Plan för arbetet med utbildningskvalitet Fakulteten för samhällsvetenskap Fastställd Dnr: 2014/ samt 2014/277-1.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Plan för arbetet med utbildningskvalitet Fakulteten för samhällsvetenskap Fastställd Dnr: 2014/ samt 2014/277-1."

Transkript

1 Plan för arbetet med utbildningskvalitet Fakulteten för samhällsvetenskap Fastställd Dnr: 2014/ samt 2014/

2 Inledning Olika initiativ har tagits på central nivå inom Linnéuniversitet för att arbeta med utbildningskvalitet. Linnéuniversitetets Projekt Utbildningskvalitet som omfattar hela universitetet fokuserar på fyra områden: studenters resultat, studenters upplevelser av sin utbildning, förutsättningar för utbildning och uppbyggnad av kvalitetssystem. Den interna utvärdering av huvudområden och utbildningsprogram, som startar våren 2015 är ett delprojekt inom detta. Ett annat aktuellt övergripande kvalitetsprojekt är etablerandet av funktionen pedagogisk samordnare. Planen för arbetet inom FSV med utbildningskvalitet omfattar fakultetens samtliga institutioner och fokuserar inte på ämnesspecifika frågor utan har ett mer övergripande perspektiv. Samtidigt är mångfald av ämnen/program en tillgång då arbetet med utbildningskvalitet inom en institution även kan stimulera ett annat ämnes kontext. Fakultetens plan anknyter i flera avseende till det centrala dokumentet kring utbildningskvalitet, i en mer konkretiserad form. Planen för arbetet har utformats genom samtal och diskussioner i fakultetens utbildningsråd som också har ett ansvar för att driva kvalitetsarbetet. Planen kommer att vara ett dynamiskt dokument som kan komma att uppdateras under tvåårsperioden. Ett kortsiktigt och ett mer långsiktigt perspektiv anges för arbetet för de flesta delområdena. Förutsättningar för kvalitetsarbetet Ett institutionsövergripande kvalitetsarbete inom fakulteten förutsätter att det finns ett forum för dialog inom institutioner där arbetet kan förankras och ett forum för dialog mellan institutioner och fakultet kring arbetet med utbildningskvalitet. Under vårterminen 2014 inrättades utbildningsråd på institutionerna bland annat för att skapa likartade forum för frågor kring utbildningskvalitet. Vissa institutioner har integrerat funktionen utbildningsråd i ett redan befintligt organ. Institutionernas utbildningsråd kommer att vara engagerade i arbetet med utbildningskvalitet genom att ge respons på initiativ från fakultetens utbildningsråd, väcka idéer och stödja implementering av kvalitetsarbetet inom institutionerna. 2 (10)

3 FSV:s kvalitetsarbete kommer att omfatta följande områden: 1. Intern utvärdering av huvudområden och utbildningsprogram (professionsutbildningar) Utvärderingarna sker i enlighet med Kvalitetsrådets anvisningar och ska vara både förberedande för UKÄ:s nationella kvalitetsutvärdering och kvalitetshöjande. Utvärderingarna sker enligt den tidplan FSV:s fakultetstyrelse fastslagit: - vårterminen 2015: huvudområdet sociologi på kandidat-, magister- och masternivå samt huvudområdet socialpsykologi på kandidatnivå - höstterminen 2015: huvudområdet statsvetenskap på kandidat-, magister- och masternivå samt huvudområdet freds- och utvecklingsstudier på kandidat- och magisternivå - vårterminen 2016: programmet socionomprogrammet, huvudområdet socialt arbete på kandidat-, magister- och masternivå, programmet specialpedagog/speciallärarprogrammet samt huvudområdet pedagogik på kandidat-, magister- och masternivå - höstterminen 2016: huvudområdet idrottsvetenskap på kandidat- och magisternivå under Utbildningsrådet tar tillsammans med institutionerna fram ett förslag på utifrån vilka indikatorer utvärderingen av huvudområdena konkret ska genomföras och beskrivning av nödvändiga resurser för genomförandet. En arbetsgrupp bestående av prodekan, ledamot från varje huvudområde som under 2015 ska utvärderas (sociologi, socialpsykologi, statsvetenskap, freds- och utvecklingsstudier), ledamot från Utbildningsrådet (som representerar annat ämne än de som ska utvärderas), extern ledamot (dvs från annan fakultet) samt administrativt stöd (utbildningsadministratör) tillsätts. Arbetsgruppen formulerar i dialog med Utbildningsrådet en detaljplan för respektive termins arbete med avseende på indikatorer, ansvarsområden och tidsplan. Ett syfte är att säkra att huvudområdet/ programmet kan bedömas som hög kvalitet i den utvärdering som UKÄ ansvarar. Ett annat är att utveckla fakultetens interna systematiska kvalitetsarbete och bygga upp hållbara rutiner för att utvärdera och säkra utbildningarnas kvalitet. I detta arbete ingår även att utveckla hållbara och anpassningsbara rutiner för arbetet med UKÄ:s utvärderingar. 2. Kursplanernas kvalitet Kvaliteten på kursplaner har identifierats som ett huvudområde för kvalitetsarbetet. Kvalitet på kursplaner har betydelse för utbildning med hög kvalitet tillsammans med andra faktorer som ämneskompetens hos lärare och undervisningsskicklighet. Om kursplanen är välskriven och undervisningen genomförs i enlighet med den kan det medverka till kvalitetssäkring. Kursplaner behöver utvecklas kontinuerligt samtidigt som examination och kriterier för betygssättning behöver uppmärksammas. UPE:s seminarieserie Gula tråden syftar till att förbättra kvaliteten 3 (10)

4 i kursplaner. Det finns personal ännu inte har deltagit i seminarieserien eller de som trots tidigare deltagande är i behov stöd i detta arbete. Fakultetens kursplaneutskott bereder kursplaneärenden inför dekanbeslut. Det finns inom kursplaneutskottet rikligt med erfarenheter kring potentiella förbättringar som kan göras i arbetet med att författa kursplaner. För att utveckla kvaliteten på kursplaner inom fakulteten utarbetar två medarbetare från KUS en vägledning för skrivandet av kursplaner. När vägledningen är framtagen kommer den spridas inom fakulteten. Medarbetare inom fakulteten kommer att inbjudas till seminarier för att diskutera arbetet med kursplaner med utgångspunkt i den framtagna vägledningen. Detta är en åtgärd på kort sikt, som inleds under innevarande läsår. På lång sikt görs en uppföljning av hur arbetet med utformande av kursplaner utvecklats för att utvärdera om högre kvalitet på kursplaner uppnåtts inom fakulteten. Målet är att kvalitetssäkra arbetet med kursplaner, så att fler nya kursplaner håller hög kvalitet vid fastställande. En tydlig koppling mellan mål, innehåll och examinationer kan verka för hög kvalitet på fakultetens utbildningar. Ett långsiktigt syfte är att också inlemma kursplanearbetet i det systematiska kvalitetsarbetet. 3. Introduktionstexter till studiehandledningar För att tydliggöra sammanhanget för en delkurs och betydelsen av en specifik kurs utifrån en helhet skulle kurser kunna introduceras bättre för studenter. En informationstext som inleder en studiehandledning skulle kunna utgöra en sådan introduktion där även tydliga kopplingar till examensmål görs. Liknande introduktionstexter används redan i vissa ämnen. På kort sikt kommer förslag/exempel på hur introduktionstext kan utformas att presenteras och diskuteras i utbildningsrådet. Förslag till introduktionstexter kommer sedan att presenteras för institutionernas utbildningsråd och därefter implementeras i ämnena. Målet är att ytterligare tydliggöra för studenter (och för personal) hur enstaka kurser är kopplade till en helhet som utbildningsplan och examensordning. 4. Utveckling av utbildning på avancerad nivå Fakulteten har en rad utbildningar på avancerad nivå. Flera av utbildningarna har lågt söktryck och några av kurserna på avancerad nivå har fått intern och extern kritik. En utredning har under 2014 genomförts inom fakulteten. I den konstateras att endast en tiondel av fakultetens studenter studerar på avancerad nivå. Vidare att 4 (10)

5 det inom fakulteten finns ett intresse av att samarbeta inom ett samhällsvetenskapligt spår på avancerad nivå liksom inom professionsmaster. För att undersöka om det är möjligt att på kort sikt samarbeta inom fakulteten kring avancerad nivå har två medarbetare (Leif Nilsson och Rickard Ulmestig) fått i uppdrag att undersöka möjligheterna till samverkan mellan ämnen/institutioner och medverka till att samverkan kan komma till stånd. Vidare lämna förslag till långsiktig utveckling av masterkurs/-er inom FSV. På kort sikt är målet att ett ämnesövergripande samarbete kring kurser på avancerad nivå har inletts, t ex kring vetenskapliga metoder och att formella hinder för ett sådant samarbete undanröjs. På lång sikt är målet att de förslag som lämnas utifrån uppdraget blir utgångspunkt för fortsatta diskussioner inom fakulteten för utvecklandet av ny masterkurs/-er. 5. Examinationer Olika frågeställningar som rör examinationer har lyfts inom utbildningsrådet. Det har rört examination i förhållande till kursplanens mål, kreativa metoder för examinationer, rollfördelning examinerade lärare examinator och tolkning av Lnu:s lokala regler för examination. Kvalitetsarbetet med kursplaner kommer leda till att form och kvalitet på examinationer blir uppmärksammade. Tydligare målsättning för det långsiktiga arbetet kommer utformas på längre sikt utifrån resultatet av arbetet under punkt 1 med kursplaner. På kort sikt kommer ett seminarium för fakultetens personal att arrangeras för att diskutera de nya lokala reglerna för examination. Det långsiktiga målet är att genom upprepade seminarier belysa olika frågeställningar kring examination, som ett led i det systematiska kvalitetsarbetet. 6. Studentaktivt lärande Frågor kring studenters närvaro i undervisning har diskuterats i utbildningsrådet. Olika förslag för att göra undervisningen mer attraktiv och interaktiv har diskuterats. Utbildningsrådet vill på olika sätt inspirera i studentaktivt lärande t ex genom seminarier. Förhoppningsvis kan lärargrupper inom fakulteten inspireras att utveckla sina pedagogiska arbetsmetoder och kanske forma ett projekt för att pröva en modell. UPE har under kommande läsår ett projekt med fokus på studenters aktivitet, KomplExamination. Det är en seminarieserie som fokuserar på hur lärare kan bli än bättre på att skapa och ge studenter komplexa och utmanande arbets- och 5 (10)

6 examinationsuppgifter. Det är angeläget att lärare inom fakulteten medverkar i dessa seminarier. Pedagogiska diskussioner påbörjas inom fakulteten på området studentaktiv lärande. På lång sikt bör ett lokalt arbete initieras inom fakulteten för ett studentaktivt lärande. Målet för projektet är att studenters närvaro och engagemang i undervisningen ska öka. 7. Likabehandling av studenter och etik i lärarrollen Det har förekommit anmälningar från studenter som känner sig kränkta eller diskriminerade av lärarpersonal inom fakulteten. Av Linnébarometern 2014 framgår att omkring 10 procent av studenterna varit utsatta för mobbning och trakasserier av lärare eller personal. Frågor kring etik i lärarrollen har diskuterats inom utbildningsrådet. Linnéuniversitetet har en strategi för arbete kring lika villkor som omfattar all verksamhet inom universitetet. Strategin behöver konkretiseras och förankras på fakultetsnivå. För att förstärka arbetet mot diskriminering och trakasserier har fakulteten gett ett uppdrag till medarbetare att utarbeta en handlingsplan kring lika villkor. Handlingsplanen kommer att presenteras och diskuteras vid seminarier under kommande år. För att lyfta frågor kring etik i lärarrollen kommer även aktiviteter kring denna frågeställning att genomföras. Mål på kort sikt är att öka medvetenheten hos personalen om principerna kring likabehandling och att få igång samtal kring etik i lärarrollen. Genom en handlingsplan för fakulteten synliggörs frågor kring diskriminering och trakasserier och strategier för att uppmärksamma tillbud när de sker. Vidare är målet att genom handlingsplan och seminarier stärka det förebyggande arbetet. För att förankra arbetet bland studenter kommer studentrepresentanter från fakultetens olika ämnen att inbjudas till en diskussion om konkreta strategier i detta arbete. På lång sikt är målet att kunskapen om lika villkor ökat och att upplevd diskriminering och trakasserier minskat. 8. Kursvärderingar Låg svarsfrekvens på kursvärderingarna är ett problem som rapporteras från de flesta ämnen inom fakulteten. Det nya formatet Survey & Report implementeras under året. Det finns en frustration över låg svarsfrekvensen och en önskan att få en fylligare bild av vad studenter har upplevt som positivt respektive negativt. 6 (10)

7 Utbildningsrådet har diskuterat möjligheter att komplettera det digitala utvärderingsformatet med samtal och diskussioner med studenter. På kort sikt kommer utbildningsrådet att fortsatt diskutera hur man kan fördjupa kursvärdering och öka svarsfrekvens. En arbetsgrupp med lärare och studenter skulle eventuellt kunna engageras för att generera förslag i ett sådant utvecklingsarbete. Mål på kort sikt är att utveckla kursvärderingarna inom fakulteten och att höja svarsfrekvensen. Att ta fram en modell för hur kursvärderingar kan användas i det systematiska kvalitetsarbetet. 9. Det specifika med professionsutbildningar Fakulteten har en rad professionsutbildningar och frågan har lyfts kring det specifika med att arbeta med akademiska professionsutbildningar. Inom utbildningarna strävar man efter att uppnå balans i att förmedla verksamhetsanpassade kunskaper utan att förlora vetenskaplig kvalitet. Utbildningarna har moment av metodträning och verksamhetsförlagd utbildning. Många teoretiska moment i utbildningarna tar också utgångspunkt i praktiknära teman. För dessa moment krävs professionskompetenta lärare. Behovet av professionskompetenta lärare kommer ibland i konflikt med kravet på att lärare måste vara disputerade för att kunna vara anställningsbara. Det finns behov av att diskutera erfarenheter från professionsutbildningar inom fakulteten, undersöka om ämnen kan inspireras av varandra, om samverkan kan ökas och om specifika utvecklingsfrågor som kan beröra flera professionsutbildningar kan identifieras. På kort sikt är målet är att skapa en arbetsgrupp med företrädare för professionsutbildningar där man kan inleda samtal om villkoren för att arbeta med professionsutbildningar. I en sådan grupp kan beröringspunkter och gemensamma problem/dilemman identifieras. Ett eller fler långsiktiga mål kan utformas i en sådan arbetsgrupp. 7 (10)

8 Fakulteten för samhällsvetenskap (FSV) Uppdaterad plan för arbetet med intern utvärdering av fakultetens huvudområden och utbildningsprogram Bakgrund Den interna utvärderingen av huvudområden och utbildningsprogram, som startar våren 2015 är ett delprojekt inom Linnéuniversitetets Projekt Utbildningskvalitet Utvärderingen fyller tre syften: - utvärderingen ska säkra att huvudområdet/programmet kan bedömas ha hög kvalitet i den utvärdering som UKÄ ansvarar för - kunskap om utbildningens kvalitet erhålls - modell för systematiskt kvalitetsarbete byggs upp och prövas Organisering, arbetsfördelning och indikatorer Arbetet ska ledas av en arbetsgrupp bestående av - prodekan (från våren 2016 av vice dekan) - ledamot från varje huvudområde som ska utvärderas innevarande termin - ledamot från Utbildningsrådet (som representerar annat ämne än de som ska utvärderas) - ledamot från annan fakultet - administrativt stöd (utbildningsadministratör). Institutionernas utbildningsråd kommer också att vara engagerade i arbetet. Utbildningsrådet Utbildningsrådets uppdrag är att - ta fram förslag på indikatorer i utvärderingen - ta fram förslag på hur utvärderingen konkret ska genomföras - ta fram förslag på hur arbetet kan samordnas - ta fram en beskrivning av nödvändiga resurser för genomförandet - utvärdera och sammanställa förslag till modell för det systematiska kvalitetsarbetet - utvärdera och sammanställa resultat och rutiner som en förberedelse inför UKÄ:s nationella utvärdering. Detta arbete ska vara klart 31 januari (3)

9 Huvudområdet, dvs ämnesansvariga/institutionernas utbildningsråd Huvudområdet tar fram följande delar i utvärderingen: - Huvudområdets uppföljning av måluppfyllnad: vilka kurser/kursmoment i utbildningen matchar de centrala examensmålen och hur gör de det? - Uppföljning av utbildningsprogram måluppfyllnad, vilka kurser/kursmoment inom ett utbildningsprogram matchar de centrala examensmålen? - Studerandes och lärares förtrogenhet med de centrala examensmålen för utbildningen - Examinationsuppgifter och -former och deras koppling till examensmålen - Underlag för bedömning, betygskriterier - Tydliga riktlinjer för examensarbeten: o mål och syfte o rutiner för utseende av handledare o struktur i undervisningen (t ex genom framläggning av PM, mittseminarium, slutseminarium etc) o kvalitetssäkring av texter - Examensarbetens kvalitet - Bemanning av kurserna o undervisningstid, lärarledd såväl som icke-lärarledd o handledningstid o examinationstid - Forskningsanknytning inom kurserna - Professionsanknytning i kurserna - Lärares kompetensutveckling Fakultetskansliet Fakultetskansliet tar fram följande delar i utvärderingen: - Antal kurser på respektive nivå - Antal studerande inom respektive huvudområde (uppdelat på kurs) - Genomströmning den senaste femårsperioden - Antal aktiva lärare inom ämnet och deras vetenskapliga kompetens - Studenternas upplevelse av sin utbildning (kursvärderingar/linnébarometern) 2 (3)

10 Tidplan fastställd av fakultetsstyrelsen , uppdaterad i samråd med dekan och prefektråd inför 2016 Vårterminen sociologi på kandidat-, magister- och masternivå - socialpsykologi på kandidatnivå Utvärderingsprocessen ska vara avslutad 30 maj Höstterminen statsvetenskap på kandidat-, magister- och masternivå - freds- och utvecklingsstudier på kandidat- och magisternivå Utvärderingsprocessen ska vara avslutad 30 november Vårterminen specialpedagogik (i samarbete med NLU) - utbildningsvetenskap (i samarbete med NLU) Utvärderingsprocessen ska vara avslutad 30 maj Höstterminen socionomprogrammet - socialt arbete på kandidat-, magister- och masternivå - idrottsvetenskap på kandidat- och magisternivå Utvärderingsprocessen ska vara avslutad 30 november (3)

Plan för systematiskt kvalitetsarbete för grundnivå och avancerad nivå vid fakulteten för konst och humaniora

Plan för systematiskt kvalitetsarbete för grundnivå och avancerad nivå vid fakulteten för konst och humaniora Beslutsdatum: 2014-03-25 Dnr: 2013/415-1.1 Fakulteten för konst och humaniora Plan för systematiskt kvalitetsarbete för grundnivå och avancerad nivå vid fakulteten för konst och humaniora Beslutat av Fakultetsstyrelsen

Läs mer

Pedagogisk plan för Linnéuniversitetet

Pedagogisk plan för Linnéuniversitetet Pedagogisk plan för Linnéuniversitetet 2015-2020 Pedagogik av högsta kvalitet Utveckling av den universitetspedagogiska verksamheten är en viktig strategisk fråga för Linnéuniversitetet. Verksamheten ska

Läs mer

Processbeskrivning av LiU:s modell för kvalitetssäkring av utbildning på grundnivå och avancerad nivå

Processbeskrivning av LiU:s modell för kvalitetssäkring av utbildning på grundnivå och avancerad nivå DNR LIU-2017-01507 1(5) Processbeskrivning av LiU:s modell för kvalitetssäkring av utbildning på grundnivå och avancerad nivå Samtliga utbildningar på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå ska kvalitetssäkras

Läs mer

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds Universitet. Kursen omfattar andra terminen av sammanlagt tre.

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds Universitet. Kursen omfattar andra terminen av sammanlagt tre. Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄKPN02, Ämnesläraren som reflekterande praktiker, 30 högskolepoäng The Subject Teacher as a Reflective Practitioner, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande

Läs mer

Plan för systematiskt kvalitetsarbete vid Ekonomihögskolan

Plan för systematiskt kvalitetsarbete vid Ekonomihögskolan Dnr: 2014/427-1.1 Ekonomihögskolan Plan för systematiskt kvalitetsarbete vid Ekonomihögskolan läsåren 2014/2015 2016/2017 Beslutat av Fakultetsstyrelsen Gäller från Våren 2015 Beslutat av: Beslutsdatum:

Läs mer

Kvalitetsplan Utbildning på grund- och avancerad nivå (UGA) DSV

Kvalitetsplan Utbildning på grund- och avancerad nivå (UGA) DSV Kvalitetsplan Utbildning på grund- och avancerad nivå (UGA) DSV Denna kvalitetsplan är fastställd av DSV:s styrelse den 2017-03-16. De olika roller som finns inom utbildningen på grund- och avancerad nivå

Läs mer

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap HANDLINGSPLAN 2019 2021 OCH VERKSAMHETSPLAN 2019 Institutionen för kost- och idrottsvetenskap DATUM: 2018-10-23 BESLUTAD AV: Prefekt Frode Slinde KONTAKTPERSON: Frode Slinde Frode.slinde@gu.se FORSKNING

Läs mer

Handläggningsordning för säkring av nationella examensmål vid Umeå universitet

Handläggningsordning för säkring av nationella examensmål vid Umeå universitet Handläggningsordning för säkring av nationella examensmål vid Umeå universitet Fastställd av rektor 2013-06-18 Dnr: UmU 100-818-13 Typ av dokument: Handläggningsordning Beslutad av: Rektor Giltighetstid:

Läs mer

Programrapport XXXXXXX

Programrapport XXXXXXX Läsåret 20XX/YY UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSKANSLIET Programrapport XXXXXXX Syftet med programrapporten är att följa upp programutbildningar inom Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsens utbildningsuppdrag.

Läs mer

SADVS, Masterprogram i utvecklingsstudier, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Development Studies, 120 credits

SADVS, Masterprogram i utvecklingsstudier, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Development Studies, 120 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SADVS, Masterprogram i utvecklingsstudier, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad nivå

Läs mer

Plan för intern kvalitetssäkring av utbildning 2012-2014

Plan för intern kvalitetssäkring av utbildning 2012-2014 Plan för intern kvalitetssäkring av utbildning 2012-2014 Råd för utbildning på grund- och avancerad nivå Fakulteten för humanvetenskap Fastställd 2012-05-23 Reviderat 2013-04-08 Dnr MIUN 2012/895 1. Inledning

Läs mer

Verktyg för inventering och utveckling av utbildningskvalitet

Verktyg för inventering och utveckling av utbildningskvalitet 1 Beslutsdatum 2016-06-27 Dnr V 2016/378 Verktyg för inventering och utveckling av utbildningskvalitet Detta verktyg utgör ett stöd för fakulteter och institutioner i det kontinuerliga uppföljnings- och

Läs mer

MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP

MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP UTBILDNINGSPLAN MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP 120 HÖGSKOLEPOÄNG INLEDNING Masterprogrammet i statsvetenskap är en utbildning på avancerad nivå som ger verktyg för att förstå och analysera politik, demokrati,

Läs mer

MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP

MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP UTBILDNINGSPLAN MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP 120 HÖGSKOLEPOÄNG MÅL - självständigt och kritiskt med teori och metod identifiera och analysera centrala problem inom det statsvetenskapliga kunskapsområdet;

Läs mer

Utbildningsplan för: Masterprogrammet i pedagogik med inriktning mot professionsutveckling och forskning, 120 hp MIUN 2017/460. Utbildningsvetenskap

Utbildningsplan för: Masterprogrammet i pedagogik med inriktning mot professionsutveckling och forskning, 120 hp MIUN 2017/460. Utbildningsvetenskap 1 (5) Utbildningsplan för: Masterprogrammet i pedagogik med inriktning mot professionsutveckling och forskning, 120 hp Master Programme in Education with Specialisation in Professional Development and

Läs mer

Handelshögskolan HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN Dnr V 2016/526 DATUM: BESLUTAD AV: Handelshögskolans fakultetsstyrelse

Handelshögskolan HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN Dnr V 2016/526 DATUM: BESLUTAD AV: Handelshögskolans fakultetsstyrelse HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Handelshögskolan Dnr V 2016/526 DATUM: 2016-10-27 BESLUTAD AV: Handelshögskolans fakultetsstyrelse KONTAKTPERSON: Catharina Tillman FORSKNING SOM PÅVERKAR Handlingsplan

Läs mer

Masterprogram i beteende- och samhällsvetenskap, 120 hp

Masterprogram i beteende- och samhällsvetenskap, 120 hp 1 (7) Utbildningsplan för: Masterprogram i beteende- och samhällsvetenskap, 120 hp Master in behavioural- and social sciences, 120 higher education credits Allmänna data om programmet Programkod SBETA

Läs mer

Pedagogisk handlingsplan för Institutionen för film och litteratur 2016

Pedagogisk handlingsplan för Institutionen för film och litteratur 2016 Dnr: 2016/5971-1.1 Pedagogisk handlingsplan för Institutionen för film och litteratur 2016 Beslutat av Prefekten Gäller från 2016-09-01 Beslutat av: Prefekten Beslutsdatum: 2016-11-01 Dnr: 2016/5971-1.1

Läs mer

POLICY FÖR KVALITETSSÄKRING OCH KVALITETSUTVECKLING AV UTBILDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

POLICY FÖR KVALITETSSÄKRING OCH KVALITETSUTVECKLING AV UTBILDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2016/378 POLICY FÖR KVALITETSSÄKRING OCH KVALITETSUTVECKLING AV UTBILDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument

Läs mer

Utbildningsplan för Masterprogram i socialt arbete 120 högskolepoäng

Utbildningsplan för Masterprogram i socialt arbete 120 högskolepoäng Utbildningsplan för Masterprogram i socialt arbete 120 högskolepoäng (30 högskolepoäng motsvarar kurser från avancerad nivå inom socionomprogrammet) Programme for Master of Social Science with a Major

Läs mer

HUMANISTISKA FAKULTETSNÄMNDEN. Avancerad nivå/second Cycle

HUMANISTISKA FAKULTETSNÄMNDEN. Avancerad nivå/second Cycle HUMANISTISKA FAKULTETSNÄMNDEN FR2505, Franska: Självständigt arbete, litteraturvetenskaplig inriktning, 15,0 högskolepoäng French: Degree Project, Literary Option, 15.0 higher education credits Avancerad

Läs mer

SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM, 90 HÖGSKOLEPOÄNG

SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM, 90 HÖGSKOLEPOÄNG PEDAGOGISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-482/2007 Sida 1 (6) SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM, 90 HÖGSKOLEPOÄNG Special Education Programme, 90 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat den 20 augusti

Läs mer

Utbildningsplan för. Ämne/huvudområde 2 Biologi Engelska Franska Fysik Data- och systemvetenskap Företagsekonomi Geografi

Utbildningsplan för. Ämne/huvudområde 2 Biologi Engelska Franska Fysik Data- och systemvetenskap Företagsekonomi Geografi Utbildningsplan för Kombinationsprogram för lärarexamen och masterexamen vid Samhällsvetenskaplig fakultet Study Programme for Master of Education and Master of Social Science 300.0 Högskolepoäng 300.0

Läs mer

TILLÄMPNINGSBESLUT FÖR KVALITETSARBETET INOM LÄRARUTBILDNINGEN

TILLÄMPNINGSBESLUT FÖR KVALITETSARBETET INOM LÄRARUTBILDNINGEN Dnr V 2016/775 TILLÄMPNINGSBESLUT FÖR KVALITETSARBETET INOM LÄRARUTBILDNINGEN Publicerad 2017-01-31 Beslutsfattare Handläggare Samordningsnämnden för lärarutbildning (SOL) Karin Fogelberg Beslutsdatum

Läs mer

Kursen ges som fristående kurs i huvudområdet socialt arbete och kan ingå i en masterexamen i samhällsvetenskap med fördjupning i socialt arbete.

Kursen ges som fristående kurs i huvudområdet socialt arbete och kan ingå i en masterexamen i samhällsvetenskap med fördjupning i socialt arbete. Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN44, Socialt arbete: Handledning inom verksamhetsförlagd utbildning i socialt arbete, 7,5 högskolepoäng Social Work: Supervision in Social Work Field Education, 7.5

Läs mer

ÄFRD04, Franska 3, 30 högskolepoäng French 3, 30 credits Grundnivå / First Cycle

ÄFRD04, Franska 3, 30 högskolepoäng French 3, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄFRD04, Franska 3, 30 högskolepoäng French 3, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Prodekanen med ansvar för grundutbildning

Läs mer

SAGLS, Masterprogram i globala studier, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Global Studies, 120 credits

SAGLS, Masterprogram i globala studier, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Global Studies, 120 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SAGLS, Masterprogram i globala studier, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Global Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad

Läs mer

SASSG, Masterprogram i genusstudier, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Social Studies of Gender, 120 credits

SASSG, Masterprogram i genusstudier, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Social Studies of Gender, 120 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SASSG, Masterprogram i genusstudier, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Social Studies of Gender, 120 credits Program med akademiska förkunskapskrav och med

Läs mer

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll 2014-02-19 Fakulteten för teknik Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll Närvarande: Ann-Charlotte Larsson ordförande, prodekan Päivi Jokela Pär Karlsson Hanna Palmer, 5 Stina

Läs mer

STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN

STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN SK1523 Examensarbete i statsvetenskap, 15 högskolepoäng Dissertation, 15 higher education credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhälls fakultetsnämnden 2006-11-14

Läs mer

Lärande, kommunikation och informationsteknologi, Magisterprogram, 60 högskolepoäng

Lärande, kommunikation och informationsteknologi, Magisterprogram, 60 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2018/203 IT-FAKULTETEN Lärande, kommunikation och informationsteknologi, Magisterprogram, 60 högskolepoäng Learning, Communication and Information Technology, Master's Programme,

Läs mer

Fakulteten för konst och humaniora

Fakulteten för konst och humaniora Dnr: 2015/573 3.1.1 Utbildningsplan Fakulteten för konst och humaniora Internationell administration med språk, 180 högskolepoäng International Administration Programme with foreign language, 180 credits

Läs mer

1(6) Patricia Staaf BESLUT. 2008-11-27 Dnr Mahr 12-2008/621. Handlingsplan för breddad rekrytering 2008 2010

1(6) Patricia Staaf BESLUT. 2008-11-27 Dnr Mahr 12-2008/621. Handlingsplan för breddad rekrytering 2008 2010 MAH /Centrum för kompetensbreddning 1(6) 2008-11-27 Dnr Mahr 12-2008/621 Handlingsplan för breddad rekrytering 2008 2010 Inledning Malmö högskola hade redan vid starten 1998 ett uttalat uppdrag att locka

Läs mer

Beslutsuppgifter. Programbeskrivning. Samhällsvetenskapliga fakulteten

Beslutsuppgifter. Programbeskrivning. Samhällsvetenskapliga fakulteten Samhällsvetenskapliga fakulteten SAHEK, Masterprogram i humanekologi - kultur, makt och hållbarhet, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Human Ecology - Culture, Power and Sustainability, 120

Läs mer

Beslut Reviderat

Beslut Reviderat Malmö högskola / Gemensam förvaltning Rektors kansli Monika Patay utbildningshandläggare 1(8) Beslut 2008-06-05 Reviderat 2009-06-18 Dnr Mahr 59-08/330 Anvisningar för inrättande och avveckling av utbildningsprogram

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Utbildningsnämnden för Musiklärarutbildningen att gälla från och med , höstterminen 2015.

Kursplanen är fastställd av Utbildningsnämnden för Musiklärarutbildningen att gälla från och med , höstterminen 2015. Konstnärliga fakulteten LIMP31, Betygssättning, handlingsutrymme och VFU, 15 högskolepoäng Grading, Teacher Management and Internship, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

Medie- och kommunikationsvetenskap

Medie- och kommunikationsvetenskap Samhällsvetenskapliga fakulteten MKVK04, Medie- och kommunikationsvetenskap: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Media and Communication Studies: Bachelor Thesis Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

SAMPS, Masterprogram i psykologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Psychology, 120 credits

SAMPS, Masterprogram i psykologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Psychology, 120 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SAMPS, Masterprogram i psykologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Psychology, Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad

Läs mer

Examensbeskrivningar för filosofie kandidat-, magister-, och masterexamen vid HT-fakulteterna

Examensbeskrivningar för filosofie kandidat-, magister-, och masterexamen vid HT-fakulteterna BESLUT 1 Dnr U 2016/690 Fakultetsstyrelsens arbetsutskott Examensbeskrivningar för filosofie kandidat-, magister-, och masterexamen vid HT-fakulteterna Examensbeskrivningen gäller för generell examen som

Läs mer

Utbildningsplan för masterprogrammet i hälsoekonomi, policy och management

Utbildningsplan för masterprogrammet i hälsoekonomi, policy och management Utbildningsplan för masterprogrammet i hälsoekonomi, policy och 4HM17 Inrättad av Rektor 2016-05-10 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2016-05-10 Sid 2 (6) 1. Basdata 1.1. Programkod 4HM17 1.2. Programmets

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE LÖVU30 Verksamhetsförlagd utbildning 3 för förskollärare, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 3 in Pre- Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

Strategi för kvalitetsarbete vid fakulteten hälsa och samhälle

Strategi för kvalitetsarbete vid fakulteten hälsa och samhälle (Dnr. LED 1.3-2017/366) 1 (av 7) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande/Titel: Giltighetstid: Dokumentansvarig/Funktion: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Strategidokument

Läs mer

SASAN, Masterprogram i socialantropologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Social Anthropology, 120 credits

SASAN, Masterprogram i socialantropologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Social Anthropology, 120 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SASAN, Masterprogram i socialantropologi, 120 Master of Science Programme in Social Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad nivå / Second

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR GLOBALA STUDIER

INSTITUTIONEN FÖR GLOBALA STUDIER INSTITUTIONEN FÖR GLOBALA STUDIER HU1232 Hållbar utveckling - Historia och nuvarande kontext, 15 högskolepoäng The History of Sustainable Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning, 120 högskolepoäng

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning, 120 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2018/372 UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning, 120 högskolepoäng Nordic Master's Programme in Education with

Läs mer

Utbildningsplan. Masterprogram i marknadsföring. Dnr HS 2015/401. SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master programme in Marketing

Utbildningsplan. Masterprogram i marknadsföring. Dnr HS 2015/401. SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master programme in Marketing Dnr HS 2015/401 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Masterprogram i marknadsföring Programkod: Programmets benämning: Inriktningar: SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR KVALITETSUTVÄRDERING AV HUVUDOMRÅDEN OCH EXAMINA VID MITTUNIVERSITETET

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR KVALITETSUTVÄRDERING AV HUVUDOMRÅDEN OCH EXAMINA VID MITTUNIVERSITETET MITTUNIVERSITETET Styrdokument HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR KVALITETSUTVÄRDERING AV HUVUDOMRÅDEN OCH EXAMINA VID MITTUNIVERSITETET DNR MIUN 2014/30 Publicerad: 2014-01-15 Beslutsfattare: Anders Söderholm Handläggare:

Läs mer

PDA515 Barns tidiga lärande med fokus på tal, skrift och matematik ur ledarperspektiv, 30 högskolepoäng

PDA515 Barns tidiga lärande med fokus på tal, skrift och matematik ur ledarperspektiv, 30 högskolepoäng 1 / 5 Utbildningsvetenskapliga fakulteten PDA515 Barns tidiga lärande med fokus på tal, skrift och matematik ur ledarperspektiv, 30 högskolepoäng Children's early learning in Language, Emergent Literacy

Läs mer

Kursen ges som obligatorisk kurs inom Socionomprogrammet, 210 högskolepoäng.

Kursen ges som obligatorisk kurs inom Socionomprogrammet, 210 högskolepoäng. Samhällsvetenskapliga fakulteten SOPA54, Socialt arbete: Verksamhetsförlagd utbildning, praktik och teori, 30 högskolepoäng Social Work: Internship, Practice and Theory, 30 credits Grundnivå / First Cycle

Läs mer

SOAN33, Socialt arbete med barn och unga, 15 högskolepoäng Social Work with Children and Young People, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SOAN33, Socialt arbete med barn och unga, 15 högskolepoäng Social Work with Children and Young People, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN33, Socialt arbete med barn och unga, 15 högskolepoäng Social Work with Children and Young People, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

Beslutsuppgifter. Programbeskrivning. Samhällsvetenskapliga fakulteten

Beslutsuppgifter. Programbeskrivning. Samhällsvetenskapliga fakulteten Samhällsvetenskapliga fakulteten SAMKV, Masterprogram i Medie- och kommunikationsvetenskap, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Media and Communication Studies, 120 credits Program med akademiska

Läs mer

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Magister-/masterprogram i Marknadsföring och ledning av

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Magister-/masterprogram i Marknadsföring och ledning av Dnr FAK1 2010/158 Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT Utbildningsplan Magister-/masterprogram i Marknadsföring och ledning av tjänsteverksamheter Masterprogramme in Service Marketing and Management

Läs mer

Utbildningsplan. Masterprogram i statsvetenskap. Dnr HS 2019/45 SASTV. Programkod:

Utbildningsplan. Masterprogram i statsvetenskap. Dnr HS 2019/45 SASTV. Programkod: Dnr HS 2019/45 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Masterprogram i statsvetenskap Programkod: SASTV Programmets benämning: Högskolepoäng/ECTS: 120 Beslut om inrättande: Undervisningsspråk:

Läs mer

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap Dnr: ST 2013/281-1.1 Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap 2013-2015 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Gäller från 2013-10-24 Beslutat av: Beslutsdatum: 2013-1024

Läs mer

SASOL, Masterprogram i rättssociologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Sociology of Law, 120 credits

SASOL, Masterprogram i rättssociologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Sociology of Law, 120 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SASOL, Masterprogram i rättssociologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Sociology Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad

Läs mer

KVALEX Handlingsplan 2010/2011/2012 Reviderad

KVALEX Handlingsplan 2010/2011/2012 Reviderad KVALEX Handlingsplan 2010//2012 Reviderad 2013-02-27 Kvalex har ett övergripande ansvar för kvalitetssäkring av självständiga arbeten. Kvalex kommunicerar med institutionernas examensarbetsansvariga vilka

Läs mer

SASCO, Masterprogram i sociologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Sociology, 120 credits

SASCO, Masterprogram i sociologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Sociology, 120 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SASCO, Masterprogram i sociologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Sociology, Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad

Läs mer

Riktlinjer för verksamhetsförlagd utbildning

Riktlinjer för verksamhetsförlagd utbildning UTBVET 2015/3 Riktlinjer för verksamhetsförlagd utbildning 2011 års lärarprogram Fakulteten för utbildningsvetenskaper Förord Den verksamhetsförlagda utbildningen intar en central roll i lärarutbildningen

Läs mer

SAMES, Masterprogram i mellanösternstudier, 120 högskolepoäng Master Programme in Middle Eastern Studies, 120 credits

SAMES, Masterprogram i mellanösternstudier, 120 högskolepoäng Master Programme in Middle Eastern Studies, 120 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SAMES, Masterprogram i mellanösternstudier, 120 högskolepoäng Master Programme in Middle Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad nivå

Läs mer

Riktlinjer för självständiga arbeten inom fakulteten för teknik vid Linnéuniversitetet

Riktlinjer för självständiga arbeten inom fakulteten för teknik vid Linnéuniversitetet Styrelsebeslut 2014-06-13 Dnr: ST 2014/231-1.1 Fakulteten för teknik Riktlinjer för självständiga arbeten inom fakulteten för teknik vid Linnéuniversitetet Syftet med riktlinjerna är att få en enhetlig

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete inom grundutbildning

Systematiskt kvalitetsarbete inom grundutbildning 2018-06-13 Dnr G 2018/166 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Systematiskt kvalitetsarbete inom grundutbildning I detta PM beskrivs Konstnärliga fakultetens kontinuerliga kvalitetsarbete med fokus på terminsvisa och

Läs mer

Kursen ges som tvärvetenskaplig fristående kurs i samhällsvetenskap på avancerad nivå och som valbar kurs i masterprogrammen i samhällsvetenskap.

Kursen ges som tvärvetenskaplig fristående kurs i samhällsvetenskap på avancerad nivå och som valbar kurs i masterprogrammen i samhällsvetenskap. Samhällsvetenskapliga fakulteten SIMP19, Social Sciences: Globalisation, Conflict, Security and the State, 15 högskolepoäng Social Sciences: Globalisation, Conflict, Security and the State, 15 credits

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER

INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER L921MA Verksamhetsförlagd utbildning 2 för lärare åk 7-9 i matematik, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 2 for Teachers in Secondary School Year 7-9 in Mathematics,

Läs mer

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan Dnr FAK1 2010/159 Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT Utbildningsplan Magister-/masterprogram i redovisning och finansiering Masterprogramme in Accounting and Finance Programkod: SAMRE/SAAAF Programmets

Läs mer

Samhällsvetenskapliga fakulteten

Samhällsvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN 2018 2020 OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Samhällsvetenskapliga fakulteten DATUM: 2017-10-12 BESLUTAD AV: Samhällsvetenskapliga fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Birger Simonson, Malin Broberg och

Läs mer

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori DATUM: 2016-11-30 BESLUTAD AV: KONTAKTPERSON: FORSKNING SOM PÅVERKAR Prioriteringar och mål 2017

Läs mer

Pedagogisk handlingsplan

Pedagogisk handlingsplan TEKNAT 2017/123 Pedagogisk handlingsplan 2017-2020 Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten Fastställd av Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden 30 maj 2017 Till minne av Staffan Andersson Innehållsförteckning

Läs mer

SOPA53, Socionompraktik, 30 högskolepoäng Social Work Placement, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SOPA53, Socionompraktik, 30 högskolepoäng Social Work Placement, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten Fastställande SOPA53, Socionompraktik, 30 högskolepoäng Social Work Placement, 30 credits Grundnivå / First Cycle Kursplanen är fastställd av Socialhögskolans institutionsstyrelse

Läs mer

Handlingsprogram för programutveckling inom hållbar utveckling för ITM civilingenjörsprogrammet Industriell ekonomi (CINEK)

Handlingsprogram för programutveckling inom hållbar utveckling för ITM civilingenjörsprogrammet Industriell ekonomi (CINEK) Handlingsprogram för programutveckling inom hållbar utveckling för ITM civilingenjörsprogrammet Industriell ekonomi (CINEK) KTH:s övergripande hållbarhetsmål 2016-2020 * KTH ska öka alla anställdas och

Läs mer

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds universitet. Kursen omfattar första terminen av sammanlagt tre.

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds universitet. Kursen omfattar första terminen av sammanlagt tre. Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄKPN01, Ämneslärarprofessionen i samhälle och skola, 30 högskolepoäng The Subject Teacher Profession in Society and School, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle

Läs mer

Anvisning för självvärdering

Anvisning för självvärdering 2016-06-13 Treklövern - utvärdering av utbildningskvalitet Innehållsförteckning Inledning... 2 Upplägg och omfattning... 2 Utvärderingsmatris... 3 Utvärderingsfrågor... 4 1 Inledning Karlstad universitet,

Läs mer

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori DATUM: 2016-11-30 BESLUTAD AV: Fredrik Engström, prefekt. FORSKNING SOM PÅVERKAR Prioriteringar

Läs mer

Beslutsuppgifter. Programbeskrivning. Samhällsvetenskapliga fakulteten

Beslutsuppgifter. Programbeskrivning. Samhällsvetenskapliga fakulteten Samhällsvetenskapliga fakulteten SAESS, Masterprogram i Environmental Studies and Sustainability Science, 120 högskolepoäng Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad nivå

Läs mer

Utbildningsplan. Masterprogram i redovisning och styrning. Dnr HS 2017/1044

Utbildningsplan. Masterprogram i redovisning och styrning. Dnr HS 2017/1044 Dnr HS 2017/1044 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Masterprogram i redovisning och styrning Programkod: Programmets benämning: SASRS Masterprogram i redovisning och styrning

Läs mer

Programmet för kompletterande utbildning för läkare med utländsk examen

Programmet för kompletterande utbildning för läkare med utländsk examen Programmet för kompletterande utbildning för läkare med utländsk examen 60 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr LiU-2014-00409 Fastställd av fakultetsstyrelsen för medicinska fakulteten 2014-03-06. Ersätter

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål. Samhällsvetenskapliga fakulteten

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål. Samhällsvetenskapliga fakulteten Samhällsvetenskapliga fakulteten KOMC26, Strategisk kommunikation: Strategisk kommunikation och public relations i digitala medier, 15 högskolepoäng Strategic Communication: Strategic Communication and

Läs mer

Vägledning för utvärdering av utbildning på grundnivå och avancerad nivå

Vägledning för utvärdering av utbildning på grundnivå och avancerad nivå 1 2018-03-28 Dnr STYR 2016/179 Utbildningsnämnden Vägledning för utvärdering av utbildning på grundnivå och avancerad nivå Lunds universitets policy för kvalitetssäkring och kvalitetsutveckling av utbildning

Läs mer

DATA- OCH INFORMATIONSTEKNIK

DATA- OCH INFORMATIONSTEKNIK DATA- OCH INFORMATIONSTEKNIK DIT921 Masteruppsats i Data Science, 60 högskolepoäng Master's Thesis in Data Science, 60 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för data- och informationsteknik

Läs mer

MATK11, Matematik: Examensarbete för kandidatexamen, 15 högskolepoäng Mathematics: Bachelor's Degree Project, 15 credits Grundnivå / First Cycle

MATK11, Matematik: Examensarbete för kandidatexamen, 15 högskolepoäng Mathematics: Bachelor's Degree Project, 15 credits Grundnivå / First Cycle Naturvetenskapliga fakulteten MATK11, Matematik: Examensarbete för kandidatexamen, 15 högskolepoäng Mathematics: Bachelor's Degree Project, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är

Läs mer

- A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

- A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄKPQ11, Ämneslärarprofessionen i samhälle och skola, 30 högskolepoäng The Subject Teacher Profession in Society and School, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle

Läs mer

Magisterprogram med inriktning mot arbetsrätt

Magisterprogram med inriktning mot arbetsrätt Samhällsvetenskapliga fakulteten/juridiska institutionen Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 E-post: staffan.ingmansson@jus.umu.se www.umu.se Dnr 502-3214-08 Datum Sid 1 (5) Magisterprogram

Läs mer

KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN. Konstnärligt masterprogram i konsthantverk, 120 högskolepoäng

KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN. Konstnärligt masterprogram i konsthantverk, 120 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2017/604 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Konstnärligt masterprogram i konsthantverk, 120 högskolepoäng MFA Programme in Crafts, 120 Programkod: K2TIL 1. Fastställande Utbildningsplanen är

Läs mer

Socionomprogrammet, 210 högskolepoäng

Socionomprogrammet, 210 högskolepoäng Utbildningsplan Sida 1 av 6 Dnr 2.1.2-1233/10 Socionomprogrammet, 210 högskolepoäng Social Work Programme, 210 credits Denna utbildningsplan är fastställd av Fakultetsnämnden för humaniora, samhälls- och

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2019 IKI Ansvarsfördelning DATUM:

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2019 IKI Ansvarsfördelning DATUM: HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2019 IKI Ansvarsfördelning DATUM: 2019-01-21 BESLUTAD AV: Prefekt Frode Slinde KONTAKTPERSON: Frode Slinde Frode.slinde@gu.se Innehållsförteckning SAMTLIGA LÄRARE OCH

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Pedagogik Education I pedagogik behandlas frågor om hur människor lär, påverkas och utvecklas såväl i vardagsliv som i utbildning och arbetsliv.

Läs mer

Antagning av excellent lärare vid Fakulteten för utbildningsvetenskaper

Antagning av excellent lärare vid Fakulteten för utbildningsvetenskaper Dnr Antagning av excellent lärare vid Fastställd av Fakultetsnämnden för utbildningsvetenskaper 2012-09-28. Senast reviderad 2013-11-14 Utgångspunkter I Pedagogiskt program för Uppsala universitet 1 betonas

Läs mer

UTVECKLING AV KVALITETSSYSTEM I HÖGRE UTBILDNIING. Inblick vad gör lärosätena?

UTVECKLING AV KVALITETSSYSTEM I HÖGRE UTBILDNIING. Inblick vad gör lärosätena? UTVECKLING AV KVALITETSSYSTEM I HÖGRE UTBILDNIING SUHF seminarium 6 november 2015 UPPSALA Inblick vad gör lärosätena? MALMÖ HÖGSKOLAS RAMVERK FÖR KVALITET I UTBILDNING Cecilia Christersson, prorektor VISION

Läs mer

Fakulteten för konst och humaniora. Journalistik och medieproduktion, 180 högskolepoäng Journalism and Media Production Programme, 180 credits

Fakulteten för konst och humaniora. Journalistik och medieproduktion, 180 högskolepoäng Journalism and Media Production Programme, 180 credits Dnr: 2010/1475 Utbildningsplan Fakulteten för konst och humaniora Journalistik och medieproduktion, 180 högskolepoäng Journalism and Media Production Programme, 180 credits Nivå Grundnivå Fastställande

Läs mer

System för säkring och utveckling av kvalitet

System för säkring och utveckling av kvalitet STYRDOKUMENT Dokumenttyp: Direktiv Ärendenummer: HIG-STYR 2017/79 Samlingsnummer: HIG-STYR 2016/105 Beslutat av: Rektor Beslutsdatum: 2017-05-08 Giltighetstid: Tillsvidare System för säkring och utveckling

Läs mer

SACCR, Masterprogram i kulturkriminologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Cultural Criminology, 120 credits

SACCR, Masterprogram i kulturkriminologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Cultural Criminology, 120 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SACCR, Masterprogram i kulturkriminologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad nivå

Läs mer

Utbildningsplan. Masterprogram i Service Management. Dnr HS 2017/888

Utbildningsplan. Masterprogram i Service Management. Dnr HS 2017/888 Dnr HS 2017/888 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Masterprogram i Service Management Programkod: Programmets benämning: SASSM Masterprogram i Service Management Magister (MASM),

Läs mer

Masterprogram i socialt arbete 120 högskolepoäng. Programme for Master of Social Science with a Major in Social Work

Masterprogram i socialt arbete 120 högskolepoäng. Programme for Master of Social Science with a Major in Social Work 1 GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakulteten Institutionen för socialt arbete Utbildningsplan Masterprogram i socialt arbete 120 Avancerad nivå Programme for Master of Social Science with a

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE SQ5172 Psykosocialt arbete, 25 högskolepoäng Psychosocial Work, 25 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för socialt arbete 2013-11-25 och senast

Läs mer

Handlingsplan för Lika villkor

Handlingsplan för Lika villkor UPPSALA UNIVERSITET Institutionen för nordiska språk Handlingsplan för Lika villkor 2016 2018 Inledning Likavillkorsplanen har utarbetats av institutionens likavillkorsgrupp och fastställts av institutionsstyrelsen

Läs mer

NAMIH, Masterprogram i miljö- och hälsoskydd, 120 högskolepoäng Master Programme in Environmental Health Science, 120 credits

NAMIH, Masterprogram i miljö- och hälsoskydd, 120 högskolepoäng Master Programme in Environmental Health Science, 120 credits Naturvetenskapliga fakulteten NAMIH, Masterprogram i miljö- och hälsoskydd, 120 högskolepoäng Master Programme in Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad nivå / Second

Läs mer

LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ, 15 högskolepoäng

LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ, 15 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 10 LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ, 15 högskolepoäng Civics for Teachers in Secondary Schools, Unit 3: Society and Individual, 15 higher education credits credits

Läs mer

Plan för kvalitetsarbetet Göteborgs universitet

Plan för kvalitetsarbetet Göteborgs universitet Plan för kvalitetsarbetet 2007 2010 Göteborgs universitet www.gu.se/kvalitet Form och layout: Anders Eurén Foto: Göran olofsson Tryck: Geson Reg.nr: S-000256 Reg.nr: 3750M Innehåll Plan för kvalitetsarbetet

Läs mer

Utbildningsplan. för. Sidan 1/5. Masterprogram i historiska studier. 120 ECTS credits

Utbildningsplan. för. Sidan 1/5. Masterprogram i historiska studier. 120 ECTS credits Utbildningsplan för Masterprogram i historiska studier Master's Programme in Historical Studies Programkod: HISTO Gäller från: HT 2015 Fastställd: 2014-02-04 Ändrad: 2015-03-04 Värdinstitution: Historiska

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2013-2014 Specialpedagogiska institutionen Stockholms universitet Beslutad vid institutionsstyrelsens sammanträde 2013-05-17 2 Verksamhetsplan Verksamhetsplanen innehåller de prioriterade

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Samhällsvetenskapliga fakulteten

Fastställande. Allmänna uppgifter. Samhällsvetenskapliga fakulteten Samhällsvetenskapliga fakulteten SIMM30, Social Sciences: Participatory Methods of Change and Development, 7,5 högskolepoäng Social Sciences: Participatory Methods of Change and Development, 7.5 credits

Läs mer