Lokala regler för inrättande och avveckling av ämne på forskarnivå

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lokala regler för inrättande och avveckling av ämne på forskarnivå"

Transkript

1 Lokala regler för inrättande och avveckling av ämne på forskarnivå Beslutat av Rektor Gäller från

2 Innehåll Inledning 3 1 Inrättande av ämne och inriktning Ansökan Bedömningsgrunder Granskningsgrupp Prövningsprocess 7 2 Inrättande av inriktning inom ämne 7 3 Avveckling av ämne Arbetsgång 7 2 (7)

3 Inledning Universitet har rätt att utfärda generell licentiatexamen och doktorsexamen. Vid universitetet ska det fastställas vilka ämnen som uppfyller kraven för att bedriva utbildning på forskarnivå. De krav som ställs ska säkerställa att doktoranderna uppnår utbildningens examensmål. Fakultetsstyrelserna fattar beslut om inrättande av ämne och om större förändringar av miljöer för utbildning på forskarnivå, såsom inriktning inom ämnet, eller sammanslagning av ämnen eller inriktningar. Utgångspunkten är att man ska verka för större och hållbara forskarutbildningsmiljöer. Universitet har ingen generell rätt att utfärda konstnärliga examina på forskarnivå. Varje sådant examenstillstånd ska prövas av Universitetskanslersämbetet. Linnéuniversitetet har för närvarande ingen examensrätt för konstnärlig licentiatexamen eller konstnärlig doktorsexamen varför principerna endast är utarbetade för prövning av ämne för generella examina på forskarnivå. Detta dokument ersätter Principer vid prövning av ämne för examenstillstånd på forskarnivå, dnr FAK 2012/449. 3(7)

4 1 Inrättande av ämne och inriktning Nedan beskrivs hur inrättande av ämne på forskarnivå går till vid Linnéuniversitetet varvid bedömningsgrunder, innehåll, syfte och process behandlas, dels berörs hur ansökan ska utformas, dels vilka bedömningsgrunder som ska tillämpas vid prövningen av ett nytt ämne. 1.1 Ansökan Ansökan kan göras på svenska och i förekommande fall översättas till engelska. Ansökan ska följa nedanstående struktur. Syftet med utbildningen Beskriv hur det nya ämnet på forskarnivå avses bidra till forskningsmiljönsfakultetens- och universitetets utveckling och hur det relaterar till Linnéuniversitetets strategi och mål. Vetenskaplig och pedagogisk kompetens Beskriv den samlade kompetensen inom det föreslagna ämnet på forskarnivå vid Linnéuniversitetet. Ange uppgifter om lärarnas och forskarnas tillgänglighet som tid och insats i forskarutbildningen, omfattning i tjänst, publikationer, citeringar och annan vetenskaplig aktivitet samt deras erfarenhet av att leda seminarieverksamhet, handleda och examinera på forskarnivå. Forsknings- och forskarutbildningsmiljö samt seminariekultur Beskriv forskarutbildningsmiljön inklusive planering av seminarieverksamheten. Beskriv även den befintliga forskningsmiljön i anslutning till ämnet och anknytning till andra forskningsmiljöer, även tvärvetenskapliga, samt hur utbildningen ska anknyta till dessa. Anknytning till utbildning på grundnivå och avancerad nivå Beskriv anknytningen till befintlig och/eller planerad utbildning på grundnivå och avancerad nivå på universitetet. Utbildning Beskriv uppbyggnaden av den tänkta forskarutbildningen inkluderande kursverksamhet. En preliminär allmän studieplan ska upprättas i enlighet med lokala regler och fakultetens mall och bifogas ansökan. Infrastruktur och administrativt stöd Beskriv de infrastrukturella förutsättningarna för att bedriva utbildningen: administrativt stöd och service till doktorander, handledare, examinatorer och annan personal knuten till utbildningen arbetsredskap exempelvis laborationsutrustning, tillgång till databaser. fakultetens organisation kring forskarutbildning (beredande och beslutande organ) 4(7)

5 litteratur och biblioteksresurser tillgång till arbets- och eventuell laborationsplats för doktorander utrustning och forskningsmaterial. Ekonomiska förutsättningar och tillgång till extern finansiering Beskriv de ekonomiska förutsättningarna för att bedriva forskarutbildning i ämnet, exempelvis kostnader för kurser, handledning och doktorandlöner samt beviljade externa medel i ett historiskt perspektiv, fem år tillbaka. Medverkan i och samverkan inom lokala, regionala, nationella och internationella nätverk Beskriv medverkan i och samverkan inom lokala, regionala, nationella och internationella nätverk. Kvalitetsarbete Beskriv rutiner för hur kvalitets- och utvecklingsarbetet bidrar till utbildningen och stöder utvecklingen i relation till examensmålen. 1.2 Bedömningsgrunder Följande kriterier bedöms vid prövning av inrättande av ämne för utbildning på forskarnivå: Syftet med utbildningen Syftet med utbildningen ska relateras till Linnéuniversitetets strategi och mål och ska bidra till forskningsmiljöns-, fakultetens- och universitetets utveckling. Vetenskaplig och pedagogisk kompetens Lärarnas vetenskapliga kompetens samt handlednings- och forskningserfarenhet ska bedömas vara tillräcklig för att bedriva utbildning på forskarnivå i ämnet och handledargruppens hållbarhet ska också ingå i bedömningen. Vid prövning av inrättande av ämne som omfattar färre än fem forskningsaktiva lärare, varav minst två professorer och en docent som kan vara handledare eller examinator för doktorander, ska en ytterst restriktiv hållning vara vägledande. Forsknings- och forskarutbildningsmiljö samt seminariekultur Doktorandernas forskarutbildningsmiljö ska bedömas hålla sådan vetenskaplig, akademisk och utbildningsmässig kvalitet att ämnet kan bedriva utbildning på forskarnivå. Seminariekultur och kritisk massa ska ingå i bedömningen. I denna bedömning kan även miljöer omfattas som skapas i samverkan mellan flera ämnen på samma lärosäte eller i samverkan med andra lärosäten, som forskarskolor och vetenskapliga nätverk. 5(7)

6 Anknytning till utbildning på grundnivå och avancerad nivå Forskarutbildningen ska i normalfallet bedömas vara tydligt kopplad till universitetets befintliga och planerade utbildningar på grundnivå och avancerad nivå. Utbildning Avhandlings- och kursverksamheten ska bedömas kunna uppfylla examensmålen för forskarutbildning och lokala mål angivna i ämnets allmänna studieplan. Infrastruktur och administrativt stöd De infrastrukturella förutsättningarna ska bedömas kunna ge erforderligt stöd för att möjliggöra forskarutbildning. Ekonomiska förutsättningar och tillgång till extern finansiering De beskrivna ekonomiska förutsättningarna ska bedömas vara finansiellt hållbara inom överskådlig tid för utbildning på forskarnivå baserad på såväl lärosätets interna som miljöns externa finansiering. Kvalitetsarbete Beskrivna rutiner för kvalitetsarbetet ska bedömas kunna säkerställa doktorandernas progression och måluppfyllelse med fokus på förutsättningar, process och resultat. Medverkan i och samverkan inom lokala, regionala, nationella och internationella nätverk Den beskrivna samverkan ska bedömas kunna bidra till att stödja utvecklingen av utbildning på forskarnivå. Övrig bedömningsgrund Vid bedömningen av ovanstående kriterier ska hänsyn tas till ämnets egen karaktär. 1.3 Granskningsgrupp Vid prövningen av ett nytt forskarutbildningsämne ska det föregås av ett oberoende granskningsförfarande. En granskningsgrupp ska utses; deras uppgift är att läsa och bedöma ansökan och därefter avlägga platsbesök på Linnéuniversitetet. Granskarna ska ha relevant vetenskaplig (i förekommande fall konstnärlig) kompetens inom det det vetenskapsområde vars forskarutbildningsämne som ska granskas. Granskningsgruppen ska i normalfallet bestå av två sakkunniga från annat lärosäte. Om det är möjligt och relevant ska internationella granskare anlitas. Granskningsgruppens platsbesök ska organiseras av fakulteten. Den fakulteten utser har till uppgift är att verka som koordinator mellan granskarna och ämnet före, under och efter platsbesöket och i samråd med granskarna organisera platsbesöket och andra praktiska göromål i samband med granskningsförfarandet. 6(7)

7 1.4 Prövningsprocess Följande arbetsgång tillämpas vid ansökan om inrättade av ämne på forskarnivå: 1. Institutionen eller institutionerna som vill initiera ett nytt ämne på forskarnivå gör en hemställan till fakultetsstyrelsen. 2. Fakultetsstyrelsen besvarar hemställan genom att besluta om att begära in fullständig ansökan eller avslå den. 3. Ansökan, som ska vara utformad enligt ovan beskrivna anvisningar, lämnas till fakultetsstyrelsen som fattar beslut om vilka personer som ska ingå i granskningsgruppen och vem som ska vara koordinator vid Linnéuniversitet. 4. Fakultetsstyrelsen beslutar med utgångspunkt i granskningsgruppens yttranden om inrättande av forskarutbildningsämnet. 2 Inrättande av inriktning inom ämne Vid inrättande av inriktning ska samma riktlinjer som vid inrättande av ämne följas. Vid inrättande av en inriktning inom ett befintligt ämne ska även konsekvenserna för huvudämnet och närliggande ämnen beaktas. 3 Avveckling av ämne Rätten att bedriva utbildning på forskarnivå i ett ämne kan dras in efter beslut. De kriterier som gäller för att få inrätta ett ämne på forskarnivå, och som i övrigt ställs på en fungerande ämnesmiljö, ligger till grund för överväganden om avveckling av ämnen. Ämnet eller miljön ansvarar för att informera beslutande organ om förhållanden som gör att avveckling av ett ämne bör inledas. Sådana förhållanden kan vara att kriterierna som krävs för inrättande inte upprätthålls, exempelvis vetenskaplig och pedagogisk kompetens, forskarutbildningsmiljön, ekonomiska förutsättningar och infrastruktur. 3.1 Arbetsgång Följande arbetsgång tillämpas vid avveckling av ämne på forskarnivå: 1. Ämnet, institutionen eller fakulteten som vill initiera avveckling av ämne på forskarnivå gör en hemställan till fakultetsstyrelsen. 2. Fakultetsstyrelsen initierar en konsekvensanalys för avveckling av ämnet utifrån de kriterier som finns för att inrätta ämne på forskarnivå (se ovan). 3. Fakultetsstyrelsen beslutar i ärendet. 7(7)

Principer vid prövning av ämne för examensrätt på forskarnivå

Principer vid prövning av ämne för examensrätt på forskarnivå Dnr: FAK 2011/467 Principer vid prövning av ämne för examensrätt på forskarnivå Fastställda 2011-12-16 av ordförande i Fakultetsnämnden för hälsa, socialt arbete och beteendevetenskap (FHSAB) Fakultetsnämnden

Läs mer

Inrättande och avveckling av ämne på forskarnivå

Inrättande och avveckling av ämne på forskarnivå LED 1.3-2017/490 1 (av 6) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande: Giltighetstid: Dokumentansvarig: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Policy 2017-12-11 Rektor Från 2018-01-01

Läs mer

Riktlinjer för inrättande och avveckling av utbildning på forskarnivå Fastställd av rektor Dnr: L 2018/154

Riktlinjer för inrättande och avveckling av utbildning på forskarnivå Fastställd av rektor Dnr: L 2018/154 Riktlinjer för inrättande och avveckling av utbildning på forskarnivå Fastställd av rektor 2018-11-19 Dnr: L 2018/154 Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 3 2. Process inför ansökan om tillstånd att utfärda

Läs mer

Regler för inrättande av forskarutbildningsämne vid Högskolan Dalarna och manual för ansökan

Regler för inrättande av forskarutbildningsämne vid Högskolan Dalarna och manual för ansökan Regler för inrättande av forskarutbildningsämne vid Högskolan Dalarna och manual för ansökan Beslut: UFN 2017-12-14 Dnr: HDa 1.2-2018/357 Gäller fr. o m: 2018-01-01 Ersätter: - Relaterade dokument: - Ansvarig

Läs mer

Riktlinjer för ämnen på forskarnivå vid. fakulteten för humanvetenskap

Riktlinjer för ämnen på forskarnivå vid. fakulteten för humanvetenskap MITTUNIVERSITETET Fakultetskansliet för humanvetenskap 2011-04-05 Riktlinjer för ämnen på forskarnivå vid fakulteten för humanvetenskap dnr MIUN 2010/598 Fastställda av humanvetenskapliga fakultetsnämnden

Läs mer

I. Validering av nya program med examen på grundnivå och/eller avancerad nivå

I. Validering av nya program med examen på grundnivå och/eller avancerad nivå 1 I. Validering av nya program med examen på grundnivå och/eller avancerad nivå Validering av nya program är ett grundläggande element i kvalitetssäkringsarbetet vid Lunds universitet. Förutsättningarna

Läs mer

Gymnastik- och idrottshögskolan Rektor

Gymnastik- och idrottshögskolan Rektor Gymnastik- och idrottshögskolan Rektor Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Maria Södling 08-563 085 78 Maria.Sodling@hsv.se

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i socialantropologi, 240 högskolepoäng

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i socialantropologi, 240 högskolepoäng Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i socialantropologi, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 27 mars 2007, reviderad

Läs mer

Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå

Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå Beslut: Högskolestyrelsen 2013-04-22 Revidering: 2015-04-16 Dnr: DUC 2013/639/10 Gäller fr.o.m.: 2013-04-22 Ansvarig för uppdatering: Ordförande

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Luleå tekniska universitet

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Luleå tekniska universitet Luleå tekniska universitet Universitetsstyrelsen, beslut 2007-02-15 Fastställd antagningsordning för utbildning på forskarnivå tillämpas vid antagning av doktorander från och med 2007-07-01 2017-02-01

Läs mer

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogik

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogik Dnr U 2013/471 Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogik Studieplanen är fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen 2013-09-05. Utbildning på forskarnivå regleras genom allmänna bestämmelser

Läs mer

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Barn- och ungdomsvetenskap

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Dnr U 2013/469 Allmän studieplan mot doktorsexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Studieplanen är fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen 2013-09-05. Utbildning på forskarnivå regleras

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Miljövetenskap

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Miljövetenskap Fastställd datum 2012-05-09 Dnr FAK 2012/157 Revideringsdatum 2016-06-02 Dnr 2016/1978-4.1.1.2 Fakulteten för hälso- och livsvetenskap Bilaga 1, utdrag ur Högskole- förordningen Utbildning på forskarnivå

Läs mer

Högskolan i Skövde Rektor

Högskolan i Skövde Rektor Högskolan i Skövde Rektor Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Maria Södling 08-563 085 78 Maria.Sodling@hsv.se

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT LICENTIATEXAMEN I ÄMNESDIDAKTIK MED INRIKTNINGAR

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT LICENTIATEXAMEN I ÄMNESDIDAKTIK MED INRIKTNINGAR STYRDOKUMENT Dnr U 2016/113 ALLMÄN STUDIEPLAN MOT LICENTIATEXAMEN I ÄMNESDIDAKTIK MED INRIKTNINGAR Publicerad Beslutsfattare Handläggare Beslutsdatum Giltighetstid Sammanfattning http://uf.gu.se/ Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT LICENTIATEXAMEN I PEDAGOGISKT ARBETE

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT LICENTIATEXAMEN I PEDAGOGISKT ARBETE STYRDOKUMENT Dnr U 2016/111 ALLMÄN STUDIEPLAN MOT LICENTIATEXAMEN I PEDAGOGISKT ARBETE Publicerad Beslutsfattare Handläggare Beslutsdatum Giltighetstid Sammanfattning http://uf.gu.se/ Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I ÄMNESDIDAKTIK MED INRIKTNINGAR

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I ÄMNESDIDAKTIK MED INRIKTNINGAR STYRDOKUMENT Dnr U 2016/114 ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I ÄMNESDIDAKTIK MED INRIKTNINGAR Publicerad Beslutsfattare Handläggare Beslutsdatum Giltighetstid Sammanfattning http://uf.gu.se/ Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I PEDAGOGISKT ARBETE

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I PEDAGOGISKT ARBETE STYRDOKUMENT Dnr U 2016/112 ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I PEDAGOGISKT ARBETE Publicerad Beslutsfattare Handläggare Beslutsdatum Giltighetstid Sammanfattning http://uf.gu.se/ Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

BILAGA 4 Dnr Mahr /358

BILAGA 4 Dnr Mahr /358 Malmö högskola / Gemensam förvaltning Rektors kansli Peter Jönsson Forskningskoordinator 1(9) 2010-12-09 Ändrad 2012-06-07 BILAGA 4 Dnr Mahr 12-2012/358 Högskoleförordning och lokalt regelverk från och

Läs mer

Allmän studieplan mot licentiatexamen i Barn- och ungdomsvetenskap

Allmän studieplan mot licentiatexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Dnr U 2013/509 Allmän studieplan mot licentiatexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Studieplanen är fastställd 2013-09-05 av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen. Utbildning på forskarnivå regleras

Läs mer

Vägledning för utbildningsutvärderingar

Vägledning för utbildningsutvärderingar UPPSALA UNIVERSITET utbildningsutvärderingar på forskarnivå Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten Fastställd av teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden 2018-11-27 Innehållsförteckning Inledning 3 Aspekter

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i arbetsvetenskap, 240 högskolepoäng

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i arbetsvetenskap, 240 högskolepoäng INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP U 2018/715 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i arbetsvetenskap, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR EKONOMISK HISTORIA

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR EKONOMISK HISTORIA INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR EKONOMISK HISTORIA Typ av dokument: Instruktion Datum: (beslutsdatum) Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2019-01-01 - tillsvidare Område: Organisation, delegation och beslutsstruktur

Läs mer

För Humanistiska fakultetens regler för forskarutbildningen se Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten.

För Humanistiska fakultetens regler för forskarutbildningen se Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: 2015/800 Allmän studieplan för doktorsexamen i litteraturvetenskap Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 16 december 2015

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i freds- och utvecklingsforskning 240 högskolepoäng

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i freds- och utvecklingsforskning 240 högskolepoäng Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i freds- och utvecklingsforskning 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 27

Läs mer

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogiskt arbete

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogiskt arbete Dnr U 2013/472 Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogiskt arbete Studieplanen är fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetssstyrelsen 2013-09-05. Utbildning på forskarnivå regleras genom allmänna

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT LICENTIATEXAMEN I IDROTTSVETENSKAP

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT LICENTIATEXAMEN I IDROTTSVETENSKAP STYRDOKUMENT Dnr U 2016/117 ALLMÄN STUDIEPLAN MOT LICENTIATEXAMEN I IDROTTSVETENSKAP Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion Beslutsdatum Giltighetstid Sammanfattning http://uf.gu.se/ Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

Allmän studieplan för licentiatexamen i vetenskapsteori

Allmän studieplan för licentiatexamen i vetenskapsteori Allmän studieplan för licentiatexamen i vetenskapsteori Studieplanen är fastställd av humanistiska fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 19 januari 2011 (ändr. den 12 december 2011). Studieplanen

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/818 Allmän studieplan för doktorsexamen i slaviska språk Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 9 juni 2016. Studieplanen

Läs mer

Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten.

Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/799 Allmän studieplan för licentiatexamen i litteraturvetenskap Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet 16 december 2015.

Läs mer

Arbetsordning för inrättande och avveckling av huvudområde

Arbetsordning för inrättande och avveckling av huvudområde Arbetsordning för inrättande och avveckling av huvudområde Fastställd av Utbildnings- och forskningsnämnden 2010-05-05 Reviderad 2011-02-23 Dnr 70-656/10 Innehåll Huvudområden... 3 Examensrättsutskottet...

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Biomedicinsk vetenskap

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Biomedicinsk vetenskap Fastställd datum 2012-05-09 Dnr FAK 2012/155 Revideringsdatum 2016-06-02 Dnr 2016/1980-4.1.1.2 Fakulteten för hälso- och livsvetenskap Bilaga 1, utdrag ur Högskoleförordningen Utbildning på forskarnivå

Läs mer

Allmänna anvisningar gällande utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten

Allmänna anvisningar gällande utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten Humanistiska fakultetskansliet Sigríður Beck 031-7861108 ALLMÄNNA ANVISNINGAR GÄLLANDE UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ 2013-12-10 Dnr:U 2013/773 1 / 5 Humanistiska fakultetsstyrelsen Allmänna anvisningar gällande

Läs mer

Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå

Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå Beslut: Högskolestyrelsen 2013-04-22 Revidering: 2015-04-16, 2019-06-11 Dnr: DUC 2013/639/10 Gäller fr.o.m.: 2013-04-22 Ansvarig för uppdatering:

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I IDROTTSVETENSKAP

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I IDROTTSVETENSKAP STYRDOKUMENT Dnr U 2016/118 ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I IDROTTSVETENSKAP Publicerad Beslutsfattare Handläggare Beslutsdatum Giltighetstid Sammanfattning http://uf.gu.se/ Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

Arbetsordning för inrättade och avveckling av huvudområde

Arbetsordning för inrättade och avveckling av huvudområde Arbetsordning för inrättade och avveckling av huvudområde Fastställd av Utbildnings- och forskningsnämnden 2013-04-17 Dnr HIG-STYR 2013/64 1 Inneha ll Inrättande av huvudområde...2 Huvudområden på olika

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/817 Allmän studieplan för licentiatexamen i slaviska språk Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den juni 2016. Studieplanen

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i psykologi, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 27 mars 2007. 1. Utbildningens

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i biblioteks- och informationsvetenskap

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i biblioteks- och informationsvetenskap 2007-09-28 Dnr G 213 1227/07 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i biblioteks- och informationsvetenskap Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet

Läs mer

Riktlinjer för antagning som oavlönad docent

Riktlinjer för antagning som oavlönad docent Riktlinjer för antagning som oavlönad docent Fastställd av Utbildnings- och forskningsnämnden 20-02-02 Reviderad 203-02-3 Reviderad 205-2-02 Reviderad 206-09-07 Dnr 20/76 Riktlinjer för antagning som oavlönad

Läs mer

För Humanistiska fakultetens regler för forskarutbildningen se Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten.

För Humanistiska fakultetens regler för forskarutbildningen se Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/795 Allmän studieplan för licentiatexamen i religionsvetenskap Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet 18 februari 2016.

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/819 Allmän studieplan för licentiatexamen i romanska språk Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 17 november 2016.

Läs mer

ORU /2018 RIKTLINJER FÖR ANTAGNING SOM OAVLÖNAD DOCENT VID FAKULTETEN FÖR EKONOMI, NATUR- OCH TEKNIKVETENSKAP

ORU /2018 RIKTLINJER FÖR ANTAGNING SOM OAVLÖNAD DOCENT VID FAKULTETEN FÖR EKONOMI, NATUR- OCH TEKNIKVETENSKAP RIKTLINJER FÖR ANTAGNING SOM OAVLÖNAD DOCENT VID FAKULTETEN FÖR EKONOMI, NATUR- OCH TEKNIKVETENSKAP Fastställda av Fakultetsnämnden för ekonomi, natur- och teknikvetenskap Datum: 2016-06-14 1 Bakgrund

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i psykologi, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 27 mars 2007 (uppdaterad

Läs mer

Enligt examensordningen för doktorsexamen i Högskoleförordningen, Bilaga 2, är målen för doktorsexamen

Enligt examensordningen för doktorsexamen i Högskoleförordningen, Bilaga 2, är målen för doktorsexamen Allmän studieplan för doktorsexamen i vetenskapsteori Dnr: U 2013/767 Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 19 december 2013. Studieplanen kompletteras

Läs mer

Studieplan för doktorsexamen i engelska

Studieplan för doktorsexamen i engelska Studieplan för doktorsexamen i engelska Studieplanen är fastställd av XX den xx-xx-2012. Studieplanen kompletteras med följande dokument, tillgängliga på humanistiska fakultetens hemsida (http://hum.gu.se/utbildning/forskarutbildning).

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap, 240 högskolepoäng

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap, 240 högskolepoäng GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

Läs mer

Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen

Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen PRÖVNINGAR AV EXAMENSTILLSTÅND för om tillstånd att utfärda examen Generell och konstnärlig masterexamen BILAGA 2 för om prövning av tillstånd att utfärda examen: Bilaga 2 Generell och konstnärlig masterexamen.

Läs mer

Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen

Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen PRÖVNINGAR AV EXAMENSTILLSTÅND Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen Generell och konstnärlig masterexamen Bilaga 2 Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen: Bilaga 2 Generell

Läs mer

Allmän studieplan för doktorsexamen i idé- och lärdomshistoria

Allmän studieplan för doktorsexamen i idé- och lärdomshistoria HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/798 Allmän studieplan för doktorsexamen i idé- och lärdomshistoria Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 16 december

Läs mer

Doktorandrepresentanter till utvärdering av utbildning på forskarnivå i Konstvetenskap

Doktorandrepresentanter till utvärdering av utbildning på forskarnivå i Konstvetenskap Handläggare: Rebecka Stenkvist Datum: 2016-11-28 Dnr: O52-15/1617 Doktorandrepresentanter till utvärdering av utbildning på forskarnivå i Konstvetenskap Nomineringar Universitetskanslersämbetet kommer

Läs mer

Utbildning på forskarnivå ska ge internationella kontakter bland annat i form av medverkan vid forskningskonferenser.

Utbildning på forskarnivå ska ge internationella kontakter bland annat i form av medverkan vid forskningskonferenser. U 2018/718 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i freds- och utvecklingsforskning 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/811 Allmän studieplan för licentiatexamen i engelska Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 9 juni 2016. Studieplanen

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i socialt arbete, 240 högskolepoäng Den allmänna studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 27

Läs mer

Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten.

Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/803 Allmän studieplan för licentiatexamen i språkvetenskaplig databehandling Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/820 Allmän studieplan för doktorsexamen i romanska språk Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 17 november 2016.

Läs mer

Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden. Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i arbetsvetenskap, 240 högskolepoäng

Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden. Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i arbetsvetenskap, 240 högskolepoäng Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i arbetsvetenskap, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/810 Allmän studieplan för doktorsexamen i tyska Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 9 juni 2016. Studieplanen

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Mittuniversitetet

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Mittuniversitetet MITTUNIVERSITETET 2011-02-15 Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Mittuniversitetet 1. Vad är en doktorand 1 kap 4 HF: Med student avses i denna förordning den som är antagen till och bedriver

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/812 Allmän studieplan för doktorsexamen i engelska Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 9 juni 2016. Studieplanen

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2016/264 Allmän studieplan för doktorsexamen i historia Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 3 maj 2016 och ersätter

Läs mer

Ansökan och ärendets hantering

Ansökan och ärendets hantering Södertörns högskola Rektor Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Maria Södling 08-563 085 78 Maria.Sodling@hsv.se

Läs mer

Allmän studieplan mot doktorsexamen i idrottsvetenskap

Allmän studieplan mot doktorsexamen i idrottsvetenskap Allmän studieplan mot doktorsexamen i idrottsvetenskap Studieplanen är fastställd 2013-03-15 av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen. Utbildning på forskarnivå regleras genom allmänna bestämmelser

Läs mer

Roller och ansvarsfördelning inom forskarutbildningen vid Teknisk-naturvetenskaplig fakultet, Umeå universitet

Roller och ansvarsfördelning inom forskarutbildningen vid Teknisk-naturvetenskaplig fakultet, Umeå universitet Umeå universitet Teknisk-naturvetenskaplig fakultet 2016-12-07 Dnr: FS 1.1-2139-16 Sid 1 (5) Roller och ansvarsfördelning inom forskarutbildningen vid Teknisk-naturvetenskaplig fakultet, Umeå universitet

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP U 2018/714 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i sociologi, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/808 Allmän studieplan för doktorsexamen i japanska Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 9 juni 2016. Studieplanen

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap, 240 högskolepoäng

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap, 240 högskolepoäng U 2018/719 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 27 mars

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/809 Allmän studieplan för licentiatexamen i tyska Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 9 juni 2016. Studieplanen

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i sociologi, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 27 mars 2007. 1. Utbildningens

Läs mer

Studieplanen är fastställd av utbildningsvetenskapliga nämnden vid MDH 2007-06-14, reviderad 2009-04-22.

Studieplanen är fastställd av utbildningsvetenskapliga nämnden vid MDH 2007-06-14, reviderad 2009-04-22. Allmän studieplan för utbildning på forskarutbildningnivå i didaktik Studieplanen är fastställd av utbildningsvetenskapliga nämnden vid MDH 2007-06-14, reviderad 2009-04-22. 1. Ämnesbeskrivning Didaktik

Läs mer

Allmän studieplan för doktorsexamen i arkeologi vid Göteborgs universitet

Allmän studieplan för doktorsexamen i arkeologi vid Göteborgs universitet U 2013/69 Allmän studieplan för doktorsexamen i arkeologi vid Göteborgs universitet Studieplanen är fastställd av humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet 2013-02-21. Studieplanen kompletteras

Läs mer

Universitetskanslersämbetets prövning av ansökan om tillstånd att utfärda examen på forskarnivå inom ett område

Universitetskanslersämbetets prövning av ansökan om tillstånd att utfärda examen på forskarnivå inom ett område , Universitetskanslersämbetets prövning av ansökan om tillstånd att utfärda examen på forskarnivå inom ett område Universitetskanslersämbetets prövning av ansökan om tillstånd att utfärda examen på forskarnivå

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. Dnr: U 2015/776 Allmän studieplan för licentiatexamen i arkeologi Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 9 juni 2016. Studieplanen kompletteras med

Läs mer

Riktlinjer för befordran av biträdande universitetslektor till universitetslektor vid teknisknaturvetenskapliga. vetenskapsområdet UPPSALA UNIVERSITET

Riktlinjer för befordran av biträdande universitetslektor till universitetslektor vid teknisknaturvetenskapliga. vetenskapsområdet UPPSALA UNIVERSITET UPPSALA UNIVERSITET TEKNAT 2014/214 Riktlinjer för befordran av biträdande universitetslektor till universitetslektor vid teknisknaturvetenskapliga vetenskapsområdet Dessa riktlinjer tillämpas vid befordran

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2016/65 Allmän studieplan för doktorsexamen i latin Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 9 juni 2016. Studieplanen

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i sociologi, 240 högskolepoäng

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i sociologi, 240 högskolepoäng Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i sociologi, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 2013-06-07 Inom ämnet ges

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U2015/732 Allmän studieplan för doktorsexamen i vetenskapsteori Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 26 november 2015.

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR EXTERNA UTBILDNINGS- UTVÄRDERINGAR (UKÄ)

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR EXTERNA UTBILDNINGS- UTVÄRDERINGAR (UKÄ) HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR EXTERNA UTBILDNINGS- UTVÄRDERINGAR (UKÄ) Typ av dokument: Handläggningsordning Datum: Dnr: Dnr: FS 1.1-162-18 Beslutad av: Giltighetstid: tills vidare Område: Utbildning Ansvarig

Läs mer

Anvisningar för ansökan om antagning som oavlönad docent

Anvisningar för ansökan om antagning som oavlönad docent STYRDOKUMENT 1 / 6 dnr P2012/178 Anvisningar för ansökan om antagning som oavlönad docent Publicerad: http://www.hum.gu.se/om-fakulteten/styrdokument/ Beslutsfattare: Humanistiska fakultetsstyrelsens lärarförslagsnämnd

Läs mer

Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen

Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen PRÖVNINGAR AV EXAMENSTILLSTÅND Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen Generell och konstnärlig examen på forskarnivå Bilaga 3 Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen: Bilaga

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2017/658 Allmän studieplan för licentiatexamen i språkvetenskaplig databehandling Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I PEDAGOGIK. Filosofie doktorsexamen 240 hp Filosofie licentiatexamen 120 hp

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I PEDAGOGIK. Filosofie doktorsexamen 240 hp Filosofie licentiatexamen 120 hp UMEÅ UNIVERSITET Pedagogiska institutionen ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I PEDAGOGIK Filosofie doktorsexamen 240 hp Filosofie licentiatexamen 120 hp Fastställd av institutionsstyrelsen

Läs mer

Studieplan för utbildning på forskarnivå i omvårdnad - (Doctoral studies in Nursing)

Studieplan för utbildning på forskarnivå i omvårdnad - (Doctoral studies in Nursing) FAKULTETEN FÖR HÄLSA, NATUR- OCH TEKNIKVETENSKAP Studieplan för utbildning på forskarnivå i omvårdnad - (Doctoral studies in Nursing) Studieplanen är fastställd av fakultetsnämnden vid Fakulteten för samhälls-

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden Fastställd av rektor 2015-05-19 Dnr: FS 1.1-707-15 Denna handläggningsordning

Läs mer

Allmänna anvisningar gällande utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten.

Allmänna anvisningar gällande utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2016/415 Allmän studieplan för licentiatexamen i kulturstudier Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 22 september 2016.

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2018/778 Allmän studieplan för doktorsexamen i sinologi Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 18 december 2018. Studieplanen

Läs mer

Riktlinjer för antagning som docent

Riktlinjer för antagning som docent Dnr UTBVET 2018/408 Riktlinjer för antagning som docent Fastställda av Fakultetsnämnden för utbildningsvetenskaper 2018-06-07 Innehållsförteckning 1. Allmän information 3 2. Krav för antagning som docent

Läs mer

Universitetskanslersämbetets utbildningsutvärderingar. Självvärdering EXEMPEL

Universitetskanslersämbetets utbildningsutvärderingar. Självvärdering EXEMPEL Universitetskanslersämbetets utbildningsutvärderingar Självvärdering Lärosäte: [Ange namn på lärosätet] Forskarutbildningsämne: [Ange namn på forskarutbildningsämnet] Skriv en självvärdering per utbildning

Läs mer

Allmän studieplan i utbildning på forskarnivå i samhällsvetenskapliga miljöstudier, 240 högskolepoäng

Allmän studieplan i utbildning på forskarnivå i samhällsvetenskapliga miljöstudier, 240 högskolepoäng Allmän studieplan i utbildning på forskarnivå i samhällsvetenskapliga miljöstudier, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den

Läs mer

Allmän studieplan för forskarutbildningen i nationalekonomi (Economics)

Allmän studieplan för forskarutbildningen i nationalekonomi (Economics) 2017-06-21 BESLUT Dnr LiU-2017-00810 Sida 1 av 5 Allmän studieplan för forskarutbildningen i nationalekonomi (Economics) Studieplanen gäller för studerande som avslutar utbildningen med doktorsexamen och

Läs mer

Allmän studieplan för doktorsexamen i arkeologi

Allmän studieplan för doktorsexamen i arkeologi = Allmän studieplan för doktorsexamen i arkeologi Studieplanen är fastställd av humanistiska fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 19 juni 2008. Studieplanen kompletteras med följande dokument,

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/821 Allmän studieplan för licentiatexamen i grekiska Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 9 juni 2016. Studieplanen

Läs mer

INDIVIDUELL STUDIE- OCH FINANSIERINGSPLAN MED UPPFÖLJNING FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ VID UMEÅ UNIVERSITET

INDIVIDUELL STUDIE- OCH FINANSIERINGSPLAN MED UPPFÖLJNING FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ VID UMEÅ UNIVERSITET Sid 1 (7) INDIVIDUELL STUDIE- OCH FINANSIERINGSPLAN MED UPPFÖLJNING FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ VID UMEÅ UNIVERSITET Del A) Övergripande plan för år (Ifylles i omedelbar anslutning till antagningen)

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2018/777 Allmän studieplan för licentiatexamen i sinologi Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 18 december 2018. Studieplanen

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2016/633 Allmän studieplan för doktorsexamen i humaniora med utbildningsvetenskaplig inriktning Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i datavetenskap

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i datavetenskap Malmö högskola/fakulteten för teknik och samhälle Fakultetsstyrelsen 2016-12-02 dnr FO 4.1 2016/323 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i datavetenskap Computer Science 1. Ämnesbeskrivning

Läs mer

Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen

Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen PRÖVNINGAR AV EXAMENSTILLSTÅND för om tillstånd att utfärda examen Generell och konstnärlig examen på forskarnivå BILAGA 3 för om tillstånd att utfärda examen: Bilaga 3 Generell och konstnärlig examen

Läs mer

Allmän studieplan för konstnärlig utbildning på forskarnivå i design vid Göteborgs universitet

Allmän studieplan för konstnärlig utbildning på forskarnivå i design vid Göteborgs universitet Dnr U2013/304 Allmän studieplan för konstnärlig utbildning på forskarnivå i design vid Göteborgs universitet 1. Beslut Föreskrifter rörande konstnärlig utbildning på forskarnivå respektive tillträde till

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Samhällsvetenskap med utbildningsvetenskaplig

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Samhällsvetenskap med utbildningsvetenskaplig Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Samhällsvetenskap med utbildningsvetenskaplig inriktning, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs

Läs mer

Forskarutbildning: Industriell ekonomi Bedömningsmatris: Fakultetsdialog Datum: 27/5, kl 13-15, FUN, LiTH

Forskarutbildning: Industriell ekonomi Bedömningsmatris: Fakultetsdialog Datum: 27/5, kl 13-15, FUN, LiTH Forskarutbildning: Industriell ekonomi Bedömningsmatris: Fakultetsdialog Datum: 27/5, kl 13-15, FUN, LiTH Nedan följer kommentarer på utkastet av kvalitetsrapporten för forskarutbildningen Industriell

Läs mer