Beslut och verksamhetsrapport

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Beslut och verksamhetsrapport"

Transkript

1 Dnr :6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid Myrstackens förskola belägen i Huddinge kommun

2 1(10) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport ges en sammanfattande bedömning utifrån kvalitetsgranskningens resultat och en beskrivning av de utvecklingsområden som framstått som mest centrala att prioritera i det lokala kvalitetsarbetet. En beskrivning av kvalitetsgranskningens resultat och Skolinspektionens bedömningar i sin helhet följer nedan. Sammanfattande bedömning Skolinspektionen bedömer att förskolechefens ledning av förskolans pedagogiska verksamhet, vid Myrstackens förskola belägen i Huddinge kommun fungerar väl. Förskolechefen har god kännedom om förskolans pedagogiska verksamhet genom att hon leder och deltar i möten samt har en kontinuerlig dialog med personalen och den biträdande förskolechefen. Förskolechefen använder vidare sin kännedom för att initiera utvecklingsprocesser på förskolan. Exempel på dessa är utbildning i och införandet av lärplattor för pedagogisk dokumentation. Personalen har förtroende för förskolechefen och uppger att de ges mycket goda förutsättningar för att kunna driva en bra pedagogisk verksamhet. Sammanfattningsvis har Skolinspektionens granskning inte visat annat än att samtliga områden som Skolinspektionen bedömt fungerar väl. Därmed avslutas kvalitetsgranskningen. På Skolinspektionens vägnar Gabriel Brandström Enhetschef Kerstin Haster Utredare

3 2 (10) Verksamhetsrapport Inledning och bakgrund Det pedagogiska arbetet vid en förskoleenhet ska ledas och samordnas av en förskolechef. Förskolan ska enligt skollagen stimulera och utmana barns utveckling och lärande sam erbjuda barn en trygg omsorg. Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av förskolans pedagogiska verksamhet under våren och hösten Förskolechefer vid både kommunala och enskilt drivna förskolor ingår i granskningen. Kvalitetsgranskningen av förskolechefens ledning av förskolans pedagogiska verksamhet genomförs i 35 förskolor i hela landet. Myrstackens förskola som är belägen i Huddinge kommun ingår i detta projekt. Huvudman för Myrstackens förskola är Förskolenätet Aktiebolag ( ). Förskolechefen vid Myrstackens förskola ansvarar för 3 förskolor med totalt 42 anställda. Förskolan består av 4 avdelningar med totalt omkring 72 barn mellan 1 och 5 år. Myrstackens förskola besöktes den juni Ansvariga inspektörer har undervisningsråd Mats Peterson och utredare Ulrika Sutorius varit. I denna rapport redovisar inspektörerna sina iakttagelser, analyser och bedömningar. Bedömningar görs inom fyra bedömningsområden. Bedömningar inom varje område görs i fyra graderingar; mycket hög grad, ganska hög grad, ganska låg grad eller mycket låg grad. Granskningens syfte och genomförande finns beskrivet i bilaga 1. När hela kvalitetsgranskningen är avslutad redovisas de samlade resultaten i en övergripande kvalitetsgranskningsrapport.

4 3(10) 1. Har förskolechefen kännedom om förskolans pedagogiska verksamhet? Sammanfattningsvis bedömer Skolinspektionen att förskolechefen i mycket hög grad har kännedom om förskolans pedagogiska verksamhet. Hon får kännedom både genom besök och dialog med biträdande förskolechef och övrig personal samt genom att leda möten och genomföra utvärderingar av verksamheten. På Myrstackens förskola har förskolechefen mycket god kännedom om den pedagogiska verksamheten. I samtliga intervjuer framkommer det att förskolechefen skaffar sig denna kännedom på flera sätt. Hon har sitt kontor på en av de andra förskolorna hon ansvarar för, men besöker Myrstackens förskola flera gånger i månaden. Förskolechefen går då runt i verksamheten, besöker avdelningarna och pratar med personalen. Hon har en kontinuerlig dialog om verksamheten och om utvecklingsbehov med biträdande förskolechef och övrig personal. Personalen säger: "Hon är på plats regelbundet, på möten, på föräldramöten, ledningsmöten med mera. Alla föräldrar på förskolan vet vem hon är och hon vet vad vi personal gör". Förskolechefen får också varje avdelnings veckoplanering. Tillsammans med biträdande förskolechef lägger förskolechefen schemat för personalen. Två gånger per år har förskolechefen medarbetarsamtal med personalen. De går då igenom verksamheten och all personal lämnar in en utvärdering av hur målen har uppnåtts. Exempelvis svarar de på frågor om hur arbetet med olika utvecklingsinsatser har gått, såsom arbetet med lärplattor och sagolådor. Varje avdelning gör också en utvärdering två gånger per år. Dessa utvärderingar ligger sedan till grund för kvalitetsarbetet. Förskolechefen leder APT-mötet en gång i månaden, vilket också är ett forum för att skaffa sig kännedom om den pedagogiska verksamheten.

5 4(10) Förskolechefens uppger att syftet med hennes besök i förskolan och dialoger med personalen, är att skaffa sig kännedom om verksamheten, för att veta vilka utvecklingsinsatser som behöver göras. 2. Nyttjar förskolechefen sin kännedom om förskolans pedagogiska verksamhet för att initiera och driva utvecklingsprocesser? Sammanfattningsvis bedömer Skolinspektionen att förskolechefen i mycket hög grad nyttjar sin kännedom om förskolans pedagogiska verksamhet för att initiera och driva utvecklingsprocesser. Exempel på det utvecklingsarbete som förskolechefen driver är användningen av lärplatta och det språkutvecklande arbetet med språklådor. Förskolechefen driver utvecklingsprocesser Den stora satsningen i år på Myrstackens förskola, är att utveckla den pedagogiska dokumentationen med hjälp av lärplatta. Förskolechefen säger: "Det är ett sätt att förenkla reflektionen över sitt och arbetslagets arbete. Sen fick alla avdelningar en bok att läsa och på varje APT har jag frågat hur det fungerat". Lärplattan är ett verktyg för att utveckla reflektionen mellan barnen och personalen, som ingår i arbetet med barnens delaktighet som är aktuellt på förskolan. En annan satsning som förskolechefen och personalen initierat är att arbeta med sagolådor. Det är en del av språkutvecklingsarbetet på förskolan och innebär att berätta sagor med hjälp av figurer. Det inbegriper också att barnen ska berätta sagor.

6 5(10) På frågan om vilka pedagogiska frågor som förskolechefen driver, svarar personalen: "Grön flagg, giftfri plast, i barnhälsogruppen ger hon tips och råd, driver sådant vi fått reda på från föräldraenkäter, lärplattan (fått utbildning i det), ute- och innemiljö mm. Hon ser till att vi följer det som står i lagstiftning till exempel om miljövänlig förskola. Hon driver utveckling framåt utifrån forskning. Hon brinner för det hon gör. Hon driver också frågor utifrån respons utifrån, t.ex. från föräldrar". En av förskolechefens tidigare satsningar, är de barnhälsogrupper som startats på alla förskolor. Dessa grupper stöttar personalen när det gäller barn med särskilda behov, särskilda anpassningar och arbetet med föräldrar. "Det är en stödgrupp så att inte barn tappas bort. Det fungerar jättebra", säger förskolechefen. Dessa har hon inrättat i egenskap av huvudman. Personalen är delaktig i kvalitetsarbetet Personalen arbetar med det systematiska kvalitetsarbetet tillsammans, vilket också ligger till grund för förskolans förbättringsarbete. Fyra dagar per år har förskolan planeringsdagar, då kvalitetsarbetet genomförs enligt en planering. Vissa av planeringsdagarna fokuserar förskolan på likabehandlingsarbetet och andra på exempelvis handlingsplaner kring språkutveckling. Förskolans personal och förskolechef, arbetar ständigt tillsammans för att utveckla den pedagogiska verksamheten. Bland annat skriver de utifrån det omfattande kvalitetsarbetet, en arbetsplan för verksamheten. Både personal och förskolechef beskriver det gemensamma kvalitetsarbetet och de utvärderingar som de genomför, som mycket motiverande. "Det ger avlastning att veta vad man gör", säger personalen.

7 6(10) 3. Skapar förskolechefen förutsättningar för personalen att bedriva och utveckla förskolans pedagogiska verksamhet? Sammanfattningsvis bedömer Skolinspektionen att förskolechefen i mycket hög grad skapar förutsättningar för personalen att bedriva och utveckla förskolans pedagogiska verksamhet. Bland annat har personalen tillfällen för reflektion och pedagogiska diskussioner, de får kompetensutveckling och en del ledningsuppgifter är delegerade till biträdande förskolechef. Personalen får förutsättningar att driva en pedagogisk verksamhet "Mitt jobb handlar mycket om att försiktigt lyfta och putta personalen åt olika håll." Så beskriver förskolechefen sitt ledarskap. Personalen beskriver förskolechefen enhälligt som en närvarande chef, som är lyhörd, kunnig och drivande. "Vi får feedback. Hon förklarar syftet med det hon vill. Hon vet vad hon ska göra. Hon är en pedagogisk ledare". Såväl den enkät som personalen har svarat på, som intervjuer med olika personalgrupper, ger stöd för att förskolechefen ger dem mycket goda förutsättningar att bedriva och utveckla den pedagogiska verksamheten. Bland annat i enkätens frisvar beskrivs förskolechefens ledning: "Genom att vi får tid att reflektera, planera, utvärdera och följa upp den pedagogiska verksamheten. Hon ger oss praktiska metoder att arbeta med, ex. sagolådor". En förutsättning för att bedriva en pedagogisk verksamhet, som intervjupersonerna tar upp, är att de får tid till gemensam diskussion och reflektion på avdelningarna, på planeringsmöten och pedagogiska möten. Också den pedagogiska utvecklingsgruppen (PUG) i vilken förskollärarna från alla förskolor inom Förskolenätet ses och har pedagogiska samtal, uppfattas som en förutsättning för utveckling av den pedagogiska verksamheten.

8 7(10) Förskolechefen har delegerat uppgifter till biträdande förskolechef I Förskolenätet finns det fem förskolor och en skola. Förskolechefen för Myrstackens förskola, leder även Pärlans förskola, Rörminge förskola och Pärlans skola. De övriga två förskolorna leds av en arman förskolechef. På Myrstackens förskola finns även en biträdande förskolechef. Hon har kontorstid fyra timmar per vecka; övrig tid arbetar hon som förskollärare på en av avdelningarna. I hennes uppdrag varierar arbetsuppgifterna något. Just nu är fokus placering av barn, vilket är aktuellt inför hösten och även i viss mån inför våren. Andra arbetsuppgifter är också att ha extra ansvar vid inskolning av barn samt att tillsammans med en annan förskollärare leda föräldrarådet. Den biträdande förskolechefen har även hand om vikariehantering och leder barnhälsogruppen. Tillsammans med förskolechefen ser hon till att verksamheten drivs utifrån läroplanens mål. Delegeringen av arbetsuppgifter till biträdande förskolechef är tydlig, enligt intervjuad personal. Tidigare har förskolechefen uppmärksammat att det behövdes en tydligare struktur när det gäller biträdande förskolechefens tid och organisation, så att hon inte hela tiden blev störd av sina medarbetare, men detta har de börjat få ordning på. Till hösten kommer hon ha bestämd tid varje dag för kontorsarbete. Myrstacken har utbildad personal På Myrstackens förskola arbetar fem förskollärare på de fyra avdelningarna. Resterande personal är utbildade barnskötare samt personal utan pedagogisk utbildning, som arbetat länge på förskolan. Detta är bra, betonar förskolechefen, och förklarar att det är väldigt svårt att få förskollärare till området. Hon försöker därför se till att utbilda sin egen personal. Exempelvis har en av de tidigare barnskötarna på förskolan, nyligen examinerats som förskollärare.

9 8(10) Personalen på Myrstacken får kompetensutveckling Det framkommer i granskningen att personalen regelbundet får kompetensutveckling. I första hand genomför förskolan gemensam fortbildning för alla. Nyligen har all personal varit på en föreläsning om pedagogisk dokumentation och användningen av lärplatta. De har också läst litteratur om "digital dokumentation i förskolan och om flera språk i förskolan" och därefter haft pedagogiska diskussioner. Ett annat exempel på fortbildning, är den personalen genomfört inför arbetet med sagolådor som nämndes i avsnitt 2. Eftersom ett utvecklingsarbete som pågår är att införa giftfri förskola, har personalen även utbildats i detta. En person från varje barnhälsogrupp på förskolorna har gått utbildning två dagar kring barn i behov av särskilt stöd, medan annan personal har fått fortbildning i föräldrasamverkan och specialpedagogik. Det framkommer att personalen tycker att det är generöst med kompetensutveckling. Dessutom tycker de att även APT-möten, reflektionsmöten och planeringsdagar innebär kompetensutveckling av olika slag. Under dessa möten diskuterar de pedagogik, vilket de även gör under de veckomöten då fyra representanter från avdelningarna ses. De framhåller likaså att alla utvärderingstillfällen, individ, avdelnings- och övergripande nivå, ger reflektion och på så sätt också är utvecklande. Förskolechefen får personalen mer delaktig För att få personalen att känna sig delaktig och för att fördela ansvar har förskolechefen infört olika ansvarsgrupper, som personalen deltar i. Exempelvis

10 9(10) finns "Grön-flagg-gruppen" och "Traditionsgruppen". "Alla behöver vara inkluderade", säger förskolechefen. Delaktighet är en hörnsten i förskolechefens ledarskap, men "jag kan peka med hela handen". 4. Får förskolechefen förutsättningar av huvudmannen att leda och utveckla förskolans pedagogiska verksamhet? Sammanfattningsvis bedömer Skolinspektionen att förskolechefen i mycket hög grad får förutsättningar av huvudmannen att leda och utveckla förskolans pedagogiska verksamhet. Huvudmannen följer upp verksamheten, genom styrelsemöten och utvärderingar. Huvudmannen följer upp förskolan Myrstacken och ger förutsättningar Myrstackens förskolas förskolechef är också huvudman. Förskolenätets styrelse består av förskolechefen som också är VD, den andra förskolechefen inom huvudmannen samt en biträdande förskolechef. På styrelsemötena går ledamöterna genom ekonomi, kvalitetsfrågor, kompetensplan och organisationsfrågor. Ledningsgruppen består av förskolecheferna, de biträdande förskolecheferna samt biträdande rektor för huvudmannens skola. På ledningsgruppens möten diskuteras också ekonomi, organisation och förskolornas pedagogiska verksamhet. Under ledningsgruppsmöten genomförs kvalitetsarbetet, utifrån förskolornas kvalitetsarbete, och nya mål för verksamheten sätts upp. Huvudmannen följer upp alla verksamheter genom att låta personalen regelbundet utvärdera verksamheten. Detta sker både individuellt och per avdelning. Huvudmannen inför också vissa utvecklingsområden som gäller för alla förskolor, såsom att reflektions- och planeringstid har införts varje vecka för

11 10 (10) alla anställda. Huvudmannen beskriver vad som ingår i hennes roll som huvudman. Hon har hand om ekonomin, ser till att det finns utbildad personal på förskolonla, hanterar klagomål eller åsikter från föräldrar, förskolans vision och större satsningar som gäller samtliga förskolor. Också förskolechefen får kompetensutveckling Biträdande förskolechefer och förskolechefer har varit på en tvådagarskurs som handlade om kvalitetsarbetet, som sedan presenterades för personalen på en planeringsdag. Det framkommer i intervjuerna att det är vanligt på förskolan att föra vidare kunskapen till de övriga på detta sätt, när inte utbildningen varit gemensam för alla. Bifogas: Bilaga 1 Bakgrund och metod

12 " Skolinspektionen Bilaga 1 Dnr :6590 Kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av förskolans pedagogiska verksamhet Bakgrund och syfte Förskolan ska enligt skollagen stimulera barns utveckling och lärande samt erbjuda barnen en trygg omsorg.1 Det pedagogiska arbetet vid en förskoleenhet ska ledas och samordnas av en förskolechef.2 Uppgifter från Skolverket visar att en förskolechef i genomsnitt ansvarar för två förskoleenheter. Förskolechefer i kommunal förskola ansvarar för fler förskoleenheter än förskolechefer i förskolor med enskild huvudman.3 Förskolechefen har ett komplext uppdrag att se till att verksamheten inom givna ramar följer nationella styrdokument samtidigt som verksamheten ska genomgå pedagogisk utveckling. Förskolechefen behöver hantera och väga önskemål och krav från bland annat nationellt regelverk, huvudman, föräldrar, förskolepersonal och andra aktörer för att åstadkomma en verksamhet av god kvalitet. Samtidigt är utrymmet för ledning av den pedagogiska utvecklingen ofta mer begränsat än vad förskolecheferna själva önskar. Olika former av mer eller mindre tydligt delegerade pedagogiska uppgifter till förskolechefen har utvecklats parallellt med förskolechefens utökade ansvar i förhållande till tidigare. Förskolechefens pedagogiska kompetens, ledning, strategier och möjligheter till stöd, är av vikt för hur väl ett utvecklingsarbete kan genomföras.4 Forskningen pekar på att det kan finnas bristande kunskap på huvudmannanivå om och förståelse för förskolans uppdrag, förändring och dess ledning 1 8 kap. 2 skollagen (SFS 2010:800) 2 2 kap. 9 skollagen (SFS 2010:800) 3 Skolverket (2015) 4 Skolinspektionen (2012)

13 2(3) samt därtill bristande kommunikation mellan huvudmannen och förskolecheferna.5 Mot bakgrund av detta är syftet med granskningen att belysa förskolechefens ledning av förskolans arbete med att erbjuda barn en god pedagogisk verksamhet där barns utveckling och lärande stimuleras. Projektets frågeställningar Den övergripande frågeställningen är: Leder förskolechefen förskolans pedagogiska verksamhet i enlighet med de nationella målen? För att uppfylla granskningens övergripande syfte ska följande frågeställningar besvaras 1. Har förskolechefen kännedom om förskolans pedagogiska verksamhet? Bedömningen utgår från att förskolechefen får kännedom om förskolans pedagogiska verksamhet. Det kan exempelvis innebära att förskolechefen skaffar sig information genom ett tydligt syfte att närvarar på förskolan eller genom en bestämd agenda för de möten som äger rum. 2. Nyttjar förskolechefen sin kännedom om förskolans pedagogiska verksamhet för att utveckla förskolan? Bedömningen utgår från hur förskolechefen använder den kunskap hen har om verksamheten för att leda förskolan. Det kan innebära att förskolechefen identifierar utvecklingsområden och arbetar tillsammans med personalen för att utveckla den pedagogiska verksamheten. 5 Ibid.

14 3 (3) 3. Skapar förskolechefen förutsättningar för personalen att bedriva och utveckla förskolans pedagogiska verksamhet? Bedömningen utgår från om förskolechefen skapar förutsättningar för personalen att planera och bedriva den pedagogiska verksamheten. Förutsättningar kan exempelvis innebära att det finns utbildad personal, lämpliga lokaler eller lämplig storlek och sammansättning på barngruppen. 4. Får förskolechefen förutsättningar av huvudmannen att leda och utveckla förskolans pedagogiska verksamhet? Bedömningen utgår från om och vilka förutsättningar förskolechefen får av huvudman att genomföra sitt uppdrag. Bedömningen handlar om ändamålsenliga strukturer för kommunikation och samverkan gällande systematiskt kvalitetsarbete. Det kan även handla om förutsättningar som tillräcklig och kompetent personal, storlek på barngrupper, lokaler eller andra resurser. Metod I kvalitetsgranskningen används flera olika insamlingsmetoder i syfte att få en bredare bild av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten. Före besöket begär vi in relevant dokumentation som sedan analyseras. I samband med besöket får samtlig pedagogisk personal på förskolan möjlighet att besvara en enkät anonymt. Under besöket genomförs intervjuer och vid behov studeras ytterligare dokument på plats. Informationen som samlats in genom ovanstående metoder vägs samman i Skolinspektionens bedömningar av förskolechefens ledning.

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid Seskarö förskola belägen i Haparanda kommun 1(11) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Beslut och verksamhetsrappori: Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid förskolan föräldrakooperativet Jordgubben belägen i Krokom kommun

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid Bitvargens förskola belägen i Bjurholms kommun 1 (9) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport ges

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid Ekebackens förskola belägen i Högsby kommun 1(11) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Beslut och verksamhetsrappol Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid förskolan Ulvarna belägen i Karlstad kommun 1 (9) Beslut I detta

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid Borgens förskola belägen i Upplands Väsby kommun 1(14) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid förskolan Slottet belägen i Eksjö kommun 1(11) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Beslut och verksamhetsrappori. efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av förskolans pedagogiska verksamhet vid Kyrkvikens förskola belägen i Nacka kommun 1 (12) Beslut I detta beslut med

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid Sagolandets förskola belägen i Solna kommun 1(13) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport ges en

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Beslut och verksamhet3ra Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid Dalens förskola belägen i Boxholms kommun 1(13) Beslut I detta beslut

Läs mer

eg:1% Skolinspektionen

eg:1% Skolinspektionen eg:1% Skolinspektionen Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid Månstorps förskola belägen i Vellinge kommun Skolinspektionen, Postadress:

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid förskolan Humlan belägen i Botkyrka kommun Beslut och verksamhetsrapponl 1(10) Beslut I detta beslut med tillhörande

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av förskolans pedagogiska verksamhet vid Haga förskola belägen i Sundsvalls kommun 1 (12) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport ges

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Huvudman forskola@stockholm.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid förskolan Abrahamsbergsvägen 92, Stockholms kommun Skolinspektionen Box 23069 104 35 Stockholm

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid Västerby förskola i Götene kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress:

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Föräldrakooperativet Sagolunden ordforande@sagolunden.se Dnr 400-2016:209 Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Föräldrakooperativet Sagolunden beläget i Göteborgs

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut 1 (3) Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid förskolan Norrskenet i Kalix kommun med Pysslingen förskolor och skolor AB som huvudman Beslut 2 (3) Inledning Skolinspektionen

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning grin Skolinspektionen Bes Huvudman info.forskolansputnik@gmail.com Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Sputniks förskola belägen i Stockholms kommun med Sputnik

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Solna kommun kontakt@solna.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Augustendals förskola, Solna kommun Beslut 1 (4) Inledning Skolinspektionen genomför under

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Älvdalens.

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Älvdalens. Älvdalens kommun kommunaalvdalen.se efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Älvdalens kommun Skolinspektionen. Box 156, 221 00 Lund. www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid Hede förskola belägen i Kungsbacka kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund,

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid Saltsjöns förskola i Södertälje kommun 1(11) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport ges en sammanfattande

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Huvudman kommunhammaro.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Skogsdungens förskola, Hammarö kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport e'n Skolinspektionen efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av förskolans pedagogiska verksamhet vid Kungsbyns förskola belägen i Västerås kommun 1(14) Beslut I detta beslut med tillhörande

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning r% t j ~ Skolinspektionen Beslut Huvudman forskola@stockholm.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid förskolan Hinderstorps gränd 27, Stockholms kommun Skolinspektionen

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning en B Skolinspektionen Beski; Avesta kommun kommun@avesta.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Blåkullens förskola, Avesta kommun Beslut 1 (4) Inledning Skolinspektionen

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid Lida förskola i Haninge kommun 1(13) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport ges en sammanfattande

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Nyköpings kommun konnmun@nykoping.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Kan ntorps förskola, Nyköpings kommun Beslut 1 (4) Inledning genomför under våren

Läs mer

Förskolechefens ledning

Förskolechefens ledning Publiceringsår 2016 Förskolechefens ledning Om att ta ansvar för den pedagogiska verksamheten 2 (39) Kvalitetsgranskning 2016 Diarienummer: 40-2015:6590 Foto: MostPhotos 3 (39) Innehållsförteckning Förord...

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport ir å efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid Älvens förskola belägen i Luleå kommun 1(13) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport ges en

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Huvudman motala.kommunamotala.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid förskolan Österstad, Motala kommun Skolinspektionen Box 2320 403 15 Göteborg www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Kävlinge kommun

Beslut. efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Kävlinge kommun Kävlinge kommun 2017-06-09 kontakt@kavlinge.se Dnr 400-2016:6997 efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Kävlinge kommun Skolinspektionen. Box 156, 221 00

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Härjedalens.

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Härjedalens. Härjedalens kommun kommunahenedalen.se efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Härjedalens kommun Skolinspektionen. Box 2320, 403 15 Göteborg. www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning en jp Skolinspektionen Beslut Huvudman kontaktcenter@helsindborg.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Nyckelpigans förskola, Helsingborgs kommun Skolinspektionen

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Bes i it Huvudman forskola@stockholm.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Lyckebo förskola, Stockholms kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av Prolympia Jönköpings arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Jönköpings kommun. Beslut

Beslut. efter kvalitetsgranskning av Prolympia Jönköpings arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Jönköpings kommun. Beslut Beslut Prolympia AB info@prolympia.se 2018-03-01 Dnr 400-2016:11437 Beslut efter kvalitetsgranskning av Prolympia Jönköpings arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Jönköpings kommun Inledning Skolinspektionen

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning r Skolinspektionen Beslu Huvudman regiongotland@gotland.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid förskolan Björkdungen, Gotlands kommun Skolinspektionen Box 2320 403

Läs mer

Förskoleområde Fullersta 1 Systematiskt kvalitetsarbete för perioden 2016/2017

Förskoleområde Fullersta 1 Systematiskt kvalitetsarbete för perioden 2016/2017 Förskoleavdelningen Förskoleområde Fullersta 1 Systematiskt kvalitetsarbete för perioden 2016/2017 Varje förskoleenhet arbetar enligt skollagen systematiskt och kontinuerligt med att följa upp verksamheten,

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i TP Förskolor AB

Beslut. efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i TP Förskolor AB Skolinspektionen TP Förskolor AB kaisa.soderberciatpforskolor.se efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i TP Förskolor AB Skolinspektionen 1 (6) Inledning

Läs mer

Tillsynsrapport för den fristående förskolan Alphaförskolan Gertrud

Tillsynsrapport för den fristående förskolan Alphaförskolan Gertrud 2018-11-21 Barn- och utbildningsnämnden Dnr 2018/653-644 Tillsynsrapport för den fristående förskolan Alphaförskolan Gertrud Inledning Varje kommun har enligt 26 kap. 4 skollagen (2010:800) tillsyn över

Läs mer

Beslut efter riktad tillsyn. av verksamheten på den kommunala förskolan Forsbergs minne i Lunds kommun

Beslut efter riktad tillsyn. av verksamheten på den kommunala förskolan Forsbergs minne i Lunds kommun ein Skolinspektionen Beslut Beslut efter riktad tillsyn av verksamheten på den kommunala förskolan Forsbergs minne i Lunds kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Tidaholms kommun. Beslut. Tidaholms kommun.

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Tidaholms kommun. Beslut. Tidaholms kommun. Dnr 43-2014:8572 Tidaholms kommun tidaholms.kommun@tidaholm.se Beslut för förskola efter tillsyn i Tidaholms kommun 13eslut 2 (10) Tillsyn av förskolan i Tidaholms kommun har genomfört tillsyn av förskolan

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning rn %or i Beslut Fagersta kommun info@fagersta.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Raketens förskola, Fagersta kommun Box 156, 221 00 Lund www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med flerspråkiga barns språkutveckling vid Blåsippans förskola i Upplands Bro kommun 1 (14) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport ges en

Läs mer

Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn

Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn Götene kommun för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn i Götene kommun Skolinspektionen, Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn av skolformen förskola i Kils kommun. Beslut. Kils kommun

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn av skolformen förskola i Kils kommun. Beslut. Kils kommun Dnr 43-2014:7993 Kils kommun kommun@kil.se Beslut för förskola efter tillsyn av skolformen förskola i Kils kommun 2(10) Dnr 43-2014:7993 Tillsyn av skolformen förskola i Kils kommun har genomfört tillsyn

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17. Förskolan Björnen

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17. Förskolan Björnen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17 Förskolan Björnen FÖRSKOLAN BJÖRNENS VISION Vi vill varje dag ta till vara och uppmuntra allas förmågor 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning fin Skolinspektionen Beslut Huvudman info@kungsbacka.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid lvarsgårdens förskola, Kungsbacka kommun Skolinspektionen Box 2320 403

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning ik rn Niii i Skolinspektionen Beslut Hässleholm kommun kommunen@hassleholm.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Stubbens förskola, Hässleholm kommun Skolinspektionen

Läs mer

Kvalitetsanalys för Boo Gårds förskola läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Boo Gårds förskola läsåret 2013/14 Datum 140909 1 (5) Kvalitetsanalys för Boo Gårds förskola läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen. Beslut. efter kvalitetsgranskning av Dammfriskolans arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Malmö kommun

Beslut. Skolinspektionen. Beslut. efter kvalitetsgranskning av Dammfriskolans arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Malmö kommun Skolinspektionen Beslut Malmö kommun 2018-02-05 malmostad@malmo.se Dnr 400-2016:11437 Beslut efter kvalitetsgranskning av Dammfriskolans arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Malmö kommun Inledning

Läs mer

Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn

Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn Danderyds kommun epost: kommunen@danderyd.se för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn i Danderyds kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159

Läs mer

Rapportering Tillsyn i fristående förskola Skollagen 26 kap. 4

Rapportering Tillsyn i fristående förskola Skollagen 26 kap. 4 Rapportering Tillsyn i fristående förskola Skollagen 26 kap. 4 Krokofantens fristående förskola Hemmingsmark 2018-04-10 Krokofantens förskola är ett personalkooperativ som startade 2009-01-01. Förskolan

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Besiuti; Huvudman bildningsforvaltningenaoskarshamn.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Påskallaviks förskola i Oskarshamns kommun Skolinspektionen Box 156, 221

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport irn Skolinspektionen Krokoms kommun krokoms.kommun@krokom.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med flerspråkiga barns språkutveckling vid Täppans förskola i Krokom kommun 1(12) Beslut I detta

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid Hästhagens förskola belägen i Malmö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund,

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015-2016 Förskolan Lyckan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015-2016 Förskolan Lyckan Förskoleverksamheten Barn och utbildning Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015-2016 Förskolan Lyckan FÖRSKOLAN LYCKANS VISION Alla barn och vuxna ska få möjlighet att utveckla sina inneboende resurser.

Läs mer

Tillsyn av den fristående Martemeoförskolan Kullerbyttan

Tillsyn av den fristående Martemeoförskolan Kullerbyttan 2019-09-25 Tjänsteskrivelse Barn- och utbildningsnämnden Dnr 2019/259-644 Tillsyn av den fristående Martemeoförskolan Kullerbyttan Västerviks kommun genomförde 2019-09-02 tillsyn av fristående Martemeoförskolan

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Enköpings kommun

Beslut. efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Enköpings kommun IAN Skolinspektionen Enköpings kommun skolnamnden@enkoping.se efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Enköpings kommun Skolinspektionen. Box 230 69, 104

Läs mer

Förskolan, före skolan lärande och bärande. Kvalitetsgranskning Rapport 2012:7

Förskolan, före skolan lärande och bärande. Kvalitetsgranskning Rapport 2012:7 Förskolan, före skolan lärande och bärande Kvalitetsgranskning Rapport 2012:7 Förskolan i Sverige 2011 10 000 förskolor 472 000 barn går i förskola 83 % av barnen i ålder 1 5 år 94 % av barnen i ålder

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Ödeshögs kommun. Beslut Dnr : Ödeshögs kommun

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Ödeshögs kommun. Beslut Dnr : Ödeshögs kommun Dnr 43-2016:10423 Ödeshögs kommun kommun@odeshog.se för förskola efter tillsyn i Ödeshögs kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2(8) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Lidköpings kommun kommun@lidkoping.se Förskolechef rose-marie.sondell@lidkoping.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med flerspråkiga barns språkutveckling vid Lilleskogs förskola, Lidköpings

Läs mer

Beslut för förskolor och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn

Beslut för förskolor och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn Järfälla kommun för förskolor och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn i Järfälla kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax:

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Nord malings kommun. Beslut. Nordmalings kommun

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Nord malings kommun. Beslut. Nordmalings kommun Dnr 43-2014:8216 Nordmalings kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Nord malings kommun Box 3177 903 04 Umeå 2(10) Tillsyn i Nordmalings kommun har genomfört tillsyn av Nordmalings kommun under våren

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen. efter granskning av förskolans pedagogiska uppdrag vid Arjeplogs förskola, Arjeplogs kommun

Beslut. Skolinspektionen. efter granskning av förskolans pedagogiska uppdrag vid Arjeplogs förskola, Arjeplogs kommun Skolinspektionen Huvudman 2016-04-27 kommun@arjeplog.se Dnr 400-2015:5671 Beslut efter granskning av förskolans pedagogiska uppdrag vid Arjeplogs förskola, Arjeplogs kommun Skolinspektionen. Box 23069,

Läs mer

Förslag till beslut Tillsynsrapport. Förskolan Lilla Holm 6 mars 2018

Förslag till beslut Tillsynsrapport. Förskolan Lilla Holm 6 mars 2018 Enheten för fristående verksamheter Handläggare: Carina Ström Moser Förslag till beslut Tillsynsrapport Förskolan Lilla Holm 6 mars 2018 1 Sammanfattning Stadsdelsnämnden har ansvar för att kontrollera

Läs mer

Sammanfattning Rapport 2010:15. Rektors ledarskap. En granskning av hur rektor leder skolans arbete mot ökad måluppfyllelse

Sammanfattning Rapport 2010:15. Rektors ledarskap. En granskning av hur rektor leder skolans arbete mot ökad måluppfyllelse Sammanfattning Rapport 2010:15 Rektors ledarskap En granskning av hur rektor leder skolans arbete mot ökad måluppfyllelse Sammanfattning Rektor har som pedagogisk ledare och chef för lärarna och övrig

Läs mer

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola Utbildningsförvaltningen Lokal arbetsplan för Eneryda förskola 2013-2014 Innehållsförteckning 1 Presentation av förskolan. 3 2 Årets utvecklingsområden. 4 3 Normer och värden 5 4 Utveckling och lärande.

Läs mer

Förskolechefens ledning

Förskolechefens ledning Förskolechefens ledning Om att ta ansvar för den pedagogiska verksamheten Kerstin Haster och Jesper Thiborg Stora kvalitetsdagen för förskolan, Stockholm 6 april 2017 Vad gör Skolinspektionen? Regelbunden

Läs mer

Sjöbo - en plats för tillväxt med innovation och attraktivt boende. Familjeförvaltningen

Sjöbo - en plats för tillväxt med innovation och attraktivt boende. Familjeförvaltningen "På Grimstofta förskoleenhet arbetar vi utifrån tanken att ompröva förskoletraditionens idé om att försöka förstå vem barnet "ÄR" till att öppna sig för vad ett barn "kan BLI". Grimstofta förskoleenhet

Läs mer

Rapport av inspektion från Gröndals förskoleområde, april 2009

Rapport av inspektion från Gröndals förskoleområde, april 2009 HÄGERSTEN - LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING FÖRSKOLEAVDELNINGEN SID 1 (5) 2009-08-17 Handläggare: Susanne Forss Gustafsson Telefon: 08-508 22 064 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd Rapport av

Läs mer

Rapport om tillsyn av fristående förskolor och pedagogisk omsorg i Värmdö kommun 2015

Rapport om tillsyn av fristående förskolor och pedagogisk omsorg i Värmdö kommun 2015 2016-06-03 Handläggare Anette Ekholm Avdelning styrning och kvalitet 2016UTN/0161-1 Rapport om tillsyn av fristående förskolor och pedagogisk omsorg i Värmdö kommun 2015 Besöksadress: Skogsbovägen 9 11,

Läs mer

Kvalitetsanalys för Växthusets förskola läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Växthusets förskola läsåret 2013/14 1 (6) Datum Kvalitetsanalys för Växthusets förskola läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

Tallbacksgården/Norrsätra förskolas arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse

Tallbacksgården/Norrsätra förskolas arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(9) 20160823 Tallbacksgården/Norrsätra förskolas arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse 2016-2017 I Sandvikens kommun är världen alltid närvarande. Här

Läs mer

Beslut för förskola. efter tillsyn i Motala kommun. Beslut Dnr :5784. Motala kommun.

Beslut för förskola. efter tillsyn i Motala kommun. Beslut Dnr :5784. Motala kommun. Dnr 43-2017:5784 Motala kommun Motala.kommun@motala.se för förskola efter tillsyn i Motala kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2 (8) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Ik rn i %er Skolinspektionen Beslut Huvudman info@almhult.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Hallaryds förskola, Älmhults kommun Skolinspektionen Box 156, 221

Läs mer

Dnr :6591 Beslut

Dnr :6591 Beslut kommun@ovanaker.se efter granskning av förskolans arbete med jämställdhet vid förskolorna Trollstugan och Fölet, Ovanåkers kommun. Box 23069, 104 35 Stockholm. Telefon: 08-586 080 00. www.skolinspektionen.se

Läs mer

STORVIKEN MARIEBY- TANDSBYNS förskolor. Arbetsplan för systematiskt kvalitetsarbete (ASK) 2012-2013

STORVIKEN MARIEBY- TANDSBYNS förskolor. Arbetsplan för systematiskt kvalitetsarbete (ASK) 2012-2013 STORVIKEN MARIEBY- TANDSBYNS förskolor Arbetsplan för systematiskt kvalitetsarbete (ASK) 2012-2013 Förutsättningar Presentation av enheten Förskolorna Backen, Dungen, Storviken, Marieby och Tandsbyn med

Läs mer

Huvudmannens systematiska kvalitetsarbete i Borlänge kommun verksamhetsområde förskolan

Huvudmannens systematiska kvalitetsarbete i Borlänge kommun verksamhetsområde förskolan Bildningssektorn 2016-04-15 Huvudmannens systematiska kvalitetsarbete i Borlänge kommun verksamhetsområde förskolan Var är vi? Hur blev det? Vart ska vi? Hur gör vi? Dokumentationen av det systematiska

Läs mer

Årsberättelse 2013/2014

Årsberättelse 2013/2014 Årsberättelse 2013/2014 Bomhus förskoleområde Förskolechef Ewa Åberg Biträdande förskolechefer Ingrid Ahlén Nina Larsson Eva Lindgren 1 Bomhus förskoleområde 2013/2014 Inom Bomhus förskoleområde finns

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Skolinspektionen Besluri: Huvudman kundcenter@ostersund.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Ottfjällets förskola, Östersunds kommun Skolinspektionen Box 2320

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2014

Systematiskt kvalitetsarbete 2014 Systematiskt kvalitetsarbete 2014 Sammanställning per Förskoleenhet Enhet: Kungsängens förskolor Utbildningskontoret 2014-06-19 Sida 1 av 9 Innehåll Systematiskt kvalitetsarbete 2014... 1 Innehåll... 2

Läs mer

Kvalitetsarbete för Smedby förskola period 4 (april-juni), läsåret 2013-2014.

Kvalitetsarbete för Smedby förskola period 4 (april-juni), läsåret 2013-2014. Kvalitetsarbete för Smedby förskola period 4 (april-juni), läsåret 2013-2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn

Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn Beslut Habo kommun Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn i Habo kommun Skolinspektionen, Post- och besöksadress Lund, Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586 080

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Sollefteå kommun

Beslut. efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Sollefteå kommun Beslut Sollefteå kommun siv.sjodin@solleftea.se Beslut efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Sollefteå kommun Skolinspektionen. Box 230 69, 104 35 Stockholm.

Läs mer

Förskolechefs sammanfattning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2016/2017 med strategisk inriktning för läsåret 2017/2018

Förskolechefs sammanfattning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2016/2017 med strategisk inriktning för läsåret 2017/2018 Förskolechefs sammanfattning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2016/2017 med strategisk inriktning för läsåret 2017/2018 Ekenhillsvägens förskola 2017-05-26 Sofia Hertzberg Förskolechef Inledning

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Örebro kommun.

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Örebro kommun. Örebro kommun servicecenteraorebro.se efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Örebro kommun. Box 156, 221 00 Lund. www.skolinspektionen.se 1 (7) Inledning

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Lyckan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Lyckan Förskoleverksamheten Barn och utbildning Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016-2017 Förskolan Lyckan FÖRSKOLAN LYCKANS VISION Alla barn och vuxna ska få möjlighet att utveckla sina inneboende resurser.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt Likabehandlingsplan 2014/2015. Mariagårdens förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt Likabehandlingsplan 2014/2015. Mariagårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt Likabehandlingsplan 2014/2015 Mariagårdens förskola Förskola Mariagården Ansvariga för planen Det övergripande ansvaret för planen ligger på förskolechef

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17. Nykroppa Förskola. Vår vision Alla ska ges möjlighet att vara sitt bästa jag

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17. Nykroppa Förskola. Vår vision Alla ska ges möjlighet att vara sitt bästa jag Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17 Nykroppa Förskola Vår vision Alla ska ges möjlighet att vara sitt bästa jag 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem rin %or i Skolinspektionen Dnr 44-2016:4236 Ahlafors Fria Skola Ekonomisk förening info@ahlaforsfriaskola.se för fritidshem efter tillsyn av Ahlafors Fria Skola Ekonomisk förening Skolinspektionen Box

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Älvdalens kommun. Beslut. Älvdalens kommun Dnr :8694

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Älvdalens kommun. Beslut. Älvdalens kommun Dnr :8694 Älvdalens kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Älvdalens kommun 2 (7) Tillsyn i Älvdalens kommun har genomfört tillsyn av Älvdalens kommun under 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Beslut. Efter kvalitetsgranskning av huvudmannens klagomålshantering

Beslut. Efter kvalitetsgranskning av huvudmannens klagomålshantering r'n Skolinspektionen Vittraskolorna AB karin.carlsson@akademedia.se Efter kvalitetsgranskning av huvudmannens klagomålshantering vid Vittraskolorna AB Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping. Telefon:

Läs mer

Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2014/2015

Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2014/2015 Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2014/2015 Utveckling och lärande Nulägesanalys Måluppfyllelsen har enligt resultat från helhetsanalysen varit god. Dock har vi valt att behålla samma mål från Lpfö

Läs mer

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Datum 1 (9) Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Verksamhetsplan för Ringarens förskola

Verksamhetsplan för Ringarens förskola Verksamhetsplan för Ringarens förskola Läsåret 2015 2016 2 (7) Innehåll Inledning... Fel! Bokmärket är inte definierat. Övergripande mål 2017 för kommunal förskola... 3 Vision och verksamhetsidé för kommunal

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2017-2018 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Bullerbyns vision: Vår förskola ska vara utvecklande, utmanande och lärorik för alla! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Allmänt om tillsyn och insyn

Allmänt om tillsyn och insyn 2017-01-13 Bilaga 1 Allmänt om tillsyn och insyn Vad är tillsyn och insyn? Tillsyn är en granskning som har till syfte att kontrollera om den verksamhet som granskas uppfyller de krav som följer av lagar

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av Påarps skola arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Helsingborgs kommun.

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av Påarps skola arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Helsingborgs kommun. Skolinspektionen Beslut kontaktcenter@helsingborg.se 2018-02-27 Dnr 400-2016:11437 Beslut efter kvalitetsgranskning av Påarps skola arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Helsingborgs kommun Skolinspektionen

Läs mer

Kvalitetsrapport - Björnbergets förskola. Susanne Nyberg, förskolechef Juni 2016

Kvalitetsrapport - Björnbergets förskola. Susanne Nyberg, förskolechef Juni 2016 Kvalitetsrapport - Susanne Nyberg, förskolechef Juni 2016 Innehåll Innehåll... 2 1. Systematiskt kvalitetsarbete... 3 1.1. Syfte och mål... 3 1.2. Ett kvalitetsarbete som leder mot målen... 3... 4 2. Sammanfattning

Läs mer