Minnesanteckningar från Linnéuniversitetets Kvalitetsråd 29 oktober 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar från Linnéuniversitetets Kvalitetsråd 29 oktober 2014"

Transkript

1 Minnesanteckningar Kvalitetsrådet Noterat av Peter Knutsson Minnesanteckningar från Linnéuniversitetets Kvalitetsråd 29 oktober 2014 Ledamöter: Närvarande: Bo Bergbäck, prorektor, ordförande Sebastian Hellvin, Linnéstudenterna Brita Johansson Cederblad, Nämnden för lärarutbildning Ann-Charlotte Larsson, Fakulteten för teknik Ingrid Runesson, Fakulteten för hälso- och livsvetenskap Katarina Zambrell, Fakulteten för Ekonomihögskolan Niklas Ammert, Fakulteten för konst och humaniora Ninni Wahlström, Fakulteten för samhällsvetenskap Frånvarande: Lena Fritzén, prorektor Emma Nilsson, Linnéstudenterna Övriga: Alastair Creelman, Universitetsbiblioteket 46 Katarina Holm, Studerandeavdelningen 47 Peter Knutsson, Universitetsledningens kansli Anna Nyqvist, Kommunikationsavdelningen Per Sundström, Universitetsledningens kansli 48 Åsa Wågman, Universitetsledningens kansli Ärende Anteckning 42 Fastställande av dagordning Dagordning fastställs enligt förslag efter tillägg av en mötespunkt under ärende 52, Övriga frågor: a) Informationsutbyte om fakulteternas arbete med programvärderingar. 43 Uppföljning av minnesanteckningar Minnesanteckningar från 17 september lämnas öppet för synpunkter. Ordförande påtalar att ärende 34 f - System för att upptäcka och åtgärda kvalitetsbrister kommer att följas upp vid rådets möte 17 december. Minnesanteckningarna läggs till handlingarna. 1 (6)

2 44 Informationspunkter a Plan för utvärdering Anna Nyqvist redogör för hur Kvalitetsrådets Plan för utvärdering har distribuerats till verksamheten. Bland annat har planen aviserats som huvudnyhet" under cirka en vecka via Medarbetare. Planen har tryckts upp i begränsad upplaga och skickats till fakulteterna och NLU för vidare distribution. Huvudsakliga målgrupper för utskicket har varit chefer, programansvariga samt programråd/utbildningsråd. b Gemensamma kursvärderingar Informeras att arbetet med att implementera de universitetsgemensamma frågorna enligt rektors beslut pågår. Universitetsbiblioteket ger via förvaltningsobjektet Utbildningsmiljö support och stöd till fakulteterna genom att tillhandahålla mallar och instruktioner. Dessa förmedlas via följande webbsida: I sammanhanget betonas vikten av att fakulteterna använder det universitetsgemensamma enkätverktyget Survey&Report. Det är också viktigt att fakulteterna organiserar ett bra administrativt stöd för att bistå lärarna i arbetet att implementera de gemensamma frågorna i kursvärderingsenkäterna. c Kunskaper i engelska internationella studenter Informeras att en grupp bestående av lärare från samtliga fakulteter har träffats för att diskutera att det uppmärksammats att det förkommer brister i engelska bland vissa kurser med internationella studenter. Gruppen har bland annat diskuterat: Behovet av att identifiera hur stort problemet är och var eventuella problem främst framkommit. Etablering av stöd för akademiskt skrivande Omfördelning av resurser dvs. mer undervisningstid till kurser som genomförs med undervisningsspråket engelska. Högre krav för behörighet. Föreslås att Toefl test med resultatet 6,5 ska krävas, jämfört med idag då kravet är 6,0. Ledamöterna väcker frågan om hur förslaget om en förstärkning av lärarresursen ska finansieras? Kvalitetsrådet erhåller fortsatt information i ärendet vid nästa sammanträde 17 december. d) Tillgång på bostäder för inresande studenter Meddelas att arbete pågår inom förvaltningen för att lösa/förbättra bostadsfrågan för internationella studenter. e) Urkund som lärares hjälpmedel Informeras att frågan diskuterats med Universitetsbibliotekets chef, Catta Torhell. Av diskussionen konstaterades att UB via förvaltningsobjektet Utbildningsmiljö har ansvarar för Urkund. UB har påtalat behovet av att utreda möjligheten till gemsamma insatser avseende IKT-relaterade frågor där Personalavdelningen, ITavdelningen och Universitetsbiblioteket är involverade i syfte att erbjuda utbildningsinsatser till lärarpersonal. Rektorsgruppen och Ledningsgruppen kommer att ta del av förslag på genomförande. Kvalitetsrådet informeras vi kommande möte 17 december. Vid mötet informeras Kvalitetsrådets ledamöter om möjligheten om verksamheten bedömer att det finnas akut behov av utbildning inom verktyget 2 (6)

3 Urkund så kan detta organiseras via Personalavdelningen, Personalutvecklingssektionen (PUS). Initiering av en utbildning bör diskuteras via UB/Utbildningsmiljö, Peter Diedrichs. f) Nätverk för forskningssekreterare Det har uppkommit önskemål från verksamheten om att fakulteternas forskningssekreterare har behov är av att ingå i ett nätverk. Ordförande förmedlar att nätverket kommer att knytas till nybildad Expertgrupp för utbildning på forskarnivå. Se även punkt 44 g nedan. g) Expertgrupp för utbildning på forskarnivå En expertgrupp för utbildning på forskarnivå har etablerats. Fakulteterna har gett förslag på vardera en person att ingå i rektors expertgrupp. Expertgruppen genomförde ett inledande möte 22 oktober. Gruppens uppdrag diskuterades innehålla följande: 1) utarbeta förslag på hur ett fakultetsövergripande kvalitetsarbete för utbildning på forskarnivå ska samordnas 2) stödja och stärka fakulteternas arbete med UK-ämbetets utvärderingar 3) bidra till förberedelser för de kommande utvärderingarna 4) revidera Lokala regler för inrättande av forskarutbildningsämne I expertgrupp för utbildning på forskarnivå ingår: David Brunt, FHL Gunilla Byrman FKH Peter Karlsudd FSV Marcus Nilsson, FTK Anna Stavsudd FEH David Westman, Linnéstudenterna Administrativt stöd: Fredrik Lundh och Gunn Jensen Närmast förestående arbete för expertgruppen är att ta del av UKÄ:s förslag till kvalitetsutvärdering av forskarutbildningen (remiss januari-februari 2015). Kvalitetsrådet påpekar vikten av att fakulteterna och expertgruppen undviker att det uppstår dubbelarbete. Kvalitetsrådet konstaterar att fakulteterna och expertgruppen måste kommunicera och samverka kring de frågor som ligger inom expertgruppens uppdrag. 45 Linnéstudenterna a Rutiner för kursvärderingar Linnéstudenterna har översänt en skrivelse som föreslår att universitetet ska utforma gemensamma rutiner/regler för arbetet med kursvärderingar. Mötet konstaterar att det via Lokala regler för kurs finns regler om hur uppföljning via kursvärderingar ska hanteras. Studentkåren menar att det trots dessa regler finns brister i fakulteternas arbete med kursvärderingar. Rådet diskuterar om det finns behov av att förstärka skrivningen av lokala regler för kurs. Kvalitetsrådet föreslår att Linnéstudenterna i pågående remissarbete med Lokala regler för kurs lämnar remissynpunkter på vilket sätt man vill skärpa reglerna för kursvärderingar. 3 (6)

4 46 Kvalitetsåtgärder vid användning av digitala resurser Alastair Creelman är inbjuden till Kvalitetsrådet för att diskutera frågan om hur universitetet arbetar med digitala lärmiljöer. Alastair poängterar vikten av att universitetet utvecklar en strategi för hur de digitala verktygen ska användas på ett resurseffektivt sätt. Genom införandet av förvaltningsmodellen Pm3 har flera verktyg/system som ger stöd för lärandet samlats inom UB förvaltningsobjektet Utbildningsmiljö. Rådet konstaterar att användning av digitala resurser förväntas nyttjas oberoende av kurs och oberoende av om kursen bedrivs på campus eller som utlokaliserad kurs/distanskurs. Rådet ställer sig positivt till att goda strategier utvecklas. Rådet pekar på vikten av att det sker ett samarbete och samordning mellan fakulteternas IKT-pedagoger och UB/Utbildningsmiljö. UB Utbildningsmiljö föreslås vara drivande tillsammans IKT-pedagoger vid fakulteterna för att ett samarbete mellan fakulteterna utvecklas. Rådet väcker frågan om det finns behov av att skapa en policy för digitala resurser? Alastair och personal vid Utbildningsmiljö föreslås att tillsammans med fakulteternas IKT-pedagogerna ge förslag till policy. IKT-pedagogerna utgör i sammanhanget en resurs i arbetet. Kvalitetsrådet uppdrar åt Alastair Creelman att tillsamman med Peter Diedrichs och fakulteternas IKT-pedagoger utarbeta ett förslag till policy för universitetets digitala resurser. 47 Kvalitetssäkring av utbildningsplaner Studerandeavdelningen, Katarina Holm har anmält frågan om att kvalitetssäkra de delar som avser utbildningsplanernas innehåll och examensbenämningar. Med nuvarande rutin vid fakulteterna finns risk att en fakultetsstyrelse fastställer en utbildningsplan som inte är tillämpbar enligt universitetets examensordning. Dvs. en student riskerar att sakna kurser som krävs för att få ut examen. Kvalitetsrådet beslutar att varje fakultet ansvarar för att skapar en rutin så att samtliga utbildningsplaner internremissas till examensansvarig vid Studerandeavdelningen innan utbildningsplanen fastställs av fakultetsstyrelsen. Kommentar: Kvalitetsrådet anser att det är lämpligt att internremiss till Studerandeavdelningen/Examen genomförs i samband med att fakultetens Utbildningsråd (eller motsvarande) tar del av utbildningsplanen. 48 A-F-skalan och betygskriterier Vid sammanträdet 17 september uppdrog rådet åt sig själva att följa upp fyra frågeställningar inom sina respektive fakulteter. Nedan redovisas frågorna och fakulteternas synpunkter. Fråga 1) Ska betygskriterier utformas? Samtliga fakulteter ställer sig positiva till att betygskriterier ska utformas. Fråga 2) Är A, C och E-nivåer lämpliga betygssteg för att utveckla betygskriterier? Majoriteten av fakulteterna ställer sig positiva till detta förslag. Någon fakultet uttrycker viss osäkerhet, men sällar sig till majoritetens ståndpunkt. 4 (6)

5 Fråga 3) Ska betygskriterier utvecklas för samtliga kurser med A-F eller ska varje fakultet ansvara för det själv? Fakulteterna påtalar behovet av att UPE bistår med stöd i arbetet med att utveckla betygskriterier. Påtalas önskemål om att UPE bistår med att goda exempel på hur betygskriterier kan uttryckas på de olika nivåerna. Rådet poängterar att UPE även behöver belysa hur verksamheten ska hantera betygen B och D dvs. de betyg som det inte formuleras några betygskriterier för. Rådet anser att det finns behov av utbildning/stöd för av hur examinator hanterar sammanvägning av olika delkurser till kursens betyg. Fråga 4) Betygskriteriernas placering? Majoriteten av fakulteterna anser att betygskriterierna ska tillhandahållas via separat dokument. Dvs. inte via kursplanerna. Betygskriterierna föreslås kommuniceras till studenten via studiehandledningen. Påtalas vikten av att respektive fakultet skapar en rutin/processbeskrivning som säkerställer att det är korrekta och uppdaterade studiehandledningar finns tillgängliga för studenten i samband med kurserna startar. 49 UK-ämbetets förslag till nytt utvärderingssystem Bo Bergbäck och Peter Knutsson har deltagit i UK-ämbetets informationsmöte där Harriet Wallberg redogjorde för sin utredning Utredning av systemet för kvalitetssäkring av högre utbildning. Kvalitetsrådet informeras om nu liggande förslag. Bland annat konstateras att det förslag som presenterats har stor överensstämmelse med det förslag som SUHF arbetat fram. Lärosätena har möjlighet att ge synpunkter till Harriet Wallberg och hennes handläggare Agnes Ers under november. 1 december överlämnas utredningen till Utbildningsdepartementet. Förslaget presenteras via UK-ämbetet webbplats: 50 Linnébarometern 2015 Arbetet med att förbereda för 2015 års Linnébarometer påbörjas inom kort. Rådet tillfrågas om man finner det lämpligt att använda 2014 års frågor? Frågan ställs med reservation för att vissa korrigeringar kan genomföras t ex av frågor som uppvisat metodologiska brister. Kvalitetsrådet beslutar att nuvarande frågeformuläret i alla väsentliga delar ska bestå. Universitetsledningens kansli uppdras att göra en översyn av enkätfrågorna och korrigera frågor som uppvisat metodologiska brister. Kvalitetsrådet väcker frågan om vad det kostar att genomföra en Linnébarometer? Kvalitetsrådet uppdrar åt Universitetsledningens kansli att följa upp och redovisa kostnaderna för 2014 års Linnébarometer. Informeras att det pågår ett arbete att skicka ut Alumnundersökningen. Enkäten vänder sig till studenter som påbörjat sin utbildning höstterminen 2010 och som läst hp. med godkänt resultat. Enkäten skickas ut via brev i pappersformat, men är även möjlig att besvara via webben. 5 (6)

6 Ledamöterna uppdrar åt sig själva att informera sina respektive fakulteter att arbete pågår med att distribuera Alumnundersökningen. 51 Mötestider våren 2015 Kvalitetsrådet beslutar att rådet sammanträder vid tre tillfällen våren Två av dessa fastställs enligt följande: torsdag 26 februari klockan , Växjö onsdag 10 juni, klockan , Växjö Kvalitetsrådet uppdrar åt Peter Knutsson att inventera och ge förslag på mötestid för ett sammanträde i Kalmar. Sammanträdet föreslås förläggas genomföras april Övriga frågor a Informationsutbyte om fakulteternas arbete med programvärderingar Ingrid Runesson, FHL väcker frågan om hur kollegiefakulteterna arbetar med programutvärderingar. Av inforamtipnsutbytet framkommer bland annat följande: FEH Utvärdering av civilekonomprogrammen pågår. En extern utvärderare är involverad i detta arbete. Syfte med utvärderingen är att säkerställa att programmens utbildningsmål uppnås. FSV Diskuterar upplägg och vilka kriterier som ska användas samt vilka program som ska ingå i den kommande utvärderingen. FKH En enkätstudie genomförs. Fakulteten använder sig bl a av Diver för att ta fram vissa nyckeltal. Fakulteten har avsatt kronor till kommande programutvärderingar. FKT Genomför en pilotstudie av två utbildningar. Studien följer upp en utbildning som erhållit UKÄ-beslut om bristande kvalitet respektive en utbildning med beslut om mycket hög kvalitet. Kvalitetsrådet konstaterar möjligheten att bistå varandras fakulteter med externa granskare. Dvs. att kompetenser från en fakultet vid lärosätet utgör granskare av programutvärderingar för en annan fakultet och vice versa. 6 (6)

Linnéuniversitetets kvalitetsråd

Linnéuniversitetets kvalitetsråd Mötesdatum: Linnéuniversitetets kvalitetsråd Ledamöter: Närvarande: Frånvarande: Övriga: Lena Fritzén, prorektor, ordförande Niklas Ammert, Fakulteten för konst och humaniora Bo Bergbäck, prorektor Cristoffer

Läs mer

Linnéuniversitetets kvalitetsråd den 2 april 2014

Linnéuniversitetets kvalitetsråd den 2 april 2014 Minnesanteckningar Mötesdatum: 2014-04-02 Linnéuniversitetets kvalitetsråd den 2 april 2014 Ledamöter: Närvarande: Lena Fritzen, prorektor, ordförande ärende 13-18 Bo Bergbäck, prorektor, ordförande, ärende

Läs mer

Kvalitetsrådets sammanträde 10 juni 2015

Kvalitetsrådets sammanträde 10 juni 2015 Minnesanteckningar Kvalitetsrådet 2015-06-10 Åsa Wågman Kvalitetsrådets sammanträde 10 juni 2015 Datum: Onsdag 10 juni 2015 Tid: 09.30 12.30 Plats UB3018, Växjö Vid eventuell föredragning via Kalmar fanns

Läs mer

Kvalitetsrådets sammanträde 10 juni 2015

Kvalitetsrådets sammanträde 10 juni 2015 Kallelse/Dagordning 2015-06-03 Kvalitetsrådets sammanträde 10 juni 2015 Datum: Onsdag 10 juni 2015 Tid: 09.30 12.30 Plats UB3018, Växjö Vid eventuell föredragning via Kalmar finns möjlighet att delta via

Läs mer

Dnr: LNU 2012/432. Regeldokument. Organisationsplan. Beslutat av Universitetsstyrelsen. Gäller från Senast reviderad

Dnr: LNU 2012/432. Regeldokument. Organisationsplan. Beslutat av Universitetsstyrelsen. Gäller från Senast reviderad Regeldokument Organisationsplan Beslutat av Universitetsstyrelsen Gäller från 2013-01-01 Organisationsplan Med stöd av 2 kap. 2 8p högskoleförordningen (1993:100) meddelar Linnéuniversitetet följande övergripande

Läs mer

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll 2014-11-26 Fakulteten för teknik Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll Närvarande: Ann-Charlotte Larsson ordförande, prodekan Conny Sjögren Rune Körnefors Frånvarande: Erika

Läs mer

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll 2014-02-19 Fakulteten för teknik Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll Närvarande: Ann-Charlotte Larsson ordförande, prodekan Päivi Jokela Pär Karlsson Hanna Palmer, 5 Stina

Läs mer

Nedan ges även en kortfattad redogörelse för skillnaden mellan tidigare benämnda ECTSbetyg och universitetets nytillkomna betygsskala A-F.

Nedan ges även en kortfattad redogörelse för skillnaden mellan tidigare benämnda ECTSbetyg och universitetets nytillkomna betygsskala A-F. 2014-10-06 Universitetsledningens kansli Information om implementering av A-F skalan Rektor har beslutat att A-F-skalan ska användas vid Linnéuniversitetet från hösten 2015. Det är kurser till internationella

Läs mer

Kallelse till Kvalitetsrådets sammanträde 12 februari 2016

Kallelse till Kvalitetsrådets sammanträde 12 februari 2016 Kallelse/Dagordning 2016-02-05 Kallelse till Kvalitetsrådets sammanträde 12 februari 2016 Datum: fredag 12 februari 2016 Tid: 09.30 12.30 Plats UB3018, Växjö Vid eventuell föredragning via Kalmar finns

Läs mer

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Datum: 2018-05-18 Fakulteten för teknik Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll Närvarande: Björn Johannesson prodekan, ordförande Conny Sjögren studierektor Ma/Fy/Lub, ej närvarande

Läs mer

Uppföljning av plan för lika villkor 2014

Uppföljning av plan för lika villkor 2014 Uppföljning Datum: 2015-01-27 Dnr: 2015/1 1.1 Handläggare: Sandra Bergsten Uppföljning av plan för lika villkor 2014 Förutsättningar Lika villkorsarbetet vid Linnéuniversitetet bedrivs utifrån en målsättning

Läs mer

Fakulteten för teknik Styrelse

Fakulteten för teknik Styrelse Protokoll Sammanträdesdatum: 2013-10-04 Fakulteten för teknik Styrelse Närvarande ledamöter: frånvarande: föredragande: övriga Staffan Carius, dekan, ordförande Ann-Charlotte Larsson, prodekan Carl Hult,

Läs mer

Minnesanteckningar Kommittén för lika villkor

Minnesanteckningar Kommittén för lika villkor Minnesanteckningar Datum: 2014-05-06 Minnesanteckningar Kommittén för lika villkor Datum: 2014-05-06 Tid: 13.00-15.00 Plats: UB3018, Växjö Bruunska 24, Kalmar Närvarande: Frånvarande: Lena Fritzén, ordförande

Läs mer

Dnr: LNU 2012/432. Regeldokument. Organisationsplan. Beslutat av Universitetsstyrelsen. Gäller från Reviderad

Dnr: LNU 2012/432. Regeldokument. Organisationsplan. Beslutat av Universitetsstyrelsen. Gäller från Reviderad Regeldokument Organisationsplan Beslutat av Universitetsstyrelsen Gäller från 2013-01-01 Reviderad 2015-02-19 Organisationsplan Med stöd av 2 kap. 2 8p högskoleförordningen (1993:100) meddelar Linnéuniversitetet

Läs mer

Nämnden för utbildningsvetenskap

Nämnden för utbildningsvetenskap Protokoll Sammanträdesdatum 2010-01-20 2010-01-21 Nämnden för utbildningsvetenskap Närvarande Ledamöter: Per Gerrevall, ordförande Inger Edfors, vice ordförande Brita Johansson-Cederblad, ledamot Maria

Läs mer

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Datum: 2017-04-19 Fakulteten för teknik Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll Närvarande: Staffan Carius dekan, ordförande Björn Johannesson prodekan Conny Sjögren studierektor Ma,

Läs mer

Protokoll från möte med Arbetsmiljökommittén vid Linnéuniversitetet

Protokoll från möte med Arbetsmiljökommittén vid Linnéuniversitetet Protokoll Arbetsmiljökommittén 2016-05-25 Protokoll från möte med Arbetsmiljökommittén vid Linnéuniversitetet Datum: 2016-05-25 Tid: 13.00 15.00 Plats: Växjö UB3018 Kalmar Redet Ledamöter: Närvarande Frånvarande:

Läs mer

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll 2014-01-16 Fakulteten för teknik Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll Närvarande: Ann-Charlotte Larsson ordförande, prodekan Päivi Jokela lärarrepresentant Pär Karlsson

Läs mer

Fakultetsstyrelsen för konst och humaniora

Fakultetsstyrelsen för konst och humaniora Protokoll Sammanträdesdatum: 2019-02-25 Fakultetsstyrelsen för konst och humaniora Ledamöter: Närvarande: Gunlög Fur ordförande Hans T Sternudd vice ordförande Jørgen Bruhn ledamot Martina Böök studeranderepresentant

Läs mer

Nyhetsbrev från programråd för yrkeslärarexamen nr 1:2017

Nyhetsbrev från programråd för yrkeslärarexamen nr 1:2017 Nyhetsbrev från programråd för yrkeslärarexamen nr 1:2017 Dagarna blir ljusare och våren är här. I december fick ni ett första nyhetsbrev från programråd för yrkeslärarexamen och nu har det blivit dags

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 3 Naturvetenskapliga fakultetsnämnden Sammanträdesdatum

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 3 Naturvetenskapliga fakultetsnämnden Sammanträdesdatum nr 3 Närvarande Ledamöter: Företrädare för verksamheten Turner, David dekanus, ordförande Bergh, Jöran prodekanus Sandelius, Anna Stina vicedekanus Andersson, Staffan Hilmersson, Göran Hohmann, Stefan

Läs mer

Krisplan vid Linnéuniversitetet praktisk handledning Beslutad av rektor 2013-08-19. Dnr: ST 2013/333-1.1

Krisplan vid Linnéuniversitetet praktisk handledning Beslutad av rektor 2013-08-19. Dnr: ST 2013/333-1.1 Krisplan vid Linnéuniversitetet praktisk handledning Beslutad av rektor 2013-08-19 Dnr: ST 2013/333-1.1 Beslutat av: Rektor 2013-08-19 1. Intern krisledningsorganisation 3 1.1. Krisledningsorganisation...

Läs mer

Uppföljning av doktorandbarometerns resultat - FHL

Uppföljning av doktorandbarometerns resultat - FHL Sida 1 (5) 2017-10-31 Dnr: 2017/4546-1.2 Handläggare: Ymke Mulder Fakulteten för hälso- och livsvetenskap Uppföljning av doktorandbarometerns resultat - FHL Fakulteten för hälso- och livsvetenskap erbjuder

Läs mer

Kvalitetsrådets sammanträde 12 februari 2014

Kvalitetsrådets sammanträde 12 februari 2014 Kallelse/Dagordning 2014-02-05 Kvalitetsrådets sammanträde 12 februari 2014 Datum: Onsdag 12 februari 2014 Tid: 09.30 12.30 Plats UB 3018 Växjö Vid eventuell föredragning via Kalmar finns möjlighet att

Läs mer

Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora

Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora Dnr: 2014/45-1.3 Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora Beslutat av Dekanus för konst och humaniora Gäller från 2014-02-03 (reviderad 2016-05-09) Gäller från: 2014-02-03 Reviderad:

Läs mer

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll 2013-08-22 Fakulteten för teknik Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll Närvarande: Ann-Charlotte Larsson ordförande, prodekan Izudin Dugic Päivi Jokela Hanna Palmer Anette

Läs mer

Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning av lärarutbildningarna

Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning av lärarutbildningarna Universitetsledningens stab Magnus Petersson PM 1 / 2 2016-05-25 dnr V 2016/462 Universitetsstyrelsen Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning

Läs mer

Pedagogisk plan för Linnéuniversitetet

Pedagogisk plan för Linnéuniversitetet Pedagogisk plan för Linnéuniversitetet 2015-2020 Pedagogik av högsta kvalitet Utveckling av den universitetspedagogiska verksamheten är en viktig strategisk fråga för Linnéuniversitetet. Verksamheten ska

Läs mer

Plan för arbetet med utbildningskvalitet Fakulteten för samhällsvetenskap Fastställd Dnr: 2014/ samt 2014/277-1.

Plan för arbetet med utbildningskvalitet Fakulteten för samhällsvetenskap Fastställd Dnr: 2014/ samt 2014/277-1. Plan för arbetet med utbildningskvalitet Fakulteten för samhällsvetenskap Fastställd 2014-12-04 Dnr: 2014/286-1.1 samt 2014/277-1.2 Inledning Olika initiativ har tagits på central nivå inom Linnéuniversitet

Läs mer

Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för audiologi och logopedi

Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för audiologi och logopedi Protokoll 181218 SAHLGRENSKA AKADEMIN Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för audiologi och logopedi Datum: 2018-12-18 Tid: 14:00-15:40 Plats: Konferensrummet plan 6, Medicinaregatan 8B

Läs mer

UFV 2015/475. Uppdrag om att utforma en modell för systematisk utbildningsutvärdering. universitet. Direktiv. Beslutade av rektor

UFV 2015/475. Uppdrag om att utforma en modell för systematisk utbildningsutvärdering. universitet. Direktiv. Beslutade av rektor UFV 2015/475 Uppdrag om att utforma en modell för systematisk utbildningsutvärdering vid Uppsala universitet Direktiv Beslutade av rektor 2015-04-14 Innehållsförteckning 1 Bakgrund 4 2 Uppdraget 4 3 Utgångspunkter

Läs mer

Plan för systematiskt kvalitetsarbete vid Ekonomihögskolan

Plan för systematiskt kvalitetsarbete vid Ekonomihögskolan Dnr: 2014/427-1.1 Ekonomihögskolan Plan för systematiskt kvalitetsarbete vid Ekonomihögskolan läsåren 2014/2015 2016/2017 Beslutat av Fakultetsstyrelsen Gäller från Våren 2015 Beslutat av: Beslutsdatum:

Läs mer

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Datum: 2017-06-01 Fakulteten för teknik Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll Närvarande: Björn Johannesson prodekan, ordförande Conny Sjögren studierektor Ma, Fy, Lub Åsa Bolmsvik

Läs mer

Processbeskrivning för hantering av avvikelser i VFU-kurser

Processbeskrivning för hantering av avvikelser i VFU-kurser Processbeskrivning för hantering av avvikelser i VFU-kurser Beslut av Nämnden för lärarutbildning (NLU) 2018-06-11, 67 dnr: 2018/1677-1.1.1 Gäller från 2018-08-01 Inledning Denna processbeskrivning beskriver

Läs mer

Dnr: LNU 2012/ Regeldokument. Organisationsplan. Beslutat av Universitetsstyrelsen. Gäller från

Dnr: LNU 2012/ Regeldokument. Organisationsplan. Beslutat av Universitetsstyrelsen. Gäller från 2012-12-12 Regeldokument Organisationsplan Beslutat av Universitetsstyrelsen Gäller från 2013-01-01 Organisationsplan Med stöd av 2 kap. 2 8p högskoleförordningen (1993:100) meddelar Linnéuniversitetet

Läs mer

Plan för introduktion av nya chefer vid Linnéuniversitetet

Plan för introduktion av nya chefer vid Linnéuniversitetet Plan för introduktion av nya chefer Personalavdelningen/HB-YT Reviderad senast 2016-11-01 Plan för introduktion av nya chefer vid Linnéuniversitetet Nedan föreslås en plan för introduktionsmöten som ska

Läs mer

Ekonomihögskolan Utbildningsråd

Ekonomihögskolan Utbildningsråd Minnesanteckningar UR2:2015 Mötesdatum: 2015-05-06 Ekonomihögskolan Utbildningsråd Ledamöter: Petter Boye ordförande Anna Alexandersson Linnéa Olsson Setayesh Sattari Amanda Tamme Studeranderepresentant

Läs mer

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Datum: 2018-01-19 Fakulteten för teknik Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll Närvarande: Björn Johannesson prodekan Conny Sjögren studierektor Ma, Fy, Lub Rune Körnefors studierektor,

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 15 september 2006

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 15 september 2006 1 Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för 15 september 2006 Plats: SUHF:s kansli, Stockholm Närvarande: Göran Sandberg, Umeå universitet, ordförande Lars Björnshauge, Lunds universitet, vice ordförande

Läs mer

Ordförande Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot. Sekreterare

Ordförande Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot. Sekreterare Sid 1 (6) Närvarande Ledamöter Birgitta Bernspång Christina Ljungberg Johan Sjöström Börje Rehn Britt-Marie Lindgren Mari Norgren Anders Berglund Emma Johansson Fredrik Karlsson Anna Arnqvist Klas-Göran

Läs mer

Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora

Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora Dnr: 2014/45-1.3 Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora Beslutat av Dekanus för konst och humaniora Gäller från 2014-02-03 (reviderad 2018-02-07) Gäller från: 2014-02-03 Reviderad:

Läs mer

Avdelningen för externa relationer. Mission Främja utvecklingen av en ömsesidigt givande relation mellan Linnéuniversitetet och omvärlden.

Avdelningen för externa relationer. Mission Främja utvecklingen av en ömsesidigt givande relation mellan Linnéuniversitetet och omvärlden. Avdelningen för externa relationer Mission Främja utvecklingen av en ömsesidigt givande relation mellan Linnéuniversitetet och omvärlden. Linnéuniversitetets uppdrag Ur högskolelagen(1992:1434): 2 Staten

Läs mer

Det är också viktigt att du anger både fakturaadress och leveransadress. Observera att adressen ovan endast är en fakturaadress.

Det är också viktigt att du anger både fakturaadress och leveransadress. Observera att adressen ovan endast är en fakturaadress. Rutiner för inköp Som ett led i vår strävan att effektivisera vår fakturahantering vill vi uppmärksamma dig på vikten av att använda rätt uppgifter vid inköp. Därför uppmanar vi dig att alltid uppge referenskod

Läs mer

KVALITETSPOLICY FÖR HÖGSKOLAN I HALMSTAD

KVALITETSPOLICY FÖR HÖGSKOLAN I HALMSTAD Dnr. 19-2005-76 Kvalitetspolicy för Högskolan i Halmstad KVALITETSPOLICY FÖR HÖGSKOLAN I HALMSTAD Fastställd av styrelsen för Högskolan i Halmstad, juni 2011 Högskolan i Halmstad För utveckling av verksamhet,

Läs mer

Nämnden för lärarutbildning NLU

Nämnden för lärarutbildning NLU Kallelse/dagordning 2018-02-07 Nämnden för lärarutbildning NLU Datum: 2018-02-07 Tid: Kl. 09.30-15.30 Plats: Redet, Kalmar Förhinder: Meddelas Anna Jonsson, tel. 0480-446109 eller e-post: nlu@lnu.se Ledamöter:

Läs mer

Plan för introduktion av nya chefer vid Linnéuniversitetet

Plan för introduktion av nya chefer vid Linnéuniversitetet Plan för introduktion av nya chefer Personalavdelningen/YT 2013-10-21 reviderad senast 2015-03-12 Plan för introduktion av nya chefer vid Linnéuniversitetet Nedan föreslås en plan för introduktionsmöten

Läs mer

2 Val av mötessekreterare och justeringsperson Sandra Bergsten utsågs till mötessekreterare och Tina Iveslätt till justeringsperson.

2 Val av mötessekreterare och justeringsperson Sandra Bergsten utsågs till mötessekreterare och Tina Iveslätt till justeringsperson. Protokoll 214/06 STYRELSEMÖTE Tid: Torsdagen den 31 oktober 09.00-11.00 Plats: Kalmar Holken och Växjö UB3018 Närvarande: Annika Aronsson Anna Asplund Persson Sandra Bergsten Birgitta Johansson, från 5

Läs mer

Verksamhetsföreträdare

Verksamhetsföreträdare Handelshögskolan vid PROTOKOLL Närvarande: Ledamöter Verksamhetsföreträdare Per Cramér, professor, dekanus, ordförande Olof Johansson Stenman, professor, prodekanus Katarina Renström, studievägledare Sara

Läs mer

Utbildningsrådet Karin Wikeby, utbildningsavdelningen

Utbildningsrådet Karin Wikeby, utbildningsavdelningen Utbildningsrådet Karin Wikeby, utbildningsavdelningen PROTOKOLL/MINNESANTECKNINGAR Torsdag den 18 april 2013, kl 14:00 17:00 Ingegerd Eriksson, Academicum, Medicinaregatan 3 Närvarande ledamöter Kerstin

Läs mer

Workshop: Varför och hur samverkar Lnu?

Workshop: Varför och hur samverkar Lnu? Minnesanteckningar 2015-04-14 Workshop: Varför och hur samverkar Lnu? Steg 1. Självvärdering och implementering av samverkansstrategi Närvarande: Peter Aronsson, Richard Bucksch, Torbjörn Håkansson, Jan

Läs mer

Mastersprogram i innovation och design, 120 högskolepoäng

Mastersprogram i innovation och design, 120 högskolepoäng Utbildningsplan Sida 1 av 5 2012-09-27 Mastersprogram i innovation och design, 120 högskolepoäng Master Program in Innovation and Design, 120 Credits Denna utbildningsplan gäller för utbildning som ges

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 8 april 2011 på SUHF:s kansli

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 8 april 2011 på SUHF:s kansli Sveriges Universitets- 2011-04-26 & Högskoleförbund Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 8 april 2011 på SUHF:s kansli Deltagare: Yasmine Lindström, ordförande

Läs mer

Mötesanteckningar beredningen för utbildning på grund- och avancerad nivå

Mötesanteckningar beredningen för utbildning på grund- och avancerad nivå NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN beredningen för utbildning på grund- och avancerad nivå Sammanträdesdatum: 2016-09-28 Tid: 1315-1600 Plats: Fakultetskansliet Närvarande: Ingvar Albinsson Göran Andersson

Läs mer

Programrådet ämneslärarexamen

Programrådet ämneslärarexamen Protokoll 2015-03-26 Programrådet ämneslärarexamen Ledamöter: Närvarande: Frånvarande: Johanna Jormfeldt, ordförande Josefin Andersson, studeranderepresentant Henrik Hegender, ledamot Mats Lindahl, ledamot

Läs mer

Remiss av betänkandet SOU 2015:70 Högre utbildning under tjugo år (U2105/03787/UH)

Remiss av betänkandet SOU 2015:70 Högre utbildning under tjugo år (U2105/03787/UH) Umeå universitet Dokumenttyp: BESLUT Datum:2015-11-03 Dnr: FS 2015/1119 Sid 1 (2) Remiss av betänkandet SOU 2015:70 Högre utbildning under tjugo år (U2105/03787/UH) 1. Bakgrund Umeå universitet har erbjudits

Läs mer

Riktlinjer för handläggning i händelse av ifrågasatt eller indraget examenstillstånd

Riktlinjer för handläggning i händelse av ifrågasatt eller indraget examenstillstånd UFV 2017/1763 Riktlinjer för handläggning i händelse av ifrågasatt eller indraget examenstillstånd UKÄ:s utbildningsutvärderingar Fastställd av rektor 2017-11-07 Innehållsförteckning Riktlinjer för handläggning

Läs mer

Fakulteten för konst och humaniora. Journalistik och medieproduktion, 180 högskolepoäng Journalism and Media Production Programme, 180 credits

Fakulteten för konst och humaniora. Journalistik och medieproduktion, 180 högskolepoäng Journalism and Media Production Programme, 180 credits Dnr: 2010/1475 Utbildningsplan Fakulteten för konst och humaniora Journalistik och medieproduktion, 180 högskolepoäng Journalism and Media Production Programme, 180 credits Nivå Grundnivå Fastställande

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 8 Naturvetenskapliga fakultetsnämnden Sammanträdesdatum

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 8 Naturvetenskapliga fakultetsnämnden Sammanträdesdatum nr 8 Närvarande Ledamöter: Företrädare för verksamheten Turner, David dekanus, ordförande Sandelius, Anna Stina prodekanus Rådbo, Marie vicedekanus Bergh, Jöran Hilmersson, Göran Hohmann, Stefan Olshammar,

Läs mer

TILLÄMPNINGSBESLUT FÖR KVALITETSARBETET INOM LÄRARUTBILDNINGEN

TILLÄMPNINGSBESLUT FÖR KVALITETSARBETET INOM LÄRARUTBILDNINGEN Dnr V 2016/775 TILLÄMPNINGSBESLUT FÖR KVALITETSARBETET INOM LÄRARUTBILDNINGEN Publicerad 2017-01-31 Beslutsfattare Handläggare Samordningsnämnden för lärarutbildning (SOL) Karin Fogelberg Beslutsdatum

Läs mer

Minnesanteckningar Kommittén för lika villkor

Minnesanteckningar Kommittén för lika villkor Minnesanteckningar Datum: 2015-11-09 Minnesanteckningar Kommittén för lika villkor Datum: 2015-11-09 Tid: 13.00-15.30 Plats: Växjö, Lammhultsrummet Kalmar, Storken V2103K Närvarande: Lena Fritzén ordförande

Läs mer

Kvalitetsnämnd avseende utbildning på grundnivå och avancerad nivå, sammanträde

Kvalitetsnämnd avseende utbildning på grundnivå och avancerad nivå, sammanträde 1(5) Kvalitetsnämnd avseende utbildning på grundnivå och avancerad nivå, sammanträde Närvarande: Ledamöter Åsa Danielsson Lilian Alarik Göran Hägg Lars Jämterud Ann-Charlotte Münger Henrik Nehler Karin

Läs mer

Protokoll från sammanträde med Utbildningsvetenskapliga f aku ltetsstyrelsen

Protokoll från sammanträde med Utbildningsvetenskapliga f aku ltetsstyrelsen UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Protokoll från sammanträde med Utbildningsvetenskapliga f aku ltetsstyrelsen Datum: Tid: Plats: Närvarande ledamöter 2016-01-28 09:00-11 :40 Al 136, hus A, Pedagogen

Läs mer

Institutionsstyrelsen- Socialt arbete

Institutionsstyrelsen- Socialt arbete Protokoll Sammanträdesdatum: 111205 Institutionsstyrelsen- Socialt arbete Ledamöter: Närvarande: Jan Petersson, ordförande Marie Albertsson, lärarrepresentant, Sandra Karlsson, studeranderepresentant Kalmar

Läs mer

Processbeskrivning av rutiner kopplade till kursvärdering vid Ekonomihögskolan

Processbeskrivning av rutiner kopplade till kursvärdering vid Ekonomihögskolan Processbeskrivning över kursvärderingsrutiner Datum: 2018-03-02 Dnr: 2017/3277 1.1 Handläggare: Eva H Eriksson, Utbildningsrådets arbetsgrupp om kursvärderingar och kvalitetssystem på kursnivå Processbeskrivning

Läs mer

DATA- OCH INFORMATIONSTEKNIK

DATA- OCH INFORMATIONSTEKNIK DATA- OCH INFORMATIONSTEKNIK DIT921 Masteruppsats i Data Science, 60 högskolepoäng Master's Thesis in Data Science, 60 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för data- och informationsteknik

Läs mer

Lokala regler för inrättande och avveckling av ämne på forskarnivå

Lokala regler för inrättande och avveckling av ämne på forskarnivå Lokala regler för inrättande och avveckling av ämne på forskarnivå Beslutat av Rektor Gäller från 2016-04-18 Innehåll Inledning 3 1 Inrättande av ämne och inriktning 4 1.1 Ansökan 4 1.2 Bedömningsgrunder

Läs mer

SAHLGRENSKA AKADEMIN. Protokoll från utbildningsrådets (UR) sammanträde. Datum: Tid: kl 14:00 - ca 17:15 Ingegerd Eriksson

SAHLGRENSKA AKADEMIN. Protokoll från utbildningsrådets (UR) sammanträde. Datum: Tid: kl 14:00 - ca 17:15 Ingegerd Eriksson SAHLGRENSKA AKADEMIN Protokoll från utbildningsrådets (UR) sammanträde Datum: 2015-09-30 Tid: kl 14:00 - ca 17:15 Plats: Ingegerd Eriksson Närvarande ledamöter, inst kliniska vetenskaper, ordförande Peter

Läs mer

Mötesanteckningar från A3:s ledningsråd

Mötesanteckningar från A3:s ledningsråd Mötesanteckningar från A3:s ledningsråd Datum: 2016-12-13 Tid: 9.00 12.00 Lokal: Närvarande: Pulsens konferenslokaler, Borås Ann-Sofie Axelsson Marika Eriksson Thomas Johansson Lill Langelotz Claes Lennartsson

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden Fastställd av rektor 2015-05-19 Dnr: FS 1.1-707-15 Denna handläggningsordning

Läs mer

Grundlärarprogramråd - minnesanteckningar från

Grundlärarprogramråd - minnesanteckningar från Grundlärarprogramråd - minnesanteckningar från 2015-12-11 Närvarande: Nils Ekelund (prefekt, NMS och ordförande), Pär Widén (prefekt, KSM och ordförande), Agneta Rhen (lärare), Frank Roxenby (lärare),

Läs mer

PROTOKOLL Sammanträdesdatum: Måndagen den 25 februari, klockan 14:00 16:10. Lokal: konferensrummet, plan 3, hus 2, Arvid Wallgrens backe

PROTOKOLL Sammanträdesdatum: Måndagen den 25 februari, klockan 14:00 16:10. Lokal: konferensrummet, plan 3, hus 2, Arvid Wallgrens backe Utbildningskommittén för arbetsterapi och fysioterapi Evalise Wetterberg Johannisson Närvarande ledamöter Kajsa Eklund, ordförande Susanne Rosberg, vice ordförande Lena Mårtensson Christina Finsbäck Annelie

Läs mer

Rekommenderade metadata att användas vid arkivering av kursdokumentation (reviderad)

Rekommenderade metadata att användas vid arkivering av kursdokumentation (reviderad) REK 2017:3 (REV) Dnr. 0069-17 Rekommenderade metadata att användas vid arkivering av kursdokumentation (reviderad) SUHF:s styrelse antog vid sitt sammanträde den 15 november 2017 rekommendationen Rekommenderade

Läs mer

Vid upprop konstateras att utskottet inte är beslutsmässigt.

Vid upprop konstateras att utskottet inte är beslutsmässigt. Vid upprop konstateras att utskottet inte är beslutsmässigt. Omfattning: 12-19 Datum och tid: Onsdagen den 29 mars klockan 9.30 11.45 Plats: Ledamöter: R3-132, Mälardalens högskola, Västerås Lars Hallén

Läs mer

Fakulteten för konst och humaniora

Fakulteten för konst och humaniora Dnr: 2015/3957 3.1.1 Utbildningsplan Fakulteten för konst och humaniora Innovation genom ekonomi, teknik och design inriktning design, masterprogram, 120 högskolepoäng Innovation through Business, Engineering

Läs mer

Utskottet för samhälle

Utskottet för samhälle Datum och tid: Onsdagen den 26 september kl 9.30 11.30 Plats: Ypsilon, Mälardalens högskola, Västerås Ledamöter: Lars Hallén Ordförande Jakob Eklund Lärarrepresentant Helena Blomberg Lärarrepresentant

Läs mer

Protokoll från sammanträde med utbildningsvetenskapliga faku Iletsstyrelsen

Protokoll från sammanträde med utbildningsvetenskapliga faku Iletsstyrelsen UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Protokoll från sammanträde med utbildningsvetenskapliga faku Iletsstyrelsen Datum: Tid: Plats: Närvarande ledamöter 2015-03-26 09:00-11:20 Al 136, hus A, Pedagogen Roger

Läs mer

STRATEGISKA RÅD VID UMEÅ UNIVERSITET

STRATEGISKA RÅD VID UMEÅ UNIVERSITET STRATEGISKA RÅD VID UMEÅ UNIVERSITET Typ av dokument: Regel Datum: 2018-02-20 Beslutad av: Giltighetstid: Tillsvidare Område: Organisation Ansvarig förvaltningsenhet: Planeringsenheten Ersätter dokument:

Läs mer

Närvarande Ledamöter företrädare för lärarna

Närvarande Ledamöter företrädare för lärarna Behandlade beslutsärenden vid detta sammanträde 7 Besluts- och delegationsordning för UFL 8 Handlingsplan för IKT 9 Placering av interdisciplinärt examensarbete inom Samhällskunskap och Svenska Närvarande

Läs mer

Kvalitetsnämnd avseende utbildning på grundnivå och avancerad nivå, sammanträde

Kvalitetsnämnd avseende utbildning på grundnivå och avancerad nivå, sammanträde 1(5) Kvalitetsnämnd avseende utbildning på grundnivå och avancerad nivå, sammanträde Närvarande: Ledamöter Åsa Danielsson Anna Maria Blomgren Göran Hägg Christian Svensson Limsjö Lars Jämterud Ann-Charlotte

Läs mer

Protokoll från sammanträde med Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen

Protokoll från sammanträde med Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Protokoll från sammanträde med Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen Datum: Tid: Plats: Närvarande ledamöter Frånvarande ledamöter 2018-02-28 09:00-12:40 Al 136,

Läs mer

Universitetsdirektörens delegationsordning

Universitetsdirektörens delegationsordning Dnr: ST 2013/32-1.1 Regeldokument Universitetsdirektörens delegationsordning Beslutat av Universitetsdirektör Gäller från 2013-05-07 Inledning Inom ramen för rektors delegation till universitetsdirektören

Läs mer

Plan för intern kvalitetssäkring av utbildning 2012-2014

Plan för intern kvalitetssäkring av utbildning 2012-2014 Plan för intern kvalitetssäkring av utbildning 2012-2014 Råd för utbildning på grund- och avancerad nivå Fakulteten för humanvetenskap Fastställd 2012-05-23 Reviderat 2013-04-08 Dnr MIUN 2012/895 1. Inledning

Läs mer

Insats Utförande Tidsplan Aktörer Uppföljning Nyckeltal, utförande, uppfölj

Insats Utförande Tidsplan Aktörer Uppföljning Nyckeltal, utförande, uppfölj Kvalitetshöjande komponenter Intern översyn & uppföljning Prövning inför reviderad utbildningsplan Prövning inför reviderad kursplan Självvärdering: måluppfyllelse och progression Insats Utförande Tidsplan

Läs mer

Fakulteten för konst och humaniora

Fakulteten för konst och humaniora Dnr: 2015/573 3.1.1 Utbildningsplan Fakulteten för konst och humaniora Internationell administration med språk, 180 högskolepoäng International Administration Programme with foreign language, 180 credits

Läs mer

Riktlinjer för inrättande och avveckling av utbildning på forskarnivå Fastställd av rektor Dnr: L 2018/154

Riktlinjer för inrättande och avveckling av utbildning på forskarnivå Fastställd av rektor Dnr: L 2018/154 Riktlinjer för inrättande och avveckling av utbildning på forskarnivå Fastställd av rektor 2018-11-19 Dnr: L 2018/154 Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 3 2. Process inför ansökan om tillstånd att utfärda

Läs mer

Sammanträde kl 9.00, Trollerummet, Malmstensvåningen

Sammanträde kl 9.00, Trollerummet, Malmstensvåningen Beredningen för utbildningsfrågor Minnesanteckningar på grund- och avancerad nivå 2011-10-11 GAN Sammanträde 2011-10-11 kl 9.00, Trollerummet, Malmstensvåningen Ledamöter: Mette Sandoff, ordförande Erik

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa Sveriges Universitets- 2017-11-15 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Mötet ägde rum den 5 september 2017 på SUHF:s kansli, Stockholm.

Läs mer

Stefan Hulth, NFS Fredrika Lagergren Wahlin, ITFS Silvana Naredi, SA Klas Eriksson, SACO Håkan Blennqvist, OFR-S

Stefan Hulth, NFS Fredrika Lagergren Wahlin, ITFS Silvana Naredi, SA Klas Eriksson, SACO Håkan Blennqvist, OFR-S Samordningsnämnden för lärarutbildning PROTOKOLL SAMMANTRÄDE 6:2017 Tid och plats 2017-06-07, kl. 09:00-11 :00 Vasaparken, Viktor Rydbergsrummet Närvarande ledamöter Maria Jarl ordförande Sylva Frisk,

Läs mer

Fakulteten för teknik Styrelse

Fakulteten för teknik Styrelse Protokoll Sammanträdesdatum: 2015-01-30 Fakulteten för teknik Styrelse Närvarande ledamöter: frånvarande: föredragande: Staffan Carius, dekan, ordförande Ann-Charlotte Larsson, prodekan Tinh Sjökvist,

Läs mer

Fakulteten för teknik Styrelse

Fakulteten för teknik Styrelse Protokoll Sammanträdesdatum: 2013-08-29 Fakulteten för teknik Styrelse Närvarande ledamöter: frånvarande: föredragande: Staffan Carius, dekan, ordförande Ann-Charlotte Larsson, prodekan Fredrik Hjorth,

Läs mer

Riktlinjer för verksamhetsförlagd utbildning

Riktlinjer för verksamhetsförlagd utbildning UTBVET 2015/3 Riktlinjer för verksamhetsförlagd utbildning 2011 års lärarprogram Fakulteten för utbildningsvetenskaper Förord Den verksamhetsförlagda utbildningen intar en central roll i lärarutbildningen

Läs mer

Lokal: Rum 3010 PROTOKOLL. Ordförande. Saco-S. OFR (ST) OFR (Lf) SEKO

Lokal: Rum 3010 PROTOKOLL. Ordförande. Saco-S. OFR (ST) OFR (Lf) SEKO CENTRALA SAMVERKANSGRUPPEN Sammanträdesdatum 11 november 2011 Dnr Mahr 10-2011/656 Lokal: Rum 3010 PROTOKOLL Närvarande ledamöter Arbetsgivarföreträdare: Stefan Bengtsson Kjell Gunnarsson Anna-Lena Bengmark

Läs mer

Kommunikationsplan med aktivitetsplanering för Fakultetsnämnden ekonomi och design, FED

Kommunikationsplan med aktivitetsplanering för Fakultetsnämnden ekonomi och design, FED 1(5) ( Växjö och Kalmar 2012-08-23 Kommunikationsplan med aktivitetsplanering för Fakultetsnämnden ekonomi och design, FED Inledning Målet med upprättandet av kommunikationsplanen är att synliggöra kommunikationen

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete inom grundutbildning

Systematiskt kvalitetsarbete inom grundutbildning 2018-06-13 Dnr G 2018/166 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Systematiskt kvalitetsarbete inom grundutbildning I detta PM beskrivs Konstnärliga fakultetens kontinuerliga kvalitetsarbete med fokus på terminsvisa och

Läs mer

Forsknings- och utbildningsnämndens kvalitetsprogram Fastställt av forsknings- och utbildningsnämnden , dnr L 2014/159.

Forsknings- och utbildningsnämndens kvalitetsprogram Fastställt av forsknings- och utbildningsnämnden , dnr L 2014/159. Forsknings- och utbildningsnämndens kvalitetsprogram 2015-2018 Fastställt av forsknings- och utbildningsnämnden 2014-12-04, dnr L 2014/159. Dnr: L 2014/159 2014-12-04 Forsknings- och utbildningsnämndens

Läs mer

Högskolan Dalarna Rektor

Högskolan Dalarna Rektor BESLUT 1(2) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare Anna-Karin Malla 08-563 086 66 anna-karin.malla@uka.se Högskolan Dalarna Rektor Högskolan Dalarnas ansökan om tillstånd att utfärda ämneslärarexamen

Läs mer

Ärende Anmärkningar Ansvarig. Föredragningslista godkänns

Ärende Anmärkningar Ansvarig. Föredragningslista godkänns Sid 1 (5) Ärende Anmärkningar Ansvarig 1. Fastställande av föredragningslista Föredragningslista godkänns 2. Information Information från ordförande Heidi Hansson och vice ordförande Lars Nordlander, (Bilaga

Läs mer

Regler för utbildningsgranskningar

Regler för utbildningsgranskningar Regler för utbildningsgranskningar Typ av dokument Regler Beslutad av Rektor Beslutsdatum 2019-06-27 Dnr SU FV-1.1.2-2143-19 Giltighetstid 2019-07-01 - tillsvidare Ersätter dokument - Ansvarig förvaltningsavdelning

Läs mer

Företrädare för verksamheten. Mats Andrén Britt-Marie Karlsson Auður Magnúsdóttir Kenneth Nyberg Marcus Nordlund Ola Sigurdson Åsa Wengelin

Företrädare för verksamheten. Mats Andrén Britt-Marie Karlsson Auður Magnúsdóttir Kenneth Nyberg Marcus Nordlund Ola Sigurdson Åsa Wengelin Humanistiska fakultetsstyrelsen PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2014-11-20 Tid 09.00 09.50 Närvarande Företrädare för verksamheten Margareta Hallberg Mats Andrén Britt-Marie Karlsson Auður Magnúsdóttir Kenneth

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Sveriges Universitets- 2014-12-19 och högskoleförbund Linda Gerén Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Mötet ägde rum den 4 december 2014 på SUHF:s kansli,

Läs mer