild och kollegial kompetensutveckling från förskolechefen. Dock visar arbetslagets självskattning att inte alla i personalgruppen är insatta i att det finns möjlighet till kompetensutveckling. Stimulerar och stödjer personalen flerspråkiga barns språk- och kommunikationsutveckling i svenska? Sammanfattningsvis bedömer Skolinspektionen att personalen i ganska låg grad stimulerar och stödjer de flerspråkiga barnens språk- och kommunikationsutveckling i svenska. Den språkutvecklande verksamheten är till stor del riktad mot de yngre barnen som stimuleras och stödjs men de äldre barnen får få lärandetillfällen med språkliga utmaningar. Personalen erbjuder dock barnen olika kommunikativa uttryckssätt i den dagliga verksamheten och delar ofta barngruppen för att skapa goda förutsättningar för barnen att kommunicera. Personalen stimulerar barnens språkutveckling för att skapa trygghet Förskolechefen trycker på vikten att stödja språket, med dess kultur, som är ett verktyg i allt barnet gör. Arbetslaget berättar att det ligger en viktig trygghet i att förstå varandra språkligt. Vidare beskriver de att det ändras med barnets ålder i och med att barnet utvecklar en förståelse för sin omvärld i takt med att de blir äldre. Arbetslaget berättar också att de använder sig av TAKK för att tydliggöra det talade språket. De lyfter även vardagliga rutiner som viktiga eftersom barnen inom dessa ramar vet vad som ska hända. Vidare säger de att det handlar om att försöka fånga och hålla barnets intresse för att skapa meningsfulla sammanhang för den språkliga utvecklingen. Språkutvecklande metoder Arbetslagets självskattning visar att de har skilda meningar om hur de använder ett rikt och nyanserat språk med de flerspråkiga barnen.

10 9(15) Fokusgruppen från den andra avdelningen berättar i intervjun att de kontinuerligt försöker använda sig av ett rikt språk med barnen. Observationerna visar att det varierar hur ofta personalen använder olika begrepp för att utveckla barnets språk. Det noteras flertalet tillfällen då personalen använder "den" och liknande uttryck istället för att benämna vad det heter. Exempel på detta sker vid matbordet då personalen frågar ett barn vilken fil barnet vill ha, "sån eller sån?". Vid måltiderna sker överlag mycket envägskommunikation i form av instruktioner och tillsägelser och personalen benämner och pratar om maten vid få tillfällen. Arbetslaget förklarar att det inte skiljer sig i hur de organiserar det språkutvecklande arbetet med de flerspråkiga barnen från de barn som har svenska som modersmål. De arbetar med samma språkutvecklande metoder för alla barn, såsom att dela upp barnen i grupper och använda sig av sång, läsning och rörelse. Vidare lyfter de att det är svårt i inskolningsperioder att få möjlighet till enskild interaktion med barnen, men att de genom att dela upp gruppen möjliggör detta även vid den intensiva perioden av inskolning. Observationerna visar flera tillfällen då personalen delar upp barnen en stund på förmiddagen och går iväg med ett antal barn för aktiviteter utanför förskolan. Barnen delas inte vid något av dessa tillfällen upp i åldersgrupper med de yngre och äldre barnen i olika grupper utan personalen anpassar i hög grad verksamheten efter de yngre barnen i både språk och situation. Personalen samt förskolechefen lyfter vid intervjuerna att den intensiva inskolningsperioden som avdelningen är inne i vid Skolinspektionens besök påverkar verksamheten. Arbetslaget lyfter eftermiddagarna som en tidpunkt då de som personal har möjlighet att kommunicera med barnen enskilt eftersom det inte är lika många barn kvar på avdelningen. Observationer styrker detta då det sker fler samtal med barnen på eftermiddagen då barnantalet minskar. Skolinspektionens observationer visar dock att personalen uppmärksammar det enskilda barnet i gruppen och bjuder in till att delta vid exempelvis samlingen då barnen i tur och ordning får välja sång. En variation av kommunikativa uttrycksformer erbjuds Observationerna visar att barnen i de styrda aktiviteterna erbjuds en variation av kommunikativa uttrycksformer. Barnen erbjuds aktiviteter som exempelvis sång, rörelse, rim och ramsor, sagor och dans, samt möte med skriftspråket.

11 10(15) Förskolechefen berättar att personalen under dagen delar in barnen i mindre grupper där man som personal har större utrymme till interaktion med barnen. Arbetslaget berättar att de stöttar de flerspråkiga barnen genom att benämna saker, vara tydliga, använda kroppsspråket och upprepa ord. Vidare berättar de att de för de äldre barnen skull även lyfter skriftspråket, exempelvis med ordet vägg uppsatt på en vägg. Personalen observeras vara överlag lyhörda för barnens icke verbala signaler och önskemål och bekräftar genom kroppsspråk, minspel och ord. Exempelvis observeras att barnen i en del av samlingarna får välja själva om de vill delta eller inte. Personalen hjälper även de yngre barnen att sätta ord på det de vill uttrycka med exempelvis "spillde du". Vidare observerar Skolinspektionen att personalen även förstärker vad de yngre barnen säger genom att de upprepar det barnen uttrycker så att övriga barn förstår. Språket är under dagen i hög grad anpassat till de yngre barnen och det sker överlag korta samtal och ingen utvecklande dialog som utmanar de äldre barnen. Exempelvis när ett barn som säger till en personal, "jag är spöke" och får bekräftelse med "du är spöke" varefter samtalet slutar. Det finns dock exempel såsom vid en sagostund då en personal läser för barngruppen och utvidgar samtalet genom att stanna upp och prata om bilderna och ställa öppna frågor som för samtalet vidare. Uppmuntrar personalen flerspråkighet och skapar personalen möjligheter för flerspråkiga barn att använda modersmålet i förskolans dagliga verksamhet? Sammanfattningsvis bedömer Skolinspektionen att personalen i ganska låg grad uppmuntrar flerspråkighet och skapar möjligheter för de flerspråkiga barnen att använda modersmålet i den dagliga verksamheten. Detta eftersom personalen arbetar med barnens flerspråkighet i punktinsatser och inte fortlöpande i den dagliga verksamheten. Förskolan bjuder sällan in föräldrar till att vara delaktiga i arbetet med flerspråkiga barn. Personalen har dock ett öppet och positivt förhållningssätt till flerspråkighet och visar intresse för barnens olika språk. Personalen har positivt förhållningssätt till flerspråkighet Enligt förskolechefen stöttar personalen barnens språkutveckling kontinuerligt hela dagen genom sitt positiva förhållningssätt till språk.

12 11(15) Alla intervjuade på förskolan uttrycker en öppen och positiv inställning till flerspråkighet på förskolan. Personalen berättar att barnen upplever det som positivt när de som personal försöker "prata på deras språk" och menar att det kan få barn att känna sig mer hemma. De båda personalgrupperna uttrycker vid intervjuerna att de har erfarenhet av att de flerspråkiga barnen ibland kan tycka att det är pinsamt att använda sig av ett annat språk än svenska på förskolan. Arbetslaget förklarar vidare att det även finns barn som behöver en invänjrtingsperiod i att använda annat än svenska på förskolan, eftersom de förknippar förskolan med att man där endast pratar svenska. De båda intervjugrupperna anser att de som personal, genom att visa intresse för barnens språk kan visa dessa barn att det är positivt med flerspråkighet. Vidare berättar arbetslaget att de vid ett tillfälle fick ett lexikon från en förälder med de vanligaste orden på barnets modersmål och att de med användandet av dessa fraser blev, "lite mer en trygg vuxen". Uppmärksammar modersmålet Alla intervjuade uttrycker att det är viktigt att uppmärksamma och visa intresse för barnens modersmål. Utmaningen med att stödja flerspråkiga barns språkutveckling förklarar de, ligger i att få vårdnadshavarna att inse vikten i att uppmärksamma och utveckla modersmålet. Vidare säger de intervjuade att en majoritet av vårdnadshavare till flerspråkiga barn inte vill att förskolan uppmärksammar och stöttar barnets modersmål på förskolan utan istället vill att förskolan lär barnen svenska. Föräldrars delaktighet är lågt Alla intervjuade ser det som både viktigt och svårt att få barnens föräldrar med sig och upplever överlag ett "ljumt intresse" från föräldrarna att medverka till att modersmålet används i förskolans verksamhet. Självskattningen visar att personalen inte anser att de bjuder in de flerspråkiga barnens föräldrar till verksamheten. Som en metod för att få föräldrarna delaktiga i verksamheten tar personalen i intervjun upp avdelningens blogg, där de lägger upp pedagogisk dokumentation från verksamheten samt olika lektillfällen för enskilda barn. Personalen berättar även om att de ska införa språkpåsar som ett steg i att arbeta med alla språk. Barnet får då med sig en saga hem till sin familj på barnets modersmål som familjen kan läsa hemma.

13 12 (15) Personalen på förskolan läser under samma tidsperiod en svensk version av samma bok för att barnen ska få tillgång till samma saga på olika språk. Detta är ännu inte implementerat i verksamheten och personalen vet ännu inte om detta arbetssätt fungerar. Det språkutvecklande arbetet med flerspråkighet Personalen säger att de använder sig av olika appar i arbetat med de flerspråkiga barnens språkutveckling. De använder sig exempelvis av QR-koder där barnen kan spela olika sånger på de olika språk som finns representerade på avdelningen. Arbetslaget berättar att barnen när de hör sitt språk i sångerna "blir stärkta i sin identitet". Fokusgruppen säger även att de arbetar med skriftspråket de tillfällen barnet visar intresse för de ordlappar på olika språk som sitter uppe på dels en tavla och dels på väggarna. De kan dock inte ge något exempel på hur de använder ordlapparna. Under Skolinspektionens besök observeras inte att lapparna med skrift på olika språk används eller uppmärksammas av barn eller vuxna eller att ord och begrepp på barnets modersmål används. Utformar och använder personalen miljö och material för att stödja och stimulera flerspråkiga barns språkutveckling? Sammanfattningsvis bedömer Skolinspektionen att personalen i ganska låg grad utformar och använder miljö och material för att stödja flerspråkiga barns språkutveckling. Personalen har utformat miljön och har visst material för att ge möjlighet till språkutvecklande arbete. Materialet och miljön används dock inte aktivt av personalen. Kartläggningen av miljö och material visar inslag av olika språk och kulturer Vid Skolinspektionens kartläggning av förskolans material noteras att förskolan har visst material som representerar olika språk och kulturer, dock övervägande i skriftspråket. På olika ställen såsom exempelvis väggar och möbler finns siffror, bokstäver, barnens namn och olika ord dokumenterade för att stimulera barnens intresse för skriftspråket. Det finns även ordbilder med olika språk representerade bland dessa. På en vägg finns även en ordtavla med flaggor och de olika språken representerade i rader med bilder som konkret visar betydelsen av skriftspråket.

14 13 (15) Fokusgruppen berättar om ett rum som har inretts till ett bibliotek med olika böcker. Vidare berättar de att förskolans båda avdelningar har tillgång till detta rum. Det urval av böcker som är tillgängliga för barnen vid Skolinspektionens besök är i det svenska språket och i en svenskspråkig kontext. I hallen hänger dock ett antal språkpåsar med bokpaket på olika språk riktade till de flerspråkiga barnen. Ett material anpassat för att ge möjlighet till språkutvecklande arbete med flerspråkiga barn är en lärplatta med appar på olika språk. Interaktion med det språkstimulerande materialet sker sällan Vid Skolinspektionens besök sker användandet av QR-koderna på lärplattan i den fria leken. Det finns tillfällen då personalen medverkar, tillfällen då barnen interagerar med varandra och även tillfällen då barn sitter själva och lyssnar på sångerna. Det iakttas inget tillfälle då personal aktivt använder sig av dokumentationen på väggarna för att stimulera skriftspråket. Det finns dock andra goda exempel på hur personalen stimulerar barnens utveckling i det svenska skriftspråket. Vid ett tillfälle använder sig en personal av kaplastavar för att forma barnens begynnelsebokstav som de sedan tillsammans ljudar. Arbetslaget berättar att de stödjer de flerspråkiga barnen under dagen genom ett pictogram som visar de olika momenten under dagen samt med TAKK-tecken. Vid Skolinspektionens besök används pictogrammet endast vid ett tillfälle i en samling. Observationerna visar även att TAKK-tecken används sparsamt på försko- Ian. Bilaga 1 Bakgrund och syfte Idag talar var femte förskolebarn i Sverige fler än ett språk. Barn med utländsk bakgrund som får möjlighet att utveckla sitt modersmål har bättre möjligheter att lära sig svenska och även att tillägna sig kunskaper inom andra områden.1 Då språket är centralt för att kunna fortsätta det livslånga lärandet i utbildning och arbete, är det viktigt för barnen att de så tidigt som möjligt ges möjlighet att utveckla sina språkliga färdigheter. Det finns annars stor risk för att de inte kan 1 Lpfö98 reviderad 2010 sid 7

15 14 (15) utveckla övriga kunskaper som de förväntas, varken i förskola eller längre fram i grundskolan. Att förskolan har en central roll när det gäller barnens utveckling fastställs i skollagen. Här framgår att förskolan ska ta hänsyn till barns olika behov och ge dem stöd och stimulans så att de utvecklas så långt som möjligt. Förskolan ska också sträva efter att jämna ut skillnader i barnens förutsättningar för att tillgodogöra sig utbildningen.2 Av skollagen framgår också att förskolan ska medverka till att barn med annat modersmål än svenska får möjlighet att utveckla både det svenska språket och sitt modersmål.3 I arbetet med att förstå barnens språkliga bakgrund och intressen är samarbetet med hemmet mycket viktigt. Att stimulera barnens språkutveckling förutsätter inte att personalen själva behöver kunna barnens respektive modersmål men flerspråkig personal och lärare i modersmål kan utgöra ett bra stöd för både barn och personal. Det övergripande syftet med kvalitetsgranskningen är att bedöma om förskolan medverkar till att flerspråkiga barn utvecklas så långt som möjligt i sina språk. För att uppfylla detta syfte granskar Skolinspektionen förskolornas arbete utifrån följande frågeställning: Arbetar förskolorna för att stödja flerspråkiga barns språkutveckling? Bedömningsområde 1 Finns strategier och förutsättningar på förskolan för att arbeta med flerspråkiga barns språkutveckling? Under detta bedömningsområde ingår att granska om förskolechefen ger förutsättningar för förskolans språkutvecklande arbete med flerspråkiga barn samt vilka strategier som finns för detta arbete. Detta kan innebära att förskolechefen organiserar verksamheten så att det finns möjlighet till gemensam planering 2 1 kap. 4 skollagen 3 8 kap. 10 skollagen

16 15 (15) och kollegialt lärande för personalen. Vidare granskas om det på förskolan finns en gemensam syn och ett medvetet förhållningssätt för att ta sig an uppdraget Bedömningsområde 2 Uppmuntras och skapas möjligheter för flerspråkiga barn att använda svenska och sitt/sina modersmål i förskolans dagliga verksamhet? Under detta bedömningsområde ingår att granska hur uppdraget avseende förskolans medverkan till flerspråkiga barns språkutveckling omsätts i praktiken. I granskningen ingår exempelvis att se hur personalen stimulerar och ~anar de flerspråkiga barnens utveckling av det svenska språket. Vidare granskas om personalen aktivt stödjer modersmålet genom att integrera det i den dagliga verksamheten. Detta bedömningsområde innefattar dessutom hur personalen utformar och använder förskolans miljö och material för att stödja och stimulera de flerspråkiga barnens språkutveckling.

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med flerspråkiga barns språkutveckling vid Blåsippans förskola i Upplands Bro kommun 1 (14) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport ges en

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport irn Skolinspektionen Krokoms kommun krokoms.kommun@krokom.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med flerspråkiga barns språkutveckling vid Täppans förskola i Krokom kommun 1(12) Beslut I detta

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Salems kommun bou@salem.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med flerspråkiga barns språkutveckling vid Galaxens förskola, Salems kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund,

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Malmö kommun forskola@malmo.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med flerspråkiga barns språkutveckling vid Hedmätarens förskola, Malmö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Lidköpings kommun kommun@lidkoping.se Förskolechef rose-marie.sondell@lidkoping.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med flerspråkiga barns språkutveckling vid Lilleskogs förskola, Lidköpings

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning en B Skolinspektionen Beski; Avesta kommun kommun@avesta.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Blåkullens förskola, Avesta kommun Beslut 1 (4) Inledning Skolinspektionen

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Ulricehamns kommun kommun@ulricehamn.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med flerspråkiga barns språkutveckling vid Nitta förskola, Ulricehamns kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156,

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Huvudman kommunhammaro.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Skogsdungens förskola, Hammarö kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning ik rn Niii i Skolinspektionen Beslut Hässleholm kommun kommunen@hassleholm.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Stubbens förskola, Hässleholm kommun Skolinspektionen

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Ik rn i %er Skolinspektionen Beslut Huvudman info@almhult.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Hallaryds förskola, Älmhults kommun Skolinspektionen Box 156, 221

Läs mer

Beslut. efter granskning av förskolans arbete med jämställdhet vid förskolorna Askliden och Fasanen, Skurups kommun

Beslut. efter granskning av förskolans arbete med jämställdhet vid förskolorna Askliden och Fasanen, Skurups kommun Beslut Huvudman kansli@skurup. se Beslut efter granskning av förskolans arbete med jämställdhet vid förskolorna Askliden och Fasanen, Skurups kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund,

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Huvudman forskola@stockholm.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid förskolan Abrahamsbergsvägen 92, Stockholms kommun Skolinspektionen Box 23069 104 35 Stockholm

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Habo Montessori AB palrenl@telia.com Förskolechef forskolechef@upptackaren.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med flerspråkiga barns språkutveckling vid förskolan Upptäckaren belägen i Habo

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid Ekebackens förskola belägen i Högsby kommun 1(11) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Gotlands kommun regiongotland@gotland.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med flerspråkiga barns språkutveckling vid Kabyssens förskola, Gotlands kommun 1 (14) Beslut I detta beslut med tillhörande

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Öringe Montessoriförening ane1eh80@hotmai1.com efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med flerspråkiga barns språkutveckling vid Öringe Montessoriförskola, Öringe Montessoriförening 1(16) Beslut

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Lycksele kommun barnomsorgen@edu.lycksele.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med flerspråkiga barns språkutveckling vid Johan Skyttes förskola, Lycksele kommun 1(15) Beslut I detta beslut

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning grin Skolinspektionen Bes Huvudman info.forskolansputnik@gmail.com Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Sputniks förskola belägen i Stockholms kommun med Sputnik

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning r% t j ~ Skolinspektionen Beslut Huvudman forskola@stockholm.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid förskolan Hinderstorps gränd 27, Stockholms kommun Skolinspektionen

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen. efter granskning av förskolans pedagogiska uppdrag vid Arjeplogs förskola, Arjeplogs kommun

Beslut. Skolinspektionen. efter granskning av förskolans pedagogiska uppdrag vid Arjeplogs förskola, Arjeplogs kommun Skolinspektionen Huvudman 2016-04-27 kommun@arjeplog.se Dnr 400-2015:5671 Beslut efter granskning av förskolans pedagogiska uppdrag vid Arjeplogs förskola, Arjeplogs kommun Skolinspektionen. Box 23069,

Läs mer

Verksamhetsrapport. Inledning. Bakgrundsuppgifter om Höjdens förskola

Verksamhetsrapport. Inledning. Bakgrundsuppgifter om Höjdens förskola 2 (12) Verksamhetsrapport Inledning Skolinspektionen genomför under hösten 2016 en kvalitetsgranskning av förskolans arbete med flerspråkiga barns språkutveckling. Syftet med kvalitetsgranskningen är att

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Beslut och verksamhetsrapport Alingsås kommun kommunstyrelsen@alingsas.se Beslut och verksamhetsrapport efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med flerspråkiga barns språkutvecnng vd StocKslycke

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med flerspråkiga barns språkutveckling vid Diamantens förskola belägen i Östhammars kommun 1(15) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport

Läs mer

Fagersta kommun Dnr :6591. Beslut

Fagersta kommun Dnr :6591. Beslut 1 ]- %or Fagersta kommun info@fagersta.se efter granskning av förskolans arbete med jämställdhet vid förskolorna Björksta och Ugglan, Fagersta kommun, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid förskolan Slottet belägen i Eksjö kommun 1(11) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport uppsala.kommun@uppsala.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med flerspråkiga barns språkutveckling vid Flöjtens förskola, Uppsala kommun 1(16) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Borås kommun boras.stad@boras.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med flerspråkiga barns språkutveckling vid Parkgårdens förskola, Borås kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut 1 (3) Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid förskolan Norrskenet i Kalix kommun med Pysslingen förskolor och skolor AB som huvudman Beslut 2 (3) Inledning Skolinspektionen

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport r'n Skolinspektionen Simrishamns kommun barnutbildning@simrishamn.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med flerspråkiga barns språkutveckling vid Solrosens förskola, Simrishamns kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Föräldrakooperativet Sagolunden ordforande@sagolunden.se Dnr 400-2016:209 Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Föräldrakooperativet Sagolunden beläget i Göteborgs

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Vimmerby kommun kommun@yimmerby.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med flerspråkiga barns språkutveckling vid Norrängens förskola, Vimmerby kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156,

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Nyköpings kommun konnmun@nykoping.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Kan ntorps förskola, Nyköpings kommun Beslut 1 (4) Inledning genomför under våren

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning fin Skolinspektionen Beslut Huvudman info@kungsbacka.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid lvarsgårdens förskola, Kungsbacka kommun Skolinspektionen Box 2320 403

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Huvudman motala.kommunamotala.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid förskolan Österstad, Motala kommun Skolinspektionen Box 2320 403 15 Göteborg www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport en Skolinspektionen Karlskoga kommun bun@karlskoga.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med flerspråkiga barns språkutveckling vid Skogsduvans förskola, Karlskoga kommun Beslut och verksamhetsrepport

Läs mer

Dnr :6591 Beslut

Dnr :6591 Beslut kommun@ovanaker.se efter granskning av förskolans arbete med jämställdhet vid förskolorna Trollstugan och Fölet, Ovanåkers kommun. Box 23069, 104 35 Stockholm. Telefon: 08-586 080 00. www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning r Skolinspektionen Beslu Huvudman regiongotland@gotland.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid förskolan Björkdungen, Gotlands kommun Skolinspektionen Box 2320 403

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport kontor@bma.nu zorica.pesic@bma.nu rev. 20160831 efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med flerspråkiga barns språkutveckling vid förskolan Barnens Montessori Akademi Göran Perssons väg, Solna

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Skolinspektionen Besluri: Huvudman kundcenter@ostersund.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Ottfjällets förskola, Östersunds kommun Skolinspektionen Box 2320

Läs mer

Bakgrundsuppgifter om förskolan Kameleonten

Bakgrundsuppgifter om förskolan Kameleonten Beslut och verksamhetsrappor 3(14) Verksamhetsrapport Inledning Skolinspektionen genomför under hösten 2016 en kvalitetsgranskning av förskolans arbete med flerspråkiga barns språkutveckling. Syftet med

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Hjo kommun kommunen@hjo.se Förskolechef susanne.rydberg@hjo.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med flerspråkiga barns språkutveckling vid Hammarns förskola, Hjo kommun Beslut och verksamhetsrap

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning rn %or i Beslut Fagersta kommun info@fagersta.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Raketens förskola, Fagersta kommun Box 156, 221 00 Lund www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Solna kommun kontakt@solna.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Augustendals förskola, Solna kommun Beslut 1 (4) Inledning Skolinspektionen genomför under

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Bes i it Huvudman forskola@stockholm.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Lyckebo förskola, Stockholms kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid Västerby förskola i Götene kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress:

Läs mer

Beslut. efter granskning av förskolans arbete med jämställdhet vid förskolorna Furustugan och Logården i Östhammars kommun

Beslut. efter granskning av förskolans arbete med jämställdhet vid förskolorna Furustugan och Logården i Östhammars kommun Skolinspektionen Huvudman kommunen@osthammar.se efter granskning av förskolans arbete med jämställdhet vid förskolorna Furustugan och Logården i Östhammars kommun Skolinspektionen. Box 23069, 104 35 Stockholm.

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Tingsryds baptistförsamling Söderportkyrkan exp@soderportkyrkan.com efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med flerspråkiga barns språkutveckling vid Sörgårdens förskola, Tingsryds baptistförsamling

Läs mer

Bilaga 1. Förskoleenheternas resultatredovisning i sammandrag. a. Normer och värden Utvärdering av likabehandlingsplan/plan kränkande behandling

Bilaga 1. Förskoleenheternas resultatredovisning i sammandrag. a. Normer och värden Utvärdering av likabehandlingsplan/plan kränkande behandling ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM Handläggare: Jacky Cohen TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2009-907-400 1 (7) 2009-11-30 BILAGA 1. FÖRSKOLEENHETERNAS RESULTATREDOVISNING I SAMMANDRAG 1 1. NÄMNDMÅL:... 1 A. NORMER OCH VÄRDEN...

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning en jp Skolinspektionen Beslut Huvudman kontaktcenter@helsindborg.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Nyckelpigans förskola, Helsingborgs kommun Skolinspektionen

Läs mer

HANDLINGSPLAN. Språkutveckling. För Skinnskattebergs kommuns förskolor SPRÅKLIG MEDVETENHET LYSSNA, SAMTALA, KOMMUNICERA

HANDLINGSPLAN. Språkutveckling. För Skinnskattebergs kommuns förskolor SPRÅKLIG MEDVETENHET LYSSNA, SAMTALA, KOMMUNICERA HANDLINGSPLAN Språkutveckling SPRÅKLIG MEDVETENHET LYSSNA, SAMTALA, KOMMUNICERA REFLEKTERA UPPTÄCKA OCH FÖRSTÅ SIN OMGIVNING För Skinnskattebergs kommuns förskolor 2018-2019 Innehållsförteckning 1. INLEDNING...

Läs mer

Flerspråkighet i förskolan

Flerspråkighet i förskolan Flerspråkighet i förskolan en handledning 1 www.karlskoga.se Inledning Andelen barn som växer upp med ett eller flera språk utöver svenska ökar inom förskolan i Karlskoga kommun. Det är barn vars föräldrar

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Melleruds kommun kommunen@mellerud.se Förskolechef lena.andren.persson@mellerud.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med flerspråkiga barns språkutveckling vid Asens förskola, Melleruds kommun

Läs mer

Beslut för förskola. efter tillsyn i Österåkers kommun. Beslut Dnr :6001. Österåkers kommun

Beslut för förskola. efter tillsyn i Österåkers kommun. Beslut Dnr :6001. Österåkers kommun Dnr 43-2017:6001 Österåkers kommun för förskola efter tillsyn i Österåkers kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (4) Skolinspektionens beslut Föreläggande Skolinspektionen

Läs mer

Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn

Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn Götene kommun för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn i Götene kommun Skolinspektionen, Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid Bitvargens förskola belägen i Bjurholms kommun 1 (9) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport ges

Läs mer

VerksamhGs[rapport. Inledning. Bakgrundsuppgifter om Kumliens förskola

VerksamhGs[rapport. Inledning. Bakgrundsuppgifter om Kumliens förskola Beslut och verksamhets r:: 3(14) VerksamhGs[rapport Inledning Skolinspektionen genomför under hösten 2016 en kvalitetsgranskning av förskolans arbete med flerspråkiga barns språkutveckling. Syftet med

Läs mer

Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2014/2015

Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2014/2015 Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2014/2015 Utveckling och lärande Nulägesanalys Måluppfyllelsen har enligt resultat från helhetsanalysen varit god. Dock har vi valt att behålla samma mål från Lpfö

Läs mer

Tyck till om förskolans kvalitet!

Tyck till om förskolans kvalitet! (6) Logga per kommun Tyck till om förskolans kvalitet! Självskattning ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet Dokumentet har sin utgångspunkt i Lpfö 98/0 och har till viss del en koppling till

Läs mer

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet SJÄLVSKATTNING ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet TYCK TILL OM FÖRSKOLANS KVALITET! Självskattningen består av 6 frågor. Frågorna följs av påståenden som är fördelade på en skala 7 som du

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Beslut och verksamhetsrappol Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid förskolan Ulvarna belägen i Karlstad kommun 1 (9) Beslut I detta

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Pysslingen förskolor och skolor AB 2017-06-29 Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans värdegrundsarbete vid förskolan Maria Ro belägen i Helsingborgs kommun med Pysslingen förskolor och skolor

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Besiuti; Huvudman bildningsforvaltningenaoskarshamn.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Påskallaviks förskola i Oskarshamns kommun Skolinspektionen Box 156, 221

Läs mer

Flerspråkighet och modersmålsstöd i förskolan

Flerspråkighet och modersmålsstöd i förskolan Flerspråkighet och modersmålsstöd i förskolan Gemensamma riktlinjer för Trelleborgs kommuns förskoleverksamhet Inledning Barn med annat modersmål som ges möjlighet att utveckla detta får bättre möjligheter

Läs mer

KVALITETSINDIKATOR FÖR FÖRSKOLANS VERKSAMHET 2013

KVALITETSINDIKATOR FÖR FÖRSKOLANS VERKSAMHET 2013 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TILLHANDAHÅLLARAVDEL NINGEN SID 1 (8) 2012-10-12 KVALITETSINDIKATOR FÖR FÖRSKOLANS VERKSAMHET 2013 Självvärdering av hur förskolan utifrån läroplanen skapar förutsättningar för

Läs mer

Kvalitetsrapport läsåret 15/16. Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B

Kvalitetsrapport läsåret 15/16. Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B Kvalitetsrapport läsåret 15/16 Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B 2 Innehåll NORMER OCH VÄRDEN... 3 SAMMANFATTNING... 3 Mål... 3 Resultat... 3 Analys...

Läs mer

Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2013/2014

Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2013/2014 Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2013/2014 (reviderad 140126) Utveckling och lärande Nulägesanalys Vi väljer att arbeta med barnens språkutveckling just nu eftersom både läroplanen, skolplanen och

Läs mer

Beslut för förskola. i Uddevalla kommun. Skolinspektionen. Beslut Dnr :3777. Uddevalla kornmun

Beslut för förskola. i Uddevalla kommun. Skolinspektionen. Beslut Dnr :3777. Uddevalla kornmun Beslut Uddevalla kornmun Beslut för förskola i Uddevalla kommun Skolinspektionen, Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586 080 04 www.skolinspektionen.se

Läs mer

Handlingsplan 2012/Förskola

Handlingsplan 2012/Förskola Handlingsplan 2012/Förskola Hyllie stadsdelsförvaltning Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: Marie Ljunghäger 20120229 1 Marie Ljunghäger Hyllie stadsdelsförvaltning Sofieholm Alla Malmöbor

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Ödeshögs kommun. Beslut Dnr : Ödeshögs kommun

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Ödeshögs kommun. Beslut Dnr : Ödeshögs kommun Dnr 43-2016:10423 Ödeshögs kommun kommun@odeshog.se för förskola efter tillsyn i Ödeshögs kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2(8) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

Språkutvecklingsprogram

Språkutvecklingsprogram Språkutvecklingsprogram Förskolorna i Vingåkers kommun 2013-02-01 1. Förord Detta språkutvecklingsprogram vänder sig främst till alla våra anställda i Vingåkers förskolor. Programmet kan också användas

Läs mer

Arbetsplan för förskolan Slottet. Läsåret

Arbetsplan för förskolan Slottet. Läsåret Arbetsplan för förskolan Slottet Läsåret 2018-2019 Förskolans arbete utgår från följande lagar och styrdokument: Skollagen(2010:800) Läroplanen för förskola Lag om förbud mot diskriminering och annan kränkande

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården Norrgårdens vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Arbetsplan för förskolan Baronen. Läsåret

Arbetsplan för förskolan Baronen. Läsåret Arbetsplan för förskolan Baronen Läsåret 2018-2019 Förskolans arbete utgår från följande lagar och styrdokument: Skollagen(2010:800) Läroplanen för förskola (Lpfö-98/16) Lag om förbud mot diskriminering

Läs mer

Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn

Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn Beslut Habo kommun Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn i Habo kommun Skolinspektionen, Post- och besöksadress Lund, Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586 080

Läs mer

Kullsta förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kullsta förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Kullsta förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Kotten 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund 3 2. Mål och riktlinjer 4 2.1 Normer och värden 4 2.2 Utveckling och lärande 5-6 2.3 Barns inflytande

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Rensbackens förskola Rensbackens förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi tar tillvara både inne- och utemiljön på ett medvetet sätt. Miljön är formad

Läs mer

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering Lejonkulans vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning sid. 2 2. Normer

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Huvudman kommunen@varnamo.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans värdegrundsarbete vid Fyrklöverns förskola i Värnamo kommun Skolinspektionen Box 156 221 00 Lund www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut efter riktad tillsyn. av verksamheten på den kommunala förskolan Forsbergs minne i Lunds kommun

Beslut efter riktad tillsyn. av verksamheten på den kommunala förskolan Forsbergs minne i Lunds kommun ein Skolinspektionen Beslut Beslut efter riktad tillsyn av verksamheten på den kommunala förskolan Forsbergs minne i Lunds kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2013/2014 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17. Förskolan Björnen

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17. Förskolan Björnen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17 Förskolan Björnen FÖRSKOLAN BJÖRNENS VISION Vi vill varje dag ta till vara och uppmuntra allas förmågor 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens

Läs mer

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet Björkdungens förskola Läsåret 2015/2016 2(6) Vad framkom vid analysen av verksamhetens resultat förra läsåret? Analysen visade ett behov av ett fortsatt

Läs mer

Sammanfattning och analys av kartläggning språklig miljö i förskolan 2012.

Sammanfattning och analys av kartläggning språklig miljö i förskolan 2012. BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2012-10-23 INGRID LÖÖW Sammanfattning och analys av kartläggning språklig miljö i förskolan 2012. Bakgrund Förskolenämnden tog i samband med internbudgeten 2012 ett beslut

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid Myrstackens förskola belägen i Huddinge kommun 1(10) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖRSKOLA - OMRÅDE C

VERKSAMHETSPLAN FÖRSKOLA - OMRÅDE C 1 VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 FÖRSKOLA - OMRÅDE C 2 Innehållsförteckning Grundfakta om verksamheten 3 Sammanfattning av läsåret 2017/18 3 Prioriterade områden för kommande verksamhetsår 4 Centralt prioriterade

Läs mer

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN 2016-2017 Innehåll 2016-05-11 Presentation Förskolans värdegrund och uppdrag Normer och värden Utveckling och lärande Barns inflytande Förskola och hem Samverkan med förskoleklass,

Läs mer

Beslut för förskola. i Jönköpings kommun

Beslut för förskola. i Jönköpings kommun Beslut Jönköpings kommun Beslut för förskola i Jönköpings kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586 08 00, Fax: 08-586 080 07

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan stimulerar

Läs mer

Planera och organisera för Läslyftet i förskolan diskussionsunderlag

Planera och organisera för Läslyftet i förskolan diskussionsunderlag 2017-04-06 1 (11) Planera och organisera för Läslyftet i förskolan diskussionsunderlag Postadress: 106 20 Stockholm Besöksadress: Fleminggatan 14 Telefon: 08-527 332 00 vx Fax: 08-24 44 20 skolverket@skolverket.se

Läs mer

Verksamhetsplan. Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller till:

Läs mer

Flerspråkiga barn i Vegas förskoleenhet. Målsättningar och organisation 2014

Flerspråkiga barn i Vegas förskoleenhet. Målsättningar och organisation 2014 Flerspråkiga barn i Vegas förskoleenhet Målsättningar och organisation 2014 Innehåll Inledning Vad krävs för att språkutveckling ska ske hos barnet Enligt förskolans läroplan Organisation Vad menas med

Läs mer

Käppala förskola. Arbetsplan Nyckelpigan Fjärilen Myran Ekorren Räven Lodjuret

Käppala förskola. Arbetsplan Nyckelpigan Fjärilen Myran Ekorren Räven Lodjuret Käppala förskola Arbetsplan 2016-2017 Nyckelpigan Fjärilen Myran Ekorren Räven Lodjuret Välkommen till Käppala förskola! Vi ger barnen möjlighet att upptäcka och utveckla sin fantasi och kreativitet genom

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Sammanfattande rapport

Systematiskt kvalitetsarbete Sammanfattande rapport Förskoleverksamheten 2014-05-13 Björnligans förskola Skolområde2 Systematiskt kvalitetsarbete Sammanfattande rapport Nuläge Björnligans förskola har 37 barn placerade som är fördelade på två avdelningar,

Läs mer

Rapportering Tillsyn i fristående förskola Skollagen 26 kap. 4

Rapportering Tillsyn i fristående förskola Skollagen 26 kap. 4 Rapportering Tillsyn i fristående förskola Skollagen 26 kap. 4 Krokofantens fristående förskola Hemmingsmark 2018-04-10 Krokofantens förskola är ett personalkooperativ som startade 2009-01-01. Förskolan

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Västertorps förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger - TRAS och MIO - Handlingsplanen - Utvecklingssamtalshäftet

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Örsängets förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Örsängets förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Örsängets förskola Örsängets förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi lägger stor vikt vid den dagliga kontakten, där vi skapar en god relation till vårdnadshavarna

Läs mer

Utvecklingsplan för Förskolan i Eda kommun

Utvecklingsplan för Förskolan i Eda kommun Utvecklingsplan för Förskolan i Eda kommun 2018-2021 Samverkande Ledstjärnor Nyf tiv a v o Inn iken st nd ja äm so fr äl tid m f ra ro H r Ha e Hela människan i centrum Sida 3 Målbild Ökad måluppfyllelse

Läs mer

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN FÖRSKOLEAVDELNINGE N KVALITETSINDIKATOR FÖR FÖRSKOLANS VERKSAMHET 2018 (med uppdaterade kriterier för digitalisering men före en större genomgång utifrån den reviderade läroplanen

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid Hede förskola belägen i Kungsbacka kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund,

Läs mer