Processbeskrivning för hantering av avvikelser i VFU-kurser

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Processbeskrivning för hantering av avvikelser i VFU-kurser"

Transkript

1 Processbeskrivning för hantering av avvikelser i VFU-kurser Beslut av Nämnden för lärarutbildning (NLU) , 67 dnr: 2018/ Gäller från

2 Inledning Denna processbeskrivning beskriver rutiner och arbetsgång för planering, genomförande eller utfall av en VFU-kurs i situationer som inte kan lösas inom ramen för befintlig kurs eller placering. Rutinerna utgår ifrån och förtydligar nu gällande lokala regeldokument för kurs respektive examinationer vid Linnéuniversitetet samt Handbok för Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) inom lärarutbildningen (dnr: 2018/ ), samt UKÄs rapport Rättssäker examination tredje upplagan (UKÄ 2017) 1. I lärarutbildningens samtliga program ingår 30 hp VFU (verksamhetsförlagd utbildning), förutom i de specialpedagogiska programmen som saknar VFU-kurser. VFU-besök ska genomföras minst en gång per VFU-kurs. Besök utgör tillsammans med VFU-handledarens bedömning en del av bedömningsunderlaget för examination av VFU. Underlaget för bedömning innefattar ett trepartssamtal (student, VFU-handledare och VFU-besökande lärare från universitetet), vilket fokuserar på var studenten befinner sig i sin utveckling mot kursmålen, och universitetslärares observation av lektion eller aktivitet som lärarstudenten leder. Om VFU-besök inte kan genomföras fysiskt, ska det ersättas med ett digitalt möte med relevant kommunikationsverktyg och programvara så att likvärdig kvalitet uppfylls. Efter bedömning och skriftlig dokumentation i bedömningsunderlag raderas eventuellt inspelat material. En VFU-kurs i lärarprogrammen vid Linnéuniversitetet får genomföras högst två gånger. Funktioner inom VFU-organisationen Student den som genomför VFU-kursen. VFU-handledare förskollärare/lärare hos skolhuvudmannen som handleder studenter. VFU-besökande lärare anställd vid Linnéuniversitetet som besöker studenten på VFUplatsen och genomför trepartssamtal och samlar in underlag för bedömning. Kursansvarig anställd vid Linnéuniversitetet som informerar berörda parter om kursspecifikt innehåll och organiserar VFU-besök för studenterna i kursen. Examinator lärarutbildare, anställd på Linnéuniversitetet. Ansvarar för bedömning och examination av VFU-kursen i samråd med VFU-besökande lärare och kursansvarig. VFU-samordnare ansvarar för VFU-placeringar hos skolhuvudmannen och kan vara rektor/förskolechef eller annan person. VFU-koordinator ansvarar för det administrativa arbetet med VFU-placeringar, anställd på kansliet för lärarutbildning. Utbildningssamordnare för VFU övergripande ansvarig för VFU-frågor inom lärarutbildningen, anställd på kansliet för lärarutbildning. 1 Dokumentet ersätter tidigare styrdokument Underkännande av VFU-kurs inom lärarutbildningen, dnr fak 2011/468 samt Principer vid beslut om tidpunkt för förnyad examination av VFU, dnr fak 2012/43.

3 Avvikelser i VFU-kurser Det finns fyra identifierade situationer som kan uppstå i samband med VFU-kurser i lärarutbildningen och som kräver särskild hantering: 1. Risk för underkännande på VFU-kurs 2. Förnyad prövning av VFU-kurs (om-vfu) 3. Avbrott av VFU-kurs 4. Uppsägning av VFU-plats 1. Risk för underkännande på VFU-kurs Om en student riskerar att inte nå målen i en VFU-kurs ska VFU-handledaren skyndsamt kontakta kursansvarig samt samtala med studenten om den uppkomna situationen. VFUbesökande lärare tidigarelägger det planerade besöket på VFU-platsen, vilket innefattar observation av aktivitet samt trepartssamtal. Därpå ska ytterligare besök och uppföljningsarbete ske enligt nedan: 1.1 Det första besöket Vid besöket ska studentens kunnande, i relation till de mål som riskerar att inte uppnås, kommuniceras mellan VFU-handledare, VFU-besökande lärare och student. VFU-besökande lärare ska försäkra sig om att VFU-handledaren och studenten kommer att arbeta med de mål som riskerar att inte uppnås. VFU-besökande lärare ska också förvissa sig om att studenten är medveten om vilka mål det gäller samt att det på VFU-platsen skapas förutsättningar för studenten att nå målen. 1.2 Efter det första besöket VFU-besökande lärare ska skyndsamt kontakta examinator och kursansvarig och föredra ärendet. Kommunikationen i ärendet upprätthålls genom hela processen, fram till dess att betyg sätts. 1.3 Uppföljande besök Ett andra, uppföljande besök genomförs på VFU-platsen. Vem som gör besöket avgörs av kursansvarig/examinator. Vid besöket ska den VFU-besökande läraren, tillsammans med VFU-handledaren, följa upp studentens utveckling, särskilt vad beträffar de mål som studenten riskerar att inte uppnå. Den VFU-besökande läraren ska skriftligen dokumentera vilka mål som studenten fortfarande riskerar att underkännas i. Om studentens prestationer samt underlag från VFU-handledaren indikerar ett underkänt betyg lämnar den VFUbesökande läraren ett preliminärt muntligt besked om detta till studenten samt informerar om efterföljande rutiner vid ett eventuellt underkänt betyg (se punkt 2 nedan). 1.4 Efter det uppföljande besöket (vid preliminärt underkännande) VFU-besökande lärare kontaktar skyndsamt examinator och kursansvarig för att kommunicera vad som ligger till grund för det preliminära beskedet om underkännande.

4 Om det föreligger synnerliga skäl och studenten kan anses ligga nära ett godkännande, kan examinator besluta om prövning genom kompletterande uppgifter. Examinator sätter betyg. Examinator meddelar studenten skälen för ett eventuellt underkänt betyg och förmedlar skriftligt bedömningsunderlag till VFU-koordinator. 2. Förnyad prövning av VFU-kurs (om-vfu) Vid förnyad prövning av VFU-kurs (om-vfu) gäller följande: 2.1 Möte angående om-vfu VFU-koordinator kallar till ett möte där studenten, examinator, VFU-besökande lärare, studievägledare och VFU-koordinator deltar. Studenten kan även bjuda in studentombud från studentkåren. VFU-koordinator leder mötet och för minnesanteckningar. Vid mötet tydliggörs vad studenten måste utveckla för att nå godkänt betyg på kursen. Här revideras också studieplanen eftersom studiegången påverkas av underkännandet. I samråd beslutas om när förnyad VFU-kurs kan genomföras, så att studentens möjligheter att framgångsrikt genomföra sina programstudier främjas. Ibland kan beslut om tidpunkt för om-vfu bestämmas direkt vid mötet. Ibland behöver studievägledare kommunicera planen med övriga berörda (exempelvis andra kursansvariga) innan beslut kan fattas. Bland annat behöver man ta hänsyn till förkunskapskrav i efterföljande programkurser samt lärarresurser i form av examinator, VFU-besökande lärare och/eller VFU-handledare. VFU-koordinator skickar minnesanteckningar till mötesdeltagarna. 2.2 Genomförande av om-vfu VFU-koordinator ordnar en ny VFU-placering, företrädesvis på ny enhet med ny handledare och informerar VFU-handledaren om att det rör sig om en om-vfu. VFU-koordinator informerar student och kursansvarig om ny placering. Kursansvarig förmedlar kursinformation till VFU-handledaren inför det nya kurstillfället. VFU-kursen ska göras om i sin helhet med prövning mot alla kursmål. Under om-vfu genomförs VFU-besök enligt ordinarie rutiner (se inledning). 2.3 Underkänt betyg i om-vfu-kurs Examinator meddelar studenten det underkända betyget och skälen till det. Examinator meddelar VFU-koordinator och studie- och yrkesvägledare. Studie- och yrkesvägledare erbjuder studenten ett vägledningsmöte. Studie- och yrkesvägledare gör en notering i Ladok om två förverkade prövningar på VFU-kurs.

5 3. Avbrott av VFU-kurs En VFU-kurs kan avbrytas av flera orsaker: 3.1 Sjukdom eller annan orsak som studenten inte råder över Sjukdom eller liknande omständighet ska inte leda till underkänt betyg eller förverkad VFUkurs utan studenten ska erbjudas ett nytt kurstillfälle när så är möjligt enligt riktlinjer för respektive lärarprogram. Sådana avbrott ska styrkas med erforderlig dokumentation, exempelvis läkarintyg. Ibland kommer informationen om behov av avbrott från student, ibland från VFUplatsen. Den som tar emot informationen behöver se till att den vidarebefordras till VFU-koordinator som i sin tur informerar kursansvarig, studie- och yrkesvägledare, VFU-handledare samt VFU-samordnare. VFU-samordnare och VFU-koordinator samarbetar för att hitta en ny VFU-plats vilket kan ske omgående eller längre fram i utbildningen beroende på de aktuella omständigheterna. 3.2 Olämpligt beteende hos student Om en student visar sådana allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt som gör att barns/elevers säkerhet, integritet eller föräldrars förtroende för verksamheten riskeras, kan detta leda till både avbrott av VFU och underkänt betyg. Information om sådan bestämmelse ska framgå av kursplanen för VFU. Examinator bestämmer om VFU-kursen ska avbrytas, men kan inte överpröva besked om krav på avbrott från rektor/förskolechef, som är suverän i beslutet för den aktuella enheten. Examinator meddelar student, VFU-handledare och utbildningssamordnare för VFU. Utbildningssamordnare för VFU samlar in information i ärendet från examinator, student, VFU-handledare och/eller rektor/förskolechef och informerar berörda parter. Processen för förnyad prövning av VFU (se punkt 2 ovan) påbörjas om studenten underkänts på VFU-kursen. 4. Uppsägning av VFU-plats En VFU-plats kan i akuta situationer behöva sägas upp under pågående VFU-kurs: 4.1 Långvarig sjukdom eller frånvaro hos handledare Rektor/förskolechef utser om möjligt annan VFU-handledare i samråd med VFUsamordnare och VFU-koordinator VFU-samordnare och VFU-koordinator samarbetar för att omgående hitta en ny VFUplats om inte ny VFU-handledare kan utses på aktuell enhet.

6 4.2 Olämplig VFU-plats En VFU-plats kan behöva sägas upp om en handledare agerar synnerligen olämpligt eller andra omständigheter inträffar på förskolan/skolan. Utbildningssamordnare för VFU samlar in information i ärendet från student, VFUhandledare och/eller rektor/förskolechef samt kursansvarig/examinator. Examinator bestämmer om VFU-platsen ska sägas upp. Utbildningssamordnare för VFU meddelar berörda parter. VFU-samordnare och VFU-koordinator samverkar för att omgående omplacera studenten.

Verksamhetsförlagd utbildning inom lärarutbildningen

Verksamhetsförlagd utbildning inom lärarutbildningen Handbok för Verksamhetsförlagd utbildning inom lärarutbildningen Uppdrag, ansvar och rutiner för VFU inom lärarutbildningen vid Linnéuniversitetet 1 Gäller från 2018-08-01 Ersätter Handbok för verksamhetsförlagd

Läs mer

AVTAL FÖR DEN VERKSAMHETSFÖRLAGDA UTBILDNINGEN (VFU) INOM LÄRARHÖGSKOLAN LÄRARPROGRAM INKLUSIVE BILAGA.

AVTAL FÖR DEN VERKSAMHETSFÖRLAGDA UTBILDNINGEN (VFU) INOM LÄRARHÖGSKOLAN LÄRARPROGRAM INKLUSIVE BILAGA. Umeå universitet Lärarhögskolan 901 87 Umeå REVIDERAT VFU-AVTAL 2016-06-09 Sid 1 (6) AVTAL FÖR DEN VERKSAMHETSFÖRLAGDA UTBILDNINGEN (VFU) INOM LÄRARHÖGSKOLAN LÄRARPROGRAM INKLUSIVE BILAGA. 1 Parter 1 Parter

Läs mer

UPPRÄTTANDE AV INDIVIDUELL UTVECKLINGSPLAN

UPPRÄTTANDE AV INDIVIDUELL UTVECKLINGSPLAN UPPRÄTTANDE AV INDIVIDUELL UTVECKLINGSPLAN Arbetsgång vid tveksam måluppfyllelse Om VFU-läraren/arbetslaget upplever tveksamhet kring studentens måluppfyllelse utifrån aktuella kursens lärandemål är han/hon

Läs mer

Plan för VFU i Älmhults kommun

Plan för VFU i Älmhults kommun 2019-04-04 1(14) Utbildningsförvaltningen Uppdrag, ansvar och rutiner för VFU i Älmhults kommun 2019-04-04 2(14) Innehåll VFU i Älmhults kommun... 4 Planens syfte... 4 Organisation... 4 Funktioner inom

Läs mer

Regler fo r verksamhetsfo rlagd utbildning (VFU) inom la rarutbildningen vid Karlstads universitet

Regler fo r verksamhetsfo rlagd utbildning (VFU) inom la rarutbildningen vid Karlstads universitet Regler fo r verksamhetsfo rlagd utbildning (VFU) inom la rarutbildningen vid Karlstads universitet Fastställda av lärarutbildningsnämnden 2013-08-13, reviderade 2015-06-17, 2016-10-11, 2017-06-05 Dnr LUN2015/83

Läs mer

AVTAL FÖR DEN VERKSAMHETSFÖRLAGDA UTBILDNINGEN (VFU) INOM LÄRARHÖGSKOLAN LÄRARPROGRAM INKLUSIVE BILAGA.

AVTAL FÖR DEN VERKSAMHETSFÖRLAGDA UTBILDNINGEN (VFU) INOM LÄRARHÖGSKOLAN LÄRARPROGRAM INKLUSIVE BILAGA. Umeå universitet Lärarhögskolan 901 87 Umeå REVIDERAT VFU-AVTAL 2016-06-09 Sid 1 (6) AVTAL FÖR DEN VERKSAMHETSFÖRLAGDA UTBILDNINGEN (VFU) INOM LÄRARHÖGSKOLAN LÄRARPROGRAM INKLUSIVE BILAGA. 1 Parter 1 Parter

Läs mer

Att vara VFU-lärare. Handledning och Bedömning av studenter under VFU Karin Löfström

Att vara VFU-lärare. Handledning och Bedömning av studenter under VFU Karin Löfström Att vara VFU-lärare Handledning och Bedömning av studenter under VFU Karin Löfström Lärarutbildningen idag och VFU Regleringen av Lärarutbildningen - Nationellt - vid Örebro universitet Uppdraget som VFU-lärare

Läs mer

Riktlinjer (till kursledare) fo r VFUdokument

Riktlinjer (till kursledare) fo r VFUdokument Riktlinjer (till kursledare) fo r VFUdokument info r VFU-kurs. Fo rskolla rarprogrammet Introduktion I samband med införandet av ny lärarutbildning beslöt lärarutbildningsnämnden att utveckla generella

Läs mer

Verksamhetsförlagd utbildning -information

Verksamhetsförlagd utbildning -information Medicinska fakulteten Arbetsterapeutprogrammet Reviderad 20110922, 20120306, 20130814, 20140828, 20150210, 0902 Verksamhetsförlagd utbildning -information Beskrivning av tillvägagångssättet vid verksamhetsförlagd

Läs mer

SBUN44, Neonatal och pediatrisk intensivvård II, 7,5 högskolepoäng Neonatal and Pediatric Intensive Care II, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SBUN44, Neonatal och pediatrisk intensivvård II, 7,5 högskolepoäng Neonatal and Pediatric Intensive Care II, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Medicinska fakulteten SBUN44, Neonatal och pediatrisk intensivvård II, 7,5 högskolepoäng Neonatal and Pediatric Intensive Care II, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är

Läs mer

IPKL:s Kursledarguide Checklista

IPKL:s Kursledarguide Checklista IPKL:s Kursledarguide Checklista Beslutsdatum 2013-06-07 Dnr. G 2013/274 Olika kurser har olika förutsättningar och villkor. Här följer dock några hållpunkter som gäller för samtliga kursledare vid IPKL.

Läs mer

Tack för att du handleder våra studenter i deras verksamhetsförlagda utbildning!

Tack för att du handleder våra studenter i deras verksamhetsförlagda utbildning! Tack för att du handleder våra studenter i deras verksamhetsförlagda utbildning! I detta dokument finner du först information om vilka uppgifter du förväntas utföra som handledare se s. 1. Därefter följer

Läs mer

Regler fo r verksamhetsfo rlagd utbildning (VFU) inom la rarutbildningen vid Karlstads universitet

Regler fo r verksamhetsfo rlagd utbildning (VFU) inom la rarutbildningen vid Karlstads universitet Regler fo r verksamhetsfo rlagd utbildning (VFU) inom la rarutbildningen vid Karlstads universitet Fastställda av lärarutbildningsnämnden 2013-08-13, reviderade 2015-06-17, 2016-10-11, 2017-06-05, 2019-01-28

Läs mer

Lärarhögskolan och skolhuvudmännen ska i april och oktober varje år samråda om antal VFUplaceringar

Lärarhögskolan och skolhuvudmännen ska i april och oktober varje år samråda om antal VFUplaceringar U-Avtal Sid 1 (5) 1 Parter 1. Umeå universitet Lärarhögskolan 901 87 Umeå Kontaktperson: Boa Drammeh, kanslichef 2. ZZ kommun YY 999 99 XXXX Kontaktperson: XXXXX 2 Definitioner Med verksamhetsförlagd utbildning

Läs mer

Studentbok för verksamhetsförlagd utbildning KPU

Studentbok för verksamhetsförlagd utbildning KPU Akademin för utbildning, kultur och kommunikation Studentbok för verksamhetsförlagd utbildning KPU Namn: (Textat) Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) 1 Tillhörande: Studentens namn Personnummer

Läs mer

Handbok för. Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) inom lärarutbildningen

Handbok för. Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) inom lärarutbildningen Handbok för Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) inom lärarutbildningen Innehåll Välkommen till lärarutbildningen 3 Handbokens syfte 4 Lärarexamina vid Linnéuniversitetet 4 Verksamhetsförlagd utbildning

Läs mer

Programguide för verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Yrkeslärarprogrammet, 90 hp

Programguide för verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Yrkeslärarprogrammet, 90 hp Viktoria Grahn Johansson Björn Nelson Programguide för verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Yrkeslärarprogrammet, 90 hp Allmänt Denna programguide innehåller information om den verksamhetsförlagda utbildningen

Läs mer

G1N, Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

G1N, Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav Medicinska fakulteten SJSG15, Personcentrerad vård och lärande vid symtom och tecken på ohälsa, 26,5 högskolepoäng Person-Centered Care and Patient Learning in Relation to Symptoms and Signs of Illness,

Läs mer

Lokala regler för examinationer på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet

Lokala regler för examinationer på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet Dnr: 2018/590-1.1.1 för examinationer på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet Beslutat av Rektor Gäller från 2018-03-19 Beslutsdatum: 2018-03-05 Dnr: 2018/590-1.1.1 Innehåll Inledning 3

Läs mer

Bedömningsunderlag för verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

Bedömningsunderlag för verksamhetsförlagd utbildning (VFU) 1 Umeå universitet Fakultetsnämnden för lärarutbildning Bedömningsunderlag för verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Studentens namn: Lokal lärarutbildare: Ansvarig universitetslärare: Kurs: Termin: Partnerområde/skola:

Läs mer

VFU. guiden. Verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildningen vid Högskolan i Gävle

VFU. guiden. Verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildningen vid Högskolan i Gävle VFU guiden Verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildningen vid Högskolan i Gävle INNEHÅLL Vad är VFU? 4 När är VFU placerad i utbildningen? 4 Hur är VFU organiserad? 4 VFU placering 5 Ansvarsområden

Läs mer

Bedömningsunderlag för verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

Bedömningsunderlag för verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Institutionen för hälsa och lärande Yrkeslärarprogrammet HT 2016 Bedömningsunderlag för verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Kurs: Yrkesetik och demokratiska värden i yrkesutbildning PE166G, 15hp Omfattning

Läs mer

Dessa anvisningar är ett tillägg och förtydligande till LiU:s centrala regelverk rörande examination och examinatorer 2.

Dessa anvisningar är ett tillägg och förtydligande till LiU:s centrala regelverk rörande examination och examinatorer 2. I uvp del mi6-12, 1(6) Dessa anvisningar är ett tillägg och förtydligande till LiU:s centrala regelverk rörande examination och examinatorer 2. I. Om examination Föreliggande regelverk gäller för examination

Läs mer

A1F, Avancerad nivå, har kurs/er på

A1F, Avancerad nivå, har kurs/er på Medicinska fakulteten SBUP42, Medicinsk, kirurgisk och akut sjukvård för barn och ungdomar II, 7,5 högskolepoäng Pediatric Nursing, Medical, Surgical and Emergency Care II, 7.5 credits Avancerad nivå /

Läs mer

Bedömningsunderlag för verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

Bedömningsunderlag för verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Institutionen för hälsa och lärande Yrkeslärarprogrammet VT 2016 Bedömningsunderlag för verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Kurs: Lärande och undervisningsstrategier i yrkesutbildning PE343G, 15hp Omfattning

Läs mer

Regler fo r verksamhetsfo rlagd utbildning (VFU) inom la rarutbildningen vid Karlstads universitet

Regler fo r verksamhetsfo rlagd utbildning (VFU) inom la rarutbildningen vid Karlstads universitet Regler fo r verksamhetsfo rlagd utbildning (VFU) inom la rarutbildningen vid Karlstads universitet Fastställda av lärarutbildningsnämnden 2013-08-13, reviderade 2015-06-17, 2016-10-11 Dnr LUN2015/83 Regler

Läs mer

Handledning för VFU-besök

Handledning för VFU-besök B Handledning för VFU-besök 2011 års lärarprogram Enheten för studievägledning och VFU inom lärarprogrammen December 2015 Syftet med den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) är att förankra lärarutbildningen

Läs mer

Underlag för bedömning av verksamhetsförlagd utbildning III: II (VFU III)

Underlag för bedömning av verksamhetsförlagd utbildning III: II (VFU III) av verksamhetsförlagd utbildning III: II (VFU III) gäller för: Kursnamn: Läraryrkets dimensioner i förskolan II 7,5hp (VFU III:II) Kurskod: 6PE105 Program och termin: Termin 7 i Förskollärarprogrammet

Läs mer

Hanteringsplan vid brister i basalt professionellt förhållningssätt

Hanteringsplan vid brister i basalt professionellt förhållningssätt UPPDATERAD 2018-12-12 Hanteringsplan vid brister i basalt professionellt förhållningssätt LÄKARPROGRAMMET LUNDS UNIVERSITET Senast reviderad 2018-12-12 (U 2018/818) Fastställt 2018-12-12 av PNL, Programnämnden

Läs mer

Verksamhetsförlagd utbildning II,

Verksamhetsförlagd utbildning II, 2019-02-22 Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik KURSBESKRIVNING för kursen Verksamhetsförlagd utbildning II, Kompletterande pedagogisk utbildning 7,5 hp (kurskod

Läs mer

Studentbok för verksamhetsförlagd utbildning

Studentbok för verksamhetsförlagd utbildning Akademin för utbildning, kultur och kommunikation Studentbok för verksamhetsförlagd utbildning Namn: (Textat) Förskollärarprogrammet Grundlärarprogrammet f-3 Grundlärarprogrammet åk 4-6 Ämneslärarprogrammet

Läs mer

Verksamhetsförlagd utbildning inom lärarutbildningen vid Stockholms universitet

Verksamhetsförlagd utbildning inom lärarutbildningen vid Stockholms universitet Stockholms universitet, rektor 106 91 Stockholm Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Teresa Edelman 8534 teresa.edelman@hsv.se

Läs mer

Anmälan mot Högskolan i Halmstad angående betyg på verksamhetsförlagd utbildning

Anmälan mot Högskolan i Halmstad angående betyg på verksamhetsförlagd utbildning Högskolan i Halmstad Rektor Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Marie Stern Wärn 08-56308715 marie.stern.warn@hsv.se

Läs mer

REGEL FÖR EXAMINATION

REGEL FÖR EXAMINATION DNR: REGEL FÖR EXAMINATION Publicerad: 2016-12-06 Beslutsfattare: Rektor Handläggare: Erika Tegström Beslutsdatum: 2016-12-06 Giltighetstid: Klicka här för att ange text. Sammanfattning: Regler för examination

Läs mer

Anmälan mot Högskolan Dalarna angående högskolans agerande i samband med verksamhetsförlagd utbildning

Anmälan mot Högskolan Dalarna angående högskolans agerande i samband med verksamhetsförlagd utbildning Rektor Högskolan Dalarna 791 88 Falun Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Mattias Wande 08-563 0 8734 mattias.wande@hsv.se

Läs mer

Riktlinjer för självständiga arbeten inom fakulteten för teknik vid Linnéuniversitetet

Riktlinjer för självständiga arbeten inom fakulteten för teknik vid Linnéuniversitetet Styrelsebeslut 2014-06-13 Dnr: ST 2014/231-1.1 Fakulteten för teknik Riktlinjer för självständiga arbeten inom fakulteten för teknik vid Linnéuniversitetet Syftet med riktlinjerna är att få en enhetlig

Läs mer

Välkommen till VFU - lärarträff Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Delkurs 4, 7,5 högskolepoäng inom Utbildningsvetenskaplig kärna I Hösten 2018

Välkommen till VFU - lärarträff Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Delkurs 4, 7,5 högskolepoäng inom Utbildningsvetenskaplig kärna I Hösten 2018 Välkommen till VFU - lärarträff Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Delkurs 4, 7,5 högskolepoäng inom Utbildningsvetenskaplig kärna I Hösten 2018 2018-10-03 1 Innehållet idag: Framtidens lärarutbildning

Läs mer

G2F, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

G2F, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Medicinska fakulteten RSJD22, Radiografi VI: Specifika undersökningar och interventioner, 25 högskolepoäng Radiography VI: Specific Radiographic Examinations and Interventions, 25 credits Grundnivå / First

Läs mer

Förskollärarprogrammet Omdömesformulär angående studenternas tillämpade didaktiska och sociala lärarförmågor under VFU

Förskollärarprogrammet Omdömesformulär angående studenternas tillämpade didaktiska och sociala lärarförmågor under VFU Förskollärarprogrammet Omdömesformulär angående studenternas tillämpade didaktiska och sociala lärarförmågor under VFU Kursens namn och kurskod: Teknik och Naturvetenskap Inne, ute, borta och hemma, Verksamhetsförlagd

Läs mer

Handlingsplan för verksamhetsförlagd undervisning (VFU) i Ovanåkers kommun

Handlingsplan för verksamhetsförlagd undervisning (VFU) i Ovanåkers kommun Handlingsplan för verksamhetsförlagd undervisning (VFU) i Ovanåkers kommun Antagen av barn- och utbildningschefen 2017-10-20 Reviderad 2019-01-09 Delgavs barn-och utbildningsförvaltningens samverkansgruppen

Läs mer

Dagens innehåll. Inledning. Kort presentation. Studiegång Förskollärarprogrammet. Kursens innehåll och lärandemål. Diskussion och erfarenhetsutbyte

Dagens innehåll. Inledning. Kort presentation. Studiegång Förskollärarprogrammet. Kursens innehåll och lärandemål. Diskussion och erfarenhetsutbyte Dagens innehåll Inledning Kort presentation Studiegång Förskollärarprogrammet Kursens innehåll och lärandemål Diskussion och erfarenhetsutbyte Studiegång Förskollärarprogramm I lärarutbildningen finns

Läs mer

SINR13, Omvårdnad med inriktning intensivvård IV, 15 högskolepoäng Intensive Care Nursing IV, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SINR13, Omvårdnad med inriktning intensivvård IV, 15 högskolepoäng Intensive Care Nursing IV, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Medicinska fakulteten SINR13, Omvårdnad med inriktning intensivvård IV, 15 högskolepoäng Intensive Care Nursing IV, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Nämnden

Läs mer

Verksamhetsförlagd utbildning -information

Verksamhetsförlagd utbildning -information Medicinska fakulteten Arbetsterapeutprogrammet Reviderad 2011, 2012, 2013, 2014, feb resp sept 2015, feb 2017 Verksamhetsförlagd utbildning -information Beskrivning av tillvägagångssättet vid verksamhetsförlagd

Läs mer

Underlag för bedömning av verksamhetsförlagd utbildning III (VFU III)

Underlag för bedömning av verksamhetsförlagd utbildning III (VFU III) av verksamhetsförlagd utbildning III (VFU III) gäller för: Kursnamn: Kurskod: Program och termin: VFU-period ht 2016: Läraryrkets dimensioner i förskolan I 6PE102 Termin 5 i Förskollärarprogrammet Lärarstudent

Läs mer

HANDLEDARGUIDE HANDLEDD VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (H-VFU) 28 HP, KURSKOD: 2SC117

HANDLEDARGUIDE HANDLEDD VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (H-VFU) 28 HP, KURSKOD: 2SC117 CENTRUM FÖR SOCIALT ARBETE SOCIOLOGISKA INSTITUTIONEN HANDLEDARGUIDE HANDLEDD VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (H-VFU) 28 HP, KURSKOD: 2SC117 HT 2019 Kursansvarig: Clara Iversen, clara.iversen@soc.uu.se,

Läs mer

Vad är VFU? Lärandemål. VFU-placering

Vad är VFU? Lärandemål. VFU-placering Rev 180831 Innehåll Vad är VFU?... 3 Lärandemål... 3 VFU-placering... 3 VFU-portalen... 3 Eventuell anknytning till VFU-platsen... 4 Vikariat och VFU... 4 Belastningsregistret... 4 Sekretess och tystnadsplikt...

Läs mer

Riktlinjer (till kursledare) fo r VFUdokument

Riktlinjer (till kursledare) fo r VFUdokument Riktlinjer (till kursledare) fo r VFUdokument info r VFU-kurs. Grundla rarprogrammet 4-6 Introduktion I samband med införandet av ny lärarutbildning beslöt lärarutbildningsnämnden att utveckla generella

Läs mer

Vad är VFU? Lärandemål. VFU-placering

Vad är VFU? Lärandemål. VFU-placering Rev 161220 Innehåll Vad är VFU?... 3 Lärandemål... 3 VFU-placering... 3 VFU-portalen... 3 Eventuell anknytning till VFU-platsen... 3 Vikariat och VFU... 4 Belastningsregistret... 4 Sekretess och tystnadsplikt...

Läs mer

Verksamhetsförlagd utbildning i Socionomprogrammet vid Högskolan i Gävle VFU. guiden

Verksamhetsförlagd utbildning i Socionomprogrammet vid Högskolan i Gävle VFU. guiden Verksamhetsförlagd utbildning i Socionomprogrammet vid Högskolan i Gävle VFU guiden Innehåll Vad är VFU? 3 Inom vilka områden kan man göra VFU? 3 Avtalsplatser 3 VFU-handledare på fältet 3 VFU-portal Blackboard

Läs mer

Revidering av Anvisningar gällande examination

Revidering av Anvisningar gällande examination 2016-03-11 PROTOKOLL Delegationsbeslut SUVp del 2016-12 1(1) Styrelsen för utbildningsvetenskap Delegationsbeslut Närvarande: Jörgen Nissen Caroline Kelly Sofia Kvist Lindholm dekanus, ordförande fakultetskoordinator,

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE LÖVU40 Verksamhetsförlagd utbildning 4 för förskollärare, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 4 in Pre- Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

Kompletterande pedagogisk utbildning Omdömesformulär angående studenternas tillämpade didaktiska och sociala lärarförmågor under VFU

Kompletterande pedagogisk utbildning Omdömesformulär angående studenternas tillämpade didaktiska och sociala lärarförmågor under VFU Kursens namn och kurskod: Kompletterande pedagogisk utbildning Omdömesformulär angående studenternas tillämpade didaktiska och sociala lärarförmågor under VFU Verksamhetsförlagd utbildning 1 (7,5) hp,

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål Medicinska fakulteten SBMS18, Förlossningsvård med fokus på komplicerad förlossning, 9 högskolepoäng Care in Labour and Birth with focus on Complicated Delivery, 9 credits Avancerad nivå / Second Cycle

Läs mer

Kompletterande pedagogisk utbildning Omdömesformulär på egen skola angående studenternas tillämpade didaktiska och sociala lärarförmågor under VFU

Kompletterande pedagogisk utbildning Omdömesformulär på egen skola angående studenternas tillämpade didaktiska och sociala lärarförmågor under VFU Kompletterande pedagogisk utbildning Omdömesformulär på egen skola angående studenternas tillämpade didaktiska och sociala lärarförmågor under VFU Kursens namn och kurskod: Verksamhetsförlagd utbildning

Läs mer

Blanketter för bedömning av VFU-kurs 2 på Ämneslärarprogrammet, GU

Blanketter för bedömning av VFU-kurs 2 på Ämneslärarprogrammet, GU Blanketter för bedömning av VFU-kurs 2 på Ämneslärarprogrammet, GU Följande blanketter är samlade här (ett blad vardera): 1. Självvärdering - ifylls av den studerande. 2. VFU-besök - ifylls av besökande

Läs mer

Lärarhögskolan AVTAL FÖR DEN VERKSAMHETSFÖRLAGDA UTBILDNINGEN (VFU) INOM LÄRARUTBILDNINGENS PROGRAM MED FÖRKLARANDE TEXT

Lärarhögskolan AVTAL FÖR DEN VERKSAMHETSFÖRLAGDA UTBILDNINGEN (VFU) INOM LÄRARUTBILDNINGENS PROGRAM MED FÖRKLARANDE TEXT Lärarhögskolan AVTAL FÖR DEN VERKSAMHETSFÖRLAGDA UTBILDNINGEN (VFU) INOM LÄRARUTBILDNINGENS PROGRAM MED FÖRKLARANDE TEXT AVTAL FÖR DEN VERKSAMHETSFÖRLAGDA UTBILDNINGEN (VFU). 1 Parter 1 Parter i detta

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE LÖVU30 Verksamhetsförlagd utbildning 3 för förskollärare, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 3 in Pre- Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

VFU-ansvarig/Koordinator/Samordnare Kommunsamordnare

VFU-ansvarig/Koordinator/Samordnare Kommunsamordnare VFU-ansvarig/Koordinator/Samordnare Kommunsamordnare Malmö universitet Fakulteten för lärande och samhälle Juni 2018 Vid Malmö universitet utbildas lärare för verksamhet i alla skolformer, från förskola

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA

INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA OM4360 Omgivningens betydelse vid hälsa och ohälsa, 22,5 högskolepoäng Environmental impact on health Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för

Läs mer

Kursbeskrivning UM7026

Kursbeskrivning UM7026 Kursbeskrivning UM7026 Verksamhetsförlagd utbildning IV Grundlärarprogrammet med inriktning mot årskurs 4-6 VT 2019 Version 2018-12-03 1 Kursansvarig, lärare och administrativ personal Kursansvarig: Inger

Läs mer

MATK11, Matematik: Examensarbete för kandidatexamen, 15 högskolepoäng Mathematics: Bachelor's Degree Project, 15 credits Grundnivå / First Cycle

MATK11, Matematik: Examensarbete för kandidatexamen, 15 högskolepoäng Mathematics: Bachelor's Degree Project, 15 credits Grundnivå / First Cycle Naturvetenskapliga fakulteten MATK11, Matematik: Examensarbete för kandidatexamen, 15 högskolepoäng Mathematics: Bachelor's Degree Project, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är

Läs mer

A1F, Avancerad nivå, har kurs/er på

A1F, Avancerad nivå, har kurs/er på Medicinska fakulteten OPSR14, Perioperativ omvårdnad med inriktning operationssjukvård V, 7,5 högskolepoäng Perioperative Room Nursing V, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

Grundlärarprogrammet F-3 Svenska Omdömesformulär angående studenternas tillämpade didaktiska och sociala lärarförmågor under VFU

Grundlärarprogrammet F-3 Svenska Omdömesformulär angående studenternas tillämpade didaktiska och sociala lärarförmågor under VFU Kursens namn och kurskod: Grundlärarprogrammet F-3 Svenska Omdömesformulär angående studenternas tillämpade didaktiska och sociala lärarförmågor under VFU i Svenska 4,5 hp kurskod 972G37 Skolans namn och

Läs mer

Förskollärarprogrammet LGFOD

Förskollärarprogrammet LGFOD Förskollärarprogrammet LGFOD Programbeskrivning Programmet vänder sig till studerande som vill arbeta inom förskolans verksamhet. Utbildningens syfte är att den studerande genom teoretiska och verksamhetsförlagda

Läs mer

A1F, Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav

A1F, Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav Medicinska fakulteten DSKN42, Hälsa och ohälsa i ett livscykelperspektiv, 12 högskolepoäng Health and Ill-health in the Perspective of a Life Cycle, 12 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande

Läs mer

Verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildningen vid Högskolan i Gävle VFU. guiden

Verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildningen vid Högskolan i Gävle VFU. guiden Verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildningen vid Högskolan i Gävle VFU guiden Innehåll Vad är VFU? 3 När är VFU placerad i utbildningen? 3 Hur är VFU organiserad? 3 Ansvarsområden 5 Studenten 5 Skolhuvudman

Läs mer

Studentens namn: Studentens personnummer: Ämne/område: Studentens mailadress:

Studentens namn: Studentens personnummer: Ämne/område: Studentens mailadress: Lärarprogrammet Omdömesformulär, 972G28 (Naturvetenskap, verksamhetsförlagd utbildning, 3,0 hp), angående studenternas tillämpade didaktiska och sociala lärarförmågor under VFU Kursens namn och kurskod:

Läs mer

AVTAL OM VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING, VFU

AVTAL OM VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING, VFU AVTAL OM VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING, VFU Ver. 4 dec 2017 1 Avtalsparter Detta avtal är upprättat mellan Fakulteten för utbildningsvetenskaper vid Uppsala universitet och Norrtälje kommun. 1 2 Syfte

Läs mer

Kursen ges som fristående kurs i huvudområdet socialt arbete och kan ingå i en masterexamen i samhällsvetenskap med fördjupning i socialt arbete.

Kursen ges som fristående kurs i huvudområdet socialt arbete och kan ingå i en masterexamen i samhällsvetenskap med fördjupning i socialt arbete. Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN44, Socialt arbete: Handledning inom verksamhetsförlagd utbildning i socialt arbete, 7,5 högskolepoäng Social Work: Supervision in Social Work Field Education, 7.5

Läs mer

RSJF16, Radiografi III, 26,5 högskolepoäng Radiography III, 26.5 credits Grundnivå / First Cycle

RSJF16, Radiografi III, 26,5 högskolepoäng Radiography III, 26.5 credits Grundnivå / First Cycle Medicinska fakulteten RSJF16, Radiografi III, 26,5 högskolepoäng Radiography III, 26.5 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Programnämnden för omvårdnad, radiografi

Läs mer

RSJD15, Radiografi II, 14,5 högskolepoäng Radiography II, 14.5 credits Grundnivå / First Cycle

RSJD15, Radiografi II, 14,5 högskolepoäng Radiography II, 14.5 credits Grundnivå / First Cycle Medicinska fakulteten RSJD15, Radiografi II, 14,5 högskolepoäng Radiography II, 14.5 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Programnämnden för omvårdnad, radiografi samt

Läs mer

Fastställande Kursplanen är en historisk, äldre version, faställd av Nämnden för omvårdnadsutbildning och gällde från och med

Fastställande Kursplanen är en historisk, äldre version, faställd av Nämnden för omvårdnadsutbildning och gällde från och med Medicinska fakulteten SJSE15, Personcentrerad vård och lärande vid symtom och tecken på ohälsa, 26,5 högskolepoäng Person-centered Care and Patient Learning in Relation to Symptoms and Signs of Illness,

Läs mer

Personnummer. Som VFU-lärare lämnar jag detta dokument som underlag för bedömning av VFU.

Personnummer. Som VFU-lärare lämnar jag detta dokument som underlag för bedömning av VFU. Student Namn Personnummer Kurs Kursnamn Ladokkod Kursansvarig VFU-lärare Namn Telefonnummer E-post VFU-placering Enhetens namn Telefonnummer Årskurs eller ålder på barngruppen Närvaro Studenten har fullgjort

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER L920SP Verksamhetsförlagd utbildning 2 för ämneslärare i spanska åk 7-9, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 2 for Teachers in Secondary School Year 7-9, 7.5 higher

Läs mer

BION03, Biologi: Examensarbete - masterexamen, 60 högskolepoäng Biology: Master s Degree Project, 60 credits Avancerad nivå / Second Cycle

BION03, Biologi: Examensarbete - masterexamen, 60 högskolepoäng Biology: Master s Degree Project, 60 credits Avancerad nivå / Second Cycle Naturvetenskapliga fakulteten BION03, Biologi: Examensarbete - masterexamen, 60 högskolepoäng Biology: Master s Degree Project, 60 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Medicinska fakulteten AMST11, Specifik omvårdnad med inriktning ambulanssjukvård I, 15 högskolepoäng Advanced Prehospital Emergency Nursing I, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

AKTP12, Specifik omvårdnad med inriktning akutsjukvård II, 15 högskolepoäng Advanced Emergency Nursing II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

AKTP12, Specifik omvårdnad med inriktning akutsjukvård II, 15 högskolepoäng Advanced Emergency Nursing II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Medicinska fakulteten AKTP12, Specifik omvårdnad med inriktning akutsjukvård II, 15 högskolepoäng Advanced Emergency Nursing II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

Bedömningsunderlag verksamhetsförlagd utbildning, Delaktighet och lärande 4, 5 hp, OM325G

Bedömningsunderlag verksamhetsförlagd utbildning, Delaktighet och lärande 4, 5 hp, OM325G Bedömningsunderlag verksamhetsförlagd utbildning, Delaktighet och lärande 4, 5 hp, OM325G Studentens namn: Studentens personnr: Utbildningsplats: Handledares namn: Kursansvariga: Joanne Wills: joanne.wills@his.se

Läs mer

VARMT VÄLKOMNA! Samverkansträff för lokala lärarutbildare

VARMT VÄLKOMNA! Samverkansträff för lokala lärarutbildare VARMT VÄLKOMNA! Samverkansträff för lokala lärarutbildare 2018-08-23 1 Presentation Vilka är vi? Anita Ward, Programledare Yrkeslärarprogrammet (YRK) anita.ward@kau.se Elisabet Olsson, Programledare Kompletterande

Läs mer

ÄKPP11 ÄMNESLÄRARPROFESSIONEN I SAMHÄLLE OCH SKOLA VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (7,5 HP)

ÄKPP11 ÄMNESLÄRARPROFESSIONEN I SAMHÄLLE OCH SKOLA VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (7,5 HP) ÄKPP11 ÄMNESLÄRARPROFESSIONEN I SAMHÄLLE OCH SKOLA VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (7,5 HP) VT-15 Till studenter och handledare Den praktiska delen av lärarutbildningen har alltid inneburit ett tillfälle

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER LG20FR Verksamhetsförlagd utbildning 2 för gymnasielärare i franska, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 2 for Teachers of French in Upper Secondary School, 7.5

Läs mer

Handlingsplan för verksamhetsförlagd undervisning (VFU) inom Ovanåkers kommun. Antaget av barn- och utbildningschef

Handlingsplan för verksamhetsförlagd undervisning (VFU) inom Ovanåkers kommun. Antaget av barn- och utbildningschef Handlingsplan för verksamhetsförlagd undervisning (VFU) inom Ovanåkers kommun Antaget av barn- och utbildningschef 2017-10-20 Den lokala handlingsplanen för den verksamhetsförlagda undervisningen (VFU)

Läs mer

A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Medicinska fakulteten AMSR12, Specifik omvårdnad med inriktning ambulanssjukvård II, 15 högskolepoäng Advanced Prehospital Emergency Nursing II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

SBUN44, Neonatal och pediatrisk intensivvård II, 7,5 högskolepoäng Neonatal and Pediatric Intensive Care II, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SBUN44, Neonatal och pediatrisk intensivvård II, 7,5 högskolepoäng Neonatal and Pediatric Intensive Care II, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Medicinska fakulteten SBUN44, Neonatal och pediatrisk intensivvård II, 7,5 högskolepoäng Neonatal and Pediatric Intensive Care II, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är

Läs mer

LSU210, Specialpedagogiskt perspektiv på skriftspråksutveckling och matematisk begreppsutveckling pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng.

LSU210, Specialpedagogiskt perspektiv på skriftspråksutveckling och matematisk begreppsutveckling pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng. = Gäller fr.o.m. vt 10 LSU210, Specialpedagogiskt perspektiv på skriftspråksutveckling och matematisk begreppsutveckling pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng. Becoming Litterate and Numerate in a

Läs mer

Stödmaterial för lokala VFU-handledare

Stödmaterial för lokala VFU-handledare Lärarhögskolan Sid 1 (18) Stödmaterial för lokala VFU-handledare Våren 2014 Uppdaterad 131218 Lärarhögskolan Sid 2 (18) Innehåll Inledning... 3 Om VFU... 3 Ditt ansvar som lokal VFU-handledare... 4 Utbildning

Läs mer

Kursen ges som obligatorisk kurs inom Socionomprogrammet, 210 högskolepoäng.

Kursen ges som obligatorisk kurs inom Socionomprogrammet, 210 högskolepoäng. Samhällsvetenskapliga fakulteten SOPA54, Socialt arbete: Verksamhetsförlagd utbildning, praktik och teori, 30 högskolepoäng Social Work: Internship, Practice and Theory, 30 credits Grundnivå / First Cycle

Läs mer

Kursen inom huvudområdet socialt arbete utgör första kursen på fjärde terminens studier inom socionomprogrammet.

Kursen inom huvudområdet socialt arbete utgör första kursen på fjärde terminens studier inom socionomprogrammet. Samhällsvetenskapliga fakulteten SOPA43, Socialt arbete: Perspektiv på sociala problem och interventioner, 15 högskolepoäng Social Work: Perspectives on Social Problems and Interventions, 15 credits Grundnivå

Läs mer

Student Personnummer

Student Personnummer Student Namn Personnummer Kurs Kursnamn Ladokkod Kursansvarig VFU-lärare Namn Telefonnummer E-post VFU-placering Enhetens namn Telefonnummer Årskurs eller ålder på barngruppen Närvaro Studenten har fullgjort

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK OCH SPECIALPEDAGOGIK

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK OCH SPECIALPEDAGOGIK INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK OCH SPECIALPEDAGOGIK LAU935 Professionell förändring i läraryrket, 30 högskolepoäng Professional Development in the Teacher Fastställande Kursplanen är fastställd av Lärarutbildningsnämnden

Läs mer

LMS210, Människa, natur och samhälle för lärare 2, 30 högskolepoäng

LMS210, Människa, natur och samhälle för lärare 2, 30 högskolepoäng LMS210, Människa, natur och samhälle för lärare 2, 30 högskolepoäng Man, Nature and Society 2 for Teachers in Primary School, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

TILL DIG SOM ÄR HUVUDSAMORDNARE/VFU- SAMORDNARE FÖR LÄRARSTUDENTER VID KARLSTADS UNIVERSITET

TILL DIG SOM ÄR HUVUDSAMORDNARE/VFU- SAMORDNARE FÖR LÄRARSTUDENTER VID KARLSTADS UNIVERSITET 1(5) TILL DIG SOM ÄR HUVUDSAMORDNARE/VFU- SAMORDNARE FÖR LÄRARSTUDENTER VID KARLSTADS UNIVERSITET Lärarutbildningen på Karlstads universitet startade redan 1843. På Karlstads universitet utbildas förskollärare,

Läs mer

Förskollärarprogrammet LGFOD

Förskollärarprogrammet LGFOD Förskollärarprogrammet LGFOD Lärarutbildningen Förskollärare Grundlärare Fritidshem Förskoleklass och årskurs 1-3 Årskurs 4-6 Ämneslärare Årskurs 7-9 (startade ej 2013) Gymnasieskola Yrkeslärare Kompletterande

Läs mer

Vad är VFU? Lärandemål. VFU-placering

Vad är VFU? Lärandemål. VFU-placering Rev 190828 Innehåll Vad är VFU?... 3 Lärandemål... 3 VFU-placering... 3 VFU-portalen... 3 Eventuell anknytning till VFU-platsen... 4 Vikariat och VFU... 4 Belastningsregistret... 4 Sekretess och tystnadsplikt...

Läs mer

Förskollärarprogrammet Omdömesformulär angående studenternas tillämpade didaktiska och sociala lärarförmågor under VFU

Förskollärarprogrammet Omdömesformulär angående studenternas tillämpade didaktiska och sociala lärarförmågor under VFU Förskollärarprogrammet Omdömesformulär angående studenternas tillämpade didaktiska och sociala lärarförmågor under VFU Kursens namn och kurskod: Teknik och Naturvetenskap Inne, ute, borta och hemma, Verksamhetsförlagd

Läs mer

AXX, Avancerad nivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

AXX, Avancerad nivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras Medicinska fakulteten LÄKO11, Introduktion till Kompletterande utbildning läkare och grundläggande kompletterande kurs (KUL1), 7,5 högskolepoäng Introduction to Complementary Education Doctor of Medicine

Läs mer

Grundlärarprogrammet F-3 Omdömesformulär angående studenternas grundläggande didaktiska och sociala lärarförmågor under VFU

Grundlärarprogrammet F-3 Omdömesformulär angående studenternas grundläggande didaktiska och sociala lärarförmågor under VFU Grundlärarprogrammet F-3 Omdömesformulär angående studenternas grundläggande didaktiska och sociala lärarförmågor under VFU Kursens namn och kurskod: Utveckling och lärande 2 Verksamhetsförlagd utbildning,

Läs mer

G2F, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

G2F, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Ekonomihögskolan FEKH03, Företagsekonomi: Internationellt verksamhetsförlagd utbildning, 30 högskolepoäng Business Administration: International Traineeship, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål Medicinska fakulteten SBMS17, Kvinno- och mödrahälsovård, familjeplanering samt ungdomsmottagning, 9 högskolepoäng Gynaecological and Antenatal Care, Family Planning and Youth Clinics, 9 credits Avancerad

Läs mer

Grundlärarprogrammet 4-6 Omdömesformulär angående studenternas tillämpade didaktiska och sociala lärarförmågor under VFU

Grundlärarprogrammet 4-6 Omdömesformulär angående studenternas tillämpade didaktiska och sociala lärarförmågor under VFU Grundlärarprogrammet 4-6 Omdömesformulär angående studenternas tillämpade didaktiska och sociala lärarförmågor under VFU Engelska för grundlärare, 4-6, verksamhetsförlagd utbildning (VFU), 973G40, 4,5hp:

Läs mer