Uppföljning av doktorandbarometerns resultat - FHL

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppföljning av doktorandbarometerns resultat - FHL"

Transkript

1 Sida 1 (5) Dnr: 2017/ Handläggare: Ymke Mulder Fakulteten för hälso- och livsvetenskap Uppföljning av doktorandbarometerns resultat - FHL Fakulteten för hälso- och livsvetenskap erbjuder utbildning på forskarnivå inom biomedicinsk vetenskap, ekologi, kemi, miljövetenskap, naturvetenskapens didaktik, psykologi, vårdvetenskap och det nya ämnet hälsovetenskap (inrättat juni 2017). Fakultetens forskarutbildningsråd (FUR) har fått i uppdrag att följa upp resultaten av Doktorandbarometern 2016 och komma med förslag till åtgärdsplan där brister har identifierats. Kvalitetsrådet vid LNU har identifierat följande prioriteringsområden: Antagning och introduktion Individuell studieplan Forskarutbildningskurser Doktorandernas arbetssituation 1) Antagning och introduktion Fakulteten uppdras att redovisa en plan för hur man säkerställer att alla doktorander får en adekvat och god introduktion till forskarutbildningen och en plan för förbättring. Introduktion för forskarstuderande har tidigare främst hanterats inom institutioner/ämnen/ forskargrupper. Forskarstuderande med anställning vid LNU har även uppmanats att delta i universitetets dagar för nyanställda och alla forskarstuderande har uppmanats och gå på den universitetsövergripande introduktionskursen för forskarstuderande när den erbjöds (senast 2013). Det har funnits tydliga önskemål från både forskarstuderande och forskningssekreterarna att upprepa denna kurs men än så länge har det inte blivit av. Att man har lagt ansvaret för introduktion på institutions- och ämnesnivå samt avsaknad av en kurs från centralt håll de senaste åren har lett till blandade resultat. Enligt resultaten från doktorandbarometern är det endast forskarstuderande inom vårdvetenskap som är nöjda med sin introduktion. En anledning är att man inom ämnet ger en obligatorisk introduktionskurs där

2 Sida 2 (5) praktiskt information om forskarstudier ingår. FUR tillsatte därför maj 2017 en arbetsgrupp för att utveckla en kortare kurs för alla ämnen inom fakulteten som idag saknar en introduktionskurs, med utgångspunkt i introduktionskursen i vårdvetenskap. Vårdvetenskap har börjat planera för ett mentorsprogram för nyantagna forskarstuderande och det finns planer för att utvidga detta program till resten av fakulteten. FUR har även uppmärksammat att det finns brister i allmänhet när det gäller information för doktorander, både när det gäller nyantagna och de som kommit längre i sin utbildning. Framförallt utländska forskarstuderande uppger att de har svårt att hitta information på engelska. En Moodlesida har därför skapats med länkar till viktig information och mallar på svenska och engelska. Åtgärdsplan FUR skapar en introduktionskurs (halvdag) för alla ämnen som inte redan har en kurs - kursen ska gå på engelska tre gånger om året, med start våren kursen ska vara icke-obligatorisk och poänggivande (0,5 hp) - fokus ska ligga på information som är specifik för forskarstuderande; kursen ska inte ersätta universitetets dag för nyanställda - kursen behandlar bl a universitetets och fakultetens organisation, viktiga dokument såsom allmän- (ASP) och individuell studieplan (ISP), forskarutbildningstid och försörjning och vilket stöd forskarstuderande kan få under sin studietid - kursen kommer att utvärderas efter det första tillfället och vid behov vidareutvecklas inför nästa tillfälle hösten 2018 Nyantagna forskarstuderande erbjuds möjligheten att få en mentor en mer erfaren forskarstuderande under sitt första studieår En doktorandhandbok med länkar till viktig information för forskarstuderande kommer att lanseras via MyMoodle; sidan ska inkludera små filmer med information om t ex vikten av en ISP. Handboken och länkar görs tillgänglig för nya handledare. Alla dokument ska finnas på engelska

3 Sida 3 (5) 2) Individuell studieplan FUR har fått i uppdrag att redovisa den interna processen för hur ISP följs upp och hur man säkerställer att processen och vikten av ISP är väl förankrat hos handledare och doktorander. Hur ISP följs upp varierar beroende på ämne. Inom vårdvetenskap och psykologi följs ISP upp löpande under året. Inom de naturvetenskapliga ämnena har man valt att samla in alla ISP för uppföljning en gång om året. Inom alla ämnen går det till så att forskningssekreterare initierar ärendet och meddelar forskarstuderande och handledare att det är dags att lämna in en ny ISP. Forskarstuderande/ handledare/examinator uppdaterar ISP och bilagan om examensmål och skickar sedan in dokumenten till forskningssekreterare. Forskningssekreterare hämtar ut diarienummer, gör en första kontroll att alla delar finns med samt att formalia stämmer och återremitterar dokumenten vid behov. ISP skickas sedan till HLK/Organet för bedömning och beredning innan forskningssekreterare lämnar vidare till dekan för fastställande. Det är inte ovanligt att HLK/Organet återremitterar studieplaner för kompletteringar. Efter fastställande återkopplar forskningssekreterare till forskarstuderande och huvudhandledare och skickar ISPn till registrator för diarieföring. FUR har uppmärksammat att det finns brister när det gäller upprättandet och revidering av ISP, framförallt när det gäller uppföljningsbarhet. Rådet planerar därför ett antal insatser för att informera om vikten av den individuella studieplanen. Åtgärdsplan: Fakulteten kommer att genomföra ett lunchseminarium om vikten av ISPn och vad man ska tänka på när man fyller i mallen. Detta seminarium upprepas vid behov. Seminariet ska ges på engelska och både handledare och forskarstuderande bjuds in. Det kommer att finnas information om ISP, inklusive inspelade filmer, på fakultetens Moodlesida för forskarstuderande. Dessa filmer kan även skickas till nya handledare. Inom vårdvetenskap har man skapat en lathund för att fylla i ISPmallen och kommer att använda den i ett pilotprojekt. Om den faller väl ut kommer lathunden att användas av alla ämnen och eventuellt integreras i mallen.

4 Sida 4 (5) 3) Forskarutbildningskurser Fakulteten ska redovisa det egna utbudet av kurser samt hur dessa finansieras. Varje år i september tar fakultetsstyrelsen beslut om medel för forskarutbildningskurser för kommande år. Vid nästföljande möte tar FUR sedan beslut om vilka kurser som ska ges. För 2018 har 600 tkr avsatts för forskarutbildningskurser inom fakulteten. FUR har diskuterat utbud av kurser och tillgång till information om kurser vid sitt möte maj Rådet kom fram till att det är viktigt att man kommunicerar vilka kurser som finns att söka (vid LNU men även andra lärosäten i Sverige och utomlands) inom ämnet. Information om kurser kommer att finnas i doktorandhandboken (se punkt 1 ovan). Rådet uppmanar även universitetsledningens kansli att upprätta en sida på Medarbetare med information om vilka kurser som ges vid LNU (och i framtiden även nationella kurser) och hur man anmäler sig. För en lista över aktuella kurser på forskarutbildningsnivå inom FHL se bilaga 1. 4) Forskarstuderandes arbetssituation Fakulteten ska ta upp och behandla arbetsmiljöfrågor inom fakulteten. FUR har, i samråd med prefekter, arbetsmiljögruppen och en mindre grupp forskarstuderande, tagit fram ett antal förslag för att bidra till en förbättrad arbetssituation för fakultetens forskarstuderande. Dessa förslag baseras på doktorandbarometerns resultat, en enkät som skickades till fakultetens forskarstuderande 2015 samt en workshop om ensamhet och stress som FUR genomförde Slutsatsen är att det finns ett antal anledningar till negativ stress för forskarstuderande. Det gäller främst brist på information, ensamhet (svårt och komma in i en social gemenskap) och för forskarstuderande som även arbetar som adjunkt finns svårigheter att hitta en balans mellan forskarstudier och andra arbetsuppgifter. Nedanstående åtgärdsplan har behandlats inom FUR, på prefektråd och inom arbetsmiljögruppen. Det är viktigt att den även når ut till handledare och andra på institutionsnivå. Planen och doktorandernas arbetssituation i allmänhet kommer därför även att tas upp i HLK/Organet och på institutionsmöten. Den ska följas upp inom alla grupper senast november 2018.

5 Sida 5 (5) Åtgärdsplan: När det gäller brist på information: Introduktionskurs för nya forskarstuderande (se punkt 1) Moodlesida ( doktorandhandbok ) med länkar och information (även på engelska; se punkt 1) Mentorsprogram: alla nya doktorander får möjligheten att få en mer erfaren doktorand som mentor första året (se punkt 1) När det gäller ensamhet/ stress /brist på sammanhang: Att se till att alla ämnen har en fungerande seminarieverksamhet Att fortsätta att ge minst en workshop per termin där alla forskarstuderande har möjlighet att träffas Att utöver dessa workshops även erbjuda en workshop om forskarstuderandes arbetssituation och arbetsmiljö varje år Att alla forskarstuderande får möjlighet att träffa en studierektor (alt annan utsedd person) för att prata om vilka krav som finns på dem / hur de mår i allmänhet. När det gäller balans mellan forskarstudier och andra arbetsuppgifter: Att uppmana handledare att bevaka forskarstuderandes arbetssituation för att undvika att hen arbetar för mycket med andra arbetsuppgifter Att uppmana handledare att se till att forskarstuderanden får ersättning för allt arbete hen utför utöver sina forskarstudier Att alla forskarstuderande får möjlighet att träffa en studierektor alt prefekt / bitr. prefekt för att prata om sin arbetssituation Att resurssamordnare vid institutionen är involverad i ett tidigt skede när det gäller planering av arbetsuppgifter för forskarstuderande som även har en annan tjänst/uppgift inom fakulteten (som t ex adjunkt eller programansvarig).

Uppföljning av handlingsplan med anledning av doktorandundersökningen 2015

Uppföljning av handlingsplan med anledning av doktorandundersökningen 2015 16-10-04 1(6) med anledning av Sammanfattning Uppföljningen av handlingsplanen med anledning av inleds med en kort sammanfattning av uppföljningarna av institutionernas handlingsplaner. Fakultetens uppföljning

Läs mer

Allmän studieplan mot licentiatexamen i Barn- och ungdomsvetenskap

Allmän studieplan mot licentiatexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Dnr U 2013/509 Allmän studieplan mot licentiatexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Studieplanen är fastställd 2013-09-05 av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen. Utbildning på forskarnivå regleras

Läs mer

Kontinuerligt med årlig uppföljning

Kontinuerligt med årlig uppföljning 1. Generellt mål: att examinera doktorer som håller god internationell standard med sina avhandlingar och sin utbildning 2. En kvalitativ och effektiv antagningsprocess med aktiv internationell rekrytering

Läs mer

ríäáäçåáåöëëéãáå~êáìã=ñöê=ü~åçäéç~êé= OR=åçîÉãÄÉê=OMNQ Sten Hellman 1

ríäáäçåáåöëëéãáå~êáìã=ñöê=ü~åçäéç~êé= OR=åçîÉãÄÉê=OMNQ Sten Hellman 1 ríäáäçåáåöëëéãáå~êáìã=ñöê=ü~åçäéç~êé= OR=åçîÉãÄÉê=OMNQ Sten Hellman 1 -Riktlinjerna för ansvarsfördelningen -Tidsschemat inför lic-seminarium och disputation -Lärandemålen för utbildningen -Nya ISP blanketten

Läs mer

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogik

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogik Dnr U 2013/471 Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogik Studieplanen är fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen 2013-09-05. Utbildning på forskarnivå regleras genom allmänna bestämmelser

Läs mer

Information om doktorandutbildningen i idé- och lärdomshistoria, Uppsala universitet (juni 2013)

Information om doktorandutbildningen i idé- och lärdomshistoria, Uppsala universitet (juni 2013) Information om doktorandutbildningen i idé- och lärdomshistoria, Uppsala universitet (juni 2013) 1 Allmänt Utbildning för doktorsexamen ( doktorandutbildning, forskarutbildning ) omfattar 240 högskolepoäng

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i kulturgeografi; filosofie doktorsexamen

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i kulturgeografi; filosofie doktorsexamen Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i kulturgeografi; filosofie doktorsexamen Den allmänna studieplanen är fastställd av Handelshögskolans fakultetsstyrelse zzzz-zz-zz. Utbildningen omfattar

Läs mer

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogiskt arbete

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogiskt arbete Dnr U 2013/472 Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogiskt arbete Studieplanen är fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetssstyrelsen 2013-09-05. Utbildning på forskarnivå regleras genom allmänna

Läs mer

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Barn- och ungdomsvetenskap

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Dnr U 2013/469 Allmän studieplan mot doktorsexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Studieplanen är fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen 2013-09-05. Utbildning på forskarnivå regleras

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR GEMENSAMT UTBUD AV KURSER PÅ FORSKARNIVÅ

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR GEMENSAMT UTBUD AV KURSER PÅ FORSKARNIVÅ STYRDOKUMENT Dnr U 2018/187 HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR GEMENSAMT UTBUD AV KURSER PÅ FORSKARNIVÅ Publicerad Beslutsfattare Handläggare http://uf.gu.se/ Beredning för utbildning på forskarnivå Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

Allmän studieplan för forskarutbildning i ämnet BIOLOGI

Allmän studieplan för forskarutbildning i ämnet BIOLOGI Sveriges lantbruksuniversitet Fakulteten för landskapsplanering, trädgårds- och jordbruksvetenskap Dokumentnamn Allmän studieplan för forskarutbildning i ämnet Biologi Beslutsdatum Beslutsfattare Diarienummer

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. Dnr: U 2015/776 Allmän studieplan för licentiatexamen i arkeologi Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 9 juni 2016. Studieplanen kompletteras med

Läs mer

Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Per Capsulam

Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Per Capsulam Kallelse/Dagordning 2014-06-27 Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Per Capsulam Datum: 2014-06-27 Svar Ledamöter: Adjungerande: Svar lämnas till FHL fhl@lnu.se senast den 2 juli 2014 kl 18.00.

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i socialt arbete, 240 högskolepoäng Den allmänna studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 27

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/821 Allmän studieplan för licentiatexamen i grekiska Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 9 juni 2016. Studieplanen

Läs mer

Forskarutbildningen - från behörighetsbedömning till examen

Forskarutbildningen - från behörighetsbedömning till examen Flöde Forskarutbildningen 1(7) Forskarutbildningen - från behörighetsbedömning till examen Denna hantering gäller fr o m 1 april 2014 Uppgift Vem Kommentar När Behörighetsbedömning Forskarutbildningsstöd

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/811 Allmän studieplan för licentiatexamen i engelska Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 9 juni 2016. Studieplanen

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/817 Allmän studieplan för licentiatexamen i slaviska språk Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den juni 2016. Studieplanen

Läs mer

Forskarutbildning: Industriell ekonomi Bedömningsmatris: Fakultetsdialog Datum: 27/5, kl 13-15, FUN, LiTH

Forskarutbildning: Industriell ekonomi Bedömningsmatris: Fakultetsdialog Datum: 27/5, kl 13-15, FUN, LiTH Forskarutbildning: Industriell ekonomi Bedömningsmatris: Fakultetsdialog Datum: 27/5, kl 13-15, FUN, LiTH Nedan följer kommentarer på utkastet av kvalitetsrapporten för forskarutbildningen Industriell

Läs mer

Roller och ansvarsfördelning inom forskarutbildningen vid Teknisk-naturvetenskaplig fakultet, Umeå universitet

Roller och ansvarsfördelning inom forskarutbildningen vid Teknisk-naturvetenskaplig fakultet, Umeå universitet Umeå universitet Teknisk-naturvetenskaplig fakultet 2016-12-07 Dnr: FS 1.1-2139-16 Sid 1 (5) Roller och ansvarsfördelning inom forskarutbildningen vid Teknisk-naturvetenskaplig fakultet, Umeå universitet

Läs mer

Linnéuniversitetets kvalitetsråd

Linnéuniversitetets kvalitetsråd Mötesdatum: Linnéuniversitetets kvalitetsråd Ledamöter: Närvarande: Frånvarande: Övriga: Lena Fritzén, prorektor, ordförande Niklas Ammert, Fakulteten för konst och humaniora Bo Bergbäck, prorektor Cristoffer

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/809 Allmän studieplan för licentiatexamen i tyska Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 9 juni 2016. Studieplanen

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i geografi, särskilt kulturgeografi; filosofie licentiatexamen

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i geografi, särskilt kulturgeografi; filosofie licentiatexamen Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i geografi, särskilt kulturgeografi; filosofie licentiatexamen Den allmänna studieplanen är fastställd av Handelshögskolans fakultetsstyrelse zzzz-zz-zz.

Läs mer

För Humanistiska fakultetens regler för forskarutbildningen se Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten.

För Humanistiska fakultetens regler för forskarutbildningen se Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/795 Allmän studieplan för licentiatexamen i religionsvetenskap Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet 18 februari 2016.

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2018/777 Allmän studieplan för licentiatexamen i sinologi Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 18 december 2018. Studieplanen

Läs mer

Riktlinjer för doktorander och handledare avseende konflikthantering samt byte av handledare

Riktlinjer för doktorander och handledare avseende konflikthantering samt byte av handledare RIKTLINJER 1 2016-10-19 Diarienummer U 2016/633 LTH kansli Camilla Hedberg Chef Riktlinjer för doktorander och handledare avseende konflikthantering samt byte av handledare Att skapa en god och säker arbetsmiljö

Läs mer

UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLAN 2013

UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLAN 2013 UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLAN 2013 HUMANISTISKA FAKULTETEN DATUM: 2014-01- 15 AVSÄNDARE: Dekanus Margareta Hallberg KONTAKTPERSON: Kanslichef Anna Nordling FORSKNING SOM PÅVERKAR nu bättre samordning

Läs mer

Lathund för individuella studieplaner

Lathund för individuella studieplaner LATHUND 2018-08-13 1 Kansli EHL Charlina Lunvald Lathund för individuella studieplaner I ISP-systemet ligger ansvaret för att initiera en studieplan på huvudhandledare. Igen annan kan skapa en studieplan.

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå. Beslutad av Högskolestyrelsen Dnr HIG 2011/511

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå. Beslutad av Högskolestyrelsen Dnr HIG 2011/511 Antagningsordning för utbildning på forskarnivå Beslutad av Högskolestyrelsen 2011-04-15 Dnr HIG 2011/511 INNEHÅLL 1. Inledning 1.1 Omfattning och innehåll 3 1.2 Allmänna bestämmelser 3 2. Tillträde/behörighet

Läs mer

Protokoll fört vid sammanträde med nämnden för utbildning på forskarnivå, NJ-fakulteten

Protokoll fört vid sammanträde med nämnden för utbildning på forskarnivå, NJ-fakulteten Fakulteten för naturresurser och jordbruksvetenskap Nämnden för utbildning på forskarnivå PROTOKOLL 47-57 2018 2018-12-17 Protokoll fört vid sammanträde med nämnden för utbildning på forskarnivå, NJ-fakulteten

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT LICENTIATEXAMEN I ÄMNESDIDAKTIK MED INRIKTNINGAR

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT LICENTIATEXAMEN I ÄMNESDIDAKTIK MED INRIKTNINGAR STYRDOKUMENT Dnr U 2016/113 ALLMÄN STUDIEPLAN MOT LICENTIATEXAMEN I ÄMNESDIDAKTIK MED INRIKTNINGAR Publicerad Beslutsfattare Handläggare Beslutsdatum Giltighetstid Sammanfattning http://uf.gu.se/ Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Luleå tekniska universitet

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Luleå tekniska universitet Luleå tekniska universitet Universitetsstyrelsen, beslut 2007-02-15 Fastställd antagningsordning för utbildning på forskarnivå tillämpas vid antagning av doktorander från och med 2007-07-01 2017-02-01

Läs mer

Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten.

Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/799 Allmän studieplan för licentiatexamen i litteraturvetenskap Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet 16 december 2015.

Läs mer

Policy för doktorandhandledning, Kulturgeografi, Umeå universitet

Policy för doktorandhandledning, Kulturgeografi, Umeå universitet Policy för doktorandhandledning, Kulturgeografi, Umeå universitet Denna policy är fastställd vid prefektens beslutsmöte 2018-01-18. Policyn är ämnad att komplettera och förtydliga Riktlinjer för utbildning

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/819 Allmän studieplan för licentiatexamen i romanska språk Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 17 november 2016.

Läs mer

*Exempel på registrering av poängsatta utbildningsmoment (annan verksamhet)

*Exempel på registrering av poängsatta utbildningsmoment (annan verksamhet) Handläggningsrutin Tillgodoräknande av ämneskurser och poängsatta utbildningsmoment Ansökan om tillgodoräknande av ämneskurser och poängsatta utbildningsmoment handläggs av institutionen. Handläggningsordningen

Läs mer

Ramverk för kvalitetsarbete inom utbildning på forskarnivå

Ramverk för kvalitetsarbete inom utbildning på forskarnivå LED 1.3-2017/491 1 (av 7) Styr- och handledningsdokument Beslutsdatum: Beslutande: Giltighetstid: Dokumentansvarig: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: 2018-01-15 Rektor Tillsvidare Forskningshandläggare

Läs mer

ROLLER OCH ANSVARSFÖRDELNING INOM FORSKARUTBILDNINGEN VID TEKNISK-NATURVETENSKAPLIG FAKULTET

ROLLER OCH ANSVARSFÖRDELNING INOM FORSKARUTBILDNINGEN VID TEKNISK-NATURVETENSKAPLIG FAKULTET ROLLER OCH ANSVARSFÖRDELNING INOM FORSKARUTBILDNINGEN VID TEKNISK-NATURVETENSKAPLIG FAKULTET Typ av dokument: Regel Datum: Beslutad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden Giltighetstid: Tillsvidare

Läs mer

Studieplan för forskarutbildningen till doktorsexamen i företagsekonomi vid Ekonomihögskolan, Lunds universitet

Studieplan för forskarutbildningen till doktorsexamen i företagsekonomi vid Ekonomihögskolan, Lunds universitet Datum 2014-06-16 Dnr U 2014/465 1 Fakultetsstyrelsen Studieplan för forskarutbildningen till doktorsexamen i företagsekonomi vid Ekonomihögskolan, Lunds universitet Studieplanen är fastställd av Fakultetsstyrelsen

Läs mer

Allmänna anvisningar gällande utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten.

Allmänna anvisningar gällande utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2016/415 Allmän studieplan för licentiatexamen i kulturstudier Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 22 september 2016.

Läs mer

Allmän studieplan för licentiatexamen i vetenskapsteori

Allmän studieplan för licentiatexamen i vetenskapsteori Allmän studieplan för licentiatexamen i vetenskapsteori Studieplanen är fastställd av humanistiska fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 19 januari 2011 (ändr. den 12 december 2011). Studieplanen

Läs mer

Anvisningar gällande utbildning på forskarnivå vid Lunds Tekniska Högskola

Anvisningar gällande utbildning på forskarnivå vid Lunds Tekniska Högskola 2019-03-12 Diarienummer U 2019/70 Ersätter: U 2016/572 Internationella avdelningen Anvisningar gällande utbildning på forskarnivå vid Lunds Tekniska Högskola Utöver föreskrifterna i högskoleförordningen

Läs mer

Fakulteten för hälso- och livsvetenskap Dekanens beslutsmöte

Fakulteten för hälso- och livsvetenskap Dekanens beslutsmöte Föredragningslista 2016-12-19 Fakulteten för hälso- och livsvetenskap Dekanens beslutsmöte Datum och tid: 2016-12-19, kl. 9:15 Plats: Månen, Kocken, Kalmar Ärende 1 2016/7072-2.2.1 Beslut om anställningsprofil,

Läs mer

Institutionen för kemi - BMC Lathund för doktorander. Studiedokumentation. Eva Ohlsson,

Institutionen för kemi - BMC Lathund för doktorander. Studiedokumentation. Eva Ohlsson, Institutionen för kemi - BMC 2016-10-12 Lathund för doktorander Studiedokumentation Eva Ohlsson, eva.ohlsson@kemi.uu.se 1. Resultat Resultat från forskarutbildningskurs på UU (kurser inom ämnet, introduktionskurs

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/808 Allmän studieplan för doktorsexamen i japanska Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 9 juni 2016. Studieplanen

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap, 240 högskolepoäng

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap, 240 högskolepoäng U 2018/719 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 27 mars

Läs mer

Individuell studieplan

Individuell studieplan INDIVIDUELL STUDIEPLAN 1 (av 18) Individuell studieplan Diarienummer Dagens datum (åååå-mm-dd) Forskarstuderande Efternamn Förnamn Personnummer Adress Hemtelefon/Mobiltelefon E-post Antagen till forskarutbildning

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT LICENTIATEXAMEN I PEDAGOGISKT ARBETE

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT LICENTIATEXAMEN I PEDAGOGISKT ARBETE STYRDOKUMENT Dnr U 2016/111 ALLMÄN STUDIEPLAN MOT LICENTIATEXAMEN I PEDAGOGISKT ARBETE Publicerad Beslutsfattare Handläggare Beslutsdatum Giltighetstid Sammanfattning http://uf.gu.se/ Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnet medicinsk vetenskap

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnet medicinsk vetenskap Sid 1 (7) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnet medicinsk vetenskap Gäller doktorander antagna fr o m 20120101 med en licentiatexamen som slutmål 1. Syfte Syftet med utbildning på forskarnivå

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ekologi

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ekologi Teknisk-naturvetenskaplig fakultet Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 www.teknat.umu.se Dnr FS 4.1.1-596-14 Datum 2014-04-24 Sid 1 (5) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i medicinsk vetenskap

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i medicinsk vetenskap Sid 1 (7) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i medicinsk vetenskap General syllabus for doctoral studies in medical science Omfattning: 120 högskolepoäng Examen: Licentiatexamen Nivåtillhörighet:

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/812 Allmän studieplan för doktorsexamen i engelska Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 9 juni 2016. Studieplanen

Läs mer

Handelshögskolans vid Göteborgs universitet Företagsekonomiska institutionen Institutionsrådet

Handelshögskolans vid Göteborgs universitet Företagsekonomiska institutionen Institutionsrådet Institutionsrådet 2013-06-17 1 (5) Besluts- och delegationsordning 2013-07-01 -- 2014-06-30 GU = Grundutbildning FU = Forskarutbildning FFK = Forsknings- och forskarutbildningskommittén UK = Utbildningskommittén

Läs mer

Instruktion för individuell studieplan (ISP) för doktorand antagen vid Högskolan Dalarna

Instruktion för individuell studieplan (ISP) för doktorand antagen vid Högskolan Dalarna Instruktion för individuell studieplan (ISP) för doktorand antagen vid Högskolan Dalarna Beslut: FUN Revidering: Dnr: HDa 1.2 2017/1573 Gäller fr.o.m. 2017-12-07 Ersätter: DUC 2013/723/10 Ansvarig för

Läs mer

Enligt examensordningen för doktorsexamen i Högskoleförordningen, Bilaga 2, är målen för doktorsexamen

Enligt examensordningen för doktorsexamen i Högskoleförordningen, Bilaga 2, är målen för doktorsexamen Allmän studieplan för doktorsexamen i vetenskapsteori Dnr: U 2013/767 Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 19 december 2013. Studieplanen kompletteras

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2016/264 Allmän studieplan för doktorsexamen i historia Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 3 maj 2016 och ersätter

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/818 Allmän studieplan för doktorsexamen i slaviska språk Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 9 juni 2016. Studieplanen

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/810 Allmän studieplan för doktorsexamen i tyska Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 9 juni 2016. Studieplanen

Läs mer

GU 2019/1464 Bilaga 10:1 SFS

GU 2019/1464 Bilaga 10:1 SFS Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i socialt arbete, 240 högskolepoäng Den allmänna studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 27

Läs mer

Riktlinjer för prolongation av utbildningsbidrag och anställning som doktorand inom

Riktlinjer för prolongation av utbildningsbidrag och anställning som doktorand inom Dnr SPRÅKFAK 2015/8 Riktlinjer för prolongation av utbildningsbidrag och anställning som doktorand inom Språkvetenskapliga Fastställd av Språkvetenskapliga fakultetsnämnden 2015-05-21 Innehållsförteckning

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2018/778 Allmän studieplan för doktorsexamen i sinologi Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 18 december 2018. Studieplanen

Läs mer

Allmän studieplan för licentiatexamen i spanska

Allmän studieplan för licentiatexamen i spanska Allmän studieplan för licentiatexamen i spanska Dr U 2013/40 Studieplanen är fastställd av humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den XX-XX-2013. Studieplanen kompletteras med följande

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2016/65 Allmän studieplan för doktorsexamen i latin Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 9 juni 2016. Studieplanen

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap UMEÅ UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakulteten ALLMÄN STUDIEPLAN 2007-05-02 Dnr 512-1915-07 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap Fastställande: Den allmänna studieplanen

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I ÄMNESDIDAKTIK MED INRIKTNINGAR

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I ÄMNESDIDAKTIK MED INRIKTNINGAR STYRDOKUMENT Dnr U 2016/114 ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I ÄMNESDIDAKTIK MED INRIKTNINGAR Publicerad Beslutsfattare Handläggare Beslutsdatum Giltighetstid Sammanfattning http://uf.gu.se/ Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

Protokoll fört vid sammanträde med nämnden för utbildning på forskarnivå, NJ-fakulteten

Protokoll fört vid sammanträde med nämnden för utbildning på forskarnivå, NJ-fakulteten Fakulteten för naturresurser och jordbruksvetenskap Nämnden för utbildning på forskarnivå PROTOKOLL 36-47 2018 2018-10-23 Protokoll fört vid sammanträde med nämnden för utbildning på forskarnivå, NJ-fakulteten

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT LICENTIATEXAMEN I IDROTTSVETENSKAP

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT LICENTIATEXAMEN I IDROTTSVETENSKAP STYRDOKUMENT Dnr U 2016/117 ALLMÄN STUDIEPLAN MOT LICENTIATEXAMEN I IDROTTSVETENSKAP Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion Beslutsdatum Giltighetstid Sammanfattning http://uf.gu.se/ Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

Användarhandledning till ISP-system för institutions- och fakultetsadministratörer

Användarhandledning till ISP-system för institutions- och fakultetsadministratörer 2017 Användarhandledning till ISP-system för institutions- och fakultetsadministratörer Individuella studieplaner för doktorander vid Ekonomihögskolan & Samhällsvetenskapliga fakulteten uppdaterad 2017-10-03

Läs mer

Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten.

Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/788 Allmän studieplan för licentiatexamen i etnologi Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 16 december. Studieplanen

Läs mer

Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten.

Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/803 Allmän studieplan för licentiatexamen i språkvetenskaplig databehandling Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I IDROTTSVETENSKAP

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I IDROTTSVETENSKAP STYRDOKUMENT Dnr U 2016/118 ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I IDROTTSVETENSKAP Publicerad Beslutsfattare Handläggare Beslutsdatum Giltighetstid Sammanfattning http://uf.gu.se/ Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I PEDAGOGISKT ARBETE

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I PEDAGOGISKT ARBETE STYRDOKUMENT Dnr U 2016/112 ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I PEDAGOGISKT ARBETE Publicerad Beslutsfattare Handläggare Beslutsdatum Giltighetstid Sammanfattning http://uf.gu.se/ Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN 2015 Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: 2016-02-15 BESLUTAD AV: Mats Björkin, prefekt KONTAKTPERSON: Mats Björkin FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt mål är att Göteborgs

Läs mer

Verksamhetsplan 2012. Styrelsen för forskarutbildning. Dnr: 1302/2012-500 Fastställd: 2012-03-09

Verksamhetsplan 2012. Styrelsen för forskarutbildning. Dnr: 1302/2012-500 Fastställd: 2012-03-09 Verksamhetsplan 2012 Styrelsen för forskarutbildning Dnr: 1302/2012-500 Fastställd: 2012-03-09 Styrelsen för forskarutbildning - Verksamhetsplan 2012 2 (5) Verksamhetsplan 2012 - Styrelsen för forskarutbildning

Läs mer

Doktorandbarometern Ole Karlsson Monica Nerdrum

Doktorandbarometern Ole Karlsson Monica Nerdrum Doktorandbarometern 2016 Ole Karlsson Monica Nerdrum 8.2.2017 Om årets doktorandbarometer Skickades till alla närvaroanmälda doktorander 9.12.2016-9.1.2017 Tre påminnelser skickades ut samt begäran till

Läs mer

Studieplan för forskarutbildningen i interaktionsdesign

Studieplan för forskarutbildningen i interaktionsdesign Ä10.090603.ITFN Beslut 2009-03-06 Dnr G217 843/09 Studieplan för forskarutbildningen i interaktionsdesign Studieplanen är fastställd av IT-universitetets fakultetsnämnd vid Göteborgs universitet 2009-03-

Läs mer

HANDBOK. Medicinsk basvetenskap

HANDBOK. Medicinsk basvetenskap HANDBOK Medicinsk basvetenskap Handbok för forskarutbildningsämnet medicinsk basvetenskap är fastställd av FUR 8 maj 2019. Dokumentet gäller för forskarutbildningsämnet medicinsk basvetenskap, och är ett

Läs mer

Handledning och studieuppföljning inom utbildning på forskarnivå i informationsteknologi vid Högskolan i Skövde

Handledning och studieuppföljning inom utbildning på forskarnivå i informationsteknologi vid Högskolan i Skövde Rektor RIKTLINJER 2017-10-23 Dnr HS 2017/547 Handledning och studieuppföljning inom utbildning på forskarnivå i informationsteknologi vid Högskolan i Skövde 1 Om handledning inom utbildning på forskarnivå

Läs mer

Allmän studieplan för licentiatexamen i Humaniora med inriktning mot utbildningsvetenskap

Allmän studieplan för licentiatexamen i Humaniora med inriktning mot utbildningsvetenskap HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/782 Allmän studieplan för licentiatexamen i Humaniora med inriktning mot utbildningsvetenskap Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs

Läs mer

För Humanistiska fakultetens regler för forskarutbildningen se Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten.

För Humanistiska fakultetens regler för forskarutbildningen se Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: 2015/800 Allmän studieplan för doktorsexamen i litteraturvetenskap Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 16 december 2015

Läs mer

Allmänna anvisningar gällande utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten.

Allmänna anvisningar gällande utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2016/416 Allmän studieplan för doktorsexamen i kulturstudier Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 22 september 2016.

Läs mer

Studieplan för forskarutbildningen i kognitionsvetenskap vid ITfakulteten vid Göteborgs Universitet

Studieplan för forskarutbildningen i kognitionsvetenskap vid ITfakulteten vid Göteborgs Universitet 1 Dnr G 213 980/10 Studieplan för forskarutbildningen i kognitionsvetenskap vid ITfakulteten vid Göteborgs Universitet Studieplanen är fastställd av IT-fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet 2010-03-18.

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap Sid 1 (7) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap Syllabus for the PhD program in Political Science Omfattning: 240 högskolepoäng/120 högskolepoäng Examen: Filosofie doktorsexamen/filosofie

Läs mer

Studieplan för utbildning på forskarnivå med licentiatexamen som mål i Svenska med didaktisk inriktning vid Malmö högskola och Lunds universitet.

Studieplan för utbildning på forskarnivå med licentiatexamen som mål i Svenska med didaktisk inriktning vid Malmö högskola och Lunds universitet. STUDIEPLAN 2008-01-++ Dnr HT 2007/479/G 11 Området för humaniora och teologi (Institution) Studieplan för utbildning på forskarnivå med licentiatexamen som mål i Svenska med didaktisk inriktning vid Malmö

Läs mer

Studieplan för forskarutbildningen i informatik vid IT-universitetet vid Göteborgs Universitet

Studieplan för forskarutbildningen i informatik vid IT-universitetet vid Göteborgs Universitet BESLUT 2008-09-18 Dnr G213 3740/08 Studieplan för forskarutbildningen i informatik vid IT-universitetet vid Göteborgs Universitet Studieplanen är fastställd av IT-universitetets fakultetsnämnd vid Göteborgs

Läs mer

Mötesanteckningar Utskottet för utbildning på forskarnivå

Mötesanteckningar Utskottet för utbildning på forskarnivå Mötesanteckningar Utskottet för utbildning på forskarnivå Datum: 2015-04-15 Tid: 13.00 15.15 Plats: Konsistorierummet, Vasaparken Närvarande: Företrädare för studenter: Frånvarande: Boo Johansson, ordförande

Läs mer

Allmän studieplan för doktorsexamen i idé- och lärdomshistoria

Allmän studieplan för doktorsexamen i idé- och lärdomshistoria HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/798 Allmän studieplan för doktorsexamen i idé- och lärdomshistoria Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 16 december

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/820 Allmän studieplan för doktorsexamen i romanska språk Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 17 november 2016.

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TEKNISK PSYKOLOGI. TFN-ordförande 2007-09-10

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TEKNISK PSYKOLOGI. TFN-ordförande 2007-09-10 ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TEKNISK PSYKOLOGI TFN-ordförande 2007-09-10 1 Ämnesområde Ämnet teknisk psykologi omfattar utvecklingen av effektiva produktsystem och produkter med hänsyn

Läs mer

Studieplan för licentiatexamen i romanska språk

Studieplan för licentiatexamen i romanska språk Studieplan för licentiatexamen i romanska språk = Planen avser utbildning på forskarnivå i italienska med språkvetenskaplig inriktning inom examensämnet romanska språk Studieplanen är fastställd av humanistiska

Läs mer

Allmän studieplan mot doktorsexamen i idrottsvetenskap

Allmän studieplan mot doktorsexamen i idrottsvetenskap Allmän studieplan mot doktorsexamen i idrottsvetenskap Studieplanen är fastställd 2013-03-15 av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen. Utbildning på forskarnivå regleras genom allmänna bestämmelser

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: 2017-02-15 BESLUTAD AV: Mats Björkin KONTAKTPERSON: Mats Björkin FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt mål är att Göteborgs universitet

Läs mer

Riktlinjer gällande finansiering vid anställning och stipendium inom ILM

Riktlinjer gällande finansiering vid anställning och stipendium inom ILM 1 Datum 2019-06-05 Institutionen för laboratoriemedicin Riktlinjer gällande finansiering vid anställning och stipendium inom ILM Bakgrund Den största posten på kostnadssidan i resultaträkningen är våra

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2016/417 Allmän studieplan för licentiatexamen i Datalingvistik Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 30 mars 2017.

Läs mer

Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten.

Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/729 Allmän studieplan för licentiatexamen i teoretisk filosofi Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet 26 november 2015.

Läs mer

Allmän studieplan för doktorsexamen i arkeologi

Allmän studieplan för doktorsexamen i arkeologi = Allmän studieplan för doktorsexamen i arkeologi Studieplanen är fastställd av humanistiska fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 19 juni 2008. Studieplanen kompletteras med följande dokument,

Läs mer

Tillgodoräknande av ämneskurser - handläggningsrutin

Tillgodoräknande av ämneskurser - handläggningsrutin Tillgodoräknande av ämneskurser - handläggningsrutin Handläggningsordningen kan skilja sig åt från institution till institution och viktigast är att alla moment kommer med, inte i vilken ordningsföljd

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2017/658 Allmän studieplan för licentiatexamen i språkvetenskaplig databehandling Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet

Läs mer

Studieplan för licentiatexamen i engelska

Studieplan för licentiatexamen i engelska Studieplan för licentiatexamen i engelska Studieplanen är fastställd av XX den XX-XX-2012. Studieplanen kompletteras med följande dokument, tillgängliga på humanistiska fakultetens hemsida (http://hum.gu.se/utbildning/forskarutbildning).

Läs mer

Lokala regler för inrättande och avveckling av ämne på forskarnivå

Lokala regler för inrättande och avveckling av ämne på forskarnivå Lokala regler för inrättande och avveckling av ämne på forskarnivå Beslutat av Rektor Gäller från 2016-04-18 Innehåll Inledning 3 1 Inrättande av ämne och inriktning 4 1.1 Ansökan 4 1.2 Bedömningsgrunder

Läs mer